Orijinalini görmek için tıklayınız : Nobel Ödülü Orhan Pamuk'un
pastoralsenfoni 12.10.2006, 14:41 Nobel Orhan Pamuk'un. 2006 Nobel Edebiyat Ödülü Türk yazar Orhan Pamuk'a verildi.
İsveç Akademisi, "kültürlerin çatışma sembolleriyle ilgili çalışmaları nedeniyle bu ödülün Pamuk'a verildiğini açıkladı.
Akademinin açıklamasında, "yaşadığı kentin melankolik ruhunu arayışında Pamuk'un, kültürlerin çatışması ve birleşmesinde yeni semboller bulduğu" ifade edildi.
Pamuk, aynı zamanda 1.36 milyon dolar (yaklaşık 2 milyon YTL) para ödülünün de sahibi oldu.
böylece pamuk dünyanın ilk prestijli nobel ödülünü alan ilk türk oldu.
hayırlı olsun ne diyelim.
hayırlı olsun biz dövelim elalem sevsin
bilgin_ucar 12.10.2006, 15:13 bir yazarımızın az önce tvde söylediği gibi , Türkiye geçmişi satışa çıkarılmış ve bu satıştan en büyük kazancı uyanık orhan pamuk elde etmiştir.Fransada yapılan ermeni soykırımı oylamasıyla aynı gün , Türkler milyonlarca ermeniyi kesti diyen , orhan pamuk nobel edebiyat ödülü almıştır.ödülü Türk edebiyatının büyük başarısı olarak değerlendirerek ellerinde bayraklar kutlamalara koşan aymazların ne yazıkki çoğunlukta olması , tarihin hiç bir döneminde bu derece oyuncağa dönüştürülmeyen , kendisiyle bu denli dalga geçilmeyen , dış politikası , uluslararası onuru bu denli yerlerde sürünmeyen T.C.''yi daha da karanlık günlerin beklediğinin habercisidir. iyi uykular.....
sayın orhan pamuk, sana sesleniyorum. bu ödülü almakla aziz TÜRK milletini temsil mi ediyorsun? ... bu ödülde senin eline oyuncak diye verildi. seni savunan bu ülkede kaç kişi var?? çıksın ortaya?? at gözlüğü ile bakıyorsunuz etrafınıza. söz de aydın yazar kültürlü insan orhan pamuk ... ne çabuk unutuluyor ermenilerin maraşta fransız forması giyip benim anamı, bacımı, geçmişimi katledenler... ne çabuk unutuluyor erzurumdan yol çıkan Çannakkele için can vermeye gidecek gençlerin önünü kesip onlarla çatışan ve şehit edenler .... bu ermeni canımıza tak etti takk artık... ne çabuk unutuluyor karabağ da yapılan TÜRKlere eziyet e işkence...
bence bu ödül ermeni soykırımı nı kabul ettigi için verilmedi bence bu ödül türkiyede ifade özgürlügünü aşmak için verildi bu yönüyle bu ödülü alan orhan pamuku kutluyorum...
Tebrikler Orhan Pamuk. Darısı diğer yazarların başına...
bilgin_ucar 12.10.2006, 16:25 vatan hain ligi nedir yada kimler hain olur sadece yazarlarmı olur devetlin kurumlarını 3 kuruşa satan hükümet mi,bankalardan 75 milyar dolar hortumlayan sözde iş adamlarımı,kendi milletini 200 dolara mahkum eden devletmi....
sizin degiminizle bu devlete ihanet eden sadece orhan pamuk mudur eger ihanete ödül veriyorsa hortumculardan,derin develtten yazarlara sıa gelmez.
en az bahsettiklerinde orhan pamuk kadar vatan hainidir
soykırım hakkında hiçbirimizin bilgisi yok gazetler manken ve şarkıcı kısmının orası ile burasından ugraşmaktan vazgeçer gazetecilik yaparlarsa tarihçiler olayı netleştirirse bizde tepkibizi netleştiririz
burdaki olayı ben kişisel olarak orhan pamuk un yazısından öte özgürlükçü yanlısı duruşuundan dolayı tebrik ederim.
deniz gezmiş,yılmaz güney,hazım hikmet de bu zihniyete göre ihanet etmişlerdi..
:yapmabe
:thumbdown
ifade özgürlüğü adina gerçekleri saptırarak vatanina devletine kendini yetiştiren yüce türk ulusuna asilsiz ve mesnetsiz iddialarla hakaretetmeye çalışan bu adama verilen nobel ödülünün kurucusu olan alfret nobelin kemiklerini sızlatacağından asla şüphem yoktur.bu adama verilen nobel ödülü layik görenlerin bir yüz karasi olarak tarihe ibretle ve örnek olarak geçecektir.
Vatan haini olmayan bir siz varsınız galiba? Orhan Pamuğu özgürlükçü yönü ve doğru bildiklerinin üzerine cesurca gitmesi nedeniyle tebrik ediyorum. Düşünce özgürlüğünün ifadesi insanları linç etmekle çözülmez. Orhan Pamuk'da bu linç kampayasının mağduru olmuştu. İnsanların düşüncesine saygı duyulmalı.
Ayrıca forumda ırkçılık yasaktır, ortamı germeyecek mesajlar yazalım. teşekkürler.
bilgin_ucar 12.10.2006, 16:33 deniz gezmiş,yılmaz güney,hazım hikmet de bu zihniyete göre ihanet etmişlerdi..
deniz gezmiş,yılmaz güney,hazım hikmet ne alakası var arkadaşım neden olayları çarpıtıyorsun onları nasıl orhan pamukla bir tutarsın onlar yaşasalardı inan bu soykırım iddasına güler geçerlerdi
ayrıca diyorsunki soykırım hakkında bi bilgimiz yok nasıl yok yapma allah aşkına tarih araştır topic var orayı incele kendi eklediğin yazılarla şuan söylediklerin birbirine tezat
http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=20550
bilgin_ucar 12.10.2006, 16:37 Vatan haini olmayan bir siz varsınız galiba? Orhan Pamuğu özgürlükçü yönü ve doğru bildiklerinin üzerine cesurca gitmesi nedeniyle tebrik ediyorum. Düşünce özgürlüğünün ifadesi insanları linç etmekle çözülmez. Orhan Pamuk'da bu linç kampayasının mağduru olmuştu. İnsanların düşüncesine saygı duyulmalı.
Ayrıca forumda ırkçılık yasaktır, ortamı germeyecek mesajlar yazalım. teşekkürler.
ne ırkçılığı arkadaşım Türkiye yi savunmak ırkçılıkmı? kendi tarihçileri fransayı boykot ediyor böyle bir soykırım olmadığı için
burdan bakabilirsin!
Fransa'nın önde gelen 19 tarihçisi, Ermeni soykırımı iddialarının inkârını suç sayan yasa teklifine bir bildiriyle sert tepki göstererek tasarıyı 'utanç verici' diye tanımladı
http://www.milliyet.com.tr/2006/05/08/dunya/adun.html
Fransız tarihçiden ülkesine sert tepki
10 Ekim, 2006 19:47:00 (TSİ)
Jean-Michel Thibaux, yasa teklifini 'ucuz politika' olarak yorumladı
• Tepki ortak: "İlişkiler ağır darbe aldı"
• Fransa basını: 'Yasa teklifi bir hata'
• Ermeni yasa tasarısı Meclis'ten geçti
• "Fransa Türkiye'yi kaybeder"
• "Türkiye-AB ilişkisi yaşlı Chirac'ı aşar"
http://www.cnnturk.com/TURKIYE/haber...haberID=244287
kendileri dahi böyle bir soykırım olmadığını biliyor kendi tarihçileri arıyor hala soykırımı savunanlara yazıklar olsun!!!
‘Ermeni soykırımı’nı inkarı suç sayan yasa teklifine tepki gösteren Fransız tarihçi Jean-Michel Thibaux, Türk vatandaşlığına geçmek için girişimde bulundu.
ne ırkçılığı arkadaşım Türkiye yi savunmak ırkçılıkmı? kendi tarihçileri fransayı boykot ediyor böyle bir soykırım olmadığı için
burdan bakabilirsin!
Fransa'nın önde gelen 19 tarihçisi, Ermeni soykırımı iddialarının inkârını suç sayan yasa teklifine bir bildiriyle sert tepki göstererek tasarıyı 'utanç verici' diye tanımladı
http://www.milliyet.com.tr/2006/05/08/dunya/adun.html
Fransız tarihçiden ülkesine sert tepki
10 Ekim, 2006 19:47:00 (TSİ)
Jean-Michel Thibaux, yasa teklifini 'ucuz politika' olarak yorumladı
• Tepki ortak: "İlişkiler ağır darbe aldı"
• Fransa basını: 'Yasa teklifi bir hata'
• Ermeni yasa tasarısı Meclis'ten geçti
• "Fransa Türkiye'yi kaybeder"
• "Türkiye-AB ilişkisi yaşlı Chirac'ı aşar"
http://www.cnnturk.com/TURKIYE/haber...haberID=244287
kendileri dahi böyle bir soykırım olmadığını biliyor kendi tarihçileri arıyor hala soykırımı savunanlara yazıklar olsun!!!
‘Ermeni soykırımı’nı inkarı suç sayan yasa teklifine tepki gösteren Fransız tarihçi Jean-Michel Thibaux, Türk vatandaşlığına geçmek için girişimde bulundu.
Konumuz Ermeni soykırımı oldu mu olmadı mı olayı değil.
Dikkat ediyorum en çok ilgilendiğin konu bu saygı duyarım karşı olabilirsin Fransaya yada Ermenileri sevmeyebilirsin ama bu sana onları hedef tahtası göstermeyi, Orhan Pamuk gibi insanlarıda vatan haini ilan etme hakkını vermez.
Bu konuda yazma hakkını iptal ediyorum çünkü ikaz etmeme rağmen halen konuyu milliyetçiliğe getiriyorsun.
tubişimm 12.10.2006, 17:00 ne die lim vatana millete hayırlı olsun (ne kadar olacaksa)... barış ödülünü
alarak tarihe geçecek ama yapmış olduğu asılsız açıklamalarla bu toprağın
insanı onu unutmayacak...
bu ödüle de siyaset karıştı sonunda... böyle bir ortamda ödül aldığı için orhan pamuk pek sevinmemeli bence..
orhan pamuk yazar olarak sevdiğim ve takdir ettiğim birisidir. ancak bu ödülün kendisine verilme nedeninin sözde soykırım olduğunu söylemesi ve kabul etmesi olduğunu düşünüyorum.
güldestim 12.10.2006, 17:15 Tebrikler Orhan Pamuk.
tuncerbio 12.10.2006, 17:15 Orhan Pamuğa tebrikler,ne kadar kendisi ciddi bir aydın olarak görülmesede kimsenin üstüne gidemediği bazı konuların üzerine gittiği için ve düşüncelerini net ifade edebildiği için bu ödülü fazlasıyla haketti bence ayrıca bu ülkede sadece kalemiyle para kazanan çok az sayıda yazarımız mevcut pek çoğu başka işlerlede uğraşmakta Murathan Mungan ,Orhan Pamuk ,Perihan Mağden gibi yazarların adığı her ödül o nedenle daha özel oluyor.........vatan hainliğine gelince bu ülkede birilerini vatan haini ilan etmek ne kadar kolay ieolojisi ve vatanı için mücadele eden Denize ,Mahir e,İbrahim e ve nicelerine vatan haini dediniz ...Nazım Hikmetleri vatan haini ilan ettiniz ,Köy enstitülülerini vatan haini ilan ettiniz ya siz bu vatanı onlar kadar seviyormusunuz?[B]
izmirksk 12.10.2006, 17:44 tebrikler orhan pamuk...
jacques lion 12.10.2006, 17:58 Ne mutlu edebiyatımıza... Ne güzeldir ki, Nobel aldığımız ilk dal, Edebiyat oldu. Teşekkürler Orhan Pamuk.
Bir de, hayatında Orhan Pamuk'un tek bir kitabını dahi okumamış kimselerin, Pamuk'un "edebi kimliğine" saldırmalarını fazlasıyla ahlâksızca buluyorum. Ayrıca, Orhan Pamuk gibi bir insana "aydın olma" dersi vermeye kalkanların da, olsa olsa "cahil cesareti" ile hareket ettiklerini düşünüyorum. Demek ki kendilerini Orhan Pamuk'tan daha yetkin buluyorlar.
Saygılarımla.
türkiye üzerinde oynanan oyunlara bir yenisi daha eklendi neden daha önceki yazarlara verilmedi de şimdi orhan pamuğa bu ödül verildi...????????
jacques lion 12.10.2006, 18:06 türkiye üzerinde oynanan oyunlara bir yenisi daha eklendi neden daha önceki yazarlara verilmedi de şimdi orhan pamuğa bu ödül verildi...????????
Anlamakta zorlandığım bir husus da, "Türkiye üzerinde oynanan oyunlar" söylemi. Lütfen izah edin bu ifadeyi bana: Madem Türkiye üzerinde bir oyun oynandığını söylüyorsunuz, demek ki bu oyunun ne olduğundan haberiniz var. O halde bunu bizimle paylaşın. Nedir bu oyun? Kimler tertipler? Nasıl tertiplerler? Dayanağınız nedir? Elinizde nesnel gerekçeler var mı?
Yok eğer net bir cevap veremeyecekseniz, muğlak ifadeler ve hamasi milliyetçi söylemlerle ve tamamen içgüdüsel/boşlukta ifadelerle, edebiyatımızın "entelektüel namusunun" seçkin isimlerinden Orhan Pamuk'u haksız yere itham etmeyin.
Saygılarımla.
en cok satan ama en az okunan yazarı kutlamak gerek
bu milletin bir ferdi olarak sadece tebrik etmek(!) düşüyor bize galiba.
alacağı paraları güle güle harcaması dileklerimi de ayrıca ifade etmeliyim.
umarım ülkesine karşı ermeni yalanıyla giriştiği kampanyada başarıları katlanarak artar.
aldığı ve alacağı paralar ona bir ömür boyu rahatlık sağlar.
ama asıl önemli olan, doğru olduğuna inanmadığı halde soykırım gibi bir yalana ortak olması ve ekmeğini yediği ülkeye adeta ihanet etmesidir.
parasal olarak yaşadığı rahatlığı ileriki dönemde bu millete ve ülkeye karşı vicdani olarakta hissedebilecek mi????:
höng
karakartal 12.10.2006, 18:59 Bugün benim çok önemli bir gündü. Mutluyum, huzurluyum. Kralın çıplak olduğunu söyleme cesaretini gösteren bir kişi, akedemik alanında ödülünü aldı. Bir Türkiyeli olarak gururluyum.
tebrikler orhan pamuk..
ama biz bu adamı duruşmaya girerken dövmüyormuyduj yani biz değil MHP liler
ama gördüğünüz gibi el üstünde tutulan ve dünyaca ünlü birçok yazarı geride bırakarak önemli bir ödül almıştır..
en önemlisi edbiyat gibi bir dalda nobel almak..helal olsun diyelim..
bakıyorumda pamuğu sevmeyen ve tepki verenlerde az değil forumda..
berximin 12.10.2006, 20:46 ilginç bir durum medya orhan pamuğu nobelden önce linç edecekti..şimdi ise sahiplendi..
önceleri vatan hainiydi..
şimdi ise bir kahraman..
ne kadar garip bir ülkede yaşıyoruz değilmi?
MeRaLiNa 12.10.2006, 22:30 tv'de, radyoda, gazetelerde, internetteki yabanci haber sayfalarinda Türkiye bu malum iki olaydan dolayi ilk sirada... bugün her haber saatinde bolca "Türkiye, Ermeni, Orhan Pamuk" isimlerini duydum... Orhan Pamuka tebrikler, yanliz ne yazikki siyasetin gölgesi düstü ödülüne... korkmadan düsündügünü söyledigi icin hep bir sempatim vardi kendisine, vatan haini agca gibi dünyada türk=katil izlenimini verenler degilde nobel ödüllü Orhan Pamukmu....
Alevimen 12.10.2006, 22:44 Çok büyük başarı, tebrikler Orhan Pamuk. Bu konuda kendisinin bi açıklaması var mı? Video veya Yazılı, düşüncelerini öğrenmek isterim.
izmirksk 12.10.2006, 22:49 valla demişki..sürekli ne zaman nobel alacaksın diyenlere cevap vermekten kurtuldum:)
MeRaLiNa 12.10.2006, 22:53 ödülü kazandigini amerikada ögrenmis, telefonda bir isvec gazetesinin sorularini yanitlamis, cok mutlu oldugunu, büyük onur duydugunu ve 10 aralikta stockholme gidecegini söylemis
Bence orhan Pamuk tam bir VATAN HAİNİDİR. Onun bunun kuklasıdır. Bu ödülde onun yapmış olduğu kuklalığın bedelidir. Unutulmamaıdır ki yediği ekmeğe ihanet etmek kahpeliktir.
Hüseyin69 12.10.2006, 23:51 Bence orhan Pamuk tam bir VATAN HAİNİDİR. Onun bunun kuklasıdır. Bu ödülde onun yapmış olduğu kuklalığın bedelidir. Unutulmamaıdır ki yediği ekmeğe ihanet etmek kahpeliktir.
efendi yorumunu adam gibi yap vatan hainligi damgasini vurmak senin isin degildir yazdiklarini tiklamadan önce yeniden gözden gecir burasini baska forumlarla karistirma
sen simdi cokmu vatan seversin heh
can efendi bu konu neden bu kadar zoruna gitti anlamadım. Orhan pamuk hakkında söylediğim sözün sonuna kadar arkasındayım unutmaki bu ödülü veren kişiler hep kullandıkları kişilere verirler. iyi bir araştırma yaparsan anlarsın. Ayrıca bu formun saygınlığını senin kadar iyi biliyorum. saygılarla...
Hüseyin69 13.10.2006, 00:13 can efendi bu konu neden bu kadar zoruna gitti anlamadım. Orhan pamuk hakkında söylediğim sözün sonuna kadar arkasındayım unutmaki bu ödülü veren kişiler hep kullandıkları kişilere verirler. iyi bir araştırma yaparsan anlarsın. Ayrıca bu formun saygınlığını senin kadar iyi biliyorum. saygılarla...
bak istersen o ödülü orhan pamuk tan alalim senin tavsiye edecegin kisilere verelim ama yorum yazarken kahpelik vatan hayinligi vs gibi agir sözler etmeyelim
yine bildigini okumaya devam edersen seni dinlenme odasina aliriz orda dinlenirsin hem biraz daha sakin olur kendine gelirsin
efendi yorumunu adam gibi yap vatan hainligi damgasini vurmak senin isin degildir yazdiklarini tiklamadan önce yeniden gözden gecir burasini baska forumlarla karistirma
sen simdi cokmu vatan seversin heh
can efendi bu konu neden bu kadar zoruna gitti anlamadım. Orhan pamuk hakkında söylediğim sözün sonuna kadar arkasındayım unutmaki bu ödülü veren kişiler hep kullandıkları kişilere verirler. iyi bir araştırma yaparsan anlarsın. Ayrıca bu formun saygınlığını senin kadar iyi biliyorum. saygılarla...
Şu iyi araştırmayı bizlerlede paylaş istersen. Vatan haini olmayan kim var bu ülkede anlamıyorum.
Halkların kardeşliği denilir hemen vatan haini
Zamlara yoksulluğa hayır diyene hemen vatan haini
Depremzede kalıcı konutlara geçmek için eylem yapar hemen terörist, vatan haini derler.
Vatanı sevenler belliki vatanı en güzel şekilde parsel parsel satanlar, hortumlayanlar :)
Medya'ya inanmayın, medya bir tekeldir şu an ve sistem ne isterse ona göre yayın yapıyor. TV'lerde linç propagandası yaptılar çünkü Orhan Pamuk muhalif yazılar yazıyordu, Bir rektör Osmanlıya matbaa daha erken gelse türkiye şu halde olmaz der hemen onu vatan haini ilan ederler...
Nazım Hikmet'in vatan haini şiirini okumanı isterim.
MeRaLiNa 13.10.2006, 00:26 +
ayrica bütün o vatan hainleri aslinda ya Ermeni yada Yahudidir
bunlari yazan kitaplar kuyumuzu kazan, yeniden osmanli gibi güclü olmamizdan korkanlar ve onlara yardim eden sözde aydinlarin oyunlariyla yasaklanmistir
Siya Saperen 13.10.2006, 00:32 Unutmamak gerekir ki Orhan Pamuk Nobel ödülünü siyasi görüşü veya kişiliğinden dolayı değil edebi başarısından dolayı almıştır. Kitapları onlarca dile çevrilip okunan bir yazarın bu denli bir başarısını kutlamak gerekiyor...
ozan_derya 13.10.2006, 08:55 Daha durun.
Bugün öğle saatlerinde açıklanacak olan 2006 Nobel Barış Ödülü'nün açıklanmasını bir bekleyin.
Görün bakın neler neler olacak.
Çünkü; 2006 Nobel Barış Ödülü'nü de bir Türk alacak.Şunun şurasında kaldı 4 saat.
Öyle bir gürültü kopacak ki; Orhan PAMUK'un aldığı ödül bile unutulacak.
MeRaLiNa 13.10.2006, 09:23 ben alacam baris ödülünü....
Bence bu ödülü Orhan Pamuk kitaplarıyla değil yaptığı açıklamalar yüzünden aldı.Acaba yaptığı açıklamaları nasıl ve ne sebeplerden çıkarttı onu sormak isterdim kendisine..Bulduğu kanıtları yada herneyse tüm dünya ile paylaşsa sonunda yıllardı süren bir tartışmayıda son noktayı koymuş olurdu.Peki neden daha önce almadı bu ödülü , yaptığı açıklamalar sonrası aldı.Tesadüfmüydü acaba....
Orhan Pamuk ister sevin ister sevmeyin türkiye tarihinde böyle prestijli bir ödülü almadı belki bundan sonra alırmı oda mechul.,
Türkiyede okadar insanla gurur duyar hale geldı ki orhan pamuk'a yer kalmadı herhalde eleştiren arkadaşlarda işbirlikçi medyadan duydukları ile karalamasınlar Orhan Pamuk'u.
Teşekkürler orhan Pamuk.
Gülseren58 13.10.2006, 10:26 Buradaki tartışmalar iyiden iyiye yön değiştirmiş. Gönül isterdi ki burada Nobel Ödülünün değeri, Orhan Pamuk'un edebi kişiliği tartışılsın. Hadi o da olmadı Alfred Nobel'in de anılma mahiyetinde bile olsa adı anılsın.
Tartışmanın tamamen vatanhainliği konusuna dönüşmüş olması karşısında demek ki insanın düşündüklerini söylemesi burada bazılarınca vatan hainliği olarak algılanıyor diye düşünmekten kendimi alamıyorum.
Bir konuda fikir açıklamak, düşündüklerini söylemek vatan hainliği ise bu forumda fikir beyan eden herkesi vatan haini olarak nitelendirebilir miyiz o zaman?
Milliyetçiliği ve dini körükleyen sistemin sözcülüğünü yapmak en azından bize düşmemeli arkadaşlar. Bizim gibi düşünmeyenleri de hemen vatan haini sıfatını yapıştırıp, kendimizi temelsiz bir şekilde haklı çıkarmaya çalışmak tamamen zayıflıktır.
Umarım bu bölümde Orhan Pamuk'un edebi kişiliğinin tartışıldığı noktalara geldiğini de görürüz.
karakartal 13.10.2006, 10:42 Şu iyi araştırmayı bizlerlede paylaş istersen. Vatan haini olmayan kim var bu ülkede anlamıyorum.
Halkların kardeşliği denilir hemen vatan haini
Zamlara yoksulluğa hayır diyene hemen vatan haini
Depremzede kalıcı konutlara geçmek için eylem yapar hemen terörist, vatan haini derler.
Vatanı sevenler belliki vatanı en güzel şekilde parsel parsel satanlar, hortumlayanlar :)
Medya'ya inanmayın, medya bir tekeldir şu an ve sistem ne isterse ona göre yayın yapıyor. TV'lerde linç propagandası yaptılar çünkü Orhan Pamuk muhalif yazılar yazıyordu, Bir rektör Osmanlıya matbaa daha erken gelse türkiye şu halde olmaz der hemen onu vatan haini ilan ederler...
Nazım Hikmet'in vatan haini şiirini okumanı isterim.
Evet çok doğru.
Osmanlıyı, geçmişi yaşananları, gizli kalmış gerçekleri açıklama cesareti gösterenler bu ülkede anında vatan haini ilan ediliyorlar. Öfkeden deliye dönmüş gözler, harp çıkmışcasına Türk bayrakları ile meydanlara koşuyor. Zamanın şalvarlı arapları Atatürkün Türkiyesini zamanla anladılar, ama onlarda yanlış anladılar.
Ne diyelim ki artık bu günden sonra. Allah bizede bu ülkede vatan haini olmak nasip etsin. Nazım Hikmet, Orhan Pamuk gibi insanlarla birlikte anılmak ne büyük bir onurdur.
http://galeri.milliyet.com.tr/2006/10/12Protestolar_dunyaya_boyle_yansidi/17.jpg
Yukarıdaki fotoğraf milliyette "protestolar" a dair bir kare. Okuldan yeni çıkmış bir liseli. Eminimki lise tarih dersinde uykunun en derin köşelerinde gezerken, kim bilir kimlerin gazıyla meydanda soluğu almıştır. Sorsan neyi protesto ettiğinide bilmezya..
ZülfüKakul 13.10.2006, 12:02 Bence tebrik etmek gerekir..
Bir üye kitaplarıyla değil açıklamalarıyla aldı diyor ödülü, gülerim sadece:yamukgul:
Bence bu ödülü edebiyatımız sanatçılarından bir çok yazar alabilirdi..
Halide Edip.. gibi örneğin... Ama dünya bir kaç yazarımızdan başkasını pek tanımıyor..
Nazım Hikmet ve Yaşar Kemal gibi bir kaç isim biliniyor..
Türk edebiyatı adına, Türkçe adına güzel bir ödül...
Hem bir de şu var.. Orhan Pamuk'a bir topluluk savaş açmıştı kendilerince..
Şaşırmamak lazım bu ülkede, Neyzen Tevfik sadece ''haksızlık yapıyorsunuz'' dediği için 6 ay hapis yatmıştır..
Bu ülke Cem Karaca'yı istememiştir..
Bu ülke Ahmet Kaya'yı istememiştir...
TEBRİKLER ORHAN PAMUK:shifty:
mercanmavisi 13.10.2006, 12:08 Bay Orhan Pamuk un yazdığı kitaplar edebi olarak yaşar kemal inkinden dahamı zengin yanından bile geçmez.Orhan Pamuk gibi vasat bir yazarın sırf ermeni sorunu hakkında bilip bilmeden bol keseden sallaması nobel barış ödülünü olmasına yetti.
izmirksk 13.10.2006, 12:08 Umarım bu bölümde Orhan Pamuk'un edebi kişiliğinin tartışıldığı noktalara geldiğini de görürüz.
o biraz zor gibi:)aramızda milliyetçi faşistliği ülkücülere bırakmayacak kadar ileri gidenlerde oluyor:)
:biggrin: :biggrin: :biggrin:
izmirksk 13.10.2006, 12:13 Bay Orhan Pamuk un yazdığı kitaplar edebi olarak yaşar kemal inkinden dahamı zengin yanından bile geçmez.Orhan Pamuk gibi vasat bir yazarın sırf ermeni sorunu hakkında bilip bilmeden bol keseden sallaması nobel barış ödülünü olmasına yetti.
bakıyorumda asıl bol keseden sallayan sensin..orhan pamuk nobel barış ödülünü almadı ,nobel edebiyat ödülünü aldı..teelvizyonalr bas bas bağıtıyor nobel edebiyat diye:):)
ya faşist milliyetçiler bir alem ya , sırf karşı çıkmak adına karşı çıkıyorlar:):lol: :lol: :lol:
demek orhan pamuk bol keseden salladı ve nobel barış ödülünü aldı ha:)alemsiniz:)
ArGuVaNlı 13.10.2006, 12:22 yanlış anlaşılmasın ama herkes gibi Orhan Pamuk da eleştirilebilir. ama bunu bu şekilde yapmak yani aldığı çok önemli, daha önce hiçbir edebiyatçımızın almadığı bir ödülü aldıktan sonra bu kadar saldırgan bir şekilde yapmak gerçekten üzücü. oysaki bu ödül ve Orhan Pamuk gerektiği şelilde kutlanmalı ve daha büyük başarılar için örnek teşkil edilmeliydi. halimize bakın, elimizden gelse adamı ödül aldı diye linç edeceğiz. fransaya özgür düşünceye yaptığı baskı yüzünden ateş püskürürken bizim şuan yaptığımız nedir. neresi farklıdır? gerçekten yazık.... Orhan Pamuk un halka, kendilerine bir özür dilemesi gerektiğini düşünenler bence kendileri şimdi asıl özür dilemeliler...
burdan Orhan Pamuk u ve onu yetiştiren Türk Edebiyatını kutluyorum...
gönül isterdiki bu ödülü daha önce alalım.. mesela daha önce aday gösterilen Yaşar Kemal le...
Gülseren58 13.10.2006, 12:22 Bay Orhan Pamuk un yazdığı kitaplar edebi olarak yaşar kemal inkinden dahamı zengin yanından bile geçmez.Orhan Pamuk gibi vasat bir yazarın sırf ermeni sorunu hakkında bilip bilmeden bol keseden sallaması nobel barış ödülünü olmasına yetti.
Sanırım hatırlatmalıyım ki, Yaşar Kemal'de barış dilekçesine imza attığı için vatan haini ilan edilmişti.
Bu ülkede makbul vatandaş olmayan herkes vatan hainidir. Makbul vatandaş,yani devletin her yaptığını kabul eden ve onun koyduğu kurallara uyan, devletin söyleminin dışında farklı fikir geliştiremeyen, medyada bir makale okuyunca kendisini o konuda uzman sayan vatandaş..
Unutmamak gerekir ki, toplumlar ilerlemelerini makbul olmayan vatandaşlar sayesinde gerçekleştirmiştir.
Not: Mustafa Kemal'de Osmanlı İmparatorluğunca vatan haini ilan edilmişti.
Bir üye kitaplarıyla değil açıklamalarıyla aldı diyor ödülü, gülerim sadece:
güldürdüğüme sevindim..
Nazım Hikmet ve Yaşar Kemal gibi bir kaç isim biliniyor..
Türk edebiyatı adına
bencede halide edip,yaşar kemal,atilla ilhan,neyzen teyfik,nazim hikmetler.orhan pamuk bunların yanında pekte dikkati çekmiyor.sadece aldığı bu ödül edebiyat yönünde değil yaptığı açıklamalarıyla aldığını burdaki herkez biliyor..
Türkçe adına güzel bir ödül...
nerden = constantinopolis bende buna gülerimmm:D :D :D :D
Gülseren58 13.10.2006, 12:26 deniz gezmiş,yılmaz güney,hazım hikmet ne alakası var arkadaşım neden olayları çarpıtıyorsun onları nasıl orhan pamukla bir tutarsın onlar yaşasalardı inan bu soykırım iddasına güler geçerlerdi
ayrıca diyorsunki soykırım hakkında bi bilgimiz yok nasıl yok yapma allah aşkına tarih araştır topic var orayı incele kendi eklediğin yazılarla şuan söylediklerin birbirine tezat
Olay çarpıtılmıyor. Deniz Gezmiş vatan haini olduğu iddia edilerek asıldı. Siz ona Hazım Hikmet demişsiniz, ben Nazım Hikmet demekte ısrar edeceğim, Nazım Hikmet hala vatan haini olarak görülmekte ve hala vekaletimizi verdiğimiz insanlar onun Türk Vatandaşlığının önünde durmaktalar.
Burda Sabahattin Ali'yi anmadan geçmek ona haksızlık olur diye düşünüyorum. Sabahattin Ali'nin başı taşla ezilerek öldürüldü ve onun katili öldürdüğü kişinin vatan haini olduğuna gönülden inanıyordu.
Tuhaf değil mi bu ülkede vatan hainleri toplumun düşünsel anlamda itici gücü olan yazarlar ve sanatçılar gösterilmekte.
Sisteme kim ters düşerse düşsün hemen vatan haini ilan ediliyor. Hemen hedef gösteriliyor. Büyük çoğunluğu linç kültürü ile beslenen halkımız da kendisine sunulan bilgilerin doğruluğu konusunda hiç kafa yormadan hedefi linç etmeye çalışıyor.
Bir toplum linç kültürü ile besleniyorsa, hiç bir yere varamaz.
Ve ben hala bu tartışmanın bir edebiyat tartışmasına dönüşmesini bekliyorum.
ZülfüKakul 13.10.2006, 12:30 nerden = constantinopolis bende buna gülerimmm:D :D :D
Sayın saygılı....
constantinopolis Bendeki anlamını biliyormusunuz... Ayrıca sizi ırgalamaz...
Gülme hakkını da size vermem...
SAYGI LÜTFEN SATAŞMAYIN!....
Ayrıca rıca ediyorum alıntı yapıp cevap vermeyin..
nerden = constantinopolis bende buna gülerimmm:D :D :D
Sayın saygılı....
constantinopolis Bendeki anlamını biliyormusunuz... Ayrıca sizi ırgalamaz...
Gülme hakkını da size vermem...
SAYGI LÜTFEN SATAŞMAYIN!....
Ayrıca rıca ediyorum alıntı yapıp cevap vermeyin..
Sataşmanın nerde olduğunu gösterirmisin.Hem sen yapıyorsun hemde bana yapma diyorsun.Neyse ben görüşlerimi belirttim ki o gülme hakkınıda benden istemedin..
orhan pamuk un dediği nobelden sonraki söz çok güzel beni siyasete katmayın..
Çok büyük başarı, tebrikler Orhan Pamuk. Bu konuda kendisinin bi açıklaması var mı? Video veya Yazılı, düşüncelerini öğrenmek isterim.
2006 Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanarak Nobel alan ilk Türk olan Orhan Pamuk, New York'ta düzenlediği basın toplantısında, ''bu ödül, yalnız bana değil, Türkiye'ye de verildi'' dedi.
Haberi New York'ta alan Orhan Pamuk, Columbia Üniversitesi'nde basına açıklama yaptı.
Toplantı, Türk basınının yanı sıra, uluslararası basın tarafından da ilgiyle izlendi.
Pamuk, açıklamasında, "bu ödül, yalnız bana verilmedi. Türkiye'ye, Türk kültürüne, Türkçeye verilmiş bir ödül olarak görüyorum. Türkiye de ilk Nobel'ini aldı, sadece bu yüzden bile çok mutluyum" dedi.
Pamuk, ödülü politik sebeplerle aldığı yönünde yorumların yapıldığının hatırlatılması üzerine, "bugün benim çok mutlu bir günüm. Siyasi konulara girmek istemiyorum" dedi.
Nobel Akademisi'nin açıklamasında, 'Pamuk'un yaşadığı kentin, melankolik ruhunu arayışında, kültürlerin çatışması ve birleşmesinde, yeni semboller bulduğu' ifade edildi.
RUSYA'YA GÖRE ÇELİŞKİ VAR
Rus Eko Moskova radyosu, Avrupa'da dün Fransa'nın 'Ermeni soykırımı'nı inkarı suç sayan yasayı kabulü ile İsveç'te Orhan Pamuk'a Nobel Edebiyat Ödülü verilmesinin birbiriyle çeliştiğini duyurdu. Eko Moskova'da bu sabah yayımlanan yorumda, Fransız Meclisi'nin dün kabul ettiği kararın düşünce özgürlüğüne karşı bir hareket olduğu belirtilerek, "öte yandan İsveç, Nobel Ödülü'nü Pamuk'a ülkenin çoğunluğundan farklı düşünceleri dile getirdiği için veriyor. Dolayısıyla bir yanda ifadeyi yasaklayan bir karar, diğer yandan düşünceyi ifadeye ödüllendirme" denildi.
Yorumda, "Orhan Pamuk, bir İsviçre gazetesine yaptığı açıklamada, Türkiye'de 1 buçuk milyon Ermeni ve 30 bin Kürdün öldürüldüğünü ve bu düşüncesinden dolayı kimsenin kendisini sevmediğini söyledi. Dolayısıyla Orhan Pamuk, Ermeni soykırımını kabul ederek bu konu hakkında değişik düşünce sergiliyor. Bir Avrupa ülkesi, insanları farklı düşünceleri yüzünden hapis cezasıyla korkuturken, diğer bir Avrupa ülkesi farklı düşüncesini ifade eden birini Nobel Edebiyat ödülüyle onurlandırıyor" ifadesi kullanıldı.
Akademinin resmi internet sitesinde Türkçe yer alan resmi duyuruda Pamuk'un 'roman sanatında, kimliklerle ve çift kişiliklilik motifleriyle oynamasıyla ün kazandığı' vurgulandı.
Duyuruda, Orhan Pamuk'un kişisel biyografisinin yanı sıra eserleriyle ilgili ayrıntılı incelemeye de yer verildi.
orhan pamuk'u tebrik ediyorum böyle prestijli bir ödülü almak herkese nasip olmaz, ancak ben de yaptığı açıklamaların ödülü almasında etkisi olduğu düşüncesindeyim...
tarihte bi çok medeniyet birbirinin canını yakmıştır...ermeni meselsinde de öyle ama bunu soykırım olarak adlandıramayız...orhan pamuga acaba tarafsız olarak sadece iyi bir edebiyatçı olgundanmı verilmiştir orası meçhul bence...daha önce bunu kimse haketmedimi? orasıda tartışılır misal nazım hikmet....ama yinede türküyeden birinin alması güzel tebrik ediyoruz
mutluozkirisci 13.10.2006, 13:17 yaptığı açıklamaların etkisi var veya yok, ne farkeder. romanları olmasa idi ödülü kazanma şansı var mıydı? yıllardır düşünmeden, konuşmadan yaşamaya alıştırıldığımız için, düşünen ve konuşanlar bize garip gelmeye başladı.
deniz gezmiş,yılmaz güney,hazım hikmet ne alakası var arkadaşım neden olayları çarpıtıyorsun onları nasıl orhan pamukla bir tutarsın onlar yaşasalardı inan bu soykırım iddasına güler geçerlerdi
arkadaşlar gereken cevabı her türlüsünü vermiş ben tekrar lamak istemiyorum..:thumbup1:
ama birkaç şey sölemeden geçemiyecem
ihaneti kendi çıkarına göre yorumlayan devlet bu olaydada bunu tekrar etmiştir..
deniz :asıldı amerikaya ve onun işbirlikçilerine katil dedi diye ama bunu türk insani çok geç anladı....
yılmaz :sürüldü,işkence vardır dedi bu ülke de sermaye ve asker söz sahibibidir dedi dogru çıktı.. manisada liseli gençlere işkence türkyenin kara yüzü oldu,metin gökpete işkence ile öldü, asker 28 şubat la yılmazı yanıltmadı,sermaye halkı uyuşturdu tv başına hapis etti,
nazım:onun şiiri ile cevap vermek istiyorum
Ihanet
Öylece sarmiş seni yanlişlar
Bir çöle döndürmüş içini
Susuz ve kurak
Oysa ki ben atmiştim
Aşkin tohumlarini yüregine
Sen çignedin onlari yeşermesinler diye
Tek bi şey sormali aslinda sana
Ihanet kaç kişilik
EŞİTLİK PARTİSİ 13.10.2006, 14:58 Değerli Canlar...
Nobel ödülüne layık görülen yazarımız Orhan PAMUK'u tebrik eder, bu tür başarılarının devamını dileriz.
Bu tartışmayı bu anlamlı günde kendi mecrasından yani,EDEBİ ve ETİKLİKTEN çıkarmaya çalışmak ÖDÜL almayı haksız çıkarmaz.
Bu ödül nasıl verilir, verilmesine karar verenler hangi görüştedir, bir açıklama nedeniylemi verilmiştir...vs. ayrıntıları tartışacağımıza daha tanıtıcı, bilgilendirici ve yazarımızı bir anlamda cesaretlendirici tartışmayı daha yeğ görüyoruz...
Önce yazar ve aydın olmak çok zordur...AYKIRI olmak denen SANATSAL bir tanım vardır, bu anarşizim değil, DÜNYA YUVARLAKTIR demektir...Eee... diyelim bu gün bu tespit edildi size milyarlarca insan karşı çıkacak ama Dünyada yuvarlak...
Önce bu yazarımız bir T.C.Vatndaşı, belli güne denk gelmesi ister tesadüfi olsun ister kasıtlı bir çabayla olsun ne fark eder...
Her insanın olduğu gibi yazrımzında bir konuda görüşü olabilir, bunu kabul yada ret edebilirsiniz bu ÖDÜLLE ilişkilendirmek bizce yanlış, hem öyledir diyenler, hem bu nedenle verildi diyenlerin görüşlerine katılmadığımzı belirtelim.
Efendim bu Dünyaca tanınmış bir isim, böyle derse Dünyayı etkiler...vs...görüşlerede bu bağlamda pek katılmak mümkün değil...
Belki bizde geçen yıl verilmesine ramak kala verilememesini farklı bir biçimde değerlendirmiş olabiliriz ama bu günle, o gün başka...
Şu an takip edenler biliyor tüm Dünya bu ödülün sahibi YAZARIMZI konuşuyor ve TÜRKİYE'yi tanımaya,T.C.Vatandaşı yazarlarımzı tanımaya çalışıyor...ne güzel bir şey...ne kaybederiz şimdi.
Soykırım olmuşmudur, olmamışmıdır, nasıl olmuşturu tartışmak başka bir şey ve bu konuyla ilgi kurmak başka şey.
Mesela,Mandella Atatürk ödülünü o günün koşullarına göre kabul etmedi...yani şimdi Mandella Atatürk'ü sevmiyor diyebilirmiyiz.
Diğer yandan Vatan Haini bağlamı...ne kadar ayıp bize göre, peki hainliği T.C.Mahkemelerince hükme bağlandımı, kaldı ki bağlandı diyelim, Nazım Hikmet ve Diğer DEVRİMCİ önderlerimizle ilgili bu anlamda karar var...kim inanıyor bu kararlara...yarın biz bu kararların hepsini kaldıracağız ve bu Değerli insanlarımızdan halkımızdan aldığımız yetkiye dayanarakT.C.Devleti adına özür dileyeceğiz...o zaman ne olacak bizde mi VATAN HAİNİ olacağız...yoksa bu karaların verilmesine siyasi etki edenlermi hain kalacak.
Daha da çok şeyler yazılabilir ama şimdilik tekrarlayalım,
Orhan PAMUK'u bu ÖDÜLÜ alması nedeniyle bir kez daha kutlar, tartışmamızı haddimiz olmayarak EDEBİ yöne dikkat çekerek yapılmasını öneririz...
Saygı ve Sevgilerimizle...
Bektaş ÇELEBİ
Orhan Pamuk'u tebrik ederim, özellikle bu ödül bizim için bir ilk olmasıylada önemlidir.Fakat bu önemi biraz es geçmemizin nedeni malum Orhan Pamuk'un yaptığı açıklamadır.Açıklamanın gerçek olmadığını düşünenlerdenim, fakat aldığı ödülün büyüklüğünüde bilmeyeceklerden değilim. Bu konuda tekrar tebrik ederim,ama aklımı kurcalayan şu soruyuda açıklamak isterim.Bu ödülü almasında hiç mi yaptığı açıklamanın etkisi yok.
orhan pamuk bu ödülü siyasi nedenlerle almıştır,edebi kıstaslarla almış değildir,orhan pamuğun herhangi bir romanını zevkle okuyan bitirebilen birini nedense ben hiç görmedim,kemal tahir,orhan kemal,oğuz atay gibi büyük romancılarımızın yanında orhan pamuk nedirki?
Hüseyin69 13.10.2006, 16:15 dünyada türk bir yazara bir ödül veriliyor
sözde türk milliyetcileri gurur duymasi gerekirken
kin nefret duyuyorlar oysaki daha 1990larda bir yabanciya türkiye denildiginde
hangi ülkenin eyaletidir, hangi ülkenin baskenti yada ilidir diye soru yöneltirdi.
türkiyeyi dünyaya duyuran sakip agamiydi, kenan pasamiydi yada özal beyefendimi? hadi canim sende
adami güldürmeyin:sneaky2:
Hüseyin69 13.10.2006, 16:19 orhan pamuk bu ödülü siyasi nedenlerle almıştır,edebi kıstaslarla almış değildir,orhan pamuğun herhangi bir romanını zevkle okuyan bitirebilen birini nedense ben hiç görmedim,kemal tahir,orhan kemal,oğuz atay gibi büyük romancılarımızın yanında orhan pamuk nedirki?
basta orhan pammuk olmak üzere yukarida yazdigin yazarlarin roman olsun kitab olsun türkiyede kim okuyor kim okumuyor bilmiycem ama almanyada herhangi bir almanin evinde git mutlaka kitap raflarinda bu yazarlarin calismasi vardir Ztaen türkiyede okuma oranlari ne durumdadir istersen onun arastirmasinida sen yap bizimle paylas BILAKIS cok seviniriz
Gülseren58 13.10.2006, 16:23 dünyada türk bir yazara bir ödül veriliyor
sözde türk milliyetcileri gurur duymasi gerekirken
kin nefret duyuyorlar oysaki daha 1990larda bir yabanciya türkiye denildiginde
hangi ülkenin eyaletidir, hangi ülkenin baskenti yada ilidir diye soru yöneltirdi.
türkiyeyi dünyaya duyuran sakip agamiydi, kenan pasamiydi yada özal beyefendimi? hadi canim sende
adami güldürmeyin:sneaky2:
Evet, bu da ayrı bir handikap zaten. Nazım Hikmet'i hala Türk vatandaşlığına almamak için direnmekteyiz ama tüm dünya Nazım Hikmet sayesinde Türkçe'nin varlığını öğrendi. Bundan 10-15 yıl önce dünyanın neresine gidersen git Türkiye'denim dediğinde Nazım Hikmet'in memleketindesin demek? denirmiş.
Ama milliyetçilere bakarsan, kendileri çok konuşmaktan başka bir iş yapmadıkları halde, Türkiyenin ve Türkçenin adını dünyaya duyuran insanlara düşmanlık beslemekteler.
tuncerbio 13.10.2006, 16:26 Bay Orhan Pamuk un yazdığı kitaplar edebi olarak yaşar kemal inkinden dahamı zengin yanından bile geçmez.Orhan Pamuk gibi vasat bir yazarın sırf ermeni sorunu hakkında bilip bilmeden bol keseden sallaması nobel barış ödülünü olmasına yetti.
önce hangi ödülü aldığını öğrenip ona göre eleştiri yazarsanız sevinirim!!! Solcer e soruyorum vatan hainliği nedir?bu ülkede birilerinin vatan haini ilan ettiği Nazım Hikmet vatan hainimidir?Deniz Gezmiş,Mahir Çayan ,İbrahim Kaypakkaya vatan hainimidir onlar vatan haini ise ben de vatan hainiyim çünkü onlarla aynı değerleri paylaşıyorum ama sen nesin : .....
yahu orhan pamuk yazar olarak kimdir nedir ne değeri vardır sırf aykırı diye bir adam önemli yazarmı olur,buyrun kaç kişi kitap okur bilmem ama okuyan arkadaşlara soruyorum,bir attila ilhan romanındaki imgeler,oğuz ataydaki kara mizah,kemal tahirdeki dolu dolu gümbür gümbür cümleler orhan pamukda varmıdır,keyfle okudum zevkle okudum diyebileceğiniz bir tek romanı varmıdır,ben okumayı seven biri olarak ne benim adım kırmızıyı,ne de yeni hayatı başladıgım halde bitirebilmiş değilim...
MeRaLiNa 13.10.2006, 16:47 vatan haini olmak kadar kolay bir sey yok bu ülkede:))
acaba kac yil opsiyonla veriyorlar..
yorumlar dahi siyasi düzlemde olduguna göre ödülü edebi kriterlerle almadıgı besbelli,zaten o milliyet roman ödülünüde mehmet eroğlundan böyle ayak oyunları sonucu almıstı,juri üyelerinden biri sonradan bunu itiraf etmisti erogluna haksızlık ettik diye...
yorumdan dolayı biri eksi puan vermiş elin kolun dert görmesin severek okuyor demekki orhan pamuku :)
:36_1_55: ülkesinde düşüncesinden dolayı yargılanan bir insan dünya çapında bir ödülle ülkesini temsil ediyor ve bu ödülü ülkesi adına aldığını söylüyor bu kadar büyük bir insan ben alkışlarım
tuncerbio 13.10.2006, 16:58 o ödülü alan kişinin iyi bir edebiyatçı olmadığının değil jurinin doğru olmadığının göstergesidir...bir Nazım Hikmetle ,Yaşar Kemalle karşılaştırılamayacak olsada Orhan Pamuk ciddi ve önemli bir yazardır...tabi bazı insanların milliyetçilik duyguları bunu kabul edemiyor olsa gerek...
nobel edebiyat ödülünü winston churchilede verdiler kendisi şeksiperden sonra ingiliz edebiyatına damgasını vurmus bir şahsiyettir :)
yukardaki mesaj bir sakaydı sanırım gerçekten edebiyatcı oldugunu düşünenler olmus o siyasetci devlet adamı churchill edebiyatla filan alakası yok gelelim ciddi kısmına nobel edebiyat ödülünü aldı :)
hayırlı olsun diyelim...
GELİN CANLAR BİR OLALIM.
pastoralsenfoni 13.10.2006, 18:22 bir edebiyatçının hayatında alacağı en büyük ödüldür bence nobel.orhan pamuk un mutluluğu tarif edilemezdir.bu ödülü alıp ülkemize armağan ettiği için teşekkürler.ortadaki emeğede saygı duyuyorum.
fakat şu varki burada ki yazıları iyice okudum ve bazı arkadaşlar ermeni soykırımını kabul etmediği için ,bu sebeplede o.pamuk u eleştirdiği için milliyetçilikle faşistlikle suçlandılar.ülkesini savunmanın karşılığı bu olmasa gerek.tabiki bazı arkadaşlarda orhan pamuk vatan hainidir gibi yanlış itamlarda bulunmuşlar(orhan pamuk un ermeni soykırımı hakkında konuşup türkiye hakkında yanlış itamlarda bulunduğu gibi)bu durumda doğru değildir.
bu konudaki son fikrimde orhan pamuk u kutluyorum ama bu benim fikrimdir o yüzden suçlama sayılmaz: herkes beğensede edebiyatçı tarzını pek beğenmem.özellikle kar romanında devrimcileri ayyaş ,hiçbir işe yaramayan ucuz kahramanlıklar peşinde olan birileri gibi gösterdikten sonra daha bir saygım azaldı.
mercanmavisi 13.10.2006, 18:53 Sayın Orhan Pamuk sonunda muradına erdi.Ancak kamu vicdanı yada gerçek bir yazarın bütün bu olanları kabul etmesi içine sindirmesi mümkün değil.Acaba sayın pamuk amerikada azteklerin mayaları soykırıma uğratan batıya bunlarla ilgili eleştiri getirseydi acaba bu ödülü alabilirmiydi ...........
SivanA SimyacI 13.10.2006, 18:55 Tebrikler Orhan Pamuk
Herodotus 13.10.2006, 18:58 bir yazarımızın az önce tvde söylediği gibi , Türkiye geçmişi satışa çıkarılmış ve bu satıştan en büyük kazancı uyanık orhan pamuk elde etmiştir.Fransada yapılan ermeni soykırımı oylamasıyla aynı gün , Türkler milyonlarca ermeniyi kesti diyen , orhan pamuk nobel edebiyat ödülü almıştır.ödülü Türk edebiyatının büyük başarısı olarak değerlendirerek ellerinde bayraklar kutlamalara koşan aymazların ne yazıkki çoğunlukta olması , tarihin hiç bir döneminde bu derece oyuncağa dönüştürülmeyen , kendisiyle bu denli dalga geçilmeyen , dış politikası , uluslararası onuru bu denli yerlerde sürünmeyen T.C.''yi daha da karanlık günlerin beklediğinin habercisidir. iyi uykular.....
sayın orhan pamuk, sana sesleniyorum. bu ödülü almakla aziz TÜRK milletini temsil mi ediyorsun? ... bu ödülde senin eline oyuncak diye verildi. seni savunan bu ülkede kaç kişi var?? çıksın ortaya?? at gözlüğü ile bakıyorsunuz etrafınıza. söz de aydın yazar kültürlü insan orhan pamuk ... ne çabuk unutuluyor ermenilerin maraşta fransız forması giyip benim anamı, bacımı, geçmişimi katledenler... ne çabuk unutuluyor erzurumdan yol çıkan Çannakkele için can vermeye gidecek gençlerin önünü kesip onlarla çatışan ve şehit edenler .... bu ermeni canımıza tak etti takk artık... ne çabuk unutuluyor karabağ da yapılan TÜRKlere eziyet e işkence...
Bu ülkede aleviler ve de diğer halklar üzerine katliam yapanlar "TANRI DAĞI KADAR TÜRK HİRA DAĞI KADARMÜSLÜMANDILAR." Ve öyle olmaya devam edecekler biz bu milliyetçiliten vazgeçmedikçe
türkiye'ye hayırlı olsun diyelim. türk edebiyatına büyük bir katkı gerçekten ama benim aklımda hala kuşkular yok değil insanın aklına yaptığı açıklamalardan dolayı bu ödülün verildiği gelmiyor değil. ama yine de türkiye iyi için iyi bir ödül.
bir acıklama yüzünden kimseye ödül verilmez,
bence verilen ödülü siyasileştirmek yerine,
Orhan Pamuk'un eserlerine önem vermek gerekir,
Bana göre ödülde Orhan Pamuk'un yaptıgı acıklamaların herhangi bir etkisi olmamıştır, ödül eserlere verilmiştir,
Milli Takım herhangi bir takımı maglup edince TÜRKİYE SİZİNLE GURUR DUYUYOR diyebiliyorsak ( ki bu Orhan Pamuk'un kazanmış oldugu ödülle kıyaslanamayacak kadar küçük bi başarı ) aynı alkışları PAMUK içinde söylemeliyiz
birileri inkar etsede Türkiye seninle gurur duyuyor
tabrikler ve alkışlar ORHAN PAMUK
MeRaLiNa 13.10.2006, 21:22 Nihat Genc Orhan Pamuk hakkinda cok sert konusmus.... asagda videolarin linki var... Pamuk'u kullanip isim yapmak istiyor anlasilan:))
Bölüm 1 (http://www.youtube.com/watch?v=pYUkqcSKTOY)
Bölüm 2 (http://www.youtube.com/watch?v=aEfqL6CZKkU)
Nihat Genç sert bir üsluba sahiptir,eleştirilerinin dozu biraz ağır olabiliyor ama birilerini kullanıp isim yapmaya asla ihtiyacı yoktur.
SarıVatoz 13.10.2006, 22:56 Nihat Genç sert bir üsluba sahiptir,eleştirilerinin dozu biraz ağır olabiliyor ama birilerini kullanıp isim yapmaya asla ihtiyacı yoktur.Kesinlikle haklısın
__________________________________________________ __________________________________________________ ________________
Şimdi Orhan Pamuk çıkar dermiş;
Siz bana bu ödülü vakitsiz verdiniz artık hak edene değil canınızın istediğine veriyorsunuz. İstemiyorum alın başınıza çalın diye. :) :) :) :) :) (tabi daha edebi konuşarak)
cagdascetin 13.10.2006, 23:24 Kimin aldığı ödüle seviniyoruz.
Orhan Pamuk Bundan kısa bir süre için Türk'lü aşağıladığı iddaası ile vatan haini damgası yemedi mi?
Arabası Yumurta yağmuruna tutulmadı mı?
Orhan Pamuk hayla bazı kesim tarafından Türk Vatandaşı olarak görülmedi ozaman.
Peki şimdi nasıl oluyorda o Nobel Ödülü tekrar Türklere mâl ediliyor?
Nihat Genc Orhan Pamuk hakkinda cok sert konusmus.... asagda videolarin linki var... Pamuk'u kullanip isim yapmak istiyor anlasilan:))
Nihat gencin boyle bir seye ihtiyaci yok kalemi ve karekteri ve kitapları bellidir...Siz nihat genci berbat sesli pop sanatcisiyla birmi tutuyorsuz ki birisini kullanarak populer olmak icin birisini kullanmaya calissin.
Soyledigi gayet net eger aydin isen cifte standart yapmayacaksin her haksizliga karsi cikacaksin burda ermeni katliami var dersen bir cumle ile degil bir kitap yazin diyor.
ödül alan yazar hakkında çok konuşulmuş da asıl konmuyla ilgili hiç konuşulmamış.. hangi eserlere imza attı..yazılarının içeriği ne..geçmiş yıllardaki başarı düzeyi ne..
http://tr.wikipedia.org/wiki/Orhan_Pamuk#Yazarl.C4.B1k_kariyeri
Eserlerinin İngilizce Fransizca ve Almancaya çevrilmiş olması ve bu çevirilerin 1990'lı yıllara dayanması umarım sizi düşündürür..!
düşünün arkadaşlar.. düşünmekten korkmayın.. düşünenlerden de!
ödül beni gururlandırdı... umarım diğer yazarlarımız da bu başarıyı sağar
galiba konuyu saptırdım(?) özür dilerim!!!
MeRaLiNa 13.10.2006, 23:56 üslubu sert bazen cok sert........ madem tv'de, son zamanlarda konusulan bir konuyla ilgili yorum yapiyor daha sakin olmali... bu tarz konusma daha cok ilgi görür, üstelikte "vatan haini" biri hakkinda konusuyorsa... düsüncesinden dolayi hemen birileri tarafindan "vatan haini" ilan edilen birisini elestiriyorsa, ki bu tabiki sonuna kadar hakki buda onun düsüncesi, biraz dikkatli olmamalimi sectigi kelimelerde ve üslubunda ki bazilarini iyice gaza getirmesin..... özgürce elestirsin ama vatan millet sakarya edebiyati yapilan bu tür olaylarda ve isimleri elestirirken dogru bir üslup degil bence
Adem YAVUZ 14.10.2006, 00:43 Namık Kemal Vatan Haini
Nazım Hikmet Vatan Haini
Yılmaz Güney Vatan Haini
Ahmet Kaya Vatan Haini
Metin Göktepe Vatan Haini
Doğu Perinçek Vatan Haini
Orhan Pamuk Vatan Haini
Vahtettin Vatan Haini
Çerkez Ethem Vatan Haini
Enver Paşa Vatan Haini
Manisalı Çocuklar Vatan Haini
Google'den tarattığımda bu isimler çıkıyor karşıma. Bir kaç kişi daha çıkabilir belki. Bu listeye baktığımızda kimisi göğsümüzü kabartmış, kimi yüzümüzü kızartmış. Vatan haini veya vatanseverlik rütbeleri nerede ve kim tarafından dağıtılıyor. Sizin vatan severliğinizi kim onayladı. Siz bu vatan için ne yaptınız. Ne hikmetse bütün vatan severlerin ortak bi özelliği var, çok güzel küfür ediyorlar. Ağızları köpürürcesine birilerine sövüp sayıyorlar. Kimide her fırsatta kendi cebine çalışıyor. Vergi kaçıran vatansever, kargaşa çıkarıp rant kazanan vatansever. Devlet arsalarını ucuz paraya çevirenler vatansever. Devleti soyup ihale kapanlar vatansever. Ben bunu kendisi oruç tutmayıp bir başkasını eleştirenleri yaptıklarıyla aynı görüyorum. (daha basit anlatımıyla; kendisi günah işlediğinde birşey olmuyor, kınanması gereken birisi günah işlediğinde kafir günahkar)
Bir insanla fikirleri uyuşmayınca hemen o insanı vatan haini mi ilan edeceğiz. Şunu hiç unutmayalım ki. Eğer Türkiye Cumhuriyetinın kurucusu Büyük Dahi Atatürk'te vatan haini ilan edilmişti. Onun içinde birileri ağzından köpükler saçarak hakaretler etmişti (keza bir kısmı bugünde fırsat buldukça hakaret etmeye çalışıyor). Fakat o Büyük Devlet Adamı sömürü kuvvetlerine karşı bir ulusu tek yürek yaptı ve BÜYÜK KAHRAMAN ATATÜRK oldu. Ya başarılı olamasaydı şimdi yukarıda ki listede onunda adı olacaktı.
Şimdi vatan haini dediğiniz bu insanlar vatana sizin gözünüzle bakmadıkları için mi vatan haini ilan ediliyor. Bir takım konularda daha radikal konuştukları için vatan haini ilan ediliyorlar.
Büyük çoğunluğu sömüren küçük azınlığın tekerine çomak soktun vatan hainisin.
Düzeni biraz eleştirdin vatan hainisin.
Olaylara karşı empati yaptın karşıdaki insanın gözüyle baktın vatan hainisin.
Bazı gerçekleri yüksek sesle dile getirdin vatan hainisin.
Hakkını istedin vatan hainisin.
Haksızlığı gördün bunu başkaları ile paylaştın vatan hainisin.
Oy verdiğin insanlardan hesap sordun vatan hainisin.
Ekmek istedin, okul istedin, yol istedin eşitlik istedin vs. istedin vatan hainisin.
Vatan hainisin. Vatan hainisin. Vatan hainisin.
Siz vatanseverlik rütbesine erişenler, ne kadar basit dağıtıyorsunuz vatan hainliği rütbesini.
Vatan üzerinde bayrak (yaşayacak mutlu insanlar olduğunda) olduğunda vatan.
meryem demir 14.10.2006, 01:57 tesadüf olamaz değilmi arkadaşlar
Türklerin ermenilere karşı yapmış oldukları soykırımın Fransada kabul edilmesi ve akabinde Orhan Pamuğa verilen Nobel ödülü.???
Soykırım bir gerçektir, her ne kadarda yüreğimiz hayır desede, soykırım olmuştur. Ama ülkenin o an içinde bulunduğu şartlarıda gözardı etmemek gerekir
Hüseyin69 14.10.2006, 02:05 Nihat Genc Orhan Pamuk hakkinda cok sert konusmus.... asagda videolarin linki var... Pamuk'u kullanip isim yapmak istiyor anlasilan:))
nihat genc cok garip bir gazetecidir
nezaman olumsuz bir gündem olsa nihat genci dinlemek büyük bir keyiftir::walkman:
yani elinde gidecegi yerin adresi olmayan bir yabanci gibi....
skyturkte bazen denk geldigimde dinlerim :yawn:
SarıVatoz 14.10.2006, 02:51 tesadüf olamaz değilmi arkadaşlar
Türklerin ermenilere karşı yapmış oldukları soykırımın Fransada kabul edilmesi ve akabinde Orhan Pamuğa verilen Nobel ödülü.???
Soykırım bir gerçektir, her ne kadarda yüreğimiz hayır desede, soykırım olmuştur. Ama ülkenin o an içinde bulunduğu şartlarıda gözardı etmemek gerekir
Nihat Genç, Pamuk'a bir iki söz söylemekle olmaz kitap yaz belge sun diyordu. Bende aynısını sana diyorum ama ermenilerin kiler gibi fotoşop olmasın lütfen.
meryem demir 14.10.2006, 03:30 Nihat Genç, Pamuk'a bir iki söz söylemekle olmaz kitap yaz belge sun diyordu. Bende aynısını sana diyorum ama ermenilerin kiler gibi fotoşop olmasın lütfen.
Bunu birabir yaşamış kişilerin çocuklarından dinlemiştim. Neler yaşadılarını ve son anda nasıl kurtuldularını. Gönül isterdi ki burda birebir anlatılabilsin herşeyi. Ama ne yazıkki mümküm değildir.
Şuan hala türkiye de yaşıyorlar. ve ölene kadada bu topraklarda kalacaklarını söylüyorlar.
Hem ben Orhan Pamuk'a verilen bu Nobel ödülünün tamamen bilinçli bir şekilde ve zamanda verildiğini savunuyorsam, o zaman sizin söylediğiniz şeylerle çatıştığınıda görebilirsiniz.
tesadüf olamaz değilmi arkadaşlar
nasil bu kadar emin olabiliyorsun? Ermeni soykirimina dair elinde bir belge var mi, kanit var mi? bunlarin hepsi oyun, yüce Türk Milletine hazirlanan bir oyun. Tabii ermenilerinin ne yaptiklari hic anlatilmiyor,
son olarakta Peygamber Efendimizin bir Hadisini aktarmak istiyorum:
"Birsey duyduysan veya gördüysen, hemen karar verme! Düsün!" evet bu senin icin gecerlidir mesela.
ortaya bir Iftira atiliyor, ama bazilari hemen inaniyorlar.... yazik
nihat genç işte nobelin özetini yapmış çok teşekkürler nihat genç bu ülkede gerçekleri konuşan yazarlarımızda var ama birilerinin işine hiç gelmiyor.
dün akşam ntvde orhan pamuk beyefendiye sordular
efendim türkiyede 301 var ama fransadada buna benzer olarak ermeni soykırımını tanımamak bir yasayla suç haline getirildi bu konuda ne dersiniz,orhan pamuk beyefendinin müthiş cevabı;doğru değil ama bu konuları fazla kurcalamamak lazım pire için yorgan yakılmaz,herhalde pire biz oluyoruz,yorganda avrupa birliği helal olsun sana bu yollar orhan pamuk beyefendi böyyük yazar....
kırmızılara bakıyorum orhan pamuk beyefendiyi eleştirdik diye yine faşistlikle suçlanmışım,hay allah biz edebiyattan bahsetmiyormuyduk,hani edebi niteliğinden dolayı bu ödül verilmişti o zaman neden eleştiriler ve suçlamalar edebi değilde siyasi,bana bu yorumları yapan kişileri bende suçluyorum faşistsiniz,türkiyeye ve türklere yapılan her eleştiriyi ve saldırıyı büyük bir zevkle savunan insanlar ırkçı değildir nedir,türk olmak suç türkiye cumhuriyetini vatanını savunmak ırkçılık,haksızlığa uğradığımızı söylemek faşistlik hadi len ordan binde küsürler sizi....
Gülseren58 14.10.2006, 10:43 orhan pamuk bu ödülü siyasi nedenlerle almıştır,edebi kıstaslarla almış değildir,orhan pamuğun herhangi bir romanını zevkle okuyan bitirebilen birini nedense ben hiç görmedim,kemal tahir,orhan kemal,oğuz atay gibi büyük romancılarımızın yanında orhan pamuk nedirki?
Kemal Tahir, bir zamanlar sisteme göre öylesini bir vatan hainiydi ki Yorgun Savaşçı kitabını 1980 yılından önce TRT dizi film yaptı. Sonra o dizi filmi yayınlamayı sakıncalı bulup, yaktılar.
Orhan Kemal'in vatan hainliği ise babasından dolayı tescillenmiştir.
Oğuz Atay, evet onun vatan haini olduğunu kimse iddia edemez ama okuyanlar bilir onun kitaplarını okumak da çok zevkli değildir. Oğuz Atay, çok uç noktada bir yazardır. Her okuyan ondan keyif almaz.
Zaten böyle bir kural da yok edebiyatta. Yazarların her yazdığını keyifle okuyacaksınız diye bir kural yok.
Örneğin Tahsin Yücel, bu ülkenin yetiştirdiği en iyi edebiyatçılardan biridir. Ama onun romanlarında dahi eleştirilecek, eksik bulunacak ve hatta sizde aceleyle yazılmış izlenimi bırakacak bir çok öğe vardır.
Edebiyatta ve sanatta ve hayatta insanların birbirleriyle şu öyle, bu neden öyle değil diye kıyaslama yapılmaz. Bu tür kıyaslamalara giren insanın en azından edebiyattan anlamadığı sonucunu, hayatı boyunca iki tane farklı yazardan iki roman,hatta hikaye okumuş insanlar bile çıkarır. Yani çıkarsamalarınızı böyle yapmanız, edebiyatı bilmediğinizin de bir ispatı.
dün akşam ntvde orhan pamuk beyefendiye sordular
efendim türkiyede 301 var ama fransadada buna benzer olarak ermeni soykırımını tanımamak bir yasayla suç haline getirildi bu konuda ne dersiniz,orhan pamuk beyefendinin müthiş cevabı;doğru değil ama bu konuları fazla kurcalamamak lazım pire için yorgan yakılmaz,herhalde pire biz oluyoruz,yorganda avrupa birliği helal olsun sana bu yollar orhan pamuk beyefendi böyyük yazar....
Tam da tahmin ettiğim gibi. Önceki yorumunuzda edebiyat yorumu yapmaya çalışmışsınız. Ama aslında bu konudan anlamadığınız için söz yine Orhan Pamuk'un siyasi söylemlerine gelmiş.
kırmızılara bakıyorum orhan pamuk beyefendiyi eleştirdik diye yine faşistlikle suçlanmışım,hay allah biz edebiyattan bahsetmiyormuyduk,hani edebi niteliğinden dolayı bu ödül verilmişti o zaman neden eleştiriler ve suçlamalar edebi değilde siyasi,bana bu yorumları yapan kişileri bende suçluyorum faşistsiniz,türkiyeye ve türklere yapılan her eleştiriyi ve saldırıyı büyük bir zevkle savunan insanlar ırkçı değildir nedir,türk olmak suç türkiye cumhuriyetini vatanını savunmak ırkçılık,haksızlığa uğradığımızı söylemek faşistlik hadi len ordan binde küsürler sizi....
Siz yukarıdaki daha önceki iki yorumunuza edebiyattan söz etmek diyorsunuz. Ben ise bu yorumlarınızın içeriğini edebiyat olarak görmenizi edebiyata hakaret olarak yorumluyorum.
Bu ülkede Türkiye Cumhuriyetini daha da gönülden savunacağınız bir alan göstereyim size. Ülkenin ABD Emperyalizminin sömürgesi haline getiren bu ve bundan önceki hükümetleri protesto edeceğiniz miting alanları.
Biz öyle yapıyoruz.
Birinin kalkıp iki cümle söylediği için vatan haini ilan edilmesi benim düşünce yapıma ters.
Birinin kalkıp, ülkeyi ABD çıkarları için, İsrail'in çıkarları için Ortadoğu bataklığına çekmesi benim gözümde vatan hainliği sıfatını alabilir ancak ki, onlara bile öyle diyemiyoruz.
Haydi büyük vatanseverler, kalemşörler sizleri bir de miting alanlarında görelim.
izmirksk 14.10.2006, 10:53 Tam da tahmin ettiğim gibi. Önceki yorumunuzda edebiyat yorumu yapmaya çalışmışsınız. Ama aslında bu konudan anlamadığınız için söz yine Orhan Pamuk'un siyasi söylemlerine gelmiş.
bu arada yaşar kemal usta nın orhan pamuğu destekleyici mesajı müthişti..
gülseren arkadaşımız beni edebiyatı bilmemekle suclamıs buyursun hodri meydan tartısalım bir eserin edebi olup olmamasının kıstası nedir,mesele benim begenip begenmemem değil,orhan pamuk için vatan haini demedim bu bir,orhan pamuk için iyi yazar değil dedim,kemal tahir,orhan kemal,nazım hikmet vatan hainliği ile suçlandıkları için büyük yazar değiller,ortaya koydukları eserler gerçek edebi eserler olduğu için büyük yazarlar bu iki,orhan pamuku bu yazarlarla kıyaslamak bile ayıptır,bana gelen tüm kırmızılar siyasi suçlamalarla geldiği için bu şekilde yazdım gülseren arkadaşım tabi siz bunu bilmediğiniz için neden öyle yazdıgımı anlamadınız ama kırmızıları çekenler mesajları gayet iyi anlıyorlar bu üç,
iddiamın arkasındayım büyük bir edebiyatçı olduğu için değil emperyalistlerin sözcüsü oldugu için bu ödülü aldı bu dört,
sol görüşlü insanların burjuva demokratlarını bu kadar cansiparane savunmasını anlamak mümkün değil bu beş..
son sözüm belki anlarsınız diye fidel castrodan
"emperyalistler,insan hakları diye diye,insanlığın haklarını ayaklar altına aldılar...."
orhan pamuk' un nobel edebiyat ödülülünü alması gurur verici bir şey gerçekten, türkiye trilyon lira ödese böyle reklam olmazdı, orhan pamuk siyasi arenada her nekadar Türkiye cumhuriyetini bazı konularda suçlamış olsa bile faydası, daha büyük oldu
faşoluğunu tescillemene gerek yok biliyoruz
seninde ellerin dert görmesin sayende faşizmin ve milliyetçiliğin ne berbat bir akıl hastalığı olduğunu öğreniyoruz sağol
kırmızı senin gibi faşolara çok yakışıyor
başka kırmızılarda var ama o arkadaşlara lafım yok uslubunca yazmıslar hoşlarına gitmemiş,ama bunları yazan belli bir zihniyeti arkadaşlara karşı
sitedeki bütün atatürkçü kardeşlerimden yeşil oylar bekliyorum :)
jacques lion 14.10.2006, 12:47 orhan pamuk bu ödülü siyasi nedenlerle almıştır,edebi kıstaslarla almış değildir,orhan pamuğun herhangi bir romanını zevkle okuyan bitirebilen birini nedense ben hiç görmedim,kemal tahir,orhan kemal,oğuz atay gibi büyük romancılarımızın yanında orhan pamuk nedirki?
Bir defa, şunu söylemek gerekir ki, Orhan Pamuk geçen sene de Nobel Edebiyat Ödülü'ne aday gösteriliyordu ve ödülün deyim yerindeyse, "favorisi"ydi. Fakat dünyada Pamuk'un isminin 2005'te politik nedenlerle sıkça ifade edilmesi nedeniyle Nobel Ödül Komitesi ikiye bölündü, ve ödül, politik etkileri en aza indirme kaygısıyla İngiliz yazar Harold Pinter'e gitti. Ve 2005'te Nobel Edebiyat Ödülü'nü alan Harold Pinter, "Ödülü aldığım için mutluyum, ama bu ödül benden çok Orhan Pamuk'un hakkıydı" dedi. Yani Orhan Pamuk'un politik kimliğinin bu kadar öne çıkması, Nobel Edebiyat Ödülü'nü bir yıl geciktirdi. Bu bir.
İkincisi, özellikle Nobel Edebiyat Ödülü alan isimlere bakıldığında, büyük kısmının "muhalif" olduklarını görmek mümkün. Saramago da muhaliftir, Grass da muhaliftir, Morrison da muhaliftir, Mahfuz da muhaliftir. Aynen Orhan Pamuk gibi. Edebiyat gibi toplumsal bir dalda ödül alacak kimsenin, elbette politik duyarlılığı da bir değerlendirme koşuludur.
Üçüncüsü, Orhan Pamuk, Türk edebiyatında klasik romancılık geleneğini aşabilen ilk isimdir, "bitiremiyorum" diyenlerin aslında bitirememelerinin arkasında da bu neden yatıyor. Buna "post modern roman anlayışı" da deniliyor.
Dördüncüsü, ısrarla Türkiye üzerinde oyunlar oynandığını iddia eden zihinlere çağrım, bu oyunların ne olduğunu açıklamaları. Demek ki kendileri bu oyunlardan haberdar, bizimle de paylaşsınlar bunu. Yoksa, dayanaksız bilgilerle boş sözler zikretmesinler.
Saygılarımla.
jacques lion 14.10.2006, 13:02 Orhan Pamuk ile ilgili olarak yazılmış bir makelenin linkini de veriyorum. Makale, Türkiye'nin en seçkin edebiyat araştırmacılarından Prof. Jale Parla tarafından, Pamuk'un isminin en çok tartışıldığı 2005'te kaleme alınmış. Okumakta fayda var.
http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=144509
Saygılarımla.
evet postmodernizim sanata bulaştı,postmodernizim adına abuk subuk işlerin yapıldıgıda bir gerçek,adam gençliğinde spermlerini sildiği peçeteyi sergiliyor,postmodern sanat oluyor...
sanırım edebiyattada bunun yansıması şu sayfalarca yazıp bir şey söylememeyi becermek,süleyman demirelde ilk postmodern siyasetcimiz oluyor bu durumda,klasik romanı aşabilen ilk isimdir demekte biraz iddialı olmuş..
yusuf atılganın aylak adamı,oğuz atayın tutunamayanları,attila ilhanın zenciler birbirine benzemezi,klasik romanı aşmış çalışmalardır ve orhan pamuktan çok çok önce yazılmıştır.
muhalif kimliğine gelince,mantıgınız böyle çalışıyorsa pekala cüppeli ahmet hocayada muhalif denilebilir,ama benim muhalifden anladığım tahakkümü elinde tutan sınıflara karşı muhalefettir,siz orhan pamukda bunu görebiliyormusunuz,kusura bakmayın ben göremiyorum,ne söylemlerinde ne eserlerinde...
halitseyfi 14.10.2006, 13:22 Sevgili canlar
orhanpamuğu okumadığım için nobel edebiyat ödülü için yorum yapmaktan kaçınıyorum.sadece orhan pamuğu tebrik ediyorum.
yalnız orhan pamuğun türkiyede ermeni sorunu dışında başka sorunlarla ilgilendiğini görmedim. oda avrupa devletlerinin ve ABD nin türkiyeyi köşeye sıkıştırma opersyonlarının olduğu bir sırada sesinin bu kadar gür ve keskin çıkması beni düşündürüyor.
bu söylediklerim orhan pamuğu karalama çabası değildir.onunla ilgili kesin bir yargım yoktur.bundan sonra takınacağı tavır benim için önem taşımaktadır.fransadaki ermeni tasarısı hakkında basına yansıyan tavrı:"fransa yanlış bir iş yapmıştır" şeklindeki gevişek bir yorum hiçte düşünce özgürlüğünü keskin bir şekide savunan bir aydına yakışır bir tavır değildir.
türkiyede 301. mad.ye karşı çıkışı haklı bir tavırdır.düşünce özgürlüğü kısıtlanmamalıdır.yalnı düşüncesini elindeki delillerle açıkça ortaya koyabilmesi onun en doğal hakkı olduğu kadar,karşı düşüncelerinde ellerindeki delillerle düşüncelerini söyleme hakkı vardır.öyleyse orhan pamuk bundan sonra almış olduğu ödülün sorumluluğunu taşımalı sadece kendi ülkesindeki düşünce özgürlüğüne kavuşması için değil, ülkesine karşı yapılan art niyetli saldırılar karşısındada aslan kesilmesini bekliyorum.
tekrar tebrikler sevgili Orhan Pamuk
Orhan PAMUK Nobel ödülünü hak etmiştir. Bu ödülle, Türkiye nin tanıtımına ve Türk edebiyatına büyük hızmet ve katkı sağlamıştır.
Ancak Orhan PAMUK her zaman edebiyatçı yönüyle ön planda olmalı,Tarihi tarihçilere bırakmalı.
Orhan PAMUK Nobel ödülünü hak etmiştir. Bu ödülle, Türkiye nin tanıtımına ve Türk edebiyatına büyük hızmet ve katkı sağlamıştır.
Ancak Orhan PAMUK her zaman edebiyatçı yönüyle ön planda olmalı,Tarihi tarihçilere bırakmalı.
güzel bir özetleme oldu,teşekürler
izmirksk 14.10.2006, 14:20 Orhan PAMUK Nobel ödülünü hak etmiştir. Bu ödülle, Türkiye nin tanıtımına ve Türk edebiyatına büyük hızmet ve katkı sağlamıştır.
Ancak Orhan PAMUK her zaman edebiyatçı yönüyle ön planda olmalı,Tarihi tarihçilere bırakmalı.bence çok yerinde bir tespit..tarihi ,tarihçilere bırakmak lazım.dolayısı ile orhan pamuk veya bir başkası farketmez..ama orhan pamukda değerli bir insandır ve bencede hak etmiştir..herhangi bir taraf tutma gayreti içinde olmadan , güzel bir yaklaşım sergilemişsiniz..
Hemen söyleyeyim: Orhan Pamuk'un Nobel almasına çok sevindim. Bu 'tarihi' bir başarıdır.
Sonra da belirteyim: Orhan Pamuk beğendiğim, sevdiğim bir yazar değildir.
Bu lafımı da açayım: Bu benim kendi görüşümdür, kimseyi bağlamaz. Kimsenin beğenisi de beni mandallamaz. Arkadaşlarına şirin görünmek ve tepki çekmemek için 'riyakarlık' edecek adam değilim.
Edebiyatçı olmadığım için, onu 'kıskandığımı' düşünecek aptallarla tartışmaya da gerek görmüyorum. Futbolcu Hakan Şükür'ü ne kadar kıskanırsam, romancı Orhan Pamuk'u da o kadar kıskanırım.
Orhan Pamuk'un Nobel almasına sevindim, İngilizce'ye tercüme edilmiş göbek havasıyla Sertab Erener'in Eurovision'u kazanmasına nasıl sevindiysem, öyle. Çarçur takımları yenerek dünya üçüncüsü olan milli takımımıza nasıl sevindiysem, öyle.
Tuna Kiremitçi alsaydı, ona da sevinirdim.
Pamuk'u beğenenler bunu genellikle 'entellik ayağından' ya da 'liberallik ayağından' yapıyorlar, Ermeni ve Kürt meselelerine bakışı dolayısıyla ona kızanlar da 'milliyetçilik ayağından' ateş püskürüyorlar. Arada edebiyat sanatı güme gidiyor.
Pamuk, 'üslubu olmayan' bir yazardır. Bu çok ağır bir kusurdur. Romanlarının çevirilerini alıp 'orijinalleriyle' karşılaştırdım, yabancı dillerde daha iyi duruyor. Arthur Koestler, 'İngilizce, Fransızca, Almanca gibi büyük dillerden birinde yazmayan bir yazar, eninde sonunda çevirmene çalışır' demişti... Pamuk'ta da 'esas olarak dış pazara yönelik üretim yapan, ihracat fazlasını da iç pazara veren' bir hava vardır.
Nobel konusuna gelince... Nobel, çoğunuzun sandığı gibi 'büyük yazarlara verilen' bir ödül değildir. Büyük yazarlara verildiği de olmuştur, kıçını silmeyeceğin heriflere de. Kazananı zengin eder, daha da önemlisi, kitaplarının satışlarını roketler. 'Ticari' değeri daha önemlidir. İsveç Kraliyet Akademisi de dünyanın en önde gelen 'eleştiri otoritesi' sayılamaz.
Yani, Oscar neyse, Nobel de odur. Havası, değerinin önüne geçmiştir.
Nobel uzun süre 'antikomünist' yazarlara verilmiştir, şimdi artık 'ülkesini kötüleyen ve Batı'ya biat eden geri kalmış ülke yazarlarına' veriliyor.
Örneğin, dünyanın gelmiş geçmiş en büyük on şairinden biri olan Louis Aragon, dünyanın gelmiş geçmiş en büyük on romancısından biri olan Andre Malraux bu ödülü alamamışlardır. Proust'a da verilmemiştir bu ödül, Joyce'a da, Tolstoy'a da, Musil'e de, Roth'a da, Malaparte'ye de. Bu adamları hiçe sayan bir 'kraliyet bilmemnesine' ben tükürmem. Nazım Hikmet'e bu ödülü vermeyenlere de selam bile vermem.
Buna karşılık... Sully Prudhomme diye birini tanıyor musunuz? İlk Nobel'i alan şairdir. Tevfik Fikret'in ondan çok etkilendiği söylenirdi...
Theodor Mommsen... Bjönsterne Bjönsson... Jose Echegaray... Giosue Carducci... Christoph Euken... Ludwig Heyse... Karl Gjellerup... Georg Spitteler... Jacinto Benavente... Stanislaw Reymont... Axel Karlfeldt... Frans Emil Sillanpaa... Wilhelm Jensen... Haldor Laxnesss... İçinizde 'en enteliniz' söylesin bakayım, bu isimleri hiç duymuşluğu var mı? Hepsi Nobel edebiyat ödüllü sanatçılardır.
'Canım bunlar eski hikayeler' diyeceksiniz...
Yok yahu? Gao Xingjian isimli Çin romancısının kitaplarını mı okudunuz? Nobel'i alalı daha altı sene oldu! Wislawa Szymborska'yı çok mu yakından tanıyorsunuz, on sene önce almıştı... Seamus Heaney'le mi yatıp kalkıyorsunuz, on bir yıl önceki ödül sahibi... Derek Walcott ne kadar bildik değil mi, hepi topu on dört yıl...
İyi kötü hatırlayabileceğiniz Nelly Sachs, Isaac Bashevis Singer, Saul Bellow, hatta koskoca Asturias bile unutuldular gittiler.
Orhan Pamuk da bir Hemingway, bir Faulkner, bir Sartre, bir Camus mü olacak, yoksa bir Kawabata, bir Mauriac falan gibi mi kalacak, yoksa bir Pearl Buck, bir Anatole France, bir Roger Martin du Gard gibi kayar gider mi?
En iyisi biz bu meseleyi edebiyat tarihçilerine bırakalım... Ne o, sıkışınca öyle yapmıyor muyuz?
Kendisini yeniden kutluyorum. Hayırlı uğurlu olsun, bize bakmasın, kendi bildiğinden geri kalmasın, gerçi ihtiyacı yoktu ama bir buçuk milyon doları da afiyetle yesin.
bugünkü akşam gazetesinden engin ardıçın yorumu yorumsuz...
boranali 14.10.2006, 15:08 bence bu ödül soykırımı kabul etti diye verildi.düşünce özgürlüğüne verdiği önemden bahsediliyor ne önemi ya yazar sadece başkalrının dediklerini tekrarlıyor ve böylece üne kavuşuyor.kim okumuş bu yazarı ve bir şey anlamışmı 3 ay bir yerde kalıp kar ı yazan birinden ne beklersiniz ben sadece sipariş üzerine yazı derim.oku oku anlama sadece.keza cevdet bey ve oğulları ne karmaşa.
Hüseyin69 14.10.2006, 15:10 gerçi ihtiyacı yoktu ama bir buçuk milyon doları da afiyetle yesin.
bugünkü akşam gazetesinden engin ardıçın yorumu yorumsuz...
engin ardicin yazilarini bazen bende okurum ama enginar dic bu kafasina göre takiliyor iste baksaniza simdiden adamin alacagi paranin miktarini bile ögrenmis insallah kapkaccilarin kulagina gitmez bu rakam :ohmy:
parasını öğrenmeyecek ne var bütün tvler söylüyor zaten ballandıra ballandıra,fekat sizinde koca yazıda dikkatini çeke çeke o kısım çekmiş ya helal olsun :)
SivanA SimyacI 14.10.2006, 15:21 Orhan Pamuk Amerikaya gitti bir yürüdü sonra demek yanlış olur.Öncelik olarak tebrik etmeyi bilelim.Yazarlığının meyvesini aldı Orhan Pamuk.Bu ülkemiz adına da büyük bir başarıdır.Siyasi fikirlerinden ötürü ona kötü yazar demek yanlış olur.Herkesin fikir ve görüşlerine saygı duyulması gerekir ben bu saygıyı duyuyorum.Ve Türkiyeyide dünyaya EDEBİYATIYLA tanıttığı için kendisine minnet duyuyorum.Tebrikler ORHAN PAMUK...
Hüseyin69 14.10.2006, 15:25 cok merak ediyorum,
türk edebiyati denildiginde sözde vatanseverler ne anliyor
biri bana aciklayabilirmi
eylüleren 14.10.2006, 15:27 aldığı ödül hayırlı olsun....
türk edebiyatı nedir den önce edebiyat nedir bir fikriniz varmı
sözde vatansever tabiri hakarete girermi
efendim bunları ifade ettikten sonra
sözde vatansever olarak diyorumki
bir eseri diğer bir eserden iyi ya da kötü kılan nedir?
malumunuz her metin bir içerikten ve bir usluptan oluşur,
yazarımız öncelikle bize bir şey anlatır,ne anlatıyor orhan pamuk "benim adım kırmızı" için konusuyorum hiç bir şey anlatmıyor,
e bir şey anlatmıyor ama olsun tatlı tatlı hoş sürükleyici değişik bir tad alarak okuyorsunuzdur canım di mi ama hayır bu da yok eseri okurken bu keyfede varamıyorsunuz.
peki anlattığı bir şey yok,uslup yavan bu nasıl büyük yazar.
bir roman yeni bir şeyi ,yeni bir durumu ,karakterleri çözümlemede orjinal bir bakışı yepyeni bir uslupla sunuyorsa ona şaheser derler,
eskiden beri yazılmış bir konuyu,kendi uslubunca tarz yaratarak yazıyorsa dilde yeni bir çeşni olabiliyorsa iyi roman derler,
yeni bir konuyu bir uslup geliştirmeden yazıyorsa onada piyasa romanı derler,
bunların hiçbiri yoksa ona postmodern roman derler :)
yaşar kemalin bir yazısını okumuştum''banada zamanında eğer türkiye alehinde bir kaç kelime edersem nobelin bana verileceğini söylemişlerdi'' ,yaşar kemal nobeli almadı ama türkiyeyide satmadı.
Bende Nobel odulu almak istiyorum..
Iste tezim
Turkler 30 bin Aborijini 1.5milyon Papua yeni gineliyi katletmistir..:001_tongu
Ustelik bir kitap yazsam, Ermeni Diasposaris diye bir kitap da yazsam, Turklere hakaret etsem Nobel tam cantada keklik yani..
suyunsesi 14.10.2006, 20:22 Orhan Pamuk entellektüel aydın bir yazarımızdır.
Vatan haini profili çizdi ödülü aldı diyenler tarih önünde yanılgıya düşeceklerdir.
Orhan pamuğun kişisel biyografisi yazdığı eserleri bugün tartışılırken Nobel edebiyat dalında ödül almasında kuşkusuzki yapıtlarının yanı sıra dünya görüşününde payı vardır.bu her dalda ödül alanlar içinde böyle degilmidir.
orhan pamuk nobeli alırken Fransadaki Ermeni soykırmı yoktur diyenlere ceza yasa tasarısı kabul edilirken pamuk şunu söyledi. Fransaya yakişmadı düşünce özgürlüğü kısıtlanmamalıdır demesinide çağdaş bir uslüp olarak değerlendiriyorum.
birşeylere karşı çıkarken illede ajitasyon sologan propogandamı yapılmalı.
301 maddeyede karşı duruş tavrıda böyleydi.
Zaten hep aydınlarımız , şaiirlerimiz, aktörlerimiz ödülleriyle ülkemizi taçlandırdıklarında biz onları vatan haini ilan etmedikmi?
Onlarki vatanını bizim kadar çok seven vatanında ölmeyi andoluda bir mezara hani başındada bir çınar ağacı düşleriyle yanıp tutuşan şaiirimz nazıma bile
bir avuç toprağı çok görüp vatan haini ilan eden yeri geldiğindede şiirleriyle övünen ama hala vatandaşlığa kabul etmeyen zihniyet budur.
Bugün Orhan Pamuğa uygulanan zihniyetde budur.Vatan haini.
orhan pamuğun o ödülü almasına hem seviniyorum hem üzülüyorum...ama yinede böyle bir ödüle laik görüldüğü için onu tebrik ediyorum,keşke farklı bir koşulda alsaydı...
cok merak ediyorum,
türk edebiyati denildiginde sözde vatanseverler ne anliyor
biri bana aciklayabilirmi
Alman edebiyatı,İngiliz edebiyatı, Türk Edebiyatı gibi... başka bir açıklaması var mı bilmiyorum.
İnancı,milliyeti siyasi düşüncesi ne olursa olsun ,Türkiye Cumhuriyeti tabiyetinde bulunan bütün şairlerin,yazarların yazdığı çizdiği eserler Türk Halkının dır dolaysıyla Türk Edebiyatının bir parçasıdır.
Nazım Hikmetin eserleri--Türk Edebiyatının içindedir
Ahmet Arifin eserleri ---- Türk Edebiyatının içindedir
Yaşar KEMAL " " "
Orhan PAMUK --------- " " "
Necip Fazıl KISAKÜREK---- " " " vs... gibi
meryem demir 14.10.2006, 23:04 keşke sayın Pamuk, Türk edebiyatına kazandırmış olduğu eserlerden dolayı bu ödülü alabilmiş olsaydı.
Bir edebiyatçı olarak gördüğüüzde kendisini bu başarısından dolayı tebrik ediyorum.
Tabi birde işin içine politik karmaşaların karışmış olduğu bir durum var. Aslında deyim yerindeyse "taşı gediğine oturttuk" sözü şuan Fransız Parlementosunda dilden dile dolaşan bir söz halini almıştır.
iyi forumlar
ozgurgunler 14.10.2006, 23:14 ödülün verilişi ünlerdir ermeni meselesi ile bağdaştırılıoyr. hepimiz biliyoruzki aydın dediğin biraz sistemle ve resmi tarihle kavgalı olmalı ki yaratıcı olabilsin. ama ben olayın başka bir yönüne değinmek istiyorum bu ödülü daha önce hak etmiş ve edebiyat alanında orhan pamuktan daha usta nazım hikmet yada yaşar kemalin almasını isterdim.
eylüleren 14.10.2006, 23:19 Nihat Genc Orhan Pamuk hakkinda cok sert konusmus.... asagda videolarin linki var... Pamuk'u kullanip isim yapmak istiyor anlasilan:))
verilen videolara baktım eleştirileri oldukça mantıklı.orhan pamuk'u kullanıpta isim yapmaya çalıştığını düşünmüyorum açıkcası...
halitseyfi 16.10.2006, 00:16 ödülün verilişi ünlerdir ermeni meselesi ile bağdaştırılıoyr. hepimiz biliyoruzki aydın dediğin biraz sistemle ve resmi tarihle kavgalı olmalı ki yaratıcı olabilsin. ama ben olayın başka bir yönüne değinmek istiyorum bu ödülü daha önce hak etmiş ve edebiyat alanında
orhan pamuktan daha usta nazım hikmet yada yaşar kemalin almasını isterdim.
onlara verilmez can onlara verilmez çünki onlar kapitalist değil kominist
MeRaLiNa 16.10.2006, 00:19 verilen videolara baktım eleştirileri oldukça mantıklı.orhan pamuk'u kullanıpta isim yapmaya çalıştığını düşünmüyorum açıkcası...
ben elestirisinin mantikligindan daha cok üslubu yüzünden böyle yorum yaptim...
dedigim gibi Eylül arkadasim üslubu, bildik vatan millet sakarya edebiyati yapanlarinkiyle ayni, ve oda cok iyi biliyorki düsüncesi yüzünden Orhan Pamuk linc edilmek isteniyor adeta, sisteme dayali medyanin ekmegine yag sürmemeli... elestirmek sonuna kadar hakki ama tutumundan insanin aklina baska seyler gelmiyor degil:))...
frtsutoprak 16.10.2006, 00:23 hayırlısı olsun, geçikmiş bir farkedilme diyelim. çünkü bu ödüle laik nice türk yazar vardı...
...onlar bizim yüreğimizde en büyük ödülün sahibi oldular.(sadakat)
acareftelya 16.10.2006, 12:39 Orhan Pamuk kötü bir yazar mı? Elbette hayır! Pamuk’un, Gabriel Garcia Marquez ya da Octavio Paz’dan bir eksiği olduğunu kim düşünebilir. Pamuk da edebi anlamda en az Nobel’i kazanan diğerleri kadar değerlidir. Ancak sevinemiyoruz işte. Sebebi basit değil mi? Pamuk, bu ödülü hak etmesine rağmen Ermeni soykırımı ile ilgili söyledikleriyle başarısına gölge düşürdü. Çünkü Pamuk’un Nobel ödülünü kazandığını duyan herkeste “Pamuk’u sözlerinden dolayı ödüllendirdiler” şeklinde bir önyargı oluştu. Pamuk bu ödülü hak etse de kimse hak ettiğine inanmıyor. kısacası YORUMSUZ...
crewchif 16.10.2006, 18:26 keşke sayın Pamuk, Türk edebiyatına kazandırmış olduğu eserlerden dolayı bu ödülü alabilmiş olsaydı.
Bir edebiyatçı olarak gördüğüüzde kendisini bu başarısından dolayı tebrik ediyorum.
Tabi birde işin içine politik karmaşaların karışmış olduğu bir durum var. Aslında deyim yerindeyse "taşı gediğine oturttuk" sözü şuan Fransız Parlementosunda dilden dile dolaşan bir söz halini almıştır.
iyi forumlar
kesinlikle haklısın. bununla birlikte nobel alacak kadar kaliteli bir yazarda aynı zamanda
Aralık 2005 tarihli Cumhuriyet Gazetesi’ndeki yazısının başlığı şöyleydi: "Orhan Pamuk Nobel’i garantiledi." Özetle şunları yazmıştı:
"Pamuk popüler bir yazar. Pamuk meselesi bundan mı kaynaklanıyor? Hayır. Onun sözde Ermeni soykırım meselesinde, ABD ve AB siyasi çevrelerinin görüşlerine destek vermesinden kaynaklanıyor. Bu desteği verirken Türkiye’yi aşağılayıcı bir üslup kullanıyor. Başkan Bush, Ortaköy’de yaptığı konuşmasında Pamuk’tan övgüyle söz ediyor. Brüksel (AB) siyasi çevreleri de her an arkasındalar. Washington ve Brüksel siyasilerinin ve bürokratlarının dayatmak istedikleri emperyalist tutuma destek veren açıklamalar yapıyor. Bush ve Brüksel çevrelerinin Orhan Pamuk’a verdiği desteğin nedenleri ortaya çıkıyor. Ben söylemiyorum, kendileri söylüyor. Emperyalizmin çirkin yüzünün içimize yansıyan çarpıklığını yaşıyoruz.
Sömürgecilerin ekmeğine yağ sürüyorsunuz ve bunu özgürlük adına, demokrasi adına diye pazarlıyorsunuz. Ne acı..."
essnipes 26.10.2006, 18:15 Kaçırılan nokta Orhan Pamuk bu soyleminde once aday gosterilmeye başlanmıştı kapalı kapılar ardında.Orhan Pamuk güçlü bir kalemdir.Odul tüm türkiye edebiyatının odülüdür.Sevinin gayrı.
barısarock 29.10.2006, 13:02 BİLGİN_UÇAR
ifade özgürlüğü adina gerçekleri saptırarak vatanina devletine kendini yetiştiren yüce türk ulusuna asilsiz ve mesnetsiz iddialarla hakaretetmeye çalışan bu adama verilen nobel ödülünün kurucusu olan alfret nobelin kemiklerini sızlatacağından asla şüphem yoktur.bu adama verilen nobel ödülü layik görenlerin bir yüz karasi olarak tarihe ibretle ve örnek olarak geçecektir.
BARISAROCK
SEN VE SENİN GİBİLERİ OLDU SÜREÇTE GERÇEKLER KONUŞULMAZ
ORHAN PAMUK NE YAZIKİ GERÇEKLERİ KONUŞDU DİYE 301 DEN YARGILAMDI DÜŞÜNMEK KONUŞMAK SUÇ KARDEŞİM BU ÜLKEDEN SEN DE BUNU SAVUNAN BİR BİREY OLARAK KALACAKSIN EVET
1000 MİLİYON ERMENİYİ 1914 -1915 DE BU OSMANLI KATLETTİ
HATA YAVUZSULTAN SELİM ALEVİLERİDE KATLETTİ BUN LARI ARAŞDIR BAK GÖRÜRSÜN HERŞEYE EZBERCI BAKMA VE MİLİYETÇI OLURSUN AMA ŞÖVENİST OLMA OLURSAN HİÇ BİŞEYE BAKMASIN GÖRMESİN VE ORHAN PAMUKLARADA GERÇEKLERİ KONUŞDU DİYE DÜŞMAN OLURSUN BEN HER ZAMAN ORHAN PAMU KUTLUYORUM BU BÜYÜK BİR ÖDÜLÜ ALDI İÇİN EN AZINDAN M,L,YETÇİ,LERİN YÜZÜ MORARDI BU ÖDÜLÜ ALDI DİYE HELAL OLSUN ORHAN PMUA
EVET
1000 MİLİYON ERMENİYİ 1914 -1915 DE BU OSMANLI KATLETTİ
Bilgin Uçara'a Osmanlı 1 milyon Ermeniyi katletti, bunu araştır ve gör diyorsun. Peki sevgili Barışa Rock; siz bu bilgiyi nereden aldınız.Elinizde bununla ilgili kesin deliller var mı?Şimdi sizde böyle konuşarak eleştirdiğiniz Bilgin Uçar'la aynı konumda oluyorsunuz. Herhangi bir kanıt, belge göstermeden böyle bir suçlama yapmış oluyorsunuz.Bu ülkede herkes Ermenilerinde Türklerinde savaş sürecinde öldüğünü, birbirlerini öldürdüğünü biliyor,bu zaten tarih belgelerinde de vardır.Ama siz 1 milyon Ermeni öldürüldü deyip hiçbir belge göstermediğiniz zaman sizin söylemlerinizde bir suçlamadan öteye gitmiyor.
Şimdi sizden bir şey rica ediyorum.Yukarıda söylediğinizi bir belgeyle kanıtlamış olursanız ben de Ermeni soykırımını kabul etmiş olurum.
Saygılarımla.
sevindim hatta sevinmeyenler kizanlar icin üstüne göbek attim
sen cok yasa orhan pamuk
Bilgin Uçara'a Osmanlı 1 milyon Ermeniyi katletti, bunu araştır ve gör diyorsun. Peki sevgili Barışa Rock; siz bu bilgiyi nereden aldınız.Elinizde bununla ilgili kesin deliller var mı?Şimdi sizde böyle konuşarak eleştirdiğiniz Bilgin Uçar'la aynı konumda oluyorsunuz. Herhangi bir kanıt, belge göstermeden böyle bir suçlama yapmış oluyorsunuz.Bu ülkede herkes Ermenilerinde Türklerinde savaş sürecinde öldüğünü, birbirlerini öldürdüğünü biliyor,bu zaten tarih belgelerinde de vardır.Ama siz 1 milyon Ermeni öldürüldü deyip hiçbir belge göstermediğiniz zaman sizin söylemlerinizde bir suçlamadan öteye gitmiyor.
Şimdi sizden bir şey rica ediyorum.Yukarıda söylediğinizi bir belgeyle kanıtlamış olursanız ben de Ermeni soykırımını kabul etmiş olurum.
Saygılarımla.
Konu Orhan Pamuk ve aldığı ödül. Konu sadece Ermeni soykırımı oldu mu olmadı mı olayı değil. Bu konuda topicler mevcut. Ayrıca belge konusunda Alevileri katlettiklerine dairde ortada pek belge yok. Mazlum olan ulusları Alevi toplumu daha iyi anlamalı çünkü bizde tarihin mazlum topluluklarındanız.
Orhan Pamuk haketti ve ödülü aldı. Aydın insan toplumunun ülkesinin yanlışlarını göz önüne serebilmelidir. Orhan Pamuk bu yanlışları gösterdi ve bedel ödüyor halen mahkemelerde.
Konu Orhan Pamuk ve aldığı ödül. Konu sadece Ermeni soykırımı oldu mu olmadı mı olayı değil. Bu konuda topicler mevcut. Ayrıca belge konusunda Alevileri katlettiklerine dairde ortada pek belge yok. Mazlum olan ulusları Alevi toplumu daha iyi anlamalı çünkü bizde tarihin mazlum topluluklarındanız.
Orhan Pamuk haketti ve ödülü aldı. Aydın insan toplumunun ülkesinin yanlışlarını göz önüne serebilmelidir. Orhan Pamuk bu yanlışları gösterdi ve bedel ödüyor halen mahkemelerde.
Konunun ne olduğunu biliyorum diğer sayfalarda onunla ilgili görüşlerimi de dile getirmiştim. Fakat Barışa Rock arkadaşımız soykırımla ilgili bir şeyler yazmıştı bende ona cevaben bunu yazdım. Durum bundan ibaret.
Ayrıca Alevilerin katledilmesi ile ilgilide veriler mevcuttur. Bu arada bana göre Ermenilerde mazlum değildir.
Bunlar son sözlerim olsun bu konuyla ilgili.Orhan Pamuk'un aldığı ödül için görüşlerimi tekrar yazmayayım, malum önceki sayfalarda mevcut.
pastoralsenfoni 29.10.2006, 14:43 Konu Orhan Pamuk ve aldığı ödül. Konu sadece Ermeni soykırımı oldu mu olmadı mı olayı değil. Bu konuda topicler mevcut. Ayrıca belge konusunda Alevileri katlettiklerine dairde ortada pek belge yok. Mazlum olan ulusları Alevi toplumu daha iyi anlamalı çünkü bizde tarihin mazlum topluluklarındanız.
konuyu önce başka yöne çekmeye çalışan barışararock diye görünüyor.
konuyu önce başka yöne çekmeye çalışan barışararock diye görünüyor.
Konuyu saptırmamış. Orhan Pamuk hakkında görüşlerini belirtirken örnekler vermiş ancak Tsira hemen Ermeni soykırımı belgeleri istemiş.
Tekrar ediyorum Ermeni soykırımı veya Alevi soykırımı oldu mu olmadımı mevcut topiclerden yazabilirsiniz. Orhan Pamuk bu ödülü aldı ve kim ne derse desin değerli bir yazardır.
Serkan_Devrim 29.10.2006, 14:53 Fransaya düşünce özgürlüğünü çiğnediği için kızıyorken(ki bu konu da haklıyız:) ) Orhan Pamuk'a kin duyarak ve aldığı ödülü aşşağılayarak düşünce özgürlüğünü kısıtlamış olmuyormuyuz?
MeRaLiNa 29.10.2006, 15:31 Fransaya düşünce özgürlüğünü çiğnediği için kızıyorken(ki bu konu da haklıyız:) ) Orhan Pamuk'a kin duyarak ve aldığı ödülü aşşağılayarak düşünce özgürlüğünü kısıtlamış olmuyormuyuz?
birde Türkiyenin düsünce özgürlügü sicili cok temizde, simdi Fransanin tutumuna aman efendim düsünce özgürlügüne soykirim gibi süslü laflar ediyor..... ha birde AIHMsine basvuracakmis, Türkiye kendi icin acilan AIHMsindeki davalardan bir kurtulsun ondan sonra kendiside acar :)))
Türkiye gibi bir ülkenin düsünce özgürlügü olmadigindan, AIHMsinde hakkini aramasi kadar komik bir sey olamaz, bu ne perhiz bu ne lahana tursusu demezlermi adama :))))
Serkan_Devrim 07.11.2006, 00:56 Bende Nobel odulu almak istiyorum..
Iste tezim
Turkler 30 bin Aborijini 1.5milyon Papua yeni gineliyi katletmistir..:001_tongu
Ustelik bir kitap yazsam, Ermeni Diasposaris diye bir kitap da yazsam, Turklere hakaret etsem Nobel tam cantada keklik yani..gerek yok. siz kürt düşmanı bir yerden mesela Kemalistlerden ödül alınız. diyin ki Kürt diye bir millet yok. olar Türklerin dağda yaşayan hali. kürt dilide yok. Türkiyede sadece Türk var. falan filan. hem yalan söylememiş kendi inandığınızı söylemiş olursunuz hemde ödül çantada keklik. :yamukgul:
onlara verilmez can onlara verilmez çünki onlar kapitalist değil kominist
ödül edebiyat ödülü,karıştırdınız sanıyorum...
halitseyfi 10.11.2006, 01:41 ödül edebiyat ödülü,karıştırdınız sanıyorum...
Sevgili can
karıştırdığım birşey yok ama yinede teşekkürler.
ilik zamanlar belki nobel ödülü gerçek anlamda hakedene veriliyordur.Şimdi diğer tüm organizasyonlarda olduğu gibi , emperyalist çıkarcı çevreleri kendi çıkarlarına uygun olana ödül verildiğine inanıyorum.Bunun içinde bu ödüllerin bir anlam teşkil etmediğine inanıyorum.
Adem YAVUZ 10.12.2006, 23:07 :36_1_55:
Nobel Ödülü'nün siyasi amaçla verildiği kuşku götürmez bir gerçektir. Bunun geçmişteki en tipik örneği Sovyet Rejim muhalifi Aleksandr İsayeviç Soljenitsin'dir. Eserlerinin edebi değerinden çok rejim muhalifi olması sebebiyle bu ödül kendisine verlmiştir.
Orhan Pamuk'a ödülün verilme gerekçesi ise Avrupa Birliği'nin Kemalizm üzerine çullandığı bir dönemde, Bu çaba içindekilerin değirmenine su taşımasıdır. Aslında meşhur açıklamasını yaparken 2005 yılı Nobel ödülünü hedeflemişti ama lobi faliyeti muhtemelen bu yıl sonuç verdi.
Bu arada geçtiğimiz günlerde internette bir sitede karşılaştım: Ödülünü ithaf ettiği babası Koç'un şirketi Aygaz'ın eski genel müdürüymüş. Bu kadar popüler olmasında babasının rolü büyükmüş. Hatta Bush un Türkiye ziyaretinde iki ünlü Türk'ten bahsederken ( biri Mehmet Okur'du ) hiçte ünlü olmayan Pamuk'un adını anmasının sebebi; Rahmi Koç'un bunu Bush'a aktarmasıymış. Bana mantıklı geldi.
Orhan Pamuk özgürlükçü olduğu için bu ödülü aldı diyenlere ise şunu soruyorum: Pamuk bugüne kadar bu ülkede yaşanan onca insan hakları ihlali varken neden ağzını açmadı?
terranova 07.09.2007, 07:52 en az bahsettiklerinde orhan pamuk kadar vatan hainidir
benim dusunceme gore vatan hainligi: uyruguna ait oldugumuz ,polis ,egitim ve saglik hizmetlerinden vergiler yoluyla yararlanabi |