Nesimi
27.09.2006, 12:55
Selam Ben Areyiz aşiretindenim varmı bizim aşiretten kimse :) Aşiretlik yapmam ama aşiret kan bağı tabiki akrabalarımıza bakalım :)
|
Orijinalini görmek için tıklayınız : Areyiz, Areyan, Arelan, Arili, Aréli aşireti Nesimi 27.09.2006, 12:55 Selam Ben Areyiz aşiretindenim varmı bizim aşiretten kimse :) Aşiretlik yapmam ama aşiret kan bağı tabiki akrabalarımıza bakalım :) Şoreş 27.09.2006, 13:01 Selam abicim... Bizimde dünürlerimiz Areli Aşiretindenler, Pülümürlüler.. Kamer genç içinde Areli diyorlardı ama ne kadar doğru bilmiyorum. Nesimi 27.09.2006, 13:09 Selam abicim... Bizimde dünürlerimiz Areli Aşiretindenler, Pülümürlüler.. Kamer genç içinde Areli diyorlardı ama ne kadar doğru bilmiyorum. Evet Bizim Aşiretin merkezi nazımiyedir, arıca pülümür ve erzincandada çok sayıda var. Tuncelide nufüs kalabalık o yüzden kamer genc milletvekili seçilebildi. Kamer Genc Areyiz. Siyaset alanında çok Areyiz var Şoreş 27.09.2006, 13:12 Tunceli içindeki en büyük aşiretlerden biriymiş..Yengem öyle söylemişti :D selva 27.09.2006, 13:25 kızıl bende senin sayfanda bir alt başlık olarak kendi aşiretlerimi açsam kızmassın değilmi?şaka şaka herkes köklerini bilmeli ve araştırmalı tabiki akrabaların varsa forumda diyalog kurmalısın.kimse buna aşiretçilik yapıyor demesin. Şoreş 27.09.2006, 13:30 Ben Forumda çok kendi kanımdan olan insanlarla tanıştım.. Mesela Erenlerr... Gerçekten güzel duygular insanlarla kan bağınızın olması. Nesimi 27.09.2006, 13:34 Khal Mem ve Kal Ferat Grubu Aşiretleri (Mıleto Qan Tabakası) Areyliler’in Pülümür’e Nazımiye Kirik’ten geldiklerini söyleyen Pülümür’ün Arilli (Arıllı) aşireti yaşlılarından birinin anlattığına göre, Dımılki konuşan bütün Dersim aşiretleri Khal Mem ve Khal Ferat adlarında iki kardeşten türemişlerdir. Bu gelenek başka yaşlılarımız tarafından da dile getirilmektedir. Haceri köyünden olup şimdi Köln’de oturmakta olan Alan’lı bir yaşlı Khal Mem ve Khal Ferat hakkında sorduğum soruyu şöyle yanıtlıyordu: “Khal Mem’le Khal Ferat, Momın (Muhammed)’ın oğullarıdır. İki kardeştirler. Nereden geldikleri belli değil. İlkin gelip Nazımiye’ye yerleşirler ve orada ölürler. Khalmem’in mezarı (türbesi) Nazımiye’nin Khalmem köyünde, Khal Ferat’ınki ise Nazımiye’nin Geriş köyündedir”. Dersim ulusal geleneği ve tek tek aşiretlere ilişkin rivayetlerden ve bilgilerden hareketle Khal Mem ve Khal Ferat olarak tanımlanan gruplara dahil bazı aşiretleri saptamak mümkündür. Kalmem-Kalferat geleneğinde referans verilen Erken Kalmem ile Şah Hasan-Seyit geleneğinde sözü geçen Geç Kalmem (Seyit, Kalemamsor) sık sık birbirine karıştırıldığı için, Kalmem grubunda anılan aşiretlerin bazısı Eski Dersimliler’e, bazısı da Geç Dersimliler’e ait olmalıdır.Khalman Ocağı’ndan olduklarını söyleyen Areyliler cedlerinin Khal Ferat olduğuna işaret ederler. Şıxmamed aşiret adının ise Khal Mem adının kendisi (bir versiyonu) olduğunu düşünüyorum. Zaten bu aşiretin kabilelerinden biri de Mamku adını taşıyor. Mamku adı, Maman (Mamakan, Mamikonyan) adının aynısıdır. Kalmem Grubu Khal Mem grubu aşiretleri Dersimliler’in Domanê Khalmemi dedikleri aşiretlerdir. Bunların erken tabakası Mamakan (Çan) orijinlidir. Daha geç grubu ise Seydanlılar adıyla bilinenlerdir. Sade halkın ve geleneğin ilk elde bu gruba dahil gösterdiği aşiretler şunlardır: Şıxmamed, Demenan, Alan, Lolan, Areyli, Haydaran ve Karsan. Bu yedi aşiret en yoğun olarak Eski Dersim olarak tanımlanan bölgede ve bu bölgenin sınırlarında bulunmaktadırlar. Bunlara Jandarma Umum Kumandanlığı yayınlarından olan Dersim başlıklı kitapta Dersim aşiretleri arasında verilen Puh-Pug (Puğ-Puhar) aşireti de ilave edilebilir. Bahtiyar aşiretinin ve Geç Dersimliler arasında anılan başka bazı aşiretlerin de gerçekte bu gruba ait olduklarını sanıyorum. Khal Ferat Grubu Dersim ve Zaza Tarihi-Sözlü Gelenek ve Tarihsel Gerçek başlıklı çalışmamda Dersim geleneğindeki Ferat adının Part adının karşılığı olduğuna işaret etmiştim. O halde Ferat adını taşıyan ve/veya cedlerinin Khal Ferat olduğunu söyleyen aşiret ve kabilelerin hepsi bu gruba aittir. Dolayısıyla Dersim aşiretlerinden Feratanlar (Ferhat Uşağı)’ın bu gruba girdiği, yani Part oldukları ve hâlâ onların adını taşıdıkları kesin gibidir. Feratan aşiretinin kabileleri de genelde bu gruba ait olmalılar. Gilan’daki Lahican’la ve ünlü Laç Deresi’nin adıyla ilişkili görünen Laçin aşiretinin de kaynaklarda aslında Feretanlar’ın bir kolu olduğu kaydedilmektedir (Bk. JUK’un Dersim adlı yayını). Maksut ve Balabanlı aşiretlerinin Ferhat Uşağı adında birer kabilesi ve Areyli aşiretinin de Ferhaddan adında bir kabilesi mevcuttur. Khalman Ocağı’nın en eskisi olduklarını, ama cedlerinin Khal Ferat olduğunu söyleyen Areyliler zaten aşiret halinde bu gruba dahildirler. hepsi etnik olarak Part olmasalar bile geleneğin Partlar’a dahil gösterdiği Karen, Suren, Gew (Goran?) ve Mihran gibi eski İrani evlerin kalıntılarının da olduğunu sanıyorum. Seyfi cengizin makaleleri http://209.85.129.104/search?q=cache:OxOShqz45PwJ:www.geocities.com/dersimsite/asiretler1.html+areyli+a%C5%9Firet&hl=tr&gl=tr&ct=clnk&cd=2 Ferdici_Tekin 27.09.2006, 14:07 merhaba.benim arkadaşım areyiz aşiretinden.hemoda areyiz satık soyismi.tüm dersimlilere slm ı var. Nesimi 27.09.2006, 14:13 kızıl bende senin sayfanda bir alt başlık olarak kendi aşiretlerimi açsam kızmassın değilmi?şaka şaka herkes köklerini bilmeli ve araştırmalı tabiki akrabaların varsa forumda diyalog kurmalısın.kimse buna aşiretçilik yapıyor demesin. Aç tabi anlat istediğini :) hepimiz dersimliyiz biriz ;) Şoreş 17.10.2006, 20:05 Aç tabi anlat istediğini :) hepimiz dersimliyiz biriz ;) Benide Tuncelilerin arasına katıyorsunuz değil mi:o Nede olsa ordan gelmeyiz:yamukgul: kizil__kiliseli 20.10.2006, 12:54 merhaba kızıl kilise bende areyiyliyim ama biz üc nick aynı kisi kullanmıyoz aynı cafede oldugumuz icin aynı ip numarasina sahip olmammizda normaldir Alevimen 20.10.2006, 18:18 Selam Ben Areyiz aşiretindenim varmı bizim aşiretten kimse :) Aşiretlik yapmam ama aşiret kan bağı tabiki akrabalarımıza bakalım :) Ben varım :stuart: Nesimi 21.10.2006, 01:38 merhaba kızıl kilise bende areyiyliyim ama biz üc nick aynı kisi kullanmıyoz aynı cafede oldugumuz icin aynı ip numarasina sahip olmammizda normaldir Areyiz, Düzelttim durumu keşke baştan özel mesajla söyleseydin 3 ünüz de artık ip sorunu problem olmayacak :) Ben varım Ehehe iyimiş ya tercanda da bizim aşiret çok var :wink: maymay 12.11.2006, 12:02 Bende bra =] alevi_murat24 12.11.2006, 12:20 ben degilim ama burada da var. erzincanlı areyiyliler bilir nesimi demir dede... birde akp erzincan milletvekili talip kabanda areyiyli asıllıdır Nesimi 12.11.2006, 12:48 Bende bra =] dereza hoşgeldin :thumbup1: ben degilim ama burada da var. erzincanlı areyiyliler bilir nesimi demir dede... birde akp erzincan milletvekili talip kabanda areyiyli asıllıdır O adamı tanımıyorum Alevimen Erzincanlı o tanıyordur belki Ama Tunceli de genelde 1 tane areyiz milletvekili seçiliyor her dönem :turned: Alevimen 12.11.2006, 18:00 ben degilim ama burada da var. erzincanlı areyiyliler bilir nesimi demir dede... birde akp erzincan milletvekili talip kabanda areyiyli asıllıdır dereza hoşgeldin :thumbup1: O adamı tanımıyorum Alevimen Erzincanlı o tanıyordur belki Üzgünüm, bende tanımıyorum. KızılBant 12.11.2006, 18:03 Ben de areli aşiretindenim. Aşirete önem vermiyorum ama ailem o aşirettenmiş. Şoreş 12.11.2006, 18:05 Bizim Areyli hısımlarımız var =) Yengemi almaya gittiğimizde Kına Gecesi, bizim Sarhoş Oyununa hayran kalmışlardı =) Tabi sonra Davulcumuz, Tunceli Oyunlarıda çaldı =) derdamigrano 23.11.2006, 00:15 mabe xer düm derezalara. bende areliyim, pülümürlüyüm. ama bizim aşiretten nazimiye ve tercandada olduğunu duydum. tabii ki azınlık kaldığımız şu zamanlarda, hatta öncesindede aşiretçiliğin bi manası yok ama insan soyunu, kanını, yakınlarını, kimlerden gelip kimler olduğunu merak ediyor ve tanışıp konuşmak istiyor. Nesimi 23.11.2006, 00:21 mabe xer düm derezalara. bende areliyim, pülümürlüyüm. ama bizim aşiretten nazimiye ve tercandada olduğunu duydum. tabii ki azınlık kaldığımız şu zamanlarda, hatta öncesindede aşiretçiliğin bi manası yok ama insan soyunu, kanını, yakınlarını, kimlerden gelip kimler olduğunu merak ediyor ve tanışıp konuşmak istiyor. Hoşgeldin dereza dikmelerden misin yoksa :) derdamigrano 23.11.2006, 00:24 yok dereza ben coşkunlardanım, sen kimlerdensin :) Şoreş 23.11.2006, 00:57 yok dereza ben coşkunlardanım, sen kimlerdensin :) Areyan Aşireti içinde de Kabileler var mı can? derdamigrano 23.11.2006, 01:05 Areyan Aşireti içinde de Kabileler var mı can? Valla bra, aslına bakarsan bende okadar detaylı bilmiyor. Ama kulağımda kaldığı kadarıyla böyle kabileler var. Eğer daha detaylı bir bilgi edinirsem yazarım. Yada bu konuda daha fazla bilgisi olan dostlar buraya yazarlar. Sen de Areyiz misin ? Şoreş 23.11.2006, 01:07 Benim yengemler Areli.Annemler Koçgiri, babamlar Hiran ve Xormek.. Tunceliden Sivasa göçmüşler seneler önce. derdamigrano 23.11.2006, 01:13 Benim yengemler Areli.Annemler Koçgiri, babamlar Zeriki.. Tunceliden Sivasa göçmüşler seneler önce. Zaten göçlerden dolayı bir çok insanımız hep dağılmış durumda, keşke bir arada sapa sağlam kalabilseydik, birgün bizim sayemizde oda olucaktır. Yengen acaba kimlerden, pülümürlümü yoksa nazimiyelimi? Şoreş 23.11.2006, 13:34 Onlar Pülümürlüler.Köylerinin ismi P ile başlıyordu sanırım tam hatırlamıyorum malesef. derdamigrano 24.11.2006, 00:12 Onlar Pülümürlüler.Köylerinin ismi P ile başlıyordu sanırım tam hatırlamıyorum malesef. Pötürge falandır belkide bilemedim şimdi dost. Şoreş 22.12.2006, 14:51 Pötürge falandır belkide bilemedim şimdi dost. Beyce Köyü:) usLanmaz62 20.01.2007, 20:28 Aha bizim areyizlerden varmış .Daha önce görmemiştim.Benim dedem de Nazımiyeden Pülümüre göç etmiş.Areliyiz.Ancak aşiretçiik yapmayız.Buna kanıt olarak annem Karsanlıdır(bilmeyenler için karsanızlarla areyizlerin arası açıktır). Aynı kandan olan insanlarla tanışmak sevindirici. Nesimi 20.01.2007, 20:39 Aha bizim areyizlerden varmış .Daha önce görmemiştim.Benim dedem de Nazımiyeden Pülümüre göç etmiş.Areliyiz.Ancak aşiretçiik yapmayız.Buna kanıt olarak annem Karsanlıdır(bilmeyenler için karsanızlarla areyizlerin arası açıktır). Aynı kandan olan insanlarla tanışmak sevindirici. Karsanizler le Areyizlerin arası iyidir bildiğim kadarıyla. Benim dedemin annesi karsanizdir. Ayrıca diğer akrabalarda pekçok karsanizle evlenmişler. Dost aşiretlerdendir. usLanmaz62 20.01.2007, 20:46 Karsanizler le Areyizlerin arası iyidir bildiğim kadarıyla. Benim dedemin annesi karsanizdir. Ayrıca diğer akrabalarda pekçok karsanizle evlenmişler. Dost aşiretlerdendir. Demekki bu düşmanlık sadece pülümürde hakim.Bizim orda Karsanlılarla Arelilerin arsı çok açıkmış.Bu son 20-30 yılda yavaş yavaş düzelmiş.Ancak ondan önce birbirlerine düşmanlarmış.Kan davası var denilebilir arada.Ölenler öldürenler mevcuttur.Bunu hem anne tarafından hemde baba tarafından çok duymuşumdur.Bizim orda birbirlerini pek sevmezlermiş.Son yıllarda yapılan evliliker vede kurulan akraba bağları bu durumu çözmüş.Ama yine eski düşüncede olanlar var tabiki. Ebru62 20.01.2007, 20:52 Areziylerin ve Karsanlarin arasinda kan davasi eskiden varmis bende duydum. Nazmiye, Hakis tarafinda, 1938den evelmis. Nesimi 20.01.2007, 20:56 Ermeni olaylarıyla ilgili olabilir belki ama bildim bileli iyi ilişkiler olduğunu duymuştum demekki araları yokmuş eskiden. Zaten Dersimde her aşiret kendi özgürlüğüne düşkündür yani bir bakıma her aşiret kendisini tutar diğer tüm aşiretlere mesafelidir. Tabi artık bu kalmadı. usLanmaz62 20.01.2007, 20:58 Areziylerin ve Karsanlarin arasinda kan davasi eskiden varmis bende duydum. Nazmiye, Hakis tarafinda, 1938den evelmis. Evet eskiden varmış.Ama biz çağdaş dünyanın bilinçli bireyleri olarak böyle saçmalıklara pirim vermiyeceğiz.Bunlar onaylanması mümkün olmayan olaylardır. Öte yandan Areli kelimesi ''Arallı'' (aral gölü) nden gelme olduğunu duymuştum.Sayın KızılKilise bu konullarda bilgi sahibi olduğunuzu görüyorum.Bu konu hakkında aydınlatıcı bir cevap yazarsanız sevinirim. Ebru62 20.01.2007, 21:01 Karsanlarin arasinda aslen ermeni kökenlilerde var mesellah Hakisde, o da ufak bir azinlik, onlarin arasinda yasayib kalanlar. Bu kan davasi yüzündan ö dönem Areyizler Karsanlilarada kiz vermiyorlarmis. SahHatayi 20.01.2007, 21:08 Evet eskiden varmış.Ama biz çağdaş dünyanın bilinçli bireyleri olarak böyle saçmalıklara pirim vermiyeceğiz.Bunlar onaylanması mümkün olmayan olaylardır. Öte yandan Areli kelimesi ''Arallı'' (aral gölü) nden gelme olduğunu duymuştum.Sayın KızılKilise bu konullarda bilgi sahibi olduğunuzu görüyorum.Bu konu hakkında aydınlatıcı bir cevap yazarsanız sevinirim. evet o tez benden. ben cikardim - ben yaydim. gercekte o zaten. HARITA: ------------- ALANLAR (burdan gelme) - - [HAZAR] -------- ?LOLAN? ------------------ [ARAL] - - - - - - -------------------------- AREYANLILAR (burdan gelme) Ebru62 20.01.2007, 21:11 Uslanmaz62: Bira haklisin, saadece konu acilmis konusuyoruz. Tabiki o zamanin insanlari cahilmis ve devletini siyasetinede yariyan bir sey asiret kavgasi, bide gecmis zamanlarda kalmis... Nesimi 20.01.2007, 21:40 Evet eskiden varmış.Ama biz çağdaş dünyanın bilinçli bireyleri olarak böyle saçmalıklara pirim vermiyeceğiz.Bunlar onaylanması mümkün olmayan olaylardır. Öte yandan Areli kelimesi ''Arallı'' (aral gölü) nden gelme olduğunu duymuştum.Sayın KızılKilise bu konullarda bilgi sahibi olduğunuzu görüyorum.Bu konu hakkında aydınlatıcı bir cevap yazarsanız sevinirim. Areli kelimesi Türkçe söyleniştir ama bu kelimenin orjinali "Areyiz" dir. Areyiz ile "Arallı" kelimelerini karşılaştırınca pek birşey ifade etmiyor. Arey Kırmancki de değirmen demekdir. Yani geçmiş zamanlarda Areyizlerin değirmencilikle uğraştığını söyleyebiliriz tabi bu kelime tesadüf eseri de aşiret adıyla aynı anlamda olabilir. Areyizlerin mitolojik tanrısı Khal Ferattır(En büyük atamız Khal Fhırat) Dersimli tüm aşiretler Khal Ferat ve Khal Mem adında iki kişiden soyları geliyor. Khal Ferat Part ülkesini, Khal Mem de Mamikonyanları gösteriyor bunu Seyfi Cengiz'in makalelerinden okumuştum. Part ülkesi İran civarındadır. Mamikonyanlar da en eski Dersim halkıdır. Bu kahl ferat, khal mem tüm yaşlı Dersimliler tarafından bilinir tabi gerçekden Mamikonyanlar ile Partları mı gösteriyor o konu kesinlik kazanmamış. Kürt ve Türk kaynakları kendisine bağlamak için kaynakları öne sürüyorlar ancak birde Ermeni kaynakları var bunlarıda incelemek lazım. seyfi cengizin makalesinden bir bölümü buraya kopyalamak istiyorum Sisak (Alu) ve Aran’ın Prenslikleri "Valarşak, kuzey-doğudaki Aran (Albania) bölgesinde de bir yönetim teşkil etti. Bu bölge Sisak’ın Aşireti (Sisak Aşireti) tarafından miras alınmıştı. Halk, Sisak’ı ve aşiretini Alu olarak adlandırır. Bu nedenle Aran (Kafkas Albaniası) adlı bölgeye Aluank (yani Albania) adı da verilir” Alanlıların Kafkas(Gürcistan, Ermenistan dersim yöresinide katabiliriz) kökenli olma ihtimali burdan da bir kez daha teyit edebiliyoruz. Moses’in aktardığı gelenekte Sisak/Alu denen ırk ya da aşiret Gel (Gelam)’in soyundandır. Sisak/Alu ise; Aran, Uti, Gardman, Tsowdek ve Gargar’ın cedleridir. (Khorene, a.g.y., s. 140). Alu adı bana Alanlar’ı, onun soyundan olduğu söylenen Aran’ın adı ise Areyliler (Areyiz)’i hatırlatıyor. Dersim dilinde Alanlar’a tamıtamına Alu derler. Khorene’nin anlattığı rivayet Alan ve Sisak aşiretlerinin bir ve aynı olup Gel orijinli olduklarına işaret etmektedir. Burdanda Areyizlerin Aran adlı prensilikle bir bağı olabileceğini çıkardığını söylüyor. Ayrıca Alanlar tarihde kafkas doğu anadolunun kuzeyinde yaşamış bir uygarlıktır büyük ihtimalle Alanlılarla aynıdır. Sisaklar da tarihi iskit devletidir. Khal Ferat Hanedanlığını Kim Kurdu? Bazı kaynaklara göre, Ermenistan’ın ilk Arsakid kralı Tridat I, gerçekte Khorene’de Sanatruk’un oğlu olarak gösterilen bu Artaşes (Axedares, Exedares?)’e karşılık düşmektedir. Artaşes’in Tridates I’e tekabül ettiği doğruysa, Tridat I’in babası kaynaklarda Sanatruk değil de, Vonones II (M.S. 50/51) olarak verilir. Ferdinand Justi’nin İranisches Namenbuch (1963) adlı eserinde bu Vonones II’yi Part kralı IV. Ferat’ın bir oğlu olarak veya bir şekilde IV. Ferat ailesine dahil biri gibi sunan bir görüşe işaret edilmektedir (Bk. Justi, a.g.e., s. 412, dipnot 4). Sanatruk’un oğlu olduğu söylenen kişinin asıl adı Artaşes (Yiğit Ardaşes), ünvanı ise Tiridates’tir. Tridates sözcüğü Tir adlı tanrı adından gelme olup, bu tanrının yarattığı anlamını vermektedir. Halk arasında hâlâ rastladığımız Allahverdi adıyla aynı türdendir. Ama burdaki Allah, Tir adını taşıdığı için Tridat adı da Tir adlı Tanrı’nın verdiği (Tir-verdi) şeklinde anlaşılmalıdır. Tir, bir pagan dönem tanrısıdır. Yunan panteonundaki Apollo’nun Emenistan (Kırmanciye)’daki dengidir. Dersim adının başındaki Der unsurunun Tir adıyla ilişkisi olabilir. Part kralı Vologases I’in kardeşi olup onun tarafından Ermenistan krallığına atanan kişinin işte Tiridat (Allahverdi) ünvanlı veya lakaplı bu Artaşes (veya Axedares) olduğuna inanılıyor. Ermenistan Arsakidleri (Khal Ferat Hanedanlığı)’nin kurucusu ve ceddi odur Tridat (Artaşes?)’ın ilk yönetimi M.S. 53-58 yılları arasına denk düşer. Bir kesintiyi takiben ikinci kez M.S. 63-99 arası yıllarda yönetir. M.S. 72 yılındaki Alan istilası onun zamanına rastlıyor. Bazı kaynaklar Alan istilasının tarihini M.S. 36, bazıları da M.S. 72 yılı olarak vermektedirler. Khorene’nin anlatımında 72 yılı benimsenmiştir gibi. Bu istilaya Alanlar’dan başka halklar da katılmış görünüyor. Ama tümüne birden sadece Alan olarak referans veriliyor. Tüm dağ halklarını (muhtemelen Giller ve Deylemi’ler de dahildi) yanlarına aldıkları söylenen Alanlar, onlarla birlikte Gürcistan’ın yarısını ele geçirdikten sonra hızla tüm Ermenistan (Kırmanciye)’ı istila ederler. Kura Nehri havzalarında ‘Alan ulusu’ ile savaşan Artaşes (Allahverdi)’in ordusu Alan kralının oğlunu esir eder. Bu olayı takiben Alan kralı barış ister. Artaşes (Tridates I?), istilacı Alan kralının kızı Sat’inik’le evlenip savaşı sona erdirir. Alanlar’la dostluk kuran Artaşes onların bir bölümünü Artaz (diğer adıyla Shavarshan) eyaletine yerleştirir. Kendisiyle evlenen Alan kralının kızı Sat’inik’in akrabalarını ise Büyük Kraliçe’nin yakınları sıfatıyla Araveleank’lar (Aravel’ler) adı altında bir Ermenistan evi/prensliği haline dönüştürür (Bk. Khorene, a.g.e., s. 191-195). Araveller, bir Alan aşireti idi, Alan orijinliydi. Böylece, Toumanoff’un da işaret ettiği gibi, geleneğe göre ‘Aravel (Aruel)’ler, Alania/Ossetia adıyla bilinen Alan ülkesi krallarının soyundandırlar. Toumanoff, topraklarının Ayrarat’ta olduğuna işaret ettiği Aravel/Aruel’lerin adının tarihte en son 7. yüzyılda duyulduğunu yazmaktadır. Bu ad, bana Dersim’in Areyli (Areiz) aşiretini hatırlatıyor. Burdaki olaylar Dersim’in Alan ve Areyli aşiretlerinin gelişine işaret edebilir. Areyli aşiretinin adı Türk kaynaklarında bazen Araelli veya Artilli şeklinde geçer Genelde Partlar’a referans olduğuna inandığım Dersim geleneğindeki Khal Ferat adı, kişisel bazda Part kralı Dördüncü Ferat’a veya onun soyundan gelen Kırmanciye’deki Khal Ferat hanedanlarından birine, örneğin bunların ilki olan Tiridates’e veya sonuncusu olan Üçüncü Arşak’a referans olabilir. Bunlarda alternatif tarih anlayışı. Tarihi egemen kültür yazdığı için bu tarz alternatif tarihi anlayışları bulmamız zor oluyor. Umarım yardımcı olabilmişimdir ancak geçmişi çözmek oldukça zor. http://home.arcor.de/mazlumkaya/s-cengiz/dersim-zaza-tarihi-III.htm Alevimen 20.01.2007, 22:07 evet o tez benden. ben cikardim - ben yaydim. gercekte o zaten. HARITA: ------------- ALANLAR (burdan gelme) - - [HAZAR] -------- ?LOLAN? ------------------ [ARAL] - - - - - - -------------------------- AREYANLILAR (burdan gelme) Areyan kelimesi arya- yani aryana- ile akrabalığı vardır yani farsçadan gelmedir yani asilzade gibi anlamı var ve gölle mölle alakası yoktur :wink: Zerdüştcülüğün kitabı avesta'de bu konuda yazılı belgeler olmalıdır. Ve İran nın anlamı Areyanlıların Ülkesi dir. Anadoludaki areyizlerle hangi şekil ve derinliği ile bağlıdır ancak o yörenin kültürüel aktiviteleri kanıtlayabilir. Zamanında Estonyada'da areyanlılar vardı.. http://www.aleviforum.com/attachment.php?attachmentid=10128&stc=1&d=1169322351 Fakat bizim bildiğimiz areyizler yani alevi Areyizler Alanlardan (iran diliyle: Aryan yani büyük, güçlü, tanrısal) gelme ihtimalı daha yüksektir ama sadece bir ihtimal. Örneğin Alen, Allen, Alan, Allain gibi insan isimleride Areyan kelimesinden türemektedir. Hatta bugünkü ruslarında zamanında Aryanlılardan çıkan bir toplumun olduğu yönünde bazı tarihciler söylüyor fakat bu teori rus bilim adamlarından geri çevrilip RUS kelimesi Rusyada yaşayan iskandinavlara verilen ad'dır derler. http://www.aleviforum.com/attachment.php?attachmentid=10129&stc=1&d=1169323525 Ama yukarda yazdığım gibi anadoluda yaşayan AREYİZlerle ne kadar alakalı çok tartışılır.. muhakak benzerlikler olabilir ama lütfen şu göl işini karıştırmayalım :001_tongu SahHatayi 20.01.2007, 22:20 Areyan kelimesi arya- yani aryana- ile akrabalığı vardır yani farsçadan gelmedir yani asilzade gibi anlamı var ve gölle mölle alakası yoktur :wink: Zerdüştcülüğün kitabı avesta'de bu konuda yazılı belgeler olmalıdır. Ve İran nın anlamı Areyanlıların Ülkesi dir. Anadoludaki areyizlerle hangi şekil ve derinliği ile bağlıdır ancak o yörenin kültürüel aktiviteleri kanıtlayabilir. Zamanında Estonyada'da areyanlılar vardı.. http://www.aleviforum.com/attachment.php?attachmentid=10128&stc=1&d=1169322351 Fakat bizim bildiğimiz areyizler yani alevi Areyizler Alanlardan (iran diliyle: Aryan yani büyük, güçlü, tanrısal) gelme ihtimalı daha yüksektir ama sadece bir ihtimal. Örneğin Alen, Allen, Alan, Allain gibi insan isimleride Areyan kelimesinden türemektedir. Hatta bugünkü ruslarında zamanında Aryanlılardan çıkan bir toplumun olduğu yönünde bazı tarihciler söylüyor fakat bu teori rus bilim adamlarından geri çevrilip RUS kelimesi Rusyada yaşayan iskandinavlara verilen ad'dır derler. http://www.aleviforum.com/attachment.php?attachmentid=10129&stc=1&d=1169323525 Ama yukarda yazdığım gibi anadoluda yaşayan AREYİZlerle ne kadar alakalı çok tartışılır.. muhakak benzerlikler olabilir ama lütfen şu göl işini karıştırmayalım :001_tongu Selam :D ilkken Areyizler'le Alanlilar ayni boydan geldiklerine inanmiyorum, fakat yakin halklar ... ben kimsenin kaynagina bakmadim ... areyanlilari kendi cikartigima kadariyla AFGHANISTAN'dan gelmeler ... soy agiclari onlari oraya bagliyor, ... Irana degil, Türkmenistana'da degil, ... Alan asireti Ar-al gölünün yakinlarinda yerlesikti. Kafkasyadan akim etti Anadoluya, fakat AREYAN asireti afghanistanda yasarak, Pirlerle ~1100 yilinda Afghanistandan Anadoluya akim etti. Balaban asireti bir ALAN asiretidir, ... yani alan halkin bir tane daha asiretidir, onlarda kafkasyadan gelme. Kafkasyadaki 'Bab-i Alan' yani Alan kapisi olarak gecen (adini ordan almis), dag gecitinden akim eden ALAN, BALABAN ve bazi asiretler, OTLUKBELI ERZINCAN'a gelmislerdir. ve ordan dagalmislardir. Saygimla. usLanmaz62 21.01.2007, 17:49 Hoşgeldin dereza dikmelerden misin yoksa :) Dikmeleri tanırmısın KızılKilise? usLanmaz62 21.01.2007, 17:50 Kafam Karıştı.çeşitli kaynaklarda çeşitli yerlerden geliyo gösteriliyo areyizler.Peki bizim etnik yapımız ne oluyor bu durumda? Nesimi 21.01.2007, 19:14 Dikmeleri tanırmısın KızılKilise? Evet iyi tanırım. onlardanmısın sende? Kafam Karıştı.çeşitli kaynaklarda çeşitli yerlerden geliyo gösteriliyo areyizler.Peki bizim etnik yapımız ne oluyor bu durumda? Biz Kırmancız. bizi en güzel tanımlayacak kelime budur. usLanmaz62 21.01.2007, 19:17 Evet iyi tanırım. onlardanmısın sende? Annem Dikmelerin yiğenidir.Yani anaannem dikmelerden.Bursadaki dikmeleri çok iyi tanıyorum.Biz Fıratlardanız. Şoreş 28.01.2007, 12:12 Evet eskiden varmış.Ama biz çağdaş dünyanın bilinçli bireyleri olarak böyle saçmalıklara pirim vermiyeceğiz.Bunlar onaylanması mümkün olmayan olaylardır. Öte yandan Areli kelimesi ''Arallı'' (aral gölü) nden gelme olduğunu duymuştum.Sayın KızılKilise bu konullarda bilgi sahibi olduğunuzu görüyorum.Bu konu hakkında aydınlatıcı bir cevap yazarsanız sevinirim. Evet, benim küçük eniştem Karsanlıdır, küçük yengem ise Arilli Aşiretindendir.. Eniştem derdi ki '' Ariller bizim koyunları yürütürmüş:yamukgul: ''.. Bu tip olaylar, Aşiretler arası savaşlar Sivastada var.. Mesela bizim İlçenin hemen yarısı Koçgiri, diğer yarısı ise seyrek bir kaç Aşiret hariç hemen hemen diğer yarısıda Hirani/Zeriki Aşiretinden.. Koçgiri ile Hirani/Zerikiler çok savaşmışlar.. Köylere baskınlar düzenlenirmiş.. Hatta o yörede Çarekanlılar ve Hirani/Zerikiler, Koçgirililer sevmez :yamukgul: Koçgiri çok büyük bir Aşiret, 8 -9 İl'e dağılmış ve sanırım bu güç Sivasda bir baskıya yol açıyordu.. Kureyşanlılarda bizim Koçgirililere saldırırmış sürekli.. Hatta Koçgiri Katliamında Koçgirililer Tunceliye kaçmak isteyince Kureyşanlılar Erzincanda Koçgirililerin önünü kesip Kemalistlere destek çıkmış, '' Burdan geçerseniz sizle savaşırız '' demişler.. usLanmaz62 28.01.2007, 12:26 Evet, benim küçük eniştem Karsanlıdır, küçük yengem ise Arilli Aşiretindendir.. Eniştem derdi ki '' Ariller bizim koyunları yürütürmüş:yamukgul: ''.. Bu benim annemle babam arasındada söylenir.Babamda derki Karsanlılar gelir bizim samanlıkları ateşe verirlerdi,koyunları yürütürdü:D Bu tip olaylar, Aşiretler arası savaşlar Sivastada var.. Mesela bizim İlçenin hemen yarısı Koçgiri, diğer yarısı ise seyrek bir kaç Aşiret hariç hemen hemen diğer yarısıda Hirani/Zeriki Aşiretinden.. Koçgiri ile Hirani/Zerikiler çok savaşmışlar.. Köylere baskınlar düzenlenirmiş.. Hatta o yörede Çarekanlılar ve Hirani/Zerikiler, Koçgirililer sevmez :yamukgul: Koçgiri çok büyük bir Aşiret, 8 -9 İl'e dağılmış ve sanırım bu güç Sivasda bir baskıya yol açıyordu.. Çarekanlılar bizim o taraflarda ağaydılar.Areli-Karsanlı huysuzluğuna onların kışkırtmalarının sebep olduğu sanılıyor.. Kureyşanlılarda bizim Koçgirililere saldırırmış sürekli.. Hatta Koçgiri Katliamında Koçgirililer Tunceliye kaçmak isteyince Kureyşanlılar Erzincanda Koçgirililerin önünü kesip Kemalistlere destek çıkmış, '' Burdan geçerseniz sizle savaşırız '' Evet malesef kendi aşiretlerimiz arasında çatışmalar çıkmış.Ama Kureşanlıların böyle yaptıklarını ilk defa duyuyorum.Şaşırmadımda değil.:bored: Şoreş 28.01.2007, 12:31 Şah Mansur Seceresindeki Dersim Aşiretleri ; Sanırım 1200'lü yıllar.. Delisenler (Delsinler, Delihasanlar, lakabi Hurem began) kabilesinden Cafer (Delsinler-Delihasanlar kabilesinden Horembegan adiyla anilan oymagin basi Cafer) (Edip Yavuz’un tercümesine göre: Hurrem beyler lakabi ile anilan yüksekdag Sülbüs ismini tasiyan Delisenler kabilesinden Cafer) Alan kabilesinden Teymur (Alan kabilesinden Burkent oymagi ve baslari Teymur) Ba-Ilyas kabilesinden Hüseyin (Ilyas kabilesinden Han adiyla taninan oymagin basi Hüseyin) Milli kabilesinden Muhammet (Milli kabilesinden Bozkir oymaginin basi Muhammed) Izol kabilesinden Abdullah (lakabi: Iki Bölük) (Izol kabilesinden Üç Ayak oymagi ve baslari Abdullah) Haydar kabilesinden Ali (lakabi: Karavel) (Haydar kabilesinden Bedirhan oymagi ve baslari Ali) Karsan kabilesinden Mustafa (lakabi: Saz) (Karsan kabilesinden Hançer oymaginin basi Mustafa) Lal kabilesinden Ibrahim (lakabi: Yürük Uzun) (Lal kabilesinden Baykara oymagindan Ibrahim) Çakir Tahir kabilesinden Mahmut (Çakir Tahir kabilesi ve basi Mahmut) Dada kabilesinden Muhammet (Dada kabilesinden Börek Uzun oymaginin basi Muhammed) Zor Veliyan kabilesinden Yusuf (Zor Veli kabilesinden Duvardelen oymagindan Yusuf) Merdis kabilesinden Abbas (Merdis kabilesinden Dik Külah oymaginin basi Abbas) Şoreş 12.02.2007, 23:08 Netten topladığım Bilgilerle Areli Köyleri.. Eksikler varsa tamamlayın canlar..:) Tunceli Nazımiye; Hilbes, Huhbeş, Margasor, Kervan Kirig Dizik Remazan Erzincan Tercan; Sarıkaya, Yenibucak, Kavaklık, Küçük Ağa Köyleri Tunceli Pülümür: KırmızıKöprü Beyce Rabat Erzurum Hınıs; Başköy Tunceli Mazgirt ; Akdoğu Erzincan Çayırlı; Başköy, Karataş, Çilhoroz, Yayla Kurt, Sarıtaş, Kartallı, Çağlayan Bucağı, Kılıçkaya, Erdene Ebru62 18.02.2007, 20:25 Sores bira tamamliyim: Nazmiyedede Rabat köyü var, Dizike cok yakin, orasida Arelilerin köyüdür. Bide Derova'da varlar Areliler taşdevri 17.04.2007, 22:06 Merhaba, Ben de Areyliyim.Nazimiye'nin Dizik Köyünden. Şoreş 17.04.2007, 22:26 Merhaba, Ben de Areyliyim.Nazimiye'nin Dizik Köyünden. Nazmiyede Mezralarıda çok.. Pülümürde de varlar ama en çok Nazimiyede.. Ebru62 17.04.2007, 22:31 Tasdevri, benim anemde Diziklidir waye Şoreş 17.04.2007, 22:32 Nazımiye Arilli Köyleri ve Mezraları ; ( Nazımiyede 33 Köy var, İlçedeki en büyük iki aşiret Aril ve Kureyşandır ) Nazmiye Merkez Nazmiye Qasabası Eril Aşireti Nazmiye Merkez Qart Mezrası Eril Aşireti Nazmiye Merkez Neclixan Eril Aşireti Nazmiye Merkez Qatme Eril Aşireti Nazmiye Merkez Pami Eril Aşireti Nazmiye Merkez Xaldan Eril Aşireti Nazmiye Merkez Qoxare Eril Aşireti Nazmiye Haksi Bucağı Remsan Eril Aşireti Merkez Haksi Bucağı Begi Mezrası Eril Aşireti Nazmiye Haksi Bucağı Qal Hasan Eril Aşireti Nazmiye Haksi Bucağı Balikan Eril Aşireti Nazmiye Haksi Bucağı Deşt Eril Aşireti Nazmiye Haksi Bucağı Rebat Eril Aşireti Nazmiye Haksi Bucağı Kom Ortası Eril Aşireti Nazmiye Haksi Bucağı Varuç Eril Aşireti Nazmiye Haksi Bucağı Kos Komu Eril Aşireti Nazmiye Haksi Bucağı Uzun Tarla Eril Aşireti Nazmiye Haksi Bucağı Sival Eril Aşireti Nazmiye Haksi Bucağı Xak Eril Aşireti Nazmiye Haksi Bucağı Dikilitaş Eril Aşireti Nazmiye Haksi Bucağı Marxasor Eril Aşireti Nazmiye Haksi Bucağı Denrik Eril Aşireti Nazmiye Haksi Bucağı Şirin Eril Aşireti Nazmiye Haksi Bucağı Hebab Eril Aşireti Nazmiye Haksi Bucağı Xelul Eril Aşireti Nazmiye Haksi Bucağı Kerik Eril Aşireti Nazmiye Haksi Bucağı Keriş Eril Aşireti Nazmiye Haksi Bucağı Botan Eril Aşireti Nazmiye Haksi Bucağı Boti Ağacı Eril Aşireti Nazmiye Haksi Bucağı Qalqarad Eril Aşireti Nazmiye Qutu Deresi/Hayderan Kervan Eril Aşireti Nazmiye Qutu Deresi/Hayderan Keşiş Eril Aşireti Nazmiye Qutu Deresi/Hayderan Medrek Eril Aşireti Nazmiye Qutu Deresi/Hayderan Naxiyan Eril Aşireti boro_dersimo 11.12.2007, 15:12 Merhaba Canlar ... Bende Arelilerdenim ... Asireteim Areyiz .. ben daha 16 yasindayim, ama arastirmak istiyorum! Size bir ricam vardir ... Sizde Areliyseniz beni ltf MSN'de Ekleyin ... -> hemlike@hotmail.de Böylelikle Kan baglantili Canimizlarlan tanismis olurum .. cok sevinirim ! Özelliklen Nesimi ... ama ayrimcilik asla yapmak istemiyorum .. Canlar, tanisalim .. nede olsa kan baglantimiz var ... Saygilarimla, E.Burak A. Xece 11.12.2007, 15:28 Merhaba Canlar ... Bende Arelilerdenim ... Asireteim Areyiz .. ben daha 16 yasindayim, ama arastirmak istiyorum! Size bir ricam vardir ... Sizde Areliyseniz beni ltf MSN'de Ekleyin ... -> hemlike@hotmail.de Böylelikle Kan baglantili Canimizlarlan tanismis olurum .. cok sevinirim ! Özelliklen Nesimi ... ama ayrimcilik asla yapmak istemiyorum .. Canlar, tanisalim .. nede olsa kan baglantimiz var ... Saygilarimla, E.Burak A. Kendi kanından canından insanları tanımak istemen normal ama keşke msn adresini açıktan paylaşmasaydın bu çok doğru değil.Sana ulaşmak isteyenler özel mesaj sisteminide kullanabilirdi forumdaki. Yani bana ulaşmak isteyen areyizler özel mesaj atsın deseydin daha uygun olurdu kardeş.Saygılar... boro_dersimo 11.12.2007, 17:44 Evet belki haklisin, beni uyardigin icin cok tskler ederim .. kendinize iyi bakin saygilarimla, Alevimen 11.12.2007, 18:15 Yeni derezalar hos gelmisler, hangi köydensin? boro_dersimo 11.12.2007, 20:15 Hosbulduuk =) ... annem Beyce/Pire köyündendir ... Babam ise Hemlike köyünden dir (sampasakaraderbent ) ... ve biz tamamen areliyiz ... peki sen hangi köydensin ? saygilarimla, Alevimen 11.12.2007, 20:27 Erzicnanın balyayla köyüsü bir ara web sitemizde vardı ama n'oldu bilmiyorum :) Sizde ayrıca Savolız var mıdır? (Şah Veliyanlılar) boro_dersimo 11.12.2007, 22:27 vallah, abicim ... bu soruna cevap veremiyecem ... cünkü daha yeni arastiriyorum... birda daha gencim ^^ :D büyüklerimi sormam gerekio .. ;) belki gelecek zamanlarda bu sorunu cevaplandira bilirim .. saygilarimla, laco62 05.01.2008, 15:00 slm bende kırmızı köprülüyüm bende arili aşiretindenim şimdi istanbuldayım ama aşiretten arkadaşlar toplannın belki bi aşiret filmide biz çekeriz:) özcan gülüm 16.03.2008, 20:57 bende dersim naziyeligim bende arelan aşiretindenim |