Orijinalini görmek için tıklayınız : Müslümalıktaki Allah'a İnanır mısınız? (Anket yenilendi)
meryem demir 25.10.2006, 23:28 Selam...
Abla gerçekten çok güzel ifade etmişsin içimizdeki duyguları ve görüşleri...Vallahi okurkende duygulandım hafiften:crying:
Saygılarımla...
Zaman duygulanma zamanı değildir gardaş:). Daha gidecek çok yolumuz, ve yiyecek çok ekmeğmiz var canım
sevgiler
meryem demir 25.10.2006, 23:41 [QUOTE=meryem demir;270829]sn meryem.
nefretten öteye gidemediniz.nefretten beriyede gelemediniz.insanı iki şey yaşatır.sev gi ve nefret.iki ortagınız var,sevgi ve nefret.nefreti silip attığınızda alevilik diye bişey kalmayacak.buyüzden nefret yaşatılıyor ve nefretin silinip gidilmesine izin verilmiyor.nefret aleviliğin emniyet kemeri.nefret bittiği anda aleviler asimile olacak çabucak.birileri bunun farkında ve nefretin bu gücünü kullanıyor.
Kadın kocasından boşanıyor, kocası içine sidiremiyor, beng beng. Kadın gitti işte.
Çocuk aç kalıyor, hırsızlık yapıyor. Malı çalınan deliye dönmüştür. Aç olan çocuğun midesinden gelen sesi, ve açlıktan kokan ağzı görmez bile. Hele bide çocuk yakalandımı vay haline,
Delikanlı ve genç kız aşık oluyor. Kaçıyorlar. Kaçmaz olaydılar. Yakalanıyorlar ve onlarda kör kurşunlara geliyorlar,
Kahroslun emperyalizmm, İş emek özügürlük diyen yürekler, polisin eline düştümü, faile meçhul gidiyorlar
Annesinden hap için para alamayn çocuk, annesini bıçaklayarak öldürmüştür.
İki tane insan demeye dilimin varmadığı birileri 6 şehirde, sebepsiz yere önüne gelen 7 kişiyi öldürüyor
Maraşta 111 alevi katledilmiştir
Sizvata 37 cann
Nefreti zamanlar alışkanlığa dönüştüren ve acısınıı herşeye rağmen içinde yaşayan bir tek alevile var zaten bundan emin olabilirsiniz.
Soru Allaha İnanırmısınız.
Evet inanırım :devil:
iyi forumlar diliyorum sayın yusufcuk
essnipes 25.10.2006, 23:59 Bende inanmıyorum Allah'a.Peki neden aleviyim diyorum?Sorusuda Alevilik sadece inançdan ote bütünuyle bir kültürdür(kökleriyle kuvvetli bir kültür).Alevi geleneği hem ideolojik olarak hem gelenekleri itibariyle bana hitap eden güçlü bir doktrin.İnanç ise tamamen teferruattan ibaret.Çünkü bütünüyle İslami öğeleri içinde barındırıyor.Zaten alevilik tanımı yapılırken ondan bir mezhep gibi bahsedilmesini yalnış buluyorum.Alevilik bir tarikat geleneğin devamıdır.
Bu konu amacını aşıyor gibi gibi Allah vardır bu İslam ın müslüman olmanın zaten sebebi ve temelidir .Bu yüsden Müslümanlar için elbette biz Müslüman olan Aleviler içinde bu temel dir.Ateist arkadaşlarada sygım var elbette Allah yardımcıları olsun . doğru olan yol ne ise onu nasip etsin!...
essnipes 26.10.2006, 00:09 Bu konu amacını aşıyor gibi gibi Allah vardır bu İslam ın müslüman olmanın zaten sebebi ve temelidir .Bu yüsden Müslümanlar için elbette biz Müslüman olan Aleviler içinde bu temel dir.Ateist arkadaşlarada sygım var elbette Allah yardımcıları olsun . doğru olan yol ne ise onu nasip etsin!...
Bu topiğin bir amacı mı vardı yoksa bir paylaşım mı amaçlanıyordu.Yeniyim lutfen yardımcı olun..
tuncerbio 26.10.2006, 17:52 Bu konu amacını aşıyor gibi gibi Allah vardır bu İslam ın müslüman olmanın zaten sebebi ve temelidir .Bu yüsden Müslümanlar için elbette biz Müslüman olan Aleviler içinde bu temel dir.Ateist arkadaşlarada sygım var elbette Allah yardımcıları olsun . doğru olan yol ne ise onu nasip etsin!...
allahın var yada yok olduğu bir muammadır birileri var diyor diye var olmasını bekleyemiyeceğimiz gibi yok diyenler var diye kesinliklede yoktur diye bir kavram çıkaramazsınız çünkü bazı şeylerin ıspatı şuanki mevcut durumda yapılamamaktadır ...buna rağmen herkesin bir dini yada felsefi inancı oluşmuştur ve bu temelde bakacaksak olaya bence allah yoktur...
allah varmıdır?yoksa yokmudur?orası bilinmez...(bana göre yoktur)
ama dünya üzerinde bir sınıf var!bu sınıfın allahı=para,dinleri=sermayesidir!
bahtiyarbaris 26.10.2006, 19:21 alah tanrı yaratıcı idol sembol aynı kapıya çıkan farklı harfler bircok bilim dalı böyle birşeyin olmadığını ıspatlamaya çalışmalarına rağmen hiçbir sonuca ulaşamamışlardır doğruluğu gerçekliği ıspatlanmayana kadar kimse abartmasın ateistliği bu kelime yereine inanç zayıflığnı kullanalım aleviyseniz tabiki
Allah inancım var tabiki... Allaha inanmayan insanın Hz.Ali yi ve Aleviliği savunması ne denli gerçekçi bunu düşünmüşümdür hep...
Sözlerinizin altına imzamı atıyorum...
alev zile 26.10.2006, 20:45 Allaha inanıp inanmadığımızdan kime neki alevilik bir mezhep olmanın dışında bütün insanlığı içine alan felsefi bir görüştür gerisi bana kalmış kimene
izmirksk 26.10.2006, 21:12 ne iş ya:) Allah ın olmadığını isbat edin yada isbat etsinler ne demek:)yok demek ,negatif bir önermedir ;var demek ise,pozitif bir önermedir..yani var diyenler isbat etmeli yok diyenler değil..bende derim ki evrenin çok ötelerinde bir fil büyüklüğünde bir varlığa inanıyorum gezgenlerde gezip duruyor:)hadi olmadığını isbat edin:)halbuki var diyenin isbat etmesi gerekir yani bu durumda sizin değil benim ispat etmem gerekir..pozitif önermede bulunan benim..
TANRI konusundada böyledir. ,bakın olmadığını isbat edemiyorlar sözü saçmadır.Tanrı yok diyenler negatif önermede bulunur. Tanrı nın var olduğunun isbatı ,var diyenlere düşer..
bu konuya bende düşüncelerimi katmak isterim..ben allah var demem.çünkü bir şeyin var olduğunu söylemen için onu gözlerinle görmelisin..ama ben inandığımı söylüyorum..bunun bir açıklaması ispatı yok içten gelen bir duygu...
ben tum benliğimle Allahıma inanıyorum hic bir guc ve kuvvette bunu benden alamaz sunuda yazayım allaha ınanmayan ve ben ateistim diyen cogu kişilerin ne yazık ki düşünerek yaptıları bır sey diğil cogunun bunun cok farklı bir şey oldugunu dusunuyor ayrıcalık felan oyle duşünenler hakkında bende böyle düşünüyorum ama hayatta bir sey demem saygı duyarım herkesin dusuncesi ve fikri kendine
ben tum benliğimle Allahıma inanıyorum hic bir guc ve kuvvette bunu benden alamaz sunuda yazayım allaha ınanmayan ve ben ateistim diyen cogu kişilerin ne yazık ki düşünerek yaptıları bır sey diğil cogunun bunun cok farklı bir şey oldugunu dusunuyor ayrıcalık felan oyle duşünenler hakkında bende böyle düşünüyorum ama hayatta bir sey demem saygı duyarım herkesin dusuncesi ve fikri kendine
Peki senin inandıkların düşünerek yaptığın birşey mi ki başkalarının inanmadıklarını bu şekilde suçluyor ve gösteriş için diye söylediklerini düşünüyor arkasından fikrine saygı suyduğunu söylüyorsun.
Nasıl oluyor hem fikrine saygılıyım deyip hemde düşünerek yapmadıklarını iddia edebiliyorsun insanda bir fikir varsa demek ki düşübcede vardır.
Acaba sizin düşünceniz gemnelin bir yansımasımı "hani inanalar iyidir inanmayanlar kötüdür" bu şekilde olmasından mı kolayı seçiyorsunuz.
İnanın ama inanmayanıda düşüncesizlikle suçlamayın bu sizi rahatlatabilir ama haklı çıkarmaz.
arkadaşlar,tanrıya(ya da tanrılara) inanmayan hiçbir insan tanrıya kızıp,küstüğü için inanmamazlık etmez.ben tanrıya inanmıyorum,materyalist felsefeyi savunan bir insan olarak dinlerin ortaya çıkışını,tanrıların ortaya çıkışını kendimce incelemiş bir insanım ve topiğe uymadığı için nedenlerini açıklamayacağım ama genede kelemek istediğim şeyleri yazacağım:şimdi bir yaratıcı eğer adil ve hümanizması gelişmiş bir canlıysa neden her insanı(kulunu) deneme tahtasına çevirsin?üstelik onun iradesi külli,kullarınki cüziyse bu kediyle farenin oynamasına benzemezmi?üstelik bir daha dünyaya gelmeyeceğiz.hemde bu kadar adaletsiz bir dünyada,sen tanrısın bir dünya yaratacaksın,yarattığın dünyada adaletin a'sı bile olmayacak ve birilerini icad edip(yaratıp) bu adaletsiz dünyada azap çektireceksin.bu sadistçe bir davranış değilmi?yok arkadaşlar yok,herşeyi tanrının üstüne atıyorlar.bu dünyayı adaletsizce yönetenler kendilerine kılıf uydurmuş oluyorlar.
meryem demir 26.10.2006, 22:36 ne iş ya:) Allah ın olmadığını isbat edin yada isbat etsinler ne demek:)yok demek ,negatif bir önermedir ;var demek ise,pozitif bir önermedir..yani var diyenler isbat etmeli yok diyenler değil..bende derim ki evrenin çok ötelerinde bir fil büyüklüğünde bir varlığa inanıyorum gezgenlerde gezip duruyor:)hadi olmadığını isbat edin:)halbuki var diyenin isbat etmesi gerekir yani bu durumda sizin değil benim ispat etmem gerekir..pozitif önermede bulunan benim..
TANRI konusundada böyledir. ,bakın olmadığını isbat edemiyorlar sözü saçmadır.Tanrı yok diyenler negatif önermede bulunur. Tanrı nın var olduğunun isbatı ,var diyenlere düşer..
Allah var bunu biliyorum. yoksa benim sözüme inanmıyormusunuz:)
tlygzl77 27.10.2006, 09:11 arkadaşlar,tanrıya(ya da tanrılara) inanmayan hiçbir insan tanrıya kızıp,küstüğü için inanmamazlık etmez.ben tanrıya inanmıyorum,materyalist felsefeyi savunan bir insan olarak dinlerin ortaya çıkışını,tanrıların ortaya çıkışını kendimce incelemiş bir insanım ve topiğe uymadığı için nedenlerini açıklamayacağım ama genede kelemek istediğim şeyleri yazacağım:şimdi bir yaratıcı eğer adil ve hümanizması gelişmiş bir canlıysa neden her insanı(kulunu) deneme tahtasına çevirsin?üstelik onun iradesi külli,kullarınki cüziyse bu kediyle farenin oynamasına benzemezmi?üstelik bir daha dünyaya gelmeyeceğiz.hemde bu kadar adaletsiz bir dünyada,sen tanrısın bir dünya yaratacaksın,yarattığın dünyada adaletin a'sı bile olmayacak ve birilerini icad edip(yaratıp) bu adaletsiz dünyada azap çektireceksin.bu sadistçe bir davranış değilmi?yok arkadaşlar yok,herşeyi tanrının üstüne atıyorlar.bu dünyayı adaletsizce yönetenler kendilerine kılıf uydurmuş oluyorlar.
Ben bu yazıdan "tanrı varlığına inanmamayı" değil de "tanrıyı reddetmeyi" anlıyorum... İnanmamak ile reddetmek arasında inanılmaz bir uçurum vardır...
Şayet ki alevilikte de bir allah inancı varsa o zaman bende inanıyorum demektir...
dusuncesizlige,saygi duyuldugunu da sayende ogrendik
turku gozlum.
toplum da farki olmak icin daha degisik seylerde yapilir neden ateist
olunsu ki ( kalabalik bir alanda ciplak dolasmak gibi)
bizimkisi sadece dunya anlayisi sana uyar uymaz.farklilik, dusuncesizlik
uygunsuz seylerle hitap edilmeyelim lutfen.
Ben bu yazıdan "tanrı varlığına inanmamayı" değil de "tanrıyı reddetmeyi" anlıyorum... İnanmamak ile reddetmek arasında inanılmaz bir uçurum vardır...
sizin eleştirdiğiniz yazıları ben dinin afyon olduğunu anlatmak için yazdım,tanrıyla ya da tanrılarla sorunum olduğu için değil.çünkü''reddetmek'' ibaresi her zaman olmayan şeyler için geçerli değildir,insanlar çoğunlukla olan şeyleri reddederler.ben tanrıyı değil, dünya üzerinde var olan tanrı inancını reddiyorum.ikisi aynı şey değildir.birde, din sömürüyle yaşıttır.insanlar ilkel-komünal toplumlarda binlerce yıl hiçbir tanrıya inanmadan yaşadılar,çünkü ihtiyaç duymadılar.dinsel inançların kaynağıda unutmamak gerekirki,ilkel-komünal toplumlardan sonra,köleci toplumun ortaya çıkmasından sonra,ezilen,sömürülen,köle olan insanların ve kısacası bu dünyada cefa ve eza çekenlerin daha güçlü bir varlığa inanma,sığınma ihtiyacından doğmuştur.aslında anlatmak istediğim buydu.
allahın var yada yok olduğu bir muammadır birileri var diyor diye var olmasını bekleyemiyeceğimiz gibi yok diyenler var diye kesinliklede yoktur diye bir kavram çıkaramazsınız çünkü bazı şeylerin ıspatı şuanki mevcut durumda yapılamamaktadır ...buna rağmen herkesin bir dini yada felsefi inancı oluşmuştur ve bu temelde bakacaksak olaya bence allah yoktur...
Ya merak ettim madem ki Allah inancınıza göre yok neden bu tür inanç forumlarında bu tür topiclerde ne arıyor neyi paylaşmayı düşünüyorsunuz?Ben anlamadığım için soruyorum lütfen yanlış anlamayın...
meryem demir 27.10.2006, 23:32 Ya merak ettim madem ki Allah inancınıza göre yok neden bu tür inanç forumlarında bu tür topiclerde ne arıyor neyi paylaşmayı düşünüyorsunuz?Ben anlamadığım için soruyorum lütfen yanlış anlamayın...
Alevilik inancıda Allah yoktur gibi bir durum yoktur, Allahı reddetmek, İmam Aliyi, 12 İmamları, 40 kapıyı, Eyli Beyt Hanenisi de yok saymaktır.
Burada sadece kişisel olarak insanlar, Allaha inanmadıklarını ve ateist olduklarını dile getirebilirler. kişisel bir durum anlayacağınız
bektaşi44 28.10.2006, 13:38 Ya merak ettim madem ki Allah inancınıza göre yok neden bu tür inanç forumlarında bu tür topiclerde ne arıyor neyi paylaşmayı düşünüyorsunuz?Ben anlamadığım için soruyorum lütfen yanlış anlamayın...
çünki bizim ailelerimiz alevi inancına mensup dikkat edersen forumda başka konularda var .Bu konu sadece alevilerle konuşulabilir .yobazlarla konuşamazsın tahamül etmezler heran bogazını kesebilirler ama ne yaparsın alevilerinde içinde tahamül edemeyenler çıkabiliyor. yada şöyle söyleyeyim siz kafanızdaki alevi tipini başkalarına empozemi etmeye çalışıyorsunuz.
elhamdülillah müslümanım varmı başka söze hacet.
Mesut Gündüz 28.10.2006, 14:02 Tanrının yokluğunun ispatı yok.büyük patlamadan öncesi hakkında bir bilgi yok.Evrim teorisi kanıtlanamadı.İnsanın içinde varolan içsel enerjinin sırrı hala çözülmüş değil.Varlığıyla ilgilide bir kanıt yok sadece hikayeler ve masallar var. Ancak insanın doğası gereği birini seçmesi gerekiyor.Buda insanların içsel enerjilerinin bir sonucu.Duyguları insanları bir yöne itiyor. Benim içsel enerjimin kaynağı olan tanrı sünnilerin yada hristiyanların,yada musevilerin inandığı tanrıdan farklı.Benim inandığım tanrının adı ALİ o ben olmuş ben o olmusum.
Saygılar,
MG
Mesut Gündüz 28.10.2006, 14:04 elhamdülillah müslümanım varmı başka söze hacet.
Profilinizde yazan alevi'nin anlamı ne.Alevi olmasanda buraya üye olabilirdin.
meryem demir 28.10.2006, 14:08 Profilinizde yazan alevi'nin anlamı ne.Alevi olmasanda buraya üye olabilirdin.
Alevi olmak, müslümanlığı reddetmikmidir sevgili mesut?? Yani ya alevisin ya müslümman
Mesut Gündüz 28.10.2006, 14:13 Alevi olmak, müslümanlığı reddetmikmidir sevgili mesut?? Yani ya alevisin ya müslümman
Alevilik bir sentez. sadece müslümanlıkla sınırlamayalım meryem hanım.
Birde cümleyi incelersek belki masumane olabilir ama içerik olarak sünni çağrışımlar vermiyor mu sizcede. (Elhamdürüllah müslümanım) cümlesi size ne çağırıştırır.Yada (selamaleyküm),( aleykümselam)( hayırlı günler) size ne çağırıştırır. Saygılar
KomünistAlevi 28.10.2006, 14:16 Alevilik bir sentez. sadece müslümanlıkla sınırlamayalım meryem hanım.
Birde cümleyi incelersek belki masumane olabilir ama içerik olarak sünni çağrışımlar vermiyor mu sizcede. (Elhamdürüllah müslümanım) cümlesi size ne çağırıştırır.Yada (selamaleyküm),( aleykümselam)( hayırlı günler) size ne çağırıştırır. Saygılar
Çok doğru söylüyorsun abican...
Birisi bana sorduğu zaman müslümanmısın diye
Ben Aleviyim diye cevaplandırıyorum...
Saygılar abican...
akyzarzum 28.10.2006, 14:24 bo forumda okuduğum en komik şeyler di bu okuduklarım
allaha inanmayan alevi olmaz
bu konuyu burdan kaldıralım diyorsunuz biriniz
bir diğeri alevi olmasanda burda olabilirsin diyor
ben alevi değilim
trabzonluyum ve inanmıyorum
trabzonlulara sorsanız onlarda ateistsen trabzonlu olamazsın derlerdi heralde
sığ ve anlamsız tabular
kültürünüze saygı duyuyorum ve kabul ediyorum aynı saygıyı sizdende beklerim
kabul edin alevi olmayanda olsunda forumunuzda yoksa biz çıkalım mı ?
Alevilik bir sentez. sadece müslümanlıkla sınırlamayalım meryem hanım.
çok doğru bir yorum
bir kişiye alevimisin yoksa sünnimisin diye sorulduğunda o şahıs size elhamdüllah müslümanım cevabını veriyorsa o şahıs %90 sünnidir.
Herkesin inancı kendinedir.
Kimse birbirini inanıp, inanmama konusunda yargılayamaz..
Kişi ister inanır, ister inanmaz... Bu kimseyi ilgilendirmez..
O yüzde İnananlar yada İnanmayanlar, her zaman birbirlerine saygı duymak zorundadırlar..
Kardeşlik ve barış böyle doğar.
Mesut Gündüz 28.10.2006, 14:46 bo forumda okuduğum en komik şeyler di bu okuduklarım
allaha inanmayan alevi olmaz
bu konuyu burdan kaldıralım diyorsunuz biriniz
bir diğeri alevi olmasanda burda olabilirsin diyor
ben alevi değilim
trabzonluyum ve inanmıyorum
trabzonlulara sorsanız onlarda ateistsen trabzonlu olamazsın derlerdi heralde
sığ ve anlamsız tabular
kültürünüze saygı duyuyorum ve kabul ediyorum aynı saygıyı sizdende beklerim
kabul edin alevi olmayanda olsunda forumunuzda yoksa biz çıkalım mı ?
2 gün önce üye olmuşsun.Güleceğine biraz okuda yazılanlardan bişeyler öğren.Pat diye atlıyorsun konuya.İnanmıyorsan inanmıyorum sebepleri şunlar dersin.Saygı duyarız meraklanma.
Saygılar,
akyzarzum 28.10.2006, 14:51 2 gün önce üye olmuşsun.Güleceğine biraz okuda yazılanlardan bişeyler öğren.Pat diye atlıyorsun konuya.İnanmıyorsan inanmıyorum sebepleri şunlar dersin.Saygı duyarız meraklanma.
Saygılar,
Burdanda anlıyoruz ki 2 gün önce üye olan konuşamaz o zaman susuyorum ben biraz eskiyince geleyim buraya :biggrin:
bilmediğimi nerden anladınız
bişeyler bilmek için burda daha önce üye olmalıydım ve sizi tanımalıydım öylemi
Eleştiri için teşekkür ederim
Öğrenmek asıl görevimdir her zaman ki o yüzden burdayım.
Mesut Gündüz 28.10.2006, 14:57 Burdanda anlıyoruz ki 2 gün önce üye olan konuşamaz o zaman susuyorum ben biraz eskiyince geleyim buraya :biggrin:
bilmediğimi nerden anladınız
bişeyler bilmek için burda daha önce üye olmalıydım ve sizi tanımalıydım öylemi
Eleştiri için teşekkür ederim
Öğrenmek asıl görevimdir her zaman ki o yüzden burdayım.
Yazdıklarından o sonuç çıkıyor.
İnanmadığını söylüyorsun.Açıklarmısın neden,tanrı yokmu sence yok ise yokluğunun ispatı varmı elinde.
Saygılar,
MG
akyzarzum 28.10.2006, 15:04 Yazdıklarından o sonuç çıkıyor.
İnanmadığını söylüyorsun.Açıklarmısın neden,tanrı yokmu sence yok ise yokluğunun ispatı varmı elinde.
Saygılar,
MG
Varlığının ispatı var mı elinizde ?
Konu bu bence (inancın sorgulanması) yıllardır bizi tartışamaz kılan, tartışmasız inanmamızı sağlayanda sorgulamamak değilmidir
Ben eminimki en çok sizinle anlaşacağım bu forumda
tepkiniz ve yanıtınız çok ağırdı güzel bir hoşgeldin oldu
Saygılar :surrender
tuncerbio 28.10.2006, 15:16 Varlığının ispatı var mı elinizde ?
asıl soru budur ve daha öncede arkadaşlardan yazanlar olmuştu ...tanrının varlığını tartışacaksak ispatlamak var diyenlerin işidir yok diyenlerindeğil(bu kısmıda yazılmıştı ve katılıyorum..)....birileride ben inanıyorum var diyerek cevap vermişti soruya ,insanlar binlerce yıl kendi yarattıkları şeylere taptı onlarda inanmamışmıydı...
sitede inanan insanlar olduğu gibi inanmayan birçok insanda var kimse insanları bu nedenden dolayı sorguya çekmemeli yada dışlamamalıdır...ben daha önce belitmiştim inanmıyorum...nedeninide neden ateistsiniz başlıklı topikte belirtmiştim birdaha yazmayayım....
Mesut Gündüz 28.10.2006, 15:17 Varlığının ispatı var mı elinizde ?
Konu bu bence (inancın sorgulanması) yıllardır bizi tartışamaz kılan, tartışmasız inanmamızı sağlayanda sorgulamamak değilmidir
Ben eminimki en çok sizinle anlaşacağım bu forumda
tepkiniz ve yanıtınız çok ağırdı güzel bir hoşgeldin oldu
Varlığını kendinde ara orda bulacaksın.Hoşgeldin.
Mesut Gündüz 28.10.2006, 15:24 asıl soru budur ve daha öncede arkadaşlardan yazanlar olmuştu ...tanrının varlığını tartışacaksak ispatlamak var diyenlerin işidir yok diyenlerindeğil(bu kısmıda yazılmıştı ve katılıyorum..)....birileride ben inanıyorum var diyerek cevap vermişti soruya ,insanlar binlerce yıl kendi yarattıkları şeylere taptı onlarda inanmamışmıydı...
sitede inanan insanlar olduğu gibi inanmayan birçok insanda var kimse insanları bu nedenden dolayı sorguya çekmemeli yada dışlamamalıdır...ben daha önce belitmiştim inanmıyorum...nedeninide neden ateistsiniz başlıklı topikte belirtmiştim birdaha yazmayayım....
İnanmıyorsun arkadaş. Birkaç sorum olacak sana.15 milyar yıl önceki büyük patlamadan öncesi hakkında bilgin varmı.İçindeki içsel enerjinin sırrı ne.Evrim teorisi daha kanıtlanmadı.Nasa'da çalışanlar bile inanıyor tanrıya.Neyi öne sürüyorsun.Anlatırmısın.
Saygılar,
MG
tuncerbio 28.10.2006, 15:30 nasa da matryalist çalıştıracak değiller herhalde .......evrim teorisi ile ilgili ciddi yasalaştırma çalışmaları var avrupada (konuyla ilgili topiklerde belirtmiştim) evrim teorisi ile ilgili en geniş kapsamlı kitabı yayımlayan bilim adamları pazar günü TUYAP kitap fuarında olacaklar orada daha iyi bilgi alabilirsin beklerim...bigbang olayı na gelince öncesindeki enerji akışları ile ilgili bir çok çalışma mevcut ama enerjinin asıl kaynağını açıklamak zor (ama bunu bir tanrıya bağlamak için onun varlığını ispatlamak daha zor )...dünyanın oluşumu kıta hareketleri dinler tarihi insanlık tarihi konusunda biraz bilgi sahibi olmak tantının olmadığını görmek için yeterli olsa gerek.....
genetik profesörü Steve Jones'un Neredeyse Bir Balina-Türlerin Kökenine Güncel Bir Bakış adlı kitabı nın tanıtımı için programı:
28 Ekim 2006 Cumartesi
İTÜ Gümüşsuyu Kampüsü, Saat: 16:00 – 18:00
• 29 Ekim 2006 Pazar
TÜYAP Kitap Fuarı Büyükada Salonu, Saat: 14:45-15:45
Kartopu86 28.10.2006, 15:40 Tabiki Tanrıya inanırım...
Tüm bu evrenin güselliklerin bir yaratıcısı vardır.O insanı bir kan pıhtısından yarattı....
Bunu yazarken derin bir düşünceye daldım...Görmediğimiz bir şeye inanıyoruz ama hissediyoruz sonuçta sevgiyi göremeyiz ama varlığı vardır ya da nefretin.. görmediğimiz ama hissettiğimiz inandığımızdır yüce Yaratan.......Annem küçükken bana Allah senin kalbinde kızım derdi.......(O kadar çokşey anlatıyor ki bu kelime hala öyle düşünüyorum)
Onun için yaptığımız bütün şeyleri aslında kendimiz için yapıyoruz..
neyseee yaa bu çok gizemli birşey...
Birde HZ. ALİ efendimiz için O Allahın Arslanı deniliyo buna bende katılıyorum Aleviysen Ali'ye inanıyosan tabiki Allahın varlığına ve birliğinede inanmaktır doğru olan..
Ama bu konuda herkesin görüşü farklı olabilir tabiki...
akyzarzum 28.10.2006, 15:44 Yüzyıllardır senin kendi içinde aradığın inancını sorguluyor bilim ve felsefe
senin tefekkür ederek ispatladığın inancı belgeleyememen doğal
materyalizm dir inanmamızın açıklaması ki onuda her yerde bulabilirsin
hatta benden bi öneri
http://www.geocities.com/temellicus/felsefe/materyalizm.htm
bu link işe yarar tefekkür etmek kadar kolay değil bunları okumak ama araştır derim ben
saygı duyardın çünkü eğer bilseydin ve okusaydın
tuncerbio 28.10.2006, 15:51 O insanı bir kan pıhtısından yarattı????
sorusunun cevabını arayan Servantus kan dolaşımı ve pıhtılaşmanın sırrını çözünce acaba tanrı inancı bundan zarar görürmü diyen calvin ve arkadaşları değilmiydi diri diri iki saat ateşte Servantus u kızartanlar?....
Mesut Gündüz 28.10.2006, 16:09 Tanrı ile ilgili açıklayabildiklerimiz; açıklayamadığımız şeyler var.İnsan içindeki içsel enerjinin kaynağı nedir. İnsanın içindeki sevgi,nefret,korku,heyecan bunların sırrı ne? sadece fiziksel enerjimi sizce.Maddeyle,enerjiyle,yada atom molekülleriyle bunun açıklaması yapılabilirmi.Bu sırrın bi kaynağı yokmu.
erkut ziya 28.10.2006, 16:55 Bir yaratıcının var olduğuna inanıyorum da.....
Profilinizde yazan alevi'nin anlamı ne.Alevi olmasanda buraya üye olabilirdin.
ne demek bu şimdi alevi olmam müslüman olmama ve Allaha inanmama engel mi?nasıl bir zihniyettir bu?
meryem demir 28.10.2006, 19:10 Alevilik bir sentez. sadece müslümanlıkla sınırlamayalım meryem hanım.
Sayın mesut bey;
Alevilik inancında allahı yok sayma diye bir durum yoktur. Bu kişisel bir davranıştır. Herkesin, Allaha gidişinini birbiriden farklı olması gayet normalir. İnsanoğlu karmaşık bir yapıya sahiptir ve heryaptığını, sanki tüm insanlık yapıyor ve onayllıyor gibi düşünmekte ve diğer fikirlere nedense saygı göstermemekte.
Birinin çıkıp size yada bize, müslümanmısınız diye sorduğunda verdiğimiz
cevap özünde belki aynı, fakat kelilmeler den oluşan farklılıklar nedense yanlış olarak algılanmakta.
Herkesn söylemiş olduğu bir söz var, asl olan niyettir diye. Galiba bu bazen geçerli olmayabiliyor. Müslümanmısınız?? elhamdülillah müslümanım; müslümamısınız?? evet müsümanım,müslümanmısınız?? hayır aleviyim; yada ateisttim. Burada diğer dinlere girmenin anlamnın olmayacağı kanaatindeyim.
Adı sorgulama yada eleştiri olsun, karşımızdakinin fikri bizi her ne kadarda tatmin etmesede, en azından bir birey olarak herkesin farklı düşüncelere yönelmesini kabullenmek çok ta zor olmasa gerek.
Arkadaşımızın verdiği yanıt, yıllar önce benimde müslümanmsınız diye sorulduğunda verdiğim yanıtın aynısıdır. Size öğretilen o dur. Aynı düşünceye sahip bir çok insandan oluşan bir aile yapınız var ve siz doğruyu değil; onların düşündüğünü doğrularsınız. Tek bildiğiniz odur.
Allah inancı herkeste farklı kalıplara bürünmüştür. Kimisi sünni inancıda Allaha ulaşmanın temelinde namaz, oruç ve diğer unsurların olduğunu düşünürken; kimmizde Allaha ulaşmak için önce insana ulaşmanın, insanın özüne inmenin ve Allaha kul olarak değil, gene onun tarafından yaradılan bir birey olarak gidilmesi gerektiğini düşünürüz. Sonuçta Alahın varlığını inkar etmek gibi bir durum yoktur her iki düşüncede de. Sadece gidilen yol farklıdır.
Asl olan insan ise ve insan düşünebilen bir varlık ise; o zaman bu kalıba girmiş ruhların kendini ifade etmek adına ya ruhunu özgür bırakır yada kulluğu Allah ile özdeştrebilir.
İyi forumlar filiyorum
Mesut Gündüz 28.10.2006, 19:25 ne demek bu şimdi alevi olmam müslüman olmama ve Allaha inanmama engel mi?nasıl bir zihniyettir bu?
alevinin tanrısı başka sünninin tanrısı başka.
alevi olman müslüman olmana engel değil,
hristiyan olmana engel değil,
musevi olmana engel değil,
zerdüşt olmana engel değil,
şaman olmana engel değil,
bektaşi olmana engel hiç değil,
ateist olmana engel değil,
şii olmana engel değil,
caferi olmana engel değil,
neden kendini müslümanlıkla sınırlıyorsun.
Alevilik şamanizm,zerdüştlük,islamiyet ve bir çok dinin sentezinden meydana gelir.
Benim inandığım tanrının adı Ali (o ben olmuşum,bende o.)
Saygılar,
MG
çok doğru bir yorum
bir kişiye alevimisin yoksa sünnimisin diye sorulduğunda o şahıs size elhamdüllah müslümanım cevabını veriyorsa o şahıs %90 sünnidir.
arkadaşım dikkatli okumamışsın galiba burda alevi misin yada sünnimisin die sormamışlar Allaha inanır mısın diye sormuşlar demi ama...ayrıca ben elhamdüllillah müslümanım ve % 100 aleviyim daha ötesi yok...
KomünistAlevi 28.10.2006, 20:03 alevinin tanrısı başka sünninin tanrısı başka.
alevi olman müslüman olmana engel değil,
hristiyan olmana engel değil,
musevi olmana engel değil,
zerdüşt olmana engel değil,
şaman olmana engel değil,
bektaşi olmana engel hiç değil,
ateist olmana engel değil,
şii olmana engel değil,
caferi olmana engel değil,
neden kendini müslümanlıkla sınırlıyorsun.
Alevilik şamanizm,zerdüştlük,islamiyet ve bir çok dinin sentezinden meydana gelir.
Benim inandığım tanrının adı Ali (o ben olmuşum,bende o.)
Saygılar,
MG
Hay ağızına sağlık yoldaş abim...Ne güzel açıklamışsın olayı valla işin açıkçası çok net ve açıklayıcı bir yazı olmuş tebrik ederim:thumbup1: :thumbup1: :thumbup1:
Saygılar...
arkadaşım dikkatli okumamışsın galiba burda alevi misin yada sünnimisin die sormamışlar Allaha inanır mısın diye sormuşlar demi ama...ayrıca ben elhamdüllillah müslümanım ve % 100 aleviyim daha ötesi yok...
Alevi olduğuna inanıyorum.Aleviyim demen yeterliydi.....Bende Hz.ibrahim'in milletindenim.Tüm kalbimle Allah'a inancım sonsuz.Türk'üm,İslam'ım,Müslüman'ım,ALEVİYİM,Bismi şah ALLAH ALLAH,YA ALLAH YA MUMUHAMMED,YA ALİ...Herkesin düşüncesine ve inancına saygılıyım.
Bir Zeynep 28.10.2006, 20:15 allah ya muhammed ya ali.
baska ne söze gerek var ki??
ayçeidilerkmen 28.10.2006, 20:30 ben evreni oluşturan bi fizikselgüç var buna inanıyorum adı herneyse Allah yada tanrı ama peygamberler, din, melekler, topraktan olusma, seytan vs.. gibi seylere inanmıyorum deistim..
Mesut Gündüz 28.10.2006, 21:51 ben evreni oluşturan bi fizikselgüç var buna inanıyorum adı herneyse Allah yada tanrı ama peygamberler, din, melekler, topraktan olusma, seytan vs.. gibi seylere inanmıyorum deistim..
O tanrının adı ALİ; o ben olmuş ben o olmuşum.
Sagılar,
MG
meryem demir 28.10.2006, 22:26 alevilik hem herşeyin içinde yani evrensel; hemde katı herşeyin dışında
Peki Allah aleviliğin neresinde??? allaha inananlar yobazmıdır??
alevilik hem herşeyin içinde yani evrensel; hemde katı herşeyin dışında
sevgili meryem,allaha inandığından dolayı insanları yobaz ilan etmek kimsenin haddine değildir.ben bir materyalist olarak bu güne kadar kimseyi dinsel inancından dolayı yobaz ilan etmedim.insanlar inançlarıyla değil,dinsel fanatizmleriyle yobaz olurlar.birde hemen eklemek istiyorum,alevilik sadece cem,semah,ali-muhammmet sevgisi değildir.aleviliği,alevilik yapan şey sosyal-kültürel özüdür.yani aleviliği sadece dinsel sınırlar içerisine hapsettiğiniz zaman,elde avuçta bir şey kalmayacağından emin olabilirsiniz.alevi inancına göre,tanrı insandan,doğadan,evrenden ve diğer canlılardan bağımsız değildir.alevilik inancına göre evren,doğa ve doğadaki bütün canlılar tanrıdan bir parçadır ve onun gözle görünen bir yansımasıdır.
Mesut Gündüz 28.10.2006, 23:22 alevilik hem herşeyin içinde yani evrensel; hemde katı herşeyin dışında
Aleviler; bahsettiğin insanlardan tanrıya inanış şekilleriyle zaten ayrıldıklarına göre.Onların allahı bizim allahımız olamaz.
Saygılar,
MG
meryem demir 28.10.2006, 23:42 sevgili meryem,allaha inandığından dolayı insanları yobaz ilan etmek kimsenin haddine değildir.ben bir materyalist olarak bu güne kadar kimseyi dinsel inancından dolayı yobaz ilan etmedim.insanlar inançlarıyla değil,dinsel fanatizmleriyle yobaz olurlar.birde hemen eklemek istiyorum,alevilik sadece cem,semah,ali-muhammmet sevgisi değildir.aleviliği,alevilik yapan şey sosyal-kültürel özüdür.yani aleviliği sadece dinsel sınırlar içerisine hapsettiğiniz zaman,elde avuçta bir şey kalmayacağından emin olabilirsiniz.alevi inancına göre,tanrı insandan,doğadan,evrenden ve diğer canlılardan bağımsız değildir.alevilik inancına göre evren,doğa ve doğadaki bütün canlılar tanrıdan bir parçadır ve onun gözle görünen bir yansımasıdır.
Sevgili garcia,
İnsanları ayakta tutan en büyük güç, inançlarıdır. İnançlar sadece Allahın varlığı ile kısıtlanmamalıdır. Yaşama olan inanç vardır. Ayakta durabilmek adına verilen mücadelenin inancı vardır. İnançlar farklıdır. Farklı bile olsalar insanı ayakta tutabilen en önemli unsurdur. sonuçta hepsi birbinrden farklı inançlar gibi görünsede, bir şekilde gelip Allaha inanç ile özdeşleşiyor.
Günümüz koşullarına baktığımız zaman, Allah inancı kimilerinde, cennet kapısı olarak görülmekte, kimisinde korkudan dolayı oluşmakta, Kimisinde dünyayı var eden açıklanması bilimsel olarak mümkün ama dinsel yada duygusal olarak açıklanması mümkün olmayan bir gücün olduğunu ve adınında Allah olduğu yönünde, kimisinse ise Allah insanı var eden ama hür düşünceyle var eden, Allahın özünün insana hizmetten geçtiğini düşünen; kimisi ise Allahı tamamen red etmiş, ve kendi hayatına doğru gelen inançları yaşamak adına ateist olmayı seçmiştir. Sonuçta Allahın var olduğuna dair inancın kavgası ile Allahın yok olduğuna dair inancın bir kavgası olmuş ve allah yok denilmiştir.
Allaha olan inancın, dinsel inançların yozlaştırılarak bir takım yobaz kişilerin tekelinde; allahı putlaştırmak adına yapılan inançların yaşanması, kendileri gibi düşünmeyen ve kendileri gibi yaşamayan kişilerin dinsiz olarak nitelendirilen kişilere karşıdır olması gereken tepki.
Alevilik inancında Allah a baktığımız zaman, Allahın varlığı kabul edilmekte, fakat inancın sadce Allaha inanmak ile sınırlandırılmayacağı ve sizinde bilgilendirmiş olduğunuz gibi; sosyo-kültürel etkileşimin; allah inancınıda içine alıp bir sentez oluşturmasıdır.
Elde olan birtek Allah inancıda ne kadar bir inanç olabilir; o da ayrı bir soru işaretidir diye düşünüyorum
iyi forumlar ve teşekkürler
meryem demir 28.10.2006, 23:53 Aleviler; bahsettiğin insanlardan tanrıya inanış şekilleriyle zaten ayrıldıklarına göre.Onların allahı bizim allahımız olamaz.
Saygılar,
MG
allah tektir, sadece Allaha gidiş yolları farklıdır. Pireye kızıp yorganı yakmak varmıdır sevgili mesut.
Ben Allah kendi inançlarım ile inanmak istiyorum ve buna saygı duyulmasını beklerim, birbaşkası benim adıma bu inancı yaşayamaz zaten. Ben benim ve kendim için kendim istediğim şekilde Allaha ulaşabilirm. Benim yolum namazdan, oruçtan, kapanmaktan, dini yozlaştırmaktan geçmez. ben sadece allaha inanıyorum diyorum
sevgiler ve iyi forumlar
eylüleren 28.10.2006, 23:56 fikrimce isteyen inanır isteyen inanamaz beni ilgilendirmiyor.herkes dini düşünce bakımından özgür inana da saygı gösteririm inanamayana da....
SarıVatoz 29.10.2006, 00:11 Ben inanırım; hiç yalan söylediğine şahit olmadım.
:thumbup1: allah ya muhammed ya ali.
baska ne söze gerek var ki??
Haklisin baska söze gerek yok...:thumbup1:
tuncerbio 29.10.2006, 11:18 Ben inanırım; hiç yalan söylediğine şahit olmadım.:hopala
o nasıl birşey olaki ???yoksa seninle knuşuyor mu???biraz açıp aydınlatırsan sevinirim...
Mesut Gündüz 29.10.2006, 15:10 allah tektir, sadece Allaha gidiş yolları farklıdır. Pireye kızıp yorganı yakmak varmıdır sevgili mesut.
Ben Allah kendi inançlarım ile inanmak istiyorum ve buna saygı duyulmasını beklerim, birbaşkası benim adıma bu inancı yaşayamaz zaten. Ben benim ve kendim için kendim istediğim şekilde Allaha ulaşabilirm. Benim yolum namazdan, oruçtan, kapanmaktan, dini yozlaştırmaktan geçmez. ben sadece allaha inanıyorum diyorum
sevgiler ve iyi forumlar
Tanrı kavramını açalım biraz.Bir tanrı var seni ben yarattım, sen kulsun diyor.Bir tanrı var o tanrı bizimle beraber oldu diyoruz.bunlar farklı meryem hanım.:thumbup1:
Saygılar ,
MG
izmirksk 29.10.2006, 15:27 . Benim yolum namazdan, oruçtan, kapanmaktan, dini yozlaştırmaktan geçmez. ben sadece allaha inanıyorum diyorumsevgiler ve iyi forumlar
kimsenin inancını ve ibadetlerini sorgulamak kimseye düşmez ..o manada söylemiyorum ama sanıtım sende şu tüccar sınıfındansın..
yani sadece Allah a inanan:)hani Allah varsa nasıl olsa ona inandığım için kurtulurum diyen yoksada zararı olmaz..sadece inanç:)gece gündüz ibadetmi ediyorum sanki..kaybedecek neyim olur.inanıyorum ya işte , diyen tüccar sınıfından:)
meryem demir 29.10.2006, 16:54 kimsenin inancını ve ibadetlerini sorgulamak kimseye düşmez ..o manada söylemiyorum ama sanıtım sende şu tüccar sınıfındansın..
yani sadece Allah a inanan:)hani Allah varsa nasıl olsa ona inandığım için kurtulurum diyen yoksada zararı olmaz..sadece inanç:)gece gündüz ibadetmi ediyorum sanki..kaybedecek neyim olur.inanıyorum ya işte , diyen tüccar sınıfından:)
tüccarlık için matematiğimin baya iyi olması gerekiyor ne dersin:) bende o meziyet hiçbir zaman olmadı. üniv. bile matematik yüzünden bir sene + uzamıştı.
meryem demir 29.10.2006, 16:58 Tanrı kavramını açalım biraz.Bir tanrı var seni ben yarattım, sen kulsun diyor.Bir tanrı var o tanrı bizimle beraber oldu diyoruz.bunlar farklı meryem hanım.:thumbup1:
Saygılar ,
MG
farklılıkları yaratn Tanrı değil, insanlardır sevgili mesut.
Sen nasıl görmek istersen öyle görürüsen tanrı inancını; bende nasıl yaşamak istersem.
aslında bir bakıma allah inancıda bu durumda izmirksk nin dediği gibi tüccarlığa giriyor. Ben hiç bir zaman iyi bir tüccar olomadım. sadece tartının her iki tarafınında adil olacağını düşünüyorum yada en azından ümid ediyorum.
insanlar inançları için yaşar demiştim bir önceki yazımda birde ümidi eklemek isterim
iyi forumlar
namazı cem le yogurduk,oruçu nefsi kör etmeyene bıraktık muharermi tuttuk, güzel ettik,hacca gitmedik insanı tavaf ettik,
ama sünnilere kızıp kurana yüz çevirmedik.....
Mesut Gündüz 29.10.2006, 19:20 farklılıkları yaratn Tanrı değil, insanlardır sevgili mesut.
Sen nasıl görmek istersen öyle görürüsen tanrı inancını; bende nasıl yaşamak istersem.
aslında bir bakıma allah inancıda bu durumda izmirksk nin dediği gibi tüccarlığa giriyor. Ben hiç bir zaman iyi bir tüccar olomadım. sadece tartının her iki tarafınında adil olacağını düşünüyorum yada en azından ümid ediyorum.
insanlar inançları için yaşar demiştim bir önceki yazımda birde ümidi eklemek isterim
iyi forumlar
Farklı olduğumuzu biliyorsun,farklılıkları yaratanların kimler olduğunuda biliyosun.Neyi ümit ediyosun.
içindeki tanrıya bir sor.
yaratan olmak istermiymiş.
Seni kendine kul etmek istermiymiş.
Ondan korkmanı istermiymiş,
Arabistanda bi evi olmasını istermiymiş.
Uğruna milyonlarca insanın katledilmesini istermiymiş.
Bi sor ondan sonra deki;
Benim tanrımla senin tanrın; yada onun tanrısı aynı.Tanrı Tektir.
Diyemezsen,
bu konuyu fazla uzatmayalım.
Benim Tanrım başka,Adı ALİ; (o ben olmuşum bende o).
Saygılar,
MG
meryem demir 29.10.2006, 20:09 Farklı olduğumuzu biliyorsun,farklılıkları yaratanların kimler olduğunuda biliyosun.Neyi ümit ediyosun.
içindeki tanrıya bir sor.
yaratan olmak istermiymiş.
Seni kendine kul etmek istermiymiş.
Ondan korkmanı istermiymiş,
Arabistanda bi evi olmasını istermiymiş.
Uğruna milyonlarca insanın katledilmesini istermiymiş.
Bi sor ondan sonra deki;
Benim tanrımla senin tanrın; yada onun tanrısı aynı.Tanrı Tektir.
Diyemezsen,
bu konuyu fazla uzatmayalım.
Benim Tanrım başka,Adı ALİ; (o ben olmuşum bende o).
Saygılar,
MG
Gerçekten de uzatılmaması gereken bir konu.
Soru allaha inanırmısınız
Cevap. evet inanırım ve benim inandığım Allah tekir.
Onu şekillendiren ,insanlardır. O insanlardan biride benim
iyi forumlar sevgili mesut
tuncerbio 30.10.2006, 19:27 herkes kendi sosyal yaşam şeklini belirlemekte özgürdür bunun içinde dini inaçda dahil...bunu bireyler arası çatışmaya dönüştürmek herkese zarar verir ...burada yazdıklarımızın birçoğumuzun inancını değiştirmeyeceğinin bilincinde olarak insanları kırmadan tartışmamız gerekir...... görünen oki bunu başaramadığımız bir konu ...o yüzden eleştirilerde dikkatli olalımderim ...
herkese kolay gelsin
yusufçukgecegez 31.10.2006, 02:00 [QUOTE=yusufçukgecegez;270858]
Kadın kocasından boşanıyor, kocası içine sidiremiyor, beng beng. Kadın gitti işte.
Çocuk aç kalıyor, hırsızlık yapıyor. Malı çalınan deliye dönmüştür. Aç olan çocuğun midesinden gelen sesi, ve açlıktan kokan ağzı görmez bile. Hele bide çocuk yakalandımı vay haline,
Delikanlı ve genç kız aşık oluyor. Kaçıyorlar. Kaçmaz olaydılar. Yakalanıyorlar ve onlarda kör kurşunlara geliyorlar,
Kahroslun emperyalizmm, İş emek özügürlük diyen yürekler, polisin eline düştümü, faile meçhul gidiyorlar
Annesinden hap için para alamayn çocuk, annesini bıçaklayarak öldürmüştür.
İki tane insan demeye dilimin varmadığı birileri 6 şehirde, sebepsiz yere önüne gelen 7 kişiyi öldürüyor
Maraşta 111 alevi katledilmiştir
Sizvata 37 cann
Nefreti zamanlar alışkanlığa dönüştüren ve acısınıı herşeye rağmen içinde yaşayan bir tek alevile var zaten bundan emin olabilirsiniz.
Soru Allaha İnanırmısınız.
Evet inanırım :devil:
iyi forumlar diliyorum sayın yusufcuknefret insanca ve doğal bir duygudur sn meryem.aynı zamandada büyük bir güçtür.bir kişiye duyulan nefret bazen insanın yaşama sebebbi bile olabilir.fakat şunu düşünün.bu katliamlar olmasaydı.aleviler birbirine bu kadar bağlı kalabileceklermiydi.bu nefret yokedilse,alevilerdeki asimilasyon hızla artmazmı.:confused1
Mesut Gündüz 31.10.2006, 14:20 nefret insanca ve doğal bir duygudur sn meryem.aynı zamandada büyük bir güçtür.bir kişiye duyulan nefret bazen insanın yaşama sebebbi bile olabilir.fakat şunu düşünün.bu katliamlar olmasaydı.aleviler birbirine bu kadar bağlı kalabileceklermiydi.bu nefret yokedilse,alevilerdeki asimilasyon hızla artmazmı.:confused1
Birgün bir fırtına kopar sağnak yağmur başlar.Birinin evini selbasar darmadağın olur evi ocağı yıkılır.Birinin tarlası sulanır ürün mahsul verir. Ürünü sulanan evi yıkılanın halinden anlamaz onun mutluluğu o kadar fazladırki evi ocağı yıkılanı görmez bile.Evi yıkılanın ise nefreti mahsülü sulanana değil bu fırtınaya ve kendinedir.neden daha sağlam bir bina yapmadığınadır.Bir dahaki fırtınada daha sağlam binalar yapmaya başlar.Alevilerin içlerinde nefret var diyorsun evet var dı ama artık yok.
Saygılar,
MG
kimse soruyu yanlis anlamasin
ama ben bisey farkettim, bazi canlarimiz Allah'a inanmiyorlar, ateistler yani.. ve baya varlar, iki üç kisi degil bunlar..
saygi duyarim
sevgi dinimdir benim..
allah eyvallah!!
şunu söylemek isterim ki dostlarım kuranı okuyun. anlayın ve yaşayın o zaman göreceksinizki Allaha inanmayana ben saygı duymam. Allah inancıyla birlikte yaşayın ve onun emirlerinden çıkmayın. göreceksinizki kula kul değil allaha kul olacaksınız. Selametle kalın
Mesut Gündüz 31.10.2006, 14:55 şunu söylemek isterim ki dostlarım kuranı okuyun. anlayın ve yaşayın o zaman göreceksinizki Allaha inanmayana ben saygı duymam. Allah inancıyla birlikte yaşayın ve onun emirlerinden çıkmayın. göreceksinizki kula kul değil allaha kul olacaksınız. Selametle kalın
Kuranda yazanlardan esinlendin galiba........
Saygılar,
MG
şunu söylemek isterim ki dostlarım kuranı okuyun. anlayın ve yaşayın o zaman göreceksinizki Allaha inanmayana ben saygı duymam. Allah inancıyla birlikte yaşayın ve onun emirlerinden çıkmayın. göreceksinizki kula kul değil allaha kul olacaksınız. Selametle kalın
sadece kurandanmı cıkıyor allahın varlıgı ..
kul ve teba olmak sadece allah kavramını alevilik dışındaki inanışlarda bulabilirsiniz..
meryem demir 31.10.2006, 16:42 şunu söylemek isterim ki dostlarım kuranı okuyun. anlayın ve yaşayın o zaman göreceksinizki Allaha inanmayana ben saygı duymam. Allah inancıyla birlikte yaşayın ve onun emirlerinden çıkmayın. göreceksinizki kula kul değil allaha kul olacaksınız. Selametle kalın
bizimde vurgulamak istediğmiz bu zaten. Biz kul olmanın her şekline karşıyız. Allaha inayorum, onu kendimce yozlaştırmadan, şekillendirmeden, putlaştırmadan inanıyorum. Korkuyorum ama ondan değil, yarattığı kulllarından. kul bu, ne zaman ne yapacağı hiç belli olmadı, bundan sonrada olmaz
iyi forumlar
meryem demir 31.10.2006, 16:49 [QUOTE=meryem demir;270887]nefret insanca ve doğal bir duygudur sn meryem.aynı zamandada büyük bir güçtür.bir kişiye duyulan nefret bazen insanın yaşama sebebbi bile olabilir.fakat şunu düşünün.bu katliamlar olmasaydı.aleviler birbirine bu kadar bağlı kalabileceklermiydi.bu nefret yokedilse,alevilerdeki asimilasyon hızla artmazmı.:confused1
İnsan insana kıysın ve bunu allah yoluna yapsıın, allaha kulluk görevini yerine getirdiğini düşünerek yapsın, tanımadığı insanı allahın yarattığı diğer bir canı yaksın, bunu kullluk adına yapsın, sonra yakılan yıkılan sadece nefret etsin ve zamanla bu nefreti de yok olsun. bu iki insanı kıyaslayabilirmisiniz, sayın yusufcuk.
Bizleri ayakta tutan şey nefretimiz olsa idi sizin dediğiniz gibi, o zaman ne alevilik kalırdı nede aleviliği yaşatacak insanlar. Onlarda nefretlerinin bittiği gibi biterlerdi.
Bizi ayakta tutan inançlarımız, değerlerimiz, ailemiz, insana olan kinimiz değil, sevgimizdir sayın yusufcuk
iyi forumlar
tuncerbio 31.10.2006, 17:19 anlayın ve yaşayın o zaman göreceksinizki Allaha inanmayana ben saygı duymam.
senin saygı duyman için benim için birşeyi değiştirmez ben birey olarak kendime saygı duyuyorum çünkü kendim istediğim gibi düşünüp onun gerektirdiği gibi yaşıyorum...
KızılBant 31.10.2006, 17:30 Alah sadece isimdir. Allaha inanlar pislikler yaparken ateistler çok daha dürüst olabiliyor yani din önemli değil
Önemli olan Namuslu dürüst insan olabilmek...
eğerki alevilik islamin içinde değilde islam aleviliğin içindeyse ve alevilik içinde islamla birlikte diğer inançlarda yer alıyorsa...burda sadece islamın allahından söz etmek yanlış olur...bir kişi alevilik içinde islamdan başka bir inançı daha çok yaşadığını düşünüyorsa onun için islamın tanrısı değil onun yaşadığını düşündüğü inançın tanrısını kabullenmekten daha doğal bişey yoktur....bu illaki tanrısıda olacak anlamınada gelmez kişi bu inançta tanrıyada yer vermeyebilir...
eğerki alevilik islamin içinde değilde islam aleviliğin içindeyse ve alevilik içinde islamla birlikte diğer inançlarda yer alıyorsa...burda sadece islamın allahından söz etmek yanlış olur...bir kişi alevilik içinde islamdan başka bir inançı daha çok yaşadığını düşünüyorsa onun için islamın tanrısı değil onun yaşadığını düşündüğü inançın tanrısını kabullenmekten daha doğal bişey yoktur....bu illaki tanrısıda olacak anlamınada gelmez kişi bu inançta tanrıyada yer vermeyebilir...
Abican Merhaba.. :)
İslam Aleviliğin içindedir zaten:) Alevilik Okyanuslar kadar geniştir..
Mesut Gündüz 01.11.2006, 08:39 eğerki alevilik islamin içinde değilde islam aleviliğin içindeyse ve alevilik içinde islamla birlikte diğer inançlarda yer alıyorsa...burda sadece islamın allahından söz etmek yanlış olur...bir kişi alevilik içinde islamdan başka bir inançı daha çok yaşadığını düşünüyorsa onun için islamın tanrısı değil onun yaşadığını düşündüğü inançın tanrısını kabullenmekten daha doğal bişey yoktur....bu illaki tanrısıda olacak anlamınada gelmez kişi bu inançta tanrıyada yer vermeyebilir...
Alevilik inancında tanrı olmalıdır.
Tanrı yok derseniz kendi kendinizle çelişirsiniz.
Ateizm bütün inançları ve tanrıları reddeder.
Ateist ateisttir , Alevi alevidir.
Saygılar,
MG
Abican Merhaba.. :)
İslam Aleviliğin içindedir zaten:) Alevilik Okyanuslar kadar geniştir..
evet islam aleviliğin içindedir,alevilik islamın içinde değil....bunda hem fikiriz :2guns: :)
Alevilik inancında tanrı olmalıdır.
Saygılar,
MG
evet sizin ve benim gibi kişiler kendini islam içinde görüyorsa:yamukgul: onun için tanrı olabilir,yok alevi olupta kendini islamdan çok başka bir inançta görüyorsa ve o inançın tanrısı yoksa görmeyebilir veya o tanrının ismi illaki allah olacak diye de bişey yok....
Saygılar...
Serkan_Devrim 01.11.2006, 11:07 Alevilik inancında tanrı olmalıdır.
Saygılar,
MGyanıldınız. neden mi? çünkü en başından beri alevinin tanrı inancını anlatmaya çalışmıştınız ki ama siz anlayamamışsınız. alevilikteki tanrı inancı ateiste ters değildir. ateist gökte tahtında oturan kral şeklindeki tanrıyı reddeder. alevi inancındaki tanrı ona ters olmadığı için ateist alevi olur. :)
Mesut Gündüz 01.11.2006, 11:08 evet islam aleviliğin içindedir,alevilik islamın içinde değil....bunda hem fikiriz :2guns: :)
evet sizin ve benim gibi kişiler kendini islam içinde görüyorsa:yamukgul: onun için tanrı olabilir,yok alevi olupta kendini islamdan çok başka bir inançta görüyorsa ve o inançın tanrısı yoksa görmeyebilir veya o tanrının ismi illaki allah olacak diye de bişey yok....
Saygılar...
Beni yanlış anladın;
Benim tanrımın adı Ali;Ben o olmuşum o ben.
Saygılar,
MG
Beni yanlış anladın;
Benim tanrımın adı Ali;Ben o olmuşum o ben.
Saygılar,
MG
haaaaaaaa pardon kusura bakma :) gercekten anlayamadım :confused1vay tanrı oldun demek bize bi kıyak gecersik artık abi demi:thumbup1: nasıl tanrı oldun ben daha olamadım yabancı dil,not ortalması falan istiyorlarmı :yamukgul:
Mesut Gündüz 01.11.2006, 11:43 haaaaaaaa pardon kusura bakma :) gercekten anlayamadım :confused1vay tanrı oldun demek bize bi kıyak gecersik artık abi demi:thumbup1: nasıl tanrı oldun ben daha olamadım yabancı dil,not ortalması falan istiyorlarmı :yamukgul:
Yok eline,diline,beline sahip ol yeter.
Saygılar,
MG
Selam,
Ben inanirim, ayni allahin beni anladigi gibi.
ALLAH'ın varlıgına inanıyorum..
ALLAH'ın birligine inanıyorum..
ALLAH'ın gerçekligine inanıyorum..
ALLAH (a.s) tektir...
daha yazardımda abartmayım dedim :innocent:
realdersim 01.11.2006, 11:56 İnanan inanır inanmayan inanmaz ama bir gerçek var ki O hep vardı hep de var olacaktır.
O'na da inanmasak bu fani dünyada, tutanacak neyimiz kalırki başka....
Allah birdir elbet ve o birlik dünya ve insanı da içine kapsar. Dünyadaki büyük enerji odur. Bu enerjiyi Allahı, her nefes alış verişimizde hissedebiliriz ancak islamın(sunni) tanırısı yakan yıkan ve insana mesafelidir. Alevilikde ise bizzat insanın içindedir.
Enel Hak kavramına varan Hallac-ı Mansur bu olayı oldukça güzel açıklamış. Oldukça ince bir konu. Benim burda Ateistim işaretlememin nedeni islamın veya hristiyanlığın göklerde oturan ve yanı başında cehennemi insanları atmak için kesmek yakmak için hazırladığı allah inanmayışımdan kaynaklanıyor. Ben Alevilikdeki tanrı inancına inanıyorum. Evrensel güç olan Allaha, Bir olan Allaha. Evet Allah birdir ve insanda, doğada, evrende vardır.
"Sevgi bizim dinimizdir
Başka dine inanmayız"
bazı arkadaşlar, ateistlerin (aileleri alevi olan atesitler oluyor bunlar) kendini alevi diye nitelendirmelerine kızmış.. bu yazdıklarım onlar için..
ben istanbulda doğdum ancak toplum bana erzincanlısın diyor.. ailem oralı çünkü.. ben kendime ateistim diyorum.. toplum alevisin diyor.. çünkü ailem alevi..
bana biri mezhebimi sorduğunda ateistim diyemiyorum.. çünkü biliyorum o sorudan kastı ailemin -dolayısıyla benim- hangi mezhebe bağlı olduğudur.. ben "ateistim" desem, "peki ailen ne?", diyecekler.. ben, "onlar alevi" dediğimde, "haa o zaman sen de alevisin" diyecekler.. yani bu kimlikleri bize toplum yapıştırıyor..
ben hz ali yi seviyorum.. düşüncelerine kesinlikle katılıyorum.. söyledikleri kuranda yazılan ayetlerden daha değerli benim için.. bu yüzden alevi diye nitelendirilmek de beni rahatsız etmiyor..
e şimdi söyleyin biz "alevi atesitler" ne yapalım biri mezhebimizi sorduğunda ne diyelim (:
şimdi yazacaklarım ise ankete cevap olsun..
ben allah a inanamam..
saygılarımla..
Mesut Gündüz 01.11.2006, 13:37 Allahın evi olur mu?
Allahın evi olur mu?
Kabe'ye itikat edicek Alevi olduğunu sanmıyorum.
Yok eline,diline,beline sahip ol yeter.
Saygılar,
MG
iyi biraz zor olacak ama kendimizi kasarsak bu iş olur o zaman diline yerini belirtmişsin anlaşılan ben pek dilime sahip olamıyorum ordan sinyal vermeye çalıştın anladığım kadarıyla teşekürler abi bundan sonra daha dikkatli olurum dilime...elim sağlamdır vurduğumu balyoz etkisi yapar allahıma:001_rolle belimde sağlamdır tanrı olma yolunda geriye bir tek dilim kalıyor onuda hallettikmi tamamdır:yamukgul: ....
Mesut Gündüz 01.11.2006, 14:03 yanıldınız. neden mi? çünkü en başından beri alevinin tanrı inancını anlatmaya çalışmıştınız ki ama siz anlayamamışsınız. alevilikteki tanrı inancı ateiste ters değildir. ateist gökte tahtında oturan kral şeklindeki tanrıyı reddeder. alevi inancındaki tanrı ona ters olmadığı için ateist alevi olur. :)
Sn.Serkan_Devrim
Bir ateiste göre insan enerjidir.Doğa madde ve enerjiden meydana gelmiştir.Herşey doğa sayesinde varolmuştur.İnsan öldüğünde o enerjininde yokolacağı inancı vardır.Tanrının varlığı reddedilmiştir.
Alevilikte ise tanrının varlığı reddedilmez.Sadece İnanış şekli farklıdır.İnsanın içinde olduğuna inanılır ve birgün ihsan-i kamil aşamasına gelindiğinde tanrı olunağı inancı yaygındır.
Bu durumda bir ateistin alevi olabileceğini savunmak, ateist olmaktır.
Bildiğiniz üzere alevilik birçok dinden etkilenmiş ve inanış şekli gereği birçok dinle sıcak temas halindedir.
Bir sünni nasıl bazı şeyler yapmadan alevi olamaz sa,ki olmaya karar verse de sünninin alevi olacağı tartışılır,bir ateistte alevi olamaz.(Ateistlikten vazgeçerse başka)
Saygılar,
MG
Serkan_Devrim 01.11.2006, 14:09 Sn.Serkan_Devrim
Bir ateiste göre insan enerjidir.Doğa madde ve enerjiden meydana gelmiştir.Herşey doğa sayesinde varolmuştur.İnsan öldüğünde o enerjininde yokolacağı inancı vardır.Tanrının varlığı reddedilmiştir.
Alevilikte ise tanrının varlığı reddedilmez.Sadece İnanış şekli farklıdır.İnsanın içinde olduğuna inanılır ve birgün ihsan-i kamil aşamasına gelindiğinde tanrı olunağı inancı yaygındır.
Bu durumda bir ateistin alevi olabileceğini savunmak, ateist olmaktır.
Bildiğiniz üzere alevilik birçok dinden etkilenmiş ve inanış şekli gereği birçok dinle sıcak temas halindedir.
Bir sünni nasıl bazı şeyler yapmadan alevi olamaz sa,ki olmaya karar verse de sünninin alevi olacağı tartışılır,bir ateistte alevi olamaz.(Ateistlikten vazgeçerse başka)
Saygılar,
MGyanılıyorsunuz. Ateist Tanrı evrendir inancını reddetmez. yakan yıkan, insanlara karılarını dövmelerini emreden, siyonist olan vb Tanrıyı reddeder. bir ateiste Tanrı=evren=enerji inancı ters gelmez. alevilikte ki tanrı inancı ters gelmek şöyle dursun tam ateistin istediği bir tarzda inançtır. bu sebeple ateist vahdeti vucut felsefisini reddetmez. ve yine bu sebepten ateist alevi olur. tavsiye edeceğim bir link. okumanızda fayda var. Allah evrensel ruhtur, Enel Hal ve Hallac-ı Mansur (http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=19163)
bolşevik_partizan 01.11.2006, 14:44 Tanrıya inanmak keloğlan masalları anlatmak gibidir. Yukarıdaki yazı bu işi daha da ileri götürmüş, resmen masallara çevirmiş. Bu anlamda cesaretli bir yaklaşım sayılmalıdır.
Tanrıya inanmak bir çocuğa anlatılan bir masaldır, tanrının var olduğunu iddia etmek ise bilimsel olarak mümkün değildir.
Akademik kariyer yapanlar bilirler. Bir tıp okuyan kişiye metafizik ve teolojik açıklamalar öğretilmez. Oysa tanrı var olmuş olsaydı, her bilimsel deneyin ana kaynağı veya merkezi bu olurdu.
En önemlisi bilim bu kadar ilerlemişken, genetik bilim zirvesini yaşarken, 21. yüzyılın insanı kalkıp 600'lü yılların Arabistan hukukunu rehber edinirse yaşamda çuvallar. Tıpkı hiç bir şekilde ilerlemeyen İslam ülkeleri gibi.
Hangi arap ülkesi, bilim ve teknoloji de çığır açmıştır. Aksine hepsi bilimi ve teknolojiyi şeytan icadı sayıp red etmişlerdir. Ama ne çelişkidir ki, şeytani gördükleri icatlarıda kullanmadan edemezler.
Kuranı kerim ve diğer tüm kitaplar insan tarafından yazılmıştır.
Tanrı madem ki vardı, neden muhammetde Bilgisayar veya çok ileri bir teknolojiyle kuranı indirmedi? Neden kuranı arapça yazdı?
Neden yazılan kuranın başka dillerde de yayınlamadı? Neden bu işi "kul"a bıraktı?
Bir insan bir Bilgisayar proğramı yaparken dahi onu Setup yaptığınızda en az 5 dille yükleme şansı sunar. Tanrının insan kadar kapasitesi yokmuydu?
Neden peygamberlik krallık, padişahlık gibi süladen sülaleye geçer?
Çünkü bu bir iktidar ve siyaset kavgasıdır. Hepsi bu.
Zaten Şeriat kelimesinin türkçe karşılığ hukuk ve anayasa demektir. Bilmem ne demek istediğmi anlatabildim mi? Yani şeriat denilen şey Kuran dır. Kuranda arabistanın anayasaıdır.
Şeriatın hukuku olan kuran bugün ki, uluslararası insan hakları evrensel beyannamesi karşısında iflas etmiştir.
Eğer uğruna mücadele edecekseniz Uluslararası İnsan Hakları beyannamesi gibi insani erdemlerin yoğun olduğu gerçeklik için yaşayın.
Yoksa bir çocuğu kandırır gibi masallar anlatmak akıl dışıdır.
Öte yandan, inananların inanmasına bir diyeceğim yok, kendilerini psikolojik olarak bu şekilde motive ediyorlarsa inansınlar... Çünkü bir şartlanmışlık ortada var. Yılmaz Güney'in dediği gibi "bir doğmayı parçalamak bir atomu parçalamaktan daha zordur. "
Tanrıyı insanın içinde arayan mantık çaresizce seneryo uyduruyor. Tanrı o kadar küçük mü ki, bütün evrende göremiyorsunuz, insanın içinde arıyorsunuz?
Oysa hiç bir radyolojik deneylere insanın içinde tanrıya rastlanamamıştır. Keza cerrahlar tabiri uygunsa insanı bir kasap gibi en ayrıntılı şekilde kesip biçiyor, ancak o tanrıya bir türlü rastlayamadılar. Ha şimdi bir uyanık çıkıp diyecek ki, ama ruhunda vardır. Sen söylemeden ben ona da cevap vereyim. Bilim adamları insanın ruhunu test ettiler. Hatta bunu en yoğun olarak "hisseden" din adamları üzerinde denediler. Bak nasıl dinle!
Geçen ay ABD'de rahiplerin beyinleri üzerinde bilimsel inceleme yapıldı. Beyinlerine çeşitli aygıtlar takılarak duygu yoğunluğu ve farklılığı arandı.
Sonuç olarak tanrı'nın varlığına dair hiç bir veriye rastlanılmadı. Beynin çeşitli bölümlerindeki titreşimler hiç bir şekilde o sonuca götürmedi hekimler. Boş yere uyduruk teorilerle insanlığı oyalamayın.
Son olarak "tanrının insanın içinde olduğunu" söyleyen aklı sivri zatı muhterem bunu nasıl izah edecek? Zaten izah etmeye kalkarsa psikolojik anlamda kendisine bir psikolog bulmalıdır. Ve o psikoloğun ona koyacağı ruhsal bozukluğun adı dini obesesiftir.
Eğer ki, tüm "peygamberler" bugün yaşasaydı çıkıp deselerdi ki, ben peygamberim diye. Akibetleri Hasan Mezarcı gibi olurdu.
İnsanı tanrı değil, tanrıyı insan yaratmıştır.
Tanrıyı insanın içinde arayan mantık çaresizce seneryo uyduruyor. Tanrı o kadar küçük mü ki, bütün evrende göremiyorsunuz, insanın içinde arıyorsunuz?
Oysa hiç bir radyolojik deneylere insanın içinde tanrıya rastlanamamıştır. Keza cerrahlar tabiri uygunsa insanı bir kasap gibi en ayrıntılı şekilde kesip biçiyor, ancak o tanrıya bir türlü rastlayamadılar. Ha şimdi bir uyanık çıkıp diyecek ki, ama ruhunda vardır. Sen söylemeden ben ona da cevap vereyim. Bilim adamları insanın ruhunu test ettiler. Hatta bunu en yoğun olarak "hisseden" din adamları üzerinde denediler. Bak nasıl dinle!
Geçen ay ABD'de rahiplerin beyinleri üzerinde bilimsel inceleme yapıldı. Beyinlerine çeşitli aygıtlar takılarak duygu yoğunluğu ve farklılığı arandı.
Sonuç olarak tanrı'nın varlığına dair hiç bir veriye rastlanılmadı. Beynin çeşitli bölümlerindeki titreşimler hiç bir şekilde o sonuca götürmedi hekimler. Boş yere uyduruk teorilerle insanlığı oyalamayın.
Son olarak "tanrının insanın içinde olduğunu" söyleyen aklı sivri zatı muhterem bunu nasıl izah edecek? Zaten izah etmeye kalkarsa psikolojik anlamda kendisine bir psikolog bulmalıdır. Ve o psikoloğun ona koyacağı ruhsal bozukluğun adı dini obesesiftir.
Eğer ki, tüm "peygamberler" bugün yaşasaydı çıkıp deselerdi ki, ben peygamberim diye. Akibetleri Hasan Mezarcı gibi olurdu.
İnsanı tanrı değil, tanrıyı insan yaratmıştır.
Bilimsel deneyler bir veriyle çalışılır yada bir formül üzerinde peki bu bilim adamları titreşimini algılamaya çalıştıkları veri nedir. O zaman Tanrıyı arıyorlarsa onun bir kodlaması olmalı. Zaten varsa ve ispat edilmişse bu kodlamayla deney yapılabilir yoksa başka bir anlamda deney olamyan şeyi ölcemez yani veri tabanına yüklenmeyen neyi görebilecek yada ne bulmak istiyorlar.
Düşünkü tüm tıbbi cihaz ve deney aletleri dijitalse bir software üzerinden çalışılır ki bundada ASCII kodları belliyse oluşur aksi takidrde bir veri bulması beklenemez. Bu anlamda bu deneylerden bir sonuç çıkmaması gayet normaldir. Akıl diyoruz bu ölcülebilir bir durumdur çünkü IQ derecelenmesi yani veri tabanı vardır. Fakat tanrının ölçülebilmesi için veri ne imiş bilgi varmı?
Tanrıyı bir varlık olarak içinde bulması tabiiki mümkün değil ama böyle bir beklentide ne derece aklı sivriliktir tartışılır.
Bilime inanmak gerekli bunda hemfikirim ama bilim hala olması gereken yerde değildir. Çünkü hala ölüme çare bulmamıştır. Ve hala insanlık belası hastalıklara o zaman buğünün verileri çok doğru olabilir mi?
Birde görüşlerimizi belirtirken diğer insanların düşüncelerine saygısız ifadeler kullanmayalım. Yoksa sizde aynı ifadelere maruz kalabilirsiniz.
Bu anlamda seviyeli her türlü tartışmaya evet ama usluba dikkat ederek.
Serkan_Devrim 01.11.2006, 15:38 Tanrıya inanmak keloğlan masalları anlatmak gibidir. Yukarıdaki yazı bu işi daha da ileri götürmüş, resmen masallara çevirmiş. Bu anlamda cesaretli bir yaklaşım sayılmalıdır.
Tanrıya inanmak bir çocuğa anlatılan bir masaldır, tanrının var olduğunu iddia etmek ise bilimsel olarak mümkün değildir.
Akademik kariyer yapanlar bilirler. Bir tıp okuyan kişiye metafizik ve teolojik açıklamalar öğretilmez. Oysa tanrı var olmuş olsaydı, her bilimsel deneyin ana kaynağı veya merkezi bu olurdu. her önüne gelen yazısına bilim kılıfını yapıştırıyor. peki gerçek bumu? değil. neden? bir kere bilim Allah varmıdır sorusuna olumlu yada olumsuz bir cevap vermez. çünkü deneyle kanıtlayamayacağı bir sorudur bu. Tanrı zaten bilimsel olarak kanıtlansaydı inanç değil kanun olurdu.
En önemlisi bilim bu kadar ilerlemişken, genetik bilim zirvesini yaşarken, 21. yüzyılın insanı kalkıp 600'lü yılların Arabistan hukukunu rehber edinirse yaşamda çuvallar. Tıpkı hiç bir şekilde ilerlemeyen İslam ülkeleri gibi.
Hangi arap ülkesi, bilim ve teknoloji de çığır açmıştır. Aksine hepsi bilimi ve teknolojiyi şeytan icadı sayıp red etmişlerdir. Ama ne çelişkidir ki, şeytani gördükleri icatlarıda kullanmadan edemezler.
Kuranı kerim ve diğer tüm kitaplar insan tarafından yazılmıştır.
Tanrı madem ki vardı, neden muhammetde Bilgisayar veya çok ileri bir teknolojiyle kuranı indirmedi? Neden kuranı arapça yazdı? dinler her zaman yozlaşır. ancak sizin eleştirinizde zerre kadar nesnellik, bilimsellik ve diyalektik bir yaklaşım yok. bugün kü islam ülkeleri haline bakarak islam, bugünkü hıristiyan ülkelerine bakarak hıristiyanlık eleştirilemez. eleştiri kişilerin nesnelerin olguların yaşadığı zamana ve şarta göre şekillenmiştir. ona göre değerlendirilir.
Neden yazılan kuranın başka dillerde de yayınlamadı? Neden bu işi "kul"a bıraktı?
Bir insan bir Bilgisayar proğramı yaparken dahi onu Setup yaptığınızda en az 5 dille yükleme şansı sunar. Tanrının insan kadar kapasitesi yokmuydu?
Neden peygamberlik krallık, padişahlık gibi süladen sülaleye geçer?
Çünkü bu bir iktidar ve siyaset kavgasıdır. Hepsi bu.
Zaten Şeriat kelimesinin türkçe karşılığ hukuk ve anayasa demektir. Bilmem ne demek istediğmi anlatabildim mi? Yani şeriat denilen şey Kuran dır. Kuranda arabistanın anayasaıdır.
Şeriatın hukuku olan kuran bugün ki, uluslararası insan hakları evrensel beyannamesi karşısında iflas etmiştir.
Eğer uğruna mücadele edecekseniz Uluslararası İnsan Hakları beyannamesi gibi insani erdemlerin yoğun olduğu gerçeklik için yaşayın.
Yoksa bir çocuğu kandırır gibi masallar anlatmak akıl dışıdır.tanrının varolduğunu iddia eden ama bunu araştırmadan doğma kabul edenler gibi sizde olmadığı doğmasındasınız. :)
Öte yandan, inananların inanmasına bir diyeceğim yok, kendilerini psikolojik olarak bu şekilde motive ediyorlarsa inansınlar... Çünkü bir şartlanmışlık ortada var. Yılmaz Güney'in dediği gibi "bir doğmayı parçalamak bir atomu parçalamaktan daha zordur. "
Tanrıyı insanın içinde arayan mantık çaresizce seneryo uyduruyor. Tanrı o kadar küçük mü ki, bütün evrende göremiyorsunuz, insanın içinde arıyorsunuz?bu son sözlere baya güldüm. demek Tanrı küçük mü? ha. :D keşke biraz tasavvuf okusaydınız. yada yazılanları iyi okusaydınız. Tanrı varolanların tümüdür. :)
Oysa hiç bir radyolojik deneylere insanın içinde tanrıya rastlanamamıştır. Keza cerrahlar tabiri uygunsa insanı bir kasap gibi en ayrıntılı şekilde kesip biçiyor, ancak o tanrıya bir türlü rastlayamadılar. Ha şimdi bir uyanık çıkıp diyecek ki, ama ruhunda vardır. hangi cerrah bedende Tanrı aramış?:D yapmayın lütfen. bakteri mi bu arıyorsunuz? Tanrının bedeni değil anlayışı içtedir. Tanrı=evren=enerji
Sen söylemeden ben ona da cevap vereyim. Bilim adamları insanın ruhunu test ettiler. Hatta bunu en yoğun olarak "hisseden" din adamları üzerinde denediler. Bak nasıl dinle!
Sonuç olarak tanrı'nın varlığına dair hiç bir veriye rastlanılmadı. Beynin çeşitli bölümlerindeki titreşimler hiç bir şekilde o sonuca götürmedi hekimler. Boş yere uyduruk teorilerle insanlığı oyalamayın. :D beyinde de bulamadıysalar karaciğeri denesinler. siz bilimadamlarının neyi aradığını bilmiyorsunuz. bir bilimadamı insanda yada herhangi bir yerde tanrı ararsa o bilimadamı değildir. bilim deneyle ilerler. tanrı deneyle kanıtlanamaz. ayrıca dedim ya. inançlar bilimsel olamaz. bilimsel olabilselerdi inanç değil kanun olurlardı. o zaman sende reddedemezdin. :)
İnsanı tanrı değil, tanrıyı insan yaratmıştır.seviye her şeyden önemlidir. bilimi savunduğunuzu zannederek insanları küçümser tavırlarla sivri akıllı gibi kelimeler kullanan siz en cahil yobazdan farklı değilsiniz benim için. bilim nedir onu bile bilmiyorsunuz. bilim tanrı varmıdır sorusunu incelemez bir kere. en kötü cahil bilgin olduğunu zanneden cahildir.
bolşevik_partizan 01.11.2006, 15:50 Balta arkadaş. Faraziler üzerinde konuşmak konuyu amacından saptırır.
Faraziler üzerinde durmaya kalkarsak işi ufo işine çeviririz. O yüzden ben mevcut gerçeklik üzerinde durmak isterim. Eğer bugünki bilime göre dahi tanrının varlığı ispatlanmamışsa, yaratılış teorisini tarihe mitolojik olaylar gibi bırakılmalıdır.
Bilim her açtığı çığırda atesitlerin dünya görüşüne güç katmaktadır. Örneğin bundan 200 yıl evvel yaşayan Charles Darwin çıkıp, insanın kökenini araştırdı.
Ve şu sonuca vardı: İnsanın kökeni maymundur! Darwin bunları söylerken kilise tarafında lanetli olarak görülüp afaroz edildi.
Oysa bugün , DNA ve RNA'nın şifrelerinin tamamen çözülmesiyle bilim dünyası %100 Darwin'e hak veriyor. Artık Evrim teorisi, teori olmaktan çıkıp kanun haline gelmiştir.
Şu sonuca varmak istiyorum. Bilim ne kadar ilerlerse ateistlerin düşüncelerine güç veriyor. Bugün bütün tıbbi bilimsel deneyler Evrim yasası üzerinde yükseliyorsa bu ateistlerin dünya görüşünün doğruluğunu gösteriyor. Hiç bir bilimsel deney yaratılış teorisine göre açıklanmaz.
Balta arkadaş. Faraziler üzerinde konuşmak konuyu amacından saptırır.
Faraziler üzerinde durmaya kalkarsak işi ufo işine çeviririz. O yüzden ben mevcut gerçeklik üzerinde durmak isterim. Eğer bugünki bilime göre dahi tanrının varlığı ispatlanmamışsa, yaratılış teorisini tarihe mitolojik olaylar gibi bırakılmalıdır.
Bilim her açtığı çığırda atesitlerin dünya görüşüne güç katmaktadır. Örneğin bundan 200 yıl evvel yaşayan Charles Darwin çıkıp, insanın kökenini araştırdı.
Ve şu sonuca vardı: İnsanın kökeni maymundur! Darwin bunları söylerken kilise tarafında lanetli olarak görülüp afaroz edildi.
Oysa bugün , DNA ve RNA'nın şifrelerinin tamamen çözülmesiyle bilim dünyası %100 Darwin'e hak veriyor. Artık Evrim teorisi, teori olmaktan çıkıp kanun haline gelmiştir.
Şu sonuca varmak istiyorum. Bilim ne kadar ilerlerse ateistlerin düşüncelerine güç veriyor. Bugün bütün tıbbi bilimsel deneyler Evrim yasası üzerinde yükseliyorsa bu ateistlerin dünya görüşünün doğruluğunu gösteriyor. Hiç bir bilimsel deney yaratılış teorisine göre açıklanmaz.
Faraziden bahsederken sizin yaptığınız tam bir faraziye dönmüş. Siz tanrıyı bilimsel deneylerle bulmaya çalışan -ki emin değilim varmı yokmu böyle bir deney- hangi bilim adamı bunu düşünmüş merak ettim. Bu tam anlamıyla bilimin kanunlarına aykırıdır.
Bilim Tanrıyı ispat kadar Tanrının olmadığını ispat içinde uğraşmaz böyle bir bilim dalı varmıdır bana adını söyleyebilirmisin.
Evet RH faktörü Maymundan alınır ama bilirmisin yılanın kanı insan kanına en yakın olandır bilim bunuda der. Ayrıca Henüz bu bilim bir damla kanı hala imal edemedi buda bilimsel bir sonuçtur.
Dediğim gibi Tanrı-Evren-Güç ateistler için reddedilmez düşünce tarzı o zamanda İnançsızlıkta bir inanç sistemi ve doğma doğurmuyormu.
İnsanlık gelişerek ilerliyor bu bir gerçek ve bilimde buna paralel olarak insanlığın önünü açıyor ama bugünkü verilerle baktığımızda bilim için birşeyi ilan etmek çok erkendir. Şu an bilim ateisme değil kendi bilimsel kuramlarına hizmet ediyor. Çünkü somut olanlarla çalışır aksi takdirde bilim olmaktan çıkar.
Ateistlerde materyalizm ve dialektik anlamda düşünsellik içindedir ama Ateistler bilimsel verileri değil doğmaları içindedir şu anda. Akademisyenler dinleri tasvip etmezler ama bu Tanrıyı ispat yada İspat etmeme gibi bir yaklaşımda sergilemezler. Bu noktada Bilim=Ateizm değildir Ateizmde aslında düşüncesini tanrıdan alır zaten tanrı olmasa Ateizmde olmazdı. Yani her iki düşüncede birbirini var ediyor.
tuncerbio 01.11.2006, 17:23 ama Ateistler bilimsel verileri değil doğmaları içindedir şu anda. ......Akademisyenler dinleri tasvip etmezler olmazdı. .
doğma demişken insanlık tarihinin en büyük dogmatik inancı tanrı değilmidir yoksa bütün filozoflar yanılmışmıydı bu konuda .....
akademisyenler dinleri tasfip etmez evet ve tanrının var olmadığına dair bir takım verileri /dini kitaplarda yazan yaratılış yada dünyanın var olması ve değişmesine / karşı ortaya çıkan bilimsel verileri BİLİM TANRIYI ÖLDÜRDÜ MÜ teması adı altında ciddi bir eserde yayınladılar ama ülkemizde bulmak ta zor ne diyelim...merak eden bulup okumuştur bile...
doğma demişken insanlık tarihinin en büyük dogmatik inancı tanrı değilmidir yoksa bütün filozoflar yanılmışmıydı bu konuda .....
akademisyenler dinleri tasfip etmez evet ve tanrının var olmadığına dair bir takım verileri /dini kitaplarda yazan yaratılış yada dünyanın var olması ve değişmesine / karşı ortaya çıkan bilimsel verileri BİLİM TANRIYI ÖLDÜRDÜ MÜ teması adı altında ciddi bir eserde yayınladılar ama ülkemizde bulmak ta zor ne diyelim...merak eden bulup okumuştur bile...
Dinin doğma olmadığını söylemedim zaten bakarsan her ikisi içinde birbirini varettiğini söyledim
Ateizmde aslında düşüncesini tanrıdan alır zaten tanrı olmasa Ateizmde olmazdı. Yani her iki düşüncede birbirini var ediyor.
Hep tasvip etmez dediğimiz hemde bunu ispat etmeye çalışıyor demek yanlıştır. Bahsettiğin kitap ve düşünce hakkında ise dikkat edersen Bilim Tanrıyı öldürdü mü diye soru var dediğin gibi olsa BİLİM TANRIYI ÖLDÜRDÜ derdi. Kitabın ingilizcesini detay olarak değilde kısmı olarak okudum. Ve okumadığınız bir kitap hakkında Bilim Tanrıyı yoketti derseniz bu kabulleniş olur ama zaten kitapta böyle bir iddia yok tam aksine daha katedilecek çok şey var ve şu anda bilimin tanrının ispatından önce bilimin kendisinin ispatıyla uğraşıyor.
Burdaki bilimsel veriler tabulara ait olanlara bir gönderme ve dinlerin hemen hepsinde doğmatik tabular var. Ya olduğu gibi kabul edilen yada anlaşılmayan bunun için Bu tabusal Tanrı anlaşıyına gönderme niteliğindeki zaten bizlerde bu doğmalara karşıyız. O nedenle farkı şeyleri savunmuyoruz.
Mesela İslam dininde sabah horoz ötmeden kalkmak bir tabusallıktır Tanrısal bir istek olamaz. Mesela Eşek anırması uğursuzluk sayılır bu tabusaldır tanrısal değil.
gülçiçek 01.11.2006, 18:22 'Allah a inanmıyorum ama Aleviyim' Biraz komik değil mi? yok yok biraz değil fazlasıyla komik.Bence varsa bunu söyleyen alevi arkadaşlar(ki ben buna inanmıyorum nedense) aleviliğin neye dayandığını neyi savunduğunu düşünerek benimsiyor? var mı buna bir cevabınız.'Aleviyim' İstanbulluyum gibi bişey midir?
tuncerbio 01.11.2006, 22:29 kitabın büyük bir kısmını okuma şansım oldu ama tamamlayamadım..(zaten türkçesi yok şuanda) kitapta asıl olarak işlenen konu başlığın altında yatan sorudur zaten....zaten asıl olan şey dinlerin taşıdığı tabular ve dini kitaplarda yazılan şeyler üzerine aynı konuyu Prf.Dr.Ali Demirsoy da bir kitabında yansıtmış tır....
iyi forumlar.......
yusufçukgecegez 01.11.2006, 23:17 Birgün bir fırtına kopar sağnak yağmur başlar.Birinin evini selbasar darmadağın olur evi ocağı yıkılır.Birinin tarlası sulanır ürün mahsul verir. Ürünü sulanan evi yıkılanın halinden anlamaz onun mutluluğu o kadar fazladırki evi ocağı yıkılanı görmez bile.Evi yıkılanın ise nefreti mahsülü sulanana değil bu fırtınaya ve kendinedir.neden daha sağlam bir bina yapmadığınadır.Bir dahaki fırtınada daha sağlam binalar yapmaya başlar.Alevilerin içlerinde nefret var diyorsun evet var dı ama artık yok.
Saygılar,
MGbende bunu anlatmaya çalışıyorum sn mesut.artık nefret olmamalı.artık geçmişi bi tarafa bırakma zamanı.geçmişten ksadım şu.bugün hz ali hakkını savunmak ,bu yüzden sünnileri suçlamak,aleviliğe ne kazandırıyor.
hz ali bile hak peşine düşmemişken üstelik.bugün alevilikteki hz alinin islam hz. alisi olmadığı halde üstelik.varsayalımki öyle,bugün bu öfkenin kime ne yayarı var.alevilik sevgi dini değilmi.bugün aleviler sünnileri sevdiklerini söyleyebilirmi canı gönülden,hiç sanmıyorum.belki sünnilerdende söyleyen çok çıkmayabilir.ama ben diyorum.bütün alevileri seviyorum canı gönülden,tarihte herne geçerse geçsin.isterse aleviler birçok sünniyi öldürmüş osun,yine farketmez.bu insanlık vazifem.sonra inancım gereği.allah affedenleri sever.allah severcekse ben affederim.tüm nefretimi silerim.bunu alevilerden bekliyorum.affedecek olan onlar.unutmak başka ,afetmek başka şeylerdir.alevi sünni gerginliğinin sadece siyasi oyunlar sonucu geliştiğini,aradaki uçurumu yaratanların dini siyaset yaparak hem alevileri sünnilere,hemde sünnileri alevilere karşı kışkırttıklarını ne zaman anlayacağız.her iki taraftanda bunu yapanların olduğunun ne zaman farkına varacağız.ne zaman birbirimizi suçlamayı bırakacağız.:confused1
yusufçukgecegez 01.11.2006, 23:27 şunu söylemek isterim ki dostlarım kuranı okuyun. anlayın ve yaşayın o zaman göreceksinizki Allaha inanmayana ben saygı duymam. Allah inancıyla birlikte yaşayın ve onun emirlerinden çıkmayın. göreceksinizki kula kul değil allaha kul olacaksınız. Selametle kalınsn yolcu.siz alevisiniz .hz muhammet rehberiniz olduğu kadar hz alide rhberinizdir.benim akılıma şu olay geliyor.hz muhammet taife insanları islama davete gittiğinde taşlanmıştı,o ise onlar bilmiyorlar yarab onlar bilmiyorlar demişti.bir kişi allaha inanmıyorsa,bu henüz o kişi allahı bulamamış demektir.belkide hiç bulamaz.fakat saygı başka bişey sanırım.çünkü insanı allah yarattı.yaradılanı sevmek gerek yaradılandan ötürü.ister allaha inansın ister inanmasın.onu yargılamak bizim görevimiz değil sanırım.:biggrin:
yusufçukgecegez 02.11.2006, 00:16 [QUOTE=yusufçukgecegez;274828]
İnsan insana kıysın ve bunu allah yoluna yapsıın, allaha kulluk görevini yerine getirdiğini düşünerek yapsın, tanımadığı insanı allahın yarattığı diğer bir canı yaksın, bunu kullluk adına yapsın, sonra yakılan yıkılan sadece nefret etsin ve zamanla bu nefreti de yok olsun. bu iki insanı kıyaslayabilirmisiniz, sayın yusufcuk.
Bizleri ayakta tutan şey nefretimiz olsa idi sizin dediğiniz gibi, o zaman ne alevilik kalırdı nede aleviliği yaşatacak insanlar. Onlarda nefretlerinin bittiği gibi biterlerdi.
Bizi ayakta tutan inançlarımız, değerlerimiz, ailemiz, insana olan kinimiz değil, sevgimizdir sayın yusufcuk
iyi forumlarsn meryem size bir hocamın anlattığı olayı anlatmak istiyorum.bir gün ingiliz arkadaşıyla konuşurken,arkadaşı ,türkler barbardır demiş.önüne geleni asarlar keserler.bizim hocada,evet demiş türkler barbardı,ama siz medeniydiniz.ozaman sömürgelerinizdeki onca zulümü niye yaptınız medeniyet adınamı.
birileri insanları allah rızası için öldürdüğünümü düşündü.işte onlara allahın cevabı.
ÂL-İ İMRÂN SÛRESİ
(157) Andolsun, eğer Allah yolunda öldürülür veya ölürseniz, Allah'ın bağışlaması ve rahmeti onların topladıkları (dünyalıkları)ndan daha hayırlıdır.
ÂL-İ İMRÂN SÛRESİ
(170) Allah yolunda öldürülenleri sakın ölüler sanma. Bilakis onlar diridirler,Rableri katında Allah'ın, lütfundan kendilerine verdiği nimetlerin sevincini yaşayarak rızıklandırılmaktadırlar. Arkalarından kendilerine ulaşamayan (henüz şehit olmamış) kimselere de hiçbir korku olmayacağına ve onların üzülmeyeceklerine sevinirler.
NİSÂ SÛRESİ
(93) Kim bir mümini kasten öldürürse, cezası, içinde ebedi kalacağı cehennemdir. Allah ona gazap etmiş, lânet etmiş ve onun için büyük bir azap hazırlamıştır.
allaha inanırmısınız.bildiğim kadarıyla evet.kurana inanırmısınız.ben inanıyorum.onun ayaletine inanıyorum.onun kurandaki vadine inanıyorum.allahın vadine göre öldürenler mi,öldürülüp öldürmeyenlermi kârdadır.öldürenlermi allah katında büyüktür,öldürülüp öldürmeyenlermi.
alevilik sevgi dini değilmi.herkez alevi olamıyor değilmi.peki aleviler alevi olabiliyormu.yada sünniler sünni olabiliyormu.alevileri size bıraktım.sünniler sünni olamıyor.hemde pekçoğu.sünni olamayan birinin,süniliği temsil eden bir yanı yoktur.adı sünnidir.herkez sünni olabilir.hırlısı hırsızı bile.oysa alevi olunmaz doğulur.her doğan aleviye öğretilen şeylerden biri sevgi,diğeri sünnilerden nefret etmek değilmidir.ömerden,osmandan,ebu bekirden,yezidden muaviyeden,onları sevenlerden,onlara hz diyenlerden.yoksa ben burda yanlış sayfalarımı okudum hep.saygılar.:confused1
yusufçukgecegez 02.11.2006, 00:41 aleviler sünnilerin yakan yıkan tanrısına inanmıyor.ama sünnilerin yakan yıkan tanrısı,kuranın tanrısı.kuran ise islamın kitabı.yakan yıkan islam tanrısına ininmıyorsanız,neden aleviliği islamda biryerlere oturtmaya çalışıyorsunuz,yada islamı alevilikte bir yerlere.atalarınız baskılardan dolayı bunu yapıyorlardı,peki siz.
Mesut Gündüz 02.11.2006, 19:49 yanılıyorsunuz. Ateist Tanrı evrendir inancını reddetmez. yakan yıkan, insanlara karılarını dövmelerini emreden, siyonist olan vb Tanrıyı reddeder. bir ateiste Tanrı=evren=enerji inancı ters gelmez. alevilikte ki tanrı inancı ters gelmek şöyle dursun tam ateistin istediği bir tarzda inançtır. bu sebeple ateist vahdeti vucut felsefisini reddetmez. ve yine bu sebepten ateist alevi olur. tavsiye edeceğim bir link. okumanızda fayda var. Allah evrensel ruhtur, Enel Hal ve Hallac-ı Mansur (http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=19163)
Sn Serkan_Devrim
Aleviliğin tanrı kısmını atarsak insan felsefesini ve sosyalliğini ortaya koyarsak sadece evet bütün aleviler ateisttir aslında.
Ancak tanrı kısmı işin içine girdiğinde; ben içimde bir tanrı olduğunu zaten hep söylüyorum. Ve ben bu tanrının sadece evrenden veya içsel enerjimden meydana geldiği kanaatinde değilim.Zaten tespitini yapabilsem bende ateist olurdum.
Diyelim ki; ateist düşünceye sahipsiniz(olmadığınızı biliyorum) ve tanrının varlığını reddettiniz yada tanrı evren ve enerjidir, dediniz.
Siz ve ben insan felsefesi,sosyal yaşam ve birçok kısımda aynı görüşte olacağız ancak en önemli noktada ayrılacağız tanrının ne olduğu konusunda.
Tanrı:evren:enerji'nin bir aleviye ters gelmeyeceğini söylerken bunu kasteddinizi düşünüyorum.Evet ters gelmez aksine sıcak gelir ancak ayrıldıkları noktalarıda es geçmemeliyiz.
Mesala ben içimdeki Ali için 12 gün oruç tutabilirim yada cem evlerine gidip dua edebilirim.Ama bir ateist için bunlar anlamsızdır.
Saygılar,
MG
Mesut Gündüz 02.11.2006, 22:46 aleviler sünnilerin yakan yıkan tanrısına inanmıyor.ama sünnilerin yakan yıkan tanrısı,kuranın tanrısı.kuran ise islamın kitabı.yakan yıkan islam tanrısına ininmıyorsanız,neden aleviliği islamda biryerlere oturtmaya çalışıyorsunuz,yada islamı alevilikte bir yerlere.atalarınız baskılardan dolayı bunu yapıyorlardı,peki siz.
Aleviliği sadece islamiyetle sınırlayamazsın.
Serkan_Devrim 03.11.2006, 03:04 Sn Serkan_Devrim
Aleviliğin tanrı kısmını atarsak insan felsefesini ve sosyalliğini ortaya koyarsak sadece evet bütün aleviler ateisttir aslında.
Ancak tanrı kısmı işin içine girdiğinde; ben içimde bir tanrı olduğunu zaten hep söylüyorum. Ve ben bu tanrının sadece evrenden veya içsel enerjimden meydana geldiği kanaatinde değilim.Zaten tespitini yapabilsem bende ateist olurdum.sizin tespitiniz değil aleviliğin tespiti konumuz. alevilikte tanrı evrendir ve bu ateiste ters değildir. :)
Diyelim ki; ateist düşünceye sahipsiniz(olmadığınızı biliyorum) ve tanrının varlığını reddettiniz yada tanrı evren ve enerjidir, dediniz.
Siz ve ben insan felsefesi,sosyal yaşam ve birçok kısımda aynı görüşte olacağız ancak en önemli noktada ayrılacağız tanrının ne olduğu konusunda.
Tanrı:evren:enerji'nin bir aleviye ters gelmeyeceğini söylerken bunu kasteddinizi düşünüyorum.Evet ters gelmez aksine sıcak gelir ancak ayrıldıkları noktalarıda es geçmemeliyiz.
Mesala ben içimdeki Ali için 12 gün oruç tutabilirim yada cem evlerine gidip dua edebilirim.Ama bir ateist için bunlar anlamsızdır.
Saygılar,
MG
yalnızşınız gene. bu anlattıklarınız hep ibadetlerin sünni algılayışları. alevi ibadeti borç olarak görmez. ibadet Allah için değildir aleviye göre.
aleviye göre;
ibadet Allah'adır ama Allah için değildir. ibadetlerin tümü insanlara bir şey kazandırmak için vardır.
zikir/salat/namaz: bir konsantrasyon, metitasyon ve trans çalışmasıdır. güdtüğü amaç ise insanı belli zamanlarda dünyadan, dünyasal hırslarda, egosundan uzaklaştırmaktır.
oruç: bunu artık herkes biliyor ki nefsi terbiye çalışmasıdır.
diğer ibadetlerinde amacı budur. bütün bu ibadetler insanı arındırmak kamile ulaştırmak içindir. sünni ise ibadeti Allah'a bir borç olarak algılar. yani ibadette ateistte ters gelmez. :) ibadetteki anlayış ateistte ters gelir. o bir tanrı için bunları yapmanın mantıksız olduğunu düşünür. ama ibadetlerin insan için insanın eğitimi için olduğu düşüncesine karşı çıkmaz. :)
aslında ateist dediğimiz gökte tahtında oturan kral tanrı vb inançlara karşı kimsedir. yoksa her insanın içinde tanrı inancı vardır.
Serkan_Devrim 03.11.2006, 03:11 aleviler sünnilerin yakan yıkan tanrısına inanmıyor.ama sünnilerin yakan yıkan tanrısı,kuranın tanrısı.kuran ise islamın kitabı.yakan yıkan islam tanrısına ininmıyorsanız,neden aleviliği islamda biryerlere oturtmaya çalışıyorsunuz,yada islamı alevilikte bir yerlere.atalarınız baskılardan dolayı bunu yapıyorlardı,peki siz.yapmayın lütfen.
sünniliğin islamla (kimse kusura bakmasın) zerre kadar ilişgisi yoktur. bir kere sünni inancın sosyolojik incelemesini yaparsanız sünni alimlerin kurduğu bu mezhep için tanrı paranın kendisidir. tefeci bezirgan bir yapıya sahip olan emevi ve abbasi halifeleri tarafından kurdurulan bu mezhep ehlibeyt imamlarına alternatif için kuruldu. aynı dönemde hadis rivayeti 150 yıl sonra serbest bırakılıp bol bol hadis uyduruldu. tarihçilere göre sünni mezhebin en büyük hadisçileri olan buhari ve müslim vb hadislerin çocuğu kabul etmediler(% 99) kalanlarıda emevi halifelerinin isteği doğrultusunda oldu.
ikinci bir konu da siz kuranın tanrısını anlayamamışsınız. kuranın tanrısı bakara suresinde anlaşma yapıldığı halde müslümanları arkadan vuran kafirlere savaş ilan etti. siz ise değil müslüman sünni olmayan herkese saldırdınız öldürdünüz. islamda öldürerek yok ettiğiniz nice mezhebin hesabını da vereceksiniz kendi tanrınızca da bizim tanrımızcada. yani tanrı bizim anlattığımız şekilde de olsa sizin anlattığınız şekilde de olsa sizin işiniz biraz zor olacak.
yapmayın lütfen.
sünniliğin islamla (kimse kusura bakmasın) zerre kadar ilişgisi yoktur. bir kere sünni inancın sosyolojik incelemesini yaparsanız sünni alimlerin kurduğu bu mezhep için tanrı paranın kendisidir. tefeci bezirgan bir yapıya sahip olan emevi ve abbasi halifeleri tarafından kurdurulan bu mezhep ehlibeyt imamlarına alternatif için kuruldu. aynı dönemde hadis rivayeti 150 yıl sonra serbest bırakılıp bol bol hadis uyduruldu. tarihçilere göre sünni mezhebin en büyük hadisçileri olan buhari ve müslim vb hadislerin çocuğu kabul etmediler(% 99) kalanlarıda emevi halifelerinin isteği doğrultusunda oldu.
ikinci bir konu da siz kuranın tanrısını anlayamamışsınız. kuranın tanrısı bakara suresinde anlaşma yapıldığı halde müslümanları arkadan vuran kafirlere savaş ilan etti. siz ise değil müslüman sünni olmayan herkese saldırdınız öldürdünüz. islamda öldürerek yok ettiğiniz nice mezhebin hesabını da vereceksiniz kendi tanrınızca da bizim tanrımızcada. yani tanrı bizim anlattığımız şekilde de olsa sizin anlattığınız şekilde de olsa sizin işiniz biraz zor olacak.
Tek kelimeyle güzel cevap. Sagol.
Ask Ile
Ali_Yolcusu 03.11.2006, 12:43 aleviler sünnilerin yakan yıkan tanrısına inanmıyor.ama sünnilerin yakan yıkan tanrısı,kuranın tanrısı.kuran ise islamın kitabı.yakan yıkan islam tanrısına ininmıyorsanız,neden aleviliği islamda biryerlere oturtmaya çalışıyorsunuz,yada islamı alevilikte bir yerlere.atalarınız baskılardan dolayı bunu yapıyorlardı,peki siz.
senin allahın benim allahım olamaz, benim allahım bir olduğuna göre senin allahın yok.Hiçbir zaman o gözlüklerinizi çıkarmayı öğrenemediniz, öğrenemeyeceksiniz geri kafalı geldiniz geri kafalı gideceksiniz allah sizin gibileri benden ve tüm alevi canlarımdan uzak tutar inşallah.
Vapurmania 03.11.2006, 15:22 Sivasda yakanların allahına inanmam...
Aliye inanıyorum ben
Mesut Gündüz 03.11.2006, 21:10 sizin tespitiniz değil aleviliğin tespiti konumuz. alevilikte tanrı evrendir ve bu ateiste ters değildir. :)
yalnızşınız gene. bu anlattıklarınız hep ibadetlerin sünni algılayışları. alevi ibadeti borç olarak görmez. ibadet Allah için değildir aleviye göre.
aleviye göre;
ibadet Allah'adır ama Allah için değildir. ibadetlerin tümü insanlara bir şey kazandırmak için vardır.
zikir/salat/namaz: bir konsantrasyon, metitasyon ve trans çalışmasıdır. güdtüğü amaç ise insanı belli zamanlarda dünyadan, dünyasal hırslarda, egosundan uzaklaştırmaktır.
oruç: bunu artık herkes biliyor ki nefsi terbiye çalışmasıdır.
diğer ibadetlerinde amacı budur. bütün bu ibadetler insanı arındırmak kamile ulaştırmak içindir. sünni ise ibadeti Allah'a bir borç olarak algılar. yani ibadette ateistte ters gelmez. :) ibadetteki anlayış ateistte ters gelir. o bir tanrı için bunları yapmanın mantıksız olduğunu düşünür. ama ibadetlerin insan için insanın eğitimi için olduğu düşüncesine karşı çıkmaz. :)
aslında ateist dediğimiz gökte tahtında oturan kral tanrı vb inançlara karşı kimsedir. yoksa her insanın içinde tanrı inancı vardır.
Ateistlerde bizdendir.Yeterki aleviyim desin. yeterki aleviliğe şii ve caferiler gibi sünni kılıflar takmasın.O tanrıya kurban olayım gene geldi bak içime diyorki bana ateist şiiden ve caferiden daha yeğdir.İslamiyeti kabul ettirmek için o kadar işkence ettiler astılar,yaktılar, yıktılar gökteki bi tanrıları varmış. demişki onlara siyasetinize uymayan kafirdir.Bak bende tanrıyım tanrınız nerde konuşacağım onunla.
ALİ kurban olam sana, alevi geldim, seni buldum seninle yaşayacağım ölene kadar, bana doğru yolu göster.Elimi dilimi belimi sapasağlam eyle.
Kalbimden taşta kalpsizlere sevgi dağıt.Alim Alim Benim Alim.bende ALiYİM.
ALİLERE CANIM FEDA
Saygılar,
MG
KomünistAlevi 03.11.2006, 23:31 Sivasda yakanların allahına inanmam...
Aliye inanıyorum ben
Ben bu söylediğinizden pek birşey anlamadım:confused1 :confused1 :confused1 .. Eğer biraz daha açarsanız yazıyı daha makbule olur...
Saygılarımla...
Ben bu söylediğinizden pek birşey anlamadım:confused1 :confused1 :confused1 .. Eğer biraz daha açarsanız yazıyı daha makbule olur...
Saygılarımla...
Allah, Muhammed ve Alide tecelli etmiştir... Onlar Allahın yeryüzündeki Temsilcileridir..
Ali İnsan-i Kamildir
Ali içimizdeki Tanrının Tecellisidir
Ali içimizdeki Sevgidir.
Tanrının görünüş alanına çıkmasıdır..
Vapurmania 04.11.2006, 15:13 Allah, Muhammed ve Alide tecelli etmiştir... Onlar Allahın yeryüzündeki Temsilcileridir..
Ali İnsan-i Kamildir
Ali içimizdeki Tanrının Tecellisidir
Ali içimizdeki Sevgidir.
Tanrının görünüş alanına çıkmasıdır..
Güzel açıklamışsın. Bu kadar güzel bir inanc yok dünyada. Faşizme karşıyız çünkü insana değer veriyoruz. Yobaz değiliz çünkü allah inancımız engin.
Güzel açıklamışsın. Bu kadar güzel bir inanc yok dünyada. Faşizme karşıyız çünkü insana değer veriyoruz. Yobaz değiliz çünkü allah inancımız engin.
Yorumun için teşekkür ederim can..:wink:
Hakka olan sevgimizi hiçbir zaman gösterişe çevirmedik..:thumbup1:
İnsanı sevdik ve bu yüzden asla Maraşlarda, Çorumlarda, Sivaslarda, Malatyalarda İnsan yakmadık, kesmedik..
Önce İnsan dedik..
Ve asla mantıksız şeylere inanmadık:thumbup1:
seyhunbey 04.11.2006, 15:20 Ya Allah Ya Muhammet Ya ALİ diğenlerdeniz.....
Hey can
Bana Hak nerde deme.
Sen kendindeki Aliyi gördün mü?
Bana Hakkı göster deme dost.
Bir goncanın büyümesini takip ettin mi ?
Hak göster kendini deme dost.
Dağ çayırlarındaki özgür ve renkli çiçekleri,
Yamaçlardaki Ormanları,
Aynada yüzüne bakıp düşündün mü?:wink:
( soreş )
meryem demir 04.11.2006, 16:20 [QUOTE=meryem demir;275265]sn meryem size bir hocamın anlattığı olayı anlatmak istiyorum.bir gün ingiliz arkadaşıyla konuşurken,arkadaşı ,türkler barbardır demiş.önüne geleni asarlar keserler.bizim hocada,evet demiş türkler barbardı,ama siz medeniydiniz.ozaman sömürgelerinizdeki onca zulümü niye yaptınız medeniyet adınamı.
Yıllar boyu islamı yaymak adına yapılan cihadlar birer katliam dır. Birileri medeniyet adına, uygarlık adına, doğru şeyler yapmak adına katliamlar düzenlemiş, kimileri ise kendi inancını kabul ettirmek adına.
[Allahın insanları ergeç bir şekilde cezalandıracağını biliyorum. Kötülüklerin bu dünyada ve diğer dünyada mutlaka karşılığı olmalı. Ben isterdim ki bana yapılan kötülük bu dünyada yapılmış ise, cezasıda bu dünyada olsun
allaha inanırmısınız.bildiğim kadarıyla evet.kurana inanırmısınız.ben inanıyorum.onun ayaletine inanıyorum.onun kurandaki vadine inanıyorum.allahın vadine göre öldürenler mi,öldürülüp öldürmeyenlermi kârdadır.öldürenlermi allah katında büyüktür,öldürülüp öldürmeyenlermi.
Allah a inanıyorum. Belki sizin inandığınızdan daha çok. Allaha inanmam için ne kuranı kerimde yazılan ayetlere; ne bir takım dini hurafeler altına sığınan insanlara, ne İslama, nede korkuya ihtiyacım yok. Allahın yaradıcı olduğunu biliyorum. Sorguluyorum, ve sorguladığım içinde; inanıyorum ki Allah var
[alevilik sevgi dini değilmi.herkez alevi olamıyor değilmi.peki aleviler alevi olabiliyormu.yada sünniler sünni olabiliyormu.alevileri size bıraktım.sünniler sünni olamıyor.hemde pekçoğu.sünni olamayan birinin,süniliği temsil eden bir yanı yoktur.adı sünnidir.herkez sünni olabilir.hırlısı hırsızı bile.oysa alevi olunmaz doğulur.her doğan aleviye öğretilen şeylerden biri sevgi,diğeri sünnilerden nefret etmek değilmidir.ömerden,osmandan,ebu bekirden,yezidden muaviyeden,onları sevenlerden,onlara hz diyenlerden.yoksa ben burda yanlış sayfalarımı okudum hep.saygılar.:confused1
Alevi doğdum, sünni doğdunuz. inançlarımızı yaşayabiliyormuyuz.?? bu kişinin kendinin sorgulayışıdır. herkes kendini haklı çıkarmak ister gibi geliyor bana. iyi forumlar
devrimcialevi 25.11.2006, 20:38 allah inancım tabiki var...
zaten inancı olmayanların aleviyim demeye hakkı yokki...
onlar yüzünden bizide yanlış yorumluyolar
allaha inanmazsam muhammed ali nerde kalır.
GELİN CANLAR BİR OLALIM...
AleviGenç 28.11.2006, 12:22 Oylama durumuna göz at:
Allah'a inanIr mIsInIz?
Evet.. 149 81,42%
Hayir, ateistim!.. 34 18,58%
ooo eziçi çoğunluk inanıyor
Bende inanıyorum!!
böyle bir konuyu gündeme getirmek bile ne kadar yanlış Allahın adını böyle gereksiz zikretmek doğru deyil can
Gülseren58 06.12.2006, 06:41 Oylama durumuna göz at:
Allah'a inanIr mIsInIz?
Evet.. 149 81,42%
Hayir, ateistim!.. 34 18,58%
ooo eziçi çoğunluk inanıyor
Bende inanıyorum!!
Ezici çoğunluk mu?
Dünyada hangi toplumda %18,58 lik bir oranda ateistlik var?
İlginç yorumunuza bunu eklemek istedim.
Merhaba arkadaşlar
Konunun diğer okudugum bir konuyla bağlantısı olduğu için bir alıntı yapmak istiyorum
Genellikle tanridan ne kastedildigi tam anlasilmadan tanrinin varligi veya yoklugunun kanitlarina gecilir.
Ornegin su diyaloga dikkat ediniz ve konuyla olan baglantisini kurmaya gayret ediniz:
A: Masanin uzerinde kucuk bir peri var.
B: Ama ben birsey gormuyorum.
A: Elbette, cunku bu gorunmez bir peri.
B: Ama dokunamiyorum da.
A: Ebette, bu peri gorunmez, dokunulmaz ve hakkinda hicbir somut veri edinilemez bir peri.
B: Peki o zaman var oldugunu nereden biliyorsun?
A: Cunku bu perinin varliginin kanitlari var.
B: Nedir bu kanitlar?
A: Mesela yagmurun yagmasi bu perinin varliginin kanitidir. Bu peri yagmur perisi. Ne zaman yagmur yagsa bu perinin varoldugunu anliyorum.
B: Peki yagmurun sebebinin bu peri oldugunu nereden biliyorsun?
A: Cunku baska birsey olamaz. Sen soyle o zaman yagmurun neden yagdigini?
B: Yagmurun neden yagdigini bilmiyorum. Ama yagmurun sebebinin elindeki peri olduguna inanmam icin baska deliller gerekli.
(Dikkat ediniz, artik bu noktada, B dahi perinin varolup olmadigini veya niteliklerini sorgulamaktan cikip, varliginin delillerini tartismaya baslamistir).
A: Bu perinin varligini kanitlamaya aslinda gerek bile yok. Herkes beyninin derinliklerinde bu perinin varligina inanir. Sadece kisinin gonul gozunu acmasi gerekir. Bu peri kendi kendinin kanitidir. Ayrica kendi varligina dair inanci hepimizin beynine koymustur. Hem sonra, baska turlu yagmurun nasil yagdigini aciklamanin yolu olmadigindan, bu perinin varligina inanmak zorundasin.
B: Peki bu perinin nitelikleri neler? Neye benzer? Nasil birseydir?
(Dikkat edildigi gibi perinin nitelikleri, varliginin kanitlarinin tartisilmaya baslanmasindan sonra gundeme gelmistir).
A: Bu peri 15 cm boyunda, kanatli, zayif, ince bir varliktir. Akillidir, konuskandir ve neselidir. Devamli kanat cirpar. Ne zaman yagmurun yagmasini isterse bunu diler ve yagmur yagar.
B: Bilmiyorum, bana yine de inanmasi biraz zor geliyor.
A: Ama inanmazsan, bu peri kizar ve evini sel bastirir. Inanirsan ve dediklerini yaparsan ise bahcendeki bitkileri yesertir, evine bolluk getirir.
(Dikkat ediniz, burada da insan motivasyonunun temel ilkeleri olan odul ve ceza prensipleri kullanilmaktadir).
B: Ben yine de inanmiyorum.
A: Inanmiyorsan, olmadigini kanitla o zaman?
B: ???
Dikkat ediniz, sonunda diyalog donmus ve B den perinin olmadigini kanitlamasi istenmeye baslanmistir. Hele de bu diyalogun nesiller boyu surdugunu dusunun. A ve yandaslarinin bu perinin otoritesini kullanarak topluluklarina duzen getirdigini, kurallar koyup bunlarin islemesini sagladiklarini ve bu yolla bir yasama ve yurutme otoritesi kurmayi basardiklarini dusunun.
Ise yarayan ve duzen saglanmasina yardimci olan bir toplumsal fenomen, toplumda zaman icinde kabul gorur. Daha az sorgulanir. Hele de insanlara bunun anlayamayacaklari birsey oldugunu ve bu konuya ancak belli basli bazi akilli ve bilge kisilerin vakif oldugunu soyleyin, insanlar zaten mesgul olan gunluk hayatlarindan bu meseleyi cikarir, bu konuda guvendikleri kisilerin fikirlerin |