Orijinalini görmek için tıklayınız : okullardaki din egitimi
bir ilköğretim okulunda öğretmen olarak calısıyorum.ne yazık ki okullarda o gencecik beyinleri tek yönlü ve üstelik huarafelerle dolu bir din bilgisiyle dolduruyorlar.hala yeni yetisen nesil aleviligi mum sonduyle bütünlestiriyor.Biz egitimcilerse bir kac arkadas arasında tartısmaktan ileriye gidemiyoruz.Neden bizler sesimizi cıkaramıyoruz?neden hep azınlıkmısız gibi susmak zorundayız?bu yanlıslıkları düzeltebilecek hic mi yol yok? Neden hala okullarda kardeslerimiz alevi olduklarını saklıyorlar?
arkadaşım azınlık olsak çok rahat sesimiz çıkardı. çünkü azınlıkların korunan hakları var. biz aleviyiz alevilikte sunni iktidar tarafından bir tehlike olarak görülüyor.çünkü katı sunni inancının karşısında alevilik hoş görüsüyle insana verdiği değerle,düşünmeyi öğütlemesiyle bir tehlike oluşturuyor.bir insan düşünmeye başladığı zaman her istediğinizi önüne süremezsiniz. çünkü kabul görmüyeceğini bilirsiniz. tarihede baktığımız zaman suya sabuna dokunmuyan karşısındakine zarar vermekten kaçınan bir toplum sürekli yok edilmeye çalışılmıştır.çoğu arkadaşın alevi olduğunu saklamasının tek nedenide kabul görememekten dışlanmaktan korkmasıdır.büyüklerimizinde bize sürekli ne olduğunuzu bilin ama söylemeyin demesibizim belli bir olgunluğa erişene kadar çekingen davranmamızı sağlıyor.birimiz bir hata yaptığı zaman bütün alevi toplumuna mal ediliyor. bakın aleviler böyle diye. toplumda henüz bizi birey olarak değerlendiremiyor. ama artık çekinmeden her yerde alevi olduğumuzu söylemeliyiz.çünkü saklıya saklıya alevilikten giderek uzaklaşan bir topluluk haline geliyoruz
sadece saklamakla kalsak artık onların kültüründe yasamaya basladık.kendi özümüzü öğrenmeden önce onları ögreniyoruz.ama buda birkac kisiyle olacak bir sey degil ki.eminim ki suanda alevi olupta gercekten aleviligi bilipte yasayan insan sayısı türkiye de cok azdır
aslında laiklikle başlı başına tezat oluşturan yani devletin kendi okullarında din eğitiminden elini eteğini cekmemesi ''pratikte olanla teorikte olması gerekenin'' savsaklandığı bir temel düşünce üzerine kurulu örümcek beyinli zihniyetle yönetilem bir ortamda yaşadığımızın en güzel kanıtı.eğitimci olarak sizin sesinizi duyurma konusuna gelince.senin senin gibi düşünenlerle aynı anda hareket edememen.zaten işsizliğin kol gezdiği bir dönemde kimse elini taşın altına tek başına sokmaya cesaret edemiyo.kısaca birlikten güç doğar ama bütünü oluşturan parcaların birbiriyle olan iletişimi yada ahengi sorunlu.
bir ilköğretim okulunda öğretmen olarak calısıyorum.ne yazık ki okullarda o gencecik beyinleri tek yönlü ve üstelik huarafelerle dolu bir din bilgisiyle dolduruyorlar.hala yeni yetisen nesil aleviligi mum sonduyle bütünlestiriyor.Biz egitimcilerse bir kac arkadas arasında tartısmaktan ileriye gidemiyoruz.Neden bizler sesimizi cıkaramıyoruz?neden hep azınlıkmısız gibi susmak zorundayız?bu yanlıslıkları düzeltebilecek hic mi yol yok? Neden hala okullarda kardeslerimiz alevi olduklarını saklıyorlar?
sesimizi çıkaramamızın tek nedeni birlik olamamızdır. din derlerinin zorunlu olmaktan çıkarılması içi uzun zamandır mücadeleler edilmektedir fakat bir arpaboyu yol alınmış değildir. birlik olmadıktan sonra hiçbir şey halledilmez. saygılar.
gunes_87 04.10.2006, 18:36 destekliyorum seni arkadaşım:thumbup1: :thumbup1: :thumbup1: birlik olmak çok önemli buarada din dersinin kaldırılması bence bu zamanda söz konusu olamaz başımızda bulunanlardan dolayı...sesimizi çıkaramamızın tek nedeni birlik olamamızdır. din derlerinin zorunlu olmaktan çıkarılması içi uzun zamandır mücadeleler edilmektedir fakat bir arpaboyu yol alınmış değildir. birlik olmadıktan sonra hiçbir şey halledilmez. saygılar.
bu bilinç altı yezidden beri sürmektedir ne yazıkki sünni kesim yıllardır bu iftirayı bir ders gibi ögrettiler çocuklarına maraşlar,sivaslar,çorumlar bu bilinç alıtnın bir dışa vurumudur...
bu iftira ve ön yargıları okulda silmek zor çünkü alie sürekli bu telkini veriyor 7 den 70 kadar ben bunun kendimizi daha iyi ifade etmekle ve katılımcı bir örgütlenme ile sorun bitirelemez belki ama daha az seviyeye indirilebilir...
bizi bi tane temsil eden parti ve öncülük edecek grup yok herkes izzettin doğan a bel bağlamış durumda onlarında yaptıkları sınırlı bi şekilde daha ilerisi zor sorun burdan çıkıyor..
biz aleviler olarak cok dagınık ve basına buyruk ınsanlarız aslında bırlık olup calısmamız lazım bu ve okullarda aleviligin de ogretılmesi gerektigini düsünüyorum
başına buyruk degilizde aslında bizi o kadar fazla baskılamışlar ki cogu zaman aleviyiz demekten bile cekiniyoruz.bana kalırsa ilk yenmemiz gereken bu.bizler bunu yaparsak sesimizde kendiliginden yukselmye başlayacak bence:thumbup1:
Sevgi Erkan 06.10.2006, 18:04 Merhabalar,
Okullarda din eğitimi vermek nasıl mümkün olacak? 4. sınıftan itibaren branş öğretmenleri giriyor derslere. Din kültürü öğretmenlerinden de hiç alevi olanına rastlamadım.Önce bu gerçeği kabul etmek lazım.Bizler okullarda alevilik eğitimi alarak yetişmedik. Ne kaybettik ki! Öğrenmemiz gerekenleri ailemiz ve araştırmalarımızla öğrendik zaten.
Çocuklar bizden daha insancıl oldukları için kendi aralarında bir mezhep ayrımı yapmıyorlar. Malesef büyüdükçe bizler gibi çirkinleşiyorlar.Asıl öğretmenler arasında hala bu ayrımı yapmaları çok düşündürücü!! Zira aydın kesim ya..
Benim okulumda idareciler dahil her arkadaşım alevi olduğumu bilir. Bununla ilgili sorun yaşamadım.Ama daha önceki okulumda ülkücüler çoğunluktaydı ve hazmetmeleri kolay olmadı.O nedenle teşekkür belgesi falan almadım hiç.Hep daha fazla çalışmak zorunda kaldım.
Bence çocuklara hak, adalet ve eşitlik kavramlarını 1. sınıftan itibaren verirsek , bu konularda daha az sorun yaşarız. 10 yıllık öğretmenlik hayatımda edindiğim tecrübelerdir bunlar.Din derslerine girdiğim zamanlar da da tüm din ve mezheplere saygılı olmayı öğretebilmişimdir bir çoğuna.
Ne olursak olalım, okumalı ve bir yerlere gelmeliyiz ki: sözümüz geçsin!
Saygılar.
haklısın arkadasım.okullarda brans ögretmenleri 4.sınıfta derslere giriyor.evet hiç alevi din kültürü ögretmeni görmedim bende
ama bu demek degil ki din derslerinde bizden de dogru bir biçimde bahsetmemeli.ayrıca doguda çalıstınız mı bilmiyorum .ben 5 yıl görev yaptım.o sizin söylediklerinizin aksine rastladım.calıustıgım okulda asla tesekkür takdir almadım en düsük sicil notlarını aldım ama biliyormusunuz benden cok calısan ögretmen de görmedim.benim yarım calısan öğretmenlerin cokiyi ler aldıgını gördüm.çalıştıım bir okulda ramazanda kız ögrencim oruç tutmuyor alevi diye neredeyse tüm okul ve öğretmenler tarafından dıslandı.bence siz cok sanslısınız cok kötülerini görmemisiniz.aileleri eğitmedikçe hiç bir şey yapamayız
tubişimm 06.10.2006, 18:19 ben verilen din eğitimini eşit bulmuyorum daha çok ayrılıkçı buluyorum.eğer din eğitimi verilecekse bütün dinlere ders kitabında yer verilmeli ve bütün dinler eşit ölçüde anlatılmalı.. yada hepsini bi kenara koyalım din dersi seçmeli olsun ve bunun sonucunda kimseye tek taraflı bir din eğitimi verilmesinn.
|