Orijinalini görmek için tıklayınız : ramazan bayramını kutluyormusunuz?

bodrum_26
04.10.2006, 16:47
ramazan bayramını kutluyormusunuz?

ErDaL24
04.10.2006, 16:50
>>>>>>>kazan

bence!

özgürf
04.10.2006, 16:58
neden kazan dedin anlayamadım erdal. bizde kutlanır.

ZülfüKakul
04.10.2006, 17:00
Valla genelde kutlanır ama bana ilginç gelir.. Hem oruç tutma hem bayram kutla :)

chatlakalper
04.10.2006, 17:20
Bu soru ne amaçla soruldu?Aleviler ramazan bayramını kutlar mı? yoksa herkesi mi kasdettin?

Valla müslümanlar genelde kutlar bunu.Alevilikle ilgilisi yoksa bu konunun ''KAZAN''...

Alevimen
04.10.2006, 17:20
>>>>>>>kazan

bence!
Topik başlığını değiştirdim, kazana gerek kalmadı sağol :thumbup1:

Hayır kendim kutlamıyorum fakat oruç tutan alevi olmayan arkadaşlarım var, onların ramazan bayramını elbetteki kutluyorum.
Fakat çoğu aleviler sünnilerin çoğunluk olduğu şehirlerde/bölgelerde yaşadıkları için sosyal ve toplumun baskısı altında kalıyorlar yani Televisyonlar, Gazeleter vs.. Sanki herkes evinde oruç tutuyormuş gibi hissettiriyorlar (bayramı böyle siyasetleştirirler işte).
Şöyle, arkadaşların, komşuların, çoçuklar herkes bayramı kutluyor.. Sende zorla kutluyorsun, dışlanmamak için sisteme giriyorsun.
Genel hatırlatma: 2003 yılında 12 yaş üzeri erkek nüfusu sayısı 26 milyon 800 bin kişi, cami sayısı da 75 bin 941. Bu durumda her 353 kişiye bir cami düşüyor.

Alevilerdeki önemli dini bayramlar: Aşure günü, hıdırellez ve nevruz.

Arap ve caferi alevilerde bu durum farklıdır, sünnilerle birçok bayram günleri ortakdır fakat bazen tarihlerde fark olabiliyor (1-2 gün).

Son olarak bektaşiden:
- 'Allahım, beni dinden, imandan eksik etme', diye dua ediyormuş. Bektaşi'de başlamış duaya.

- 'Allah'ım bana bir şişe rakı parası ihsan eyle'... Bunu duyan adam.

- 'Bre dinsiz imansız herif, hiç Allah'tan rakı parası istenir mi?'..

- 'Kızma be imanım, herkes kendinde olmayanı ister. Sen biraz daha din, iman istiyorsun. Benim dinim, imanım tamamdır, onun için bende rakı parası istiyorum'

Saygılar
Alevimen

nazımca
04.10.2006, 18:13
evet arkadaşlar banada ilginç gelir hem oruç tutmuyoruz hemde bayramını kutluyoruz bence bu büyük bir çelişki resmi tatil olması biraz avantaj olarak görüyorum o kadar::))))

Naci
04.10.2006, 18:21
bu adet nerden kalmış çok merak ediyorum.hem bir ay oruç tut ,ibadetlerini yap sonrada bayram yap. Belki eskiden yaptıkları oruçların sonunda , büyükleri ziyaret hatır sorma geleneği idi bu gelenek son yıllarda tatil için ,eğlenmek için bir fırsata dönüştü.
Alevileri ilgilendiren bir durum yok ama piyasa durdu mu bizde tabiki duruyoruz, tatil pozisyonuna geçiyoruz. Bu bir sunni geleneğidir , ibadetle alakası olduğunu düşünmüyorum.

meymane_usari
04.10.2006, 18:48
Oruç tutmadığım için ramazan bayramı beni ilgilendirmiyor ama tatil niyetine iyi oluyor bir de fırsat bulmuşken büyüklerimizin halini,hatrını sormak amaçlı da iyi oluyor.

nesslimm
04.10.2006, 19:16
bencede saçmalık aslında ama kutluyoruz .tutmadığım orucun bayramını kutlamak biraz tuhaf geliyor.

Nesimi
04.10.2006, 19:18
Eskiden yokmuş bizde yani Tunceli yöresinde ama artık göçlerle birlikte sunnilerin arasında kalmakdan olsa gerek kutlanıyor. Bayramlar zarar getirmez ;)

Macir_An
04.10.2006, 19:46
Bayramın yaklaştığı günlerden birinde, iftar sırasında, misafirlerden biri:
"Keşke Ramazan senede iki gelse..." der.
Aynı sofrada misafir bulunan Bektaşi ise hemen şu cevabı verir:
"Madem bu kadar seversiniz, Ramazan gider gitmez neden Bayram edersiniz..."
Ben şahsen oruç tutmam ama çevreyle uyum sağlama gibi bir derdim de yoktur.Kendi değerlerimden vazgeçemem içinde bulunduğum toplum tarafından dışlanmak pahasına da olsa.Zaten beceremem de
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
:thumbdown Bayramın yaklaştığı günlerden birinde, iftar sırasında, misafirlerden biri:
"Keşke Ramazan senede iki gelse..." der.
Aynı sofrada misafir bulunan Bektaşi ise hemen şu cevabı verir:
"Madem bu kadar seversiniz, Ramazan gider gitmez neden Bayram edersiniz..."
Ben şahsen oruç tutmam ama çevreyle uyum sağlama gibi bir derdim de yoktur.Kendi değerlerimden vazgeçemem içinde bulunduğum toplum tarafından dışlanmak pahasına da olsa.Zaten beceremem de.
Ama bayram kutlamasına gelince belki de onu zamanla bir çile olarak algılamaya başlamışlardır...Neden olmasın?

YoLdAsMg
04.10.2006, 20:13
Ben hep şeker bayramı olarak bildim küçükliğümden beri, :))) ama şimdilerde yaklaşık 5 senedir şeker bayramı lafı bile edişmiyo gerçekten çocukluğumda akraba ziyareterimizde şeker toplamak harçlık almak çok güzel oluyodu ne zamanki yaşım ilerledi aleviliğimi anladım şansımamıdır bilmem ramazan bayramı oldu galiba:)

benim için şeker bayramı, çocukları sevindirmeliyiz

saygılar sevgiler

ayvaz58
04.10.2006, 20:40
walla ben ramazanda orucunu mu tutuyorumda ramazan bayramı yapıyım???ben kutlamam benim için tatildir işte.kutlayanlara saygım var isteyende kutlasın yani.

can85
04.10.2006, 21:08
bencede saçmalık aslında ama kutluyoruz .tutmadığım orucun bayramını kutlamak biraz tuhaf geliyor.

aslında tutmadığın orucun bayramını bana daha güzel geliyorr..hele hele tatili yok mu OHHHH :D :D :D he he he saçma gelmesin hemşo

ismail601
04.10.2006, 22:47
bırakın gözüm böyle soruları.
soru sormak için soru sorulmaz ki.
veya amacın ne?

mercan
05.10.2006, 11:42
hayırrr ramazan bayramını kutlamıyorummm..

seheryelikiz
05.10.2006, 12:28
Ne uyanık milletiz ha orucunu tutma bayaramını yap:)Bizim köyde ramazan bayramı değilde şeker bayramı olarak kutlanır çoğu yerde olduğu gibi..büyükler zaten okadar önemsemez bu bayramı.yinede olsun bayram bayramdır çocuklar yeni kıyafetler giyme mutluluğu yaşıyorlar,şeker topluyorlar ne güzel:)...

...keşke hep çocuk kalsaydık.

sertur
05.10.2006, 13:06
bayram nasıl kutlanır? fiiliyat olarak, sözle bayramınız kutlu olsun diyene seninkide diyorum!.. resmi tatil, dolayısıyla bayram dan dolayı istirahat ediyoruz,seyehate çıkıyoruz iyi bir şey benim için

selva
05.10.2006, 13:11
ben kutluyorum bayramlar insanlara hiç bir zarar getirmemiştir aksine dostluklarıda pekiştirir.mesela noeldede kiliseye gidip noeli kutluyorum.hristiyan arkadaşların paskalyasını kutluyorum ve hepsinden ayrı haz alıyorum.bayram konusu benim için bir tabu değil yani

nesly
05.10.2006, 13:13
Böyle bir sorunun sorulmasını tuhaf buluyorum doğrusu. :thumbdown

bodrum_26
05.10.2006, 17:07
neden tuhaf ben sadece soru sordum kötümü yaptım yaptıysam özür.

can85
05.10.2006, 17:11
Ne uyanık milletiz ha orucunu tutma bayaramını yap:)Bizim köyde ramazan bayramı değilde şeker bayramı olarak kutlanır çoğu yerde olduğu gibi..büyükler zaten okadar önemsemez bu bayramı.yinede olsun bayram bayramdır çocuklar yeni kıyafetler giyme mutluluğu yaşıyorlar,şeker topluyorlar ne güzel:)...

...keşke hep çocuk kalsaydık.

aynen hemşom bizdede öyle akrabalarım bana kızar hep neden hiç gelmiyorsun bizlere diye böylelikle onları ziyaret etmiş oluyom ellerini öpmüş oluyorum..:) :)
işte insanları yanaştırıyor şeker bayramımız çocuklar için bi sevinç hangi ne çocuk olursa olsun..ama yine de kutlamak gerektiği inancındayım havai fişeklerle torpillerle :) :) ne biliyim işte şenliklerle bunların orucu böle galiba davul la zurna ile bayramlarıda daha şahşalı kurbaln bayramlarıda et yemek uğruna yaptıkları katliam kan gölü ::( :( :( yazık o tosuncuklara böğürüyorlar.

Naci
05.10.2006, 19:25
Hatırlamazmıyım can o günleri . Büyüklerimizin yanına gittiğimiz zaman en önemli düşüncemiz , kaç para harçlık verecekleri . Ceplerimi şekerle doldururdum , yemek yemezdim zaten , şeker ilen doyardı karnım.

soners
05.10.2006, 19:39
ben ramazan orucu tutmam ramazan bayramınıda kutlamam ama tatıl olamsı ii oluyo

nesly
06.10.2006, 10:08
neden tuhaf ben sadece soru sordum kötümü yaptım yaptıysam özür.

Özür dileyecek bir durum yok ortada, sen soru sorarak fikrini paylaşıma açmışsın, ben de bunun üzerine fikir beyan etmişim hepsi bu... olumlu ya da olumsuz bu da benim düşüncem kusura bakma artık...

Tuhaf karşıladım çünkü, bizler alevi olarak ramazan orucunu sünniler gibi 30 gün süreyle tutmuyoruz ok., ama 3 gün tutuyoruz değilmi?, ee bu durumda kendi kültürümüze, felsefemize uygun bir şekilde yerine getirdiğimiz inancımızı gerçekleştirmiş oluyoruz. Bunun neticesinde orucun son bulduğu anda başlayan ramazan bayramını kutlamam diyen, ya da konu ile ilgili sormuş olduğun bu soruya istinaden şunu belirtmek istiyorum, bizler aleviler olarak bu bayramı yaşamıyoruz dersek yalan olmaz mı biraz.. Konu ile ilgili genelleme yapamam ama kendi çevremde gördüklerim ve yaşadıklarım doğrultusunda şunu söylemem gerekirki; bizler alevi olarak ramazan orucunu kutluyoruz, ama dilde ama diil bilemem, ama gönülden ama diil bilemem, o kişinin kendi yüreğinde olan bir gerçektir, yanlız her bayramda aile büyüklerimiz erkenden kalkıp bayram namazını kılmak üzere camiye gider, namaz sonrası evine gelir ve aile bireyleri birbirleriyle bayramlaşırlar!!!!

Oruç benimmi ki, bayramını kutliim diyen canlar, sizler bayram günü ailelerinizle bayramlaşmıyormusunuz....???

MetinK
06.10.2006, 13:30
3 gün Ramazan Orucu tuttugunu sanan Alevi canlar.Yaniliyorsunuz.Alevilerin ramazan ayinda tuttklari Hz.Ali icin tutulan yas,matem orucudur.Ramazan orucu ile ilgisi yok.
3 gün tutuyorum diye korkarim yakinda Sünnilerin Orucunu da ,bayramini da ellerinden alip cöllere süreceksiniz onlari.:yamukgul:

selva
06.10.2006, 13:32
haklısın metin benim annamde üç gün tutardı ramazanda ramazan olduğu için tuttuğunu sanmıyorum çünkü dede kızı vardır bir bildiği senin dediğin gibi galiba

nesly
06.10.2006, 13:33
Bunu zaten biliyoruz can, yinede hatırlatma için eksik olma....

doktor62
07.10.2006, 10:53
biz oruç tutmadıkki,bayram yapalım.tutmak istersekde muharrem ayında tutarız.

crewchif
07.10.2006, 15:40
sunni arkadaşlar bayramlaşma için geliliyorlar özellikle ikinci gün misafir eksik olmaz bu nedenle ikram için geleneksel şeyler alınıyor eve tabi bu bayramı kutlamaksa kutluyorum.

belen
07.10.2006, 16:16
ya bu ne biçim yaklaşım bayramın alevisi sünlüsümü olur kuran-ı kerimde geçtiğine göre bayramlarımız bunun başka bir mantığı olamaz bence kuran-ı kerime inanmayan ve müslüman olmayan insanlar kutlamaz o zaman tatilde yapmayın patronuza söyleyin oruçmu tuttum bayram yapayım diye ayrım yapmayız biz sünlüler yapar diyenlere sesleniyorum bumu sizin ayrımcızlığınız hayırlı olan bayramlarımızı bile kabul etmiyorsunuz

levilee
07.10.2006, 16:40
belen kardeşim niye kızıyorsun,kutluyoruz akrabalarımıza,komsularımıza gidiyoruz yok öyle bi şi bayramlar güzel gelenekler üzme sen kendini

Sevgi Erkan
07.10.2006, 17:05
Merhabalar,
Bayramları severim.Bu konuda mezhep ayrımı yapılmasını doğru bulmuyorum.
Bayramlar ailelerin ve akrabaların bir araya geldiği zamanlardır.Ayrıca sünniler de aşure yapıyorlar.Bence bazı şeyleri tekelimize almak doğru değil.

seyhunbey
07.10.2006, 17:32
merhaba arkadaşlar biz şeker bayrami olarak kutluyoruz ramazan bizim eve gelmiyo yani :)

astare
07.10.2006, 17:35
adı üstünde şeker bayramı
bol bol şeker yerdik küçükken.
kurban bayramını kutlarız ama ramazan bayramını o türden hiç kutlamadık. tatil olması zaten bir bayram bizim için :)

DrmdrM
07.10.2006, 17:51
adı dini bayram ama bende diğer dini şeyler gibi soğukluk yaratmıyor.o taraftan bakılırsa yılbaşı kutlaması da dini bayramdır,değil...
bir kültürdür tabii...ama artık ne yazık ki,sünniler arasında bile tatil bayramı yapılıyor,eş dost ziyaretinden çok tatile çıkılıyor.yeni kıyafetler(bayramlık),ev yapımı tatlılar,ikramlar eskide kaldı...keşke kalmasydı...

reyhan22
07.10.2006, 18:04
bana göre bayramlar insanların birbirine yakınlaşmasını sağlayan adetler alışkanlıklardır ve aslında cokta iyi oluyor........

Zahir
07.10.2006, 18:41
Hayır kendim kutlamıyorum fakat oruç tutan alevi olmayan arkadaşlarım var, onların ramazan bayramını elbetteki kutluyorum.
Fakat çoğu aleviler sünnilerin çoğunluk olduğu şehirlerde/bölgelerde yaşadıkları için sosyal ve toplumun baskısı altında kalıyorlar yani Televisyonlar, Gazeleter vs.. Sanki herkes evinde oruç tutuyormuş gibi hissettiriyorlar (bayramı böyle siyasetleştirirler işte).
Şöyle, arkadaşların, komşuların, çoçuklar herkes bayramı kutluyor.. Sende zorla kutluyorsun, dışlanmamak için sisteme giriyorsun.

Onlarda sizin aşure günü, hıdırellez, nevrunozunu kutluyormu???

Son pragrafınızı anlayamadım. Zorla kutlamak, dışlanmamak ve sisteme girmekten bahsediyorsunuz ve Bayramlarını kutladığınızı sölüyorsunuz. Kutlamanız zorlamı??? yoksa inançlarına gösterdiğiniz saygıdanmı???

Saygılar...

astare
07.10.2006, 18:53
Onlarda sizin aşure günü, hıdırellez, nevrunozunu kutluyormu???

Son pragrafınızı anlayamadım. Zorla kutlamak, dışlanmamak ve sisteme girmekten bahsediyorsunuz ve Bayramlarını kutladığınızı sölüyorsunuz. Kutlamanız zorlamı??? yoksa inançlarına gösterdiğiniz saygıdanmı???

Saygılar...

anlaşılamayacak birşey yok.
24 saat iftar bekleyen bir zihniyetin yanında duranda üzüm üzüme baka baka kararır hesabı kararıyor. gayet basit:innocent: :rolleyes:

elcordobes
07.10.2006, 19:24
Valla benin tek bildiğim bizim oralarda (Çorumda ) ramazan boyunca ve ramazan bayramında birahanelerin ve içkili restorantların iyi iş yaptığı Çoruml olanlar bilir her ne kadar acı bi durum gibi gözüksede yerleşim ikiye bölünmüş gibidir aşağısı yukarısı diye genelde yokarı gelirler semtlerinde çekindikleri için :)

MetinK
08.10.2006, 12:43
ya bu ne biçim yaklaşım bayramın alevisi sünlüsümü olur kuran-ı kerimde geçtiğine göre bayramlarımız bunun başka bir mantığı olamaz bence kuran-ı kerime inanmayan ve müslüman olmayan insanlar kutlamaz o zaman tatilde yapmayın patronuza söyleyin oruçmu tuttum bayram yapayım diye ayrım yapmayız biz sünlüler yapar diyenlere sesleniyorum bumu sizin ayrımcızlığınız hayırlı olan bayramlarımızı bile kabul etmiyorsunuz
sn.belen;
Bildigim kadari ile Alevi degilsiniz.
Evet bayramlarinda Alevisi,Sünlüsü olur.Hristiyanlarin,Ortodokslarin,Budistlerin bayramlari gibi.
Kurana inanmayi ve Müslümanligi Sünnilik bildiginiz icin hemen kutlamayanlari müslüman olmamakla sucluyorsunuz.Müslümanlik sizin tekelinizde yaa...
tatilde yapmayın patronuza söyleyin oruçmu tuttum bayram yapayım diye
Mantiga bak.
Sünni 2 milyon Almanya da Noel tatili yapiyor ve Noel parasi aliyorlar.O para ile de hacca gidiyorlar,iftar sofrasi kuruyorlar,camiye hali aiyor ve üzerinde namaz kiliyorlar vb..Siz Katolikmisiniz?
bayramlarımızı bile kabul etmiyorsunuz
Tutmadigim bir orucun bayramini neden kabul edeyim ki?
Siz bizim bayramlarimizi,oruclarimizi tutup bizi kabül ediyormusunuz da biz sizi ve bayramlarinizi kabül edelim?

candaş
08.10.2006, 13:47
bizim sülalede kutlanır her bayram..ilk defa dikkatimi çekti gerçekten tutmadıgımız orucun bayramını kutluyoruz bizim bayramımız aşure günü 12 gün oruç tutarım...bende daha temkili davranacam bu bayram iyi bir konu olmuş...

KomünistAlevi
08.10.2006, 13:56
''Bismişah-Allah-Allah''

Evet yine güzel ve net bi soru sorulmuş....

Tabiki kutlamıyorum Ramazanı:cursing: Ramazan bana hiç bişey ifade etmiyor efendim...Hele hele orucunu tutmadığım bir ay ise neden kutlayım ben yaa:p :p :p

Ülkemizdeki Alevilerinde büyük bir ezici çoğunluğuda Ramazan falan kutlamaz arkadaşlar...Kutlayanları ise anlayamıyorum...Onlarda herhalde ortamdan etkileniyor :no: :no: Ozaman Ramazan orucunuda tutsunlar yaww:excl:

Sevgi ve saygılarımla...

MetinK
08.10.2006, 18:31
Oruç benimmi ki, bayramını kutliim diyen canlar, sizler bayram günü ailelerinizle bayramlaşmıyormusunuz....???
Ne diyecegim simdi?

-"Annecigim Ramazan Bayramin kutlu olsun" mu?
yada
-"Oglum biz Aleviler Ramazan orucu tutmayiz ama bayramin kutlu olsun":blink:

MeRaLiNa
08.10.2006, 19:03
tabiki ramazan bayramini kutlamiyorum
tutmadigim orucun bayramini ne diye kutliyim:)
ama bir alevi aile var tanidimiz onlar orucu tutmaz ama bayrami kutlarlar
ilk önce sasirdik duyunca, nedenini sorduk, gülüp onlar orucu tutsunlar biz bayramini kutlayalim dediler:uhhm: hic bise anlamadim ama:garibbak:

bana bayramin kutlu olsun diyen sünnilerede tesekkür ederim, bayramlarini kutlarim, ama bizde böyle bir bayramin olmadigini kibarca kirmadan söylerim

asure'ye gelince, anlamini, nedenini biliyorlarmi acaba?
peki neden kizilbaslarin asuresi yenilmez diyor bazilari, neden asure gibi mübarek bir yemege "onlar asurenin icine tükürüyor" diyerek her zamanki igrencliklerini yobazliklarini sergiliyor bazilari... olmaz olsun böylelerinin yaptigi asure

mutlumusuncan
08.10.2006, 20:20
Gördüğüm kadarı ile tüm canlar aleviliğin hoşgörüsüne yakışır şekilde görüşlerini belirtmişler. Oysaki onlar bizim kendilerine ikram ettiğimiz aşureleri çöpe dökerler. Ey yobaz, Kur'an sana bu hakkı vermiyor!

akinocakli
08.10.2006, 20:56
ramazan bayramı

ramazan bayramına inananların bayramı kutlu olsun demek en doğrusu bu

akinocakli
08.10.2006, 21:03
Gördüğüm kadarı ile tüm canlar aleviliğin hoşgörüsüne yakışır şekilde görüşlerini belirtmişler. Oysaki onlar bizim kendilerine ikram ettiğimiz aşureleri çöpe dökerler. Ey yobaz, Kur'an sana bu hakkı vermiyor!

eminmisin hepsi hoşgürülü olarak cevap vermişlermi.......

ben alevilerin verdiği aşureyi yerim

MeRaLiNa
08.10.2006, 21:21
Mantiga bak.
Sünni 2 milyon Almanya da Noel tatili yapiyor ve Noel parasi aliyorlar.O para ile de hacca gidiyorlar,iftar sofrasi kuruyorlar,camiye hali aiyor ve üzerinde namaz kiliyorlar vb..Siz Katolikmisiniz?

+

sadece dinleri hiristiyan diye ikide bir "gavur" diyip adamlari asaglarlar, adamlarin ülkelerinde yasayip para kazandiklari, hayal edemiyecekleri imkanlara sahip olduklari halde.... ama buna ragmen ellerinde artik yeterince firsat olmasina ragmen türkiyeye dönmez "gavur"un memleketinde yasamaya devam ederler... yada sosyal sigortalardan paralari alirlar ama yinede her firsatta "gavur" diyip asaglarlar

ramazan ayinda hastalik raporu alirlar ne yapip edip yalandan, ama ay sonu maasi alirken vicdanlari sizlamaz, yada isleri arkadaslarinin üstüne yikarlar... oy oy oy:yamukgul:

erayY
08.10.2006, 21:46
Bence Bu bir ritüel olarak görülmeli ve saygı duyulmalı(onların bize yapmadığı şey olsada) sunnilerde gereğini yapıp kutluyorlar. Aleviler kutlamalı mı ? kutlamamalı mı ? bu çok saçma bir soru kanımca... adı üstünde "bayram" bu . Bayramlar iyidir ,güzeldir...

her ne şekilde olursa olsun en azından bayram ismi davetkar ...

candaş
08.10.2006, 22:42
Bayram sadece ramazanı kutlamak için deil bence akraba ziyaretleri ve insanların kaynaşması açısından önemli..bizim için sadece bunu ifade etmeli yoksa bizene oruç tan...bugüne kadar hep bayram kutlanmıştır bizim soyda genel olarak alevilerin çounda...oruç u kutlamak deil tabiki yılda bi kez de olsa her akrabayı ziyaret edersiniz şık elbseler giyinirsiniz bayram bunur bizim için ben bayramın ramazan ayını kutlamak için oldugunu bilmiyordum bu yasıma kadar babam veya annem sölemezdi yani ramazanla bi alakası yok biz kutlasakta bayramı...anlamıssınızdır umarım...her bayram gibi bu bayramda büyüklerimin elini öper bayramını kutlarım...

Ayrıca cem evlerinde bayram sabahı neden o zamn cem yaparız?Cem evlerinin ramazanı kutladıgı anlamına gelmez elbette işin özü kardeşlik,, kaynaşmak,,küskünlerin barışması yani bizim için bu bayram...

yusufçukgecegez
08.10.2006, 22:56
Gördüğüm kadarı ile tüm canlar aleviliğin hoşgörüsüne yakışır şekilde görüşlerini belirtmişler. Oysaki onlar bizim kendilerine ikram ettiğimiz aşureleri çöpe dökerler. Ey yobaz, Kur'an sana bu hakkı vermiyor!aşureyi niçin yaparsınız bir anlatırmısın bizde yapı komşulara dağıtırız çünkü.
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
Bayram sadece ramazanı kutlamak için deil bence akraba ziyaretleri ve insanların kaynaşması açısından önemli..bizim için sadece bunu ifade etmeli yoksa bizene oruç tan...bugüne kadar hep bayram kutlanmıştır bizim soyda genel olarak alevilerin çounda...oruç u kutlamak deil tabiki yılda bi kez de olsa her akrabayı ziyaret edersiniz şık elbseler giyinirsiniz bayram bunur bizim için ben bayramın ramazan ayını kutlamak için oldugunu bilmiyordum bu yasıma kadar babam veya annem sölemezdi yani ramazanla bi alakası yok biz kutlasakta bayramı...anlamıssınızdır umarım...her bayram gibi bu bayramda büyüklerimin elini öper bayramını kutlarım...

Ayrıca cem evlerinde bayram sabahı neden o zamn cem yaparız?Cem evlerinin ramazanı kutladıgı anlamına gelmez elbette işin özü kardeşlik,, kaynaşmak,,küskünlerin barışması yani bizim için bu bayram...bayramın maksat ve amacı budur zaten.bazı arkadaşların kasdettiği gibi ramazandan kurtulma sevinci değil.bizde ramazan bayramına,tıpkı senin anlattığın şekilde bakarız.bu güzel açıklama için teşekkürler.

müttaki
09.10.2006, 01:48
önce Ramazan ile Şereflenelim
sonra Arife gününde Arifleşelim
ondan sonra da Bayram ederiz nasipse :ehyani

nesly
09.10.2006, 11:08
Ne diyecegim simdi?

-"Annecigim Ramazan Bayramin kutlu olsun" mu?
yada
-"Oglum biz Aleviler Ramazan orucu tutmayiz ama bayramin kutlu olsun":blink:

siz daha iyi bilirsiniz...

Paylaşımımdan alıntı yaptığınıza göre, sorduğum sorunun yanıtı kısaca HAYIR anladığım kadarıyla.....:excl:

puduhepa
09.10.2006, 11:43
inanırsın orucunu tutar,bayramın da kutlarsın.inanmazsın hiçbir şey ifade etmez oruç ve bayram.kişiyle orantılı bir kavram.kendi adıma düşünürsem;oruç tutmuyorum ama bayramlarda sokakları dolduran ve o gün en güzel elbiselerini giyen çocukları izlemekten büyük bir keyif alıyorum.ayrıca saygımdan dolayı da büyüklerin elini öpüyor(onları memnun etmek için tabii),küçüklere de elimi öptürüyorum(gıcıklığına):))))

sertur
09.10.2006, 11:51
ben şahsen hiç bir bayramı(ramazan,şeker,cumhuriyet,zafer,ulusal egemenlik,) kutlayamıyorum, istirahat ediyorum kendi bayramımı kutluyorum, ailem ve ben sadece kurban bayramı kutlama adına yaptığım birşey olabilir, etler mangal vs

rinda
09.10.2006, 12:16
Bayramlar Yaşadığımız toplumun ayak uydurlması gereken örf ve adetlerinden olduğu için..kendi adıma söylemek gerekirse biz kutluyoruz..

silopya
09.10.2006, 13:52
valla bizim küşüklüğümüzde buna şeker bayramı denirdi. sonradan ramazan oldu bu. ben gene şeker bayramı olarak kutluyorum. kurban bayramını da. ama hiçbir zaman akşamdan ellerimize kına yaktığımız, yeni alınan ayakkabıyla yattığımız günlerdeki gibi olmuyor.

mutlumusuncan
09.10.2006, 17:29
aşureyi niçin yaparsınız bir anlatırmısın bizde yapı komşulara dağıtırız çünkü.

Alevilerde Hz. Hüseyin`in Kerbela`da Muharrem ayının 10. günü bir Cuma gününde şehit edildiği için, onun ve onunla birlikte şehit edilenlerin ruhları için pişirilir ve dağıtılır olmuştur. Sanırım sizde bu amaç ile aşure dağıtılmıyordur. Bizimle bir kültürel etkilşiminiz sonucu sizde gelenek halini almıştır.
http://www.alevi.com/aciklama+M546c7924ceb.html

yusufçukgecegez
09.10.2006, 18:41
Bayramlar Yaşadığımız toplumun ayak uydurlması gereken örf ve adetlerinden olduğu için..kendi adıma söylemek gerekirse biz kutluyoruz..en güzelini ve doğru olanını yapıyorsunuz bence,saygılar

Hüseyin69
09.10.2006, 19:03
baslik ramazan bayrami diye gecmis.
örnegin ben kücükken cocuklarla birlikte ramazan bayraminda seker toplamaya gittigimde,
annem süpürge sapiyla
"onlarin yedigi her B... sendemi yiyecen,
bizim bayramlara daha cok var sen gidip
onlar(sunniler)in bayraminda seker topluyorsun"
diyerek beni bir temiz döverdi

rinda
09.10.2006, 19:22
örnegin ben kücükken cocuklarla birlikte ramazan bayraminda seker toplamaya gittigimde,
annem süpürge sapiyla

sayın zekeriya hoca demek bir şeker uğruna dayak yemişsiniz:p

kutlamaktaki amacımız başkalarını memnun etmek değil kendimizi memnun etmek.bunuda belirtmek isterim..

Hüseyin69
09.10.2006, 19:32
kutlamaktaki amacımız başkalarını memnun etmek değil kendimizi memnun etmek.

kendimizi memnun etmekmi?
o nasil oluyor ? :001_rolle :001_rolle

Erkan Sevgi
09.10.2006, 19:39
Böyle her olaya dini açıdan bakarsak insanlar arası iletişimi, hele ki farklı kültürlere ait insanlar arasında iletişimi sağlayabilcek bu toplumsal araçlardan faydalanma şansını yok etmiş oluyoruz.
Seviyorum bayramaları hiç bir zaman dini açıdan düşünmedim kendi adıma. Çocukların bayram sevinçleri, küskünlerin dargınların bu bahane ile barışmaları, uzun süre ziyaret edilmeyen insanların ziyaretlerle mutlu edilmeleri bende bayramlara dini içeriğinden ziyade günden güne azalan insani iletiişimi yaşatan birer değerdir...

rinda
09.10.2006, 19:46
kendimizi memnun etmekmi?
o nasil oluyor ? :001_rolle :001_rolle

kendimizi memnun etmek demek oruç zamanı çok sıkıldığımız için.bitincede bizde bayram ediyoruz demek:):)

Hüseyin69
09.10.2006, 19:52
kendimizi memnun etmek demek oruç zamanı çok sıkıldığımız için.bitincede bizde bayram ediyoruz demek:):)

hmmm simdi anladim ama güzel ve
ilginc bir tesbit:biggrin:
yapmissin gercekten :thumbup1:

puduhepa
09.10.2006, 19:53
nedense her bayramda yiğenlerim (4 tanecik)beni yolmak için ellerinden geleni yapıyorlar,kaçıyorum inadına ama bazen bayramda mezar ziyaretinde bile onlara teslim oluyorum...dünyanın en güzel varlıkları çocukla.bayramlar hep size umut,sağlık,başarı ve barış getirsin.savaşlar olmasın şeker de yiyin bol bol.(sanırım ben bayramı erken kutladım.neyse:))))

yusufçukgecegez
10.10.2006, 23:57
kendimizi memnun etmek demek oruç zamanı çok sıkıldığımız için.bitincede bizde bayram ediyoruz demek:):)sünnilerde zaten oruç bitti diye bayram yapıyorlarmış bir rivayete göre,kalp kalbe karşıymış,ne güzel,bir sünni bayramını sünnilele aynı duygularla icra ediyorsunuz.:turned:

jeddah
12.10.2006, 13:53
Valla genelde kutlanır ama bana ilginç gelir.. Hem oruç tutma hem bayram kutla :)

evet bayaaa ilginççç :yaw2 :yaw2 :sas :sas oruç tutma bayram kutla hahayt gülünecek şey gerçi ilgilendirmezzz kutlayabilrler

meryem demir
14.10.2006, 02:51
sünnilerde zaten oruç bitti diye bayram yapıyorlarmış bir rivayete göre,kalp kalbe karşıymış,ne güzel,bir sünni bayramını sünnilele aynı duygularla icra ediyorsunuz.:turned:

bak burda gene alevielerin insana bakış açısı ne kadar güzel ortaya çıkmakta. Aleviler gene inanç ayırımı yapmadan sizlerle beraber sizin bayarmınızı kutlamakta.
Ne varsa alevilikte var anlayacağınız:)

meryem demir
14.10.2006, 02:53
nedense her bayramda yiğenlerim (4 tanecik)beni yolmak için ellerinden geleni yapıyorlar,kaçıyorum inadına ama bazen bayramda mezar ziyaretinde bile onlara teslim oluyorum...dünyanın en güzel varlıkları çocukla.bayramlar hep size umut,sağlık,başarı ve barış getirsin.savaşlar olmasın şeker de yiyin bol bol.(sanırım ben bayramı erken kutladım.neyse:))))

Yaşıma aldanmayın sakın bende bir türlü büyüyemeyenlerdenim; daha doğrusu büyümeyi red edenlerdenim Hani öle içinizden birine daha bayram harçlığı vermek geçiyorsa ben de buradayım:)

Rasit
14.10.2006, 03:24
evet, yalniz Ramazan bayrami kutlanmaz, ne biliyim Hristiyanlar gibi Havaya fisek atmiyoruz, icki icmiyoruz Ramazan geldi diye :). onun icin kutlamak bana bir garip geldi....

S&S

rinda
14.10.2006, 11:14
sünnilerde zaten oruç bitti diye bayram yapıyorlarmış bir rivayete göre,kalp kalbe karşıymış,ne güzel,bir sünni bayramını sünnilele aynı duygularla icra ediyorsunuz.:turned:

peki bu rivayete göre böyle düşündükleri için oruçları kabul oluyormuymuş:001_rolle böyle bir konuda kalp kalbe olmak güzel:)

astare
14.10.2006, 18:06
annem süpürge sapiyla

sende hep dayak yemişsin be abi.:hmmm :yamukgul: korktum annenden şimdi. :surrender
sağdır inşallah.
ellerinden öperim.

yusufçukgecegez
15.10.2006, 14:17
bak burda gene alevielerin insana bakış açısı ne kadar güzel ortaya çıkmakta. Aleviler gene inanç ayırımı yapmadan sizlerle beraber sizin bayarmınızı kutlamakta.
Ne varsa alevilikte var anlayacağınız:)ilahi meryem.:rolleyes: evet yazımdan böyle bir sonuçta çıkıyor tabi.fakat bizde yılbaşı kutluyoruz hep beraber,alevisi sünnisi.yine ne varsa bizde var,hristiyanlar ramazan veya her hangi bir alevi bayramını(diyorum çünkü alevi bayramları neler bilmiyorum)kutluyorlarmı.buna birazda baskın kültürmü düyoruz ne.:biggrin:

yusufçukgecegez
15.10.2006, 14:30
peki bu rivayete göre böyle düşündükleri için oruçları kabul oluyormuymuş:001_rolle böyle bir konuda kalp kalbe olmak güzel:)kesinlikle sizi kandırdım sn rinda.bu rivayeti alevi arkadaşlardan duydum .ramazan bayramı bir kutlamadır.yani bir firmada bir ay boyunca çok zahmetli bir iş üstünde çalıştığınızı,bu işyüzünden normalden daha çok sıkıntılara katlandığınızı düşünün.işin bitimindede bir kutlama yaptığınızı.başardığınız işten dolayı.tabi bu bayrımın tarifi için yetersiz.ama sizi temin ederin,ramazan bayramı ,orucun bitmesinden dolayı yaşanan sevincin bayramı değil.insanları zahmetli bir uğraştan sonra sevindirme bayramıdır.

privacy
15.10.2006, 14:51
kusura bakmayın ama herkes bu bayramı kutluyo.. alevisi sünnisi..
herkes kutluyo.. benim bayramım olmadıgı haldee bende kutluyorum....
eski bi gelenek diyelim buna bizlerde devam ettiriyoz....

meryem demir
15.10.2006, 22:28
[QUOTE=yusufçukgecegez;261740]]ilahi meryem. evet yazımdan böyle bir sonuçta çıkıyor tabi.fakat bizde yılbaşı kutluyoruz hep beraber,alevisi sünnisi.yine ne varsa bizde var,hristiyanlar ramazan veya her hangi bir alevi bayramını(diyorum çünkü alevi bayramları neler bilmiyorum)kutluyorlarmı.buna birazda baskın kültürmü düyoruz ne.

Baskın kültür değilde; taklitçilik desek daha doğru olmazmı?? ne dersiniz sayın yusufcuk

uzman
15.10.2006, 22:54
siteye dün üye oldum yazılanları okumaya çalışıyorum. Her konuda aleviliğin birer yılmaz savunucusu var. Bazı konular bence maksadını aşıyor. alevilikten önce müslüman olduğumuzu unutmuşuz. Hz. Ali din için şehid oldu. İslam dini için. sen onun hayatı pahasına sahiplendiği dini unut. Yok ramazanda oruç tutulur mu camiye gidilirmi de onsdan sonra alevi olduğunu söyle. Türkiye alevilerini durumu bu. sonra da elin sünnisi seni ezsin. Sana aleviliğini unuttursun. Sen buna çanak tut. Aleviliğin içine kulaktan doğma bilgilerle yok Hz. Ali peygamber olcaktı de. Uyanın artık size sizden başkası zarar vermez. Ve son olarak bir ateistin alevi olası imkansızdır. Sonra forumda ege alevileri asimile olmuş dersiniz. Olur kardeşim dünyada din çıkarları herşeyin üstünde gelir. Bu gün bile türkiye müslüman bir ülke olduğu için bir çok saldırıya uğruyor. Devlet olmayan alevilik ne yapsın

didem63
15.10.2006, 23:40
ramazan bayramı gelenek hale getirilmiş.Ve bayramdada büyüklerin,dostların,ahbaplarla birlikte geçiririz bizim için farklı olur bayramlar.Tabiki DİNİ açıdan düşünmüyoruz.

saygılar....

yusufçukgecegez
16.10.2006, 01:08
[QUOTE=yusufçukgecegez;261740]]ilahi meryem. evet yazımdan böyle bir sonuçta çıkıyor tabi.fakat bizde yılbaşı kutluyoruz hep beraber,alevisi sünnisi.yine ne varsa bizde var,hristiyanlar ramazan veya her hangi bir alevi bayramını(diyorum çünkü alevi bayramları neler bilmiyorum)kutluyorlarmı.buna birazda baskın kültürmü düyoruz ne.

Baskın kültür değilde; taklitçilik desek daha doğru olmazmı?? ne dersiniz sayın yusufcuk
öncelikle taklitler aslını yüceltir.ve taklitçilikte bir numarayızdır.fakat yinede çok rağbet gören taklit edilir.ve baskın kültürn yaptıkları rağbet görür.mesela bizin yoz bir avrupalılaşmamız vardır.avrupalılaşmak için sedece taklit ederiz.daha doğrusu avrupayı taklidi medeniyetleşmek kabul ederiz.japonya öz kültürüne daha çok sarılarak medenileşir.bizse öz kültürlerimizi reddederek medeniyetin kucağında kendimize bir yer bulacağımızın hayaliyle yaşarız.öz kültürmüz ise bu topraklarda yaşayan insanlarım kültürüdür.kimimiz bayramı reddeder,kimimiz semahı.ama yılbaşı medeniyetin başı.ne garip.

meryem demir
16.10.2006, 18:37
[QUOTE=meryem demir;262240]
öncelikle taklitler aslını yüceltir.ve taklitçilikte bir numarayızdır.fakat yinede çok rağbet gören taklit edilir.ve baskın kültürn yaptıkları rağbet görür.mesela bizin yoz bir avrupalılaşmamız vardır.avrupalılaşmak için sedece taklit ederiz.daha doğrusu avrupayı taklidi medeniyetleşmek kabul ederiz.japonya öz kültürüne daha çok sarılarak medenileşir.bizse öz kültürlerimizi reddederek medeniyetin kucağında kendimize bir yer bulacağımızın hayaliyle yaşarız.öz kültürmüz ise bu topraklarda yaşayan insanlarım kültürüdür.kimimiz bayramı reddeder,kimimiz semahı.ama yılbaşı medeniyetin başı.ne garip.

Taklitler aslını yüceltirmi (??). O zaman son dönemlerde ülkemize ithalatı çok fazla olan ülkelerden biride çin. Neredeyse Her mağazada Orjinal ürünün yanına birde çin malı iliştirilmiş ve herkes bütçesine uygun olanı alıyor, yani çin malını.
Batıda, belki sizlin belirtmiş olduğunuz taklitçiik çok fazla görülüyor olabilir, bu konuda haklısınız; fakat biraz daha doğuya gittiğimiz zaman bırakın taklitçiliği, ramazanda oruç tutmamak gibi bir lüks durumunuz zaten olamaz (alevilerin yoğunlukra oldukları yerler hariç tabi) Ramazanın hemen ardından bayramlarını kurallarına göre yaşamaya ve yeni yılı kutlamamk için de hala diretmekteler.
Aslında bende yeni yılın kutlanmasından yana değilim. Amaç bir araya gelmek ise; tamam buna bende evet diyebilirim. Fakat bir başka inanışa sahip kişilerin bayramlarını kutlamak bana pek doğru gelmiyor.
Ramazan bayramını kutluyormusunuz derseniz eğer; herkesin bayram yaptğı kadar; yani neredeyse hiç. Sadece çalıştığım yılların alışkanlığı olsa gerek hep tatiller aklıma gelir ve şuan çalışmıyor olsamda çalışanlar adına sevinirim. bayram eşittir tatil

iyi forumlar

KızılBant
16.10.2006, 19:13
Orucunu tutmadığımız bayramı kutlamak yanlış

Ne alakamız var ramazanla. Ramazandan banane

funky
16.10.2006, 21:05
ben oruç olayına zaten inanmıyorum , bayram da orta hallice kutlanır ,diğer günlerden pek bir farkı yok ,bayramda da diğer günler kadar acılı bütün dünya ..

yusufçukgecegez
16.10.2006, 22:46
[QUOTE=yusufçukgecegez;262394]

Taklitler aslını yüceltirmi (??). O zaman son dönemlerde ülkemize ithalatı çok fazla olan ülkelerden biride çin. Neredeyse Her mağazada Orjinal ürünün yanına birde çin malı iliştirilmiş ve herkes bütçesine uygun olanı alıyor, yani çin malını.
Batıda, belki sizlin belirtmiş olduğunuz taklitçiik çok fazla görülüyor olabilir, bu konuda haklısınız; fakat biraz daha doğuya gittiğimiz zaman bırakın taklitçiliği, ramazanda oruç tutmamak gibi bir lüks durumunuz zaten olamaz (alevilerin yoğunlukra oldukları yerler hariç tabi) Ramazanın hemen ardından bayramlarını kurallarına göre yaşamaya ve yeni yılı kutlamamk için de hala diretmekteler.
Aslında bende yeni yılın kutlanmasından yana değilim. Amaç bir araya gelmek ise; tamam buna bende evet diyebilirim. Fakat bir başka inanışa sahip kişilerin bayramlarını kutlamak bana pek doğru gelmiyor.
Ramazan bayramını kutluyormusunuz derseniz eğer; herkesin bayram yaptğı kadar; yani neredeyse hiç. Sadece çalıştığım yılların alışkanlığı olsa gerek hep tatiller aklıma gelir ve şuan çalışmıyor olsamda çalışanlar adına sevinirim. bayram eşittir tatil

iyi forumlartabiki bayramların tatil yönüde vardır.bizdeki asıl maksatsa,eş dost akrabayı ziyaret,muhtaçlara yardım,vede tatil.ne kadar bu şekilde uygulanıyor dersek,son zamanlarda pek değil sanırım.ama yine doğuya gittiğimizde,sizinde dediğiniz gibi tablo değişecektir tabi.ama bu sefer olumlu yönde.yani bayramlar orlarda daha güzel yaşanıyor sanırım.

meryem demir
16.10.2006, 23:10
he birde akraba ziyareti var tabi. Aslında en önemlisini sizde nasıl olmuşsa bende atlamış olduk. Oda bayram harçlığı.
Doğuda bayramın ilk günü çocuklar şeker toplar. ama öyle şeker filan veren ev azdır. Genelde fındık fıstık tarzı şeyler verirler. Hep dua ederdik, ,inşallah bu ev şeker verir diye. Fakat şeker veren ev sayısı hiçbir zaman bir elin parmakların geçmezdi Tabi bu yıllar önce idi. Şİmdi nasıl pek bilmiyorum
İkinci günü erkeklerin ve bazen çocuklarda dolaşır. 3. gün eş dost ziyereti ile devam eder. Ben böyle hatırlıyorum

pdr_alevi
19.10.2006, 01:08
Son olarak bektaşiden:
- 'Allahım, beni dinden, imandan eksik etme', diye dua ediyormuş. Bektaşi'de başlamış duaya.

- 'Allah'ım bana bir şişe rakı parası ihsan eyle'... Bunu duyan adam.

- 'Bre dinsiz imansız herif, hiç Allah'tan rakı parası istenir mi?'..

- 'Kızma be imanım, herkes kendinde olmayanı ister. Sen biraz daha din, iman istiyorsun. Benim dinim, imanım tamamdır, onun için bende rakı parası istiyorum'

hikaye dehşet süper yaaaaa..... ben bunu çok kullanırım galibaaa
alevimen e teşekkürler hikaye içinnn..

pdr_alevi
19.10.2006, 01:10
Orucunu tutmadığımız bayramı kutlamak yanlış

Ne alakamız var ramazanla. Ramazandan banane

evet adı üstünde ramazan bayramı ramzan ayının gereklerini yerine getirmediysek ne işimiz var bayramla seyranlaaa....

dede_27
20.10.2006, 00:46

Tamamen kültür etkileşimi...Çoğunluk bizide etkiliyor maalesef...Gelenek diyelim..

Ama kutlamamamız gerek.....

Adem YAVUZ
20.10.2006, 00:53
Bayramlar bir çok olaya vesile oluyor. Adı Bayram olsun Ramazanmış, Kurbanmış, Çocuk bayramıymış Paskalyaymış Şükranmış. Hepside güzel şeylere vesile oluyor. Tanımadığınız insanların bile bayramını kutluyoruz. :surrender

Hüseyin69
20.10.2006, 00:59
Tanımadığınız insanların bile bayramını kutluyoruz. :surrender
almanyada bir kac dini bütün insanlarin bir mayis bayramini kutladim nerdeyse beni yiyeceklerdi bu tür selyerde almanyada yasamanin büyük avantajlari vardir biraz yüksek sesle bagirildiginda hemen polis ambulans itfaye devreye girer ama türkiyede öyle degil silahlar devreye girer
bu yüzden bayramlari pek kutlamiyorum resmi devlet bayramlari disinda

MeRaLiNa
20.10.2006, 02:28
tutmadigim orucun bayramini ne diye kutliyim cok sacma
burda Noel bayraminida kutlamiyorum,sadece Hiristiyan arkadaslarima karsilastigimda kutlu olsun derim o kadar

birde noel tatilinin ve yumurta bayraminin keyfini cikaririm

boranali
20.10.2006, 11:34
evet kutlarız türkiyede dinin gereği olmuştur ve etrefımdaki tanıdıklar kutluyor ve bende kutluyorum.kutlamakta normaldir bunun alevi sünni ayrımı olmaması gerekir.

MeRaLiNa
20.10.2006, 11:39
aslinda en sonunda bitti, dini istismar eden islamcilarin dahada nasil iblis münafik oldugu dönemi atlattik mantigiyla bakilirsa tabiki bayramdir

Şoreş
20.10.2006, 15:56
Küçükken harçlık aldığım için severdim :D Valla genelde kutlarlar ama bizde o kadar çok yaygın değil... Seyrek

deniz olmak
20.10.2006, 16:29
İnsanların dini duygularını istismar etmek ve karalamak istemem

Ama düşünsenize 30 gün oruç tutulur bi nevi yas gibi sonra o oruç bitince,oh be iyikide bitti bi bayram edelim hatta bir yetmez gel şunu 3 yapalım...
Çünkü bayram coşku ve eğlentidir bir anlamda değilmi...

Dün İstanbul müftü yardımcısı aynen şöyle dedi

-Keşke hergün ramazan olsa,

Olurmu sayın müftüm 30 gün bitince 3 gün bayram ilan ediliyor 1 yıl tutulan orucun bayramı ne kadardır bilinmez...ki hergünde oruç tutulmazki biraz gerçekçi olalım.

Herkes hayatını bildiği gibi yaşasın ama mantık çerçevesinde

nihat 61
20.10.2006, 16:40
uzun zamandan beri alevilerde ramazan bayramı kargaşası yaşanıyor.
Alevilerde ramazan orucu diye bir ibadet yoktur bu yuzden bayramda yapılmaz
yüz yıllardan beri sürdürülen asimilasyon ve etklieşim sonucu ve günümüzde iç içe yaşadığımız ortamda toplumun ramazanı sasalı kutlaması elbette bizleride etkiliyor çünkü her gurp ve millet birbirinden etkilenir binlerce yıl beraber yaşamış inanç gurupları birbirinden etkilenmiştir.Bizlede sunni inancından olumlu ve olumsuz etkilenmişizdir.Bunun sonucu aleviler ramazan bayramını kutluyor
hatta ramazan orucu tutyorlar.

Öyleyse bizler ne yapmalıyız aleviler olarak bütün insanlara inançlara kitaplara saygı duyarız. Bu nedenle ramazanı bayram kabul edenlerin bayramını kutlarız güzellikleri paylaşırız alevilerinde muharrem hızır aşure gibi günlerinde diger inançlar ve resmi otorite tarafından saygı ve kabul görmesi dilegiyle

Tüm insanlarımızın ramazan bayramı kutlu olsun

rewhat
21.10.2006, 07:01
ben kutluyorum bayramlar insanlara hiç bir zarar getirmemiştir aksine dostluklarıda pekiştirir.mesela noeldede kiliseye gidip noeli kutluyorum.hristiyan arkadaşların paskalyasını kutluyorum ve hepsinden ayrı haz alıyorum.bayram konusu benim için bir tabu değil yani

peki onlar senin bayramlarini kutluyorlar mi?
haberleri mi yok?haberleri yoksa senin onlarinkinden nasil haberin var?
surekli tvlerde gazetelerde onlarin bayramlarindan mi soz ediliyor?
peki seninkilerinden niye bahsedilmiyor?
bilincli bir yok sayma mi diyorsun?
peki sen seni yok sayan bir zihniyete niye saygi duyursun?
senin bayramlarin birligi pekistirmiyor mu?
kusura bakma ama aklima hemen bunlar geliyor senin yazini okuyunca.
seni kesinlike sorgulamiyorum hatta yaptigini destekliyorum. sadece aklima takildi bunlar.

rewhat
21.10.2006, 07:22
ben kutluyorum. hatta iki gun sonra a kadar cok kutluyacam ki yeryerinden oynayacak. bir ay boyunca sokakta sigara icme. sokakta rahat rahat yemek yeme bilmem sunu yapma bunu yapma. yok sahur yok iftar yok davulcu gurultusu yok top patladi mi yok niyetlimisin? degilim diyince aa neden? sanane demek isteyisim her defasinda tabi demiyorum nezaket kurali. yok neden tutnadigini acikla. aleviyim diyince onu acikla. ee siz nasil muslumansiniz sorularina cvp. en sonunda ben hicbirseye inanmiyorum diyip isin icinden cikmalar. iste bundan dolayi ramazani kutluyorum ve bu sorular devam ettigi surece kutlayacam. size ne be kardesim ben niye oruc tutmuyorum. degil mi ama?
icimden ''biz oruc tutmuyorun'' gidin demek geliyor.:biggrin:.
''sanki biz hic size karisiyorun''.:lol:

hafikakpinar
21.10.2006, 10:17
ramazan kim ya ? bize hiç uğramıyo o:001_tt2:

şaka bi yana da bizde durumlar biraz karışık .. anne tarafı sünni olduğu için mecburen bayramı kutluyorum .. ama normalde ramazanı kutlamam :rolleyes:

rinda
21.10.2006, 11:02
bayrama dini açıdan bakarsak bayram tatillerinide yapmamak lazım..çünkü dikkatinizi çekerimki bayram tatilide ramazanın bir parçasıdır...

Urfalı
21.10.2006, 11:15
Dostlar,
önce "bayram" kelimesinin ne anlama geldiğine bir bakalım.
Bayram: Ulusal ya da dinsel bakımdan önemli olan ve kutlanan gün ya da günler. Cumhuriyet Bayramı, Şeker Bayramı. (TDK)
Diğer anlamlarını saymayayım ama, diğer ulusların bayramları olduğunu da bilirsiniz kuşkusuz.
O halde, bir Alevi'nin bayramı olmasa da Şeker Bayramı'nı kutlayanlara eşlik etmemesi düşünülemez. Kardeşlik bunu gerektirir. Geçen ayda da Yahudilerin Yom Kippur kutsal günleri vardı; onlarınkini de kutladım. Saygı bunu gerektirir.
Kendi içinde çok güzel ritüelleri olan bu bayramları yaşamak da güzeldir.
Ama, bu saydıklarım ve diğerleri benim bayramlarım değil. Onların.
Nasıl ki, muharrem sonu Aşure'yi artık alevi olmayanlar da yapıyorsa bazı şeyleri de biz kabul ettirmişiz demek ki.
Şöyle bir fark var aslında: aleviler sanki biraz daha bu bayramı kendi bayramları gibi görmeye ve kendi bayramları gibi kutlamaya yüz tutumuşlar...
Saygılarımla

sahatay
21.10.2006, 12:49
arkadaşlar bu bayramın asıl ismi şeker bayramıdır

Akgüney
21.10.2006, 14:25
canlar dediginiz bayram sandiginiz gibi RAMAZAN BAYRAMI degildir.
Bende öyle saniyordum diyordum ki 'neden kutlyuoruz biz bu bayrami bizimle ne alakasi var oruc tutmuyoruz ki ne bayrami' ...

gittim bi dede'ye sordum...RAMAZAN bayrami denen bisey söz konusu degildir aslinda..Buda sonradan sünnilerin gerceklestirmis oldugu bi sacmaliktir.
Kuranda ansil 30 gunluk orucun izine rastlanmiyorsa ramazan bayrmainin izinede rastlanmamaktadir...
bahsedilen bayram aslinda SEKER BAYRAMIdir ve tüm müslümanlarin bayramidir...
yani tutulan ramazan orucundan sonra gerceklestirilen bi bayram degildir bu yüzden kutlamakta sakinca yok ki biz yillardir seker bayrami adi altinda kutlariz;)

CcEeMm
21.10.2006, 14:47
şeker bayramı desek daha iyi:)

tubişimm
21.10.2006, 15:48
herkes inaçları çerçevesinde bayramı kutlar ya da kutlamaz. kimseye bu bakımdan bi suçlama getiremezsin.herşeyin özünde hoşgörü vardır. hoşgörü kelimesi bu nedenle çok önemlidir.

(ramazanda orucunu tutan için bayram bi mükafattır bana göre.)
oruç tutmayanların bayramı değildir demek yanlış olur...
ama bayramlarıın en güzel yanı şu; eş-dost akraba ziyaretine gidilir. uzun zamandır görmediğin insanlarla iletişime geçersin, bu bakımdan bayramlar insanı birbirine yaklaştırır die düşünüyorum.

jakelamotta
21.10.2006, 17:01
bence en güzel yanı tatil kımı onunla ilgileniyorum bende. hem ewde oturyorsun hemde maaşın tıkır tıkır işlio.:)

ardahanli
21.10.2006, 19:10
evet bizde yillardir hep seker bayrami deriz bu bayrama.sünnilerin agzindan duydugum da sudur.30 gün oruc tutuldugu icin buda ramazan bayramidir ve oruc tutuldugu icin vardir.

Ulalı
22.10.2006, 19:09
Ben Alevilerden önce sünnlerin neden Bir aylık bir yas'ın ardından Bayram yaptıklarını anlamış değilim.Sonuçta Oruç Yas demektir.Bayram yapmak için ya da eğlenmek için tutulmaz.Siz önce Yas tutacaksınız sonra tuttuğunuz yas'ın bayramını yapacaksınız.Tuhaf Bir durum.

alevi_murat24
22.10.2006, 21:19
ben bu yazıyı kutlama topigindede yazdım bende bayram kutlaması yapmıyorum ama hani diyoruzya alevilik diger dinlerden , inanışlardan etkilenmştir. sünni lerin için de dogup büyüyenler bu bayramı kutluyorlar. bu kutlamada nasıl arife günü mezarlıklar ziyaret edilir. bayram sabah akrabalar arasında en büyü günün evinde toplanılır herkesin getirdigi yiyecekler yenir ve büyüklerin elleri öpüldükten sonra . önceki bayramdan bu bayram arasında cenezesi olmuş kişilerin yakınlarına taziyeye gidilei ondan sonra biti. bir günde biten bir olay. bunun yanında annesi veyahutda ucu sünni lere dayanan arkadaşlar var onlarda kutluyorlar ... kutlamakta bir sakınca varmıdır. bence yok kim kutlar kim kutlamaz ama kutlamak istiyenle bayramınız kutlu olsun...

mesut80
22.10.2006, 23:12
haklısn murat kardeş en haklı kısmı aile için de ve komşuluklar arsındaki görüşmeler bence bayramın en önemli kısmı ve olması gerken yerde orasıı ya oo bayramlar olmasa nasıl hatırlarsın belki o güne kadar hiçö gitmedigimiz insanlara gidiyoruz aslında yıldabir hatırlıyoruz ama bunu yapmamalıyız bence hep aklımızda olmaları gerek

murat222
22.10.2006, 23:14
ramazanla aLEVİLİĞİN İLGİSİ YOK.BAZI ALEVİLER SÜNNİLERDEN ETKİLENDİĞİ İÇİN bayramı kutluyor.bence kutlanılmaması gerekir.bizle alakası yok.

meryem demir
22.10.2006, 23:39
ramazanla aLEVİLİĞİN İLGİSİ YOK.BAZI ALEVİLER SÜNNİLERDEN ETKİLENDİĞİ İÇİN bayramı kutluyor.bence kutlanılmaması gerekir.bizle alakası yok.

Eğer büyüğümseniz affınıza sığınarak, eğer benden ufaksanız umarım büyüğün olarak beni eleştirmez yada kızmazsın ama birşey söylemek istiyorum. nizkiniz bana murat124 araba vardı bir zamanlar ve onu hatırlarlatıyor.:) inanın söylemesem bir bayan olarak kesin çatlardım. tekrar özür deilerim:)

Bu arada fikirlerinize katılmakla beraber, sizinde, her ne kadar sizin ve bizim orucumuz olmayan bir islam geleneğini olan, 30 günün ardından da bayramı kutlanılan ve adı da Ramamazan bayramı olan bu gününüzü kutlarım. iyi bayramlar. Nede olsa bizim orucumuz değil, o yüzden içten gelerek yazılmayan bir yazda ancak bu kadar olabilir
iyi forumlar

Akgüney
22.10.2006, 23:52
kimse benim yazimi okumuyor herhalde

eyhayat
23.10.2006, 01:32
Ben hep şeker bayramı olarak bildim küçükliğümden beri, :))) ama şimdilerde yaklaşık 5 senedir şeker bayramı lafı bile edişmiyo gerçekten çocukluğumda akraba ziyareterimizde şeker toplamak harçlık almak çok güzel oluyodu ne zamanki yaşım ilerledi aleviliğimi anladım şansımamıdır bilmem ramazan bayramı oldu galiba:)

benim için şeker bayramı, çocukları sevindirmeliyiz

saygılar sevgiler

Çok doğru bizim yöredede "Şeker Bayramı" olarak bilinirdi.Alevilerin yoğun olduğu bir bölgede yaşamama rağmen son yıllarda daha çokRamazan Bayramı olarak telafuz edilmekte.
Bunun en büyük sebebi TV ler olduğunu düşünüyorum.Ramazan ayında tüm özel tv ve trt nin Ramazanla ilgili bir çok proğramları var, buda yöre de bir ağız alışkanlığı yaptığını tahmin ediyorum. Yoksa halkın inancı bir değişim veya asimilasyona uğramamıştır.

kazımBARAN
23.10.2006, 10:09
tüm canların seker basyramını kutlar saglık ve esenlikler dilerim

akinocakli
23.10.2006, 11:24
şeker bayramı desek daha iyi:)

şeker deyil ramazan bayramıdır

herkeze kutlu olsun

Aydın.
23.10.2006, 12:27

özlem bayram ne alevilere nede sünnilere özgün bir kutlamadın dini birkutlamadır ona bakarsan bizlerde 12 gün matem tutuyoruz 12 gün yas tutuyoruz ve sonunda bayram kutluyoruz sonunda o yasın ne anlamı kalıyor...

Lamekan
23.10.2006, 12:29
Şeker bayramınız kutlu olsun...

ardahanli
23.10.2006, 12:39

cok haklisin murat.bende sana katiliyorum seker bayraminin alevilikle alakasi yok.

Akgüney
23.10.2006, 17:18
GERCEKTEN benim yazimi kimse okumamis...

ZülfüKakul
23.10.2006, 17:23
Bende öyle saniyordum diyordum ki 'neden kutlyuoruz biz bu bayrami bizimle ne alakasi var oruc tutmuyoruz ki ne bayrami' ...

gittim bi dede'ye sordum...RAMAZAN bayrami denen bisey söz konusu degildir aslinda..Buda sonradan sünnilerin gerceklestirmis oldugu bi sacmaliktir.
Kuranda ansil 30 gunluk orucun izine rastlanmiyorsa ramazan bayrmainin izinede rastlanmamaktadir...
yani tutulan ramazan orucundan sonra gerceklestirilen bi bayram degildir bu yüzden kutlamakta sakinca yok ki biz yillardir seker bayrami adi altinda kutlariz;)

Bak ben okudum :)
Teşekkürler bilgilendirdiğin için, ben de böyle olduğunu düşünüyorum.

MeRaLiNa
23.10.2006, 17:26
GERCEKTEN benim yazimi kimse okumamis...

okudum hatta baska bir topigede kopyaladim, üstelik sana puanda verecem ama su an engelli :)))

Akgüney
23.10.2006, 17:30
Haa iyi o zaman ben bi yorumm/elestiri göremeyince okunmadigini düsündüm ;)

KomünistAlevi
23.10.2006, 18:19
Sayın Akgüney...

Yani siz diyorsunuz ki Alevilikte Bayram kutlamak vardır...Yani gidin sizde bir güzel bayramlaşın:olmadi :olmadi :olmadi :olmadi

Malesef size katılmıyorum...Ben dede'mizden de böyle birşey duymadım vede öğrenmedim:p :p :p Bugünkü bayram dedikleri şey Sünnilerin bayramıdır ve buda bizi asimile etmek isteyen sünnilerin bir oyunudur...Ben sülalemde 16-17 yaşına kadar pek görmedim böyle bayramlaşma mevzularını ama bu yıl içinde bazılarında görüyorum...:olmadi :olmadi Valla helal olsun şu Sünnilere işte Asimile etmek budur:p :p :p

Ama tabiki herkesede saygımız sonsuzdur ister Asimile olur yada olursunuz ,ister olmazsınız...:kapaligöz :kapaligöz :kapaligöz

Sevgi ve saygılarımla...

eskici
23.10.2006, 18:33
Ramazanda oruç tutmuş insanlarca benimsenen bayram neyini kutlayayım...
Şahsen ben kutlama taraftarı değilim...........

meryem demir
23.10.2006, 18:52

Tamam bu bayramın adıda şeker bayramı olsun. Madem sorduğunuz dede öyle demiş. Peki neden 30 günlük ramazan orucun akabininde, ilk günü kutlanıyor bu şeker bayramı. bu bir tesadüfmüdür. İmam Alinin şehit edildiği günlere denk gelen bu bayramın aleviler tarafından kutlanması ile acaba çelişmezmiki alevilik.
iyi forumlar

Akgüney
23.10.2006, 19:46
arkadasim kuran'da orucun 30 gün tutuldugu yaziyor mu ki bana 'neden oruc akabinde kutlaniliyor' diyorsun?
Tüm müslümanlarin seker bayramidir yaa allah askiniza yapmayin etmeyin...siz böyle dedikce,yaptikca sünnileri haksiz yere hakli cikariyorsunuz ve sonra bizi müslüman olarak görmüyorlar/saymiyorlar...

meryem demir
23.10.2006, 20:41
arkadasim kuran'da orucun 30 gün tutuldugu yaziyor mu ki bana 'neden oruc akabinde kutlaniliyor' diyorsun?
Tüm müslümanlarin seker bayramidir yaa allah askiniza yapmayin etmeyin...siz böyle dedikce,yaptikca sünnileri haksiz yere hakli cikariyorsunuz ve sonra bizi müslüman olarak görmüyorlar/saymiyorlar...

Tamam ramazan orucu 30 gün değil ve 3 gün oldu artık. Aslında ne kadar tutulduğuda pek umrumda değil. Her sene ramazan orucu bildiğim kadarıyla 10 gün geri geliyor. Eğer Ramazan orucu ve şeker bayramı arasında görünen bir göbek bağı yok ise nedenn adları hep beraber anlılıyor
biliyorsan cevaplayabilirmisin. Ben işin içinden pek çıkamadım
Bilgi için şimdiden tşk ederim
iyi forumlar

yusufçukgecegez
23.10.2006, 20:45

BAKARA SÛRESİ
(185) (O sayılı günler), insanlar için bir hidayet rehberi, doğru yolun ve hak ile batılı birbirinden ayırmanın apaçık delilleri olarak Kur'an'ın kendisinde indirildiği ramazan ayıdır. Öyle ise içinizden kim bu aya ulaşırsa onu oruçla geçirsin. Kim de hasta veya yolcu olursa tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutsun. Allah size kolaylık diler, zorluk dilemez. Bu da sayıyı tamamlamanız ve hidayete ulaştırmasına karşılık Allah'ı yüceltmeniz ve şükretmeniz içindir.

Bakara
(185) O ramazan ayı ki, insanları irşad için, hak ile batılı ayırt eden, hidayet ve deliller halinde bulunan Kur'an onda indirildi. Onun için sizden her kim bu aya erişirse oruç tutsun. Kim de hasta veya yolculukta ise tutamadığı günler sayısınca diğer günlerde kaza etsin. Allah size kolaylık diliyor, zorluk dilemiyor. Bir de o sayıyı tamamlamanızı ve size gösterdiği doğru yol üzere kendisini yüceltmenizi istiyor. Umulur ki, şükredesiniz!

BAKARA
(185) Kur'an, insanoğluna bir rehber, bu rehberliğin apaçık bir delili ve doğruyu yanlıştan ayırd edici bir ölçü olarak [ilk defa] bu ramazan Ayında indirilmiştir. Bundan dolayı, sizden kim bu aya erişirse (158) onu baştan başa tutsun. Ancak hasta veya seyahatte olan, başka günlerde [aynı sayıda oruç tutsun]. Allah sizin için kolaylık diler, zorluk çekmenizi istemez; ama [belirlenen günlerin] sayısını tamamlamanızı ve size doğru yolu gösterdiğinden dolayı Allah'ı yüceltmenizi ve [O'na] şükretmenizi [ister].

Bakara
(185) Ramazan o aydır ki; insanlara kılavuz olan, iyi-kötü ayrımıyla hidayetten kanıtlar getiren Kur'an, onda indirilmiştir. O halde bu aya ulaşanınız onu oruçlu geçirsin. Hasta olan veya yolculuk halinde bulunan, tutamadığı gün sayısınca başka günlerde tutsun. Allah sizin için kolaylık ister; O sizin için zorluk istemez. Tutulmamış olan günleri tamamlamanızı, sizi doğru yola kılavuzladığı için Allah'ı yüceltmenizi ister. Ve sizin şükretmeniz umulmaktadır.

galiba bu ayetten bahsediliyor.4 değişik tefsir..
bir kısmınız diyor bu ayetler kurana eklendi.bir kısmınız diyor,çeviriler yanlış.bir kısmınız diyor kuranda ramazan yok.bir kısmınız diyor,var ama bir ay değil.şimdi soruyorum mecburen.bu ayetlerde ramazan ayını oruçlu geçirin diyor.bunun akabinde 30 gün diye yazmasını beklemek nasıl bir mantık.çünkü tutmadığınız gün sayısınca diyed eklenmiş.yani bir ay tutuyorsun,tutmadığın günleri yeniden tutuyorsun.ayetlerden bunu anlamak çok zor değil lütfen arkadaşlar.ramazan tutmuyorsanız tutmayın,ama kuranda yok dediğinizde bunu akıl almıyor.

Urfalı
23.10.2006, 20:55
(Kur'an'da) Bayram'dan söz ediyor mu, ben bulamadım.?

Özgür-Taylan
23.10.2006, 21:05
evet kutluyoruz
ne kadar oruç tutmazsak da, kutluyoruz isteeee

HERKESIN BAYRAMINI KUTLARIM !!

KomünistAlevi
23.10.2006, 21:09
evet kutluyoruz
ne kadar oruç tutmazsak da, kutluyoruz isteeee

HERKESIN BAYRAMINI KUTLARIM !!

Selam...

Temel sorun işte burda can!!!:excl: :excl: :excl:

Bu bayramın bizimle hiç bir alakası olmadığı halde sen neden kutluyorsun ki?..Yani kutlamayan Alevi daha çok ülkede çok şükür ama birde sizin gibi hem tutmuyoruz hem o ayı kabullenmiyoruz hemde Sünnilerin bayram yaptıkları bir günde bayram kutluyoruz diyorsun...:wacko: :wacko:

Neden? Neden? Neden? Neden?

Eğer amacınız sosyal bir toplumsal bağ kurmak ise yorumumu ona göre yapıcam sevgili can...

Saygılar...

Hüseyin69
23.10.2006, 21:11
bugün tlf sms inde bana glen bir kutlama mesjini sizinle paylasayim

"ramazan bayramin mübarek olsun
allah tekrarini nasip etsin"
:sad:
birde utanmadan allah tekrarini nasip etsin yazmis :mad:
simdi siz olsaniz bu mesaja nasil bir yanit verirdiniz ?
biri bana akil versin

Urfalı
23.10.2006, 21:18

biri bana akil versin

Akla değil, sabıra gereksinimin var senin.

ALLI07
23.10.2006, 21:20
Sayın yusufçukgecegez yazdıklarınızdan alıntı yapmadan dikkatimi çeken Ayet ve surelerden yazarken eklenti yapıyorsunuz,hangi çeviriyi kullanıyorsunuz bilmiyorum ama hiçbir eklenti yapmadan olduğu gibi yazmanız gerekir.Parantezler ve ek sözcükler kullanırsanız Ayet ve Sureler başka anlamlara gelir ki buda meal olmaz,tefsir olur.

ALLI07
23.10.2006, 21:28

biri bana akil versin

Sayın arkadaşım banada şöyle bir mesaj geldi:Canının istediğinde yiyebildiğin,canının istediğinde rakı içebildiğin 12 ayın sultanı 11 aylar başlamıştır.Bütün alemcilere hayırlı ve uğurlu olsun...

KomünistAlevi
23.10.2006, 21:34
Sayın arkadaşım banada şöyle bir mesaj geldi:Canının istediğinde yiyebildiğin,canının istediğinde rakı içebildiğin 12 ayın sultanı 11 aylar başlamıştır.Bütün alemcilere hayırlı ve uğurlu olsun...

Selam...

Bence son yılların en güzel ve en kaliteli mesajı bu size gelen mesajdır:kapaligöz :kapaligöz :kapaligöz ...Çok değerli bir mesaj bence:excl:

Saygılar...

Zahir
23.10.2006, 21:43
biri bana akil versin

Tarih tekerrürden ibaret değildir diye yanıt ver :p

Özgür-Taylan
23.10.2006, 22:10
Selam...

Temel sorun işte burda can!!!:excl: :excl: :excl:

Bu bayramın bizimle hiç bir alakası olmadığı halde sen neden kutluyorsun ki?..Yani kutlamayan Alevi daha çok ülkede çok şükür ama birde sizin gibi hem tutmuyoruz hem o ayı kabullenmiyoruz hemde Sünnilerin bayram yaptıkları bir günde bayram kutluyoruz diyorsun...:wacko: :wacko:

Neden? Neden? Neden? Neden?

Eğer amacınız sosyal bir toplumsal bağ kurmak ise yorumumu ona göre yapıcam sevgili can...

Saygılar...

çünkü! çünkü! çünkü!... :001_tt2:

aslinda bayram bahane, yeter ki büyüklerimizin elleri öpülsün, küçüklerimizin gönlü ço$sun, annemin yaptigi güzel tatlilar yenilisin diye lol..
hem benim baba tarafi sünlü, ne kadar tutmazsam da oruç buyuklerime karsi saygili olmak zorundayim..

herneyseeeee rahmetli Muhlis babanin dedigi gibi "yakismaz bize ikilik, ayirma bizi kendinden dostttttttttt!!"

yanlis anlama kominist kardes ama ayirmaaaaaaaa kimseyi kendinden dosttt !
senin bayramini da gonlumun derinliginden kutlarimmm :rolleyes:

saygilarrr sevgilerrrr

KomünistAlevi
23.10.2006, 22:57
Özgür-Taylan,
çünkü! çünkü! çünkü!...
Buyrun! Buyrun! Buyrun!
Özgür-Taylan,
aslinda bayram bahane, yeter ki büyüklerimizin elleri öpülsün, küçüklerimizin gönlü ço$sun, annemin yaptigi güzel tatlilar yenilisin diye lol..

Yani sen olaya manevi bir tarzla yaklaşıyorsun Tatlı yemek v.s vs.:yamukgul: :yamukgul:
Sevgili can bu saydığın güzel ortamları ve oluşumları normal hayat içerisinde de sürdürebiliriz bence gayet basit...Hadi illa ki bir neden arıyorsan böyle ortamlar yaşamak için , neden illa ki Sünni vatandaşlarımızın gününü kutlayarak bunu gerçekleştiriyorsun...Yada neden onlar gibi yaşayarak ve taklit ederek bunu gerçekleştiriyoruz!!! ...Onlar neden bizim özel günlerimizi saymazlar ve kabul etmezler?

Özgür-Taylan,
hem benim baba tarafi sünni, ne kadar tutmazsam da oruç buyuklerime karsi saygili olmak zorundayim..

Heee şimdi işin gerçeği anlaşıldı:wink: :wink: :wink: ...Sen ozaman baba tarafından da etkileniyorsun be cano !!!Sende haklısın ben sana şimdi ne diyem demi yani?:sad::confused1 Baba tarafından göre göre mecbursun tabi:excl: :excl:
Özgür-Taylan,
herneyseeeee rahmetli Muhlis babanin dedigi gibi "yakismaz bize ikilik, ayirma bizi kendinden dostttttttttt!!"

Sivas Madımak şehidimiz Sevgili Muhlis Akarsu'ya selam olsun!!!
Özgür-Taylan,
yanlis anlama kominist kardes ama ayirmaaaaaaaa kimseyi kendinden dosttt !

Ben kimseyi kendimden ayırmak istemiyorum vede ayırmıyorum can...Bence sen beni yanlış anladın, ben sadece inançlarıma çok sıkı olan bir insanım...Ve bizimle alakası olmayan bir olayıda bizimle alakası varmış gibi gösterenlerede kızıyorum .. .Sende kimseyi ayırma kendinden dostt!
Özgür-Taylan,
senin bayramini da gonlumun derinliginden kutlarimmm

saygilarrr sevgilerrrr
Sen benim bayramımı kutlamışsın ama ben normalde bayram kutlamam...Ama bana bayramın kutlu olsun diyen arkadaşlarıda terslemem sağol seninde kutlu olsun derim...Kalplerini kırmam:001_unsur ...Ve zaten senin yüreğinin temizliği yeter can:thumbup1:
Sağol seninde:lol: :lol: :lol:

Valla sana hep muhalefet gibi yazdım can ,ama valla içimden geçenleri yazdım:wink:

Sevgi ve saygılarımla Can...

Özgür-Taylan
23.10.2006, 23:04
için rahat olsun, sadece düsünceni aktardin buraya
yuregine saglik :shifty:

baba tarafi zaten bayrami kutlar dogal olarak, ama anne tarafi da kutlar.. yani o görkemli sofralari babam degil de annem hazirlar..altini çizmek isterim yaniiii :001_tt2:

bu bayram kutlama örnegi belki alevi toplulugun asimilasyon örnegidir.. evet çunku ne oruç tutariz, ne teravih'e gideriz.. ama bazi aleviler 3 gun, ya da 1 gun, ya da ilk 9 gunu tutuyor..herneyse genelde bu oruç "bizim orucumuz degil" diye biliriz.. ya kurban bayrami? onu da kutluyoruz... yilbasini? bu da gayri muslimlerin bayrami.. nevruz bayrami? vs vs vs... bence Alevilik sünger gibidir, her dinden, kulturden, topluluklardan etkilenmistir, çunku Aleviligi Alevilik yapan HOSGÖRÜDÜR!.. ben bu bayrami kutlamakla bir kusur görmüyorum.. görenler varsa kutlamasinlar.. bizim komsular vardi yilbasini caizzzzzzzzz olarak goruyorlardi ve kutlamiyorlardi, saygi duyarim o kadar!

saygilarrrr sevgilerrrrrrr kominist kardes :turned:

yusufçukgecegez
23.10.2006, 23:42
Sayın yusufçukgecegez yazdıklarınızdan alıntı yapmadan dikkatimi çeken Ayet ve surelerden yazarken eklenti yapıyorsunuz,hangi çeviriyi kullanıyorsunuz bilmiyorum ama hiçbir eklenti yapmadan olduğu gibi yazmanız gerekir.Parantezler ve ek sözcükler kullanırsanız Ayet ve Sureler başka anlamlara gelir ki buda meal olmaz,tefsir olur.
yok eklenti falan arkadaşım.nerden çıkarıyorsun,intermette yer alan,elmalılı,diyanet,yaşarnuri,muhammet esed mealleri.

Guleycan
24.10.2006, 00:31
tutmadigin orucun bayramida olmaz bana göre eskiden biz seker bayrami diye bilirdik simdi ramazan bayramina dönüstürüldü

hleb
24.10.2006, 16:18
biz aleviler ne yaptıımızı tam olarak bilmiyoruz
başkalarının kutlamak için birşeyler yaptığı ve bizimde
zorluk çektiğimiz birşeyi neden kutluyoruz İLGİNÇ
şöylede düşünebiliriz belki biz kurtulduğumuz için kutluyoruzdur
ama sünnileride anlamak ilginç çünkü ramazan ayını dört gözle beklerler sonundada bitti diye kutlarlar
..........

KomünistAlevi
24.10.2006, 16:27
ama sünnileride anlamak ilginç çünkü ramazan ayını dört gözle beklerler sonundada bitti diye kutlarlar
..........

Bu yazıya şapka çıkarırım can:thumbup1: :thumbup1: :thumbup1: ...Valla altına imzamı atarım bu yazının. Bende böyle kısa ve öz satırları yazmak istiyordum ama kısmet olmamıştı:p :p

Sevgi ve saygılarımla Can...

gercege_huu
24.10.2006, 16:41
bende baryamı farklı bir günmüş gibi sıradan şeyler yaparak geçiriyorum sabah 11 de kalkıyorum tatilin tadını çıkarıyorum yani aynı şeyleri yapıyorum sadece misafir gelince şeker falan ikram edip sonra doğal bir sohbete koyuluyoruz benim için sadece bayram tatili ifade ediyor rahatlamayı şöyle ayaklarımı uzatarak rahat bir şekilde dinlenmemi sağlıyor bu kadar.......

yusufçukgecegez
24.10.2006, 18:05
..........insanlar mumsöndüye nasıl inanıyorlar diye şaşıyordum,artık çıok fazla şaşırmıyorum.ramazan bayramını ,ramazandan kurtulduğumuz için yaptığımızı düşünenleri gördükten sonra.ikiside aynı cehalet.yani inanmak istediğine inanma.yada art niyet.

KızılBant
25.10.2006, 21:10
insanlar mumsöndüye nasıl inanıyorlar diye şaşıyordum,artık çıok fazla şaşırmıyorum.ramazan bayramını ,ramazandan kurtulduğumuz için yaptığımızı düşünenleri gördükten sonra.ikiside aynı cehalet.yani inanmak istediğine inanma.yada art niyet.

Arkadaşım bizim bayramımız olmayan ramazandan bize ne?
Öyle saçmalamışsınki Mum söndüyle kıyaslıyorsun. Bayram bizim değildir ancak biz sunnilere ana bacı tanımazlar demiyorzu. Cehalet mum söndü diyenlerindir..

eyhayat
25.10.2006, 21:15
Valla Ramazan ayı kasabamıza uğramadan çevre yolu ile komşu ilçeye geçmişti. Bayramda aynı yolu takip etti sanırım

KızılBant
25.10.2006, 21:38
şeker bayramı bu ne ramazanı :)

bektas83
25.10.2006, 21:59
Valla Ramazan ayı kasabamıza uğramadan çevre yolu ile komşu ilçeye geçmişti. Bayramda aynı yolu takip etti sanırım

doğru söze ne denirki aynen katılıyorum can

yusufçukgecegez
25.10.2006, 22:22
Arkadaşım bizim bayramımız olmayan ramazandan bize ne?
Öyle saçmalamışsınki Mum söndüyle kıyaslıyorsun. Bayram bizim değildir ancak biz sunnilere ana bacı tanımazlar demiyorzu. Cehalet mum söndü diyenlerindir..evet,onlar kara cahil.hiç düşünmemişler böyle bişey olmaz.maksat iftira olsun.şimdi deniyor,sünniler oruçtan kurtulduğu için bayram yapıyor.kaçdefa böyle bişey olmadığını yazdığımız halde.yani burdan şu sonuç çıkıyor,cahil insanlar inanmak istediğine inanır,akıllı insanlar işine gelsede gelmesede doğrulara inannır.

meryem demir
25.10.2006, 23:45
evet,onlar kara cahil.hiç düşünmemişler böyle bişey olmaz.maksat iftira olsun.şimdi deniyor,sünniler oruçtan kurtulduğu için bayram yapıyor.kaçdefa böyle bişey olmadığını yazdığımız halde.yani burdan şu sonuç çıkıyor,cahil insanlar inanmak istediğine inanır,akıllı insanlar işine gelsede gelmesede doğrulara inannır.

Ramazan Bayramını kutlarımısınız diye sorulan bir soruya, yapıllan açıklamara, sizinde Mum söndü karalaması ile, Şeker bayramını kıyaslayarak yanıt vermniz Sizce cahilliğin bir örneği değilmidir. yanlışşş

MetinK
25.10.2006, 23:58
Ramazan Bayramını kutlarımısınız diye sorulan bir soruya, yapıllan açıklamara, sizinde Mum söndü karalaması ile, Şeker bayramını kıyaslayarak yanıt vermniz Sizce cahilliğin bir örneği değilmidir. yanlışşş

O arkadasin heryerde yaptigi birsey zaten meryem hnm.Defalarca uyari verilmistir.

Bes dakika sonra "bayram" bitiyor.Sanirim topigin ömrü de...:devil:

meryem demir
25.10.2006, 23:59
O arkadasin heryerde yaptigi birsey zaten meryem hnm.Defalarca uyari verilmistir.

Bes dakika sonra bayram bitiyor.Sanirim topigin ömrü de...:devil:

Allah rahmet eylesin ne diyelim. Ramazan ve bayramıda kaybettik:)

TankCan
26.10.2006, 00:01
Şu dakka itibariyle konuya gerekte kalmadı sanırım bayram bitti:) kutlasak ta kutlamasak ta!...

essnipes
26.10.2006, 00:06
Neden kutlanmıyor anlamıyorum.Sanırım mantıklı bir nedeni yok.Bu arada ateistim belirteyim.Aleviliğin içinde islami öğeler butunuyle var.Sanırım kutlanmamasının tek nedeni;bir şeyleri terk etmek ama kurtulamamak.

MetinK
26.10.2006, 00:27
Neden kutlanmıyor anlamıyorum.Sanırım mantıklı bir nedeni yok.Bu arada ateistim belirteyim.Aleviliğin içinde islami öğeler butunuyle var.Sanırım kutlanmamasının tek nedeni;bir şeyleri terk etmek ama kurtulamamak.
Bence Alevilerin yerine bir "ateist"in degil Alevilerin olayi nasil gördügü ve kabül edip etmedigi daha dogru beyefendi.
Kutlanmamasinin tek nedenini de yanlis düsünmüssünüz.Bize ait olmayan birseyden kurtulmaya calismak gibi bir sorunumuz yok,olamaz zaten.
Aleviligin icerisinde Islami ögelerin bütünüyle var oldugunu söylemekle de Aleviligi tanimadiginizi ve yine yanlis düsündügünüzü söylemek istiyorum...

essnipes
26.10.2006, 00:30
Bence Alevilerin yerine bir "ateist"in degil Alevilerin olayi nasil gördügü ve kabül edip etmedigi daha dogru beyefendi.
Kutlanmamasinin tek nedenini de yanlis düsünmüssünüz.Bize ait olmayan birseyden kurtulmaya calismak gibi bir sorunumuz yok,olamaz zaten.
Aleviligin icerisinde Islami ögelerin bütünüyle var oldugunu söylemekle de Aleviligi tanimadiginizi ve yine yanlis düsündügünüzü söylemek istiyorum...

Peki bilmediğim konusunda polemiğe girmiyeceğim ama izin verin sizin bilip bilmediğiniz konusunda bir polemik çıkaralım.Mesela anlatır mısınız aleviliği ve islamdan ayıran noktalarını...

Nesimi
26.10.2006, 00:35
Peki bilmediğim konusunda polemiğe girmiyeceğim ama izin verin sizin bilip bilmediğiniz konusunda bir polemik çıkaralım.Mesela anlatır mısınız aleviliği ve islamdan ayıran noktalarını...

Serkan Cınar bu konuda forumda 100lerce belki 1000'lerce sayfalık tartışmalar yaptık. Alevilik'le İslamın farkları ve benzerlikleri hepsini tartıştık. Zaman içinde bunların farkına varacaksınız forumda pek çok kaynak ve topic var.

MetinK
26.10.2006, 00:41

Bunu da bilmemissiniz.:yamukgul:
Polemik yapmak icin burada degiliz.:no: Ögrenme/ögretme ve paylasim...
Bilmediginiz bir baska nokta ise;
yeni üyelerin önce forumu tanimasi ve gezmesini isteriz.Bu onlarin forumu tanimasi ve forumun kurallari,yapisi ile de ilgili bilgi sahibi olunmasini saglar ayni zamanda...
http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=2921&highlight=alevilik+islamin+icindemi

http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=2338&highlight=alevilik+islamin+icindemi

http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=1640&highlight=alevilik+islamin+icindemi

Bu linklerde bahsettiginiz konu ile ilgili üyelerimizin yüzlerce mesajini bulup okuyabilir ve fikirlerinizi (!) paylasabilirsiniz.
Not: Son link kilitlidir.Lütfen oraya mesaj yazmayin.

Iyi forumlar dilerim...

essnipes
26.10.2006, 00:42
Serkan Cınar bu konuda forumda 100lerce belki 1000'lerce sayfalık tartışmalar yaptık. Alevilik'le İslamın farkları ve benzerlikleri hepsini tartıştık. Zaman içinde bunların farkına varacaksınız forumda pek çok kaynak ve topic var.
Anladım.Ben sizinkileri merak etmiştim ama forumdan da öğrenirim sorun değil.