Orijinalini görmek için tıklayınız : Tunceli / Altinhüseyin Köyü
SahHatayi 24.03.2005, 12:55 Altinhüseyin!
Tüncelinin Bingöle dayandigi sinirda, kücük bir köy var, o benim köyüm: Altinhüseyin. Karagüldagin ucunda olan Altinhüseyin-Köyü, su an Bingöle bagli bir durumda. Bunuda duydum, köyüme kücüklükten beri gidemedigim icin tam bilemiyorum. Aranizda Altinhüseyinli varsa onunla yazismak güzel olur tabi. Köyümden bazi resimlerde görmek büyük bir sevinc verir bana.
Selamlar SahHatayi!
elkufru_billah 24.03.2005, 17:54 Ha gurban ben Tuceliliyim ama bir kere gittim.:yorgun: Tanışalım diyosan ok.Ha yalnız din konusnda tartışmaya girmek yok anlaştık mı? Ben biraz dinsiz oluyorum da....
keh kehh kehhh kehhh
SahHatayi 29.03.2005, 12:50 Merhaba!
Dinsiz olman beni üzdü tabi, Tünceli Aleviligin temmelidir Bra. Bende tam tersi dindarim, incancima düskün birisiyim. Böyle giderse anlasamiyacagiz Gurban = D
Istersen senin gönlünün alayim Alevilik icin?
Selamlar!
elkufru_billah 30.03.2005, 13:37 Merhaba!
Dinsiz olman beni üzdü tabi, Tünceli Aleviligin temmelidir Bra. Bende tam tersi dindarim, incancima düskün birisiyim. Böyle giderse anlasamiyacagiz Gurban = D
Istersen senin gönlünün alayim Alevilik icin?
Selamlar!
Evet Sah hatayi kardeşim Tuceli alevilerin en çok olduğu yerdir.Benim Annem babam'da alevidir...Ama dinle pek alaksı yok onlarında..Bana sorarsan bu alevilik sunnilik tartışmaları çağdışı ve çok gereksiz bişey.Türkiye artık uyanmak üzere tamamen bilime yönlenmektedir...Kimisin ibadethansei kimisinin bilmemö nesi sorun olan ülkemzi dinlerden çok çekmiştir..
Ben her görüşe açığım ve saygım vardır korkmanıza gerek yok kardeşim kolaylıkla anlaşırız..Aslında benim bu foruma nasıl üye oldum hala şaşıyorum..Neyse bu forumun tasvip etmediğim yönü üylerini çok töhmet altında bırakması...Dikkat edersen bende aktif bir üye değilim ama tartışmak istersen arada bir foruma girerim...
saygılar...
Alevimen 30.03.2005, 20:16 Neyse bu forumun tasvip etmediğim yönü üylerini çok töhmet altında bırakması...
Böyle bişey burda yoktur. Suçlamalar yapacağınız yerine kendi konuştuduklarınızı tekrar gözden geçirmenizi diliyorum
ve bu tür kıskırtıcı yorumları bırakmanızı istiyorum
ayrıca konu altında başka konular hakkında konuşmamanızıda diliyorum.
Alevi_cocuk 03.04.2005, 10:20 Bizim bilmediğimiz daha bir çok alevi köyü var ama elimizden geldiği kadar bizde verelim .
Bizim köy ?L Erzurum ?LÇE Hınıs Köy Taşbudak Köküne kadar alevii bir köy Cem yapılıyor Semah yapılıyor ve alevilik YA?ATILIYOR.
HEP YOLDA?'ÇA
Alevimen 03.04.2005, 14:58 Bizim bilmediğimiz daha bir çok alevi köyü var ama elimizden geldiği kadar bizde verelim .
Bizim köy ?L Erzurum ?LÇE Hınıs Köy Taşbudak Köküne kadar alevii bir köy Cem yapılıyor Semah yapılıyor ve alevilik YA?ATILIYOR.
HEP YOLDA?'ÇA
Başlığa ve konuya dikkat edelim lütfen, konuyla alakası olmayan mesajlar üretmeyelim aksine eğer gerekirse yeni konu açalım. Alevi_cocuk size çeşitli yollarla (Kural sayfası, başka bölümlerde uyarılar, özel mesaj..) uyarılar yaptım bu nedenle bu tür kural dışı davranışlarınızı normalde yorumsuz silme hakkımız vardır ama biz tekrar tekrar üyelerimizi uyarıyorz: Konu başlığı ve ilk mesajında okunduğu gibi 'Dersim - Altınhüseyin Köyü' hakkında bir başlıktır ve Sizin yazmış olduğunuz mesajla hiç bir bağlantısı yoktur.
Kızılırmaklı 14.10.2005, 20:38 Benİm Okulda ArkadaŞim Vardi... Ama O Dersİm Pülümürlü İlçesİ Altinhüseyİn Köyüydü. BahsettİĞİn Köy Buysa Sen ErdoĞan Soy İsİmlİ KİŞİlerİ Taniyormusun?
slm dostum bende dersim pülümür ilcesi karagöl denin ve bende seninle aynı duygulardayım ama ben resimlerini cok gördüm köyumun
muhteşem bi yer bu dersim heryeriyle cok güzel
slm dostlara
Kızılırmaklı 15.10.2005, 12:24 Pülümür lüler için çok çıkarcı menfaatçı insanlar diyorlar. Bunu diyenlerde sizin hemşehrileriniz olan Dersimliler. Bana çok ilginç geldi...
Kızılırmaklı 15.10.2005, 12:28 piremi sen çinkılıçları tanır mısın? benim arkadaşım var yanılmıyorsam oda karagöl lüydü.
Balabanli 15.10.2005, 21:30 Bende Dersimliyim... Her yörenin iyi ve kötü insanlari vardir...
Dersim konusunda gelince... Dersim cok ap ayri bi yerdir... Aleviligine bakilirsa, hic bir yerde bulunmuyan bi alevilik vardir. Yani dersim aleviligi bi corum veya sivas aleviligiyle ayni kilifa koyulamaz. Bunun aciklamasinida yapicam. Bildiginiz gibi Islamiyet en genc inanclardan biridir, alevilikte Islamiyetin altina giridigi icin, ayni sey gecerlidir. Arastirmalara göre, Dersimde inanc farklidir, cünkü zerdüslüge dayanan bi inancta var isin icinde. Simdi bazi seyleri yazdigimda, burda Dersimli olan arkadaslar belki memleketten duyduklarindan yada kendi ailelerinden cogu seyi hatirlicaklar. Mesela benim baba-annem herzaman her sabah kalktiginda günese dogru dua ederdi... Buda zerduslükten gelme biseydir. Dogaya inanma gücleri cok kuvetlidir. Doga herseyden önemli, ve bizim yaslilarimizi bu konuda, yani inanc konusunda izlemek en güzel seylerden biridir.
Mesela ziyaret olayi. Bu Türkiyenin cogu yerinde vardir, ama Dersimde Düzgün baba gibi, Munzur baba gibi ziyaretler cok önem veriliyor. Tabi bunlarin kendine göre hikayeleride vardir. Düzgün babanin en meshur olan hikalerinden biri 'Dûzgün elini vurdugu yerden su cikartirmis', buda dogaya tapmak yine ortaya cikiyor. Tabi bunuda alevilik cercevesinin icine koyuldugu icin, güzel bi inanc ortaya cikiyor. Ben sahsen Dersimli olarak ne kendime alevi olarak diyemem. Cünkü millet sordugunda 'Dersimliyim' ancak diyebilirim. Bi Dersimli beni mutlaka anliyordur. Dersimde Hizir olayi.... Millet Ya Hizir dedigi zaman, hersey durur... Yaslilarimiz daha cok ya Hizir kelimesini agza alirlar. Yada ya düzgün baba... Ya ali de diyiliyordur, ama bence bide Dersim tamamen alevi oldugu icin, alevilik cok gayet normal biseydir. Dersim hic birzaman Alevilik konusunda ezilmemistir, sadece siyasi ideoloji olarak, asiretcilik olarak bide kimlik olarak ezilmistir. Ben tek biseye inanirim, ister insanimiz kötû yolda olsa, yine Dersimlidir, ve bi Dersimli olarak ona yol göstermek Dersimlilere düser... Belki bunu bölgesel milliyetcilik olarak görebilirsiniz, ama benim icimdeki his farklidir...
Dersim in cesitli bölgelere baktigimiz zaman sunuda göre biliriz. Pülümür bölgesinde inanc kimligi cok agir basiyor. Merkezlilerde siyasi ideoloji, Ovaciktada ayni sey, siyasi, mazgirtliler yine farkli, hozatlilar kendi bölgelerine cok düskünler... Ama tüm Dersimde, sadece Pülümür bölgesinde alevilige cok önem veriliyor, yani cem evi konusunda, ibadet olsun, yani gercekten adamlar düskündür...
Ama sunuda itraf etmem lazim... Ben kendi insanimdan baska bi aleviyle gecinemiyorum... Burda onca alevi dernekleri olsa bile, yeri geldigi zaman ya kürt oluyoruz, ya zaza, ya Tikocu, ya PKKli, yani bunlarda beni rahatsiz eden konulardir. Alevi derneginde bildiginiz gibi her yörenin insani gelir.
Dersim garip bi bölgedir... Hem zazasin, hem asirettin var, hem bi siyasi ideolojin var, hemde dersimce alevilik vardir... bu kücük ilde, tesit tesit asiretler var, iki degisik anadil konusuluyor (Kuramanca ve Kurmanci), Turk solu var, PKKliler var, Atatürkcüler var, ama hepsinin inanci yeri geldigi zaman aynidir. En büyük ateisti bile yeri geldigi zaman ailesiyle ya düzgûn babaya yada bi baska ziyarette gider, nekadarda alevilige inanmasa... Kurbanini sonra fakirlere dagitir... Nekadar birbirimizden farkli olsak, yine bi dersimli dersimliyi anliyabiliyor... Bu bi gercek...
yani arkadaslar lütfen yanlis anlamayin, yani burda kimlik ayrimi yapmiyorum, ama sadece gercekleri söylüyorum... sonucta insanogluyuz hepimiz...
ii sen öle bil ozaman bizkendimizi biliyoruz ben dersimliyim diyorum kadeş yer ayırt etmem hiçbir zaman bennim topradım birdir.herbir parcasına ver insanina canımı veririm..... bunuda bilesin
üsteki cevabim KIZILIRMAKLI ya dir .yanlış anlamaya sebep olmayayım .balabanli arkadaşımda sonunakadar katılıyorum bizde bölge ayrımı yoktır hepimiz birizdir.
sonucta DERSİM liyiz canlar.soyadını duymuş gibiyım ama tanımam şahsen kızılırmaklı kardeş:)
Kızılırmaklı 16.10.2005, 13:49 Hepimiz Birimiz Için Diyorsunuz Kalkmiş Dersimleri Ayiriyorsunuz... Alevilikde Birlik Beraberlik Böyle Olmaz Orali Burali Olmuş Ne Fark Eder. Sonuçda Herkez Alevimi Bitti Uzatmanin Alemi Yok... Yöre Yer Ayrimi Yapmak Mantiksiz. Gelin Canlar Bir Olalim Denir Ama Biz Böyle Düşünerek Bir Olamayiz Balaban Arkadaşim. Malatyadaki Alevide Ayni Sivasdakide, Erzincandakide Ve Daha Bir çok Yerdeki.
Bu Arada Benim Annemde Dersimli Babam Sivasli Hiç Bir Farkda Göremiyorum. Bu Fark Desimlilerin Beynine Işlemiş Hepsi Bu.
Balabanli 16.10.2005, 22:30 Hepimiz Birimiz Için Diyorsunuz Kalkmiş Dersimleri Ayiriyorsunuz... Alevilikde Birlik Beraberlik Böyle Olmaz Orali Burali Olmuş Ne Fark Eder. Sonuçda Herkez Alevimi Bitti Uzatmanin Alemi Yok... Yöre Yer Ayrimi Yapmak Mantiksiz. Gelin Canlar Bir Olalim Denir Ama Biz Böyle Düşünerek Bir Olamayiz Balaban Arkadaşim. Malatyadaki Alevide Ayni Sivasdakide, Erzincandakide Ve Daha Bir çok Yerdeki.
Bu Arada Benim Annemde Dersimli Babam Sivasli Hiç Bir Farkda Göremiyorum. Bu Fark Desimlilerin Beynine Işlemiş Hepsi Bu.
Herkes Alevi oldugu icin, herkesede ayni degerler gecerli degildir. Hepimiz baska sartlar altinda bu dünyaya geldik ve büydük. Yani sizin burda yaptiginiz bi ortodox jahudi den farkiniz yok. Bi Ortodox jahudide herzaman der benim geldigim yer önemli degil, benim inancim önemlidir. Yani bi inanci sonuctada bi kimlik yapar. Gelmisik bu bazi alevilere... Alevilik güzel bi inanctir, ama körü körünede, kendine soru sormadan, yani cevrende bu ibadet nasil oldugunu, nerden geldigini, tasidigin kültür nerden geldigi, bunlari kendine sormazsan, ozaman nasil bi alevi oldugunuzu cok merak ediyorum acikcasi. Eger bu sorulara cevap bulabildinizse, ozaman kendinizi bi ortodoc Jahudiden ayirt etmis durumdasiniz. Insanin geldigi yer var, kültürü var bide inanc i var... Eger eziklik komplekslerinden bu inanci bi kimlik olarak sahipleniyorsaniz, ozaman size gercekten aciyorum, cünkü benim gözümde tek radikal bi insan olarak gözüküyorsunuz...
Bu Inancin güzeliklerini cocuklarimiza verilmesi lazim, ama güzel bi sekilde... Ve kimlikte asla unutulmamasi lazim...
Kızılırmaklı 17.10.2005, 21:07 Balaban= Dersim konusunda gelince... Dersim cok ap ayri bi yerdir... Aleviligine bakilirsa, hic bir yerde bulunmuyan bi alevilik vardir. Yani dersim aleviligi bi corum veya sivas aleviligiyle ayni kilifa koyulamaz. Bunun aciklamasinida yapicam.
Arkadaşım bunları diyen...
Artı yapamazsın zaten açıklama.
Benim aleviliğimde anormal olan ne pardon? Aleviliğin çoğrafyası var mı ya bilmiyordum?
Dersim neden ap ayrı olsun ki... Farkı ne?
Balabanli 17.10.2005, 21:53 Bunun aciklamasinida yapicam. Bildiginiz gibi Islamiyet en genc inanclardan biridir, alevilikte Islamiyetin altina giridigi icin, ayni sey gecerlidir. Arastirmalara göre, Dersimde inanc farklidir, cünkü zerdüslüge dayanan bi inancta var isin icinde.
Aciklamasini bilimsel acidan yapilmistir... Yani herkes alevi oldugu icin, ayni kilifa sokulamaz... Her yörenin degerleri farklidir... Dersiminde degerleri farklidir...
Senin Aleviliginde anormal olan, hepsini bütünlestirmen... Alevilikde Birlik Beraberlik Böyle Olmaz Orali Burali Olmuş Ne Fark Eder. Sonuçda Herkez Alevimi Bitti Uzatmanin Alemi Yok... Yöre Yer Ayrimi Yapmak Mantiksiz. Gelin Canlar Bir Olalim Denir Ama Biz Böyle Düşünerek Bir Olamayiz Balaban Arkadaşim. Malatyadaki Alevide Ayni Sivasdakide, Erzincandakide Ve Daha Bir çok Yerdeki.
Inanc herkese özel olan biseydir, yani benim anlamadigim konu, inanc konusunda bi örgûtleme olabilirmi? Gelin canlar bir olalim... Yani ben buna katilmiyorum... Sanki TC nin yillardaki bi assimilasyonpolitikasindan birisidir... Eger ben aleviysem, kendime alevi olabilirim ancak, cünkü inancim özel ve sadece bana ait olan biseydir...
Yani sunu kabulenmeniz lazimki, herkesin kimligi var bide inanci... Ama inanctan kimlik yapipta, ve gerisini kesip atmak yanlistir. Cünkü hepizmiz orali buraliyiz, aradaki fark budur...ve tek gercekte budur...
Kızılırmaklı 18.10.2005, 20:37 ben bu dersimli milliyetçiliğine alışkınım çok duydum... o yüzden bana ezbere konuşulmuş olan şeyler geliyor boş yani anlıyacağın... dersimli olmakla hiç birşey olunmuyor neden böyle kendinizi farklı hissediyorsunuz.? Neden sadece siz? Bilimsel açıklaması var demek sivas aleviliğinin cidden merak ettim! pir sultanın doğduğu , ilk ozan aşık veyselin büyüdüğü topraklarda valla merak ediyoruma alevilik nasıl oluyor? Zamanında bal gibi olmuş bu kesin.
neyse ya ben daha konuşmuyorum...
herkez görsün görüşünü yazsın...
Balabanli 19.10.2005, 20:51 Cünkü her yörenin aleviligi bi kültürden etkilenmistir, ve birbirinden farkli olabiliyor...
Mesela benim bi adiyamanli arkadasim var... Onlarda Cemde raki iciliyor, bizde de akilla alinmicak bi olaydir...
sen biraz önyargılısın bakıyorumda bu dersim olayına yaran var galiba
sana diyorumki ben topragımı severim ve insan ayırt etmem sense kalkıp sadece laf kalabalıklıgı yapiyosun ve hadini aşıyosun bana kalırsa dersimli olmak zaten bi ayrıcalıktır yanız bunu ben alevilik olarak dile getirmedim herkesin memeleket milliyetciligi vardir sende bile .ama buna kalkıp laf sölersen ve terbiyenı bozarda yok böle yok şölesiniz dersen olmaz ozaman .böle laf vurupta kacmak hiçte yakışmıyor zaten .
sivaslısın galıba neyse ben yorum yapamayayım karişmasın ortalık!!!!!!
Kızılırmaklı 25.10.2005, 16:54 Herkezde Var Ama Sizde Aşiri Bir Milliyetçilik Var. Sen Bile Demişsin Evet Dersimli Olmak Ayricalikdir.!!! Ben Bunu Belki 10000 Kez Duydum. Ama şuana Kadar Bir Sivaslidan Bir Malatyalidan Işte Malatyalilik Ayricaliktir Ne Bilim Sivasli Olmak Ayricaliktir Diye Birşey Duymadim. Duymamda Saçma Olur Ben Sivasliysam Orali Buraliysam Ayricaliğim Ne Yani. Hepimiz Alevi Değilmiyiz. Heryerde Dağ Bayir Var. Fark Ne Peki? Bu Ayrimcilik Kimseye Kar Fayda Sağlamaz Bunuda Bilesin. Ama Bu Dersimlilerin Laflarina çok Alişkinim. şuraya Bak Diğer Yazana Birşey Demiyorsun Tabi O Dersimli Unutmamak Gerek. Bana Dil Uzatiyorsun. Ben Neden Ayirim Yapim Benim Annemde Dersimli!!!!! Bir Yarimda Dersimli Bir Yarimda Sivas. Ben Ayricalik Bulamiyorum Göremiyorum Diyorum.şuarali Burali Olmuş Ne Fark Eder. Bilip Bilmeden Konuşma. Oku Iyice Kim Hakli Anlarsin Ama Sen Yine Hemşonu Tut Milliyetçiliğini Göster Geri Kalma Yani. Terbiyesizlik Mi Yapiyorum Senin Bir Kere Kurduğun Cümlelere Bak. Terbiyesizliğim En Söyler Misin Cidedn çok Merak Ettim Doğrularimi Söylemem??? Ama Ben Seninle Sataşmiyacağim Kusura Bakma... Olay Nerden Nereye Geldi. Balabanlida Sivasa Laf Uzatmadi Ama Benim Sivasli Olduğumu Hesaba Katmadi. Olayda Buraya Kadar Geldi... Oku Iyice Ondan Sonra Derdimin En Olduğunu Pek Iyi Anliyacaksin.... Dahada Konuşmuyacağim
Alevimen 25.10.2005, 17:18 Dersimli olmak bir ayrıcalıktır gibi bir felsefe olmamalı. Tarihde Dersim çok önemli ve stratejik bir yerdi bu şüphesizdir. Elbette bir Dersimli olarak Dersimden ve Dersimli olduğunuzdan dolayı gurur duyabilirsiniz ama lütfen diğer kişileri hor görmeyin.
Artık böyle 'koklaşmalardan' vaz geçilmeli başka daha önemli konularla ilgilenin. :yorgun1:
DENIZCENK 12.12.2005, 12:04 hımm ozaman bir gün köyüne geliriz olurmu pekii
SahHatayi 20.02.2006, 19:56 hımm ozaman bir gün köyüne geliriz olurmu pekii
tabiki dostum, gelin = ) size bir yer sofrasi hazirlariz ... tabi suan köy bos = )
biraopil 26.02.2006, 16:38 "Pülümür lüler için çok çıkarcı menfaatçı insanlar diyorlar. Bunu diyenlerde sizin hemşehrileriniz olan Dersimliler. Bana çok ilginç geldi..."
Sevgili Kizilirmakli,,
Cikarci pülümürlüde vardir cikarci olmayanda,korkagida vardir cesuruda..bilgesi de vardir cahilide...Fakat bir insanin yazdiklari o insanin kendi fikriyatini ve kültür düzeyini yada düzeysizligini gösterir...
Yazilar insanlarin aynasidir.Herkes kendi yazisini okudugunda kendisini daha net görecektir.Insallah ne demek istedigimi anlamissinizdir.....
Bu arada sevgili SahHatayi...benimle irtibata gecerseniz sizinle sevdin ormanindan Kalospe'ye kadar bir yolculuk yapabiliriz.Sakalli bir ihtiyar basini andiran Bagilmez dagi,Sahhüseyinogullarinin bereketli topragi Mazra,size birseyler hatirlatiyorsa benimle paylasacak mutlaka birseyleriniz vardir..
Kal saglicakla..
by@oktay 09.08.2006, 03:05 [QUOTE=biraopil]"Pülümür lüler için çok çıkarcı menfaatçı insanlar diyorlar. Bunu diyenlerde sizin hemşehrileriniz olan Dersimliler. Bana çok ilginç geldi..."
kim dedişse halt etmiş
kayıra seydi 02.09.2006, 00:16 kim pülümürlülere laf söylüyorsa bir gün onlara döner kimse merak etmesin
merhaba ben ilker baran urfaliyim selam lar öncelikle benim yazdiklarim bu kadar oke
xolxol_12 08.12.2007, 18:49 Altinhüseyin!
Tüncelinin Bingöle dayandigi sinirda, kücük bir köy var, o benim köyüm: Altinhüseyin. Karagüldagin ucunda olan Altinhüseyin-Köyü, su an Bingöle bagli bir durumda. Bunuda duydum, köyüme kücüklükten beri gidemedigim icin tam bilemiyorum. Aranizda Altinhüseyinli varsa onunla yazismak güzel olur tabi. Köyümden bazi resimlerde görmek büyük bir sevinc verir bana.
Selamlar SahHatayi!
Altınhüseyin köyünden ''Eroğlu'' soyadını tanırsın...
Babamansurlardan.En yakın arkadaşım o köylü.
Saygılarımla...
|
|