Orijinalini görmek için tıklayınız : Cenazelerimizi neden Camiden Kaldırırız ?

ulupınar
06.10.2006, 19:53
Arkadaşlar bildiğiniz gibi biz aleviler yıllardan bu yana hep horlandık,hep ezildik...yılmadık mücadele ettik. Sonunda cemevlerimize kavuştuk.Fakat anlıyamadığım bir şey var:Alevi canlar neden hala cenazelerini cemevi yerine camiden kaldırıyor.Cami hocası dahamı iyi dua okuyor.yoksa camiden kalkan cenaze direk cennete mi giriyor? Anlıyamadım.Bana kalırsa işte tam asimile olmak budur

Urfalı
06.10.2006, 20:11
Nedeni çok. Sen de az çok tahmin edersin.
Soruyu sorduğun anda da bunu biliyorsundur zaten. Yaşın kemale ermiş ne de olsa!
Düşüncelerimiz öğrenmek istemişsin zaten.
Bana kalırsa, bu da bir süreçtir; kabuk çatlamaya başladı. Zamanla o da olacaktır.
Ancaaaakkkk,
ticari kaygılar ve iş bulma korkusu, hala onlardanmış gibi gözükme gerektiriyor.
Sanırım, Aziz Nesin söylemişti. "bu memlekette dürüst insanlar, en az şerefsizler kadar cesaretli olmalı". Buna benzer biz sözdü.
Bizde sadece cesaret değil eksik olan, kendi benliğimizi ve kültürümüzü "boş ver!", "bana ne!", "alevilik mi kaldı?", "hepimiz müslümanız!", gibi " ekonomik kaygılardan kaynaklanan "günü kurtarma" düşüncesini geri plana atabilecek duruma geldikten sonra cemevlerine yönelmede umarım geç kalmış olmayız...
Diğer yandan, aleviliğin kendi içinde net olmayan tanımlamalarının yerlerine oturması da, tamamlanması gereken bir süreç bence.
Bu da, işte bu gibi forumların yararını kaçınılmaz kılıyor.
Saygılarımla

rinda
06.10.2006, 20:16
bahsettiğiniz konu belki cem evi bulunmayan yerler için olabilirmi..bizim burada cemevi oduğu gibi zemin katındada morg vardır.ve cenazeler ordan kalkar ve hatta burda kırkı çıkınca yemek verilir onun için bir salonu bile vardır..ama cemevi olduğu halde camiyi tercih etmek dediğiz gibi asimile olmaktan başka bir şey değildir..

Urfalı
06.10.2006, 20:21
Benim babam öldüğünde, cemevi olmamasına karşın, camiye sokulmadı, ama kapısındaki musalla taşı kullanıldı.
İçine girmek yada girmemek, bu ayrım da çok önemli değil mi?

Naci
06.10.2006, 20:30
Köyde iken böyle bir sorunumuz yoktu. Şehirleşme ile birlikte bu sorun ortaya çıktı. Mekan yokluğu söz konusu idi. Yavaş yavaş bu konuda ilerlemeler kaydedildi. Şu an istanbulda böyle bir sorun söz konusu değil. Aleviliğini gizlemek isteyenler , ticari kaybı olacağını düşünenler camileri ısrarla kullanıyorlar. Bir 10 sene sonra taşlar yerine oturur. Yukarıda yazan büyüklerim merak etmeyin, istediğiniz gibi ahrete intikal edebilirsiniz , Aslında ilgimi çeken bir yön şu oldu, kırk yaş üzeri abilerim konuya ilgi göstermiş. Tabi yol yakın sizeri daha çok ilgilendiren konular. Umut ediyorum böyle bir sorunumuz kalmayacak

Urfalı
06.10.2006, 20:47
Dostum Naci,
40 yaş üzeri olanlar (3 ay sonra 50 yaş üzeri olacağım. Senin anlatımınla "toprağa daha yakın olanlar!") ilgi gösteriyor dedin ama ben yine de yanlış anlamak istemiyorum. Ben 13 sene daha beklerim, yanımıza yanaşmış olursun!!!
Ama daha net açıklama yapmak gerekirse bu ilgi, diğer konulara göstermiş olduğum ilgiden farklı değil. Ulupınar kardeşimin fikrini bilmem ama, ben zaten "öbür dünya" kavramına inanmıyorum. Ben bu dünyada nasıl yaşadığıma bakarım; eşitlik, adalet, haksızlık, özgürlük ve insanca yaşamı savunduysam eğer, zaten "cennete" gideceğim (!). Ben öldükten sonra, kilise, havra, cami, cemevi fark etmez ki! Çevreme vasiyetim de şudur; beni yakın! Hiç bir ibadethaneye sokmayın!
Keşke şu cümlenin sonuna bir gülümseyen surat, ya da parantez içinde ünlem koysaydın. (Benim yaptığım gibi) "Tabi yol yakın sizeri daha çok ilgilendiren konular."
Saygı ve sevgi ile

Naci
06.10.2006, 20:54
İlginç bir istek, yakılarak ölmek, hindistandaki gibi, buda bir inanç sayılır. Yaş konusunda söylediklerimi bir şaka olarak algılayın umarım kırmamışımdır sizi. Yanlız 13 değil 23 sene daha beklemen gerekiyor , canım abicim:sas
sevgi ile kal

Şoreş
06.10.2006, 20:54
Biz Aleviler tabikide Cemevinden kaldırmak isteriz can fakat Cemevlerimiz hala yeterli değil.. Uzak Cemevleri içinde otobüs tutmak gerekiyor insanları oraya götürmek için.Bunun içinde durumu müsait olmayan canlarımız var malesef...

Naci
06.10.2006, 20:57
Aklıma gelmişken söylemek istiyorum, bizler cemaat kavramına , biz duygusuna sahip bir topluluktan geliyoruz. İnsan ilişkilerimizi şehirleşmeden önce çok kuvvetli idi. Fakat şu an köydeki kapı komşumuzu bile tanımıyoruz. Komşularımız genellikle sunni oluyor. Demek istediğim yıllar sonra bizim merasim törenimize gelen olur mu olmaz mı?

Urfalı
06.10.2006, 20:58
İlginç bir istek, yakılarak ölmek, hindistandaki gibi, buda bir inanç sayılır. Yaş konusunda söylediklerimi bir şaka olarak algılayın umarım kırmamışımdır sizi. Yanlız 13 değil 23 sene daha beklemen gerekiyor , canım abicim:sas
sevgi ile kal

Yooo. Asla kırılmadım.
Sen iyi bir arkadaşsın; 13 sene de 23 sene de beklerim.
Ama sen de bil ki, gerçekten ben öldükten sonra işe yarar organlarımı alsınlar, kalanını tıp fakültesi öğrencilerine kadavra olarak versinler.
Cemevi olur ya da olmaz, sonuçta yaksınlar.
Saygımla

ulupınar
07.10.2006, 02:06
Sevgili Naci can ben gerçekten üzüldüm bazan insanlar ne konuştuklarının farkında olmayabilirler...belki latife diye düşünmüş olabilirsin ama bence ayarı kaçmış.Eğer konuları yaşlarımıza göre değerlendireceksek dediyin gibi 40 yaş üzeri insanların yazmalarına yasak koyalım daha problemsiz olur. Bakanın birisi demişti ya ÖĞRENCİLER OLMASA OKULLARDA SORUN KALMAZ diye... bizi öldürseniz inanın alevilerin hiç sorunu kalmaz.Ama unutma ölümün yaşı yoktur.Ben 1 ekim 2006 günü eşimin babaannesi vefat etti.Ben cenazenin cemevinde kaldırılmasını beklerken camide kalkacak dediler; şaşırdım.Sebebini sordum,cevap bana göre aşağılayıcıydı:Torunlarının birisinin sünni arkadaşları gelecek cemevinde kaldırırsak ayıp olur. Bundan dolayı camide kıldıracağız dediler.
Bu ülkede aleviler insan yerine bile konulmadıkları günleri yaşadılar ve direnip bu günlere geldiler.Ama hala bazılarımız yolumuzdan utanır durumdayız.Bunun asimile olmaktan başka bir adı olamaz. Şimdi anladınmı Naci can bu iş yaşla ilgili deyil maalesef.
URFALI can NAMUSLULARDA NAMUSSUZLAR KADAR CESUR OLMALIDIR. Lafı İsmet İnönü'ye aittir. Kimin söylediyi bence çok önemli deyildir,önemli olan söylenen şey doğrumu yanlışmı ben ona bakarım. Urfalı can ikimizinde yaşı 40 ın üstünde olduğu için aynı şeyleri düşünüyoruz... bende cennetin cehennemin bu dünyada olduğuna inanırım. Fakat madem aleviysem benim ibadet yerim cemevidir, cenazem de cemevinden kalkmalıdır. Cenazeme gelmek isteyen sünni kardeşlerimizde bir zahmet cemevine uğramış olurlar.Hepinize selam sevgili canlar.

gunes_87
07.10.2006, 02:21
benim çevremde tanıdığım çoğu alevinin cenazelerini cemevinden kaldırdıklarını gördüm.ve ölen insanın lokmasıda orda verilio.şahsen ben karşıyım cemevinde kaldırmamalarına.cemevleri varken camiyi kullanmaları bana göre güzel deil...

Şoreş
07.10.2006, 02:26
Benim akrabalarımda Cemevinden kaldırırlar ve Lokmala Kuran işleri hep Cemevinde yapılır.. Fakat şehir ortamında, Cemevlerimiz hala yaygın olmadığından bu iş gerçekten çok zor olabiliyor canlarımız için. Mesela birçok can, otobüs tutuyor akrabaları için ve öyle Cemevilerine gidiliyor.. Bunca baskının ve imkansızlığın altında bunları yapmaya çalışmak bile çok güzel..

Hüseyin69
07.10.2006, 02:34
bizim köy alevi sunni karisik bir köydü ölülerimiz oldugu zaman alevi bir din adamimiz yoktu caresiz boynu bükük sekilde sunni hocaya giderdik adam gelir duasini eder cenazeyi defn edip giderdi bunu benim annem hazmetmediginden olacakki ilkokul dan mezun olduktan sonra kis aylarinda camide kuran kursu veriliyordu annem sende gideceksin kuran i ögreneceksin en azindan su cenaze kaldirma dualarini ögren bize dert olmasin ve sana ne istersen alirim diyerek beni sürekli tetikliyordu
ve camiye kuran kursuna gittim elif ba yi ögrendikten sonra belirli zamanlardan sonra sözlü sinavlar yapiliyor sunni ögrenciler ne cevap veriyorsa ben ve iki üc arkadasta ayni cevaplari veriyorduk birgün mezhebin nedir sorusuna imami cafer dedigimde kafama uzunca bir degnegi yedim. hoca efendi ; dört büyük mezhep vardir sen imami azem ebu hanife mezhebindensin dedi bende olanlari bizim yaslilara söyledim sen dogru söylemissin bizim mezhebimiz imami cafer i sadik mezhebidir baktimki olmuyor her ögleden sonralari dayak yiyorum annemi camiye gidiyorum diye kandirip köyde anneme görünmeyecek sekilde dolasiyordum sonunda anneme olanlari anlattim annemde oglum sanane sen kuran ögren mezheblere falan cevap verme desede ben iyice anlattiktan sonra annem agladi
simdi halen aklima takili duruyor annem niye aglamisti ?

Kartopu86
07.10.2006, 11:12
Ben alevilerin cenazesini camide kaldırdıklarını sizde duydum şimdi:sook
Gerek köyde gerekse şuan yaşadığım semtte cenazeler hep cem evine gider, olması gerekende budur. Cami Allahın eviyse Cem'de Allahın evidir bizim evimizdir
Umarım bu bir gelenek haline gelmez(!) Bizim yerimiz Cem evidir herkeste bunu böyle bilsin.....

Saygılarımla

HoZaTLi_62
07.10.2006, 12:20
bizim oralarda cem evi olan yerlerde cem evinden kaldırılır. ama cem evi olmayan yerde bile camiye gidilmez. hastaneden alındığı gibi defnedileceği yere götürülür. camiyle hiç işimiz olmadu bu konuda.

ilknur_23
07.10.2006, 12:45
...............

canazerbaycan
07.10.2006, 13:09
Alevi vatandaşların önemli bir kısmı da cenazelerini Sünni camileri yerine Şii camilerine getiriyorlar. Şahsi gözlemimi aktarmak istedim.
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
Şöyle bir sorum olacak. Cemevi olmayan yerleşim biriminde cenazeyi Şii camisine mi(varsa), Sünni camisine mi götürmeyi tercih edersiniz?

ulupınar
07.10.2006, 13:34
Sevgili İlknur can; eğer ben aleviysem köydede şehirdede aleviyimdir. Ben köyde büyüdüm,cemevi vardı ama cenaze kaldıracak kimse yoktu. Yakın köylere gidilir cenazeyi kaldıracak birini getirirlerdi ve cenaze tamamen bizim inançlarımız doğrultusunda kaldırılırdı. Şehire geldik tabii o zamanlar cemevlerimiz yoktu ve alevilere de hiç iyi gözle bakılmazdı... cenazelerimizide camiye götürmek zorunda kalıyorduk. Ama şimdi cemevlerimiz yaygınlaştı ki benim olayım Nurtepe'deydi ve biliyorsunuz buradaki cemevimizde morgda var. Cenaze evide cemevine 300 m mesafede. Yani uzaklık,trafik ve benzeri bir problem yok ortada.Mesele tamamen 2 tane sünni arkadaşımız cenazeye gelmek istemişç bütün mesele bu. Ben buradan şunu anladım:Adam açıkça yolundan,inancından utanıyor veyahutta tercih meselesi haline getiriyor ki bence buda çok vahim.Ben çok tepkiliyim sadece kendi adıma deyil bütün aleviler adınada üzgünüm... düşünüyorum: Durum böyle olacaksa neden bu kadar can verdik,kan verdik,dövüldük, sövüldük, yandık yakıldık? Bunlar bir hiç uğrunamı yapıldı yolundan inancından utanan birisine alevi denilebilinir mi?
Bence yanlış algıladınız camilere karşı asla tavrımız olamaz.Benim camilere tavrım: Sayılarının sürekli artması ve tarikatların arka bahçeleri olmasınadır. Cumhuriyete, laikliye karşı elemanları örgütleyip, yetiştirip ve programlamasınadır.Biz artık kendimizi komplekslerden arındırmalıyız. Bizim yolumuz da inancımız da güzeldir kardeşler.

selva
07.10.2006, 14:20
bizimkiler cem evinden kaldırıyorlar yeni bir amcamız rahmetli oldu vfe cem evinden kalktı.ben ölürsem büyük ihtimalle camiden kalkacak. çünkü yaşadığım yerde cem evi yok.gerçi vasiyetim memleketimde gömülmek ama eşim ordada seni yalnız bırakmıycam yanımda gömülüceksin diyor.:gosterge yani öbür dünyadada bana rahat yok anca beraber kanca beraber camiden mezara gibi görünüyor:p

ulupınar
07.10.2006, 14:30
Sn Canazerbaycan; bunu tercih meselesini haline getirmek bence çok yanlış. Bana sorarsan şii camisi ile sünni cami arasında fark yoktur. Dikkat ederseniz bazı alevilerin cenazelerini cemevi yerine neden camiden kaldırıyor sorusunu tartışıyoruz. Benim için cami camidir,ve hiç birisini cemevine tercih etmem... çünkü: Benim inancımın gereyi budur.selamlar saygılar

guneyyy
07.10.2006, 14:48
Alevi vatandaşların önemli bir kısmı da cenazelerini Sünni camileri yerine Şii camilerine getiriyorlar. Şahsi gözlemimi aktarmak istedim.
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
Şöyle bir sorum olacak. Cemevi olmayan yerleşim biriminde cenazeyi Şii camisine mi(varsa), Sünni camisine mi götürmeyi tercih edersiniz?

eger yaşadıgım yerde cem evi yoksa kendi evimi tercih ederim...:)

MetinK
07.10.2006, 15:03
[ulupınar]Arkadaşlar bildiğiniz gibi biz aleviler yıllardan bu yana hep horlandık,hep ezildik...yılmadık mücadele ettik. Sonunda cemevlerimize kavuştuk.Fakat anlıyamadığım bir şey var:Alevi canlar neden hala cenazelerini cemevi yerine camiden kaldırıyor.Cami hocası dahamı iyi dua okuyor.yoksa camiden kalkan cenaze direk cennete mi giriyor? Anlıyamadım.Bana kalırsa işte tam asimile olmak budur
Ölüm konusu güzel olmasa da cenaze kaldirimi üzerine önemli bir konuya temas etmissiniz.Tebrikler ve tesekkürler ediyorum.
Sünni asimilasyonunun kilcal damarlarimiza kadar islendigi bir dönemde bu konuda da dikkatli ve dogru adimlar atilmasi gerekiyor.Sünni degiliz ama cenazelerimiz onlarin camisinden kaldiriliyorsa ortada sorun var demektir.
Simdiye kadarki sürecte su sorunlarimiz vardi:
Yeteri derece de Cemevimiz yoktu.
Yeteri derece de Din görevlilerimiz yoktu.
Bugün bazi bölgelerde hala bu tip sorunlar olabilir ama artik hemen her ilde bulunan cemevleri ve Alevi kurumlari ile bu sorunlari asabiliriz.Cenaze ve defin isleri artik Cemevleri araciligiyla kolaylikla saglanabiliyor.
Böyle bir olay oldugunda en yakinimizdaki Cemevi veya Alevi kurumlarindan yardim ve destek talep edildiginde bunun sonucsuz kalacagini düsünmüyorum.
ki benim olayım Nurtepe'deydi ve biliyorsunuz buradaki cemevimizde morgda var.
Cok iyi bildigim bir yer.Gecen sene cenazemiz dolayisiyla da bulundum burada.
Hicbir sorunu olmayan,her türlü imkani olan bir cemevimiz.Cogu hizmetlerden para bile almadiklarina kendim sahit oldum.Mezarliga gidip-gelecekler icin M.Sarigüle bagli Sisli Belediyesi destek veriyor ve araba tahsisi ediyor.
Buna ragmen hala camiye götürülüyorsa insan cenazeyi götürten ölmüs biri zaten Aleviliginde.Yolundan gitmeyen insana musalla tasi da yetersiz gelir...
[/B]

HoZaTLi_62
07.10.2006, 19:32
neden cami bende onu anlamıyorum.

Hüseyin69
07.10.2006, 19:58

gercekten anadolu alevisi cenazesini camiye götürmez imam hoca vs sunni kesimden gelip cenazeyi defn eder ama alevi bir insanin cenazesinin camide namazi kilindigini bugüne kadar hic duymadim ve sahit olmadim.
bizim yerlesim birimlerimizde cem evi köy odasi vs gibi yerler yok.
ama cenaze ölü evinde yikanilir helalligi alinir ve defn edilir
sizin sorunuz bana sorulsa ben sahsen evde yikanilip helalligi alinsin dan yanayim

HoZaTLi_62
07.10.2006, 21:18
gercekten anadolu alevisi cenazesini camiye götürmez imam hoca vs sunni kesimden gelip cenazeyi defn eder ama alevi bir insanin cenazesinin camide namazi kilindigini bugüne kadar hic duymadim ve sahit olmadim.
bizim yerlesim birimlerimizde cem evi köy odasi vs gibi yerler yok.
ama cenaze ölü evinde yikanilir helalligi alinir ve defn edilir
sizin sorunuz bana sorulsa ben sahsen evde yikanilip helalligi alinsin dan yanayim
aynen bizim ordada böyle yapılır. çok güzel açıklamışsın saol.

asd.1950
07.10.2006, 21:46
Dostum Naci,
40 yaş üzeri olanlar (3 ay sonra 50 yaş üzeri olacağım. Senin anlatımınla "toprağa daha yakın olanlar!") ilgi gösteriyor dedin ama ben yine de yanlış anlamak istemiyorum. Ben 13 sene daha beklerim, yanımıza yanaşmış olursun!!!
Ama daha net açıklama yapmak gerekirse bu ilgi, diğer konulara göstermiş olduğum ilgiden farklı değil. Ulupınar kardeşimin fikrini bilmem ama, ben zaten "öbür dünya" kavramına inanmıyorum. Ben bu dünyada nasıl yaşadığıma bakarım; eşitlik, adalet, haksızlık, özgürlük ve insanca yaşamı savunduysam eğer, zaten "cennete" gideceğim (!). Ben öldükten sonra, kilise, havra, cami, cemevi fark etmez ki! Çevreme vasiyetim de şudur; beni yakın! Hiç bir ibadethaneye sokmayın!
Keşke şu cümlenin sonuna bir gülümseyen surat, ya da parantez içinde ünlem koysaydın. (Benim yaptığım gibi) "Tabi yol yakın sizeri daha çok ilgilendiren konular."
Saygı ve sevgi ile

Vay kardeşim! Merhaba,
Kendimi kelaynak kuşu sanıyordum. Seni buldum şokoldum. Nasıl aynı düşünüyoruz. Alt yapı aynı herhalde. Çok Alevi tanıdım. Ne yalan söyleyeyim hepsi bir türlü. Biliyor musun, Sünni bir köyde birkaç aile nerdeyse tek başımıza yaşarken daha mutlu Alevilerdik. Sonra, sonra diğerlerini tanıdım, farklı farklı. Geçenlerde bir topik açılmıştı hangi Alevilerdensin diye. Allah allah dedim bize yer verilmemiş. Sahi Dersim Alevisi hangisinden oluyor. Bektaşi:Değil, Kızılbaş:Değil, Azeri Caferi:Değil, Türkmen:Zaten değil! Yahu dedim bizi Alevi bile saymıyorlar.
Neyse can merhaba biz bizdeniz herhalde...

rockçı turna
07.10.2006, 22:03
Arkadaşlar bildiğiniz gibi biz aleviler yıllardan bu yana hep horlandık,hep ezildik...yılmadık mücadele ettik. Sonunda cemevlerimize kavuştuk.Fakat anlıyamadığım bir şey var:Alevi canlar neden hala cenazelerini cemevi yerine camiden kaldırıyor.Cami hocası dahamı iyi dua okuyor.yoksa camiden kalkan cenaze direk cennete mi giriyor? Anlıyamadım.Bana kalırsa işte tam asimile olmak budur

bizim buralarda bu konuda bir sıkıntımız yok cok sükür. cemevimiz var ve canlarımız cenaze de dahil olmak üzere her türlü dini ritüellerini cemevinde gerceklestiriyor.sizin bu yazınızı okuyunca sasırdım ve üzüldüm. ben her yeri bizimki gibi sanıyordum:S bence bu tarz seyleri gördügümüz yerde -en azından- insanları uyarmalıyız. camide cenaze kaldırmak basvurulacak en son care olmalıdır aleviler acısından.(oda eger hiç bir yerde hoca v.s. bulunmuyorsa ve son care olarak cami hocası kalmıssa olmalıdır)

Serserim
08.10.2006, 03:49
Ben Mersinde Yaşıyorum Bizm burda Baya Büyük Bie cem evi var Cenazelerimizde burda yıkanıyor morgumuz var ayrıca Namaz cem evinde kılınıyor mezarlığa gidilince direk gömülüyor

crewchif
08.10.2006, 16:30
cem evlerinin yetersizliği bu soruya bir cevap olmakla birlikte cenazeyi, kaldıracak dedeninde yetersizliği üzerinde durulması gerekli bir konudur bence.

ulupınar
08.10.2006, 16:40
Sevgili MetinK eyvallah kısacası anlatmak istediklerimiz bunlar işte anlayana.

turkudostu
08.10.2006, 17:27
slm canlar bencede artık alevilerin cenazesinin yeri cem evidir mademki cammiyi kullanmıyoruz o halde cem evi diyorum ben cemlere giderim beni cem evinde yıkasınlar ekmegimi orda versinler kuranımı orda okutsunlar arkadaş dogru diyor istanbuldaki kimi alevi ticaret korkusu için ben aleviyim diyemiyor korkmayın canlkar allahın bildigini kuldan neden saklıyayımki haksızmıyım bizim bizden başka dostumuz yok saygılarımla ibadetlerimize ve inançlarıımıza sahip çıkalım

Urfalı
08.10.2006, 19:42
Vay kardeşim! Merhaba,
Kendimi kelaynak kuşu sanıyordum. Seni buldum şokoldum. Nasıl aynı düşünüyoruz. Alt yapı aynı herhalde. Çok Alevi tanıdım. Ne yalan söyleyeyim hepsi bir türlü. Biliyor musun, Sünni bir köyde birkaç aile nerdeyse tek başımıza yaşarken daha mutlu Alevilerdik. Sonra, sonra diğerlerini tanıdım, farklı farklı. Geçenlerde bir topik açılmıştı hangi Alevilerdensin diye. Allah allah dedim bize yer verilmemiş. Sahi Dersim Alevisi hangisinden oluyor. Bektaşi:Değil, Kızılbaş:Değil, Azeri Caferi:Değil, Türkmen:Zaten değil! Yahu dedim bizi Alevi bile saymıyorlar.
Neyse can merhaba biz bizdeniz herhalde...

Sağol dostum.
Ama görüyorum ki adaptasyondasın!
Hayıdır! Ne yaramazlık yaptın bakayım?
Aynı düşüncedeyiz diyorsun, sevindim.
Sen kelaynaksın, ben de dinzarum galiba.
Böyle söylemler bazen iltifat anlamına gelir.
Adaptasyondan çıkmaya bak; yanlış anlaşılmış olmayasın!
Saygılarımla

astare
08.10.2006, 19:45
Sen kelaynaksın, ben de dinzarum galiba.

merhaba!
bende türümün son örneğiyim.
artık neyi uygun görürseniz.

Urfalı
08.10.2006, 19:58
merhaba!
bende türümün son örneğiyim.
artık neyi uygun görürseniz.

Senin türünden çoktur daha!
Yaşın gereği, türünün tükenmesi çok erken...
21 yaş için bu söylem çok erken değil mi?
Fikren diyorsan o başka. Düşünce yapısı, dünya görüşü çok az insanda kaldı bizim gibilerin.
Yeni tarz düşüncelere bakıyorum da, "keşke biz de zamanında okumasaydık, ya da abilerimiz bizi uyandırmasaydı da, mal gelip mal gitseydik" diyorum da, artık çok geç! Bir kez, uyandık!
Saygılarımla

Nesimi
08.10.2006, 20:07
Bize en yakın cemevi 10 km mesafede ancak biz her ölümüzü cemevinden kaldırdık. Cemevleri yetersiz nüfusa oranla. Bu bir neden olabilir ancak insanın niyeti önemlidir. Ben cami'den cenaze kaldıran Alevilere doğrusu hoş bakmıyorum, asimilasyonun bir parçasıda bu ordada hoca okuyor burdada deyip camiyi tercih ediyorlar.

İnsanın hayatteyken gitmediği yere öldükden sonra gitmesi ne kadar doğru? Bu sorunun cevabı bu konu için yeterli bence.

ulupınar
08.10.2006, 21:38
Sn KızılKilise zaten en acısıda bu... benim camide en son gördüyüm cenaze eşimin 87 yaşındaki babaannesiydi, yaşarken caminin kapısından bile içeri girmemiş bu ninemizin cenazesinin başına gittiyim zaman içim sızladı. Kendi kendime dedimkİ:Şu an uyansa tabutun kapağını açıp doğrulsa caminin bahçesinde olduğunu görse acaba ne derdi? Benim annem ilkokulu okumamıştı,okuma yazma bilmezdi; ölümünden önce ben öldüyümde sakın beni caminin kapısına götürmeyin cemevine götürün demişti. Biz cemevlerimizi lokanta gibi düşünürsek aleviliyimiz nerde kalır. Biliyorsunuz bazı alevi dostlarımız cenazeyi camide kaldırıyor, cenaze yemeyinide cemevinde vererek orada hizmet eden canlara eziyet ediyorlar. Bence böyle cenaze sahiplerine hizmet etmek eziyetten başka bir şey deyildir. Lafa gelince pirim ya Hüseyin diyeceksin,yetiş ya Ali diyeceksin, yol Muhammet Ali'nindir diyeceksin, sonra camide ölünü kaldıracaksın. Hocada dua ederken cenazeden cenazeye camiye gelmeyin diyecek, Allah'ım bizi namaz kılanlardan eyle diyecek sende amin diyeceksin. Bu nasıl aleviliktir? Bu alevilik deyil riyakarlıktır, yolundan inancından utanmaktır. Bende diyorumki Allah'ım beni camide cenazesini kaldıranlardan eyleme. Allah'ım beni cemevimden ayırma, cenazemin cemevinden kalkmasını nasip eyle.Beni yol düşkünlerinden eyleme.

HoZaTLi_62
09.10.2006, 00:12
Sn KızılKilise zaten en acısıda bu... benim camide en son gördüyüm cenaze eşimin 87 yaşındaki babaannesiydi, yaşarken caminin kapısından bile içeri girmemiş bu ninemizin cenazesinin başına gittiyim zaman içim sızladı. Kendi kendime dedimkİ:Şu an uyansa tabutun kapağını açıp doğrulsa caminin bahçesinde olduğunu görse acaba ne derdi? Benim annem ilkokulu okumamıştı,okuma yazma bilmezdi; ölümünden önce ben öldüyümde sakın beni caminin kapısına götürmeyin cemevine götürün demişti. Biz cemevlerimizi lokanta gibi düşünürsek aleviliyimiz nerde kalır. Biliyorsunuz bazı alevi dostlarımız cenazeyi camide kaldırıyor, cenaze yemeyinide cemevinde vererek orada hizmet eden canlara eziyet ediyorlar. Bence böyle cenaze sahiplerine hizmet etmek eziyetten başka bir şey deyildir. Lafa gelince pirim ya Hüseyin diyeceksin,yetiş ya Ali diyeceksin, yol Muhammet Ali'nindir diyeceksin, sonra camide ölünü kaldıracaksın. Hocada dua ederken cenazeden cenazeye camiye gelmeyin diyecek, Allah'ım bizi namaz kılanlardan eyle diyecek sende amin diyeceksin. Bu nasıl aleviliktir? Bu alevilik deyil riyakarlıktır, yolundan inancından utanmaktır. Bende diyorumki Allah'ım beni camide cenazesini kaldıranlardan eyleme. Allah'ım beni cemevimden ayırma, cenazemin cemevinden kalkmasını nasip eyle.Beni yol düşkünlerinden eyleme.
allah allah

olcay40
17.01.2007, 23:55
aleviliğin olduğu her yerde cem evi olmalıdır ki bizler çember sakallılara muhtaç olmayalım dedelik kurumu mutlaka yaşatılmalıdır.

doctorctf
18.01.2007, 00:34
cemevinin olmadığı yerlerde ölülerimiz camilerde yıkanmaktadır.bu bir gerçek ama o kadar da büyütülecek bir durum değil bence.sonuçta yapılan işlemler aynı.bir insan öldükten sonra ne yaparsak yapalım o kişiye kiçbir faydamız veya zararımız dokunmaz.büyütülmesi gereken neden alevi insanlarımızın çoğunlukta olduğu yerlerde cem evi yok.neden köylerimizin isimleri değiştiriliyor.neden camilerin sayısı abartılı bir biçimde artış gösteriyor.bütün bunlar asimilasyonun işaretleridir.örf ve adetlerimizi,geleneklerimizi değiştirip amaçlarına ulaşmaya çalışıyorlar.aynı kağıtta farklı 2 renk görmeye tahammülleri olmayan bu insanlar bizi kendileri gibi yargılamayan,eleştirmeyen,ne denirse ona inanan kişiler haline getirmeye çalışıyorlar

spartacus
18.01.2007, 04:51
Bizim köyümüz alevi köyü olmasına rağmen cami yapılmıştı. Ama hiç bir alevinin cenazesi ordaki musallat taşına konulmadı. Köydeyken cenazelerimizi kendi evimizde kaldırırdık. Bir bakıma cenazenin kaltığı ev cemevi olurdu. Şehirlerde ise bir vakte kadar sıkıntı yaşanmıştır. Kimliğini ve inancını gizleyenler dışlanmamak adına bir formalite gereği camiye götürmüştür. Açıkça söylemek gerekirse aleviler o dönem bugünki bilinçte olmadıkları gibi bugünki gibi birlik ve beraberlik içinde değildi. Buna birde toplumsal şartları eklemekte fayda vardır.
Ancak şimdi öylesi bir sıkıntı yoktur. Bu dönem Sivas madımak katliamından sonra kapanmıştır. Aleviler artık farkına vardı ki, hak verilmez alınır. Kendisinin güç olduğunun farkındadır.

Berucavan
18.01.2007, 09:09
bunu ilk defa duydum çünkü bizim buralarda cenazelerimizi asla camiiden kaldırmayız. cenaze evine getirilir ve ordan son yolculuğuna uğurlanır. cenaze namazı mezarın üstünde kılınır. yani camii yok.

Serkan_Devrim
18.01.2007, 14:51
bunu ilk defa duydum çünkü bizim buralarda cenazelerimizi asla camiiden kaldırmayız. cenaze evine getirilir ve ordan son yolculuğuna uğurlanır. cenaze namazı mezarın üstünde kılınır. yani camii yok.doğrusu da bu zaten. bizim camiler ile ilgimiz yoktur. hayatı boyunca caminin içini görmemiş merhumu camiye götürmeninde manası yoktur. cenazelerimiz cemevlerinden kalkar. cemevi yoksa evlerden kalkar. zaten eskiden cemevlerimiz, evlerimizdi.

şimalyıldızı
18.01.2007, 16:46
bizim köye köylülerimizin çabasıyla cemevi yapıldı ve ben hiçbir cenazemizi camiden kaldırdıgımızı hatırlamıyorum ve bizim köydeki hiç kimsede camide cenaze kaldırmadı.

Nemrut1980
20.01.2007, 18:54
bunu ilk defa duydum çünkü bizim buralarda cenazelerimizi asla camiiden kaldırmayız. cenaze evine getirilir ve ordan son yolculuğuna uğurlanır. cenaze namazı mezarın üstünde kılınır. yani camii yok.

Evet, adıyamandaki aleviler cenazelerini camiye götürmez...Diğer şehirlerdeki gibi cemevlerine götürüldüğünüde duymadım...Adıyamanda cemevlerinin geçmişi çok fazla değil...Benim köyün nüfusunun(yaklaşık 5000) %90 ından fazlası alevidir...Bir kaçtane cami vardır...Şimdiye kadar kimse o camilere cenaze götürmedi...Köyde, cemevinin inşaatına başlandı...Bundan böyle orayada götürülür mü bilmem...Benim için farketmez:)...

türküler_sevdam
20.01.2007, 22:12
çevremde bi alevinin cenazesinin camiye götürüldüğünü hiç duymadım...bizim cenazelerimiz cem evine götürülür
cem evinde lokması pişirilir, yemeği verilir...

dede_27
21.01.2007, 12:37
çevremde bi alevinin cenazesinin camiye götürüldüğünü hiç duymadım...bizim cenazelerimiz cem evine götürülür

aynen bizdede öyledir...

domanı_dersim19
24.01.2007, 15:21

evet bizde de cem evi yokken de eve getirilirdi ;)

ibo(arguvan)
25.01.2007, 01:44

yanlış biliyorsun galiba güzel dos biz hakka cem evlerin den yürütülürüz son dua gülbenk le dedemiz uğurlar

alevi_murat24
25.01.2007, 02:01
ben şimdiye kadar alevilerin cenazesi camiden kaldırıldıgını duymadım.
eskiden cenazeleri ölen kişinin bahçesi müsait ise etrafını çarşaflarlan kapatıp orad yıkarlardı. cenaze namazınıda ya evin önünde yada mezarlıkta kılınırdı.

ama şuan cem evlerimzi artı özellikle çevremden örnek vermek gerekirse. erzincan cem evi ve ulalar cem evi alevilerin cenazelerini yıkadıkları, namzıznı kıldıkları ve 3 40 yemeklerinin verildigi yerler oldular. artk alevi cenazeleri evlerden degil cemevlerimizden kaldırılıyor. bunun için herkesizn cemevlerine katkıda bulunasıni tavsiye ediyorum...