Orijinalini görmek için tıklayınız : HaksizliĞi Ve Şİddetİ Kaniksamak

garcia
12.10.2006, 22:35
HAKSIZLIĞI VE ŞİDDETİ KANIKSAMAK
kanıksamak;alışmak,sıradan normal birşey,normal bir durum gibi kabul etmek anlamına gelir.bu açıdan baktığımızda kanıksamak aynı zamanda kabul etmek anlamına gelir.
yaşadığımız ülkede her gün çok sayıda insan haksızlık ve bu haksızlığı uygulayanların şiddetine maruz kalıyor.insanca yaşamak için gerekli bir ücret isteyen memurlar,öğretmenler,işçiler her hakkını aradığında haksızlığı yapanların şiddetine maruz kalıyor.üniversite öğrencileri parasız,bilimsel demokratik bir üniversite istedikleri zaman bu eğitim sistemini dayatanların şiddetine maruz kalıyor ve bir çok insan bunu televizyonlarda izlerken bayanlar saçlarından tutulup yerlerde kan revan içinde sürüklenirken,kafasında jop kırılan insanlar yaka paça yerden yere vurulurken bu durumu çok normal karşılıyor ve çoğu zaman tepki gösterenlerin neden tepki gösterdiğini bilmediği gibi çoğu kişi bu şiddeti haklı buluyor.

bir yerlerde basın açıklaması yapan insanlar,linç edilmeye çalışılıyor ve linç girişiminde bulunanlarda bu insanların niye basın açıklaması yaptığını bile bilmeden bu zeka yoksunu kalabalığa katılma gereği görüyor.
yan kesiciler,cepciler herkesin gözü önünde ekip olarak insanlara bıçak çekiyor,yerlerde sürüklüyor gasp ediyor kimseden gık çıkmıyor.oysaki bu herkesin başına gelebilecek bir durum.

bundan iki gün önce tanık olduğum bir şeyi anlatmak istiyorum:ağaçlık bir kaldırımda iki genç köpeklerinin zincirlerinden tutmuş,canları sıkılmış zavallı bir sokak kedisinin üzerine salıp boğdurmaya çalışıyordu.bu sırada biz arkadaşlarla bir masada oturmuş çay içiyorduk.masadaki bir arkadaş bu durumu görünce''genç köpeğini al ve git'' dedi.ancak o sırada köpeğini kedinin üzerine salan genç umursamaz davranıp duymazlıktan gelince ben ayağa kalkıp''kardeşim zavallı bir sokak kedisinden ne istiyorsun!'' diye yüksek sesle bağırarak o tarafa doğru yönelmeye karar vermiştimki o genç köpeğini aldı ve hızlı adımlarla uzaklaşmaya başladı.giderken dönüpte bize bakmaya karar vermiştiki masadaki arkadaşlardan birisi''bakma'' diye uyardı.bütün bunlar olduktan sonra öteki genç,sanki hiç bir şeyi duymamış gibi oda duvarın dibinde bir kedinin üzerine köpeğini salmaya kalkışıyordu.ayağa kalktığımızı görünce bir şey dememize gerek kalmadan hızla uzaklaştı.
oysaki o gün bütün masalar doluydu ve bizim masadaki insanlar haricinde kimse oralı bile olmadı.halbuki,kendilerine hem haksızlık yapıp hemde şiddet uygulayan zihniyetle zavallı bir sokak kedisinin üzerine köpeğini salmaya çalışan zihniyet aynıydı.

şimdi düşünüyorumda acaba elini sıcaktan soğuğa vurmadan ,hiçbir şeyi dert etmeden yaşayan bu iki şahıs hiç kimseye zararı olmayan bir sokak kedisinden ne istiyordu ?besbelliki güçlünün güçsüz karşısındaki ürkek tavırları ona eğlenceli geliyordu.oysa doğal ortamda düşman olmayan iki canlı olan kedi ve köpek, birilerinin eğlenmesi için boğuşturulmak isteniyordu.ve bu köpeklerin sahipleri olan iki burjuva zibidi kendi köpeklerinin şerefli bir köpek olarak ömrünü tamamlamasına izin vermeyerek kendilerine(sahiplerine) benzemelerini istiyordu.

arkadaşlar bu ülkedeki haksızlıkların asıl kaynağı tepkisiz ve ya tepkisi çok zayıf bir toplumda yaşadığımızdandır.unutmamak gerekirki en son verdiğim örnekte,insanlara yapılanla bir kediye yapılan aslında aynıdır.bizler bir şeylere tepki vermezsek sıra en yakın zamanda bize gelecektir.yani sıra bana geldi,karşı çıkacak kimse kalmadı durumuna düşmek istemiyorsak yaşadığımız dünyaya karşı duyarlı olmalıyız.

rinda
13.10.2006, 17:16
böyle konular nedense fazla ilgi görmüyor...buda konu başlığını sanırım doğruluyor..yaşadığın örnektede olduğu gibi günlük hayatta karşılaştığımız şeyler bunlar. haksızlığa şiddete herkes birilerinden bir tepki bekliyor yada bana dokunmayan yılan bin yaşasın diyerek kendisini olayın dışında bırakıyor..evet çok haklısın bir insan olarak bu tür şiddet olaylarına tepkisiz kalmak demek, bugün başkasının başına gelen şey zamanla doğalmış gibi görünerek, yarın senin başına gelecek demek oluyor....

sevgili garcia böyle olaylara duyarsız kalmadığın için insanlığını kutluyorum:clap:

izmirksk
13.10.2006, 17:30
sevgili garcia sana katılıyorum...hele zeka yoksunu lafın tam taşı gediğine oturtmuş..
teşekkürler..

Sevgi Erkan
13.10.2006, 18:12
Sayın Garcia,
Duyarlı olmak! Gerçekten önemli bir konu.hemen hemen hepimiz toplumsal değerlerin yozlaştığından şikayet ederiz. İş duyarlı olmaya geldi mi ''aman bana ne ''diyoruz. Hepimiz senin yaşadığın veye benzer olayları yaşıyoruz.Örneğin; otobüs kuyruğu beklerken sıranın önüne geçenler vs. bireysel olarak uyarmak o an için başkasının göreviymiş gibi bekliyoruz.Bazen öyle çirkef insanların olaylarına tanık oldum ki , korkumdan ses çıkarmadım.Çünkü ,karşındaki insanın (ya da insan görünümlü yaratığın ) bıçağı mı, silahı mı olduğunu kestiremiyorsun.Duyarlı olmak gerekli ama kendi can güvenliğini de düşünmek zorunda kalıyorsun malesef!Ben de artık zarar gelmeyeceğini düşündüğüm mekanlarda ya da ortamlarda duyarlı davranıyorum.
Adamın biri sokağa tükürünce içimden küfür etsem de dış görünüşünden korktuğum için hiç sesimi çıkarmıyorum.İşte gerçeğimiz.
Yine de olabildiğince duyarlı olmak ve bunu savunmaktır beni rahatlatan.

tubişimm
13.10.2006, 19:50
HAKSIZLIĞI VE ŞİDDETİ KANIKSAMAK
kanıksamak;alışmak,sıradan normal birşey,normal bir durum gibi kabul etmek anlamına gelir.bu açıdan baktığımızda kanıksamak aynı zamanda kabul etmek anlamına gelir.
yaşadığımız ülkede her gün çok sayıda insan haksızlık ve bu haksızlığı uygulayanların şiddetine maruz kalıyor.insanca yaşamak için gerekli bir ücret isteyen memurlar,öğretmenler,işçiler her hakkını aradığında haksızlığı yapanların şiddetine maruz kalıyor.üniversite öğrencileri parasız,bilimsel demokratik bir üniversite istedikleri zaman bu eğitim sistemini dayatanların şiddetine maruz kalıyor ve bir çok insan bunu televizyonlarda izlerken bayanlar saçlarından tutulup yerlerde kan revan içinde sürüklenirken,kafasında jop kırılan insanlar yaka paça yerden yere vurulurken bu durumu çok normal karşılıyor ve çoğu zaman tepki gösterenlerin neden tepki gösterdiğini bilmediği gibi çoğu kişi bu şiddeti haklı buluyor.

şiddet aslında hayatımızın her alanında var ne yazıkk ki .. bilginin ışığından yararlanarak sorunların çözülmesi yerine cehaletin sopasıyla yani şiddetle sorunlar halledileceği düşünülüyo. böle yapılarak gerçekten sorunlar çözülür mü yoksa büyür mü? burası da muamma sanırım. şiddet hiçbişiyin çözümü olamaz .. bu nedenle hiçbir zaman şiddet kanıksanmamalı. Şiddetin ve haksızlığın karşısında olmalıyız .

bu konuyu buraya taşıyan arkadaşa da teşekkür ederim...

insanlar kardeş
14.10.2006, 16:00
sevgili garcia,
yıllardır mevcut düzenin dünya kapıtalizminin insanlar üzerinde yarattığı tahribatın sonucu neyazıkki ülkemizdede insanları kişiliksizleştirdi.duygusunu yitiren fert bırakın toplumsal duyarlılığı kendisinin asıl meselenin sorunu olduğunun bile farkında değil.Halböyle iken düşünemeyen sorgulamayan bu kişilikler basit olan her türlü galeyana sürü psikolojisi ile kendini;
ya elindeki kendi ruhunu yansıtan köpeği ile sokakta kediyi boğar
ya sokakta linç girişimide
gah vatan millet sakarya nidalarında
gah bankalarda hazineye hortumlar döşemekte
Gah mahkeme kapılarında elindeki it gibi homurdamakta
bakın yarında ingiliz mallarını protestolarda olacaklar,kendilerinin iliklerine kadar koydukları doldurdukları malları.
yani beyin fukaralığının verdiği cesaretle işin basitini hep seçmiş vede seçeceklerdir.bunlardan nebeklenirki? kalıplaşmış tek tip ingiliz abd uşakları,siz bakmayın yok osmanlı yok türk kanı!!! üzerlerindeki kullanma talimatnameleri her dilden ifadesi belli...
duyarlılığın için içten teşekkür güzel insan.