Orijinalini görmek için tıklayınız : Hz. Ali'nin hakka yürümesi
birde bi konu HZ ALI NIN camide oldurulmesi ben boyle biliyorum ama bazi arkadaslarim camiye giderken olduruldugunu soyluyor . benim bildigim camide namaz kilarken kendinden gectigi an muaviye tarafindan oldurulmesi.siden ayrintili bi cevap bekliyorum[/QUOTE]
sila canim
Hz. Ali, yolda yürürken pusuya düsürülerek sehit edilmistir.
Emri veren Muaviye, uygulamaya sokan Mervan, tetikçilik yapan ise Ibni Mülcem'dir.
"Hz. Ali camide sehit edildi" iddiasi YALANDIR.
Sevgilerimle...
ben sana hala anlatamadim demki bu konuyu daha genis ozet istermisin canim :yanbakan:
dem_dost 21.03.2005, 00:54 hmm... makale baya aydinlativi ben önceden okumustum
userlerin dediklerine cevap olarak:
Hz. Ali, yolda yürürken pusuya düsürülerek sehit edilmistir.
fark edermi? etmez hayatina bak ne yaptigina bak
hz alinin mescidde öldürülmesi fuzulinin: hakikatüsuada = saadete ermislerin bahcesi
adli eserinde
ve kerbela vakaasi ve kerbelanin intikami adli kitapta yazilidir
kerbela vakasi adli kitapta mescid yolunda öldürülmesini süpheyle söyliyorlar
----
yani fuzuli gibi alevilerin kabul ettigi 7 ulu ozanlardan mescidde sehit edildigini diyorsa ve baska önemli bir alevi yapiti senin dedigini süphe dolu söyliyorsa
o zaman senin bunu kesin bir bilgiymis gibi sunamazsin
buyur belgelerin varsa göster
Emri veren Muaviye, uygulamaya sokan Mervan, tetikçilik yapan ise Ibni Mülcem'dir.
yanlis
muaviye denen lanetin bu olayla alakasi yoktur
hariciler onuda öldürmek istediler ama basarili olamadilar
yani burada insanlari yanlis bilgilerle donatiyorsun dostum, lütfen rica ediyorum insanlari aydinlatmadan önce kendimiz ögrenelim.. ve emin olmadigimiz konuda emin olmadigimizi belirtelim
"Hz. Ali camide sehit edildi" iddiasi YALANDIR.
bak dostum bizim inancimizda iftira atmak ölü kardesinin etini yemekle esdegerdir
bunu kastederek yaptigina inanmiyorum, bu olay hakkinda kitaplar okumani tavsiye ederim
ama sünni kitaplari olmasin... belki "hz" muaviye hitabini görürsün .. onun icin fuzulinin kitabini oku... aleviligin temel kitaplarindan birisi
benim bildigim camide namaz kilarken kendinden gectigi an muaviye tarafindan oldurulmesi.siden ayrintili bi cevap bekliyorum
muaviye bu ise karismamistir...hatta o melunuda öldürmek istemisler
ibn-i Mülcem ve iki yardimcisi hz aliyi zehirli kiliciyla öldürmüstür
ekleme:
aleviler namaz kilmazlar
namazin farz oldugunu hatirlatmak isterim
aleviler namazi benim yorumumla kisaca söyle anliyorlar:
hakkin birligi önünde ictenlikle egilmektir
onun icin bütün cevreler alevileri namaz kilmamakla sucladi
biz namazimizi kilariz..ademin cemaline
onun icin pir sultan demistir:
Alinmis abdestim aldirirlarsa
Kilinmis Namazim kildirirlarsa
Sizde Sah diyeni öldürürlerse
Bende bu yayladan Saha giderim
bu dizelerden pir sultanin ve muhammed ali yolundan giden bütün canlarin selavat getirdikleri anlasilir
cünkü namazin sekli olmaz.. ibadetin sekli olmadigi gibi
baskalarinin bize ne dedigini birakalimda, bizim ne düsündügümüze bakalim
bir hallac-i mansur bazi insanlara göre kafir olabiliyor.. onlarda kafir olanlar bizde din alimleri
onun icin ehl-i sünnetin hakkimizda ne dedigini önemsemiyorum
ben selavat getiriyorum... 5 vakitten daha fazla getirdigime inaniyorum
onun icin aleviler namaz kilmalimi kilmamalimi sorusu benim icin lüzumsuz
cünkü gercek alevi salat getirir..
ama sekilcilik yok.. batinilik var esas namaz var
bize abdest almaz diyen... biz abdestimizi aliyoruz..kirk makamdan gecer
namazda kirk makamdan gecer..biz onu ibadetle yorumladik aleviler olarak
yani aleviler gercekten islamin bütün kurallarini incelikle uyguliyorlar ama tabi batini yorumuyla
saygilarimla
Alevimen 21.03.2005, 01:11 Dem_Dost Arkadaşım güzel ve aydınlatıcı açıklaman için teşekkür ederim ve foruma hoşgeldin, bekliyordum! http://www.aleviforum.com/images/smilies/3D_NG%20%289%29.png
TheGodfather 21.03.2005, 16:52 Dem dostum kusura bakma nickini kısaltıyorum.?lk öncelikle aramıza hoş geldin.Yorumunuzu okudum.Görüşünüze saygı duyuyorum.Bu konuda sunni yazarların yazmış olduğu kitaplarıda okudum.Kimisi Muaiviye melununa ''Hz'' derken kimisi böyle bir nitelendirme yapmıyor.?öyle bir soru aklıma geliyor.Acaba bu yazarlar Yezidi mi? Bilmiyorum ama Fuzuli bu konudaki methiyelerine bakmamıştım.Umarım araştırıp bulurum...
saygılar
dem_dost 21.03.2005, 17:54 Dem dostum kusura bakma nickini kısaltıyorum
ne kusuru gurban ; ))
Acaba bu yazarlar Yezidi mi?
"yezid" terimini kullanmak istedin herhalde
"yezidi" olmak ayri bisey.. evet herhalde yezid muaviyeyi hz ile hitap edenler
ben kimi insana muaviyeyi lanetliyormusun dedigim zaman:
hz muhammedin sahabelerindendi, lanetliyemeyiz diyorlar
yani baya bi paradox icinde olan insanlar var
hatta muaviyeye hz vahsi diyen insanlar var türkiyede
kuran ve hz muhammedin lanetlediklerini bile lanetlemiyorlar
Umarım araştırıp bulurum...
Fuzulu: saadete ermislerin bahcesi sayfa 230
Taberi tarihi ile diger bazi tarihlerde yazilidir ki Hazret-i Ali, henüz namaz ile mesgul iken o haramzadeler mescit kapisinin iki yaninda durmuslardi. Ibni Mülcem, mescide girince aralarinda kararlastirdilar: Ilk önce o iki namerd kendisini vuracaklar, eger vurduklari bosa giderse isi Ibni Mülcem tamamlayacakti!...
Hazret-I ali mescide geldi. Ve namazla mesgul oldu. Ibni Mülcem firsat bulup birinci secdeden bas kaldirdigi sirada mübarek basina zehirli kiliciyle vurdu. Ve kilic tesadüfen onun Hendek harbi gününde Amr Ibni Abdüvedi kiliciyle yaraladigi yere isabet etti ve o bahtsizin kilici Hazretin beynine tesir etti.
Hazret-i Ali bu darbeyi alinca:
- Füzüt birabbilkabe!...
Kabenin sahibi hakki icin gamdan kurtuldum! dedi. bahtsiz Ibni Mülcem, bu harekette bulunduktan sonra firar etmisti
evet dostum, fuzulinin türkce tercümesi böyle söyliyor
saygilarimla
TheGodfather 21.03.2005, 18:35 ne kusuru gurban ; ))
Taberi tarihi ile diger bazi tarihlerde yazilidir ki Hazret-i Ali, henüz namaz ile mesgul iken o haramzadeler mescit kapisinin iki yaninda durmuslardi. Ibni Mülcem, mescide girince aralarinda kararlastirdilar: Ilk önce o iki namerd kendisini vuracaklar, eger vurduklari bosa giderse isi Ibni Mülcem tamamlayacakti!...
Hazret-I ali mescide geldi. Ve namazla mesgul oldu. Ibni Mülcem firsat bulup birinci secdeden bas kaldirdigi sirada mübarek basina zehirli kiliciyle vurdu. Ve kilic tesadüfen onun Hendek harbi gününde Amr Ibni Abdüvedi kiliciyle yaraladigi yere isabet etti ve o bahtsizin kilici Hazretin beynine tesir etti.
- Füzüt birabbilkabe!...
Kabenin sahibi hakki icin gamdan kurtuldum! dedi. bahtsiz Ibni Mülcem, bu harekette bulunduktan sonra firar etmisti
saygilarimla
Paylaştığın için teşekkür ederim dostum.Demin araştırmakla meşguldum bu konuyu pek bişey bulamadım ama sen ekleyince aradığım yeri bulmuş oldum...
Benim muaviye ile bir sorunum yok yani nefret etmek gibi bir his yok içimde ama açıkçası sevmediğimi söyleyebilirim...Muaviyenin Hz. Ali efendimizi öldürme olayına karışmadığını varsaysak bile Yezid melununu kendinden sonra halife tayin etmesi lanetlenmesi için yeterli bir sebep olduğunu düşünüyorum.....
saygılar
dem_dost 21.03.2005, 19:04 Benim muaviye ile bir sorunum
tevella= hz muhammedin ve ehl-i beytin dostlarina dost olmak
teberra= hz muhammedin ve ehl-i beytin düsmanlarina düsman olmak
tabi icimizde bir kin, nefret yok fakat kuran ve sünnetin lanetledigi bir insani ben de lanetliyebilirim diye düsüniyorum
ve gözönünde bulundurmak lazim: muaviye hz hasani zehirlettirdi.. mervan ile birlikte
hz hasanin esi cüde ise tetikci oldu
muaviye islamiyetin en büyük düsmanlarindan birisi.. ebu süfyan... muaviye..yezid... mervan... bunlar islami yok etmek icin elinden her geleni yapmislar
ümmeyeogullarini basa getiren..valilikler veren ilk 3 halife...
aslinda lanetlemek diyoruz da.. bunun batini bir yorumu da var.. muaviye..yeztler icimizdeki nefsi temsil ediyor...
saygilarimla dostum
TheGodfather 21.03.2005, 20:43 ?lk üç halifeninde sevdiğim bazı özellikleri vardır.Hepsine saygım vardır.Yalnız Ömer ve Ebu bekir'in Ümeyyeoğullarını sevmediği belirten bir makale okumuştum daha önce umarım o nüshayı bulup yazarım buraya.Hatta Ömer'in Ebu Sufyan'ı Hz.Muhammedin ölümünden sonra tehtit ettiği yönünde rivayetlerde vardır.Ebu bekir'e gelince onun halifeliği zaten fazla sürmemiştir.Yalnız Osman'ın lanetlik emevi sülalesinden olduğunu biliyoruz.Hilafeti boyunca emevi sülalesinden bir çok kişiye makam mevkii vermiştir.Osman'ın bunu yapmasındaki amacı neydi tam olarak bilmiyorum ama ?slamiyeti yok etmek için varını yoğunu harcayan emevi sülalesine makamlar bahşetmesindeki amacı farklıysa Osman'ada haklı tepkiler yöneltilebilir...
Saygılar
Hz alinin camide ölduruldugu yalandir bunu tekrarliyorum dem dost. Belge olarak sana isimler ve okudugum kitapi soyleyim. Ben Buyruk (Imami Cafer Buyrugu) okuyorum ve Vahap Gungor Karacaahmet derneginin baskani Ismail Engin Aleviyo site yoneticisi, Sakir Keceli Yazar ve kendisi bir bektasidir, Atilla Erdem kendisi Cemevi baskanidir, Davut sever Dede ben yani sana daha bir cok isimi yazmadigim yazarlar bu saydiklarimla bir seminerde bu konuyu tartistilar gerci onlar icin bu tartismaya bile gerek yok.
dem_dost 22.03.2005, 00:20 evet kaynak isterim, kim bu yalani yaysin, niye yaysin?
imam cafer buyrugunu her alevinin okumasi lazim.. fakat orda hz alinin mescidde öldürüldügü yananlanmiyorkine
kanit getir..senin buyruk baska biseyse o zaman yaz buraya alinti yap
senin saydigin insanlar cem evi yöneticileri, bilmem site sahipleri, arastirmaci yazarlar
dostum ben FUZULI den bahs ediyorum
alevilerin ULU OZANI
cem evi yöneticisi degil
bizim dinimizin inancimizin temel unsurlarindan birisi
onun icin seni söylediklerinde dikkatli olmayi cagiriyorum
evet kaynak istiyorum
saygilarimla
*edit* bak sen cami diyorsun... o zaman cami bile yoktu
mescid vardi, yani cami yoktukine camide öldürülsün mescidde öldürüldü
ama zaten inanci etkiliyecek bir farki yok
saygilarimla
Ben size okudugum kitaptan yaziyorum bir bolum:
Muavi Kilicini zehire surrek Mulcem''e gönderiyor. Mulcem gece Hz Alinin duvarinin dibine saklaniyor. Hz Aliyi ise uyku tutmuyor. Hz Hasan ve Huseyin efndilerimiz babalarinin durumundan suphelenrek "Ya baba sen neden yatmazsin "diye sual ettiler. Oda; Oglum ben saatimi bekliyorum diye cevap verdi. Sordularki; Saatinde ne olacak? Benim gerdanimdaki kan akacak" diyen Hz Ali''ye ogullari; Bunu kim yapacak biz onu daha evvel oldurebiliriz demelerine istinaden "Oglum siz karisamayin. Suç islenmeden ceza tayin edilmez" dedi ve yildizlara bakarak disariya cikti ve kirklara gitmek üzere adimini avludan disari attiktan hemen sonra disarida sakli duran melum basina bir kilic darbesi vurdu ve kaçti. Hz Ali düstü ve ogullari; "Babamizi vurdular" diye bagristilar. Butun halk toplandi, kacan melunu da bir Ehli Muhip yakaladi, getirdi. Hz Sah''a sordular ki; "Kisas edelim mi? Hayir cevabini vererek devam etti; bana vereceginiz süt ve serbetlerden daha önce ona verin, benim ölümumden sonra kisas yapin, diyerek vasiyetini soyledi. Hz ali 3 gun sonra öldü.
Demdost sana bir bölumde ismail Onarlinin yazinsi burya ekliyorum:
7. Alevilik''te fetva, dede emirnamesi olmaz. Toplumsal sorguda aklama veya ceza vardır. Ölüm olayı yoktur. Bütün yaptırımlar toplumun ortak düşüncesi ile olur. Bireysel ve Toplumsal rızalık şarttır. Hakça paylaşım vardır. Ocaklar ile talipleri etle tırnak gibidir. Kimse kimseden üstün değildir. Tek düzlemde herkes, kadın ve erkek dahil eşittir.
8. ?nsanların fikirlerini edep sınırını aşmamak şartı ile kısıtlamamak gerekir. Fikir özgürlüğü her şeyi söylemek değildir. Bilerek görüş açıklanmalıdır. Evrimci görüşleri, solcuları ve sosyalistleri de olduğu gibi kabul etmek gerekir. Belki onlar kendi yapılarını öyle görüyorlar, düşünüyorlar ve davranıyorlar. Ben, aydınlanma çağının öncülerinden VOLTA?RE (1694-1778) gibi düşünüyorum. cepheden karşı olduğum bir fikrin yaşaması ve ifade özgürlüğünün kısıtlanmaması için, mücadele veririm. Çünkü inancımda ve demokrasilerde çifte standart olmaz...
9. Alevilerin ibadet mekanları Cemevleridir. Hz. Muhammed döneminde dahi Cami yoktur. Sonradan inşa edilmiştir. Fakat, Suffa Okulu yanında Cemevi vardır. Burasına da sonradan cami ya da mescid denmiştir.
10. Hz Ali''nin camide şehit edilmesi düpe düz yalandır. Sünni ve ?ii uydurmasıdır. Hz. Ali evden çıktıktan sonra yolda yaralanmış ve evde iyileşemeyerek şehit olmuştur.
11. ?slamın ve imanın şartları yoktur. Sonradan Emevilerce uydurulmuştur.
Insallah buyeterlidir, bende sizden bir kanit istiyorum Hz Alinin hangi cami yada mescite ölduruldugunu soylebilirmisin bizlere.....?
TheGodfather 22.03.2005, 18:32 Eda senin verdiğin kaynağı bende daha önce okudum ama Dem Dost'un verdiği kaynakta kaale alınmayacak cinsten değil.Hz.Ali efendimizin cami'de öldürülmediği konusunda size katılıyorum ama O dönemde cami olmadığı sahh hadislerde belirtilmiştir.Mescidlerin olduğu ise kesindir.,
saygılar
dem_dost 22.03.2005, 19:42 ilk kitabin yazari kim bilmek istiyorum acikcasi her yönlü biligye acigim, fakat gercekligini denetlemek lazim
7. Alevilik''te fetva, dede emirnamesi olmaz.
alevilikte rizalik esasdir, dogru
Ölüm olayı yoktur.
sah hatai, kendi komutanlari osmanli sünni köylerini yagmaladiklari ve yaktiklari icin, onlari kazanda kaynatti ve askerleri affetti
8. ?nsanların fikirlerini edep sınırını aşmamak şartı ile kısıtlamamak gerekir.
sen fuzulinin yazdiklarina : YALAN diyorsun
bu edep sinirini asmiyormu?
yani o yönlü hassas olmani diliyorum
10. Hz Ali''nin camide şehit edilmesi düpe düz yalandır. Sünni ve ?ii uydurmasıdır. Hz. Ali evden çıktıktan sonra yolda yaralanmış ve evde iyileşemeyerek şehit olmuştur.
bu nasil bir bilimsel calisma, nasil bir bilimsel arastirma?
cümle alem biliyorki, o zaman cami bile yoktu
mescid vardi, ve hz ali hayati boyunca mescidlere gidiyordu
yani ha mescidlerde sehit edildi ha kapisinin önünde
mescidlere gittigini demi yalanliyacaklar?
alevi inanci icin hz alinin mescidde sehit edilmesinin bir önemi yoktur
"hz ali mescidde sehit edildi, biz onun icin camiye gitmiyoruz" diyenlerde, islamiyetin tasavvufuna göz atmadiklari icin diyorlar bence
erdemli bir aleviden de bu aciklamayi duymadim zaten
11. ?slamın ve imanın şartları yoktur. Sonradan Emevilerce uydurulmuştur.
ehl-i sünnetin sartlarini diyorsa.. dogrudur
kur'an-i kerimin yanisirasinda hz alinin nech'ül belagasini okumani tavsiye ederim
hic kuskusuz nech'ül belagayi bu dünyada gececek tek bir kitap var: kuran-i kerim
orda imanin sartlari neymis okursun : INSAN OLMAK
Insallah buyeterdir ozaman bende sizden bir kanit istiyorum Alinin hangi cami yada mescite olduruldugunu soyle bana.
bizim cem evlerimizin ici de mescid, mescidleri negativ buliyorsan
mescid nedir ibadet edilen sade bir mekandir, bir büyük odadir
sana ziya sakir - kerbela vakasi adli kitabindan sunarim ismini mescidin yaziyordu fakat arap isimi oldugu icim aklimda degil su an
küfede daima gittigi mesciddir
o kadar önemli oldugunu da zannetmiyorum.. sana aksama söylerim ismini
ama lütfen fuzuliyi.. bu günkü arastirmaci yazarlarla karistirma
fuzuli denilen sahis bütün alevilerce ulu ozan olarak kabul edilen sahistir
yani lütfen öyle bir saygisizlik yapmiyalim
yazdiklari yanlis olabilir.. ki onada cok cok süphe duyiyorum.. bu konuda senin arastirmalarinin oldugunu zannetmiyorum.. emin oldugunuda zannetmiyorum
yani böyle iftiralar yapma... hele hele öyle bir ulu ozana
acikcasi ben senin verdigin kaynaklara yalan !! diye demiyorum... bu benim haddimi asar
ama fuzulinin yazdiklarini YALAN !! diye nitelendirmek ayiptir
ve kanit olarak iki üc yatzar göstermekte yetmiyor...ben ulu ozan gösterirken sen bana kimi kaynak olarak gösteriyorsun
saygilarimla
demdost ben kimi neyi okudugumu biliyorum birde sen bana kaynak ver pirsultan abdallin hic bir yerde alinin olumu ile bir yazi varmi yani bizim konumuzu sen biraz saptirdin ya yazarlar oylesine yazar olmuyor ki bu saydigim isimler yillardir aleviligi arastiran isimler ben bu insanlara sonsuz guveniyorum ve inaniyorum birde sen bir arastir Hz Alinin olumunu olurmu......
saygilarimla
dem_dost 23.03.2005, 03:12 demdost ben kimi neyi okudugumu biliyorum
ben senin icin demedim, ben senin sundugun kaynaklari kendim okumak istiyorum
birde sen bana kaynak ver pirsultan abdallin hic bir yerde alinin olumu ile bir yazi varmi
simdi ölümü ile ilgili hic bir deyisi yoksa... bu ne demektir?...
hic birsey
; )) yoksa yoktur
ya yazarlar oylesine yazar olmuyor ki
ohoo... su ulu ozan mertebesini markette aliyorlar
saadete ermislerin bahcesi adli kitap aleviligin temel kitaplarindan bir tanesidir ve alevilerce kabul edilir
ben demiyorumkine mescidin disinda veya icinde öldürüldü
cünkü fark etmezkine
ben bu insanlara sonsuz guveniyorum ve inaniyorum
bu yaptigin hatadir.. kendi mantigina vuracaksin herseyi
birde sen bir arastir Hz Alinin olumunu olurmu......
benim yazilarimi iyi okursan
ben her zaman hz alinin mescid disinda sehit olma olanaginda göz önünde bulundurdum
fakat fuzuli bunu böyle yaziyorsa... en azindan bunun gercekci olabilecegini gözönünde bulundurmak lazim
senin dedigin yazarlarmi yol konusunda yüce?
yoksa ULU OZAN FUZULI' mi?
bunu bir gözönünde bulundurursan cevabi cabucak bulursun
ben demiyorumkine senin dedigin yazarlar bilmiyor vs vs... ben diyorumkine... fuzuli bunu yazmissa... ve bunu böyle ögrenmisse...cahil birisi degil ya
yüzyillardir da alevilerce ulu ozan olarak kabul ediliyor
yani bunu düsünmek lazim
ben burda sizinle ögrendigim yolu konusiyorum.. ve bunda hz alinin mescidde veya disinda öldürülmesinin böyle atesli tartisilmanin bir anlami yok
hz ali hayati boyunca mescide gidiyordu
mescidde öldürülmüsse bunda anormal bisey yok
mescidin disindada öldürülmüsse bunda hic anormal olan bisey yok
ama ben diyorumkine...fuzuli..mescidde öldürüldügünü beyan ediyor
ekleme:
Bak Fuzuli nasil tanitiliyor forumda:
Bir gönül eri olan Fuzuli; yaşamı süresince Kerbela ve Bağdat çevresinden ayrılmamış, bir süre Hz. Ali’nin türbesinde türbedarlık yapmıştır.
Kitaplar Fuzuli’nin en büyük dileğinin Kerbela’da ölmek olduğunu yazar. Fuzuli yakın çevresine Hz. Hüseyin’in türbesinin yanında toprağa verilmeyi ve mezarına taş konulmamasını vasiyet etmiştir. Kendisi veba hastalığı salgınında Hakk’a yürümüş ve vasiyeti yerine getirilmiştir.
Kerbela Olayı’nı anlatan “Hadikat-ü Süeda” (Mutluların Bahçesi) en önemli eserlerindendir.
ben de sana hakikatüsuada adli kitaptan alinti yazdim.. en önemli eserlerinden
Fuzulinin Ulu ozanligindan süphe ediyorsan..acikca söyle
saygilarimla
Fuzulu ozani taniyorum onu ismini ben ilk buyuk babamdan duymustum ve birde siirini okumustum ama uzerinden cok zaman gecti tatille tr gittigimde okumustum fuzulinin hakkinda fazla yorum yapmiyacagim cunku cok onun hakkinda fazla bilgim yok onun cok ulu ozan oldugunu biliyorum ve kimseyi bir birine kiyaslamak istemiyorum ben bu yazdigim yazarlarida yazdiklarina inaniyorum hele Vahap Gunger ve Atilla erdem.
Alevimen 23.03.2005, 23:35 Fuzulu ozani taniyorum onu ismini ben ilk buyuk babamdan duymustum ve birde siirini okumustum ama uzerinden cok zaman gecti tatille tr gittigimde okumustum fuzulinin hakkinda fazla yorum yapmiyacagim cunku cok onun hakkinda fazla bilgim yok onun cok ulu ozan oldugunu biliyorum ve kimseyi bir birine kiyaslamak istemiyorum ben bu yazdigim yazarlarida yazdiklarina inaniyorum hele Vahap Gunger ve Atilla erdem.
Değerli eda, Fuzuli adında bir başlık açtım.. burdan izleyebilirsiniz http://www.aleviforum.com/showthread.php?p=959#post959
dem_dost 24.03.2005, 12:55 ben bu yazdigim yazarlarida yazdiklarina inaniyorum hele Vahap Gunger ve Atilla erdem.
yanlis hatirlamiyorsam atilla erdem abf baskani?
dogrumu?
pek iyi:
Atilla erdem Alternativ adli programda:
"Alevilik bir kültürdür, baska hic birsey degildir"
isterseniz devam edeyim: Yine atilla erdem:
Aleviliğin ?amanizm, ?slam ve Hıristiyanlık gibi birçok inançtan etkilendiğini öne süren Erdem: “Aleviliğin ?slam dışı olduğunu düşünüyoruz"
quelle: www.zaman.com (http://www.zaman.com)
sende bunu düsüniyorsan o zaman ne fuzuli..ne pir sultan.. ne sah hatai... ne hz muhammed..ne ehl-i beytin ne haci bektasin ne yunusun vs vs vs sözlerini buraya dizsem
inanmazin... ulularimizin yerine atilla erdeme inanirsin ; )))
inanmiyorum ya
ALLAH ASKINA KENDINIZE GELIN
Ben sana inanc esasini suniyorum
sen bana aleviligi din olarak saymiyan ve kültür olarak sayan bir adami
daha agir sözler kullanacaktim ama kendimi alikoyiyorum
BANA NE DERSEN DE BEN FUZULIDEN SASMAM
bana aleviligi kültür olarak sayan bir adamin düsüncelerini gösteriyor: AHA FUZULI YALAN SÖYLIYOR
kendinize gelin kardesler allah askina
yolumuzu saptirmalarina izin vermeyin
saygilarimla
Demdost tartisma konumuz cok dagildi suan icin bu tartismaya sonvermek istiyorum.
saygilarimla demsot:))))))))))))
Alevimen 24.03.2005, 21:05 Camii Ve Namaz (http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=46&page=1&pp=10) başlığındaki kayıtlarınızı bölerek bu yeni başlık altında birleştirdim çünkü Camii Ve Namaz ile 'ilgisiz' olmaya başladığı için kendine öz bir konu yaratılmıştır.
dem_dost 24.03.2005, 21:56 Demdost tartisma konumuz cok dagildi suan icin bu tartismaya sonvermek istiyorum.
saygilarimla demsot:))))))))))))
senin bilecegin birsey orasi
ama demek istiyorumki... gözü kör her insanin dediklerine inanma
@ alevimen, evet dostum haklisin konu cok dagildi kusura bakma ; )))
saygilarimla
munzur_hozat 07.04.2005, 01:09 ?lk defa burada Hz. Ali'nin cami dışında şehit edildiğini duydum, Sunni ve Alevilerin ortak kabul ettiği hadise Hz.Alinin camide öldürülmesidir.Ve Alevilerin Camilerde ?badet etmemesine bu olay neden gösterilir.
?lk üç halifeninde sevdiğim bazı özellikleri vardır.Hepsine saygım vardır.Yalnız Ömer ve Ebu bekir'in Ümeyyeoğullarını sevmediği belirten bir makale okumuştum daha önce umarım o nüshayı bulup yazarım buraya.Hatta Ömer'in Ebu Sufyan'ı Hz.Muhammedin ölümünden sonra tehtit ettiği yönünde rivayetlerde vardır.Ebu bekir'e gelince onun halifeliği zaten fazla sürmemiştir.Yalnız Osman'ın lanetlik emevi sülalesinden olduğunu biliyoruz.Hilafeti boyunca emevi sülalesinden bir çok kişiye makam mevkii vermiştir.Osman'ın bunu yapmasındaki amacı neydi tam olarak bilmiyorum ama ?slamiyeti yok etmek için varını yoğunu harcayan emevi sülalesine makamlar bahşetmesindeki amacı farklıysa Osman'ada haklı tepkiler yöneltilebilir...
Saygılar
Hz. Muhammed´in (s.a.v) cennet müjdeledigi bir sahsa dil uzatmak bir mümine yakisirmi....?? önce kendimize bir soralim.... okudugumuz celiskili makalelerin hangisi ne derece dogru...?? kesin bir cevap bulmadan .
alimlere danismadan kendi nefsimizin kabullendigi bir cevabi dogru cevap diye kabullenip hataya düsmeyelim....
Sıpa_Mansur 24.07.2005, 09:42 yaw o zaman da cami var mıydı acaba sormak lazım mehçit vardır cami emeviler zamaninda cikarıldı minaresi put pereslerindir ya hadi neyse hz ali camiye giderket zehirli okla vurulur sonra da ölür
yaw o zaman da cami var mıydı acaba sormak lazım mehçit vardır cami emeviler zamaninda cikarıldı minaresi put pereslerindir ya hadi neyse hz ali camiye giderket zehirli okla vurulur sonra da ölür
aynen baba mansur katılıyorum işte tarih bilginin yüksek oldugundan iş cözümlendi!
Sıpa_Mansur 24.07.2005, 12:35 aynen baba mansur katılıyorum işte tarih bilginin yüksek oldugundan iş cözümlendi!
katildigın için sağol
Saygideger Dem Dost......
Aciklamalarin hakikaten cok güzel... vermis oldugun bilgiler de cok mantikli..
ama Eda arkadasimiza bildirmis oldugunuz ("ama sünni kitaplarindan olmasin") önerisi
ayirimcilik yaptiginizin göstergesidir.... düsünüyorumda acaba bu olay sünni kitaplarinda baska sekildemi aciklaniyor....?? ben okudum.... sünni kitaplarda söyle yaziyor..
Hz Ali (r.a) mescidte namaz kilarken sehit edildi... ama bazi alevi arkadaslar o kadar basit aciklamalar yapiyorki ..misal "yolda yürürken öldürüldü".... buna öldürüldümü denir yoksa sehit oldu mu denir...?? Mescidte sehit edildigi neden inkar edilmeye calisiliyor...??
Yani burada Hz. Ali nin (r.a) namaz kildigi bir sekilde gizlenmeyemi calisiliyor...??..
Sunuda bildirmek istiyorum..... biliniyorki aleviler namaz kilmaz camiye gitmez...
Kan kardesim alevi.... ama ne hikmettir ki annesi (ben de anne bilirim) namaz da kilar oruc da tutar ramazanda.... simdi bu kadin alevimi degilmi....?? ...
Etrafimda cocuklugumdan beri tanidigim alevi arkadaslarim var.... aleviligi daha yakindan tanimak icin onlara tanisiyorum.... hepsinden baska baska cevaplar aliyorum.
Acaba bunlarmi alevilikten anlamiyorlar , yoksa alevilikte degisik veya baska kollarmi var..??... onlar kadar bende celiski icerisindeyim.... bu sorularimi yanitlarsan memnun olurum.. simdiden tesekkürler.... saygilarimla..
ahmet_ali 07.10.2005, 11:04 merhaba arkadaşlar ben foruma daha yeni üye oldum ve hataylı bir arap alevisiyim.sizinle bir konuda daha ayrı inanç ve düşüncelere ters düştüm. hz.Ali mevlamızın öldürülmesi olayı arap aleviliği inancında şöyledir: hz.Ali mevlamız kendi (alevi)toplumunda beni kim öldürürse ona cenneti mücdeleyecem dedi.ibni mülcem ben seni öldürürüm ya mevlam dedi.hz.Ali bütün şii alemi sana küfür edecek buna katlanabilecek misin diye sordu o da evet ya mevlam katlanırım dedi ve hz.Ali efendimizi cami yolunda öldürdü.arap aleviliği inancına göre ne muaviye nede başka biri bu olayı planlamadı.hz.Ali bu dünyada vaktinin dolduğuna karar verdi ve ölmek için bahanesi buydu.ibni mülcem arap aleviliği inancına göre gerçek bir şii dir ve şu an hz.Ali ile birlikte cennettedir. bütün şii alemi gerçektende ona küfür ediyor ama o bizim için kutsal bir varlıktır.biz arap aleviliği olarak bunu böyle kabul eder ve böyle inanırız
Ben sizin bu yazdiklarina katilmiyorum ben buyruktan bir bolummu eklemistim ve ismail onarlinin bir yazini eklemistim buyrun bir onu okuyun.
http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=199&page=2
saygilar
ahmet_ali 07.10.2005, 11:42 zaten katılıp katılmama meselesi değil ki. bu arap aleviliğinin bir inancıdır. bu bahsettiğiniz alevi yazarlar hatay'a gelip arap alevilerinin tarih kitaplarını incelemişler mi? inançlarını araştırmışlar mı?
Bunlar alevilige baya bir emek veren ve arastiran insanlar onlar bir bunudegil alevili genis bir biçimde arastiriyorlar.... benim kanatimca arastirmislardir......
bu yazdilariniz butun arapaleviler icin geçerli degildir....
saygilar
ahmet_ali 07.10.2005, 12:12 o zaman bütün alevi cemaati şu konuda anlaşsın ki biz namazımızla inancımızla yaşayımızla hiç size benzemiyoruz sunni cemaatini bir kenara bırakalım biz aleviler arasında sadece isim benzerliği var çünkü biz de arapça olarak kendimize şii değil alevi diyoruz
aycatipci 01.08.2006, 17:01 Hz.Ali cami ye giderken öldürüldüyse niye Aleviler camii e gitmiyorsunuz?
arkadaşlar hz ali'nin filmini izlemiştim.hz ali ibni mülcem tarafından namaz kılarken kılıçla başına vuruyor ve iki gün sonra evinde vefat ediyor.
karadagli 27.08.2006, 13:01 dem_dost´isimli üyeden Alıntı
ne kusuru gurban ; ))
- Füzüt birabbilkabe!...
Sn dem_Dost Can.Hz.Alinin ölümü ile ilgili paylasmis oldugun bazi böümlere katilamiyacagimi belirtmek istiyorum. Birincisi, Zehirli kilici Gönderen Muaviye degil,Hz.Ali Ibni Mülcem'in kendi kilici ile öldürüldü. Ve Öldürttüren de Temim Kabilesinden Kuttame adinda bir kadindir. Ibni MÜlcem kuttameye asik olmus Kuttame de kendisi ile evlenmesi icin 3 sart kosuyor 1. sart 3 bin dirhem altin. 2.sart 1 cariye.3 sart Hz.Aliyi öldürmesi .Ibni Mülcem ilk iki sartinin sorun olmuyacagini söylüyor ama ücüncüsünün zor oldugun söylüyor Kuttame , ilk iki sart benim icin o kadar önemli degil ama Hz. Aliyi Öldürmessen beni alamzsin diyor.Kuttame'nin Hz.Aliye olan kini, Savasta kardesi ve akrabalarinin HZ.Ali tarafindan öldürüldügünü düsünmesidir.Hz.Ali kalabaliga hitap ederken sakalini sivazlayip bu sakal bu ayda benim kanimla kizaracaktir demis.Ve katilin de kalabaligin arasinda oldugunu da söylemis.Diger yazmis oldugun dogrudur iki yardimcinin verilmesi bir Mervan temimi,digeri seys bin Buhayri ama öldüren dogru ibni Mülcemdir.Ayrica Fuzuli'nin 1. baskisi bendeki ama bende ki kitapta cem evi yaziyor Mescit degil.
Kaynak:saadete Ermislerin bahcesi 1. baski
sayfa:156.157.158.159.160
saygilarimla
MeRaLiNa 27.08.2006, 13:39 Hz.Ali cami ye giderken öldürüldüyse niye Aleviler camii e gitmiyorsunuz?
herseyi arapca olan camileremi?
kadin erkek yani insan ayrimi yapilan camileremi?
Ehlibeyt düsmanlarinin, evlerini yakmak isteyenlerinin "hz" olarak zikr edildigi camileremi?
Mirioglu 27.08.2006, 15:52 Hz.Ali cami ye giderken öldürüldüyse niye Aleviler camii e gitmiyorsunuz?
çünkü alevilerin camiye gitmemesinin sebebi hz Alinin cami de öldürülmesi değil muaviye dönemi ile başlayıp 83 yıla yakın biraz zaman (1001ay boyuca) sünnilerin cami de mimbrden ehlibeyte lanet okutması ve hz Alinin adının cami kapınsa yazılıp herkese çiğtelimek istenmesidir!
ayrıca ahmet Ali kardeşim bende bir arap alevisiyim ve sana katılmıyorum nekadar farkılık olsa da arap alevileri ile anadolu alevileri arasında, biz hepimiz aleviyiz ve hepimiz aynı yolun yolcularıyız.. bu sonsuxa kadar da böle sürecek..
ve son olarak bahsettiğin hz alinin öldürülmesini keisinin istediği yöünündeki düşünceni daha önce duymamıştım bunu nerden duydun ya da okudun?
cagdascetin 28.08.2006, 07:12 Hz.Ali cami ye giderken öldürüldüyse niye Aleviler camii e gitmiyorsunuz?
Sn.aycatipci sorunuzun yanıtı için,bu topik yardımcı olacaktır size;
http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=46
baştan sona kadar okuyunuz.
Saygılar.
sayın demdost kardeşim(ademden kardeşizdir hiç yoktan) namaz farz diyorsun ne mutlu sana.sonra;kendi yorumunla, hakkin birligi önünde ictenlikle egilmektir namaz diosun, yine ne mutlu,ve sonra onun icin bütün cevreler alevileri namaz kilmamakla sucladi biz namazimizi kilariz..ademin cemaline, diyorsun...sonra alıntı yaptığın Fuzuli nin kitabının bir bölümünde Hz Ali nin birinci secdeden kalkarken diye devam ediyorsun...ben burda şu birinci secde olayına takıldım kardeş..Eğer Fuzuli senin için sözleri dinlenecek olan bir ulu ise secdelerinin sayılarını da öğren ondan yada bi başkasından, birincisi varsa bunun iki belki üç secde daha vardır nedersin...salt huzurda eğilmek olmasa gerek..Kuranı kerimi baş tutmak çok önemli, o bir kılavuz..Allahın elçisi aracılığı ile tüm insanlığa bir aydınlatıcı olarak gönderdiği apaçık bir kitap.Allah hem zahirem hem batınem diyor..sen biz batıni yönünden gidiyoruz diyorsun..açık olsun yolunuz..Allahın ayetlerini yalanlayanların kafirler olduğunu söylüyor yüce Allah,okuyalım tüm ayetlerini ve bundan korunalım o wakit..ewet batın ilmi diye bir ilim var ayetlerdede geçmekte ledun ilmi diye..ve efendimiz Muhammed as. dan hz fatıma ya ondan hz Ali ye sonra dewamen on iki imamların herbirine geçen bir ilim..ewwelden Alevi dedelerinde bu ilmin dewam ettiğini çıkarıyorum alewi kaynaklarından...gelelim bu güne belki vardır sizler daha iyi bilirsiniz varmı acep ceme giren düşkünü ayırt edebilecek bir dede..varsa söleyin ocağına varıp elini öpiyim..Kurandan başkaca korunan bir kitap varmıdır,ki onu Allah ben koruyacağım demekte..kimileri çıkıp yok değişmiş falan diyor aman aman sakının ne olur..nası şüphe edebilirsiniz arkadaşlar bu herhangi birinin sölediği birşeymi ki..Allah bizzat ben koruyacağım demekte..kimin haddine böle bir sözü Allah adına hemde çarpıtmak için kullanmış olması..Allahın yüceliğinden, onsekiz bin alemin rabbi olduğundan,herşeyin asıl maliki olduğundan habersizmiyiz..Mansur enel hak derken Hakkın tekliğini ondan gayrı hiç bir şeyin olmadığını anlatmadımı size..Allaha mı tapacaz yoksa kullarınamı,eğer referans aldığınız bir kitap Kuran la çelişiyosa napcaksınız arkadaşlar bu batın dır da ondan deyip kestirip atacakmısınız.bunların hepsini sana söylemiyorum tabiki demdost,hepinize de söylememekteyim,ama söylemek istediği birileri var illaki alınan olursa tekrar okusun lütfen..
sayın demdost kardeşim(ademden kardeşizdir hiç yoktan) namaz farz diyorsun ne mutlu sana.sonra;kendi yorumunla, hakkin birligi önünde ictenlikle egilmektir namaz diosun, yine ne mutlu,ve sonra onun icin bütün cevreler alevileri namaz kilmamakla sucladi biz namazimizi kilariz..ademin cemaline, diyorsun...sonra alıntı yaptığın Fuzuli nin kitabının bir bölümünde Hz Ali nin birinci secdeden kalkarken diye devam ediyorsun...ben burda şu birinci secde olayına takıldım kardeş..Eğer Fuzuli senin için sözleri dinlenecek olan bir ulu ise secdelerinin sayılarını da öğren ondan yada bi başkasından, birincisi varsa bunun iki belki üç secde daha vardır nedersin...salt huzurda eğilmek olmasa gerek..Kuranı kerimi baş tutmak çok önemli, o bir kılavuz..Allahın elçisi aracılığı ile tüm insanlığa bir aydınlatıcı olarak gönderdiği apaçık bir kitap.Allah hem zahirem hem batınem diyor..sen biz batıni yönünden gidiyoruz diyorsun..açık olsun yolunuz..Allahın ayetlerini yalanlayanların kafirler olduğunu söylüyor yüce Allah,okuyalım tüm ayetlerini ve bundan korunalım o wakit..ewet batın ilmi diye bir ilim var ayetlerdede geçmekte ledun ilmi diye..ve efendimiz Muhammed as. dan hz fatıma ya ondan hz Ali ye sonra dewamen on iki imamların herbirine geçen bir ilim..ewwelden Alevi dedelerinde bu ilmin dewam ettiğini çıkarıyorum alewi kaynaklarından...gelelim bu güne belki vardır sizler daha iyi bilirsiniz varmı acep ceme giren düşkünü ayırt edebilecek bir dede..varsa söleyin ocağına varıp elini öpiyim..Kurandan başkaca korunan bir kitap varmıdır,ki onu Allah ben koruyacağım demekte..kimileri çıkıp yok değişmiş falan diyor aman aman sakının ne olur..nası şüphe edebilirsiniz arkadaşlar bu herhangi birinin sölediği birşeymi ki..Allah bizzat ben koruyacağım demekte..kimin haddine böle bir sözü Allah adına hemde çarpıtmak için kullanmış olması..Allahın yüceliğinden, onsekiz bin alemin rabbi olduğundan,herşeyin asıl maliki olduğundan habersizmiyiz..Mansur enel hak derken Hakkın tekliğini ondan gayrı hiç bir şeyin olmadığını anlatmadımı size..Allaha mı tapacaz yoksa kullarınamı,eğer referans aldığınız bir kitap Kuran la çelişiyosa napcaksınız arkadaşlar bu batın dır da ondan deyip kestirip atacakmısınız.bunların hepsini sana söylemiyorum tabiki demdost,hepinize de söylememekteyim,ama söylemek istediği birileri var illaki alınan olursa tekrar okusun lütfen...Hz Ali Hakka nasıl yürüdü kesin olan şey şehit edildiği kim tarafından haricidir muaviyedir mervandır( demdostun bunlar nefsi temsil ederler dediği gibi)nefsine tapan müslüman maskesi takmış kafirler işte adları batsın,Hz hasanı hz hüseyini şehid eden on iki imamlara evladı resule eziyet edenler hep aynı zihniyetin ürünü dewamı...Allahın bir ayetiyle çorbaya çewirdiğim yazıma son veriyorum arkadaşlar:'ey insanlar biz sizi bir erkekle bir dişiden yarattık,birbirinizle tanışmanız için sizleri kabilelere ayırdık,muhakkaki Allah yanında en üstün olanınız,takva bakımından en üstün olanınızdır.şüphesiz Allah bilendir herşeyi.'
|
|