Orijinalini görmek için tıklayınız : sicim teorisi

izmirksk
08.10.2006, 22:20
fizikte, en zevkli tartışma alanlarından birisidir..maalesef, türkçe site bulamadım....ama süper bir ingilizce kaynak veriyorum..(gerçekten sanal alemde sicim teorisi üzerine en iyi kaynakalrdan birisi-bence -)
http://superstringtheory.com/basics/index.html

izmirksk
09.10.2006, 15:04
bu konuda maalesef adam gibi türkçe site yok..iyi bir türkçe kaynak yok..tüm aramalarıma rağmen bulamadım...eğer bulsa idim ingilizce bilmeyen arkadaşlarında bu kuramı takip etmelerini sağlayacaktım..gerçi ,ilgi meselesi..zaten ,kimilerince bir fantezi bu..ama matematik bununla uyuştuğu için, kimileri gerçeğin kendiside diyor..
özetle şu..kütle çekim kuramı, kuantumla %100 örtüşmüyor..yani hepsini birleştirecek bir teoriye ihtiyaç var..string theory(sicim teorisi) , theory of everything (herşeyin teorisi) adı verilen bir teoride , kütleçekimle atomaltı yapıyı bağdaştıracak bir teori arayışıda denebilir..
bugün uzay-zaman 4 boyutlu olarak ifade ediliyor..string theory(sicim teorisi) ise alternatif sicim teorisi modelleri ile evreni 10 boyutlu(9 uzay+1 zaman) yada 26 boyutlu (25 uzay+1 zaman) vs..yani birbirinden farklı yorumlarla evrenin boyutları ile ilgili yeni düşünceler getiriyor..%100 kesinlik yok ama fizkçiler, matematik yardımı ile bir yere kadar ilerlediler ..
neyse sonuçta büyük yönü ilede muğlak ..dediğim gibi ilgilenenler , yukarıda verdiğim harika kaynaktan faydalanabilir..dediğim gibi, sanal alemde ,sicim teorisi ile ilgili en iyi kaynaktır diyebilirim..

izmirksk
09.10.2006, 23:58
her görüşe saygımız var o ayrı , ama yayınlayıp yayınlamakta kararsız kaldığım bir site:)bu insanlarla dalga geçmek için yapmıyorum ama ne adamlar var ya şu dünyada dedirtiyor insana..
sicim teorisini alıp, islami şekilde yorumlama arayışı:)(hemen söyleyelimki ,sadece konuya yaklaşımlarının ,garipliğinden bahsediyorum..)

http://www.islamiforum.com/index.php?showtopic=13508

evet ne adamlar var:)

özgürf
10.10.2006, 11:15
bence kendilerine göre yorumlamaları gayet normal şimdi bende merak ettim bu teoriyle ilgili bir türkçe site bulduğunda haber verirsen çok sevinirim. şimdiden teşekkürler.

izmirksk
10.10.2006, 13:15
http://www.genbilim.com/content/view/397/36 linkinde aşağıdaki yerlere bakabilirsin ama bu bilim sitesi gelişmeleri belliki takip etmiyor..yazının bütününe baktığımızda ,hawking in caydığı paralel evrenleri bile, halen almış:)
aşağıda kısım kabaca bilgi verebilir.ama yazının tamamı pek doğru değil

neyse yinede link..yalnız aşağıdaki fena değil.sicim teorisini kısmen anlatıyor

80'li yılların ortalarında, fizik uzmanları John Schwarz ve Michael Green'in uğraşıları sonucu bir çözüm yolu bulundu. Onlara göre anlamsızlıklar, parçacıkların, denklemlerde sonsuz küçük noktacıklar olarak ele alınmasından kaynaklanıyordu. Peki ama, parçacıkların iplikçikler gibi esneme yetenekleri olsaydı ne olurdu? Yaklaşık 10 yıl önce geliştirilen, ancak daha sonra hesapları çıkmaza sokan "sicim teorisi", atomaltı parçacıkları nokta şeklinde değil, iplik (sicim) şeklinde tanımlıyordu. Sicimler, bir kemanın telleri gibi salınan, 10 (üzeri -33) santimetre uzunluğunda, minicik iplikçiklerdi. Sicimler şimdiye kadar gözlenemedi; ancak, büyüklüğü matematiksel olarak hesaplanabiliyor: Bir sicimin bir atomun büyüklüğüne olan oranı, bir atomun bütün Güneş Sistemi'ne olan oranına eşit. Ayrıca, belirli bazı sicimlerin, kütle çekimine sahip olduğu ve sicimlerin, aynı zamanda kuvantlar oldukları da bilinenler arasında. Hawking, buradan yola çıkarak "kütle çekiminin kuvantum teorisi"ni geliştirdi.

Stephen Hawking, sicimlerle ilgili çok sayıda hesaplama yaptıktan sonra şu sonuca ulaştı: Evreni üç veya dört boyutlu kabul ettiğimiz sürece, geliştirilen "Kütle Çekiminin Kuvantum Teorisi" bizi tek bir evren formülüne götürmüyor. Dolayısıyla çözümü, çok boyutlu alanlarda aradı. Bu nedenle de sicimde takılıp kalmadı ve hesaplar yaparak, sicimlerden çok boyutlu kuvantlar elde etti. Bunlara "membran" adını verdi ve daha da kısaltarak "bran" olarak kullandı. Bu bran'lar, birden fazla boyutta varlık gösteriyorlardı. Hesaplamalarına devam ederek bir sınıra ulaştı: Evrende on bir boyut vardı.

Peki bütün o boyutları neden algılayamıyoruz? Hawking nedenini şöyle açıklıyor: Büyük Patlama'nın ardından, zaman boyutu ile üç tane uzaysal (uzunluk, genişlik, yükseklik) boyut açılarak kozmik büyüklüğe dönüştü. Kalan yedi boyut, konumlarını değiştirmeden, yani sicim kadar bir alanı kaplayacak büyüklükte, bir gonca gibi sarılı olarak kaldılar. Bilim adamına göre, böyle yedi boyutlu bir yumak, evrenin her noktasında mevcut.