Orijinalini görmek için tıklayınız : Türkiyede Alevi Olmanın Zorlukları Varmıdır?
zeyneleren44 02.10.2006, 08:51 Merhaba canlar.Tarihin her döneminde azınlıklar o ülkenin çoğunluğu tarafından az veya çok baskı görmüşlerdir.Türkiyede yaşayan bir Alevi olarak;Alevi kimliğinizden dolayı hangi zorlukları yaşadınız?Önce sıkıntılarınızı anlatın.
İlerleyen bölümlerde sıkıntılardan kurtulmanın yolları ile ilgili yeni bir konu başlığı açabiliriz.
Saygılar.
seyhunbey 05.10.2006, 20:28 Candost türkiyede en başta insan gibi yaşamanin zorlugu var
solcuyuz.biz 05.10.2006, 20:49 Sevgili dostlar Türkiye de farklı olmak çok zor çünkü öyle bir yapı var ki insanlarda herkes tek tip olacak herkes aynı şeylere inanancak farklı bir yorum mu yaptın ya dinsiz sin ya vatan hainisin ben Gazi Üniversitesinde okuyorum.
Bi arkadaşımın Ramazanın ilk günlerinde başına gelen bir olayı sizle paylaşayım.
Benim arkadaş Alevi ve oruç tutmuyor ve kantinde çay içiyormuş bu kurt arkadaşlar Ramazanda oruç vaktinde nasıl çay içersin diye saldırmışlar ya da farklı olaylarda var top sakallı olduğu için saçını uzatıp topladığı için Kürt olduğu için hep şiddetle karşılaşan insanlarımız arkadaşlarımız var. Ve ben bu yapının değişeceğine de inanmıyorum. Öyle bir toplumuz ki bir hristiyan müslüman olunca inanılmaz bi derecede propoganda yapılıyor. Ama tam tersi olunca adam resmen hedef gösteriliyor. Bizim milletimiz tek tip insan istiyor başka düşünenlere başka olanlara saygımız yok bunun içinde insan gibi yaşayamıyoruz kutuplaşıyoruz gittikçe ve bu hep böyle devam ediyor olumlu bir tane gelişme yok maalesef! Birarada yaşayamıyoruz böyle bir özelliğimiz yok maalesef!
MeRaLiNa 08.10.2006, 17:28 Sevgili dostlar Türkiye de farklı olmak çok zor çünkü öyle bir yapı var ki insanlarda herkes tek tip olacak herkes aynı şeylere inanancak farklı bir yorum mu yaptın ya dinsiz sin ya vatan hainisin ben Gazi Üniversitesinde okuyorum.
Bi arkadaşımın Ramazanın ilk günlerinde başına gelen bir olayı sizle paylaşayım.
Benim arkadaş Alevi ve oruç tutmuyor ve kantinde çay içiyormuş bu kurt arkadaşlar Ramazanda oruç vaktinde nasıl çay içersin diye saldırmışlar ya da farklı olaylarda var top sakallı olduğu için saçını uzatıp topladığı için Kürt olduğu için hep şiddetle karşılaşan insanlarımız arkadaşlarımız var. Ve ben bu yapının değişeceğine de inanmıyorum. Öyle bir toplumuz ki bir hristiyan müslüman olunca inanılmaz bi derecede propoganda yapılıyor. Ama tam tersi olunca adam resmen hedef gösteriliyor. Bizim milletimiz tek tip insan istiyor başka düşünenlere başka olanlara saygımız yok bunun içinde insan gibi yaşayamıyoruz kutuplaşıyoruz gittikçe ve bu hep böyle devam ediyor olumlu bir tane gelişme yok maalesef! Birarada yaşayamıyoruz böyle bir özelliğimiz yok maalesef!
üstüne söylenecek söz yok........
Türkiyede Alevi olmak çok zor..
Ben Liseye gittiğimde, özellikle Lise 1 deyken okulda birkaç gün boyunca Mum Söndü iftirasını konuştu öğrenciler.. Hem sınıfta, hemde eve giderken durakta..Milletin ağzında sakız olmuştu o birkaç gün.. Bana bir çocuk '' Gece ışıkları kapatıyorlar '' felan diyordu.Tabi benden büyük olduklarından sesimi çıkartmıyordum..
Toplum o kadar düşüncesiz ki, böyle bir iftiraya inanacak kadar aciz kesimler var içimizde..
Aleviyiz, bir Cenazemiz oluyor.Kendimize has dualarımız var, usulümüz var ama biz bir dönem bunları unutmaya yüz tuttuk..Cenaze kaldıracağız Cemevi yok, Oruç tutacağız, TV lerde bangır bangır Ramazan Programları verilir ama Muharrem Programları yok..
Bizim için Aleviler Oruç tutmaz diyorlar.Bunun nedenide Ramazanı tutmuyor oluşumuz.Acaba kaç Sünni biliyor
Alevilikte Muharrem Orucu olduğunu?
Alevilikte Hızır Orucu olduğunu ?
Yavuzdan buyana demicem Yavuzdan öncede Fatih döneminde başladı tam olarak bize yapılan baskılar, sindirme politikaları.Bu topraklar yüzyıllarca Osmanlının Sünni Şeriatı ile yönetildi.. Zorla Cuma Namazları kıldırıldı, zorla Ramazan Oruçları tutturuldu o yıllarda..
Camiilerde yıllarca Sünni kesim Alevilere düşman edildi..
İnsanlara Alevilik kötü birşeymiş gibi gösterdiler ve böyle böyle bugünlere geldik.
Denizliden başladıda Tebrize kadar biz Alevileri kestiler.. Halepte Arap Alevi canlarımızı kestiler.70.000 !
Katliamlar, sindirme, asimilasyon politikaları ile bugünlere geldik.
Osmanlı Emevi Devletinin devamıydı, Aleviliğe zıttı.. Ama Aleviliği dışlamaları ve halka verdikleri fetvalar ve Alevileri dağlara kovalamaları Türkiyede Alevi olmanın zorluklarının nedenlerindendir..
Bizim insanımız birkaç sene evvel önceye kadar ben Aleviyim diyemezdi.
Halada devam ediyor bu tip şeyler.. Eğer bu ülkede biz Alevi olduğumuzu söylerken korkup çekiniyorsak, bu ülkede Alevi olmak zor..
Eskiden Arap Alevisi Şeyh, Önderlerin sarıklarını yakarmış İnsanlar.Alay ederlermiş..Böyle çok örnek verebiliriz arkadaşlar....
Bu ülkede Alevi olmanın zorluğu, yüzyıllardır devam ediyor..
Bir insan inançlarından dolayı Vatandaşı olduğu ülkede yargılanıp, işsiz kalıyorsa, toplumsan dışlanıyorsa, aç bırakılıyorsa, öldürülüyorsa o zaman o devlet devlet değildir..
Bende isterdim küçük yaşlarda Cemevin gitmek kardeşimde.
İsterdik ki İnancımızı sorduklarında rahatça '' Aleviyim'' diyebilmek.
Ama geçmişte çok sakladım.Lisede felan pek kimseye söylemedim..
Üniversitede bir arkadaş gazete okurken '' Bu sınıfta Alevi var mı '' dedi.. Meğer Gazetede haber varmış.. Ben '' Ben varım'' diyemedim.Tokatlı arkadaş ise hafif bir tedirginlikle kızın yanına diyip Gazetedeki haberi okudu.
Sonra ders ufak bir kağıda '' Alevi misin'' yazdım.Oda '' Evet'' yazdı.Bende ''Bende Aleviyim'' dedim. '' Bizden başka var mı? '' dedim.O, ''diğer bi arkadaşında Alevi olduğunu söyledi...
Evet eskiden alevi olmak ve alevi gibi yaşamak çok güçtü, ama şimdi o kadar da güçlük kalmadı. Ama tabi çok kolay oluyor hiç zorluk çekilmiyor gibi bir durum da yok. Aslında Türkiye'de solcu olmak, alevi olmak, ilerici olmak, özgür düşünmek, Atatürkçü olmak en önemlisi insan olmak, en önemlisi yaşamak zor.
eskiden alevi olarak hele istanbul gibi bir yerde yasamak gercekten cok güçtü bunun o kadar zorluklarını cektim ki hangi birini anlatmalı bilemiyorum acık acık kimliğimi söyleyemiyordum bunda daha beter bundan daha zorluk mu olur simdi durumuz bence cok cok iti tvlerimiz radyolarımız sesimiz dahada cıkacak
tunceli didem 18.10.2006, 20:58 turkiyede yasamiyorum ama kuzenlerim is konusunda zorluk cektiklerini soyluyorlar ve hep eziliyorlarmis oteki is arkadaslariyla ayni seviyede tutulmuyorlarmis buyuk haksizlik soz konusu insan haklari
turkiyede yasamiyorum ama kuzenlerim is konusunda zorluk cektiklerini soyluyorlar ve hep eziliyorlarmis oteki is arkadaslariyla ayni seviyede tutulmuyorlarmis buyuk haksizlik soz konusu insan haklari
Benimde babamın kuzeni vardı onu işten çıkarmışlar Alevi olduğu için.:bitmisbu:
evet bencede zorlukları var tabiki kendini bilmez laftan anlamayanlara anlatmaya çalışıyoruz ama boş.
ramazan gelir neden oruç tutmuyorsunuz
cuma gelir neden namaza gitmiyorsunuz vs vs
hayır anlattığımda anlasa tamam ama yok dönüp dönüp aynı yere geliyorlar.türkiyede neyin zorluğu yokki adam gibi yaşamak zor olan bir ülkede aleviliği yaşamakta zordur.evet bende çok rastladım işten atılanlara alevi oldukları için
tunceli didem 18.10.2006, 21:16 bir kere degil gerekirse bin kere anlatin anliyana kadar bizi oldugumuz gibi kabul etmeleri lazim farkliligimizi anlamalari gerekiyor
bir de turkiyede insan haklari var diyorlar ama hiç bir seyi uygulamiyorlar
pastoralsenfoni 18.10.2006, 22:14 tabiki zorlukları var bir kere insana uzaylı ya da başka bir varlık gibi bakıyorlar.şöyleki ,alevi olduğumu söyleyince "gerçekten mi ?ciddi misin? hadi ya! " gibi kelimeler kullanıyorlar.sanki kimse alevi olamaz herkes sünni olmak zorunda.ben ilk girdiğim ortamda konu olunca hemen söylüyorum ki ayağını denk alsınlar saçma sapan konuşmasınlar diye ama işte böyle şaşkınlıklar oluyor.
Alevi olduğumu öğrenen bir arkadaş '' Siz Hristiyansınız değil mi ? Annem öyle söylemişti '' dedi.
erzıncankızı 19.10.2006, 16:05 öncelıkle ben alevılerın azınlık olduguna inanmıyorum...alevi sayısı fazla ama zamanla asimile olmuslar gızlıyolar alevı olduklarını...evet türkiyede alevi olmak zor dısardan gelen tepkılerı ciddiye almasakta iş konusunda ve okulda dıslanmalar sözkonusu engelleyemıyoruz malesef müslüman oldugumuzu bıle kabullenemıyolarki bi türlü..
öncelıkle ben alevılerın azınlık olduguna inanmıyorum...alevi sayısı fazla ama zamanla asimile olmuslar gızlıyolar alevı olduklarını...evet türkiyede alevi olmak zor dısardan gelen tepkılerı ciddiye almasakta iş konusunda ve okulda dıslanmalar sözkonusu engelleyemıyoruz malesef müslüman oldugumuzu bıle kabullenemıyolarki bi türlü..
Biz Alevilerin azınlık olma gibi bir durumu olamaz zaten:yamukgul:
Bizler azınlık değiliz.
Bu ülkede Milyonlarca Alevi var ve azınlık kelimesini bize karşı kullananlar, Alevilere en büyük hakaretleri edenlerdir..:S
pastoralsenfoni 19.10.2006, 19:14 Alevi olduğumu öğrenen bir arkadaş '' Siz Hristiyansınız değil mi ? Annem öyle söylemişti '' dedi.
banada biri "siz kurban keserek müslüman olabiliyormuşsunuz "dedi(çok iyi biliyorlar ya-cahillik işte)
cagdascetin 20.10.2006, 00:12 Arkdaşalar lütfen açtığımız topikleri doğru bölümlere açalım.
Konu Alevilik ile ilgili.
Açılması gereken yer;
Soru-Yanıt (http://aleviforum.com/forumdisplay.php?f=21)
Lütfen dikkat edelim.
KomünistAlevi 20.10.2006, 00:21 Selam...
Türkiye'de Alevi olmanın zorlukları Osmanlıdan beri devam etmiştir vede halende devam etmektedir...
Hatta bugün bana bir kız arkadaşım neden oruç tutmuyorsun diye sordu, bende herkesin kendine göre dünya görüşü vardır diye cevap verdim, ondan sonra iyi tutma napalım kafirsin sende demesin mi...:):):)
Sonra bu sözünü söyledikten yaklaşık 10 saniye sonra Alevimisin diye sordu?:
Bende evet Aleviyim diye cevap verdim...Evet tahmin etmiştim diye cevap verdi ve Alevilerin kafir olduğunu söyledi...E haliyle bende azının payını ve gereken cevabı ona verdim...Zaten onun gibi Sünnilerin kafir demesiyle ben kafir isem evet kabul ediyorum ve grurla söylüyorum ben bir kafirim...:):):)
Bu olayda manevi bir zorluktur Türkiye'de arkadaşlar...Şu an itibariyle kesilip katledilmiyoruz ama lafları bol bol yüzümüze yiyoruz...
Sevgi ve saygılarımla...
tunceli didem 20.10.2006, 01:09 Türkiyede Alevi olmak çok zor..
Ben Liseye gittiğimde, özellikle Lise 1 deyken okulda birkaç gün boyunca Mum Söndü iftirasını konuştu öğrenciler.. Hem sınıfta, hemde eve giderken durakta..Milletin ağzında sakız olmuştu o birkaç gün.. Bana bir çocuk '' Gece ışıkları kapatıyorlar '' felan diyordu.Tabi benden büyük olduklarından sesimi çıkartmıyordum..
Toplum o kadar düşüncesiz ki, böyle bir iftiraya inanacak kadar aciz kesimler var içimizde..
Aleviyiz, bir Cenazemiz oluyor.Kendimize has dualarımız var, usulümüz var ama biz bir dönem bunları unutmaya yüz tuttuk..Cenaze kaldıracağız Cemevi yok, Oruç tutacağız, TV lerde bangır bangır Ramazan Programları verilir ama Muharrem Programları yok..
Bizim için Aleviler Oruç tutmaz diyorlar.Bunun nedenide Ramazanı tutmuyor oluşumuz.Acaba kaç Sünni biliyor
Alevilikte Muharrem Orucu olduğunu?
Alevilikte Hızır Orucu olduğunu ?
Yavuzdan buyana demicem Yavuzdan öncede Fatih döneminde başladı tam olarak bize yapılan baskılar, sindirme politikaları.Bu topraklar yüzyıllarca Osmanlının Sünni Şeriatı ile yönetildi.. Zorla Cuma Namazları kıldırıldı, zorla Ramazan Oruçları tutturuldu o yıllarda..
Camiilerde yıllarca Sünni kesim Alevilere düşman edildi..
İnsanlara Alevilik kötü birşeymiş gibi gösterdiler ve böyle böyle bugünlere geldik.
Denizliden başladıda Tebrize kadar biz Alevileri kestiler.. Halepte Arap Alevi canlarımızı kestiler.70.000 !
Katliamlar, sindirme, asimilasyon politikaları ile bugünlere geldik.
Osmanlı Emevi Devletinin devamıydı, Aleviliğe zıttı.. Ama Aleviliği dışlamaları ve halka verdikleri fetvalar ve Alevileri dağlara kovalamaları Türkiyede Alevi olmanın zorluklarının nedenlerindendir..
Bizim insanımız birkaç sene evvel önceye kadar ben Aleviyim diyemezdi.
Halada devam ediyor bu tip şeyler.. Eğer bu ülkede biz Alevi olduğumuzu söylerken korkup çekiniyorsak, bu ülkede Alevi olmak zor..
Eskiden Arap Alevisi Şeyh, Önderlerin sarıklarını yakarmış İnsanlar.Alay ederlermiş..Böyle çok örnek verebiliriz arkadaşlar....
Bu ülkede Alevi olmanın zorluğu, yüzyıllardır devam ediyor..
Bir insan inançlarından dolayı Vatandaşı olduğu ülkede yargılanıp, işsiz kalıyorsa, toplumsan dışlanıyorsa, aç bırakılıyorsa, öldürülüyorsa o zaman o devlet devlet değildir..
Bende isterdim küçük yaşlarda Cemevin gitmek kardeşimde.
İsterdik ki İnancımızı sorduklarında rahatça '' Aleviyim'' diyebilmek.
Ama geçmişte çok sakladım.Lisede felan pek kimseye söylemedim..
Üniversitede bir arkadaş gazete okurken '' Bu sınıfta Alevi var mı '' dedi.. Meğer Gazetede haber varmış.. Ben '' Ben varım'' diyemedim.Tokatlı arkadaş ise hafif bir tedirginlikle kızın yanına diyip Gazetedeki haberi okudu.
Sonra ders ufak bir kağıda '' Alevi misin'' yazdım.Oda '' Evet'' yazdı.Bende ''Bende Aleviyim'' dedim. '' Bizden başka var mı? '' dedim.O, ''diğer bi arkadaşında Alevi olduğunu söyledi...
yazdiklarin etkiledi beni sanki yasadiklarini yasamis gibi oldum turkiyede buyumedigim için bu zorluklarla karsilasmadim meyer ALEVIYIM DEMEK NE KADAR ZORMUS
erzıncankızı 20.10.2006, 10:44 Biz Alevilerin azınlık olma gibi bir durumu olamaz zaten:yamukgul:
Bizler azınlık değiliz.
Bu ülkede Milyonlarca Alevi var ve azınlık kelimesini bize karşı kullananlar, Alevilere en büyük hakaretleri edenlerdir..:S
katılıyorum sana şores alevilere azınlık diyen ben diilim ama zaten konuyu baslatan arkadas...
Erkan Sevgi 20.10.2006, 10:47 Ülkemizde duyarlı olmak, farkında olmak ve farklı olmak herkes için malasef oldukça zor...
dort senedir blundugum yerde cem evi olmadigi icin gidemiyorum. bende ateist olmaya karar verdim onun icin.
dort senedir blundugum yerde cem evi olmadigi icin gidemiyorum. bende ateist olmaya karar verdim onun icin.
:hopala :hopala :hopala :hopala
İlginç bir karar... Eğer herkes senin gibi düşünseydi Alevileri ateist bir toplum olurdu çünkü hala Cemevlerinden mahrumuz bizler....
Bence yanlış düşünüyorsun.:wink:
Tabi senin inanıp inanmamana kimse karışamaz....
Mesut Gündüz 22.10.2006, 00:31 dort senedir blundugum yerde cem evi olmadigi icin gidemiyorum. bende ateist olmaya karar verdim onun icin.
ben 30 yıldır ankaradayım daha bir kere cem evine gitmek kısmet olmadı.Ve ben önce kuranı okumayı tercih ettim.Sonra diğer dinler; sonra ateistlik.
Ateist olmaya karar vermek ne demektir onuda anlamış değilim.Önce tanrının var olup olmadığını bi araştır.Bu siteyi kullanabiliyorsan internetin var bi incele.Ondan sonra bi sonuca ulaş.Bilgi dağarcığının gelişimi için bi sıralama yap.Ondan sonra bi kararını ver.Ve gel bizimle tartış deki tanrı yok ben ateistim.Tartışmamız o zaman anlam kazanır.
Saygılar,
MG
ben 30 yıldır ankaradayım daha bir kere cem evine gitmek kısmet olmadı.Ve ben önce kuranı okumayı tercih ettim.Sonra diğer dinler; sonra ateistlik.
Ateist olmaya karar vermek ne demektir onuda anlamış değilim.Önce tanrının var olup olmadığını bi araştır.Bu siteyi kullanabiliyorsan internetin var bi incele.Ondan sonra bi sonuca ulaş.Bilgi dağarcığının gelişimi için bi sıralama yap.Ondan sonra bi kararını ver.Ve gel bizimle tartış deki tanrı yok ben ateistim.Tartışmamız o zaman anlam kazanır.
Saygılar,
MG
Büyük Şehirler arasında, Cemevi açısında en zayıf il ankara olsa gerek.. Cemevi yapacaklardı en son, onuda Diyanet İşleri engellemişti...
MeRaLiNa 22.10.2006, 02:49 Selam...
Türkiye'de Alevi olmanın zorlukları Osmanlıdan beri devam etmiştir vede halende devam etmektedir...
Hatta bugün bana bir kız arkadaşım neden oruç tutmuyorsun diye sordu, bende herkesin kendine göre dünya görüşü vardır diye cevap verdim, ondan sonra iyi tutma napalım kafirsin sende demesin mi...:):):)
Sonra bu sözünü söyledikten yaklaşık 10 saniye sonra Alevimisin diye sordu?:
Bende evet Aleviyim diye cevap verdim...Evet tahmin etmiştim diye cevap verdi ve Alevilerin kafir olduğunu söyledi...E haliyle bende azının payını ve gereken cevabı ona verdim...Zaten onun gibi Sünnilerin kafir demesiyle ben kafir isem evet kabul ediyorum ve grurla söylüyorum ben bir kafirim...:):):)
Bu olayda manevi bir zorluktur Türkiye'de arkadaşlar...Şu an itibariyle kesilip katledilmiyoruz ama lafları bol bol yüzümüze yiyoruz...
Sevgi ve saygılarımla...
bence böyle kafir diyenlere yada bunun gibi agir kelimeleri kullanan akli noksan yaratiklara ayni kelimeleri kullanacaksin, yani senin bu durumunda: "banada annem dediki siz hepiniz kafirmissiniz" gibi..... ben sahsen hep ayni takdigi uyguluyorum, bana ima ettiklerinin aynisini onlar icin ima ediyorum, o zaman cok bozuluyorlar ve sohbet benim icin zevkli bir hal aliyor, bence sende bir dahaki sefere aynisini denemelisin :)))
Ali_Yolcusu 22.10.2006, 03:06 var mıdır yerine yok mudur desen daha kolay olurdu :):)
en basitinden okulda öğretmenler senin alevi olduğunu öğrendikleri zaman , sana karşı bir önyargıyla yaklaşıyorlar vs... devlet işlerine girmiyorum bile :)
Lazoşa_62 22.10.2006, 11:21 Merhaba canlar.Tarihin her döneminde azınlıklar o ülkenin çoğunluğu tarafından az veya çok baskı görmüşlerdir.Türkiyede yaşayan bir Alevi olarak;Alevi kimliğinizden dolayı hangi zorlukları yaşadınız?Önce sıkıntılarınızı anlatın.
İlerleyen bölümlerde sıkıntılardan kurtulmanın yolları ile ilgili yeni bir konu başlığı açabiliriz.
Saygılar.
Can dostum beb bir yıla yakındır bu forum sitesinde elmde geldiği kadar okuyor ve kendime görede yazıyorum.
Zeynel eren kardeşim bugünkü saate kadar açılan konular hepside sizin tekrar açtığınız konunun aynısı
Tarhten bu güne kadar kıyımları yazdık.
Tarihten bugüne kadar yapılan sürgünleri,
Haksızlıklar.işkenceleri,zülümleri,karalamalari,ka tliyamlar ve canlı canlı yakılmaları yazdık,anlattık ve halada yazışıyoruz.
Konunu başına biraz biraz tekrar gelir.Sevgilerimle
Gülseren58 22.10.2006, 14:18 dort senedir blundugum yerde cem evi olmadigi icin gidemiyorum. bende ateist olmaya karar verdim onun icin.
Doğrusunu söylemek gerekirse, ilginçötesi bir yaklaşım. Yani üstünüze giyecek bir şey bulamadığınız takdirde hiçbirşey giymeden mi dolaşacaksınız yoksa bir çözüm mü arayacaksınız?
Ne alakası var diye düşünebilirsiniz ama bence sizin mantığınızdan bu çıkıyor.
Bu arada şunu da belirteyim, bu yazdıklarımın ateistleri ayıplamak gibi bir amacı yok. Tam tersine ortaçağda bile ateistlere saygı duyulduğunu okumuştum bir tarih kitabında. Üstelik yapım gereği inançlara saygı duyduğum gibi inançsızlıklara da saygı duyarım.
Ayrıca, ateistlik öyle kolayca ulaşılabilen bir nokta değildir, yani cem evi yok, cami yok, kilise yok öyleyse ateist olayım denilmez.
Söyleyecek başka söz bulamıyorum, hayretler içindeyim açıkçası.
Bu başlıkla ilgili yorumum
Bir Alevi olarak doğmak bizimkisi gibi demokrasi kavramına yabancı ülkelerde ve toplumlarda elbette çok zor. İlk andan itibaren, kendisine benzemeyenleri kabul etmekte zorlanan bir toplumun içindesinizdir. Üstelik bu bakış açısı yüzlerce yıldır bu topraklarda kim devlet olmuşsa, onlar tarafından beslenmiştir. Çünkü devletlerin her zaman tahrik unsurlarına ihtiyacı vardır, yönetmekte zorlandığı zamanlarda bu tahrik unsurlarını gizliden gizliye ortaya çıkarır ve sevgili halkımız da bu tahriklere çok kolayca kapılır.
Ben de zaman zaman Alevi olduğum için zorlandığımı söyleyebilirim. Ancak, sanırım ailemin bu konuda kendilerine ve Aleviliğe yaklaşımı, çocukluk dönemlerimde uzak ya da yakın akrabalarımızın evimizden çıkmayışı, aralarındaki dostluk, sevecenlik, dayanışma duygularına tanık oluşum nedeniyle Aleviliğin her zaman özel bir durum olduğunu düşünmüşümdür.
Bilinç önemlidir. Oldum olası kimse yanımda bu konuda öyle rahatlıkla konuşamaz. Bundan 15 yıl önce bir iş arkadaşım "Aleviler, ateşe tapıyorlarmış doğru mu?" diye sordu bana, Alevi olduğumu bildiği için.
Ben de ona "Öyle bir şey yok ama biz Aleviler senin gibi düşünenlere cahil deriz ve biz cahillere selam bile vermeyiz, hasta olsa bile halini sormayız. En kötü tarafımız budur" demiştim.
Bu bir gerçek. Bizim asıl işlerimizden biri cehalete karşı savaşmak olmalı. Kendi içimizde bile. Önyargıları yıkmamızın en önemli yöntemi bu diye düşünüyorum.
karadagli 22.10.2006, 14:53 --------------------------------------------------------------------------------
Alıntı:
rewhat23´isimli üyeden Alıntı
sevgili can, bugün türkiye de kac tane cem evi vardir. cem evi olmuyan insanlarimiz biz ateist oluruz dememisler, yinede hertürlü olumsuzluga karsi alevi olduklarini dile getirmisler. cok yanlis düsünüyorsunuz tabi karar sizin ama, bence bu bir gerekce degil.örnegin bugün diyanat diyorki cem evleri ibadet yeri degili diyor.bizde mi aynisini söyliyecegiz. inadina alevi oldugumuzu haykirmaliyiz.
anka renef 22.10.2006, 14:56 Ben Sİze Kendİmİ Anlatayim
Lİse 1 ÖĞrencİsİyİm Okulda ArkadaŞlar Alevİ OlduĞumu Bİlİrler Ve Yanimda Neler SÖylÜyorlar
İŞte Sİz Cem Evlerİnde Cİnsel İlİŞkİye GİrİyormuŞsunuz BozulmuŞsunuz Kiz Çocuklarini GÖmÜyormuŞuz
Bİzde Kadinlar Hep Makyaj YaparmiŞ Falan Fİlan
Mesut Gündüz 22.10.2006, 15:27 Ben Sİze Kendİmİ Anlatayim
Lİse 1 ÖĞrencİsİyİm Okulda ArkadaŞlar Alevİ OlduĞumu Bİlİrler Ve Yanimda Neler SÖylÜyorlar
İŞte Sİz Cem Evlerİnde Cİnsel İlİŞkİye GİrİyormuŞsunuz BozulmuŞsunuz Kiz Çocuklarini GÖmÜyormuŞuz
Bİzde Kadinlar Hep Makyaj YaparmiŞ Falan Fİlan
Seneye liselerde din dersi zorunlu olmayacak müfredada alevilikle ilgili bilgilerde de girecek.Biraz sabret sana bunları söyleyen çocuklar gelişimini tamamlayamamışlar.Büyükleri ne diyorsa sana onu söylüyorlar.Kendi geçmişlerini bilseler sünni olmaktan utanırlar.Sende dostunu düşmanını ona göre seç.Muhatap olma pisliklerle.
saygılar,
MG
ZülfüKakul 22.10.2006, 15:32 Türkiye'de..
Öğrenci olmanın,
Vatandaş olmanın,
Doğruyu savunmanın,
Hakkını aramamın,
ve en önemlisi İNSAN olmanın zorlukları vardır...
ZülfüKakul 22.10.2006, 15:38 Bir örnek vermek istiyorum...
İşimi değiştirdim.. Yeni iş yerinde şimdi yemek vakti geldi:devil2:
İşte bir kaç arkadaş oruç tutuyor bir kaç tanesi tutmuyor oruç tutmadığımı söyledim.. İşte tutmayanlar bana dediki gelende mi tutmuyorsun? Tarzi söyler söylediler..
Bende dedim TUTMUYORUM YANİ :)
KomünistAlevi 22.10.2006, 15:41 Seneye liselerde din dersi zorunlu olmayacak müfredada alevilikle ilgili bilgilerde de girecek.Biraz sabret sana bunları söyleyen çocuklar gelişimini tamamlayamamışlar.Büyükleri ne diyorsa sana onu söylüyorlar.Kendi geçmişlerini bilseler sünni olmaktan utanırlar.Sende dostunu düşmanını ona göre seç.Muhatap olma pisliklerle.
saygılar,
MG
Selam...
Mesut abi her sene bu yalan ortaya çıkıyor ve her senede içimizden bazı canlar bu yalana inanıyor...Abi hiç bir zaman okullarda Alevilikle ilgili bir öğreti olmayacak buna emin ol!!!:yamukgul: Her sene demiyor mu bu sene Alevilikle ilgili 20 sayfa anlatcaz diye:confused1 :confused1 :confused1 Ama bu senede gördüğümüz gibi Aleviliğin A'sı bile yok...Hatta Alevilere inatmış gibi ilk konu Din kitabında 5 vakit Namaz ve Önemi...
Hem bence devlet yani egemen güçler bizim Aleviliğimizi anlatmasınlar istemez kalsın...Bizi İslamın içine sokarak neler yaparlar neler...Onlar Alevilik hakkında ne bilebilirler ki?
Daha dün Alevi katliamı yapan zihniyetler ,daha dün Alevi yakan zihniyetler Aleviliği nasıl öğretsin?:confused1 :confused1 ...Daha Cemevini kabul etmeyen bir zihniyet nasıl öğretsin ki?
Ayrıca o gelşimini tamamlayamamış dediğin çocuklar şimdi ne ise 40 ındada öyle olcak bundan hiç şüphen olmasın...Çünkü onları bu şekilde yetiştiren aileleri herzaman onların yanında var olcaklar...Yani pek ümitlenmeye gerek yok...:stuart: :stuart:
Ayrıca Din dersleri T.C' de hiç bir zaman zorunlu olmaktan kalkmaz...Anca Sosyalist ,yada Sosyal Demokrat eşitlikçi Faşist olmayan bir düzen başımıza gelirse bu Din dersi zorunlu olmaktan çıkarılır...
Ayrıca ben Üniversitemede istiyorum zorunlu Din dersini: ne güzel Sünnilik öğreniyorum ,ne güzel emevi dönemini öğreniyorum:clown: :biggrin: :lol: (İşin şakası tabi)
Saygılar abican...
Özgür-Taylan 22.10.2006, 15:48 ben Türkiye'de yasamiyorum ama orada yasayan ailemden gördüklerimden sözedeyim.. eskiden çok zormus, hep saklarlarmis anneannemin dedigine göre.. biz, avrupada yasayan aleviler, kiliç takmaya felan daha bi merakliyiz, ben de takarim ve çikartmam Türkiye'de hiç kimseden laf yemem... ama dedem derdi, ne lüzum var diye, alevilik içimizde, özümüzde felan.. yani benim alevi oldugumu "saklamak" demeyeyim de, dikkat çekmeyeyim için uyariyordu, onun da elbet bildigi var..
cem evleri çok az, gerçekten!!! her mahallede camii var, cemevleri nerede ???!
özel günlerde, adaklar için felan bizimkiler hep $ahkulu'na giderler..
bi de oturdugun yere bagli bence, yani sen gidip bayburt'ta alevi olarak yasiyorsan Allah sabir kolaylik versin sana.. ama gelip de ne bilim gelismis, insani aydin ilerici oldugu yerlerde, izmir gibi, o zaman problem olmadigini dusunuyorum..
sore$ kardes, o "mum söndü" iftirasini her alevi can duymus, yasamistir.. ama ne yapalim, onlarin alçak seviyesine düsemeyiz ki.. onlarin akli basi oradaysa onlar utanmali valla!!!!
saygilar
Adem YAVUZ 22.10.2006, 16:13 Merhaba canlar.Tarihin her döneminde azınlıklar o ülkenin çoğunluğu tarafından az veya çok baskı görmüşlerdir.Türkiyede yaşayan bir Alevi olarak;Alevi kimliğinizden dolayı hangi zorlukları yaşadınız?Önce sıkıntılarınızı anlatın.
Saygılar.
Türkiye'de azınlık olmak çok zor. Batı illerimizde bu sorun bir miktar çözümlenmiş görünüyor. Doğuda pek birşey değişmemiş. Bir 100 yıl daha bir şey değişmeyecek.
Merhaba canlar.Tarihin her döneminde azınlıklar o ülkenin çoğunluğu tarafından az veya çok baskı görmüşlerdir.Türkiyede yaşayan bir Alevi olarak;Alevi kimliğinizden dolayı hangi zorlukları yaşadınız?Önce sıkıntılarınızı anlatın.
Saygılar.
Ve bizler '' Azınlık '' değiliz... Milyonlarca Alevi var.. Bu Ülkenin Vatandaşıyız.. Alevilerin azınlık sayılması söz konusu bile olamaz.Bu Alevilere hakarettir.Ak geçmişimize hakarettir..
Azınlık değiliz ama azınlık muamelesi görüyoruz.. Nasıl ?
Cemevine gidemiyoruz.Çünkü Cemevlerimiz kısıtlı.
İşe yada bu tip faliyetlerde bazı kişi ve kurumlar, insanların başarısına yada yaptıklarına değilde, İnanç kimliğine bakıyor hemen..
Aleviysen İş yok, Alevi değilsen dünyalar senin.
1965 - 1980 arası, Faşist kesimler, bugün hala bize karşı olan kinlerini gizliden de olsa beslemektedir... Herzaman arkadan vurulduk.. Seneler önce bizi katledenler, bugün oylarımıza göz diktiler.. O kişiler ki, geçmişte Amerikanın kuklası, ayaklı panzerler, günümüzün ise masum melekleri, Amerikan karşıtları...
Geçmişteki yaptıklarına bakmadan, utanmadan bizden oy isteyebiliyorlar.
Çekiştiriliyoruz.. Kalıplara sokulmak isteniyoruz.. Nereye kadar..
Bizler hala birtakım haklarımızı alamıyorsak, artık birşeyler yapmanın zamanı gelmiştir.. Bu iş Alevi Sözcüsü görünen kişilerle olacak bir iş değil.. Bizim birşeyler yapmamız lazım... Unutmayın.. Pir Sultan da bu yolda öldü.. Öldü ama büyük bir cesaret örneği göstererek.. İşte bize Mirastır bu... Uyanın uykudan canlar.. Herşey için geç olmasın..
Sanirim TÜrkİye De Alevİ Olmaktan Zİyade ÖzgÜr DÜŞÜnceye Ve İnanÇlara Saygili Bİ Şekİlde YaŞamak Çok Zor Yoksa Sadece KİŞİler Alevİ OlduĞu İÇİn DeĞİl Kİmİ Kesİme GÖre KÜrt OlduĞu İÇİn Kİmİ Kesİme GÖre Ateİs ,laİk Vs Vs Vs OlduĞu İÇİn Bazi Kesİmler Tarafindan SÜreklİ Yerİlİyor
Her Alevinin basindan bole biton sey gecmistir. Ama kucuklerine oyle anlatan buyuklerinin de kabahati yokki, onlara da oyle ogretilmis. Ve toplumun yonetenler de bunu surekli destekleyerek Alevi-Sunni arasindaki karsitligin surekli canli kalmasini saglamis. Iyi ama bole sikayet ederek anlatarak olmuyor iste. Demin okudum biz de Hz. Ali'nin kilicinin pesine dusmusuz. Nerde nerde nerde diye meraktan tutusup yaniyoruz. Maalesef egemen olan toplum ancak degistirebilir fikirleri. Bana oyle geliyor ki guclu bir hukumet cikarip bir araya gelemezsek daha yuzyillar boyu gider bu dagmatik olan ve degismeyen dusunceler. Biz de boyle sikayet eder dururuz..
almuslu_tuna 15.12.2006, 19:24 evet benımde dayımı ısten cıkardılar yobas ınsanlar ne olcak bıde gercekten yasama sıkıntısı var bı alevı aıle sunnılerın arasında barınamıyo ama onlar bızım aramızda rahat rahat yasıyolar buda bızım ne kadar anlayıslı oldugumuzu bıldırır.
ZülfüKakul 29.12.2006, 23:34 Türkiye de bebek olmanın zorlukları var, sağlıklı büyüyemiyorsun..
Türkiye de öğrenci olmanın zorlukları var, öğretmiyorlar.. Okumana izin vermiyorlar..
Türkiye de kadın olmanın zorlukları var, tacizciler, tecavüzcüler, hırsızlar kol geziyor..
Türkiye de erkek olmanın zorlukları var, her an boğazlarında bir gaspçının bıçağı olabilir...
Türkiye de sevgili olmanın zorlukları var sevdiğinle el ele gezemiyorsun..
Türkiye de baba olmanın zorlukları var, evine ekmek götüremiyorsun..
Türkiye de ana olmanın zorlukları var,yavrunun her an kaçırılma ihtimali var..
Türkiye de laik olmanın, hak aramanın, adaletli olmanın zorlukları var..
Ve bunun bedeli ölüm belkide...
Ama çare değil, adaletsizlik sürüp gidecek bu ülkede...
Alevi olmanın zorlukları nasıl olmasın bu ülkede?
crewchif 09.01.2007, 22:35 Sanirim TÜrkİye De Alevİ Olmaktan Zİyade ÖzgÜr DÜŞÜnceye Ve İnanÇlara Saygili Bİ Şekİlde YaŞamak Çok Zor Yoksa Sadece KİŞİler Alevİ OlduĞu İÇİn DeĞİl Kİmİ Kesİme GÖre KÜrt OlduĞu İÇİn Kİmİ Kesİme GÖre Ateİs ,laİk Vs Vs Vs OlduĞu İÇİn Bazi Kesİmler Tarafindan SÜreklİ Yerİlİyor
tamamıyle haklısın
çeşm-i naz 09.01.2007, 22:40 türkiyede zor olmayan şey mi var diye sormak gerek bence herşey zor bizim ülkemiz de ne yazık ki....alevi olmak zor evet ama şöle insanlara bişeyleri anlatmak doğruları kabullendirmek tabuları yıkmak çok zor çünkü beyni kıt insan çok ne yazık ki bizi anlamak istemeyen ve doğruları göremeyen.....
doctorctf 09.01.2007, 22:54 sadece türkiyede değil, insanların azınlık muamelesi gördüğü heryerde yaşamak zordur.bunu en iyi azınlıkta olan insanlar anlar.bizi anlayan birileri yönetimde olsa bu sorunlar biter bence.ama aklı başında,kendini savunmasını bilen bir insan zorluk çekmeden de yaşayabilir.ben tuncelili değilim ama bence kendilerini gizlemeyen,açık açık fikirlerini söyleyebilen insanlarımız tuncelililer.
sadece türkiyede değil, insanların azınlık muamelesi gördüğü heryerde yaşamak zordur.bunu en iyi azınlıkta olan insanlar anlar.bizi anlayan birileri yönetimde olsa bu sorunlar biter bence.ama aklı başında,kendini savunmasını bilen bir insan zorluk çekmeden de yaşayabilir.ben tuncelili değilim ama bence kendilerini gizlemeyen,açık açık fikirlerini söyleyebilen insanlarımız tuncelililer.
Kendine özgü, adam gibi, arınık yiğit bir duruş ve bir bakış açısıdır; Tuncelili duruşu (ben buna Dersim bilgeliği diyorum). Gerçekten hakkını aramayı bilen ve bütün kralların çıplaklığını görmüşlüğün-yaşamışlığın sonucunda oluşan bu toplumsal sol kişilikle pekçok sorun aşılabilir. Hak aranır, yol yürünür. Kendi olmanın, Alevi olmanın onurunu korumakla (Türkiyede Alevi olmanın zorlukları tamamen aşılamasa da) adam gibi örnek olarak bireysel-toplumsal tatmin yaşanarak çevrede saygı uyandırılabilir . Zordur Alevi olmak hele Dersimli olmak daha da zordur Türkiyede.(
Eğer inançınız, yolunuz ve kendiniz hakkında ,geçmişiniz ve geleceğiniz hakkında bir bilgi ve fikriniz yoksa,türkiye de alevi olmak zor!!!!!Saydığınız zorluklar öldürmezse güçlendirir.Ben sakarya gibi bir yerde alevi bir öğrenciyim..Ancak her türlü ortamda herkese gururla alevi olduğumu söyledim,söylerim..Aleviliğimiz yüzünden uğruyacağımız hakaret ve iftiralara göğüs gerecek bilgi ve donanıma sahip olursak alevi olmak zor değil!!! Türkiye de alevi olmak zor demek çok kolaydır!!!! İş ki; Türkiye de alevilere hakaret etmek zordur densin ve çatışalım "bilgimizle" !!!!!!!!
selcemsah 15.01.2007, 01:40 benim mezhebime saygı duymayan hiç bir insana saygım yok. hiç biride umrumda değil.aleviyim ve guruluyum cünkü ilerici bir mezhebim var.ve hiç bir zaman alevi oldugumu saklamadım.en yobaz yerde bile zülfikarı gururla tasıdım boynumda.bence hiç çekinmeyin.bizler dik olmalıyız atalarımıız gibi.eger bugün az da olsa artık rahatca aleviyiz diyebiliorsak bu örgütlenmemiz ve kendimize olan güvenimizle alakalıdır yoksa yobazların kafasının değişmiyecegi gerceği ortadadır.sizleri cok seviyorum canlar.iyiki varsınız....sevgilerle
falcon0662 15.01.2007, 03:58 Türkiyede yasamak zor ama genelde bizim icin.Kendimizi rahatlikla ifade edemiyoruz bazen onyargılara maruz kalıyoruz ben aleviyim ve aleviligimi hic saklamadim belki saklamak zorunda kalmadim ama tanıstıgım herkesle 2 ke 3 kez tanısıyorum daha dogrusu kendimi tanıtıyorum alevilik nedir alevinedir.defalarca anlatiyorum.kimisi aleviyle el sıkısmazmıs (yuzume soyluyo) kimisi evine almazmis tabi sonunda alevi oldugumu soyluyorum ve ikinci defa tanısıyoruz.dersimliyim nufusumda baska bir sehir yaziyo ailem nufusumdan dolayi zorluk cekmemem icin baska sehire kaydettiriyor beni tabiki bunu isteyerek degil mecburen yapiyorlar.burda bazen insan olmak bile zor
zeyneleren44 01.02.2007, 12:01 Azınlık Nedir?Diğerine göre sayıca az olan anlamına gelir.
Bazı arkadaşlar kullandığım bu ifadeyi hakaret olarak değerlendirmişler.Arkadaşlar hakaret çok ağır bir kelime.Türkiyede Sünniler ve Aleviler sayı olarak karşılaştırıldığında Sünniler sayı olarak daha fazladır.Aleviler bu ülkenin mezhepsel azınlıklarından biridir.Şafiler sayı olarak Alevilerden daha az olmalarına rağmen azınlık olmaktan kaynaklanan bir rahatsızlığı çok fazla yaşamamışlardır.Çünkü bu ülkenin mezhepsel çoğunluğu olan Sünniler onları hak saymaktadır.
bu konuda yazılacak bir sürü olay vs örnek var bir arkadaşımı askeri sınavlarda sırf ismi deniz oldugu için elemişlerdi. daha binlerce örnekleri var bu ülkede alevi olmak SOL görüşte olmak suç.
insan gibi yaşamak söylendiği gibi dünyada yaşamak zor.ama zorlusuyla ayaktayız yaşıyoruz.Aleviik olayına gelincede ,insanlar ne dese desinler hepp varız ve yaşayacağız.Artık okadar çok laf söyleyenler var ki...onları umursamamaya çalışmalıyız.sonuçta herkes yaşadıklarının ve çektirdikleririnin karşılığını elbet yaşayacak...
Benİm HİÇ Bİ ZorluĞum Olmadi.ne İŞte Ne ArkadaŞ Çevremde Ben Şansli Olanlardanim.
Anatolianman 01.02.2007, 18:30 Karşılaşılmış zorluğa ilişkin benden de somut bir örnek teşkil edecek yaşanmış bir vaka: Mühendis olan alevi kökenli bir arkadaş antalyalı öğretmen olan sunni bir kızla evlenmek istedi. Kızın ailesi buna şiddetle karşı çıktı, dahası sonucu vahim olabilecek baskı ve tehditlerde bulunuldu. Velhasıl evlilik olmadı. Bu olaydan yaklaşık bir sene sonra o ailenin diğer kızı bir ingilizle kilisede evlendi. Sorunsuz bir şekilde aile, kızlarını "sünnetsiz" ingilize verdi.
kadembey 01.02.2007, 18:41 bence hiçbir sorun olmaz sünni alevi diye ama bazı insanlar bunu çarpıtarak farklı sonuçlar doğmasını sağlıyorlar.benim alevi arkadaşlarım çok ama bi o kadarda sünni,yobaz arkadaşım var ama içlerinde insanlık olduğu için sorun olmuyor.insanların içinde olmalı sadece yoksa bu dava kıyamete kadar gider.tabi sorunlar çıkıyor bazı yerlerde.ve devlette onlar daha şanslı ama olsun biz insan olalım.
nusayri_01 01.02.2007, 23:55 Karşılaşılmış zorluğa ilişkin benden de somut bir örnek teşkil edecek yaşanmış bir vaka: Mühendis olan alevi kökenli bir arkadaş antalyalı öğretmen olan sunni bir kızla evlenmek istedi. Kızın ailesi buna şiddetle karşı çıktı, dahası sonucu vahim olabilecek baskı ve tehditlerde bulunuldu. Velhasıl evlilik olmadı. Bu olaydan yaklaşık bir sene sonra o ailenin diğer kızı bir ingilizle kilisede evlendi. Sorunsuz bir şekilde aile, kızlarını "sünnetsiz" ingilize verdi.
arkadaşlar merhaba aleviforuma yeni üye oldum bu ilk mesajım.
sevgili özgazi; verdiğin örneği benzer bir olay yaşıyorum kız arkadaşım kırşehirli ve sünni 4 yıldır beraberiz benim ailem evlenmemiz konusunda sorun çıkarmıyor hatta en kısa zamanda evlenmemizden yanalar ancak onun ailesi bir türlü beni kabul etmiyor.çok iyi bir insan, ailemde onu çok seviyor çok mutlu olacağımıza inanıyoruz.ama olmuyor bir türlü vermiyorlar hergün acı çekiyoruz üzülüyoruz elimizden hiçbirşey gelmiyor.annesi,benim için çok zeki,çok çalışkan,çok dürüst,çok iyi bir insan olabilir ama alevi bu iş olmaz diyor.babası öldürürüm o çocuğu 4 değil 14 yıl olsa bu iş olmaz diyor.kafamı taşlara vuruyorum elimden bişey gelmiyor biz birbirimizi çok seviyoruz ama bişey yapamıyorum.kafayı yicem beni hiç görmediler karşılarına alıp konuşmadılar bile. yaptıkları yargısız infazdan başka birşey değil yüzümü bile görmek istemiyorlar.bir insan nasıl bu kadar kinci olabilir.
nusayri_01 01.02.2007, 23:58 arkadaşlar bana yardım edebilecek yada bir yol gösterebilecek birisi varsa lütfen fikirlerini yazsın
kuzey1982 04.02.2007, 15:03 sevgili nusayri arkadasım.gerçektende çok hassas bir sorun ile karşı karşıyasın.kaldı mı hala aile istemiyor diye evlenmiyoruzlar sorcak olanlara? evet hala var.bir insanın ailesinin istememesi demek kendi çocuğuna sen anlamazsın senin için uygununu biz seçeriz demekle aynı şey (çok farklı örnekler hariç tabi) bunu ailene seçtirtmek kişinin yapısıyla alakalı, kız arkadasın senin alevi oldugunu bildiğin halde bir ilişkiyi yürüttüğüne göre bu konulara çok hassasiyet gösteren biri değil demekki.bu bağlamda takmıyor yani bu konuları.şimdi sende onun da sünni oldugunu bildiğin halde bu ilişkini yürüttüğüne göre sende çok farklı değilsin sanıyorum.bu senin yapınla alakalı.kız arkadasın için daha zor bir durum belkide.Hangisini Seçerse Seçsin. Birinden Eksik Kalacak. Bir Yandan onu Bu Yaşina Getiren Ailesi. Bir Yandan Da Sevdiği sen.böylede düşünmek lazım.çok Zor tabi.senin için fedakarlık yapıyorsa sonuna kadar git madem savaş.benim basıma gelse sen ne yapardın diye sorarsan eğer,ayrılırdım direk bunun bir çok örneklerini gördüm çok sağlıklı olmuyor bu tür evlilikler.ama dedim ya bu bağlamda yapı meselesi,sen bunları kaldırırım diyorsan.mücadeleni ver arkadasım.saygılar sevgiler
kuzey1982 04.02.2007, 15:07 İçinde bulunduğuğumuz yüzyılda bile, ülkemizde, Aleviler sapkın bir mezhep, hatta mezhepsiz olarak görülmekte, ibadetleri sapkın cinsel ayinler gibi örülmekte, uğursuz, teharetsiz, temizlikten nasibini almamış insanlar olarak gösterilmektedir. Pek çok alevi arkadaşım eleştirilerden utandığı, korktuğu için aleviliğini gizlemektedir.Alevi kültür ve felsefesi yok olmamalıdır.bu yüzyılda bile alevi olmanın zorlukları hala vardır.
Türkiye'de alevi olmanın zorlukları.?
Evet zor ama bu ülkede.
Alevi olmak zor.
Ermeni olmak zor.
Kürt olmak zor.
Rum olmak zor.
Halkçı olmak zor.
Komünist olmak zor.
V.s v.s v.s
Tek kelimede toplamak gerekirse.
TÜRKİYEDE İNSAN OLMAK ZOR.
Asıl buna cevap vermek gerek.
Ama buna cevap vermekte zor.
Sevgi_2420 04.02.2007, 15:34 bugüne kadar hiç zorluk yaşamadım her yerde acık yüreklilikle alevi olduğumu söyledim.Lütfen alevi olmak Hz.Ali'nin Ehlibeytin yolunu sürmek kadar şerefli onurlu 1 şey var mıdır bu dünyada?Alevi oldugumuzu saklamayalım ve birlik olalım canlar....
Zaza_024 04.02.2007, 15:35 arkadaşlar merhaba aleviforuma yeni üye oldum bu ilk mesajım.
sevgili özgazi; verdiğin örneği benzer bir olay yaşıyorum kız arkadaşım kırşehirli ve sünni 4 yıldır beraberiz benim ailem evlenmemiz konusunda sorun çıkarmıyor hatta en kısa zamanda evlenmemizden yanalar ancak onun ailesi bir türlü beni kabul etmiyor.çok iyi bir insan, ailemde onu çok seviyor çok mutlu olacağımıza inanıyoruz.ama olmuyor bir türlü vermiyorlar hergün acı çekiyoruz üzülüyoruz elimizden hiçbirşey gelmiyor.annesi,benim için çok zeki,çok çalışkan,çok dürüst,çok iyi bir insan olabilir ama alevi bu iş olmaz diyor.babası öldürürüm o çocuğu 4 değil 14 yıl olsa bu iş olmaz diyor.kafamı taşlara vuruyorum elimden bişey gelmiyor biz birbirimizi çok seviyoruz ama bişey yapamıyorum.kafayı yicem beni hiç görmediler karşılarına alıp konuşmadılar bile. yaptıkları yargısız infazdan başka birşey değil yüzümü bile görmek istemiyorlar.bir insan nasıl bu kadar kinci olabilir.
arkadaşım sen yine sunni kızı alamıyosun.. doğal mezhep çatışmasını kabul etmiyolardır ailesi.. biz aleviler aramızda bile alamıyoruz.. kivralık taliplik müsayiplik olayları çıkıyor..insanın kaderini önceden yazıyolar.. bu daha da insanın zoruna gidiyor..kendi canın kendi kanından ama yine evlenemiyorsunuz. insanın zoruna giden bu..:cursing:
Lazoşa_62 04.02.2007, 18:31 Alevi olmak;
Canlar sanırım dünyaya geldigim günden bu güne kadar alevi olmam,Tuncelili olmam,Tunceli Potansiyel olarak alevi ve Solcu olmasından dolayı yedigim dayağın,falakanın,işkencenin ve küfürlerin sayısının hadi ve hesabını yapamıyorum.
Bence Türkiyede insan olarak dünyaya gelmek en büyük hata sanırım.Ayrıca arkadaşların bazı mesajlarinda zorluk görmediklerini yazmişlar.Bu gibi yazılara çok sevindim.Nedeni ise bu güne kadar alevi olarak verdigimiz mücadele ve bu mücadele için öldürülün,yakılan ve her türlü işkenceyi gören aleviler bu mücadelesinde bir nebzede olarak başarıya ulaşmışlardır. Alevi olduğumuzu korkmadan söyliyebiliyorsak buda bir emek ve mücadele kazanılmış haktır.
Temenimiz odurki bundan sonrası bir alevinin bir insan olarak yaşaması gerektigi yerde olmasıdır.
Berucavan 05.02.2007, 12:04 türkiye cumhuriyeti maalesefki sünni zihniyetin yönetiminde olan bir ülke. bu ülkede azınlık olmamamıza rağmen yaşadığımız zorlukların haddi hesabı yok. doğarken, büyürken, okurken kısacası yaşamaya çalışırken yaşadığımız zorlukları anlatmaya kalksam günler hatta yıllar alır. bazı arkadaşlar zorlukları görmeden büyüye bilmişler ne mutlu onlara ve ne mutlu bize ki böyle canlarda varmış, bu beni gerçekten çok mutlu etti.keşkelerle dolu hayatıma bir keşke daha eklendi. keşke bende...........
|
|