Orijinalini görmek için tıklayınız : Türk Basınındaki Kirlilik !!!
tubişimm 06.10.2006, 18:04 Arkadaşlar son zamanlarda basınımızda inanlmaz bir kirlenme bulunmaktadır. Basın özgürlüğü adı altında önyargılı birçok gereksiz haber yapılmaktadır.Örneğin son günlerdeki uçak kaçırma haberinde basın önyargılı davranarak olayın papaya yapılan terörist girişim olduğunu açıklamış daha sonra anlaşıldı ki uçağı kaçıran asker kaçağıydı ve bu eylemi yapmıştı. gelgelelim dışbasında bu olay papaya saldırı amaçlı yapılacak bir eylem olarak açıklanmıştır. Bu noktada basının üstüne düşen görevi hakkıyla yerine getirmesini söyleyerek sözü bitirelim.sizin de bu konu hakkında yorumlarınızı merak ediyorum..
Alevimen 06.10.2006, 19:35 Ne diyim.. bazen TRT nostaljiye gidiyor, (muhakak sizde izlemişsinizdir) eski haber bültenleri veya spor reportajlarını gösteriyor, gerçekten çok doyurucu ve eğitimli seviyede. Ancak 15-20 yıl ardından gelişme yerine büyük gerileme var yani yerinde saysaydı gene eyvallah derdim. Vatandaş olarak bu durumu üzüntüyle takip ediyorum. Niye böyle oluyor neden oldu, kime faydası var.. hiç kimse mı fark etmiyor. 'böyle gördük böyle devam edicez' felsefesi mi bu.. Yeni Medyalarda büyük sorunlar var, televisyondan internete kadar soytarılık çok.
Hincal Uluç 'dan bir yazı aklıma geldi sanırım 'inanılmaz' başlığı taşıyordu, bundan 1 veya 2 yıl evvel. Googlede aradım ama bulamadım fakat bu konuyla ilgilili olduğunu hatırlıyorum, faydalı eklenti olabilir.
hasret_eylul 06.10.2006, 20:47 "basın özgürlüğü" ne güzel anlamı vardır oysa... tabiki şuanki basını düşündüğümüz zaman ise anlamından ne kadar da uzak, işlevinnden ne kadar kopmuş değil mi? Yani demem odur ki, özgürlük başlı başına mükemmel kelimelerle ifade edilemeyecek kadar anlamlı kısacası herşeyimiz, içtiğimiz su, soluduğumuz hava onurumuz sevdalarımız düşlerimiz evet herşeyimiz değil midir ÖZGÜRLÜK..! Basın da bizleri yine hayata bağlayan, gündemi takip etmemizi sağlayan, dünyada ve ülkemizde neler olduğunu bize duyurması gereken, bilinçlendiren, eğiten bir bağ değil midir? Evet bunlar olması gerekendir. Fakat gerçeğimize baktığımızda basın ve basın özgürlüğü gücü elinde bulunduranlara var... Onun dışında halkın yaşadığı onca acı, yoksulluk, işsizlik, yaşanılan onca katliamın başharflerini dahi göremeyiz. Aslını söylemek gerekirse GERÇEKLERİ göremiyoruz. 'HALK ADINA HİÇBİR GERÇEĞİ' Sadece bir avuç zenginin yaşamlarını özel yaşamını görüyoruz basında... onların özel yaşamları onca insanın ölümünden, açlıktan, yoksulluktan daha değerli onlar için. Sevgili Tubişim Can da belirtmiş. Haberlerin basının ne kadar kirlendiğini, insanları yalan yanlış bilgilendirdiğini. Tubişim inan bu verdiğin örnek diğerlerinin yanında o kadar mahsum kalıyorki... anlatamam... İnsanlar açlıktan kırılıken dahi ekonomi düzeliyor diyen bir zihniyet ya da üreticilerin başbakandan emeklerinin hakkını istemesine karşılık, 'sayın başbakanımız olacak şahsın, biz bütün üreticilere yardımcı olmaya kalkarsak gibisinden emekçileri aşağılaması gibi işte bu zihniyet herşeye yansır. Yine 19 Aralık 2000' de hapishanelerde yapılan katliam sonucu 28 devrimci tutsağın katledilmesine, o günün başbakanı ECEVİT ve o günün basını bu katliama 'Hayata Dönüş Operasyonu' adını vermişti. Evet 28 insanı katlederek hayata döndürmüşlerdi akıllarınca. O kadar çok örnek var ki yine 2 Temmuz Sivasta katledilen canlarımız hakkında basından bize yansıyan, yine susurlukta, Şemdinli de yaşananlar kısacası, derin devlet ve derin basın... AMA ÖZGÜR BASIN DEĞİL...
SAYGILARIMLA
bu ülke 4 temelden oluşur...yasama yürütme yargı...
sonuncu medya üstün güç oldu ülke üzerinde ve mide bulandırıcı işlerden başka bişeyleri yok..yalan yanlış dolan.
mercan_ist 07.10.2006, 12:48 artık tv izleyemz duruma geldik.kanallar tamamen magazinleşti.her kanal tek bi kişinin tekelinde olduğu için aynı haberler ısıtılıp ısıtılıp önümüze sürülüyor.düzelmezde böle gider çünkü gerekli tepki verilemiyo
nesslimm 07.10.2006, 14:38 değişmeyecek bir konu aslında.heryerde aynı programlar.herkese izlenmesi resmen zorlanıyo.sanat kültür adına hiçbirşey yok zaten olsada insanlarımız bakmaz duruma gelmişler.haberler 2 saatten fazla oluyo bazen ama hep magazin abuk sabuk haberler.bir dizi furyasıdır gidio.her dönem aynı konuları işliyolar.milyonlarca dolar paralar harcıyolar.birazda çuvaldızı kendimize batırmak lazım.herkese hakkettiği gibi davranılır.
teşekkürler canım benim
türkiyedeki basın:her devrin adamı
ThassosIsland 07.10.2006, 15:52 olaylar gelişirken, ucaktaki yolcuların uçağın kaçırıldığından haberi olmadığı düşünülürse, muhtemelen basın ordusu kulaktan kulaga oynamıştır. Turk milletinin de azımsanmayacak bir kısmının, medya ya bir tarafıyla guldugunden eminim.
hayır korkum, 3 gun sonra aslında herkes tarafından öğrenılecek olan ucak kacırma olayının aslında ucak kacırma olmadığının, uçaklara meraklı bir yolcunun, kokpite girme isteğinin, olayları bu noktaya getirdiğinin felan ortaya çıkacak olması..
aman tanrım hepiniz felaketsiniz...o anda "ucaktayım, bağlanmak istiyorum" diye arayacaksın bir tanesini...başlıcaksın "su anda ucakta 15 intihar bombacısı var, vatikan a dalmaya gidiyoruz..bik bik bik..." kılçıksız yutmazlarsa en adiyim...
tubişimm 07.10.2006, 21:25 "basın özgürlüğü" ne güzel anlamı vardır oysa... tabiki şuanki basını düşündüğümüz zaman ise anlamından ne kadar da uzak, işlevinnden ne kadar kopmuş değil mi? Yani demem odur ki, özgürlük başlı başına mükemmel kelimelerle ifade edilemeyecek kadar anlamlı kısacası herşeyimiz, içtiğimiz su, soluduğumuz hava onurumuz sevdalarımız düşlerimiz evet herşeyimiz değil midir ÖZGÜRLÜK..! Basın da bizleri yine hayata bağlayan, gündemi takip etmemizi sağlayan, dünyada ve ülkemizde neler olduğunu bize duyurması gereken, bilinçlendiren, eğiten bir bağ değil midir? Evet bunlar olması gerekendir. Fakat gerçeğimize baktığımızda basın ve basın özgürlüğü gücü elinde bulunduranlara var... Onun dışında halkın yaşadığı onca acı, yoksulluk, işsizlik, yaşanılan onca katliamın başharflerini dahi göremeyiz. Aslını söylemek gerekirse GERÇEKLERİ göremiyoruz. 'HALK ADINA HİÇBİR GERÇEĞİ' Sadece bir avuç zenginin yaşamlarını özel yaşamını görüyoruz basında... onların özel yaşamları onca insanın ölümünden, açlıktan, yoksulluktan daha değerli onlar için. Sevgili Tubişim Can da belirtmiş. Haberlerin basının ne kadar kirlendiğini, insanları yalan yanlış bilgilendirdiğini. Tubişim inan bu verdiğin örnek diğerlerinin yanında o kadar mahsum kalıyorki... anlatamam... İnsanlar açlıktan kırılıken dahi ekonomi düzeliyor diyen bir zihniyet ya da üreticilerin başbakandan emeklerinin hakkını istemesine karşılık, 'sayın başbakanımız olacak şahsın, biz bütün üreticilere yardımcı olmaya kalkarsak gibisinden emekçileri aşağılaması gibi işte bu zihniyet herşeye yansır. Yine 19 Aralık 2000' de hapishanelerde yapılan katliam sonucu 28 devrimci tutsağın katledilmesine, o günün başbakanı ECEVİT ve o günün basını bu katliama 'Hayata Dönüş Operasyonu' adını vermişti. Evet 28 insanı katlederek hayata döndürmüşlerdi akıllarınca. O kadar çok örnek var ki yine 2 Temmuz Sivasta katledilen canlarımız hakkında basından bize yansıyan, yine susurlukta, Şemdinli de yaşananlar kısacası, derin devlet ve derin basın... AMA ÖZGÜR BASIN DEĞİL...
SAYGILARIMLA
verilen örnekler çok güzel. yani türk basını artık objektiflikten sıyrılmışş tamamen reyting savaşına girmiş bir basın var Türkiye'de. bu da kirlenmişliği beraberinde getiriyoo ne yazıkki üzücü bi durumm
umarız bu konu da halk biliçli olur da bu kirlenmişliğin içine çekilmezz ...
ulalıgenç 07.10.2006, 21:50 Türk basını satılık,Türk basını yanlı,Türk basını duyarsız...
Evet kitle iletişim araçlarının giderek önemini artırması,insanlar üzerinde etkili olması fikirlerini değiştirebilecek kadar etkili olması politikacıları basını egemenliği altına alma gereği doğurmuştur.Basın patronları denilen kişiler büyük karteller kurup işine gelen toplumsal olayları haber yapıp,işine gelmeyeni halktan saklamışlardır.Basın şu anda insanların fikirleri üzerinde yön verebilecek en önemli araçtır.Ancak Türk basını bu önemli misyonunu gazeteciliğin en temel ilkesi olan Objektiflikten uzak yapmaya başlamıştır.Bunun en büyük nedenide yine paradır.Halka taze ve gerçek bilgiyi vermesi gereken basın kokuşmuş ve yalan haberlerle halkın kafasını dolduruyor.Halkın gerçekleri görmesini istemeyen bazıları basını her dönem de etkileri altına alıp kendi doğrultularında yönlendirmişlerdir.Devletin üst kadrolarında yapılan haksızlıkları göz önüne seren bazı gazetecilerde ağır şekilde cezalandırımışlardır.Ve bu yine basın sayesinde saklanmış,çeşitli örgüt veya grupların üzerine suç atılmış,halkın gözü boyanmaya çalışılmıştır.Şu anda bulunduğumuz dönemde de basın büyük bir propaganda aracı haline gelmiştir.Dün suçlu olan insanlar,bir gecede basın sayesinde kahraman ilan edilebiliyor.Ve bunun gerçekliğini araştıran kurumlarda sistemin köpeği haline gelmiş(rtük'ü kastediyorum).
Basınımız zincirleri kırmadıkça,kartellerin çarklarından kurtulmadıkça özgürleşemez ve realizmden uzak,haberleri halka vermeye devam eder.Bu da çok önemli bir misyon üslenmiş olan günümüz basınına yakışmaz.
bu gidişle türk basını dahada kirli olmaya devam edecek. basın tekele geçmeye başladı rekabet yok yanlı yayınlar devam ettiği sürecede temizlik olmaz.
izmirksk 11.10.2006, 11:37 türk basını hep güçlüden yana ve çıkarına hizmet edecek olanlara sahip çıkıyor..kim haklı hiç önemli değil?sorgulamazlar bile
basın ve medya kuruluşları, büyük finansal güçlere sahip, çıkar amaçlı, gerçek olayları gizleme ve saptırmaya proğramlanmış kuruluşlardır, bazan bakıyorumda, bir gazete ekleriyle birlikte 150 sayfayı bulabiliyor,fiyatı ise komik 30-40 kuruş bu işte bir terslik yok mu?
nesslimm 17.10.2006, 17:44 orhan pamuk un sözlerinden sonra onu yerden yere vuran basın ve medya simdilerde buram buram siyasi bi ödul kokan bu nobel ödulune yaptıkları yalakalıklarla artık nasıl bir yolda gittikleri apacık gösterdiler.dünün karası bugunun beyazı oluyor.
bence türk basını başa gelen hükümet yanlısı oluyo bana su anda hükümet yanlısı olmayan bi basın organı söyleyin hapsi devlet yanlısı durumunda bence bi tane muhalefet olan gosterın yada soyleyın
neredeyse hepsı para karsılıgı haber yapan basın organı oldular
Basın tek taraflı ve yanlı haberler yapıyor. Objektiflikten uzak. Bir medya patronu Başbakan seçileceğini kesin gördüğü bir parti başkanına helikopterini tahsis ediyorsa ve bu medya patronu ekonomik verileri sürekli iyiye gidiyoruz enflasyon düştü işsizlik azaldı gibi gerçekden uzak bilgilerle halka dayatıyorsa artık söylecek birşey kalmamışdır. Danışıklı dövüş yapıyorlar...
MeRaLiNa 18.12.2006, 15:36 Türk Medyasindan herkes sikayet ediyor, hic kimse magazini, boyali basini izlemiyor, okumuyor ama ne gariptirki en cok rayting alan, traji en yüksek olanlar yine herkesin bu sikayet ettigi basin organlari... herkesin severek izledigi Haber ve Belgeseller ise hic kimsenin sevmedigi Mazaginsel ici bos programlar icinde eriyip gidiyor
Hangi Ülkede Televole'nin ilk ciktigi zamanlarda oldugu gibi Sibel Canin Miami'deki kumsalda Fenerbahce bayragini alip sacma sapan konusmasi yada Hakan Sükür'ün akillara zarar fikralari yada Hülya Avsarin noksan akliyla kendini durmadan övdügü röportajlarinin yayinlandigi bir Program o ülkede rayting rekorlari kirmis ve Ülke Gündemine düsmüs...
Toplumun gelismesindeki en büyük Engellerden biride Türk Basini bence, kendi haberlerini yalanlayan, Her Hükümetin yalakaligini yapan Medyadan baska bir bilgi kaynagindan yararlanmayan bir Toplumun icini cürütüp kemiriyor
Hincal Uluç 'dan bir yazı aklıma geldi sanırım 'inanılmaz' başlığı taşıyordu, bundan 1 veya 2 yıl evvel. Googlede aradım ama bulamadım fakat bu konuyla ilgilili olduğunu hatırlıyorum, faydalı eklenti olabilir.
Hincal Uluc'un bu konuda iyi bir referans oldugunu sannetmiyorum, Sezen Aksu'ya gündemde polemik yaratmak icin haksizlik yapmisti, sonra bir Mankenden ünlü yapabilmek icin koluna takip "kültür arkadasligi" sacmaligini adi altinda faydalanan, reklam aski yasiyan yine kendisidir, ayrica NTV'de katildigi spor programinda şov yapmak ugruna olaylari carpitmisti... Hasan Sas'i Gerets beli agridigindan oyundan almisti gecen sezonun 2.yarisindaki Sivas macinda.. Sas anlasmali bir oyundan cikarmak oldugunu, kendisinin isareti üzerine cikarildigini söylemesine ragemn röportajlarinda, Hincal Uluc hala spor programinda Sas'i neden cikartiyor diye atip tutup şov yaptigini cok iyi hatirliyorum, ordaki hic kimsede böyle böyle demedi ne gariptirki :hopala
evet arkadaşım basının kirliliği diyoruz hep bu kirliliğin bir sebebide biz değilmiyiz acaba . kendimizi bir düzeltsek belki bu basın dediğimiz magazinciler nasıl bir gazetecilik yapacaklar acaba merak ediyorum ayrıca türkiye gibi ülkelede basın ın çok zordur özgür olması eğer bu basın tekeli kalkmadıkça.
tubişimm 01.01.2007, 01:27 evet arkadaşım basının kirliliği diyoruz hep bu kirliliğin bir sebebide biz değilmiyiz acaba . kendimizi bir düzeltsek belki bu basın dediğimiz magazinciler nasıl bir gazetecilik yapacaklar acaba merak ediyorum ayrıca türkiye gibi ülkelede basın ın çok zordur özgür olması eğer bu basın tekeli kalkmadıkça.
aslında bizde de hata var fazlasıyla magazinel boyutlarda yaşıyoruz hayatı. derler ya arz-talep meselesi.
ama bunun dışında medya tekellleştikçe para babalarının eline geçtikçe basın olması gerekenden uzaklaşıyo. basınla halkı etkilemek o kadar kolaydır ki ve bizim basınımız da bunu çok ii yapmaktadır. suni gündemlerle gündem çok çabuk değiştirilmekte ve bazı olaylar halkın gözünden kaçırılmaktadır.birde duruma göre şekil değiştiren yazarlarımız var aynı Ürdün devleti gibi. bu noktada halka çok görev düşmekktedir. sorgulayıcı bi toplum olursak durum düzelebilir die düşünüyorum.
Size Katilmamak Elde Degil..
Gecen Bi Haber Cikti Tv de Saddamla Ilgiliydi Yargisi Devam Ediyodu
Saddam Arapca Konustugu Icin Biz Anlamiyoruz Tabi Ablamlar Oturuyo Bizde
O Arapca Biliyo Tabi Bi An Ablam Gözlerini Tvye Dikti Noldu Diye Sordugumda
Sok'a Uramis bi Yüz Tebbesümüyle Cevap Verdi
Bu Adamin Söylediklerini Tv'ler Yayinlarsa 3üncü Dünya Savasi Baslar Dedim
Bende Sasirdim Bi An Anlatsana Ne Dedi 'ki diye Sordum
Saddam Hüseyin : Halepce Katliamini Türkiye Istedi Bende Yaptim
Neden Simdi Arkamda Degiller Beni Yargilayacaginiza Gidin Onlari Yargilayin
Yargic : Bu Konular Derin Mevzular Savunmanla Alakali Bi Konu Degil ve Bu Konuyu Burda Konusamazsin deyip Basini Mahkeme Salonundan Cikarir
Sok Olmamak Elde Degil di Baskasi Söylese Belki Inanmazdim Ama Ablam Oldugu Icin Sonuna Kadar Inandim Ona
2nci Bi Örnek : Saddam Hüseyin Asildi Tabi ki Israilli Infazcilar Tarafindan
Saddamin Hayattini Anlatan Türk Basini Saddamin Dogumundan Ölümüne Kadar Nerde Büyüdügünü Nerde Okudugunu Kime Savas Actigini Kimlerle Savastigini Vs vs Anlatirken Halepce Katliamini Es Gecerler Siradan Bi Konuymus Gibi
Böylelikle Halki Kandiracaklarini Sanirlar..
Türk Basini Gercekten Satilmis,Yanli,Duyarsiz,Tarafli, ve Baskalarinin Kuklasi
Allahtan Internet Diye Bisey Cikti da Bilincsizlerde Bu Kaynagi Kullanip Neyin Ne Oldugunu Anliyo Yoksa Türk Basinina Kalirsa Isimiz var Demektir Düsünsenize Babamizi Öldürseler 1 Yil Sonra Ögreniriz
Reha Muhtar : Babanizi Nasil Öldürdünüz Öldürürken Neler Yasadiniz :)
Akay "Ben" : Kendimden Süphe Kapmaya Baslarim Tabi :) Alla Alla Babami En Son 3 Ay Önce Görmüstüm Ama vs vs Diye Devam Eder :))
Insalla Internette ki Forum Sittelerinide Yasaklamazlar da Bizde Onlari Tatli Tatli Elestiririz Böyle :)
Gerci Bu Saatten Sonra Bize At Gözlügünü Kimse Takamaz Ama Bu Ülkede Herseye Hazirlikli Olmak Gerek :)
Kolay Gelsin Canlar
televızyonlar artık kısılerın amaclarına hedef oluyor cogu zaman hayatta olan onemlı seyler yayınlanmıyor hersye toz pembeymıs gıbı gosterılıyor
mesela basbakan mıtınglerınde sevgı gosterılerını gosterıyor oysa arka planda basbakana protestolar var kımse bunları yayınlamıyor sansur basın ozgurlugu yok onun dısında haberler magazın programlarına dönmus
gazetelere baksan aynı 1.sayfa cınayet 2.sayfa gasp 3.sayfa lıse kavgaları 4.sayfa trafık kazaları
duzeysız programlar eıgıtcı olmayan yapımlar bırıbırının aynı dızıler ama kızmayalım arz talep ısı bu programlar ızlenmese zaten oynatılmaz demekkı ısteyenlerde var hakedıyoruz bız bunu toplum olarak
işin acı tarafı anketlerde belgesel ızleme oranı %35 cıkmıs oyaskı hıc turk belgesel kanalı yoktu dıgıturk actı ama o da faalıyette degıl onun yanı sıra ızlenme oranlarındada hıc bı lısteye gıremeyen belgeseller %35ızlenıyor yorumsuz...(stv kanal7 trt verıyor belgesel ama ızlenyen var mıdır)
spartakus 05.01.2007, 04:58 bu Türk Basininin akil almaz tutumunu anlamak mümkün degil.
yillardir günlük gazeteleri ara vermeden takip etmisimdir.
ama simdi o gazetelere Internet ortamindada kolay ulasildigi halde bakmiyorum.
tamamen Objektiv olmaktan cikmis,kisiye ve o an kim iktidardaysa onun yaninda olan, Oportunist tutumlariyla sürekli puan kaybetmektedirler.
örnek olarak;
Thai-yeap'in en önemli adami ,"Fatih Alayli" bir gazetede yöneticilik
yapabiliyorsa, Türkiyede Basin bitmis demektir...
|
|