Orijinalini görmek için tıklayınız : Müslümalıktaki Allah'a İnanır mısınız? (Anket yenilendi)

Sayfa : 1 2 [3] 4 5

müttaki
16.01.2007, 13:23
niye çokmu kapasitesizdi..Peygamberlik için zaten belli bir ölçüt gereklidir.. Ama illaki Hz Muhammedi üstün kılmak zorundayız dimi...

bütün peygamberler kendi zamanlarının en kamil olanlarıdır evet Muhammed Musadan üstündür ama bu benlik yönünde değil idrak yönündedir

guneyyy
16.01.2007, 13:25
musa Allahın ilmini bilir... İsa Allahın ruhunu bilir... Muhammed Allahın zatını bilir

kitaplar dünyaya değil.. kişilerin dünyasına kendi İçine iner..

bizde Allah ile bir olmaya çalışsak

önce bize tevrat iner.. Allahı ilmen biliriz aramızda bir sevgi doğar ki bu tarikattandır zebur yönüdür.. sonra ruhumuzu tanırız.. sonra kendi zatımızı tanırız

yani kendimizi ilmen bilmeden Zatımızla nasıl tanışalım :)

o halde cıkarım şu burdan muhammed allahın ilmini ve ruhunu bilmiyor

musa da allahın zatını ve ruhunu bilmiyo

isada allahın ilmini ve zatını bilmiyor..

müttaki
16.01.2007, 13:30
o halde cıkarım şu burdan muhammed allahın ilmini ve ruhunu bilmiyor

musa da allahın zatını ve ruhunu bilmiyo

isada allahın ilmini ve zatını bilmiyor..

bunu madde yönünde düşünmeyin.. Musa da İsa da Muhammedde sizin Özünüzde.. içinizde makamlarınızdır...

sizin Musa yönünüz İlimdir
İsa yönünüz ruhunuzdur
Muhammed yönünüz Zatınızdır Mevcudiyetinizdir..

ilim ruhdan gelir.. ruh zattan gelir.. Yani kişinin Zatındaki ruhun görünüre çıkması kelamdır..

Musanın da Zatı vardır ama bilmez zatını.. idraki yokdur... idrakin kamil olması Muhammedde tamam olur..

guneyyy
16.01.2007, 13:32
bunu madde yönünde düşünmeyin.. Musa da İsa da Muhammedde sizin Özünüzde.. içinizde makamlarınızdır...

sizin Musa yönünüz İlimdir
İsa yönünüz ruhunuzdur
Muhammed yönünüz Zatınızdır Mevcudiyetinizdir..

ilim ruhdan gelir.. ruh zattan gelir.. Yani kişinin Zatındaki ruhun görünüre çıkması kelamdır..

Musanın da Zatı vardır ama bilmez zatını.. idraki yokdur... idrakin kamil olması Muhammedde tamam olur..

ben tarihteki yaşamış zatlardan bahsediyorum... farklı yerlerdeyiz..

ama 4 kitabı acıklayamadınız..neden geldigini neden tek kitap olmadıgını...

müttaki
16.01.2007, 13:35
ben tarihteki yaşamış zatlardan bahsediyorum... farklı yerlerdeyiz..

ama 4 kitabı acıklayamadınız..neden geldigini neden tek kitap olmadıgını...

:blushing: valla yazdık kendimizce birşeyler... bunu açıklamak benim vazifem değil müttaki bakar kendi zevkine :) herkes kendi sorularının cevaplarını ancak kendisi verebilir.. bizde size biraz bilgi vermiş olduk :)

kendinize iyi bakın yeter bu kadar kendimi fetva hattı gibi hissettim :p

hasret_eylul
16.01.2007, 13:36
neden tamamlanıncaya kadar farklı peygamberler gönderilmiş Tek bir seferde bütün bu olguları barındıran bir Peygamber değil hep eksik kalan yarım kalan...
Ama tek dileğim bu soruma Allah bilir denmemesi yönündedir..

Serkan_Devrim
16.01.2007, 13:38
neden tamamlanıncaya kadar farklı peygamberler gönderilmiş Tek bir seferde bütün bu olguları barındıran bir Peygamber değil hep eksik kalan yarım kalan...
her kültüre kendine özgür bir peygamber gelmiş olmalı. sanırım her kültürün algılayışı farklı ondandır. :p

guneyyy
16.01.2007, 13:39
:blushing: valla yazdık kendimizce birşeyler... bunu açıklamak benim vazifem değil müttaki bakar kendi zevkine :) herkes kendi sorularının cevaplarını ancak kendisi verebilir.. bizde size biraz bilgi vermiş olduk :)

kendinize iyi bakın yeter bu kadar kendimi fetva hattı gibi hissettim :p

insan hep arar sorgular bu yüzden diger canlılardan farklıdır. kimsenin böyle bi vazifesi zaten yok.. bende illaki cevap yazın diye yazmıyorum zaten , sadece sorgulamanın gerekliliğine inanıyorum sevgiler muttaki arkadaş

deli gönül
16.01.2007, 13:39
Farklı yerler değil farklı düşünceler içindeyiz.Ayrıca arkadaşlar(:özellikle sedat kardeşim) dört kitabın geliş nedenlerini açıkladılar.Ama sanırım siz anlamak istemiyorsunuz.Sizin kutsal kitaplar hakkındaki görüşlerinizi merak ediyorum

guneyyy
16.01.2007, 13:42
ben dinlere inanmıyorum.. sadece beyin fırtınası yaratmak amacım..

müttaki
16.01.2007, 13:43

:biggrin: buna da bi şeyler yazayım :biggrin:

Nurun bilinmekliğinin tekamülüdür.. bu anlayış daha çok devriyeyle alakalıdır

yani Nurun tekamül tekamül görünüre çıkarak bilinmekliğini tamamlaması...

benlik yönünde düşünemiyoruz çünkü tekrar tekrar görünüre çıkan ben değilim Nur.. Nur dediğimizde Allahın Nuru.. Allahın Zatıdır.. şimdi Hasret eylülde.. müttakide.. kendini bilmeye çalışıyor... bu yüzden de kişinin çevresi tarafından şekillendirilmiş benliğinin önce ölmesi gerek...

hasret_eylul
16.01.2007, 13:45
[QUOTE=Serkan_Devrim;336348]her kültüre kendine özgür bir peygamber gelmiş olmalı. sanırım her kültürün algılayışı farklı ondandır. :p[/QUOTE

Ali Ekber can her kültürün kendine özgü Peygamberinin gelmesi ayrıdır.. Burda Müttaki arkadaşımız eksiklik diyor.. Bide zaten 4 kutsal kitapta hemen hemen aynı bölgelere yakın yerlerde gelmiştir.. kültür farklılığının en az olduğu yerlerdir ki ben bu bağlamda anlayamadım yani..:wacko: :wink:

guneyyy
16.01.2007, 13:46
her kültüre farklı peygamber gelmiş olsaydı hepsi de arap yarım adasında olmazdı.. afrikadaki , avusturalyadaki kültürlerede gelirdi ... bence

guneyyy
16.01.2007, 13:47
muttaki arkadaşın dedigi gibi 3 kitap eksik ise tanrı eksik yaparmı herşeyin mutlak hakimi , yaratıcısı , her şeyi bilen eksik yaparmı...

deli gönül
16.01.2007, 13:48
ben dinlere inanmıyorum.. sadece beyin fırtınası yaratmak amacım..
Bunu zaten bana sorduğunuz ilk soruda algılamıştım.Allah bir ise ..............
Fırtına nasıl şiddetli mi bari ?:p

sertur
16.01.2007, 13:49
sayın sertur : aslını muhavaza edememişler diğerleri ama kuran aslını muhafaza edebilmiş neden? diğerleri için kıyamete kadar korunacağı neden vaadedilmemiş?

1400 yıl gecti kuranın üzerinden 1400 yıl sonra yani şimdi dünya degişti, insanlar değişti doğa değişti, hava , su , iklimler , teknolojiler... peki tanrının bize söyleyecek birşeyi yokmu dur?

cünkü dünya degişti mutlaka söylemesi gerekenler yokmudur?

yani çağımıza uyğun şeylermi? internet, nüclear enerji, ırak, gibi meseleler üzerine mi kitap gelecek, kuranı okumadığınız belli oluyor sayın günay arapçasını boşverin türkçesini bile okursanız günümüze hatta geleceğe ait bir çok şey bulacaksınız, kuranın anlatımı düşündürücüdür, uslup zannedilen gibi Eli sopalı bir tanrı değil aksine hoşgörü ve sevgi temelinde bir Tanrıdır, bende önceleri kuran hakkında okumadan yorum yapmıştım, ama okuyunca beni alıp götürüyor, sizinde dediğiniz gibi 1400 yıl evvelden yazılmış ama günümüzü o kadar güzel anlatmış ki, bu kitap değişmemiş veya eksiltilmemiş, öyle olsaydı kuran denmezdi, veya kuranlar denirdi dünyanın neresine giderseniz gidin kitap aynı kitap, ama manalar farklı yorumlanabilmekte, mesela sünniler kurandaki salat kelimesini namaz olarak algılarlarken bizde salat niyaz dua olarak uygulanır, dedem kuranı bir hikaye gibi okurdu bize insan kuranda kuranda insanda derdi, her harfin bir karşılığı ve manası var, okuyunca göreceksiniz, hatta seveceksiniz tıpkı benim gibi, saygı ve muhabbetlerimi sunarım:)

guneyyy
16.01.2007, 13:50
Bunu zaten bana sorduğunuz ilk soruda algılamıştım.Allah bir ise ..............
Fırtına nasıl şiddetli mi bari ?:p

bence formun kıstaslarına uygun ve seviyeli..

Serkan_Devrim
16.01.2007, 13:51
[QUOTE=Serkan_Devrim;336348]her kültüre kendine özgür bir peygamber gelmiş olmalı. sanırım her kültürün algılayışı farklı ondandır. :p[/QUOTE

Ali Ekber can her kültürün kendine özgü Peygamberinin gelmesi ayrıdır.. Burda Müttaki arkadaşımız eksiklik diyor.. Bide zaten 4 kutsal kitapta hemen hemen aynı bölgelere yakın yerlerde gelmiştir.. kültür farklılığının en az olduğu yerlerdir ki ben bu bağlamda anlayamadım yani..:wacko: :wink:
dört kitap bilinenlerdir. ve sadece o dinlerin semavi olduğu uydurmadır. dayanaksızdır. basit bir örnekle sabilik kuranda ehli kitap arasında zikredilmiştir.
batıni bilgide 124000 peygamber geldiği söylenir. hepsinin de kendi dini olabilir ama aslında bütün dinler, mitoslar ve kültürler; aynı gerçeği farklı üsluplarla dile getirmişlerdir. sadece sembolik anlatımlarla. burdaki kapasite kişisel üstünlük değildir. yani o döneme Musa bu döneme Muhammed gelmeliydi öyle oldu. Muhammed Musevilere Musa da Müslümanlara gelseydi yine olmazdı. kuranda geçen zülkarneyn adlı peygamberlerin büyük İskender, zülkif peygamberin de Buda olduğu söyleniyor.
aynı zincirin halkaları gibi yani.

guneyyy
16.01.2007, 13:53
yani çağımıza uyğun şeylermi? internet, nüclear enerji, ırak, gibi meseleler üzerine mi kitap gelecek, kuranı okumadığınız belli oluyor sayın günay arapçasını boşverin türkçesini bile okursanız günümüze hatta geleceğe ait bir çok şey bulacaksınız, kuranın anlatımı düşündürücüdür, uslup zannedilen gibi Eli sopalı bir tanrı değil aksine hoşgörü ve sevgi temelinde bir Tanrıdır, bende önceleri kuran hakkında okumadan yorum yapmıştım, ama okuyunca beni alıp götürüyor, sizinde dediğiniz gibi 1400 yıl evvelden yazılmış ama günümüzü o kadar güzel anlatmış ki, bu kitap değişmemiş veya eksiltilmemiş, öyle olsaydı kuran denmezdi, veya kuranlar denirdi dünyanın neresine giderseniz gidin kitap aynı kitap, ama manalar farklı yorumlanabilmekte, mesela sünniler kurandaki salat kelimesini namaz olarak algılarlarken bizde salat niyaz dua olarak uygulanır, dedem kuranı bir hikaye gibi okurdu bize insan kuranda kuranda insanda derdi, her harfin bir karşılığı ve manası var, okuyunca göreceksiniz, hatta seveceksiniz tıpkı benim gibi, saygı ve muhabbetlerimi sunarım:)

bu tür eleştiriler artık klasik oldu 'evet evet sen kuranı bile okumamışsın!

hayır okudum... şimdi cevabınız ne olacak okumuşsun ama anlamamışsın... ben bu cıkarımlarıda cok yaşadıgım için şimdiden görüyorum

ama sertur arkadaşım bunları gectim ben...

ama tabiki her şey kuranda var mesala kanser var ucak var internet var ama nasıl oluyorki biz bunları kurana inanmayanlardan alıyoruz.. işte hep çelişki çelişki

Mesut Gündüz
16.01.2007, 13:56

hayır okudum... şimdi cevabınız ne olacak okumuşsun ama anlamamışsın... ben bu cıkarımlarıda cok yaşadıgım için şimdiden görüyorum

ama tabiki her şey kuranda var mesala kanser var ucak var internet var ama nasıl oluyorki biz bunları kurana inanmayanlardan alıyoruz.. işte hep çelişki çelişki

Einstein dindarmıydı.Kutsal kitaplardanmı faydalandı.

Serkan_Devrim
16.01.2007, 14:01
Einstein dindarmıydı.Kutsal kitaplardanmı faydalandı.
çok ilginç bir bilgi vereyim; :)
Einstayn'a göre insan beyninin yüzde 1 ile 9 u arasında ki bir oranını kullanabiliyor. eğer insan beyninin tamamamını kullanabilseydi saf bir enerjiye dönüşecekti. yaşamak içinde bir bedene ihtiyaç duymayacaktı. Einstayn bunun ruh olduğunu düşündü ve bu sebeple o Tanrı'ya inanıyordu. :yamukgul:

hasret_eylul
16.01.2007, 14:01
[QUOTE=hasret_eylul;336356]
dört kitap bilinenlerdir. ve sadece o dinlerin semavi olduğu uydurmadır. dayanaksızdır. basit bir örnekle sabilik kuranda ehli kitap arasında zikredilmiştir.
batıni bilgide 124000 peygamber geldiği söylenir. hepsinin de kendi dini olabilir ama aslında bütün dinler, mitoslar ve kültürler; aynı gerçeği farklı üsluplarla dile getirmişlerdir. sadece sembolik anlatımlarla. burdaki kapasite kişisel üstünlük değildir. yani o döneme Musa bu döneme Muhammed gelmeliydi öyle oldu. Muhammed Musevilere Musa da Müslümanlara gelseydi yine olmazdı. kuranda geçen zülkarneyn adlı peygamberlerin büyük İskender, zülkif peygamberin de Buda olduğu söyleniyor.
aynı zincirin halkaları gibi yani.

son olarak şu sözlerle kapatayım... geçmiştekiler sadece semboliktir ve efsanevidir.. Herşey özü aramaktandır gelmiştir bugünlere.. Kimine göre Başka yerde olan tanrı, kimine göre gökte, kimine göre tanrı güneş, vs.vs.vs. kimine göre ise KENDİNİ BULMA SAVAŞIMI VE KENDİ İÇİNE YÖNELMEDİR..

müttaki
16.01.2007, 14:03
muttaki arkadaşın dedigi gibi 3 kitap eksik ise tanrı eksik yaparmı herşeyin mutlak hakimi , yaratıcısı , her şeyi bilen eksik yaparmı...

güney abi.. bir eksiklik yok.. kitaplar gökten inmez.. Musanın kendisinden kendisinedir.. İnsanı mükemmel yarattım diyor.. kitap İnsanın özündedir o yazılı kitaplara kitap değil mushaf derler :)

Mesut Gündüz
16.01.2007, 14:03
çok ilginç bir bilgi vereyim; :)
Einstayn'a göre insan beyninin yüzde 1 ile 9 u arasında ki bir oranını kullanabiliyor. eğer insan beyninin tamamamını kullanabilseydi saf bir enerjiye dönüşecekti. yaşamak içinde bir bedene ihtiyaç duymayacaktı. Einstayn bunun ruh olduğunu düşündü ve bu sebeple o Tanrı'ya inanıyordu. :yamukgul:

Einstein'nın ''Tanrılar Zar Atmayı Sevmez'' Sözü ile ilgili ne diyeceksin.

Serkan_Devrim
16.01.2007, 14:05
acaba Allah bana inanıyor mu? :p

sevgili sertur, Kuranı arapçası ve Türkçesi ile okudum. hemde pek çok defa. bazı noktaları çok hoşuma gitti ama beni iten noktaları çok oldu. nisa34 kadını dövün diyen bir Tanrı bana sıcak gelmedi. :S

Serkan_Devrim
16.01.2007, 14:09
Einstein'nın ''Tanrılar Zar Atmayı Sevmez'' Sözü ile ilgili ne diyeceksin.Tanrılar işlerini rastlantıya şansa bırakmaz, herşey bir neden sonuç ilkesine bağlı demek istemiş. :p yav Mesut abi ne diyim sana. :yamukgul:

guneyyy
16.01.2007, 14:09
Einstein'nın neye inandıgı degil çıkarımlarını kurandan almadıgını söylemek istedi sanırım mesut arkadaş dediğim gibi her şey kuranda var teknolojik gelişmeler diger dinlere inananlarda...

kenimizi kandırmayalım insanın iç dünyası ile ilgili gelmiş olan dinler de hiç bir şekilde teknoloji ve bilimden ve gelecekten birşeyler yoktur.. dünyayı bu hale getiren insandır.. ve o inan dini bir kitabı acıpta aa şu varmış iyi ben buldum bunu icad edim yada hastalığa işte care evet evet bunu geliştirip ilaç yapim diye birşey yok. her şey insanda herşey insan

sertur
16.01.2007, 14:14

ama tabiki her şey kuranda var mesala kanser var ucak var internet var ama nasıl oluyorki biz bunları kurana inanmayanlardan alıyoruz.. işte hep çelişki

çelişki

sizi anlıyorum sn güney emin olabilirsiniz, çelişkileri aslında biz beynimizde oluşturuyoruz, Kuran aslında çok çelişkisiz bir kitap ben okudum buna kanaat getirdim, hiç şüphe bırakmıyor, insanda, vay be dediğim çok oluyor...

Mesut Gündüz
16.01.2007, 14:17
Tanrılar işlerini rastlantıya şansa bırakmaz, herşey bir neden sonuç ilkesine bağlı demek istemiş. :p yav Mesut abi ne diyim sana. :yamukgul:

Einstein kendini tanrı yerinemi koymuş dersiniz.Kendiside bütün olasılıkları değerlendirdiği için.O yüzdenmi acaba Tanrılar Zar atmayı sevmez demiş.Ben sadece fikrini sormuştum.Klasik cevabı verdin olmadı.

guneyyy
16.01.2007, 14:18
sizi anlıyorum sn güney emin olabilirsiniz, çelişkileri aslında biz beynimizde oluşturuyoruz, Kuran aslında çok çelişkisiz bir kitap ben okudum buna kanaat getirdim, hiç şüphe bırakmıyor, insanda, vay be dediğim çok oluyor...

sayın sertur bende cok şüphe bıraktı...zaten şüphe dogruyu bulmada ilk objedir..

ama okurken kesin bir kanaatle okumamak gerekli.. ben kendimce öyle yaptın

sahatay
16.01.2007, 14:18
peyganberler insanların azdığı bir dönemde gönderilmiştir kısacası peygamberler insanları ıslah etmek için gönderilmiştir örnek verirsek genellikle arap bölgesine gönderilmiştir bence peygamber ayrımı yapılmazs hepside allahın elçisidir hiç biri kötü yola gidin demez

müttaki
16.01.2007, 14:19
Einstein kendini tanrı yerinemi koymuş dersiniz.Kendiside bütün olasılıkları değerlendirdiği için.O yüzdenmi acaba Tanrılar Zar atmayı sevmez demiş.Ben sadece fikrini sormuştum.Klasik cevabı verdin olmadı.

mercedesmiydi bir araba firması fabrikasının girişine daha iyisini Allah yapar diye yazar.. bir sonra ki sene daha iyisini yapar :yamukgul:

Serkan_Devrim
16.01.2007, 14:21
abi benim cevap klasik mi oldu? :hopala o zaman daha değişik bir şey söyleyeyim;
'eskilerin bizim şuan bilmediğimiz bazı gerçeklere vakıf olduklarını kabul etmeliyiz' EINSTAYN bu nasıl abi? :)
belki de Einstayn da Mansur gibi bir tecelli gördü. :yamukgul:

Bedrana
16.01.2007, 14:23
Kimse gücenmesin darılmasın ben birilerine karşıda yazmıyorum bunu ALLAH'A inanmayan alevi olamaz hiçbir dindende sayılmaz.çünkü alevilik allah inancından gelir.Onun müslümanlık dininin bir mezhebidir.Bir noktada ben ALLAH'A inanmıyorum ama aleviyim demekte yalnış...

Mesut Gündüz
16.01.2007, 14:26
mercedesmiydi bir araba firması fabrikasının girişine daha iyisini Allah yapar diye yazar.. bir sonra ki sene daha iyisini yapar :yamukgul:

Kabenin kapısındada buraya giren emniyette olur yazar ama. Sığınanlar içerde öldürülmüş buna ne dersin.

Serkan_Devrim
16.01.2007, 14:27
Kimse gücenmesin darılmasın ben birilerine karşıda yazmıyorum bunu ALLAH'A inanmayan alevi olamaz hiçbir dindende sayılmaz.çünkü alevilik allah inancından gelir.Onun müslümanlık dininin bir mezhebidir.Bir noktada ben ALLAH'A inanmıyorum ama aleviyim demekte yalnış... sana da aynı soru kardeş;
1)Ateist ne demek?
2)Alevi ne demek?
3)Allah ne demek?

bu soruları cevaplarsan memnun olurum. :)

guneyyy
16.01.2007, 14:27
kim kimi neye saymıyor bende aleviliği müslümanlığın dininin içindeki mezhepten sayanın alevi olduguna inanmıyorum... bu böyle uzayıp gidebilir

bizim baz aldığımız İNSAN her şeyi düşünebilir her şeyde kendini bulabilir katagorize etmeniz yanlış..

müttaki
16.01.2007, 14:28
Kabenin kapısındada buraya giren emniyette olur yazar ama. Sığınanlar içerde öldürülmüş buna ne dersin.

onlar şekilde kalmışlar.. her zaman hazır ve nazır olan ölür mü hiç.. hep hazır ve nazır olanın evi neresidir o önemli.. şekilde kalınca böyle olur.. :yamukgul:

Muhtar44
16.01.2007, 17:04
Sevgili güzel kardeşim Muhtar. dikkat edersen yazım senin kişilğinle alakalı değildi bu yüzden bende sana teessüf ederim....
devamı için tekbir dedim çünkü yazdıkların bana onu çarıştırdı.. kimi bağnaz kesim toplu gösterilerde katliyamlarda tekbir getirirler..bu yobaz insanlar için Allah tektir asla tartışılmaz. başka hiçbir düşünceyide asla kabul etmezler ve kendi düşüncelerinde olmayan insanları yakıp yıkarlar.senin böyle bir huyun olmaması güzel..
Varlığından emin olduğumuz diyorsun, hem görmüş gibi çok kesin konuşuyorsun hemde başkalarınında adına konuşuyorsun...Ben içimde ona karşı bir inanç besliyorum ve inanıyorum….
İnanmayanları gördükçede hiç rahatsız olmuyorum..
Kimseye dayatmalarla bir şey inandıramazsın…
Sen inandığına sonuna kadar güveniyorsan tartışmalarada her zaman açık olmalısın..

sevgiler sana..bir abla tavsiyesi çok fazla sigara içme çigerlerine yazık:)

sevgili rinda,
tamam ben bir şey demiyorum kim ne düşünürse düşünsün çünki ben bu polemiğin sonunu pek hayırlı görmüyorum onun için kırdıysam özür dilerim.ben geri çekiliyorum. sigara konusuna gelince ben zaten yaşamıyorum merak etme ablacım bir şey olmaz bu saatten sonra.sağlımı düşündüğün için teşekkürler. :blushing:

sertur
16.01.2007, 18:35
acaba Allah bana inanıyor mu? :p

sevgili sertur, Kuranı arapçası ve Türkçesi ile okudum. hemde pek çok defa. bazı noktaları çok hoşuma gitti ama beni iten noktaları çok oldu. nisa34 kadını dövün diyen bir Tanrı bana sıcak gelmedi. :S

Nisa 34’te geçen Daraba, dövmek anlamına gelmez; UZAKLAŞTIRMAK anlamına gelir. Tıpkı 43:5’teki Daraba gibi:

Siz haddi aşan kimselersiniz diye Zikri sizden ”uzaklaştır”alım mı?
E fe nadribu ankum uz zikre safhan en küntüm kavmen müsrifûn?
Nisa 34’teki “vadribu hünne”nin ”onları dövün” demek olduğunu öne sürüp inanan kadınları yüzyıllarca dayaktan geçirten bunca kendini bilmez iyi mi etmiştir? bilakis kadınlara zülüm etmişlerdir, kadınlar ki diri toprağa gömülürlermiş kurandan önce;

sevgili güneyy niçin dört kitap geldiğine dair,mehmet dedemin(***) bir sohbetinden
kuran insanın aynasıdır,Cenab-ı Allah, Hz. Peygamber Efendimizi huzura çağırıp diyor ki; “Ya Muhammed! Ben seni Peygamber ettim. Sana öğüdüm, tembihim var. Bana peygamberlik yapacaksın. Hazinemde 400 kitap vardır. 4’ünü indirdim. İndirdiğim 4 kitap; Tevrat, İncil, Zebur, Kuran. Bunun içinden sana verdiğim bir Kuran, Ya Muhammed!... Sana verdiğim Kuran’ı da manâsıyla mukabil gelmek için, dünya üzerinde ne kadar su varsa, hepsi mürekkep olsa, ne kadar ağaç varsa, hepsi kalem olsa, yüzbin tane de yazıcı âlim yetiştirsem, bu âlimlere kanat versem, ‘Uçun’ diye hükmetsem, birinin uçtuğu memlekete birisi uğramasa dahi, yüzyıl ustalar basıp yazsalar, beyin altındaki bir noktaya mukabil gelemezler, Ya Muhammed!” diyor. Bu nokta, ne imiş? Cenab-ı Allah insanı yaratmış. Kafamızı, beynimizi, zihnimizi yapmış. Anamızın karnında 9 ay kalmışız. Günü geldiğinde, anamız “Ben bunu yarın doğurayım” diyebilir mi? Olmaz. Çocuk dünyaya geldiğinde, bakıyor ki; kulağı var, gözü var, burnu var, ağzı var...”Aman ya Rabbi! Bunu, benim karnımda kim yapmış? Fabrika mı var? Marangoz mu var? Allah Allah, bunu karnımda nasıl yapmışlar?” diye anası şaşıyor. Kafamın içinde beyin var, zihin var, akıl var. İşte bunu yaratan, beyin altındaki bir nokta. Anasının karnında, onun çocuğunun beynine konulan da, beynin altındaki bir noktadır. İnsanın beynine aklı yetmez. Beyin Kuran’da mevcuttur. Kuran 29 harf. 29 harf, 6666 ayet, 114 sure... Sen, onlarla başa çıkamazsın, ama bu 29 harfe bak. 29 harfi de Cenab-ı Allah getirmiş, bana vermiş. “Elif başta benim” diye buyurmuş. “Beni Adem’de arayın, başka yerde aramayın.” Allah’ı nerede bulacaklar? Onun evini bulsalar, neredeyse evine de bomba atacaklar. Allah’ı daha çok kahrederler. Demek ki Allah’ı arayıp, insanda, Adem’de bulacaksın. Nasıl? Hak olan Adem belli olur. Bir kişi, ne kadar okumuş olursa olsun, gönderdiği nâmesinden belli olur. Kişi, sohbetinden belli olur. Kuran da der ki; “Elif, başta tek harf; Allah... Be, beyin altında bir nokta, Te tamam, Se semam, Cim cemalin, Ha hayâ, Dal damarın, Irı rengin, Si sima, Şi şeklin, Ay ağzın, Gayın gayretin, Kes kemalin, Fe fenin, Kaf kafan” Ne oldu? Kuran da, Allah da sende bitti. Başka bir yararı olmadı.

*** mehmet dedem seyit soylu Musa-ı Kâzım evlâtlarından Şah İbrahim Veli soyundan mehmet çeliktir

mizgin
16.01.2007, 19:12
allah ianamayan alevi olamaz demek aleviliği hiç te bilmemektir alevilikte tanrı insandır ve ben bir ataistim ve sizlerden daha iyi benimsediğimi düşünüyorum aleviliği ayrıca allaha inanmak görmediğin duymadığın hayali bir varlığa inanmakla aynı bu dogmatizimdir sorguluyamamaktır bize öğretilen gibi yaşamaktır allah var kabul edelim bi an o o kadar kötü bencil ve nankörkü kendine inenlerı mükafatlandırmak yerine cezaların en kötüsüne çarptırılıyo ve kusura bakmayın sizin allahınız da emperyalist çünkü ona hizmet ediyo ve onun insanlık anlayışı onur şeref anlayışı bana uymuyo ben ırağı filistini lübnanı görmezden gelemem bu benim vicdanıma sığmıyor vahşice ırzına geçilen genç yaşlı kadın ve çocuklar kimyasal silahlar cesetler tüm bunları düşündürüyo işte ayrıca bir materyalist olarak herşeyin tesadüfler sonucu kendiliğinden olduğuna inanamıyorum ve 1 günde bilmem hangi ruha ol diye üflenip olduğuma da ianmıyorum olmayan bişeye körü körüne bağlanmaktansa diyalektik ve materyalizmi okduktan sonra bazı şeylere inanmanızı tavsiye ediyorum

araştırmacı
16.01.2007, 19:18
Tüm benliğimle zaten aleviliğin özünde vardır

Bedrana
16.01.2007, 21:39
Arkadaşlar ben bu forumda bilgilerimin sınanması,allah inancımın yargılanması veya birilerini birşeylere inandırmak için bulunmuyorum.öncelikle bunların bilinmesini isterim.asıl meseleye gelince herzaman söledim ve söyleyeceğimde ALLAH'A inanmayan kim olursa olsun o hiçbir dine ve mezhepe yakıştırılamaz o kişi bunlara bağlı olduğunuda savunamaz.aleviliğin ALLAH inancıyla alakası yok tarzında konuşanlar aleviliğin kökünün nerden geldiğini bilmeyenlerdir.evet alevilik benim kabem insandır der ama bunu ALLAH inancıyla aynı kefeye koymaz.bir çok alevi dedesi ve kitapları cemevlerinde(cemlerde),sohbet ve muhabbetlerde ALLAH inancının varlığını anlatır H.Z ALİ(S.A.V) nin ALLAH inancı ile ilgili sözlerini ve davranışlarını müslümanlığın peygamberi H.Z MUHAMMED(S.A.V) ın yanında nasıl bir ALLAH inancıyla durduğunun altını çizerler ve anlatırlar.kimse alevi olduğu için ALLAH inancının olmadığını ileri süremez bunu insan sevgisiylede bağdaştıramaz.aleviliği ne zamanki ALLAH katında onun ulularından görürsek ozaman aleviliğin sırrına erer bunu herkese kabul ettirebiliriz.ayrıca alevilik hoşgörüdür ve saygıdır.burda ALLAH inancı olan kimse bu inanca sahip olmayanın inancıyla dalga geçmiyorsa aynı saygı ve hoşgörüyü ALLAH inancı olmayan arkadaşlarımızında yapması gerekir
Bazı önyargılı tavırlarla ALLAH ne demek?acaba ALLAH bana inanıyormu gibi cümlelerin telafüz edilmesi son derece yanlış ve alaycı bir tutum sergilendiğinin kanıtıdır.ALLAH inancı kimseye zorla kabul ettirilemez ama hoşgörülü olmak sadece aleviliğin değil insanlığın görevlerinden olduğu için böle davranmak insanlık göstergesinin kanıtlarındandır.mesajıma son verirken tekrar sölüyorum ben bu forumda inançlarımın yargılanması ve alay konusu olması için bulunmuyorum.bu mesajıda herhangi bir üyeye cevap veya açıklama olarakta yazmıyorum.eğer bir değer yargısını eleştrip değerlendirmek istiyorsak lütfen onun ne kadar değerli ve kabullenebilir olduğuna bakalım aksi takdirde hakkında bir kelime bile sarf etmemiz bizi uçurumlara sürükleyebilir...TEŞEKKÜRLER...

mesaj yağmuru oluşturmamak için sonuna ekliyorum.
ALLAH inancı tekdir ve bölünmezdir.kimse çıkıp sünni ALLAH inancı böyledir,alevi ALLAH inancı böyledir diye bir ayrım yapamaz.

Şoreş
16.01.2007, 21:53
Arkadaşlar ben bu forumda bilgilerimin sınanması,allah inancımın yargılanması veya birilerini birşeylere inandırmak için bulunmuyorum.öncelikle bunların bilinmesini isterim.asıl meseleye gelince herzaman söledim ve söyleyeceğimde ALLAH'A inanmayan kim olursa olsun o hiçbir dine ve mezhepe yakıştırılamaz o kişi bunlara bağlı olduğunuda savunamaz.aleviliğin ALLAH inancıyla alakası yok tarzında konuşanlar aleviliğin kökünün nerden geldiğini bilmeyenlerdir.evet alevilik benim kabem insandır der ama bunu ALLAH inancıyla aynı kefeye koymaz.bir çok alevi dedesi ve kitapları cemevlerinde(cemlerde),sohbet ve muhabbetlerde ALLAH inancının varlığını anlatır H.Z ALİ(S.A.V) nin ALLAH inancı ile ilgili sözlerini ve davranışlarını müslümanlığın peygamberi H.Z MUHAMMED(S.A.V) ın yanında nasıl bir ALLAH inancıyla durduğunun altını çizerler ve anlatırlar.kimse alevi olduğu için ALLAH inancının olmadığını ileri süremez bunu insan sevgisiylede bağdaştıramaz.aleviliği ne zamanki ALLAH katında onun ulularından görürsek ozaman aleviliğin sırrına erer bunu herkese kabul ettirebiliriz.ayrıca alevilik hoşgörüdür ve saygıdır.burda ALLAH inancı olan kimse bu inanca sahip olmayanın inancıyla dalga geçmiyorsa aynı saygı ve hoşgörüyü ALLAH inancı olmayan arkadaşlarımızında yapması gerekir
Bazı önyargılı tavırlarla ALLAH ne demek?acaba ALLAH bana inanıyormu gibi cümlelerin telafüz edilmesi son derece yanlış ve alaycı bir tutum sergilendiğinin kanıtıdır.ALLAH inancı kimseye zorla kabul ettirilemez ama hoşgörülü olmak sadece aleviliğin değil insanlığın görevlerinden olduğu için böle davranmak insanlık göstergesinin kanıtlarındandır.mesajıma son verirken tekrar sölüyorum ben bu forumda inançlarımın yargılanması ve alay konusu olması için bulunmuyorum.bu mesajıda herhangi bir üyeye cevap veya açıklama olarakta yazmıyorum.eğer bir değer yargısını eleştrip değerlendirmek istiyorsak lütfen onun ne kadar değerli ve kabullenebilir olduğuna bakalım aksi takdirde hakkında bir kelime bile sarf etmemiz bizi uçurumlara sürükleyebilir...TEŞEKKÜRLER...

Bazı gerçekler vardır.. Alevilikteki Tanrı Anlayışı ile İslamdaki Tanrı anlayışını ve Ölüm sonrasını araştırmanız gerekiyor.. Alevilikte Tanrı Anlayışı, Enel Hak Felsefesidir.. Bunu yolumuza kazandıran ise Hallacı Mansur Pirimizdir.. O, bu Felsefeyi savunduğu için '' Müslümanlar tarafından Kafir ilan edilip katledildi. ''

Aynı şekilde Şeyh Bedrettinde bu yol uğruna katledilmiştir.. Eğer sizler Sünniler gibi bir Allah anlayışına sahipseniz çoktan asimile olmuşsunuz demektir.. :) Eğer Enel Hakkın özünü bilmiyorsanız araştırmanızı öneririm.. Alevilik çok farklı..

Serkan_Devrim
16.01.2007, 22:01
Alevilikte ki Allah inancı genel inanışlarda ki Allah inancından farklıdır. Allah evrensel Ruhtur. yada diğer değişle vahdeti vucut. :)

Mesut Gündüz
16.01.2007, 23:01
Deve kadar büyüktür bu sınır ve atomik küçüklüktedir bu fark, ayrıntıyı görene ; köre ne?

guneyyy
17.01.2007, 10:49

mesaj yağmuru oluşturmamak için sonuna ekliyorum.
ALLAH inancı tekdir ve bölünmezdir.kimse çıkıp sünni ALLAH inancı böyledir,alevi ALLAH inancı böyledir diye bir ayrım yapamaz.

ateistlerden saygı bekliyorsunuz siz bu ülkede bir ateistin bir inananı inancından dolayı öldürdüğünü gördünmü duydunmu ama bir inananın bir ateisti öldürdüğünü duymamış olman imkansız... alay edenleri karıştırıyorsunuz alay edilip aşşagılanan ateistlerdir.. ateistler allaha inanmadığından dolayı yeryüzünde her şey insandır der değer verir.... aklınıza geleni ateistlere atmanız yersiz.. ben size binlerce örnek veririm kim saygılı kim hoşgörülü kim hoşğörüsüz bu konud...yanılıyorsunuz..

trocki
17.01.2007, 15:10
guneyyy arkadasımı sonuna kadar destekliyorum...ateistler hiçbir zaman din yüzünden kimseye zarar vermemişlerdir.......din savasları anca dogmatikliği asamamıs kitlelerin,farklı görüsleri kabul edemeyenlerin işidir...

Berucavan
19.01.2007, 14:21
Noksan sıfatlardan münezzeh (uzak) olan Allah'ı,
yapmayı iyice dilediğim şeyleri yapmamakla,
bağladığım düğümleri çözmekle tanıdım.

hasanurun1
19.01.2007, 17:19
HZ.ALİ Yİ NE KADAR SEVİYORSAK ALLAHIDA ONDAN DAHA AZ SEVEMEYİZ SEVMEMELİYİZ...Gel Ey Gönül Yanlış Gitme
Gidip Cananı İncitme
Bu Yolda Acele Etme
Acelede Bin Zarar Var

BasköylüCEMILCA
20.01.2007, 21:45
herkesin hür özgür düsünceleri vardir . onlara saygi duymak lazim.bence onlari elestirmek yanlis. bana göre her insanin icinde bir ALLAH korkusu vardir , ben inanmasamda namaza , zekata ,oruca ,. ama yanlis birsey yaptigimda icimdeki ses beni uyariyor beni korku sariyor. tabiki ALLAH tan korkuyorum. dünyaya bakin herkesin taptigi ibadet ettigi birseyler var kimin yokki . illa ismi ALLAH mi olmali tanri diyoruz putlara tapanmi dersiniz hayvanlara tapanlarimi dersiniz. sonucta inandiklari bir olgu vardir , bizler demezmiyiz hizir yardimcin olsun Hz ALI sizinle olsun vs. vs .
sonuc olarak din ne olursa olsun , rengimiz ne olursa olsun , dilimiz ne olursa olsun her insanin Allaha inanci vardir . ( bunlar benim düsüncelerin canlar)

rehber
21.01.2007, 21:32
ya bana göre aslında her insanın fıtratında bir yaratıcı inancı vardır.ama kişi bunu inklar eder.dikkat edin inanmaz demiyorum inkar eder.inanmamak ile inkar etmek arasında çok fark var bana göre.ateistlerin de yaptığı içinde var olan yaratıcıyı kabul etmeme inkar etmedir.

ibo(arguvan)
22.01.2007, 08:15
bu anketi siz burada yaparsanız kim bilir diğerleri ne yapar ataist olan aleviyim demesin kökü alevi olsa bile o zaten artık alevi değildir alevi olan da zaten ateist olamaz lütfeen kaldırın bu karalayıcı anketi

Berucavan
22.01.2007, 15:34
HZ.ALİ Yİ NE KADAR SEVİYORSAK ALLAHIDA ONDAN DAHA AZ SEVEMEYİZ SEVMEMELİYİZ...Gel Ey Gönül Yanlış Gitme
Gidip Cananı İncitme
Bu Yolda Acele Etme
Acelede Bin Zarar Var

bu ikisi aynı şey değil!
Yaratanın büyüklüğü, yaratılanı gözünde küçültür.

selly
23.01.2007, 18:31
ona inanmadan yaşayamam... kusura bakmasınlar ama ona inanmayanlarıda anlamıorum. saygı da duymuyorum onlara herkes kendi bilir...

Lazoşa_62
23.01.2007, 18:45
Aslında konu başlık olarak bende doğru bulmuyorum. İnanmak veya inanmamak bu iki kelime kişilerin kendi düşünce yapısında oluşturduğu değerlerdir.

İnanmak.İnanırım,benim düşüncem ve duygusal yanım veya temelden gelen bir manevi güç.Aslında inanmam kardeşimi bile ilgilendirmez misali.

İnanmamak. İnanmam,benim düşüncem ve felsefi bakış açım,bilimsellik ve akılçılık üzerine kurdugum bir düşünce tarzı. İnanmam kardeşimi bile ilgilendirmez misali.

Yani canlar Allaha inanmak veya inanmamak toplumun ne ekonomik,ne sosyal nede kültürel anlamda belirleyici değildir.Kişinin iç dünyası ve beyin muhakemesidir.İnancın olup olmaması kişinin özel dünyası gibidir.

İster inanın ister inanmayın,ama inanıp veya inanmamanız bir başkasını ilgilerdirmemeli sanırım.Bencede bu konuyu göndemde tutmamak düşüncesiyle iyi forumlar.

erik_kiraz
25.01.2007, 12:12
ya bana göre aslında her insanın fıtratında bir yaratıcı inancı vardır.ama kişi bunu inklar eder.dikkat edin inanmaz demiyorum inkar eder.inanmamak ile inkar etmek arasında çok fark var bana göre.ateistlerin de yaptığı içinde var olan yaratıcıyı kabul etmeme inkar etmedir.
böle bir açıklama yaptığın için sağol dediklerin çok doğru allaha inanmamak biz aleviler için asla olamaz bizi yaratan mutlaka vardır :thumbup1:

sertur
25.01.2007, 13:11
aslında işin özü buradan kaynaklanıyor, Allaha inanmak veya inanmamak görünüşte asla belli olmaz, gönülde saklı, Allaha inanan bir insan hz. Yunus gibi karanlık ve fırtınalı bir gecede denizin ortasında bir balığın karnında,çaresizken, İnandığı Allahına bir dua ile kurtuluyor, yoksa bütün varlık o anda bir araya gelselerdi onu kurtaramazlardı, diyeceğim odur ki, Ben Allaha inanmakla hiç ama hiç bir şey kaybetmiyorum, bilakis en zor anımda yardım ister bir niyaz ile veyahut en sevinçli anımda bir teşekür ile Ona veriyorum kalbimi, cemlerde Yapılan ibadeti bir düşünün, kaç kez Allah lafzı zikrediliyor, BİSMİŞAH ALLAH ALLAH, der başlar, döner masiva, biliyorum ki öldüğüm andada Allahtan başka hiç bir kimse yanımda olamayacak, ben Allaha dost olursam, O da bana dost olacak, insana vefa duygusunu sevmeyi veren Allah insanı nasıl sever kimbilir,
kalbimizin atışı bile elimizde değilken bu kadar acizlik içindeyken Allahı bilmeseydim hayat kısa bir yaşandı bitti olarak korkuç bir yokoluş olurdu benim için ben Beni yaratan sonra öldürecek olan ve tekrar yaratıp bir daha ölümü bu bedene haram kılacak olan Allaha bütün hücrelerimle bütün hislerimle inanıyorum, ve Allahı çok ama çok seviyorum, yunus gibi,ve bu sevgi bana bütün varlığı sevmemi gerektiriyor, bütün ateistleri seviyorum, bütün hristiyanları, bütün yahudileri, bütün ermenileri,bütün canlıları seviyorum...
yunus diliyle,
''yaratılanı sev, yaratandan ötürü''
''istemem masivayı bana seni gerek seni Allahım'' diyorum

sonsuz
02.02.2007, 17:57
ben bir sırtlan değilim EVET ATAİSTİM

İste, der, insanoğlunun geçmiş hayati bu.
Ve baslar bize maval okumaya.
Ninniler uydurup uyutur bizi
dedelerimizin derin boşluklar içinde, uzun,
zifiri karanlık hayatından.
Gösterir bize evvel zamanı,
tek doğru, en güzel örnek, der.
Bakarsın gelecek günlerin farkı yok gecen geceden.
Senin tarih dediğin iste budur,
alnında altı bin yıllık buruşuklar
ve bir o kadar da kuşku.
Bası geçmişe bir düşe değer,
sürünür ayağı bomboş bir geleceğe,
bir deri bir kemik,
ayakta zorla durur.
Ben hiç tiksinmem ondan,
karsıma alırım onu arada bir,
anlat bakalım, derim, şu eskilerden.
Bir parça feylesofa benzer o,
bir parça sırtlana benzer,
berbat suratıyla da bir hortlağa.
Yoklar mezarını unutulmuş gecelerin,
baslar paslı, boğuk bir sesle
bir bana anlatmaya,
sirksiyle, ne olmuş ne bitmişse:
Hep yıkım üstüne yıkım,
acı üstüne acı!
Benim ayinim düşünüp yapmaktır
Benim dinim insan gibi yaşamaktır
İnanmışım: Taparım ben varlığa
Her kanat bana bir melek sesi getirir
Ne isim var peygamberle benim
Beni Hakka bir örümcek oturur
Kitabim iste yeryüzü kitabi
Bendedir iyilik, kötülük tohumu
Varırım hep böyle ta mezara dek
Yeniden dirilmek bizim nemize gerek
Taşır insanların hem aşkını, hem acısını
Bağrımdaki su deli, su ince yürek
İnsan gibi yaşamaktır buğun gerçek din
İnsan gibi yaşamak

Serkan_Devrim
02.02.2007, 18:01
ben Allah'a inanıyorum da Allah'ın bana inandığını sanmıyorum. :yamukgul:

Türkü Gözlü Kız
13.02.2007, 00:01
Bu konuyu ilk okudugumda ne yalan söyleyim: gözlerime inanamadim. Bu foruma hic yakisiyor mu sizce böyle bir soru? Bizim ibadetlerimizi ettigimiz cem evlerimizde bize Allah sevgisini ögretiyorlar her seyden önce, Allah´in ne büyük, ne ölümsüz bir varlik oldugunu anlatiyorlar. Bu konuyu tartismamiz inanin cok üzücü. Dedemiz cem sirasinda dua ederken biz ne diyerek dualarin gerceklesmesini dileriz? Tabii ki "ALLAH ALLAH" diyerek degil mi?
Bu konuda yazacaklarim bu kadar, sizleri üzdüysem cok özür dilerim. Ama ben de bu konunun bir an önce kaldirilmasini rica ediyorum.

Adam
13.02.2007, 00:14
Bu anketteki şıklar beni tatmin etmedi, zannedersem çoğumuz için tatminkar değil.
Allah'a(İslam) inanmıyorum, ama ateist değilim. Ne olucak şimdi :)
Kendi anketime yönlendiriyim :)
http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=2924

serap_kerasus
09.03.2007, 13:40
çocukluğumdan beri, annem anlattıkça inanır, babam anlattıkça inanmazdım..daha çok babamı haksız bulurdum..sonra yaş ilerleyip kemale erince, kendinde şekilleniyor bazı şeyler..aslında hala (bir güce inanıyorum ama) neye inandığımı bilmiyorum..adına tanrı dersek "tanrı bütün evrenlğin ve bütün insanlığın tanrısıdır "diyerek inanıyorum. ama herhangi bir dini benimsemiyorum.. "sevgi bizim dinimizdir, başka dine inanmayız" diyenlerdenim..

Serkan_Devrim
09.03.2007, 14:01
Allah'a inanIr mIsInIz?Allah bize inanıyor mu? :yamukgul:

serap_kerasus
09.03.2007, 14:08
zor bir soru?=)=).. bence allah inanıyor da insanlar inanmıyor birbirine.

Mesut Gündüz
09.03.2007, 14:10
Allah bize inanıyor mu? :yamukgul:

O da herkes kadar inanıyordur.

Serkan_Devrim
09.03.2007, 14:11
zor bir soru?=)=).. bence allah inanıyor da insanlar inanmıyor birbirine.desene;
her akşam üzeri bin çocuk ölür
her akşam üzeri asurda
Tanrı insanlarına üzülür
yeryüzünde yalnızlı dünya

O da herkes kadar inanıyordur.
abi insanlar kadarsa inancı bana pek inanmıyor gibi geliyor. :yamukgul: insanların Allah'ı paradır. Allah'ın bize olan inancıda para olmasın? :yamukgul:

izmirksk
09.03.2007, 14:14
Bu konuyu ilk okudugumda ne yalan söyleyim: gözlerime inanamadim. Bu foruma hic yakisiyor mu sizce böyle bir soru? Bizim ibadetlerimizi ettigimiz cem evlerimizde bize Allah sevgisini ögretiyorlar her seyden önce, Allah´in ne büyük, ne ölümsüz bir varlik oldugunu anlatiyorlar. Bu konuyu tartismamiz inanin cok üzücü. Dedemiz cem sirasinda dua ederken biz ne diyerek dualarin gerceklesmesini dileriz? Tabii ki "ALLAH ALLAH" diyerek degil mi?
Bu konuda yazacaklarim bu kadar, sizleri üzdüysem cok özür dilerim. Ama ben de bu konunun bir an önce kaldirilmasini rica ediyorum.
herkes inanacak diye bir şey yok..adı üstünde inanç...elle tutulmaz gözle görülmez..ne varlığını ne yokluğunu isbat edebilirsiniz..dileyen inanır ,dileyen inanmaz...
en kötüsü sizin yaptığınız..inanabilirsiniz ama inanmayanların inanmama hakkına tecavüz edilemez...
bu forumda herkes müslüman değil...ya da klasik tanrı anlayışında olmayabilir....
bir inanca bağlanıp herkesin öyle düşünmesini beklemek çok kötü..çünkü ,inancı yok etmek kolay değil...

seyhunbey
09.03.2007, 14:26
Mürvet kanisin, şefaat eyle,

Dünya, ahirette selamet eyle,

Kesme himmetini, inayet eyle,

Medet Allah, ya Muhammed, ya Ali

CANDAVUT
09.03.2007, 14:48
ateist Aleviler olmasaydi, burada bu konuyu tartismazdik...

kendine Aleviyim deyip ama Allah'a inanmayan..yani aydin, çagdas, ilerici, demokrat, özüne sahip çikan, türkü yürekli felan olup da Alevi kimliklerine toz kondurmayip, Allah'a inanmayan canlarimiz var..

ama bu durumu sunlulerde göremedim ben.. yani sunlu ateist, dört elle sunlu kulturune sarildigini nerede gordunuz sizzzz !! :no:

tabii ki gidip bu Ateist Alevi durumunu bi Dede'ye anlatsak tepki gösterir..
geçen sene bizim burda Cem oldu ve Dede bi ara "Alevilik sosyalizim, ateizm.. degildir" deyip kizmisti canlara..
bi arkadas da "zaten olamaz ki".. diye seslendi bana.. sen gel Cem'de bunu söyle valla ii ki Dede duymadi yoksa Cem'den atardi arkadasi da beni deee, rezil olurdukkkkkk cumle alemeeeee :bored:

bi de bisey söylemek isterim, Allah'la kulun arasina hiçkimse giremez.. kaldi ki bu davranis Alevilere hiç yakismaz!! neden diye sorarsaniz, cevap çok kolay : asirlardir sunluler bizim ve Allah aramiza girmek istediklerinden bunca katliami, zulmu, asimilasyonu yasamadik mi canlar ?..

bosuna kafanizi yormayin yaaaa, inanan inaniyorrrr, inanmayan inanmiyorrrr.
hepimiz özgürüz çok sükür, ve hepimiz Aleviyiz hamd olsun Allah'a hehe.. :lol:

saygilar!

neden aleviliği başka inanç sistemleriyle kıyaslama ihtiyacı hissediyor bazılarınız anlamadım?
size Allah'a inanıp inanmadığınız sorulmuş?, sebep olarak da kendini ateistim diye tanıtan alevilerin oranının azımsanmayacak seviyede olması gösterilmiş.
yani soru direkt bireysel ve alevi olup Allah' a inanmayanlar var mı ? varsa neden? şeklinde sorulmuş. Hal böyleyken, nedendir bilinmez, bireysel sorularda, inancınıza dair sorularda, gerekli gereksiz bir çok yerde bazılarınız, sunniliği anlatmaya (tabi kendi anladığı şekilde), alevilikle kıyaslamaya (bizde yok sunnilerde var, onlarda şöyle bizde böyle...) , sunniliğin ne kötü (?) bir inanış olduğunu anlatarak kendi inancını bir basamak daha üste taşımaya çalışıyor.
neden buna ihtiyaç duyuyorsunuz?
neden,
size direk olarak bireysel bir soruyu cevaplamınız istendiğinde
yada bir konunun alevilikteki yeri sorulduğunda
yada aleviliği ilgilendiren bir mesele konuşulduğunda
neden sunniliği olaya katma ihtiyacı hissediyorsunuz?
neden?

saygılarımla....

lion12
09.03.2007, 14:50
Ateist olupta alevi olmak bana çok mantıksızca geliyor tabi böyle düşünenlerinde fikirlerine saygı duyarım ama hem Allah Muhammed ali yolu diyip hemde ateist nasıl olunuyor biraz enteresan doğrusu...

guneyyy
09.03.2007, 14:51
Allah bize inanıyor mu? :yamukgul:

ALLAHIN Bize inanması için önce bizim ona inanmamız gerekir ::::::::::::) bence..

çünkü biz varız diye o var ihtimali daha yüksek

Mesut Gündüz
09.03.2007, 14:55
ALLAHIN Bize inanması için önce bizim ona inanmamız gerekir ::::::::::::) bence..

çünkü biz varız diye o var ihtimali daha yüksek

Bu ihtimal yüksekse inanmamız gerekir...

guneyyy
09.03.2007, 14:56
Bu ihtimal yüksekse inanmamız gerekir...

tam aksine yani bizler insanlar yaratmıştır tanrıyı :) mesut yine anlamamışsın yazdıklarımı

Mesut Gündüz
09.03.2007, 14:58
tam aksine yani bizler insanlar yaratmıştır tanrıyı :) mesut yine anlamamışsın yazdıklarımı

Bunu söyleyebiliyorsan varlığınada inanıyorsun o zaman ben hep anladım seni güney bey...

Türkü Gözlü Kız
09.03.2007, 14:59
herkes inanacak diye bir şey yok..adı üstünde inanç...elle tutulmaz gözle görülmez..ne varlığını ne yokluğunu isbat edebilirsiniz..dileyen inanır ,dileyen inanmaz...
en kötüsü sizin yaptığınız..inanabilirsiniz ama inanmayanların inanmama hakkına tecavüz edilemez...
bu forumda herkes müslüman değil...ya da klasik tanrı anlayışında olmayabilir....
bir inanca bağlanıp herkesin öyle düşünmesini beklemek çok kötü..çünkü ,inancı yok etmek kolay değil...

Herkesin görüsüne saygim var tabii, yanliz bunu bu foruma tasimak bence yanlis. Ayrimcilik yapildigini düsünebilir canlar. Allah´in Alevilikle ne ilgisi var?
Alevi olan herkes ona inanmak zorunda degil, sünni olanlar da ona inanmak zorunda degil. Ben zaten inanmaniz icin sizi zorlamiyorum, buna hakkim da yok zaten. Yanliz Allah´a inananlari da kirmamaniz icin rica ediyorum, o üyzden tekrar bu konunun kaldirilmasini öneriyorum.

Kimseyi üzmek istemedim ben, üzdügüm canlardan özür dilerim, yanlis ifade etmis olabilirim kendimi ilk mesajimda, ama bunu umarim bu mesajimda telafi etmeyi basarmisimdir.

Saygilarimi sunuyorum...

Cemoli12
09.03.2007, 15:17
(ben inanırım) mutlaka bu muhteşem döngüyü yaratan ve yaşatan biri vardır oda allahüteala dır.

deniz olmak
09.03.2007, 15:18
birdaha görüldüki allaha inanıp inanmama konusu çok hassas...
yani din insanlar için saydam bir konu.
allaha inanan insanlar için ateistlik lanet bir durum yani inanan insanlar ateistleri isyancı olarak düşünüyorlar...

kendi görüşürüm insanlar allahı yaratmıştır.ve sığınma ihtiyacı hissetmişlerdir.yalnız olma korkusu sanırım

saygılar

yahnikapanlı
09.03.2007, 15:22

Öncelikle çok hassas bir konudayız...Sözlerim yanlış anlaşılmaz inşallah lütfen sözlerimi yanlış anlamayın...

izmirksk sanırım aynı semtte oturuyoruz her neyse

İzmirksk'ye katılıyorum ancak "Alevi olan bir insan Allah'a inanır Eğer Alevi olduğunu savunuyorsa..."

Bence zor günlerimizde bir şeyi ararız yanlızlığımızda çare umarız işte Allah böyle bir şeydir...Sadece böyle bir şey değil yani anlatamıyorum içimde olanları...

Ama son sözüm şudur...
"Alevi olan insan Gerçek Alevi ise Allah'a inanır"

Türkü Gözlü Kız
09.03.2007, 15:36

Can nasil tecavüz etmisim hakkiniza? Anlayamadim. Ben görüsümü bildirdim, tipki Sizler gibi, benimki haklara tecavüz ise kendi yaptiginizi nasil görüyorsun sorabilir miyim can? Allah´a inanmak zorunda degilsin, ama inananlari da böyle haklara tecavüz etmekle suclayamazsin.

Saygilar...

buğra
09.03.2007, 15:44
ben edebiyat okuyrm edebiyatımzda Allaha inanmayan bir sürü yazar çizer var.ve biz bu kişileri hala hayranlıkla okuyrz.inançsız da olsa bir insan çevresine zarar vermyrsa sorun yok demektr.Allah herkese akıl vermş özgür bırakmış.isteyen inanır istyen inanmaz.bunu fazla kurcalamaya gerek yok bence.

Berucavan
09.03.2007, 15:58
Noksan sıfatlardan münezzeh (uzak) olan Allah'ı,
yapmayı iyice dilediğim şeyleri yapmamakla,
bağladığım düğümleri çözmekle tanıdım.

inanç çok ayrı bir duygu canlar; herkes bir şekilde birşeylere inanmakta;
ben allah'ım var olduğuna sonuna kadar inanıyorum.

can&cansu
09.03.2007, 16:08
gelin canlar bir olalım
münkire kılıç çalalım
mazlumun öcün alalım tevekkeltü taallah

arkadas_62
09.03.2007, 16:36
Bu Konuyu Buradan Kaldirmani İstİyorum
BÖyle Bİr Sorusorulrulamaz Her Alevİ (allah) İnanir Ve BÖyle Alevİ Olunur Alevİ Olupta (allah)İnanmiyan Alevİ Olmaz Ateİst Olur
Şahan kardeş neden kalksinki daha bu gün forumun chat kanalında bayan bir arkadaşla tartişdim bana diyorki ben ateistim ve aleviyim böyle bir saçmalık olabilirmi sence bence olamaz kendisine dedimki madem ateist sin alevilikle neyin bagdaşiyor ate olan inançsız olandır kaderini kendisi belirler kendi için insanlar için var olduguna inanır peki h.z ali allahın halifesi ve ben ona inaniyorum diyorsan aleviyim diyorsan
bu nasıl ateistlik birde 33 yaşinda bu bayan böyle cahillik olmaz arkadaşlar bakın tekrar tekrar söylüyorum alevi ateist alevi hırıstıyan alevi safi diye bir kuram söz konusu olamaz ama her neden se bunu kabullenmeyen arkadaşlar var aramızda forumdan kırmızı kart yemişim saygı deger forum yöneticileri ben gerçekleri söledigim için beni böyle kesmeye çalişiyosanız yazıklar olsun size ben bir provakatör degilim amacım forumda huzursuzlukta çıkarmak degil ama gel görki benim konuşmalarım inneleyici oluyor yönetime foruma idarece arkadaşlara saygım var ama lütfen huyunuza gideneler itibar puanı vereceginize gerçegi lanse eden arkadaşlarada tolerans taniyin ricam olur...

atmali1982
09.03.2007, 18:59
ya arkadaşlar saşkınlık içindeyim valla... ne kadar tuhaf düşüncelere sahibiz... ne demektir ya allahla aram iyi degil... abinizle amcanızla mı karıştırıyosunuz arkadaşlar lütfen ya... yaratandan bahsediyoruz...

aleviliği savunuyoruz burada bize öğretilen ehli beyt sevip saymamız degilmiydi... ehli beyt neye inanırdı... Şimdi nasıl oluyor da yaratan hakkında böle tiye alır gibi konuşuyoruz anlayamıyorum....

"De ki: "O Allah tektir. Allah Samed'dir. Dogurmamistir ve dogurulmamistir. Hiç bir sey O'nun dengi degildir." (Ihlas, 112/1 - 4)

bence en güzel cevabı sen vermişsin can arkadaşlar galiba konun farkında deiller de gelişi güzel konuşlar

devrim69
09.03.2007, 19:13
Bu Konuyu Buradan Kaldirmani İstİyorum
BÖyle Bİr Sorusorulrulamaz Her Alevİ (allah) İnanir Ve BÖyle Alevİ Olunur Alevİ Olupta (allah)İnanmiyan Alevİ Olmaz Ateİst Olur
Şahan kardeş neden kalksinki daha bu gün forumun chat kanalında bayan bir arkadaşla tartişdim bana diyorki ben ateistim ve aleviyim böyle bir saçmalık olabilirmi sence bence olamaz kendisine dedimki madem ateist sin alevilikle neyin bagdaşiyor ate olan inançsız olandır kaderini kendisi belirler kendi için insanlar için var olduguna inanır peki h.z ali allahın halifesi ve ben ona inaniyorum diyorsan aleviyim diyorsan
bu nasıl ateistlik birde 33 yaşinda bu bayan böyle cahillik olmaz arkadaşlar bakın tekrar tekrar söylüyorum alevi ateist alevi hırıstıyan alevi safi diye bir kuram söz konusu olamaz ama her neden se bunu kabullenmeyen arkadaşlar var aramızda forumdan kırmızı kart yemişim saygı deger forum yöneticileri ben gerçekleri söledigim için beni böyle kesmeye çalişiyosanız yazıklar olsun size ben bir provakatör degilim amacım forumda huzursuzlukta çıkarmak degil ama gel görki benim konuşmalarım inneleyici oluyor yönetime foruma idarece arkadaşlara saygım var ama lütfen huyunuza gideneler itibar puanı vereceginize gerçegi lanse eden arkadaşlarada tolerans taniyin ricam olur...

Bende inanmıyorum dinlere ama aleviyim.Benim alevi olup olamıyacağıma kim karar verebilirki.Sen aleviliği farklı algılarsın ben farklı algılarım.Ayrıca inanlarada inançlarından dolayı herhangi bir dayatma ve saygısızlığımız olmamıştır.Bu arada forum yöneticileri gayet objektifler.

çavuşoğlu
09.03.2007, 19:29
hem aleviyim hemde allaha iananmıyorumm dıyen biri gitsin aleviik nedir önce onu öğrensin sonraa ne olduğunu bulsun
lanet olsun bölelerine
biz ali nin evinden olanızz ki o ; ali allah resulu muhammedin damadı , amcaoğlu vee din ile diğer hususlar da en güvendiği, islam ehli, allah katında en çok sevilen insanlart dan biri dir.bunu böle bilip bu alevilik site sinden adlarını silsinler bari bizim adımızz karalanmasınn !!!!!!!!!! tüm canlara selamlarımla allahtan korkalım canlar!....

çavuşoğlu
09.03.2007, 19:32
kardeşşşşşşşşşşşşşşşşşş din algılama işi değil hesap işi,vicdan işidir .sen algılama olarak kabul ediyorsan git ve kendine göre bi din yapppppp haşa tövbe!

hasret_eylul
09.03.2007, 19:34
kardeşşşşşşşşşşşşşşşşşş din algılama işi değil hesap işi,vicdan işidir .sen algılama olarak kabul ediyorsan git ve kendine göre bi din yapppppp haşa tövbe!

ve Aleviyim diyorsun öylemi....yazıkkk.....

devrim69
09.03.2007, 19:35

Sen aleviliği din olarakmı görüyosun? Üstelik sen bana lanetde edemezsin saygılı ol biraz. Benim aklımda var fikrimde sen inançlarını bana dayatamazsın.Seviyeni lütfen koru

devrim69
09.03.2007, 19:38

Unutmadan şunuda ekliyeyim benimle böyle mahalle ağzı ile konuşamazsın sen.Kardeş falan diyorsun ya olsa olsa sen benim kardeşim ancak olabilirsin ben 38 yaşındayım çünkü:blush:

Nesimi
09.03.2007, 19:40

Burası kahvehane değil. Üslubuna dikkat et Aleviye yakışır tarzda davran.!

sipahioglu
09.03.2007, 19:55
vallaha bu anket bana tuaf geldi nedenide diyorsunki bazi aleviler allaha inanmiyor ben sunnuyum herkese ve her inanca saygim sonsuzdur ama bildigim her inanc allaha inanir yanliz ateisler inanmaz onlarin hic bir inanci yoktur

Güzyeli
09.03.2007, 20:41
allaha inanırmısın soru bu
inanmak nedir? tdk nın sözlüğüne bakmadım ama bana göre inanmak:akıl ve mantığın eşliğinde buna hayel gücünüde katarak sunulanı kabul etmek yada etmemektir.biri bana allah var diyor yani bana bişey sunuyor
ben onu kabul ediyorsam yani bana sunulanı alıyorsam aklıma ve mantığıma yatıyorsa allah vardır derim.mesale bu forumda yaklaşık bir ay önce saddam yaşıyor denildi.hemen düşündünüz mantıklı olabilirmi bu benim aklıma yatıyormu
diye ve çoğumuzun aklına yatmadığı için inanmadık.pek msj yazanda olmadı.

buyüzden allah vardır sözü bana biraz mantıksız geliyor.gerçektende bunu çok düşündüm bi çıkış bulamadım.bazıları sıfatlarından bahsediyor.onun sistemli ve iyi düşünülmüş uydurma olmadığının kanıtı varmı.

kısa keseyim bana soracak olursanız,ben allaha inanmıyorum.bazıları diyecek nasıl alevisin peki sunni sunni olduğu içinmi allaha inanıyor, hayır sunulanı kabul ettiği için kendisine mantıklı geldiği için hayel edebildiği için(allahı nasıl hayel ediyorsa onu bilemem) allaha inanmayan biçok sunni arkadaşım var.

murat doğan
09.03.2007, 21:10
ya arkadaşlar saşkınlık içindeyim valla... ne kadar tuhaf düşüncelere sahibiz... ne demektir ya allahla aram iyi degil... abinizle amcanızla mı karıştırıyosunuz arkadaşlar lütfen ya... yaratandan bahsediyoruz...

aleviliği savunuyoruz burada bize öğretilen ehli beyt sevip saymamız degilmiydi... ehli beyt neye inanırdı... Şimdi nasıl oluyor da yaratan hakkında böle tiye alır gibi konuşuyoruz anlayamıyorum....

"De ki: "O Allah tektir. Allah Samed'dir. Dogurmamistir ve dogurulmamistir. Hiç bir sey O'nun dengi degildir." (Ihlas, 112/1 - 4)

ağzına sağlık arkadaşım.ben konuyu okurken aklımdan geçenleri yazmışsın.bu konu başka bi konuda farklı açılmıştı "ateist olan biri alevi olabilirmi diye " .konuyu yazan arkadaşın dediği gibi bu arkadaşlardan çok var.özellikle aramızda.

insanlar kardeş
09.03.2007, 21:19
Allah inancım var tabiki... Allaha inanmayan insanın Hz.Ali yi ve Aleviliği savunması ne denli gerçekçi bunu düşünmüşümdür hep...
Kardeşim yanlış düşünmüş olamazmısınız?
saygılarımla....

NiSAN_Rojda
09.03.2007, 21:37
benim de inancım var Allah a..hem arkadaşların dedği gibi Allah a inancı olmayan Hz. Ali ye de inancı olmaz bence ..peki bazı aleviler Allaha inanıyor ama cennet cehenneme inanmıyor buna ne diyeceksiniz arkadaşlar...

alevi dergahı
09.03.2007, 21:52
bir aşk hikayesi kitabında bir söz çok dikkatimi çekmişti.bir allah olsaydı eğer seni benden alırmıydı diye.allaha inanmamanın bir çok nedeni olabilir.bazen herşey olumsuz gider hayatta ve bir allah olsaydı eğer bunları bana yaşatmazdı dediğimiz anlar olmuyor mu hiç.ateist değilim alevi olduğum içinde değil ama allaha olan inancım kalmadı,yoktu hepten yokoldu.

Lazoşa_62
09.03.2007, 22:23
Selam canlar. Aslında bu konuyu açan Özgür TAylan kardeşime sormak isterim.Böyle bir konuyu açmanın nedeni nedir.
2.cisi Allaha inanıp inanmamak insanların inancı bundan amacı nedir.
3.cüsü Burda aleviligi sadece inanç amaçlımı ön plana çıkarmaya çalışıyor
4.cüsü benim için çok önemli insanların birşeye inanıp inanmaması Özgür Taylan kardeşimi neden bu kadar ilgilendiriyor.

Canlar böyle bir konu açılmış.İnanıyorum veya inanmıyorum.Bunun ne alevilikle nede suni olmakla bir ilgisi var.Sizlerde kendinizi birilerine kabullendirmek sorunda değilsiniz. Beni ne ilgilendirirki sizler inanıyormusunuz veya inanmıyorsunuz.Beni ne ilgilendirir veya bir başkasını ne ilgilendirir. Yoksa aranızda Cennet veya cehenemde arsa satanmı var pirim yapmayamı çalışıyorsunuz. Ayrıca mademki tartışıyorsunuz bari Bireysel fikirlerinizi ortaya koyun .İnancınızı ne fikir nede mezhebe dayalı olarak yapmayın.

mustyy
11.03.2007, 23:12
ben Allaha her zamn inanırım inanmaktada devam ediyorum ama bu kişisel bii mesele herkesin kendine kalmış bişey o yüzden bişey demiyorum inanmayanlarada sözüm yok çünkü herkesin kendine kalmış.....

Özgür-Taylan
12.03.2007, 00:05
Selam canlar. Aslında bu konuyu açan Özgür TAylan kardeşime sormak isterim.Böyle bir konuyu açmanın nedeni nedir.
2.cisi Allaha inanıp inanmamak insanların inancı bundan amacı nedir.
3.cüsü Burda aleviligi sadece inanç amaçlımı ön plana çıkarmaya çalışıyor
4.cüsü benim için çok önemli insanların birşeye inanıp inanmaması Özgür Taylan kardeşimi neden bu kadar ilgilendiriyor.

Canlar böyle bir konu açılmış.İnanıyorum veya inanmıyorum.Bunun ne alevilikle nede suni olmakla bir ilgisi var.Sizlerde kendinizi birilerine kabullendirmek sorunda değilsiniz. Beni ne ilgilendirirki sizler inanıyormusunuz veya inanmıyorsunuz.Beni ne ilgilendirir veya bir başkasını ne ilgilendirir. Yoksa aranızda Cennet veya cehenemde arsa satanmı var pirim yapmayamı çalışıyorsunuz. Ayrıca mademki tartışıyorsunuz bari Bireysel fikirlerinizi ortaya koyun .İnancınızı ne fikir nede mezhebe dayalı olarak yapmayın.

Alevilerin bir kismi ateist diyor kendine, ve ayni zamanda Alevi kimliklerine sahip çikiyorlar.. benim amacim kimseyi yargilamak degil, herkez inanir inanmaz beni ilgilendirmez, beni yanlis anladin galiba.. çevremde çok var ateist Alevi canlari ve bunu ankette de gorebiliriz.... Allah inanci Alevilikte vardir ama Alevilige toz kondurmamak ile ateist olunuyormus.. anket sonucuna bakarsan :innocent:

saygilarrr sevgilerrr

doctorctf
12.03.2007, 01:21
bence Allah denen kavram farklı bir sistemde işliyor.yani denge olayı var.allah,melek,şeytan,cin gibi kavramlar bu dengenin soyutlaştırılmış ve somutlaştırılmış halidir.artı ve eksi kavramları her olaya hakim.ikisini bir araya getirirsek sıfır eder.yani hiçbirşey yoktur.ama birbirinden ayırırsak herşey ortaya çıkar.göreceksiniz bu Allah kavramı bilim ilerledikçe geçerliliğini yavaş yavaş yitirecektir.ama dinde reform adı altında bazı şeyler yapılırsa uzun bir süre yine insanların ihtiyaçlarına cevap verebilir.bunları kime söylesem çok şiddetli tepkiler alıyorum.çünkü korku ve alışkanlık;insanları esir almış.psikiyatri de obsesyon diye bir hastalık var.bilenler bilir.mesela bir insan günde 30-40 defa elini sabunlar.kendisi de yaptığının saçma olduğunu bilir ama o ritüelden vazgeçerse kötü bişeyler olacağını düşünür ve kendini bunu yapmaktan alıkoyamaz.şu anda insanların içinde olduğu aşama henüz bu değil.ama zamanla bazı şeyler ortaya çıktıkça önce obsesif kişilik içinde olduklarını farkedecekler;sonra da bunu terkettikleri zaman hiçbir şey olmayacağını anlayacaklar.umarım bu süreç fazla uzun olmaz.

Yazgar
12.03.2007, 03:39
Allah a inanmayan Alevi degildir,kafirdir.

reel_el
12.03.2007, 09:31

:lol:

devrim69
12.03.2007, 16:58

Çok korktum:)

Zahir
12.03.2007, 17:04
Çok korktum:)

Korkunun ecele faydası yok :p

Zahir
12.03.2007, 17:12

Oldukça iddalı bir söz bakalım Aleviler ne diyecek bu konuda. Aslında sürekli yaptığımız kısır döngö tartışmaların bir benzeri. Ama bu söz o tartışmalarımızdan biraz farklı. Neden mi?

Çünkü ilk önce Kafir kelimesini idrak etmemiz lazım. Herkesin anlayacağı dilde hakkı örten demek. Yani kafir gerçeği bildiği halde inkar eden demek. Yada Allahı bildiği halde inkar eden demek gibi.

devrim69
12.03.2007, 17:42
Korkunun ecele faydası yok :p

Ne yapsakki zahir kardeş şimdi dahada korktum bak:D

ernic 45
12.03.2007, 17:54
allaha inanmayan alevi olamaz ya allah ya muhamed ya ya ali bu soru konular mantiksiz bosa yani birseyden kork allahi olmayandan selam erenlere bosa kafayi yormayin

devrim69
12.03.2007, 18:00
allaha inanmayan alevi olamaz ya allah ya muhamed ya ya ali bu soru konular mantiksiz bosa yani birseyden kork allahi olmayandan selam erenlere bosa kafayi yormayin

Ben aleviyim diyorum ve senin gibi algılamıyorum aleviliği ne olucak şimdi

maymay
12.03.2007, 18:03
Ben allaha Haci Bektas gibi inanirim :D Inanirim, ama korkmam, korkmaya nedenim yok çünkü.

izmirksk
12.03.2007, 18:32
yazılanları okudumda çok üzüldüm..gerçektende üzüldüm..ve bir kez daha anladım ki..
ALEVİ TOPLUMUNUN, ALLAH TAN ÖNCE MANTIĞA İHTİYACI VAR..daha getirilen eleştirinin kalitesini bile anlamayan arkadaşlar varbu bir anket..dileyen inanıyorum der,dileyen inanmıyorum der..inanmayanların bunu açıklama hakkına tecavüz edercesine anketin kapatılma isteğine karşı çıktım o kadar...
ben herkesi tek başıma eğitimem ki...lütfen arkadaşlar ,yazılanları okuma kapasitenizi geliştirin..kendim için istemiyorum,sizlerin geleceği için...anlaşılıyor ki,alevilerin(bazılarının) Allah tan önce çok ciddi mantığa ihtiyacı var...

serçeşme
12.03.2007, 18:42

sen nereden vardın bu kanıya.ne demek allaha inanmayan alevi olamaz.bana göre de eline ,diline,beline sahip olmayan ve insanı insangibi göremeyen körler alevi olamaz

KızılBant
12.03.2007, 18:46

Allah kavramını ele almak lazım. Allah dediğin yukarda hurilerle keyif yapan sıkıldığı için cennet cehennem yaratan bir padişah mıdır yoksa Alevilikde inanıldğı gibi insanın ta kendisimidir insana güç veren enerjimidir. Bunun yanıtını görmek kur'an kitabına biraz göz atıp asın kesin yakın yıkın diyen zihniyeti görmekle olur. Alevilikte insan kutsalken cana değer verilirken, islam önüne geleni kesme yakma anlayışındadır. Asıl kafirler kimdir belli. Din adına adam öldüren kafirdir.

heykeltraş
12.03.2007, 18:51
sevgili site sakinleri şunu bilmenizde yarar var öncelikle.
kimin neye inandığının ne önemi var.yüzlerce yıl din savaşları adı altında (anlamsızca)milyonlarca insanlar katledildi.peki sorarım size bu nasıl inanış bu nasıl insanlık.sonrada çıkıp din çığırtkanlığı yapıyor bazı kendini bilmezler.sözüm ona dini savunuyorlar dine katkıda bulunuyorlar.
son olarak sorduğunuz soruya gelince öyle bir varlığa inanmıyorum.hepinize kardeşçe yaşanası bir dünya diliyorum.

heykeltraş
12.03.2007, 18:54
gazi olaylarının 12.yıldönümünde tüm canları bir olmaya uyanık ve ayakta olmaya çağırıyorum gidenlerin ardından yas tutmayalım ama böyle bir olaya da asla ve asla fırsat vermeyelim

KAHROLSUN FAŞİZM

KAHROLSUN KONTRGERİLLA

Şoreş
12.03.2007, 18:55

Söyle Allah'a, binlerce aç insan, savaşlar, kıyımlar.. Köyleri yakılan insanlar, yurtlarından edilenler, dili yasaklanan İnsanlar var.. Gelsinde kurtarsın..

Ama böyle birşeyi yapamaz..
Ben kötü biriysem eğer, beni ben cezalandıracak, Allah değil..

Onun kulu felan değilim ben.. Sizlerin İnsanlara kafir damgası vuran Allah'ınıza zerre kadar inancım yok...

Şeytan bile Allahtan daha adildir..

Birde Hak vardır.. Bu başkadır ama.. Sadece bir güçtür. Benim içimdedir, bana ne yapmam gerektiğini söyler..

Ama asla beni kafir damgasıyla korkutmaz ve benim, tüm insanların sözde kaderinide o yazmadı..

sadakat777
12.03.2007, 19:21
Eşhedü en lâ ilâhe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abduhû ve rasûlühü

Allah’tan başka ilah olmadığına ve Muhammed’in O’nun kulu ve elçisi olduğuna şahitlik ederim

Hz MUHAMMET MUSTAFA S.A. SELAT VE SELAMLAR OLSUN

sadakat777
12.03.2007, 19:23
Söyle Allah'a, binlerce aç insan, savaşlar, kıyımlar.. Köyleri yakılan insanlar, yurtlarından edilenler, dili yasaklanan İnsanlar var.. Gelsinde kurtarsın..

Onun kulu felan değilim ben.. Sizlerin İnsanlara kafir damgası vuran Allah'ınıza zerre kadar inancım yok...

Birde Hak vardır.. Bu başkadır ama.. Sadece bir güçtür. Benim içimdedir, bana ne yapmam gerektiğini söyler..

Ama asla beni kafir damgasıyla korkutmaz ve benim, tüm insanların sözde kaderinide o yazmadı..

ALLAH SINAV DÜNYASINI SORGULAYANLARI AFFETSİN.....

ALLAH DÜŞÜNMEYİ FARZKILIPDA DÜŞENMEYENLERİDE AFFETSİN......

özkanbeydilli
12.03.2007, 19:53
madem biz müslümanız alevilik ise islamın ta kendisi diyoruz. ne demek bu anket tabiki Allaha inanıyoruz bu dünya bir sınav dünyasıdır. inanmayabilirsiniz herkesin inancına saygım sonsuz aleviyim ama ateistim bu ne kadar saçma ya aleviliği bilmiyoruz yada ateistliği. kader önceden yazılmış yazı değildir,bizim hayatımız kader diyip ağlayamayız kaderimiz bizim elimizde yüce Allah bizim nasıl yaşayacağımızı biliyodur zaten saçma olan kaderimiz yazılmış biz ona göre yaşıyoruz diye geçinenlerimiz

Şoreş
12.03.2007, 20:04

Öncelikle büyük harfle yazmak yasaktır bu 1.
İkinciside bana yönelik neden yazıyorsun ki ?
Ben Hakka inanıyorum ama İslam Allah dayatmasını şiddetle reddediyorum..

Çünkü Aleviyim, Alevilikte Hak sevgisi var, Kul Hakkı yememe var, kulluk yoktur.

Aleviliğe göre Allah İnsanların kaderiniz yazmamış ve İnsanları bu dünyaya Adem ve Havvanın hatası yüzünden sorumlu göndermemiştir..İslam ise zıttını savunur.

doctorctf
12.03.2007, 20:06

madem allah bize akıl vermiş elbette sorgulayacağız.şimdi hem akıl veriyor hemde aklımızı kullandık diye bizi kötü sayıyor.sen şimdi inandığın allah ı tutarsızlıkla suçlamış oluyorsun.günahın çok büyük:lol:
valla arkadaşım düşününce neyin doğru olduğunu anlayabiliyor insan.tabularından ve alışkanlıklarından kurtul ve özgürce düşünmeye çalış.eminim sende neyin doğru olduğunu anlayacaksın...

sadakat777
12.03.2007, 20:08
kader
alın yazımız allah herşeyi alnımıza yazmıştır yani allah herşeyi önceden bilir aldığın nefesi verdiğin soluğu
özgür irade insanın hiç bir şeye bağlanmadan düşünüp bir oluşu bir eylemi herhangi bir şeyi özgürce yapma fiili
aslında çelişiyo gibi görüne bilir ama aslında hiçde öyle değil aslında birbirini tamamlıyor
allah herşeyi bilir ama. biz allah herşeyi biliyor diye yapmayız bunu kendimiz özgür irademizle istediğimiz için yaparız. allah sadece bildiği içinde alnımıza yazar
diyelimki biz bir kaza yapacaz biz o kazayı allah alnımıza yazdığı için yapmayız biz onu kendi özgür irademizle yaparız allahda bunu yapacağımızı bildiği için alnımıza yani kaderimize yazar ........

allah yar ve yardımcınız olsun

sadakat777
12.03.2007, 20:14
madem allah bize akıl vermiş elbette sorgulayacağız.şimdi hem akıl veriyor hemde aklımızı kullandık diye bizi kötü sayıyor.sen şimdi inandığın allah ı tutarsızlıkla suçlamış oluyorsun.günahın çok büyük:lol:
valla arkadaşım düşününce neyin doğru olduğunu anlayabiliyor insan.tabularından ve alışkanlıklarından kurtul ve özgürce düşünmeye çalış.eminim sende neyin doğru olduğunu anlayacaksın...

arkadaş yazdığım şeyleri çarpıtma bir kere islamiyette insan kötü düşündü diye insana günah yazılmaz
ama tam aksine insan iyi bir şey düşündüğü zaman sevap yazlır
senin özgür düşünce dediğin cehennem çukuruna gireceğime senin şu anda beni sandığın cahil olmayı isterim

allah yar ve yardımcın olsun

doctorctf
12.03.2007, 20:24
arkadaş yazdığım şeyleri çarpıtma bir kere islamiyette insan kötü düşündü diye insana günah yazılmaz
ama tam aksine insan iyi bir şey düşündüğü zaman sevap yazlır
senin özgür düşünce dediğin cehennem çukuruna gireceğime senin şu anda beni sandığın cahil olmayı isterim

allah yar ve yardımcın olsun

özgür düşünmek neden cehennem çukuru olsun.allah sana niye akıl vermiş.korkmak için mi??tek düşünceniz zaten cehennem.insanların hiçbir önemi yok sizin için.

sadakat777
12.03.2007, 20:30
şu an tam emin oldum
ya sen yazdıklarımı yanlış okuyorsun yada yazdığım şeyleri çarpıtmakta üstüne yok
ben özgür düşünceye karşı değilim allaha çok şükür ki hiç bir şeyden korkmam çünki islamiyet korkulacak bir din değil tam aksine islamiyeti sevmek lazım ona aşık olmak lazım özellikle
ALLAHA ve resulu olan hz. Muhammet Mustafa s.a. bunlara aşık olmak lazım ALLAHIN yarrattığı yolda HZ Muhammedin Musatafa s.a göteriği yolda ölmek lazım
inşallah anlamışsındır ne demek istediğimi.

doctorctf
12.03.2007, 20:38
şu an tam emin oldum
ya sen yazdıklarımı yanlış okuyorsun yada yazdığım şeyleri çarpıtmakta üstüne yok
ben özgür düşünceye karşı değilim allaha çok şükür ki hiç bir şeyden korkmam çünki islamiyet korkulacak bir din değil tam aksine islamiyeti sevmek lazım ona aşık olmak lazım özellikle
ALLAHA ve resulu olan hz. Muhammet Mustafa s.a. bunlara aşık olmak lazım ALLAHIN yarrattığı yolda HZ Muhammedin Musatafa s.a göteriği yolda ölmek lazım

niye laflarını çarpıttığımı düşünüyorsun ki:)
islamiyeti sevmek demişsin ama şu anda islamiyet adı altında yaşanılan çirkinlikleri gördükçe ne kadar sevebiliriz bir düşün artık

sadakat777
12.03.2007, 20:42
arkadaşım kendin söylüyorsun islamiyet adı altında yapılan şeyler
sen demekki bunları gerçek sanıyorsun ki islamiyete karşı bir tavır takınıyorsun
her millette kötü insanlar var alevilerde de hanifilerde de kötü insan olmayan bir topluluk zaten düşünülemez sence bu toplulukların içinden bir kaç insan çıkıp kötü işlerde bullundukları zaman sence bu o toplumun suçumu ?_?_?_?

maymay
12.03.2007, 21:11

Burda çok haklisin. Bir söz geldi aklima : "Dünyayi allah yaratmis, ama seytan döndürüyor"

Hem biz kötüysek, gidip cehenemde yanariz, aklima bir söz daha geldi, "Ben melamet hirkasini" adli türküde söyle bir geçis var :
"Ben doldur ben içerim, günah benim, ki me ne, haydar haydar, günah benim kime ne?"

Hiç kimse Allahin var oldugunu veya var olamdigini bile kanitliyamaz, o yüzden önce insanlik, sonra gerisi.

gurbet1971
12.03.2007, 21:15

COK ARADIM ÖZLEDIM
YERI GÖGÜ ARADIM
BULDUM INSAN ICINDE

Herseyden önce inanclar yargilanmaz kim neye inanirsa inansin senin hüküm vermen yanlis.Dogrularini kendi bulmaya calismayip da onlari baskalarindan, disardan bekleyen kisi, duyduklarina inanan, birde kendi usunun, ne denli enez olursa olsun kendi usunun incelemesinden gecirmeksizin inanan kisi her seye kana bilecegini göstermis olur.
Inanmak degildir gerekli olan, inanmak degildir güzel olan , gerekli olan dogruyu bulup icinize sindirip ona inanmaktir . Güzellik bizi dogruya baglayan duyguda degil dogrunun kendisindedir.

CANDAVUT
12.03.2007, 21:31
bence Allah denen kavram farklı bir sistemde işliyor.yani denge olayı var.allah,melek,şeytan,cin gibi kavramlar bu dengenin soyutlaştırılmış ve somutlaştırılmış halidir.artı ve eksi kavramları her olaya hakim.ikisini bir araya getirirsek sıfır eder.yani hiçbirşey yoktur.ama birbirinden ayırırsak herşey ortaya çıkar.göreceksiniz bu Allah kavramı bilim ilerledikçe geçerliliğini yavaş yavaş yitirecektir.ama dinde reform adı altında bazı şeyler yapılırsa uzun bir süre yine insanların ihtiyaçlarına cevap verebilir.bunları kime söylesem çok şiddetli tepkiler alıyorum.çünkü korku ve alışkanlık;insanları esir almış.psikiyatri de obsesyon diye bir hastalık var.bilenler bilir.mesela bir insan günde 30-40 defa elini sabunlar.kendisi de yaptığının saçma olduğunu bilir ama o ritüelden vazgeçerse kötü bişeyler olacağını düşünür ve kendini bunu yapmaktan alıkoyamaz.şu anda insanların içinde olduğu aşama henüz bu değil.ama zamanla bazı şeyler ortaya çıktıkça önce obsesif kişilik içinde olduklarını farkedecekler;sonra da bunu terkettikleri zaman hiçbir şey olmayacağını anlayacaklar.umarım bu süreç fazla uzun olmaz.

bilim insanlarının arasından, gözlerinin önünde binlere delil varken halen bir yaratıcı olduğuna inanmamaları, ve bilimi yaratıcının olmadığını ispatlama aracı olarak kullanmaya çalışmaları hep düşündürmüştür beni.

kurana uydurma deniliyor. filozof ya da düşünür deniliyor Allah'ın elçilerine.
sözde bu elçiler, toplumun kötü gidişatından rahatsız olup ne yapsak da bnları düzene soksak demişler. (nedense hepsi aynı şeylerden bahsetmiş, aralarında bağ olmayanlar da) ve din adı altında bir kurallar bütünü geliştirmişler. ve ....

anlatmaya değmez bir sürü "ispat diye sunulan, cahilleri kolayca kandıran türden hikayeler" dediğim safsafatdan öteye gitmeyen anlatımlar.(bana göre)

kurana uydurma deniyor, ama gelin görün ki kuran bu gün bile insanlığın ihtiyaçları için ana kaynak olma özelliğini koruyor.
kurana uydurma deniyor, her geçen gün kuran ayetlerinden yola çıkılırak keşfedilen bilimsel bulgular var ya da bilimsel keşifler, daha önce tam anlaşılamamış ayetleri açıklıyor, meal misali. bunun yüzlerce örneği var, konu dışına çıkmamak için burada kesiyorum.

doctorctf
12.03.2007, 21:54
bilim insanlarının arasından, gözlerinin önünde binlere delil varken halen bir yaratıcı olduğuna inanmamaları, ve bilimi yaratıcının olmadığını ispatlama aracı olarak kullanmaya çalışmaları hep düşündürmüştür beni.

kurana uydurma deniliyor. filozof ya da düşünür deniliyor Allah'ın elçilerine.
sözde bu elçiler, toplumun kötü gidişatından rahatsız olup ne yapsak da bnları düzene soksak demişler. (nedense hepsi aynı şeylerden bahsetmiş, aralarında bağ olmayanlar da) ve din adı altında bir kurallar bütünü geliştirmişler. ve ....

anlatmaya değmez bir sürü "ispat diye sunulan, cahilleri kolayca kandıran türden hikayeler" dediğim safsafatdan öteye gitmeyen anlatımlar.(bana göre)

kurana uydurma deniyor, ama gelin görün ki kuran bu gün bile insanlığın ihtiyaçları için ana kaynak olma özelliğini koruyor.
kurana uydurma deniyor, her geçen gün kuran ayetlerinden yola çıkılırak keşfedilen bilimsel bulgular var ya da bilimsel keşifler, daha önce tam anlaşılamamış ayetleri açıklıyor, meal misali. bunun yüzlerce örneği var, konu dışına çıkmamak için burada kesiyorum.

bilim,tanrı inancını dışlamak için ortaya çıkmış birşey değildir.kuran dan esinlenerek ortaya çıkmış hiçbir buluş yoktur.islamiyeti savunan bir insanın başka dinlerin de doğruluğunu kabul etmesi gerekir.hristiyanlık inancı reform ve rönesans hreketine kadar her türlü saçmlığı içinde bulunduruyordu ve onlar da dinde reform a gittiler.islamiyetin de pek farkı yok.reform a gidilmesi gerekiyor.yani koşullar günümüze göre uyarlanmalı.geçmiş geçmiş te kaldı.

serap_kerasus
12.03.2007, 22:01
ya arkadaşlar, kimse tanrının ne olduğunu kanıtlayabilir, ne olmadığını..
yani "tanrı inanıyorsan vardır, inanmıyosan yoktur", tabiki aynı şeylere inananlar farkl düşüncelere sahip olacak..her beyin, hey yürek aynı değildirki..
Aşık veysel'in de dediği gibi,
"koyun kurd ile gezerdi, fikir başka başk olmasa"..yani herkes aynı düşünmek, aynı şeylere, aynıtanrıya inanmaka zorunda değil

D-e-v-r-i-m-c-i
12.03.2007, 22:11
şu an tam emin oldum

bize dini öğretmeye mi kalkıyorsun can.yaşın 19 bu birincisi.
2,kötü düşünürsen elbetteki günah yazılır.islamiyete göre.başkasının namusu hakkında kötü düşün bakalım ama fiiliyata geçme.yine de islamiyete göre günah işlemiş olursun.daha örnek çok ama sanırım bu tezine anti tez olarak yetecektir.hadi bakalım sentezini çıkar.

ernic 45
13.03.2007, 05:56
sen nereden vardın bu kanıya.ne demek allaha inanmayan alevi olamaz.bana göre de eline ,diline,beline sahip olmayan ve insanı insangibi göremeyen körler alevi olamaz

asirlardan beri dedelerimiz cem evinde niye allahallah diye bagirirlar alevi olma allah allah diye yalvar ne bicim düsünceme anlayamiyorum allaha inanmayan tabiki alevi olmaz saptirmayin aleviligin özetini

ernic 45
13.03.2007, 06:01
Ben aleviyim diyorum ve senin gibi algılamıyorum aleviliği ne olucak şimdi

sen nasil algilarsan algila cem evinde alevi canlarimizallah allah diye yalvarillar allaha inanmayan cem evinde ne isi var allah allah diye yalvarmaz birkere

isyanadavet
13.03.2007, 06:08
allaha inamamam için allah tüm delileri saklamış :) allaha inanmiyorum inanmam için hiç bir işaret delil yok ya kendini sakliyor yada gerçektende yok teori ve yorumlar kanıt olarak gösterilemezler..

canlar alevilik salt islaminancindan oluşmaz keza mansur neden asildi aleviler neden mansura sahip çıktılar keza nesiminin derisi neden yüzüldü aleviler neden nesimiye sahip çıktılar bugün haalan aleviliğin doğuşu gelişimi geçirdiği evreler araştırılıyor kesin bir tanım konmuş değildir keza anadolu aleviliği şii inancına oranla muazam farklılıklar ortaya koymaktadır aliyi alahtan dolayı değil mazlumiyetinden haksızlığa uğramasından dolayı sseverim keza alevilerde mansuru nesimiyi nasil haksizliktan bağırlarına bastılar ise alide öyledir

delice
13.03.2007, 07:32
ben bu konuya sadece bir atasözüyle cevap vereceğim
kaplumbağ kabuktan şıkmış kabuğunu beğenmemiş diyecek söz bulamıyorum rabbım asileri af etsin
eğer dünyada sahipsiz bir şey yoksa bilmediğimiz alemlerde sahipsiz değildir elbette yaratanımız vardır

aristo_can
13.03.2007, 09:15
dört kitabın anlattığı tanrıyla işim olmaz. ALEVİ inancındaki yaradılış teorisini inceleyen arkadaşlar beni anlayacaklardır.Kurandaki tanrıyla yüreğimizdeki tanrı yanyana gelemez.

yagmur12
13.03.2007, 09:37
en güzel açıklamayı Zahir yapmış tebrik ederim. ALLAH'ı tanımlayabilmemiz imkansızdır. Çünkü O tüm noksan sıfatlardan münezzehtir. Eğer illa bir tanımlama gereği duyuyarsanız ESMA'ÜL HÜSNA'ya bakınız.

taner51
13.03.2007, 10:16
Elbette ki inanıyorum.Fakat yazacaklarımla herhangi bir tartışmaya girmek istemiyorum.Herkes istediğini düşünmekte özgür herkesin fikrine saygı duyarım fakat biraz düşünmektede yarar var diyorum.

Yoktan var olan hiçbirşey varmıdır.Böyle bir kudret olmadan kainat böyle bir denge içinde olabilirmi?En basitinden yaradılış nasıl oldu, bu varlıklar nerden geldi dünya üzerine.
Kimse kusura bakmasın ama Allah' a inancı olmayan birinin nasıl bir dini inancı olabilir diye düşünüyorum.Allah ' a inancı olmayan arkadaşlar resulüne , Hz.Ali'ye nasıl inanıyor...

Göremediğimiz şeylere inanmıyoruz diyenler var , kanıt isteyenler var.
Zaten yaradılış sebebi budur.Hem görebilsek , temas edebilsek herhangi birinden ne farkı kalır , o kudret nasıl anlaşılır.

isyaaannn
13.03.2007, 11:42
herkesin fikrine saygı duymalıyız ama şöyle bişey de var canlar alevilikte allah inancı yüksektr her alevi mutlaka cemlere katılmıştır cemlere katılamayan canlarda cem tvden seyretmiştir cemlerde neden her duanın sonunda allah allah diyoruz allaha inanmayan alevi canlar diğer canlara katılıyorum hz ali'ye nasıl inanıyorlar benim fikrim allaha inanmayan bence aleviliğede inanamaz ne kadar ben aleviiyim desede inancı yoktur diye düşünüyorum

Ersin Çağrı
13.03.2007, 11:48
Ben Allaha cogu ınsan gıbı ınanırım fakat herseyıde allaha baglamam
bence ınsanlar kendılerı dusuncelerını kendı yorumlarını uygularsa
nedemek ıstedıgımı anlayacaklardır

guneyyy
13.03.2007, 11:51
ben bir ateistim ama aleviyim..cünkü alevilik benim için din degildir!!!!

aleviliği din olarak görenler elbetteki hayretler içersinde kalabilirler nasıl oluyorda hem alevi hem ateist diye bunu anlayabilmek için ezberlerini bozmalılar bozun demiyorum benim tercihim bu..

derbeder24
13.03.2007, 12:04
Arasira İsyana YÖnelİk Olsamda Allaha Sİtem Etsemde Onun VarliĞini İnkar Etmem Edemem...

Mesut Gündüz
13.03.2007, 12:06
Ateistliği düşünürsek....

- Tanrının varlığına inanmazlar
- Ancak inanmamakta birşeylere inanmak olduğuna göre.
- İnançtır. diyebiliriz.

Aleviliği düşünürsek........

- Tanrının varlığına inanılıyor ancak bambaşka bir tanrıya inanılıyor.
- Buda bir inançtır...

Bunları toplarsanız ateist alevi olur...

Saygılar,
MG

devrim69
13.03.2007, 13:30

- İnançtır. diyebiliriz.

- Buda bir inançtır...

Saygılar,
MG

Bir sen anladın bizi mesut:komik

pirayem
13.03.2007, 14:29
Allah'ın varlığına inanıyorum ama bazı kesimlerin dediği gibi yakıp,lanetleyen değil,bağışlayıcı ve rahmet edici Allah'a.

YA MUHAMMET,YA ALİ.

eylemm82
13.03.2007, 15:18
belli bir gucun var olduguna inanıorum ve bu gücün adının ne oldugunu bilmiorum.Ama adı ALLAH ise Allah'a inanıorum..

eylemm82
13.03.2007, 15:20

- İnançtır. diyebiliriz.

- Buda bir inançtır...

Saygılar,
MG

inanclar farklıdır ateistlik alevilik demek deildir
lutfen arkadaslar saptırmayalım alevılıgı ve saygı duyalım
herkesın ınancına

doctorctf
13.03.2007, 15:25
herkesın ınancına

olay aleviliğin ateistlik olmasını savunmak değil.ateist olan birisinin aleviliği benimsiyor olabilmesidir.aleviliğin özünü bilenler Allah kavramını soyut ve somut kavramlar olarak düşünülmesini reddediyorlar.en azından ben reddediyorum:)
herşeyin özü ve temeli bir.alevilik ne bir mezheptir ne de bir dindir.bence mantıklı düşünme yoludur alevilik.
herkesin düşüncesine saygımız sonsuz tabiki:thumbup1:

sadakat777
13.03.2007, 15:34
bize dini öğretmeye mi kalkıyorsun can.yaşın 19 senin yürüdüğün yollardan biz dönüyoruz.bu birincisi.
2,kötü düşünürsen elbetteki günah yazılır.islamiyete göre.başkasının namusu hakkında kötü düşün bakalım ama fiiliyata geçme.yine de islamiyete göre günah işlemiş olursun.daha örnek çok ama sanırım bu tezine anti tez olarak yetecektir.hadi bakalım sentezini çıkar.

anti tezini üretirken birde araştırsan çok hoş olur o yaşa gelmişsin ama daha sevap mı günahmı olduğundan haberin yok hadis kitaplarına bir bak istersen hiç bir şey bilmiyorsan nihat hayip oğluna bir mail çek sana cevap yazacaktır allahın izini ile
bu arada benim kimseye bir şey öğretmek amacım değil benim burdaki tek gayem yanlış bilinen birşeyi düzeltmek

allah yar ve yardımcınız olsun...

Mesut Gündüz
13.03.2007, 15:37
herkesın ınancına

saptırma ve saygısızlık olduğunu zannetmiyorum....

Yazdıklarımı okur isen ben alevilik ateistliktir demiyorum.

doctorctf
13.03.2007, 15:43
anti tezini üretirken birde araştırsan çok hoş olur o yaşa gelmişsin ama daha sevap mı günahmı olduğundan haberin yok hadis kitaplarına bir bak istersen hiç bir şey bilmiyorsan nihat hayip oğluna bir mail çek sana cevap yazacaktır allahın izini ile
bu arada benim kimseye bir şey öğretmek amacım değil benim burdaki tek gayem yanlış bilinen birşeyi düzeltmek

allah yar ve yardımcınız olsun...

arkadaşım sen olayları kendi dar pencerenden değerlendiriyorsun sürekli.kendi okumuş olduğun saçma sapan şeyleri bize örnek olarak gösteriyorsun.forumda da kitap ve kişi isimlerini işaret etmene de gerek yok.onların da nasıl düşüncelerde olduklarını hepimiz çok iyi biliyoruz.sen önce kendin doğruyu yanlışı öğren de sonra başkalarının yanlışlarını düzeltmeye çalış.kendi doğru bildiğin şeyler yüzünden bu ülke bu durumda.

sadakat777
13.03.2007, 15:46
evet çok güzel bir şey söyledin kendi doğru bildiğin şeyler yüzüne ülke bu durumda.

doctorctf
13.03.2007, 15:52
evet çok güzel bir şey söyledin kendi doğru bildiğin şeyler yüzüne ülke bu durumda.

şu anda ülkeyi yönetenler senin kafanda olan insanlar.madem çok iyi biliyorsunuz buyurun düzeltin sorunları.yönetim işi hadislerle,dogmatik düşüncelerle,ulemalarla olacak iş değil.eğer bugün bu ülkede özgürce yaşayabiliyorsan,bu forumda istediğin gibi yazabiliyorsan bunu Türkiye nin aydınlık,çağdaş insanlarına borçlusun.senin uydurma hadis kitaplarında yazmaz öyle şeyler.istersen dediğin kişiye bir mail çek bakalım nasıl bir cevap vermeni söyleyecek sana.

sadakat777
13.03.2007, 15:57
şu anda ülkeyi yönetenler senin kafanda olan insanlar.madem çok iyi biliyorsunuz buyurun düzeltin sorunları.yönetim işi hadislerle,dogmatik düşüncelerle,ulemalarla olacak iş değil.eğer bugün bu ülkede özgürce yaşayabiliyorsan,bu forumda istediğin gibi yazabiliyorsan bunu Türkiye nin aydınlık,çağdaş insanlarına borçlusun.senin uydurma hadis kitaplarında yazmaz öyle şeyler.istersen dediğin kişiye bir mail çek bakalım nasıl bir cevap vermeni söyleyecek sana.

sen benim kim olduğumu ney olduğumu iki günde ne zaman öğrendinde başdaki insanlarla beni kıyaslayıp aynı kafadansınız ibaresini kullanabiliyorsun
işte bizim sorunumuz bu senin gibi önyargılı insanlar yüzüne bizim halimiz harap olmuş bitap düşmüş...

Adam
13.03.2007, 15:59

Bizim doğru bildiklerimizi bu devlet tarihi boyunca inkar etti, Alevi kurumlarının kurulması yıllarca yasaktı, hala dahi cemevlerini kendi olanaklarımızla ayakta tutarken, devlet camilere her türlü desteği veriyor. Sizin bilmediklerinizden bu ülke bu durumda olmasın sakın. Ayrıca biz bunları farklı bilsek devlete daha çok masrafımız olurdu :) Malum bize de cami lazım olurdu. Değil mi güzel kardeşim?

sadakat777
13.03.2007, 16:04
allaha çok şükür ben kimseye peşkeş çekmem kendimide kullandırmam bu bir
allahına gurban hangi millette var bizimki kadar hoş görü seni geçmişini öğrenmemne davet ediyorum şunu da hiç bir zaman unutma her yasağın bir sebebi vardır bunu kendine sor neden diye ?_?_?

doctorctf
13.03.2007, 16:05
sen benim kim olduğumu ney olduğumu iki günde ne zaman öğrendinde başdaki insanlarla beni kıyaslayıp aynı kafadansınız ibaresini kullanabiliyorsun
işte bizim sorunumuz bu senin gibi önyargılı insanlar yüzüne bizim halimiz harap olmuş bitap düşmüş...

işaret ettiğin kişi ve kitap isimleri seni tanımam için yeterli oldu.insan sevmediği bir insanın eserlerini ısrarla okumaz heralde.2 gündür yazmış olduğun saçma sapan şeylerden bu sonuç çıkıyor ortaya.eğer dediğin gibiyse de kendini ifade etme sorunu yaşıyorsun demektir.ya göründüğün gibi ol yada olduğun gibi görün.
bu forumda aylardır bulunan,senden büyük insanlara akıl vermeyi bırak.

doctorctf
13.03.2007, 16:11
allahına gurban hangi millette var bizimki kadar hoş görü seni geçmişini öğrenmemne davet ediyorum şunu da hiç bir zaman unutma her yasağın bir sebebi vardır bunu kendine sor neden diye ?_?_?

yavaş yavaş terbiye sınırlarını da aşmaya başladın farkındysan.
eğer sen aleviliği o dediğin kaynaklardan okuduysan tek kelime dahi söyleme.
her yasağın bir sebebi var da ne demek.ne demek istiyorsun sen?içinde Allah inancı olan bir insanın söyleyebileceği sözler değil bunlar.
sen kendi geçmişini biliyormusun da insanları geçmişini öğren diye zan altında bırakıyorsun.

sadakat777
13.03.2007, 16:19
ben bu forumda ne hiç kimseyi suçlarım nede hiç kimseyi zan altında bırakırım
nedenine gelincede başımıza bu olaylar geliyorsa bu ne senin suçun nede benim suçum peki neden böyle diye sorgula demek istemiştim

ben allaha çok şükür terbiye sınırları iiçnde davrandığımı düşünüyorum
ama ginede alındıysan senden özür dilerim
cahilliğime ver

allah yer ve yardımcınız olsun

Adam
13.03.2007, 17:12

Biz geçmişimizi iyi biliyoruz, size yutturulan hoşgörü masallarının ne kadar gerçekdışı olduğunu öğren