Mesut Gündüz
20.10.2006, 21:59
Yusuf kardeş alevi omuşsun.Doğru yolu bulmuşsun.
İçin dışın bir olacak ama olmazsa tanrı seni çarpar.
Haberin ola,
Saygılar,
İçin dışın bir olacak ama olmazsa tanrı seni çarpar.
Haberin ola,
Saygılar,
|
Orijinalini görmek için tıklayınız : Sonradan alevi olunur mu? Olunmaz ise neden? Mesut Gündüz 20.10.2006, 21:59 Yusuf kardeş alevi omuşsun.Doğru yolu bulmuşsun. İçin dışın bir olacak ama olmazsa tanrı seni çarpar. Haberin ola, Saygılar, didem63 21.10.2006, 00:33 Alevilikte bir inanç.Yunus Emre'yi Hacıbektaş'ı Veli Taptuk Emre'nin dergahına Gönderdi 40 yıl Odun taşıdı, O dahi Hala çiğim dedi, Bizler Hemen Alevi olduk, ne güzel. Bakın Hemen Alevi Olunmaz Önce O yola talip olunur Yani Pir Yada Dede Huzurunda İkrar verirsin Belli aşamalardan sonra, o mertebeye erebilirsin, Yani O yola layık olmak lazım önce. Selina24 21.10.2006, 00:49 Bence Sonradan yama Olur, ne kadar Olmak İstiyoruz Deselerde İçerisindekini tam olarak kaybedemezler. Mutlak bir takım şeyler kalır. (İçinde İyiside Çıkabilir Ama İstisnalar Kaydeyi bozmaz) Sana katiliyorum, bende ayni fikirdeyim Lamekan 21.10.2006, 01:09 Sonradan alevi olunurmu, Aleviliğe geçiş olurmu isimlerindeki 3 konu farklı başlıklarla aynı konu oldugundan birlerştirildi.. konu 77 sayfaya ulaştı.. Peki sonuç nedir.. Biz ne kadar olmaz desekde sanırım asimilasyonlarla birçok alevi sünlileşiyor veya nadirde olsa bazı kişiler kendini alevi gibi hissediyor... yusufçukgecegez 21.10.2006, 01:20 Sonradan alevi olunurmu, Aleviliğe geçiş olurmu isimlerindeki 3 konu farklı başlıklarla aynı konu oldugundan birlerştirildi.. konu 77 sayfaya ulaştı.. Peki sonuç nedir.. Biz ne kadar olmaz desekde sanırım asimilasyonlarla birçok alevi sünlileşiyor veya nadirde olsa bazı kişiler kendini alevi gibi hissediyor...elhamdülillah aleviyiz. guneyyy 21.10.2006, 10:36 sonradan alevi olunur... olunmaz demek bir gettodan faksız olur.. keşke sunni,hristiyan,musevi biri sonradan alevi olsa bence dünya daha yaşanılır olur..bu yüzden olunmaz demek güzellikleri paylaşımdan yana olan aleviliğe ters ... sertur 21.10.2006, 11:22 alevi nasıl olunacak sonradan? veya adam tc kimliğini sahte işlemlerle değiştirip gösterse(alevi bir köy) ben aleviyim diye, veya sana 12 imamlar, hz. Ali r.a efendimiz hakkında bayağı güzel ve övücü sözler söylese, pir sultan, hacı bektaş aşığı olduğunu, ozanlarımızın hepsinin adını bildiğini, türkülerini bildiğini, tarihteki yapılan kıyımları,tarihine göre sıralayan, vs. vs. alevi olduğu söylese inanırmısınız ben inanmam,çünki böyle insanlar var tanıdığım, devletin resmi görevlisi, bir amaca haiz siz düşünün Şoreş 21.10.2006, 11:34 alevi nasıl olunacak sonradan? veya adam tc kimliğini sahte işlemlerle değiştirip gösterse(alevi bir köy) ben aleviyim diye, veya sana 12 imamlar, hz. Ali r.a efendimiz hakkında bayağı güzel ve övücü sözler söylese, pir sultan, hacı bektaş aşığı olduğunu, ozanlarımızın hepsinin adını bildiğini, türkülerini bildiğini, tarihteki yapılan kıyımları,tarihine göre sıralayan, vs. vs. alevi olduğu söylese inanırmısınız ben inanmam,çünki böyle insanlar var tanıdığım, devletin resmi görevlisi, bir amaca haiz siz düşünün Bir Ülkücü vardı.. Namık Kemal Zeybek diye bir adam.. Gelin Canlar Cem olalım, Ankara Organizasyonunda onu çıkarttılar konuşmacı olarak.. Adam öyle bir övgüler yağdırıyor ki, Alevilere, H.Z Aliye, 12 İmamlara (!), sanki dersin 1965 - 1980 arası Alevileri kesen kendileri değilmiş gibi... :blink: Herşey şov abican.. Alevilere yaranmak için, Alevi izlenimi veriyorlar.. :blink: Mesut Gündüz 21.10.2006, 12:04 Yusuf yapacağını yapmışsın. (elhamdürillah) alevimi olunur. Benim için alevilerin inandığı tanrı ile sünnilerin inandığı tanrı tamamen farklı.Bir önceki yazım eksik kalmış.Sünnilikten aleviliğe geçmen gerekiyorsa sünnilerin inandığı tanrı kavramınıda terk etmelisin.O seni yaratmadı sen onunla beraber görünür oldun.Tabi bunları zamanla öğreneceksin bir anda olmayacak.Tekrar hoşgeldin doğru yolu bulmuşsun. KomünistAlevi 21.10.2006, 12:30 elhamdülillah aleviyiz. Selam... Aleviyim demekle Alevi olunmaz ki ama:p :p :p ... Saygılar... Sevgi Erkan 21.10.2006, 12:49 Sonradan alevi olunurmu, Aleviliğe geçiş olurmu isimlerindeki 3 konu farklı başlıklarla aynı konu oldugundan birlerştirildi.. konu 77 sayfaya ulaştı.. Peki sonuç nedir.. Biz ne kadar olmaz desekde sanırım asimilasyonlarla birçok alevi sünlileşiyor veya nadirde olsa bazı kişiler kendini alevi gibi hissediyor... Sonuç şudur: Herkes fikrini belirtmiş olmasına rağmen netlik yoktur. İnsanlar doğuştan itibaren eğer kendilerini geliştirmeselerdi, hiç bir şey olamazdık! Gelişimlere açık olmadığımız sürece düşünce sistemimizi de geriletiyoruz.Bilmem farkında mısınız? Lazoşa_62 21.10.2006, 13:12 Off yaaa ne kadar çok konuşuyorsun sen yaaaa... Senle alakalı olmayan konularda bile sırf muhalefet olsun diye yaz yaz dur... Konuya yorum yapmışsında kendine göre; o şeytan simileri palyaço görüntüsü ne oluyor...ne yaptığını sanıyorsun??? Sen Alevi değilsin ve bunu savunmuyorsun bu konuda sadece soracağın ve bilgi alacağın birşey varsa sor yada sus ...Saçmalama olurmu??? Neyse bugün Kadir gecesi sana fazla birşey diyemeceğim...Neyseeeee Canan58: Sizin görüşlerinize birebir katılıyorum.yusufcukgecegezerin kendisini tarif edemedigini,daha doğrusu ne anlatmaya çalitığını kendisinide bilmediği görüşündeyim.Kendisinede yazdım görüşün,mezhebin ve düşüncen neyse açık ifade et. Maalesef bu insan sadece sitede gerginlik ve muhalefet olsu diye yazı yazar.Yada kendini akıllı sanarak biliçli yapıyor.Size ve diger arkadaşlarıma bir önerim var.Buna artık arkadaş da demiyorum,şahısın hiç bir yazdiğina ve yorumunu cevap vermiyelim. Bu bir eylem kararımız olsun.Çünkü sizde iyi biliyorsunuzki bu insanın yazılarına eklediği karakterlerde kişilikteki zayıflılğını gösteriyor. gurbuz 21.10.2006, 13:38 ya ben şimdi huylandım benim teyzem dayım sunni anlıyacağınız annem genç kızlıkta sunniymiş şimdi sorsan aleviyim derki buna yürekten inanıyorum ki eminim birçok aleviden daha iyi bi alevi şimdi benim anneme alevi deyil diyebilecek kaç kişi var sakın karşıma kimse senin annen alevi deyil diye gelmesin olay çıkar meryem demir 21.10.2006, 13:48 sonradan alevi olunur diyen kişilere canlı bir de sonradan alevi olmuş bir arkadaşımızı var sayın yufufcuk. Sonradan nasıl alevi olunur diyenler için. Ancak bu kadar olunur, demekten başka sözüm yoktur. İnsanız, tüm çabamız insanlık için sevgi için olmalı, ama bu insanlığı çok abartıpta inançlarımızı asimile edecek kşii yada zümrelere evet sen artık alevisin diyebilecek kadar asimile edilmiş olabilrimiyiz. ARaştırma sonuçlarına bakılırsa 42 kişi sonradan alevi olunur diyor ve 36 kişide olunmaz ama bektaşi olunur diyor. Demek gerçekten kendimizi çoookkk aşmışız çok Herkes birer Sevgi Erkan yada Erkan sevgi bulabiliyormu etraflarında. Ben hiç denk gelemedim. buda onların insanlıklarının inançlarının önüne geçtiği anlamına geliyor. yani burdaki gruplaşmanın tam tersini hayatlarında uygulamalarının başarısıdır. Sevgi Erkan ve Erkan Sevgi Allah mutluluğunuzu daim etsin ve umarım birlikte nefes aldığınız her saniye bu tür aayrımlar yüzünden ufak bir sözünüz bile olmasın. Hep mutlu olursunuz umarım iyi forumlar hafikakpinar 21.10.2006, 13:55 Ya hu Alevilik bir ırkmı ?? Yoksa bi inanç biçimi mi ?? Bizler kafatasçımıyız ?? Yoksa 72 millete de aynı gözle bakanlardanmıyız ?? Bir insan sadece anası babası alevi olduğu içinmi alevidir ?? Yoksa düşünceleriyle mi ?? Arkadaşlar yapmayın etmeyim lütfen .. !! İnsanları alevilikten soğutmayınn !!!:no: Bakır 21.10.2006, 14:19 arkadaşlar,lütfen biraz objektif olalım ve hayalperest düşüncelerimizi terkedelim. yorumları okudum şaşırmamakdan kendimi alamadım. kaç kişi alevi olmak istiyor türkiyede acaba?bir anket yapmak lazım! biz aleviler değerlerimizi ne kadar koruyoruz.ne kadar aleviyiz?ilk başta bunu sorgulayalım. 'sonradan alevi olunmaz'diyen arkadaşlara,eleştri yapanlara soruyorum? sünniler,hristiyanlar,yahudiler vs. alevi olmak istiyorlarda,alevilik doğuşdan gelir diyenler yüzünden mi olmuyorlar? E_K_O_L 21.10.2006, 14:19 alevi doğulur diyen arkadaşlar aleviliğin ne anlama geldiğini bence bir araştırın daha sonra konuşun. sevgiler saygılar karadagli 21.10.2006, 14:32 sonradan alevi olunmaz diyen canlar, lütfen nicin olunmadigini detayli bir sekilde aciklayinizda bizlerde bilgi sahibi olalim. yoksa tek cümle ile alevi dogulur sonradan alevi olunmaz söylemi bence yeterli degil. saygilar rinda 21.10.2006, 15:05 sonradan alevi olunmaz diyen canlar, lütfen nicin olunmadigini detayli bir sekilde aciklayinizda bizlerde bilgi sahibi olalim. yoksa tek cümle ile alevi dogulur sonradan alevi olunmaz söylemi bence yeterli degil. saygilar sevgili bektaş eren bir insan ya kadın yada erkek olarak dünyeya gelir..şimdi erkek olan insan bayan olmak istiyorum derse ne olur bülent ersoy olur:) :):) halitseyfi 21.10.2006, 21:50 sevgili bektaş eren bir insan ya kadın yada erkek olarak dünyeya gelir..şimdi erkek olan insan bayan olmak istiyorum derse ne olur bülent ersoy olur:) :):) sevgili rinda sanırım olayı biraz karıştırdınız.cinsiyetleri değiştirmiyoruz. bir insanın atalarından gelen kendine şu veya bu şekilde empoze edilmiş çeşitli değerleri, kendi bağımsız düşünceleri içerisinde yeniden şekillendirebilip şekilendiremeyeceğini tartışıyoruz.Ve bunu kendi bağımsız düşüncesiyle alevilik olup olamayacağından bahsediyoruz. yani espiriniz burada pek hoş durmadı. karadagli 21.10.2006, 22:44 sevgili rinda can, konumuz inanc meselesi,sonradan alevi olunurmuydu.cinsiyet degisimi degildi.inaniyorum ki siz espiri yapmissinizdir. sevgiler Cherokawan 22.10.2006, 03:48 arkadaşlar,lütfen biraz objektif olalım ve hayalperest düşüncelerimizi terkedelim. yorumları okudum şaşırmamakdan kendimi alamadım. kaç kişi alevi olmak istiyor türkiyede acaba?bir anket yapmak lazım! biz aleviler değerlerimizi ne kadar koruyoruz.ne kadar aleviyiz?ilk başta bunu sorgulayalım. 'sonradan alevi olunmaz'diyen arkadaşlara,eleştri yapanlara soruyorum? sünniler,hristiyanlar,yahudiler vs. alevi olmak istiyorlarda,alevilik doğuşdan gelir diyenler yüzünden mi olmuyorlar? Yahu konuyu kapatayım diyorum ama bir türlü olmuyor.Arkadaşım senin bahsettiğin şey farklı burada bahsi geçen şey farklı.Burada ortaya çıkarılmaya çalışılan şey Alevilikte neyin olup olmadığı değil bence.Burada incelediğimiz şey Alevi toplumunun konuya tepkileri.Yoksa bir insan çıkıp ta ben Aleviyim dedikten sonra ya da o felsefeyle yaşadıktan sonra afedersiniz ama kimin haddine düşmüş ki onun olup olmadığına karar vermek? Burada Alevi halkımızın bu konuya bakışlarını görüyoruz.Her iki düşüncede olanlar da var.Ancak ben kişisel olarak hayal kırıklığına uğradığımı söyleyebilirim.Aleyhte olabileceklerin oranının bu kadar fazla olduğunu tahmin etmiyordum doğrusu.Bence dinsel kuralları ve örfleri de herşeyi olduğu gibi toplumsal dinamikler belirliyor.Her iki görüşü de dinsel bir sembolle anlatmaya çalışmak saçma.Çünkü gerçek şu ki herkesin cevabı o kişinin toplumsal şartlanmışlıkları ekonomik ve sosyal durumu ya da ailesinden gelen edinimlerle ilgili.Yoksa bir sunni çıkıp ben Alevi inancına gönül vermek istiyorum dediğinde Hz. Ali bu benden değildir mi diyecek acaba? Pek çok Ermeni arkadaşım var.Hepsi de bir çok Türkten daha fazla vatansever ve konuşmalarından adetlerine bu topraklarda yaşayan herhangi bir bireyden hiçbir farkları yok.Onlar Ermeni soykırımı yoktur diyor.Diaspora ise vardır diyor.Şimdi var mı yok mu? Dediğim gibi bence bu sorunun da cevabı kişinin kendisini ne kadar aşabildiği çevresel faktörlerden nasıl etkilendiği ile ilgili.Ancak genelleme yapılabilseydi ve tüm alevilerin fikirleri alınabilseydi ülkemizde Aleviliğin hangi yöne gittiği ile ilgili bir fikir edinebilirdik.Benim yaşadığım yerde Aleviler bu tür soruların sorulmasını bile hakaret sayarlar ama belli ki aksini düşünen büyük bir alevi kesim de var.Ben bu foruma üye olmadan önce Alevi toplumunu farklı düşünüyordum.Hala da bu anketlerin geneli yansıtmayacağına inanıyorum.Umarım forumdaki oylar gerçekten de Alevi kesimin düşüncelerini yansıtmıyordur. Saygılar... rinda 22.10.2006, 12:22 sevgili rinda sanırım olayı biraz karıştırdınız.cinsiyetleri değiştirmiyoruz. bir insanın atalarından gelen kendine şu veya bu şekilde empoze edilmiş çeşitli değerleri, kendi bağımsız düşünceleri içerisinde yeniden şekillendirebilip şekilendiremeyeceğini tartışıyoruz.Ve bunu kendi bağımsız düşüncesiyle alevilik olup olamayacağından bahsediyoruz. yani espiriniz burada pek hoş durmadı. sevgili halitseyfi oda bir değişimdi ve sadece espirili bir örnekti.. buda espirisiz olan...alevilik benimsenebilir ama asla alevi olunmaz.bunu bir birinden ayırmak lazım.. nurayy 22.10.2006, 15:34 sonrdan alevi tabiki olunur Adem YAVUZ 22.10.2006, 16:08 Bir denemek lazım. Belkide maya tutmaz. Akşamdan suya bassak belkim olur ha. :biggrin: Kişinin kendi iç dünyasıyla alakalı. Alevi anne babadan doğup başka bir düşünce, fikir, yaşam şekliyle ile dünyadan ayrılanlar olabileceği gibi, uzaydan gelip Alevi fikir düşünce yaşamını içerisine sindiren herkes Alevi olarak yaşamına devam edebilir. Yeterki samimi olsun. Ben böyle diyorum. Cherokawan 22.10.2006, 19:02 sevgili halitseyfi oda bir değişimdi ve sadece espirili bir örnekti.. buda espirisiz olan...alevilik benimsenebilir ama asla alevi olunmaz.bunu bir birinden ayırmak lazım.. Yahu hanımefendi gözünüzü seveyim bu tesbitinizi açıklayın da biz de anlayalım.Nasıl yani?İkisi arasındaki fark nedir? Burada doğuştan Alevi olmayı mantıklı sayılabilecek sebeplere dayandıran arkadaşlar da var.Ancak lütfen meseleyi "işkembeden sallama" boyutundan çıkaralım.Sebeplerini sunalım. Yani ben de kalkıp desem ki şimdi "Galatasaray'ı sonradan sevebilirsiniz ama Galatasaraylı olunmaz doğulur" bir mantığı olması gerekmez mi? "Neden" diye sorsalar bana el-cevap: "İşte...Öyle." Lütfen... rinda 22.10.2006, 20:09 Yahu hanımefendi gözünüzü seveyim bu tesbitinizi açıklayın da biz de anlayalım.Nasıl yani?İkisi arasındaki fark nedir? Burada doğuştan Alevi olmayı mantıklı sayılabilecek sebeplere dayandıran arkadaşlar da var.Ancak lütfen meseleyi "işkembeden sallama" boyutundan çıkaralım.Sebeplerini sunalım. Yani ben de kalkıp desem ki şimdi "Galatasaray'ı sonradan sevebilirsiniz ama Galatasaraylı olunmaz doğulur" bir mantığı olması gerekmez mi? "Neden" diye sorsalar bana el-cevap: "İşte...Öyle." Lütfen... işkembeden sallama kelimesinin ne demek olduğunu açıklarsanız sevinirim.. çünkü bu tür argo kelimeler bize yabancı.... sonradan benimseyip o kültürü kabul etmekle o kültürün içinde acı çekerek ve baskı görerek yaşamış bir geçmişin arasındaki farkı göremiyorsanız diyeceğim bir şey yok.. Cherokawan 23.10.2006, 01:36 işkembeden sallama kelimesinin ne demek olduğunu açıklarsanız sevinirim.. çünkü bu tür argo kelimeler bize yabancı.... sonradan benimseyip o kültürü kabul etmekle o kültürün içinde acı çekerek ve baskı görerek yaşamış bir geçmişin arasındaki farkı göremiyorsanız diyeceğim bir şey yok.. "İşkembeden sallamak" deyiminin bize yabancı olmadığını düşünüyorum.Halkımız hergün sokaklarda kullanır bu deyimi.Hiçbir sebep sunmadan sadece önyargıyla konuşmak anlamına gelir.Ama madem ki duymadınız tabii açıklayayım. dedim.Herhangi bir kötü anlam içermediğini de bilmenizi isterim.Hiçbir zaman;hele ki bir bayana karşı kötü bir deyim kullanmam.Herneyse... Konuya dönersek: Size çok teşekkür ederim çünkü konuya olumsuz bakan arkadaşlarımızın bir çoğunun kafasından geçenleri çok iyi açıklamışsınız.Hanımefendi benim bu acıları anlayamamak gibi bir durumum yok.Ancak bir şeyi de dikkatinize sunarım ki o da bir inancı taşıyan insanların acı çekmesi onları daha sonra gelenlere üstün yapmaz.Mesele buradadır. Elbette sizin dediğiniz olgu önemlidir Alevi tarihinde.Aleviler bugün acı çekmemekte midir?Belki de daha çok.Kimliksizleştirilmeye ve inançlarından soyutlanmaya çalışılmaktalar.Tam da bu sebepten sizin bahsettiğiniz gibi bir söylemi kabul etme lükslerinin olmadığını anlatmaya çalışıyorum. Devrimciler de bu ülkede pek çok acı çektiler ve çekiyorlar.Şimdi bizden sonra gelenlere "Siz acı çekmediniz aynı havayı hissedemezsiniz dolayısıyla devrimciliğe sempati duyabilirsiniz ama devrimci olamazsınız" diyebilir miyiz?Ya da böyle bir hakkı kendimizde bulabilir miyiz? Bir arkadaşımızın imzasında çok güzel bir cümle gördüm:"Akla uygun olmayan bir din,din olamaz..." Bu söze tamamıyle katılıyor ve tüm düşünce biçimleri için geçerli olduğunu düşünüyorum. Saygılar... yusufçukgecegez 23.10.2006, 12:01 Yusuf yapacağını yapmışsın. (elhamdürillah) alevimi olunur. Benim için alevilerin inandığı tanrı ile sünnilerin inandığı tanrı tamamen farklı.Bir önceki yazım eksik kalmış.Sünnilikten aleviliğe geçmen gerekiyorsa sünnilerin inandığı tanrı kavramınıda terk etmelisin.O seni yaratmadı sen onunla beraber görünür oldun.Tabi bunları zamanla öğreneceksin bir anda olmayacak.Tekrar hoşgeldin doğru yolu bulmuşsun. allah şaşırtmasın dost.elhamdülillah insanız.:devil2: ben müslüman,alevi sünni,ateistim.benim doğru yolum bu be dost.binken bir olmak. yusufçukgecegez 23.10.2006, 12:05 Selam... Aleviyim demekle Alevi olunmaz ki ama:p :p :p ... Saygılar...aslında sünniyim demeklede sünni olunmuyor.iyi iftiracı olmak lazım,şekilci olmak lazım,örümcek kafalı olmak lazım:devil2: kafama saksı düşmedi tabi,bugün bayram insanları sevindirmek lazım,biz sünniler böyleyiz naparsın,:biggrin: yusufçukgecegez 23.10.2006, 12:13 Yusuf kardeş alevi omuşsun.Doğru yolu bulmuşsun. İçin dışın bir olacak ama olmazsa tanrı seni çarpar. Haberin ola, Saygılar,bu imkansız,içim çok kötü.etler,kemikler,yağlar,kan,organlar,bağırsakla r,yaradan mevlam dışımı güzel yaratmış.derim güzeldir.sünniler zahiri anlamı baz aldığımıza göre,benim iç dış anlayışımda bööle:devil2:hemşerim memleket nire? --dünya,hayır anlamadın asıl memleket nire,alevi,sünni ,ateist ,budist,hristiyanlıyım ben:biggrin: yusufçukgecegez 23.10.2006, 12:16 Canan58: Sizin görüşlerinize birebir katılıyorum.yusufcukgecegezerin kendisini tarif edemedigini,daha doğrusu ne anlatmaya çalitığını kendisinide bilmediği görüşündeyim.Kendisinede yazdım görüşün,mezhebin ve düşüncen neyse açık ifade et. Maalesef bu insan sadece sitede gerginlik ve muhalefet olsu diye yazı yazar.Yada kendini akıllı sanarak biliçli yapıyor.Size ve diger arkadaşlarıma bir önerim var.Buna artık arkadaş da demiyorum,şahısın hiç bir yazdiğina ve yorumunu cevap vermiyelim. Bu bir eylem kararımız olsun.Çünkü sizde iyi biliyorsunuzki bu insanın yazılarına eklediği karakterlerde kişilikteki zayıflılğını gösteriyor.teşekkür ederim.arkadaşların görüşünüzü dikkate almasını temenni ediyorum.saygılar MeRaLiNa 23.10.2006, 12:21 Sayin Yusufcukgecegez bu topicte coklu alinti nasil yapilir gösteriliyor http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=20519&highlight=voila böylece sizin icin daha kolay olur cevap yazmak, iyi forumlar :) yusufçukgecegez 23.10.2006, 12:49 Canan58: Sizin görüşlerinize birebir katılıyorum.yusufcukgecegezerin kendisini tarif edemedigini,daha doğrusu ne anlatmaya çalitığını kendisinide bilmediği görüşündeyim.Kendisinede yazdım görüşün,mezhebin ve düşüncen neyse açık ifade et. Maalesef bu insan sadece sitede gerginlik ve muhalefet olsu diye yazı yazar.Yada kendini akıllı sanarak biliçli yapıyor.Size ve diger arkadaşlarıma bir önerim var.Buna artık arkadaş da demiyorum,şahısın hiç bir yazdiğina ve yorumunu cevap vermiyelim. Bu bir eylem kararımız olsun.Çünkü sizde iyi biliyorsunuzki bu insanın yazılarına eklediği karakterlerde kişilikteki zayıflılğını gösteriyor.teşekkür ederim.arkadaşların görüşünüzü dikkate almasını temenni ediyorum.saygılar yusufçukgecegez 23.10.2006, 12:53 sonradan alevi olunur diyen kişilere canlı bir de sonradan alevi olmuş bir arkadaşımızı var sayın yufufcuk. Sonradan nasıl alevi olunur diyenler için. Ancak bu kadar olunur, demekten başka sözüm yoktur. İnsanız, tüm çabamız insanlık için sevgi için olmalı, ama bu insanlığı çok abartıpta inançlarımızı asimile edecek kşii yada zümrelere evet sen artık alevisin diyebilecek kadar asimile edilmiş olabilrimiyiz. ARaştırma sonuçlarına bakılırsa 42 kişi sonradan alevi olunur diyor ve 36 kişide olunmaz ama bektaşi olunur diyor. Demek gerçekten kendimizi çoookkk aşmışız çok Herkes birer Sevgi Erkan yada Erkan sevgi bulabiliyormu etraflarında. Ben hiç denk gelemedim. buda onların insanlıklarının inançlarının önüne geçtiği anlamına geliyor. yani burdaki gruplaşmanın tam tersini hayatlarında uygulamalarının başarısıdır. Sevgi Erkan ve Erkan Sevgi Allah mutluluğunuzu daim etsin ve umarım birlikte nefes aldığınız her saniye bu tür aayrımlar yüzünden ufak bir sözünüz bile olmasın. Hep mutlu olursunuz umarım iyi forumlaraklıma bir atasözü geldi,eşşeğe altın semer vurmuşlar,yine vatanım demiş.işte sonradan olma alevilik böyledir sanırım.benim atasözüm gibi. ben zaten muhalif bir aleviyim.sizin alevilik anlayışınızı temsil edmem.benim aleviliğim anlaşılmaz yaşanır:devil2: alevi.cc 23.10.2006, 13:01 Sonradan Alevi Olunmaz, Alevi Doğulur yusufçukgecegez 23.10.2006, 13:04 Sayin Yusufcukgecegez bu topicte coklu alinti nasil yapilir gösteriliyor http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=20519&highlight=voila böylece sizin icin daha kolay olur cevap yazmak, iyi forumlar :)teşekkürler, meryem demir 23.10.2006, 19:34 Bir denemek lazım. Belkide maya tutmaz. Akşamdan suya bassak belkim olur ha. :biggrin: Kişinin kendi iç dünyasıyla alakalı. Alevi anne babadan doğup başka bir düşünce, fikir, yaşam şekliyle ile dünyadan ayrılanlar olabileceği gibi, uzaydan gelip Alevi fikir düşünce yaşamını içerisine sindiren herkes Alevi olarak yaşamına devam edebilir. Yeterki samimi olsun. Ben böyle diyorum. Nasrettin Hocanın yoğurt mayaladığı göl kurumuş haberiniz yok galiba. haha Hem suya da bassak ya şişer elinizde kalır yada patlar.yani oda sakat iş. En iyisi herkes yerinde mutlu ve mesut yaşasın:) Haklısıınız bu kişiinin iç dünyası ile alalakı bir durumdur. inanç konusu çok hassas bir konudur ve bu yüzden hayatımızla ilgili kararlar alırken (özelliklerde inanç konusunda) çok hassas bir tartı kullanmamız gerekiyor. Bir gram fazlalık bile bizlerin hayatlarına, bırakın bizimi çevremizde bizlerlerle beraber aynı hayatı paylaşan kişierin hayatını da etkilemekte. Ben alevi doğdum ve alevi olarak ölücem. Bu ırkçılık değildir. sadece doğdum anda ben ile beraber doğan inancımdan bahsediyorum. Hem daha durun, dünyalılar ile başedemezken birde uzaylıların iftiralarına maruz kalmayalım isterseniz. iyi forumlar dilliyorum Hüseyin69 23.10.2006, 19:40 aklıma bir atasözü geldi,eşşeğe altın semer vurmuşlar,yine vatanım demiş.işte sonradan olma alevilik böyledir sanırım.benim atasözüm gibi. ben zaten muhalif bir aleviyim.sizin alevilik anlayışınızı temsil edmem.benim aleviliğim anlaşılmaz yaşanır:devil2: esege altin semer vurmuslar yine esek bülbülü altin kafese koymuslar illede vatanim demis senin aleviliginden süphe duymadigimi yukarida belirtmis oldugun cümlenden zaten anlasiliyor pardon yasaniliyor yani meryem demir 23.10.2006, 19:45 aklıma bir atasözü geldi,eşşeğe altın semer vurmuşlar,yine vatanım demiş.işte sonradan olma alevilik böyledir sanırım.benim atasözüm gibi. ben zaten muhalif bir aleviyim.sizin alevilik anlayışınızı temsil edmem.benim aleviliğim anlaşılmaz yaşanır:devil2: Forumda bile inaçlarımızı konu alan bir topik olduğunda bizler bile bazen pervasızca davranıp belki son sözü ilk söylerken, sonradan alevide ancak bu kadar olur zaten:) iyi forumlar bektaşi44 23.10.2006, 19:47 olunması lazım olunmaz demekte bir nevi ırkçılıktır örnek benim dedem meryem demir 23.10.2006, 20:04 olunması lazım olunmaz demekte bir nevi ırkçılıktır örnek benim dedem dedenizi seviyorum ve ellerinden öpüyorum :) hem neden ırkçıılk osun anlamış değilim. Son dönemlerde ne kadar çok kullanıldı bu kelime. Etrafımızda birebir yaşadığımız tüm insanlar alevidenmi ibarettir. Her sabah evden işe yada markete çıkarken selam verdiğiniz, yada zaman geçirmek adına kahveye gittiniz (belki kütüphane:)), acıktınız ve atıştıracak bir yer yer bulmak için gidip aleviere ait bir lokantamı aradık. Yani herşeyimiz alevilik ve alevi olan kişileremi ki endekslidir. Irkçılık ne kadar kolay söylenen bir kelime olmuş böyle. Oooo ne güzel siz ırkçı dediniz bende tamam ben ırkçıyım dedim.Sonra hiçbirşey olmamış gibi gene fikirlerimizi paylaşmaya devam ettik. Ne şimdi Hitlee ırkçıydı da,yahudilerli gaz odalarına sokup öldürürülerken, diğer bir odada arda kalan yahudiler beraber çaymı içti. Neymiş ırkçıymış Lütfen ya ne kolay herkese ırkçı demek. Burada ırkçılık yapılmıyor. Yazılanları anlamak adına okuyun sadece laf olsun torba dosun diye cevaplamayın. Diyorumki, diyoruzki bir sünni olarak alevi inancını yaşayabilir ve o inanca görede gömülebilirsiniz. Fakat doğnunuz anda ki inancınız sizin gerçek inancınızdır fakat bu sizi bu inançla beraber hayatınızı sürdüreceğiniz anlamına gelmiyor gelmezzzz. Bu arada size patlamış oldum kusura bakmayın ama, günlerdir herkes biribirine ırkçı demeye başladı ve bu beni artık rahatsız etmeye başadı. Ben ırkçı değilim. Sevdiğim insandır, alevi insan değil. sadece ve sadece insannn iyi forumlar Hozat 23.10.2006, 21:55 alevilik doğuştandır sonradan alevi olunmaz. aleviliği yaşamak için alevi olarak doğmuş olmak lazım.çünkü benim için aleviliğin bir parçasıdır aleviliği tüm detaylarıyla yaşamak. alirizaerdem 24.10.2006, 00:12 Alevİ Olunmaz....alevİ Olmak İÇİn Ne Bİr TÖren Ne De Bİr Dua Vardir. Alevİ Olmak İÇİn Bİr Alevİ Babadan DoĞmak Gerekİr. DoĞan Çocuk Alevİ Sayilir. Çocuk Alevİ Sayilir Ama O Akli ErdİĞİnde Ateİst Olur, Hrİstİan Olur Ne Olursa Olur..bu Onun Kendİ Öz BenlİĞİnİn YapacaĞi Bİr SeÇİmdİr. Alevİlİk Bu Yani İle YahudİlİĞe Benzer ........ Nesimi 24.10.2006, 00:14 Alevİ Olunmaz....alevİ Olmak İÇİn Ne Bİr TÖren Ne De Bİr Dua Vardir. Alevİ Olmak İÇİn Bİr Alevİ Babadan DoĞmak Gerekİr. DoĞan Çocuk Alevİ Sayilir. Çocuk Alevİ Sayilir Ama O Akli ErdİĞİnde Ateİst Olur, Hrİstİan Olur Ne Olursa Olur..bu Onun Kendİ Öz BenlİĞİnİn YapacaĞi Bİr SeÇİmdİr. Alevİlİk Bu Yani İle YahudİlİĞe Benzer ........ Sonradan Alevi olmak için Bektaşi dergahına ikrar vermek gerekir. Bektaşilerde Alevidir... Balkanlarda Arnavut, Makedon ve Bulgar Bektaşiler sonradan Alevi olmuşlardır ancak Kızılbaş değil Bektaşidirler... Şoreş 24.10.2006, 00:19 Sonradan Alevi olmak için Bektaşi dergahına ikrar vermek gerekir. Bektaşilerde Alevidir... Balkanlarda Arnavut, Makedon ve Bulgar Bektaşiler sonradan Alevi olmuşlardır ancak Kızılbaş değil Bektaşidirler... Evet bu konuda aynı fikirdeyim.. Zaten gerçek olanda budur. Balkanlara Bektaşilik yayılırken halk Hristiyandı.. Hoşgörü ile Bektaşiliği yaydılar. Bektaşilik Anadolu Aleviliğinin bir koludur.. Alevilikten beslenir.. Tabiki bazı farklılıkları vardır.. Mesela Musahip tutma zorunluluğu yoktur, Din adamlarının soydan gelmesine gerek yoktur.. Bunlar Bektaşiliğin farklılıklarıdır... Ama Bektaşilik Alevi bir tarikat olduğundan, her Bektaşi Alevidir ama her Alevi, Bektaşi değildir.... Bizler Aleviyiz, Kızılbaşız... Serserim 24.10.2006, 00:24 Bir sünni kisi niye alevi olmak istesin ki? Mezhep'lerin öz'ü ayni degilmi sonuçta? Inancina bagli olan bir "sünni" alevi olan, ama aleviligi sözden öte gitmeyen "alevi"den daha iyidir. Ama tabiki alevileri sevebilir, ama onun için mezhep degstirmek zorunda degildir. Bence yanlis bisey. Aleviler herkesi oldugu gibi kabul eder, o kisi kabuk degistirmek zorunda degil. Ayni sey sünnilesmis aleviler içinde geçerli... Ben Arkadaşıma katılıyorum Hz.MevLana ne demiş ne olursan ol yinede gel , bizim Felsefemiz budur bence karşımızdaki İnsan olsun Sünli olsun ,alevi olsun ,arap olsun, kürt olsun, laz olsun; Bence hiç sorun değildir sonuçta Biz alevilerle ,Sünniler aynı kandan ,aynı candan gelmekteyiz sadece zamanında guruplaşma olmuş Bir taraf Hz.Muhammet tarafına geçmiş Bir tarafta Hz ALi tarafına bu şekildede ayrım olmuş,Bunlar boş İşler arkadaşlar.Önemli olan aynı vatanda yaşamak ve birbirimize saygı ve sevgi çerçevesinde yaklaşmaktır.Karşımdaki aleviliği istemiş istememiş umrumda olmaz. Önemli olan Adam Gibi Adam olmasıdır tşk. Şoreş 24.10.2006, 04:21 Ben Arkadaşıma katılıyorum Hz.MevLana ne demiş ne olursan ol yinede gel , bizim Felsefemiz budur bence karşımızdaki İnsan olsun Sünli olsun ,alevi olsun ,arap olsun, kürt olsun, laz olsun; Bence hiç sorun değildir sonuçta Biz alevilerle ,Sünniler aynı kandan ,aynı candan gelmekteyiz sadece zamanında guruplaşma olmuş Bir taraf Hz.Muhammet tarafına geçmiş Bir tarafta Hz ALi tarafına bu şekildede ayrım olmuş,Bunlar boş İşler arkadaşlar.Önemli olan aynı vatanda yaşamak ve birbirimize saygı ve sevgi çerçevesinde yaklaşmaktır.Karşımdaki aleviliği istemiş istememiş umrumda olmaz. Önemli olan Adam Gibi Adam olmasıdır tşk. '' Bir taraf HZ Muhammed, diğer taraf HZ Ali tarafına geçmiş '' de ne demek oluyor Hak aşkına ? Aleviler ve Sünniler zaten HZ Muhammedi Peygamber sayarlar.. HZ Muhammed ve HZ Ali düşman değildi ki bölünme olsun.. Bölünme HZ Muhammedden sonra yaşandı arkadaşım. HZ Ali olması gerekirken, Ebubekiri seçtiler.. Ayrıca Kerbela Katliamıda var. Yani bunlar bir çırpıda geçemeyiz, görmemezlikten gelemeyiz, unutamayız.. Tabiki insanlar arasında birbirlerine saygı olacak... Biz Aleviler bunu aştık ama diğerleri aşamıyorlar.. Halen Alevi Sünni ayrımı varsa bunu yapan biz değil, bizim üzerimizde çıkarları olan ve toplum içindeki Alevi düşmanları, cemaatçılardır.. Bizim Felsefemiz Önce İnsan der.. MeRaLiNa 24.10.2006, 10:34 '' Bir taraf HZ Muhammed, diğer taraf HZ Ali tarafına geçmiş '' de ne demek oluyor Hak aşkına ? Aleviler ve Sünniler zaten HZ Muhammedi Peygamber sayarlar.. HZ Muhammed ve HZ Ali düşman değildi ki bölünme olsun.. Bölünme HZ Muhammedden sonra yaşandı arkadaşım. HZ Ali olması gerekirken, Ebubekiri seçtiler.. Ayrıca Kerbela Katliamıda var. Yani bunlar bir çırpıda geçemeyiz, görmemezlikten gelemeyiz, unutamayız.. Tabiki insanlar arasında birbirlerine saygı olacak... Biz Aleviler bunu aştık ama diğerleri aşamıyorlar.. Halen Alevi Sünni ayrımı varsa bunu yapan biz değil, bizim üzerimizde çıkarları olan ve toplum içindeki Alevi düşmanları, cemaatçılardır.. Bizim Felsefemiz Önce İnsan der.. sores can bende bunu anlamis degilim, anlama kapasitem bunu anlamaya bir türlü yetmiyor:sweatdrop "medet Allah ya Muhammed ya Ali" ayriligin nerden basladigini anlamak neden bu kadar zor:wacko: bazi seyleri kabullenmek agirlarina geliyor, yada kulaktan dolma seylerlere uyuyorlar ve böyle garip iddaalar atiyorlar... sanki Hz Ali ve Hz Muhammed arasinda cekismeler oldu, gün gelir Hz Aliye suclamalara karalamaya gider bu mantik sivasliokan79 24.10.2006, 18:36 Sonradan alevi olunmaz. Ansiklopedilerde bile alevi tanımında yazar. Alevi ana ve babadan gelen kişi diye. Tıpkı yahudilerde olduğu gibi. yusufçukgecegez 24.10.2006, 19:37 sonradan müslüman olunur.alevi olunmazsa aleviler bilir.müslüman olduktan sonra alevi olmak neki.bence lükse kaçmak. Ali_Yolcusu 24.10.2006, 20:06 sonradan müslüman olunur.alevi olunmazsa aleviler bilir.müslüman olduktan sonra alevi olmak neki.bence lükse kaçmak. alevi olmadıktan sonra müslüman olmuşsun ne ki :yamukgul: Hüseyin69 24.10.2006, 21:29 sonradan müslüman olunur. müslüman olduktan sonra alevi olmak neki.bence lükse kaçmak. egerki alevi olmak müslümanliktan geciyorsa, müslüman olduktan sonra alevilik lüksüne giriyorsam, kusura bakma ama ben o kapidan iceri girmem yani müslümanligin aleviligine haa o kapidan iceri girenlere müdahale etme lüksümde yok meryem demir 24.10.2006, 21:55 sonradan müslüman olunur.alevi olunmazsa aleviler bilir.müslüman olduktan sonra alevi olmak neki.bence lükse kaçmak. Aslında bu konu ile ilgili size açıklama yapmak yanlış olur.Siz zaten aslında herşeyi çok iyi biliyor ve fikirlerinizide sakınmadan paylaşıyorsunuz. Sanki bu soruda biraz serzeniş var gibi.?? Müslümanalık bir din, sünnilik ve alevilik birer inanç ise; hristiyan olan biri, müslüman olmak isterse olabilir, Ne yazıkki dünya milletleri aleviliği bilmedikleri için, müslüman olan biri, islamın şartlarını uygular ve bilmedği sünnilik inancını yaşar. *Bugün radyodan duydum, Eğitim, sağlık, adalet, Askeriye ve aklıma şuan gelmeyen 2 bakanlıktan sonra en çok bütçe ayrılan yedinci bakanlık diyanet bakanlığıdır *Alevilik özentiden ve gösterişten uzaktır. Sadece Allaha inanırsınız ve ibadetlerinizi gösterişten uzak yerlerde yaparız. Cem evleri ve camileri gösteriş bakımından kıyaslamak sizce mümkünmüdür. *Camilerin duvarlarını kaplayan çiniler, boylu boyunca uzanan minarel ve bu minareleri süsleyen ışıklar; *Oruç bir nebzede olsa açlığı bilmektir, yoksulun halini anlamak ve onun için dua etmektir, onun yaşadıklarını yaşamaktır. İftar saatini bekleyen bedenler iftar topu ile beraber belkide geri kalan 11 ay boyunca yemeyi bile belki istemeyecekleri yada almanın lüks olduğu düşünüldüğü şeyler sofrayı çoktan süslemiştir. Hakılısınınz Alevilik gerçekten sünnilik inancı yanında baya bir lüks kalıyor ne dersiniz sevgii yusufcuk.:) iyi forumlar diliyorum yusufçukgecegez 24.10.2006, 23:27 alevi olmadıktan sonra müslüman olmuşsun ne ki :yamukgul:cennet krallığı filminde,selahaddin eyyubi kudüsü alınca ona soruyorlar,kudüsün senin için önemi nedir.cevap veriyor,herşey,hiçbişey.alevilik sizin için herşey olabilir.öyle olmasıda normldıir zaten.ama başkaları için hiçbişeydir.yani hepimize göre kendi inancımız bir numaradır ve onu bulan kurtuluşa erer.sonradan alevi olunurmu olunmazmı bilmiyorum.ama bu tartışma bana şunu hatırlatıyor.sadece seçkin ,zengin,asaletli kimselerin üye olabildiği,diğerlerinin ise kapısından bile alınmadığı bir takım klüplere.oysa bir inanç klup değildir.seçkinleri bünyesine almak gibi bir lüksüde yoktur.eğer böyle yapıyorsa evrensel değildir.bence değerli olan evrensel olandır.islam evrenseldir.herkez müslüman olabilir.bu durumda alevilik islamda seçkinler klübümü. yusufçukgecegez 24.10.2006, 23:31 egerki alevi olmak müslümanliktan geciyorsa, müslüman olduktan sonra alevilik lüksüne giriyorsam, kusura bakma ama ben o kapidan iceri girmem yani müslümanligin aleviligine haa o kapidan iceri girenlere müdahale etme lüksümde yokaklıma geldi.küçük bir çocukken köyümüzde elektrik yoktu.gaz lambaları vardı,kör kör yanarlardı.bazılarında ise lüks.lüksü olan ev hem lüks ev oluyor,hemde ışığıyla insanları kendine çekiyordu.bu durumda alevilik lüksmüdür.:devil2: KomünistAlevi 24.10.2006, 23:40 yusufçukgecegez sonradan alevi olunurmu olunmazmı bilmiyorum.ama bu tartışma bana şunu hatırlatıyor.sadece seçkin ,zengin,asaletli kimselerin üye olabildiği,diğerlerinin ise kapısından bile alınmadığı bir takım klüplere.oysa bir inanç klup değildir.seçkinleri bünyesine almak gibi bir lüksüde yoktur.eğer böyle yapıyorsa evrensel değildir.bence değerli olan evrensel olandır.islam evrenseldir.herkez müslüman olabilir.bu durumda alevilik islamda seçkinler klübümü Selam... Yav vallahi olaya değişik bir boyut kazandırmışsın yusuf ağabey:) :) :) ...Bence sonradan Alevi olunur hiç şüphen olmaya(Tabi benim kişisel görüşüm)...Sen yoksa Alevi mi olcaksın harbiden ya:uhhm: :uhhm: ...Yani pek inanmam öyle bir şeye:yamukgul: Saygılar... cemalettin 24.10.2006, 23:48 selam, kendi inancını "sünni"lik çerçevesinde kabul eden bir kişi belirli bir görüş seviyesine geldikte mesela Rifailiği benimser veya Bektaşilik yoluna girer ise hal ne olur? bu kişi bu gün anlaşıldığı haliyle Alevilik ile aynı paralelde sayılabilir mi? kişinin Arnavut/Tatar/Efgani olması bir şey değiştirir mi? sonradan Alevilik inancı ve yaşam felsefesi kabul edilebilir,Alevi olunabilir. buna itiraz edilebilmesi için itiraz edenin kendi inancını başkalarından "kıskanıyor" olması gerekir diye kabul etmekteyim. hoş görüle... Hu Şoreş 24.10.2006, 23:50 Ben '' Sonradan Alevi olunabilir '' seçeneğine oy verdim. Çünkü benim çok sevdiğim Sivaslı Sünni kökenli bir arkadaşım var. Baba tarafı koyu Sünnidir, anne tarafının çok koyu olmadığınu söylemişti.. Arkadaşım ufaklığından beri Aleviliğe ve HZ Aliye karşı hep özel bir sevgi beslemiş.. Cemlere katılmış, İmam Caferi Sadık Buyruğu edinmiş ve yanılmıyorsam bağlandığı Ocak '' Baba Mansurlular '' idi.. Onun görseniz, Alevi Kültürü ile yetiştirilmemiş ama bu hoşgörüsü ve iyi kalpliliğinin, eskiden beri içinde beslediği Ali sevgisinden kaynaklandığını düşünüyorum. Belki onun gibi bu hoşgörüyü alan az ama bazı açılardan bakınca neden sonradan Alevi olmaz dendiğini çok iyi anlayabiliriz.. Şimdi eğer bir insan '' Hak Din İslam Felsefesi '' ile büyütülmüş ise, Hakka karşı büyük bir korkusu var ise, 72 Millete tek Nazarla bakacak Cesareti yoksa, O zaman bu kişilerin Alevi olması tabikide zordur.. Çünkü Alevi öğretisi ile yetişmemiştir.. Bu Öğreti ile yetişen, etrafına ışık saçar.. İşte Ehlibeyt'in yoluda budur.. Ahlak / Sevgi / Özgürlük / Barış.. Saygılar. yusufçukgecegez 25.10.2006, 00:01 Aslında bu konu ile ilgili size açıklama yapmak yanlış olur.Siz zaten aslında herşeyi çok iyi biliyor ve fikirlerinizide sakınmadan paylaşıyorsunuz. Sanki bu soruda biraz serzeniş var gibi.?? Müslümanalık bir din, sünnilik ve alevilik birer inanç ise; hristiyan olan biri, müslüman olmak isterse olabilir, Ne yazıkki dünya milletleri aleviliği bilmedikleri için, müslüman olan biri, islamın şartlarını uygular ve bilmedği sünnilik inancını yaşar. *Bugün radyodan duydum, Eğitim, sağlık, adalet, Askeriye ve aklıma şuan gelmeyen 2 bakanlıktan sonra en çok bütçe ayrılan yedinci bakanlık diyanet bakanlığıdır *Alevilik özentiden ve gösterişten uzaktır. Sadece Allaha inanırsınız ve ibadetlerinizi gösterişten uzak yerlerde yaparız. Cem evleri ve camileri gösteriş bakımından kıyaslamak sizce mümkünmüdür. *Camilerin duvarlarını kaplayan çiniler, boylu boyunca uzanan minarel ve bu minareleri süsleyen ışıklar; *Oruç bir nebzede olsa açlığı bilmektir, yoksulun halini anlamak ve onun için dua etmektir, onun yaşadıklarını yaşamaktır. İftar saatini bekleyen bedenler iftar topu ile beraber belkide geri kalan 11 ay boyunca yemeyi bile belki istemeyecekleri yada almanın lüks olduğu düşünüldüğü şeyler sofrayı çoktan süslemiştir. Hakılısınınz Alevilik gerçekten sünnilik inancı yanında baya bir lüks kalıyor ne dersiniz sevgii yusufcuk.:) iyi forumlar diliyorumsn meryem bende söylemedim varsayayım ozaman:biggrin: evet çiniler ne güzeldir muhteşem.bende böyle bir eser bırakmak isterdim.düşünün birkere,resmin yasak olduğu bir inanç öyle bir resim geliştiriyorki,o resimler ibadethanelerinin muhteşemliğini artırıyor.camiler muhteşemdir.onların muhteşem olduğunu bana gösteren alevi bir kız arkadaşımdır.benim bir kafede çay içme teklifimi,hayır caminin bahçesinde oturalım ben orda huzur buluyorum diye cevaplayarak banada bişeyi hatırlattı.camilerde huzur bulunduğunu.hiçkimse olmasa bile.orda saatlerce kalınabileceğini ve huzur bula bileceğini.bir cem evinde tekbaşına satlerce oturarak bu huzuru duyabilirmisiniz.ben duyamam sanırım. islamınilk yıllarına gitmek istiyorum,hz muhammet lüks içindemi yaşardı,ve 4 halifeler lüks içindemi yaşadılar.hayır onlar sonderece sade yaşadılar.mescitlerinde ne bir çini oldu,nede mermer sutunlar.sade dört duvar.peki şimdide aynımı olmalı.yani peygamber zamanını aynen uygulayarakmı daha iyi müslüman oluyoruz.aynı mescit,aynı giysiler,aynı saç sakal.buna karşın gösterişte mükemmel,cemaati ise yoldan çıkmş kişiler olan ibadethaneler kıyamet alameti.bunlar camilermi,buna kim karar veriyor,allah adına. alevilik lüksmü.evet.sünni islam zahmetlidir.günde beş vakit çalışırsın,abdest alırsın soğuk suyla.bir ay ralıksız oruç tutarsın.zekat verirsin,sabahın köründe tatlı uykundan uyanıp namaz kılarsın,evdekilere karşı şekilcilik olsun diye.hergün aynı şeyi yaparsın.bir işçi gibi.allahın işçisi.bügünde yapmayayım es geçeyim yoktur.hafta sonu tatili,yıllık iznde yoktur,yazı kışıda yoktur..hasta olsan bile yaparsın.alevilikte bu sıkıntı varmıdır.bu durmda alevilikmi sünnilikmi lükstür.:biggrin: yusufçukgecegez 25.10.2006, 00:12 Selam... Yav vallahi olaya değişik bir boyut kazandırmışsın yusuf ağabey:) :) :) ...Bence sonradan Alevi olunur hiç şüphen olmaya(Tabi benim kişisel görüşüm)...Sen yoksa Alevi mi olcaksın harbiden ya:uhhm: :uhhm: ...Yani pek inanmam öyle bir şeye:yamukgul: Saygılar...ben alevi olmam.seçkin olmak istemem.yani ben seçkin olmayı seçemem.ancak başkalrı bunu benim adıma yapabilir.yani sen seçkin birisisin der.hz ali hiçbir zaman seçkinliğini dile getirmedi.o varlığınının önüne allahın varlığını koydu.varlığının önüne allahı koyan hiçbir zaman seçkin birisi olmaya ihtiyaç duymaz.sadece kul olur.tanrılığa soyunmaz.kul olmak grurlanmamaktır.allah rızası için şavaş esnasında öldürmek üzere olduğun silahlı düşman yüzüne tükürdüğünde,nefsinin allah sevgisinin önüne geçmesi korkusundan,allah korkusundan onu bırakmaktır kul olmak.ben kulum,alevi değilm. Mesut Gündüz 25.10.2006, 00:19 bu imkansız,içim çok kötü.etler,kemikler,yağlar,kan,organlar,bağırsakla r,yaradan mevlam dışımı güzel yaratmış.derim güzeldir.sünniler zahiri anlamı baz aldığımıza göre,benim iç dış anlayışımda bööle:devil2:hemşerim memleket nire? --dünya,hayır anlamadın asıl memleket nire,alevi,sünni ,ateist ,budist,hristiyanlıyım ben:biggrin: İmkansızsa neden elhamdürillah aleviyim diyosun.Takiye yapmak mı istiyorsun.Bi sen kalmıştın takiye yapmayan sende yap.Yaparken kuranın ayetlerini de işin içine katmayı unutma da tadı çıksın tartışmaların. Saygılar, MG Mesut Gündüz 25.10.2006, 00:33 allah şaşırtmasın dost.elhamdülillah insanız.:devil2: ben müslüman,alevi sünni,ateistim.benim doğru yolum bu be dost.binken bir olmak. Buna ne cevap vereceğimi bilmiyorum. Müslüman Alevi sünni Ateist Bu üçüsün ve bu üçünü sentezleyip bir sonuca ulaşabiliyorsun öylemi. Sünniden alevi olmayacağını kanıtlamayamı çabalıyosun.Olmaz zaten biliyoruz. ama genede olmak isteyenede senden olmaz demek felsefemize aykırı idi.gel bize bunu söyletme olmazmı. Saygılar, MG meryem demir 25.10.2006, 00:34 Sayın yusufcuk; Siz zoru yaratmayı ve bu zorla uğraşmayı seviyorsunuz, bende zoru kolaya çevirmeyi ve devam ettirdiğim hayata uyum sağlamayı seviyorum. Sonuçta bu hayatı biz kendi adımıza yaşıyoruz ve sadece kendi hayatlarımızdan bilzer sorumluyuz. Diğerleri sadece figürandır. İnançlar şekilcilikten uzak ve sade olmalı. yapılan ibadetler yürekten gelmeli ve "ben" merkeziyetçi olmalı. Yapılan ibadetin nerde, hangi duvarlar arasında yapıldığı ibadetin hayrını artırabilirmi; İslemiyetiniz şekilciikten uzaktır diyorsunuz. Sonrda yapılan şaşalı camilerin aslında birer huzur kaynağı olduğunu dile getiriyorsunuz. Bizlerin süslü duvarları, sütunları yok. İnancımızı sadeliğin içinde yaşıyoruz. Ama duvaralarımızda. İmam Ali'nin, 12 İmamların, Hacı Bektaşi Veli'nin, Pir SUltan Abdal'ın resimleri var. Kamil insan nasıl olunur, alevi nasıl olmalı, sevgi ve hoşgörünün aleviliğin temeli olduğunu dile getiren yazılarımız asılıdır duvarlarımıza. Biz bu yazılanlardan ve resimlerden güç alırız; Sizler ise cami duvarlarını süsleyen çinilerden. Namaz kılmak mı zor iştir. Herşeye rağmen ayakta kalabilmekmi Hele birde alevi iseniz vay halinize o zaman Adem YAVUZ 25.10.2006, 01:32 Hiç bir şekilde değil bir sünni bir Patagonyalı bile Alevi olamaz. Bir kere Alevi olmak için önceden Alevi İşleri Masasına ikametgah iki resim ve bir dilekçe ile başvurulmalı. Daha sonra Uluslararsı Alevi Konseyi bu başvuru değerlendirecek. Karar ondan sonra açıklanacak. Benden size bir sır kolay kolay olabilir şekilinde bir onay çıkmıyor. Bu Konseydeki üyeler biraz temkinli. Müracat eden kişinin 50 kuşak öncesi incelenir.:biggrin: Bir düşünün. Gidin biraz geriye gidin, daha geriye, en başına. Vatandaşın biri (Alevi atalarından ilki) gelip atalarımızdan birine ben dün gece yattım, sabah kalktım bir de baktım Alevi olmuşum. Sende Alevi olurmusun, demiş. O da nasıl olunur ki bu Alevilik? diye sormuş Sonra araştırmış. Bir de bakmış ki onun annesi babası alevi değil. Ama o atamız Alevi olmay kafasına koymuş bir kere. Alem edip kallem edip Alevi olmuş. O doğru karar verdiği için bizlerde şu anda Aleviyiz. Ya gece yattıp sabah gelip atamıza gel Alevilik adında bir felsefe oluşturalım kitleleri peşimize takalım demeseydi... meryem demir 25.10.2006, 01:42 Hiç bir şekilde değil bir sünni bir Patagonyalı bile Alevi olamaz. Bir kere Alevi olmak için önceden Alevi İşleri Masasına ikametgah iki resim ve bir dilekçe ile başvurulmalı. Daha sonra Uluslararsı Alevi Konseyi bu başvuru değerlendirecek. Karar ondan sonra açıklanacak. Benden size bir sır kolay kolay olabilir şekilinde bir onay çıkmıyor. Bu Konseydeki üyeler biraz temkinli. Müracat eden kişinin 50 kuşak öncesi incelenir.:biggrin: Bir düşünün. Gidin geriye gidin, daha geriye, en başına. Vatandaşın biri (Alevi atalarından ilki) gelip atalarımızdan birine ben dün gece yattım, sabah kalktım bir de baktım Alevi olmuşum. Sende Alevi olurmusun mu demiş. O da nasıl olunur ki Bu Alevilik diye bir araştırmış Bir de bakmış ki onun annesi babası alevi değil. Ama o atamız Alevi olmaya karar verdiği için bizlerde şu anda Aleviyiz. Ya gece yattıp sabah gelip atamıza gel Alevilik adında bir felsefe oluşturalım kitleleri peşimize takalım demeseydi... Sizlerde varmı bilmiyorum. Galiba hızır orucu olması gerekiyor ama kesin bilmiyorum. yarın sorar kesin bilgiyide veririm isterseniz. Gençlerimiz, evleneceği kişiyi rüylarında görmek için O gün oruç tutar ve akşamda orucunu tuzlu ama baya tuzlu kete ile açarlar. Su içmek kati surette yasaktır. O gün rüyanızda size kim su verirse, sizin o kişiyle evleneceğiniz rivayet edilir. Bende zamanında böyle bir şey yapmıştım. Ama nedense rüyamda bana su veren kimse olmadı, hatta ondan sonraki senede denemiştim ve rüyamda suyu kendim kalkıp içmiştim:) evlenemeyecem gözü ile bakarken kendime şuan 9 yıllık bir evlilim var. Demek istediğim rüyalarda gördüğümüz şeyler çıkmıyor. Sizin anlattığınız mutlu ve mesut bir şekilde biten hikaye ancak ve acak benim aklıma kendimle ilgili yaşadığımı bir kaç anıyı hatırlattı. teşekkür ederim beni geçmişime götürdünüz. Her ne kadarda amacınız farklı olsa bile:) angle 25.10.2006, 14:38 Sonradan alevi olunurmu olunmazmı tartışmaları arasında yapılan yorumları okudum,doğrusu tüm bu yorumlarda asıl soruyu kendimize sormak lazım sen,ben veya biz ne kadar alevi olduk,alevi olmak kolay olsaydı sır içinde sııra ne hacet vardı,bu yol o denli kolay sürülür bir yol olsaydı cümle evliya ve veliye ne ihtiyaç var idi, Kuran cümle insanlığa inmiş iken konuşan kuran'a ne ihtiyaç var idi. Oysa eksik sıfatlardan münazzeh olan yüce Allah,kullarına lutüfta bulunmuş,nimetini vemiş,halkın ihlasını sınamış,o değilmi dilediğini doğru yola çıkaran dilediğine hidayet nasip eyleyen,gökten yağmuru indirp fark gözetmeksizin mümine,münkire rahmet sunan,o değilmi cümle alemi kuşatan, o halde yunus gibi pir hünkar hacı bektaş veli gibi pir sultan,hoca ahmet yesevi gibi alevi olmalı insan,o sizin imamınız değilmi,kalu beli de çıkarıp zürriyetlerinizi ikrar almadımı ben sizin rabbinizim diye. Alevi olmak imam Alinin yolunu sürmek, Hak Muhammed Ali yolunu sürmek değilmi,denilmezmi yol cümleden uludur diye o ulu yolu sürenlerde yoldan ulu değillerdi, bize mi kalmış insanı yarlıgamak, insan hür yaratılmıştır,gönül kuşu hangi dala konmak dilerse sığınağı,tutanağı o dur allah dilediğine hesapsız rızık verendir,dilediğine hidayet verir,kaldı ki hidayet eli şahı merdan Ali değilmi, sevgili canlar tüm bu tartışma ve görüşlerde kaf dağının ardında olan anka kuşu kanatlanıp uçtu,hem de kendi küllerinden bizler kendi küllerimzle savrulup dağılmışız.. Biz alevi olabildik mi? olmak isteyen buyursun gelsin,kapımız herkese açık,gelene gelme denilmez elbet,gelen de canı tatlı ise kal desen de kalmaz zaten,siz buyur edin rıza lokması sunun o dilerse nur olur dilemezse ne yapsa fayda etmez. Güzel aşık cevrimizi çekemzsin demedim mi...Bu bir rıza lokmasıdır yiyemezsin demedim mi... Yemeyenler kalır naçar,gözlerinden kanlar saçar. Bu bir demdir gelir geçer, duyamazsın demedim mi... bektaşi44 25.10.2006, 15:58 dedenizi seviyorum ve ellerinden öpüyorum :) hem neden ırkçıılk osun anlamış değilim. Son dönemlerde ne kadar çok kullanıldı bu kelime. Etrafımızda birebir yaşadığımız tüm insanlar alevidenmi ibarettir. Her sabah evden işe yada markete çıkarken selam verdiğiniz, yada zaman geçirmek adına kahveye gittiniz (belki kütüphane:)), acıktınız ve atıştıracak bir yer yer bulmak için gidip aleviere ait bir lokantamı aradık. Yani herşeyimiz alevilik ve alevi olan kişileremi ki endekslidir. Irkçılık ne kadar kolay söylenen bir kelime olmuş böyle. Oooo ne güzel siz ırkçı dediniz bende tamam ben ırkçıyım dedim.Sonra hiçbirşey olmamış gibi gene fikirlerimizi paylaşmaya devam ettik. Ne şimdi Hitlee ırkçıydı da,yahudilerli gaz odalarına sokup öldürürülerken, diğer bir odada arda kalan yahudiler beraber çaymı içti. Neymiş ırkçıymış Lütfen ya ne kolay herkese ırkçı demek. Burada ırkçılık yapılmıyor. Yazılanları anlamak adına okuyun sadece laf olsun torba dosun diye cevaplamayın. Diyorumki, diyoruzki bir sünni olarak alevi inancını yaşayabilir ve o inanca görede gömülebilirsiniz. Fakat doğnunuz anda ki inancınız sizin gerçek inancınızdır fakat bu sizi bu inançla beraber hayatınızı sürdüreceğiniz anlamına gelmiyor gelmezzzz. Bu arada size patlamış oldum kusura bakmayın ama, günlerdir herkes biribirine ırkçı demeye başladı ve bu beni artık rahatsız etmeye başadı. Ben ırkçı değilim. Sevdiğim insandır, alevi insan değil. sadece ve sadece insannn iyi forumlar Peki bir adam düşünelim alevi olmak istiyor .alevi toplumuna girmek istiyor .ne diyeceksin hayır senin anan baban alevi degildi sen alevi olamazsınmı diyecek siniz .belki ırkçı kelimesi yanlış bir kelime peki siz koyun adını yada almanlar yahudileri farklı bir ırk oldugu içinmi yoksa farklı bir dinden oldukları içimi katletmiştir.sizin yaptıgınız bir nevi milliyetçiliktir yani biz aleviyiz böyle mutluyuz kendimizi kapatalım kimseye açılmayalım . ondan sonra bir sürü asılsız dedikodu olsun ugraşın temizleyebilirseniz .ayrıca sonradan alevi olunmaz diyenlere söyledim bu lafı sizin yazılarınızı okumadım .siz bana cevap verdiniz. yazılanları okuyorum rahatsız ve mualif olduguma cevap veriyorum. Ayrıca insan inancıyla dogmaz inanç dil vb sonradan ögrenilir. yusufçukgecegez 25.10.2006, 16:57 İmkansızsa neden elhamdürillah aleviyim diyosun.Takiye yapmak mı istiyorsun.Bi sen kalmıştın takiye yapmayan sende yap.Yaparken kuranın ayetlerini de işin içine katmayı unutma da tadı çıksın tartışmaların. Saygılar, MGdüşününki bir mekan.odalarla bölünmüş.bir oda alevilik,bir oda sünnilik,bir oda ateist,bir odahıristiyan ,musevi,vs.siz bir odada yaşarken şöyle bişey yapın.bir merdiven yapıp,odaları ayıran duvarların üstüne çıkın.orda gezinin sonra.çeşitli gruplardaki insanların yaptıklarına bakın.gözlenlyin,çözümleyin.ve kendiniz hakkında düşünün ,siz bu durumda ne olursunuz. ben sünnilik odasından ,duvarın üstüne çıktım.seyreyledim alemi.ibadetim sünni gibi.bakış açım ateist gibi,sevgim alevi gibi.ben bu durumda neyim. Kasas (38) Firavun dedi: "Ey seçkinler topluluğu! Ben sizin için benden başka bir tanrı tanımıyorum. Ey Hâmân! Benim için çamurun üzerinde ocağı yakıp bana bir kule yap ki Mûsa'nın tanrısına ulaşayım. Aslında ben onun yalancılardan olduğunu sanıyorum." kuranda ,firavunlar harici adı geçen,tek mısırlı hamandır.mısır kalıntılarından edinilen bilgilere göre,sadece bir rahip firavunlar kadar mevki sahibi olmuştur.bu rahip aynı zamanda bilim adamı ve mimardı.ne gariptır.tanrı kendini yalanlayan firavundan bahsederken,varlığınıda ispat etmiş oluyor.tabiki anlayabilene. :biggrin: yusufçukgecegez 25.10.2006, 17:05 Buna ne cevap vereceğimi bilmiyorum. Müslüman Alevi sünni Ateist Bu üçüsün ve bu üçünü sentezleyip bir sonuca ulaşabiliyorsun öylemi. Sünniden alevi olmayacağını kanıtlamayamı çabalıyosun.Olmaz zaten biliyoruz. ama genede olmak isteyenede senden olmaz demek felsefemize aykırı idi.gel bize bunu söyletme olmazmı. Saygılar, MGben cevap verdim aslında ama tekrar vereyim.öğrencimisin, evet.ne bülümü,mimarlık,ne dersleri alıyorsun,resim,matematik,felsefe.edebiyat.nedenki sen ressammısın,filozofmusun,matematikçimisin,yazarmıs ın. hayır.ben mimarım.bunlar olmadan güzel binalar yapamam.:biggrin: yusufçukgecegez 25.10.2006, 17:18 Sayın yusufcuk; Siz zoru yaratmayı ve bu zorla uğraşmayı seviyorsunuz, bende zoru kolaya çevirmeyi ve devam ettirdiğim hayata uyum sağlamayı seviyorum. Sonuçta bu hayatı biz kendi adımıza yaşıyoruz ve sadece kendi hayatlarımızdan bilzer sorumluyuz. Diğerleri sadece figürandır. İnançlar şekilcilikten uzak ve sade olmalı. yapılan ibadetler yürekten gelmeli ve "ben" merkeziyetçi olmalı. Yapılan ibadetin nerde, hangi duvarlar arasında yapıldığı ibadetin hayrını artırabilirmi; İslemiyetiniz şekilciikten uzaktır diyorsunuz. Sonrda yapılan şaşalı camilerin aslında birer huzur kaynağı olduğunu dile getiriyorsunuz. Bizlerin süslü duvarları, sütunları yok. İnancımızı sadeliğin içinde yaşıyoruz. Ama duvaralarımızda. İmam Ali'nin, 12 İmamların, Hacı Bektaşi Veli'nin, Pir SUltan Abdal'ın resimleri var. Kamil insan nasıl olunur, alevi nasıl olmalı, sevgi ve hoşgörünün aleviliğin temeli olduğunu dile getiren yazılarımız asılıdır duvarlarımıza. Biz bu yazılanlardan ve resimlerden güç alırız; Sizler ise cami duvarlarını süsleyen çinilerden. Namaz kılmak mı zor iştir. Herşeye rağmen ayakta kalabilmekmi Hele birde alevi iseniz vay halinize o zamanayakta kalmak yaşama azminin bir getirisi.eğer ayaktaysak,sünni olmak daha zor.namaz kılmak var,içki içmemek var,haram yememek var,kul hakkı yememek var.allahı sevmek,sevdiğinden dolayıda kormak var.kul olmak var.nbuna karşın sünnilir kul olabiliyorlarmı,çoğunlukla hayır.sünnilerdede bir lüks anlayışı var.lüks yaşam,lüks bir inanç.işte alevi olmak isteyen sünniler bunlar olacaktır ,lüks için aleviliğe gelecekler.fakat tabiri caizse,yağmurdan kaçarken doluya tutulacaklar.tabi gerçek aleviliği yaşamak isterlerse.alevilik,sufiliktir.alevilik veliliktir.sabır,kanaat,ve sonsuz sevgidir.alevi olunur,ama alevi olunmaz.alevi doğulsa bile.:turned: Mesut Gündüz 25.10.2006, 20:48 düşününki bir mekan.odalarla bölünmüş.bir oda alevilik,bir oda sünnilik,bir oda ateist,bir odahıristiyan ,musevi,vs.siz bir odada yaşarken şöyle bişey yapın.bir merdiven yapıp,odaları ayıran duvarların üstüne çıkın.orda gezinin sonra.çeşitli gruplardaki insanların yaptıklarına bakın.gözlenlyin,çözümleyin.ve kendiniz hakkında düşünün ,siz bu durumda ne olursunuz. ben sünnilik odasından ,duvarın üstüne çıktım.seyreyledim alemi.ibadetim sünni gibi.bakış açım ateist gibi,sevgim alevi gibi.ben bu durumda neyim. Kasas (38) Firavun dedi: "Ey seçkinler topluluğu! Ben sizin için benden başka bir tanrı tanımıyorum. Ey Hâmân! Benim için çamurun üzerinde ocağı yakıp bana bir kule yap ki Mûsa'nın tanrısına ulaşayım. Aslında ben onun yalancılardan olduğunu sanıyorum." kuranda ,firavunlar harici adı geçen,tek mısırlı hamandır.mısır kalıntılarından edinilen bilgilere göre,sadece bir rahip firavunlar kadar mevki sahibi olmuştur.bu rahip aynı zamanda bilim adamı ve mimardı.ne gariptır.tanrı kendini yalanlayan firavundan bahsederken,varlığınıda ispat etmiş oluyor.tabiki anlayabilene. :biggrin: Müslümanlığı,Alevi sünni olmayı,Ateistliği biraraya getirip bi bina yapamazsın çöker. Alevilik müslümanlıkla taban tabana zıt.Aleviliğin en yakın olduğu din hristiyanlık.Müslümanlığın ise musevilik.ateistlik ise hepsini reddeder. Binan nasıl olur bi taraf tuğladan,bi taraf ahşaptan bi taraf betondan,bi taraf kerpiçten içinde oturamazsın her bölge için ayrı ayrı bakım ayrı ayrı boya kullanacaksın.En sonunda binayı yıkacak yenisini yapacaksın. ben cevap verdim aslında ama tekrar vereyim.öğrencimisin, evet.ne bülümü,mimarlık,ne dersleri alıyorsun,resim,matematik,felsefe.edebiyat.nedenki sen ressammısın,filozofmusun,matematikçimisin,yazarmıs ın. hayır.ben mimarım.bunlar olmadan güzel binalar yapamam.:biggrin: Karmaşadasın çelişkidesin sıkıntıdasın arkadaş; senin yaptığın bina çöker.Bi mühendise danış planlarına bide o baksın. Saygılar, MG cemalettin 25.10.2006, 22:31 "mekanın şerefini içinde oturanlar sağlar" selam, bir bakınız bulunduğunuz çevreye,odalara. mevcutların içinde "toprak"dan gelmemiş kaç nesne görebilirsiniz? demir?aluminyum?ahşap/tahta?beton?cam?insanoğlu?kağıt?çiçek?...ila... hava ile su ayrı bir mesele. her hangi birinin eksikliği nasıl hissedilir acaba? Hu yusufçukgecegez 25.10.2006, 22:47 Müslümanlığı,Alevi sünni olmayı,Ateistliği biraraya getirip bi bina yapamazsın çöker. Alevilik müslümanlıkla taban tabana zıt.Aleviliğin en yakın olduğu din hristiyanlık.Müslümanlığın ise musevilik.ateistlik ise hepsini reddeder. Binan nasıl olur bi taraf tuğladan,bi taraf ahşaptan bi taraf betondan,bi taraf kerpiçten içinde oturamazsın her bölge için ayrı ayrı bakım ayrı ayrı boya kullanacaksın.En sonunda binayı yıkacak yenisini yapacaksın. Karmaşadasın çelişkidesin sıkıntıdasın arkadaş; senin yaptığın bina çöker.Bi mühendise danış planlarına bide o baksın. Saygılar, MGsn müslüm anlamamışsın.ben kalın duvarlarla birbirinden ayrılmış odalar diyorum.bina değil.odalar ahşap olsun beton olsun farketmez.arada o kadar kalın duvarlar varki.oysa ben islam odasından çıktım duvarın üstüne.bir yanda alevilik,bir yanda sünnilik,bir yanda hristiyanlık,bir yanda ateizm vs.hepsi sadece kendi odasında yaşamayı seçiyor.birbirlerini ya yok sayıyor tada göremiyor.ben duvarın üstündeyim,hepsinide görebiliyorum,sende bir dene. hayat karmaşık olduğu kadar basittirde.yani herkez hatyatı bi şekilde yaşar.bazıları hayatını yaşar.bazısıda yaşarken hayatı sorgular.siz hayatını yaşayanlardansınız galiba.:wink: KomünistAlevi 25.10.2006, 22:47 yusufçukgecegez allahı sevmek,sevdiğinden dolayıda kormak var. Bu düşünce yapısına hayran kaldım yaw:yamukgul: :yamukgul: :yamukgul: Yahu bizi sizden ayıran en büyük örnek budur işte...Biz Allah'ı seviyoruz ve ondan korkmuyoruz...İnsan sevdiğinden hiç korkarmı yav:yamukgul: Saygılar Yusuf ağabey... yusufçukgecegez 25.10.2006, 22:53 Bu düşünce yapısına hayran kaldım yaw:yamukgul: :yamukgul: :yamukgul: Yahu bizi sizden ayıran en büyük örnek budur işte...Biz Allah'ı seviyoruz ve ondan korkmuyoruz...İnsan sevdiğinden hiç korkarmı yav:yamukgul: Saygılar Yusuf ağabey...bir kız arkadaşın varmı.çokmu seviyorsun.seni terkedecek.neo korktumu terkedilmekten.peki bu korku neden....biz buna halk arasında sevdiğin diyoruz...:biggrin: KomünistAlevi 25.10.2006, 23:01 bir kız arkadaşın varmı.çokmu seviyorsun.seni terkedecek.neo korktumu terkedilmekten.peki bu korku neden....biz buna halk arasında sevdiğin diyoruz...:biggrin: İpin ucunu yine ince yerinden yakalamışssın:yamukgul: :yamukgul: :yamukgul: ...Sen çok zeki birisin güzel örnekler veriyosun abicim ama bu sefer kanmadım bu sözlerine abicim:p :p :p ...Allah sevgimiz çok farklı çokkkk....Hem biz seviyoruz ondan hiç bir zaman korkmuyoruz...Bu şu demek değil...Aleviler Allah'a kafa tutuyo ondan korkmuyor değil bizim korkumuz sizinki gibi yani Sünni yurttaşlarımız gibi değil... Yolumuza kurban olayım ben... Bu yol kolay yol değildir yusufcuk ağabey... Saygılar ressam yusuf abi... meryem demir 25.10.2006, 23:06 Peki bir adam düşünelim alevi olmak istiyor .alevi toplumuna girmek istiyor .ne diyeceksin hayır senin anan baban alevi degildi sen alevi olamazsınmı diyecek siniz .belki ırkçı kelimesi yanlış bir kelime peki siz koyun adını yada almanlar yahudileri farklı bir ırk oldugu içinmi yoksa farklı bir dinden oldukları içimi katletmiştir.sizin yaptıgınız bir nevi milliyetçiliktir yani biz aleviyiz böyle mutluyuz kendimizi kapatalım kimseye açılmayalım . ondan sonra bir sürü asılsız dedikodu olsun ugraşın temizleyebilirseniz .ayrıca sonradan alevi olunmaz diyenlere söyledim bu lafı sizin yazılarınızı okumadım .siz bana cevap verdiniz. yazılanları okuyorum rahatsız ve mualif olduguma cevap veriyorum. Ayrıca insan inancıyla dogmaz inanç dil vb sonradan ögrenilir. Bir adam vardı canı sıkılan:) Olsun bir adam. Sünni doğmuş olsun.(herkes doğuştan şanslı olamayabiliyor bazen:)) Gelsin tabi, kapıya gelen yoldan döndürülürmü hiç. Ben böyle birşey demedimki zaten. Şu topikte herhalde 20 kadar mesajım vardır. Ama ben hiçbirinde alevilik inancı sadece aleviler tarafından yaşanır demedim dememde. Hem banamı düşmüş böyle bir şey demek. Aleviliği ne kadar yaşıyoruz, buda aslında kendimize sormamız gereken bir sorudur (başka topikte inşallah). Dedikodulara mahal verecek bir inançmıdırki alevilik. Cahil insan cahildir. bunun ötesi yoktur. Bilmeyen insan vardır. alırsınız karşınıza anlatırsınız, birincisinde anlamadı ikincisini; oda olmadı üç, dört devam edin. Sonuçta kazanacağınız bir insan var. Kendinizi yani aleviliğinizi anlatacaksınız. Bunu yeterki anlatacak ve anlayacak insan bulun. Gerisisi kolay. Allah kimseyi cahilin eline düşürmesin. derim ben. Bu ırkçılık değildir. Hitler le beni nasıl kıyaslarsınız ki:) Aslı olmayan bir dedikodudan öteyede gidememiştir zaten. Aleviliği önce bizler gerçekten öğrenelim, ama herşeyiyle. Aleviliğin Allahsızlık demek olduğunu düşünenlere karşı birşeyler bilmek. Neden namaz kılmıyor, oruç tutmuyorsunuz diye soranlara karşı birşeyler anlatmak ve anlayacağı şeyler anlatmak. 12 İmamları, İmam Aliyi, Ehl_i Beyt yolunu, Peygamberimizin onlar gibi Hz. Muhammed olduğunu eğer başka bir inanca sahip kişilere anlatabiliyorsak, zaten ne mutlu bize. İnancımız herkes tarafından doğru şekilde algılanmadıkça, ne bizim aleviliğe bir faydamız olur; nede aleviliği yanlış tanıyan kişilerin kafasındaki alevi inancı yok olabilir. Alevilik herkese açıktır. ama yaşamasını bilene İyi forumar diliyorum meryem demir 25.10.2006, 23:24 ayakta kalmak yaşama azminin bir getirisi.eğer ayaktaysak,sünni olmak daha zor.namaz kılmak var,içki içmemek var,haram yememek var,kul hakkı yememek var.allahı sevmek,sevdiğinden dolayıda kormak var.kul olmak var.nbuna karşın sünnilir kul olabiliyorlarmı,çoğunlukla hayır.sünnilerdede bir lüks anlayışı var.lüks yaşam,lüks bir inanç.işte alevi olmak isteyen sünniler bunlar olacaktır ,lüks için aleviliğe gelecekler.fakat tabiri caizse,yağmurdan kaçarken doluya tutulacaklar.tabi gerçek aleviliği yaşamak isterlerse.alevilik,sufiliktir.alevilik veliliktir.sabır,kanaat,ve sonsuz sevgidir.alevi olunur,ama alevi olunmaz.alevi doğulsa bile.:turned: Aslında cevap yazıp yazmamakta biraz kararsızdım. Nede olsa cevap vermeye çalıştığınız çok kişi var. Fakat doğam gereği gene dayanamayıp yazmak istedim. Üstelik bugün nedendir hep yazmak istiyorum. İnsan doğası gereği bir takım şeyleri yapması; gene doğası gereği bir takım şeyleri yapmaması, ve gene doğası gereği yasak elmayı yemesi. işte bunlar hep insanın doğası gereğidir. İslamın şartları 5 tir dedik. öylede kaldık. Uyguladınız, yada uyguladılar. yada uygulamaya çalışıyorsunuz. Alevilikten bahsediyoruz. Sonradan alevi olunur diyorlar; sonradan alevi olunmaz ama alevi gbi yaşamak isterse yaşayabilirler diyorum, diyoruz. Alevililğin özü insan olmaktır. Siz sünni inancını anlatmaya başladığınızda islamın şartları ile başlıyorken cümlenize; ben ise diyorumki Alevilik insana sevgi ile gitmektir. Kul olana kulluk etmemektir. Sevgi ve hoşgörüdür. Herşeye rağmen sevmektir. Allaha korkuyla gitmemektir, Korku sadece kadına karşı olmalı. Kadından korkmayan Allahtan korkmazmış. Öyle diyorlar.:) Eğer anlamak istediğiniz, öğrenmek istediğiniz alevilik ise, çabanız sadece bunun için olsun. İnsanları çözmek zor iştir. Siz kolaydan başlayın isterseniz.:) iyi forumlar diliyorum yusufçukgecegez 25.10.2006, 23:55 İpin ucunu yine ince yerinden yakalamışssın:yamukgul: :yamukgul: :yamukgul: ...Sen çok zeki birisin güzel örnekler veriyosun abicim ama bu sefer kanmadım bu sözlerine abicim:p :p :p ...Allah sevgimiz çok farklı çokkkk....Hem biz seviyoruz ondan hiç bir zaman korkmuyoruz...Bu şu demek değil...Aleviler Allah'a kafa tutuyo ondan korkmuyor değil bizim korkumuz sizinki gibi yani Sünni yurttaşlarımız gibi değil... Yolumuza kurban olayım ben... Bu yol kolay yol değildir yusufcuk ağabey... Saygılar ressam yusuf abi... aleviliğin allah sevgisini biliyorum.bu bizde evliya özelliğidir.veli kişiler sadece sever yadanını.korkuya gerek duymaz.korku şart değildir.ama korku olmadanda olmaz. nedenmi.insanı kim yarattı.insanın özelliklerini kim verdi.biz buna yaradıcı diyoruz.yaradıcımız kim allah.onun kelamı ney kuran.kuran ne diyor. neden allahtan korkarız. Enfal (29) Ey iman sahipleri! Eğer Allah'tan korkarsanız, Allah size hakla bâtılı/iyiyle kötüyü ayırma gücü verir, kötülüklerinizi örter. Allah, o büyük lütfun sahibidir. kimlere korku yoktur.... Bakara (112) İş onların sandığı gibi değil! Kim güzel davranışlar sergileyerek yüzünü Allah'a teslim ederse, Rabbi katında ödülü vardır onun. korku yoktur böyleleri için; tasalanmayacaklardır onlar... Ey âdemoğulları! İçinizden size ayetlerimi yüzünüze karşı anlatan resuller geldiğinde, korunup hallerini düzeltenlere hiçbir korku dokunmayacaktır. Onlar tasalanmayacaklardır da. peki korkması gereken kim... Yunus (15) Ayetlerimiz onlara açık-seçik parçalar halinde okunduğu zaman, bize ulaşmayı ummayanlar şöyle dediler: "Bundan başka bir Kur'an getir yahut bunu değiştir." De ki: "Onu kendiliğimden değiştirmem benim için söz konusu olamaz. Ben sadece bana vahyolunana uyuyorum. Rabbime isyan edersem, büyük bir günün azabından korkuya düşerim." İbrahim (42) Sakın, Allah'ı, zalimlerin yapmakta olduğundan habersiz sanma. O, onları, gözlerin korkudan donup kalacağı bir güne erteliyor, hepsi bu... korku zalimler içindir.müslüman ise zalimlerden olmaya korkar.bu dünya bir sınavdır.sınavına iyi çalıştıysan korku duymayada gerek yoktur zaten,ama çalışmadıysan işte allahtan korkma anıdır.:devil2: yusufçukgecegez 26.10.2006, 00:09 Aslında cevap yazıp yazmamakta biraz kararsızdım. Nede olsa cevap vermeye çalıştığınız çok kişi var. Fakat doğam gereği gene dayanamayıp yazmak istedim. Üstelik bugün nedendir hep yazmak istiyorum. İnsan doğası gereği bir takım şeyleri yapması; gene doğası gereği bir takım şeyleri yapmaması, ve gene doğası gereği yasak elmayı yemesi. işte bunlar hep insanın doğası gereğidir. İslamın şartları 5 tir dedik. öylede kaldık. Uyguladınız, yada uyguladılar. yada uygulamaya çalışıyorsunuz. Alevilikten bahsediyoruz. Sonradan alevi olunur diyorlar; sonradan alevi olunmaz ama alevi gbi yaşamak isterse yaşayabilirler diyorum, diyoruz. Alevililğin özü insan olmaktır. Siz sünni inancını anlatmaya başladığınızda islamın şartları ile başlıyorken cümlenize; ben ise diyorumki Alevilik insana sevgi ile gitmektir. Kul olana kulluk etmemektir. Sevgi ve hoşgörüdür. Herşeye rağmen sevmektir. Allaha korkuyla gitmemektir, Korku sadece kadına karşı olmalı. Kadından korkmayan Allahtan korkmazmış. Öyle diyorlar. Eğer anlamak istediğiniz, öğrenmek istediğiniz alevilik ise, çabanız sadece bunun için olsun. İnsanları çözmek zor iştir. Siz kolaydan başlayın isterseniz.:) iyi forumlar diliyorumsn meryem.insanları esgeçip inançları baz aldığımızda,evet islamın şartı beştir.fakat bunun yanında islamın 54 farzı vardır.şöyle bir bakın.bunlardan hangileri aleviliğe uymuyor.ve sizin alevilik hakkında verdiğiniz özelliklerle çelişiyor. 1- Allahü teâlânın bir olduğuna inanmak. 2- Helâl yimek ve içmek. 3- Abdest almak. 4- Beş vakit namaz kılmak. 5- Cünüblükten gusl etmek. 6- Rızkın Allahü teâlâdan olduğuna inanmak. 7- Helâl, temiz elbise giymek. 8- Hakka tevekkül etmek. 9- Kanaat etmek. 10- Nimetlerinin mukabilinde, Allahü teâlâya şükr etmek. 11- Kazaya râzı olmak. 12- Belâlara sabr etmek. 13- Günâhlardan tevbe etmek. 14- Allah rızâsı için ibâdet etmek. 15- Şeytanı düşman bilmek. 16- Kur’ân-ı kerîmin hükmüne râzı olmak. 17- Ölümü hak bilmek. 18- Allahın dostlarına dost, düşmanlarına düşman olmak. 19- Babaya ve anaya iyilik etmek. 20- Ma’rûfu emr ve münkeri nehy etmek. 21- Akrabayı ziyâret etmek. 22- Emânete hıyânet etmemek. 23- Dâima Allahü teâlâdan korkup, ferahı (şımarıklığı ve azgınlığı) terk etmek. 24- Allaha ve Resûlüne itâat etmek. 25- Günâhdan kaçıp, ibâdetlerle meşgul olmak. 26- Müslümân âmirlere itâat etmek. 27- Âleme, ibret nazarıyla bakmak. 28- Allahü teâlânın varlığını tefekkür etmek. 29- Dilini, fuhşa âit kelimelerden korumak. 30- Kalbini temiz tutmak. 31- Hiçbir kimseyi maskaralığa almamak. 32- Harâma bakmamak. 33- Mü’min her hâlde, sözüne sâdık olmak. 34- Kulağını münkerât dinlemekten korumak. 35- İlim öğrenmek. 36- Tartı ve ölçü âletlerini, hak üzere kullanmak. 37- Allahın azabından emin olmayıp, dâima korkmak. 38- Müslüman fakirlere zekât vermek ve yardım etmek. 39- Allahın rahmetinden ümid kesmemek. 40- Nefsinin isteklerine tâbi olmamak. 41- Allah rızası için yemek yidirmek. 42- Kifayet miktarı rızık kazanmak için çalışmak. 43- Malının zekâtını, mahsûlün uşrunu vermek. 44- Âdetli ve lohusa olan ehline yakın olmamak. 45- Kalbini, günâhlardan temizlemek. 46- Kibrli olmaktan sakınmak. 47- Baliğ olmamış yetimin mâlını hıfz etmek. 48- Genç oğlanlara yakın olmamak. 49- Beş vakit namazı vaktinde kılıp, kazâya bırakmamak. 50- Zulümle, kimsenin malını yimemek. 51- Allahü teâlâya şirk koşmamak. 52- Zinâdan kaçınmak. 53- Şarabı ve alkollü içkileri içmemek. 54- Yok yere yemîn etmemek. meryem demir 26.10.2006, 01:32 Sayın Yusufcuk, Dört Kapi Kirk Makam Dört Kapi Kirk Makam seklindeki Kamil (olgun) insan olma ilkelerini Hünkar Haci Bektas Veli’nin tespit ettigine inanilir.Haci Bektas "Kul Tanri’ya kirk makamda erer, ulasir, dost olur." buyurmuslardir. Bu ilkeler asama asama insani olgunluga ulastirir. Bir baska yoruma göre ise seriat anadan dogmak, tarikat ikrar vermek, marifet nefsini bilmek, hakikat Hakki özünde bulmak yollaridir. Dört Kapi sunlardir: 1.Seriat 2.Tarikat 3.Marifet 4.Hakikat Her kapinin on makami vardir Seriat kapisinin makamlari: 1. Iman etmek, 2. Ilim ögrenmek, 3. Ibadet etmek, 4. Haramdan uzaklasmak, 5. Ailesine faydali olmak, 6. Cevreye zarar vermemek, 7. Peygamberin emirlerine uymak, 8. Sefkatli olmak, 9. Temiz olmak ve 10.Yaramaz islerden sakinmak. Tarikat kapisinin makamlari 1. Tövbe etmek, 2. Mürsidin ögütlerine uymak, 3. Temiz giyinmek, 4. Iyilik yolunda savasmak, 5. Hizmet etmeyi sevmek, 6. Haksizliktan korkmak, 7. Ümitsizlige düsmemek, 8. Ibret almak, 9. Nimet dagitmak ve 10.Özünü fakir görmek Marifet kapisinin makamlari 1. Edepli olmak, 2. Bencillik, kin ve garezden uzak olmak, 3. Perhizkarlik, 4. Sabir ve kanaat, 5. Haya, 6. Cömertlik, 7. Ilim, 8. Hosgörü, 9. Özünü bilmek ve 10.Ariflik. Hakikat kapısının makamları 1. Alcakgönüllü olmak, 2. Kimsenin ayibini görmemek, 3. Yapabilecegin hicbir iyiligi esirgememek, 4. Allah’in her yarattigini sevmek, 5. Tüm insanlari bir görmek, 6. Birlige yönelmek ve yöneltmek, 7. Gercegi gizlememek, 8. Manayi bilmek, 9. Tanrisal sirri ögrenmek ve 10.Tanrisal varliga ulasmak Buyruga Göre İnanc Esaslarİ Alevilerin kutsal kitaplarindan"Buyruk"larda yazildigina göre Alevi yolunun temeli üc sünnet ve yedi farza dayanir. Bu temel esaslara uymak zorunludur. Üc sünnet ve yedi farz sunlardir: Üc sünnet yedi farz Üc Sünnet 1. Dilini tevhid kelimesinden ayirmaya. 2. Gönlünden düsmanligi gidere, kimseye kin ve kibir tutmaya, kiskanclik etmeye, hirsina uyup seytana gönül vermeye ve 3. Sözü Hakkin kudreti ola, kimseyle kavga etmeye, kimseye düsmanlik yapmaya. Yedi Farz 1. Cok sir saklaya, 2. Talip binbir ise, bir otura ve bir dilden söyleye, 3. Hakkin terazisine itaat ede, yaptigi bir günaha bin özür ve niyaz eyleye, kimsenin giybetini etmeye ve yalan yere and icmeye, yalan söylemeye, 4. Mürebbi hakkina itaat ede, emrine uya, 5. Kusak kusana, halifeden el alip, tövbe eyleye, 6. Musahibini hakikatte Hak cemiyetine eristire, 7. Halife’den tac ve kisvet kabul eyleye. Özünü seyhlere ulastira Bu yol üzere olmayana sofu diye inanmayasaniz. Bir kisi bunca farzdan ve sünnetten düsse, ona derman yoktur, sürgün olur, yüzü karadir. Oniki Sart ? 1. Cömertlik 2. Mutluluk 3. Ibret 4. Gayret 5. Sohbet 6. Mürüvvet 7. Sefkat 8. Sefkat??????? 9. Ikram 10.Tevella 11.Teberra ????????? Oniki islek 1. Evvel kendi özünü hassas etmektir 2. Marifet tohumunu ekmektir 3. Sefkat beslemektir 4. Riza etegini tutmaktir 5. Hikmet sifatini sem etmektir 6. Özünü hizmet hürmetin saklamaktir 7. Özünü mukarribiyle hudetmektir, 8. Özünü sabir ehline vermektir 9. Muhabbet kilesiyle ölcmektir 10.Takva degirmeninde özünü arindirmaktir 11. Su ile yugurmaktir 12. Iradet tennurunda pismek ve ihlas sofrasina girmek , özünü dervislere ve fukaralara sarfetmektir. Bende böyle bir yanıt versem ve siz kendi yazdıklarınız ve benim burada yazdıklarım daha doğrusu başka yerden copylediğim (bizde yalan olmaz. bu kadarını yazmak bayada uzun sürerdi, o zaman diğer topiklere vaktim kalmazdı:)) bu yazıları alıp kıyaslaasanız, acaba aradaki farkı açıklayabilirmisiniz desem sonra siz bana başka bir yerden alıntı yapsanız sonra bende. Nereye kadar sürer böyle merak ediyorum. Sonradan alevi olunamayacağı kanaatindeyim. Yaşadım ve gördüm. sağolun iyi forumlar Mesut Gündüz 26.10.2006, 11:58 (ben cevap verdim aslında ama tekrar vereyim.öğrencimisin, evet.ne bülümü,mimarlık,ne dersleri alıyorsun,resim,matematik,felsefe.edebiyat.neden ki sen ressammısın,filozofmusun,matematikçimisin,yazarmıs ın. hayır.ben mimarım.bunlar olmadan güzel binalar yapamam.) Bunu yazan sen değilmisin yusuf arkadaş hep binanın çatısında duracak değilsin ya birgün ineceksin kendine yaşayacak bir bina yapacaksın. Saygılar, MG meryem demir 26.10.2006, 13:09 (ben cevap verdim aslında ama tekrar vereyim.öğrencimisin, evet.ne bülümü,mimarlık,ne dersleri alıyorsun,resim,matematik,felsefe.edebiyat.nedenki sen ressammısın,filozofmusun,matematikçimisin,yazarmıs ın. hayır.ben mimarım.bunlar olmadan güzel binalar yapamam.) Bunu yazan sen değilmisin yusuf arkadaş hep binanın çatısında duracak değilsin ya birgün ineceksin kendine yaşayacak bir bina yapacaksın. Saygılar, MG Hayırdır konu güzel sanatlara,mimariye dönüşmüş. :) Mesut Gündüz 26.10.2006, 13:23 Hayırdır konu güzel sanatlara,mimariye dönüşmüş. :) Yusuf arkadaş çatıdan inmezse konumuz daha çok şeylere kayacak. SahHatayi 26.10.2006, 15:00 nasil Ismaili, Nusayri olunmuyorsa, sonradan Alevi olmakta imkansiz, Alevilik kana bagli, yani bir IRKA dayanir, fakat bu irk bir cok yere yayilmistir ... Türkmenlerle karisip Türkmen Alevisiyiz demisler, Kürtlerle karisip Kürt Alevisiyiz demisler ... dogrusu olan sudur, Alevi olan kimse 6500 yillik bir kanitli yazili tarihi var ... bunu herkes bilmesede bunu Pirlere sorup sizde ögrene bilirsiniz ... ve en önemli nokta ... Hz. Hüseyinin taraftarligini tutmak onlara nasip olmamis, ... cümlemizin basi sag olsun Bektasilik Aleviligin Türk yorumudur ... her insana aciktir ... fakat onunda sartlari vardir, ben Bektasiyim diyen bir Sünninin Rehberi, Piri, Mürsidi, Musahibi varmidir? :) onu sorun önce ... bunlari varsa, o Talipligini ELINE, BELINE, DILINE sahip olarak sürdürüyormu? ... meryem demir 26.10.2006, 15:45 Yusuf arkadaş çatıdan inmezse konumuz daha çok şeylere kayacak. Yusuf arkadaşımız kedimidirki çatılarda dolaşır olmuş :) Kendi fikrimce bazı şeyleri irdelemeden yerinde bırakmak en doğrusu. Konu zaten olabildiğince uzaklaşmıştır özünden. En azından bizlerin bu konuya biraz daha hassasiyet gösterip, bu gidişte son noktayı koymamız gerekiyor. Araştırmak güzeldir. Hele bu araştımmanın sonunda, doğruya, güzele kavuşabiliyorsak ne mutlu bize. O arkadaşta aslında ilk etapta, sadece bu konu ile ilgii fikirlerin dile getirdi,yada burdab aevilik hakkında bazen doğru bazende yanlış fikirler alıp, bunu herkese adapte etmeye çalıştı fikrini taşımaktayım. fakat kendisine inanılımadığının farkına varınca, belkide karşı bir saldırıya geçti diye düşünüyorum Konunun özüne dönersek, sizce sonradan alevi olunurmu, burdan devam edelm ne dersiniz. iyi forumlar diliyorum Mesut Gündüz 26.10.2006, 16:00 Anket sonuçlarına bakarsanız başabaş gidiyor. Kişiye göre değişir diye düşünüyorum. Aleviliği bi kan bağıyla özleştiremiyoruz.Özleştirdiğimizde inandığımız felsefeye ihanet etmiş oluyoruz. Bir inanç sistemi olduğu da bi gerçektir. Kalbini doğru tutan hristiyanda olsa bu yola baş koyarsa neden alevi olmasın diye düşünüyorum. Bunun dışında bir düşünce zaten bizim felsefemize ters değil midir? Saygılar, MG eskici 26.10.2006, 16:39 Bence eline, diline ,beline sahip olan insanların olmaması için neden yok bence.....Alevilerde yokmu sanki sunni olmuş insanlar.... izmirksk 26.10.2006, 16:52 başlık..sonradan alevi olunur mu? cevap=elbette bu kadar farklı ırk nasıl olmuş alevi..mesela ben zazayım ve aleviyim...bir başkası türk ve alevi ..bir başkası kürt ve alevi..bir başkası arap ve alevi...ilk alevi olanlar uzaydan gelmemiş bir yerden başlamışlar değil mi:) elbette sonradan alevi olunur , öyle konuyu evirip çevirip çeşitli ritüellere getirip kavram kargaşası yaratmaya gerek yok.. Şoreş 26.10.2006, 16:55 başlık..sonradan alevi olunur mu? cevap=elbette bu kadar farklı ırk nasıl olmuş alevi..mesela ben zazayım ve aleviyim...bir başkası türk ve alevi ..bir başkası kürt ve alevi..bir başkası arap ve alevi...ilk alevi olanlar uzaydan gelmemiş bir yerden başlamışlar değil mi:) elbette sonradan alevi olunur , öyle konuyu evirip çevirip çeşitli ritüellere getirip kavram kargaşası yaratmaya gerek yok.. Düşünebiliyor musun baba tarafı Molla gibi olan bir arkadaşım, Aleviliği seçti... Bir Ocağa bile bağlandı. Ailesi ile sorunlar yaşadı kimi zaman.. Ama hep Cemlere katıldı, araştırdı da araştırdı..:thumbup1: Nesimi 26.10.2006, 17:01 Kızılbaşlık ile bektaşilik arasındaki ince fark önemli. Alevi sonradan olunabilir tabiki. Yoksa Aleviliğin farklı milliyetten halklara yayılması mümkün olmazdı. Ancak şöyle bir durum varki Bektaşilik kurumsallaştıkdan sonra Sonradan Alevi olmak ancak Bektaşi yolundan geçer. Alevilik yani Kızılbaşlık soydan gelir. Bu tarih içinde böyle şekillendi. Bu açıdan sonradan Alevi olunur diyorum ama kızılbaş olmak için soy önemlidir. Mesut Gündüz 26.10.2006, 17:04 Kızılbaşlık ile bektaşilik arasındaki ince fark önemli. Alevi sonradan olunabilir tabiki. Yoksa Aleviliğin farklı milliyetten halklara yayılması mümkün olmazdı. Ancak şöyle bir durum varki Bektaşilik kurumsallaştıkdan sonra Sonradan Alevi olmak ancak Bektaşi yolundan geçer. Alevilik yani Kızılbaşlık soydan gelir. Bu tarih içinde böyle şekillendi. Bu açıdan sonradan Alevi olunur diyorum ama kızılbaş olmak için soy önemlidir. Kızılbaşlığın soy kökeni nedir.Türklükmü,kürtlükmü,Arapmı vs. bunu açıklarmısın. Saygılar, MG Erkan Sevgi 26.10.2006, 17:05 Düşünebiliyor musun baba tarafı Molla gibi olan bir arkadaşım, Aleviliği seçti... Bir Ocağa bile bağlandı. Ailesi ile sorunlar yaşadı kimi zaman.. Ama hep Cemlere katıldı, araştırdı da araştırdı..:thumbup1: Çok yerinde etkili bir örnek sunmuşsun... başlık..sonradan alevi olunur mu? cevap=elbette bu kadar farklı ırk nasıl olmuş alevi..mesela ben zazayım ve aleviyim...bir başkası türk ve alevi ..bir başkası kürt ve alevi..bir başkası arap ve alevi...ilk alevi olanlar uzaydan gelmemiş bir yerden başlamışlar değil mi:) elbette sonradan alevi olunur , öyle konuyu evirip çevirip çeşitli ritüellere getirip kavram kargaşası yaratmaya gerek yok.. Bu yapıcı yaklaşımından dolayı teşekkürler... İnsanların elinden seçme hakkını almak doğru olmamalı. Bir takım sınırlamalara ve kurallara bağlnaması mantıklı ama bu hakkın tamamen engellenmesi inançlarada ters düşer... Şoreş 26.10.2006, 17:09 Kızılbaşlık ile bektaşilik arasındaki ince fark önemli. Alevi sonradan olunabilir tabiki. Yoksa Aleviliğin farklı milliyetten halklara yayılması mümkün olmazdı. Ancak şöyle bir durum varki Bektaşilik kurumsallaştıkdan sonra Sonradan Alevi olmak ancak Bektaşi yolundan geçer. Alevilik yani Kızılbaşlık soydan gelir. Bu tarih içinde böyle şekillendi. Bu açıdan sonradan Alevi olunur diyorum ama kızılbaş olmak için soy önemlidir. Evet.. Bektaşilik 1500lerde Balım Sultan Hazretleri ile Sistemleşmiş ve yola birçok yenilik girmiştir.. Dediğin gibi abi bu kuralda bu dönemde girmiş olabilir. Bektaşilik Balkanlarda ne zaman yayıldı ? Balım Sultan önce mi ? Yoksa çok sonra mı ? http://img228.imageshack.us/img228/4456/bektashimap466x451kg7.png Çok yerinde etkili bir örnek sunmuşsun... Teşekkür ederim Erkan abi. bektaşi44 26.10.2006, 22:13 Bu olay şöyle degilmiydi kızılbaşlıgı başlatan şah ismail degilmiydi.şu andaki azeriler iran türkleri şah ismailin tebaası degilmi .mesala anadoluda türkmenlere kızılbaş denir .hatta bu türkmenlerin bir bölümü yavuz zamanında irana gitmiştir .mesala bizim köye kızılbaş derler türk köyüdür .yani ortada 2 hükümdar vardır biri sünni digeri kızılbaş .kürt alevilere gelince onlar bu toprakların yerlisidir ve onların alevilikle tanişması daha eskidir. suriye, hatay, maraş, malatya,dersim, bu bölgede islamın ilk yıllarında şii hamdani devleti kurulmuştur ve kürtler müslümanlıgı ilk önce onlardan ögrenmiştir .kızılbaş iran şahı ismailin taraftarlarına denilirdi .bence sonradan alevi olunmaması saçma bir şey türk olsun kürt olsun vs hepsinin islamdan önceki dinleri farklı degilmiydi. kızılalev 27.10.2006, 14:43 sonradan alevi olunurmuymuş kim diyorsa cevap alayım. ALEVİLİK örfleriyle , töreleriyle adetleriyle ve sıcak kanlı insanlarıyla bir yaşama biçimidir.bu özellikler alevi insanlara doğarken,yetişirken aşılanır bence.Sonradan alevi olunmaz olunamaz bu kadar. lion12 27.10.2006, 14:47 sonradan alevi olunurmuymuş kim diyorsa cevap alayım. ALEVİLİK örfleriyle , töreleriyle adetleriyle ve sıcak kanlı insanlarıyla bir yaşama biçimidir.bu özellikler alevi insanlara doğarken,yetişirken aşılanır bence.Sonradan alevi olunmaz olunamaz bu kadar. Arkadaşlar sakın ola niyetimi tartışma başlatmak olarak algılamayın ama bu konuda bir türlü aydınlatıcı bir yanıt alamadım beni tam olarak tatmin edecek.Yani şunu demek istiyorum alevi olunmaz doğulur diyen kardeşlerimiz bunu neye dayanarak söylüyorlar acaba bir öğrenebilir miyiz?Saygılarımla canlar! bektaşi44 27.10.2006, 16:22 sonradan alevi olunurmuymuş kim diyorsa cevap alayım. ALEVİLİK örfleriyle , töreleriyle adetleriyle ve sıcak kanlı insanlarıyla bir yaşama biçimidir.bu özellikler alevi insanlara doğarken,yetişirken aşılanır bence.Sonradan alevi olunmaz olunamaz bu kadar. dogarken nasıl aşılıyorsun alevi kanımı veriyosun Naci 27.10.2006, 19:54 Bu olay şöyle degilmiydi kızılbaşlıgı başlatan şah ismail degilmiydi.şu andaki azeriler iran türkleri şah ismailin tebaası degilmi .mesala anadoluda türkmenlere kızılbaş denir .hatta bu türkmenlerin bir bölümü yavuz zamanında irana gitmiştir .mesala bizim köye kızılbaş derler türk köyüdür .yani ortada 2 hükümdar vardır biri sünni digeri kızılbaş .kürt alevilere gelince onlar bu toprakların yerlisidir ve onların alevilikle tanişması daha eskidir. suriye, hatay, maraş, malatya,dersim, bu bölgede islamın ilk yıllarında şii hamdani devleti kurulmuştur ve kürtler müslümanlıgı ilk önce onlardan ögrenmiştir .kızılbaş iran şahı ismailin taraftarlarına denilirdi .bence sonradan alevi olunmaması saçma bir şey türk olsun kürt olsun vs hepsinin islamdan önceki dinleri farklı degilmiydi. kızılbaş kime denir, hangi olaydan esinlenilerek bu isim ortaya çıkmıştır? Bir araştırmanı isterim çünkü yanlış bilgilere sahipsin Sidar 27.10.2006, 20:24 biz Aleviler Yahudiler gibi dislandigimizdan, ve etrafimizdaki çogunluk tarafindan kabul edilmedigimiz için homojen bir toplum olusturduk Bundan dolayi Din ve Irk gibi kavramlarinin ayri seyler oldugu tezi biz Aleviler için geçersiz Aynisi Yahudiler(israilogullari) içinde geçersiz. Zannimca bu sebeplerden dolayi sonradan Alevi olunmaz, alevi dogulur. ALLI07 27.10.2006, 20:30 Sonradan alevi olunabilinir.Fakat maya tutarmı,orasını bilemem... Nesimi 27.10.2006, 20:42 Kızılbaşlığın soy kökeni nedir.Türklükmü,kürtlükmü,Arapmı vs. bunu açıklarmısın. Saygılar, MG Kızılbaşlığın soya dayanmasının en önemli nedeni yapılan soykırım ve baskılardır. Bu nedenle. Alevi toplumu dışarıyla evlenmeyi minimuma indirdi Mesela bizim ailede Hep Aleviler vardır ve biliyorumki burdaki pek çok insanın tanıdığı bildiği ataları hep alevidir. Yani sonradan bu oluşum gerçekleşti ve dışardan kimseyi içine almayan kapalı bir toplum oluştu. Türk, Kürt, Arap olayına gelince. Alevilikde eski Şaman dininin etkisi büyük ayrıca Doğu Alevilerinde Zerdüşt inancıda büyük. Ama Zerdüşt dini tüm büyük dinleri etkileyen ilk tek tanrılı din olması yönüyle tüm Aleviler üzerinde de tesiri vardır. Türkmen Aleviler de aynı şekilde Sunni olan Türklerle bile evlenmediler sadece Alevilerle evlendiler. Tunceli Alevileri de aynı şekilde şafilerle evlilik yapmadılar. tabiki sevip şafiyle evlenenler var veya Alevi bir erkeğin şafi kızla evlenme durumlarıda var ama bunlar oldukça az oranlarda. Ben Aleviliğin sadece Türk kültürü olduğuna inanmıyorum. İçinde Kürt ve ya Zaza , ayrıca Arap Alevileride var ve bunlarda kendilerine göre birşeyler katmışlar Aleviliği yorumlarken. Dersim bölgesinde ocağa saygı vardır. Perşembe günleri çırağlar yakılıp dualar edilir sabah güneş doğarken güneşe doğru dua edilir akşamda batarken ancak bu gelenek artık yaşanmıyor maalesef. Yaşlılarımız tek tük uyguluyorlar. Şaman ve Zerdüşt ağırlıklı yöreler olduğu gibi bu ikisinin sentezi olan yerler daha fazladır. Şamanizm Türkmenlerde ağırlıklıydı, Zerdüştlük ise İrani halkların eski diniydi. Dolayısıyla bunlara bakınca bile Aleviliği sadece Türklüğe indirgemek doğru değildir diye düşünüyorum. Kızılbaşlıkdaki soy kavramı baskılar sonucu dışa kapanma ve içe dönük bir toplum yapısından kaynaklanıyor. Bektaşilerde ise daha özgür bir ortamdan dolayı her kesimden insanı kolayca davet edebiliyorlardı. Arnavutlar, Makedonlar ve Bulgarlar buna örnekdir. Onlar daha önceden Hristiyanken BEktaşilikden etkilenip Ali yoluna girdiler. Peki neden Bektaşiler daha özgürdü, Kızılbaşlar daha baskı altındaydı? Bunun nedenide Osmanlının ekonomik politikalarından kaynaklanıyor çoğu kez. Bektaşiler daha çok şehirli topluluklardır. Aleviler ise 1950lere kadar köylerde yaşamlarını devam ettiren bir topluluk. Osmanlının en çok zulüm yaptığı kesimde Köylü emekçilerdir. DOlayısıyla Osmanlıya pek çok kez isyan edenler ( ekonomik gerekçelerin yanında dini faktörlerde var) Alevilerdir. YAvuz SUltan Selimin Alevi düşmanı olmasındaki en büyük nedende iktidar hırsı için karşısına çıkanı öldürmek ve o dönemde en çok başkaldıranlar Aleviler olduğu için hem dini olarak kendisini güçlendirmek alevi nüfusu azaltmak yoluyla, hemde en büyük başkaldıran kitle olan Alevileri ortadan kaldırmak yoluyla katliamlar yaptı. Tarihi hep kazananlar yazdığı için çok net fikirler sunmak güç oluyor ancak inceleyince bu sonuçlar ortaya çıkıyor. bektaşi44 27.10.2006, 21:05 Kızılbaşlığın soya dayanmasının en önemli nedeni yapılan soykırım ve baskılardır. Bu nedenle. Alevi toplumu dışarıyla evlenmeyi minimuma indirdi Mesela bizim ailede Hep Aleviler vardır ve biliyorumki burdaki pek çok insanın tanıdığı bildiği ataları hep alevidir. Yani sonradan bu oluşum gerçekleşti ve dışardan kimseyi içine almayan kapalı bir toplum oluştu. Türk, Kürt, Arap olayına gelince. Alevilikde eski Şaman dininin etkisi büyük ayrıca Doğu Alevilerinde Zerdüşt inancıda büyük. Ama Zerdüşt dini tüm büyük dinleri etkileyen ilk tek tanrılı din olması yönüyle tüm Aleviler üzerinde de tesiri vardır. Türkmen Aleviler de aynı şekilde Sunni olan Türklerle bile evlenmediler sadece Alevilerle evlendiler. Tunceli Alevileri de aynı şekilde şafilerle evlilik yapmadılar. tabiki sevip şafiyle evlenenler var veya Alevi bir erkeğin şafi kızla evlenme durumlarıda var ama bunlar oldukça az oranlarda. Ben Aleviliğin sadece Türk kültürü olduğuna inanmıyorum. İçinde Kürt ve ya Zaza , ayrıca Arap Alevileride var ve bunlarda kendilerine göre birşeyler katmışlar Aleviliği yorumlarken. Dersim bölgesinde ocağa saygı vardır. Perşembe günleri çırağlar yakılıp dualar edilir sabah güneş doğarken güneşe doğru dua edilir akşamda batarken ancak bu gelenek artık yaşanmıyor maalesef. Yaşlılarımız tek tük uyguluyorlar. Şaman ve Zerdüşt ağırlıklı yöreler olduğu gibi bu ikisinin sentezi olan yerler daha fazladır. Şamanizm Türkmenlerde ağırlıklıydı, Zerdüştlük ise İrani halkların eski diniydi. Dolayısıyla bunlara bakınca bile Aleviliği sadece Türklüğe indirgemek doğru değildir diye düşünüyorum. Kızılbaşlıkdaki soy kavramı baskılar sonucu dışa kapanma ve içe dönük bir toplum yapısından kaynaklanıyor. Bektaşilerde ise daha özgür bir ortamdan dolayı her kesimden insanı kolayca davet edebiliyorlardı. Arnavutlar, Makedonlar ve Bulgarlar buna örnekdir. Onlar daha önceden Hristiyanken BEktaşilikden etkilenip Ali yoluna girdiler. Peki neden Bektaşiler daha özgürdü, Kızılbaşlar daha baskı altındaydı? Bunun nedenide Osmanlının ekonomik politikalarından kaynaklanıyor çoğu kez. Bektaşiler daha çok şehirli topluluklardır. Aleviler ise 1950lere kadar köylerde yaşamlarını devam ettiren bir topluluk. Osmanlının en çok zulüm yaptığı kesimde Köylü emekçilerdir. DOlayısıyla Osmanlıya pek çok kez isyan edenler ( ekonomik gerekçelerin yanında dini faktörlerde var) Alevilerdir. YAvuz SUltan Selimin Alevi düşmanı olmasındaki en büyük nedende iktidar hırsı için karşısına çıkanı öldürmek ve o dönemde en çok başkaldıranlar Aleviler olduğu için hem dini olarak kendisini güçlendirmek alevi nüfusu azaltmak yoluyla, hemde en büyük başkaldıran kitle olan Alevileri ortadan kaldırmak yoluyla katliamlar yaptı. Tarihi hep kazananlar yazdığı için çok net fikirler sunmak güç oluyor ancak inceleyince bu sonuçlar ortaya çıkıyor. Tamamda kime kızıbaş denir. yada kızılbaş olanlar kimdir alevidewrimi 27.10.2006, 21:30 bence sonradan alevi olunmaz tıpkı alevi doğan ve sonradan aleviliğine yitern kişilerin alevi sayılamayacağı gibi yıllarca alevilerin neden tek yumruk olmadığını hep merak edip duruyoruz cevap bu soruda gizli herkesi alevi sayar ve alevi olabileceğini söylerseniz her kafadan bir inanç bir kültür bir siyasi irade tercih ve farklı farklı yollar ortaya çıkar sonra hangi yoldan gideceğine karar veremeyen koca bir halk ayrıca kan bağı ile bozulan safiyetlerin getirdiği olumsuz genetik özellikler ve devam eden süreçte yani yaşamda genetiksel ve farklı kültürel aidiyetin dayattığı karşıt ve tezat kırma bir kültüre ve inanca sahip alevi olduğu söylenen nesiller herkese hayırlı olsun Nesimi 27.10.2006, 21:44 Tamamda kime kızıbaş denir. yada kızılbaş olanlar kimdir Bektaşilik Kızılbaşlıkdan sonra tarikat şeklinde örgütlendi ve bu sayede Aleviliğin yayılmasını sağladı. Kızılbaşlık tarihi eskiye gidiyor. Kızılbaşlığı Batınılikle birlikte düşünürsek oldukça geçmişe hatta islam öncesine dayandığı görülür. Pavlakinler Anadoluda divriği, Sivas, Malatya, Dersim gibi Alevi bölgelerinde yaşayan bir halkdır bu halk Bizansın zulmüne uğramış ve sürekli ezilmiştir hatta Pavlakinlere tarihde ilk olarak Mum söndürenler denmiştir daha sonra ne tesadüftürki bu lafı Alevilere söylediler. Ayrıca Pavlakinlerin yaşadığı bölge Alevilerin yoğun yaşadığı bir bölgedir. Bu konuda Kadim batınılik ve Alevilik adlı bir başlık var ve orada oldukça faydalı bilgiler var. İşte Kızılbaşlığın dayandığı bir noktada budur. Bu pavlakinler cem ederlerdi, ayinlerinde kadın erkek bir arada dua ederlerdi bu konu Erdoğan Çınar'ın kitabında da geçiyor. günümüz anlamında ise Kızılbaşlar çoğu Türkçü yazara göre öz Türkmendir ve Ortasyadan gelmişdir deniliyor. Ancak bu yanlış Pavlakinler bu açıdan güzel bir referans. bektaşi44 27.10.2006, 21:58 Bektaşilik Kızılbaşlıkdan sonra tarikat şeklinde örgütlendi ve bu sayede Aleviliğin yayılmasını sağladı. Kızılbaşlık tarihi eskiye gidiyor. Kızılbaşlığı Batınılikle birlikte düşünürsek oldukça geçmişe hatta islam öncesine dayandığı görülür. Pavlakinler Anadoluda divriği, Sivas, Malatya, Dersim gibi Alevi bölgelerinde yaşayan bir halkdır bu halk Bizansın zulmüne uğramış ve sürekli ezilmiştir hatta Pavlakinlere tarihde ilk olarak Mum söndürenler denmiştir daha sonra ne tesadüftürki bu lafı Alevilere söylediler. Ayrıca Pavlakinlerin yaşadığı bölge Alevilerin yoğun yaşadığı bir bölgedir. Bu konuda Kadim batınılik ve Alevilik adlı bir başlık var ve orada oldukça faydalı bilgiler var. İşte Kızılbaşlığın dayandığı bir noktada budur. Bu pavlakinler cem ederlerdi, ayinlerinde kadın erkek bir arada dua ederlerdi bu konu Erdoğan Çınar'ın kitabında da geçiyor. günümüz anlamında ise Kızılbaşlar çoğu Türkçü yazara göre öz Türkmendir ve Ortasyadan gelmişdir deniliyor. Ancak bu yanlış Pavlakinler bu açıdan güzel bir referans. peki bu pavlakinlerin soyu kalktı kalkmadıysa kimler onların torunlarıdır. Nesimi 27.10.2006, 22:26 peki bu pavlakinlerin soyu kalktı kalkmadıysa kimler onların torunlarıdır. Anlatmak istediğim şu, Pavlakinler Alevilerin atası olarak ortaya açıklanmış. Yani TÜrkmen, Kürt, Zaza ve belkide bunlarında ataları. Ama Alevilik bunların karışımı olmalı. Makaleyi oruma ekliycem yakında. Kızlbaşlıkdaki soy olayını ben tarihsel sürece bağlıyorum neden sonradan Alevi olunmaz yani Bektaşilik olmadan Aleviliğe girmenin yolu yoktur? Nedeni Kızılbaşların tarih boyunca yaşadığı baskılardır ve bu yüzden içe kapalı bir toplum yapısı oluşmuş. Bektaşiler ise şehirli olduklarından kısmen daha özgür yaşamışlar. Bektaşi fıkralarında hep bektaşi babasıyla sunnilerin diyaloğu anlatılır ancak Alevi Kızılbaşlarda böyle bir durum yok çünkü Aleviler köylerde hep birlikde yaşıyorlardı yanlarında sunniler çok az sayıda köy haric hemen hemen hiç yoktu. rockçı turna 28.10.2006, 00:34 ya ben daha öncede acıklamıstım fikrimi ama tekrarlamakta fayda görüyorum. benim bildigim sonradan alevi olunmaz, alevi bir anne babadan gelinmesi gerekiyor. en azından yakın geçmişe kadar bu yolun kuralı budur. bu gercegi bir kenara sabitleyelim ve bunun üzerinden konusalım derim. gelecegim nokta ise su: evet alevi anne babadan dogmak sarttır ama istisnalar da vardır: zülfü livaneli, selda bagcan gibi. örnegin bu iki sanatcımızda insanların aleviyi |