Orijinalini görmek için tıklayınız : Sonradan alevi olunur mu? Olunmaz ise neden?
Merhaba dostlar,
Bir sünninin aleviligi kabul edip o meshep e gecmesi icin ne yapmasi gerekir ?
Böyle birsey mümkünmüdür ?
Bu konu hakkinda yardimci olursaniz cok sevinirim !
TheGodfather 10.12.2005, 14:56 Merhaba dostlar,
Bir sünninin aleviligi kabul edip o meshep e gecmesi icin ne yapmasi gerekir ?
Böyle birsey mümkünmüdür ?
Bu konu hakkinda yardimci olursaniz cok sevinirim !
Vaktim olmadığı için detaylı cevap veremyeceğim..Biz aleviler herkese kucak açmaya özen gösteririz...Birisini inancımız gereği inictmekten haya ederiz..Elbette aleviliğe gönül vermiş her can alevi kökenli olmasada ikrar ceminde dedenin verdiği ikrarlada artık bir alevi olduğu şahitler tarfındanda tescil edilmiş olur..İkrar ceminde size bir anlamda refereans olabilcek(yani gerçekten alevi olmak isteyip istemediğinize şahitlik eden birisi) bir kişi gereklidir..Bu gibi kişiler dede veya cem ayinini düzenleyen canlar tarfından tanınmış olmalıdırlar..
şimdilik bu kadar ..........
selamlar sevgiler
Hüseyin69 10.12.2005, 17:46 Vaktim olmadığı için detaylı cevap veremyeceğim..Biz aleviler herkese kucak açmaya özen gösteririz...Birisini inancımız gereği inictmekten haya ederiz..Elbette aleviliğe gönül vermiş her can alevi kökenli olmasada ikrar ceminde dedenin verdiği ikrarlada artık bir alevi olduğu şahitler tarfındanda tescil edilmiş olur..İkrar ceminde size bir anlamda refereans olabilcek(yani gerçekten alevi olmak isteyip istemediğinize şahitlik eden birisi) bir kişi gereklidir..Bu gibi kişiler dede veya cem ayinini düzenleyen canlar tarfından tanınmış olmalıdırlar..
şimdilik bu kadar ..........
selamlar sevgiler
kardes sen sanirim musahiblikle karistirdin
herkes alevi olabilir buna ne cem ler ne dedeler nede bir baska birsey engel degildir baska dinlerde inanclarda mezheplerde cesitli gösterisler yapilir ama alevilikte bir sunni nin yada baska birdine mensup birkisinin aalevilige yönelmesi aleviligi benimsemesi gayet normaldir ama is musahiplige ikrarliga kadar ciktimi orasi ayridir bilirsinizki alevilikte ikrar veren bir kisi yedi göbek sülalesine kadar YARIN YANAGINDAN GAYRI HERSEY ORTAK tir ama günümüzde bu sart ne kadar yerine getiriliyor tartisilir kirvelik musahiplik gibi bir kavramlar oldukca kutsal sayilir bir ailedir neyse konuyu dagitmak istemyiroum dedigim gibi herkes alevi olabilir tipki siyasilerin dedigi gib ALEVILIK ALIYI SEVMEKSE BENDE ALEVIYIM vs gibi zaten cagdas hosgörü baris kardeslik icinde yasamak isteyen her insan ki katil dahi olsa alevi olabilir
sayin gurbet kardes bir sunni nin alevi mezhebine gecmesi icin ne yapmasi gerekir diye bir soru sormussun aleviligin cagdas bir yasam bicimi ayni din ayni kitab ayni peygamber sahibi oldunu aleviliginde kendine has kati kurallari oldugunu biliyorsa hic birsey yapmasina gerekyoktur
alevilikte müslümanlik islamlik hiritiyanlik yahudilik VE buna benzer yan kollari olan bir din veya islam dininin bir mezhebi degildir basli basina bir yasam bicimidir arab aleviligi ile anadolu aleviligi arasindaki fark islam adina uygulanan kati kurallardir
kücük bir örnek http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=2604
eline beline diline sahip ol, gördüm deme gördügünü eteginle ört, SSIR saklamasini bil, el ele el hakka
hak dedigimiz haktir batil dedigimiz batildir bunlarda aleviligin kendine has kurallaridir maddeler uzatilabilir belki ama ben kisa yazdim
thunderstorm 11.12.2005, 11:23 Bir sünni kisi niye alevi olmak istesin ki? Mezhep'lerin öz'ü ayni degilmi sonuçta? Inancina bagli olan bir "sünni" alevi olan, ama aleviligi sözden öte gitmeyen "alevi"den daha iyidir. Ama tabiki alevileri sevebilir, ama onun için mezhep degstirmek zorunda degildir. Bence yanlis bisey. Aleviler herkesi oldugu gibi kabul eder, o kisi kabuk degistirmek zorunda degil. Ayni sey sünnilesmis aleviler içinde geçerli...
arkadaslar yorumlariniz icin cok tsk ederim .... canerzincan kardesim beni cok aydinlattin bu konuda o yüzden sana özel olaraktan tsk etmek istedim . Thunderstorm kardesim görüsüne malesef katilmiyorum... bence arada cok fark var zaten arada görüs farkliligi olmasa sünnilik ve alevilik olmazdi, diye düsünüyorum. Yoldaslara selam olsun !!
rockçı turna 11.12.2005, 18:13 alevilikte sonradan alevi olma sansı yoktur diye bilirim. sanırım inançlarda bir yahudiler bir de aleviler için gecerli bu durum. yalnız alevi olmak isteyen bir kişinin bektaşi olma sansı var.
evet ; alevilik doğuşdandır sonradan alevi olunmaz..
ama nedense bide alevi doğup sünnigibi yaşayanlar vardır!!!! oda ayrı bi çelişki yaaa :3D_NG (6) neyse ben konuyu dallandırıp budaklandırmıyım
Sonrdan alevi olunmaz Alevi dogulur....sonrdan bektasi olunur
bizdede öle sölenir...Geçiş veya dönmek yoktur.. Yolundan ayrılan zaten düşkün olur...
Soru... X kişi alevi dogdu ve Y sünli kişi ile evlendi.. ve X kişi alevi inancından ayrıldı... Sünli meshebini benimsedi... Bu X ve Y ailesinin iki çocugu oldu birincisi A ve ikincisi B adını verdiler... A kişisi çevresinindeki alevi kişilerden etkilenerek sünli inancına göre yetiştirilmesine karşın aleviliği seçti.... bu kişi geçe bilirmiii....
X kisi Sünni meshebini seçmis A kisinin bundan sonra alevi olamaz bence .....Bir soy babadan ogla geçiyorsa alevilikte bana göre öyledir...
rockçı turna 11.12.2005, 19:07 bizdede öle sölenir...Geçiş veya dönmek yoktur.. Yolundan ayrılan zaten düşkün olur...
Soru... X kişi alevi dogdu ve Y sünli kişi ile evlendi.. ve X kişi alevi inancından ayrıldı... Sünli meshebini benimsedi... Bu X ve Y ailesinin iki çocugu oldu birincisi A ve ikincisi B adını verdiler... A kişisi çevresinindeki alevi kişilerden etkilenerek sünli inancına göre yetiştirilmesine karşın aleviliği seçti.... bu kişi geçe bilirmiii....
zaten eskisi gibi cok incelenemiyor bu konular... alevilerde dagınık yasıyolar artık... kimseye caktırmadan aleviyim desin; kimse anlamaz:)
şaka bir yana bir sünni gelip ben alevi oldum dese bizim toplum onu içine alır zaten... dürüst biriysee yadırganmaz; zaten cok istiyorsada dediimiz gibi bektaşi olabilir.
Babanın günahını ogluna ödetiyor olabilirmiyiz o zaman.. Baba düşkün ya oglu...
Babanın günahını ogluna ödetiyor olabilirmiyiz o zaman.. Baba düşkün ya oglu...
X kisi diye bahsettigin babamiydi:))) ben bayan olarak yorumlamistim ama bu ozaman kürtalevileri, arapalevileri derken ortaya sunni alevileri çikiyor...:)))
thunderstorm 11.12.2005, 19:23 Herkes oldugu gibi kalsa daha iyi olmazmi ? Sonunda hepimiz müslümaniz... Döneklik hosgörülür mü? Eger birisi mezhepinden geçiyorsa onu yanlis buluyor demek, ama hangi mezhep dogru? Her mezhep'in kendine göre iyi veya "kötü" yanlari yokmudur? Bence döneklik iyi degildir. Ya oldugun gibi görün yada göründügün gibi ol!
X kisi diye bahsettigin babamiydi:))) ben bayan olarak yorumlamistim ama bu ozaman kürtalevileri, arapalevileri derken ortaya sunni alevileri çikiyor...:)))
Olabilir.... Böle birum da sözkonusudur tabii....Ozaman ailerimiz alevi sünli aleviliğine karşı çıkmakla haklıdır...
rockçı turna 11.12.2005, 19:38 X kisi diye bahsettigin babamiydi:))) ben bayan olarak yorumlamistim ama bu ozaman kürtalevileri, arapalevileri derken ortaya sunni alevileri çikiyor...:)))
aklıma bişey geldi; gecmişte alevilerde dısarıdan ewlilik yada dısarıda topluluga katılım yoksa biz bir toplum olmuyomuyuz. yani kürt-türk-arap.. alevi degilde kürtçe-türkçe-arapça.. konussan alevi desekk daa doruu olmazmı???
durun bunu bir konu olarak tartısalım....
Arkadaslar benim kafam karisti simdi .... Hangisi dogru hangisi yanlis bilemiyorum ama ben bugün bir dede ile görüstüm bu konuyu... Bana verilen bilgi bügün söylediklerinizle cakismiyor cünkü " Bizim kapimiz her insana insanogluna aciktir, alevilikte cikarsan düskün olursun.Giripte cikmamak varolan bir gercektir" Simdi ben kime inanacagimi sasirdim... Sitedede verilen bilgiler birbirini tutmuyor?? ne dersiniz ?
Arkadaslar benim kafam karisti simdi .... Hangisi dogru hangisi yanlis bilemiyorum ama ben bugün bir dede ile görüstüm bu konuyu... Bana verilen bilgi bügün söylediklerinizle cakismiyor cünkü " Bizim kapimiz her insana insanogluna aciktir, alevilikte cikarsan düskün olursun.Giripte cikmamak varolan bir gercektir" Simdi ben kime inanacagimi sasirdim... Sitedede verilen bilgiler birbirini tutmuyor?? ne dersiniz ?
ya herkese evt kapimiz açiktir ama alevi olunmaz diyoruz , aleviligi sonradan benimseyen kisi bektasi olur.....
thunderstorm 11.12.2005, 20:52 en iyisi oldugun yerde kal kardesim, yoksa kafan daha çoook karisir...
tsk Ederim , Peki Aradaki Farki Bana Anlatabilirmisiniz ? Benim Bildigim Kadariyla Felsefe Ayni , Yasam Bicimi Ayni, DÜsÜnce Ayni ... Eger Yanlis Bilgi Almissam LÜtfe Beni DÜzeltin. Bektasilige Acik Olan Kapi Elevilige Neden Kapali Oluyor Anlamis Degilim ? Bence Alevilik Barisin, Birligin, Ve Baraberligin , GÜzelliklerin Oldugu Bir Inanc.... Alevilikte Ayrima Yer Oldugunu Kabullenemiyorum!!! Saygilarla
bu sözu yazmaktan cidden osandim Alevi dogulur, bektasi ise sonradan oluna bilir formumizi arastiriniz bekatasilik ve aleviligin arasindaki farki görursunuz... Size bir örnek bir Yahudu aleviligi felsevesini benimsedigi için alevimi oluyor her aleviligi seven yada olmak isteyen alevimi olacak alevilik bir soydur...Bektasi olamak icin bile yapilmasi gerekenler vardir
TheGodfather 11.12.2005, 21:45 bu sözu yazmaktan cidden osandim Alevi dogulur, bektasi ise sonradan oluna bilir formumizi arastiriniz bekatasilik ve aleviligin arasindaki farki görursunuz... Size bir örnek bir Hahudu aleviligi felsevesini benimsedigi için alevimi oluyor her aleviligi seven yada olmak isteyen alevi olacak alevilik bir soydur...Bektasi olamak icin bile yapilmasi gerekenler vardir
Merhaba Eda nasılsın ?
Sana maalesef katılmıyorum..Ama görüşüne saygım var..Beni ailem sizin düşündüğünüz gibi yetiştirmedi..Hiç unutmam babamın bana bir nasihatı vardır...''Şayet başka bir alevi sana alevi olunmaz doğulur derse sakın inanma..Çünkü alevilik yahudilik değildir.Bunu söyleyen inancında samimi değildir '' Ben bu sözü hep taktir etmişimdir.Ha sizi kesinlikle suçlamıyorumm..Sadece ben böyle bir aileden yetiştim bundan dolayı size katılamıyorum..Alevilik bir soydur diyorsanız şayet bu konuda nasıl bu kadar emin olabiliyorsun..Biraz açıklarsanız sevinirim..Benim atalarım 16.yyda Horasandan Anadoluya gelmişler..Tek bir soy olsaydı acaba bunu benimde bilmem gerekmezmiydi?
Alevilik bir soys ise eğer alevi inancı taşıyan bir canın inancına verdiğimiz ad nedir..Yoksa bektaşilik mi? O halde her alevi bir bektaşi midir?
Yine tekrarlıyorum alevi olmak isteyen her sunni can ikrar cemiyle şahitler huzurunda alevi olabilir.Bu yolu gerçekten beninsediğine karar verirlirse tabi.Ha soy bakımından alevi olamaz bizim için önemli olan soyu değil zaten..Önemli olan inancı..
selamlar sevgiler.
Yakapınarlı 11.12.2005, 22:13 Bektaşilerde tarikate girmeyi isteyen uygun bulunursa girebilir.fakat Alevilikte bu ancak kan bağıyla olur.her alevi bir bektaşidir ama her Bektaşi alevi değildir.yani Bektaşi olmak için hacı bektaşa inanmış ve onun gibi yaşamak yeterlidir.ama alevi olmak doğuştandır.
rockçı turna 11.12.2005, 22:21 Merhaba Eda nasılsın ?
Yine tekrarlıyorum alevi olmak isteyen her sunni can ikrar cemiyle şahitler huzurunda alevi olabilir.Bu yolu gerçekten beninsediğine karar verirlirse tabi.
thegodfather iide arkadasım aslına bakarsan alevi olmayan birisi cemede giremez ki...yani bizim kişisel düsüncelerimiz deil burda önemli olan bu yolun kuralının ne oldugu. bana kalsa hiç bir sorun yok fakat burda önemli olan bizim kişisel tercihlerimiz degil ki.
TheGodfather 11.12.2005, 22:32 thegodfather iide arkadasım aslına bakarsan alevi olmayan birisi cemede giremez ki...yani bizim kişisel düsüncelerimiz deil burda önemli olan bu yolun kuralının ne oldugu. bana kalsa hiç bir sorun yok fakat burda önemli olan bizim kişisel tercihlerimiz degil ki.
Peki arkadaşım kabul evet alevi sonradan olunmaz..Yüzyıllardır böyle dedik durduk ne oldu...Anadoluda ezici bir sunni nufus oluştu..Sunni nufus 60 millyona dayandı bizde neden hala hakkımızı alamıyoruz, cem evlerimizi açamıyoruz diye tartışalım ..Diyorumki bu saçma anlayış artık hafızalardan silinmeli.Alevilik bir soy değildir.Alevilik onu kuran bir çok alimden adını almıştır bu bir yoldur.Hak Muhammed ali yolu..Soy anlayışı bizi asimile etmektedir.. .Ne kadar taraftar toplarsak işte o zaman alevilik gerçek kimliğini bulur..Gelin canlar bir olalım sözüde artık sözde kalıyor maalesef..
selamlar sevgiler.
Yakapınarlı 11.12.2005, 22:35 [QUOTE=TheGodfather].Ne kadar taraftar toplarsak işte o zaman alevilik gerçek kimliğini bulur..maalesef..[QUOTE
BİZİM TARAFTAR TOPLAMAK GİBİ BİR AMACIMIZ YOKKİ İSTEYEN GELİR ALEVİ OLAMAZ AMA GELİN CANLAR BİR OLALIM OLAYI OLMUŞ OLUR.ALEVİLİK BİR PARTİ ÖRGÜT DEĞİLKİ TARAFTAR TOPLAYALIM.
TheGodfather 11.12.2005, 22:48 [quote=TheGodfather].Ne kadar taraftar toplarsak işte o zaman alevilik gerçek kimliğini bulur..maalesef..[QUOTE
BİZİM TARAFTAR TOPLAMAK GİBİ BİR AMACIMIZ YOKKİ İSTEYEN GELİR ALEVİ OLAMAZ AMA GELİN CANLAR BİR OLALIM OLAYI OLMUŞ OLUR.ALEVİLİK BİR PARTİ ÖRGÜT DEĞİLKİ TARAFTAR TOPLAYALIM.
Söylemek istediğimi yanlış anladınız Fatma can..
Alevilik yahudilik gibi olmamalıdır..Nedeni ise taraftar toplamak gibi değil..Çünkü benim bilidiğime göre alevilik islamın özüdür ve islamiyuette yahudi anlayışını kesinllikle kabul etmez..Gerçi ben bugune kadar alevi olmak isteyen sunni bir can görmedim..Kendi açıımdan söylüyorum bakın dikkat edin kendi düşüncemi dile getiriyorum...Alevilik babadan oğula felsefesi maalesef benim dinlere olan inancımı sarsıyor..Da ileri giderek söylüyorum ki eğere böyle bir anlayışı kabule tseydim benim bugun bir dinim olmazdı..Ha evet varsa o halde ben alevi değilim ve dinim yok..
Yani kısacası ben bu anlayşı kabul etmiyorum..Herkesime açık bir alevilik istiyorum ben...20 yıldır ben bu anlayışla yetiştirildim ve bunu değiştirmek gibi bir düşüncem de yok...Farklı farklı alevilikler vard iyelim geçiştirelim olayı..
Yakapınarlı 11.12.2005, 22:52 thegodfather kardeşim haklısın herkezin görüşüne saygımız var.şahsen bende hiç görmedim suunni olpta aleviliğe geçmek isteyeni.
Canlar tek tek yazdıklarınızı okudum evet o kadar farklı yorumlar varki dışarıdan bakan biri bunlar ayrı ayrı toplumların ayrı kültürlerin birleşim noktasındaki tartışmacılar sanacaklardır... Evet bende aleviliğin bir soy olduğuna inanıyorum. Ama bunu savunmuyorum... Dikkat edin inanmak kelimesi ben öyle olduğuna inandığım için öyledir diyorum... Soyumda tabiki bozulmalar olmuştur... hiçbirşey ilk günkü saflığını koruyamıyor. Yolum Hak Muhammed Ali yolu herkese açıktır bu yol inanca bir isim takılmasını onaylamıyorum... İnanç yaradanımla benim aramdadır. Ve yok olursun olamazsın gibi yorumlar inancı yaradanımdan alıp sizlerin eline veriyor gibi davranmak hiç birimize yakışmaz. Bugün içki içiyor diye cehennemde yanacaksın, alevisin yaptığın herşey günahtır senin gibi yorumlar yapan yobazlardan farkımız olmalı...
Gurbet can eğer gerçekten inanıyorsan ve inandıklarımıza saygı duyuyor benimseyebiliyorsan yaradanının katında sende bizdensindir. Bunu yorumlamak yada buna karar vermek hiçbir kula düşmez...
Kelimelerimde üzerinize hiçbir çıkarımda bulunmayın sözüm herkesedir sözüm kendimedir...
Sonsuz sevgi ve saygılar tüm canlara...
BooZer can yorumun icin tsk ederim... Sana katilmamam mümkün degil, Ayni düsünceleri paylasiyoruz... Diger arkadaslarin görüslerinede saygi duyuyorum!
bizdede öle sölenir...Geçiş veya dönmek yoktur.. Yolundan ayrılan zaten düşkün olur...
Cok guzel bir soruydu..:3D_NG: yani boyle X,Y,A,B diye ayirman soruya espiri katmis. Birde su, bilirmiii.... demen :3D_NG (9)
X kisi kendine inansin, merak etmesin baskalarida ona inancaktir. :sas:
Suda bir gercek ki, karga ne kadar adini degistirirse degistirsin sesinden taninir..:3D_NG (9)
bülentişcan 13.12.2005, 15:28 X kisi Sünni meshebini seçmis A kisinin bundan sonra alevi olamaz bence .....Bir soy babadan ogula geçiyorsa alevilikte bana göre öyledir...
Alevilik doğuştan kazanılır,yaşam içinde daha sonradan başka inançlara geçişler insanın aleviliğini kaybettirmez,o yine alevidir,Yoldan düşmüştür,düşkündür ancak alevidir taaki İnkar edene kadar.(Anadoluda asmile olmuş aslını unutmuş birçok köy kasabalar vardır),
Unatmamak gerekirki zaman içinde inanç ve düşünceler değişir,pişman olup gelirse kurban keser İkrarını yeniler düşkünlüğü kalkar.
Bizim yörede (Ankara Çubuk) bir deyim vardır.
Bir can yoldan cıkmış Ömrü uzun ola diye,
Hüseyin69 13.12.2005, 16:33 :sas:
karga ne kadar adini degistirirse degistirsin sesinden taninir..
bu cümleni sevdim yagmur
tek cümle nasilda ak la kara yi ayirmis
Aleviliği soy'a ve kan bağına bağlamak ne kadar doğru.
Her insan dünyaya gelişinde elbetteki ailesinin dinsel inanışına sahip olup o inanış doğrultusunda yetiştirilir. Bu açıdan bakarsak bütün dinsel inanışlar ve mezhepler soy'a ve kan bağına bağlı oluyor.
Ancak insan hayatının ilerleyen dönemlerinde din değiştirebildiği gibi mezhep veya inanışta değiştirebilir. Bu açıdan bakarsak sonradan Alevi olunamaz demek büyük bir hata olmaktadır.
Sonuçta Alevilik bir ırk değildir ki sonradan girelemez olsun. Şayet öyle olsaydı o zaman Alevilik bir ırkın veya bir kabilenin tekelinde olurdu ve bugün bu site içerisinde yer alan Türk-Kürt-Zaza-Arap Alevisi terimlerinden sadece birisini kullanmak durumunda olurduk.
bülentişcan 14.12.2005, 12:56 sevgili canlar galiba gözden kaçırdığımız bazı şeyler var,bu günün değerleri ile 1000 yıllık ve/ya daha eski tarihi olan kurumsallaşmış ve bu kurumsallaşması sayesinde bu güne kadar gelen Alevi inanç,kültür ve yaşam biçimini yargılıyoruz,
1-Alevilik kan ve soya bağlı olmasaydı bugüne kadar gelirmiydi?
2-Osmanlı baskı ve zülmünden nasıl ayakta kalırdı.
3-Niçin ötekiler Alevi değil?
bu tip soruları çogaltabiliriz,evet aradan uzun zaman geçmiş, herkes kendi saflarını belirlemiş ,bu bir secere olmuş.
Bugünkü İnsan hakları bireysel özgürlüllerin devletler tarafından garantiye alınması alevi inancının kurumlarını özünü yargılamak veya eleştiri getirmek ne kadar doğrudur.
alevilik bireysel değil topluluk halinde yapılan bir inançdır.Bizlerin ibadet yeri Cemevleridir,burda bireysel ibadet yoktur,yani İnancımı kim degerlendirecek Tanrı ile kul felsefesi güdersek Cem evine değil ,Camii ye gitmek gerekecek.
Toplumların ve İnançların tarihi gelişim şartlarınıda göz önünde tutmalıyız diye düşünüyorum.
dostum alevilige gecmek icin muhtardan bir ilmihaber al gel ordanda kaymakamliga git ondan sonrada bana gelirken 4 tane vesikalik fotoraf cekil gel ben seni alevi yaparim simde demeyin bu nasil cevep neden dalga geciyosun böyle basa böyle tras kardesim kusura bakmada bu nasil sacma soru yaaa ben hayatimda böyle sacma soru duymadim alevilik sanki bir vatandaslikmidirki alevilegi gecilsin alevi alevidir sunnide sünni gecemessin hic kusura bakma ama düsünce olarak düsünebilirmiyim dersen bunu yapabilirsin ama direk gecis olmaz kardes
Yakapınarlı 14.12.2005, 14:15 dostum alevilige gecmek icin muhtardan bir ilmihaber al gel ordanda kaymakamliga git ondan sonrada bana gelirken 4 tane vesikalik fotoraf cekil gel ben seni alevi yaparim simde demeyin bu nasil cevep neden dalga geciyosun böyle basa böyle tras kardesim kusura bakmada bu nasil sacma soru yaaa ben hayatimda böyle sacma soru duymadim alevilik sanki bir vatandaslikmidirki alevilegi gecilsin alevi alevidir sunnide sünni gecemessin hic kusura bakma ama düsünce olarak düsünebilirmiyim dersen bunu yapabilirsin ama direk gecis olmaz kardes
kardeş hiç güleceğim yoktu yaa demek bu kadar zor temiz hal kağıdını unutma adliyeden son 6 ay içinde alınmış olması gerek.:3D_NG:
he bak bunu unutmusum agzina saglik fatma baci bide temiz kagidi getir kardes söylemeye gerek yok tabi gelirkende bir sise raki getir onuda gectikten sonra kutluycagiz meze falan bide bu meret mezesiz gitmiyoda
Ozaman ben bir soru sorayim sayin Polata bir sunni ile evlilik yapsan bir alevi kizindan dogan cocuklar alevimi olacak.......
ben burda polata'nın yazdıklarına katılıyorum. ne yani şimdi bizler soydaşmıyız???
alevilik felsefesini anlamdan şekilci düşüncelerle hareket ediyorsanız, aleviliği kan bagı sanıyorsanız, özü sevgi olan bir dinden nasibinizi almamışsınız demektir. birde buna alaycı üsluplarla cevap yazmak çok çirkin. burda dalgageçilmesi gerken birşey varsa oda insanların aleviliğini dna testine tabitutmanızdır. süni inaç sistemi allahtan korkamak üzerine kurulmuştur. alevlik inanç sitemi ise allahı sevmek üzerine kurulmuştur. bir insan allahtan korkamaktan vaz geçip, yaşam biçimini korkunun esri olarak ezber zihniyetle sürdürmek yerine allahı sevmeyi seçip yaşam biçimini buna göre sürdürürse alevi olmak yoluna girmiştir. aleviliğinde birtakım şekli unsurları vardır tabiki ama bunlar sevgi felsefesi yanında önemsiz ayrıntılar olarak kalır.
ben burda polata'nın yazdıklarına katılıyorum. ne yani şimdi bizler soydaşmıyız???
alevilik felsefesini anlamdan şekilci düşüncelerle hareket ediyorsanız, aleviliği kan bagı sanıyorsanız, özü sevgi olan bir dinden nasibinizi almamışsınız demektir. birde buna alaycı üsluplarla cevap yazmak çok çirkin. burda dalgageçilmesi gerken birşey varsa oda insanların aleviliğini dna testine tabitutmanızdır. süni inaç sistemi allahtan korkamak üzerine kurulmuştur. alevlik inanç sitemi ise allahı sevmek üzerine kurulmuştur. bir insan allahtan korkamaktan vaz geçip, yaşam biçimini korkunun esri olarak ezber zihniyetle sürdürmek yerine allahı sevmeyi seçip yaşam biçimini buna göre sürdürürse alevi olmak yoluna girmiştir. aleviliğinde birtakım şekli unsurları vardır tabiki ama bunlar sevgi felsefesi yanında önemsiz ayrıntılar olarak kalır.
Evet alevilik sevgi üzerine kurulmuşdur.Ama bu zamana kadar gelebilmişse bunu o beğenmediğin sistem sayesindedir...
Yakapınarlı 14.12.2005, 19:45 sanırım yanlış anlama var.alevi doğulur evet bunu savunuyoruz.ama bizim yolumuz herkeze açık.isterlerse bu yolu benimserlerse yolumuza girebilirler ama bektaşi olarak bektaşilik ve alevilik burda ayrılır zaten.yani her alevi bektaşi olabilir ama her bektaşi alevi değildir.
böyle bir sitem yok siz varoldunu sanıyorsunuz sadece. aleviliğin bugüne kadar gelmesinin sebebi çok saglam bir felsefeye sahip olmasıdır. ayrca her anne baba çocukarının kendi inaçlarında bir dini inanca sahip olmasını ister ve bunun için çaba sarfeder. buda çocukların ailenin sahip oldugu inanç sitemine sahip olması sonucunu dogururki bu alevilige özel bir durum degildir, bütün inanç sitemlrinde aynı olan genel bir durumdur.
Evet alevilik sevgi üzerine kurulmuşdur.Ama bu zamana kadar gelebilmişse bunu o beğenmediğin sistem sayesindedir...
sanırım yanlış anlama var.alevi doğulur evet bunu savunuyoruz.ama bizim yolumuz herkeze açık.isterlerse bu yolu benimserlerse yolumuza girebilirler ama bektaşi olarak bektaşilik ve alevilik burda ayrılır zaten.yani her alevi bektaşi olabilir ama her bektaşi alevi değildir.
Benim demek istedigimde budur.... ben tersini savun muyorum bendemiyorum biz herkese kapaliyizdiye.....Bir sunnii yada baskalari bektasi olabilir ama alevi olamaz... bu konuda Sakir keçelini kitapbi vardir onu okuyun.....
Yakapınarlı 14.12.2005, 21:04 Benim demek istedigimde budur.... ben tersini savun muyorum bendemiyorum biz herkese kapaliyizdiye.....Bir sunnii yada baskalari bektasi olabilir ama alevi olamaz... bu konuda Sakir keçelini kitapbi vardir onu okuyun.....
bende sana demedim senin böyle düşündüğünü anladım zaten aynı düşüncedeyiz.benimde okuduğum tüm bilgiler bu yönde.
böyle bir sitem yok siz varoldunu sanıyorsunuz sadece. aleviliğin bugüne kadar gelmesinin sebebi çok saglam bir felsefeye sahip olmasıdır. ayrca her anne baba çocukarının kendi inaçlarında bir dini inanca sahip olmasını ister ve bunun için çaba sarfeder. buda çocukların ailenin sahip oldugu inanç sitemine sahip olması sonucunu dogururki bu alevilige özel bir durum degildir, bütün inanç sitemlrinde aynı olan genel bir durumdur.
Bence sende olmadıgını sanıyorsun sadece....
Dışardan birisi alevi olamaz.... Bektaşi olabilir...
Sayın Bülentişcan'ın sevgili canlar galiba gözden kaçırdığımız bazı şeyler var,bu günün değerleri ile 1000 yıllık ve/ya daha eski tarihi olan kurumsallaşmış ve bu kurumsallaşması sayesinde bu güne kadar gelen Alevi inanç,kültür ve yaşam biçimini yargılıyoruz,
1-Alevilik kan ve soya bağlı olmasaydı bugüne kadar gelirmiydi?
2-Osmanlı baskı ve zülmünden nasıl ayakta kalırdı.
3-Niçin ötekiler Alevi değil?
bu tip soruları çogaltabiliriz,evet aradan uzun zaman geçmiş, herkes kendi saflarını belirlemiş ,bu bir secere olmuş.
Sayın Eda'nın Ozaman ben bir soru sorayim sayin Polata bir sunni ile evlilik yapsan bir alevi kizindan dogan cocuklar alevimi olacak.......
Sayın tunc2'nin bu nasil sacma soru yaaa ben hayatimda böyle sacma soru duymadim alevilik sanki bir vatandaslikmidirki alevilegi gecilsin alevi alevidir sunnide sünni gecemessin hic kusura bakma ama düsünce olarak düsünebilirmiyim dersen bunu yapabilirsin ama direk gecis olmaz kardes
Sayın fatma koparan'nın Bektaşilerde tarikate girmeyi isteyen uygun bulunursa girebilir.fakat Alevilikte bu ancak kan bağıyla olur.her alevi bir bektaşidir ama her Bektaşi alevi değildir.yani Bektaşi olmak için hacı bektaşa inanmış ve onun gibi yaşamak yeterlidir.ama alevi olmak doğuştandır.
yazdıklarını değerlendirmeden önce mezhep, tarikat ve tasavvuf kelimelerinin anlamlarına bakmak gerekir. Forum içerisinde başka bir konu başlığında yazdığım (http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=1330&page=11 ) yazıda belirttiğim üzere mezhep Arapça kökenli bir kelime olup gitmek, gidilen yol anlamına gelmektedir. Mezhepler dinlerin içerisinde farklı felsefelerin, düşüncelerin ve inançların çıkması ile oluşmuştur. Kendi içlerinde tür çeşitleri vardır (fıkıh mezhepleri gibi). Mezheplerin dinsel söylemler de yetersiz kaldığı, bütünsel birlikteliği sağlayamadığı noktalarda daha sıkı bağlarla birbirine bağlanmış toplulukların oluşumu ile şekillenir. Bir diğer ifade ile Arapça yol anlamına gelen tarik kelimesinin cem (çoğul) halidir, yollar anlamındadır. Kişinin nefsinin terbiye edilmesi suretiyle Allah'a ulaşmasını sağlayan İslam orijinli ve İslam akidesi üzerinde yürüyen kişi veya kişilerin birliktelik gerçekleştirdiği gönüllü örgütlenme diye de tanımlayabiliriz. Tasavvuf ise tarikat ile benzer anlamlar taşımakla birlikte;İslam felsefesi ve Platon’un felsefi anlayışıyla beslenip şekillenen "tanrı-insan-evren" bütünlüğünü savunan görüş olarak özetleyip mana alemi ile ilgili bir duyuş, düşünüş, ve inanış sistemi, bu sistemde sadece Allah’ın birliği değil, Allah’ın varlığı ve onun yegane mutlak varlık olduğu esasına dayanan bir oluşum olarak tanımlayabiliriz. Tekkelerin çıkışında da Tasavvuf büyük rol oynamış ve bu doğrultuda Allah’a varma yollarını heyecan ve aşk esasına bağlayan tekkeler meydana çıkmış ve sufiler tekkelerde toplanmışlardır.
Tarikatlar, mezheplerin bir alt katmanı olup daha az sayıda ancak bağları daha sıkı insanların bir araya gelmesinden oluşur. Benzer durum tasavvuf ve onun doğrultusunda şekillenen tekkeler içinde geçerlidir. Tekke ve tarikatlar da aynı yol için birliktelik oluşturan insanlar bir araya gelir. Her ikisinin de felsefi yaklaşımı bağlı oldukları mezheplerden daha derindir. Normal bir insana mezhep yeterliyken, inanç bakımından daha derinlere inmek isteyen, mezhep bilgileri ile sorularına cevap bulamayan, Allah ile bütünleşme, ulaşma, hizmet etme gibi eylemlerde bulunmak isteyen insan için tekke-tasavvuf-tarikat ancak çözüm yeridir.
Bu bağlamda Bektaşilik bir tasavvuf, sufi bir inanış olarak doğmuş ancak zaman içerisinde bir tarikat halini almıştır. Bektaşilik sufi inanış gereği vahdet-i vücut doğrultusundadır. Her tarikat bir mezhebe doğal olarak bağlı olup, mezhepten doğmaktadır. Bektaşilik de Türk-Anadolu Aleviliğin içerisinde doğmuş, temelini, inanış esaslarını ondan almıştır.
Daha önce de belirtiğim üzere her insan dünyaya gelişinde elbetteki ailesinin dinsel inanışına sahip olup o inanış doğrultusunda yetiştirilir. Bu açıdan bakarsak bütün dinsel inanışlar ve mezhepler soy'a ve kan bağına bağlı olmaktadır. Dünya'ya gelişimiz sırasında ki öz kimliğimizde doğal olarak ailemizin ırkı, dili, dini, mezhebi yer alacaktır. Bu açıdan bakarsak elbetteki bütün dinler ve mezhepler önce soy'a dayalı olarak gelişimlerini sürdürmekte ve devamlılıklarını sağlamaktadırlar. Bu sadece Alevilik için değil genel isimleri ile Sünnilikte, Şiilikte, Düzrzilikte, Ortodokslukta, Katoliklikte, Protestanlıkta olmak üzere bütün dinler ve onlara bağlı mezheplerde geçerlidir. Dolayısı ile Sn. Bülentişcan'ın yazısında ki sorularda cevaplanmış olmaktadır.
Sn Eda'nın sorusuna cevap vermek bir açıdan kolay başka bir açıdan zor. Aslında sorunun cevabı düşünceleri içerisinde yatmaktadır. Soruyu Alevi-Sünni evliliği gibi farklı dinden evlenmiş kişiler içinde ele alıp değerlendirebiliriz. Çocuk doğuşunda ne Alevi ne de Sünni olacak, gelişiminde baskın olan inanışı seçecek ve ilerleyen yaşında kendi mezhebini belirlemiş olacak. Hangi mezhep inanışına göre yetiştirilirse hangisini benimser ise o mezhebi kabul edecek ve o mezhepten olacak. Doğal olarak bundan farklı birşey beklemek de yanlış olur. Bir din'i ve mezhebi bütünüyle soy ve kan bağına bağlamak işte bu açıdan yanlış. Evet iki aynı din ve mezhepden insanın evliliklerinden doğan çocuk doğal bir şekilde o din ve mezhepten oluyor ki bununda nedeni farklı bir şey görmemesinden, tek inanışın bulunduğu ortamda bulunup yetiştirilmesindendir. Bir şey daha eklemek gerekir dinler veya mezhepler sonradan ortaya çıkmışlardır. Alevilikte sonradan ortaya çıkıp şekillendiğine göre ve bugün için içerisinde farklı ırktan ve dilden insanları bir araya getirdiğine göre demek ki bütünü ile kan bağına bağlamak yanlış olmaktadır. Aksi halde sadece tek ırkın dinsel inanışı olması gerekirdi. Bu durumda da site içerisinde ki bir çok yazı ve söylem anlamsız olur.
Sn. Fatma Koparan'ın her Aleviyi bir Bektaşi sayıp her Bektaşiyi bir Alevi saymamasını ise yukarıda açıklamaya çalıştığım mezhep-tarikat-tasavvuf-tekke açıklamaları doğrultusunda incelediğimizde katılmak uygun olmamakta. Sonuçta Türk-Anadolu Aleviliği bir mezhep, Bektaşilik ise o mezhebin bir alt katmanı olan tarikattır. Bu bakımdan tam tersini söylemek daha doğru olacaktır. Her Bektaşi bir Alevidir ancak her Alevi bir Bektaşi değildir demek mezhep-tarikat-tasavvuf açısından daha doğru bir söylemdir. Sn. Fatma Koparan'ın belirtiği şekilde olmasaydı dedelerin hepsinin Bektaşi postuna bağlı Çelebi dedeleri olmaları gerekirdi. Dikkat edilirse dedelerin büyük bir kısmı Ocakzade dedeler olup Bektaşi postuna bağlı değillerdir.
Din, mezhep ve tarikatlara elbetteki girmek ve kabul görmek öylesine kolay değildir. Ailesel olarak yani soy ve kan bağı ile o mezhebe bağlı olanları sorgulanmasada, bilgilerini sınanmasada, belirli sınav veya kademelerden geçirilmesede doğal olarak o mezhepten sayılmasına karşın o mezhebe girmek isteyen kişi için sorgulama, sınav veya kademe işlemleri yapılmaktadır.
Bütün bunları değerlendirdiğimizde sonradan Bektaşiliğe giren, Bektaşi tarikatına bağlanan birisi doğal olarak Alevi mezhebine de bağlı biri olmaktadır. Yanlış hatırlamıyorsam ki ikrar cemi bir mana da Aleviliğe/Bektaşiliğe girişi temsil etmektedir.
bülentişcan 15.12.2005, 12:47 Sayın Bülentişcan'ın
Sayın Eda'nın
Sayın tunc2'nin
Sayın fatma koparan'nın
yazdıklarını değerlendirmeden .
Soğol,yazımızı dikkate almış değerlendirmissin ,sanırım sorularımla anlatmak istediğim şeyleri kaçırmıssın,ve yazının sonunda yıne aynı hataya düşmüşsün,
Anlatmak istediğim bugune gelen inançımızın, o günkü şartlar içinde dğerlenirilmesi,bugünkü din ve vicdan özgürlüğü rahatlığı içinde yok alevi olunur olmaz gibi tabanı olmayan tartışmalara , ha o günkü şartlar nedir diye düşünmeleini istemişdim.
verdiğin ling (öylemi tanımlanıyor sanal alemin sözcüklerini pek bilmiyorum sade kullanıcıyım) adresine girdim,Orda yazdıklarını burada tekralamıssın hoş eline sağlık emek vermişşin,ançak CANDACAN'ın o yazına gerekli yanıtı vermiş,
farklı dın ve mezhep evliliklerinde de sana katılmıyorum, yine kan ve soy sürülür sevgili polata yani baskın olan inanç değil,baba sunni yada farklı dindense o da o din ve mezhepdendir.
Tekkelere gelen inançları ne olursa olsun o insanlar o tarikat mensubu sayılır,
Din ve mezheplere geçiş veya katılım zor değildir,islam için Kelimeyi şahadet yeterli olacaktır,İbadet açıındanda 4 mezhepden birinin içtihatını secer ve ibadetini yapar,
evet tekkelere girişlerde belli kalıplara uymak,o tekke şeyhi Piri tarafından kabullenmesi gerekir,ve o şahıs için de bir katılım ikrar töreni yapılır,
seninde yazdığın gibi insanların ebevenleri hangi din,mezhep,tarikattansa çoçuklarıda ondandırç
Hanefi,Hanbeli,Maliki,şafi mezheplerinin kurucusunu biliyorumda cahilliğime ver.
Alevi Mezhebinin kurucusu Kimdir?
izmirksk 15.12.2005, 14:26 ben bundan önce fikrimi belirtmiştim
bence aleviliğe girişde çıkışta mümkündür.
alevilik genetiksel olgu değildir.(yani genetiksel şifreleri olan bir şey değildir)
alevilik dinde değildir.(eğer din ise dinde dönüşte serbest)
alevilik mezhepde değildir(eğer mezhepse bile mezheplerde geçişte serbest)
yani zaten çağlar boyu asimile olan ve sayıları sürekli azalan bir toplumun böyle bir katı kuralı olması halinde yakın yüzyılda nesli tükenen bir olgu olabileceğini söyleyebiliriz.
alevi biri sünni olup aleviliği terkedebilirken,alevi olmak isteyen birisine hiç kimse sonradan alevi olamaz demek aleviliğin kalbine altın vuruşdur.
Sn. Bülentişcan,
Orda yazdıklarını burada tekralamıssın hoş eline sağlık emek vermişşin,ançak CANDACAN'ın o yazına gerekli yanıtı vermiş, verdiğim adreste yer alan yazdıklarımın bir kısmını buraya aktarmıştım. Orada ki konu inanışın felsefik boyutuna, vahdet-i vücut inanışına geçtiği için yazmıştım. Üstelik henüz Sn.Candacan bu yazımla ilgili bir yorum yapmadı, cevap vermedi. Bu yanlış anlaşımlara neden olmasın, yazınıza gerekli yanıtı vermiş diye yazdığın için bu açıklamayı yapma gereği duydum.
Sorularınla anlatmak istediğin şeyi kaçırdığımı pek düşünmüyorum. Sorularınla vardığın sonuç seninde yazdığın gibi evet aradan uzun zaman geçmiş, herkes kendi saflarını belirlemiş ,bu bir secere olmuş. bu durumda ben yanlış anlamadım ise Alevilik soy ve kan bağı ile olur, katılımlara ve genişlemelere kapalıdır sonucu çıkmış oluyor.
farklı dın ve mezhep evliliklerinde de sana katılmıyorum, yine kan ve soy sürülür sevgili polata yani baskın olan inanç değil,baba sunni yada farklı dindense o da o din ve mezhepdendir. Katılmaman doğaldır sonuçta forumlar farklı görüş ve düşüncelerin paylaşıldığı yerlerdir. Ancak baba hangi din ve mezhepten ise çocuk da din ve mezhepten olur gibi kesinlikler koymak pek gerçekçi olmaz. Evet belki nüfus cüzdanında ki din hanesine babanın dini yazılacaktır ancak bu çocugun büyüdüğü ortam için ne kadar doğru olur. Alevi-Sünni evliliklerinde ki çocukların yetiştirilmesinde anne ve babadan hangisi baskın, çevre hangisinde ağırlıklı ise çocukda doğal olarak o mezhebe yönelecektir ki bunun olmasıda normaldir. Düşünceni bir örnekle incelersek, baba sünni anne Alevi ve eşler boşanıp çocuk anne de kaldığında çocuk sadece anne ve annenin bulunduğu çevre içinde yetişir ki bu durumda da çocuğun Sünni olma olasılığı ne kadar olur?
Din ve mezheplere geçiş veya katılım zor değildir,islam için Kelimeyi şahadet yeterli olacaktır,İbadet açıındanda 4 mezhepden birinin içtihatını secer ve ibadetini yapar,
evet tekkelere girişlerde belli kalıplara uymak,o tekke şeyhi Piri tarafından kabullenmesi gerekir,ve o şahıs için de bir katılım ikrar töreni yapılır,
seninde yazdığın gibi insanların ebevenleri hangi din,mezhep,tarikattansa çoçuklarıda ondandırç
Hanefi,Hanbeli,Maliki,şafi mezheplerinin kurucusunu biliyorumda cahilliğime ver.
Alevi Mezhebinin kurucusu Kimdir? Bahsettiğin 4 mezhep sünni kaynaklarca öne sürülen mezheplerdir. Hatta kimi sünni kaynakları bu sayıyı 7 olarak blirler. Kimi İslam alimleri ise Hz.Muhammed'in "benden sonra 73 parçaya ayrılacaklar" sözünü referans alıp mezhep sayısının 73 olduğunu ileri sürerler. Mezhepler çeşitli yönlerden farklı dal içerisinde yer alırlar ki örneğin fıkıh mezhepleri gibi. Kaldı ki ibadet açısından bakarsan bahsettiğin 4 mezhep aynı uygulamalar içerisindedir.
Yazında Hanefi, Şafi, Maliki ve Hanbeli mezheplerini yazmışsın ki Caferilik de bir mezheptir ve kurucusu bellidir. Evet bu mezheplerin kurucuları bellidir, kurucuları tarafından İslam'a getirilen yorum, felsefi bakış gibi nedenlerle doğmuştur. Alevilik de ise bunu söylemek veya çıkışını bir tek isme bağlamak yanlıştır. Aleviliğin çıkış noktasına, başlangıcına baktığımızda bunu daha net görmekteyiz. Kısa tabirle Alevilik, Horosan’da Türk-Türkmen boylarının İslam dinine geçişlerinde geçmiş inançlarını bu yeni dinle harmanlamaları, örtüştürmeleri ile şekillenmiş, İslam'ın zahiri ifadelerini, Arap ibadet şekillerini değil batıni ifade ve kendi geçmiş ibadet şekillerini alarak bir nevi kendisine uygun, geçmişi ile barışık bir dinsel inançtır. Bu doğrultuda da İslam içerisinde yer alan ve isimlerini de kurucularından alan mezheplerden farklıdır.
bülentişcan 15.12.2005, 17:25 Alevilğe gecmekden ne anlıyorsunuz anlamıyorum,Yani burası köy kahvesi değilki isteyen gelsin,isteyen gitsin,olayın sosyal boyutu atlanıyor gıbı,
Tekke veya Dergah aleviliğinde veya sisteminde giriş ve cıkışlar daha önce yazdıgım gibi pirin icazetine baglıdır.
Alevi ibadeti toplu yapılılmakta idi o dönemde aynıydı,bu dönemde aynı,Köy yada kasabalara birlikte yerleşmiş insanlar birlikte ibadet ederlerdi,ve o cemi ayine yabancının girmesi engellernirdi,çünkü yasakdı,
Bu nedenle Çevrenin ve devletin baskıları neticesinde,kapalı toplum ınanc ve yaşam biçimi geliştirilmiş dışarıdan gelecek inançsal ve kültürel baskılarıda önlemişlerdi,
Düşüyormusunuz ki her gelen sizin köye gelecek arkadas ben alevi olcam deyıp ceme gircek hayır,işte burda soy ve ırka baglanıyor,hem inanç olarak hemde etnik olarak,
bugn içinde bu kurallar aynıdır,ötekilerden bize gelmek isteyen olmadığı gibi,İnsalarda olan oto kontrol sistemi ile o yabancıda alınmayacaktır.
eger boyle olsa nıye köyler ayrılmış sunni alevi diye sormak gerekiyor ve niye bir silsile yolu tutlmuş,
Alevi inancına Türk eski geleneklerinin etkisi olduğu kadar,göç yolları ve Anadolu eski kültürlerinide katmak gerekiyor,
Kurucuları belli olmayan bir mezhep, bağışla ilk kez duyuyorum.
Candancan arkadaş batını anlamda tanrı-insan-evren hakkında bizi bilgilendirdiğini sanıyorum yanlışmış olabilirim tekrar okuyacağım
Hz.muhammede aftedilen o hadis tutmadı bugün 100 lerce ayrılık saymak mümkün,
Caferilik de bir mezhepdir.
Sevgili polata bügün alevilerin sorunu bunlar değil,mevcutları asimile olmaktan kurtarmak,sosyal ve kültürel haklarını korumak olduğuna inanıyorum
DOSTCAKAL
Kizilbas 66 16.12.2005, 09:37 Alevilğe gecmekden ne anlıyorsunuz anlamıyorum,Yani burası köy kahvesi değilki isteyen gelsin,isteyen gitsin,
Candancan arkadaş batını anlamda tanrı-insan-evren hakkında bizi bilgilendirdiğini sanıyorum yanlışmış olabilirim tekrar okuyacağım
Sevgili polata bügün alevilerin sorunu bunlar değil,mevcutları asimile olmaktan kurtarmak,sosyal ve kültürel haklarını korumak olduğuna inanıyorum
DOSTCAKAL
Degerli Arkadasim .... Mantikli ve güzel yazindan dolayi tebrik ediyorum... Düsüncelerine katilmamak mümkün degil..Eline saglik...
Saygilarimla.........
izmirksk 16.12.2005, 11:20 Alevilğe gecmekden ne anlıyorsunuz anlamıyorum,.
DOSTCAKAL
sevgili arkadaşım olaya duygusal yaklaşmamak gerek.en kısa ve yalın şekilde soruyorum
alevilik nedir?(bunu tanımla.din mi, tarikat mı,mezhep mi .....?)sen tanımını yap o tanım çerçevesinde tartışalım.
bu işte gün ışığına çıksın.ama aleviliğe ne sıfat verirsen ver sonradan olunabilir bunu göstermek içinde senden aleviliğin tanımını yapmanı bekliyorum.önce tanımını yap o tanım etrafında tartışalım.
Ben bu konuyu biraz arastirdim ben biraz ön yargiliyim kabul ediyorum ama sayin Polatanun yazdigi yaziya benzer yazilar alim.... ama biz alevi kesimin sorunu Herkes farkli seyler söyluyor Tek agiz olabuyoruz neyazikki....Bu konuda yinde düsundugumden sey belirlidir....Bana göre isteyen herkes alevi olamaz....
geçmiş devirlerin sosyal olgularının inançlar üzerindeki etkisini kalıcı sanmak ve bu etkilerin o inancın özü oldugunu savunmak geçmişte bir yaşam sürmektir. bu yanlışa süni toplumda düşmüş ve 1400 yıl önceki ortamın getirdiği arap sosyal yaşantısını islam dini olark algılama yanlışına düşmüşlerdir. bu yazıdan anladıgım kadaryla sizde aynı taz bir yanış anlama içindesiniz.
alevilik gentik bir olay deyildir böyle oldugunu öne sürüyorsanız alevi oldugumuzu sanan bizlerin hemen bir dna testi yaptırıp geçekle yüzleşmesi gerkir. böylece toplumun bir ortalama dna yapsı çıkarılır ve bu ortalamanın altında dna uyumu gösterlere alevi olmadıgı açıklanıp bektaşilikle tesli edilerek kaderine terk edilir. giden gider kalan saf arı ırkla yola devam edilir.
her dininin yobazları vardır ne yazıki aleviliğinde var. yobaz anlamaz dinlemez matıktan yoksundur, ezberletilmiştir bazı şeyler ve oda bunları tekrar ederek böyledir der durur. bir sevgi dininine sahip olup ırkçılık yapmak kadar tezat bir durum olamaz herhalde. allah sevgisiyle yogrulmuş bir inanç sitemini bukadar bastileştirme hakı hiçbirimizde yok. hem varlıgın biriğinden basedeckiniz, var olan herşeyin allahın bir parçası oldugunu savunacaksınız, 40 lar ceminde 40 canın bir can olarak allaha yönlmesine şahtlik edecekiniz, sonrada dönüp genin uymuyorsa bizden deyilsin diyeceksiniz. siz allahın doguştan şanslı kulları ne yazıki anlamışsınız aleviliyi.
Alevilğe gecmekden ne anlıyorsunuz anlamıyorum,Yani burası köy kahvesi değilki isteyen gelsin,isteyen gitsin,olayın sosyal boyutu atlanıyor gıbı,
Tekke veya Dergah aleviliğinde veya sisteminde giriş ve cıkışlar daha önce yazdıgım gibi pirin icazetine baglıdır.
Alevi ibadeti toplu yapılılmakta idi o dönemde aynıydı,bu dönemde aynı,Köy yada kasabalara birlikte yerleşmiş insanlar birlikte ibadet ederlerdi,ve o cemi ayine yabancının girmesi engellernirdi,çünkü yasakdı,
Bu nedenle Çevrenin ve devletin baskıları neticesinde,kapalı toplum ınanc ve yaşam biçimi geliştirilmiş dışarıdan gelecek inançsal ve kültürel baskılarıda önlemişlerdi,
Düşüyormusunuz ki her gelen sizin köye gelecek arkadas ben alevi olcam deyıp ceme gircek hayır,işte burda soy ve ırka baglanıyor,hem inanç olarak hemde etnik olarak,
bugn içinde bu kurallar aynıdır,ötekilerden bize gelmek isteyen olmadığı gibi,İnsalarda olan oto kontrol sistemi ile o yabancıda alınmayacaktır.
eger boyle olsa nıye köyler ayrılmış sunni alevi diye sormak gerekiyor ve niye bir silsile yolu tutlmuş,
Alevi inancına Türk eski geleneklerinin etkisi olduğu kadar,göç yolları ve Anadolu eski kültürlerinide katmak gerekiyor,
Kurucuları belli olmayan bir mezhep, bağışla ilk kez duyuyorum.
DOSTCAKAL
Sayın Bülentişcan,
Yazdıklarınızın ibadet ve inanış kısımlarına elbetteki katılıyorum. Ancak konu başlığı "Aleviliğe geçmek için ne yapılır" olunca bazı konularda aynı ortak düşüncelerde olduğumuzu söylemek yanlış olur.
İnançların soy, kan bağı ve silsile ile devamlılığına karşı çıkmak gibi yanlışta değilim. Daha önce de belirtiğim üzere doğal olarak inançlar, dinler, mezhepler v.b. soy, kan bağı ve silsile ile devamlılıklarını sağlarlar. Aksi halde sürüklilikleri olmayacağı gibi bozulma, ana noktadan uzaklaşma gibi sorunlarla karşılaşırlar. Zaten doğa gereği insana ilk eğitimi veren yer anne-babası ve yaşadığı çevre olduğuna göre de bunu yok saymak hata olur.
Ancak bu inanca yeni katılımlar yapılamaz, insan aile inancı neyse onu sürdürmek zorundadır, inançlara yeni katılımlar inancı asimile eder gibi düşüncelerle katı çizgiler çizme durumunu yaratmaz.
Alevilğe gecmekden ne anlıyorsunuz anlamıyorum,Yani burası köy kahvesi değilki isteyen gelsin,isteyen gitsin,olayın sosyal boyutu atlanıyor gıbı, Elbette ki her insan bir din veya mezhebe "ben geldim" demesi ile alınmaz. Öncelikle o dinin, mezhebin veya inanışın ana özelliklerini bilmesi, uygulaması, inanması gibi özellikler aranır.
Düşüyormusunuz ki her gelen sizin köye gelecek arkadas ben alevi olcam deyıp ceme gircek hayır,işte burda soy ve ırka baglanıyor,hem inanç olarak hemde etnik olarak, Bu söylemiz bende şu sonucu çıkardı. Soy, ırk ve etnik olarak inançlar sınıflanır ve dolayısı ile inançlar ırk ve etnik özellikleri sağlamak ve muhafaza etmek zorundadır. O halde Horasan da Türk-Türkmen boylarınca İslam'a getirilen yorum ile ortaya çıkan Aleviliğin içerisinde ırkı ve etnik kökeni Türk olmayanlar yer alamaz, bu forum içerisinde de konusu açılan Cemal Şener'in "Alevilerin Etnik Kimliğié isimli araştırması, makalesi tamami ile doğru olup kendini zaza, kürt veya başka ırkan sayan Aleviler aslında Türk olup ırksal olarak asimile olmuşlardır. Çünkü Alevilik inancı soy, ırk ve etnik bir kökene sabit ve bağlı olup bu da Türk ırkıdır sonucunu çıkartmış oluruz.
Kurucuları belli olmayan bir mezhep, bağışla ilk kez duyuyorum...... Caferilik de bir mezhepdir. Bir önceki gün önceki yazınız da Sünni kesimce kabul edilen 4 mezhebi (Hanefi,Hanbeli,Maliki,şafi) saymıştınız. Caferiliğinde mezheplerden biri olduğu hatırlatmam üzerine kabul etmeniz sevindirici. Hanefi,Hanbeli,Maliki,şafi mezheplerinin kurucusunu biliyorumda cahilliğime ver.
Alevi Mezhebinin kurucusu Kimdir? sorunuza Aleviliğin kurucusu olmadığını ifade etmeme karşılık olarak verdiğiniz Kurucuları belli olmayan bir mezhep, bağışla ilk kez duyuyorum. söyleme karşılık olrak benimde cahiliğime vererek Aleviliğin bir tanımını yapıp bunun kurucusu olup olmadığı veya kim olduğu konusunda bilgilendirirseniz sevinirim.
Ben bu konuyu biraz arastirdim ben biraz ön yargiliyim kabul ediyorum ama sayin Polatanun yazdigi yaziya benzer yazilar alim.... ama biz alevi kesimin sorunu Herkes farkli seyler söyluyor Tek agiz olabuyoruz neyazikki....Bu konuda yinde düsundugumden sey belirlidir....Bana göre isteyen herkes alevi olamaz....
Sevgili Ezo (Eda),
Elbetteki isteyen herkes Alevi olamaz. Sadece Alevi değil Hristiyan (Katolik, Ortodoks,Protestan v.d.), Musevi, Budist veya İslam dininden hatta İslam dini içerisinde yer alan bütün mezheplere ( veya tarikat-tekke-dergah-tasavvuf gibi çeşitli isimlerle nitelendireceğimiz katmanlara) öyle ben geldim diyerek giremez.
Fakat bir dini, inanışı, mezhebi, tarikatı, tekkeyi, dergahı v.b. sadece soy, kan bağı, ırk veya etnik kökene bağlamak da yanlış olmaz mı? Bağlamayı bir kenara bırakalım soy, kan bağı, ırk ve etnik kökeni tutumuyor aynı değil diyerek kapıları kapatmak, gelenleri çevirmek ne kadar doğrudur. Bu durumu kabul ettiğimizde şunu söylemek gerekir: Alevilik bir Türk ırkı ve etnik kimliğine bağlı soy, kan bağı ile devam eden bir inanç olup Türk ırkından, soyundan olmayanlar Alevi değildir ve olamazda, Aleviler öz Türktür, Alevinin Türk den başka bir ırk veya etnik kökene bağlanması hatadır, Zaza veya Kürt Alevisi gibi söylemler yanlıştır, Alevinin kürttü, zazası olmaz.
Alevi olmayı veya Aleviliğe girişi soy, kan bağı, ırk ve etnik kimliğe bağladığımız da en açık şekilde milliyetçilik yapmış olmaz mıyız?
Alt taki yazi bir alevi büyügumüzün sordugum bu konu hakkindaki sorulara verdigi cevapbin bir bölumu... Sevgili Polata sizin yazdiginiz dogru ama bir üye yukarida yazmisti,ben duygusal olarak bakiyorum herhalde bundan dolayida hazmedemiyorum ve ben yanlis düsunuyor sandedersem
Düsüncelerinize saygiduyuyorum.Ama çok yanlis oldugunu söylemek zorundayim.Alevilik kan bagiyla intikal eden bir inanç nasil olabilir.bunun Irki,dili,rengi,nasil bir sey...Bu bir inançtir.Hz.Ali'yi seven onu rehber bilen ona yandas olanlara bu isim verilmis...
Kirklar,17 kemerbestler içersinde farkli farkli kültür ve çevrelerden insanlar vardi ve bunlar Ali bendeleri idi.Daha sonraki yüzillarda da yiginlarca erler pirler asik ve Sadiklar gelmis geçmis bunlar da farkli topluluklardan olmasina karsin Alevi,Hüseyni,Caferi,KIzilbas; olarak kendini tanimlamis; Bektasilik Haci Bektas Veli sonrasi Alevilik ise öncesi olan isimlerimiz.Biz Haci Bektasi Veli'nin ve Pir Sultanin yorumu olan Alevilige inaniyoruz.bunlarin disindaki bugünkü siiliktir onlarla da Ali Ehlibeyt Sevgisinin disinda ortak noktamiz yok.
Ama Alevi-Bektasilik Et ile Tirnak gibi biribirinden ayrilmaz bir bütündür.inanmak ikrar vermek ve inancinin gereklerini yerine getirmekle Alevi-Bektasi olunur.asla Alevi dogulmaz sadece Alevi ana babadan dogulmakla Alevi olunmuyor.Hepimiz insan olarak doguyoruz bundan daha yüce bir sey yok.Alevi Inancinin bizi Gerçek insan olma yolunda bir araçtor buna inanmakla sahip olunur.kanbagiyla intikal eden bir sey oldugunu savunmak saltanatçi ve hitler zihniyetine benzer.kimi soylu kimi soysuz degil.bu konuda Hz.Ali'nin Divanindan çok örnekler verebilirim.Haci Bektasi Veli'nin,,Belimden gelen degil,yoluma giden evladimdir,,sözü sanirm yeterlidir.
Kafantakilan herseyi sorabilirsiniz.size bu konuda daha genis bilgiler aktarabilirim. sevgi ve dostlukla kaliniz..
Merhaba canlar,
Ben ezo ya kesinlikle katiliyorum... Aksini sdavunanlar ise ayrimcilik yapiyorlardir...
Ve konu basligiyla alay eden arkadasimizida siddetle kiniyorum. Tabiki yerine getirilmesi sart olan bir takim seyler vardir, konuyu baslatan arkadasta bence bunu kastediyor sorusunda!! Bizim kapimiz her cana aciktir, ne olursan ol gel !! Ama bizi yasayacaksan gel, bizi biliyorsan gel, Ali nin yolundaysan gel can !!
Inancimizin kan bagi oldugunu savunanlar neye dayanarakran böyle bir yorumda bulunuyor merak ediyorum. Ortaya bir iddia atiliyorsa bunun kanitinida bilmek ve dile getirmek lazimdir!
Saygilarla
[quote=Ezo]Alt taki yazi bir alevi büyügumüzün sordugum bu konu hakkindaki sorulara verdigi cevapbin bir bölumu... Sevgili Polata sizin yazdiginiz dogru ama bir üye yukarida yazmisti,ben duygusal olarak bakiyorum herhalde bundan dolayida hazmedemiyorum ve ben yanlis düsunuyor sandedersem[quote]
Sevgili Ezo,
Bu konu hakkında soru sorduğun Alevi büyüğünün cevabı gerçekten çok güzel, kısa ve öz ancak bir o kadar da gerçekçi.
Konuya duygusal olarak yaklaşman ise yadsınacak veya eleştirilecek bir durum değil. Alevilerin ve Alevi inancının yüzyıllardan beri süre gelen ve hala devam eden ezilmesi, horlanması, yok edilmeye çalışılması gibi nedenlerle elbette ki konuya duygusal olarak yaklaşacağız. Bazı doğruları kabul etmek duygularımızla büyük çatışmalar meydana getiri ki bu da onlardan birisi.
Bakma bu doğru kimi zaman bende de duygusal çatışma yaşatıp senin gibi düşünmeye itiyor.
Sevgili Ezo,
Bu konu hakkında soru sorduğun Alevi büyüğünün cevabı gerçekten çok güzel, kısa ve öz ancak bir o kadar da gerçekçi.
Konuya duygusal olarak yaklaşman ise yadsınacak veya eleştirilecek bir durum değil. Alevilerin ve Alevi inancının yüzyıllardan beri süre gelen ve hala devam eden ezilmesi, horlanması, yok edilmeye çalışılması gibi nedenlerle elbette ki konuya duygusal olarak yaklaşacağız. Bazı doğruları kabul etmek duygularımızla büyük çatışmalar meydana getiri ki bu da onlardan birisi.
Bakma bu doğru kimi zaman bende de duygusal çatışma yaşatıp senin gibi düşünmeye itiyor.[/QUOTE]
Sagolasinz.... bu güzel yaklasiminizdan dolayi tesekkuler....
bülentişcan 16.12.2005, 16:20 Ben burada tartıştığımızı değil,bilgi alışverişi yaptığımızı düşünüyorum.
parça parca alıntı yapmasını bilmiyorum,alıntılara yer veremiycem,
İnançlar insana bağlı bulundukları soydan aileden gecer,aile Müslümansa Müslüman,alevi ise Alevi cocuğu olup,inancıda alevi olmazmı?
Bir insan Türk veya alman aileden gelir ise bu cocuk alman olmazmı?
Tabiki İnsanlar kendini tarif ederken yada bu günlerde Türkiye de moda Kimliğinin tanımını yaparken Sıralamada İnsanım,diye başlayıp etnik bağını, inancını,Vs sayar,
Alevilik edeptir,
sevgili gölge,nedir? o yabaz,gerici vs terimleri,
Belki şaşırakacaksın amma,Aleviler saf ırktır,kapalı toplumcu yapı onların saf kalmasını sağlamıştır.,Gelenek görenekleri insan ilişkileri hoşgöru ve sevgileri ile,
Yazında tüm güzel degerleri yazmışssın ancak kötü söylemi dilinden bırakmamıssın.
Yukarıdaki yazılarımdan yobazlığı veya gericiliği ırkcılık,imarelerini nerden çıkardınız anlamış değilim.
Sevgili arkadaşlar,Teori ve düşünceler çok doğru olabilir,ançak hayata gecirilmesi,yaşamla örtüşmesi zordur,Çünkü yaşam değişken,devingendir, İnsanların önüne getidiği şartlar onu yaşama entgre etmez,
Bugün olduğu gibi dün de insanlar inançlarını korumak sürekliliğini sağlmak için kurumsallaşmayı getirmişlerdir,
Bu kurumlaşma kendi içinde silsile yolunu gütmüştür,yani derviş,talibinden,
pir mürşidine kadar altan yukarı veya yukardan aşağı bir pramit oluşmuştur,
Alevilik derken Anadolu aleviliğini kast ediyorum,diğer ülkelerdeki sia veya şii inancını söylemiyorum,
Alevilik:Sevgidir,
Sevgili gölge,Tanrıyı değil,önce insanı sev,
Alevilik güzel ahlaktır;saygılı olmaktır,
sevgili polata,Cemal Şener den değilde başka yayınlarda okumuşturm,Alevi Kürtlerin dua ve gülbenglerini türkce yaptıklarını,Ancak Alevi kürtlerin,asimile olup olmadığı konusunda olabılirlik payı belki verdır,Ancak ben Türkçü ve ırkcı bakış açısı sergilemediğimi sanıyorum,
İnsanların ben şu olcam veya bu olcam demesi olağandır,ancak yerleşmiş bir sitem ve olgu vardır, Bir insanın bir başka topluma ,inanca,düşünce sistemine gecmek istemesi o toplumun kabulune bağlıdır,
Şöyle ki benim köyümde sunni birkaç aile var çalışmak icin gelmişler,bu insanları kimse (ben dahil hanı ırkcıyım ya) dışlamıyor selamları alınıp veriliyor,komşuluk yapılıyor,Toplumun kabullenmesi bu kadarla kalıyor, Cem e geldimi davet edilmiyor,veya çagrılmıyor (gercı onlarında bir talebi yok) Ancak köy camisinde bir kaç yaşlı ile devam ediyorlar,
Bilmem sizde nasıldır,yıllık Görgü Cemlerinde bile bizim köyümüzden olmayan insanları almıyoruz,(alevi dahi olsa) çünkü o toplum kendi içinde hesaplaşıp, sorunlarını çözüp sıırnı kendi içinde saklayacaktır.(yolun sıırı misali)
Burada ırkcılık nerede,yobazlık.vs nerede anlamadım,
Alevilik:Eline,Diline,Beline sahip olmaktır.
sevgili Polata ben 43 yaşımdayım ve İmam caferi ve 12 imamı 8-10 yaşımda köyde anne annemden oğrendim,Caferiliğide daha soraları,seni sevindirdiğime Mutlu oldum,
Hitaplarınızı biraz sıkıntılı buldum,Irkcı,genetikcı,kafatascı vs.bana anlatmaya calıştığınız alevi anlayışına uymadı bu terimlemelere gücendim,
Tabiki inançlar ırklara bağlı olamaz zaman içinde evrensellşir,aleviler 1000 yıldır sevgı,hoşgörü, barşı,Kadın erkek eşitliğini,hayatlarında yaşarken,Günümüz düyası bunu daha dün anladı,
belki biririmizden çok farklı şeyler söylemiyoruz,sanırım ben pratikde olanları söylüyorum sizlerde UTOPYA nızı söylüyorsunuz.
Belki önümüzdeki dönemde Almanyada bir alman köyü alevi olur,
Peki alevilik soy ve Irk gütmemsi gerekse Dedelik,pirlik ne olacak,Ocakzadelerde mi Irkcı veya kafatascı, veya alevi bir İngiliz posta oturup cem edecek?
Yukarıdaki sözümü acıyım gene ingiliz dedim ya Irkcı yaftası yapıştırılmasın.
Köy bektaşileri veya Köy alevilerinde hem pirler,hemde talipler köylüler soyla yol güderler,dünde böyleydi bugünde bu böyle Irkcılık mı?
Alevilik köylerde kırsal alanlarda yogunluk kazanmışken,Bektaşilik yerleşik düzende olan şehir kasabalarda taraftar bulmuştur dergah veya tekke sistemi gelişmiş,daha yogun ve inanç yönünden avamdan(sıradan halkdan) daha farklı olmak için bu dergahlara giderler çünkü orda tasavafi derilik var,dergahda o gelene sen kisin nesin hangi din ve millettensin diye sorulamaz,dergah postşini kabullenirse dervis olur sonrada, olgun insan kamili insan olmak yolunda caba gösterir,
Bugün şehirleşme yaşamı ile hem asimile ,hemde dağılan Alevi toplumunun ibadet ve inanç ihtiyaçları var,bunlar şehirlerde acılan cem evleri ile giderilmeye çalişıyor,Gecmişden kalan bir cok degerlerde sadece sembol olarak duruyor,
Şehirlerdeki cem evlerine sunni veya fransız,alman herkes gelebiliyor,
Karaca Ahmette mesela,
Alevlik:İşine,Aşına,Eşine sahip cıkmaktır.
Bugün anladığımız anlamda olmasada biraz Alevi Milliyetcisi olmak gerekmezmi?
Sevgili ezo;
17 kemerbestlerin hepsi arap tı desem,Salman Farisi dışında,yine ırkcılık mı yapmış olurum,bu yazıyı iş yerinde yazdığım için yanımda yok(sizde de olduğuna eminim),17 kemerbest in isimlerini yazardım,
Bir yayında okumuştum,Alevi terimi Osmanlı döneminde yavuz dan sonra özellikle Yeniceri ocağı ve hacı bektaş dergahının kapatılmasından sonra
KIZILBAŞ küfür hakaret anlamında kullanıldığı için tüm batınılara alevi sözü kullanılmıştır diye,
Bedri Noyan dedebabanın Bütün yönleri ile alevi bektaşilik isimli eserinde Ermeni bektaşilerinde bulunduğunu okudum,
kafama takılan veya bilmediğim konularda muhakkaki ögrenme ve bilgi sahibi olmak için kapınızı aşındıracagım.Acizane inancımızın hizmetinde olmakdan büyük keyf alıp,zevkle caba harcamaktan cekimemeyceğimi bilmenizi isterim
Alevilik;alçak gönüllü olmak,Turab olmak,Sır saklamak,
sevgili canlar Hünkarın dediği ELİNE, BELİNE,DİLİNE sözünü biraz derinlemesine yorumlayın;
El derken sadece 5 paramakmı? yoksa yurt mu?
Bel derken sadece Cinsel anlam taşıyan Kuşak cözme mi? Soy sülale,çoluk çoçuk mu?
Dil derken ;tatlı söz,mü? yoksa Ana dilin mi?
Bu deyimde de IRKCILIĞI çagrıştıran bir şeyler varmı ki?
Dostlar sanırım anladığım ALEVİLİK tanımını yazdım
DOSTCA KALIN
bence aleviliyi soy kavramına baglamak yobazca bir düşüncedir.sayın bülentişcan hem insan sevgisinden bahsedip hemde soyu alevi olamyan bir insanın alevi olamsını dışlamak tezat bir durum deyilimi. insan sevgisinden siz ne anlıyorsunuz. burda aleviliği soy kavramına baglayıp alaycı yazılar yazanlara ahlak dersi vermelisiniz. [quote=bülentişcan]
Ben sunu itiraf edeyim benim kafam karisti.... bu vakte kadar savundugum düsuncelerimin yanlis oldugunu fark ettim ya, ben arastiriyom biri diyor sonradan alevi olunmaz bu benim savundugum düsunce ben yinede savunuyorum evt biraz duygusal bakiyorum ve ben Sakir Keçeli yazarin konusmasinida dinledim kitabini okudum Kendisi Sunni ama sonrdan aleviligi benim sedigi icin bektasi olmus onun anlatiminda benim savundugum tezler ortaya çikiyor...o ben Alevi degilim Bektasiyim diyor sonrdan alevi olumaz diyor.....bunu yine Saygi duydugum insanlara sordum onlar da bizim gibi 10 onparçaya bölundu Havap Güngör karaca ahmet derneginin baskani oda diyor bir Alevi bektasidir ama bir bektasi alevidildir... Bizim sorunumuz herkes bir seyler yaziyor Tek agizla konusan yok...... 24/25 aralikta dedeler toplantisi var insallah katilirsam ben bu sorulari soracagim.......
saygilar
bence aleviliyi soy kavramına baglamak yobazca bir düşüncedir.sayın bülentişcan hem insan sevgisinden bahsedip hemde soyu alevi olamyan bir insanın alevi olamsını dışlamak tezat bir durum deyilimi. inasan sevgisinden siz ne anlıyorsunuz. burda aleviliği soy kavramına baglayıp alycı yazılar yazanlara bence ahlak dersi vermelisiniz.[quote=bülentişcan]
Lütfen yobaz gibi sözlele bizlere hitap etmeyin bu bizim düsuncemiz siz katilmaya bilirsiniz ama bu seki hatap edemezsiniz. Kullandigimiz sözlere dikkat edelim
bülentişcan 17.12.2005, 17:08 sevgili gölge
bence aleviliyi soy kavramına baglamak yobazca bir düşüncedir.sayın bülentişcan hem insan sevgisinden bahsedip hemde soyu alevi olamyan bir insanın alevi olamsını dışlamak tezat bir durum deyilimi. inasan sevgisinden siz ne anlıyorsunuz. burda aleviliği soy kavramına baglayıp alycı yazılar yazanlara bence ahlak dersi vermelisiniz
Soy kavramına baglamıyoruz,bu sistem böyle oluşmuş,kurumsallaşmış,senin köyünde de durum aynıdır,bunu yobazlık olarak degerlendirmemek gerek.
toplumlar kendi barış ve huzurunu korumak için tedbirler alır,yasaklar koyar,
Yeni gelenin kabul görmesi zordur,ve artık tüm taşlar yerli yerine oturmuştur eksik veya fazla,
bir önce ki yazımda yazdiğim gibi artık büyük şehirlerde alevi inancına ilgi duyanlar Vakıfların cemlerine katılabiliyorlar,
Ben insanları seviyorum en az senin kadar,
Hadi Alevi olsun diyelim,nasıl olacak,onun ikrarını kim alacak,mesela senin Pirin alırmı? Ben Köy bektaşilerinin veya köy alevi ocakzade dedelerinin böyle bir uygulama yaptığını duymadım,okumadım Yani yolda ve sürenek de bu yoktur diye biliyorum
Hic bir insanı dışlamıyoruz,varlık olarak ınsanı seviyorum,
Bu sitede ahlak dersi verilecek kadar çiğ insanımızn olduğunu da sanmıyorum.
Yani GÖLGE, pratikde uygulanması zor bir düşünde özellikle geleneksel ibadet süreneği güden köy dede ve talipleri bu düşünceye katılmazlar uygulamazlar,Çünkü genlerine kadar işlemiştir yuz yılların kurum ve kuralları,
alevilerin tamamı sanırım bu şekilde düşünüyordur,uygulama budur,
isretseniz asimile olmayı ,sünni ve şii baskılarını nasıl hafifletirizi püskürtürüz onları konuşalım.
SEVGİLİ EZO
Ben sunu itiraf edeyim benim kafam karisti.... bu vakte kadar savundugum düsuncelerimin yanlis oldugunu fark ettim ya, ben arastiriyom biri diyor sonradan alevi olunmaz bu benim savundugum düsunce ben yinede savunuyorum evt biraz duygusal bakiyorum ve ben Sakir Keçeli yazarin konusmasinida dinledim kitabini okudum Kendisi Sunni ama sonrdan aleviligi benim sedigi icin bektasi olmus onun anlatiminda benim savundugum tezler ortaya çikiyor...o ben Alevi degilim Bektasiyim diyor sonrdan alevi olumaz diyor.....bunu yine Saygi duydugum insanlara sordum onlar da bizim gibi 10 onparçaya bölundu Havap Güngör karaca ahmet derneginin baskani oda diyor bir Alevi bektasidir ama bir bektasi alevidildir... Bizim sorunumuz herkes bir seyler yaziyor Tek agizla konusan yok...... 24/25 aralikta dedeler toplantisi var insallah katilirsam ben bu sorulari soracagim.......
saygilar
Bu konuya duygusal bakmalıyız,çünkü inanaç bizim inancımız,yanlışdan dönmek fazıletir,erdemdir,
Akedemik düşünce coğu zaman hayatın gerceğine uymaz,İnsanlar humanist bakar olaylara ancak hiç bir oçakzade dedesi bunu uygulamaz onada piri sorar,
Sen nerden aldın bu desturu diye
DOSTCA KALIN
izmirksk 17.12.2005, 22:32 güzel bir tartışma oldu.
önemli olan tartışmanın keyfi idi.bence şimdilik burada kalsa daha iyi olur.fikirler biraz farklı
ama farklılılar güzelliktir ve iyiye ,doğruya tartışarak ulaşılır.
tartışmaya katılan ve görüşlerini söyleyen tüm arkadaşlara teşekkürler
Lütfen yobaz gibi sözlele bizlere hitap etmeyin bu bizim düsuncemiz siz katilmaya bilirsiniz ama bu seki hatap edemezsiniz. Kullandigimiz sözlere dikkat edelim
haklısınız kulandıgımız sözlere dikat etmemiz gerkiyor. bu sitede görevalmış biri olarak bu konuda duyarlı olmanız güzel. ama keşke aynı duyarlılıgı bir fikir tartışmasının ortasına alaycı yazılar yazan arkadaşlar karşısında da sergileseydiniz. bunun yerine siz bu alaycı yazılara kahkalarınızla destek vermişsiniz. bu yüzden objektifliğiniz konusunda emin deyilim.
Sevgili Bülentişcan,
Bazı noktalarda aynı şeyleri söylememize karşın sonradan Alevi olunabilir mi? veya Alevi olmak için ne yapılır? sorularında ortak söylemler yapmamaktayız. Siz Aleviliği bir ırk ve etnik kökene bağlı olması nedeni ile Aleviliğe giriş olamayacağını savunurken ben ben Aleviliğin bir dinsel inanç olması nedeni ile tek bir ırka veya etnik kökene bağlanamayacağını bu nedenle Aleviliğe giriş veya Alevi olmaya bir engel olmadığını savunuyorum.
Yazmış olduğunuz İnançlar insana bağlı bulundukları soydan aileden gecer,aile Müslümansa Müslüman,alevi ise Alevi cocuğu olup,inancıda alevi olmazmı?
Bir insan Türk veya alman aileden gelir ise bu cocuk alman olmazmı? sözlerin benzerini yazmıştım. Bu konuda ortak söylemler sergiliyoruz. Elbetteki bir insan doğduğu ailenin inancı doğrultusunda yetişir ve o inanca sahip olarak büyür. Ancak bu durum insanın ileri ki yaşlarda veya dönemlerinde dinsel inancını değiştirmesine bir engel değildir.
Peki alevilik soy ve Irk gütmemsi gerekse Dedelik,pirlik ne olacak,Ocakzadelerde mi Irkcı veya kafatascı, veyaalevi bir İngiliz posta oturup cem edecek?
Yukarıdaki sözümü acıyım gene ingiliz dedim ya Irkcı yaftası yapıştırılmasın. çok uç bir örnek vermişsiniz ancak yine de bu örneğinizi sorgularsak Bir İngilizin, Almanın, İtalyanın veya başka bir ırkan birisinin posta oyurması cem'i yönetmesinin ne gibi bir sakıncası var? Önemli olan o kişinin Alevi inancında olması, Alevi inancının ibadet şeklini bilmesi, Alevi inancının felsefesini benimsemesi ve o makama ulaşacak bilgi ve görgüye sahip olması değil midir? Dedelik soy'a mı bağlı olsun yoksa bilgi ve görgüye mi sorgulamaları yapıldığı, dede soylarının ne kadar Hz.Ali ye bağlanmasının doğru ve gerçekçi olduğunun düşünüldüğü bir oluşumda elbette ki bahsettiğiniz karşı çıkmaların olması da normaldir.
Belki şaşırakacaksın amma,Aleviler saf ırktır,kapalı toplumcu yapı onların saf kalmasını sağlamıştır.,Gelenek görenekleri insan ilişkileri hoşgöru ve sevgileri ile, Geçmiş böyle dolayısı ile gelecekte böyle olacak olgusu ne derece doğru olur? Ütopyacılıkla suçluyorsunuz, teori ve pratiğin tam örtüşmediğini ben de biliyorum. Ancak bu örtüşmeme daha çok teknik veya kanıtlanabilir bilimlerde gerçekçidir. Din ise kanıtlanabilir bilim veya kavramlardan değildir. Dinsel bir inannışı bir ırka bağlayıp bu ırkın dışındakiler bu inanışa sahip olamazlar gibi keskin söylemler bence daha ütopyacı değil mi? Her hangi bir inançtan birisi Aleviliği öğrenip kendini Alevi kabul edip "BEN ALEVİYİM" demesine engel olacak nedir? Hayır sen Alevi değilsin olamazsın çünkü sen saf bir ırktan gelmiyorsun mu diyeceğiz.
Cemal Şener ve başka araştırmacıların yazı, makale ve kitaplarını ben de okudum ve hala da okuyorum. Cemal Şener, Prof.Dr Faruk Sümer, Ali Tayyar Önder gibi araştırmacılar ile benzer düşünceler içerisindeyim. Ancak bu geçmiş ve bugün için doğrular. Bu durum Aleviliğe geçiş veya Aleviliğe girişe engel değil. Türk-Anadolu Aleviliği geçmişinde ve şu anında tek bir ırk içerisinde yer alıyor, yaşıyor demek bu inanışa girişe engeldir demek anlamına gelmez.
Hadi Alevi olsun diyelim,nasıl olacak,onun ikrarını kim alacak,mesela senin Pirin alırmı? Ben Köy bektaşilerinin veya köy alevi ocakzade dedelerinin böyle bir uygulama yaptığını duymadım,okumadım Yani yolda ve sürenek de bu yoktur diye biliyorum Pratik de bugün kaç Alevi ibadetlerini yapıp, görgüleri uygulamakta veya bilgilenmektedir. Ne yazık ki günümüz koşullarında Alevilerin büyük bir çoğunluğu Aleviliği kelime oarak bilmektedir. Bu durumda sadece soy ve kan bağı ve de ailesi Alevi diye kendini Alevi sayan insanı Alevi olarak yorumlarken Alevilik konusunda bilgi ve görgüsü olan, kendini Alevi sayan ve Alevi inanışına girdiğini kabul eden birisine hayır demek yanlış olmaz mı? (Bu nokta da bir şeyi belirtmek gerekir ki Alevilikte ki kadar olmasa bile bugün için çevremizdeki kimi Sünniler (Hanefiler) de sadece kelime olarak Sünniliği (Hanefiligi) bilmektedir.)
konuyu aydınlatabilmesi maksadıyla başak bir siteden aldıgım yazıyıya aşığıda yer verdim;
''CEM’in İNANÇSAL KAYNAĞI, Kırklar-Cem’idir.
Alevîlikte Muhammet’in ‘miraç’ (tanrı ile görüşme) rivayetiyle (gerçekte olması mümkün görünmeyen, olay, masal, rüya) birlikte anlatılan bir hikâye ye göre : Hz. Muhammet tanrıyı ziyaretten döndükten sonra, gerçek hayatta 40"lar Meclisi denilen bir toplantıya katılmak ister. Muhammet 40"lar meclisine girmek için kapıyı çalar ve peygamber olduğunu söyler. - Git peygamberliğini ümmetine göster’ denilir. Ve içeriye alınmaz, bir kaç defa dener sonra:" - Bende fakir bir kulum, sizden biriyim" deyince içeriye alınır. Yani bu meclise isteyen herkes giremez, oraya giren rütbesini, malini mülkünü defterden silmesi gerekir, ve oraya girmek için gönülden istekli ve ısrarlı olmak gerekir. Muhammet, Kırklar Cem’ine girince, oradakilere kim olduklarını, büyük, küçük kim diye sorar. - Bize Kırklar derler , bizim küçüğümüzde büyüğümüzde uludur. Cevabini alır. Muhammet sayar bakar, kadın erkek 39 kişi, biriniz nerede der: - O dışarıda görevdedir derler. Muhammet ispat ister. Birisi Ha. Ali’nin koluna bir bıçak vurur, hepsinin kolundan kan akar, bir damla kan da çatıdan içeri düşer. Ali’nin kolu sarılır diğerlerinden dökülen kan da durur. Burada ki mesaj, Cem’de kadın, erkek herkesin eşit ve ayni seviyede olduğudur. Canlardan birisinin acısı herkesin acısıdır, birisinin acısı sarılınca hepsinin acısı durur. Ortaya bir üzüm tanesi getirilir, Muhammet’ten bunu 40 kişiye paylaştırılması istenir. Muhammet zor durumda kalır ve Hak’tan yardim ister, üzüm tanesi ezilip serbest edilir, buna kırk kişi banıp, mest (seri-hoş = başı hoş) olup semaha kalkarlar. Burada verilen önemli mesaj, bilmediğini sorup öğrenmektir, var olanı eşitçe paylaşmak, hakkına düsene razı ve beraber mutlu olmaktır. Semah dönerken Muhammet'in basında ki sarık düşer ve 40 parça olur, Kırklar bu parçaları bellerine bağlarlar, Muhammet 40"lara Pirelerini sorar: - Pirimiz Ali, rehberimiz Cebrail’dir. cevabini alır. Muhammet Ha. Ali’nin yanına gelir (Rüyasında), tanrı katına çıkmak isterken önüne çıkıp onu engelleyen bir Aslanın ağzına verdiği ve ancak o zaman yoluna devam-edebildiği, Peygamberlik yüzüğünü Hz. Ali’nin parmağında görür . Ve Rüyasında gördüğü tanrı yüzünü ve sesini Ha. Ali’ye benzetir. Orada Ali’nin kendinden ayrıcalıklı olduğunu görür ve Ali" ye niyaz eder. Burada verilen mesaj: Sadece peygamberler değil, olgun insanların hakkin, (halifesi) elçisi, onun bir parçası olduğudur.''
bu yazıyı okuduysanız bir peyganberin bile cem e alınırken soyuna ünvanına bakılmadıgını sadece bir can oldugu için alındıgını anlamışsınızdır. açıklık getirimesi gerken bir konuda alevilikte bir ruhban sınıfı olup olmadıgıdır? ben sizin yazınızdan anladıgım kadarıyla siz böyle bir sınıfın var oldugunu söylüyorsunuz. pir den icazet almak pirlik diye bir ruhban sınıfı oldugunu söylemektir. benim yaşayan bir pirim yok. yaşayan bir pirede ihtiyacım yok. biz zaman zaman kendi kalpbimizin temizliğine bile emin olmazken, kardeşimizin kalpinin temiz oldugunun garantisini vermezken, bir canlı başka bir canlının kalbinin temiz veya kirli olduguna karar verbilirmi? ruhban sınıfının matıksızlıgını geçen aylarda papanın yaptıgı gibi bir milyon insanın günahını afetmek gibi bir saçmalıkta görebilirsini.
daha öncede yazdığım gibi bence, geçmiş zamanların zorunluluklarının sonucu olarak ibadet şekilerindeki değişiklikleri din sanmak yanlışına düşüyorsunuz. aynı yanlışa suni toplumu düştü ve onlar 1400 yıl önceki ortamın sonucu olarak ortaya çıkan arap sosyal yaşantısını dinin aslı sandılar. bizdemi aynı hataya düşelim? geçmiş zamanın sorunları şuanda yoksa bu sorunlar yüzünden ibadetlerde alınan önlemleri dinin özü diye sürdürmenin mantıgı ne?
sevgili gölge
Soy kavramına baglamıyoruz,bu sistem böyle oluşmuş,kurumsallaşmış,senin köyünde de durum aynıdır,bunu yobazlık olarak degerlendirmemek gerek.
toplumlar kendi barış ve huzurunu korumak için tedbirler alır,yasaklar koyar,
Yeni gelenin kabul görmesi zordur,ve artık tüm taşlar yerli yerine oturmuştur eksik veya fazla,
bir önce ki yazımda yazdiğim gibi artık büyük şehirlerde alevi inancına ilgi duyanlar Vakıfların cemlerine katılabiliyorlar,
Ben insanları seviyorum en az senin kadar,
Hadi Alevi olsun diyelim,nasıl olacak,onun ikrarını kim alacak,mesela senin Pirin alırmı? Ben Köy bektaşilerinin veya köy alevi ocakzade dedelerinin böyle bir uygulama yaptığını duymadım,okumadım Yani yolda ve sürenek de bu yoktur diye biliyorum
Hic bir insanı dışlamıyoruz,varlık olarak ınsanı seviyorum,
Bu sitede ahlak dersi verilecek kadar çiğ insanımızn olduğunu da sanmıyorum.
Yani GÖLGE, pratikde uygulanması zor bir düşünde özellikle geleneksel ibadet süreneği güden köy dede ve talipleri bu düşünceye katılmazlar uygulamazlar,Çünkü genlerine kadar işlemiştir yuz yılların kurum ve kuralları,
alevilerin tamamı sanırım bu şekilde düşünüyordur,uygulama budur,
isretseniz asimile olmayı ,sünni ve şii baskılarını nasıl hafifletirizi püskürtürüz onları konuşalım.
SEVGİLİ EZO
Bu konuya duygusal bakmalıyız,çünkü inanaç bizim inancımız,yanlışdan dönmek fazıletir,erdemdir,
Akedemik düşünce coğu zaman hayatın gerceğine uymaz,İnsanlar humanist bakar olaylara ancak hiç bir oçakzade dedesi bunu uygulamaz onada piri sorar,
Sen nerden aldın bu desturu diye
DOSTCA KALIN
bülentişcan 19.12.2005, 14:07 Sevgili dostlar;
Gölge'den
açıklık getirimesi gerken bir konuda alevilikte bir ruhban sınıfı olup olmadıgıdır?
Adına ne dersin bilmem amma ,yukarda yazdıgın sünni bir söylem.
Alevilikde ikrar gerekir,
Kırklar cemindeki espırı farklıdır,Evet orya bir can olarak girilir ve insanlar tüm dünya sıfatlarından sıyrılır,Niye,
Cem Alevi olan o toplumun( A köyü diyelim,) birliğini dirliğini saglamak için herkesin katıldıgı bir halk mahkemesi veya bir rızalaşma yeridir,işte burdaki maksat sevgili göle o köyün zengini ile yoksulun,yaşlısı ile gencin,güçlü ile güçsüzün,buyük ile küçüğün,yaşlı ile gencin tüm sıfatlarını bırakarak eşitlendiği Kadınların bacı,erkeklerin sofi veye derviş olduğu yerdir
Ve burda can olur kişiler sorguda suca göre ceza veya mukafat verilir,kişiye göre değil, espirisi bu
Pire dedeye ruhban sıfatında bakarsan,Alevi inancının olmazsa olmazı CEM'e de gerek yoktur gibi bi anlam cıkıyor ortaya,
Sevgili gölge;
benim yaşayan bir pirim yok. yaşayan bir pirede ihtiyacım yok.
Sanırım sen aleviliği inanç olarak kabul edip,ibadet bicimini,şeklini kabul etmiyorsun,
Mürşitsiz,pirsiz Alevi ibadeti olmaz,Sanırım onlarında sana ihtiyacı yok,
Cem ibadeti Anadolu kökenli olup,burada türkce ibadet edilmekte,Hiç bir Alevi ulusu piri Arap kültürüne,diline ,inancına meyi etmemiş,onlar gibi inanmamıştır,
40 lar cemi Alevi inancına islami bir örtü olarak gelen bir efsanedir.
Bilgilerini tekrar gözden gecir,
Söz gümüşse sukut altındır,
bir ata sözü vardır,Söz agzından cıkana kadar senin esirindir,agızdan çıkınca sen onun esiri olursun diye
Sevgili Polata,
evet aynı şeyleri söylüyoruz,
Hayır ırka falan baglamıyorum ben ırkcı neo degilim,
Bu konuda ortak söylemler sergiliyoruz. Elbetteki bir insan doğduğu ailenin inancı doğrultusunda yetişir ve o inanca sahip olarak büyür
ve o dınden olur bence kabul,ortak düşüncemiz değilmi,
dinsel inancını değiştirmesine bir engel değildir.
Evet insanların dinsel inançlarını değiştirmelerine hiç bir engel yoktur,
Ançak Alevi inancı Toplu yapılan bir ibadettir,yani o topluluk onu benimsamesi icine alması gerekir,daha önceki yazımda da yazdım Büyük şehirlerde alevi inanca yakın olanlar kendini oyle hissedenler Vakıf veya derneklerin cemlerine katılıyorlar,ben buna da yok olamaz demedim yanlış bulmadım.yanlış da demedim,Sözcüklerle ifade mi edemedim,
Bektaşik pir ve post sorununu cözmüşler,
Köylü aleviler henüz buna cözüm bulamadı,
BEN ALEVİYİM
İnsanların aleviyim demesine hiç bir engel yoktur,dedimya ibadetini nerde nasıl yapacak (köylerde)
Ütopyacılıkla suçluyorsunuz
Utopya hayal güzeldir,bügün dünya veya insanlık hayallerini hayata gecirerek bugünler gelmiştir,suçlamadım özellikle hümanıst hayeller herkese gerekli,
Pratik de bugün kaç Alevi ibadetlerini yapıp, görgüleri uygulamakta veya bilgilenmektedir. Ne yazık ki günümüz koşullarında Alevilerin büyük bir çoğunluğu Aleviliği kelime oarak bilmektedir.
benim anlatımların kendi yöremden ve bizler yapıyaruz,Haklısın çogumuzda sadece isim olarak kalmış Alevilik.
Yani tüm geçmişden gelen yol süreneğinde belki çağdaş yaşamla çelişkileri veya revizye edilmesi,yeniden güncelleştirilmesi gereken uygulamalar vardır,
Ançak buna bu yeni açılımlara gelin Alevi olamak ıstıyenlerden değil tamam onlarda gelsin amma Asimile olma yolundaki,sadece alevi adını bilen alevilere yönelik calışma yapsak,zaman ve enerjimizi o iş için tüketsek olur değilmi
DOSTCA KALIN
benim yazımı daha dikatli okursanız yazdıklarınızla benim yazımda anlatmak istediğimin uzaktan yakından bir alakası olmadıgını görürsünüz. benim yazdıgımı ya anlamdınız yada anladınız ama bilerek anlamamzlıga geliyorsunuz. soy olmasa olmaz derken şimdi çarketiniz ama bunuda açıkça söylemek yerine sanki başdan beridir soyu, ırkı savunmuyor gibi davranmaya başladınız. ruhban sınıfı süni bir söylem deyil bir dinde insanların inaçları üzerine söz hakı oldugunu ileri sürenlere verilen genel bir adtır. ve siz alevilikte böyle söz hakı olan kişilerin oldugunu savunuyorsunuz. bunu bile buşekilde iafade ediyorsanız pes dogrusu. 40 lar cemi islami bir efsaneymiş!!!!!!!! peki ne yapalım 40 lar ceminden vazgeçip halk mahkemelirimi kuralım?? aleviliğin inanç yönünden vazgeçip sadece sosyal yönümü var diyelim.
ben yazımda geçmiş zamnlarda bahsederken alevi hakının geçmiş köy yaşantısının getirdiği gerklerden bahediyordum bunuda anlamdınızmı?? artık buna gerk yok derken alevilerin şehirleştiğini anlatmaya çalıştım anlamdınızmı? bu yüzden artık eski sosyal ortamın gergi olan şekli unsurlardan vazgeçilebileceginden bahsetim okumadınızmı?
sanki ben bunları yazmamışım gibi benim anlatmak istediklerimi kendi agzınızdan başka şekilere koyarak üztelik bana cevaben yazmanız çok ilginç!!!
benim pirlerim bedenleri yaşmayan kendileri kalbimde yaşayan alevi önderleridir. benim yaşayan bir çobana ihtiyaç duymamam susmamı deyil tam tersi sizden daha gür konuşmamı gerktirir. ayrıca bu çobanlarda kendilerine koyun ararlar benim gibi biri zaten onların işlerine gelmez.
bülentişcan 19.12.2005, 16:01 Evet GÖLGE seni anlayamıyorum ne deyim.
soy olmasa olmaz derken şimdi çarketiniz
Hayır Çark etmedim Aleviler bağlı oldukları soydan alevi olur,inancın temeli sosyal boyutunda gizlidir,
Sonradan Alevi inancını beniseyenlere,alevidir desenizde,ibadet bazında eksik kalır,
benim pirlerim bedenleri yaşmayan kendileri kalbimde yaşayan alevi önderleridir
ULAŞ BİR USTADA,PİRİNEN GÖRÜŞ,
Bu yolda koyun olak gerek,turb olmak gerek.
Benim bildiğim bunlardır,
fARKLI DÜŞÜNMEMİZ DOĞAL,
son söz:1-Yazdıklarını tekrar gözden geçir
2-Sakin ol
3-DOSTCAKAL
sizinde farklı düşünmeniz dogal. belki yazılarım biraz sert gelmiş olabilir size. ama ben kimsenin kalbini kırmak gibi özelbir amaçla yazmıyorum. sadece insanların mantıgı bir kenara itip söylenen herşeyi oldugu gibi ezbere kabuletmesine karşı bir tepki benimkisi.neyse iyi dilekleriniz için teşekkürederim.
sizde dostçakalın. saygılarımla...
haklısınız kulandıgımız sözlere dikat etmemiz gerkiyor. bu sitede görevalmış biri olarak bu konuda duyarlı olmanız güzel. ama keşke aynı duyarlılıgı bir fikir tartışmasının ortasına alaycı yazılar yazan arkadaşlar karşısında da sergileseydiniz. bunun yerine siz bu alaycı yazılara kahkalarınızla destek vermişsiniz. bu yüzden objektifliğiniz konusunda emin deyilim.
sevgili gölge dalga geçen insan kendisiyle daga geçer kendisi kayde alinmaz zaten... bunun uyarisini benim yapmam gerek yok gereken uyariyi zaten aliyor ama senin tavrini ben anliyamadim, asagida yazmisin çark ettiniz biz burda tartisiyuz neden dogruyu bulmak için farkli düsunuyoruz ki ben baslattim Alevilgi bir soy olarak baktigimi söyleyerek çokta yararli ve sevyeli bir tartisma oldu butur yazilar neyazikki onlari gölgede birakiyor....
saygilar
Arkadaslar alevilikte soy kavrami üzerinde durulmasi gereken bir kavramdir, cünkü alevilerin yahudilerle benzer olan en temel özelligi budur, gercek anlamda irki homojenlikten bahsetmiorum bu ikisi icin de gecersizdir zaten yalniz, alevilikte kültür asimilasyonunu önlemek maksadiyla alevilik millet gibi algilanmis ve disardan insana kiz verilmemeside mezhep farkliligi degil millet farkliligi olarak algilanmaktadir bu bi nevi asimilasyon politikalarina ve vahsete karsi önlem niteligindedir ve bizim bu günlere gelmemizde basarili da olmustur.
Peki günümüzde buna gerek varmidir? Etik olarak süphelerim olmasina ragmen, benim kanimca vardir, cünkü günümüzde de asimilasyon politikasi insanlarimizi tehdit etmeye devam etmektedir. Ayrica bir insanin Alevi olabilecegini varsayalim o insan Alevilikle ilgili mantikli fakat topluma yeni gelen fikirler ortaya atti (bi toplumun her bireyinin hakki), o insan hakkinda bu dönme zaten,amaci Aleviligi baltalamak, misyoner,yezid soyu vs sifatlar takilmaz mi ve dediklerine inanarak söylese ve inanarak Alevi olsa dahi ciddiye alinir mi? Kendizle yüzlesin!! Ama bu demek degildirki Alevi felsefesi sonradan benimsenemez. O insan da Bektasi olabilir tipki Kabalayi benimseyen ama yahudi olamayan Kabalacilar gibi. Tabi bu toplumun cogunlugunun kabul ettigi bir olgudur, aslinda insan hissedigi gibi kendini ifade edebilmeli ve olmali fakat bu konuda sadece büyüklerimin sözleri degil hislerimde ayni yolu gösteriyor(cogunlukla catisirlar da :) ) bir insanin sonradan alevi olabilmesi uygunsuz gibi geliyor.
Sevgili Bülentişcan,
Türkiye şartlarında büüyk şehirlere ve hatta bir kaç şehir hariç geri kalan bütün şehirlerin yapısına baktığımız da genel anlamda ibadetin yapıldığını/yapılabildiğini kesin olarak söylemek pek gerçekci olmaz diye düşünüyorum. Genel açıdan ibadetin bütün köylerimizde dahi yapıldığı söyleyemeyiz diye düşünüyorum.
Doğuştan, ailesel kökenleri itibari ile Alevi olanların büyük bir kısmı dahi ibadet yapmazken/yapamazken ya da azımsanmayacak bir kısım Aleviliğini sadece kelime olarak bildiği bir ortamda/durumda bir insanın Aleviiği öğrenmesi, benimsemesi ve "Ben Aleviyim" demesi neyi değiştirecek ki. Yazınızda belirtiğiniz "ibadetini nerde nasıl yapacak" sorusu yukarıda bahsettiğim bugün ki koşullar içerisinde çok da önemli olmamakta.
Aslında bir gerçeği gözden kaçırıyoruz. Hiç bir insan kolay kolay mezhebini değiştirmez. Her ne kadar mezhebinin inanış ve ibadet şekillerini de uygulamasada yine de çocukluğunda kendisine işlenen/kazınan bilgi ve öğretiler nedeni ile böyle bir değişime girmez. Bu tür değişimlere girenlerin sayısı önemsenecek veya dikkate alınacak düzeyde olacağını sanmıyorum. Fakat bu gerçek insanların mezhep değişimlerinin olmayacağı/olamayacağı anlamına gelmediği gibi girilen mezhebinde kabul etmeyeceği anlamına gelmez.
Bir Alevi nasıl ki Sünni veya Şii inanışına yönelip o mezheplere giriyorsa ki bunu asimile olma olarak yorumluyorsak tersi bir durumun olmasını da kabul etmek durumundayız.
Sevgili Adam arkadaşımızın Arkadaslar alevilikte soy kavrami üzerinde durulmasi gereken bir kavramdir, cünkü alevilerin yahudilerle benzer olan en temel özelligi budur, gercek anlamda irki homojenlikten bahsetmiorum bu ikisi icin de gecersizdir zaten yalniz, alevilikte kültür asimilasyonunu önlemek maksadiyla alevilik millet gibi algilanmis ve disardan insana kiz verilmemeside mezhep farkliligi degil millet farkliligi olarak algilanmaktadir bu bi nevi asimilasyon politikalarina ve vahsete karsi önlem niteligindedir ve bizim bu günlere gelmemizde basarili da olmustur. bahsettiği Aleviliğin millet olarak algılanması biraz etnik kimliğe etik bakış açısıdır. Kendisine yönelen saldırıları, yoketme ve değiştirme çabalarına karşı bir inanışın kendisini koruma ve devamlılığını sağlama amacıyla yapılmıştır ki doğaldır. o insan hakkinda bu dönme zaten,amaci Aleviligi baltalamak, misyoner,yezid soyu vs sifatlar takilmaz mi ve dediklerine inanarak söylese ve inanarak Alevi olsa dahi ciddiye alinir mi? Kendizle yüzlesin!! Ama bu demek degildirki Alevi felsefesi sonradan benimsenemez. O insan da Bektasi olabilir Anadolu içerisinde ki Bektaşiliğe girebilmek Bektaşi tarikatınca benimsenmek için zaten öncelikle Alevi inancını benimsemeniz gerekmektedir. Tarikata giren kişi bütün mezhepleri yok sayarsa kendini ne Alevi, ne Hanefi, ne Caferi, ne Şafi görürse elbetteki mezhep kimliği taşımamış olur. Ancak bu durum bile Alevi mezhebine temel de bağlı Bektaşi tarikatına girmiş Bektaşi olmuş birisinin doğal olarak Alevi inancına sahip olması anlamına gelir.
Sevgili Bülentişcan'ın Haklısın çogumuzda sadece isim olarak kalmış Alevilik.
Yani tüm geçmişden gelen yol süreneğinde belki çağdaş yaşamla çelişkileri veya revizye edilmesi,yeniden güncelleştirilmesi gereken uygulamalar vardır,
Ançak buna bu yeni açılımlara gelin Alevi olamak ıstıyenlerden değil tamam onlarda gelsin amma Asimile olma yolundaki,sadece alevi adını bilen alevilere yönelik calışma yapsak,zaman ve enerjimizi o iş için tüketsek olur değilmi söylemlerine katılmamak yanlış olur.
atayselvi 20.12.2005, 17:08 bizdede öle sölenir...Geçiş veya dönmek yoktur.. Yolundan ayrılan zaten düşkün olur...
x kişi nin bayan yada erkek olmasına göre değişir.Öncelik bayan veya erkeğin birlikte evlenmelerine dayanır. x kişi eğer erkekse sünni inancına geçiyorum dese bile geçemez.çünkü alevilikten sünniliğe geçse bile onu kabul edecek olanlarla aynı safta olamaz.İllaki onun dönmüşlüğü hatıralarda kalır. kendi toplumun dan dışarıda tanınmadığı bir bölgede kabul görebilir.Çocuklara gelince baba eğer alevi ise alevi olurlar.
Sevgili Bülentişcan,
Bu konu hakkındaki fikirlerinizi farklı kaynaklarda değerlendirip yeniden düşüneceğim. Anlatmak istediğinizin ne olduğunu biliyorum, sanırım düşüncenizi/bilginizi tam olarak yansıtmadığınızdan karşılıklı yazışmalarımız bu noktaya geldi.
Konu Aleviliğe geçilmesi gibi görülse de altında yatan asıl tema farklı. Aleviliğin dışa kapalı olması, kendi içinde evliliklerin yapılması, kendi özünü korumaya çalışmasının nedenleri ancak bu sorunun cevabını netleştirmemize yardımcı olur. Bu açıdan irdelediğimiz zaman da Alevilik tek başına bir dinsel inanış veya mezhep olmaktan çok içinde ırksal/etnik yapısı da bulunan bir dinsel inanış olmaktadır. Bu da Aleviliği, İslam içinde ki diğer bir çok mezhepten veya inanıştan ayıran özelliği olmaktadır. Bu nedenden ötürüde sizin daha önce bahsettiğiniz üzere tek bir kurucusu olmayan bir mezhep/inanış olmaktadır. Konuya bu açıdan baktığımızda Alevilik bir ırkın dinsel inanışı olduğu gibi gerek Cemal Şener, gerek Ali Tayyar Önder ve gerekse de benzer araştırmacıların sonuçları doğru olmaktadır. Hayat içinden örnek vermek gerekirse aile büyüklerimizin söylemleri bu araştırmacıların söylemlerinde olup bu söylemler doğru olmaktadır. Büyüklerimizin Alevi olunmaz Alevi doğulur demelerinde ki temel neden de Aleviliğin bir ırkın dinsel inanışı olmasıdır.
bülentişcan 21.12.2005, 12:55 Eyvallah Polata
Evet belki dogru cüleler kuramamışımdır,
Bizim inancımız bireysel değil, toplu olduğu için giriş ve cıkışlar hemojen değildir,
o nedenlede ırksal/etik bir yapı oluşmuştur,
DOSTCA KAL
atayselvi 25.12.2005, 14:23 yani birisi çıkıp ALİ yi sevmek alevilikse bende aleviyim diyemez. baştakiler gibi
Sevgili polata yazdiklarini büyük bir dikkatle okudum ve cok begendim.... Aymi fikirleri paylasiyoruz. Arkadaslar alevilikte yani inancimizda tabiki kan bagi vardir bunu inkar edemeyiz ama kanbagi bir insanin bizim yolumuzda yürüyüp bizim inancimizi paylasmasini engellemez!! Arkadasin birisi " peki bunun ikrar ini kim alacak" diye dislayici ve ayrimci bir deyimde bulunmus..... Aleviligi sadece sözde yasayanlardan korkarim ama inancimizi paylasanlardan ve bizim yolumuza gelenlerden korkmam cünkü bilgili ve saygili insandir..... saygilarla
arkadaslar hangımız aılemızı secebılıyoruz, hangımız dogarken ben bu mılletten ben bu dınden olmak ıstıyorum dıyebılıyor, hındıstanda batıl dınlere ınanan kabılede dogan cocugun gunahı ne,,, madem ki alevilikte önce insan deniyorsa, mademki alevılıkte öz, nıyet önemli denıyorsa, neden bır ınsana sen alevı olamazsın denılıyor, o zaman sız sekılcılıge karsı cıkanlar aslında kendınız sekılcılık yapmış olmuyormusunuz,,
ahmet_ali 28.12.2005, 00:07 arap aleviliğine (nusayriliğe) hiç bir şekilde geçiş olamaz
Yoldas24 28.12.2005, 01:18 Alevi olabilmenin kendisine özgü sartlari vardir.Inancimizin merkezinde insan vardir,neyi ararsak onda aramamiz gerekir.Aleviyim demekle Alevi olunmaz.Insan sevgisini icinde tasimiyan Ehli beyti tanimiyan ve onu sevmiyenlerin Alevi olmalari mümkün degildir.
bülentişcan 28.12.2005, 08:39 SEVGİLİ TANER62
Arkadasin birisi " peki bunun ikrar ini kim alacak" diye dislayici ve ayrimci bir deyimde bulunmus.....
O birisi benim,sanırım yazılarımı dikkatli okumamışssın,neyi dışlıyorum ,anlamadım,
Alevi ibadet i nasıldır, nerde yapılır,
Kurum ve kuralları nelerdir,Dedeler ,pirlerin varlığı nedir,
Dersim de nasıl ibadet ediliyorda,benim ikrar düşüncem ayırımcılık oluyor,
Düşünce bazında tamam,İnsanlar kendini ne olarak görüyorsa odur,
Bu konu ile ilgili yazılarımı tekrar oku,Dersimli dedelere sor ,öğren,
Dostca kal
Can ben senin yazilarini okudum ve cok iyi anladim... birdaha okumama gerek yok . Görüsüne saygi duyuyorum ama dogru olmadigini iddia ediyorum. Bizim yolumuza bas koyan bir insanin ikrari neden alinmasin ?? Annesi veya babasi sünni diyemi veya baska bir mezhepden olmasindanmi veya kökü baska bir dinden geldigi icinmi? Peki bu canin sucu ne ? Bizim inancimizda en önde insanlik gelir, dersimdeki dedelerimiz ikrar almiyorsa hic kimsemi ikrar almmaz ?? Ben sünniden düsme bir arkadasimizin ikrarini alan dede gördüm ve burdan ellerinden öperim , bu konuda ayni fikirde oldugumuz dede lerde var. Ben sözde aleviligi yasamiyorum, Taninmis bir ailenin cocugu olarak vede "dersimli" olarak elimizden geldigi kadariyla her hafta dedeler le ayni ortamda bulunuruz.... Bizim büyüklermizin düsünceleri bunlarsa biz neden aksini iddia ediyoruz ?? Biraz celiskili olmuyormu canlar ? "gel, ne olursan ol gel" demis can !!!!!
saygilarla
atayselvi 31.12.2005, 14:22 Yanlışlık oluyor gibi arkadaşlar .İkrar aldırsa bile alevi olamaz. Sadece Bektaşi olur diye biliyorum. İstanbul daki Cem evlerine gidenler varsa onlarda buradan öğrenip bilgi verebilir.
din_adami 01.01.2006, 21:19 ALEVİ olursun ama insanların gözünde... AHİRETTE hangi meshepte geldiğsen bu dünyaya o şekılde ölürsün yanı ben alevi oldum derken sadece kendini kandırırsın kardeş!!!
ALEVİ olursun ama insanların gözünde... AHİRETTE hangi meshepte geldiğsen bu dünyaya o şekılde ölürsün yanı ben alevi oldum derken sadece kendini kandırırsın kardeş!!!
demek ki müslüman olan hristiyanlar boşuna müslüman oluyo ahirette katolik-protestan-ortodoks olacak garibanlar.
imam efendi alevi sitesinde tavşan olma. çünkü yemezler.
din_adami 01.01.2006, 21:32 demek ki müslüman olan hristiyanlar boşuna müslüman oluyo ahirette katolik-protestan-ortodoks olacak garibanlar.
imam efendi alevi sitesinde tavşan olma. çünkü yemezler.
kardeş benle tartışmak için çabalama yine söyluyorum SENINLE tartışmıcam...! bunu aklına sok... din hakkında bılgılerını ortaya dök ve bende kendi bıldıklerimi dökeyım ve bu sitedeki ARKADAŞLAR bıze puan versin... düşük puan alan bu siteden BANLANSIN!! o kadarına kendime güvenım var....
kardeş benle tartışmak için çabalama yine söyluyorum SENINLE tartışmıcam...! bunu aklına sok... din hakkında bılgılerını ortaya dök ve bende kendi bıldıklerimi dökeyım ve bu sitedeki ARKADAŞLAR bıze puan versin... düşük puan alan bu siteden BANLANSIN!! o kadarına kendime güvenım var....
sen dengesizsin. herkesin bilgisi kendine. uzun sürmez banlanırsın zaten forumun allahı tarafından. yani cehennemde yanacaxsan. :7: :36_1_33: :24:
din_adami 01.01.2006, 21:52 sen dengesizsin. herkesin bilgisi kendine. uzun sürmez banlanırsın zaten forumun allahı tarafından. yani cehennemde yanacaxsan. :7: :36_1_33: :24:
temem...
Bugün edindigim bilgiye göre sonradan alevi olunmuyormus.. Bektasi olunuyormus, peki bu tavsanin bizim aramizda ne isi var arkadaslar?? atin sunu propagandalara katilamayalim sözüm din arkadasi isimli sahisa....
Peki simdi arkadaslar bektasi olan bir insanin cocugu bektasi mi oluyor yoksa alevimi ?? Bana söylebndigine göre cocuk alevi oluyormus.. eger yanlis bilgi aldiysam düzeltin lütfen
saygilarla
Aleviliğe Geçmek Deyimi Biraz Eksik Kalsa Da Bunun Için Dara Durulur. Yani Bir Cem De Ikrar Verilir. Hz. Aliye Ve Onun Ehlibeytine Ikrar Veren,eline,beline,ve Diline Sahip Olmaya çalişan Insan Alevidir. Bu Nedenle Alevilik Bütünleştiricidir. Alevi Olduktan Sonra Da Bir Kişi Eskisi Gibi Ibadetine Devam Edebilir. çünkü Alevilikte Namaz, Oruç ,kurban, Kisacasi Islamiyet Neyi Emrediyorsa O Vardir.
Alevilikte Namaz, Oruç ,kurban, Kisacasi Islamiyet Neyi Emrediyorsa O Vardir.
tekzip edeyim de sonra sağda solda alevilerin içinde bunları söyledim hepsi kabul etti falan diye dedikodu yapma.
Serkan_Devrim 04.01.2006, 20:25 kardeş benle tartışmak için çabalama yine söyluyorum SENINLE tartışmıcam...! bunu aklına sok... din hakkında bılgılerını ortaya dök ve bende kendi bıldıklerimi dökeyım ve bu sitedeki ARKADAŞLAR bıze puan versin... düşük puan alan bu siteden BANLANSIN!! o kadarına kendime güvenım var....
dostum böbürlenmenin iyi bir şey olmadığını sen benden iyi bilirsin. din adamısın ya o bakımdan. ayrıca burda puan yarışması mı var?
schafbock 05.01.2006, 20:53 arkadaşlar alevi s |