Orijinalini görmek için tıklayınız : Adiyamandaki Alevi Köyleri

Rehewal
02.10.2006, 18:36
ADIYAMANDAKİ BAZI ALEVİ KÖYLERİ

GÖKÇAY,YEDİOLUK,AĞAÇKONAK,ÇATALAĞAÇ,RECEP,DOĞANLI, BULAM,MESTAN,PİŞİNİK,KOZAN,BAĞÇE,VARLIK,KÖMÜR,HAŞİ KAN,SARMİKAN,ZORKÖY,GİRİK,

[B]NOT:ADIYAMAN NUFUSUNUN % 60 NA YAKINI ALEVİ OLDUĞU SÖYLENMEKTEDİR

murat222

ADIYAMAN ALEVİ KÖYLERİ:77

MERKEZ:55 köy
Atakent beldesi(karışık),Kömür kasabası,Yaylakonak kasabası, Ağaçkonak köyü, Ahmethoca, Akçalı, Akhisar, Ataköy, Aydınoluk, Bağlıca, Boğazözü, Börgenek,Büyükkırıklı,
Çamgazi, Çamlıca, Çamyurdu, Çatalağaç,Dağkuyucak (karışık), Dandırmaz, Dardağan,
Davuthan, Doğanlı, Durukaynak, Ekinci, Elmacık(karışık), Gökçay, Göztepe, Güneşli,
İpekli, Karağaç, Karaköy, Karahöyük, Karakoç, Kayacık, Kayaönü, Kındırali, Kızılcahöyük,
Kızılcapınar(karışık), Koru köyü, Kozan, Kuşakkaya, Kuştepe (karışık), Lokman (karışık), Mestan, Oluklu, Paşa Mezra köyü, Payamlı, Sarıkaya, Tekpınar, Uzunköy,Varlık ,Yarmakaya,
Yayladam,Yazıbaşı, Yedioluk

BESNİ:9 köy
Kesmetepe kasabası (karışık), Köseceli köyü (karışık), Akkuyu köyü, Akpınar, Beşkoz, Burunçayır, Gümüşlü, Karalar, Konuklu,

ÇELİKHAN:4 köy
Pınarbaşı kasabası, Aksu köyü, Recep köyü, Köseuşağı

GÖLBAŞI:7 köy
Çelik, Haydarlı, Yarbaşı, Yeniköy, Çatalağaç, Savran (karışık),Aktoprak

KAHTA:2 köy
Ortanca (susan),Bizirin

Liste çoğaltılabilir..

Naci
02.10.2006, 18:57
Bahsettiğiniz köyler tamamı ile alevi köyümü ? Bahsettiğiniz %60 rakamı çok yüksek geldi bana. Belli bir araştırmanızın sonucu çıkan veri mi? Forumumuza hoş geldiniz. bir hatırlatma ,lütfen büyük harf ile yazmayın

berdar
02.10.2006, 19:10
evet öncelikle özür dilerim .bahsettiğim köylerin tamamı alevidir. belli bir araştırma yapmadım ancak hem adıyamanlı olmam hemde okuduğum bir kaynaktan biliyorum.

hasret_eylul
02.10.2006, 19:12

GÖKÇAY,YEDİOLUK,AĞAÇKONAK,ÇATALAĞAÇ,RECEP,DOĞANLI, BULAM,MESTAN,PİŞİNİK,KOZAN,BAĞÇE,VARLIK,KÖMÜR,HAŞİ KAN,SARMİKAN,ZORKÖY,GİRİK,

yüzde atmışı banada fazla gerçekçi gelmedi.. çünkü adıyamanın çoğu köyünün sünni olduğunu biliyorum ben.. bu arada bir şey söylemek istiyorum şenike diye bir köy var oda alevi köyüdür.. belkide yukarıda saydığınız herhangi bir yerede bağlı olabilir tam olarak emin değilim..

berdar
02.10.2006, 19:13
kusura bakmayın konuyu ben açtığımı sandım ancak rehewal arkadaşım bu konuyu benimle paylaşmıştı.yazdıklarına katılıyorum.

Rehewal
02.10.2006, 19:16
bahsettiğin şenike değil şeyinkan köyü alevidir.ancak doğanlı köyü olarak bilinir.
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
ayrıca % 60 lı oranı vermemin sebebi tekrar söylüyorum okuduğum bir kaynak(keşke ismini hatırlayabilseydimde size adını verseydim].ve benim tahminim öyle

hasret_eylul
02.10.2006, 19:32
bahsettiğin şenike değil şeyinkan köyü alevidir.ancak doğanlı köyü olarak bilinir.
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
ayrıca % 60 lı oranı vermemin sebebi tekrar söylüyorum okuduğum bir kaynak(keşke ismini hatırlayabilseydimde size adını verseydim].ve benim tahminim öyle
can söylemim yanlış anlaşılsın istemiyorum.. tabiki ben her hangi bir kaynağa dayanarak söylemedim bu benim tahminimdi.. şöyle can ifade edeyim adıyamana gitmiş bir insan olarak ve aslım adıyamandan gelmiş biriyim yani yabancı sayılmam adıyamana ki adıyamanda sünni kesmin baskın çıktığı kanısındayım yoksa bizim aleviler pasif mi kalmış eğer verdiğin bu veri doğru ise pasif kalmışlardır görüşündeyim ben.. he bu arada ben bişi daha öğreneyim seni bulmuşken kav var bide adıyamanda oranın türkçe adı nedir pekiii...

murat222
03.10.2006, 10:34
adıyaman ın %33 ü alevidir.merkeze bağlı köulerin çoğunluğu alevidir.ayrıca besni ,gölbaşı, tut,çelikhan ,alevi köyleri epey vardır.kahtada 3 köy vardır

Rehewal
10.10.2006, 23:47
değerli canlar yukarıda belirttiğim gibi kesin bir bilgim yok ancak okuduğum bir kaynaktan adıyamanın % 60 olduğunu gördüm.ancak araştırmaya devam ediyorum kesin bir kaynaktan sonra sizleri bilgilendirecem.

Şoreş
10.10.2006, 23:55
Canlar Adıyamanlı Sünniler, diğer bölgelerdeki Şafii Sünnilere göre çok daha ılımlı ve anlayışlı insanlardı...

İster Alevi, ister Sünni.. Adıyamanlı tanıdıklarım herzaman mükemmel ve nerede nasıl konuşulacağını hareket edileceğini bilen insanlardı..

Selam olsun Adıyamana...

garcia
11.10.2006, 21:29
arkadaşlar evet bir kaynakta adıyaman ile ilgili olarak alevi nüfus %60 gösteriliyor.arkadaşa yardımcı olmak açısından diyorum.kitabın adı''okunacak en büyük kitap insandır'' yazarı,r.yörükoğlu.ancak araştırma, kitabı yazana ait değildir,kitapta kaynak olarak ''tempo'' dergisi gösteriliyor.evet benimde duyduğum kadarıyla adıyaman merkeze bağlı olan köylerin çoğunluğu alevi.ancak ilin toplam nüfusu göz önüne alındığında bu oranın doğru olmadığını kesin olarak söyleyebiliriz.örneğin,çelikhan ilçesinde 4,kahtada 3 alevi köyü olduğu söyleniyor. samsat,gerger,tut,sincik gibi ilçelerle ilgili bilgi sahibi değiliz.şu anda besni ve gölbaşında önemli bir alevi nüfusun yaşadığına dair bilgi sahibiyiz.
öte yandan şoreş kardeş,evet adıyamanda sünni-demokrat bir kesim mutlaka vardır.ama unutmamak gerekirki, bu adıyamanın her tarafı için geçerli değildir,adıyaman aynı zamanda tarikatlarında etkin olduğu bir yerdir ve menzil dergahıda bu ilde olup,kahta ilçesi sınırları içerisindedir.

Şoreş
11.10.2006, 21:30
Evet.. Adıyamanda çok sofu var demişlerdi..

Urfalı
11.10.2006, 22:18
can söylemim yanlış anlaşılsın istemiyorum.. tabiki ben her hangi bir kaynağa dayanarak söylemedim bu benim tahminimdi.. şöyle can ifade edeyim adıyamana gitmiş bir insan olarak ve aslım adıyamandan gelmiş biriyim yani yabancı sayılmam adıyamana ki adıyamanda sünni kesmin baskın çıktığı kanısındayım yoksa bizim aleviler pasif mi kalmış eğer verdiğin bu veri doğru ise pasif kalmışlardır görüşündeyim ben.. he bu arada ben bişi daha öğreneyim seni bulmuşken kav var bide adıyamanda oranın türkçe adı nedir pekiii...

Senin "kav" dediğin, acaba "kave Kürtleri"mi can?
Gölbaşı Burunçayır civarlarında var idiler, Türkleştiler kanımca!
Bir kısmı da göç etti Urfa'ya.

murat222
11.10.2006, 22:53
tut un 13 köyü var bunun 7 si alevi

hasret_eylul
12.10.2006, 19:25

can aynı yeri kasdediyor olabiliriz çünkü benim annem ordan gelme... türkleşme konusunda pek bilgim yok ama bu aşiret alevidir... ama asimilasyon Adıyamandan çıkıldıktan sonra olmuştur yani göçlerden sonra...

beşkozlu
13.10.2006, 22:48

adıyamanda kavi kürtleri var doğrudur fakat onlar kahta nın dağlık kesimlerindeki birkaç köyden oluşan bir aşiret ancak sizin bahsettiğiniz gölbaşı burunçayır civarında hiçbirzaman kavi kürtleri olmamıştır hele burunçayır (yeni ismi akpınar 1 köy ve bağlı 1 mezra) ve çok yakın olan benim köyüm beşkoz türkmendirler hatta gölbaşı ve çevresinde birçok alevi köyü vardır ancak kavi hiçbir zaman olmamıştır yine besniye bağlı alevi köyleride vardır onlar kürtlerdir "tetirli" gibi onlarda kavi değildir yani burunçayırdan göç edenleride kastederek (urfalıların deyimiyle besnililer) kavi kürtleri idiler türkleştiler savı doğru değil ha kavi den gelen var urfaya hatta aleviliklerinide inkar edip merak edersen size ismen bile söyleyebilirim sende tanırsın ama onların sizin bahse konu kesimle alakası yok.

Urfalı
13.10.2006, 23:04
Teşekkür ederim Beşkozlu.
Eksik bilgilerim olabileceğini de düşünerek zaten tedbiren "kanımca" diyerek tereddütümü de belirtmiştim.
Sen oraları daha iyi bilirsin; Beşkoz, Burunçayır, Çelik köylerinin Türkmen ve Alevi olduğunu biliyorum ama söz konusu olan Kürtler'in Kahta'dan gelmiş olduklarını da öğrenmiş oldum. Doğru , Burunçayır değil demek ki!
Kavi Kürtlerinden olup da Urfa'ya gelenlerin olduğunu ben de biliyordum ama, kimler olduğu hakkında bana mesaj da geçersen öğrenmiş olurdum.
Hoşçakal...

Ali sağlam
17.10.2006, 17:22
canlar adıyamana bağlı tüm alevi köylerini yazarsanız sevinirim.

dilket
26.11.2006, 00:01
KÖMÜR,HAŞİ KAN,SARMİKAN,ZORKÖY,GİRİK bunlar kavi asiretine mensuptur kürtce konusurlar ve de alevilerdir. kavi asireti mensubu olmam nedeniyle biliyorum. ayrica adıyaman'ın %60'nin alevi oldugunuda düsünmüyorum. 1900 lerin basindan kavi asiretinden sehire göc edenler merkezde bulunan sofulardan etkilenip hem dillerini unutmuslardir hemde inanclarini. ayrica adiyamanda bir ay önce alevi kurumlarinin katkilariyla acilan cem evleride kavi asireti civarinda kurulmustur (sanirim toplam 3 tane cem evinin temeli atildi). kavi asiretine mensup olanlar kahtaya dogru göc ettikce sunnilesme daha cok hizli olmustur. daglarin en tenha yerlerine gitmek zorunda kalan insanlar inanclarini ve dillerini korumuslardir. son olarakta bu köy isimlerinin bir cogunu ben yeni cikti nasil diyebilirsiniz? kürt olma munasebetiyle yer isimleride türkcelestirilmistir bilirsiniz belki o da ayri bir mesele. belirtmek isterim ki kavi asireti belirli yörelerinde diyeyim artik o yerlerde egitime büyük önem verilir sadece bizim köyde her evde en az 2 tane üniversite ögrencisi vardir. ve kavi asireti kendini bilen insanlarin birlestigi topluluktur. ayrica bu da gurur vericidir. son bir not olarakta büyüklerimiz horasandan yola cikip buralara geldigimizi belirtirler bu da ayri bir konu. vallahi karisik bir durum bu kavi asireti ne diyeyim daha fazla :).

xolxol_12
24.12.2006, 15:11
Arkadaşlar merhaba Adıyaman dan Polattaş mı Polattar mı böyle bir soyad tanıyan varmı?
Şimdiden teşekkür ederim

Şoreş
24.12.2006, 15:17
Adıyamanda 3 tane Koçgiri Aşiretinden Köy var.

dilket
25.12.2006, 09:02
Arkadaşlar merhaba Adıyaman dan Polattaş mı Polattar mı böyle bir soyad tanıyan varmı?
Şimdiden teşekkür ederim

Türkçe adı Kömür'de olması lazım çünkü bir kaç arkadaşım ve tanıdığım var.

ulalıgenç
25.12.2006, 10:09
adıyaman ın %33 ü alevidir.merkeze bağlı köulerin çoğunluğu alevidir.ayrıca besni ,gölbaşı, tut,çelikhan ,alevi köyleri epey vardır.kahtada 3 köy vardır

Besniye bağlı çok az alevi köyü var.

ulalıgenç
25.12.2006, 10:10

Bu burunçayır dediğiniz köyün bi aşağısı bi de yukarısı var sanırım.O urfaya göç edenler Kısas da yaşıyorlar.Ama onlar Kürt değiller Türkler.
Teşekkürler

xolxol_12
25.12.2006, 19:15
Adıyaman'ı iyi bilen arkadaşlar varsa !!! Adıyaman'ın merkezinde Polattaş soyadını bilen arkadaşlar Polattaş ların alevi olup olmadıklarını söyleyebilirmi?? biliyorlarsa.... Çok teşekkkür ederim şimiden!!!!

dilket
25.12.2006, 19:39
Adıyaman'ı iyi bilen arkadaşlar varsa !!! Adıyaman'ın merkezinde Polattaş soyadını bilen arkadaşlar Polattaş ların alevi olup olmadıklarını söyleyebilirmi?? biliyorlarsa.... Çok teşekkkür ederim şimiden!!!!

Neden özellikler Polattaş Kendisini tanıyorsan neden ona veya onlara sormuyorsun bunu araştırmandaki düşünceyi anlamadım?

xolxol_12
27.12.2006, 19:12
Arkadaşım öğretmenime sorarsam ayıp olmaz mı ?

murat222
27.12.2006, 23:09
Besniye bağlı çok az alevi köyü var.

besnide az alevi köyü olduğunu nerden çıkardınız.besnidede baya alevi köyü vardır.........

beşkozlu
28.12.2006, 23:34
Bu burunçayır dediğiniz köyün bi aşağısı bi de yukarısı var sanırım.O urfaya göç edenler Kısas da yaşıyorlar.Ama onlar Kürt değiller Türkler.
Teşekkürler

evet kardeşim bahsettiğin gibi burunçayır bir yukarı (sünni olan) birde aşağı (alevi olan kürt değil türkmenlerdir) var-dı demek daha doğru olur çünkü alevi olan kesiminin şimdiki ismi akpınar daha doğrusu çok yakınında olan ve onlarla akraba ve alevi olan akpınar köyünün mezrası oldu artık bir diğer düzeltme yapmam gereken konu ise oradan urfaya göç etmişlerdir ama kısasta değillerdir ayrıca onlar yüzlerce yıldır orada yaşayan kardeşlerimizdir ama tabi alevi oldukları için ilişkileri oluyor kız alıp verme falan. ayrıca bahse konu köyün dağyamacında bir alevi köyü daha vardırki (benim köyüm) "beşkoz köyü" onlarda türkmen ve alevilerdir onlardanda urfaya göç edenler olmuştur biriside bizim ailemizdir konuyla ilgili aşağıdki topige bakabilirsin.

http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=6694

karatepe09
29.12.2006, 15:25
arkadaşlar Adıyamanlı olupta kureşan aşiretine mensup olan varmı aranızda

AleviKürt
12.01.2007, 19:46
KÖMÜR,HAŞİ KAN,SARMİKAN,ZORKÖY,GİRİK bunlar kavi asiretine mensuptur kürtce konusurlar ve de alevilerdir. kavi asireti mensubu olmam nedeniyle biliyorum. ayrica adıyaman'ın %60'nin alevi oldugunuda düsünmüyorum. 1900 lerin basindan kavi asiretinden sehire göc edenler merkezde bulunan sofulardan etkilenip hem dillerini unutmuslardir hemde inanclarini. ayrica adiyamanda bir ay önce alevi kurumlarinin katkilariyla acilan cem evleride kavi asireti civarinda kurulmustur (sanirim toplam 3 tane cem evinin temeli atildi). kavi asiretine mensup olanlar kahtaya dogru göc ettikce sunnilesme daha cok hizli olmustur. daglarin en tenha yerlerine gitmek zorunda kalan insanlar inanclarini ve dillerini korumuslardir. son olarakta bu köy isimlerinin bir cogunu ben yeni cikti nasil diyebilirsiniz? kürt olma munasebetiyle yer isimleride türkcelestirilmistir bilirsiniz belki o da ayri bir mesele. belirtmek isterim ki kavi asireti belirli yörelerinde diyeyim artik o yerlerde egitime büyük önem verilir sadece bizim köyde her evde en az 2 tane üniversite ögrencisi vardir. ve kavi asireti kendini bilen insanlarin birlestigi topluluktur. ayrica bu da gurur vericidir. son bir not olarakta büyüklerimiz horasandan yola cikip buralara geldigimizi belirtirler bu da ayri bir konu. vallahi karisik bir durum bu kavi asireti ne diyeyim daha fazla :).

Selam dostum.. Ben bir Corumlu olarak, ayni asiretten (kavi) oldugumu belirtmek istiyorum..
bana bu asiret hakkinda daha derin bilgi verebilirsen memnun olurum.. mesela.. tam olarak hangi köyler bu asirete bagli.. nerden gelmisler, ne zaman gelmisler.. adiyamandan nereye göc etmisler.. kimileri asimile olmus vs.

bizler büyük ihtimal mazgirt'ten gelmisiz 200 - 300 sene önce..

Berucavan
13.01.2007, 10:55
adıyamanın % 60 dan fazlası alevidir. çok fazla alevi köye sahiptir ve kendilerine sahiptirler. buradaki gerçek dedelerimiz harika insanlar olup taliplerine doğru yolu göstermektedirler. hele birde GARİP dede vardırki tanımanızı isterdim.

aliergin02
14.01.2007, 22:13
evet adıyaman aleviliği var yüzde 60 yakın ama aleviliği bilmeyen yaşamayan gençlik

vallahi ben girik köyündenim okudukça kafam karşyorkürtmü türkmü ne olduğumuzu bulamak yardımlar

ben de adıyaman girik köylüsüyüm ama kafam karşyor allah aşkına ne olduğumuzu kim bilecek kürtmü türkmü deli olacam ya

adıyamandaki alevi sayısının netliği yok ama şunu söyleyebilirim ki adıyaman merkezhemen hemen %40 falan ama dağ kesimi tamamen alevidir neden anlamayadım ovalarda hep süni kesim bizler ise hep dağ taş uzak yerlerdeyiz bencede arkadaşların dediği gibi en cok camii bulunan il adıyaman demeki buda süni kesimin fazlalığına önem veryo
artı olarak bence artık özümüzü tamamen kaybetme noktasınsnda soylar karışmiştır ben bile süni kızla evliyim ailemizde sünilerden fazla evli olan var bu yüzdende alev,ilik sünilik kavramı bizler için bişey ifade etmyor

Gümüşkaşlı
15.01.2007, 23:28
adıyamandaki alevi sayısının netliği yok ama şunu söyleyebilirim ki adıyaman merkezhemen hemen %40 falan ama dağ kesimi tamamen alevidir neden anlamayadım ovalarda hep süni kesim bizler ise hep dağ taş uzak yerlerdeyiz bencede arkadaşların dediği gibi en cok camii bulunan il adıyaman demeki buda süni kesimin fazlalığına önem veryo
artı olarak bence artık özümüzü tamamen kaybetme noktasınsnda soylar karışmiştır ben bile süni kızla evliyim ailemizde sünilerden fazla evli olan var bu yüzdende alev,ilik sünilik kavramı bizler için bişey ifade etmyor

slm aliergin tokatlıyım ama yazdıklarını okudumda çok önemli şeylerden bahsetmişsin evet adıyamanda sünni çok alevile göre bizimkiler hep kaçmışlar dağa taşa doğru bide sünni kızla evli olduğunu yazmıssın işin farkındasında özünün kaybetme noktasında olduğunuda belirtmissin valla kutlarım seni farkında olduğun ve açıkça paylaştığın çokta normal bişi sünni alınıp veya sünniye kız verildiyse çokta artık zıt karşılanmaya bilir.için tekrar teşekkür edrim

Ali sağlam
19.01.2007, 12:41
canlar Adıyaman Merkeze bağlı iki Alevi köyü ben söyleyeyim.
Karaağaç köyü ve Çamyurdu köyü.bu iki köyde zaza Alevileridir.Bu köyleri sutv de 17 ocak 2007 de saat 13:30 da seyrettim.Karaağaç köyünde birde semah döndüler.Zazaca semah okudular.Tabiki ben zazaca bilmediğimden anlayamadım ama seyrettim o canları .Önemli olan bizim kardeşlerimiz olması.saygılarımla.

Berucavan
19.01.2007, 14:04
[QUOTE=Ali sağlam;338579]canlar Adıyaman Merkeze bağlı iki Alevi köyü ben söyleyeyim.
Karaağaç köyü ve Çamyurdu köyü.bu iki köyde zaza Alevileridir.Bu köyleri sutv de 17 ocak 2007 de saat 13:30 da seyrettim.Karaağaç köyünde birde semah döndüler.Zazaca semah okudular.Tabiki ben zazaca bilmediğimden anlayamadım ama seyrettim o canları .Önemli olan bizim kardeşlerimiz olması.saygılarımla.[/QUOTE

onlar zaza alevileri değiller.

dilket
19.01.2007, 14:30
Selam dostum.. Ben bir Corumlu olarak, ayni asiretten (kavi) oldugumu belirtmek istiyorum..
bana bu asiret hakkinda daha derin bilgi verebilirsen memnun olurum.. mesela.. tam olarak hangi köyler bu asirete bagli.. nerden gelmisler, ne zaman gelmisler.. adiyamandan nereye göc etmisler.. kimileri asimile olmus vs.

bizler büyük ihtimal mazgirt'ten gelmisiz 200 - 300 sene önce..

Benim bilgim kadarıyla Kavi aşireti horasan ve çevresinden gelen kabilelerden oluşuyor, küçük bir kısmı da aşağı mezopotamya bölgelerinden geldikleri söylenir. Kavi aşiretine mensup olan köyler ise; hepsinin isimlerini tam olarak bilmiyorum ama Kömür köyüne yakın olanlar, tahminimce 30-40 km uzaklığa sahip olan köyler diyebiliriz. Kömür Köyü ise; dağ yamacına kuruludur. Daha öncesinde dağların en kuytu yerlerinde olduğunu düşünüyorum / en azından biliyorum/ zamanla dağların en çetin yerlerinden daha düzgün yerlere yerleşilmiş. Ne zaman geldikleri ben bilemiyorum belki 300 belki 400 sene evvel tarihin zamanını burada ben bulamadım o yüzden araştırıp sormaya çalışıyor bilenlerin anlatabildikleri kadar bende öğrenmeye çalışıyorum. Kavi aşiretiyle ilgili önemli bir çalışma yapılmış ve kitaplaştırılmış bu kitabı bulabilirsem sizlerle paylaşmak için zaman kaybetmeyeceğime emin olabilirsiniz. Son olarak Kavi aşretinin önemli bir çoğunluğu alevidir sunni olanlarsa benim görüşümce ova geçip diğer insanlarla ilişkiler kurmaları onlardan etkilenmeleri Kavi aşiretinin içerisinde zamanla sünnileride yerleştirmiş.

Nemrut1980
20.01.2007, 16:34
adıyamanın % 60 dan fazlası alevidir. çok fazla alevi köye sahiptir ve kendilerine sahiptirler. buradaki gerçek dedelerimiz harika insanlar olup taliplerine doğru yolu göstermektedirler. hele birde GARİP dede vardırki tanımanızı isterdim.

Merhaba Berucavan.Benim alevi dedesi bir akrabam var adıyamanda.Garip dede.Babamın teyzesinin oğlu.Dilforoz ablanın kardeşi mi bahsettiğin kişi?

AleviKürt
21.01.2007, 17:25
Benim bilgim kadarıyla Kavi aşireti horasan ve çevresinden gelen kabilelerden oluşuyor, küçük bir kısmı da aşağı mezopotamya bölgelerinden geldikleri söylenir. Kavi aşiretine mensup olan köyler ise; hepsinin isimlerini tam olarak bilmiyorum ama Kömür köyüne yakın olanlar, tahminimce 30-40 km uzaklığa sahip olan köyler diyebiliriz. Kömür Köyü ise; dağ yamacına kuruludur. Daha öncesinde dağların en kuytu yerlerinde olduğunu düşünüyorum / en azından biliyorum/ zamanla dağların en çetin yerlerinden daha düzgün yerlere yerleşilmiş. Ne zaman geldikleri ben bilemiyorum belki 300 belki 400 sene evvel tarihin zamanını burada ben bulamadım o yüzden araştırıp sormaya çalışıyor bilenlerin anlatabildikleri kadar bende öğrenmeye çalışıyorum. Kavi aşiretiyle ilgili önemli bir çalışma yapılmış ve kitaplaştırılmış bu kitabı bulabilirsem sizlerle paylaşmak için zaman kaybetmeyeceğime emin olabilirsiniz. Son olarak Kavi aşretinin önemli bir çoğunluğu alevidir sunni olanlarsa benim görüşümce ova geçip diğer insanlarla ilişkiler kurmaları onlardan etkilenmeleri Kavi aşiretinin içerisinde zamanla sünnileride yerleştirmiş.

bilgiler icin cok cok tesekkür ederim. bu calismanin ismini biliyorsan ben de aramaya calisirim. beni bu konu hakkinda haberdar edersen cok cok sevinirim.

pircan
21.01.2007, 17:52
Canlar adıyaman alevisi oldukça vardır geneli köylerde barınmaktadır.kesin olarak alevilerin nekadar oldugu anlaşılamaz bunun nedenide biz aleviler olarak her toplumumda kimlimiğinizin açıklanmasını istemeyiz.Tabi ki bu kaygılardan kurtulmalıyız bu topluma kendimizi kabul ettirmeliyiz.pir can

xolxol_12
21.01.2007, 18:45
Polattaş soyadını tanıyan yok mu?? Bu nasıl adıyaman kardeşliği =) VArsa alevi olup olmadığını sölesin bna teşekkürle.

Berucavan
22.01.2007, 10:27
Polattaş soyadını tanıyan yok mu?? Bu nasıl adıyaman kardeşliği =) VArsa alevi olup olmadığını sölesin bna teşekkürle.

ben tanımıyorum ama sizin için araştıracam ok

Nemrut1980
22.01.2007, 10:40

Ben çok iyi tanıyorum ama sana söylemem:)Adamı vurmayacağın ne malum:)...Tanıdığım bu kişiler alevidir ama senin sorduğun kişiler midir, bilemem...Kişi ismi veremem, kusura bakma, bu özele girer...Hoşçakal

mimesis
09.02.2007, 13:43
Arkadaşlar, merkeze bağlı Yaylakonak Belediyesi var. Eskiden köydü ve adı Balyan'dı. Orası da Alevi köyüdür. Ben oralıyım. Bilgilerinize sunulur.

cemgil inan
13.02.2007, 13:49
merhaba canlar adıyaman nufusunun % 60 değil, % 30 civarı alevidir. adıyaman merkez köyleri ve çelikhan ilçesinin köylerinin hemen hemen hepsi alevi köyleridir. kahta ,gerger ,sincik ,besni ağırlıkta olarak sünni yerleşim yerleridir. araştırma kitaplarındada adıyamandaki alevi oranının % 30 civarı olduğu görülür. malatyada da bu oran %30 lardadır.

Berucavan
13.02.2007, 13:53
merhaba canlar adıyaman nufusunun % 60 değil, % 30 civarı alevidir. adıyaman merkez köyleri ve çelikhan ilçesinin köylerinin hemen hemen hepsi alevi köyleridir. kahta ,gerger ,sincik ,besni ağırlıkta olarak sünni yerleşim yerleridir. araştırma kitaplarındada adıyamandaki alevi oranının % 30 civarı olduğu görülür. malatyada da bu oran %30 lardadır.

arkadaşım yanılıyosun % 60 alevidir. adıyamanın

Şoreş
13.02.2007, 13:55
% 60'lık Nüfus Merkezde mi ? Yoksa Köylerin oranı mı ?

Berucavan
13.02.2007, 14:10
her ikisi bir arada adıyamanda alevi kesim daha çok köylerede bulunmakta.yeni yeni merkeze göçler başladı. özellikle ovada çok fazla alevi köyleri bulunmakta.dağlara çıktıkça azalmakta
ama şu bir gerçek % 60 alevi yaşamaktadır.

cemgil inan
14.02.2007, 01:13
adıyaman bulam ve çevre köylerinin gelenek,görenek,inanç yapıları,ocakları,ziyaretleri ve dedelik yapıları hakkında bilgi verirseniz çok sevinirim canlar. vereceğiniz bu bilgiler gaziantep üniversitesinde okuyan bir arkadaşımızın bitirme projesi konusu olduğundan bu konu hakkında yardımcı olursanız sevinirim.

xolxol_12
07.03.2007, 13:02
Peki Polattaş Soyadını duyan warmı Adıyaman merkezden ?

Emo84
07.03.2007, 15:08
besnide baya alevi yasiyor

son secimlerde hemen hemen chp aldi... garanti bu oylar alevilerdendir

Berucavan
07.03.2007, 15:11
Peki Polattaş Soyadını duyan warmı Adıyaman merkezden ?

evet arkadaşım polattaş soyadında aile var. alevilerde
umarım yeterli olmuştur.

mdent
02.04.2007, 20:16
selam değerli canlar
adıyaman güneydoğu anadolu bölgesinde yoğun olarak alevi nüfus barındıran tek il.hem kürt hemde türk aleviler karışık olarak yer almasına rağmen özellikle türk olan yada türkçe konuşan aleviler adıyamanın batısında gölbaşı ve besni ilçelerinde bulunurlar
adıyamanın kuzey ve güneydoğusunda ise yoğun olarak kürt yada kürtçe konuşan alevi köyleri yer alır.kahta (iki köy hariç) samsat gerger sincik ilçelerinde hemen hemen hiç alevi köyü bulunmamaktadır.

bundan 100 yıl yada daha önce alevi nüfusun yoğun olarak %60 ddolayında olarak tahmin edilmesine rağmen günümüzde asimilasyon şehirleşme sunni eş ile evlenme büyük şehirlere göç ve adıyamanın güneyinde ovaya doğru yerleşme sonucu bu oran ciddi oranda düşmüş tahminen %35 ler civarına gerilemiştir.bütün bunlara rağmen adıyamanda hatırı sayılır alevi vardır ve il bazında etkileri sürmektedir örneğin ramazan orucunda adıyamanda bir çok yerde rahatça yemek yiyebilirsiniz lokantalar genelde açıktır ve modernleşme anlamında aleviler öndedir
il merkezinde genelde sunnilerle karışık olarak yaşanmasına karşılık bazı mahallelerde yoğunlaşma vardır ve alevi geleneği olan kirvelik sağdıçlık gibi olgular kuvvetlidir

adıyamanda asimilasyon ciddi boyutta olup özellikle adıyaman kuzeyindeki dağlarda yerleşmiş olan "kav" aşireti köylerinde daha belirgindir genelde sunnileşenler bu aşirettendir
adıyaman il merkezinin kuzey batı dağlarında yerleşen "hıdısor" aşireti ise hemen hemen hiç sunnileşmemiş hala asimialsyona yoğun olarak direnç göstermektedirler
köken olarak alevi olan bir çok aşiret ise mesela "rumiler". bu aşirete ait yaklaşık 8 köy olmasına rağmen yarı yarıya sunnilşemişlerdir(gölpınar tırıntıl hasancık(kısmen rumi) alevi olarak balaban tamamen alevi bu aşretin diğer mensuplarının antepte araban yavuzelinde olduklarını duymuştum
il bazında kuzeyden güneye ve doğuya gittikçe alevi nüfus ciddi anlamda azalmaktadır
adıyama çelikhan ilçesinde bulamda (pınarbaşı) ünlü ahuiçen ailesi bulunmaktadır ve alevi dedelerimiz genelde burada yaşarlar

adıyamanda şehir merkezinde bir çok mahalle yoğun alevi nüfüs içerir örnek:harhar karapınar yunusemre mahalleri başta olmak üzere ama hemen hemen bütün il merkezindeki mahallelerde vardır ve sunni lerle içiçedirler
adıyaman merkeze bağlı iki büyük aşiret KAV ve HIDISOR köyleri
kav köyler alevi sunni karışık ve çoğu akraba genelde kız alıp verme konusunda fazla problem yaşanmaz
bu köyler başlıca:kömür kasabası (buna bağlı hasanka hinot male usuv male hırıye narince nin tamamı alevi olmakla beraber omeran male berdu ve kömürun kendisi ise karışık)
girik(boğazözü) sarmikan bahçe kozan yedioluk ağaçkonak şeğmiran ağçik dol(çamlıca) gedik hozik karahöyük elif şığbor ve hıdısor tarafında olup köken olarak kav olan balyan köyleri tamamen alevi
terman kızılcapınar hozirin sarıharman köyleri kısmen alevi
hıdısor aşretini oluşturan en az 15-20 köy tamamen alevi bunlar başlıca:pişinik akçalı ahmethoca ferikan kındırali kızılcuk yarmakaya(çakal) kulluk reş ilk etapta hatırladığım köyler
kahta ilçesinde ise iki köy tek alevidir bunlar susan ve bizirin son senelerde kahtaya çok yakın olduklarında mahalle statüsü almış olup bu köylerde fazla genç bulunmamaktadır çoğu istanbula ve yurtdışına yerleşmiştir köken olarak hıdısor aşiretine mensup olduklarını duymuştum
bunların dışında gölbaşı çelikhan başta olmak üzere besni ve tut gibi llçelerinde alevi köyleri bulunmaktadır onların isimlerini tam bilmiyorum

çelikhanda:bulam(pınarbaşı)kasabası recep mestan ve yakınlarında irili ufaklı çok saıyda alevi köyü bulunmaktadır

bir çok köyün ismini bilmediğimden ilk etapta aklıma gelen köyleri söyleyebildim katkı yapacak arkadaşlar olursa sevinirim bu arada çoğunun türkçe ismini bilmiyorum o nedenle esas isimlerini yazabildiğim kadarıyla yazdım bunun için özürlerimi sunarım

bolatbaba
02.04.2007, 22:15
Ben tokat doğumluyum ama adıyamanı kendi memleketimden daha çok severim yaklaşık 15 yıl adıyamanda kaldım tüm ilçe ve ilçelere bağlı köy ve mezralarına en az bir kere gittim görmediğim yerleşim yeri kalmadı diyebilirim şöyle gözümün önünde bir geçirdim tahminim nufusunun yüzde 25 civarı alevidir ve kendilerini alevi olarak tanıtırlar adıyaman ilçe merkezinin güneyinde alevi köy yoktur kuzeyinde yüzde 50 alevi köyüdür hıdısor aşireti merkez ilçenin kuzeyinde ve tamamı alevidir balyan lılar aynı bölgede tut ilçesi tarafında dır tamamı alevidir kavi aşireti kuzeyde bulunanlar çoğunluk alevidir kahta tarafında bulunanlar alevi deyildir samsat ve gerger ilçelerinde alevi yoktur tut besni gölbaşı çelikhan da yoğun kahtada 3 köy vardır arzu eden can varsa tüm alevi köylerini yazabilirim bir arkadaş polattaş soy ismini sormuş kavi aşıretinde polattaş soyadı var tanıdıklarımda var
burdan adıyamanlı canlara selam ediyorum hepsini hasretle kucaklar sevgi ve saygılar sunarım

Berucavan
04.04.2007, 12:41
arkadaşlar çok güzel anlatmışsınız yüreğinize sağlık...
sizden bir isteğim olacak... mümkünse bana adıyamanda yaşayan dede lerin isimlerini verirmisiniz?

bolatbaba
04.04.2007, 17:35
benim bildiğim kındırali köyünde kamber dede vardı öldü bulamlı büyükşahin dede ocağıdır dolaşlar elifili dede ocağıdır hatırlayamadım ismini karapınarda bir dede vardı ayrıca şehbur ziyaretine malatyadan gelen hüseyin dede vardır.ayrıca çelikhan ulubaba ziyaretinde hıdısor aşiretince yapılan cem ve şenlikleri harika olur ziyaretin yolunu yapmak bize kısmet olmuştu orada yetişen geven ler sanırım dünyanın başka bir yerinde yoktur renkleri ve küre şeklindeki duruşları insanı büyüler güzelliktedir.

isyan_atesi4268
12.04.2007, 15:58

Yok canım daha neler!.Adıyaman'da o kadar Alevî ne arar.Adıyaman Dinci sağın kalelerinden biridir.Lütfen çok fazla atmayalım. :)

Şoreş
12.04.2007, 16:01
Yok canım daha neler!.Adıyaman'da o kadar Alevî ne arar.Adıyaman Dinci sağın kalelerinden biridir.Lütfen çok fazla atmayalım. :)

Emin olmadığın konu hakkında neden yorum yaparsın..
Adıyamanın Köylerinde çok fazla Alevi var, bu bilinen bir gerçektir.
Tunceliden göçen Koçgiri Köyleri, Ağucenliler, Kavililer vs. vardır Adıyamanda..:)
Ortada bir abartma yok ama Doğu Şafi Kesimin yoğun olduğu bir Yörede, Adıyamanda çok Alevi Köyü var diyebiliriz..

isyan_atesi4268
12.04.2007, 16:03
Emin olmadığın konu hakkında neden yorum yaparsın..
Adıyamanın Köylerinde çok fazla Alevi var, bu bilinen bir gerçektir.
Tunceliden göçen Koçgiri Köyleri, Ağucenliler, Kavililer vs. vardır Adıyamanda..:)
Ortada bir abartma yok ama Doğu Şafi Kesimin yoğun olduğu bir Yörede, Adıyamanda çok Alevi Köyü var diyebiliriz..

Ben Adıyaman'da Alevî yok demedim ki!.Sadece %60 Alevî yok dedim.Evet haklısın Adıyaman Doğu'da en fazla Alevî'nin olduğu yerlerden biridir ama o kadar Alevî'de yoktur.

Emo84
12.04.2007, 16:12
25-35% arasinda ... 25% bile olsa dahada büyük bi rakam..ciddi nüfüsü varmis orda..iyi iyi

isyan_atesi4268
12.04.2007, 16:14
25-35% arasinda ... 25% bile olsa dahada büyük bi rakam..ciddi nüfüsü varmis orda..iyi iyi

Evet haklısın can.Dediğin gibi bir rakamdır.

murat222
13.04.2007, 14:20
adıyamanın %35 i alevidir diye düşünüyorum daha fazla olabilir ama daha az olamaz.

dilket
13.04.2007, 17:29
Benim tahminlerime göre de %30-35 arası alevi nüfusu vardır. en kötü ihtimal belki %30 olabilir..

lion12
14.04.2007, 05:50
Adıyaman da oran nedir bilmiyorum tam olarak ancak alevi köylerinin olduğunu bende duymuştum.

Berucavan
14.04.2007, 08:45

adıyamanı gördünüz mü? adıyamanda yaşadınız mı?
nasıl olurda böyle bir yorum yapabiliyosunuz?

Berucavan
14.04.2007, 09:10
adıyaman daki alevi köyler....

Kındırali Köyü

Payamlı Köyü

Aşağı Ve Yukarı Kuşakkaya

Bulam

Karagöl Köyü

Börgenek Köyü

Beşkoz Köyü

Burunçayır Köyü

Çok Pınar Köyü

Tek Pınar Köyü

Paşa Mezra Köyü

Azikan Köyü

Ahmet Hoca Köyü

Ağ Diken Köyü

Ordu Köyü

Duru Kaynak Köyü(pişnik)

Çam Gazi Köyü

Kara Ağaç Köyü

Kırklı Köyü

Dar Doğan Köyü

Beseri Köyü

Dolmaz Köyü(dolmazi)

Külüm

Elmalı Köyü

Koşin Köyü

Kızılcık Köyü

Kırğı Köyü

Yalankoz Köyü

Balıkburnu

Karahöyük

Sarıharman

Dikilcik

Girik

Akçalı

Koru

İncekoz

Zivar

Yeşilyurt

Dandırmaz

Yaylakonak

Güneşli

İpekli

Doğanlı

Zorköy

Kömür

Uzunköy

Recep

Yedioluk

Gökçay

şuan aklıma gelen köyler bu kadar....

not: hepsi bu kadar değil....

mdent
14.04.2007, 10:23
sevgili Berucavan eline sağlık yeni isimleriyle çok güzel olmuş
buna hemen ağaçkonak,çamlıca(dol köyü),ürgüç(urfa yolu üstü),kozan ,sarmikan, artık kahtada mahalle statüsüne girmiş ama hala köy olan bizirin, susan köylerini de ekleyelim
tabi bu saydıklarına bağlı bir çok mezra var isimlerini yerel dille çoğunu biliyorum ama yazmak zor oluyor
mesela girik köyü boğazözü diye geçer buna bağlı iki mezra var
yedioluk köyüne bağlı en az 3 mezra var(bahçe haşikan gibi)

tabii bunadan hariç şehre yerleşmiş ciddi bir alevi nüfus var

startend
25.04.2007, 14:17
Merhaba arkadaşlar
Ben adıyaman Rumi Aşireti hakkında bilgi almak istiyorum
Bu aşiretten olan varsa buraya yazarsa sevinirim.

sonıc
01.05.2007, 15:12
Merhaba arkadaşlar
Ben adıyaman Rumi Aşireti hakkında bilgi almak istiyorum
Bu aşiretten olan varsa buraya yazarsa sevinirim.

Adiyaman'da rumi aşireti yok.ama kazalarda varsa bilemiyorum çünkü hiç duymadım Adıyaman'da alevi Aşiretlerden sadece Hıdısor ve kavu aşireti vardır.

cangüdaz
01.05.2007, 22:44
evet öncelikle özür dilerim .bahsettiğim köylerin tamamı alevidir. belli bir araştırma yapmadım ancak hem adıyamanlı olmam hemde okuduğum bir kaynaktan biliyorum.

sevgili can benim adıyamanlı alevi bir arkdaşım var.adıyamanın girişinde bölge trafiğin olduğu yerde köyleri.adını bilmyrm ama o köyde alevi.onların köyü.sen biliyrmsn orayı?adını blyrmsn yani?çıkarabldn mi?hatta arkdşmn soyadı tanrıverdi.

sonıc
02.05.2007, 10:33
sevgili can benim adıyamanlı alevi bir arkdaşım var.adıyamanın girişinde bölge trafiğin olduğu yerde köyleri.adını bilmyrm ama o köyde alevi.onların köyü.sen biliyrmsn orayı?adını blyrmsn yani?çıkarabldn mi?hatta arkdşmn soyadı tanrıverdi.
bölge trafiğe en yakın köyler AĞDİKAN,ÇAMGAZİ ve YARMAKAYA'dır.Bu köylerin üçüde alevi köyüdür...Arkadaşının soyadı Tanrıverdi ise kesin köyü BÖRGENEK'tir tanrıverdilerin büyük çoğunluğunu tanırım.ama onların köyü diğer saydığım köylere oranla bölge trafiğe daha uzak düşmektedir..

cangüdaz
05.05.2007, 18:24
bölge trafiğe en yakın köyler AĞDİKAN,ÇAMGAZİ ve YARMAKAYA'dır.Bu köylerin üçüde alevi köyüdür...Arkadaşının soyadı Tanrıverdi ise kesin köyü BÖRGENEK'tir tanrıverdilerin büyük çoğunluğunu tanırım.ama onların köyü diğer saydığım köylere oranla bölge trafiğe daha uzak düşmektedir..

sevgili can arkdaşımın köyünün ismi karagöl köyüymüş.hiç duydun mu adını bilmyrm?ama bu yeni ismi sanırm.eski ismi de var demişti bir ara hatırlamıyrm maalesef onu :-( arkdşmn adı hüseyin tanrıverdi edebiyattan mezun oldu.

sonıc
09.05.2007, 20:37
sevgili can arkdaşımın köyünün ismi karagöl köyüymüş.hiç duydun mu adını bilmyrm?ama bu yeni ismi sanırm.eski ismi de var demişti bir ara hatırlamıyrm maalesef onu :-( arkdşmn adı hüseyin tanrıverdi edebiyattan mezun oldu.
evet arkadaşının köyü yukarıda belirtmiş oldugum köylerden AĞDİKAN köyüdür o köy halkının tamamına yakınını tanırım.nedendir bilinmez ama bizim buraların köylüsü köyünün gerçek ismini söylemekten utanır.bunun en büyük nedeni sosyetik görünmeye çalışmak galiba.Keşke neysek o olmaya çalışsak....saygılar

mdent
13.05.2007, 20:49
sevgili sonic
adıyamanlıolup plmadığını bilmiyorum ancak eksik bilgin var
benim baba tarafım kav anne tarafım rumi dir
en az 10 tane rumi köyü bilirmki çoğu hemen adıyamanın guneydogusunda yer alır bu köylerin bir kısmı karmadır yani tamamı alevi olmasına ragmen kav ile karısıktır
en bariz örnek ipekli(elif) karahöyuk balaban tamamı alevi rumilerinde olduğu köylerdir
ancak rumi olup hemen hemen tamamı sunni olmuş gölpınar dışbudak köyleri
sunni alevi karışık ve rumilerin oldugu koyler ise sarıharman terman kuştepe kızılcapınar vs...
anne taraım tamamen rumi olup hep antepte akrabalrının olduğunu söylerler ve kürtçe ismi karadağ (çye reşa)dir
ayrıca nufus konusunda daha önce yazdım yaklaşık 75-100 yıl önce alevi sunni oran %50 civarlarında iken günümüzde görece olarak asimile olanlardan sonra yaklaşık%35 civarındadır
daha önceki mesajımı okursanız detayı vardır
alevi köylerimi çoktur artık şehir hayatındada yer aldık

sonıc
14.05.2007, 21:58
sevgili sonic
adıyamanlıolup plmadığını bilmiyorum ancak eksik bilgin var
benim baba tarafım kav anne tarafım rumi dir
en az 10 tane rumi köyü bilirmki çoğu hemen adıyamanın guneydogusunda yer alır bu köylerin bir kısmı karmadır yani tamamı alevi olmasına ragmen kav ile karısıktır
en bariz örnek ipekli(elif) karahöyuk balaban tamamı alevi rumilerinde olduğu köylerdir
ancak rumi olup hemen hemen tamamı sunni olmuş gölpınar dışbudak köyleri
sunni alevi karışık ve rumilerin oldugu koyler ise sarıharman terman kuştepe kızılcapınar vs...
anne taraım tamamen rumi olup hep antepte akrabalrının olduğunu söylerler ve kürtçe ismi karadağ (çye reşa)dir
ayrıca nufus konusunda daha önce yazdım yaklaşık 75-100 yıl önce alevi sunni oran %50 civarlarında iken günümüzde görece olarak asimile olanlardan sonra yaklaşık%35 civarındadır
daha önceki mesajımı okursanız detayı vardır
alevi köylerimi çoktur artık şehir hayatındada yer aldık

dostum ben adıyamanlıyım işim gereği merkeze bağlı olupta gitmediğim köy hemen hemen yoktur terman,elifi,kızılcapınar vs..istersen hepsinin yerini bile tarif edebilirim ancak rumi aşiretini ilk olarak burda duyuyorum.doğru söylüyorsundur bundanda şüphemde yok ama ben duymadım...

mdent
14.05.2007, 23:57
sevgili sonic
elifi terman yada kizilcapinara gidersen orada sor hepsi sana soyleyecektir
yogun olarak karahoyukte yasarlar
ama daginik olarak elifi terman sariharman kustepe eskiden trintil hasancik
ve urfa yolu uzerinde balaban gibi
tamamen sunnilesmis olan disbudak golpinar koyleri mesela golpinar agasi bekir agaoglu disbudakta ozturkler
biraz arastirsan hemen ortaya cikar
fazla ozel gilgi problem olur sanirim bu kadar yeter
tekrar konusalim bu konuda
adiyamanda geller -inlice-mesela tamamen sunnilesmis ama tamami kav asireti ve hinotludurlar en az 10 koy ve bir belde
asimilasyon cok hizli olmus maalesef

sonıc
15.05.2007, 16:27
sevgili sonic
elifi terman yada kizilcapinara gidersen orada sor hepsi sana soyleyecektir
yogun olarak karahoyukte yasarlar
ama daginik olarak elifi terman sariharman kustepe eskiden trintil hasancik
ve urfa yolu uzerinde balaban gibi
tamamen sunnilesmis olan disbudak golpinar koyleri mesela golpinar agasi bekir agaoglu disbudakta ozturkler
biraz arastirsan hemen ortaya cikar
fazla ozel gilgi problem olur sanirim bu kadar yeter
tekrar konusalim bu konuda
adiyamanda geller -inlice-mesela tamamen sunnilesmis ama tamami kav asireti ve hinotludurlar en az 10 koy ve bir belde
asimilasyon cok hizli olmus maalesef
Valla sayende bi aşiretimizi daha keşf etmiş oldum.bizim yaşlılardan bi kaçına sordum doğru rumi aşireti var dediler. ama gençlerden bilen olmadı.bu aşireti bilmeyenlerin çoğunlukta olduguna bakılırsa bilmemekte biraz kendime hak veriyorum doğrusu...aydınlattığın için teşk..

mdent
15.05.2007, 20:59
rica ederim
herseyi bilmek zorunda degiliz zaten
adiyamanda guneydogudaki cok kuvvetli asiret baglantisi yoktur ama sonucta insanlar yakinlarini bilmek ister
ve adiyamnadaki asiret olayi sadece tanim amaclidir
romi asireti de bunalrdan bir tanesi
hep antepte karadagda akrabalariomiz oldugunu duydugumdan merak ettim ve sonucta gercekten varmis
oradakiler turkce konusuyor ve ilginc bir konu
ustelik adiyamanda en fazla asimile olmus sunnilesmis romi asiretidir
sonra kav asireti gelir ama sukurki hala alevi kizilbas kalmis ailelerde
koyler var
bunun icin kokleri arastirmak gerek mesela adiyamandaki romiler nasil kurtlesti ve sunnilesti
gibi....
sevgili sonic romileri arastirirsan adiyamanda yukarida bahsettigim koylerde yogun olarak yasadigini farkedeceksin aslinda cok bilinen aileler de var ama fazla ozel bilgi olmasin diye sisim vermek istemiyorum
yukarida yazdiklarimi bir daha gozden gecirirsen orada yazdim

sonıc
16.05.2007, 14:08
ustad rumileri araştırmama gerek yok çünkü köy olarak çok iyi bilirim örneğin kızılcapınar alevi,sünni karışık olup sünnilerinin büyük çoğunluğu son derece ayrımcı,yobaz ve tehlikelidir.ön yargılı davranmıyorum gerçek bu.mesala kömür tarafıda karışıktır ancak ayrımcılık söz konusu değildir.ve bu kavu bölgesi alevilik söz konusu oldugunda bizim aşiret olan hıdısordan daha çok bağlıdır.coğrafi konumuda çok güzel eskiden girik çayında yüzmeye giderdik ondan dolayı çok giderdim oralara...

mdent
16.05.2007, 16:13
:)))))
girik benim koyum
eskiden selale vardi ben kucukken sanirim 1990 li yillarin basinda yikildi
balik da cok olurdu

murat222
16.05.2007, 16:48
besni kesmetepe kasabasının yarısı alevidir.

erdal3402
08.01.2008, 19:56
mrb saydığın köylerin haricinde daha bilmediğin ve saymadığın köylerde var susan bızirin ve bu köylerin yüzde altmışı değil yüzde yüzü alevi köyleridir ben kendim yediolukluyum

erdal3402
10.01.2008, 13:06
arkadaşlar kusura bakmayın ama adıyamanda saydığın köylerin haricindede alevi köyleri var vede bu köylerin hepsi alevidir

Kuzey Egeli
10.01.2008, 13:18
Çok şaşırdım bu kadar bu oran yüksek mi.Benim Adıyamanlı arkadaşlarım vardı.Onların hangi köylü oldugunu hatırlamıyorum,Gülümser,Mahmut neredesiniz? Muğla üniversitesi,den hatırladınız mı?

şivan_zeynal
17.01.2008, 14:24
SELAM CANLAR NASILSINIZ BENİMLE TANIŞMAK İSTEYEN BAY VE BAYAN ARKADAŞ VARSA BENİ BU SİTEDEN BULABİLİR(MSN)deniz-1008@hotmail.com iyi günler

şivan_zeynal
18.01.2008, 13:30
BENCE ADIYAMANDAKİ TEK ALEVİ KÖY MESTAN

erdal3402
22.01.2008, 17:15
öncelikle mrb canlar
bahsettiğiniz şekilde adıyaman nufusunun yüzde altmışı alevi köyleridir bir diğer soruda arkadaşın biri sormuş kav demiş o kav değil kavodur bu yedi sekiz köyü içine alan bir aşiret yerleşkesidir ama esas kavo yedioluktur kürtçe olarakta şeğmiran köyüdür canlar bilgilerinize sunarım bende adıyamanlıyım ve yediolukluyum yani kawo aşiretindenim

murat222
31.01.2008, 16:35
ADIYAMAN ALEVİ KÖYLERİ:77

MERKEZ:55 köy
Atakent beldesi(karışık),Kömür kasabası,Yaylakonak kasabası, Ağaçkonak köyü, Ahmethoca, Akçalı, Akhisar, Ataköy, Aydınoluk, Bağlıca, Boğazözü, Börgenek,Büyükkırıklı,
Çamgazi, Çamlıca, Çamyurdu, Çatalağaç,Dağkuyucak (karışık), Dandırmaz, Dardağan,
Davuthan, Doğanlı, Durukaynak, Ekinci, Elmacık(karışık), Gökçay, Göztepe, Güneşli,
İpekli, Karağaç, Karaköy, Karahöyük, Karakoç, Kayacık, Kayaönü, Kındırali, Kızılcahöyük,
Kızılcapınar(karışık), Koru köyü, Kozan, Kuşakkaya, Kuştepe (karışık), Lokman (karışık), Mestan, Oluklu, Paşa Mezra köyü, Payamlı, Sarıkaya, Tekpınar, Uzunköy,Varlık ,Yarmakaya,
Yayladam,Yazıbaşı, Yedioluk

BESNİ:9 köy
Kesmetepe kasabası (karışık), Köseceli köyü (karışık), Akkuyu köyü, Akpınar, Beşkoz, Burunçayır, Gümüşlü, Karalar, Konuklu,

ÇELİKHAN:4 köy
Pınarbaşı kasabası, Aksu köyü, Recep köyü, Köseuşağı

GÖLBAŞI:7 köy
Çelik, Haydarlı, Yarbaşı, Yeniköy, Çatalağaç, Savran (karışık),Aktoprak

KAHTA:2 köy
Ortanca (susan),Bizirin

Liste çoğaltılabilir..

AnGeNehM
31.01.2008, 17:26
Syn murat222

Açmış olduğunuz konu zaten forumumuzda mevcuttu ve mevcut olan konu ile birleştirdim.
Konu açarken arama butonunu kullanalım.
Zaten sabit bir konu halinde Adıyamandaki Alevi köyleri topiğimiz mevcuttu.

furkan
20.02.2008, 21:23

[B]NOT:ADIYAMAN NUFUSUNUN %30 NA YAKINI ALEVİ OLDUĞU SÖYLENMEKTEDİR
karahuyuk.kızıncapınar karışık. halbırcı kayacık pişinik dilikan (uzun köy) akçal azikan dandırmaz SAKALI koruk malevere banigezye kor

fırat_27
25.02.2008, 15:02
slm ben fırat aslında ben bu sıteye romı aşiretını arastırmak ıcın gırdım cunku bende bır romıi aşiretındenım msj gonderecektım ama uye olunmadan gonderemıyorum ondan uye oldum ama bır alevi olarakda uye olmaktan menunum ..

furkan
26.02.2008, 16:55
can aynı yeri kasdediyor olabiliriz çünkü benim annem ordan gelme... türkleşme konusunda pek bilgim yok ama bu aşiret alevidir... ama asimilasyon Adıyamandan çıkıldıktan sonra olmuştur yani göçlerden sonra...

kardeş anen nerde gelme belirtmemişın köyüner ve hangi aşiret eger KAVİ aşireti kasdediyorsa oğüztürklerden kayı boyü 50 bin çadıriyle HORASANDA gelme süleyman şah önderliginde türkiyeye gelmişler.

furkan
26.02.2008, 17:16
slm ben fırat aslında ben bu sıteye romı aşiretını arastırmak ıcın gırdım cunku bende bır romıi aşiretındenım msj gonderecektım ama uye olunmadan gonderemıyorum ondan uye oldum ama bır alevi olarakda uye olmaktan menunum ..

uye olduğon için teşekürler:Bizde romilerın yigenleriyiz romi aşiretın cok köyü vae daha arıştıriyorum yakında yazaçağım romiler eskide güçeber olarak yaşamışlar.bulama yaylaya giderken dedelerimzin bir dostu gelmiş misafir olmoş dedemizin 7 erkek cocuğu varmış hepsı bir kaşıkla yimek yerlermiş bu misafir demiş senın cocuklarda hayır yok gel seni evereyim kervan gelince karşılamışlar kervan ağası dedemize hayır ola haci bey demiş oda bir eş istemiş ve kısacası topal vermişler işte ondan 1 evlad olmuş cocuk büyünce kavgaçı biriyiş komşu cocukları duvmüş madem öyle erkeksen halan caçtı onun intikamını al demiş bu gelip anesine anlatmış anesi bilmem demiş analığını sıkıştırmış oda demiş hir azapımız olıpguturdı ve gidip bulmuş öldürmüş işte bizim familemzde bir kardeş cok mazlum uburu hırcın ve kavgacı :ağgevr elifi sakalı köyler yigenleriniz ROMİLERDE dayılarımızdırlar

furkan
03.03.2008, 17:47
Adiyaman'da rumi aşireti yok.ama kazalarda varsa bilemiyorum çünkü hiç duymadım Adıyaman'da alevi Aşiretlerden sadece Hıdısor ve kavu aşireti vardır.

Romi aşireti var bir kısmı kahtada örnek öztürkler M.Mirdegir fırat mersin milet vekili ve başbakan vardımçısı Bozmişköyü ve buna benzer köyleri ve bunlaar asıl aleviler. Cünki biz yigenleriyız dedelerimiz onlarda kız almışlar ve bizde AVEVİVİZ AMA DUNMEDIK VE MUTLUYUZ.ALLAHIMI PEYGAMBERİMİZİ HZ. ALİYİ EHLİBEYETI FURKANI COKKKKKKKKKK SEVİYURUZ ve Allahının varlığına inaniyuruz şukurlr olsun peygamber efendimiz ne demiş.Ben ilmin şehiriisem Ali kapısıdır.ama bazılar derler hadisidır hadis olsa bile afradında başka kim bilir bizim aylede dedem bir söz suylese benmi bilirim yoksa dışardakimi

meletian
18.03.2008, 00:53
Adıyaman'ın Tut ilçe merkezinin tamamına yakını ve köyleride alevidir. Gölbaşı ilçe merkezininde yarıdan fazlası Alevidir. % 60 değil belki ama yarısının Alevi olduğu söylenebilir.

ferxad
26.03.2008, 04:02
Merhaba Arkadaşlar

Kahtada iki tane alevi köyü vardır.Biri kürtçe Süsan (ortanca) diğeri ise bizirin köyüdür.Ben süsan lıyım.Bence Adıyamanın en sağlam alevi köyleri bu iki köydür.O kadar baskıya rağmen asimile olmamışlardır.

kıbrıslı
08.04.2008, 15:03
ben adıyamanın merkeze bağlı olan faxrikan koyundenım bızm koyde alevı koyudur

erdal3402
09.04.2008, 14:17
evet urfalı kardeş kave kürtleridir türkiyedeki yaşanan bazı gelişmelerden ve asimilasyondan dolayı göçler olmuştur kavo aşiretinin asıl yerleşim alanı adıyaman yedioluk köyüdür yerleşim alanı

zarathusra
10.04.2008, 04:15
Merhaba Arkadaşlar

Kahtada iki tane alevi köyü vardır.Biri kürtçe Süsan (ortanca) diğeri ise bizirin köyüdür.Ben süsan lıyım.Bence Adıyamanın en sağlam alevi köyleri bu iki köydür.O kadar baskıya rağmen asimile olmamışlardır.

bende bir ara bizirinde kaldım bir arkadasım vardı abuzer demir bulamıyorum kendisini ali dedenin (muhtar) en küçük oglu tanır mısın ?

fırat_27
12.04.2008, 23:30
(romi aşireti)= slm ben fırat ben romi aşiretinin ana vatanındanım yanı gaziantep in araban ilçesindenım sanırım adıyamanda cok romili var ama hıc biri kendisinin nerden geldıgını bılmiyor
eger ögrenmek ıstıyorsanız benden ögrenın ben rominin her seyını bılıyorum zaten köyün en son mutarı babamdı şu anda köy dagıldı 15 yıldır köy boş ..köyün eski adı(romi-romanlı-ormanlı)en son adı ise (birlik)
köy (araban) ilçe sine baglı
bana ulaşmak istersenız adresım:feryadim_isyan27@hotmail.com...

ILkeR_06
12.04.2008, 23:43
Bildiğim Alevi köyler,merkeze bağlı Kömür kasabası,Uzunköy(Dilkiyan kürtçesi),Balyanlı Kasabası.

lukerel
14.04.2008, 21:53
öncelikle herkese yürekten merhaba diyeyim.
arkadaşlar bu topic altına yazılan bütün yazıları okudum.bir arkadaş bazı adıyamanlıların köylerinin eski isimlerini söylemek istemediklerini söylemiş. arkadaş harika bir tespit yapmış ben de kendisini bu harika tespiti için kutluyorum. köylerinin kürtçe isimlerini ya da aşiret isimlerini söylemeyip devlet tarafından verilen ve birçok kişinin kullanmadığı ismini vermek ; kapitalizmin modernleşme olgusuyla insanlara dayattığı elit olma oyununu içselleştirmekten başka hiç birşey değildir.
ayrıca kırk yılllık "kowwo" aşiretini (kurmonci nove xa awa)"kav" aşireti şeklinde yazanlara hayret ediyorum. ben de diyorum ki bu kav" aşireti de ne ? meğerse ; "kowwo" aşiretiymiş.
bir de bir sorum var : adıyamanda raşo (reşwan,rişwan) aşiretine mensup aleviler var mı ?
dersim'den gelen aleviler var mı ?

erdal3402
06.05.2008, 12:18
slm canlar öncelikle şundan bahsedeyim adıyamanın dağlık bölgelerinin çoğu alevi köyleridir cumhuriyetin kuruluşu ve öncesindeki yapılan asimile inkar ve ezmeye karşılık kaçan insanlar dağlık bölgelere yerleşmişlerdir vede hepsinin aslı alevidir tabiki sonradan dönmeler olmuştur üstüne basa basa söylüyorum hepsi alevidir 2 side urfalı cana söyleyeyim kav aşireti aslında imla hatasından dolayı kawo aşiretidir bu aşirette yukarıda belirttiğim gibi yapılan inkar ve asimileden sonra bir kısmı dönmüş ve aslını inkar etmiştir aslı kürt alevileridir canlar adıyaman merkeze bağlı köylerdedir kürtçe kowidir türkçede kavo derler geneli kürt kökenli alevilerdir saygılarımla

tanrıverdi02
15.05.2008, 09:21
adıyaman'ın merkeze bağlı köylerinin büyük bir kısmı alevidir.ve bunların çoğunluğunu da kavi ( kovi ) ,hıdırsor oluşturmaktadır

cangüdaz
15.05.2008, 22:41
tanrıverdilerin kökü nereye dayanmaktadır bilen var mı?benim arkadaşım karagöl köyünden soyadı tanrıverdi.

savasci_2
16.05.2008, 10:42
merhabalar..başlığınızı yeni gördüm.. benim babamda besniye bağlı tetirli köyünden(şimdi köseceli ile birleşip belde olmuş)... bizde çok soy araştırması yaptık.. meğer atalarımız göçtükleri yerlerede aynı isimde köyler kurmuşlar.. bizim köy karışık(alevi-sünni)..dedemin aslı çakallıdan gelme ama eski ismi varmıdır bilmem...ama bildiğim kardıyla besni çevresinde yaygın şekilde alevi köyler var.. ama çoğunluğu karışık.. bize körosmanlı derlermiş bilen duyan varsa konuşmak isterim..
saygılarımla..

reşvan
12.06.2008, 23:25
Selam hepinize,

Ben foruma yeni katildim ve Adiyaman Besni yoresi hakkinda foruma katki sunmaya calisacagim. Bu baglamda forumdaki yanlis bir bilgiyle baslamak istiyorum.

Besni'ye bagli Koseceli koyu Alevi olarak belirtilmis ama dogrusu sudur ku, Koseceli'nin bitisik komsusu Tetirli koyu, yarisi Turk sunni, yarisi da Kurmanci kousan Kurd Alevileridir. Kendi arastirmalarim sonucu, bu koydeki Kurd Alevi nufusun Dersim baskaldirisi sonrasinda buraya geldiklarini dusunuyorum...

Bu arada sunni Turk olan Koseceli koyu iki binli yillarin basinda belediye'ye donusturuldu ama bu statusunu gectigimz aylarda yapilan nufgus sayiminda, nufusu 2000'inin altinda oldugu icin kaybetti. Koseceli belediye iken, Tetirli de bu belediye'nin bir mahalessine donusturulmustu. Su anda her iki yerlesim yeri de koy statusndedir...