Orijinalini görmek için tıklayınız : Müsahiplik

Kizilbas 66
12.11.2005, 02:58
Anadolu Alevi-Bektasiligin en önemli kurumlarindan bir tanesi Müsahiplik kurumudur.Aleviligin Toplumsallastirilmis tapinma kurumlarindan Görgü Cem ine girmek,tapinmaya sürekli katilim hakkini kazanmak Müsahip tutmakla (olmakla) gerceklesir.Alevilikte talibin,rehberin (yol gösterici) önderliginde,Pir (yasli önder,ögütleyici) yada mürsit (aydinlatici,irsad eden) huzurunda ikrar verme töreninden gecmesine " kardaslik tutma,müsahip olma,nasip alma "denmektedir.Nasip alma daha cok kent Bektasilerinde görülmektedir.Ikrar verme yani yola girme ,söz verme istek duyma ile gerceklesir.Bunun belirli bir yasi yoktur,Alevi ana babanin terbiyesi altinda büyümüs,telkinlerini almis ,yolu-erkani kavrayabilecek niteliklere sahip se rehberin pesine takilarak ,pir huzurunda ceme gelir.Ayin-i Cemde Müsahiplik töreni düzenlenerek daha önceden söz almis evli iki cift müsahip olurlar.Tüm kültürel,inancsal ve toplumsal degerleriyle müsahiplik hep birlikte ortaklasa üretip,ortaklasa tüketen,esitlikci ve sevgi birliginde temellendirilmis paylasimci bir düzenin kurumudur.
Yasanmakta olan sosyo-ekonomik düzen,özel mülkiyeti,bireysel mal edinme-servet sahibi olmasini körükleyerek,Alevi toplumunun tarihsel esitlikci "ben" likten uzak paylasimci ortak bilincini yok ediyor.Bu Kurumun gercek anlamini ögrenip,Müsahipligin uygulanmasi ,Toplumsal sagligimiz icin cok önemli ve yüksek degerde kazanctir.
Boz Atli Hizir yardimcimiz olsun Sevgilerimle.........

Erki
12.11.2005, 03:48
arkadasim 30 dk önce bu konu hakkinda konu acmistim, keske arasaydin forumda. ama paylasimin icin saol...

Kizilbas 66
12.11.2005, 04:41
Haklisin gözüm ! Demek ben yazarken senin konuda forum yeni girmis bende biraz önce farkettim... Neyse kalp-kalbe karsi imis gözlerinden öptüm...