Orijinalini görmek için tıklayınız : Çorumlular Köyünüzde Cem evimi, Cami imi var ?

Piro019
10.10.2006, 15:28
köyünüzde cem evi mi camii mi var ?

Turandk
15.10.2006, 16:49
Sevgili Piro19 bilmiyorum corumlumusun,ne yazikki corumun cogu Alevi koylerinde Cem evi yerine cami var.bu da yetmezgibi diyanet tarafindan atanmis birde cami hocasi var,bunlarda Alevi koylerinde hic bir is yapmadan bosa maas alirlar birde koy halki arasina mizak sokarlar.
Benim koyumdede ayni.

Sevgilerimle.
TuranDk

ayvaz
15.10.2006, 23:48
selam arkadaş nasılsın mecitözü karacuma köyün de cem evi bulunmaktadır

Şoreş
15.10.2006, 23:51
Çorum Köylerinin büyük kısmında Camii olduğunu söylemişlerdi ama ne kadar doğru bilmiyorum..

Piro019
16.10.2006, 09:26
Sevgili Piro19 bilmiyorum corumlumusun,ne yazikki corumun cogu Alevi koylerinde Cem evi yerine cami var.bu da yetmezgibi diyanet tarafindan atanmis birde cami hocasi var,bunlarda Alevi koylerinde hic bir is yapmadan bosa maas alirlar birde koy halki arasina mizak sokarlar.
Benim koyumdede ayni.

Sevgilerimle.
TuranDk

selam turandk, ben corum mecitözülüyüm. biliyorum corumun cogu köylerinde camii oldugunu, bizim köydede camii denilen bir yer var bir bina ama kimse gitmiyor, bide cem evimiz var hatta resimleri foruma eklemistim, köseeyüp köyü.

alevikiz
16.10.2006, 15:10
selam arkadaslar,
bizim damudere köyünde tabikine cem evi var.
alevi köylerine cami yapacaklarina cem evi yapsinlar. alevilere karsi saygisizlik bu.

çorumlu_alevi
16.10.2006, 15:38
selam arkadaşlar ben de çampınarlıyım bizim köyde cem evi yok cami var
KIZILBAŞ DİYORMUŞ BİZE İMAMSIZ
KIZILBAŞ NE DEMEK BİLİRMİSİN SEN.

keklikoluk46
16.10.2006, 17:52
alevi köylerinde cami olması hiçte iyi bir haber değil.

keklikoluk46
16.10.2006, 17:53
ya çorumlu kardeşim nasıl yaptırıyorsunuz kendi köyünüze cami.karşı çıksanıza

keklikoluk46
16.10.2006, 17:53
ya çorumlu alevi kardeşim nasıl yaptırıyorsunuz kendi köyünüze cami.karşı çıksanıza

Keklikoluk'tan
16.10.2006, 17:55
Köyümüzde cemevi yapılacağına inanıyorum.Cami yok. Cami de bir ibadet yeri, itirazım yok.Ancak, herkese kendi inanç yeri yakışır.

Sidar
18.10.2006, 03:32
Çorumda Camii bulunan Alevi köyleri genelikte türk-Alevi köyleridir. Kadideresinden hariç camii bulunan Alevi kürt köyü bilmiyorum Çorumda.

O camiiyi yaptiranda Ehlibeyt camiisini yaptiran ayni kisi Cemal Sahin.

alevi_murat24
18.10.2006, 10:52
ben erzincanın geçit beldesinde oturuyorum. beldemizde nüfüzün %98 civarında alevi nüfuzunun yaşadıgı belde olmasına karşın köyümüzde 1 i eski 1 debirkaç sene önce yapılan 2 camii var. yeni camiyi tunceli pertek nazimiye ve elazıg tarafından gelen şafaklıların katkılarıyla yapıldı. ama ne yazıkki cem evimiz yok ...:36_1_6:

Piro019
18.10.2006, 10:54
selam alevi murat24 hosgeldin, diyecek bisey bulamiyorum.

pdr_alevi
19.10.2006, 01:30
ne yazikki corumun cogu Alevi koylerinde Cem evi yerine cami var.bu da yetmezgibi diyanet tarafindan atanmis birde cami hocasi var,bunlarda Alevi koylerinde hic bir is yapmadan bosa maas alirlar birde koy halki arasina mizak sokarlar.
Benim koyumdede ayni.

evet bizim köyde aynı şekilde cemevi yok cami var ve hoca hiçbirşey yapmıyor oturduğu yerden para kazanıyor

screechh
29.10.2006, 01:49
selam arkadaşlar.
bizim köy çorum alaca çevreli köyü cem evi var. annemin köyü çorum alaca çelebibağ köyü orda da cem evi var.

Piro019
30.10.2006, 09:25
selam screechh hosgeldin.

selva
30.10.2006, 11:33
köyümde insan bile yok artık.kurtlar kuşlar ayılar bol bol var ama .köyümüz kalmadıki..................

nbayramci
30.10.2006, 11:59
Kendim çok sayıda Cem'e katıldım. Cemin kelime anlamı kısaca toplanmak, bir araya gelmek demektir. Cemevi ile camiiyi karşılaştırmayın. Alevilikte cemevi de vardır, mescit de vardır. Alevinin ibadet yeri mescittir. Toplanma, zikir çekme ve sogulanma yeri cemevidir. 1970'den önce böyle idi. Ne olduysa 1970'den sonra oldu. Alevilik bir ırkçılık gibi, bir siyasi görüş gibi algılanmaya başlandı. Alevilik ne ırkçılıktır, ne de siyasi bir ideolojidir. Alevilik, modern, çağdaş düşünceli, ileri görüşlü, Hz.Muhammed'e, Hz Aliye, Ehli Beyte, 12 İmama, Hacı Bektaşi Veliye, Pir Sultan Abdal'a inanan, onların yolundan giden ama hurafelere inanmayan, İmam Caferi Sadık Hazretlerine bağlı Caferi Mezhebindendir. Lütfen yanlışlara düşmeyin, gerçek alevi olmayanların tuzaklarına gelmeyin. Benim katıldığım Cem toplanmalarını Cemalettin Ulusoy ve Cevat Ulusoy Efendilerim yönetmişti. Alevilikte üst makam efendiliktir. Alevilikle ilgili bilgileri 1950 li yıllarda ailemden ve bu kişilerden öğrendim. Kısaca anlatacaklarım bu kadar. Daha geniş olarak yazabilirim. Cem nasıl yapılır? Anlatabilirim. Saygılarımla.

murat222
30.10.2006, 12:21
alevilikte mescit falan yok.alevilik inancını saptırmaya çalışma.senin gibilerinin düşüncesi asimilasyona yönelik çabalardır.alevi köylerine yapılan çoğunluğu devlet tarafından yapılmıştır.hacı bektaş veli türbesine git orda camii nin tarihi kaç 1826 bu tarih bektaşi tekkelerinin kapatıldığı tarihtir.2. mahmut tarafından yapılmıştır.bu tarihten önce hacıbektaş türbesinde camii yok cemevi vardır.

murat222
30.10.2006, 12:23
Kendim çok sayıda Cem'e katıldım. Cemin kelime anlamı kısaca toplanmak, bir araya gelmek demektir. Cemevi ile camiiyi karşılaştırmayın. Alevilikte cemevi de vardır, mescit de vardır. Alevinin ibadet yeri mescittir. Toplanma, zikir çekme ve sogulanma yeri cemevidir. 1970'den önce böyle idi. Ne olduysa 1970'den sonra oldu. Alevilik bir ırkçılık gibi, bir siyasi görüş gibi algılanmaya başlandı. Alevilik ne ırkçılıktır, ne de siyasi bir ideolojidir. Alevilik, modern, çağdaş düşünceli, ileri görüşlü, Hz.Muhammed'e, Hz Aliye, Ehli Beyte, 12 İmama, Hacı Bektaşi Veliye, Pir Sultan Abdal'a inanan, onların yolundan giden ama hurafelere inanmayan, İmam Caferi Sadık Hazretlerine bağlı Caferi Mezhebindendir. Lütfen yanlışlara düşmeyin, gerçek alevi olmayanların tuzaklarına gelmeyin. Benim katıldığım Cem toplanmalarını Cemalettin Ulusoy ve Cevat Ulusoy Efendilerim yönetmişti. Alevilikte üst makam efendiliktir. Alevilikle ilgili bilgileri 1950 li yıllarda ailemden ve bu kişilerden öğrendim. Kısaca anlatacaklarım bu kadar. Daha geniş olarak yazabilirim. Cem nasıl yapılır? Anlatabilirim. Saygılarımla.

alevilikte mescit falan yok.alevilik inancını saptırmaya çalışma.senin gibilerinin düşüncesi asimilasyona yönelik çabalardır.alevi köylerine yapılan çoğunluğu devlet tarafından yapılmıştır.hacı bektaş veli türbesine git orda camii nin tarihi kaç 1826 bu tarih bektaşi tekkelerinin kapatıldığı tarihtir.2. mahmut tarafından yapılmıştır.bu tarihten önce hacıbektaş türbesinde camii yok cemevi vardır.pir sultanınköyüne git camii var mı? bu değerlerimizi kullanarak aleviliği yoketmeye çalıoşanların bir ürünüdür yazın

nbayramci
31.10.2006, 13:54
murat222
Hacı Bektaşi Veli Türbesine de, Pir Sultan'ın Köyüne de hatta İmam Caferi Sadık Hazretlerinin türbesine de gittim. Birçok eserlerini okudum. Camii ile mescidin arasındaki farkı bilmiyorsun. Sen gittiğini söylüyorsun ama bir nasip almamışsın. Beni hemen asimile etmekle suçladın, en kolay yolu seçtin. Merak etme zamanında Pir Sultan'ı da, Hacı Bektaşi Veliyi de çok suçladılar. Oysa O büyük düşünürlerin birinci şartı hoşgörü idi. Kaç yaşındasın bilmiyorum ama 30-35 yıl önce ODTÜ'de okurken alevi olduğumu açıkladım diye senin düşüncendeki bir arkadaşım benimle selamı kesmişti. Yine de sana erenlerin selamını gönderiyorum. Eline, diline, beline sahip ol. Oku, iyi öğren, başarılı ol.

doktor62
31.10.2006, 14:35
bizim köyde hiçbiri yok.bi nevi ateist köyde diyebiliriz.

0nurr
01.11.2006, 00:36
Çorumda Camii bulunan Alevi köyleri genelikte türk-Alevi köyleridir. Kadideresinden hariç camii bulunan Alevi kürt köyü bilmiyorum Çorumda.

ne demek oluyor ki ? burada da gelip ayrımcılık yapıyorsun ? bilmiyorsan öğren mecitözüne bağlı kayı köyü kürt-alevi köyüdür ve camisi vardır....

boğazkaya köyüne de camiyi devlet yaptı cem evini biz yaptık... 2 side var yani.

seydunaserkan
20.12.2006, 13:00
arkadaşlar yukarı körücek köyündenim bzim köyümüzde de cami var ama bunun hiç zararını görmedik niye alevi köyünde cami olmasın anlamışdeğilim

alevi_murat24
20.12.2006, 20:09
arkadaşlar yukarı körücek köyündenim bzim köyümüzde de cami var ama bunun hiç zararını görmedik niye alevi köyünde cami olmasın anlamışdeğilim

senin köyünün etnik yapsının ne oldugunu bilmiyorum ama senin köyün sünni köyü ise sorun yok o dogal bir hak. ama köyün alevi ise oraya dikilmesinin amacını anlamanı dilerim. orada alevileri hiçe sayarak asimilasyonun bir aracı olan camiyi yapıyorlar.
sen zarar gör memiş ola bilirsin. "niye alevi köyünde olmasın " demişsin neden sünni köyüne cemevi olmasın bunun ne zararı var. bunu cevabını snden bekliyorum can.
camiler bizim de ver digimiz vergilerinde içinde oldugu paralarala yapılıyor. alevi köyüne cami yapana kadar cem evi yapsa daha iyi olmazmı..

eyhayat
20.12.2006, 20:19
Benim doğduğum köy 400 hane olup , ne cami ne de cem evi var,Dedelere ait Cemlerde kullanılan büyük ev ve odalar mevcut.

seydunaserkan
21.12.2006, 12:56
arkadaşım benim köyüm alevi köyü,kökü malatya hekimhan ve sivas karaöze dayanır burda kimin ne kadar alevi inanaçlarına bağlı olduğnu tartışmayalım ben cem evi olmasın demiyorum ama cami olmasının kime zararı var isteyen istediği yerde ibadetini yapar şunuda unutmayalım alevilik bir kültürdür ve bu kültürün içinde cem evi ne kadar varsa camide vardır bana kimse hacı bektaşi veli camiye gitmedi diyemez.

nesslimm
21.12.2006, 13:07
nbayramci can öncelikle forumumuzda bu kanularla ilgili istedin kadar bilgi edinebilecegin topik mevcut önce onları okumanı tavsiye ederim.

bizim köyede 5 yıl öncesine kadar hiçbirsey yoktu. ama simdi kendimize yetecek kadar güzel bir cemevimiz var .camii yapmayı göze alamamıslar çünkü köyümüze ulasmak için baya bi dag tepe asmak lazım yolu bile tam yok hala 1500 metreden daha yüksekte .simdi pek kimse olmasada yazın islevini tam olarak yerine getiriyor.

Servan
21.12.2006, 13:43
ikisi de yok canlar eksiklik işte(cem evinin olmaması)ki o kadar nüfus ta yok ama olsa iyi olurdu.

AlancikliGökhan
22.12.2006, 02:05
Ben Corum Mecitözünün alancik köyündenim Almanyada kaliyorum ve daha yeni üyeyim bizim köyde eski bir Camii vardi o zamanlar cok kücüktüm yiktilar yeni cami yapacaz diye yaptilar minaresiz falan bir ev gibi yer sonra dediler camii yerine cem evi yazalim ama suan sanirim hic bisey yazmiyor tabutlarin durdugu suvasiz bakimsiz bir yer olarak kaldi yani suan bizim köyde ne cem evi nede camii var

taner saribayir
24.12.2006, 20:50
ben çulparalıyım bizim köyde eskiden tek cami vardı sonra köylüler toplanıp kendi cemevini yaptı.

ebru58
24.12.2006, 21:13
ya alevi köyünde gerçekten caminin ne işi var ben ilk kez bunu burdan duyuyorum bende aleviyim ama köyümüzde geçen yıla kadar ne cami nede cem evi vardı ama artık var :)

murat222
26.12.2006, 00:38
murat222
Hacı Bektaşi Veli Türbesine de, Pir Sultan'ın Köyüne de hatta İmam Caferi Sadık Hazretlerinin türbesine de gittim. Birçok eserlerini okudum. Camii ile mescidin arasındaki farkı bilmiyorsun. Sen gittiğini söylüyorsun ama bir nasip almamışsın. Beni hemen asimile etmekle suçladın, en kolay yolu seçtin. Merak etme zamanında Pir Sultan'ı da, Hacı Bektaşi Veliyi de çok suçladılar. Oysa O büyük düşünürlerin birinci şartı hoşgörü idi. Kaç yaşındasın bilmiyorum ama 30-35 yıl önce ODTÜ'de okurken alevi olduğumu açıkladım diye senin düşüncendeki bir arkadaşım benimle selamı kesmişti. Yine de sana erenlerin selamını gönderiyorum. Eline, diline, beline sahip ol. Oku, iyi öğren, başarılı ol.

önce sen eline beline diline sahip ol.gelmişssin odtüde okurken sözde benim düşüncemdeki insan senin alevi olduğunu bilince sohbeti kesmiş.ne demek bu ya.tam emevi yalancılığını kapmışssın.bence sen alevi olduğunu söyleyip mescide gidip namaz kıldığını söyleyince sohbeti kesmiştir.ancak o zaman benim düşüncemde olabilir.sohbeti kesen arkadaşın.senin yobazlarla bir sorunun olmaz.çünkü onlara özenip alevi olduğun halde camiye gidiyorsun....sen yollasan yollasan hızır paşanın selamını yollarsın.bende o selamı almıyorum .sana diyecem
dönen dönsün ben dönmezem yolumdan......asimilasyona hayır..........

SoyLeTmez05
06.01.2007, 20:58
Arkadaslar Suan ki devir öyle bir devir ki,alevi-slam anlayısını hiçe sayıp insan dışı düşünceler le biz alevilere ''MUM SÖNDÜ'' olayını çıkardılar....Sizde biliyorsunuz ki bu yalan hepimizi derinden üzmektedir...
neyse gel gelelim asıl meselemize,Zaten bu MuM SönDü olayı ile ilgili Bir Anket Acacagım...

neyse gelelim camii-cemevi polemiğine;

Arkadaslar bence, Alevilerimizin bir kısmı kendi çıkar ve faaliyetlere yönelik ve kendi içsana planlarına yönelik emellerini korumuyorlar...
Bakın şimdi Sizlerle uzun uzun konusalım...:

şimdi alevi köylerinde neden Cemevi yerine Camii var.?
Cevabı bence çok açık ve net;
Arkadaslar şöyle bir kere oturup düşündükten sonra sizde anlayacaksınız.
Şuanda Türkiye Cumhuruiyetin;
Resmi kuruluşlar olsun,polislikler olsun,(baş kumandanlıklar) millet vekillikleri olsun,Basbakanlıklar olsun,cumhurbaskanlıkları olsun,ve toplumu yönetime karsın tüm kuruluslar olsun ve bu yönetimlikler suan da ne yazıkkı çoğunluğu Sünlilerin elinde...
nasıl elinde oluyor;
mesela diyanet işleri bakanlıklarını örnek alalım;
basında mutlaki ki zaten öyle sünli ler bulunmaktadırlar...
ve neden cemevi yerıne camii sayısı çok turkiye cumhuruiyetinde.?
işte bu yüzden...Arkadaslar sünliler en başta yönetimi kendi ellerine almayı basarmıslar...
ve biz aleviler ise sadece izlemek le yetinioruz...
ßizim yapmamız gereken ise,bizden sonraki nesillerimizde ve bizim cocuklarımızı okutmak,öğretmek,anlatmak ve yönetimi böylece cocuklarımızla ele gecirmek...

işte bu ''Neden bazı alevi köylerinde cemavi yerine camii var.?'' sorusu net olarak yanıtlıyormu.?
işte yönetimin sünlilerin elinde olması ve aleviliğin dagılması ve kendi mezheplerinin yayılması için yaptıkları bu propaganda,biz alevi köylerimizde bulunmakta olan alevi kardeslerimizi ''KÖYÜNÜZE CAMİİ YAPTIRIYORUZ,CENAZELERİNİZİ,TÜM DİNİ İHTİYACLARINIZI BURADAN KARSILAMANIZ İÇİN...'' Vee onlarda tabiki inanıyorlar...
şimdi olması şart değil tabiki çok eskiden yapılan camii lerde var..
Örnek olarak;
amasya nın ''Aşağı Kafarlı'' köyünde Cammi mevcuttur.ve bununla yetınmeyıp bir camii hocası bile vardır...üstelik camii hocası kafasına göre ezan okuyor.yanı canı isterse okuyor canı istemesse okumuyor..!
Hani Nerde Bunların Dini inancı.?
Dine Sadece büyük şehirler de itaat edilmez.
Din her yerde dindir...(Tıpkı Alevi Canlarımızın,Hem Köylerde hemde büyük sehirlerde iBadet yaptıgı gibi...)

iştee arkadaslar,anlatmak istedigim konnum budur ki,umarım bu yazıyı okuyan herkeze ßirseyler anlataßilmişimdir...

Teşekkurler BySoYLeTMeZ (mailto:save_05_1@hotmail.com) (Gokhan Cicek (mailto:save_05_1@hotmail.com))....

AlancikliGökhan
16.01.2007, 20:20
Arkadaslar ODTÜ Yani Orta Dogu Teknik Üniversitesi Zaten alevilerin elindedir öyle degilmi veya Söyle deyim solcularin elindedir sagcilar o Üniversitye zaten giremez bunu anlöasilan daha bilmeyenler var Hatirlayin Murat Babacan Devlet bakanida o okulun mezunu ama o okulda konusma yapamadi hatirlarsaniz Sag partinin bakani Türbani savunan partinin bakani bu okulda konusamaz dediler ve Türbanlilar her yere Türbanla girerken ODTÜnün dis kapisindan yani iceri girerken baslarini acmak zorundalar binayi birakin bahcesine girerken. Saygilarimla

munzur_62
16.01.2007, 20:33
Bebin köyümde ne cami ne cem ewi war tunceli merkezde büyük bir cem ewimiz var yanlış hatırlamıyorsam 2 tanede cami war ama imam namaz kılmak için cemaati zor topluyor sadece 3 5 tane memur gidiyo

Bedrana
16.01.2007, 21:13
Arkadaşlar bir alevi köyünde cami olması kötü birşeymiş gibi yorum yapmış bazı arkadaşlar.bence böle düşünülmesi çok yanlış benim köyümdede cami var cemevi için özel bir mekan yapılmamış ama istenildiği zaman dernek bünyesinde yapılabiliyor.birde hoşgörülü olmadan alevi olunmaz şunu unutmayalım alevilik müslümanlığın bir mezhep idir.ona karşı olamaz o zaman böyle birşeyin varlığından söz edemeyiz.teşekkürler canlar...

Şoreş
16.01.2007, 21:27
Arkadaşlar bir alevi köyünde cami olması kötü birşeymiş gibi yorum yapmış bazı arkadaşlar.bence böle düşünülmesi çok yanlış benim köyümdede cami var cemevi için özel bir mekan yapılmamış ama istenildiği zaman dernek bünyesinde yapılabiliyor.birde hoşgörülü olmadan alevi olunmaz şunu unutmayalım alevilik müslümanlığın bir mezhep idir.ona karşı olamaz o zaman böyle birşeyin varlığından söz edemeyiz.teşekkürler canlar...

Bir Alevi Köyünde Cami olması hiç hoş bir durum değil. Alevilik Mezhep değildir.. Aleviliği Mezhep olarak görürseniz, Aleviliği bitirirsiniz. Açın gözlerinizi. Hangi İslamdan bahsediyorsunuz ?:) Alevilikte İslam Motifleri var, tümüyle İslam'ın içinde değiliz, olamayız. Alevilik İslam'ın tekelinde değildir.. Camide Müslümanların, Namazda.:) Camii Asimilasyonu getirir.. Gerçi Çorumda yolunu bırakan çok:) O Camiyi bizim Köye yapıp birde İmam soksalardı, O camiyi Köylüler yerlebir ederdi..:) Cami bizi alakadar etmez değil mi. Biz Aleviyiz, Evrensel olan Alevilik İnancındanız.. Cami, Namaz yolumuzda yoktur, olmayacaktır. Kendinizi İslam içinde eritirseniz, gerici Toplumlardaki klasik Müslümanlardan farkınız kalmaz..:)

Neden Köyünüzde Camii varda, Cemevi için özel bir Mekan bile yok ? Eleştirin kendinizi.. Yaptığınız, düşünceniz yanlış.. Sizin gibi düşünenler yüzünden, sizin gibi Cami savunucuğunu yapanlar yüzünden Aleviliği sağdan soldan çekiştirip, yeni Alevilik tanımları doğurmaya çalışıyorlar.. Gerçekten yazık ve acıyorum kusura bakmayın .

O kadar Can verdik, sizin gibi Köyleri görmek için mi ? :) Cami savunuculuğu yapmak için mi katledildik ? İslam'a uymuyoruz diye katlediliyorduk ve buna dur demek için Pir Sultan olup Zülfikar gibi Yezit'e başkaldıran biz değilmiydik yoksa ? :)

usLanmaz62
16.01.2007, 21:35
Bizim köyümüzde Cami yoktu.Ancak cem evide yoktu.
Yani cem evine ihtiyac olacak kadar nüfus yok.Her perşembe birinin evine toplanıp cem yapılırdı.
Ancak son yıllarda pülümüre bağlı kızılbel nahiyesinde cem evi yaptılar.
İnanırmısınız benim annem iki kere ezan sesini üst üste ilk bursaya geldiğimizde duymuştu:D

Bedrana
16.01.2007, 21:58
Allah katında hiçbir insan başka bir insana acıyacak kadar ulu ve büyük değildir.anlaşılan bu foruma aleviliğin ne demek olduğunu bilmeden gelenler çoğunlukta.cami H.Z ALİ(S.A.V)in katledilmesinden önce alevilerin dini mekanlarıydı.o olaydan sonra cemevlerinde yerine getirilmeye başlandı ibadetler.bu hiçbirzaman caminin olmadığının ve kabullenilmemesinin anlamına gelmedi .ayrıca bir köyde cemevi yerine cami olmasının eleştrilecek hiçbir tarafı yoktur.ki bu köyde cem ibadetleri aksatılmadan aralıksız tam yapılıyorsa.SİVAS/YILDIZELİ/DOĞANLI KÖYÜ nün ne kadar alevi olduğunu gidin sorun soruşturun size burda anlatmaya kalksam buna zamanımız ve gücümüz yetmez.eğer alevilik herşeyi hoşgörü ile yaklaşanlar sayesinde bu hale geldiyse(ben hiçbir şekilde bir hale geldiğini düşünmüyorum)bravo size.siz gidin bunu alevilikle-solculuğu,alevilikle-komünistliği,alevilikle-ateistliği bağdaştırıp savunanlarda arayın.benim düşüncelerimde cami savunuculuğu falan yapmak değil bizde böle ayrımcılık yaparsak gerici yobazlardan ne farkımız kalır demek...TEŞEKKÜRLER...

Serkan_Devrim
16.01.2007, 22:18
Allah katında hiçbir insan başka bir insana acıyacak kadar ulu ve büyük değildir.anlaşılan bu foruma aleviliğin ne demek olduğunu bilmeden gelenler çoğunlukta.cami H.Z ALİ(S.A.V)in katledilmesinden önce alevilerin dini mekanlarıydı.bence cehaletini açığa vurma. o zamanlar cami diye bir şey yoktu mescit vardı. cami abbasiler devrinde mescitlerin yüklsetilmesi sonucu çıktı. ayrıca hz Ali evinin önünde öldürüldü. bu yalana inanmayın artık ya.

o olaydan sonra cemevlerinde yerine getirilmeye başlandı ibadetler.bu hiçbirzaman caminin olmadığının ve kabullenilmemesinin anlamına gelmedi .ayrıca bir köyde cemevi yerine cami olmasının eleştrilecek hiçbir tarafı yoktur.ki bu köyde cem ibadetleri aksatılmadan aralıksız tam yapılıyorsa.SİVAS/YILDIZELİ/DOĞANLI KÖYÜ nün ne kadar alevi olduğunu gidin sorun soruşturun size burda anlatmaya kalksam buna zamanımız ve gücümüz yetmez.arkadaşım caminin tarihinden bihabersin. aç bakalım kuranı cami var mı? yoksa mescit mi diyor?

eğer alevilik herşeyi hoşgörü ile yaklaşanlar sayesinde bu hale geldiyse(ben hiçbir şekilde bir hale geldiğini düşünmüyorum)bravo size.siz gidin bunu alevilikle-solculuğu,alevilikle-komünistliği,alevilikle-ateistliği bağdaştırıp savunanlarda arayın.benim düşüncelerimde cami savunuculuğu falan yapmak değil bizde böle ayrımcılık yaparsak gerici yobazlardan ne farkımız kalır demek...TEŞEKKÜRLER...kardeş camiye hayır demek gericilikse;
madem bize ait olmayan bir ibadethaneye(cami) gidecez o zaman kiliseye de gidelim sinagoga da gidelim budist tapınağına da gidelim. alla alla. Cami bizim ibadet yerimiz deildir hiç olmadı. oku arkadaşım oku. önce oku. okumak güzeldir.

gurbet1971
16.01.2007, 22:28
Orada bir köy var uzakta!

Iste o köy benim köyüm, bir avuc insaniyla asimile edilmeye calisilan benim köyüm.Iste o köy benim köyüm onur lu bir mucadele vererek sünni agirligin cogunlukta oldugu bayburt`ta yukari dikmetas köyüne bundan 3 yil önce mukemel bir cem evi yaptik. Bayburt´un tek CEM EVI iste ben gururla söylüyorum.Cünkü her gelen yönetim bizim köyümüze cami yapmak toplumu asimile etmek icin elinden geleni yapmistir.Yollarimiz yapilmadi senelerce elektirik verilmedi yani bu devlete vergisini veren her vatandasin hakki olan hic seyden faydalanmadan mücadelesini vererek inanclari ugurunda taviz vermeden direnmislerdir.

BENIM KÖYÜM DE CEM EVIMIZ VAR

Emo84
16.01.2007, 22:58
bravo..her köy böyle olsa.. ne baski olursa olsun..yollunuzdan dönmeyin

Bedrana
17.01.2007, 13:23
şimdi ben mescite cami demişim ne farkediyo ikiside aynı ibadet için hizmet etmiyormu.ismi değiştirildi diyemi camilere karşısınız.yani şimdi Tüm camilerin adı mescit diye değiştirilse kabul edeceksiniz yani.ben o kadar olgun ve akıllıyım ki karşı olduğum şeyleri bile kabullenip eleştiririm önyargıyla yaklaşmam hiçbir zaman asimile olduğumu düşünenler de var onlarada cevabın şudur ben alevilik uğruna canımı veririm gerçekciyim ve sıkı sıkıya bağlıyım...TEŞEKKÜRLER..

Serkan_Devrim
17.01.2007, 14:13
şimdi ben mescite cami demişim ne farkediyo ikiside aynı ibadet için hizmet etmiyormu.

farketmiyorsa cami değil kilise diyelim o zaman. olmaz mı yada sinagog. nasıl farketmez anlamıyorum. sünnilerin ibadet yeri farklıdır bizim ki farklı.
sünni mescidi: cami
alevi mescidi: cemevi oldu mu kardeş?

ismi değiştirildi diyemi camilere karşısınız.yani şimdi Tüm camilerin adı mescit diye değiştirilse kabul edeceksiniz yani.ben o kadar olgun ve akıllıyım ki karşı olduğum şeyleri bile kabullenip eleştiririm önyargıyla yaklaşmam hiçbir zaman asimile olduğumu düşünenler de var onlarada cevabın şudur ben alevilik uğruna canımı veririm gerçekciyim ve sıkı sıkıya bağlıyım...TEŞEKKÜRLER.. olgun ve akıllı kardeş, alevilikte kendini övme yoktur. :yamukgul:
sana diyorum ki cami Abbasilerin mescitleri mimari açıdan yükseltip güzelleştirmesi sonucu bu adı almıştır. ayrıca sen hiç bir katoliğin ortadoks kilisesine gittiğini gördün mü? yada ortadoksun protestan kilisesine gittiğini duydun mu? biz kendi ibadethanemiz varken neden camiye gidelim? alla alla. hem Kuran mescit demiş neden adına cami diyelim?
oku kardeş oku. çok oku. araştır. kendini akıllı bilgili görme. yüksek görme. oku kardeş oku.

Bedrana
17.01.2007, 16:55
demek istediklerim anlaşılmıyor yada anlaşılmak istenmiyor lafı uzatıp duruyosunuz yaa.ben aleviler camide mi yapsın dedim ibadeti aldın konuyu nereye çektin ya düşünüyorum bölemi yazdım diye okuyorum tekrar hayır.sadece karşı taraf fazla polemiğe girmek istiyor bunu anlıyorum.
bak kardeşim aleviler tabiki ibadetini cemevinde yapacak.böle düşünmesem gitmem cemevlerine bu bir..
ikincisi beni hiçbir ibadethanenin ismi yada nerden geldiği ilgilendirmez.ben saygı gösteririm sadece.aşağılayıp böle bişiy olamaz böle bişiy yoktur demem.ayrıca öğrenmişin bir senegog.kilise ikide bir lafı oraya çekiyosun.taa en başında dedimki saygı gösterin gitmesenizde karşı olsanızda saygı gösterip hoşgörüyle yaklaşın.yoksa sizinde değerleriniz ezilmeye sömürülmeye yok sayılmaya başlanır.
şimdi anlaşıldı umarım demek istediğim okadar uzattınız ki vallahi olayı bide aldınız edirneden-karsa götürdünüz yaa..

Serkan_Devrim
17.01.2007, 18:44
demek istediklerim anlaşılmıyor yada anlaşılmak istenmiyor lafı uzatıp duruyosunuz yaa.ben aleviler camide mi yapsın dedim ibadeti aldın konuyu nereye çektin ya düşünüyorum bölemi yazdım diye okuyorum tekrar hayır.sadece karşı taraf fazla polemiğe girmek istiyor bunu anlıyorum.
bak kardeşim aleviler tabiki ibadetini cemevinde yapacak.böle düşünmesem gitmem cemevlerine bu bir..
ikincisi beni hiçbir ibadethanenin ismi yada nerden geldiği ilgilendirmez.ben saygı gösteririm sadece.aşağılayıp böle bişiy olamaz böle bişiy yoktur demem.ayrıca öğrenmişin bir senegog.kilise ikide bir lafı oraya çekiyosun.taa en başında dedimki saygı gösterin gitmesenizde karşı olsanızda saygı gösterip hoşgörüyle yaklaşın.yoksa sizinde değerleriniz ezilmeye sömürülmeye yok sayılmaya başlanır.
şimdi anlaşıldı umarım demek istediğim okadar uzattınız ki vallahi olayı bide aldınız edirneden-karsa götürdünüz yaa..yahu hem sözünün eri değilsin hem bilgisizsin hemde üste çıkıyorsun. bu sözler sana ait değil mi?
cami H.Z ALİ(S.A.V)in katledilmesinden önce alevilerin dini mekanlarıydı.o olaydan sonra cemevlerinde yerine getirilmeye başlandı ibadetler.bu hiçbirzaman caminin olmadığının ve kabullenilmemesinin anlamına gelmedi .ayrıca bir köyde cemevi yerine cami olmasının eleştrilecek hiçbir tarafı yoktur.
1)hz Ali cami de öldürülmedi.
2)Aleviler hiç bir zaman camide ibadet etmedi. cami Abbasiler devrinde çıktı. biz mescitlerde ibadet ettik. yani cemevlerimizde.
3)köyde cemevi yoksa camiye karşı eleştiri olmamalı da ne demek? biz camiye gidelim demek değil mi? :uhhm:

Bedrana
17.01.2007, 19:56
ya arkadaşım köyde cemevi yok cami var peki bu insanlar cem yapmayıp camide namazmı kılıyo hayır yine cemini yapıyo hemde en ii şekilde.kendinle çelişiyosun mescit vardı diyosun sonra buna cami dediler hemde diyosunki biz mescitlerde ibadet yaptık.sonrada gidip mesciti cemevi yapıyosun.hatta bunun önceden sünnilerinde ibadet ettiği mescitlerde olduğu söylüyorsun.sana bişiy söliyimmi sende önyargı var onun için tartışılmazda normal konuşulmazda...aleviliğin yobazı yada karanlık odaları olmayın...TEŞEKKÜRLER..

Serkan_Devrim
17.01.2007, 20:17
ya arkadaşım köyde cemevi yok cami var peki bu insanlar cem yapmayıp camide namazmı kılıyo hayır yine cemini yapıyo hemde en ii şekilde.kendinle çelişiyosun mescit vardı diyosun sonra buna cami dediler hemde diyosunki biz mescitlerde ibadet yaptık.sonrada gidip mesciti cemevi yapıyosun.hatta bunun önceden sünnilerinde ibadet ettiği mescitlerde olduğu söylüyorsun.sana bişiy söliyimmi sende önyargı var onun için tartışılmazda normal konuşulmazda...aleviliğin yobazı yada karanlık odaları olmayın...TEŞEKKÜRLER..kardeş anlamak istemiyorsun. mescit her zaman vardı ve genel bir isimdir. cami de cemevide mescittir.
fark şlu ki;
cami: sünni mescidi
cemevi:alevi mescidi

biz kendi mescidimize gideriz. sünni mescidine niye gidelim? alla alla

ozarslan
18.01.2007, 19:42
cami var cem evi yok ama camide imam da yok zaten gelen durmuyor

karyatit
18.01.2007, 19:52
her ikiside var malisef

Şoreş
18.01.2007, 19:53
her ikiside var malisef

Neden Malesef diyorsun can :) Cami olmasına bende '' Malesef '' diyerek tepki koyarım ama Cemevide varsa, asla kendi İbadethanem için '' Malesef '' terimini kullanmam.:)

karyatit
18.01.2007, 19:57
Malisef cami var demek istemiştim ve gidenlerin sayısıda bayağı var..

murat222
25.01.2007, 16:33
Allah katında hiçbir insan başka bir insana acıyacak kadar ulu ve büyük değildir.anlaşılan bu foruma aleviliğin ne demek olduğunu bilmeden gelenler çoğunlukta.cami H.Z ALİ(S.A.V)in katledilmesinden önce alevilerin dini mekanlarıydı.o olaydan sonra cemevlerinde yerine getirilmeye başlandı ibadetler.bu hiçbirzaman caminin olmadığının ve kabullenilmemesinin anlamına gelmedi .ayrıca bir köyde cemevi yerine cami olmasının eleştrilecek hiçbir tarafı yoktur.ki bu köyde cem ibadetleri aksatılmadan aralıksız tam yapılıyorsa.SİVAS/YILDIZELİ/DOĞANLI KÖYÜ nün ne kadar alevi olduğunu gidin sorun soruşturun size burda anlatmaya kalksam buna zamanımız ve gücümüz yetmez.eğer alevilik herşeyi hoşgörü ile yaklaşanlar sayesinde bu hale geldiyse(ben hiçbir şekilde bir hale geldiğini düşünmüyorum)bravo size.siz gidin bunu alevilikle-solculuğu,alevilikle-komünistliği,alevilikle-ateistliği bağdaştırıp savunanlarda arayın.benim düşüncelerimde cami savunuculuğu falan yapmak değil bizde böle ayrımcılık yaparsak gerici yobazlardan ne farkımız kalır demek...TEŞEKKÜRLER...

sana diyebilieceğim tek kelime cahillik.alevi köyünde cami olmasının hoşgörüyle ne alakası var.iyi o zaman köyüne kilisede sinegogda yap belki hristiyan ve yahudi misafirin gelir yada çok hoşgörülü olduğun için sen gidersin.kilise bize ne kadar uzaksa camide o kadar uzaktır.ayrıca hz.ali zamanında cami yoktur.caminin mimarisi kilise ve zerdüşt tapnaklarının kopyalanmış ve sentezlenmiş halidir.alevi köylerine yapılan camii asimilasyon içindir bunu bil....

CeMAlİ
01.02.2007, 23:43
valla bızım koyde camide mevcut cem evide köyümü saorar sanız mehmed dede obruk köyü

amasyasaz
06.04.2007, 22:50
bizim köyde alevi cami de var cem evide imamda var ve bir haylide cemaati var.Bizim köyde tam bir hoşgörü var ramazanda oruç tutanda var muharremde oruç tutanda kimse kimseye niye tutuyorsun niye kılıyorsun demiyor.Cem evindede ibadetimizi yaparız hatta iki sene önce köyümüze ilahiyat mezunu bir imam atanmıştı o bile bizimle cemlere giderdi herşeye katılırdı öğretmen olmak için istifa etmişti ama öğretmen olamazsam bu köye imam olarak tekrar gelmek istediğini söylemişti hatta eşyalarını götürmemişti

Şoreş
06.04.2007, 22:52
bizim köyde alevi cami de var cem evide imamda var ve bir haylide cemaati var.Bizim köyde tam bir hoşgörü var ramazanda oruç tutanda var muharremde oruç tutanda kimse kimseye niye tutuyorsun niye kılıyorsun demiyor.Cem evindede ibadetimizi yaparız hatta iki sene önce köyümüze ilahiyat mezunu bir imam atanmıştı o bile bizimle cemlere giderdi herşeye katılırdı öğretmen olmak için istifa etmişti ama öğretmen olamazsam bu köye imam olarak tekrar gelmek istediğini söylemişti hatta eşyalarını götürmemişti

Bir Alevi Köyünün Sünni İbadeti yapmasını doğru bulmuyorum..

Gülom
06.04.2007, 22:59
Bir Alevi Köyünün Sünni İbadeti yapmasını doğru bulmuyorum..

Alevi camisini ilk defa duyuyorum, sii camilerini duymustumda. Hem camiye hem cem evine gitmek, bana gore arada kalmis demektir. Ben anketi doldurdum, herhalde yanlis yaptim, galiba sadece Corumlular icin gecerli.

Bizim koyde ne cami ne cem evi var, cemler bizim koyde bulunan pirin evinde yapilir (veya en buyuk kimin evi ise) yanlisim yoksa..

Özgür-Taylan
06.04.2007, 23:00
annemin köyünde Cemevi var
(tokat-zile-şeyhköy)

sonerk
06.04.2007, 23:02
Ne yazıkki bizim köydede cami var ama 3-5 ihtiyardan başka giden yok oda cumadan cumaya....Köyün büyük kısmı ateist alevi...allahla peygamberle fazla işi olmayan çevre yani allahıda peygamberide kendi özünde bulan kişiler :)

Gülom
06.04.2007, 23:07
Ne yazıkki bizim köydede cami var ama 3-5 ihtiyardan başka giden yok oda cumadan cumaya....Köyün büyük kısmı ateist alevi...allahla peygamberle fazla işi olmayan çevre yani allahıda peygamberide kendi özünde bulan kişiler :)

Allah ve peygamberi tanimiyan, bunlari kendi ozunde nasil bulabiliyor? Anlamadim. Benim bildigim bir seye inanirsan o seyi kendi ozunde bulabilirsin, inanmadigin seyi birak kendi ozunde, uzak durmaya calisirsin...

sonerk
06.04.2007, 23:53
Allah ve peygamberi tanimiyan, bunlari kendi ozunde nasil bulabiliyor? Anlamadim..

Şöyle anlatayım allah ve peygamberi tanımayan kendi özünde bulan derken: yani allahıda,peygamberide kendi içinde buluyor,yani allahda peygamberde kendi oluyor çünkü öyle bi şeye ihtiyaç duymuyor nesimi,hallacı mansur değilmiydi "enel hak diyen"aynı mandalite....

Benim bildigim bir seye inanirsan o seyi kendi ozunde bulabilirsin, inanmadigin seyi birak kendi ozunde, uzak durmaya calisirsin...

Burda kendi özün derken "kendi içinde" olduğunu kastediyorum evet bizde bişeye inanıyoruz ve o şeyin kendimiz olduğunu inanıyoruz neyse ben bunun hakkında fazla yorum yapmak istemiyorum başkalarının adına konuşmak istemiyorum ne demişler parayla imanın kimde olduğu belli olmaz belki benden habersiz adamlar kendilerine secde, ibadet etmekle uğraşıyorlardır kim bilir...:)

amasyasaz
07.04.2007, 15:02
Şoreş misin ne karın ayrısıysan kimin ne şekilde ibadet edeceğine sen mi karar vareceksin

soylu83
13.05.2007, 15:01
Bizim köydede cami var ama bende tabiki cem evi olmasını isterim tabiki.Caminin minareside yok zaten ileriki zamanda dedemiz olur ise cem evine çevirebiliriz.Alevi köylerinde cem evi yok diye camisizde kalmamız bence biraz inanç boşluğuna neden olur.

dedekargın
13.05.2007, 15:24
arkadaşlar bende çorumluyum. bizim köy büyük camili. köyümüzde hem cami var hem cemevi. ama camiye kimsenin gittiği yok. sadece cami var mı var.ama cem evimiz yeni yapıldı her yıl ara tatilde 2 gün cem düzenlenir.

murat222
15.05.2007, 11:43
Bizim köydede cami var ama bende tabiki cem evi olmasını isterim tabiki.Caminin minareside yok zaten ileriki zamanda dedemiz olur ise cem evine çevirebiliriz.Alevi köylerinde cem evi yok diye camisizde kalmamız bence biraz inanç boşluğuna neden olur.

cemevi olmayan alevi köylerine camii olsun inanç boşluğu olmaz demişssin böyle düşünce olabilirmi?o zaman kilisede yap inancın tam olur.camii alevi köylerinde asimilasyon içindir.sen cemleri cemevi olmadığında camide mi yapacaksın?alevi köylerinde yüzyıllarca cemler köydeki en büyük evde yapılmıştır.çünkü sen köye cemevi açma imkanı yoktu osmanlı döneminde hatta yakın tarihe kadar cumhuriyet döneminde.çünkü baskılardan kaynaklı

cobain
15.05.2007, 11:49
benim köyümde ne yazıkki cem evi yok.özellikle yazları baya kalabalık olan köyümüze nedense bir tane cem evi yapılmıyor.

garcia
25.05.2007, 01:38

evet,aynı bizim köy gibi,devlet eskiden bir bina dikmiş,çok önceleri cami niyetine hemen cemevine çevirmişler,ama bizim köyde,30 yılı aşkın süredir cem yapılmaz.köye gelen dedeler, insanları sömürü aracı olarak gördükleri için, köylüler dedelerden soğumuş.bizim köyünde çoğunluğu ateist.bizim köy,tokat-zile'ya bağlı.köye cami yapamadılar,köylüler sert biçimde karşı çıktı,tavır aldılar.bende diyorumda orta anadolu ve orta karadeniz bölgesinde yani,tokat,amasya,çorum,ordu gibi yerlerde yaşayan alevilerin önemli bir bölü ateist diyorum.ateist olmak güzel bir şey....

sonerk
28.05.2007, 22:59
evet,aynı bizim köy gibi,devlet eskiden bir bina dikmiş,çok önceleri cami niyetine hemen cemevine çevirmişler,ama bizim köyde,30 yılı aşkın süredir cem yapılmaz.köye gelen dedeler, insanları sömürü aracı olarak gördükleri için, köylüler dedelerden soğumuş.bizim köyünde çoğunluğu ateist.bizim köy,tokat-zile'ya bağlı.köye cami yapamadılar,köylüler sert biçimde karşı çıktı,tavır aldılar.bende diyorumda orta anadolu ve orta karadeniz bölgesinde yani,tokat,amasya,çorum,ordu gibi yerlerde yaşayan alevilerin önemli bir bölü ateist diyorum.ateist olmak güzel bir şey....

evet bizim köyde sizin anlattığınız gibi bi cami var oda imam ezan okumak isterse ve cuma namazı kılmak isteyen olursa bide cenaze olduğunda önündeki musalla taşında cenaze namazı kılmk için bunlarda gelenekselleşmiş imamın ezan okumasıda devlet asimilasyonunun bi parcası...köyün gençliğinin büyük kısmı ateist! siz ateistlik iyi demişsiniz ama bilmiyorum iyimi kötümü ateist olmak sadece sünni inancını ibadetini yok saymakla olmuyor alevi düşüncesininide yok sayıyorsun ve yok saydığın alevilik olsun sünnilik olsun yerine ne koyduğunda çok önemli ben bizim köydekilerin alevilik yerine koydukları şeyin pekte iyi şeyler olduğunu düşünmüyorum.....

Bir inancı yok saymak sadece o inancın ibadet boyutunu yok saymakla olmuyor o inancın asırlarca getirmiş olduğu geleneklerini,kültürünüde yok saymış oluyorsun bence bu da pek iyi bişey değil .....her neyse kimsenin inancına karışacak değiliz isteyen isteğine inanır veya inanmaz.....

garcia
29.05.2007, 01:21
bizim köyde cami yok ve köylülerimiz,resmi kurmların cami yaptırma istediğine şidetle karşı çıktı ve cami yapılmadı.onlarca yıl önce;adnan menderes döneminde cami olsun diye bir bina dikmişler(çok eski ve artık hiçbir biçimde kullanılmıyor) ama,o bina cami değilde cem evi olmuş,şimdilerde sıcak yaz günlerinde köyde olan ihtiyarların ve köyde sayları çok az olan bazı gençlerin otururken taşına yaslandıkları,eski bir yapı sadece.hiç bir işlevi yok...

zilelieren
18.06.2007, 05:00
valla bizim köyde cem evinin tam karşısında cami var cami genelde boş ama olsun duruyo orda işte

okan22
18.06.2007, 05:21
bizim koyde ikiside var tabi camiye imamdan başka giden yok ama olsun sonuçta ikiside var o yuzden hiç bi şıkkı işaretlemiyorum

alicem
18.06.2007, 10:25
Alevi köyünde caminin bir işi olmaz bundan 2 sene önceye kadar bizim köyde ne cami nede cemevi vardı ama şu an cem evimiz var.Benim düşüncemce alevi köyünde cami olmaz olsada bir şeye yaramaz boş boş durur..

pir alevi
04.07.2007, 22:24
ben alaca mazıbaşı köyünden köyümüzde cem evi var bildiğim alevi köylerinin hepsinde cem evi var yada yapılıyor ama imamda var bir işe yaramasada

alevite
04.07.2007, 22:33
Bizim köy de (Erzurum aşkale dallı köyü) cem evi var ama faal olmayabilir çok eski ve köyde artık fazla kişi olmadığı için .

asicvs
27.07.2007, 12:51
bizim köyde hem cami hem cem evi var ama caminin imamı yok boş

hazannn
27.07.2007, 12:58
Yapılan anketde bir seneçek eksik olmuş. D: ikiside var...
Benim köyümde her ikiside var. Hem cem evimiz hem camimiz...

Asıl konu bir alevi köyünde camı olmaz yada olmamalı gibi bir düşüncenin olmasıdır. Bu anketin açılış sebebide galiba bu...

Ben bir aleviyim alevi köyünde yaşıyorum ve her iki ibadet mekanımızda var.

asicvs
27.07.2007, 14:50
bencede ikiside var şıkkı olmalıydı
bizim köyde ikiside var ama caminin imamı olmadığı için ben cem evini işaretledim

Şoreş
27.07.2007, 16:24
Yapılan anketde bir seneçek eksik olmuş. D: ikiside var...
Benim köyümde her ikiside var. Hem cem evimiz hem camimiz...

Asıl konu bir alevi köyünde camı olmaz yada olmamalı gibi bir düşüncenin olmasıdır. Bu anketin açılış sebebide galiba bu...

Ben bir aleviyim alevi köyünde yaşıyorum ve her iki ibadet mekanımızda var.

Cami olması hiç hoş bir durum değil..

Yoksa Cami olmasına seviniyor musunuz ?

Camiden bize ne ?

Bir inancın 2 ibadethanesi olur mu ? Böyle bir olay nerede var ?

Sanırım Asimile olmuş Köyünüz.. Kesin Ramazanıda tutuyor sizin köyünüz.. Adım gibi eminim.. Ankara Alevi Köylerinde asimile olan çok çünkü.. Hızırı tutmazlar ama Ramazanı tutarlar.. Bir kısmıda böyledir. Kendilerine Alevi derler ama aslında çoktan Sünni olmuşlardır..

Gelin Koçgiriye, Dersime.. Ne Ramazan tutarız nede o Camilere adım atarız.. Çünkü yolumuza bağlıyız. Bizden dönek çıkmaz.
Camiye gidene de Müslüman olmuş deriz.Çünkü biz Alevi Milletiyiz.

asicvs
27.07.2007, 17:16
Cami olması hiç hoş bir durum değil..

Yoksa Cami olmasına seviniyor musunuz ?

Camiden bize ne ?

Bir inancın 2 ibadethanesi olur mu ? Böyle bir olay nerede var ?

Sanırım Asimile olmuş Köyünüz.. Kesin Ramazanıda tutuyor sizin köyünüz.. Adım gibi eminim.. Ankara Alevi Köylerinde asimile olan çok çünkü.. Hızırı tutmazlar ama Ramazanı tutarlar.. Bir kısmıda böyledir. Kendilerine Alevi derler ama aslında çoktan Sünni olmuşlardır..

Gelin Koçgiriye, Dersime.. Ne Ramazan tutarız nede o Camilere adım atarız.. Çünkü yolumuza bağlıyız. Bizden dönek çıkmaz.
Camiye gidene de Müslüman olmuş deriz.Çünkü biz Alevi Milletiyiz.

hocam çok sert ve suçlar nitelikte bir açıklamada bulunmuşsunuz bende şunu sorayım dersimdekiler has alevi peki çorumdakiler ankaradakiler ne tür bir alevi bizim köydede cami var ama bu camiyi köylüler yaptırmamış köyümüzde 1 tanede sunni yok ayrıca bu camiye gidende yok imamıda yok
bence biraz yargızız infaz olmuş yanlış anlamanızıda istemem ama durum bu saygılar

gizemmm
27.07.2007, 18:15
bizim köyde ne cem evi ne de cami var sadece kullanılmayan bir okul var orada senede 2 veya 3 kez cem tutulur

asicvs
27.07.2007, 18:22
bizim köyde ne cem evi ne de cami var sadece kullanılmayan bir okul var orada senede 2 veya 3 kez cem tutulur
hangi köydensiniz

Şoreş
27.07.2007, 18:24
hocam çok sert ve suçlar nitelikte bir açıklamada bulunmuşsunuz bende şunu sorayım dersimdekiler has alevi peki çorumdakiler ankaradakiler ne tür bir alevi bizim köydede cami var ama bu camiyi köylüler yaptırmamış köyümüzde 1 tanede sunni yok ayrıca bu camiye gidende yok imamıda yok
bence biraz yargızız infaz olmuş yanlış anlamanızıda istemem ama durum bu saygılar

Söz'üm, Aleviliğinden taviz verenlere..

Egenin Tahtacı ( Bazı ) kesimleride İnancına bağlıdır ama yolunu bırakanlarda vardır..

gizemmm
27.07.2007, 18:25
hımıroğlu köyündenim.

garcia
27.07.2007, 21:04
Söz'üm, Aleviliğinden taviz verenlere..

Egenin Tahtacı ( Bazı ) kesimleride İnancına bağlıdır ama yolunu bırakanlarda vardır..

gürsel dönenler doğudada,batıdada kuzeydede,güneydede var.mesela atmalı aşireti,şadıllı aşireti,kavili aşireti alevi-sünni karışıktır.gene kahramanmaraştaki karahasan uşağı aşiretinin çoğunluğu sonradan sünnileşmiştir. ve daha bir çok ismini sayamadığımız aşiret sünnileşmiştir.

Şoreş
27.07.2007, 21:25
gürsel dönenler doğudada,batıdada kuzeydede,güneydede var.mesela atmalı aşireti,şadıllı aşireti,kavili aşireti alevi-sünni karışıktır.gene kahramanmaraştaki karahasan uşağı aşiretinin çoğunluğu sonradan sünnileşmiştir. ve daha bir çok ismini sayamadığımız aşiret sünnileşmiştir.

Sonuç olarak dönenler genelde Batılı Köyler. Sivas'ın İmranlı Zara Kangal Divriği Hafik Yıldızeli Şarkışla ve Tunceli Köyleri arasında dönen tek bir Köy yoktur.. Ben bu yöreyi kastediyorum.. Yani İç Dersim ile Kuzey Batı Dersim.

Sidar
29.07.2007, 00:22

Bu aşiret hakkında başka biginiz var mı? Duyduğuma göre Çorumun Alevi kürtlerinin çogu bu aşirettenmiş. Ama ismi hariç başka bilgim yok.

Şoreş
29.07.2007, 02:10
Bu aşiret hakkında başka biginiz var mı? Duyduğuma göre Çorumun Alevi kürtlerinin çogu bu aşirettenmiş. Ama ismi hariç başka bilgim yok.

Kavi, Çorum, Sivas, Tunceli Yöreleri ve Çevresinde Alevidir..
Adıyamanda da Alevi Kavilililer var ama Şafisi de var.

Sidar
29.07.2007, 10:43
Kavi, Çorum, Sivas, Tunceli Yöreleri ve Çevresinde Alevidir..
Adıyamanda da Alevi Kavilililer var ama Şafisi de var.

hmmm ilginç. Bizim Çorumluların kürtçesi saydığın illerinkinden farklı. Maraş ve Konya (cihanbeyli) kürtçesi sadece benziyor anladığım kadar. Bu aşiretin tamamı Kürt mi acaba?

garcia
30.07.2007, 02:09
[QUOTE=SiDAR;473659]hmmm ilginç. Bizim Çorumluların kürtçesi saydığın illerinkinden farklı. Maraş ve Konya (cihanbeyli) kürtçesi sadece benziyor anladığım kadar. Bu aşiretin tamamı Kürt mi acaba?[/QUOTE

arkadaşım kavili aşireti hepsi kürttür.çorum alevilerinin %15 gibi bir kesimi kürt kökenli alevilerden oluşur...

asicvs
31.07.2007, 10:09
alevilerin çoğunun asimile olduğu doğru

ama burada alevi vatandaşlarımızı kardeşlerimizi suçlayamayız, suçlamak sen döndün döneksin sen demek doğru olmaz (kimse böyle demedi ama genel düşünce için söylüyorum) çünkü yaşam şartları insanları yapılmayacak şeylere zorluyor bu birincisi
ikinci olarak bazı densizler dengesizler var (örneğin halamın oğulları) açık söylüyorum bunlar insanlıktan çıkmışlar yobazdan daha yobazlar kendisini büyüten yetiştiren annemin bile elini öpmeyen insanlar bunlar birde işte böyle tipler var

ama dediğim gibi hayatın şartları dolayısıyla benliğini yitirenleri asimile olanları suçlamak doğru değil
verdiğim örnekteki gibi halamın oğullarını suçlamak doğru resmen satılmışlar diyecek söz yok

Bico
08.10.2007, 20:21
Bizim Akpinar koyunde CEM EVI var.

karyatit
08.10.2007, 20:31
her ikiside var

kürtalevi
08.10.2007, 23:26
hmmm ilginç. Bizim Çorumluların kürtçesi saydığın illerinkinden farklı. Maraş ve Konya (cihanbeyli) kürtçesi sadece benziyor anladığım kadar. Bu aşiretin tamamı Kürt mi acaba?

Selam,
Corumda Kavi asiretine mensub köylerin kürtcesi ,zatece Konya,Ankara ,Maras illerin kürtcesiyle ayni degil, ayni zamanda hemen hemen siveleri bile ayni olan yöreler var. Özelikle Adiyaman, Malatya ( Dogansehirliler,Akcadag ve Arguvanlilar ),Sivasin özelikle Kocgiri ve Kurmesan Asiretlerin Kurmancisi ve Dersim Kurmanclarin (Pertek,Mazgirt,Hozat)Erzincanin kurmanc köyleriyle, Kayseri (Sariz) Corumun Kürt Alevi köyleriyle birdir.
Tam Sive tutmasada bu bölgelerin Kürtleriyle rahatlikla sohbet edebiliyoruz.
Elazig,Bingöl,Kars,Gümüshane......
Elbet de bizim bölgeye yakin olan illerlede sivemiz ve Anadillimiz aynidir.Yozgat,Amasya ve Tokatin Kürt alevi veya sunni köylerle lehcemiz ayni.
Corumunda mevcut olan Sunni Kürt köylerin lehcesi hafifden farkli olsada, diyalog kurmakda ve iletisimde sorum yok.
Kavi asiretine gelince 100 % Kurmanci konusan Kürtlerdir.
Corum a bagli olan Kavi asiretine mensub köyler 100 % Alevi iken , Adiyamanda cogunluk yine Alevi iken ,sunnilesen köyler vardir.

Selamlar

KÜRTALEVI

kürtalevi
08.10.2007, 23:31

Siz hangi köylüsünüz???

gulemin
31.10.2007, 21:51
ne kadar tuhaf bisey bu, inancimizda yer almayan ibadethane insaa ediliyor köyde.. Alevi köyünde bir camii, Sünni köyünde sinagog insaa edilmesi gibi biseydir ya.. çorum'a özge bir durum mu bu????.. ben zile'liyim, pek uzak sayilmayiz çorum'a ama bizim orda öyle bi durum yok sanirim, yani bizim köyde cemevi var, ve Alevi çevre köylerde de durum ayni..

saygilar

Altınbaş
01.11.2007, 11:57
arkadaşlar bazı arkadaşlarımız müslümanlıkla aleviliği karıştırmayalım demiş. neden biz aleviler müslüman değilmiyiz. yanlış bir düşünce bizler alevi müslümanlarız namazımızıda kılar cemimizide yaparız. Alevilik yapılması gerçekten çok zor ağır şartları olan bir inanç türüdür. Eminim burda ben aleviyim diyen çoğu kişinin aleviliğin şartlarının yarısına bile erişememiştir. namaz kılmak yada cem yapmak için cami yada cemevi olması şart değil altı üstü insan yapımı binalardır. bu ibadetler temiz olan her mekanda yapılabilir. ama şu gerçeğe inanıyorum alevi köylerine devlet tarafından cami yapılıp, hoca yollayarak ordaki topluluğu alevilikten uzaklaştımalar yapılmaya çılışılmış ve çalışmayada devam edilmektedir. Ama arkadaşlar bizler kendi değerlerimize sahip çıkarak hem aleviliğimizin gereklerini hemde allaha olan vazifemizi yerine getirmemiz gerekir. Alevilik bir din değildir. Alevilerin dini islamdır. Müslümanlık bizim inandığımız saygı duyduğumuz Hz.Muhammet, Hz. Ali den bu yana süre gelen ve en çok da biz alevilerin sahiplenmesi gereken bir dindir. Ama ne yazık ki bizler bu dinimizi sünnilere kaptırarak onların bu din üzerindeki değişiklikler yapmasına müsade etmişiz. Her ayeti kendi inançlarına göre çevirip insanların beyinlerini yıkamaya devam etmektedirler. Asıl alevi olan kişiler aleviliği ve aleviliğin şartlarını kabullenip koruduğu kadar bize Hz.Muhammet ve Hz.Ali den miras kalan Kuran ve Müslümanlığıda sahiplenmemiz gerekir. Yazımın da başında dediğim gibi cami yada cem evi ikiside topluluğun üstünü örtmeye yarayan bir binadan öte değildir. bu binaların bence o kadar da önemi yok sizlerinde dediği gibi namazda cem de temiz olan her mekanda yapılabilir. sizden ricam lütfen kimlere inandığınıza yeniden bir bakın Hz muhammet den bu yana her birinin neler yaptığına ve neler için mücadele ettiğini yeniden bir araştırın ve inancımıza ve miraslarına sahip çıkalım. burda birbirimizi belli belirsiz kulaktan duyma sözlerle kırmayalım bir bütün olup sünni kesmin karşısına tek bir yumruk olup çıkmamız lazım. Gerici faşist bir millet değil laik bir millet olmak için el ele olalım.

shahrud
01.11.2007, 14:54
Ben asimilasyona ugramamis ancak namaz kilan bir Aleviye rastlamadim. Yani, namaz kilan bir Alevi asimilasyonun carkina girmis demektir. Dolayisiyla, namaz kilan bir Alevi dusunemiyorum. Onemli olan ibadet-uzerindeki catinin ne onemi var da gercekci bir tespit degil. Zaten hersey uzerindeki catiyla ilgili. Cami catisi altinda onun gerektirdigi ibadet yapilir. Cem evinin altinda da Aleviligin gerektirdigi.

sazx
19.12.2007, 02:07
arkadaşlar ben alevi değilim.fakat neden camiye karşı çıkıyorsunuz anlamadım.alevilikle ilgili hiç bilgim yok.ama insanların inançlarına saygı duyulması gerekir diye düşünüyorum.hepimiz bu vatanın evlatlarıyız yetmez mi

murat222
20.12.2007, 02:09
arkadaşlar ben alevi değilim.fakat neden camiye karşı çıkıyorsunuz anlamadım.alevilikle ilgili hiç bilgim yok.ama insanların inançlarına saygı duyulması gerekir diye düşünüyorum.hepimiz bu vatanın evlatlarıyız yetmez mi

senin aleviliği bilmediğin belli.arkadaşım senin inancın sana bizimki bize..sizin köyünüz varsa oraya cemevi yapılsa karşı çıkmazmısın..asıl senin bizde camii olmamasına saygı duyman lazım.aleviliğin ibadet yeri cami değil cemevidir.bunu yüzyılardır hacı bektaş dergahındaki meydan evi(cemevi) den görebilirsin..

19Corumlu
25.01.2008, 14:52
bizim köyde (KOyunoglu köyü) Cem evi var..

CaNCa
25.01.2008, 16:41
Bir kaç tane şii devşirmesinin Çorum'da başlattığı asimilasyon hareketlerinin bir devamı olarak açılan bir cami ve ertesinde zihinleri bulandırılan insanların varlığını biliyoruz, fakat bu tüm çorum alevileri üzerine yapıştırılacak bir nitelik olmamalı. Sorunun başlığı bile, bazı satın alınmış şii misyonerler tarafından Çorumlular hakkında oluşmuş yanlış bakış açısının bir göstergesi olmuş: 'Çorumlular Köyünüzde Cem evimi, Cami imi var?'

Bende önceleri çorum alevileri dendiğinde, alevilikten devşirilmiş tipik sünni bir tip aklıma gelirdi. Fakat bu göze batan bir kaç tane iran şii sempatizanın oyunlarından öte birşey olmadığını araştırdıkça fark etmek mümkün. Çorum alevileride tüm aleviler gibi, alevilik inançlarını saptırılmamış hali ile özüne düşkün kişilerdir. Bir alevinin köyünde ibadet mekanı cami değil, cem evidir. Bunu kandırılmamış tüm aleviler bilirler. Aslında böyle bir sorunun sorulması bile gerçek bir alevi için abesle iştigal bir durum. Fakat soranlarda değil, sordurtmasına neden oluşturan satılık kişiliklerin eseridir bu durum.

Sidar
25.01.2008, 22:50
Bir kaç tane şii devşirmesinin Çorum'da başlattığı asimilasyon hareketlerinin bir devamı olarak açılan bir cami ve ertesinde zihinleri bulandırılan insanların varlığını biliyoruz, fakat bu tüm çorum alevileri üzerine yapıştırılacak bir nitelik olmamalı. Sorunun başlığı bile, bazı satın alınmış şii misyonerler tarafından Çorumlular hakkında oluşmuş yanlış bakış açısının bir göstergesi olmuş: 'Çorumlular Köyünüzde Cem evimi, Cami imi var?'

Bende önceleri çorum alevileri dendiğinde, alevilikten devşirilmiş tipik sünni bir tip aklıma gelirdi. Fakat bu göze batan bir kaç tane iran şii sempatizanın oyunlarından öte birşey olmadığını araştırdıkça fark etmek mümkün. Çorum alevileride tüm aleviler gibi, alevilik inançlarını saptırılmamış hali ile özüne düşkün kişilerdir. Bir alevinin köyünde ibadet mekanı cami değil, cem evidir. Bunu kandırılmamış tüm aleviler bilirler. Aslında böyle bir sorunun sorulması bile gerçek bir alevi için abesle iştigal bir durum. Fakat soranlarda değil, sordurtmasına neden oluşturan satılık kişiliklerin eseridir bu durum.

Böyle düsünen tek Alevi sen degilsin maalesef; Çorum Alevilerine diger Aleviler tarafindan takinan dislayici /elestirici olan ''düsmanca'' tavir hakkinda baska topicte bahis etmistim. Seninde okumanda da yarar var anlasilan...

Çorum ve Alevileri diger illerin Alevileri ile kiyaslanmasi dogru degil bence, çünkü Dersim, Maras, Sivas vb. katliamlardaki gibi ''tadmin edici' sonuçlar çikmadigi için memleketimin Alevileri için degisik asimilasyon politikalari üretildi.

hemserilerim/akrabalarim Çorum katliaminda Sivas, Maras ve Dersim deki gibi pasif davranmadilar, barikatlar kurdular ve küçük çapli karsi saldirilar/savunmalar oldu ülkücü Yezitlere karsi.! Çorum katliami Yinede kismen basarili sayilsada amaçlarina Dersim, Maras ve Sivastaki gibi 100% ulasamadiklari asikardir: Sonuçta istedikleri gibi Çorum Alevilerinin çogunlugu göç etmedii... ve Bugün halen oranla Çorum Türkiyenin en çok Alevi nüfüsuna sahip olan Il.!

Zaten Yozgat, Samsun ve Amasya gibi illerden Çoruma fasistler ve yobazlar getirilmeseydi belkii Çorum katliami Sünni katliamina dönüsebilirdi....

Dersimde, Marasta, Sivasta ve Malatyada Alevilere istedikleri sekilde katliamlar yapip gözdagi verildigi için bu illerde gerçeklesen Alevi katliamlari basarili sayilir ve eskiden Alevilerin kalesi olan Sivas ve Erzincan gibi illerde simdi Sünniler çogunlukta.

ama Çorumda katliam olmasina ragmen fazla Alevi göçü olmadigi için, Çorumda Ehlibeyt Camiisii ile Siilestirme politikalari ve Aysun Palali gibi ülkücü Aleviler türedi/icat edildi.

Dersim, Malatya, Erzincan, Sivas ve Maras gibi illerde bu politikalara gerek duyulmadigi için Çorum Alevilerine yöneliyorlar.!

Bunu benim buraya yazmamin sebebi Aysun Palalinin Çorumlu oldugunu ögrenenler bunu (belki) Çoruma ve Çorumlu Alevilere mal etmek isteyecekler

Nedenini bilmiyorum ama Çorumlu Alevilere karsi diger Aleviler arasinda bir empati var. Halbuki Aysun Palali(türk alevisi) ve Cemal Sahin(kürt alevisi) ve bunlara benzer bir kaç istisna disinda Çorumun Alevileri Alevilik bakimindan en saglam Alevilerdir.!
ben bazi Alevilerin Avrupada bile korkarak gizleyerek söyle(ye)mediklerini, Çorumda sokakta Sünnilerin yaninda açikca duyuyorum/görüyorum.

CaNCa
27.01.2008, 23:58
Böyle düsünen tek Alevi sen degilsin maalesef; Çorum Alevilerine diger Aleviler tarafindan takinan dislayici /elestirici olan ''düsmanca'' tavir hakkinda baska topicte bahis etmistim. Seninde okumanda da yarar var anlasilan...

Pes yani o kadar mesajımdan bunumu çıkardınız? Benim çorum alevilerini dışladığım, eleştirdiğim veya düşmanca tavırlarım yok. Aksine çorum alevileri hakkında yanlış kanaatte olanları eleştirdim. Benim yorumumda zaten anlamış olduğumu o kadar cümlelerimden anlamadınız mı? Kalınlaştırdığınız şu cümlemde belirtmiştim 'Bende önceleri çorum alevileri dendiğinde, alevilikten devşirilmiş tipik sünni bir tip aklıma gelirdi'

Bilmem dikkatinizi çektimi orada önceleri yazan bir kelime var. Kalınlaştırmadığınız diğer tüm cümlelerimin tamamında da bu yanlış yargının üzerine vurgu yapmışım. Buyrun, sizinde yazdıklarımı bütünüyle okumanızda yarar var.

pınar66
28.01.2008, 00:11
Sadece çorumda yok arkadaşlar yozgatın hemen hemen bütün alevi köylerinde vardır.Ama giden yoktur.Ayrıca hocasıda vardır tek başına namaz kılar ezan okur sonra çeker evine giderdi.Ama artık bizim köyde hoca yok çünkü dayanamadı ve kaçtı. İtiraf etmem gerekirse bu hoca diğer hocalardan azimli çıktı ama bizim köylülere daha fazla dayanamadı.

CaNCa
28.01.2008, 00:23
Sadece çorumda yok arkadaşlar yozgatın hemen hemen bütün alevi köylerinde vardır.Ama giden yoktur.Ayrıca hocasıda vardır tek başına namaz kılar ezan okur sonra çeker evine giderdi.Ama artık bizim köyde hoca yok çünkü dayanamadı ve kaçtı. İtiraf etmem gerekirse bu hoca diğer hocalardan azimli çıktı ama bizim köylülere daha fazla dayanamadı.

Haklısınız iç orta anadolu ve batı anadolu bölgelerindeki alevi yerleşimlerinde camileştirme çalıştırmaları bilinçli asimilasyon hamlelerinin bir parçası olarak çok etkili geçmiş. Fakat örneğin 200'e yakın alevi köyü olan maraşta bir tane cami bulamazsanız, maraşta zamanında camileştirmeyi başardıkları alevi köyleride olmuş fakat onlar şu anda kendilerini sünni kabul ediyorlar, hatta bu asimilasyon süreci içinde maraşlı hakiki sünnilerden dahada yobazlaşmış bir hal almışlar. İçlerinde zamanında bu şekilde sünnileşmiş akrabalarımda halen mevcut.

pınar66
28.01.2008, 00:32
Haklısınız iç orta anadolu ve batı anadolu bölgelerindeki alevi yerleşimlerinde camileştirme çalıştırmaları bilinçli asimilasyon hamlelerinin bir parçası olarak çok etkili geçmiş. Fakat örneğin 200'e yakın alevi köyü olan maraşta bir tane cami bulamazsanız, maraşta zamanında camileştirmeyi başardıkları alevi köyleride olmuş fakat onlar şu anda kendilerini sünni kabul ediyorlar, hatta bu asimilasyon süreci içinde maraşlı hakiki sünnilerden dahada yobazlaşmış bir hal almışlar. İçlerinde zamanında bu şekilde sünnileşmiş akrabalarımda halen mevcut.
Haklısın çoğu yerde mutlaka asimilasyon olmuştur.
Kendi köyümden örnek verecek olursak camiye gidilmiyor,hoca kaçtı ve cem evi yapımına bu yaz başlanacak(köylü kendi imkanları ile)Gerçekten içinde alevilik olana kimse hiç birşey yapamıyor arkadaşlar.Asimilasyon için bizim köye 100 tane cami yapılsa bir allahın kulu gitmez.Hocada geldiği gibi gider.

Önemli olan aleviliği içimize sindirmiş olmak bence.

CaNCa
28.01.2008, 00:48
Haklısın çoğu yerde mutlaka asimilasyon olmuştur.
Kendi köyümden örnek verecek olursak camiye gidilmiyor,hoca kaçtı ve cem evi yapımına bu yaz başlanacak(köylü kendi imkanları ile)Gerçekten içinde alevilik olana kimse hiç birşey yapamıyor arkadaşlar.Asimilasyon için bizim köye 100 tane cami yapılsa bir allahın kulu gitmez.Hocada geldiği gibi gider.

Önemli olan aleviliği içimize sindirmiş olmak bence.

Evet, bu durum sizlerin bulunduğu coğrafyalarda söz konusu yani inançlarına içinde gerçekten hisseden alevilerin camileştirme çabalarından etkilenmemesi. Fakat asimilasyon araştırmalarında sizin bölgelere yapılan camiler, bizim burdaki alevi bölgelerinin camileştirip sünnileştirmelerinden daha sonraları oluşmuş. Yani daha ilkel bilinçlerin var olduğu zamanlarda insanlar daha çabuk görevli sünni imamlarım etkisi ile sünnileştirilmişler. Birde bu biraz sürecin birikim meselesi, yani o sünnilik bilincinin yerleşmesi için camileştirmelerden sonra uzunca bir süre o bilincin o halkın benliğine sindirilmesi bekleniyor. Bunun içinde kullanılan argümanları az çok biliyoruz, cami sizin hakkınız, ramazan sizin orucunuz vs. sünni doktirinleri ile bilinçlere kazına kazına sünnileşme hamleleri o kişiler (toplumlar) farklarına bile varmadan tamamlamış oluyor.

Zamanında bunun bilincinde olan aleviler bu uygulamalara ve baskılara karşı çıkmışlar, hatta oralardan göçüp başka yerlere kaçıp yeni yerleşim birimleri kurup oralarda saklananlar olmuş. Bu çalışmalara direnemeyenler ise şu an tamamen sünnileşmişler. Bizim maraştaki köyümüzde iki tane cem evimiz var, civar köylerde de genellikle her köyün kendi çabaları ile yaptırmış oldukları cem evleri vardır. Bu anlamda alevi kalabilen maraş alevileri inançlarına oldukça düşkündür, özellikle maraş katliamından sonra insanlar sadece inançlarına sığınmışlar.

maxsimus00
24.02.2008, 23:59
merhaba bizimköyde,de cem evi var görulmesi lazim harika bir yer

soulgod
04.03.2008, 22:24
ben çorumluyum ve sem evimiz yok... ama benim bildiğim fındıklıda yukarıkuyucakta cami yok ama cami olan köylerde mevcutmuş camiye nispeten karşı değilsemde cem evi olması gerekn bir yere caminin yapılmasınında zaten tek bir amacı vardır sünnileştirme....