Orijinalini görmek için tıklayınız : Cepni Nedir?
selam arkadaslar benim düydügüma göre bizim yani gaziantepte ki bazi köyler cepni oluyormus yani bunlardan biride bizim köy Sarilar Köyü...
sizden ricam bu cepnilik nerden gelme ve nedir:confused1
bileniniz varsa aciklarsa cok sevinirim...
saygilarimla...
http://www.hendekdikmenkoyu.com/cepni.htm
sanırım burda aradığın cevapları bulursun (http://www.hendekdikmenkoyu.com/cepni.htm)
tskler kardes bir bakayim...
Çepniler ilk Alevi Türkmenlerdir.. Karadenize gelmiş, bir kısmı Anadolunun çeşitli bölgelerine dağılmışlardır.. Anadoluya geldiklerinde ilk Aleviliği seçmişlerdir ve Hacı Bektaşın İlk Müritleridir. Osmanlının yaptığı Alevi kırımları ve baskıları yüzünden, Karadenizdeki Çepni Türkmenlerin büyük bir bölümü, çoğunluğu Sünniliğe geçmişlerdir... Mesela bugün Sivas Tunceli Erzincan deyince akla Alevilik geliyor ama yüzyıllar önce Ordu Giresun Trabzon deyincede akla Alevilik gelirdi... Hatta Karadenizde bir şehrin eski ismi '' Eleviye ''...
Çepni Türkmenleri, Laz devletinin yıkılmasında en büyük katkıları göstermişlerdir..
Çepnilerin bugün bir bölümü Sünni bir kısmı Alevidir.. Karadenizde Alevi olanlar azda olsa kaldı ama Alevi inancını taşıyanlar genelde Güney Marmara, Ege, Antep yöresindedir...
soreş can,kısaca özetlemiş umarım garip arkadaşımız aradığı cevapları bulmuştur teşekkürler soreş
Çepniler ilk Alevi Türkmenlerdir.. Karadenize gelmiş, bir kısmı Anadolunun çeşitli bölgelerine dağılmışlardır.. Anadoluya geldiklerinde ilk Aleviliği seçmişlerdir ve Hacı Bektaşın İlk Müritleridir. Osmanlının yaptığı Alevi kırımları ve baskıları yüzünden, Karadenizdeki Çepni Türkmenlerin büyük bir bölümü, çoğunluğu Sünniliğe geçmişlerdir... Mesela bugün Sivas Tunceli Erzincan deyince akla Alevilik geliyor ama yüzyıllar önce Ordu Giresun Trabzon deyincede akla Alevilik gelirdi... Hatta Karadenizde bir şehrin eski ismi '' Eleviye ''...
Çepni Türkmenleri, Laz devletinin yıkılmasında en büyük katkıları göstermişlerdir..
Çepnilerin bugün bir bölümü Sünni bir kısmı Alevidir.. Karadenizde Alevi olanlar azda olsa kaldı ama Alevi inancını taşıyanlar genelde Güney Marmara, Ege, Antep yöresindedir...
Çepni Türkmenlerinin hikayesi budur..:wink:
sana cok tesekür ediyorum bu arda bende bir cepni oldugumu söylemek istiyorum...
sefik kaya 28.09.2006, 16:53 ÇEPNİLERİN MENŞEİ VE ÇEPNİ ADININ MANASI
Çepnilerden söz eden büyük kaynaklar,onları Oğuz Türklerinin bir boyu olduğunda görüş birliği içindedirler.Çepnilerden söz eden en eski yazılı kaynak Kaşgarlı Mahmud tarafından 1072-1076 yılları arasında yazılan Divanü Lûgati’t Türk’tür.Türk dili,tarihi ve kültürü yönünden çok zengin bir hazine olan bu eserde Kaşgarlı Mahmud ,Oğuz boyları hakkında da bilgi verirken,Oğuzların yirmi iki bölük olduğunu,her bölüğün ayrı bir belgesi ve hayvanlarına vurulan bir alameti olduğu belirttikten sonra birinci boy olan Kınık’tan başlayarak tek tek bütün bölükleri tanıtır.Çepni boyu Kaşgarlı’nın yirmi iki bölüğe ayırdığı Oğuzların yirmi birincisidir.
Çepni adının geçtiği ikinci yazılı kaynak 14. yüzyıla aittir.Reşideddin Fazlullah’ın 1310 tarihinde yazdığı Câmi’üt Tevârih’in ikinci cildinde Târih-i Oğuzân ve Türkân (Oğuzların ve Türklerin Tarihi) adıyla Oğuz Destanı nakledilir.Bu destanda,Oğuz’un daha yaşarken Boz Oklar ve Üç Oklar diye ikiye ayırdığı altı oğlundan yirmi dört torunu olduğunu, Oğuz’un vefatından sonra onun yerine Kül Han geçtiği,Oğuz’un çok değer verdiği bilge bir kişi olan Irkıl Hoca’nın,devletin devamlılığının sağlanması,ileride herhangi bir kargaşaya meydan verilmemesi için bu yirmi dört oğula birer lakap ve birer ongun ve hayvanlarına vurmaları için de birer damga tespit edilmesinin gerekli olduğu Kün Han’a söylediği,onun da bu fikri kabul ederek bu işi yapmak üzere Irkıl Hoca’yı görevlendirdiği,Irkıl Hoca’nın da yirmi dört evladın her birine birer lakap,birer damga ve biere ongun tespit ettiği anlatılr.
Bu kaynağa göre Çepni,Üç Oklar’ın en büyüğü olan Kök Han’ın dördüncü oğludur. İlk kez bu eserde Çepni’nin manası üzerinde durulmuş ve Çepni,”Nerede düşman görse durmayıp savaşan”(Kandaki yağı göre,derhal savaşır ve çarpar.Bahadır)şeklinde tanıtılmıştır. Ongununun”Sunkur:Umay”,Ülüşünün(şölendeki et payı),Sol karı yağrın,sol yanbaş olduğu belirtilmiş ve damgası verilmiştir.
14.yüzyılda Çepni adı,Ebû Hayyan’ın,Kitabul-İdrak li-Lisanil Etrak adlı eserinde “Çepni-kabîletün minnet-Türk”şeklinde geçer.Eserde,Türk boylarından sadece Kınıklarla Çepnilerden söz edilmektedir.Bu bilgi 14.yüzyılda Çepnilerin sadece Anadolu’da değil, Mısır’da bile tanındığı göstermesi bakımından çok önemlidir.
15.yüzyılda Yazıcıoğlu Ali,Reşideddin’den bazı değişiklikler yaparak Türkçe’ye çevirdiği ve “Tarih-i Âli Selçuk”adlı eserinin baş tarafına aldığı Oğuzname’de Çepniler hakkında bilgi verir.Bu eserde Çepninin damgası diğerlerinden farklıdır.
Tarihlere ”tarihi yapan ve yazan han”olarak geçen Ebugazi Bahadır Han’ın 1660 ta tamamladığı Şecere-i Terakime de,tıpkı bundan önce sözünü ettiğimiz Reşideddin’in Farsça Oğuznamesi gibi Oğuz Kaan Destanı’nın bir başka şekli yani Türkmen rivayetidir.Ebülgazi Bahadır Han,bu eseri yazarken hem Reşideddin’den faydalanmış,hem de canlı Türkmen rivayetlerini toplamıştır.Bu yönüyne müstesna bir yere sahip olan eser Oğuzname’nin Türkmen rivayeti,bir başka değişle Çağataycasıdır.
Eserin “Oğuz Han’ın Torunlarının Adlarının Manası ve Damgalan ve Kuşların Zikri” adlı bölümünde Oğuz’un yirmi dört torununun adları,adların anlamları,damgaları ve kuşları belirtilmiştir.Bu kaynakta Çepni Oğuz’un on altıncı torunu olarak gösterilmiş,Çepni’ nin anlamının “cesur”,kuşunun “devlet kuşu”(hümay)olduğu belirtildikten sonra damgasının şekli verilmiştir.
17.yüzyılda Katip Çelebi,Cihannûma adlı coğrafya kitabında Çepnilerden söz ederken dillerinin Türkçe- Farsça karışık bir şey olduğunu söyler.
Gyula Nemeth “Çepni” adının Kırgızca “çep”(kalkan) ve Türkçe “çeper”(duvar, çit,parmaklık) kelimeleriyle ilgili olduğunu ileri sürmüştür.Ona göre Çepni adı kök bakımından “koruyucu(birlik)” ve özellikle “sınır koruyucu(birlik)”anlamına gelmektedir. Çepni adındaki “-ni” eki Beçenek-Beçene-beçe adlarında gördüğümüz –ne,-na,-ni,-nu,-nü ekleriyle birleştirilebilir.Aynı eke Çağatayca “tuzni(buzağı)” kelimesinde de raslanmaktadır.
Kafesoğlu da “Eski Türk boylarının adları boyun siyasi ve sosyal hususiyetlerini meydana koymaktadır” dedikten sonra Çepni’yi askeri teşkilat ve unvanlarla ilgili olan Çor, Yula,Kapan,Külbey,Yabuka,Yeney,Taryan,İğdir,Buka,T arduş vb.isimlerle birlikte bu gruba dahil etmekte ve Çepni adının askeri ve siyasi özellik taşıdığını belirtmektedir.
Geybullaev de Azerbaycan’ın Şamaha bölgesinde Çepni kelimesiyla bağlantılı 17 yer adı bulunduğu bildiriyor.Bunlardan Çepli,Cabani,Çapni şeklinde olanlar Zangezur ve Kuba bölgelerindedir.Kazak şehrinin Daşsalahlı Bölgesinde Çepli adlı bir yer bulunmaktadır.
Sultanşah Ataniyazov,Şecere adlı eserinde Kaşgarlı,Reşideddin,Yazıcıoğlu ve Ebülgazi’den,bizim de yukarıya aldığımız bilgileri aktardıktan ve bunlara Salar Baba’nın görüşlerini ekledikten sonra Çepni kelimesinin etimolojisi üzerinde durur ve bilim adamlarının güzel fikirlerini inkar etmediğini,ama,Çepni adını eski Türk sözü olan ve “küçük grup”, “sürü” anlamındaki “çep”, “çöp”sözünden türediğini de bilmemiz gerektiğini söyler.Daha sonra Çepnilerin tarihi hakkında kısaca bilgi vererek,Selçukluların döneminde (11.yy.)Çepnilerin büyük bir bölümünün İran’a,Türkiye’ye,Kafkasya’ya ve Irak’a geçtiklerini Türkmenistan’da Alili,Ata Göklen,Hatap ve Hıdırilli boylarıyla Çepbe,Burgazların Çepbece diyen aşiretlerinin kadim Çepnilerle aynı kökten gelmelerinin mümkün olduğunu belirtir.
sana cok tesekür ediyorum bu arda bende bir cepni oldugumu söylemek istiyorum...
:thumbup1: :thumbup1: Benimde nenem Türkmendi ama Çepni Boyu yada Sıraç olabileceğini tahmin ediyorum.Çünkü Köyleri Sivas Akıncılarda yani Giresun'un altında...
bilgilerinizden dolayi cok tesekkür sayenizde ögrenmis olduk arkadaslar yüreginize saglik....
candost_20 29.09.2006, 08:58 bende merak ediyodum saolun,öylelikle öğrenmiş olduk.Soreş can güzel anlatmış olayı,ellerine saglık dost saol.
karadagli 29.09.2006, 10:20 Çepniler ilk Alevi Türkmenlerdir.. Karadenize gelmiş, bir kısmı Anadolunun çeşitli bölgelerine dağılmışlardır.. Anadoluya geldiklerinde ilk Aleviliği seçmişlerdir ve Hacı Bektaşın İlk Müritleridir. Osmanlının yaptığı Alevi kırımları ve baskıları yüzünden, Karadenizdeki Çepni Türkmenlerin büyük bir bölümü, çoğunluğu Sünniliğe geçmişlerdir... Mesela bugün Sivas Tunceli Erzincan deyince akla Alevilik geliyor ama yüzyıllar önce Ordu Giresun Trabzon deyincede akla Alevilik gelirdi... Hatta Karadenizde bir şehrin eski ismi '' Eleviye ''...
Çepni Türkmenlerinin hikayesi budur..:wink:
sevgili sores can bu güzel paylasimindan dolayi seni candan kutlarim. emegine yüregine saglik sevgili dostum.
sevgilerimle
:thumbup1: :thumbup1: Benimde nenem Türkmendi ama Çepni Boyu yada Sıraç olabileceğini tahmin ediyorum.Çünkü Köyleri Sivas Akıncılarda yani Giresun'un altında...
vallah kardes bende cepni oldugumu yeni ögrentim ama bir sey bildigim daha var bizlerin kökeni yani türkmenmis bilmiyorum ben öyle duymustum...
can çepniler türkmendir zaten:D
mustojen 29.09.2006, 16:07 ÇEPNİLERİN MENŞEİ VE ÇEPNİ ADININ MANASI
Çepnilerden söz eden büyük kaynaklar,onları Oğuz Türklerinin bir boyu olduğunda görüş birliği içindedirler.Çepnilerden söz eden en eski yazılı kaynak Kaşgarlı Mahmud tarafından 1072-1076 yılları arasında yazılan Divanü Lûgati’t Türk’tür.Türk dili,tarihi ve kültürü yönünden çok zengin bir hazine olan bu eserde Kaşgarlı Mahmud ,Oğuz boyları hakkında da bilgi verirken,Oğuzların yirmi iki bölük olduğunu,her bölüğün ayrı bir belgesi ve hayvanlarına vurulan bir alameti olduğu belirttikten sonra birinci boy olan Kınık’tan başlayarak tek tek bütün bölükleri tanıtır.Çepni boyu Kaşgarlı’nın yirmi iki bölüğe ayırdığı Oğuzların yirmi birincisidir.
Çepni adının geçtiği ikinci yazılı kaynak 14. yüzyıla aittir.Reşideddin Fazlullah’ın 1310 tarihinde yazdığı Câmi’üt Tevârih’in ikinci cildinde Târih-i Oğuzân ve Türkân (Oğuzların ve Türklerin Tarihi) adıyla Oğuz Destanı nakledilir.Bu destanda,Oğuz’un daha yaşarken Boz Oklar ve Üç Oklar diye ikiye ayırdığı altı oğlundan yirmi dört torunu olduğunu, Oğuz’un vefatından sonra onun yerine Kül Han geçtiği,Oğuz’un çok değer verdiği bilge bir kişi olan Irkıl Hoca’nın,devletin devamlılığının sağlanması,ileride herhangi bir kargaşaya meydan verilmemesi için bu yirmi dört oğula birer lakap ve birer ongun ve hayvanlarına vurmaları için de birer damga tespit edilmesinin gerekli olduğu Kün Han’a söylediği,onun da bu fikri kabul ederek bu işi yapmak üzere Irkıl Hoca’yı görevlendirdiği,Irkıl Hoca’nın da yirmi dört evladın her birine birer lakap,birer damga ve biere ongun tespit ettiği anlatılr.
Bu kaynağa göre Çepni,Üç Oklar’ın en büyüğü olan Kök Han’ın dördüncü oğludur. İlk kez bu eserde Çepni’nin manası üzerinde durulmuş ve Çepni,”Nerede düşman görse durmayıp savaşan”(Kandaki yağı göre,derhal savaşır ve çarpar.Bahadır)şeklinde tanıtılmıştır. Ongununun”Sunkur:Umay”,Ülüşünün(şölendeki et payı),Sol karı yağrın,sol yanbaş olduğu belirtilmiş ve damgası verilmiştir.
14.yüzyılda Çepni adı,Ebû Hayyan’ın,Kitabul-İdrak li-Lisanil Etrak adlı eserinde “Çepni-kabîletün minnet-Türk”şeklinde geçer.Eserde,Türk boylarından sadece Kınıklarla Çepnilerden söz edilmektedir.Bu bilgi 14.yüzyılda Çepnilerin sadece Anadolu’da değil, Mısır’da bile tanındığı göstermesi bakımından çok önemlidir.
15.yüzyılda Yazıcıoğlu Ali,Reşideddin’den bazı değişiklikler yaparak Türkçe’ye çevirdiği ve “Tarih-i Âli Selçuk”adlı eserinin baş tarafına aldığı Oğuzname’de Çepniler hakkında bilgi verir.Bu eserde Çepninin damgası diğerlerinden farklıdır.
Tarihlere ”tarihi yapan ve yazan han”olarak geçen Ebugazi Bahadır Han’ın 1660 ta tamamladığı Şecere-i Terakime de,tıpkı bundan önce sözünü ettiğimiz Reşideddin’in Farsça Oğuznamesi gibi Oğuz Kaan Destanı’nın bir başka şekli yani Türkmen rivayetidir.Ebülgazi Bahadır Han,bu eseri yazarken hem Reşideddin’den faydalanmış,hem de canlı Türkmen rivayetlerini toplamıştır.Bu yönüyne müstesna bir yere sahip olan eser Oğuzname’nin Türkmen rivayeti,bir başka değişle Çağataycasıdır.
Eserin “Oğuz Han’ın Torunlarının Adlarının Manası ve Damgalan ve Kuşların Zikri” adlı bölümünde Oğuz’un yirmi dört torununun adları,adların anlamları,damgaları ve kuşları belirtilmiştir.Bu kaynakta Çepni Oğuz’un on altıncı torunu olarak gösterilmiş,Çepni’ nin anlamının “cesur”,kuşunun “devlet kuşu”(hümay)olduğu belirtildikten sonra damgasının şekli verilmiştir.
17.yüzyılda Katip Çelebi,Cihannûma adlı coğrafya kitabında Çepnilerden söz ederken dillerinin Türkçe- Farsça karışık bir şey olduğunu söyler.
Gyula Nemeth “Çepni” adının Kırgızca “çep”(kalkan) ve Türkçe “çeper”(duvar, çit,parmaklık) kelimeleriyle ilgili olduğunu ileri sürmüştür.Ona göre Çepni adı kök bakımından “koruyucu(birlik)” ve özellikle “sınır koruyucu(birlik)”anlamına gelmektedir. Çepni adındaki “-ni” eki Beçenek-Beçene-beçe adlarında gördüğümüz –ne,-na,-ni,-nu,-nü ekleriyle birleştirilebilir.Aynı eke Çağatayca “tuzni(buzağı)” kelimesinde de raslanmaktadır.
Kafesoğlu da “Eski Türk boylarının adları boyun siyasi ve sosyal hususiyetlerini meydana koymaktadır” dedikten sonra Çepni’yi askeri teşkilat ve unvanlarla ilgili olan Çor, Yula,Kapan,Külbey,Yabuka,Yeney,Taryan,İğdir,Buka,T arduş vb.isimlerle birlikte bu gruba dahil etmekte ve Çepni adının askeri ve siyasi özellik taşıdığını belirtmektedir.
Geybullaev de Azerbaycan’ın Şamaha bölgesinde Çepni kelimesiyla bağlantılı 17 yer adı bulunduğu bildiriyor.Bunlardan Çepli,Cabani,Çapni şeklinde olanlar Zangezur ve Kuba bölgelerindedir.Kazak şehrinin Daşsalahlı Bölgesinde Çepli adlı bir yer bulunmaktadır.
Sultanşah Ataniyazov,Şecere adlı eserinde Kaşgarlı,Reşideddin,Yazıcıoğlu ve Ebülgazi’den,bizim de yukarıya aldığımız bilgileri aktardıktan ve bunlara Salar Baba’nın görüşlerini ekledikten sonra Çepni kelimesinin etimolojisi üzerinde durur ve bilim adamlarının güzel fikirlerini inkar etmediğini,ama,Çepni adını eski Türk sözü olan ve “küçük grup”, “sürü” anlamındaki “çep”, “çöp”sözünden türediğini de bilmemiz gerektiğini söyler.Daha sonra Çepnilerin tarihi hakkında kısaca bilgi vererek,Selçukluların döneminde (11.yy.)Çepnilerin büyük bir bölümünün İran’a,Türkiye’ye,Kafkasya’ya ve Irak’a geçtiklerini Türkmenistan’da Alili,Ata Göklen,Hatap ve Hıdırilli boylarıyla Çepbe,Burgazların Çepbece diyen aşiretlerinin kadim Çepnilerle aynı kökten gelmelerinin mümkün olduğunu belirtir.
ii kopyala yapıstır yapmıssın mousene sağlık
can çepniler türkmendir zaten:D
demek duyduklarim dorumus...
ThassosIsland 30.09.2006, 09:40 oguzun üçoklardan gokhanbey isimli oglunun cepni isimli cocugunun kavimidir. turkmenistanda yasarken anadoluya goc etmislerdir. savasci ozellikleri cok gelismis bir kavimdir ozellikle ata binme ve ok atma konusunda cok kabiliyetlidirler. en savasci ve gozu pek kavim olduklari rivayet edilir. anadoluya goc ettikten sonra cihat sirasinda samanizmden vazgecmemeleri nedeniyle muslumanlarla en uzun ve en kanli savaslari yapmislar, pek cok defa katliama ugramislardir. daha sonradan abbasilerle birlikte muslumanlarin tarz degistirmeleri sonucunda pek cok diger turk boylariyla birlikte alevilik meshebini kabul etmislerdir. mezhep farkliliklarindan ve osmanlinin ozturklere bakis acisindan dolayi osmanli hukumdarligi boyunca cok zulme ugramislar, horgorulmusler ve yeni fethedilen yerlerde sinirlara yerlestirilmislerdir.halen karadeniz bolgesinde ve de ozellikle marmara bolgesindeki bazi koylerde yasamaktadirlar. pek cok orijinal turk geleneklerini halen muhafaza etmektedirler. ozellikle ortaasyadan gelen anaerkil duzen belli bir olcude muhafaza edilmektedir. kadina asiri derecede onem verilir, saygi duyulur ve ailede soz soyleyen ve duzenleyen kisi genelde kadindir.
ibo_eren_27 30.09.2006, 16:44 mrb arkadaslar bende bir cepniyimn benim duyduguma göre bu cepnıler ıkıye yrılıyorlar karadenız tarafı ve asagı guney dogu anadolu tarafları olması lazım bizimki asagı tarafta oluyor ayrıca soyumuz oguzların cepni boyundan geldigini ve ordan iran tarafında sah İsmaille birlestiklerini ograndım ordan da anadoluya geldiklerini yurdun ayrı yerlerine dagıldıklarını (balıkesır, gaziantep civarı) bılıyorum.
ibo eren kardesim simdi bizim kökenlerden yani cepnilerden karadenizdede mi var yani?
ibo_eren_27 05.10.2006, 13:53 ibo eren kardesim simdi bizim kökenlerden yani cepnilerden karadenizdede mi var yani?
bizim kök mi değilmi bilmiyorum ama karadeniz çepnileri de varmış bizim köklerimizden balıkesir civarlarında varmış
ibo eren kardesim simdi bizim kökenlerden yani cepnilerden karadenizdede mi var yani?
En çok Çepni Karadenizdedir... Çepniler Karadenizden dağıldılar Anadoluya ama büyük kısmı Ordu Trabzon Giresun Samsun gibi illerde.. 400 - 500 sene önce kadar tümü Aleviyken, neredeyse tamamı Sünnileşti.
ibo_eren_27 05.10.2006, 14:14 En çok Çepni Karadenizdedir... Çepniler Karadenizden dağıldılar Anadoluya ama büyük kısmı Ordu Trabzon Giresun Samsun gibi illerde.. 400 - 500 sene önce kadar tümü Aleviyken, neredeyse tamamı Sünnileşti.
ama bizim kökümüz ordan gelmiyormuş
ama bizim kökümüz ordan gelmiyormuş
yani benim bildigim kadariya bizim kökümüz türkmenistan dan gelme...
öylemi oluyor yoksa....?
berximin 01.12.2006, 22:06 soreş ellerine sağlık güzel kardeşim benim.. evet çepnilerin büyük kısmı sunnileştirildi maalesef.. gururla söylebilirimki asimile olmayan kesimi temsil ediyorum..
Sarılar köyü kürtçe konuşmuyormuydu??
ibo_eren_27 02.12.2006, 10:13 Sarılar köyü kürtçe konuşmuyormuydu??
bizim köy kürtçe konuşmaz
arada sırada engilis konusurlar:)Gine coffeehaneye goin mi?:)
Ben Balıkesir'de yaşıyorum. Burada nüfusun büyük bölümünü Alevi Çepniler oluşturuyor. Bir de yanlış bilmiyorsam Kayseri ve Sivas'ta da az sayıda var.
Çepniler en çok Karadeniz, Sivas, Antep, Egenin bazı ilçeleri ve Güney Marmarada, bazı Bölgelerde dağınık olarak yaşarlar.. Anadoluya gelen ilk Alevi Türkmenler Çepnilerdir.. Hemen yarısı Alevi sanırım.. Karadenizdekilerin büyük çoğunluğu Sünnileştirilmiştir... Trabzondaki Rum Devletinin yıkılmasındaki en büyük katkıları, Çepnilerin verdiği söylenmektedir... Karadenizdekiler Osmanlının kılıç ve baskıları yüzünden yüzyıllar boyunca Sünnileşmeye maruz kalmışlardır.. Bugün Karadenizde Alevi olan Çepni Türkmenlerinin sayısı, yine Karadenizdeki Sünni Çepnilere göre çok az... Bugün Karadenizdeki bazı bölgelerde yaşayan Alevilik, eski Karadeniz'in Alevi olduğunun bir göstergesi ve eski Karadenizin kalıntılarıdır... Çepnilerin önemli kısmı Sünnleşsede, bugün oynadıkları Horonlarında, geleneklerinde, Semahların izlerini görmek mümkünmüş.
Sivasta çok Çepni yok ama benim bildiğim Gemerek İlçesindeki Çepni Kasabası var.. Birde Dedemlerin büyüüdüğü Köy'ün yarısı Türkmen Alevisi ve onların Çepni olabilme ihtimalleri çok yüksek.. Çünkü Köy Karadeniz Dağlarının Güney Bölgesinde, yani Sivas Akıncılar ilçesinde.. Yine aynı şekilde, Karadeniz Dağlarının Güney'i/Akıncılardaki İkizyurt ve Şenbağlar isimli Alevi Türkmen Köylerininde Çepni olabilme ihtimali çok yüksek.. Ayrıca Sivas Gölova İlçesindeki Yaylaçayır Köyü, Giresuna bağlıydı eskiden.. O köyün Çepni olduğunu sanırım.. İnanç olarak Aleviler.. Büyük İhtimalle Çepniler.
karadagli 03.12.2006, 08:50 yani benim bildigim kadariya bizim kökümüz türkmenistan dan gelme...
öylemi oluyor yoksa....?
sevgili gariip can bizim köyde bir cepni köyüdür. ve hatta bizim o yörede ki köylerde cepni köyleridir.
sevgiler
karadagli 03.12.2006, 08:55 Sarılar köyü kürtçe konuşmuyormuydu??
sevgili poyraz can sarilar köyü kürtce konusmaz cünkü türkmendir.cevre köyümüzde iki tane sunni kürt köyü oldugundan sadece iki üc kisi kürtce bilmektedir. gaziantep'in yavuzeline bagli 10-15 alevi köyü vardir hepside türkmen (cepnidir) can.
saygilar
bizim köy kürtçe konuşmaz
arada sırada engilis konusurlar:)Gine coffeehaneye goin mi?:)
turkcemis kaldida ingilizce konusuyorlar.... hehehe
Topik Soru - Yanıt Bölümüne kaydırılmıştır..
Ben balıkesir çepnilerindenim. Bizim orada çepniye çetmi diye hitap edilir. Çepni ismini sonradan öğrendik. Eskiden çetmi olarak kullanırdık. Köylerimizin dedeleri antep yöresindeki ocaklardan gelirler.
Balıkesir dışında bergama civarında da çok fazla miktarda çetmi köyleri vardır.
Egede seyrekte olsa Çepni Köyleri mevcuttur.. Mesela Manisada...Karadenizde ve Güney Marmarada yoğun olmakla birlikte Güney Doğu Anadoluda ve Sivasta da Çepni Aleviler vardır.. Karadenizdekiler daha çok Sünnidir.
Balıkesir, İzmir, Manisa bölgesinde çok fazla çepni köyü mevcuttur. Balıkesir civarında çepniye çepni denmez çetmi denir. Eskiden balıkesir yöresinde çetmi ile alevi ve kızılbaş eşdeğer anlamdaydı. Yani alevi denmezdi de çetmi denirdi.
arkadaşlar anadoluda başka yerlerdede çepniler varmış,örneğin tokatta da olduğunu öğrendim ve tokattakiler güvenç abdal ocağına bağlı yani aleviler.birde aydında çepnilerin varlığını bir kaynaktan okumuştum...
alidogru 15.01.2007, 21:56 merhaba, ben de balıkesirin çpnilerindenim batıdaki çepniler alevidir. ama karadenizde de bolca asimile olmuş çepniler vardır. karadenizdeki çepniler tutucu sünniler haline gelmişlerdir.
ibo(arguvan) 31.01.2007, 20:45 çepniler yanyatır sultana bağlı alevi kollardır.
ernic 45 24.03.2007, 00:40 Çepniler ilk Alevi Türkmenlerdir.. Karadenize gelmiş, bir kısmı Anadolunun çeşitli bölgelerine dağılmışlardır.. Anadoluya geldiklerinde ilk Aleviliği seçmişlerdir ve Hacı Bektaşın İlk Müritleridir. Osmanlının yaptığı Alevi kırımları ve baskıları yüzünden, Karadenizdeki Çepni Türkmenlerin büyük bir bölümü, çoğunluğu Sünniliğe geçmişlerdir... Mesela bugün Sivas Tunceli Erzincan deyince akla Alevilik geliyor ama yüzyıllar önce Ordu Giresun Trabzon deyincede akla Alevilik gelirdi... Hatta Karadenizde bir şehrin eski ismi '' Eleviye ''...
sen beya bilgiliymisin sores kardes kutlarim ayni senin dedigin gibidir cepnilerin tarihi selam sana dostum
ernic 45 24.03.2007, 00:46 çepniler yanyatır sultana bağlı alevi kollardır.
cepniler köse süleyman ocagina baglidirlar egedeki yalniz karadenizdeki alevi cepni köyleri baska ocaga bagli ayni dir sonucta güvenc abdal ocagina bagli zonguldaktaki aleviler alapli güvenc abdal ocagina bagli trabzon eskiköy onlarda ordudakilerde öyle cepni asili dirlar
ibrahim-ch 24.03.2007, 00:48 Çepni Türkmenleri, Laz devletinin yıkılmasında en büyük katkıları göstermişlerdir..
Cümlesi hatali
Pontus rum devleti olmali, dogrusu budur.
ernic 45 24.03.2007, 01:16 lazla rumlar aynidir zaten lazlar rum asili
ibrahim-ch 24.03.2007, 01:21 Rumlar baska Lazlar baskadir.
Rumlar Grek tir. HIRistiyan dirlar. Lazlar kafkasyalidir. ve islam dir.
Batum merkezli Acaristan diye bir devlet bile var. din olarak islamiyeti secmislerdir.
ernic 45 24.03.2007, 01:40 benim bildigim lazlar sonradan müslüman olmuslar aslen rum bunu karadenizlili arkadaslarda ifade ediyorlar dogrumu bilmem
ibrahim-ch 24.03.2007, 01:57 Rum iran dilinde BATI demektir.
mesela Mevlana celaleddini RUMi deniyor.
Buradaki RUM kelimesi BATI da yasayan mevlana demek.
Pontuslular Yunanistana göc ettiler 1 dünya savasidan sonra mübadele yapildi.
Türkiyedeki Hristiyanlar yunanistana Oradaki islam olanlarda Türkiyeye geldi.
Pontuslular Yunanca konusuyorlardi.
ernic 45 24.03.2007, 02:00 tamam oldu ibrahim can anladim
Sivasta da Çepni Kasabası var, sanırım Gemerek İlçesinde ve Alevi İnançlılar.
Sivasta da Çepni Kasabası var, sanırım Gemerek İlçesinde ve Alevi İnançlılar.
Evet şoreş kardeşim güzel bir noktaya değinmiş.Bildiğim kadarı ile ve araştırdığım kadarıyla kardeşim eskiden Giresun daki Çepni lerin hemen hemen hepsi alevi iken bugün hep asimile olmuşlar ve aleviliklerini kaybetmişler.
ernic 45 24.03.2007, 03:42 evet sores kardes sivastaki alevi cepni kasabasidir almanyada bile dernekleri var cepni dernegi türkiyenin bircok yerde cepni köyü var hatta urfa siverek cepni köyü var kastamonu gümüshane bursa bolu ankara edremit denizli kirsehir ordu agirlikla balikesir manisa izmir trabzonda 30 gecik cepni köyü var ama sünnülesmisler taslitepe ve eskiköy haric giresunda alevi cepni köyü vardir bu formda üye bile giresunun görele espiye ilcelerde var onlarda zamanla sünnülesmis egedekinler alevi kalmis göcebe yüzünden aleviligini unutmamislar göcebe olmayanlar zamanla sünnülesmisler
Benim elimde bulunan kitapa gore:
Cepni Oguz Han ogullarindan Gok Han'in dort oglundan birisidir. Buyuk bir Turk boyudur. Prof. Nemeth adli biri Cepni sinir koruyucusu, bekcisi anlamina gelen bir sozcuktur diyor.
Cepniler Anadolu'nun her tarafina dagilmislardir. Selcuklularin Sinop ve dolayalarini aldiklari zaman buralarda koruyucu olarak, Cepnileri birakmalarini da bunu gosteriyor. Trabzon'da, Bati Anadolu'da Cepnilerin toplu olarak bulunduklari yerler vardir. Sinop'ta (Ayancik ve Gerze), Bolu'da (Mudurnu), Yozgat'ta Akdagmadeni ve Bogazliyan, Kirseyir'de Mecidiyye, Bursa'da Mudanya, Sivas'ta Sarkisla, Afyon'da Sandikli, Kastamonu'da Tosya, Manisa'da Turgutlu'da iki yerde, Balikesir'de Gonen, Giresun'da Tirebolu, Samsun'da Bafra, Ankara'da Sereflikochisar'da bu adi tasiyan yerler vardir.
Daha baska bilgilerde var ama, bir kismi bunlar.
Saygilarimla
ernic 45 24.03.2007, 05:08 daha cepni adiyla olmayan cepni köyleri cok mevcut bilinmeyen cetmi ve cepni ayni kelimedir cetmi köyleride cok
ernic 45 26.03.2007, 04:11 http://www.hendekdikmenkoyu.com/cepni.htm
sanırım burda aradığın cevapları bulursun (http://www.hendekdikmenkoyu.com/cepni.htm)
burdan okuyun erenler kardesimiz güzel adress vermis bilirsiniz o zaman ne demek cepni bende bu sayfada ögrendim ne demek oldugunu ama baska sayfalarda cok mevcut google girin cepni yazin okuyuyun dr faruk sümerin kitabini alin oda güzel yazmis
serap_kerasus 27.03.2007, 12:16 lazla rumlar aynidir zaten lazlar rum asili
İbrahim-ch'nin de dediği gibi lazlar ve rumlar aynı değildir.Lazlar kafkas halkıdır, dilleri de güney kafkasya dil ailesindendir.
Rumlar baska Lazlar baskadir.
Rumlar Grek tir. HIRistiyan dirlar. Lazlar kafkasyalidir. ve islam dir.
Batum merkezli Acaristan diye bir devlet bile var. din olarak islamiyeti secmislerdir.
sayın İbrahim -ch tamam lazlar kafkastır, grek değildir ama hepsi müslüman değildir. Hristiyan lazlar da vardır ve "megrel" denir. Aynı halktırlar.
Rum iran dilinde BATI demektir.
mesela Mevlana celaleddini RUMi deniyor.
Buradaki RUM kelimesi BATI da yasayan mevlana demek.
Pontuslular Yunanistana göc ettiler 1 dünya savasidan sonra mübadele yapildi.
Türkiyedeki Hristiyanlar yunanistana Oradaki islam olanlarda Türkiyeye geldi.
Pontuslular Yunanca konusuyorlardi.
"Rumi" benim bildiğim kadarıyla Anadolulu demek. Mevlana ya atfedilen ordaki anlam "anadolu" dur. ama tabi ne kadar doğru bilmiyorum.
[QUOTE=Şoreş;302734]Çepniler en çok Karadeniz, Sivas, Antep, Egenin bazı ilçeleri ve Güney Marmarada, bazı Bölgelerde dağınık olarak yaşarlar.. Anadoluya gelen ilk Alevi Türkmenler Çepnilerdir.. Hemen yarısı Alevi sanırım.. Karadenizdekilerin büyük çoğunluğu Sünnileştirilmiştir... Trabzondaki Rum Devletinin yıkılmasındaki en büyük katkıları, Çepnilerin verdiği söylenmektedir... Karadenizdekiler Osmanlının kılıç ve baskıları yüzünden yüzyıllar boyunca Sünnileşmeye maruz kalmışlardır.. Bugün Karadenizde Alevi olan Çepni Türkmenlerinin sayısı, yine Karadenizdeki Sünni Çepnilere göre çok az... Bugün Karadenizdeki bazı bölgelerde yaşayan Alevilik, eski Karadeniz'in Alevi olduğunun bir göstergesi ve eski Karadenizin kalıntılarıdır... Çepnilerin önemli kısmı Sünnleşsede, bugün oynadıkları Horonlarında, geleneklerinde, Semahların izlerini görmek mümkünmüş.
Soreş canım, maalesef karadenizdeki asimilasyon çok etkili. Bırak alevi olduklarını bilmemeyi, çepni olduklarını bile bilmezler.yani bu söylemlerinde yer almaz.bizim fındık bahçelerimizin birinin karşısında bir çepni köyü vardı.ben çepni adını ordan hatırlarım hep, baya da bi yukardaydı..hiç de kimse demezdi o zamanlar, çepni kim, nedir.(şimdi düşünüyorum da çepnilik sadec bir köy adı olarak kalmış, ama o köye gitmeyi çok istiyorum).bu yaz babam söyledi ve daha önce hiç duymamıştım babamdan.hatta sordum, iyi de baba neden şimdi söylüyorsun bunu? belki o da yeni öğrenmişti.ama bu bilgi varsa çocuklara mutlaka verilmeli. allahtan foruma katılmadan önce biliyormuşum, yoksa bir hayli şaşırırdım..
ee tabi çepni kimliklerini de unutturuyorlar, çünki çepni kimliklerini unutmasalar, alevi olduklarını (önceden) mutlaka bilirler, çünkü araştıracaklardır, kimmiş bu çepniler diye..yalnız anlamadığım bir şey var, bazı kültürel şeyler ne kadar asimilasyon olursa olsun devam ediyor ama, (annem anlatırdı, yaylada bunlara gümüşhaneliler çepni diyorlarmış ki bu 40-50 yıl önceki bir olay) neden bu kimliğe sahip çıkılmamış, nasıl unuttrulmuş, söylemlerinde var olan bir şeyi nasıl unutmuşlar anlam veremiyorum. nasıl bir devlet politikasıdırki, bu kadar başarılı olmuş karadenizde..
bazı gelenekler gerçekten var hala, en basitinden alevimen'in açtığı başlıktaki "kavut". mesela karadeniz hiç türküyle birlikte anılmaz ama bizim halkımız çok sever türküyü..yani türküleri ben ankarada alevi dostlarımın yanında öğrenmedim, annemin, teyzelerimn, dayımın türküleriyle büyüdüm..bazı şeyleri silemiyorlar insanların yüreklerinden..
soreş can "horon-semah" bağlantısı gerçekten çok ilginç..bizde horon halka kurularak oynanır..bir futbolsahası büyüklüğünde bir alanda kocaman bir halka şeklinde ve sürekli dönülerek oynanır..ama horon daha çok trabzon, rize ve artvine özgüdür. giresunun doğu tarafında daha çok bilnir..
ama bazı şeyler öğrendikçe hoşuma gidiyor, daha da raştırmak, ve öğrendiklerimi de özellikle yaşadığım coğrafyada anlatabildiklerime anlatmak isityorum..kardeşlerimden başladım:yamukgul: :yamukgul:
cemalettin 27.03.2007, 12:46 "rum-i" roma-lı demektir.
yunan/elen soyundan gelenler için kullanılması yanlış olsa gerektir.
Türkler Anadolu'ya yerleştiklerinde/yayıldıklarında Marmara'nın karşı kıyılarına
Rum-eli/roma diyarı denilmiştir lakin Rumeli halkı yunan/elen asıllımıdır?
Paşalıoğlu 27.03.2007, 13:16 Rum sözcüğü Roma'dan türemiş bir sözcüktür ve "Roma ülkesinde yaşayan kişi" ve Rumi sözcüğü ise Romalı anlamına gelmekte ise de asıl anlamı Anadolu'lu demektir. Rumlar yalnızca Karadeniz'de değil Anadolu'nun her tarafında vardı ve öz be öz Anadolu'nun kadim halklarının Helenleşmiş torunlarıydı.
Rumlar kendilerine Romeiyka derler ve Helen veya Yunanlı olmayı şiddetle redderler. Konunun uzmanlarının söylediklerine göre konuştukları dil Yunanistan Helencesi ile tıpa tıp aynı değilmiş. Romeiyka dilinde bazı arkaik Yunanca ve eski Anadolu dillerinden kalan kelimeler varmış. Ayrıca bazı çekimler Yunanca'dan farklıymış. Yine Karadeniz Rumcası ile örneğin İç Anadolu Rumcası arasında da farklılıklar varmış.
Kısacası, Rumlar Helen İmparatorluğu, Ortodoks Hristiyanlığın merkezi olan Bizans'ın etkisiyle asimile olmuş eski Anadolu yerli halklarının torunlarıdır.
Kurtuluş Savaşı'ndan sonra Anadolu'dan Yunanistan ve Rusya'ya giden Rumların arasında ana dili Türkçe olan Hristiyan Türkler de vardı.
diyarı_rum 27.11.2007, 18:20 selam canlar bende bir çepni olarak trabzon akçabatlıyız ve biz çepni aleviler olarak yolumuzu gizli süreriz ama öğrenselerde artık bi sakıncası yok zaten çoğuda bilir zaten alevi olduğumuzu çepniler en az ordaki rumlar kadar eskidir trabzonda yani trabzon deyince laz değil çepniler akla gelmelidir horonuyla davuluyla zurnasıyla kemençesiyle burda en iyi trabzonlu biziz trabzonun başka yerlerinde daha lahana yemeğini yapmayı bilmezler ama biz en iyisini yaparız trabzonda dili eğri olanlar rumdur pontusludur biz çepniyiz en az o rumlar kadar eskiyiz o bölgede
wolcano84 27.11.2007, 18:28 bildigim kadar konargöcer(yörük tipi) alevi toplulukları aydının cine ilcesinde cok var :)
alevi_siyah 29.11.2007, 18:16 Evet baya eski bir konu ve gereken cevaplarda verilmiş. İzninizle cevaplandı bölümüne taşıyorum
|
|