HoZaTLi_62
25.09.2006, 16:00
bence olmaz doğulur. ama alevi gibi yaşanılır bence
|
Orijinalini görmek için tıklayınız : Sonradan alevi olunur mu? Olunmaz ise neden? HoZaTLi_62 25.09.2006, 16:00 bence olmaz doğulur. ama alevi gibi yaşanılır bence guneyyy 25.09.2006, 16:00 alevi olmak istiyorsan bir dededen ikrar alır ve yola girersin yani aleviliğin bütün kaidelerini yerine getirirsen alevi olabilirsin. alevi doğulur arkadaşlar doğru söylemişler nedenide o kadar sıkıntılarla bugünlere gelmiş bir toplumuzki bizden olmıyanın bizim gibi olacağına pek inanamıyoruz. yani bize samimi gelmiyor. selva hanım eğer doğuştan olan aleviliğin dışında alevi olunmaz ise yeryüzünün diger yaşayan insanları bundan mahrummu kalacaklar. doğuştan alevi olunur demek fizyolojik acıdan dogrudur ama mutlak degildir.sınırlandırmak anlamına gelir buda bu güzel felsefenin diğer insanlara ulaşmasını bence engeller. doğuştan olunan şeyler kişi iradesinin dışındadır ve içinde mantığı aklı barındırmaz, bu ülkede tabiki bir şanstır alevi olmak ama bunu kapalı kutu içine almak bence yanlıştır. selva 25.09.2006, 16:05 güneyy benim yazdıklarımı doğru düzgün okumamışsın kardeşim. ben başta olunur dedim ama o kadar acı çekmiş bir toplumki alevi toplumu sonradan olanların samimiyetine toplumumuz tarafından inanılmıyor artık dedim istersen bir kez daha oku yazdıklarımı guneyyy 25.09.2006, 16:07 samimiyetin dışında eğer inanıyorum diyorsa neyin peşindeyizki samimi mi değilmi bunu belirleyen ne? selin 25.09.2006, 16:08 Bence Sonradan yama Olur, ne kadar Olmak İstiyoruz Deselerde İçerisindekini tam olarak kaybedemezler. Mutlak bir takım şeyler kalır. (İçinde İyiside Çıkabilir Ama İstisnalar Kaydeyi bozmaz) selva 25.09.2006, 16:10 bu güne kadar yaşadığımız olaylar olsa gerek etrafta aliği sevmek alevilikse ben aleviğim diye propaganda yapan bizi zamanında kıymış bir sürü insan var yani bunların hepsi samimimi sence guneyyy 25.09.2006, 16:14 sonradan alevi olunur dediğimde siz neyi anlıyorsunuz? sunnilerin top yekün alevi olacagını felanmı sandınız. tabularını yıkmış ,insan olabilmiş insanın insana zulum etmesine taraf olmayan kişilerden bahsediyorum. tutucu bagnaz birinin tabiki bu felsefeyi anlayamayacağını biliyoruz. kendi kabugunda kalmış bir aleviliğin bu dünyaya faydası ne? Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen) bu güne kadar yaşadığımız olaylar olsa gerek etrafta aliği sevmek alevilikse ben aleviğim diye propaganda yapan bizi zamanında kıymış bir sürü insan var yani bunların hepsi samimimi sence selva bahsettiğimiz aynı şeyler degil , Mesut Gündüz 25.09.2006, 16:17 bu güne kadar yaşadığımız olaylar olsa gerek etrafta aliği sevmek alevilikse ben aleviğim diye propaganda yapan bizi zamanında kıymış bir sürü insan var yani bunların hepsi samimimi sence Aleviliği anlayamamış o güzel felsefeye eline beline diline felsefesine uymayan bir alevi var birde sonradan alevi felsefesini benimsemiş güzelliklerini keşfetmiş üstünde çocukluktan kalma sünni elbisesi olan bir sünni var hangisini tercih edersiniz. selva 25.09.2006, 16:22 mesut kardeşim benim anlatmak istediğim farklı sizin cımbızla çektiğiniz yer farklı güneyy bana samimiyetine neye göre karar veriyorsun diye bir soru sordu ben onu yanıtladım. sunnilerle bir derdim olsa yada sunnilerin hepsini bir kefeye koymuş olsam ondört yıldır bir sunniyle yaşamazdım heralde HoZaTLi_62 25.09.2006, 16:22 alevi olmak ayrı alevi gibi yaşamak ayrı. alevi olunmaz doğulur. guneyyy 25.09.2006, 16:22 önemli olan kişinin beyanıdır asılolan budur.biri ben aleviliği benimsedim benim yaşam felsefem bundan böyle budur derse sizin hayır sen alevi degilsin demek tutuculuk vede bagnazlıktır hatta faşizan bir durum söz konusudur. HoZaTLi_62 25.09.2006, 16:24 Aleviliği anlayamamış o güzel felsefeye eline beline diline felsefesine uymayan bir alevi var birde sonradan alevi felsefesini benimsemiş güzelliklerini keşfetmiş üstünde çocukluktan kalma sünni elbisesi olan bir sünni var hangisini tercih edersiniz. ben kendi adıma insan olan hangisiyse onu tercih ederim. ama bu o sunninin alevi oldugu anlamına gelmez. insan oldugu anlamına gelir. Mesut Gündüz 25.09.2006, 16:31 ben kendi adıma insan olan hangisiyse onu tercih ederim. ama bu o sunninin alevi oldugu anlamına gelmez. insan oldugu anlamına gelir. Alevi olmak = İnsan Olmak mı ??????????? Vereceğin cevabı çok merak ediyorum. İnsanları Ayırmamaktır insan olmak. hafikakpinar 25.09.2006, 16:32 Bende buna benzer bir konu açmıştım .. Aldığım cevaplar genelde her insanın alevi olabileceğidir .. yani alevi doğulur diye bişey yok .. yeterki insanın içinde dürüstlük saflık ve bu yola olan aşkı olsun .. guneyyy 25.09.2006, 16:33 aliyi seven ben aleviyim diyor selva hanım sizde onun alevi oldugu düşüncesinden haraketle benim sordugum soruya atıfta bulunup onlar samimi degil işte örnek. diyorsunuz ? pes dogrusu alevi demek sadece aliyi sevmek deek değil bunu sizde tahminimce biliyorsunuzdur selva hanım selva 25.09.2006, 16:38 ben aleviliğin ne olduğunu nasıl yaşaması gerektiğini çok iyi biliyorum güneyy bey.ben ortada dolanan söylemler uygulamaya geçtiği zaman farklılıklar gösteriyor onu anlatmaya çalıştım. yanlış bir şeyde söylediğimi düşünmüyorum ercandost 25.09.2006, 16:40 selva hanım eğer doğuştan olan aleviliğin dışında alevi olunmaz ise yeryüzünün diger yaşayan insanları bundan mahrummu kalacaklar. doğuştan alevi olunur demek fizyolojik acıdan dogrudur ama mutlak degildir.sınırlandırmak anlamına gelir buda bu güzel felsefenin diğer insanlara ulaşmasını bence engeller. doğuştan olunan şeyler kişi iradesinin dışındadır ve içinde mantığı aklı barındırmaz, bu ülkede tabiki bir şanstır alevi olmak ama bunu kapalı kutu içine almak bence yanlıştır. Fikirlerine katılıyorum can,Alevi inancımız gibi bir güzel inanç şeklinden kimsenin mahrum olmaması gereklidir yeterki candan gönül bağıyla benimsemiş ve Alevi olmanın gereklerini idrak etmiş ve yaşantısıyla butunleştirebilmiş olsun bir insan.Bu güzellikler kapısı herkese sonuna kadar açıktır fakat Alevi inancının özüne bilincine ve sorumluluklarına yeteri kadar sahip olmakta kesinlikle gereklidir bence Aleviyim diyebilmek için.Alevi inancına sahip toplumun gerek acı duyduğu,gerek sevinç duyduğu,üzüldüğü mutlu olduğu vs.. bir çok manevi bağı gerçekten yüreğinde hissedebilmesi gerekir bir kimsenin Alevi olabilmeyi kabul etmesinden önce,bunları yüreğinde hissedemiyorsa bir kimse zaten Alevi olabilmeyi idrak edebilmiş sayılmaz diyorum.Kimse Aleviliği tekelinde tutamaz tabiki,bu hoşgörülü,ilime,bilime sonuna kadar kapıları açık parıltısı tüm dünyayı hatta kahinatı aydınlatacak güçteki güzel inancımıza her yürekten gönül veren ve de tabiki gereklerini yerine getiren kimse Alevi olabilir bence dostlar,saygı ve sevgilerimle.. guneyyy 25.09.2006, 16:41 ben aleviliğin ne olduğunu nasıl yaşaması gerektiğini çok iyi biliyorum güneyy bey.ben ortada dolanan söylemler uygulamaya geçtiği zaman farklılıklar gösteriyor onu anlatmaya çalıştım. yanlış bir şeyde söylediğimi düşünmüyorum söylemlerden haraketle benim sordugum soruya cevap vermeniz yanlış olan. aliyi sevmek yetmez sadece alevi olmaya ... ve bence bizim alimiz sunnilerin anladıgı anlamdaki tarihteki ali degildir. bizim alimiz farklıdır.buda ayrı bir tartışma gerektirir bunu sonra ayrıca acarız Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen) Fikirlerine katılıyorum can,Alevi inancımız gibi bir güzel inanç şeklinden kimsenin mahrum olmaması gereklidir yeterki candan gönül bağıyla benimsemiş ve Alevi olmanın gereklerini idrak etmiş ve yaşantısıyla butunleştirebilmiş olsun bir insan.Bu güzellikler kapısı herkese sonuna kadar açıktır fakat Alevi inancının özüne bilincine ve sorumluluklarına yeteri kadar sahip olmakta kesinlikle gereklidir bence Aleviyim diyebilmek için.Alevi inancına sahip toplumun gerek acı duyduğu,gerek sevinç duyduğu,üzüldüğü mutlu olduğu vs.. bir çok manevi bağı gerçekten yüreğinde hissedebilmesi gerekir bir kimsenin Alevi olabilmeyi kabul etmesinden önce,bunları yüreğinde hissedemiyorsa bir kimse zaten Alevi olabilmeyi idrak edebilmiş sayılmaz diyorum.Kimse Aleviliği tekelinde tutamaz tabiki,bu hoşgörülü,ilime,bilime sonuna kadar kapıları açık parıltısı tüm dünyayı hatta kahinatı aydınlatacak güçteki güzel inancımıza her yürekten gönül veren ve de tabiki gereklerini yerine getiren kimse Alevi olabilir bence dostlar,saygı ve sevgilerimle.. beni anladıgınız için teşşekürler. bütün anlatmak istediklerimi özetlemişsiniz. mükemmel bir yorum saol can.. Aydın. 25.09.2006, 16:44 alevi olmak ayrı alevi gibi yaşamak ayrı. alevi olunmaz doğulur. Eyvallah can herseyi anlatmısın sen zaten.... Mesut Gündüz 25.09.2006, 16:46 söylemlerden haraketle benim sordugum soruya cevap vermeniz yanlış olan. aliyi sevmek yetmez sadece alevi olmaya ... ve bence bizim alimiz sunnilerin anladıgı anlamdaki tarihteki ali degildir. bizim alimiz farklıdır.buda ayrı bir tartışma gerektirir bunu sonra ayrıca acarız Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen) beni anladıgınız için teşşekürler. bütün anlatmak istediklerimi özetlemişsiniz. mükemmel bir yorum saol can.. Sağol Arkadaşım düşüncelerimize mashar oldun. guneyyy 25.09.2006, 16:46 Eyvallah can herseyi anlatmısın sen zaten.... her alevi alevi gibimi yaşıyor .... selva 25.09.2006, 16:47 sizde bana aleviliği sorgulamadan yaşıyacak bir sunni bulun bizim gibi tam bir alevi olsun bende sizin önünüzde saygıyla eğiliyim.günümüzde yaşıyan en demokratik sunninin bile bizi bizim gibi görmesine bence imkan yok. Aydın. 25.09.2006, 16:51 her alevi alevi gibimi yaşıyor .... Her alevi alevi gibimi yasıyor..hımm ben ce yasamıyor biz aleviler birbirimize basğlı oldusaydık yasardık ama şimdi öyle değil işte hani sünniler derya bir aleviyide sünnü yaptık diye bizde neden yok böyle birsey bizde bir sünnüyü alevi yapamayızmı? guneyyy 25.09.2006, 16:53 sizde bana aleviliği sorgulamadan yaşıyacak bir sunni bulun bizim gibi tam bir alevi olsun bende sizin önünüzde saygıyla eğiliyim.günümüzde yaşıyan en demokratik sunninin bile bizi bizim gibi görmesine bence imkan yok. aleviliği sorgulamadan yaşamak ne demek? alevilik her şeyi sorguladıgı için en aydın felsefedir.sorgulanamayan şeyi kabul etmek aleviliğe terstir zaten. ben kendi adıma aleviliği sorgularım sorgulanamaz der isek ne farkımız kalın bagnazlardan selva hanım. kim olursan ol gel.. gelin canlar bir olalım .. selva 25.09.2006, 16:58 valla güneyy bu gidişle bu hoş görüyle sen herkesi alevi yaprsın ama kendi kafanda. sen ibadetini saz e4şliğinde yapıyorsun bunun sorgulamasını kafanda hiç yaptınmı? çalgı çengiyle ibadet nasıl olur diye düşündünmü? benim kafamda böyle bir soru hiç bir zaman olmadı. ama bizim bu ibadetimizi sert veya yumuşak bir şekilde sorgulamayan sunni yok. bizde sorgulanma gereği duyulmayan o kadar çok şey varki ben her şeyi sorgularım demen bence dürüst bir cevap değil. meryem demir 25.09.2006, 17:02 Alevi olmak, alevi doğmaktır. Aleviliği benimseyebilirsin, hatta aleviliğin gerektirdiği her şeyi yapabilirsin. Ama iksi birbirinden farklı olgulardır. Alevi doğup, sünni inanışlarını yerine getiren biri ne kadar da bunu devam etttirse, genede alevi doğmuştur. Yanlız karıştırılmaması gereken şey, alevi doğmak ve alevi gibi yaşamak farklı şeylerdir Alevi anne babanın çocukları doğal olarak alevi olur birde şu var tabiki alevi ve sünni evliliği sonucu doğan çocukların akbieti nedir.??? Gene TC ye göre baba soyadını aldığı için babasının inancı neyse omu olur. babaerkil davranış burdada mı geçerlidir??? Saygılar guneyyy 25.09.2006, 17:04 valla güneyy bu gidişle bu hoş görüyle sen herkesi alevi yaprsın ama kendi kafanda. sen ibadetini saz e4şliğinde yapıyorsun bunun sorgulamasını kafanda hiç yaptınmı? çalgı çengiyle ibadet nasıl olur diye düşündünmü? benim kafamda böyle bir soru hiç bir zaman olmadı. ama bizim bu ibadetimizi sert veya yumuşak bir şekilde sorgulamayan sunni yok. bizde sorgulanma gereği duyulmayan o kadar çok şey varki ben her şeyi sorgularım demen bence dürüst bir cevap değil. Hoşgörü işte bu her şey bunda gizli.. sizin istediginiz bir dürüst cevap varsa onu yazayım... cok önyargılısınız baksanıza hemencecik anladınız benim dürüst olmadıgımı sorgulanamayan şey dogmadır ben dogmalara inanmam alevi anlayışımızda tamamen farklı bu konuda Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen) Alevi olmak, olavi doğmaktır. Aleviliği benimseyebilirsin, hatta aleviliğin gerektirdiği her şeyi yapabilirsin. Ama iksi birbirinden farklı olgulardır. Alevi doğup, sünni inanışlarını yerine getiren biri ne kadar da bunu devam etttirse, genede alevi doğmuştur. Yanlız karıştırılmaması gereken şey, alevi doğmak ve alevi gibi yaşamak farklı şeylerdir Alevi anne babanın çocukları doğal olarak alevi olur birde şu var tabiki alevi ve sünni evliliği sonucu doğan çocukların akbieti nedir.??? Gene TC ye göre baba soyadını aldığı için babasının inancı neyse omu olur. babaerkil davranış burdada mı geçerlidir??? Saygılar alevi dogup sunni inanışları yerine getirsede genede alevidir demişsiniz işte alevi yobazlıgıda bu olsa gerek yine söylüyorum ALEVİ DOGMAK FİZYOŞOJİK BİR OLAYDIR , KİŞİNİN TERCİHİ DEGİLDİR .bu bir şanstır aynı zamanda.. ırkcılıktan farkınızı anlatırmısınız... merak ediyorum türklükte, alevilikte, müslümanlıkta bir ayrıcalık degildir bu bir şanstır... bunların hiçbir anlamı yoktur . peki insan neden ateist dogamıyor o halde... Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen) Alevi olmak, olavi doğmaktır. Aleviliği benimseyebilirsin, hatta aleviliğin gerektirdiği her şeyi yapabilirsin. Ama iksi birbirinden farklı olgulardır. Alevi doğup, sünni inanışlarını yerine getiren biri ne kadar da bunu devam etttirse, genede alevi doğmuştur. Yanlız karıştırılmaması gereken şey, alevi doğmak ve alevi gibi yaşamak farklı şeylerdir Alevi anne babanın çocukları doğal olarak alevi olur birde şu var tabiki alevi ve sünni evliliği sonucu doğan çocukların akbieti nedir.??? Gene TC ye göre baba soyadını aldığı için babasının inancı neyse omu olur. babaerkil davranış burdada mı geçerlidir??? Saygılar alevi dogup sunni inanışları yerine getirsede genede alevidir demişsiniz işte alevi yobazlıgıda bu olsa gerek yine söylüyorum ALEVİ DOGMAK FİZYOŞOJİK BİR OLAYDIR , KİŞİNİN TERCİHİ DEGİLDİR .bu bir şanstır aynı zamanda.. ırkcılıktan farkınızı anlatırmısınız... merak ediyorum türklükte, alevilikte, müslümanlıkta bir ayrıcalık degildir bu bir şanstır... bunların hiçbir anlamı yoktur . peki insan neden ateist dogamıyor o halde... ateist bir anne babanın cocugu ne olarak dpgacak hadi onada bulun bir yafta hadii tamerx 25.09.2006, 19:56 tabiki olunur, olunmaz diyenler aleviligin ney oldugunu anlamamislar... alevilik icindeki arzu ile baslar,inanc istegile ile baslar, isterse hic kimse sizi alevi olarak kabul etmesin, hiiic fark etmez, belki cem yapamasiniz baska canlar ile ( eger seni kabul etmiyorlarsa) ama inanc insanin kalbinde baslar ve o inancin büyümesini kimse engelleyemez. selva 25.09.2006, 19:59 ben ön yargılı bir insanım belli konulardada bu hep böyle olacak. teşekkür ederim güneyy MeRaLiNa 25.09.2006, 20:13 bazi arkadaslar kusura bakmasinlar yanliz "alevi dogulur, olunmaz" sözü ayni futbol takimlarinin sloganlarina benzemis..... "besIktasli dogulur, olunmaz" gibi........ Alevi olunur, eger Aleviligi arastirirsa bir kisi, ve benimserse, severse neden olmasinki, bizim kapimiz herkese acik degilmi?........ nasil bazi karakteri zayif Aleviler asmileden nasibini alip, en yobazindan diger inanclara sahip oluyorlar, baska inanclardan insanlarda benimserlerse Alevi olurlar..... baskalari inanclarini yaymak icin tepinirken bizim bu inadimizin dogru olmadigini düsünüyorum..... kaldiki her gün dahada kirlenen islamda, ön yargilardan kurtulmus, sunun bunun anlattiklariyla degilde, Aleviligi oldugu gibi ögrenen bir insan'a Alevilik sempatik gelebilir.... herkes hissettigi gibidir sonucta Mesut Gündüz 25.09.2006, 20:26 bazi arkadaslar kusura bakmasinlar yanliz "alevi dogulur, olunmaz" sözü ayni futbol takimlarinin sloganlarina benzemis..... "besIktasli dogulur, olunmaz" gibi........ Alevi olunur, eger Aleviligi arastirirsa bir kisi, ve benimserse, severse neden olmasinki, bizim kapimiz herkese acik degilmi?........ nasil bazi karakteri zayif Aleviler asmileden nasibini alip, en yobazindan diger inanclara sahip oluyorlar, baska inanclardan insanlarda benimserlerse Alevi olurlar..... baskalari inanclarini yaymak icin tepinirken bizim bu inadimizin dogru olmadigini düsünüyorum..... kaldiki her gün dahada kirlenen islamda, ön yargilardan kurtulmus, sunun bunun anlattiklariyla degilde, Aleviligi oldugu gibi ögrenen bir insan'a Alevilik sempatik gelebilir.... herkes hissettigi gibidir sonucta Size katılıyorum.Sonradan alevi olanda bizimdir.Toplumumuz için bir başarıdır.Ne zamanki sünnilikten aleviliğe geçişler ; alevilikten sünniliğe geçenlerden fazla oldu. Biz birliği sağlamış oluruz. cicek60 25.09.2006, 20:32 her alevi alevi gibi yaşamıyor. birçok insan alevi olarak doğuyor ve yine birçoğu bilgisizliğindenmi desem artık sünni inanışa yöneliyo. o halde onlar sünni olmuyorlar mı?? ya da şöle söyliyim aleviliğin değilde sünniliğin gerektirdiklerini yapıyor ve bunlar alevi olmaya devam mı ediyolar peki??? sitedeki bilgili ablalarıma ve abilerime soruyorum ?? ya da alevi doğulur diyen arkadaşlarda cevap verebilirler. sibel. 25.09.2006, 20:36 Alevilik bana göre sonradan olunmaz doğulmazda!! Bilmiyorum belki yorumlarınızı yanlış anlamış olabilirim yada konuyu.. Alevilik din değilki tercihler-değişiklikler olabilsin bence... Kültür,terbiye,bilgi,sevgi,saygı,hoşgörü,merhamet, anlayış gibi gibi gibi birsürü kimileri için hepsini bir arada tutması bu zor güzelliklerin bir arada olabilmesidir( aslında bu kısa bir tanım oldu ama genelde ne demek istediğimi eminim ALEVİYİM diyen herkes anlamıştır.) .. Sevgiler :) İyi bakın kendinize.. ThassosIsland 25.09.2006, 20:40 Bır kere arkadaslar Alevi tarikatlarına girmek ıle Aleviligini karsıtırıyorsunuz.. Sonradan Alevi olunmaz.. Bektası olunur.. seher.yeli 25.09.2006, 20:41 bence hayatinda neyi istiyorsan oyle yasanir ve yaparsin ama alevi sonradan olunurmu bilemem emin degilim ama inanip o yola egile bilirsin herkes ózgúrdúr kimseyi kinamiyorum ama yanlis yapilmasinda dayanamam herhalde alevi sonradan olupta bende aleviyim cok iyibilirim diyip yanlis bir yoruma gelemem bunuda belirtiyim meryem demir 25.09.2006, 20:43 Alevi olarak doğan birinin (yada farklı inanıştan), ileriki yaşam süreci içerisinde, yanlış gelen bazı şeylerden dolayı kendini alevilikten uzak tutması, yada farklı inançlara yönelmesi; bu kişini doğarken alevi doğduğu gerçeğini yok edermi. Bir örnek vermek istiyorum.(belki yanlış bir örnek olabilir ama aklıma bu geldi ve paylaşmak isterim, eğer yanlış olduğunu dile getirirseniz mesajın o kısmını hemen silebilirim) Dünyaya erkek olarak gelen biri, daha sonra bazı eğilimlerinin kadınsı olduğunu düşünerek cinsiyetini değiştirmekte ve bir kadın gibi yaşamını sürdürmekte. Şimdi bu erkeğin cinsiyetini değiştirip, kadın olması, onun erkek olarak doğduğu gerçeğini yok edermi. yada diyelimki çevremizde böyle kişiler var ve bizler bu kişileri direk kadın olarakmı algılarız, yoksa başta çelişkiler yaşayıp, belkide farkındaa olmadan karşımzdakine erkek olarakmı davranırız saygılar sonerk 25.09.2006, 20:48 Bu nasıl bi alevi olacağına bağlı benim gibi ve bir çok günümüz genç alevisi gibi alevi olacaksan olunur bunun için bişey yapmanada gerek yok laikve hümanist olman yeterli ....aleviliği kültür olarak yaşayacaksan bu ikisini yapman yeterli ama inanç boyutuna gireyim dersen o biraz zooor işte ve beni aşar... ThassosIsland 25.09.2006, 20:49 Tekrar soyluyorum sonradan Alevı olunmaz.. belkı bızım kurallarımızı bızım yasayıs tarzımızı çok sever ama yınede bız buna Alevi demeyız Alevi sempazıtanı deriz.. her mezhebın kendı kuralları vardır.. Sonrada Alevi olunmaz.. Bektaşi olunur.. Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen) Bu nasıl bi alevi olacağına bağlı benim gibi ve bir çok günümüz genç alevisi gibi alevi olacaksan olunur bunun için bişey yapmanada gerek yok laikve hümanist olman yeterli ....aleviliği kültür olarak yaşayacaksan bu ikisini yapman yeterli ama inanç boyutuna gireyim dersen o biraz zooor işte ve beni aşar... Laik ve humanıst olmak yetersızkı cok yetersız hemde.. Neye dayanarak bunu soyluyorsunuz. biz bu kadar basitmiyiz.. her laik ve humanıst Alevi olabılırmı.. Aleviligi kultur boyutunda yasayacaksan bu ıkısı hayatta yeterlı degıl.. Kı sunuda unutma Aleviligin en onemlı yerı Inanc tarafıdır. Kı humanızmı ve laıklıgı bu kulture sokan ınanctır.. cicek60 25.09.2006, 21:06 Bır kere arkadaslar Alevi tarikatlarına girmek ıle Aleviligini karsıtırıyorsunuz.. Sonradan Alevi olunmaz.. Bektası olunur.. haklısın o yazıyı bende okumuştum. "alevilik belden, bektaşilik yoldan gelirmiş" sonerk 25.09.2006, 21:48 Laik ve humanıst olmak yetersızkı cok yetersız hemde.. Neye dayanarak bunu soyluyorsunuz. biz bu kadar basitmiyiz.. her laik ve humanıst Alevi olabılırmı.. Aleviligi kultur boyutunda yasayacaksan bu ıkısı hayatta yeterlı degıl.. Kı sunuda unutma Aleviligin en onemlı yerı Inanc tarafıdır. Kı humanızmı ve laıklıgı bu kulture sokan ınanctır.. Hiç bişeye dayanarak söylemiyorum bu kendi fikirim çevremdeki alevilere ve kendime bakıyorum bi eleştirmen olarak çıka çıka bu ikisi çıkıyor belki buna bi iki şey daha eklenebilir kişiden kişiye değişir bu ben bunu görüyorum... Bide alevi olmak için neden alevi soyundan gelmek şart biz ırkçımıyız illaki kendi ırkımızdan yani alevi ırkından gelmeli diye bi şart koşuyoruz bunu yahudiler ve alaman nazileri yapıyordu bizimse onlarla uzaktan yakından alakamız yook çok saçma.... Aslında bunun faklı boyutları var şamanizmden gelme bi alışkanlık şamanlıktata bir kişinin şaman olması için aranan en önemli özelliklerden biri aynı günümüz aleviliğinde olduğu gibi şaman soyundan gelmesidir bunu aleviliktede görmek mümkün....eski inançların aleviliğe yansıması bu başka bi açıklaması yok bunun.... karadagli 25.09.2006, 22:08 sevgili canlar, Alevilik bir yoldur, Ehl-i Beyt yolu,Hz.Ali yoludur,bir müslüman Alevi yolunu özüyle benimseyen bir müslüman alevi olabilir. Alevilik kimsenin tekelinde degildir. saygilar funky 25.09.2006, 22:20 gidişat kötü ,bundan sonra sonradan da olunsa fena olmaz ,baksanıza asimile olmuşlar ne kadar çok çevremizde ama bence asimilasyona en kötü darbe alevinin aleviyle evlenmemesidir... ThassosIsland 25.09.2006, 23:57 Hiç bişeye dayanarak söylemiyorum bu kendi fikirim çevremdeki alevilere ve kendime bakıyorum bi eleştirmen olarak çıka çıka bu ikisi çıkıyor belki buna bi iki şey daha eklenebilir kişiden kişiye değişir bu ben bunu görüyorum... Bide alevi olmak için neden alevi soyundan gelmek şart biz ırkçımıyız illaki kendi ırkımızdan yani alevi ırkından gelmeli diye bi şart koşuyoruz bunu yahudiler ve alaman nazileri yapıyordu bizimse onlarla uzaktan yakından alakamız yook çok saçma.... Aslında bunun faklı boyutları var şamanizmden gelme bi alışkanlık şamanlıktata bir kişinin şaman olması için aranan en önemli özelliklerden biri aynı günümüz aleviliğinde olduğu gibi şaman soyundan gelmesidir bunu aleviliktede görmek mümkün....eski inançların aleviliğe yansıması bu başka bi açıklaması yok bunun.... sevgılı arkadasım.. kısısel dusunceler ıle degıl kendı kuralları ıle gelısen bir mezheptir Alevilik.. Alevilik dısarıya karsı oldukca evrensel ve humanıstır. ama kendı ıcındede katı kuralları ıle bir o kadar tutucudur. yanı sonradan Alevi olunmaz. Bu Aleviligin bir kuralıdır.. guneyyy 26.09.2006, 10:31 sevgılı arkadasım.. kısısel dusunceler ıle degıl kendı kuralları ıle gelısen bir mezheptir Alevilik.. Alevilik dısarıya karsı oldukca evrensel ve humanıstır. ama kendı ıcındede katı kuralları ıle bir o kadar tutucudur. yanı sonradan Alevi olunmaz. Bu Aleviligin bir kuralıdır.. bu kadarını beklemiyordum ne demek alevilik dışarı karşı evrensel ve humanist kendi içinde katı kurallı bunu akıl mantık alırmı yaa ne yani bizler iki yüzlümüyüz arkadaşım söylemlerinin sonuna bence yi eklemelisin bu senin görüşündür ama alevi felsefesini baglamaz cünkü tamamen asılsızdır aleviliğe yapılan hakarettir. katı kuralları olan bir yaşam biçimi sonunda kuralları ile beraber gömülür aleviliğin hiç bir katı kuralı yoktur sadece kuralları vardır ama kesinlikle diger bagnaz düşünceler gibi katı degildir asla da olamaz aleviliğin yapısına tamamen tertir yorumunuz HoZaTLi_62 26.09.2006, 10:43 Tekrar soyluyorum sonradan Alevı olunmaz.. belkı bızım kurallarımızı bızım yasayıs tarzımızı çok sever ama yınede bız buna Alevi demeyız Alevi sempazıtanı deriz.. her mezhebın kendı kuralları vardır.. Sonrada Alevi olunmaz.. Bektaşi olunur.. Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen) çok güzel özetlemişsin. alevi olunmaz alevi gibi yaşamak ayrı şeydir. guneyyy 26.09.2006, 12:26 alevilik ali zamanında yoktu demekki sonradan olunmaz demek gercek dışı olunurmuşşşşş HoZaTLi_62 26.09.2006, 12:28 alevilik ali zamanında yoktu demekki sonradan olunmaz demek gercek dışı olunurmuşşşşş bu yargıya varışını daha açık anlatabilirmisin guneyyy 26.09.2006, 12:31 hz.ali alevimiydi ? sorusuna verilecek cevaplardan yola cıkarsak neden böyle bir yargıya vardıgımı anlarsın Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen) ve yaşadıgımız aleviliği sadece hz.aliye endekslemekta bence yanlış alevilik yüzyılllardır gelen bu topraklarda yaşayan bir cok inancın, inanışın,kültürün,geleneklerin...vb ürünüdür.yaşam biçimi derken aslında bu vurgulanıyor bence Naci 26.09.2006, 12:35 sevgili canlar, Alevilik bir yoldur, Ehl-i Beyt yolu,Hz.Ali yoludur,bir müslüman Alevi yolunu özüyle benimseyen bir müslüman alevi olabilir. Alevilik kimsenin tekelinde degildir. saygilar Tabi ki alevilik kimsenin tekelinde değildir. Dediğin cümlenin doğru olması için söylüyorum sadece müslümanlarında tekelinde olmamalıdır. Anlamışsındır umarım. Konu ile ilgili olarak amcamın bir sözü geldi aklıma. Dini bilgisi alimlik düzeyindedir. Amca dedim sonradan alevi olunabilir mi? oğlum dedi şu durumda ben bile alevi sayılmam , alevi olmanın bazı kural , kaideleri vardır. Her sene görgüden geçip , kurbanını kesecen, kırk sekiz cumalık yapacan, vesaire uzun bir liste saydı. Bunları yapan ne yazık ki hiç yok gibi ... Yani biz bile tam aleviliği kuralları ile yaşayamıyoruz. Aleviliğin ibadetsiz kısmını yerine getiriyoruz. Elimize , dilimize , belimize sahip çıkıyoruz, herkese saygı hürmetle davranıyoruz. Bence alevi olmayan bir kişi , yolun kural gereklerini yerine getirdikten sonra , alevi diyebiliyoruz. Ama amcamın bile ben alevi olamadım demesi gibi , alevi olmayı hak etmek lazım. deniz olmak 26.09.2006, 12:44 fazla detaya inmenin luzumu yok insan belli bir yaşa geldiğinde kendini neye eğimli hissediyorsa o yöne yönelir... bir alevi sonrada namaza oruca yönelip sunnileşebilir... bir sunni de aleviliği ve alevilikten ziyade alei insanlara olan sıcaklığından aleviliği yaşam biçimi haline getirebilir... mümkündür HoZaTLi_62 26.09.2006, 13:08 alevi olmayan bir insan alevi gibi yaşayabilir ama alevi olamaz. tuncerbio 26.09.2006, 13:54 Dünyadaki dini oluşumlara göz atıldığında sonradan olunurmu olgusunun tartışıldığı iki grup göze çarpıyor biri Musevilik diğeri Alevillik...Musevilikte kan bağı olmayan kişinin Musevi olamayacağı söyleniyor ve açık kapı bırakılıyor bayan bir museviyle enlenirsen musevi olma ihtimalin var...Alevilikte ise bu tartışmalar neden yapılıyor çözebilmiş değilim kendisine karşı yapılan baskıdan bahseden,eşitlik ve hümanizm üzerinde duran bir anlayış nasıl olurda kendi yaşam felsefesini kabul eden insanı dışlar?eğer insan alevi olmak istiyorsa ve aleviliğin felsefesini yerine getirebildiğini düşünüyorsa sorun nedir... insan alei gibi yaşar ama olamaz diyenlere ;alevi gibi yaşayan ama hala sunni ya da diğer dinlere mahsup insanlar vardır buda onların tercihidir Aydında Hacı Bektaşi Veli derneğinin başkanı sunni ama alevilliği onlardan iyi yaşıyor buna rağmen soranlara sunniyim diyebiliyor....ayrıca alevilik kimsenin tekelinde değildir guneyyy 26.09.2006, 14:14 alevi olmayan bir insan alevi gibi yaşayabilir ama alevi olamaz. demekki kan bağı gerekiyor hitlerden farkını anlatsana HoZaTLi_62 26.09.2006, 14:35 hitlerle bi farkının olmasımı gerekiyo öyle bi şart varsa sen söyle tuncayoztok 26.09.2006, 14:37 aleviliği kan bağı gereklidir tarzında yazmışsın hozatlı alevi yaşar ama alevi olamaz demek doguştan olmadıgı için olmaz manasında anladım eger öyle ise güney arkadaşımızın söyledigi yerinde bir sorudur HoZaTLi_62 26.09.2006, 14:37 alevilik herşeyden farklı apayrı demiyorumki herkesle benzer bi yönü olabilir tuncayoztok 26.09.2006, 14:41 alevilik herşeyden farklı apayrı demiyorumki herkesle benzer bi yönü olabilir benzer yöneleri nelerdir hitlerle ? hozatlı gittikçe garipleşiyor yazdıkların.. maleseff HoZaTLi_62 26.09.2006, 14:44 aleviliği kan bağı gereklidir tarzında yazmışsın hozatlı alevi yaşar ama alevi olamaz demek doguştan olmadıgı için olmaz manasında anladım eger öyle ise güney arkadaşımızın söyledigi yerinde bir sorudur arkadaslar aleviliğin hitlerden veya herhangi bişeyden farklı olacağı gibi bi kuralmı var. ozaman aleviliği herkesten herşeyden soyutlayalım başka bir dünyanın yaşamı inanışı yapalım. yoksa alevilik hitlere karşı ortaya atılmış bir düşüncemi? şimdiye kadar aleviliği sunnilikle kıyaslamaktan vazgeçip bundan sonrada hitlerlemi kıyasmaya geçtiniz. hitlerden sonra ne ile kıyaslamaya geçeceksiniz söyleyinde ona göre hazırlık yapalım bizde. aleviliği tartışıyosanız aleviliği kendi içinde tartışın başka gereksiz şeylerle kıyaslamaya girmeyin. umarım anlamışsınızdır yada ben anlatabilmişimdir. tuncayoztok 26.09.2006, 14:48 arkadaslar aleviliğin hitlerden veya herhangi bişeyden farklı olacağı gibi bi kuralmı var. ozaman aleviliği herkesten herşeyden soyutlayalım başka bir dünyanın yaşamı inanışı yapalım. yoksa alevilik hitlere karşı ortaya atılmış bir düşüncemi? şimdiye kadar aleviliği sunnilikle kıyaslamaktan vazgeçip bundan sonrada hitlerlemi kıyasmaya geçtiniz. hitlerden sonra ne ile kıyaslamaya geçeceksiniz söyleyinde ona göre hazırlık yapalım bizde. aleviliği tartışıyosanız aleviliği kendi içinde tartışın başka gereksiz şeylerle kıyaslamaya girmeyin. umarım anlamışsınızdır yada ben anlatabilmişimdir. arkadaşım net ol . cevaplarında kan bagı gerekiyormu gerekmiyoırmu gerekiyorsa hitlerden farkını anlat dedik sen neler söylüyorsun aleviliğin bişeylerden farklı olmak gibi kuralmı var demişsin biz bunu sormuyoruzki doğuştandır diyen tüm arkadaşları soruya cevap vermeye cagrıyorum meryem demir 26.09.2006, 14:56 [QUOTE=guneyyy] alevi dogup sunni inanışları yerine getirsede genede alevidir demişsiniz işte alevi yobazlıgıda bu olsa gerek yine söylüyorum ALEVİ DOGMAK FİZYOŞOJİK BİR OLAYDIR , KİŞİNİN TERCİHİ DEGİLDİR .bu bir şanstır aynı zamanda.. ırkcılıktan farkınızı anlatırmısınız... merak ediyorum türklükte, alevilikte, müslümanlıkta bir ayrıcalık degildir bu bir şanstır... bunların hiçbir anlamı yoktur . peki insan neden ateist dogamıyor o halde... Sayın güneyyy; Hoşgörüden bahsedip, konuya bu kadar agresif tutumlar sergileyerek başlamak ta bir çelişki olsa gerek Aslında burdan başlamalı, karşılıklı konuşmanın daha doğrusu yazışmanın da bir dozu seviyesi olmalı. Ben doğal olarak, konu hakkında yorum yapmışım ve sizde doğal olarak kendi yorumunuzu, iyide bunu yaparken neden üsluplar değişebiliyor. İsterseniz herbirimiz bir birey olarak önce konuşma tarzımızı değiştirerek başlayalım bugün konuya Irkçılıkla suçluyorsunuz. saygı duyarım, ama sizin bana ırkçı demenniz beni ırkçı yaparmı?? Aleviyim ve bunu birilerinden saklamak istememem ve aleviliğin diğer inanışlar arasında, insana en çok değer veren, ayrımcılığa karşı hoşgörü ile bakmayan bir inanç olduğunu dile getirmem ırkçılıkmıdır... değildir. Atesit= Allaha inanmamaktır. bu bir din değil, bir yaşam seçiş tarzıdır. Alevilik inançtır. ve aileden aileye geçer. bakın gene diyorum bunu lütfen dikkatli okuyun. Alevi doğmak ve bir alevi gibi yaşamak birbirinden çok uzak hatta uç noktada iki farklı şeydir. Alevi doğan birinin, çevre faktörü yada yaşadığı bazı şeyleer neticesinde ateist olması onun alevi doğduğu gerçeğini değiştirebilirmi. O zaman bir erkeğin cinsiyet değiştirip, kadın olması ; onun erkek olarak doğduğu gerçeğini nasıl değiştirebiliyorsa; o zaman alevi doğan biride sonradan alevliği inkar edip sünniliğe yada sünni doğan birinin de sünniliği reddetip aleviliğie geçmesi kadar gerçektir Saygılarımla tuncayoztok 26.09.2006, 15:15 alevi dogmak derken kan bagından bahsediyorsunuz sanırım alevilik ne olursan ol gel diyebilen bir felsefe iken bunu kan bagına indirgemek neden? Hüseyin69 26.09.2006, 15:20 benim soyum alevi inancindan geliyor simdi ben aleviligi red edip sunni olacam peki sizce ben alevimiyim yoksa sunni mi ? sonradan alevi olunurmu tabiki isteyen olur isteyen olmaz acilan baslik bir kisinin cinsiyet degistirme meselesine benziyor örn bülent ersoy gecmiste erkekti cinsiyet degistirdi kadin oldu simdi buna bülent hanim mi yada bülent beymi demek gerekiyor kelime anlamiyla bülent bey demek gerekir ama genel hitab bülent hanim dir ben bir erkek üyemize örn kendim;hüseyin hanim demek sizce ne kadar mantiklidir iste alevilik budur alevi bir soydan geliniyorsa alevidir sonradan soy degistiri baska seyler yapar ama o yine alevidir cünki bir insan vucuduna bir yara darbesi aldimi o yara belki erken iyilesir ama iz ömür boyu kalir sunni bir kardesimiz sonradan alevilige gecebilir hatta hatta dedelik makamina kadar yükselebilir ama bu onun alevi oldugu anlamina gelmez düsünsenize günümüzde her eline beline diline sahip ol diyen lere pir dede diyip eline ayagina kapanalim yani mantiginiz buna elverislimidir ?hayir o halde noktayi koyalim herkes aleviligin yasam inanc gelenek görenegini edeb erkanini benimseye bilir ama bu herkesin alevi oldugu anlamini cikarmaz meryem demir 26.09.2006, 15:20 alevi dogmak derken kan bagından bahsediyorsunuz sanırım alevilik ne olursan ol gel diyebilen bir felsefe iken bunu kan bagına indirgemek neden? BAzı şeyler sorgulamak yerine sadece olduğu gibi kalır.,Bunu eleştirmek eğer gerçekten doğru bir sonuca götürecekse hepimiz burdayız zaten. Soru aslında çok basit sonradan alevi olunurmu, olunmazmı. değildirki sünni doğan biri sonradan alevi inancını benimseyip bir alevi gibi yaşayabilirmi?? eğer konu bu olsaydı bu topikte herkes bir ağızdan zaten evet dyecekti zaten Ama o kişinin sünni doğduğu gerçeğini unutmamak gerekir. Aslında düz bir mantık. saygılar diliyorum Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen) benim soyum alevi inancindan geliyor simdi ben aleviligi red edip sunni olacam peki sizce ben alevimiyim yoksa sunni mi ? sonradan alevi olunurmu tabiki isteyen olur isteyen olmaz acilan baslik bir kisinin cinsiyet degistirme meselesine benziyor örn bülent ersoy gecmiste erkekti cinsiyet degistirdi kadin oldu simdi buna bülent hanim mi yada bülent beymi demek gerekiyor kelime anlamiyla bülent bey demek gerekir ama genel hitab bülent hanim dir ben bir erkek üyemize örn kendim;hüseyin hanim demek sizce ne kadar mantiklidir iste alevilik budur alevi bir soydan geliniyorsa alevidir sonradan soy degistiri baska seyler yapar ama o yine alevidir cünki bir insan vucuduna bir yara darbesi aldimi o yara belki erken iyilesir ama iz ömür boyu kalir sunni bir kardesimiz sonradan alevilige gecebilir hatta hatta dedelik makamina kadar yükselebilir ama bu onun alevi oldugu anlamina gelmez düsünsenize günümüzde her eline beline diline sahip ol diyen lere pir dede diyip eline ayagina kapanalim yani mantiginiz buna elverislimidir ?hayir o halde noktayi koyalim herkes aleviligin yasam inanc gelenek görenegini edeb erkanini benimseye bilir ama bu herkesin alevi oldugu anlamini cikarmaz Tşk ederim bunu demek istedim ve daha önceki sayfada da verdiğim örnek şudur Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen) Alevi olarak doğan birinin (yada farklı inanıştan), ileriki yaşam süreci içerisinde, yanlış gelen bazı şeylerden dolayı kendini alevilikten uzak tutması, yada farklı inançlara yönelmesi; bu kişini doğarken alevi doğduğu gerçeğini yok edermi. Bir örnek vermek istiyorum.(belki yanlış bir örnek olabilir ama aklıma bu geldi ve paylaşmak isterim, eğer yanlış olduğunu dile getirirseniz mesajın o kısmını hemen silebilirim) Dünyaya erkek olarak gelen biri, daha sonra bazı eğilimlerinin kadınsı olduğunu düşünerek cinsiyetini değiştirmekte ve bir kadın gibi yaşamını sürdürmekte. Şimdi bu erkeğin cinsiyetini değiştirip, kadın olması, onun erkek olarak doğduğu gerçeğini yok edermi. yada diyelimki çevremizde böyle kişiler var ve bizler bu kişileri direk kadın olarakmı algılarız, yoksa başta çelişkiler yaşayıp, belkide farkındaa olmadan karşımzdakine erkek olarakmı davranırız saygılar ama ne yazıkki ırkçı olarak suçlanmaktan öteye gidemedim. Ama pes etmeye niyetim yok saygılar Hüseyin69 26.09.2006, 15:28 alevilik ne olursan ol gel diyebilen bir felsefe iken katliamlara saldirilara iftiralara maruz kalmis bir toplum nasil olurda düsmanina ne olursan ol gel diyebilen bir felsefedir galiba siz gecmisteki alevilik ile günümüz aleviligini bir birine karistirdiniz gecmisteki alevilik hic kimseye ne olursan ol gel dememistir sadece inancini yasam bicimini bugünlere kadar getirebilmek icin kimi zaman kimi saklanmistir kimi zamanda kelle vermistir les kargalarina tuncayoztok 26.09.2006, 15:29 BAzı şeyler sorgulamak yerine sadece olduğu gibi kalır.,Bunu eleştirmek eğer gerçekten doğru bir sonuca götürecekse hepimiz burdayız zaten. Soru aslında çok basit sonradan alevi olunurmu, olunmazmı. değildirki sünni doğan biri sonradan alevi inancını benimseyip bir alevi gibi yaşayabilirmi?? eğer konu bu olsaydı bu topikte herkes bir ağızdan zaten evet dyecekti zaten Ama o kişinin sünni doğduğu gerçeğini unutmamak gerekir. Aslında düz bir mantık. saygılar diliyorum kişinin sunni yada alevi dogması sadece bir şanstır. bunun üzerine alevi sonradan olunmaz dogulur demeyi nasıl oturtursunuz garip. alevi dogdun tamam artık bittiii yada sunni dogdun tamam sen ne kadarda ben aleviliği benismedim desende boş ...... bu ipotegi neden koyuyorsunuz kim neyi nasıl düşünüyor ve benimsiyorsa buna hayır sen alevi degilsin olamassın cünkü sen alevi dogmadın demenin düz degil hiç bir mantıgı yok kabul edilemez. meryem demir 26.09.2006, 15:32 kişinin sunni yada alevi dogması sadece bir şanstır. bunun üzerine alevi sonradan olunmaz dogulur demeyi nasıl oturtursunuz garip. alevi dogdun tamam artık bittiii yada sunni dogdun tamam sen ne kadarda ben aleviliği benismedim desende boş ...... bu ipotegi neden koyuyorsunuz kim neyi nasıl düşünüyor ve benimsiyorsa buna hayır sen alevi degilsin olamassın cünkü sen alevi dogmadın demenin düz degil hiç bir mantıgı yok kabul edilemez. Anlaşamadık galiba. Ben hiç bir yazımda alevi doğduk ta içimize alevi olmayan birilerini asla alamayız. forumu düşünün Adı nedir ALEVİ FORUM. Burada sadece alevilermi vardır. tabiki hayır, Sünnisi, kürdü belki gayri müslimi. ama bu sonuç forum adında bir değişiklik yaparmı??? saygılar Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen) işi duysallıktan uzak tutup düşünmek gerekiyor. Bunu "ne şimdi bu insanlara nasıl derim siz alevi olmadığınız içini sizi içimize alamayız". Böyle bir mantık yok zaten Burada sorulan soruyla yakından uzaktan bağlantısıda yokk tekrar saygılar tuncayoztok 26.09.2006, 15:38 tutucu buluyorum sizi hepsi bu alevi inancını benimsemiş biri ben aleviyim der ,ne dogdugu artık önemini yitirir bence.. insan dogarken üzerine kimlik giydirilir ama o kimlik sadece dogumndan alınan kimliktir sonradan diledigi benimdsedigi kimligi edinebilir benim demek istedişgim bu.. insanın BEYANI önemlidir ben şuyum diyorsa artık o odur... başka izahı yoktur Hüseyin69 26.09.2006, 15:39 alevi dogdun tamam artık bittiii yada sunni dogdun tamam sen ne kadarda ben aleviliği benismedim desende boş ...... kim neyi nasıl düşünüyor ve benimsiyorsa buna hayır sen alevi degilsin olamassın cünkü sen alevi dogmadın demenin düz degil hiç bir mantıgı yok kabul edilemez. birinci paragrafa bende imza atiyorum bir önceki mesajda da belirtmistim hüseyin adina hüseyin abi kardes dayi amca vs diye hitab edilir abla yenge teyze hala nene diye hitab ediliyorsa bunda tdk büyük rolü vardir. sunni aleviligi benimsemis alevi olmus ne degisiklik var biraz ayrintilara girebilirmisin gidip cem de ibadet yapmak, semah dönmek, dua etmek ise bunlari hic bilmeyen binlerce yüzbinlerce alevi var peki bu alevileri nereye atacagiz istersen biraz daha düsün gercekten sonradan alevi olunurmu? dogulurmu yu simdilik askiya aliyorum ilerde alevi dogulurmu dogulmazmi bunun tartismasinida yapariz sorun degil meryem demir 26.09.2006, 15:44 tutucu buluyorum sizi hepsi bu alevi inancını benimsemiş biri ben aleviyim der ,ne dogdugu artık önemini yitirir bence.. insan dogarken üzerine kimlik giydirilir ama o kimlik sadece dogumndan alınan kimliktir sonradan diledigi benimdsedigi kimligi edinebilir benim demek istedişgim bu.. insanın BEYANI önemlidir ben şuyum diyorsa artık o odur... başka izahı yoktur aslında sorulan sorunun cevabını siz kendinizde dile getirmişsiniz, fakat farklı bir yönden konuya yaklaşıyorsunuz. insan dogarken üzerine kimlik giydirilir ama o kimlik sadece dogumndan alınan kimliktir sonradan diledigi benimdsedigi kimligi edinebilir benim demek istedişgim bu.. doğarken aldığınız kimliği ileride tabiki değiştirebilirsiniz ve belkide soran kişiye ben gayri müslimimde diyebilirsiniz. Bu gayet normal bir durum. ama siz doğarken gayri müslim doğmadınızki??? HoZaTLi_62 26.09.2006, 15:46 bülent ersoy örneği hiç yakışmamış bu tartışmaya. çok farklı konular. tuncayoztok 26.09.2006, 15:46 aslında sorulan sorunun cevabını siz kendinizde dile getirmişsiniz, fakat farklı bir yönden konuya yaklaşıyorsunuz. insan dogarken üzerine kimlik giydirilir ama o kimlik sadece dogumndan alınan kimliktir sonradan diledigi benimdsedigi kimligi edinebilir benim demek istedişgim bu.. doğarken aldığınız kimliği ileride tabiki değiştirebilirsiniz ve belkide soran kişiye ben gayri müslimimde diyebilirsiniz. Bu gayet normal bir durum. ama siz doğarken gayri müslim doğmadınızki??? sizde cevabını dediklerinizde vermişsiniz :) dogum daki kimliği eger asli kimlik kabul ederseniz ırkcı olursunuz buna dikkat! Hüseyin69 26.09.2006, 15:49 tutucu buluyorum sizi hepsi bu alevi inancını benimsemiş biri ben aleviyim der ,ne dogdugu artık önemini yitirir bence.. insan dogarken üzerine kimlik giydirilir ama o kimlik sadece dogumndan alınan kimliktir sonradan diledigi benimdsedigi kimligi edinebilir benim demek istedişgim bu.. insanın BEYANI önemlidir ben şuyum diyorsa artık o odur... başka izahı yoktur güzel kardesim sacmalama diyecegim ama hem yönetimden biri oldugum hemde uslubum geregi bu kelimeyi kullanmiyorum birinci paragrafinda katillerimiz bile aleviyim diyor daha nediyim ki ikinci paragrafinda ise sadece bir kimlik giydirmissin insanlara degerli kardesim sen dogarken neden bebek olarak kalmadin neden büyüdün ve sana söyle bir soru insani kimligin kültürel kimligin inancsal kimligin seni tarif eden kimligin yani A dan Z ye kac kimligin var bana sayabilirmisin son paragrafinda insanin beyani önemlidir demissin yine az önceki mesajimda alevilik ile alakasi olmayan yiginla aleviler var ve sen bunlari cöpe atalim demek istiyorsun galiba HoZaTLi_62 26.09.2006, 15:51 güzel kardesim sacmalama diyecegim ama hem yönetimden biri oldugum hemde uslubum geregi bu kelimeyi kullanmiyorum birinci paragrafinda katillerimiz bile aleviyim diyor daha nediyim ki ikinci paragrafinda ise sadece bir kimlik giydirmissin insanlara degerli kardesim sen dogarken neden bebek olarak kalmadin neden büyüdün ve sana söyle bir soru insani kimligin kültürel kimligin inancsal kimligin seni tarif eden kimligin yani A dan Z ye kac kimligin var bana sayabilirmisin son paragrafinda insanin beyani önemlidir demissin yine az önceki mesajimda alevilik ile alakasi olmayan yiginla aleviler var ve sen bunlari cöpe atalim demek istiyorsun galiba aynen söylediklerine imzamı atıyorum meryem demir 26.09.2006, 15:53 sizde cevabını dediklerinizde vermişsiniz :) dogum daki kimliği eger asli kimlik kabul ederseniz ırkcı olursunuz buna dikkat! Farklı ama yanlış bir yaklaşım Irkçılık değildir burada ne sizin nede benim savunduğumuz. insanoğlunun ana rahmine düştükten 9 ay sonra, dünyaya gelişini ve doğarkende anne ve babasının yani kanbağı ne ise öyle doğduğunu savunuyorum bunda ırkçılık nerdedir. söylermisiniz. Irkçılık kendi inancı dışında başka inanç tanımayan ve saygı duymayan, bu uğurda kan döken, kendi inancı dışında herkese dinsiz yada adı ne ise o gözle bakan değilmidir. Ben ırkçımıyım size göre saygılar sunuyorum tuncayoztok 26.09.2006, 15:54 hüseyin arkadaşım hiç bir kelimesini anlamamışsın ... dicek bişey yok .. katillerde aleviyim der ne yani alevilerden katil cıkmazmı of of kimlik giydirmişsin diyorsun kim benmi haşa! kimi kim çöpe atıyor kimde var bu yetki hüseyin kendin söyleyip kendin inanırsın bu dediklerine kusura bakma malesef böyle Hüseyin69 26.09.2006, 16:00 ben dogarken bana nasil bir kimlik giydi´rdiklerini hatirlamiyorum biraz gelisim sürecine girdikten sonra cocuk kimligimle tanistim ardinda genclik ardindan ergenlik ve su anda üzerimde o kadar cok kimlik varki hangisinden baslasam bilmyiorum bildigim birsey varsa alevi inanci gelenegi görenegi felsefesi kimliginin agir basmasidir bende olan kimliklerin aynisi sunni inanisli bir insandada vardir simdi ben alevilik kimligimi atip sunnilik kimligini alabilirim ama bu benim soyum un sunni oldugu anlamina gelmez bir insanin kimligini o insanin ejdadi atasi verir kendi kendine o kimligi almaz meryem demir 26.09.2006, 16:01 Aleviden katil olunurmu?? neden olmasın, Önce insan sıfatını alırsın. insanın nefsi vardır, kızgınlıkları, hayat kavgası, problemleri, yaşamak adına mücadelesi vardır, kötülükleri, kinleri, acımasızlığı vardır insan oğlunun. Neden alevilik insanüstü birşeymidir. Tc kimlik yada başka ülke kimliği ne fark ederki, sonuçta herkes doğduğu yerin kimlik numarasını alır. Üstelik TC kimlik nosunun kaç yıllık bir geçmişi vardırki, hemen eleştirilmeye başlansın, Üstelik bence çokta sağlıklı bir yaklaşım Alevinin iyisi - kötüsü diye ayırmaya başlamadan önce insanın iyisi- kötüsü vardır genellemesiye başlarsanız konuya daha doğru olacaktır. Zaaflar kötülükler, acılar ölümler, iyilikler, mutluluklar ve dinler insanlar içindir. bunda inanç ayrımı yapılamaz Hüseyin69 26.09.2006, 16:05 hüseyin arkadaşım hiç bir kelimesini anlamamışsın ... dicek bişey yok .. katillerde aleviyim der ne yani alevilerden katil cıkmazmı of of kimlik giydirmişsin diyorsun kim benmi haşa! kimi kim çöpe atıyor kimde var bu yetki hüseyin kendin söyleyip kendin inanırsın bu dediklerine kusura bakma malesef böyle iste hersey bu senin alintilarini paragraf paragraf belirttim öyle yazdim ama ben, sen beni anlamamissin demiycem cünki gereksiz yer isgal etme heveslisi degilim Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen) kisaca genel kani sudur herkes sonradan hersey olabilir gayet normaldir hiristiyan müslüman oluyorsa neden sunni alevi olmasin yada neden alevi alevi olmasin:biggrin: yarin bende bir camiye gidip abdest alir namaz kilarim olurum dört dörtlük bir sunni müslüman belkide ödül olarak bir ev bir araba birde is verebilirler cünki onlar her aleviyi sunni yapmazlar her alevinin sunni olmasi bardagi yeret atip kirmak kadar kolay degil:biggrin: tuncayoztok 26.09.2006, 16:07 ben öyle düşünmüyorum düşüncene saygı duyarım . Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen) meryem hanım bu cevabın hüseyin beye sanırım o söylemişti katillerde ben aleviyim diyen oydu cünkü guneyyy 26.09.2006, 17:10 herşey inanmaya baglı biri ben inanıyorum diyorsa sizin onu aleviliğin iç.ine almama gibi bir lüksünüzde hakınızda yok HoZaTLi_62 26.09.2006, 17:27 aleviliğin içine zaten almama gibi bi lüksümüzde yok düşüncemizde alevi gibi yaşayan herkes gelebilir. ThassosIsland 26.09.2006, 17:30 bu kadarını beklemiyordum ne demek alevilik dışarı karşı evrensel ve humanist kendi içinde katı kurallı bunu akıl mantık alırmı yaa ne yani bizler iki yüzlümüyüz arkadaşım söylemlerinin sonuna bence yi eklemelisin bu senin görüşündür ama alevi felsefesini baglamaz cünkü tamamen asılsızdır aleviliğe yapılan hakarettir. katı kuralları olan bir yaşam biçimi sonunda kuralları ile beraber gömülür aleviliğin hiç bir katı kuralı yoktur sadece kuralları vardır ama kesinlikle diger bagnaz düşünceler gibi katı degildir asla da olamaz aleviliğin yapısına tamamen tertir yorumunuz ille acık acık yazacagız saptırmalar olmasın degılmı.. kendı ıcınd ekatı kuralları var derken. mesela hristiyan sonradan sunnı olur ama Sunnı sonradan Alevi olamaz bu Aleviligin kendı ıcındekı katı kuralıdır. hafikakpinar 26.09.2006, 17:35 Bu ne ya biz kafatasçılardanmıyız .. Bizim felsefemizin merkezinde 72 millete aynı gözle bakmak yokmudur ? Bu ne muhafazakarlıktır .. ? Hacı bektaş-i velinin bi sözüyle bu tartışmayı bitirmek istiyorum .. "Benim belimden düşen değil , Benim yolumdan gelen benim KARDEŞİMDİR" .. Bu söz herşeyi açıklamaya yetiyor zaten .. Saygılar .. HoZaTLi_62 26.09.2006, 17:38 zaten bizde bektaşi olunur diyoruz. olunmayan alevi. alevi gibi yaşanılır. meryem demir 26.09.2006, 19:02 Bu ne ya biz kafatasçılardanmıyız .. Bizim felsefemizin merkezinde 72 millete aynı gözle bakmak yokmudur ? Bu ne muhafazakarlıktır .. ? Hacı bektaş-i velinin bi sözüyle bu tartışmayı bitirmek istiyorum .. "Benim belimden düşen değil , Benim yolumdan gelen benim KARDEŞİMDİR" .. Bu söz herşeyi açıklamaya yetiyor zaten .. Saygılar .. merhaba "Din,dil,ırk ayrımı yapmadan sadece insana insan olduğu için yaklaşılmalı" bu bir genellemedir. Şİmdi bu insanları kendi aralarında gruplara ayıralım " müslüman (alevi ,sünni, kürt, laz?)) ve gayri müslim. Bu dünyada hiçbirşey yoktan varedilmemiştir. insanoğlunun doğuşu gibi. Herkes bir şekilde dünyaya gelmiştir. Kimimiz alevi kimimiz sünnni, kimide kürt ama bir şekilde aldığımız kan ile dünyaya geldik. buraya kadar ne şövenistlik nede ırkçılık vardır. Sonra birgün alevi yada sünni biri inançlarından uzaklaştı ve başka bir dine yada inanca yöneldi, belkide ateist oldu,(Allaha, varlığına inanıyorum bu benim düşünceme göre doğru olmayabilir) bu gayet normal (herkes kendini neye yakın hissediyorsa onu yaşamalı, ömür boyu üzerinde taşıyacağı bir ağırlık olduğunu düşünüyorsa kendi inancının o zaman kurtulsun ve kendisi için doğruyu bulsun) Bu kişi yada kişilerin seçmiş oldukları inanca göre yaşamaya başlamsı ve belkide tüm geçmişini geride bırakması belkide onu tatmin edecektir(??) Ve inandığı inançlarla ölecektir ve gene ölürken yaşadığı inanca göre gömülecektir. Şimdi filmin başına geri dönelim "sünni doğdu- alevi inancını yaşayarak öldü / yada alevi doğdu ama sünni inancını yaşayarak öldü" demek istediğim istediğiniz kadar kabullenmeyin inancınızı.Ama bu sizin doğarken bereber doğduğunuz dini yana inancı yok etmez. Saygılar, sonerk 26.09.2006, 19:18 alevi olmanın bazı kural , kaideleri vardır. Her sene görgüden geçip , kurbanını kesecen, kırk sekiz cumalık yapacan, vesaire uzun bir liste saydı. Bunları yapan ne yazık ki hiç yok gibi ... Yani biz bile tam aleviliği kuralları ile yaşayamıyoruz. Aleviliğin ibadetsiz kısmını yerine getiriyoruz. Elimize , dilimize , belimize sahip çıkıyoruz, herkese saygı hürmetle davranıyoruz. Bence alevi olmayan bir kişi , yolun kural gereklerini yerine getirdikten sonra , alevi diyebiliyoruz. Ama amcamın bile ben alevi olamadım demesi gibi , alevi olmayı hak etmek lazım. bende aleviliğin kültürel olarak yaşandığını derken bunu kastdediyordum ibadet boyutuna girdiğimizde yukarıda sayılanların hangi birini yapıyoruz o kadarda iddaalı konuşuyorum bu sayılanları yapan bu gün 100 zü geçmez 20 milyon değilde 100 tane alevi kalır....alevi anne babadan doğma yetiyorsa alevi olmak için o başka....demekki alevi kanı taşımak alevi ırkından gelmek o yukarda sayılanları yapıp yapmamaktan daha önemli..... Mesut Gündüz 26.09.2006, 19:29 bende aleviliğin kültürel olarak yaşandığını derken bunu kastdediyordum ibadet boyutuna girdiğimizde yukarıda sayılanların hangi birini yapıyoruz o kadarda iddaalı konuşuyorum bu sayılanları yapan bu gün 100 zü geçmez 20 milyon değilde 100 tane alevi kalır....alevi anne babadan doğma yetiyorsa alevi olmak için o başka....demekki alevi kanı taşımak alevi ırkından gelmek o yukarda sayılanları yapıp yapmamaktan daha önemli..... Aynen öyle; inandığını alevi olduğunu söylüyorsan; ya aslanlar gibi her şartını, her durumda yerine getireceksin yada yapmıyorsan aleviyim demeyeceksin. kanla manla olmaz bu iş.İkiside değilsen bilmiyorsanda susacaksın.Saygılar ThassosIsland 26.09.2006, 19:54 Sonrada Alevi olunmaz bektası olunur.. Bunun ırkcılıkla alakası yoktur.. evet kım olursan ol gel. biizm kulturumuzu tanı bızı anla dınle. bızımle her fikrini paylas.. ama malesef bızım kurallarımıza gore Alevi olmazsın.. Ancak Alevi tarikatlarından birine girebılırsın.. bunu bıle ırkcılıgı bagladınız. Aleviligin kuralı budur. Alevilik hakkında hukumler bu ısın dın alimleri tarafından verılır. Sen ben biz su o ile degıl.. Aleviligin yasam tarzı ıle topluma bakıs acısı ıle Alevi olmak farklı seylerdır. Bız kafatascı falan degılız.. Sadece Aleviyiz. ve elbette bizimde bazı kurallarımız var.. hafikakpinar 26.09.2006, 19:55 merhaba "Din,dil,ırk ayrımı yapmadan sadece insana insan olduğu için yaklaşılmalı" bu bir genellemedir. Şİmdi bu insanları kendi aralarında gruplara ayıralım " müslüman (alevi ,sünni, kürt, laz?)) ve gayri müslim. Bu dünyada hiçbirşey yoktan varedilmemiştir. insanoğlunun doğuşu gibi. Herkes bir şekilde dünyaya gelmiştir. Kimimiz alevi kimimiz sünnni, kimide kürt ama bir şekilde aldığımız kan ile dünyaya geldik. buraya kadar ne şövenistlik nede ırkçılık vardır. Sonra birgün alevi yada sünni biri inançlarından uzaklaştı ve başka bir dine yada inanca yöneldi, belkide ateist oldu,(Allaha, varlığına inanıyorum bu benim düşünceme göre doğru olmayabilir) bu gayet normal (herkes kendini neye yakın hissediyorsa onu yaşamalı, ömür boyu üzerinde taşıyacağı bir ağırlık olduğunu düşünüyorsa kendi inancının o zaman kurtulsun ve kendisi için doğruyu bulsun) Bu kişi yada kişilerin seçmiş oldukları inanca göre yaşamaya başlamsı ve belkide tüm geçmişini geride bırakması belkide onu tatmin edecektir(??) Ve inandığı inançlarla ölecektir ve gene ölürken yaşadığı inanca göre gömülecektir. Şimdi filmin başına geri dönelim "sünni doğdu- alevi inancını yaşayarak öldü / yada alevi doğdu ama sünni inancını yaşayarak öldü" demek istediğim istediğiniz kadar kabullenmeyin inancınızı.Ama bu sizin doğarken bereber doğduğunuz dini yana inancı yok etmez. Saygılar, Yani şunu demek istiyorsun , bi insan sünni kanıyla doğarsa o neye inanırsa inansın kanındaki sünnilik damarı hiç bi zaman kaybolmaz herzaman aynı kalır , özü budur .. ? Böyle mi ? Bu arada kimse yalnış anlamasın aynı örnek bi alevi içinde geçerli.. ThassosIsland 26.09.2006, 20:03 Yani şunu demek istiyorsun , bi insan sünni kanıyla doğarsa o neye inanırsa inansın kanındaki sünnilik damarı hiç bi zaman kaybolmaz herzaman aynı kalır , özü budur .. ? Böyle mi ? Bu arada kimse yalnış anlamasın aynı örnek bi alevi içinde geçerli.. sevgılı arkadasım. Soyle bir soz vardır değişmeyen tek sey değişimdir.. Herkes degısır. Bundan kımsenın suphesı yok.. Alevilige sıcak bakabılır bunda sorun yok. Alevilige yakınlasadabılır.. Buna birsey dıyen yok. Ama Alevi olunmaz.. Zulfu lıvanelı bir röpartajında soyle demişti.. Keske Alevi dogsaydım. kendıme oyle yakın hıssedıyorumkı onlara. yalnız Alevi bılgınlerden öğrendıgıme gore sonradan Alevi olunmuyor.. yalnızda bektası vb tarıkatlara mensup olabılıyormussun.. bende cok yere sordum herkes aynı seyı soyledı sonradan Alevi olunmaz. bektası olunur. bundan sonra sız ılle olunur dıyorsanız bana kaynak gosterın. cunku Alevilik herkesın kendı dusuncesıne göre gelısme gosterırse bu vahım sonuclar dogurur. Her mezhepin kendı ıcınde kuralları vardır.. Aleviliktede sonradan Alevilik yoktur.. Mesut Gündüz 26.09.2006, 20:28 sevgılı arkadasım. Soyle bir soz vardır değişmeyen tek sey değişimdir.. Herkes degısır. Bundan kımsenın suphesı yok.. Alevilige sıcak bakabılır bunda sorun yok. Alevilige yakınlasadabılır.. Buna birsey dıyen yok. Ama Alevi olunmaz.. Zulfu lıvanelı bir röpartajında soyle demişti.. Keske Alevi dogsaydım. kendıme oyle yakın hıssedıyorumkı onlara. yalnız Alevi bılgınlerden öğrendıgıme gore sonradan Alevi olunmuyor.. yalnızda bektası vb tarıkatlara mensup olabılıyormussun.. bende cok yere sordum herkes aynı seyı soyledı sonradan Alevi olunmaz. bektası olunur. bundan sonra sız ılle olunur dıyorsanız bana kaynak gosterın. cunku Alevilik herkesın kendı dusuncesıne göre gelısme gosterırse bu vahım sonuclar dogurur. Her mezhepin kendı ıcınde kuralları vardır.. Aleviliktede sonradan Alevilik yoktur.. Bir sünniden aleviliğin güzelliklerini dinlemek istemezmiydiniz.Sonuçta onuda sünni yapan şey damarlarındaki kanı değil; üstündeki elbisesi ve kalbindeki perde.Bize düşen ona bu felsefeyi öyle güzel öğretmek ki kalbindeki perde aşağı isin. ThassosIsland 26.09.2006, 20:32 Bir sünniden aleviliğin güzelliklerini dinlemek istemezmiydiniz.Sonuçta onuda sünni yapan şey damarlarındaki kanı değil; üstündeki elbisesi ve kalbindeki perde.Bize düşen ona bu felsefeyi öyle güzel öğretmek ki kalbindeki perde aşağı isin. sevgılı Mesut. Konu bırının Aleviligi sevmesı ondan Aleviligi duymakmı.. o zaman bende farklı seyler soyleyebılırım. hatta onunla Alevilik ustune konusmak harıka olurdu bıle derım.. ama konu bu degıl.. Konu sonradan "Alevi" olunurmu.. cevap:hayır.. meryem demir 26.09.2006, 20:52 Yani şunu demek istiyorsun , bi insan sünni kanıyla doğarsa o neye inanırsa inansın kanındaki sünnilik damarı hiç bi zaman kaybolmaz herzaman aynı kalır , özü budur .. ? Böyle mi ? Bu arada kimse yalnış anlamasın aynı örnek bi alevi içinde geçerli.. Sünni yada alevi fark etmiyor zaten. Eğer soru bir insan sonradan alevi yada sünni olabilrmi ise evet demek istediğim budur. Aleviyim, alevisiniz, yada sünniler Alevi olarak, sünniliğe kendinizi yakın görebilir yada sünni olarak aleviliğe yakın olabilrsiniz. Çok kötü bir alevi de olabilrsiniz, yada aleviliği kötüleyebilr, diğer bir inanca geçebilrisiniz. genede ne olursa olsun eğer konu ilk doğduğun andan itibaren oluşan kimliğinse bu değişmez. (aynı şekilde sünni inanca sahip olan kişiler içinde geçerlidir) saygılar hafikakpinar 26.09.2006, 21:01 Sünni yada alevi fark etmiyor zaten. Eğer soru bir insan sonradan alevi yada sünni olabilrmi ise evet demek istediğim budur. Aleviyim, alevisiniz, yada sünniler Alevi olarak, sünniliğe kendinizi yakın görebilir yada sünni olarak aleviliğe yakın olabilrsiniz. Çok kötü bir alevi de olabilrsiniz, yada aleviliği kötüleyebilr, diğer bir inanca geçebilrisiniz. genede ne olursa olsun eğer konu ilk doğduğun andan itibaren oluşan kimliğinse bu değişmez. (aynı şekilde sünni inanca sahip olan kişiler içinde geçerlidir) saygılar Yani olaya şöyle bakıyosun , bi insanın damarında yezid ya da kızılbaş kanı dolaşıyosa o insan d e ğ i ş e m e z .. Ya hu o zaman şu an hiç birimiz alevi değiliz .. yani mesela benim anne tarafım sünni kimisinin de baba tarafı sünni ama çocuğun seçtiği yol tam tersi .. şimdi o çocuk alevi ya da sünni olamıyor öyle mi :) :) .. direk düşkün mü sayılıyor ? meryem demir 26.09.2006, 21:18 Yani olaya şöyle bakıyosun , bi insanın damarında yezid ya da kızılbaş kanı dolaşıyosa o insan d e ğ i ş e m e z .. Ya hu o zaman şu an hiç birimiz alevi değiliz .. yani mesela benim anne tarafım sünni kimisinin de baba tarafı sünni ama çocuğun seçtiği yol tam tersi .. şimdi o çocuk alevi ya da sünni olamıyor öyle mi :) :) .. direk düşkün mü sayılıyor ? Benim de yanıtını bulamadığın bir sorudur. topiğin başlarına bakarsanız zaten bende böyle bir konuya çelişkiyle yaklaşmıştım Babası alevi annesi sünni yada tam tersi bir durumda çocuğun akibeti ne olur diye bir sorumu dile getirmiştim. hem neden düşkün olsun çocuk aleviler onada sahip çıkar merak etmeyin. :) hafikakpinar 26.09.2006, 21:25 Benim de yanıtını bulamadığın bir sorudur. topiğin başlarına bakarsanız zaten bende böyle bir konuya çelişkiyle yaklaşmıştım Babası alevi annesi sünni yada tam tersi bir durumda çocuğun akibeti ne olur diye bir sorumu dile getirmiştim. hem neden düşkün olsun çocuk aleviler onada sahip çıkar merak etmeyin. :) Peki ya ana babası alevi olmayanlar .. mesela hristiyan bi insan alevi olamaz mı ?? :) meryem demir 26.09.2006, 21:32 Peki ya ana babası alevi olmayanlar .. mesela hristiyan bi insan alevi olamaz mı ?? :) nerden bilim alla alla:) Alevi olamaz, din değiştirecekse ancak müslüman olabilir,sonra eğer alevilik inancını kendine yakın hissederse, sadece alevi gibi yaşayabilir. caiz değildir anlayacağınız:) hafikakpinar 26.09.2006, 21:36 nerden bilim alla alla:) Alevi olamaz, din değiştirecekse ancak müslüman olabilir,sonra eğer alevilik inancını kendine yakın hissederse, sadece alevi gibi yaşayabilir. caiz değildir anlayacağınız:) tovbee haşaa tovbee tovbee çarpılacaz şimdii .. zuhahaha :)http://tonova.lockergnome.net/Alah%20Imam%20of%20Mars.jpg meryem demir 26.09.2006, 21:37 bilseydim topiğe girmezdim:) korktum be:) önceden uyarsana ercandost 26.09.2006, 22:18 Tüm sonradan Alevi olunmaz denen canlara soruyorum peki hanginizin soyu pirimiz Hz Ali'mize ilk gönül verenlerden geliyor ve hiç bir değişime uğramamıştır yada tüm Alevi canların kaçta kaçı böyledir.Farklı ırklardan geldiğini iddaa eden bir çok Alevi can vardır(kesinlikle ayrım yapmak için bunu söylemiyorum hepimiz biriz herkes canımız yanlış anlaşılmasın lütfen dostlar) bunu nasıl izah edebiliriz peki,örneğin kimimiz türk soyundan kimimiz zaza kürdü,kimimiz arap vs..bunlardan bazıları sonradan Aleviliğe gönül verip Aleviliği seçmemişmidir yoksa Pirimiz Ali 'nin yolunda ona gönül verip destekleyenlerin oluşturduğu ilk Alevi canlar o zaman bir kaç farklı ırktanmıydı bunu bir bilen varsa açıklayabilirse sevinirim canlar eksik bir bilgim varsa özür dilerim ve öğrenmiş olurum böylece.Bence Alevi olmak kimsenin tekelinde değildir bu benim inanışımdır katılan can vardır katılmayan vardır saygı duyarım,Aleviliğimizin özünün bozulmasından korkuyo olmamızdan belkide bu şekilde koruma duygularındayız çünkü hepimiz inancımızı herhangi farklı bir inanca yada meshebe mensup olandan paylaşamıyacak kadar çok seviyoruz ve bozulmasından korkuyoruz fakat gerçekten Aleviliği her Alevi can kadar benimsemiş ve de bu inancı yaşayan tüm canlar kadar gönülden ve bu inancın acı,tatlı tüm manevi bağlarını yüreğinin en derininde hisseden ve de yaşayan canlara bu güzel inancın sonsuz gönül kapıları ve hoşgörüsü sonuna kadar açıktır diyorum.Bir sorum daha olacak canlar özür dileyerek,eskiden bu topraklarda yaşayan çok fazla Alevi can vardı ve belkide soyları tutulamadan bir çokları asimile oldu ve şu anda ya sunni yada farklı bir inancı yaşıyor,peki bu canlar zaten Alevi ler,bu cannlar nasıl eskiden Alevi olduklarını bilecekler.Asimile olduğu bilinen ve de bile bile asimile olmuş olanlardan bahsetmiyorum yalnız,bunlara sen sunnisin ya da başka bir inançtansın Alevi olamazsın dediğimizde bunun sorumluluğunun ve de vebalinin altından kim kalkacak söyleyebilirmisiniz lütfen canlar,doğrusu ben bunun altında bilmeden ezilemem kesinlikle çünkü bu topraklara Alevi inancı hakimdi uzun yıllar önce hoşgörüsü ve de bütün türlü güzellikleriyle ve de orana bakılacak olursa bu günkü oranın çok üstünde bir orandaydı bu güzel inancımız sonradan asimile edildi bu gün sunniyim diyen bir çok can.Olaya bir de bu açıdan bakmakta yarar var diyorum ve de bu güzel inancımızla bana katılan katılmayan tüm canlara yüreğimdeki tüm sevgiyi gönderiyorum.İnancımızı çok seviyorum ve ondaki türlü güzelliklerle sonuna kadar gurur duyuyorum.Bütün canlara saygılarımla.. HoZaTLi_62 26.09.2006, 23:33 doğru diyosun bütün aleviler aynı ırktan. çünkü bütün sunniler bütün müslümanlar aynı ırktan ya. ırk ayrı alevilik ayrı bi kere bunları birbirine karıştırmayalım. halitseyfi 27.09.2006, 00:36 alevilik bir ırk değil bir inançtır.benimseyen herkes alevi olabilir.alevi doğulmaz alevi olunur. bu konu başka bölümlerdede tartışılmıştı. "alevi olunmaz alevi doğulur" fikri, söylemi aleviliği kısır bir döngü içine sokmak ve taraftarlarını azaltmaktan başka amaca hizmet etmez. ercandost 27.09.2006, 02:35 doğru diyosun bütün aleviler aynı ırktan. çünkü bütün sunniler bütün müslümanlar aynı ırktan ya. ırk ayrı alevilik ayrı bi kere bunları birbirine karıştırmayalım. Sevgili HoZaTLi_62 can,ırk ayrı,Alevilik ayrı tabiki karıştırmak şöyle dursun bu manada yanyana bile kullanmaktan kaçarım bu ikisinin apayrı şeyler olduğuna 72 millete bir bakan bir Alevi olarak nasıl olurda sonuna kadar katılmam,bunu lütfen yanlış anlamayalım can fakat ben burada her Alevi canın soyunun Pirimiz Hz. Ali'mize ilk gönül verenlerden gelmiş olmadığı sonradan Aleviliğe geçen ve de bu inancı candan benimseyen ve Alevi olanlar olabildiğini göstermek için bunu söyledim tabiki de yanlışım da olabilir varsa özür dilerim ve düzeltin lütfen.Şimdi bu şekilde Alevi olmuş canlara Alevi değilsin olamazsın demek kimin hakkı olabilir acaba diye düşünüyorum.Bunlar benim görüş ve fikirlerimdir yanlış doğru olabilir yanlışım varsa da tekrar özür dilerim canlar herkese sevgi ve saygılarımla.. Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen) alevilik bir ırk değil bir inançtır.benimseyen herkes alevi olabilir.alevi doğulmaz alevi olunur. bu konu başka bölümlerdede tartışılmıştı. "alevi olunmaz alevi doğulur" fikri, söylemi aleviliği kısır bir döngü içine sokmak ve taraftarlarını azaltmaktan başka amaca hizmet etmez. Kesinlikle katılıyorum can guneyyy 27.09.2006, 10:07 aleviliği secen bir kişinin kanına bakıpmı yoksa kimlik kartına bakıpmı hayır sen alevi dogmamışsın sen alevi olamassın ancak alevi gibi yaşarsın mı dicez ! SONRADA cıkıp alevilik hümanistir,72 millete aynı gözle bakar ayrılıkçı degildir, ırkçılık degildir , evrenseldir diceksin sonrada ALEVİ DOGULUR SONRADAN OLUNMAZ diceksin bune celişki... HoZaTLi_62 27.09.2006, 11:19 evet 72 millete aynı gözle bakar insan olarak bakar. bununla alevi olunmaz arasındaki bağlantıyı kuramadım. 72 millete aynı gözle bakmak ayrı alevi olmak ayrı. kaç gündür burdaki verilen örneklerde sürekli kavramlar birbirine karıştırılıyor ve hayretle izliyorum. bakalım sırada neler karıştırılacak merakla bekliyorum. hafikakpinar 27.09.2006, 12:00 evet 72 millete aynı gözle bakar insan olarak bakar. bununla alevi olunmaz arasındaki bağlantıyı kuramadım. 72 millete aynı gözle bakmak ayrı alevi olmak ayrı. kaç gündür burdaki verilen örneklerde sürekli kavramlar birbirine karıştırılıyor ve hayretle izliyorum. bakalım sırada neler karıştırılacak merakla bekliyorum. "gel, gel, ne olursan ol yine gel, ister kafir, ister mecusi, ister puta tapan ol yine gel, bizim dergahımız, ümitsizlik dergahı değildir, yüz kere tövbeni bozmuş olsan da yine gel..." Mevlana Celaleddin Rumi .. "Benim belimden düşen değil , benim yolumdan gelen benim KARDEŞİMDİR.." Hacı Bektaş-i Veli.. Saygılar.. HoZaTLi_62 27.09.2006, 12:12 "gel, gel, ne olursan ol yine gel, ister kafir, ister mecusi, ister puta tapan ol yine gel, bizim dergahımız, ümitsizlik dergahı değildir, yüz kere tövbeni bozmuş olsan da yine gel..." Mevlana Celaleddin Rumi .. "Benim belimden düşen değil , benim yolumdan gelen benim KARDEŞİMDİR.." Hacı Bektaş-i Veli.. Saygılar.. ne olursan ol gel çok yanlış bir cümle, insan ol öyle gel. mevlananın sözüne katılmam söz konusu olamaz. Hacı Bektaş-i Veli efendimizin sözüne ise sonuna kadar katılıyorum. zaten bende aynı şeyi söylüyorum alevi gibi yaşayan canları dışlamıyorumki. bizim kardeşimizdir. ama alevi gibi olmakla alevi yaşamayıda birbirine karıştırmayalım. hafikakpinar 27.09.2006, 12:16 Yani mesela bir insan alevi olarak doğuyor ama aleviliğin hiç bir kuralını yerine getirmiyor eline beline diline sahip olmuyor .. Sırf alevi kanıyla doğduğundan alevi sayılıyor .. Başka bi insanda alevi kanıyla doğmuyor ama aleviliğin bütün gereklerini yerine getiriyor eline beline diline sahip oluyor vs vs .. Bu insan sırf alevi kanıyla doğmadığı için alevi olamıyor öyle mi ?? Abi pes vallahi ya .. O zaman bunun gerekçeleri olmalı .. NİÇİN ? guneyyy 27.09.2006, 12:17 ne olursan ol gel çok yanlış bir cümle, insan ol öyle gel. mevlananın sözüne katılmam söz konusu olamaz. Hacı Bektaş-i Veli efendimizin sözüne ise sonuna kadar katılıyorum. zaten bende aynı şeyi söylüyorum alevi gibi yaşayan canları dışlamıyorumki. bizim kardeşimizdir. ama alevi gibi olmakla alevi yaşamayıda birbirine karıştırmayalım. yanlış diyemessin bende senin söyledigine yanlış derim bunun sonu ne! alevi gibi yaşıyana ne denir. alevi denemezmi , kardeşim diyorsun ama alevi olmaz diyorsun çelişik degilmi kardeşin sendendir. yani alevidir o artık. HoZaTLi_62 27.09.2006, 12:20 ben gerekçeli kararını okumadım ama ben bildiğim kısmını söyledim. ben kabul etmiyorumda demedim ben bu soruya bildiğim cevabı verdim. bu benim fikrim demedim. benim duyduğum bildiğim alevi doğulur alevi olunmaz bektaşi olunur. bende bunu söyledim. Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen) yanlış diyemessin bende senin söyledigine yanlış derim bunun sonu ne! alevi gibi yaşıyana ne denir. alevi denemezmi , kardeşim diyorsun ama alevi olmaz diyorsun çelişik degilmi kardeşin sendendir. yani alevidir o artık. yanlış derim bu benim fikrimdir. sende bana yanlış dersin ama yanlış diyemezsin gibi bi cümle sarfedemezsin bu senin haddin değil bu bir. ne olursan ol gel demiş basit bi örnek sivas katlimanın katilleride gelse onlarıda kabul ediyomusun buda iki guneyyy 27.09.2006, 12:25 ben gerekçeli kararını okumadım ama ben bildiğim kısmını söyledim. ben kabul etmiyorumda demedim ben bu soruya bildiğim cevabı verdim. bu benim fikrim demedim. benim duyduğum bildiğim alevi doğulur alevi olunmaz bektaşi olunur. bende bunu söyledim. Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen) yanlış derim bu benim fikrimdir. sende bana yanlış dersin ama yanlış diyemezsin gibi bi cümle sarfedemezsin bu senin haddin değil bu bir. ne olursan ol gel demiş basit bi örnek sivas katlimanın katilleride gelse onlarıda kabul ediyomusun buda iki yalıştır dersin ama cümleye bence yanlıştırı eklemelisin. HoZaTLi_62 27.09.2006, 12:28 zaten iyi okursan bence olduğunu anlarsın. ve devamındada bana göre cümlenin doğrusunuda söyledim. ben hırsızın katilin vb. nin gelmesini istemiyorum. onun içinde ne olursan ol cümlesine karşıyım insan olsun öyle gelsin diyorum. katılmayabilirsin saygı duyarım. guneyyy 27.09.2006, 13:07 ne olursan ol gel derken zaten insan olan ama faklı inancta olanlardan bahsediliyor... Hüseyin69 27.09.2006, 13:08 Yani mesela bir insan alevi olarak doğuyor ama aleviliğin hiç bir kuralını yerine getirmiyor eline beline diline sahip olmuyor .. Sırf alevi kanıyla doğduğundan alevi sayılıyor .. Başka bi insanda alevi kanıyla doğmuyor ama aleviliğin bütün gereklerini yerine getiriyor eline beline diline sahip oluyor vs vs .. Bu insan sırf alevi kanıyla doğmadığı için alevi olamıyor öyle mi ?? Abi pes vallahi ya .. O zaman bunun gerekçeleri olmalı .. NİÇİN ? ben bu topicte bir mesajimda aleviligin a sini bile bilmeyen alevilerin oldugunu söylmistim sonucta özde alevidir yapiti iyi kötü güzel cirkin seyleri aleviligi baglamaz, aama alevi oldugu icin aleviligi kullanarak türlü türlü cirkinlikler yapanlarda zaten alevilerce düskün kabul edilir selam verilmez. diger yandan alevi degil ama aleviligin A sindan Z sine herseyi biliyor alevilik gereklerini bir aleviden fazlasiyla yerine getiren baska bir inanca mensup insan istedigi kadar cirpinsin alevi olamaz. eger olsaydi alevi olmayan ama alevilige SIKI SIKI ya BAGLI o kadar baska inanclara mensup insanlar varki o zaman bunlar pirlik dedelik taliplik makamini coktan hak etmislerdir resmi bir törenle bunlara bir unvan vermek gerekmezmiydi? kani ile cani ile yolu ile tabiki herkes alevi olabilir ama alevi olmak eline beline diline sahip olmaklada olmuyor. kelle vermek lazim unutmayinki aleviligi bugüne getirenler ölye eline beline sahip ol deyip getirmediler ne kadar cok kelleler gitti bu yol ugruna bunun hesabini kitabini yapmadan alevi olmak ekmek cignekem su yudumlamak kadar kolaydir. alevilik benimsenebilir, alevilik inanci gelenegi ile yasana bilir, alevi erkegi yada kizi ile evlenile bilir, ama alevi olmak henüz cok ama cok erken . guneyyy 27.09.2006, 13:23 ben bu topicte bir mesajimda aleviligin a sini bile bilmeyen alevilerin oldugunu söylmistim sonucta özde alevidir yapiti iyi kötü güzel cirkin seyleri aleviligi baglamaz, aama alevi oldugu icin aleviligi kullanarak türlü türlü cirkinlikler yapanlarda zaten alevilerce düskün kabul edilir selam verilmez. diger yandan alevi degil ama aleviligin A sindan Z sine herseyi biliyor alevilik gereklerini bir aleviden fazlasiyla yerine getiren baska bir inanca mensup insan istedigi kadar cirpinsin alevi olamaz. eger olsaydi alevi olmayan ama alevilige SIKI SIKI ya BAGLI o kadar baska inanclara mensup insanlar varki o zaman bunlar pirlik dedelik taliplik makamini coktan hak etmislerdir resmi bir törenle bunlara bir unvan vermek gerekmezmiydi? kani ile cani ile yolu ile tabiki herkes alevi olabilir ama alevi olmak eline beline diline sahip olmaklada olmuyor. kelle vermek lazim unutmayinki aleviligi bugüne getirenler ölye eline beline sahip ol deyip getirmediler ne kadar cok kelleler gitti bu yol ugruna bunun hesabini kitabini yapmadan alevi olmak ekmek cignekem su yudumlamak kadar kolaydir. alevilik benimsenebilir, alevilik inanci gelenegi ile yasana bilir, alevi erkegi yada kizi ile evlenile bilir, ama alevi olmak henüz cok ama cok erken . ne kadar cırpınsa alevi olamaz o halde olamicaksa üstünde durmaz aleviliğin ozamanda ALEVİLİĞİN EVRENSELLİĞİ ,hümanizmi tartışılır arkadaşım. alevilik sadece alevi olanların olacaksa tüm yaşayan insanlar buna dahil olamicaksa cırpınsada eee bu güzelim yaşam felsefesinin aleviler dışında kimseye faydası yok yanii... bana dogru gelmiyor anlattıklarınız Şoreş 27.09.2006, 13:28 Olunur çünkü alevi elbisesini sonradan giyiyoruz üstümüze saygılar İnancımıza sitem eder gibi konuşmayın. Biz bu yolu benimsedik.Ataların Şaman yada Zerdüşt diye şimdiki inancınıza olan bu tavır nedir ? Aleviliği Alevilik yapan bizim değerlerimiz ve Hümanist tarafımız.. Gerçek anlamda Büyük Pirlerin yolundan gitmektir. Aleviliği bırakmış gibi konuşmayın. Aklıma sözde aydın geçinen Aleviliği kalıplara sokanlar geldi birden.. Neyse. selva 27.09.2006, 13:29 hem konuyu sen açıyorsun yani bu konuyla ilgili sabit bir düşüncen var hemde insanlar hayır olmaz dediği zamanda tepki gösteriyorsun güneyy.sence bu çelişki değilmi? doğruyu biliyorsan niye soruyorsun bana onu bir açıklarsan sevinirim guneyyy 27.09.2006, 13:34 hem konuyu sen açıyorsun yani bu konuyla ilgili sabit bir düşüncen var hemde insanlar hayır olmaz dediği zamanda tepki gösteriyorsun güneyy.sence bu çelişki değilmi? doğruyu biliyorsan niye soruyorsun bana onu bir açıklarsan sevinirim paylaşmak desem... tabiki actıgım konu hakkında fikrim olacak bundan dogal ne olabilir :) konu hakkında düşüncem olmasa bu konuda aklıma gelmezdi bence Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen) İnancımıza sitem eder gibi konuşmayın. Biz bu yolu benimsedik.Ataların Şaman yada Zerdüşt diye şimdiki inancınıza olan bu tavır nedir ? Aleviliği Alevilik yapan bizim değerlerimiz ve Hümanist tarafımız.. Gerçek anlamda Büyük Pirlerin yolundan gitmektir. Aleviliği bırakmış gibi konuşmayın. Aklıma sözde aydın geçinen Aleviliği kalıplara sokanlar geldi birden.. Neyse. soreş arkadaş aleviliğin sonradanda olunabilecegini net olarak yazmışsın demişsinki ataların zerdüş yada şaman diye şimdiki inancınız alevilik demekki sonradanda oluna bilirmiş. benim anladıgım bu selva 27.09.2006, 13:40 bence söylediğin kadar çok mahsumane açmadın konuyu neyse verdiğin cevap için teşekkürler. Hüseyin69 27.09.2006, 13:43 ne kadar cırpınsa alevi olamaz o halde olamicaksa üstünde durmaz aleviliğin ozamanda ALEVİLİĞİN EVRENSELLİĞİ ,hümanizmi tartışılır arkadaşım. alevilik sadece alevi olanların olacaksa tüm yaşayan insanlar buna dahil olamicaksa cırpınsada eee bu güzelim yaşam felsefesinin aleviler dışında kimseye faydası yok yanii... bana dogru gelmiyor anlattıklarınız^ galiba ben ya anlasilmayan bir dille yaziyorum yada anlasilmiyorum umarim bu topicte benim anlatmak istediklerimi sizin anlayacaginiz bir sekilde anlatmaya calisan cikar zaten aleviligin temel anlayisi evrensellik hümanizm hosgörüdür bu entelce ayrintilarina girmeden aleviligin özüne göre birseyler yazmaya calistim ama anlasilmadim hafikakpinar 27.09.2006, 13:43 ben bu topicte bir mesajimda aleviligin a sini bile bilmeyen alevilerin oldugunu söylmistim sonucta özde alevidir yapiti iyi kötü güzel cirkin seyleri aleviligi baglamaz, aama alevi oldugu icin aleviligi kullanarak türlü türlü cirkinlikler yapanlarda zaten alevilerce düskün kabul edilir selam verilmez. diger yandan alevi degil ama aleviligin A sindan Z sine herseyi biliyor alevilik gereklerini bir aleviden fazlasiyla yerine getiren baska bir inanca mensup insan istedigi kadar cirpinsin alevi olamaz. eger olsaydi alevi olmayan ama alevilige SIKI SIKI ya BAGLI o kadar baska inanclara mensup insanlar varki o zaman bunlar pirlik dedelik taliplik makamini coktan hak etmislerdir resmi bir törenle bunlara bir unvan vermek gerekmezmiydi? . Eğer sonradan alevi olupta aleviliği A'dan Z'ye herşeyini bilen bi insan varsa Ben onu alnından öperim .. Pirlik , Dedelik , Talipliğe gelince .. Dedelerimizin %90'ı alevi öğretisini bize öğretecek bilgi ve görgüye sahiptirler.. Peki ya geri kalan %10'luk kısım ? Ben dedeyim diyip dedelikle uzaktan yakından alakası olmayanlar ? Ben sonradan alevi olan bi insanı , Ben dedeyim diye geçinip hiç bişey bilmeyenlere 10 kez tercih ederim .. kani ile cani ile yolu ile tabiki herkes alevi olabilir ama alevi olmak eline beline diline sahip olmaklada olmuyor. kelle vermek lazim unutmayinki aleviligi bugüne getirenler ölye eline beline sahip ol deyip getirmediler ne kadar cok kelleler gitti bu yol ugruna bunun hesabini kitabini yapmadan alevi olmak ekmek cignekem su yudumlamak kadar kolaydir. alevilik benimsenebilir, alevilik inanci gelenegi ile yasana bilir, alevi erkegi yada kizi ile evlenile bilir, ama alevi olmak henüz cok ama cok erken Alevilik bi tek eline beline diline sahip olmakla olmuyor tabiyki bunu bizde biliyoryuz .. ama saymaya kalkarsan binlerce şey sayarsın .. Ama alevi inancının felsefesinin tam odağında hümanizm ve eline beline diline sahip olmak vardır .. Saygılar .. guneyyy 27.09.2006, 13:43 bence söylediğin kadar çok mahsumane açmadın konuyu neyse verdiğin cevap için teşekkürler. selva hanım polemik yaratmak degil amacım .. ama önyargınız cok güclü benim mahsumane olmadıgımıda bildiniz.... nasıl böyle bir kanıya varıyorsunuz inanılır değil fikrinizin olmadıgı bir konu acarsanız siz hariç herkes tartışır... ercandost 27.09.2006, 13:45 ne kadar cırpınsa alevi olamaz o halde olamicaksa üstünde durmaz aleviliğin ozamanda ALEVİLİĞİN EVRENSELLİĞİ ,hümanizmi tartışılır arkadaşım. alevilik sadece alevi olanların olacaksa tüm yaşayan insanlar buna dahil olamicaksa cırpınsada eee bu güzelim yaşam felsefesinin aleviler dışında kimseye faydası yok yanii... bana dogru gelmiyor anlattıklarınız Sayın guneyyy can kesinlikle bu yorumunuza katılıyorum.Bu gün Alevi canların asimile olmasından dolayı yüreğimiz yanarken ve de Alevi oranının bu topraklarda uzun yıllar öncasine göre azalmış olması göğsümde sürekli saplı bir ağrı olarak dururken bu içe kapalı düşünce neden canlar.Bu gün Alevi inancı için tıpkı bu yolda baş koymuş o dönemde pirimize gönül vermiş canlar gibi bu günde gönül veren ve baş koyacak inançtaki canlara nasıl olurda hayır sen Alevi olamazsın denebilir sizce dostlar.İlk Alevi olanlar nasıl daha önce başka bir inançtayken Alevi oldularsa bu gün onların yüreğini taşıyan tüm canlar da Alevidir diyorum aksini söylemek bence bu evrensel ve sonsuz güzellikleri olan inancımızı dar bir kalıpta düşünmek gibi geliyor bana,saygı ve sevgilerimle canlar.. guneyyy 27.09.2006, 13:47 ^ galiba ben ya anlasilmayan bir dille yaziyorum yada anlasilmiyorum umarim bu topicte benim anlatmak istediklerimi sizin anlayacaginiz bir sekilde anlatmaya calisan cikar zaten aleviligin temel anlayisi evrensellik hümanizm hosgörüdür bu entelce ayrintilarina girmeden aleviligin özüne göre birseyler yazmaya calistim ama anlasilmadim entelce ayrıntı derken hakaret seziyorum olsun önemli degil ama ben entel ayrıntı degil sizin söylediklerinizi mantık cercevesinde yorumluyorum ki mantıga ters geliyor ama siz cevap vermek yerine polemik yaratma cabasındasınız.. Hüseyin69 27.09.2006, 14:03 entelce ayrıntı derken hakaret seziyorum olsun önemli degil ama siz cevap vermek yerine polemik yaratma cabasındasınız.. hayda simdi bunerden cikti buyursunlar kim alevi ollmak istiyorsa elini cabuk tutsun cünki tren kalkmak üzere :001_rolle selva 27.09.2006, 14:16 hüseyin abi millet kuyrukta güneyyin el sallayıp buyrun gelin demesini bekliyor. çevremizdede o kadar çok sunni varki şu alevilerde kabul etse alevi olsak diye. adamlar hala bizi bir kaşık suda boğmak için yer arıyor ya dilocan 27.09.2006, 14:32 bence olmaz doğulur. ama alevi gibi yaşanılır bence bence de ancak alevi gibi yaşanılır alevilik öğretilerini hayata geçren herkes zaten bir adım atmış sayılır guneyyy 27.09.2006, 15:05 hüseyin abi millet kuyrukta güneyyin el sallayıp buyrun gelin demesini bekliyor. çevremizdede o kadar çok sunni varki şu alevilerde kabul etse alevi olsak diye. adamlar hala bizi bir kaşık suda boğmak için yer arıyor ya aklınızda sadece sunni kesim var ... dar düşünmeye gerek yok alevilik evrenseldir , sadece sunniler aleviliği benimsesin diye bişey söyleyen hatırlamıyorum .. yine kendi söylemlerinizi biz söylemişiz gibi yansıtıyorsunuz.. bir kaşık suda bogmak isteyen bir zihniyetin alevi olucagını düşünmenize sizi ne itiyor anlamıyorum MeRaLiNa 27.09.2006, 15:16 peki arkadaslar diyelim ben sünniyim ve Bektasi oldum, benim esimde ayni benim gibi sonradan bir Bektasi.. cocuklarimiz Bektasi oluyor böylece... ve onlarda yine bu yolu benimseyenlerle evleniyorlar... bu böyle devam ediyor bir kac nesil, bazi cocuklarimiz torunlarimiz bektasilerle bazilari Alevilerle evleniyor bu böyyyylee devam ediyor nesillerce.... simdi 3-4 nesil sonrasi beni tanimayacaklar, benden bi haber olacaklar.... ve hic bilmeyecekler aslinda benim büyük büyük ninem sonradan bu inanci benimsedi diye..... bunu nasil yorumlayacaksiniz?!? selva 27.09.2006, 15:23 arkadaşım ben sunni nüfusun egemen olduğu bir toplumda yaşıyorum ve tabiki ilk önce onları kendime baz alcam. ülkemde yaşıyan ve benimde bir çok arkadaşım olan diğer azınlıklara gelince onlarda kendi içlerinde o kadar bir birlerine bağlı yaşıyorlarki bir birlerine o kadar desteklerki başka bir inanca kayma isteği içlerinde duyacaklarını hiç sanmıyorum guneyyy 27.09.2006, 15:47 amacımız taraftar toplamak degilki.. mesele alevi dogulurmu yoksa sonradan olunurmu ... bunu konuşuyoruz.. hemen sonuca varıp kim olacak hepsi sıkısıkıya baglı kendi inanclarına kimse olmaz demek.... degil tartıştıgımız... selva hanım okuduktan sonra degerlendirirseniz sevinirim benim yazılarımı ok.. selva 27.09.2006, 16:00 ben okuyorum okuduğumuda çok iyi anlıyorum güneyy bey konular zamanla açılışlarına göre şekil değiştirip farklı şekillerde cevap vermeye gidebiliyor. bu kadar kişinin yazı yazdığı konuda ilk soruluş biçiminden çıkmış ve farklı bir hal almıştır. sizde benim kadar okursanız ne denmek istendiğini çok iyi anlarsınız ve neden bu şekilde cevap verdiğimide daha çabuk kavrarsınız guneyyy 27.09.2006, 16:38 neyse tartışmayı kişileştirmiyelim selva hanım siz yazdıkca bende yazıyorum gittikçe kişiselleşiyor olay :) selva 27.09.2006, 16:44 :thumbup1: valla sen yazdıkça ben yazıyorum evet kişiselleşiyor benden sonra yazma HoZaTLi_62 27.09.2006, 16:54 alevi olunmaz alevi doğulur:) MeRaLiNa 27.09.2006, 17:06 soruma cevap bekliyorum:) ercandost 27.09.2006, 17:10 soruma cevap bekliyorum:) Aynı soruyu ben de daha farklı bir şekilde başka sorularla sordum fakat henüz bana da verilmiş bir cevap olmadı can.Fakat dediğinize katılıyorum ben de :) HoZaTLi_62 27.09.2006, 17:23 cevabı biliyorumda soruyu unuttum:)) MeRaLiNa 27.09.2006, 17:23 Aynı soruyu ben de daha farklı bir şekilde başka sorularla sordum fakat henüz bana da verilmiş bir cevap olmadı can.Fakat dediğinize katılıyorum ben de :) hehehhee acaba soruya bülent ersoyu icine katsaydik daha fazla ilgi görürmüydü:yamukgul: sahsen ben hala bülent Ersoya bay'mi yoksa bayan'mi diyecem kararsizim:p cevabı biliyorumda soruyu unuttum:)) bir önceki sayfada.... orda kapi gibi duruyor.... hafizani tazeliyebilirsin:))) HoZaTLi_62 27.09.2006, 17:27 bu kezde soruyu hatırladım cevabı unuttum:) D-e-v-r-i-m 27.09.2006, 20:27 Sonradan Alevi Olunabilir mi? Konuya fizyolojik olma boyutundan bakılırsa bunun mümkün olmadığı görülür. Fakat Alevilik felsefi bir kültürdür ve nesilden nesile aktarılarak yaşanmakta denirse demek ki bu felsefi görüşü yaşam şekli olarak benimsemek alevi olmaya yeterli sayılır demek ki . Bence bu mümkün değildir.. Kendi kannatimce sonradan Alevilik mümkün değiğildir Ben Aleviliği felsefi boyutu kadar fizyolojik olma boyutundada düşünüyorum. Alevilik elinde diline sahip ol felsefesini içinde barındırmaktadır ancak gelişimini ve yayılımını bunun dışında bir çok konuya borçludur. ikrar vermek , musahib edinmek vs vs aleviliğin olmazsa olmazlarını yerine getirmek gereklidir buda ancak Alevi kültürünü temelde kavramış kişilerin yapacağı birşeydir. Bu benim fikrim... Ayrıca biz bu yolda kan dökmüş kişilerin torunlarıyız ben candan kandan geçmedikçe hiç bir kişinin bu uğurda canını ortayakoyabilme gücünü yüreğinde taşıyabileceğine inanmıyorum. Mesut Gündüz 27.09.2006, 20:35 peki arkadaslar diyelim ben sünniyim ve Bektasi oldum, benim esimde ayni benim gibi sonradan bir Bektasi.. cocuklarimiz Bektasi oluyor böylece... ve onlarda yine bu yolu benimseyenlerle evleniyorlar... bu böyle devam ediyor bir kac nesil, bazi cocuklarimiz torunlarimiz bektasilerle bazilari Alevilerle evleniyor bu böyyyylee devam ediyor nesillerce.... simdi 3-4 nesil sonrasi beni tanimayacaklar, benden bi haber olacaklar.... ve hic bilmeyecekler aslinda benim büyük büyük ninem sonradan bu inanci benimsedi diye..... bunu nasil yorumlayacaksiniz?!? Tamam işte bektaşi olacaklar geçmişlerinde karanlığı bilmeyecekler.saygılar D-e-v-r-i-m 27.09.2006, 20:40 peki arkadaslar diyelim ben sünniyim ve Bektasi oldum, benim esimde ayni benim gibi sonradan bir Bektasi.. cocuklarimiz Bektasi oluyor böylece... ve onlarda yine bu yolu benimseyenlerle evleniyorlar... bu böyle devam ediyor bir kac nesil, bazi cocuklarimiz torunlarimiz bektasilerle bazilari Alevilerle evleniyor bu böyyyylee devam ediyor nesillerce.... simdi 3-4 nesil sonrasi beni tanimayacaklar, benden bi haber olacaklar.... ve hic bilmeyecekler aslinda benim büyük büyük ninem sonradan bu inanci benimsedi diye..... bunu nasil yorumlayacaksiniz?!? Nİneniz doğru yolu bulmuş çocuklar derim:clap: :clap: Elbetteki onlar bu olayı fizyolojik bir yayılım sonucu olduğunu sanacaklar ve nesilden nesile ilerleyecek bu sebepten diyorum işte kimse sonradan Alevi olmasın asimile olmasın bizde melezleşmeyelim... Melezlik iyi bişey değil kişi net olmalı:lol: :lol: Mesut Gündüz 27.09.2006, 20:50 Nİneniz doğru yolu bulmuş çocuklar derim:clap: :clap: Elbetteki onlar bu olayı fizyolojik bir yayılım sonucu olduğunu sanacaklar ve nesilden nesile ilerleyecek bu sebepten diyorum işte kimse sonradan Alevi olmasın asimile olmasın bizde melezleşmeyelim... Melezlik iyi bişey değil kişi net olmalı:lol: :lol: Kişi net olacak? kişi nedir kişiyi kişi yapan nedir; gelende bizdendir;madem bu bir kültürdür, bu kültürü öğrenecek,uygulayacak çocukları,çocuklarının çocukları uygulayacak ve ne olacak Her taraf Ali'lerle dolacak.Sağına bakacaksın Ali Soluna Bakacaksın Ali.Ama melezleşmeyelim derseniz heryer Osmanla dolacak.saygılar D-e-v-r-i-m 27.09.2006, 21:56 Ben heryer osmandan dönmüş Ali olsun istemeiyorum kendi adıma... MeRaLiNa 27.09.2006, 22:11 Ben heryer osmandan dönmüş Ali olsun istemeiyorum kendi adıma... ama hic kimseye dogmadan önce sorulmuyor hangi kimlikten olmak istiyorsun diye.... sonradan annenin babanin kimligini aliyoruz.... ama büyüyünce kendi yolumuzu secebiliriz... ve eger benimsemisse, istiyorsa önünde engel olmasi bana garip geliyor..... mesela zülfü livaneli örnegi, zülfü livaneli gibi bir insanin Alevi olmasi hangi Aleviyi rahatsiz ederki? senin disinda:001_tongu sayin Mesut_Gündüz ve Devrim_Serkan sonradan Bektasi oluyor ama, bu nesiller boyunca devam edecek, ve beni yani ninelerini unutunca:) bektasi gibi sözleri coktan unutup kendilerini Alevi olarak görecekler:))) D-e-v-r-i-m 27.09.2006, 22:33 Zülfü Livaneli'nin abisi mhp lidir onun aslı belli canım arkadaşım ben devşirme istemiyorum ama yok illada olur diyorsan sen olsun varsın ne yapalım ... Melez olacağıma varsın soyum kurusun nede olsa Atalarımız soyumuz yürüsün diye öldü... guneyyy 28.09.2006, 09:32 Zülfü Livaneli'nin abisi mhp lidir onun aslı belli canım arkadaşım ben devşirme istemiyorum ama yok illada olur diyorsan sen olsun varsın ne yapalım ... Melez olacağıma varsın soyum kurusun nede olsa Atalarımız soyumuz yürüsün diye öldü... karıştırıyorsunuz atalarımız soyumuz yürüsün diyemi yoksa alevi felsefesi sürsün diyemi öldüler.. melez olmak kötü bir şeymiş gibi algıladım hem alevilik kafatascı degili savunucagız hemde melez olacagıma soyum kurusun diceksin...çelişkilerrrrr arkadaşım kimin hangi ırktan oldugu degil alevi olup olmadıgı bizim için önemlidir.. hz.ali araptı mesala ama şuan anadolutoprkalarında yaşayanlar türk alevileri,kürt alevileri buna ne dicen şunu karıştırıyorsun ırk ayrı alevilik ayrıı... dikkaattt Serkan_Devrim 28.09.2006, 11:15 lütfen saygı çerçevesinde tartışalım D-e-v-r-i-m 28.09.2006, 11:21 Benim konuyla ilgili ilk yazımı okuy işine geleni okuma bu yazı konuya değil arkadaşıma cevap olarak yazılmıştır... Irkla ne alaka bu mevzu yoksa ben ırkçılıkmı yaptım... ben ben felsefi boyutundan bakmıyorum olaya Felsefe benimsenir yaşam biçibi olarak uygulanır ancak birde öz vardır... Serkan_Devrim 28.09.2006, 11:40 alevi olunmaz alevi doğulur konusunda bir inanç var ve buna sert eleştiriler yöneltmeyi düşünmüyorum. buna iten sebepler vardır. ancak şahsım adına alevi olunmaz alevi doğulur inancına sahip değilim. alevi edep erkanıyla yetişen, Ali ve ehlibeyt yolunda giden, tevella ve teberra ya inanan, hümanşst olan, yetmiş iki millete bir gözle bakan herkes Alevi olabilir bence. mesela kan bağı olmasına rağmen ilk üç halifeye hz diyen birine alevi demem ben. HoZaTLi_62 28.09.2006, 12:11 alevi olunmaz alevi doğulur konusunda bir inanç var ve buna sert eleştiriler yöneltmeyi düşünmüyorum. buna iten sebepler vardır. sizde bunu anlatmaya çalışıyoruz ama anlatamıyoruz. mesela kan bağı olmasına rağmen ilk üç halifeye hz diyen birine alevi demem ben. bu konudada sana sonuna kadar katılıyorum. guneyyy 28.09.2006, 15:37 Benim konuyla ilgili ilk yazımı okuy işine geleni okuma bu yazı konuya değil arkadaşıma cevap olarak yazılmıştır... Irkla ne alaka bu mevzu yoksa ben ırkçılıkmı yaptım... ben ben felsefi boyutundan bakmıyorum olaya Felsefe benimsenir yaşam biçibi olarak uygulanır ancak birde öz vardır... arkadaşınaza verdiğiniz cevaptan hareket ettim zaten sonucta sizin yazdıklarınız kime yazdıgınızın ne önemi var. |