Orijinalini görmek için tıklayınız : Neden sindirildik?

afatsummm
30.09.2006, 01:47
arkadaşlar düşünmüşümdür sürekli benim çoçukluk dönemimle ilgili ki bu dönem 12 eylül 1980 sonrası dönemdir. ve biz bu dönemde aleviler olarak alevi olduğumuzu dışarıya karşı hep gizlemişiz belli bir süre. halen şu geçtiğimiz süreçte kimi çevrelere karşı alevi oduğunu gizleyen aleviler var.ben bu durumu hiç bi zaman içime sindiremedim vede sindirmeyeceğim.benim asıl merak ettiğim bu şartların nasıl oluştuğudur?ve bu8 konuda fikrinizi belirtirseniz sevinirim neden sindirildik?

nazımca
04.10.2006, 18:56
evet bende genelde aynı duyguları yasadım ama bunun sebebi zaten tarihler boyunca alevilerin hep hor görülmeleri ezilmeleri sürülmeleri alevilerin böyle bi yapıya sahip olmasının sebebidir ki 1980 sonrası zaten hassas bir durum bu dönem devrimcilere karşı yapılan bir sindirme hareketi olsa bile unutulmamalıdırki devrimcilerin büyük bir çoğunluğu alevidir ve ben şuna inanıyorumki devrimciler olmamış olsaydı biz halen alevi oldugumuzu gizlemiş olurduk devrimcilerin bu konuda alevilere bence kesin olarak yardımı olmusdur diye dusunuyorum .evet bugunde bile alevi olduğunu gizleyen arkadaşlar vardır ne yapalım buda onların sorunu diyelim artık...

Servan
13.10.2006, 18:12
bence bu aziklik soykırım ve baskılardan kaynaklanıyor.
GELİN CANLAR BİR OLALIM....

YoRuM78
15.10.2006, 00:35
canlar eskiden beri alevilerin kötü davranıslar olmustur buda alevilerin dagılmasına göc edilmesine sebeb olmuslardır ama sımdi eskisi gibi diğiliz istediğimiz zamanda istediğimiz gibi hareket edebiliyoruz tvlerimiz radyolarımız bizi anlatan cok seyler var artık eskiden eve aleviyim diyemiyorduk ama simdi oyle diğillllllllllllll

afatsummm
16.10.2006, 02:27
türkiyede alevilere olan düşmanlığın aslında mazheple bi alakası yoktu bence bu düşmanlığı devlet aleviler devlete bas kaldırdığı için bi devlet politikası olarak çıkarmıştır diye düşünüyorum çünkü alevilere saldırı mezhep ayrılığından çok devletin koruyucularından gelmiştirrr....

umudayolculuk
16.10.2006, 02:34
evet bencede osmanlı döneminden buyana devletin aleviler üzerinde baskısı vardır bu da alevilerin asi ve baş kaldırışından kaynaklıdır haksızlığa dayanamayan bi toplum ve kültüre sahip olmasından kaynaklı bu da alevilerin devlet tarafından sindilmesine neden olmuştur ve azınlıkta olan aleviler alevi olduklarını söyleyemişlerdir belkide hala söyleyemeyenler vardır diye düşünüyorum.... umarım eşitlik ve dürüstlük ve daha demokratik bi ortamda özgürce yaşamak dileğiyle.......

yusufçukgecegez
16.10.2006, 03:04
evet bencede osmanlı döneminden buyana devletin aleviler üzerinde baskısı vardır bu da alevilerin asi ve baş kaldırışından kaynaklıdır haksızlığa dayanamayan bi toplum ve kültüre sahip olmasından kaynaklı bu da alevilerin devlet tarafından sindilmesine neden olmuştur ve azınlıkta olan aleviler alevi olduklarını söyleyemişlerdir belkide hala söyleyemeyenler vardır diye düşünüyorum.... umarım eşitlik ve dürüstlük ve daha demokratik bi ortamda özgürce yaşamak dileğiyle.......bunu daha önce defalarca anlatmay çalıştım,neyseki aklı selim biri çıktı sonunda aynı şeyi söyleyen.alevi sünni sürtüşmesi değil olay sadece siyasi boyutları oldu her zaman ve alevi sünni sürtüşmesi diye bize yutturldu.

Lazoşa_62
16.10.2006, 13:21
bunu daha önce defalarca anlatmay çalıştım,neyseki aklı selim biri çıktı sonunda aynı şeyi söyleyen.alevi sünni sürtüşmesi değil olay sadece siyasi boyutları oldu her zaman ve alevi sünni sürtüşmesi diye bize yutturldu.

Arkadaşım aklı selim biri çıktı diyorsunuzda, ben sizin bu konudaki görüşlerinize birer bir katıldığımı söyliyorum.O zaman yazılanları okumuyoruz,bu konu ile ilgili bana ait yazılarımı okursanız aynı şeyi ve aynı düşünceyi savunduğumuzu görürsünüz.

yusufçukgecegez
16.10.2006, 23:19
Arkadaşım aklı selim biri çıktı diyorsunuzda, ben sizin bu konudaki görüşlerinize birer bir katıldığımı söyliyorum.O zaman yazılanları okumuyoruz,bu konu ile ilgili bana ait yazılarımı okursanız aynı şeyi ve aynı düşünceyi savunduğumuzu görürsünüz.
sn şahan sağduyulu yorumlarınınz için teşekkürler.daha dikkatli takip edicem youmlarınızı.teşekkürler.

PAÜlü
30.03.2007, 13:19
Bak gizlediler cünkü hep korktular AFATSUMMM arkadasım. cünkü hep kırıldılar susturuldular ve kıyıldılar neden cünkü sadece dogruları söyledikleri için. gecen sene bende yurdumda söyleyemezdim alevi oldugumu neden cünkü bana söylemememi tembih etmişti bir alevi arkadasım. suan onun bu davranısını düşünüyorumda cok korkakca geliyor. ama söylemiştim gcen ene alevi oldugumu ve bütün arkadaslarım benim bu inancımı biliyordu. hiç korkmadım hatta kavga ettim cahil bir kızla. Aslında simdi düşünüyorumda onun sucu degil bu ailelerin biraz da. Eger onun ailesi daha dogru gercekci seyler aşılasaydı ve alevileri- tabiri caizse- kötü bellemeseydi- ve cocuguna öyle göstermeseydi- simdi daha mutlu ve İNSANCA yasayabilirdik. ben böyle düşünüyorum en önemli sey ve tek önemli olan da bence BİRLİK OLMAK. buradaki fasist toplulugu görünce ve nasıl birlikle hareket ettiklerini görünce buna inanmaya basladım. ]:clap:

Yağmur
30.03.2007, 13:40
Aleviliğin sindirilmesi bencede kesinlikle devlet politikası ile ilgilidir.

Bunun en güzel örneğini İran'da görüyoruz.Orada çoğunluk olarak Şiilik kabul edilmiş ve devletin resmi dini haline gelmiş.

Osmanlı da ise sünnilik kabul edilmiş ve alevilere karşı her zaman bir tepki oluşmuş.Bu yüzdendir ki alevilik hep bir isyan, bir başkaldırı şeklinde görülmüş ve bastırılmaya , sindirilmeye çalışılmış.

cangül
30.05.2007, 13:20
[QUOTE=afatsummm;249100]arkadaşlar düşünmüşümdür sürekli benim çoçukluk dönemimle ilgili ki bu dönem 12 eylül 1980 sonrası dönemdir. ve biz bu dönemde aleviler olarak alevi olduğumuzu dışarıya karşı hep gizlemişiz belli bir süre. halen şu geçtiğimiz süreçte kimi çevrelere karşı alevi oduğunu gizleyen aleviler var.ben bu durumu hiç bi zaman içime sindiremedim vede sindirmeyeceğim.benim asıl merak ettiğim bu şartların nasıl oluştuğudur?ve bu8 konuda fikrinizi belirtirseniz sevinirim neden sindirildik?[/QUOTE

slm haklısın arkadaş bende sindiremiyorum ve aleviler hala kendilerini gizliyorlar önceden tamam korku vardı ama şimdi neden saklanıyorlar hala önceden iş ortamı yüzünden gizlenirdik patron bizden değil diye komşuya diyemezdik aleviyiz diye yaptığımız ibadeti ğizlerdik kimse duymasın diye köylerde cem yaparken nöbet tutardı büyüklerimiz jandarma gelmesin diye hala bu gizlilik neden artık herkes çıksın söylesin ben aleviyimdiye savunalım aleviyi konuşturmayalım arkamızdan çirkin sözleri aleviler işsiz kalırım korkusuyla gizlenmişlerdir ama artık korkmak yok söyleyin gururla aleviyimdiye bir arkadaşım gözümün içine bakarak bana siz aleviler cem yaparken mun söndürdü yapıyormuşunuz diye konuşdu bacı kardeş birbirinizin oluyormuşunuz diye söyleyince çileden çıktım ama sakin davrandım öfkeyle değil mum söndürme diye birşeyin olmadığını izah ettim gel katıl cemimize kendi gözlerinle gör öyle birşey olmadığını korkuyorsan ceme girmekden geriden seyret korkma adam yemeyiz diye hitap ettim ve o arkadaş benle ceme gidiyor gözünle görmediğin birşeyide söyleme diyede uyardım önce bizim toplumumuza eğlence yapıyorsunuz dedi ama anladıkca nasıl bir ibadet olduğunu gördü biz aleviler öfkeyle değil sakince davranıp kim olduğumuzu göstermeliyiz arkadaş öyle değilmi

sausen
30.05.2007, 13:38
Merhaba Canlar,

Eskiden beri bir sindirme ve yok etme planı var bu topraklarda.
Farklı olanı asimile etme. Kendi boyunduruğuna alma.
Evet belki istisnalarla bu dediklerini yapmışlardır ama direnenler kazanmıştır.
Gün bizim günümüzdür canlar.
Kendimizi ve özümüzü artık saklamanın anlamı yoktur.
Ne kadar aleviyiz dersek o kadar iyi...
Bu güzelliği bilmeyen kalmasın ve bizde özümüzü bir sonraki kuşağa aktarmanın,
gururuyla ölelim.

lion12
30.05.2007, 13:58
Kimse artık şu saatten sonra bizi sindiremez buyursun gücü yetecek olan gelsin.

yagmur12
30.05.2007, 14:36
Yıllar boyu devlet eliyle ve belirli kesim tarafından uygulanan "her türlü" baskıdan dolayı sinenler olmuş olabilir ama asla yılmayacağız ve yolumuzdan dönmeyeceğiz! Zaman içinde alevi olduğunu saklamak zorunda kalmış insanlarımız olabilir ama asla güçsüz değiliz. Yeter ki birlik olalım! "Zafer direnen halkların olacaktır!"

Saygılarımla.

Konu için teşekkür Afatsummm.

PeN_ChE
30.05.2007, 14:51
Bence bu birazda alevi toplumun yapısından kaynaklı..Tamam yıllarca baskı zulüm altında ezilmiş bir toplumuz.. Ama son dönemlerdeki saldırılar eskisi gibi büyük çapta değil bana göre.. Bunlara toplu bir cevap vermeyişimizden kaynaklı üzerimize rahat gelip sindirebiliyorlar..Biz kendi içimide birlikteliği sağlayamadıktan sonra böyle şeyler başımıza daha gelecektir.. Dün sivas'ta , maraş'da, çorum'da oldu.. Bugün cem evlerimizi yapmamıza bile izin vermiyorlar.. Gelecekte kim bilir ne olacak.. ????
Cevap ise birliktelik ve direnmekten geçiyor başkada bir çözüm yolu aklıma gelmiyor..

gözdecst
30.05.2007, 23:18
Yaşanan olaylar karşısında insanlar hassas bir döneme girdiler kimisi korktu sakladı kimisi bi zaman saklamanın doğru olacağı mantığıyla sustu aileler çocuklarını tembihlediler kendilerini belli etmeme konusunda ve zamanla fikirler kalıplaştı kaldı sindirildik,sindirme politikaları uygulandı birçoğumuz bu yolda sürüklendi sindirildik...artık eskisi kadar saklamıyoruz ama bu politikalar sindirilme konusunda hala büyük bi tehdit...

ismailvolkan
30.05.2007, 23:49
12 eylül'de olsa 15 eylülde olsa.. göğsümü gere gere ALEVİYİM dedim.. derimde !