Orijinalini görmek için tıklayınız : kız/para yarışması

izmirksk
07.10.2006, 16:15
evet arkadaşlar bilmem kaç yüzüncü matematik konusunda yine beraberiz:)
gerçi yeni üyeler pek bilmez ama eskiler bilir epey bir başlık açar sürekli tartışırdık(dım:))
şimdi yeni bir matematik daha..6 yıl kadar önce, bir akademisyenle ayaküstü sohbet ederken bana sorduğu ve ne kolay çözerim dediğim ama göründüğü kadar kolay olmayan bir soru..yıllar sonra, amerikali bir fizikçiye ait olduğunu
öğrendim..bana sorulanın aynısı değil ama ana tema aynı..neyse , sorumuzda bize soruyorlar kapı arkasında ,bir kapının arkasında 10 ytl
diğer kapının arkasında 1000 ytl var.1000 ytl li kapının arkasında,ödül olarak ayrıca birde kız var..evet evet sert tepkiler gelecek..:biggrin: :biggrin:
bu yüzden, bundan önce buna, benzer başlıklarda özellikle feminist yönü ağır basan bayanlardan yediğim fırçaları hatırlayıp yine aynısını yemeyi göze alarak buna konuyu açıyorum..hayırlı olsun..:lol: :lol:
karşınızda 2 kapı var..birinin arkasında 10 ytl para ödülü var diğer kapının arkasında ise güzel bir bayan ve 1000 ytl var..yani daha kârlı..
.şimdi isterseniz ilk kapıyı açarsınız ve 10 ytl yi alırsınız..isterseniz diğer kapıyı açıp kızı alırsınız(kızın gönlü varmıki demeyin,neden demeyelim derseniz,demeyin işte::))+1000 ytl ....
ama 3.birde şık daha var..isterseniz 2 kapıyıda açabilirsiniz..ve iki ödülüde alabilirsiniz..bu durumda en kârlısı , 2 kapıyıda açmaktır..
neyse ,canlarım(vaooov aşmışım canlarım diyorum:))
şimdi en kârlısı 2 kapıyıda aynı anda açmak tabi..bu hakkınızda var?ama bir şartla..sizi çok iyi tanıyan yani hangi kapıyı açacağınızı yada 2 kapıyıda açıp açmayacağınızı bilen (en azından %80 olasılıkla sizin hangi davranışı sergileyebileceğinizi bilen ) biri olsun..
ve bu kişi(iyide niye böyle davransınki demeyin soru böyle:))ayrıca bilumum
kurnazlıklarda yok rüşvet vermek vs....:biggrin: :biggrin: :biggrin:
örneğin sizin 2 kapıyıda açma teşebbüsünde olduğunuzu hissederse yada tahmin ederse sadece 10 ytl yi bırakacak..yani sizin 2 kapıyıda açacağınızı önceden hissederse , kızı ve 1000 ytl yi alacak yani o kapıyı boşaltacak
ve siz sadece 10 ytl yi alacaksınız..yani sadece 2 .kapıyı boşaltacak
ama sizin her iki kapıyı açacağınızı hissederse tabi..
ve siz 2 kapıyı açtığınızda sadece 10 ytl göreceksiniz.
peki ya 2 .kapı..sizin 2 .kapıya yöneleceğinizide hissedebilir..ama unutmayın %80 olasılıkla doğru tutturabilir..şimdi sizin yapabileceğiniz en akıllı strateji hangisi olmalıki bu işten en kârlı şekilde ayrılabilesiniz..
..yani yanılabilir..bu olasılığı gözönünde bulundurusak hangi akıllı strateji ile daha kazançlı çıkarız.sorunun orjinalini bulduğumda kız davası yoktu ama belki daha cazip gelir diye hocamız söylemişte olabilir..neyse , buyrun(lütfen matematik ile:)her iki kapıya yönelmekmi yoksa ikinci kapıya yönelmekmi daha kârlıdır..?

not=anahtar ifade %80 olasılık ...yani bence tabi:)

izmirksk
07.10.2006, 22:13
evet orjinal makaleyi buldum..amerikalı bir fizikçi William Newcomb' aitmiş..
ama orada kız yok ayrıca biraz değişik yaklaşım var gibi gözüküyor..ama ana tema aynı..yani aynı soru..dolayısı ile bu linke bakanlar bu paradoksal yaklaşımı kısmen anlayacaklardır.
martin gardner da el atmış buna..helal olsun..
soru orjinal şekli ile aşağı yukarı böyle..
A highly superior being from another part of the galaxy presents you with two boxes, one open and one closed. In the open box there is a thousand-dollar bill. In the closed box there is either one million dollars or there is nothing. You are to choose between taking both boxes or taking the closed box only. But there's a catch.

The being claims that he is able to predict what any human being will decide to do. If he predicted you would take only the closed box, then he placed a million dollars in it. But if he predicted you would take both boxes, he left the closed box empty. Furthermore, he has run this experiment with 999 people before, and has been right every time.

What do you do?
tamamı aşağıdaki linkte..
http://hometown.aol.com/kiekeben/newcomb.html
çok zevkli bir yazı..(bu arada feministlere denk gelmedim:)yoksa bir iki laf çakarlardı:))