kemalistemre
04.10.2006, 21:27
merhaba canlar okuduğum bir kitepta devriye ilgili yani insanın kamil insan olma durumuna gelene kadar geçirdiği aşmalar hakkında bilgi veriyor biz buna 4 kapı 40 makamda diyebiliriz sizin farklı bilgileriniz varsa payşlaşırsanız sevinirim..
Alinin_Askeri
04.10.2006, 21:52
devriye nurun vucudu mutlaktan kopup ona geri donmesıdır.bu evreyi bi nevi evrim diyede tanımlayabılırız cunku o nur kendini ilk once cansız varlık sora bıtkı sorada hayvanda acıga cıkarır ordanda bugunku insana gecer.buna inen yay denir devriyede.insandanda 4 kapı 40 makam ögretisiyle insanı kamile ulasıp vucudu mutlaka gerı doner.bunada çıkan yay denir.yani insan ruhu gelişimini tamamlayana kadar don degiştirerek dünya üzerine tekrar donucektir devriyeye göre.kısacası ten ölür ama can ölmez.
kemalistemre
07.10.2006, 16:33
CAN verdiğin bilgiler için teşekkür edrim o zaman alevilikte ki kamil insan evrime yakın iyi de alevilikte insan 40lar makamında yaratıldı diye bi bilgim var bu evrimle ne kadar örtüşüyor buna açıklık getrebilirsen çok sewinirim eğer bu şey yanlışsa alevilik dininde insan nasıl yaratıldı bilgilerini bekliyorum ilgin için teşekkür ederim...
Alinin_Askeri
07.10.2006, 20:38
haydar haydar adlı deyişin su kıtasını acıklamak isterım sourunun bir kısmının cevabı olarak:
güruhu naciye özümü kattım
adem sıfatında çok geldim geçtim
bülbül oldum firdevs bağında öttüm
bir zaman gül için dara düş oldum
hayday haydar......
şimdi 40lar meclısınden biri(genelde cebrail olarak geçer)allaha isyan olur ve 14000 yıl boyunca surgunde dolasır ve sucunu anlar ve kırklar meclısıne gerı doner ve burda kanı akıtılıp(kurban edılır dıyede geçer) kendınden bır parcasını guruhu naciye(seçilmiş toplum) katar.yukardakı deyişteki haydar aslında hz.ali deildir.haydarın anlamı şudur:hay allah demektir haydar ise allaha ait allahın parcasını içinde bulunduran demektir ve bu suan aliyle özdeştirilebilir.
şimdi sorunun asıl kısmına gelelım evrimle olan kısmı devriyenın cansızdan canlıya dogru gıtmıstır ve evrımde bunu belırtmezmı dunya ilk basta canlı yoktur ve sudaki 1 hucrelı yasamdan once bitki sora hayvan sorada insan olusmustur.tabi evrim suanki modern insanın olusumunu açıklayamaz.tamam maymundan gelmısızdır ama modern insanın şuanki genetik üsyünlüğe ulasımı açıklanamamıştır.işte burda bizim 40lar meclisinden bir kişinin kendini guruhu nacıye katması devreye girer ve gunumuz insanı olusur.
Aşağıdaki linklerde konu ile ilgili bilgi bulabilirsiniz.
http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=3579
http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=5171