Orijinalini görmek için tıklayınız : Osmanlı Belgelerinde Dersim Tarihi.. .


Şoreş
07.10.2006, 20:51
Merhaba canlar..
Hepimizin okuması gerken bilgiler bence.. Belgeler için Karacaahmetin Web Sitesinden yararlandım bunu belirtmek isterim en başta..Çok uzun belgelerin önemli kısımlarını yayımladım.
Çok ilginç şeyler var gerçekten..


Şeyh Hasanlılar Dersim'in güvenliğini sağlıyor
http://www.karacaahmet.com/kitaplar/dersim/110.gif

Yazı:

13 Safer 1217 (Haziran 1802) yılı, Padişah: 3. Selim dönemi, Sadrâzam: Yusuf Ziya Paşa’dır.

O yıl, 25 Haziran’da Fransa ile barış antlaşması imzalandı.

Kimden:

ŞEYH HASANLU’dan SEYDİHÂN ve ŞEYH HASANLU’dan MİKAİL

Kime:

Divân-ı Hümâyûn’a dilekçe

Konu:

Eskiden beri çevredeki Sünnî aşiretler tarafından sapık inançlı, Osmanlı yönetimini tanımadıklarını ileri sürdükleri ŞEYH HASANLILAR’ın öyle olmadıkları, padişahın hizmetinde Çemişgezek’ten Mercan Boğazı, Erzincan’a varıncaya kadar tüm yolların güvenliğini, çıkarılan ve taşınan kömürün hizmetini canla başla sağlayacaklarını, üzerlerine aldıklarını, yalnız çevredeki idarecilerden engellenmemeleri için ellerine FERMANVERİLMESİ

1. BELGENİN ÇEVİRİSİ:

DEVLETLÜ İNAYETLÜ MERHAMETLÜ EFENDİM SULTANIM HAZRETLERİ DEVLET-İ İKBAL-İ EBEDÎ İLE SAĞ OLSUN ARZ-I HAL

Kulları budur ki, Bizler (Şeyh Hasanlılar) Devletlü veliyyü-n -niam Efendimiz Hazretlerinin abd-i mülükleri (hükümdürın kulları) kaydına idhâl olub (sırasına geçip) her vechile dair-i rıza ve teslîme olduğumız hasebiyle fîmâ-ba’d (bundan sonra) gerek ma’den-i hümâyûnun (padişah ma’deni) vâki’ olan kömür hizmetlerinde ve gerek ızây-ı aliyyeye mütâbaa-i hâl ve harekette (padişahın rızasına göre hareket etmede) kusûr itmeyüb ÇEMİŞKEZEK’den MERCANBAĞAZI tarîkiyle ERZİNCAN’a varıncaya kadar yolların muhâfazası ve ebnây-ı sebilin (geçen yolcular) selâmetle imrarları (geçmeleri) husûsunda ve gerek ma’den-i hümâyûn içün kurb ve civarımız (yakınımızda) olan ULUKAL’Apîşgâhında (önünde) ve sair cibalde (dağlarda) hark ve nakil (çıkarı taşıma) olunacak kömürün hark ve nakli ve baltacıyân (maden kazıcılar) ve güllükçiyânın ve katırların muhâfazaları emrinde hâb ve rahat (dinlenme uykusu) terk idüb vücûhle sa’y ve ikdâm (gerekli çalışmaya göre itmekle ve etrafımızda olan ekrâd)(1) ve kabâliden (kabileler bir harekât-ın ha-marziyye (uygunsuzluk) ve şekâvet-i gayr-i lâyıka (eşkiyalık ve uygunsuzluk) zuhura gelür ise ümenâ-i ma’den-i hümâyûr (ma’den eminleri) ma’ifetiyle o makulelerin (o takımların) te’dîbât-ı lâyıkasında (uygun cezalanması) gûşiş ve garet (özenle çalışma) eylemek hâlâtına taahhüd ettiğimize (sözverme) binâen ma’den-i hümâyûn içhark (kazılacak) olınacak kömür üzerine nezâretimiz ve Çarsancak (Akpzar) ve Çemişkezek voyvodaları taraflarından tarafımıza bir gûnâ birteaddî (bir saldırı) olınmamak bâbında yedimize (elimize) bir kıt’a Fermân-ı Alî-şân sadaka ve ihsân (bağışlama) buyurılub bizler dahi bu taahhüdümüzde (sözünde durma) muhâlefetimiz olursa (karşı gelme) yine ümenây-ı ma’den tarafından nezâret-i merkume üzerimizden sarf (geri almak) olınmak husûsı kayd olınmak babında emru ferman Devletlü inâyetlü Efendimiz Hazretlerinindir.

BENDE-İ BENDE-İ

MİKAİL ŞEYH HASANLU SEYDİHÂN ŞEYH HASANLU

KULLARI KULLARI

DERKENÂR: İSTİD’ASI VECHİLE HÜKÜM (Dilekçilerine göre işlem yapılsın!) BUYURULDU 13 Safer sene 1217 (Haziran 1802)

2. BELGENİN EVİRİSİ:

Yazı:

27 Cemaziye-l-evvel 1203 (Ocak 1789) yılı Padişah 1. Abdülhamit dönemi, Sadrâzam: Koca Yusuf Paşa’dır.

O yıl, 7 Nisan’da padişah 1. Abdülhamit vefat etti yerine 3. Selim padişah oldu. Bu yıl Osmanlı ordusu ard arda yenildi: 31 Temmuzda MustafaPaşa ordusu Fokşan’da Ruslara yenildi. 22 Eylülde Ruslar Avusturyalılara yenilerek Belgrad ve Semendire Avusturyalıların, Besarabiye ve Bender Rusların eline geçti. Osman Pazvantoğlu zor Vidin valiliğini ele geçirerek padişaha karşı isyan etti.

Bu yılın en önemli olayı: Dünyada bir dönüm noktası olacak 14 Temmuz 1789’da FRANSIZİHTİLALİoldu.

Kimden:

Divan-ı Hümâyûn’dan

Konu:

Ergani ma’denine bağlı, Çermik sancağı, Palu, Eğil hükümetleri öteden beri sadakat ve doğruluğu kanıtlanmış birer kimseyi atamayı eskiden beri alışıla gelmiş olduğundan, yine bu nitelikli kişilerin atanacağını bildirmektedirler.

(1)ERGANİ ma’denine merbût olan ÇERMİK sancağı ve PAL ve EĞİL hükümetleri öteden beru sadakat ve istikametleri zahir (bağlılık ve doğruluğu görünen) olan bir kimesneyi nasb ve ta’yîni mutad-ı kadîm (eskiden beri alışılmış) olduğuna binhaen livâ-i mezbhure (adı geçen sancak) ile hükümet-i mezkûreler şurut-ı sâbıkaları (eski koşulları) üzere işbu bin ikiyüz üç senesi Mart’ı ibtidasından zabt itmek üzere isimleri yazılmak Divan-ıHümâyûn’dan başka başka emirleri taht olunmak HÜKÜM.

27 Cemaziye-l-evvel sene 1203

SÂHH BUYURULDU

Belgeler:

BOA – 1- Cevdet Zabtiye, No 3152 2- Cevdet Dahiliye, No 14573

_
_
_
_
_
_
_
_
_


Diyarbekir isyanında idam edilenler sürgün olanlar

http://www.karacaahmet.com/kitaplar/dersim/156.gif

Yazı:

6 Ramazan 1235 (Haziran 1820) yılı, Padişah 2. Mahmud dönemi, Sadrâzam: Seyyid Ali Paşa’dır.

O yıl Kasım ayında Etniki Eterya Rum Cem’iyyet Rêisi ALEKSANDIRİPSİLANTİyönetiminde Eflâk ve Buğdan’da (Romanya’da) Yunan isyanının patlak vermesi. Yanya (Yanina-Yunanistan’da) valisi TEPEDELENLEALi Paşa’nın başkaldırması.

Kimden:

Amid (Diyarbekir) Kadısı el-Hâc Hüseyin’den

Kime:

Divân-ı Hümâyun’a - Rapor

Konu:

Diyarbekir İsyanı’nda suçlu bulunanlardan bazısı idam, bazısı da sürgün edildikten sonra bunların üzerinde devlet malı (mukataa) bulunanların elinden bu araziler geri alındığı gibi kendi mülkleri de devlet tarafından zabtedilerek isteklileri mezadla satılması için emr-i şerif (Ferman) çıkarıldığı, bu miri tarafından geri alınacak arazinin bir bölümü köylerdedir.

BELGENİN ÇEVİRİSİ:

Arz-ı Bendeleridir ki,

Diyarbekir’de tahaddüs (meydana çıkan) iden fesâd ve ihtilâle bâdî (neden olan) olan ŞEYHZADE HAFİDİ MEHMED BEY ve KARA HOCA OĞLU ÖMER ve serdâr-ı belde (kumandan) İSKENDER ZADE HACI MUSTAFA’nın i’dam ve izâleleriyle (yok etme) Diyarbekir Müftüsü bulunan SEYYİD MEHMED MES’UD ve nâib-i (kadı vekili) belde ŞERİFMEHMED’in nefy ü iclâları (sürgün edilip uzaklaştırılmaları) bâbında Fermân-ı kazâ ceryan-ı şah-âne sudûr itmişise de ber-takrîb (bir yolunu bularak) firâr itmiş oldıkları sâbıka Diyarbekir Valisi saadetlü BEHRÂMPAŞA hazretleri tarafından bâ-tahrîrât inhâ (yazıyle bildirilmiş) ve ahali-i cânibden bâ-mahzar (ahali tarafından toplu dilekçe sunularak) sû’-i hâlleri inba’ (kötü durumları bildirildiği) olduğuna binâen uhdelerinde (üzerlerinde) olan mukataât (hazineye ait bir arazi veya varidâtın bedel karşılığında kiraya verilmesi) ve emlhakin (ev, tarla, bağ bahçe) ref, olunması (ellerinden alınması) bâbında sudûr iden Hatt-ı Hümâyun-ı (Ferman) mülük-âne mûcibince undelerinde olan sekiz kıt’a maktûât (değeri biçilmiş) ref’lerinde (ellerinden alınarak) cânib-ii mirîye zabt ile bir tâlibine (isteklisine) fruht içün mezâde kaimeleri (satılması için mezada çıkarma) ve merkumûnın (yukarıda adları geçen isyancıların) sâlifü-z-zikr (yukarıda sözü edilen) ref’ olunan mektû’âtdan maadâ (ellerinden alınacak devlet malından başka) zabt ve tasarruflarında ne makule emlâk (zabtedip sahip oldukları mal mülk) vardır keyfiyyeti ber-vech-i bâlâ (yukarıda anlatıldığıgibi) izâh ve der-aliyyeye (İstanbul) arz ve i’lâm olunmak üzere hâlâ MA’DEN-İ HÜMÂYÛNEMÎNİ(Ergani Ma’deni) ve DİYARBEKİR Valisi Saadetlü AHMEDPAŞA hazretlerine hitâben işbu sene-i mübâreke evâhir-i Rebiyyü-l-âhirinde emr-i şerîf virilmiş olduğu derkenârdan nümâyan (belli) olub ber-minvâl muharrer (yazıldığı gibi) virilen emr-i şerîfin vusûlinden bahsla merkumûnın (isyan edenlerin) ref’ olunan maktûâtlarından (devlet malı) karye-i DERMEŞUD (köyünde), karye-i HARİLU ve Hassa-i Hâss (yıllık geliri yüz bin akçeden fazla olan dirliklerdir).

Manzûr ve ma’lûm-ı devletleri buyuruldukda derkenarı mûcibince emr-i şerîf tahrîri bâbında emr u ferman Devletlü Saadetlü sultanım Hazretlerinindir.

Kuyruklu İmza MÜHÜR: Mutabıktır

DERKENÂR MÜHÜR (el-Hac Hüseyin)

HATT-IHÜMAYUN: SÂHH TELHÎSİMÛCİBİNCEEMR-İŞERÎFİ ISDÂROLUNSUN BUYURULDU

Fî 6 Ramazan sene 1235 (Haziran 1820)

Belge:

BOA – Cevdet Dahiliye, No 9713

Şoreş
07.10.2006, 20:57
Dersimli ve Şeyh Hasanlıların madenlere sahip çıkmaması

http://www.karacaahmet.com/kitaplar/dersim/70.gif

Yazı:

29 Receb 1178 (Aralık 1764) yılı, Padişah 3. Mustafa dönemi, Sadrâzam: Bahir MustafaPaşa’dır.

O yıl, 5 Mart günü Lâleli Külliyesi hizmete açıldı. Bu dönemde Osmanlı’ya bağlı olan bazı eyaletlerin merkezi yönetimle olan bağları zayıfladı, birçok yerde yeniçeriler valilere emir vermeye başladı. Ekonomik durum bozuldu, altın paranın ayarı düştü.

Kimden:

Mustafa’dan

Kime:

Divân-ıHümâyûn’a arîza

Konu:

Padişaha sunulan dilekçede: Dersimli ve Şeyh Hasanlı’lardan Mustafa’nın idam edileceği yerde Abaza Mehmed Ağa’nın araya girmesiyle Bursa’ya sürgün edildiği, bu sözü edilenler öldürülen eşkiya Ebu Bekir’in yandaşları olduğu, yöre halkına zarar verdikleri gibi buradaki altın, gümüş, kömür madenlerine sahip çıktıkları, bunları istedikleri gibi işledikleri, bu yüzden devlet zarara soktukları, eğer bu madenler bu dilekçe sahibini verilirse devletin çok yararlanabildiriliyor.


_
_
_
_
_
_

Keban ve Ergani madenlerinin daha verimli işletilmesi

http://www.karacaahmet.com/kitaplar/dersim/114.gif

Yazı:

2 Cemaziye-l-evvel sene 1205 Ocak 1791, Padişah 3. Selim dönemi, o yıl Bükreş’e giren Avusturyalıları yendik. 11.7.1790’da Prusya ile Dostluk Antlaşması yapıldı.

Kimden:

Divan-ı Hümâyun

Kime:

Gümüşhane Maden Emini Hassa silâhşörlerinden Mehmed Emin’e HÜKÜM

Konu:

Ergani ve Keban’da çıkan maden (gümüş, bakırların verimli işletilmesi için Mart ayı başından itibaren gerekli olan işçi, usta tedarikine başlanması, ocaklar açıldığında yeni cevher çıkınca Gümüşhane ilçesi ve Kugâs (Trabzon ilçesine bağlı) bucağından 300 paraşut () işçisi, 500 baltacı temin edilerek Ergani ve Keban’a yollanması, bu işçilerin ücretleri geçiktirilmeden ödenmesi.

Bu maden işinde Başmuhasib payesiyle Divan-ı Hümâyûn hocalarından El-Hac Yusuf Paşa’nın da görevlendirildiği, işlerin aksamadan düzenli bir şekilde yürütülmesi istenmektedir.

Belge:

BEO- Cevdet İktisad No 205

_
_
_
_
_
_


http://www.karacaahmet.com/kitaplar/dersim/116.gif

BAKIR MADENİ

Hâlâ Erzurum Valisi Vezir-i Mükerrem Sa’adetlü Yusuf Ziya Paşa Hazretleri tarafından vârid olan tahrirâtdan mahrec bir mâddenin hulâssa-yi mefhumunda TOPHANE-YİAMİRE ve Hasköy Karhâlerinde isâğa olınacak toplar içün iktiza iden nühasın bundan akdem hîyn tertibinde ba’z-ı masarifini mübeyyin müşârü-n-ileyh tarafından Dersaadet’e takdîm olunan defterde beher kantar mühâs-ı ma’mûlin Tokad’dan Samsun İskelesine naklîçün beşer guruş ücret vaz’-ı birle Başmuhasebe’ye kayd ve suret i’tâ olınmış ise dahi teshîl-i maslahat içün eshab-ı araba ve şütürân ve hayvanata beher kantarında birer guruş zamm ile nakil idülmişiken yine feryâd ve tezallümden hâli olmayub nühâs naklinden imtina’ eylediklerinden bu keyfiyyet umûr-ı mühimmenin ta’tiline bhadi olmağla rahmen li,l-fukara ikişer guruş dahi zamın ile beher kantarına yedişer guru nakliyye virilmek üzere mukaddem virilen suret kaydı terkîn ve ol-vechl hesâbına mahsûb olınacağını mıtazammın emr-i âlî isdâr vet esyîr buyurılur ise nühâs-ı merkürün vaktiyle iskele-yi mezbûra nakil ve tenzilir. Zeri’a olacağını ve ücret-i mezkürenin tertib-i sâbıkından ziyâde ikişe guruş zammı cânib-i mîriye eğerçe hasâreti mûcib olub ancak senevî i’mâli müretteb olan iki yüz batmandan ziyâde nühâsın Ergani ma’deninden i’mâline ikdâm olınarak ziyâde hâsıl olan nühâsın faizi işbu iki yüz guruşın zamm maddesine gâlib olınacağını ve tokuz senesine mahsûben Ergani ma’deninde i’mâl olunan nühâs-ı hâm iki yüz elli ve on senesinde üç yüz bin batmanı mütecâviz olmakdan nâşi tüccara fruht lazım gelse yalnız on senesi hâsılatından canib-i miriye dokuz yüz kese akçadan ziyade fâiz husûle geleceğini beyân-ı birle zamm hususına müsa’ade buyurılmasını müşârü-n-ileyh bir kıt’a kâime ve mektubunda tahrîr ve inhider derkenâra havâle olındıkda Keban ve Ergani ma’denlerinden Tokat’a gelüb tab olınan nühâsın cânib-i mîriye lüzûmı kadarı Samsun iskelesi ne nakil ve ma’dâsı fruht olınmak muktezây-ı nizâmından olmağla Dersaa det’e gelecek nühâsın Tokat’dan Samsun iskelesine icadar beher kantarına beşer guruş ücret-i nakliyye hesâbına mahsûb olınmak hususı mukaddem tanzîm olınmış oldığı Başmuhâsebeden ba’de-l-ihrâc iktizası İzzetlü Darbhâne-yi Amire Nazırı Beyefendi kullarından isti’lâm olındıkda inhâ...
_
_
_



Şeriata aykırı davranan Dersim Şeyh Hasan Aşiretinin hakkından gelinmesi

http://www.karacaahmet.com/kitaplar/dersim/60.gif

Yazı:

Gurre (1-10) Şa’ban 1201 (Mayıs 1787) yılı Padişah 1. Abdülhamit dönemi, Sadrâzam: Koca Yusuf Paşa’dır.

O yıllar, (1787-1792) Osmanlı - Rus ve Avusturya savaşı sürüyordu. 1. Abdülhamit bozuk giden ekonomik durumun düzelmesi için Peygamber Hz. Muhammed’in adından meded umarak sadrâzamlarının çoğunu MEHMET adında kişilerden seçiyordu, fakat bu Mehmet’lerin dini bilgileri yetersizdi.

Kimden:

KEBAN ve ERGANİ Ma’den Emini el-Hac Ali’den

Kime:

Divân-ı Hümâyûn’a - Rapor

Konu:

KEBANve ERGANİ madenleri sorumlusu yöredeki aşiretlerin bu madenlerin işletmesinde devlete birçok güçlükler çıkardıkları gibi kendi aralarında da anlaşamadıkları, sürekli savaş halinde bulundukları, hele ŞEYH HASANLI, DERSİMLİLER’in inançları şeriata aykırı olup, Hz. Ebu Bekir, Ömer ve Osman’ın halifeliğini tanımazlar, “ne yapıp edip bunların hakkından gelinmesi” istenmekdir.


_
_
_
_
_
_
Aşiretlerin Başka yerlere sürgün edilmek istenmesi

http://www.karacaahmet.com/kitaplar/dersim/82.gif



Yazı:

Evasıt-ı (10-20) Ramazan 1194 (Ağustos 1780) yılı, Padişah 1. Abdülhamid dönemi, Sadrâzam: (Kara Vezir) Seyyid Mehmet Paşa’dır. O yıllar, bir süre kapatılan İbrahim Müteferrika matbaası yeniden açıldı, küçük sanayinin gelişmesini teşvik etti.

Kimden:

Gümüşhane, Kurucan, Kuruçay, Kemah, Gercas, Çemişgezek, Eğin (Kemaliye), Erzincan ve Tercan ilçeleri yoksul ahaliden

Kime:

Divân-ı Humâyun’a dilekçe

Konu:

Gümüşhane, Kuruçay, Kuruçay, Kemah, Çemişgezek, Eğin Erzincan ve Tercan ilçeleri ahalisi Divân-ıHümâyûn’a sundukları üç dilekçelerinde: Şeyh Hasanlı, Dersimli, Güvenli, Haranlı, Kuvanlı, Zirkanlı ve Düçekli aşiretlerinin yöre ahalisine sürekli saldırarak can, mal, namus güvenliklerinin kalmadığı, bu yüzden ahali başka yerlere göçetmeye başladıklarından Devlet Ma’denine gereği gibi hizmet veremedikleri, güvenli çalışamadıkları için yukarıda sözü edilen aşiretlerin buralardan başka yerlere sürgün edilmesi istenmekdir.
_
_
_
_
_
_

Kürdistan Kadısı Kırımlı Ahmet Efendi

http://www.karacaahmet.com/kitaplar/dersim/146.gif

Yazı:

22 Muharrem sene 1264 (Aralık 1847) yılı, Padişah Abdülmecit dönemi, Sadrâzam: Mustafa Reşit Paşa’dır.

O yıl, 30 Mayıs’ta Erzurum’da Osmanlı Devleti ile İranlılar arasında barış antlaşması imzalandı.

Kimden:

Bâb-ı Meşîhat’tan (Şeyhülislâmlıktan)

Kime:

Vilâyet Mal Müdürlüğe

Konu:

Kürdistan eyaletine “Büyük Kadı” olarak atanan KIRIMLIAHMETREŞİD Efendiye vilâyet mal sandığından 4000 kuruş aylık verileceği, gerçi bu ücret eyaletin gelirine göre az olduğu, ileride yükseltilebileceği bildirilmektedir.


_
_
_
_
_

Aşiretlerin cezalandırılmaları

http://www.karacaahmet.com/kitaplar/dersim/105.gif

Yazı:

Evahir-i (20-30) Receb 1213 (Aralık 1798) yılı Padişah 3. Selim dönemi, Sadrâzam:Yusuf Ziya Paşa’dır.

O yıl, 2 Temmuz’da Fransız Generali Napolyon Bonapart Mısır’ı almak için İskenderiye’ye asker çıkardı. 25 Temmuz’da Fransızlar Kahire’ye girdi. 1 Ağustos’ta İngiliz donanması Fransız donanmasını Abukır önünde yaktı. Osmanlı devleti 24 Şubat’ta Avusturya ile ticaret, 11 Temmuz’da da İsveç’le Beykoz Dostluk Antlaşmasını imzaladı. O yılın en korkunç olayı 28 Nisan günü çıkan ARNAVUTKÖY YANGINI’nda Boğaziçi’nin büyük bölümü kül oldu.

Kimden:

Padişah’tan

Kime:

Mîrmîran’dan Muş Sancağı Mutasarrıfı Murad’a HÜKÜM

Konu:

Hatt-ı Hümâyûn: 14 hükümet merkezi yetkililerine yönetimlerindeki eli silâh tutan, savaş erbabı kişileri toplayıp Ferman ve mahkeme kararlarına itaat etmeyip devlete karşı başkaldıran ŞEYH HASANLI, DERSİMLİ ve DÜÇEKLİLER’in üzerlerine yürüyüp onlara boyun eğdirmeyi buyurmaktadır.(1)

Şoreş
07.10.2006, 21:08
Şeyh Hasan Aşireti'nin büyükleri idam, çocukları sürgün edilsin denen şikayet dilekçesi

http://www.karacaahmet.com/kitaplar/dersim/8.gif

Yazı:

Gurre Şevval 1138 (Haziran 1726) yıl Padişah 3. Ahmet dönemi, Sadrâzam: Nevşehirli İbrahim Paşa, İran’da yönetimde ise Nadir Şâh’tır. Bu yıl, “LÂLEDEVRİ”nin en görkemli lâle sevgisi dönemiydi, bir lâle soğanı 100 kuruş (hatta Mahbub-ı zaman lâ soğanının değeri 1000 altındı).

O yıllar, (1722-1727) Osmanlı-İran savaşı sürüp gidiyordu.

Kimden:

Çarsancak (Akpazar) ilçesi ahalisinden 31 kişinin imzalayıp birlikte sundukları dilekçe.

Kime:

Divân-ı Hümâyûn’a

Konu:

Çarsancak ilçesi ahalisi Divân-ı Hümâyûn’a sundukları toplu dilekçelerinde: O yörede bulunan ŞEYH HASANLI Aşireti’nin eşkiya ve kızılbaş oldukları, bunlardan can ve mal güvenliklerinin kalmadığı, üzerlerine gelen devlet güçlerinin bile onlarla başedemedikleri, Erzurum ve Diyarbekir illeri valileri askeri güçleri bunların hakkından gelmeleri, ferman ve mahkeme kararlarını tanımayan devlet yetkililerine karşı gelen daha önce bu gibi aşiretlere uygulandığı gibi, ileri gelenlerini idam, çoluk çocuğunu da genel sürgün etmeleri istenmektedir.