Özgür insan24
28.12.2007, 22:36
Bizim için Önemli olan soy birliği değil YOL birliğidir..!
Haci Bektaş-İ Veli
Haci Bektaş-İ Veli
|
Orijinalini görmek için tıklayınız : Sonradan alevi olunur mu? Olunmaz ise neden? Özgür insan24 28.12.2007, 22:36 Bizim için Önemli olan soy birliği değil YOL birliğidir..! Haci Bektaş-İ Veli küçük peri 28.12.2007, 22:48 ben kendi adıma konuşuyum sünniler çocuklarına öle bi kendi mezheplerini aşılıyorlar ki bi sünninin ben aleviliği seçiyorum o benim mezheim diyeceğini sanmam ama aleviler topluluğu mezhebini korumuyorlardı şu son 1-2 yıla kadar sünniliği tercih eden alevilere rast geldim ama bi sünninin aleviliği seceğini sanmam sünnüler çocuklarına biz alevileri çok kötü tantııyo ki !! ezobabayusuf 05.01.2008, 21:41 arkadaşlar benim kendi göruşum bir insan neolmak isterse o olur alevilikte sunnilikde vs de kimsenin hegomanyasında değildir dediğim gibi bir insan aleviliği benimsemişse alevi olmak istiyorsa elbette olur pınar66 05.01.2008, 23:52 Bu durumda alevi mi olunur bektaşi mi.Bu konu çok tartışılıyor bir arkadaşımız imkanı varsa bir dedeye sorsada bizde doğru bilgi edinmiş olsak.Herkez kendine göre yorum yapıyor. yeşiltepe 06.01.2008, 00:29 benim bildiğim din değiştirile biliniyor ama ben alevi olucam diye bir şey olmaz olucağınıda sanmam dak 06.01.2008, 02:28 inancın ırkla (kan bagı)ilgisi olmadıgına göre elbette sonradan alevi olunabilinir inanc tamamen yorumla ilgisi vardır yani kişi neye nasıl inanıyor ise kişi odur buna hic birşekilde mani olunmamalıdır olunamazda ayhan3344 01.02.2008, 15:02 sonradan alevi olan bir sünlü bizim gibi olabilirmi.yani yolda bir alevi görse bizim gibi ona candan sarılırmı.bence sonradan alevi olunmaz.doğulur.:wacko: CaNCa 01.02.2008, 15:52 sonradan alevi olan bir sünlü bizim gibi olabilirmi.yani yolda bir alevi görse bizim gibi ona candan sarılırmı.bence sonradan alevi olunmaz.doğulur.:wacko: inançlar sadece hissediş meseleleridir, ailesi alevi değilmiş fakat sonradan inanıp gönül vermiş olan her insanda aynı candanlıkla sarılır. bağlanışı veya sarılışı genetik devamı olan biyolojik hücreleri değil, inanışlarının esası olan hissedişlerinin bir sonucudur. alevilik ancak doğmakla olur derseniz, sizinle burada tartışmanın çok daha farklı yönlerine gitmesine sebebiyet verecek, dallanıp budaklanmasına neden olacak konularıda irdelememiz gerekir, o zaman siz aleviliği bir inanç olmaktan çıkartıp etnik bir kimlik üzerine oturtuyorsunuz demektir. eğer alevilik bir inançsa ve inançta bir hissedişse, bir gönül vermek meselesi ise, her inanan, her gönül veren insan alevi olabilir. bunları red ediyorsanız, aleviliğin etnik kimlik haritasını çıkarmanız gerekir, nasıl bir etimolojik yapılanma içerisinde olduğuna, ilk alevilerin nasıl ortaya çıktığına vs.. bir yığın bilgiyide eklemeniz gerekir. eğer bu detayların karşılığı değilse alevilik, o zaman söz konusu olan şeyin bir inanış meselesi olduğunu anlamak yeterlidir. Kuzey Egeli 01.02.2008, 17:07 Bütün insanlara aynı gözle baksakta sonradan alevi olunmaz.Bunu ırkçılık olarak görmeyin ama bu öz çok başka.Alevi dogulur.Bunu en iyi şekilde yaşamak lazım.Fakat aleviden dejenere olan da hiç iyi olmuyor.Günümüzde bu örnekler çok .Alevi oldugunu söyleyip ortalıkta dolaşan kimliksiz gibi olmasında. neylersin 01.02.2008, 17:57 Alevilerin inanclarini sahiplenmelerini anliyorum...ama alevilik sonradan olunmaz dogulur demek bana cok yalnis geliyor... 1) humanist alevi dusuncelerini yikan bir cumle 2) Hz Ali zamanina gidersek ki aleviligin koku o zamana dayanir Hz. Ali'nin yolundan giden ilk aleviler diyelim..onlar dogustan alevi miydi ? bu yalnizca alevilik icin degil.. tum dinler icin gecerlidir... aleviler arasinda muslumanligin ozu olarak bilinen alevilik inanci hz. peygamberi sevip saymalarina ragmen onun bu dunyadaki temel gorevini, yani muslumanligi yaymayi unutmak olur. alevilige sahip cikmak baska birseydir... alevi dogmamis insanlari dislamak baska birseydir AliDogan 01.02.2008, 18:43 Arkadaşlar geçen yol tv de bir dede açıklama yapıyordu . sonradan alevi olmayla ilgili diyorduki sonradan alevi olunmaz ama bektaşi olunur diyordu alevi alevi alevi ana babadan gelmekle olunur fakat bektaşi alevi ana babadan dogmakla degil herkes sonradan bektaşi olabilir diyordu.benim görüşümde bu yönde. vural_34 01.02.2008, 19:06 Merhaba dostlar, Bir sünninin aleviligi kabul edip o meshep e gecmesi icin ne yapmasi gerekir ? Böyle birsey mümkünmüdür ? Bu konu hakkinda yardimci olursaniz cok sevinirim ! sonradan alevi olunmaz vural_34 01.02.2008, 19:09 sonradan alevi olunmaz bu mumkun değildir fakat alevi görüşlü olabir ancak veya bektaşi olabilir EyLeM_DeNiZ 01.02.2008, 19:21 bence sonradan alevi olunamaz diye bir şey yok. biz nasıl alevi olduk? ilk aleviler nasıl alevi oldu? buna cevap verebiliyor muyuz? sünni bir insan "ben alevi olmak istiyorum ve böyle yaşamak istiyorum" derse kim hayır diyebilir. yazılı-imzalı bir sözleşme mi var, yoksa üye olunacak bir yer mi? gönlü-özü güzel olsun, sözleri güzel olsun, bakan gözleri güzel olsun varsın sonradan alevi olsun. DERSİM_Gülay 01.02.2008, 20:28 Bencede olabilir.Ancak sonradan Alevi olanlarla,gerçekten alevi kültürüyle büyüyüp yetişmiş biri ne kadar bir olabilirki.Yani bana samimi olmaz gibi geliyor.Bence herşeyin aslı güzeldir ki alevilerinde gerçek olanı güzeldir. armo 20.02.2008, 05:08 sonradan nasıl alevi olunur ya yapmayın...ne bu sınava girmek mi gerekiyor yoksa mülakat mı nasıl sonradan alevi olunuyor.. açın aleviliği bir daha okuyun bir daha araştırın..buraya ne yazsan boş. Kara Davut 20.02.2008, 06:10 Görüyorum ki,pek çok konuda olduğu gibi bu konuda da bir çok arkadaş farklı görüş belirtmiş.Kimi arkadaşlar yahudilikle,alevilikte sonradan geçiş olamayacağı tezini savunmuş.Kimisi sadece Bektaşî olunabileceğini fakat alevi olunamayacağını yazmış.Kimi arkadaşlar ise olunabileceği fikrini savunmuş.Öncelikle neden olunamaz? diye sormak istiyorum.Şayet Aleviliği Hz. Ali'nin soyundan gelmek şeklinde yorumlayan varsa,Bence Kürd'ün aleviside,Türk'ün aleviside hakiki alevi değildir.Hepsi birar Hz.Ali aşığı'dır.lakin tam manasıyla Hz.Ali'nin soyundan gelmedikleri için alevi değillerdir.Hakiki aleviler arap alevileidir.diğer şekliyle olunabilir fikrini savunanlar ve Aleviliği yşam biçimi olarak değerlendirenler,alevilik bir mezhep değilde yaşam biçimiyse 4 büyük mezheb imamından hangisinin yolundadırlar ki,sünni'liğe ters düşerler.Aleviliğin gerçek tabiri nedir?Etnik bir olgumudur,yoksa dini bir olgu mudur,yoksa sosyal bir olgu mudur? Bence Hz.Ali(R.A.)Efendimize gönül bağı ile bağlanmış,O'nun gibi yaşayan,dini gereklerini O'nun gibi yerine getiren herkes Hz.Ali'ye tabi olmuştur.Zira O zât-ı muhterem hem Peygamber Efendimizin soyundan gelir,hemde Peygamber Efendimiz'in ahlakı üzere yetişmiştir.O'na tabi olmak dolayısıyla Hz.Muhammed Mustafa (S.A.V)Efendimiz'e tabi olmaktır.Bence bunun kanla bir alakası yoktur.Zira Peygamber Efendimiz'in soyundan olupta kafir olarak ölen bir çok insan vardır.Buna akıl erdirmek gayet basittir. The61 20.02.2008, 09:56 Ben bunu dedebabaya sormuştum olunur cevabı vermişti bana. lakin burdakilerden anladığım kadar Aleviliği bir ırk olarak görüyolar ve olunmaz deniyor.Ben aleviliği islamın özünden çıkmış ve İslam ı farklı yorumlayan bir kol olarak biliyordum.Kaldıki bir çok sünni hoca var soyunun Hz Ali (k.a.v.) dayandığını idda ediyor ve soy ağacını gösteriyo hatta mühürü bende diyen bile var. Sonra Türkiyedeki alevilerin Hz Ali (k.a.v.) soyundan gelmeleri zor gibi geliyor bana. Orta asyadan geldiğimize göre Türk kavmi olarak ama Hz Ali (k.a.v.) Türk idi deniyosa onu bilemiyecem. ecolis 20.02.2008, 10:31 Gunumuzde turk kurt aleviler varsa ve bu etnik kokenlerin alevilikleri tartisilmiyorsa bu konununda tartisilmamamasi gerekiyor.alevilik islamin ozununde icinde biulundugu bir felsefe bir yasam bicimi ise herkes alevi olabilir. ciGlik 20.02.2008, 11:46 Ben bunu dedebabaya sormuştum olunur cevabı vermişti bana. lakin burdakilerden anladığım kadar Aleviliği bir ırk olarak görüyolar ve olunmaz deniyor.Ben aleviliği islamın özünden çıkmış ve İslam ı farklı yorumlayan bir kol olarak biliyordum.Kaldıki bir çok sünni hoca var soyunun Hz Ali (k.a.v.) dayandığını idda ediyor ve soy ağacını gösteriyo hatta mühürü bende diyen bile var. Sonra Türkiyedeki alevilerin Hz Ali (k.a.v.) soyundan gelmeleri zor gibi geliyor bana. Orta asyadan geldiğimize göre Türk kavmi olarak ama Hz Ali (k.a.v.) Türk idi deniyosa onu bilemiyecem. Yüregini sorgulayan yaptigi yanlislari dualar ile gececegine inanmayan,özünde insanlik besleyen her kisi Alevilik yolundadir zaten.Soru olarak yanlis bence,Alevi olunurmu demek yerine kendi gerceklerini incelerse kisi baska düsüncelere saygi duyarsa Insan in anlamini düsünür ve hareket ederse Her toplumda sayginlik kazanir.Ad koymaya gerek yok.Sonradan Alman,ingiliz ,rus, vs vs olamaz kisi ,topraginin kokusu ceker herdaim.Sadece sempati duyar,özümser,anlamaya calisir. Saygilar ecolis 20.02.2008, 11:46 kardes sen sanirim musahiblikle karistirdin herkes alevi olabilir buna ne cem ler ne dedeler nede bir baska birsey engel degildir baska dinlerde inanclarda mezheplerde cesitli gösterisler yapilir ama alevilikte bir sunni nin yada baska birdine mensup birkisinin aalevilige yönelmesi aleviligi benimsemesi gayet normaldir ama is musahiplige ikrarliga kadar ciktimi orasi ayridir bilirsinizki alevilikte ikrar veren bir kisi yedi göbek sülalesine kadar YARIN YANAGINDAN GAYRI HERSEY ORTAK tir ama günümüzde bu sart ne kadar yerine getiriliyor tartisilir kirvelik musahiplik gibi bir kavramlar oldukca kutsal sayilir bir ailedir neyse konuyu dagitmak istemyiroum dedigim gibi herkes alevi olabilir tipki siyasilerin dedigi gib ALEVILIK ALIYI SEVMEKSE BENDE ALEVIYIM vs gibi zaten cagdas hosgörü baris kardeslik icinde yasamak isteyen her insan ki katil dahi olsa alevi olabilir sayin gurbet kardes bir sunni nin alevi mezhebine gecmesi icin ne yapmasi gerekir diye bir soru sormussun aleviligin cagdas bir yasam bicimi ayni din ayni kitab ayni peygamber sahibi oldunu aleviliginde kendine has kati kurallari oldugunu biliyorsa hic birsey yapmasina gerekyoktur alevilikte müslümanlik islamlik hiritiyanlik yahudilik VE buna benzer yan kollari olan bir din veya islam dininin bir mezhebi degildir basli basina bir yasam bicimidir arab aleviligi ile anadolu aleviligi arasindaki fark islam adina uygulanan kati kurallardir kücük bir örnek http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=2604 eline beline diline sahip ol, gördüm deme gördügünü eteginle ört, SSIR saklamasini bil, el ele el hakka hak dedigimiz haktir batil dedigimiz batildir bunlarda aleviligin kendine has kurallaridir maddeler uzatilabilir belki ama ben kisa yazdim sayin huseyyin 66 kirmizi ile isaretlediyim cumlede arap aleviliyi ile anadolu aleviliyi arasindaki farkin islam adina uygulanan kati kurallar oldugunu soylemissiniz ve verdiyiniz linkte irandan bir ornek var. gerci bayai eski bir mesaj ama yapilan bu yalnisin dogru bilgilerle duzeltilmesi adina cevap vermek istiyorum oncelikle iran sii caferi mezhebinin yasandigi bir ulkedir ve alevilikle alakalari yoktur. iran caferileri 5 vakit namaz hac oruc gibi bilinen zahiri ibadetleri vardir. arap alevileri (nusayriler)yerlesim yerleri suruye lazkiyeden baslayip hatay adana mersine kadar uzanir arap alevileri caferi deyildirler 5 vakit namaz hac ve oruc yoktur.nusayrilerin kendine has batini ibadetleri vardir ve bahsettiyiniz islamin kati kurallari nusayriler icin gecersizdir.nusayriler butun insanlara insan olduklari icin deyer veren din dil irk ayirimi yapmayan medeni cagdas aile yapisina uygun bir yasam tarzlari vardir. verdiyiniz ornekteki celiskinin varkina varacaginizdan eminin aleviforumda arap aleviliyi dahil butun aleviler hakkinda bilgi vardir.ornek vereceyiniz zaman lutfen biraz arastirin.ben arap alevisiyim ve arap aleviliyinin yalnis anlasilmasindan uzuntu duyarim. saygilarimla zazaozgun 23.02.2008, 15:09 kimse sizi bu dünyaya getirelimmi diye sormuyorlar.ama insanların kendi özgür iradeleriyle karar vereceği durumlardır bunlar.insan mantıklı düşündüğü an karar vermelidir neye inanıp neye inanmayacağına... mesut58 24.02.2008, 02:07 bence çok gereksiz bi mevzu allah yaratırken aleviler bana şöyle iman etsin süniler böyle iman etsin dememis zaten bu ayrımcılığın ilk insan yaratılırken var olmayan bi kavram olduğunu düşünüyorum herkes insan sonuçta doğru tektir, yani anlayacağın alevi olmuş sünni olmuş veya herhangi başka bi dinden olmuş farketmiyor insanca yaşamayı öğrenelim yeter birde herkes elinden geldiğince i ibadet etsin Dede-baba 24.02.2008, 13:53 Degerli canlar.. çok önemli bir konuya temas etmişsiniz... bunun için öncelikle hepinize tesekkür ederim... Ancak açıklama yapmadan önce şu kısa bilgiyi vermeliyim.. Esasen bizler kendimize Alevi demiyoruz.. Bizler "Guruhu Naciyiz" yada "Ümmedi Muhammedi'leriz".... Lütfen aşağıda alevi kelimesini bu anlam ile anlayalım.. Yoksa tabiki Hakk katında tek din İslam'dır.. bunun dışında isim söylemek ve bulmak doğru değildir.. Aşağıda soruya cevap vermek için kullanacağım alevi kelimesini bu anlamda anlayınız. ***Konuyu iki kısımda incelemek sanırım doğru olacak... *** Öncelikle...Alevilik ırki bir şey değildir.. Nasıl Bir kürt .. Türkmen.. yada Türk.. ermeni.. Alevi olabiliyorsa.. herhangi bir inanç gurubundan bir kimse de Alevi olabilir.. Ancak "Alevi oldum" demekle alevi olunmaz.. *** Alevilik sünniliğin aksine "Rıza ile" olmaktadır... zorlama.. baskı yoktur.. kendi rızası ile Alevi olmak isteyen can.... **Öncelikle Rehber (Rayber).. Edinir.. Rehber'iyle birlikte Pir huzuruna çıkar... *** Pir... Alevilik yoluna yani... Hakk-Muhammed-Ali yoluna "Rıza ile" giren cana Tarikat abdesti aldırır... Ayrıntı için aşagıdaki linke giriniz... http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=36558 **Bu can için "İkrar Ayin-i Cemi" düzenlenir ... böylece Alevi-islam yoluna girilmiş olur... ** Konun 2. boyutu ise.. Aslen.. 12 İmam neslinden gelmeyen hiç kimsenin.. dede yada baba olamamasıdır.. Bu kesinlikle soya dayanır.. ** Burada kişinin dini konularda ne kadar bilgili olduğu önemli değildir.... Sünni anlayışta herkes İmam olabilmekte iken.. Alevi-islam inanışında İmamet yada dini önder olarak görülen kimsenin kesinlikle Ceddi Muhammed Musatafa'ya dayanmalı.. Nesli Ali-ül Veliullah'tan.. yani 12 İmam'dan gelmelidir.. bu şartları taşımıyorsa.. kesinlikle dede-baba olunamaz.. Saygılarımla.. Canan1 24.02.2008, 13:57 kimse sizi bu dünyaya getirelimmi diye sormuyorlar.ama insanların kendi özgür iradeleriyle karar vereceği durumlardır bunlar.insan mantıklı düşündüğü an karar vermelidir neye inanıp neye inanmayacağına... evet,insanlarin beyni gelismis ve karakterleri oturmus oldugu an, kendi özgür iradeylen buna karar verebilir diye düsünüyorum... Saygilar kelebek 22 24.02.2008, 16:03 Alevi olunmaz alevi doğulur diye boşuna dememişler.Gerçekten alevileri kendine yakın buluyor, alevilerle daha iyi anlaşıyor, alevileri daha çok benimsiyor olabilirsin.Ama bunun için kendi meshebini değişmen gerekmez. ögretmen 24.02.2008, 16:50 Bir Alevi can sonradan Alevi olunurmu? diye sormuş . Alevi can kardeşim ,inançlar doguştan olur diye bir varsayım olamaz. Çünkü insan inançlarını dogdugu ,büyüdügü çevre ve toplumdan esinlenerek,oluşturur . Ben İngilterede dogsaydın,hiristiyan inancını benimserdim.İnançların genlerle ilgisi yoktur.Hacı Bektaş Veli Anadoluda,hiristiyan çocuklarını egiterek müslümanlaştırmış . İşte yeniçeri ocagının ,bu devşirme yoluyla oluşturulması. Onun için herkes Aleviliginin felsefesini benimseyerek,Alevi olunur.. yasemin_kurt 27.02.2008, 13:09 bence olunabilir aleviburak58 27.05.2008, 15:11 ARKADASLAR SONRADAN ALEVİ OLUNMAZ SÜNNİ SÜNNİDİR ALEVİ ALEVİDİR HERKES ÇİZGİSİNİ BİLSİN BEN KIZILBAŞIM AYRIM YAPMAM AMA SÜNNİLERDEN VE SONRADA ALEVİ OLUNUR DİYORSUNUZ YA BEN O MÜSVETTELERİDE SEVMEM ÇÜNKİ ALEVİ DOGUP ALEVİ ÖLÜNÜR SONRADAN ALEVİ OLUNMAZ KERBELADA O KADAR ŞEHİT VERİLDİ BUNLARA VERİLECEK YANIT BU OLMAMALI SÜNNİLERE KÖTÜ GÖZLE BAKILMASADA KERBELADA BİZİ ŞEHİT EDENLERDE BİZİ MADIMAKTA YAKANLARDA ONLAR BEN İNANMAM ÖYLE SONRADAN ALEVİ OLDUM DİYENLERE Bİ İNSAN NEYSE ODUR VE ÖYLE KALMALIDIR DİN VE MEZHEB KAYGISI YAŞAYAN KİŞİLER KİŞİLİKLERİ YERİNE OTURMAMIŞ KİŞİLERDİR [VEDE SONRADAN ALEVİ OLANLARA İNANMIYORUM BUNLAR PALAVRA KİŞİLİKLERİNİ KENDİLERİNİ BULAMAYAN TANIMAYAN İNSANLARDIR SONRADAN ALEVİ OLUNMAZ ÜSTÜNE BASA BASA SÖYLÜYORUM '''SONRADAN ALEVİ OLUNMAZ ALEVİ DOĞULUR ALEVİ ÖLÜNÜR :kzgn:kzgn::excl::excl::kzgn:kzgn: aleviburak58 27.05.2008, 15:24 Alevi olunmaz alevi doğulur diye boşuna dememişler.Gerçekten alevileri kendine yakın buluyor, alevilerle daha iyi anlaşıyor, alevileri daha çok benimsiyor olabilirsin.Ama bunun için kendi meshebini değişmen gerekmez. DEĞERLİ KARDEŞİM SANA KATILIYORUM AMA BEN BU DURUMA KATI BAKIYORUM :no: Arici01 27.05.2008, 15:37 Bir Alevi can sonradan Alevi olunurmu? diye sormuş . Alevi can kardeşim ,inançlar doguştan olur diye bir varsayım olamaz. Çünkü insan inançlarını dogdugu ,büyüdügü çevre ve toplumdan esinlenerek,oluşturur . Ben İngilterede dogsaydın,hiristiyan inancını benimserdim.İnançların genlerle ilgisi yoktur.Hacı Bektaş Veli Anadoluda,hiristiyan çocuklarını egiterek müslümanlaştırmış . İşte yeniçeri ocagının ,bu devşirme yoluyla oluşturulması. Onun için herkes Aleviliginin felsefesini benimseyerek,Alevi olunur.. Sana katılıyorum. aleviburak58 27.05.2008, 15:49 Ben hala inanmıyorum sonradan alevi olunmaz |