Orijinalini görmek için tıklayınız : Müslümalıktaki Allah'a İnanır mısınız? (Anket yenilendi)
Lazoşa_62 15.03.2007, 21:01 birşeye inanmak veya inanmamak benim için birşey ifade etmez.Kimin neye inandığıda benide bir başkasınıda ilgilendirmez. Benim en büyük inancım insana insanca deger vermek,sagı ve sevgidir.
İnanmak veya inanmamak kişi ile tanrı arasındadır.Hiç kimseyi ilgilendirmediği gibi birinin bunu sormasınıda doğal karşılamıyorum.
[QUOTE=CANDAVUT;378849]Konu dışı olduğu için fazla uzatmadan ilk aklıma gelen bir delille cevap vermeyi yeterli görüyorum.
Ve Evren'i (Göğü) kuvvetimizle kurduk, muhakkak ki onu genişletmekteyiz.
51 Zariyat Suresi 47
İşte Kuran'ın Allah tarafından indirilip indirilmediğini anlamak isteyenler için bir test imkanı. Bir tarafta ne felsefe, ne fizikle uğraşmış çöldeki Muhammed. Diğer tarafta felsefenin, fiziğin ünlü düşünürlerinin iddiaları. İşte Aristo, işte Ptolemy, işte Giordano Bruno, işte Telesio Patrizzi, işte Galieo Galilei, işte Isaac Newton... Dünya tarihinin bu en büyük dehaları gözlemleriyle, formülsel uğraşlarıyla Evren'in sınırlı, sonlu veya sonsuz olduğunu iddia etmişler, fakat hiçbiri genişleyen dinamik Evren modelini çizememişlerdir. Ancak 20. yüzyılda Edwin Hubble'ın gelişmiş teleskobuyla gözlemleri, tüm yıldız kümelerinin hızla birbirlerinden uzaklaştığını tespit etmiş, böylece genişleyen dinamik Evren modeli doğrulanmıştır.
Evren'in genişlediği ilk kez 1900'lü yıllarda ortaya atılmıştır. 1900'lü yıllardan önce Kuran dışında bu iddiayı ortaya koyan tek bir kaynak bile yoktur. Tek bir kaynak bile!..
zariyat-47 ayet şöyledir : Göğü , gücümüzle biz kurduk , şüphesiz biz geniş kudret sahibiyiz.
yakın gecmişte , galaksilerin birbirinden uzaklaştığı , eşdeyişle evrenin yoğunluğunun azalarak genişlemekte olduğu belirlenince kimi yorumcular ayeti bu bilimsel gerşeğe yamamak için : biz göğü sağlamca kurduk ve gercekten bizonu genişletmekteyiz. şeklinde cevirmeye ve tabii yine çağımızın en yeni astrofizik bilgilerini kur'an 'ın ne denli apaçık verdiğini hayretler içinde görebiliyoruz...gibi malum nakaratı peşine eklemeye başladılar..
diyelimki cevirileri dogru yinede yorumcuların idda ettiği sonucu cıkarmak mümkün degil;
yer ile ilgiliayetlerde ; O (Allah)dur ki arzı yaydı (Ra'd-3) ... Arzı da yaydık ( Hicr-19) Bundan sonra yeri yaydı(Nazilat)
Demekki Kuran acısından sadece yayılan gökler degil aynı zamanda Yer dir. yere ilişkinde yayma ifadesi kullanlıdığı gözönüne alırsak ,göğün genişlettilmesinden çok boyutlu ,hele k, derinlemesine bir genişletme anlamı cıkarmanın olanaksız olduğu acıktır.
Durulan yerde sınırlı bir kubbe olarak görülen gök , aylar boyu süren yolculuklarda adeta esneyerek genişlemekte , daha dogrusu göğün gercek niteliğini bilmeyen insanlar nezninde böyle bir yanılsama yaratmaktadır. İşte Zariyat-47 'nin ifadesi de bu duygusal algıdan öte bir anlam taşımamakta, hele ki malüm gök tanımları cercevesinde bilimsel genişlemegerçeği ile bağıntı kurmak için en küçük bir ipucu İÇERMEMEKTEDİR..
Birdizi bilimsel veriyi getirip kurana yamamak , 'işte Kuran bunu demek istemiştir, vay be ne güzel demiştir' gibi fantaziler üretmek , iddia sahiplerini gülünç yapmaktadır..
doctorctf 15.03.2007, 21:25 arkadaşlar hiç birşey bilmiyorsanız kuran hakkında şunu iyi okuyun.bir ayette derki biz yeri ve gökyüzünü yedi kattan yarattık der.eğer internetten yer yüzünün ve gökyüzünün katmanlarını incelerseniz göreceksiniz ki her ikiside 7 kattan oluşuyo.1400 yıl önce sizce bu kitap tesadüfen mi yazıldı sorarım size. ALLAH BÜYÜKTÜR ve ONDAN BAŞKA İLAH YOKTUR.
DÜNYANIN KATMANLARI Dünya üzerinde yaşadığımız katman gibi tamamen katı maddelerden oluşmamıştır.Dünya;gaz katmanı,su katmanı ,yer kabuğu ve çekirdek olmak üzere 5 katmandan oluşur. Dünyanın katmanları; 1: Gaz katmanı(Atmosfer) 2: Su katmanı(Hidrosfer) 3: Yer kabuğu(Litosfer) 4: Magma katmanı(Pirosfer) 5: Çekirdek katmanı(Barisfer) ATMOSFER (HAVA KÜRE) Dünyayı saran gaz tabakasıdır,hava küre adına verilir. Atmosferdeki değişik gazlar yer çekiminin etkisiyle çeşitli yükseltilerde tutulur.Yer çekiminin bittiği yerde atmosfer de biter.Uzay boşluğu başlar.Atmosferi oluşturan gazlar yer çekimi etkisiyle ağırlıklarına göre iç içe küreler biçiminde bulunurlar....
yani kasarsak 7 katmana da çıkrabiliriz ama kurandakini tutacak diye böyle bişe yapmaya hiç gerek yok:D
arkadaşlar hiç birşey bilmiyorsanız kuran hakkında şunu iyi okuyun.bir ayette derki biz yeri ve gökyüzünü yedi kattan yarattık der.eğer internetten yer yüzünün ve gökyüzünün katmanlarını incelerseniz göreceksiniz ki her ikiside 7 kattan oluşuyo.1400 yıl önce sizce bu kitap tesadüfen mi yazıldı sorarım size. ALLAH BÜYÜKTÜR ve ONDAN BAŞKA İLAH YOKTUR.
Eski yunanlılarda ve Romalılarda görülen halk inanışındaki göğün yedi kat oldugu mitosunun , Allahın yüceliği imgesini güçlendirmek amacıyla sahiplenişini yine yukarıdaki yazıdada görüyoruz..
oysaki kuranda yedi kat göğün yerin üstünde kubbe biçiminde bir çatı olarak anlaşıldıgı.... ama asılda göğün dünyamızda dahil tüm katı uzay cisimlerinin dışında kalan , onlarıcepecevre kuşatan sonsuz bir gaz kütlesidir...
temeli eski yunanlılara kadar inen gökkuşağı görüntüsünden çıkmış bir halk masalına çağdaş bilimden kılıf uydurmaktan başka bişey degildir..
izmir_35 16.03.2007, 02:37 kimse soruyu yanlis anlamasin
ama ben bisey farkettim, bazi canlarimiz Allah'a inanmiyorlar, ateistler yani.. ve baya varlar, iki üç kisi degil bunlar..
saygi duyarim
sevgi dinimdir benim..
allah eyvallah!!
kusura bakma ama bu soru bence çok saçma yani bu kainatı yaradan var oda bildiyimiz kadarıyla allah ve kuranı kerim bunu bize yeterince acıklıyor ben herkesin kuranı okuyup sonra bu soruyu sormasını isterim çünkü kuran allaha inanmamız için yeterli bir kaynak çünkü kuranı kerım bizim şu anda yaşadıgımız bütün olaylardan bahsidiyor insanın yaradılışından tutda günümüzdeki doğal afetler dahıl ve bu afetlerin neden kaynaklandığı ben sana kuranı kerimi okumanı tavsiye ederim ALLAHIN BÜYÜKLÜĞÜ VE YÜCELİĞİ TARTIŞILMAZ bu soruyu sorarak günaha girme bence
kusura bakma ama bu soru bence çok saçma yani bu kainatı yaradan var oda bildiyimiz kadarıyla allah ve kuranı kerim bunu bize yeterince acıklıyor ben herkesin kuranı okuyup sonra bu soruyu sormasını isterim çünkü kuran allaha inanmamız için yeterli bir kaynak çünkü kuranı kerım bizim şu anda yaşadıgımız bütün olaylardan bahsidiyor insanın yaradılışından tutda günümüzdeki doğal afetler dahıl ve bu afetlerin neden kaynaklandığı ben sana kuranı kerimi okumanı tavsiye ederim ALLAHIN BÜYÜKLÜĞÜ VE YÜCELİĞİ TARTIŞILMAZ bu soruyu sorarak günaha girme bence
yaşadığımız bütün olaylardan bahsediyor degil yorumcular bilimsel verileri dine yamamktan öte gidemiyorlar.... her yeni bulunan birşey için evet bu zaten vardı kuranda gibi komik acıklamalarda bulunuyorlar..
soru sormak bile günah demek!!!!
Serkan_Devrim 16.03.2007, 14:12 soru sormak bile günah demek!!!!tabi öyle. :D hikmetinden sual olunmaz!!!
arkadaşlar alevilikte böyle şeyler yoktur. sünniler gibi soru sormayı, sorgulamayı yasakladığımız an bityeriz. alevilik sorgulayıcı bir inanıştır. :)
Sayın dede kızı, Kur'an'ı defalarca okumuş biri olarak, bu soruyu kendime defalarca sordum, günahı umrumda olmadı, çünkü eğer Kur'an'da bahsedildiği gibi yüce ve büyük yaratan cezalandıran Tanrı varsa, bize sorgulamamız için bir beyin vermiş, ve onu kullanmamızı istediği için kullanabiliyoruz, fakat buna rağmen çelişkili bir şekilde sorgulamadan işin kolayını seçmemizi istiyorsa( koyun sürüsü misali mutlu çoğunluğun yaptığı gibi), onun rahmeti de cenneti de benden uzak olsun. Ve bundan dolayı İslami olarak düşündüğümden yolu ve felsefesine sadık olmama rağmen Alevilikden de soğudum. Çünkü benim inancım dogmalara dayanıyor olamazdı, sorgulamadan uzak, bilimsellikten uzak, sadece afyon niteliği taşıyan bir inanç olamazdı, ki sonradan araştırdıklarım ve öğrendiklerim sayesinde Aleviliğin bunun tam tersi bir inanç, bir felsefe her şeyden önemlisi bir yol olduğunu öğrendim.
doctorctf 16.03.2007, 14:32 Allah bize akıl vermiş ama kullanmayalım diye galiba.tabularımızdan kurtulamıyoruz bir türlü
bir anlasam... 16.03.2007, 14:49 Ülkemizdeki Ateizm, herzaman insanlara empoze edilen ve buna devam edilen, Sünni Anlayışı yüzündendir..
Eğer bir Sünni olsaydım kesin Ataist olurdum..
Çünkü Allahı yakan, yıkan, tehdit eden, korkulacak bir varlık olarak gösteriyorlar.. Allahı bizlere elinde sopası olan bir Kral, Padişah olarak empoze ediyorlar resmen..
Aleivlikte Hak sevgisi vardır.. Hakka sevgi ile yaklaşılır ve İnsan, Hakkın bir parçasıdır.. Hak İnsanın özündedir..
Bana inancımdaki görüş mantıklı geldiği için Ateist değilim...
Ateist arkadaşlarım var onlarıda çok seviyorum.İnsanların inanıp inanmamasına karışamam çünkü.. Önce İnsan...
Sevgili Şoreş Arkadaşım,
söylediklerinizde haklılık payınız var, özellikle de Allah'ın korkulacak bir varlık olarak gösterilmesi ile ilgili... Ben de sünniyim ve çevremdeki sünni arkadaşlarım ile akrabalarımın bir kısmı bu yüzden camiye gitmiyor. Orada sürekli "şunu yaparsanız cehenneme gidersiniz", yok efendim "şöyle davranırsanız cezası vardır" gibi olumsuz içerikli mesajlar verildiğinden bahsediyorlar. Diğer dinleri çok fazla bilemiyorum, ama bulunduğum sosyal çevre açısından hıristiyanlar ile daha yakınım ve onlardaki durumun çok farklı olduğuna bizzat şahit oldum. Bir iki kez kilisedeki pazar ayinlerine gittim, onlar eski dilde dualar ediyorlar, tütsü yakıp, mum dikiyorlar. Ama vaizler hiç bir şekilde olumsuz kelime içeren mesajlar vermiyor. Allah hep koruyucu, kollayıcı... "Şunu yaparsanız cennet kapıları açılır." işte "Şöyle davranırsanız huzur bulursunuz...", "Filanca işleri yaparsanız Tanrı sizi ödüllendirir..." gibi mesajlar veriliyor, her şey olumlu, her şey çok güzel... Biz biraz ters açıdan bakıyoruz sanırım, bizdeki amaç galiba cezaları odak noktaya koyarak insanları kötü davranışlardan uzak tutmak ama böyle yaparak insanların dinden soğutulduğu da bir gerçek ne yazık ki... :S
Ancak yurt dışında, katolik ya da protestan bir çevrede büyüyüp ateist olmuş insanlar da var (bunlardan bir tanesi benim yakın arkadaşım olan bir alman), dolayısıyla, ülkemiz için bile olsa, "ateizm sünni anlayış yüzündendir" diyebilir miyiz gerçekten, ne dersiniz? Yani tek sebep sünni anlayış mıdır sizce? İslam ile yakından uzaktan hiç bir alakası olmayan insanlar bile ateist oluyorlarsa -ki herkes istediğine inanmakta ve inancını dilediğince yaşamakta özgürdür, bir hıristiyana, bir museviye, bir budiste nasıl saygı duyuyorsam ateist bir kişiye de inancı doğrultusunda aynı saygıyı gösteririm-, buna etki eden başka şeyler de varmış gibime geliyor... Nacizane fikrimi belirtmek istedim... :)
Diğer noktalarda size katılıyorum. Alevi, ateist ve diğer kesimlerden de arkadaşlarım var ve onları çok seviyorum. Dediğiniz gibi kimsenin inanıp inanmamasına karışamayız. Önce insan...
Saygılarımla...
serçeşme 16.03.2007, 15:44 Bu dünyada herkez istedigini söyler... Ruhi Su alevi degildi, ateisti, ama Haydar Haydar diyordu!
ağzına sağlık yoldaş.
Anketin daha doğru ve sağlıklı olabilmesi için bir şık ekledim ve 2. şıkkı değiştirdim. İslam dayatmalarına karşı çıkıp özümüze sahip olmalıyız.
Allaha İslamdaki gibi mi inanıyorsunu?
Evet..
Hayir, Aleviliktekine inanıyorum (Hak anlayışı, Enel-HAk)
Hiç bir şeye inanmıyorum
Oy iptal edip yeni seçenekleri işaretleyebilirsiniz. Anket eski haliyle 2 uç arasında bırakıyordu. Ben Hayır inanmıyorumu işaretlemiştim defalarca Ateistmisiniz diye sorular geldi.
Aleviliğin Allah, HAk, Rab anlayışı ile Müslümanlığın, Hristiyanlığın, Yahudiliğinki bir değildir.
Aleviler Enel Hak felsefesine göre inanırlar. Allah Göklerin padişahı oturan ve cennet cehennemde insan yakmayı bekleyen eli kamçılı biri değildir. Allah yani bizim deyimimizle Hak insanın bizzat içinde olan tüm evrenle, doğayla, insanla bütünleşmiş olan ışıkdır, nurdur yani Dünyaya enerjisini veren güçtür.
Bu şekilde bir şık konması daha da güzel olmuş aslında.Sonuçta kimi insanlar dostlarımız canlarımız sünnilerin inandığı gibi değilde allah'a enel hak felsefesindeki gibi inanıyorlar.
nesimi üçüncü şıkkı hiç bir şeye inanmıyorum diye degilde.. nihilizim ile karıştıranlar olabilir bunun yerine tanrıya inanmıyorum olabilir ne dersin...
nesimi üçüncü şıkkı hiç bir şeye inanmıyorum diye degilde.. nihilizim ile karıştıranlar olabilir bunun yerine tanrıya inanmıyorum olabilir ne dersin...
Evet daha mantıklı olacaktır o şekilde.
Oylarınızı iptal edip yeni seçeneklere göre oylayabilirsiniz. Eminim Evet oyu verenlerin çoğu bu seçeneği iptal edeceklerdir (Tabiki iptal etmeyenlerde olacaktır, saygı duymak gerekir)
CANDAVUT 16.03.2007, 15:56 Allah bize akıl vermiş ama kullanmayalım diye galiba.tabularımızdan kurtulamıyoruz bir türlü
işte bu sözü bira daha düşün derim.
elbetteki benim kısaca verip geçtiğim, delil dediğim kuran-bilim ilişkisine dair, antiteziniz olacaktı. sanmayın ki, ben o örneği verince "işte tamam, artık bişey diyemez, gerçeği görür" dedim. fakat aklını ve gnlünü aç ve düşün.
allah hidayet versin dost
Anketin daha doğru ve sağlıklı olabilmesi için bir şık ekledim ve 2. şıkkı değiştirdim. İslam dayatmalarına karşı çıkıp özümüze sahip olmalıyız.
Allaha İslamdaki gibi mi inanıyorsunu?
Evet..
Hayir, Aleviliktekine inanıyorum (Hak anlayışı, Enel-HAk)
Hiç bir şeye inanmıyorum
Oy iptal edip yeni seçenekleri işaretleyebilirsiniz. Anket eski haliyle 2 uç arasında bırakıyordu. Ben Hayır inanmıyorumu işaretlemiştim defalarca Ateistmisiniz diye sorular geldi.
Aleviliğin Allah, HAk, Rab anlayışı ile Müslümanlığın, Hristiyanlığın, Yahudiliğinki bir değildir.
Aleviler Enel Hak felsefesine göre inanırlar. Allah Göklerin padişahı oturan ve cennet cehennemde insan yakmayı bekleyen eli kamçılı biri değildir. Allah yani bizim deyimimizle Hak insanın bizzat içinde olan tüm evrenle, doğayla, insanla bütünleşmiş olan ışıkdır, nurdur yani Dünyaya enerjisini veren güçtür.
Eywallah can çok yerinde bir değişiklik, bu topice ne zaman girsem karşıma 2 seçenek çıkıyordu, ve ikisini de işaretlemiyordum. Yani ne ateistim ne monoteist, ve sonuç olarak işaretliyemiyordum. Artık oyumu kullandım, rahatladım :)
Evet bende yeni eklenen şıktaki gibi yani alevilikteki allah inancına inanıyorum yani elele el hakka felsefesine göre.Bu arada bu yazımı da benim şii olduğumu iddia eden ve ismini bağışlama zahmetini de göstermeyip bana gizliden gizliden puan düşürttüren canlarında görmelerini isterim.
Ülkü ocakları ile alakamın olmadığını bilen biliyor zaten.Yalanım varsa da Zülfikar vursun boynumu.İran la da bir alakam yok çünkü molla rejimi taraftarı da değilim,şii de değilim.
Allah inancım belli.Allah Adem(a.s)peygamberi yaratırken ona kendi nurundan üfledi ve hiç şüphesiz insanı bütün varlıklardan üstün kılarak yarattı.Bu dahi enel hak felsefesini kabul etmemiz için yeterli bir kanıt.
Lütfen bu yazımı herkes okusun ve bundan sonra bana sen şii sin sen MHp li misin gibisinden saçma sapan suçlamalarla gelmesin...Saygılarımla!
doctorctf 16.03.2007, 16:24 işte bu sözü bira daha düşün derim.
elbetteki benim kısaca verip geçtiğim, delil dediğim kuran-bilim ilişkisine dair, antiteziniz olacaktı. sanmayın ki, ben o örneği verince "işte tamam, artık bişey diyemez, gerçeği görür" dedim. fakat aklını ve gnlünü aç ve düşün.
allah hidayet versin dost
arkadaşım ne söylemek istiyorsan açıkça söyle.kısaca cevap vereceğine ne demek istediğini açıkça söyle.yoksa kendini ifade etme sorunun mu var senin:)
benim aklım da gönlümde yeterince açık.önce sen ne demek istediğini aç biraz:D
candavut işte antitezimiz
zariyat-47 ayet şöyledir : Göğü , gücümüzle biz kurduk , şüphesiz biz geniş kudret sahibiyiz.
yakın gecmişte , galaksilerin birbirinden uzaklaştığı , eşdeyişle evrenin yoğunluğunun azalarak genişlemekte olduğu belirlenince kimi yorumcular ayeti bu bilimsel gerşeğe yamamak için : biz göğü sağlamca kurduk ve gercekten bizonu genişletmekteyiz. şeklinde cevirmeye ve tabii yine çağımızın en yeni astrofizik bilgilerini kur'an 'ın ne denli apaçık verdiğini hayretler içinde görebiliyoruz...gibi malum nakaratı peşine eklemeye başladılar..
diyelimki cevirileri dogru yinede yorumcuların idda ettiği sonucu cıkarmak mümkün degil;
yer ile ilgiliayetlerde ; O (Allah)dur ki arzı yaydı (Ra'd-3) ... Arzı da yaydık ( Hicr-19) Bundan sonra yeri yaydı(Nazilat)
Demekki Kuran acısından sadece yayılan gökler degil aynı zamanda Yer dir. yere ilişkinde yayma ifadesi kullanlıdığı gözönüne alırsak ,göğün genişlettilmesinden çok boyutlu ,hele k, derinlemesine bir genişletme anlamı cıkarmanın olanaksız olduğu acıktır.
Durulan yerde sınırlı bir kubbe olarak görülen gök , aylar boyu süren yolculuklarda adeta esneyerek genişlemekte , daha dogrusu göğün gercek niteliğini bilmeyen insanlar nezninde böyle bir yanılsama yaratmaktadır. İşte Zariyat-47 'nin ifadesi de bu duygusal algıdan öte bir anlam taşımamakta, hele ki malüm gök tanımları cercevesinde bilimsel genişlemegerçeği ile bağıntı kurmak için en küçük bir ipucu İÇERMEMEKTEDİR..
Birdizi bilimsel veriyi getirip kurana yamamak , 'işte Kuran bunu demek istemiştir, vay be ne güzel demiştir' gibi fantaziler üretmek , iddia sahiplerini gülünç yapmaktadır..
CANDAVUT 16.03.2007, 16:47 arkadaşım ne söylemek istiyorsan açıkça söyle.kısaca cevap vereceğine ne demek istediğini açıkça söyle.yoksa kendini ifade etme sorunun mu var senin:)
benim aklım da gönlümde yeterince açık.önce sen ne demek istediğini aç biraz:D
söylemek istediğim şu,
düşünün, Allah size akıl vermiş dediniz ya, ben de size o aklı kullanmanızı yanında da gönül gözünüzü açık tutmanızı söyledim. fakat buradan şu manayı çıkarmayın, siz akılsızsınız, aklınızı kullanız biraz demiyorum. sadece, bilimle uğraşırken, sistemleri ve incelikleri bizden çok daha vakıf olmuşken (doktorsunuz) biraz daha sorgulamacı davranmanızı, ayetleri gönül gözünle süzmenizi ve benim gibi düşünenler için yazılmış anti tez içeren kitaplara gösterdiğiniz ehemmiyeti biraz da diğer tarafa verin. sonra hala inanmıyorum diyorsanız. siz bilirsiniz. en başından beri de öyleydi ya zaten. biz burada görüş alışverişi niyetiyle bir aradayız, değil mi?
saygılarımla doktor...
CANDAVUT 16.03.2007, 16:51 candavut işte antitezimiz
beyler siz sanıyor musun ki, ben bunu ilk defa gördüm,
siz sanıyor musunuz ki, bunu görünce şaşırdım,
siz sanıyor musunuz ki ben şüpheye düştüm.
hayır!
bekleneni yaptınız. fakat şu var ki, ben konu Allah İnancı olduğu için, Kuran'ın bilimle olan ilişkisine dair, karşımdaki şahıs doktor olduğu için kısaca değindim ve orada da belirttim, konu dışına çıkıyoruz, burada keselim diye. fakat bu konu bayağı ilgi çekmişe benziyor. emeğinize sağlık, fakat bu konuyu başka bir topik altında tartışalım, ne dersiniz canlar?
saygılarımla...
beyler siz sanıyor musun ki, ben bunu ilk defa gördüm,
siz sanıyor musunuz ki, bunu görünce şaşırdım,
siz sanıyor musunuz ki ben şüpheye düştüm.
hayır!
bekleneni yaptınız. fakat şu var ki, ben konu Allah İnancı olduğu için, Kuran'ın bilimle olan ilişkisine dair, karşımdaki şahıs doktor olduğu için kısaca değindim ve orada da belirttim, konu dışına çıkıyoruz, burada keselim diye. fakat bu konu bayağı ilgi çekmişe benziyor. emeğinize sağlık, fakat bu konuyu başka bir topik altında tartışalım, ne dersiniz canlar?
saygılarımla...
konu allah inancı ise onun en temel taşlarından olan kuranın bilimle ilişkiside konunun bence en cal alıcı noktasıdır...gerci sizde sorgulamadan yanasınız...doktora verdsiğiniz cevapta deginmişsiniz buna..
CANDAVUT 16.03.2007, 16:56 konu allah inancı ise onun en temel taşlarından olan kuranın bilimle ilişkiside konunun bence en cal alıcı noktasıdır...gerci sizde sorgulamadan yanasınız...doktora verdsiğiniz cevapta deginmişsiniz buna..
eğer devam etmek isteniyorsa, ben buradayım bir saat daha.
fakat forum yöneticileri sonra uyarmasınlar bizi, konuyu nereys getirdiniz diye:uzgunsok:
doctorctf 16.03.2007, 17:03 söylemek istediğim şu,
düşünün, Allah size akıl vermiş dediniz ya, ben de size o aklı kullanmanızı yanında da gönül gözünüzü açık tutmanızı söyledim. fakat buradan şu manayı çıkarmayın, siz akılsızsınız, aklınızı kullanız biraz demiyorum. sadece, bilimle uğraşırken, sistemleri ve incelikleri bizden çok daha vakıf olmuşken (doktorsunuz) biraz daha sorgulamacı davranmanızı, ayetleri gönül gözünle süzmenizi ve benim gibi düşünenler için yazılmış anti tez içeren kitaplara gösterdiğiniz ehemmiyeti biraz da diğer tarafa verin. sonra hala inanmıyorum diyorsanız. siz bilirsiniz. en başından beri de öyleydi ya zaten. biz burada görüş alışverişi niyetiyle bir aradayız, değil mi?
saygılarımla doktor...
iyi niyetinizden dolayı teşekkür ederim.öncelikle şunu söylemek istiyorum.bazı korkuları ve alışknlıkları bıraktığım zaman sorgulamaya başladım ve önceki düşüncelerimin,inanç denilen kavramların sadece alışkanlık olduğunun farkına vardım.liselerde okutulan bir deneme yazısı vardı.hatırlarsınız belki.''kadının biri yeni doğan bir danayı kucağına almış ve bunu hergün yapmaya başlamış.ama zaman geçtikçe dana büyümeye ve kadının kucağına sığmamaya başlamış''... diye devam ediyordu.
söylemek istediğim,bu tür kavramlar bana saçma ve gereksiz gelmeye başladı.o dana büyüdü ve kucağıma sığmayınca;kucağıma almaktan vazgeçtim artık:D bu şekilde danayı da,kucağımı da,aklımı da özgürleştirdiğimi düşünüyorum.
saygılar bizden...
CANDAVUT 16.03.2007, 17:04 sana cevap bile vermeyeceğim
cahilin karşısında kitap gibi sessiz ol
mevlana celaleddin rumi
bencede vermemeliydin, fakat orada mevlanın sözünü kullanarak cahi olduğum ima edilmiş.cevap vermiş bulundun. doğrudur, cahilim. bir çok konuda henüz bilgi sahibi olmadığım için cahilim. fakat, bilmediğim konuda yorum yapmadım, söze girmedim, öğrenmeden yorum yapamam diyerek cevapsız bıraktığım çok mesajım vardır.
burada kim daha bilgili olduğu da önemsiz, çünkü, amaç bilgi alışverişi ve olaya değişik pencerelerden bakan insanların görüşlerini saygıyla aktarmasıdır.
ben bu konuda yorum yaptım, ve sözümden de dönecek değilim. bu konuda, sen ol, forum yöneticilerinden biri olsun, yada alevi sunnii, kim olursa, üslubunu bir insana yakışmayacak şekilde bozmuş birine her zaman aynı tavrı verdim. mesajlarımı arattır, gör.
keşke hiç cevap vermeseydin ya neyse.
umarım bundan sonra daha güzel konularda bir araya geliriz.
saygılarımla...
CANDAVUT 16.03.2007, 17:16 konu allah inancı ise onun en temel taşlarından olan kuranın bilimle ilişkiside konunun bence en cal alıcı noktasıdır...gerci sizde sorgulamadan yanasınız...doktora verdsiğiniz cevapta deginmişsiniz buna..
HER YIL AYNI ÖLÇÜDE YAĞAN YAĞMUR
Yağmur, yeryüzündeki bütün canlıların temel ihtiyaçlarının karşılanmasında en önemli yeri kaplamaktadır. Allah`ın nimeti olan yağmurun özellikleri saymakla bitmez. Beni en çok etkileyen özelliklerinden biri de yağmurun yeryüzüne her sene eşit miktarda inmesi ve bunun da Kuran`da geçmesidir. Son yıllarda yapılan araştırmalar yağmurun her sene aynı miktarda dünyamıza düştüğünü gösteriyor. Dünyamıza saniyede 16 milyon ton düşmekte, bu değer bir senede 500 milyar ton civarıdır. Aynı ölçüde su da gökyüzüne doğru buharlaşmaktadır. Yeryüzündeki bütün dengelerin korunması açısından bu değerlerin sabit kalmasının çok önemli olduğu bilim adamlarınca vurgulanmaktadır. Bilimin yeni ortaya koyduğu bu gerçeği, Kuran bundan asırlar önce şöylemiştir. Belki bu ufak(!) örnek bile, sıradanmış veya birilerinin sözüymüş gibi gösterilmeye çalışılan Kuran`ın mucizelerinden biridir.
Kuran`da Zuhruf 11 de şöyle der, "Gökten bir ölçüye bağlı olarak su indirmiştir O. O suyla biz ölü bir beldeyi hayata kavuşturduk. İşte siz de böyle çıkarılacaksınız."
size, okulun bilgisayar odasından yazdığım için ancak internet üzerinden bulduklarımı göndermekle yetineceğim malesef. daha nitelikli yazışmak isterdim ama şu anda bu mümkün gözükmüyor canlar...
affola canlar...
CANDAVUT 16.03.2007, 17:20 konu allah inancı ise onun en temel taşlarından olan kuranın bilimle ilişkiside konunun bence en cal alıcı noktasıdır...gerci sizde sorgulamadan yanasınız...doktora verdsiğiniz cevapta deginmişsiniz buna..
KARADELİKLER: BÜYÜK BİR YEMİN
--------------------------------------------------------------------------------
75 Hayır, yıldızların düştükleri yere (mevkilerine) yemin ederim.
76 Eğer bilirseniz, gerçekten bu büyük bir yemindir.
56 Vakıa Suresi 75-76
75. ayette yıldızların düştükleri yerler diye tercüme ettiğimiz "düştükleri yeri" deyimi,Arapça`da "mevki" kelimesiyle ifade edilmektedir. Aynı kelime 18. Kehf Suresi 53. ayette de geçer ve orada da suçluların cehenneme düşmesindeki "düşmeyi" ifade etmek için kullanılır. Bu kelimenin kökü Arapça "Vakaa"dır ve Kuran`da düşmek, vaki olmak, gerçekleşmek anlamlarında kullanılır.
YILDIZLARIN DÜŞÜŞÜ VE BÜYÜK YEMİN
Kuran`da birçok varlığın, olayın üzerine yemin edilerek bunlar vurgulanır. Yıldızların düştükleri yerlere de böyle dikkat çekilmekle beraber, ilgili ayetlerde özel bir durum da oluşmuştur. Yıldızların düştükleri yerlere yemin edildikten bir ayet sonra bu yeminin büyük bir yemin olduğunun söylenmesiyle özel durum oluşur. çünkü Kuran`da bu tarzda birçok yemin olmasına rağmen bir tek burada bu yeminin büyüklüğüne dikkat çekilmiştir. Birazdan yakıtını tüketen yıldızların ölümünde ortaya çıkan müthiş sayısal değerleri göreceğiz. Evren`in en büyük sayısal değerlerinden bir kısmının yıldızların ölümünde ortaya çıkması ayette "Eğer bilirseniz, bu gerçekten büyük bir yemindir." denmesinin ne kadar anlamlı ve yerinde olduğunu ortaya koymaktadır.
Fizikle uğraşan herkes Evrendeki en ilginç olaylardan birinin karadelikler olduğunu bilir. Büyük yıldızlar (Güneşimizin 3 katından daha büyükler) ömürlerini bir karadelik olarak tamamlarlar. Enerjilerini tüketen bu yıldızlar şiddetli bir şekilde büzüşür. çok küçük bir hacme bürünen dev yıldız müthiş bir yoğunluğa ve çekim gücüne sahiptir. Bu çekim gücü o kadar şiddetlidir ki saniyede 300 bin kilometre hızla hareket eden ışık bile bu çekim gücünden kurtulamaz ve karadelikler yakınlarından geçen ışığı bile yutar. Bu çekim gücü bir yıldızın kendi üstüne düşmesi (büzüşmesi) sonucu oluşur; fakat daha sonra birçok gezegen, birçok yıldız da bu şiddetli çekim alanına düşer. Yani karadelikler kendi dışındaki yıldızların da “düşme alanı”, sonu olmaktadır. Teleskopla görülemeyen karadeliklerin varlığı, çevredeki yıldızların maddesini anafor gibi kendi içlerine çekip X ışınları yaymalarından, civarlarındaki her ışını, yıldızı yutmalarından anlaşılabilir. Stephen Hawking`in en meşhur çalışmaları da karadelikler üzerine olanlardır. Stephen Hawking, Hawking Radyasyonu`nu bularak bir karadeliğin hem radyasyon yaymasının, hem de fiziğin enerji yasalarına uymasının mümkün olacağını keşfederek fizik bilimine büyük katkılarda bulunmuştur.
CANDAVUT 16.03.2007, 17:23 eğer devam etmek isteniyorsa, ben buradayım bir saat daha.
fakat forum yöneticileri sonra uyarmasınlar bizi, konuyu nereys getirdiniz diye:uzgunsok:
Güneş de bir karar yerine doğru akıp gitmektedir. Bu üstün Olan ve Bilen'in takdiridir. 36Yasin Suresi 38
güneşin sabit değil, onunda bir yörüngesi olduğunu anlatıyor.
o zamanların bunu bilinmesine olanak var mıydı?
başka bir ayette dünya - ay ve gezegenlerden söz ederk, her biri kendi yörüngelerinde giderler denilmiş fakat onları dahil etmiyorum. sadece yukarıdaki ayeti göz önünde bulundurun lütfen.
saygılarımla...
CANDAVUT 16.03.2007, 17:26 konu allah inancı ise onun en temel taşlarından olan kuranın bilimle ilişkiside konunun bence en cal alıcı noktasıdır...gerci sizde sorgulamadan yanasınız...doktora verdsiğiniz cevapta deginmişsiniz buna..
DAĞ LAR DOLAŞIR MI?
88- Dağları görürsün de, donmuş sanırsın; oysa onlar bulutların sürüklenmesi gibi sürüklenirler. Her şeyi 'sapasağlam ve yerli yerinde yapan' Allah'ın sanatı (yapısı)dır (bu). Şüphesiz O, işlediklerinizden haberdârdır. Neml Suresi 88
Allah dünyamıza baktığımızda en büyük ve sabit görünümlü şekili olarak dağları görmekteyiz. İlk bakışta sabit gibi gözükse de, ayetinde dediği gibi dağlar hareket halindedir. Ayet o dönemin insanı için inanılmaz bir bilgi vermektedir. Kuran dünyanın hareket halinde olduğunu söylemektedir. Bir diğer taraftan dağlar yeryüzü ile birlikte uzayla beraber hareket ederken aynı zamanda bağlı oldukları kıta parçasıyla hareket halindedir. Yerkabuğunu oluşturan okyanus ve levhalar birbirlerinin altına girmekte veya sürtünmektedir. Hareket hızı olarak da bu olay yıllık 3cm ile 15cm arasındadır. Sonuçta bizim sabit zannetttiğimiz o koca dağlar aslında hareket halindedir.
saygılarımla...
CANDAVUT 16.03.2007, 17:30 konu allah inancı ise onun en temel taşlarından olan kuranın bilimle ilişkiside konunun bence en cal alıcı noktasıdır...gerci sizde sorgulamadan yanasınız...doktora verdsiğiniz cevapta deginmişsiniz buna..
Evren`in yaratıcısı olan Allah, evren hakkındaki bu en önemli bilgileri yüzyıllar önce kitabıyla insanlara bildirerek hem bu Evren`sel oluşumlara dikkatleri çekmiş, hem de Kuran`ın kendisi tarafından gönderilen bir kitap olduğunu ispat etmiştir. Günü gelince Uzay`da bir nokta olan insana tüm Uzay`ın bir noktadan yaratıldığının delillerinin örtüsünü açan Allah, böylece hem Evren`in bilgisini insanlara sunmuş, hem de kendi kitabının mucizelerini göstermiştir. Ancak inanmaya niyeti olmayanlar hangi delili görürlerse görsünler inkâra kendilerini şartlandırmışlardır:
"Bizi büyülemek için delil olarak her ne getirirsen getir, biz sana inanmayacağız." 7-Araf Suresi 132
isterseniz hepsine antitez üretin, dediğim gibi bu sizin imanınız ile ilgilidir. niyetim kimsenin imanını sorgulamak değildir. sadece sorulan sorulara verilmiş cevaplardır.
aslında burada çok daha fazla örnekler sunulabilir ama yeterli bu kadar bu forum kapasitesi için, diye düşünüyorum.
hepinize en derin saygı ve sevgilerimle dostlar...
tuncerbio 16.03.2007, 17:34 sayın candavut hareket eden sadece dağlar değildir kıtalar hareket eder, yer değiştirir,kendi içinden kopmalar meydana gelir veyeni coğrafik bölgelerin oluşmasına neden olurlar.....paleomagnetik teori(paleomagnetizma),fosil canlı türleri,eksensel yapı vb...zaten bunları çok net şekilde açıklıyor .....bilimin bir tanrıya ve kurana ihtiyacı yok.....
doctorctf 16.03.2007, 17:56 sevgili candavut,yazılarını dikkatlice okudum.ama beni ikna edecek birşey bulamadım.kuranda yazılı dediğin bilgilerin tamamı önceden bilinen şeylerdir.eğer mısırlıların yaptığı şeyleri okursan ağzın açık kalır.kuranda yazılı dediğin şeyler mısırlıların bildiklerinin binde biri bile değil:D
Ya ArkadaŞlar Şunu Soruyorum Sİze İnsan İnanÇsiz YaŞayabİlİrmİ? Benİm AÇimdan Boyle Olmamasi Psİkolojİk Bİ Sorundur.yumurtaya Can Veren Rabbİm Baska Ne Dİyeyİm Allahin VarliĞi Tartisilmaz En Basiti Yagan Her Kar Tanesinin Birbirinden Farkli Sekillerde Olmasi, İnsanlarin Parmak İzİ Ve En Önemlİsİ DoĞummmmmmm Umarim Bİraz Da Olsa Sİzlerİ Aydinlatabilmisimdir...
doctorctf 16.03.2007, 19:14 Ya ArkadaŞlar Şunu Soruyorum Sİze İnsan İnanÇsiz YaŞayabİlİrmİ? Benİm AÇimdan Boyle Olmamasi Psİkolojİk Bİ Sorundur.yumurtaya Can Veren Rabbİm Baska Ne Dİyeyİm Allahin VarliĞi Tartisilmaz En Basiti Yagan Her Kar Tanesinin Birbirinden Farkli Sekillerde Olmasi, İnsanlarin Parmak İzİ Ve En Önemlİsİ DoĞummmmmmm Umarim Bİraz Da Olsa Sİzlerİ Aydinlatabilmisimdir...
:D
kar tanelerinin şekilli olmasının Allah ın varlığı veya yokluğuyla ilgisini hep merak etmişimdir.ilk defa duyulan,enteresan,ilginç,şaşırtıcı birşey oldu mu hemen Allah ile bağlantı kurmaya çalışıyorlar.5 yıl önce bir haber vardı.yeni bir balık türü keşfedilmiş ve yüzü gerçekten de insan yüzüne benziyordu.uyanığın biri görüntüleri almış,birde arapça ilahi tarzı bir fon müziği ekleyip kıyamet yaklaşıyor diye söylentiler yaymıştı:)
eğer sorun içindeki boşluğu doldurmaksa insanların eşitliğine,birliğine,iyiliğe, güzelliğe inanın:)
yani söylemek istediğim kar tanelerinin şekilli olmasının ilahi bir yönü olduğunu düşünmüyorum.eğer izmirkyk isimli üyenin yazılarını okusaydın kesin kendisinin tanrı olduğuna inanacaktın:) çünkü o kadar ilginç ve gerçek şeyler anlatıyor ki insanın aklı hayali almıyor...
yalcin1903 16.03.2007, 19:17 Hak Lailaheillallah Muhammeden Resulallah
yalcin1903 16.03.2007, 19:24 :D
kar tanelerinin şekilli olmasının Allah ın varlığı veya yokluğuyla ilgisini hep merak etmişimdir.ilk defa duyulan,enteresan,ilginç,şaşırtıcı birşey oldu mu hemen Allah ile bağlantı kurmaya çalışıyorlar.5 yıl önce bir haber vardı.yeni bir balık türü keşfedilmiş ve yüzü gerçekten de insan yüzüne benziyordu.uyanığın biri görüntüleri almış,birde arapça ilahi tarzı bir fon müziği ekleyip kıyamet yaklaşıyor diye söylentiler yaymıştı:)
eğer sorun içindeki boşluğu doldurmaksa insanların eşitliğine,birliğine,iyiliğe, güzelliğe inanın:)
yani söylemek istediğim kar tanelerinin şekilli olmasının ilahi bir yönü olduğunu düşünmüyorum.eğer izmirkyk isimli üyenin yazılarını okusaydın kesin kendisinin tanrı olduğuna inanacaktın:) çünkü o kadar ilginç ve gerçek şeyler anlatıyor ki insanın aklı hayali almıyor...
kardeşim işte kıyamet kopacak diye boşa denmiyor.kıyamet neden kopacak biliyormusun.bazı kişiler Allah var mı yok mu diye sormaya başlayarak ve inançsızların sayesinde kopmaya başladı bile ama farkında değiliz hiç birimiz.çevrene baksana bi.tecavüz edenler,hırsızlık yapanlar,haram yiyenler, vs. İşte insanlarda Allah inancı olmazsa Allah korkusu olmazsa bu olaylar git gide büyüyecek ve bu olaylardan belki birgün hepimiz nasibimizi alacağız.Bu insanlarda birazcık Allah korkusu olsa böyle olaylar inanıyorum başımıza gelmeyecek.Sen şimdi diyeceksin ki Allah'a inanıpta kötü şeyler yapanlar yok mu.Elbette var ama ben bunlarında cezasız kalacağına inanmıyorum ve bu kişilerinde diğerleriyle aynı cezaları alacağından eminim.
doctorctf 16.03.2007, 19:29 kardeşim işte kıyamet kopacak diye boşa denmiyor.kıyamet neden kopacak biliyormusun.bazı kişiler Allah var mı yok mu diye sormaya başlayarak ve inançsızların sayesinde kopmaya başladı bile ama farkında değiliz hiç birimiz.çevrene baksana bi.tecavüz edenler,hırsızlık yapanlar,haram yiyenler, vs. İşte insanlarda Allah inancı olmazsa Allah korkusu olmazsa bu olaylar git gide büyüyecek ve bu olaylardan belki birgün hepimiz nasibimizi alacağız.Bu insanlarda birazcık Allah korkusu olsa böyle olaylar inanıyorum başımıza gelmeyecek.Sen şimdi diyeceksin ki Allah'a inanıpta kötü şeyler yapanlar yok mu.Elbette var ama ben bunlarında cezasız kalacağına inanmıyorum ve bu kişilerinde diğerleriyle aynı cezaları alacağından eminim.
kardeşim ne alakası var kıyametin kopmasıyla:)
eskiden sürekli savaşlar,depremler,yanardağlar vardı.o zaman da mı kıyamet kopmuştu.komik olma istersen:D
cahiliye dönemini çok iyi bilirsin.söylenenlere göre araplar yeni doğan kız çocuklarını diri diri toprağa gömüyorlarmış.şimdi bu da mı kıyamet.tecavüz,hırsızlık ne kadar istemesek de sürekli var olan birşey.
eğer sağlam ve mantıklı bir açıklaman varsa bekliyorum.yoksa saçma sapan konuşma lütfen...
:D
ben hep sunu gordum nedense hep bu konularda tıp ögrencılerı aynı seylerı dusunuyo hep bunun gıbı seyler soyluyorlar bakın size göre bu olayların bılımsel bı acıklaması olabılır ama oturup dusundugunuzde kendinizin nasıl yaratıldıgı konusuna bı cevap bulabılıyormusunuz. ve ayrıca izmirkyk yazısını okudum inan ben senın dusundugun seyleri hissetmedim
yalcin1903 16.03.2007, 19:36 kardeşim ne alakası var kıyametin kopmasıyla:)
eskiden sürekli savaşlar,depremler,yanardağlar vardı.o zaman da mı kıyamet kopmuştu.komik olma istersen:D
cahiliye dönemini çok iyi bilirsin.söylenenlere göre araplar yeni doğan kız çocuklarını diri diri toprağa gömüyorlarmış.şimdi bu da mı kıyamet.tecavüz,hırsızlık ne kadar istemesek de sürekli var olan birşey.
eğer sağlam ve mantıklı bir açıklaman varsa bekliyorum.yoksa saçma sapan konuşma lütfen...
araplar yapıyodu ama onu yapanlar müslüman değildi.Allah inanmayanlardı.Savaşlar konusuna gelince zamanında teknoloji diye bişey yoktu.kılıçla atla savaşlar oluyodu.şimdi ise yavaş yavaş sanal savaşlar başladı(bilgisayardan hackerlık.ülkelerin birbirlerinin sitelerine saldırması gib).depremler ve yanardağlar doğal olaylar ve bunların olması çok güzel bişey.Ben jeoloji mühendisiyim, depremler ve yanardağları iyi biliyorum .bu olayların oluşması ile ilgili konuları biraz araştırırsan ne kadar faydaları olduğunu öğrenirsin.Sence bunların olması tesadüf mü.
doctorctf 16.03.2007, 19:39 ben hep sunu gordum nedense hep bu konularda tıp ögrencılerı aynı seylerı dusunuyo hep bunun gıbı seyler soyluyorlar bakın size göre bu olayların bılımsel bı acıklaması olabılır ama oturup dusundugunuzde kendinizin nasıl yaratıldıgı konusuna bı cevap bulabılıyormusunuz. ve ayrıca izmirkyk yazısını okudum inan ben senın dusundugun seyleri hissetmedim
insanın nasıl varolduğuna dair birçok hipotez ileri sürülmüştür.aslında herşeyin temelinin su olduğuna inanılır(sudan önce de hidrojen)
yaşam önce suda başlamıştır.daha sonra karaya doğru geçmeye başladı.zamn içinde canlılar mutasyon geçirip doğa koşullarına en uygun yaşar hale geldiler.türler kendi içlerinde ayrılmaya başladı.bilimadamları yaptıkları araştırmalarda atalarımızın bizim gibi olmadığını kantıladılar.çok değişik insan türlerinin varolduğu ispatlandı.bunları ben söylemiyorum.yapılan araştırmalar,incelemeler bunu söylüyor.artık ne kadar inanıp güvenirsiniz bilemem.
doctorctf 16.03.2007, 19:43 araplar yapıyodu ama onu yapanlar müslüman değildi.Allah inanmayanlardı.Savaşlar konusuna gelince zamanında teknoloji diye bişey yoktu.kılıçla atla savaşlar oluyodu.şimdi ise yavaş yavaş sanal savaşlar başladı(bilgisayardan hackerlık.ülkelerin birbirlerinin sitelerine saldırması gib).depremler ve yanardağlar doğal olaylar ve bunların olması çok güzel bişey.Ben jeoloji mühendisiyim, depremler ve yanardağları iyi biliyorum .bu olayların oluşması ile ilgili konuları biraz araştırırsan ne kadar faydaları olduğunu öğrenirsin.Sence bunların olması tesadüf mü.
konuyu ne kadar farklı bir yöne çektiğinin farkında mısın:D
ayrıca senin msn nin açık olup olmaması bizi ilgilendirmiyor:D
ben onları yapanların müslüman olduğunu iddia etmedim zaten.sadece senin kıyamet alamaeti dediğin şeyleden daha kötü ve korkunç olayların tarih boyunca yaşanmış olduğunu açıklamaya çalıştım.eğer kıyamet kopsaydı o zaman kopardı.ben şimdi Allahın varlığını-yokluğunu sorguluyorum diye kıyametin kopacağını hiç sanmıyorum:D
insanın nasıl varolduğuna dair birçok hipotez ileri sürülmüştür.aslında herşeyin temelinin su olduğuna inanılır(sudan önce de hidrojen)
yaşam önce suda başlamıştır.daha sonra karaya doğru geçmeye başladı.zamn içinde canlılar mutasyon geçirip doğa koşullarına en uygun yaşar hale geldiler.türler kendi içlerinde ayrılmaya başladı.bilimadamları yaptıkları araştırmalarda atalarımızın bizim gibi olmadığını kantıladılar.çok değişik insan türlerinin varolduğu ispatlandı.bunları ben söylemiyorum.yapılan araştırmalar,incelemeler bunu söylüyor.artık ne kadar inanıp güvenirsiniz bilemem.
size göre herseyin bilimsel bi acıklaması var oylemi.ben bunu kesinlikle kabul etmıyorum tamam bilimin kanıtladıgı bazı olaylar var ama hersey degilll
doctorctf 16.03.2007, 19:50 size göre herseyin bilimsel bi acıklaması var oylemi.ben bunu kesinlikle kabul etmıyorum tamam bilimin kanıtladıgı bazı olaylar var ama hersey degilll
fikirlerine ve görüşlerine saygım sonsuz.ben sadece savunduğum şeylerin haklı gerekçelerini anlattım.bilim herşeyi aydınlatamamış olabilir.ama bu,hurafelere inanacağımız anlamına gelmemeli.
yalcin1903 16.03.2007, 19:53 sen tartışma konusu açtın tartışıyoruz.senin söylediğin kullandığın kelimelere ben açıklama yaptım.farkındaysan konu kaldığı yerden devam ediyo.bütün bu doğa olaylarının savaşların bir sebebi var.savaşlar insanların vatanını korumak için yapılmış olduğunu herkes bilir, bu uğurda ölen insanlarda şehit olurlar ve bu Allah katında da Cennetlikle ödüllendirilmiştir.ALLAH zamanında haksız yere adam öldürenlere ve iman etmeyenlere gereken cezaları vermiş ve bunu ayetlerle de bildirmiştir. peki doktor hiç birşey bilmiyosan sana bi ayetten bahsedeceğim ve bunu bi araştırmanı rica edeceğim. bir ayette derki biz yeryüzünü ve gök yüzünü yedi kattan yarattık der. ve bu 1400 sene evvelinden gelen bi ayettir.şimdi sen yeryüzünün ve gökyüzünün katlarını biliyormusun.kaç kattan oluşuyo biliyormusun.bunu bi araştır ve ondan sonra tartışalım.
fikirlerine ve görüşlerine saygım sonsuz.ben sadece savunduğum şeylerin haklı gerekçelerini anlattım.bilim herşeyi aydınlatamamış olabilir.ama bu,hurafelere inanacağımız anlamına gelmemeli.
tabiki benimde sizin ve burdaki herkesin dusuncelerine saygım sonsuz ben sadece acizane fikrimi soylerım.su konuda katılıyorum size hurafelere inamamak tabiki birseylere inanmak için benim gercekten tatmin olacagım bilgiler sunulmalı inanınki size soyledıgım seyler hiç bir sekilde hurafe değil aile buyuklerıne sorarsanız onlar benden daha ıyı sızı aydınlatacaktır.
doctorctf 16.03.2007, 19:57 Dünyanın katmanları; 1: Gaz katmanı(Atmosfer) 2: Su katmanı(Hidrosfer) 3: Yer kabuğu(Litosfer) 4: Magma katmanı(Pirosfer) 5: Çekirdek katmanı(Barisfer)
dostum aynı şeyi senin gibi düşünen bir arkadaşımız daha söylemişti ve gereken açıklama ona da yapılmıştı.bu senin forum konularını iyi okumadığın manasına gelir:D istersen forum konularını iyice oku ondan sonra bişeler yaz.
yalcin1903 16.03.2007, 20:01 yerin katmanları 7 tanedir. 1- çekirdek 2-dış çekirdek 3-alt manto 4-üst manto 5- Litosfer 6- Astenosfer 7-kabuk
bak bunlar yerin katmanları.gökyüzünün katmanlarını da sen araştır.sonuçta onunda 7 kattan oluştuğunu göreceksin ve bunu bildiren ayet tam 1400 yıl önce gelmiştir.hala inkar ediyosan diyecek hiç birşeyim yok sana.
doctorctf 16.03.2007, 20:06 yerin katmanları 7 tanedir. 1- çekirdek 2-dış çekirdek 3-alt manto 4-üst manto 5- Litosfer 6- Astenosfer 7-kabuk
bak bunlar yerin katmanları.gökyüzünün katmanlarını da sen araştır.sonuçta onunda 7 kattan oluştuğunu göreceksin ve bunu bildiren ayet tam 1400 yıl önce gelmiştir.hala inkar ediyosan diyecek hiç birşeyim yok sana.
arkadaşım istersem ben bu katmanları 70e çıkarır istersem 1 e indiririm;)
üste bakarsan farklı bir kaynaktan aldığım yazıda da 5 olarak gösterildiğini göreceksin.niye böyle birşeyi kaynak olarak gösteriyorsun anlayamadım:)
üstelik bu bilginin 1400 yıl önce kuranda yeralmış olması ondan önce söylenmediği anlamına gelmez ki.sen şimdi bana bu bilginin kuran dan önce söylenmemiş olduğunu isptlayabilir misin?
yalcin1903 16.03.2007, 20:07 Dünyanın katmanları; 1: Gaz katmanı(Atmosfer) 2: Su katmanı(Hidrosfer) 3: Yer kabuğu(Litosfer) 4: Magma katmanı(Pirosfer) 5: Çekirdek katmanı(Barisfer)
dostum aynı şeyi senin gibi düşünen bir arkadaşımız daha söylemişti ve gereken açıklama ona da yapılmıştı.bu senin forum konularını iyi okumadığın manasına gelir:D istersen forum konularını iyice oku ondan sonra bişeler yaz.
ayrıca forumda bir konu açılmış ise illaha ki tam olarak o konunun kesin doğru olacağı anlamına gelmez.yanlışlarda olabilir.
CANDAVUT 16.03.2007, 20:09 insanın nasıl varolduğuna dair birçok hipotez ileri sürülmüştür.aslında herşeyin temelinin su olduğuna inanılır(sudan önce de hidrojen)
NAHL:4- O, insanı bir damla sudan yarattı. Fakat bakarsın ki (insan) Rabbine apaçık bir hasım oluvermiştir .
NUR:45- Allah, her canlıyı sudan yarattı. İşte bunlardan kimi karnı üstünde sürünür, kimi iki ayağı üstünde yürür, kimi dört ayağı üstünde yürür... Allah dilediğini yaratır; şüphesiz Allah her şeye kadirdir.
saygılarımla, yorumu size aittir..
yalcin1903 16.03.2007, 20:10 senin aklının ne kadar olduğu belli oldu doktorctf.1400 yıl önceki durumları bi düşün istersen.o zamanlar insanlar taksiye binmiyodu.yürüyerek gidiyodu her yere.bu durumdaki insanların yer altına ve gök yüzüne gönderecek teknolojik aletleri olduğunu sanıyorsun galiba.
candavut verdiğin örneklerin hepsi bilimsel verilerdir malesefki bilimsel verilerden yola cıkarak bunları kuranla acıklıyorsun yani her zamnaki gibi tersten hareket ediyorsunuz bilimsel veri oluyo kuranda var muhabbetine dönüşüyo ama dsevam edelim iyi konu
doctorctf 16.03.2007, 20:14 NAHL:4- O, insanı bir damla sudan yarattı. Fakat bakarsın ki (insan) Rabbine apaçık bir hasım oluvermiştir .
NUR:45- Allah, her canlıyı sudan yarattı. İşte bunlardan kimi karnı üstünde sürünür, kimi iki ayağı üstünde yürür, kimi dört ayağı üstünde yürür... Allah dilediğini yaratır; şüphesiz Allah her şeye kadirdir.
saygılarımla, yorumu size aittir..
ilk 5 ayeti bilirsin sen:)
orda biz insanı kan pıhtısından yarattık der.
kuran ın başka yerinde biz insanı topraktan yarattık diyor.şimdi de senin gösterdiğin ayette sudan yarattık diyor.ne olacak şimdi:D
üstteki kaynağın güvenilir olduğundan da emin olabilirsin.
yalcin1903 16.03.2007, 20:15 Dünyanın katmanları; 1: Gaz katmanı(Atmosfer) 2: Su katmanı(Hidrosfer) 3: Yer kabuğu(Litosfer) 4: Magma katmanı(Pirosfer) 5: Çekirdek katmanı(Barisfer)
candavut verdiğin örneklerin hepsi bilimsel verilerdir malesefki bilimsel verilerden yola cıkarak bunları kuranla acıklıyorsun yani her zamnaki gibi tersten hareket ediyorsunuz bilimsel veri oluyo kuranda var muhabbetine dönüşüyo ama dsevam edelim iyi konu
bence bilimsel değil ve terstende gelmiyo candavut.kuranda insanların Allah tarafından nasıl yaratıldığını söylüyo.ve yine bu ayet 1400 yıl önce insanlığa bildirilmiş
yalcin1903 16.03.2007, 20:18 peki sen doctorctf kan pıhtısından yarattık ve topraktan yarattık yazan ayetleri tam olarak buraya yazarmısın
Arkadaşlar kişisel tartışmalardan kaçının..
Yorumlarımızı sakin bir dille göstermeliyiz, saygı çerçevesinde yorumlarda bulunmalıyız..
İyi Forumlar
senin aklının ne kadar olduğu belli oldu doktorctf.1400 yıl önceki durumları bi düşün istersen.o zamanlar insanlar taksiye binmiyodu.yürüyerek gidiyodu her yere.bu durumdaki insanların yer altına ve gök yüzüne gönderecek teknolojik aletleri olduğunu sanıyorsun galiba.
CANDAVUT 16.03.2007, 20:22 candavut verdiğin örneklerin hepsi bilimsel verilerdir malesefki bilimsel verilerden yola cıkarak bunları kuranla acıklıyorsun yani her zamnaki gibi tersten hareket ediyorsunuz bilimsel veri oluyo kuranda var muhabbetine dönüşüyo ama dsevam edelim iyi konu
bu ayet için de mi aynı şey geçerli?
yani insanlar buldu bilimle, sonra bizim mutaassıplar, bakın kuranda yazıyordu deyip atladılar buluşun üzerine. ben biraz daha açık fikirli olurdum.
belki de körükörüne bir inanca bağlanmak diye ifade edilen taassup, kuran savunucuları için değildir de inkar edenler için de geçerli olabilir? meseleye hiç bu açıdan baktınız mı? "acaba" dedik mi kendi kendimize?
doctorctf 16.03.2007, 20:23 peki sen doctorctf kan pıhtısından yarattık ve topraktan yarattık yazan ayetleri tam olarak buraya yazarmısın
benim ayetlerle işim yok.niye benim yazmamı istiyorsun ki.yazınca gerçek mi olacak söylediklerin.ben bu ayetleri bilmiyorum ama din kültürü dersi gördük biz.sen şimdi bu yukarıda söylediğim şeylerin kuran da varolduğunu inkar ediyor olamazsın dimi????
senin aklının ne kadar olduğu belli oldu doktorctf.1400 yıl önceki durumları bi düşün istersen.o zamanlar insanlar taksiye binmiyodu.yürüyerek gidiyodu her yere.bu durumdaki insanların yer altına ve gök yüzüne gönderecek teknolojik aletleri olduğunu sanıyorsun galiba.
O zamana göre gelişkin, bugüne göre geride; açıklaman buna uyuyor! Kuran bir bilim kitabıysa zamanının ilerisinde, bugünün gerisinde oluyor sana göre! Bu da senin çelişkin...
Şöyle bir açıklaman olsa, en azından inançtır der, -sübjektivitenin inanç boyutlu oluşuna atıfla- saygı duyardım; "Ben bilimdışı dahi olsa inanıyorum, inanç içerisindeyim, bu benim kişisel sorunumdur" demiş olsan...
Dindar insanların en sağlıklı inanç savunması bu olabilir, ötesi çelişkili bir tutumdur, bilimle uzlaştırma çabasıdır sadece, sadece bir çabalamadır başka bir şey değil...
ozanbaki 16.03.2007, 20:24 Hacı Bektaşı Veli:
"Hararet nardadır sacda değildir
Keramet baştadır tacda değildir
Her ne ararsan kendinden ara
Kudüs’te Mekke’de Hac’da arama"
Arkadaslar bu söz bütün sorulara ve sorunlara cevaptir.Her seyi kendinizde bulabilirsiniz.
CANDAVUT 16.03.2007, 20:25 ilk 5 ayeti bilirsin sen:)
orda biz insanı kan pıhtısından yarattık der.
kuran ın başka yerinde biz insanı topraktan yarattık diyor.şimdi de senin gösterdiğin ayette sudan yarattık diyor.ne olacak şimdi:D
üstteki kaynağın güvenilir olduğundan da emin olabilirsin.
ve insanı balçıktan yarattığını da söyleyen ayetler. ve şunu da unutmayalım, kanın da balçığın da büyük bir kısmı sudan oluşmuştur. ve kan ve ya balçık diye söz ederken, insanın yaratılışını; fakat sudan yarattık derken ise tüm canlıları anlatmıştır.
tabii bunda düşünenler için ibret vardır.
yalcin1903 16.03.2007, 20:28 peki arkadaşlar ben tartışmıyorum.dilerim bugünlerinizi aramazsınız.
doctorctf 16.03.2007, 20:32 peki arkadaşlar ben tartışmıyorum.dilerim bugünlerinizi aramazsınız.
niye tartışma olarak düşünüyorsun ki konuşuyoruz sadece.herkes fikirlerini söylüyor burda.ama belli saygı kuralları içinde...
asi_girl 16.03.2007, 20:38 ELBETTE HER MUSLUMAN GB BENDE YUCE ALLAHIMA MELEKLERINE PEYGAMBERLERINE KITAPLARINA İNANIYORUM
niye tartışma olarak düşünüyorsun ki konuşuyoruz sadece.herkes fikirlerini söylüyor burda.ama belli saygı kuralları içinde...
evet tartısma degıl dıyorsunuz ama insanların dusuncelerını curutmeye calısıyorsunuz bu tartısma degılde nedır hepımız buforumda bırlık ve beraberlık ıcın bulunuyoruz dusunce ozgurlugu denen bırsey var dusunceye karsı olabılırsınız ama bunu curutmeye calısmaya hakkını yok sızın ıcın siyah olan baskaları ıcın beyazdır ha ne dersın
yalcin1903 16.03.2007, 20:44 bence de bu tartışma değil de ne.şu dağların taşların nasıl geliine sen bi yorum getirde doktor birde seni dinleyelim.valla benim kanım hepsini Allah'ın yarattığı.güneş patlaması filan onlar hikaye bence
seyhunbey 16.03.2007, 20:50 Müslümalıktaki Allah'a İnanır mısınız?
Ankette ;
Oylama durumuna göz at: İslamdaki Allah'a inanIr mIsInIz?
Evet.. 355 kişi 80,32%
Anket durumu bu .... :)
Medet Allah Ya Muhammed Ya Ali
Gerceğe hüü
doctorctf 16.03.2007, 20:50 evet tartısma degıl dıyorsunuz ama insanların dusuncelerını curutmeye calısıyorsunuz bu tartısma degılde nedır hepımız buforumda bırlık ve beraberlık ıcın bulunuyoruz dusunce ozgurlugu denen bırsey var dusunceye karsı olabılırsınız ama bunu curutmeye calısmaya hakkını yok sızın ıcın siyah olan baskaları ıcın beyazdır ha ne dersın
niye düşüncelerinizi çürütmüş olmak tartışma oluyor anlayamadım:) belki de gerçekleri görmek sizi korkutuyor
doctorctf 16.03.2007, 20:52 bence de bu tartışma değil de ne.şu dağların taşların nasıl geliine sen bi yorum getirde doktor birde seni dinleyelim.valla benim kanım hepsini Allah'ın yarattığı.güneş patlaması filan onlar hikaye bence
cevabını kendin vermişsin işte daha ne açıklaması istiyorsun:D
yalcin1903 16.03.2007, 20:53 Hüü
yalcin1903 16.03.2007, 20:55 cevabını kendin vermişsin işte daha ne açıklaması istiyorsun:D
dalga mı geçiyorsun.bu mesajından sonra artık yazmam zaten hiç birşey.
niye düşüncelerinizi çürütmüş olmak tartışma oluyor anlayamadım:) belki de gerçekleri görmek sizi korkutuyor
evet tartısmadır bu ama ınanın bırseylerı gormek benı korkutmuyor ama bence sen boyle bı ılahı guc karsısında korkuyorsun ve kendıne bılım dıye bı cadır kurmussun onun altında yasıyorsun. bence bıraz rahat ol arkadasım doganın guzellıgı bıle sana cevap vermeye yeter sadece bakmasını bılene ama
tuncerbio 16.03.2007, 20:57 bu konu biraz rayından çıkacağa benziyor ama madem bazı sorular var cevabını arayalım;
insanlık çamurdan ,kan pıhtısından ıvırdan zıvırdan ,erkek kadının kaburgasından yaratıldı gibi dini söylemlere karşı bilimsel bir tez sevgili doctorctf nin belirttiği gibi sıcak çorba denilen suda yaşamın oluşması ve evrimleşmesine dair deneysel yolla ıspatlanmıştır bu metotla ilgili geniş bilgi ve deney tekniğini daha önce evrimle ilgili yapılan tartışmalarda belirtmiştim kopyala yapıştır yapmayayım merak eden varsa bakabilir.......
kıyanet ya da insanlığın ,dünyanın yok olması denilen şey ;her nesnenin canlının bir ömrü vardır kendi iç enerjisini tüketen bir yıldız artık aydınlatmaz,metoor yağmurundan bhsedilen bir gezegen (metoor büyüklüğüne bağlı olark ) yok olabilir ..........dünyadada mevcut sistemin bozulmasıyla beraber okyanuslarda sıcak-soğuk hava dalgalarının karşılaşma sıklığı ve şiddeti artarak büyük seller,kasırgalar vb oluşmaktadır oluşacaktır,iklimsel dengenin bozulmasıyla buzullaşmalar olacaktır ki 8 tane olmuştur canlı türlerinin yok olmasına neden olacaktır ,metoor düşmüş ve jura dönemine hakimolan sürüngenler beslenme alanı bulamamış ,birçoğunun metoor etkisiyle ölmesiyle çiftleşecek canlı bulamamaış ve yok olarak yerini başka türlere bırakmıştır bu hep olmuştur olacaktır .....bunu depremin nedenini mini giyen kızlara bağlayan yobazlar gibi insanların yaşamına bağlamayın...
doctorctf 16.03.2007, 21:01 evet tartısmadır bu ama ınanın bırseylerı gormek benı korkutmuyor ama bence sen boyle bı ılahı guc karsısında korkuyorsun ve kendıne bılım dıye bı cadır kurmussun onun altında yasıyorsun. bence bıraz rahat ol arkadasım doganın guzellıgı bıle sana cevap vermeye yeter sadece bakmasını bılene ama
ben doğaya bakınca çok mutlu oluyorum.ama arkasında gizli bir güç aramıyorum.kendime bilimden bir çadır kurduğumu da düşünmüyorum.sadece yeri gelince faydalanmasını biliyorum.
CANDAVUT 16.03.2007, 21:04 Hacı Bektaşı Veli:
"Hararet nardadır sacda değildir
Keramet baştadır tacda değildir
Her ne ararsan kendinden ara
Kudüs’te Mekke’de Hac’da arama"
Arkadaslar bu söz bütün sorulara ve sorunlara cevaptir.Her seyi kendinizde bulabilirsiniz.
sana ek yapmak istedim.
Nitekim Çalap Celle Celâle cümle türlü nesnenin varlığını Kur’ân içinde yad kıldı.
Kavlehu Taalâ “… Ve lâ râtbin ve lâ yâbisin illa fiy kitabin mübiyn” (1)
Pes, azizmen ki, sakınmak gerekkim Hak Taalâ buyurduğun ceht kılıp elden komamak gerek. Ve yığlanın dediği nesneden yığlanmak gerek.
İlm-i Kur’ân senin içinde olup sen taşra kalmayasın. Ya sen içinde olup Kur’ân taşrada kalmasın. Dava bütün olsun. Kur’ân şartın tutsun.
İblis emrin dutmadı lânet oldu. İlim, iblis içinde idi, kendi taşra kaldı.
Pes imdi, anlar kendülerün temüz etti bileler. Ve bu resme olan kişilerin ameli nüdigün, marifet gelüben canı diri kıldığı yerde yad kılur inşallah-ü Taalâ.
Pes, imdi, âbitlerin taatleri namazdır, oruçtur, zekâttır ve hacdır. Nefr-i âm olıcak gaza eylemektir. Ve cenabetten gusl eylemektir. Ve arzuların istemyüp dünyayı terk etmektir. Ve âhireti sevmektir. Ve halleri birbirin incitmemektir.
burada uzun zamandır, kuranın gerçek olup olmaması konusunda belli belirsiz tartışılıyor. ama ben derim ki, kuran hakkında bilimle ilgisi olan şeylere bir de tarihsel-toplumsal olaylar hakkındaki delilleri eklemek gerek ama bunları yapmadan önce bir şey dikkat çekti. arkadaş bektaşi velini sözünü yazmış. ve bildiğim bir yazısından bir alıntı yapalım.
madem bizim tarafımızdan kabul gören kaynaklar, bazılarınız tarafından reddiyelerle karşılanıyor, sizin için mihenk taşı kıymetinde olan Hacı Bektaşi Velinin yazılarından kısa bir alıntı vermeyi uygun görüyorum.
belirtmek isterim ki, hacı bektaşi veli, bu yazılarını yazarken kuran ayetlerinden alıntılar yapmıştır. bunun üzerine düşünmek gerek derim?????
saygılarımla...
ben doğaya bakınca çok mutlu oluyorum.ama arkasında gizli bir güç aramıyorum.kendime bilimden bir çadır kurduğumu da düşünmüyorum.sadece yeri gelince faydalanmasını biliyorum.
inanmak gizli bi guc aramak degıldır.
Değerli Can,
Aynen söylediğin gibi, inanç boyutunda gerçekler ürkütücüdür herzaman için. Hele inanç boyutu, çoğu yönleriyle geleneksellikten kaynaklı; oturmuş-kemikleşmiş anlayışlarda.
Eleştiriye kapalı olma; inancın dayanaklarının zayıf olması korkusundan kaynaklıdır.
İnanç bir ihtiyaç olabilir insan için (bu da insanoğlunun büyük çoğunluğu açısından doğaldır-gerçekliktir adeta), bu itirafa dayalı yapıya sahip ise en azından doğaldır. Ama bir insan, bunu aşırı savunma amacıyla, saldırıya dönüştürüyorsa orada baskın bir akıldışılık var demektir.
Asıl tartışılması gereken inancın varlığı değil, bu tutumdur. İnançlar sübjektiftir; inançların doğası bağlamında bu insani bir gerçekliktir. Sağlıksız olan, inancı bireysel bir ihtiyaçtan öteye, yani totaliter anlayışa taşımaktır...
yalcin1903 16.03.2007, 21:09 ben depremlerin oluşunu mini kızlara filan bağlamıyorum.belki duymuşsundur 2000 li yıllarda olan 2 büyük depremde de daha çok yıkılan yerler camiler olmuştur.bu olayların(buzulların erimesi,kıtaların birleşmesi ayrılması,göktaşlarının düşmesi vs.) bu kadar güzel bi sırada olması bence tesadüf değildir.inananda kendine inanmayanda kendine ama oratada bir sürü neden varken inanmamanın elde olmadığını düşünüyorum
CANDAVUT 16.03.2007, 21:12 bu konu biraz rayından çıkacağa benziyor ama madem bazı sorular var cevabını arayalım;
insanlık çamurdan ,kan pıhtısından ıvırdan zıvırdan ,erkek kadının kaburgasından yaratıldı gibi dini söylemlere karşı bilimsel bir tez sevgili doctorctf nin belirttiği gibi sıcak çorba denilen suda yaşamın oluşması ve evrimleşmesine dair deneysel yolla ıspatlanmıştır bu metotla ilgili geniş bilgi ve deney tekniğini daha önce evrimle ilgili yapılan tartışmalarda belirtmiştim kopyala yapıştır yapmayayım merak eden varsa bakabilir.......
kıyanet ya da insanlığın ,dünyanın yok olması denilen şey ;her nesnenin canlının bir ömrü vardır kendi iç enerjisini tüketen bir yıldız artık aydınlatmaz,metoor yağmurundan bhsedilen bir gezegen (metoor büyüklüğüne bağlı olark ) yok olabilir ..........dünyadada mevcut sistemin bozulmasıyla beraber okyanuslarda sıcak-soğuk hava dalgalarının karşılaşma sıklığı ve şiddeti artarak büyük seller,kasırgalar vb oluşmaktadır oluşacaktır,iklimsel dengenin bozulmasıyla buzullaşmalar olacaktır ki 8 tane olmuştur canlı türlerinin yok olmasına neden olacaktır ,metoor düşmüş ve jura dönemine hakimolan sürüngenler beslenme alanı bulamamış ,birçoğunun metoor etkisiyle ölmesiyle çiftleşecek canlı bulamamaış ve yok olarak yerini başka türlere bırakmıştır bu hep olmuştur olacaktır .....bunu depremin nedenini mini giyen kızlara bağlayan yobazlar gibi insanların yaşamına bağlamayın...
son satıra kadar çok iyi gidiyordun arkadaş, fakat o son satı da neyin nesi?
kim yapmış bunu? kime cevap verdin bunu da bir anlasaydık. genel bir ifade kullanmışsın!! ve senin şahsında herkese derim ki, slogan atar gibi cümlelerden kaçınalım. ...mini giyen kızlara bağlayan yobazlar gibi insanların yaşamına bağlamayın...
saygılarımla...
tuncerbio 16.03.2007, 21:16 dini inanışlada genel bir yargı kıyametin insanlığın bozulmasına istisnaden geleceği söylenir ,kimine göre mesiih iner yere ,kimine göre ecüş bücüş vb gelir yeryüzüne ki bu kirlenmenin belirtisidir denir ....işte bu bakış açısınadır o son cümle ...........
dini inanışlada genel bir yargı kıyametin insanlığın bozulmasına istisnaden geleceği söylenir ,kimine göre mesiih iner yere ,kimine göre ecüş bücüş vb gelir yeryüzüne ki bu kirlenmenin belirtisidir denir ....işte bu bakış açısınadır o son cümle ...........
Dediğin gibi Can,
Bu tarz, dehşetli sona dair korkutmacalar var; göreceli oranlarda her dinde (yecuc mecucdan tut, deccale kadar).
Bence, insanları inandırmak amacıyla kurgulanan korkutmacalar, seviyesizce, insanları kendi inancına çağırma seanslarıdır.
Özellikle bu metod, yanlıştır ve çok sağlıksızdır. Dediğin metodu, özellikle doğal afetler döneminde kullanan, çok sayıda felaket tellalı ortaya çıkar ve kendisini inandırmayı başarır. Bu söylemler ayıplı-güdük, akıldışıdır, insanları enayi yerine koymaya dayalı; bir çeşit hakarettir.
İnanmay-inanca saygım var ama; senin vurguladığın gibi, bu yöntemi, az veya çok; belli dönemlerde veya sürekli kullanan insanlara, saygım yoktur, çünkü bu tiplerin insanlara saygısı yoktur...
yalcin1903 16.03.2007, 21:59 sizlere teşekkür edenlere baktığımız zaman hep aynı kişiler.doktor tuncer erdem.üçünzde birbirinize teşekkür ediyosunuz bu konuda sadece.ve üçünüzde hayata 90 derece ile bakıyosunuz 360 derece ile değil.ama diğer yazılarımdan birinde de belirttiğim gibi dilerim Allah'tan bunun acısını çekmezseniz Amin.
Ankette ;
Oylama durumuna göz at: İslamdaki Allah'a inanIr mIsInIz?
Evet.. 355 kişi 80,32%
Anket durumu bu .... :)
Gerceğe hüü
Şu anda anket aldatıcı nitelikte. Anketteki seçenekleri değiştirdim. Anketi sıfırlasam çok daha faydalı olacaktır. Anketi sıfırlıyorum.
Hüü
Bu tarz mesajlar öğretici ve doğru bir yol değildir.
sizlere teşekkür edenlere baktığımız zaman hep aynı kişiler.doktor tuncer erdem.üçünzde birbirinize teşekkür ediyosunuz bu konuda sadece.ve üçünüzde hayata 90 derece ile bakıyosunuz 360 derece ile değil.ama diğer yazılarımdan birinde de belirttiğim gibi dilerim Allah'tan bunun acısını çekmezseniz Amin.
İnsanların inancına dayatma yapmayın. Kimin acı çekip kimin çekmeyeceğini siz karar veremezsiniz. Düşüncelerinizi dayatma yapmadan savunun.
[QUOTE=Nesimi;380275]Şu anda anket aldatıcı nitelikte. Anketteki seçenekleri değiştirdim. Anketi sıfırlasam çok daha faydalı olacaktır. Anketi sıfırlıyorum.
QUOTE]
Tekrar oy kullanamıyoruz.Kabul etmiyor..
Şu anda anket aldatıcı nitelikte. Anketteki seçenekleri değiştirdim. Anketi sıfırlasam çok daha faydalı olacaktır. Anketi sıfırlıyorum.
Tekrar oy kullanamıyoruz.Kabul etmiyor..
Sıfırlayınca kabul etmedi her birine 4 er oy verdim. En az olan limit bu olduğundan. Şimdi iptal seçeneğini seçip tekrar oyalamaya katılabilirsiniz oyunuzu değiştirebilirsiniz isterseniz. Oy kullananların bu işlermi yapması gerekiyor.
sizlere teşekkür edenlere baktığımız zaman hep aynı kişiler.doktor tuncer erdem.üçünzde birbirinize teşekkür ediyosunuz bu konuda sadece.ve üçünüzde hayata 90 derece ile bakıyosunuz 360 derece ile değil.ama diğer yazılarımdan birinde de belirttiğim gibi dilerim Allah'tan bunun acısını çekmezseniz Amin.
Senin 90 derece dediğin bu bakış, aslında, 360 derecenin tecrübesini ve insani-bilimsel bakış etiğini önplana alanların bakışıdır. Yani senin yöntemlerini dahi belki bir 10-15 yı sonra -belki- (sadece belki diyorum, neden olmasın) sorgulayabileceğin; aşkın saygıyı elde edebilmiş algılama kaynaklıdır. Sadece teşekkür boyutuyla bakarsan olaya, kalabalıklardan olursun. Sorgulayan, araştıran, yaşam deneyimlerinden geçmiş; birey boyutlu bakanların bakışıdır bu.
Yarı şaka yarı ciddi bir hatırlatmada bulunmak isterim sana; Bizlere bakma, biz belki de bütün dinlerin! özlediği; oluşturmaya çalıştığı; sorgulayan, putkıran-fikir üreten, pasifist-boyun eğmeci olmayan insanlarız. Tanrının değer verdiği, insanı kamiliyet boyutunun tezahhürü böylesine sorgulayanlarla gelişebilir. Teslim olmuşların Tanrı nezdindeki değeri, sınırlıdır kanımca(belkide hiç yoktur). Bizlerin iyiliğinden önce, O iradeye kendinle ilgili; ben beni yarattığın insanlığı ne yaptıma bakmalısın!
(Hallac, Pir Sultan, Mevlana, Ebuzer Gıffari, Hayyam, Hace Bekdaş, Bedreddin, İbni Haldun, Efgani, M. Arabi... Böylesine sorgulamacı, İnsanı Kamil tavrının; uzak geçmişteki tarihsel temsilcileridirler; bunların tavrı özgün ve insana yakışır olandır; bunları ne kadar kabullenirsin o ayrı...)
İnsanın insani tavrı, yani herşeyi sorgulayan tavrı, Tanrısaldan (Haktan) kaynaklı ve Tanrının (Hakkın) en hoşuna gidecek tavırdır belki...
yalcin1903 17.03.2007, 00:15 Şu anda anket aldatıcı nitelikte. Anketteki seçenekleri değiştirdim. Anketi sıfırlasam çok daha faydalı olacaktır. Anketi sıfırlıyorum.
Bu tarz mesajlar öğretici ve doğru bir yol değildir.
İnsanların inancına dayatma yapmayın. Kimin acı çekip kimin çekmeyeceğini siz karar veremezsiniz. Düşüncelerinizi dayatma yapmadan savunun.
ben karar vermedim beyefendi dilek diledim dua ettim.benim inancıma göre burada ters bi durum yok.o yüzdn ısrarla yazıyı göstermenizi kınıyorum
dus_sokagi 17.03.2007, 00:55 bence herkes istediyine inanir istiyende inanmaz ben ara sira ne muslumanliktakine ne aleviliktekine mesele bi yaraticiya inanmaksa bence kendi adima deyisken ara sira her yaraticinin kendi icinde bi celiski buluyorum o yuzden ara sira kendi yaraticimi kendim yaratiyorum.
Türkü Gözlü Kız 17.03.2007, 01:03 Bir soru soracagim sadece:
SIKLARI BÖYLE DEGiSTiRECEGiNiZE OYLAMAYI YENi SIKLARLA YENiDEN BASLATAMAZ MIYDINIZ?
Ortaya eskisinden daha da üzücü bir manzara cikmis, oyumu geri cekmek istiyorum, cünkü bu SIKLAR kesinlikle benim oy verdigim SIKLAR degil!!!
Bir soru soracagim sadece:
SIKLARI BÖYLE DEGiSTiRECEGiNiZE OYLAMAYI YENi SIKLARLA YENiDEN BASLATAMAZ MIYDINIZ?
Ortaya eskisinden daha da üzücü bir manzara cikmis, oyumu geri cekmek istiyorum, cünkü bu SIKLAR kesinlikle benim oy verdigim SIKLAR degil!!!
Oyunu geri çek geri çekmek oldukça kolay. Bunu 2-3 kez yazdım Bu şekliyle daha sağlıklı oldu.
"oyumu iptal etmek istiyorum seçeneğine bas" istediğini işaretle. Bu üç seçenek dışında bir seçenekde yok maalesef bu konuda
Türkü Gözlü Kız 17.03.2007, 02:09 Oyunu geri çek geri çekmek oldukça kolay. Bunu 2-3 kez yazdım Bu şekliyle daha sağlıklı oldu.
"oyumu iptal etmek istiyorum seçeneğine bas" istediğini işaretle. Bu üç seçenek dışında bir seçenekde yok maalesef bu konuda
Peki ya oylarda belli bir artis oldugunda ya yeniden SIKLAR degisirse???
istediginiz gibi degistrimeye hakkiniz var mi? Bunu cok merak ediyorum;
Cünkü o SIKLAR nere, bunlar nere?!?
Konunun adi bile degismis, zor buldum.
Peki ya oylarda belli bir artis oldugunda ya yeniden SIKLAR degisirse???
istediginiz gibi degistrimeye hakkiniz var mi? Bunu cok merak ediyorum;
Cünkü o SIKLAR nere, bunlar nere?!?
Konunun adi bile degismis, zor buldum.
Konu bu şekilde daha sağlıklı. Oylar şu an görüldüğü gibi istersen oyunu iptal edebilirsin. O zaman mantıklı olan nedir o nu söyle. Bir sorun varsa özel mesajla bana bildirmelisin veya diğer yönetici arkadaşlarımıza.
Alevilikdeki Tanrı anlayışı ile İslamdaki Kesen, Yakan, Yıkan Allahı bir tutamazsınız. Bu kadar islamikseniz başınızı örtersiniz, 5 vakit namaz kılar ramazanda oruç tutup hacca gidersiniz. Nedir bu art niyet aramanız? Size uygun seçenek de var İslamdaki gibi Allaha inanıyorumu işaretlersin olur biter. Aleviliği yozlaştırmaya kimsenin hakkı yok.
*Allaha islamdaki gibi inanıyorum
*Aleivlikdeki gibi inanıyorum
*Ateistim
İlk olan şıklar ise Allaha inanıyorum ve hayır Ateistim idi. İşe islami boyuttan bakmamız emri vaki edilmişti...
Türkü Gözlü Kız 17.03.2007, 02:16 Konu bu şekilde daha sağlıklı. Oylar şu an görüldüğü gibi istersen oyunu iptal edebilirsin. O zaman mantıklı olan nedir o nu söyle. Bir sorun varsa özel mesajla bana bildirmelisin veya diğer yönetici arkadaşlarımıza.
Alevilikdeki Tanrı anlayışı ile İslamdaki Kesen, Yakan, Yıkan Allahı bir tutamazsınız. Bu kadar islamikseniz başınızı örtersiniz, 5 vakit namaz kılar ramazanda oruç tutup hacca gidersiniz. Nedir bu art niyet aramanız? Size uygun seçenek de var İslamdaki gibi Allaha inanıyorumu işaretlersin olur biter. Aleviliği yozlaştırmaya kimsenin hakkı yok.
benim yozlastirdigim yok zaten, ama SIKLAR´da cok büyük degisiklikler yapilmis, EVET´e oy verdigim zaman aleviligin gerektirdigini yapmamis gibi görpnecek? Buna ne diyorsun? Ben bu konunun kaldirilmasini dafelarca rica ettim, ayrica öm de atmistim.
Oyumu geri cekiyorum, nasil olsa herkes kimin ne oldugunu biliyor. Ha bir oy eksik, ha bir oy fazla, kac yazar.
Saygilar sevgiler bizden...
benim yozlastirdigim yok zaten, ama SIKLAR´da cok büyük degisiklikler yapilmis, EVET´e oy verdigim zaman aleviligin gerektirdigini yapmamis gibi görpnecek? Buna ne diyorsun? Ben bu konunun kaldirilmasini dafelarca rica ettim, ayrica öm de atmistim.
Oyumu geri cekiyorum, nasil olsa herkes kimin ne oldugunu biliyor. Ha bir oy eksik, ha bir oy fazla, kac yazar.
Saygilar sevgiler bizden...
Kime ÖM attın? isim vererek konuşmalısın. Bu şekilde davranman hiç yakışmıyor sana. Kahvehane ağzıyla konuşan bir kız hiç görmemiştim. İstemezsen katılmazsın ankete bu kadar basit. Eleştirmeden önce yapıcı olalım. Bu konu tartışılıyor kişiye göre konu kapatılmaz. İstek varsa açık kalır, İnsanların geneli rahatsızsa kapatılır. Yalnız biraz daha düzgün üslubla yazın hiç yakışmıyor size. Bu konuyu sabote etmek için elinizden geleni yaptınız ÖM yolunu seçin...
Konu bu şekilde daha sağlıklı. Oylar şu an görüldüğü gibi istersen oyunu iptal edebilirsin. O zaman mantıklı olan nedir o nu söyle. Bir sorun varsa özel mesajla bana bildirmelisin veya diğer yönetici arkadaşlarımıza.
*Allaha islamdaki gibi inanıyorum
*Aleivlikdeki gibi inanıyorum
*Ateistim
İlk olan şıklar ise Allaha inanıyorum ve hayır Ateistim idi. İşe islami boyuttan bakmamız emri vaki edilmişti...
Tabiki her istiyene gore bir konu kapatilamaz, ama soru sekli bence biraz yaniltici. Cunki soruyu boyle sordugun zaman sanki Islamiyet sadece Suni ve Sia anlayisi (Allah korkusu hic bir Sufi anlayisinda yoktur) ve sanki herkes Aleviligi Islamiyetin disinda goruyor gibi on yargi oluyor bence. Sende biliyorsunki herkes ayni dusuncede degil. Yani Hayir diyince Islamiyet disi, ama Evet diyince Islamiyet ici oluyorsun, ama senin Islamiyetin Allahi tanitimin aslinda Sunni/Sia anlayisi, Islami anlayis degil. Ama Alevilik bu da degil (yani Sia/Sunni).. ne olacak simdi, ne Evet, ne Hayir ne Atheist oluyor. Bilmem anlatabildimi...
Kisaca demek istedigim herkes Aleviligi Islamiyet disi veya ici gormuyor...
Senin dedigin gibi Aleviligi yozlastirmaya kimsenin hakki yok, yani kimsenin..
Saygilarimla
enteresan bi duruma kaymış konu yaw bende islamın kabul ettiği allah goruşüne inan mıyorum ama Gülom a da hak vermemek elde değil
Eğer her şeyi, bütün varlığı Tanrı yarattı ise, en başta SADECE TANRININ VAROLDUĞU bir konum söz konusu olmalıdır. İşte tam da bu konumda bir Allah'ın niçin var olduğunu soruyorum"
Herseyi yarattigi iddia edilen bu yaraticinin var olma nedeni ne olabilir?
Evren var oldugu icin mi Allah da var olmalidir?
Yoksa biz insanlar var oldugumuz icin mi?
Allah'in varligi bir neden midir, yoksa bir sonuc mu?
Yani Allah var oldugu icin mi variz, yoksa biz var oldugumuz icin mi Allah var?
Mesut Gündüz 17.03.2007, 09:57 Eğer her şeyi, bütün varlığı Tanrı yarattı ise, en başta SADECE TANRININ VAROLDUĞU bir konum söz konusu olmalıdır. İşte tam da bu konumda bir Allah'ın niçin var olduğunu soruyorum"
Herseyi yarattigi iddia edilen bu yaraticinin var olma nedeni ne olabilir?
Evren var oldugu icin mi Allah da var olmalidir?
Yoksa biz insanlar var oldugumuz icin mi?
Allah'in varligi bir neden midir, yoksa bir sonuc mu?
Yani Allah var oldugu icin mi variz, yoksa biz var oldugumuz icin mi Allah var?
Tanrı tanrı olalı böyle bir soru duymamıştır.... Biz var olduğumuz için tanrı var çünkü tanrı biziz...
Saygılar,
MG
yalcin1903 17.03.2007, 10:10 Biz aleviliği yozlaştırmaya çalışmıyoruz.ben kapanmaya karşıyım.fakat namaz oruç bunlar islamiyette yapılması gereken emredilen şeyler.islamiyetin ilk yıllarında herkes namaz kılıyordu.neden şimdi de kılmasınki.fakat kılıp kılmamak insanın kendisine kalmış ama Allah yok demek bence çok yanlış bişey.
seyhunbey 17.03.2007, 10:15 müslümanlikdaki Allah Ne demek , Alevilikteki Allah ne demek birakin lütfen arkadaşlar ne demek bular ya !!!!
Allah Birdir...
Gerçeğe hüü
yalcin1903 17.03.2007, 10:22 müslümanlikdaki Allah Ne demek , Alevilikteki Allah ne demek birakin lütfen arkadaşlar ne demek bular ya !!!!
Allah Birdir...
Gerçeğe hüü
KATILIYORUM...
arkadaşlar oylamada problem var galiba...
ben açıkcası evet dedim ama orada 0 görünüyor
deniz olmak 17.03.2007, 10:35 müslümanlikdaki Allah Ne demek , Alevilikteki Allah ne demek birakin lütfen arkadaşlar ne demek bular ya !!!!
Allah Birdir...
Gerçeğe hüü
a
yürübee seyhunum kim tutar seni
bazı canlar allah bulamamış yok diyor, bazıları da yok müslümanlıktaki allah alevilikteki allah, yaratan varsa eğer bir tanedir bi kaçtanesi bir araya gelip yaratmış olamazya :)
biraz mizahi bir yaklaştım oldu canlar, hassas bir konu derine inmeden birbirimizin görüşlerine saygı duyalım
sevgiyle
a
yürübee seyhunum kim tutar seni
bazı canlar allah bulamamış yok diyor, bazıları da yok müslümanlıktaki allah alevilikteki allah, yaratan varsa eğer bir tanedir bi kaçtanesi bir araya gelip yaratmış olamazya :)
biraz mizahi bir yaklaştım oldu canlar, hassas bir konu derine inmeden birbirimizin görüşlerine saygı duyalım
sevgiyle
denizolmak neden celişkili yaşıyorsunuz resmini koydugunuz che ateisti :)
yani bu ne perhiz bu ne lahana turşusu...:)
seyhunbey 17.03.2007, 10:42 denizolmak neden celişkili yaşıyorsunuz resmini koydugunuz che ateisti :)
Ne Alaka Ne biçim düşünce sen sadece kendi düşüncende bende kültüründeki insanlarimi seversin onlarin resimlerimi koyarsin Bende Pascal Nouma ' yi seviyorum onun resimini koyuyorum o müslüman değil ayni kültürümden biri değil ben o kişiyi sevemezmiyim o kişinin resmini koyamazmiyim ne bune mantik:o
deniz olmak 17.03.2007, 10:43 denizolmak neden celişkili yaşıyorsunuz resmini koydugunuz che ateisti :)
can merhaba benim çelişkilerimi yakalamayamı çalışıyorsunuz evet bende ateistim, yani materyalist demek daha doğru olur...
eğer varsa diyorum cümlemde sevgiyle kal can...bütün düşüncelere inanmasam dahi saygı duyuyorum
denizolmak neden celişkili yaşıyorsunuz resmini koydugunuz che ateisti :)
Herkes inandığı gibi yaşamalı...denizolmak ne yapabilirki aynı zihnityette değil diye başka görüşlerden nefret edecek değil ya....
Ne Alaka Ne biçim düşünce sen sadece kendi düşüncende bende kültüründeki insanlarimi seversin onlarin resimlerimi koyarsin Bende Pascal Nouma ' yi seviyorum onun resimini koyuyorum o müslüman değil ayni kültürümden biri değil ben o kişiyi sevemezmiyim o kişinin resmini koyamazmiyim ne bune mantik:o
kendini tamımlarken kullnıcagınız resimde sizin düşüncenizle çelişmemeli...
birini sevebilirsin farklı olsada ama onu kendi düşüncenizi acıkladıgınız bir yerde tamamen zıt fikirdeki sevdiginizi koyarsanız bu celişkidir bilmiyorum anlayabildinizmi..
Mesut Gündüz 17.03.2007, 10:56 müslümanlikdaki Allah Ne demek , Alevilikteki Allah ne demek birakin lütfen arkadaşlar ne demek bular ya !!!!
Allah Birdir...
Gerçeğe hüü
Bu üçleme ile tanrımız olan Ali'den medet umulmakta Hz.muhammedden veya hz.Aliden değil...
O bağlamda burdaki Allahla alevilerin tanrısı bir olamaz...
Saygılar,
MG
bir anlasam... 17.03.2007, 10:56 Seyhunbey arkadaşım, günaydın... Tabiri yerindeyse lafı ağzımdan aldınız, çünkü şimdi ben soracaktım sorduğunuz soruyu... Yazılanların çoğunu okudum, "Alevilikteki Allah" ve "İslamdaki Allah" denmiş ve bunlarla ilgili pek çok yorum yapılmış farklı olduğuna dair. Aslında belki Müslümanlığın alevi ve sünni kesimindeki Allah'ı algılama farklılığı desek daha doğru olacak -gerçi bunu da nasıl genelleriz bilemiyorum :confused1 , çünkü ben de sünni olmama karşın Allah'ı öyle eli sopalı, yakan yıkan ama gözükmeyen bir varlık olarak algılamıyorum, tersine çevremde gördüğüm her şeyin, özellikle de insanın O'nu bir yönüyle yansıttığını düşünüyorum... Daha önce yazdığım yorumlarımda, bulunduğum sosyal çevre itibarıyla hıristiyan kesime daha yakın olduğumdan bahsetmiştim, koyu katolik olan bir alman dostumla bir sohbetimiz esnasında laf dini konulara gelmişti, konuyu şu an net bir şekilde hatırlamıyorum ama dostumun söyledikleri dikkat çekici olduğu için aklımda yer etti ve sizlere de aktarmak istedim... Hafızam beni yanıltmıyorsa, Ramazan ayındaydık ve ben oruçluydum. Dostum da oruç ile ilgili sorular soruyordu. Konuşma esnasında sıkça "Allah" kelimesi geçiyordu. Dostum bir ara durakladı, gülümsedi ve "Aslında biliyor musun, ikimiz de aynı şeye inanıyoruz." dedi "İkimiz de başımıza kötü bir şeyler geldiğinde, çaresiz kaldığımızda O'ndan yardım diliyoruz. İsteklerimizin gerçekleşebilmesi için O'na dua ediyoruz. Tek fark, bizim inancımıza Hıristiyanlık denmiş, seninkine ise Müslümanlık; ben O'na Tanrı diyorum, sen ise Allah...". O an biraz şaşırmıştım tabii, bir Hıristiyanın, hem de katolik bir Hıristiyanın böyle bir şey demesi enteresan gelmişti. Ama biraz düşününce, hakikaten de doğru biliyor musunuz?.. Onların da ibadet şekilleri farklı, Yaratan'ı adlandırışları farklı ama özde aynı Allah'a inanıyorlar... :) Dolayısıyla forumdaki bu ayrımlama bana da biraz nasıl desem, tuhaf gelmişti... Sadece fikrimi belirtmek istedim... Yoksa, daha önce de ifade etmiştim, insanların inanıp inanmamasına karışmam, neye ne şekilde inandıklarını sorgulamam; hıristiyanı, musevisi, alevisi, sünnisi, ateisti, budisti ne olursa olsun önce insan benim için... :)
Hepinize güzel bir hafta sonu diliyorum. Hoşça, dostça ve mutlu kalın dostlar... :)
kendini tamımlarken kullnıcagınız resimde sizin düşüncenizle çelişmemeli...
birini sevebilirsin farklı olsada ama onu kendi düşüncenizi acıkladıgınız bir yerde tamamen zıt fikirdeki sevdiginizi koyarsanız bu celişkidir bilmiyorum anlayabildinizmi..
valla güneyyy kardeş öyle diyosun ama forumda sadece bu topik yokki.yüzlerce topik var.o resim genel olarak arkadaşın fikirlerini yansıtıyorsa önemli olan budur.her topik için ayrı bir resim kullanamazki?
seyhunbey 17.03.2007, 10:58 kendini tamımlarken kullnıcagınız resimde sizin düşüncenizle çelişmemeli...
Malesef Anliyamadm can Dost Biraz Anlama kitliyim var kusuruma bakmayin :wink: O zaman siz Kimseyi Sevmiyorsunuz Foto Finiş :excl:
deniz olmak 17.03.2007, 11:01 kendini tamımlarken kullnıcagınız resimde sizin düşüncenizle çelişmemeli...
bu saldırgan tavrın hiç iyi değil arkadaş.ben açıkladım çelişmediğimi hala anlayamadın demekki yani che de ateist bende ve alevilik sadece allahtan ibaret değil veya senin onun bunun tekelinde değil...
önce çelişki yakalamak için uğraştın şimdi de bilgiçlik taslıyorsun hoş değil
valla güneyyy kardeş öyle diyosun ama forumda sadece bu topik yokki.yüzlerce topik var.o resim genel olarak arkadaşın fikirlerini yansıtıyorsa önemli olan budur.her topik için ayrı bir resim kullanamazki?
her topik için ayrı resim :) genel olarak fikrini yansıtıyorsa allah varmı yokmu tartışmasındada yansıtması gerekli neyse konu bu degil zaten..
bu saldırgan tavrın hiç iyi değil arkadaş.ben açıkladım çelişmediğimi hala anlayamadın demkaki yani che de ateist bende ve alevilik sadece allahtan ibaret değil veya senin onun bunun tekelinde değil...
önce çelişki yakalamak için uğraştın şimdi de bilgiçlik taslıyorsun hoş değil
denizolmak ben seni dediklerini anladım ateistsin bu resmmide tabiki koyabilirsin... ama diger arkadaşlara cevap veriyorum yani konu düşüncesi dışındaki birinin resmini ekleme konusuna yazıyorum senle ilgisi bu baglamda yok zaten..
Malesef Anliyamadm can Dost Biraz Anlama kitliyim var kusuruma bakmayin :wink: O zaman siz Kimseyi Sevmiyorsunuz Foto Finiş :excl:
anlayışınız kıt degil baksanıza anladıgınıza ' siz kimseyi sevmiyorsunuz' anlayışınız kıt degil yanlış :)
seyhunbey 17.03.2007, 11:09 Bu üçleme ile tanrımız olan Ali'den medet umulmakta Hz.muhammedden veya hz.Aliden değil...
O bağlamda burdaki Allahla alevilerin tanrısı bir olamaz...
Saygılar,
MG
Sayin Mesut Gündüz Kendi Düşünceleri Kendi fikirlerini Genel Olarak kullanma genelleme yapma Alevilerin tanrisi olamaz gibi ...
Arkadaşlar bence şuanki polemiklere bir son verelim.keyifsiz bir tartışmaya doğru gidiyor çünkü...
Mesut Gündüz 17.03.2007, 11:16 Sayin Mesut Gündüz Kendi Düşünceleri Kendi fikirlerini Genel Olarak kullanma genelleme yapma Alevilerin tanrisi olamaz gibi ...
Yakanların yıkanların allahı sizin allahınızsa sizin olsun benim allahım değil...
Saygılar,
MG
yalcin1903 17.03.2007, 11:17 yakanlarda yıkanlarda cezasız kalmayacaktır merak etme sen
Hayatta her insan yaptıklarından ve yapacaklarından sorumludur.kimsenin yaptığı yanına kar kalmaz.herkes ya mükafatını yada cezasını çeker zaten...
Mesut Gündüz 17.03.2007, 11:23 yakanlarda yıkanlarda cezasız kalmayacaktır merak etme sen
Nasıl yapmayı düşünüyorsun bunu Allahlarına ceza verebilecekmisin....
Hayatta her insan yaptıklarından ve yapacaklarından sorumludur.kimsenin yaptığı yanına kar kalmaz.herkes ya mükafatını yada cezasını çeker zaten...
Bizim inandığımız tanrı ceza ve ödül sistemi olan tanrı değildir.
Saygılar,
MG
seyhunbey 17.03.2007, 11:34 Yakanların yıkanların allahı sizin allahınızsa sizin olsun benim allahım değil...
Saygılar,
MG
Herkesin üç kişiliği vardır; Ortaya çıkardığı , sahip olduğu , sahip olduğunu sandığı. Bunu Yapan İnsanlar Benliğini kaybetmiş insanlardir onlar en büyük cezasini Çekiceklerdir... Lanet Olsun Namert olana...
Seyhunbey ve diğer canlar fikirlerinizi resimleri, başka şeyleri ön plana çıkartıp kişiselleştirerek değil Fİkirlerle savunun.
İslamcı yönü ağır basanlar ilk şıkkı işaretlesin
Alevici yönü ağır basanda ikinci şıkkı işaretlesin.
Hİç bir inancı olmayanlar bir Tanrı, Allah, Rab, Hak inancı olmayan ise son şıkkı.
Arkadaşlar Müslümanlığın Tanrısı ALevliğinkiyle bir değildir. Müslümanlıkta Göklerin kralı orada oturan ve emirler yağdırıp türlü azap ve işkenceleri insanlara reva gören bir anlayış vardır. Bu anlayışı Alevilik reddeder.
Aleviliğin Hak anlayışı oldukça farklıdır. Enel Hak felsefesini incelersek, Batıni bakış açısını yakalarız ve orada Allah, Hak İnsanlara zarar vermez. Hak dünyaya güç veren o enerjidir. Sevgi ve Güzellik inancı olan Alevilikde Tanrı İnsandan ayrı ve İnsanı yakan, yıkan, işkence eden bir zalim değildir.
Alevi inancının felsefesini derinden etkileyen ve şekillendirenlerin başında Hallac-ı Mansur gelmektedir. Hallac-ı Mansur, düşüncesiyle, eylemiyle sadece islami coğrafyalarda değil, bütün dünyada çeşitli inançlara mensup insanları tarafından da saygınlık görmüş, etki bırakmıştır. Tabii ki en büyük sahiplenme Aleviler tarafından gösterilmiştir.
İran'ın Bayza bölgesinde aynı adlı köyde doğmuştur. Çocukken bile son derece zeki olmasıyla dikkatleri üzerine çekti, Küçük yaşta Kur'an hafızı oldu.Kur'an ayetlerinin yorumuyla ilgili tefsir konusunda uzmanlaştı, Arap grameri konusunda derin araştırmalar yaptı.
Yaşadığı bölge itibariyle bu coğrafya güneşin kızgın ışıklarıyla kavurduğu can verdiği, aynı zamanda öldürdüğü bir ışık diyarıdır. Burada Işık ve gölge dönüşümü son derece belirgindir, doğum- ölüm, iyi- kötü burada güçlü duygularla hissedilir. El Hüseyin ibni Mansur(tam adı budur) bu karşıtlıkları genç yaşta farketti ve bir süre sonra Zerdüştilerle buluşmaya başladı. Hallac-ı Mansur bu inancda islamın telkin ettiği gibi kabul edilmeyecek bir şey olmadığını gördü. Kur'an da iyi ve kötüyü ayırt etmeyi öğretmiyormuydu? Hüseyin arada sırada dağlardaki ateş tapınaklarına giderek orada ak sakallı zerdüştilerle avestadan ilahiler okuyordu. Zerdüştiler genç Hüseyin'e Kur'an, İncil ve Tevrat dışında da kutsal kitapların olduğunu anlatıyorlardı. Böylece Hallac-ı Mansur Avestayı öğrenmeye başladı. Ayrıca sadece müslümanların değil Zerdüştilerinde tanrı korkusuyla dolu olduğunu gördü.
Daha sonra bağdata yerleşerek daha çok bilgilenmek amacıyla islami hocalara gitti ve en önemli bilgin hocalardan dersler aldı. Bu hocalara dünyanın dört bir yanından insanlar geliyordu. Hallac-ı Mansurda bu hocalardan islamla ilgili her konuda eğitim aldı. Ancak Sahl Hoca adlı bilginden ders alırken bir şey dikkatini çekti. Sahl Allahın özünün parçası olan ışıkdan bahsediyordu. Kurandada "ışık üzerine ışık" ve "yerin ve göğün ışığı" geçmiyormuydu?
Şiilerin Peygamberin ışık taşıyıcısı olduğu ve kutsal insanların özlerinde büyük bir ışık olduğu ancak açıklanması zor görünmeyen bir enerji ge |