Orijinalini görmek için tıklayınız : Müslümalıktaki Allah'a İnanır mısınız? (Anket yenilendi)

Sayfa : 1 2 3 4 [5]

reckless
21.03.2007, 16:18
değerli kardeşim herkes birey olarak kendi düşüncelerini yazmakta yazılanlardan belkide bir şeyler öğrenmek istemektedir burayı öyle bir forum olduğu için takip etmeye çalışıyoruz.sizin düşünceleriniz farklı olabilir burda paylaştığınız için teşekkür ediyorum.Alevilik“ Tanrısal köklerine bakıldığında, yani Alevi tapınmalarında ve inanmalarındaki ritüellerine bakıldığında, hiçbir özelliklerinin İslam dairesinden gelmediğini görüyoruz... cemlerdeki müzik, şiir ve semahın İslam kaynaklarında reddedildiğini bilmekteyiz. Ruh göçü, tanrının insanda tecelli etmesi, halka namazı, Kıbleye değil insana secde, vb. davranmalar da bizi İslam dairesinin dışına taşımaktadır. Ehl-i Beyt yandaşlığı ise Şah İsmail Hatayi’den sonra, yani XVI.yy başlarından sonra bir takiyye, yani kimlik saklama ... çabasından ileri gelmektedir.”

Bir de "Alevi İslam"cıların, "O Sünni yorumudur. Biz İslam'ı böyle yorumluyoruz" gibi tezleri mantıklı değildir. O dine inananlar onun kitabını ve peygamberinin uygulamalarını esas alır. Kuran'daki açık hükümleri de başka türlü yorumlama imkanı yoktur. İslam dünyasında (Sünni, Şii ) kabul gören bir tek Kuran var. Kuran'ın temel hükümleri konusunda itilafları yoktur. (Aleviler hariç) Müslüman olduğunu söyleyenlerin, Kuran’ı Allah kelamı kabul etmesi ve ona aynen uyması gerekir. Ama görüyoruz ki Aleviler biz islamı böyle yorumluyoruz deyip işin içinden çıkıyorlar. Bu yaklaşım gerçekçi bir yaklaşım değildir.

Alevilik; Şamanlık, Zerdüstlik, ateistlik, manicilik vb. olmadığı gibi Müslümanlık da değildir. Peki o zaman niye Alevi erenleri, pirleri, hep “Allah, Muhammed, Ali, 12 imamlar” demiş?

Öncelikle Alevilik adı yaklaşık 200 yıldır kullanılan bir terimdir. Selçuklu'ya karşı Babai isyanını gerçekleştiren Alevilere Osmanlı döneminde Işıklar dendi. Daha sonra Safevileri destekleyen bu halka siyasi anlamda Kızılbaş adı verildi. Çünkü Safeviler askerlerine kızıl taç giydiriyordu. Kızılbaş sözcüğüne yüklenen kötü anlam nedeniyle, daha sonra bu ad terkedilerek, Alevi adı benimsendi.

Hz. Ali kültü anlayışı Alevilik inancına 15. yy ila 16. yy arasında geçiyor. Daha önceden Alevilik inancında Hz. Ali diye bir şey yok. O halde Ali sevgisi Alevilik inancının özü veya temeli olamaz. Nitekim 15. yy öncesi Alevilik inancını incelediğimizde örneğin 1270 yılında ölen Bektaşı Veli'de Ali kavramı geçmez. Ali sevgisi Alevilik inancına 15. ve 16. yy da safevilerin etkisiyle geçer. Ali sevgisiyle beraber, Şii inancındaki 12 imam sevgisi de Aleviliğe entegre olur. Bunlar öylesine entegre olur ki bugün birisinden Aleviliği tanımlaması istendiğinde ilk akla gelen Ali olur. Alevilik 15 yy. sonrası 12 İmam ve Ali’yi Osmanlı baskısı karşısında Aleviliği meşrulaştırma araçlarından birisi olarak kullanmıştır. Bu politikayı Alevi Şiirlerinde de görmek mümkündür. Yoksa Aleviliğin 12 İmam’la bir politik bir ilişkisi yoktur.

Alevilik inancının kökenini Muhammedin ölümü sonrası Ali'nin başından geçen olaylarla açıklamak aleviliği değil şiiliği tanımlar. Oysa şiilikle alevilik arasında dağlar kadar fark vardır..Alevilikte namaz,oruç ve hac yoktur ama şiilikte vardır. Alevilikte müsahiplik vardir,şiilikte yoktur..Alevilikte cem ayini vardir,şiilikte yoktur.Alevilikte semah vardir,şiilikte yoktur .Alevilikte kadin-erkek eşittir.Toplumsal yasamda etkin rol üstlenir ve cemlere birlikte katılır. Şiilikteki temel anlayış şeriattır. Ayrica şiilikte gecici nikah olan " muta " vardir..Alevilikte yoktur ve tarihte görülmez.

Bakınız ünlü araştırmacı Melikof alevilik hakkında ne diyor:

"Asla Şii olmadı"

Melikoff, Aleviliğin "senkretik" bir inanç sistemi, yani çeşitli inanç unsurlarını bir araya getiren bir sentez olarak nasıl geliştiğine bakarak, hem Orta Asya'dan kaynaklanan Şamanizm unsurlarının, hem de Anadolu halk sufiliğinin Aleviliği oluşturmadaki rolünü vurguluyor.

"Göçmen Türkmenlerin Müslüman olması bir dakikada gerçekleşmedi" diyor.

"Müslüman olmak için birkaç asır lazım, kültür lazım. Şehirdeki insanlar mezhep biliyorlar, kültür alıyorlar. Fakat göçmen Türkmenler böyle bir kültür almıyor. Müslümanlığı kendi inaçlarına uydurmaya çalışıyor. Alevilik böyle oluştu."
Bu şekilde Anadolu'ya göçeden bir Türkmen dervişi (ve Mevlana 'nın çağdaşı) olan Hace Bektaş 'ın Aleviliğin ortak başlangıcı olduğunu, ama sonradan ayrı iki cereyan oluştuğunu söylüyor. "Bektaşilik zaman içinde büyük önem kazandı; Bektaşiler yerleşik düzene geçti. Osmanlılarla ilk Bektaşiler arasında yakın ilişki vardı; aynı Türkmen boyundan geliyorlardı. Osmanlıların Trakya ve Balkanları fethetmesinde Bektaşiler büyük rol oynadılar, Gazi oldular. Anadolu'da kalan göçmen Alevilerle aralarında inanç farkı yoktu, ama büyük sosyal farklar vardı."
Sonuç olarak bu inancın önderleri (Horasan erenleri, Rum erenleri, ) bu inancı "sır" olarak, İslam inancının içine saklamak zorunda kalmış, bir nevi takiyye yapmışlardır. Yoksa yaşama olanakları kalmazdı. Asıl bilgileri sır olarak, anlayana ve mürşit seviyesine gelene açıklamışlardır. Sıradan Aleviler inancın sadece zahiri yönüyle, şeriatıyla yetinmiş, "Allah Muhammed Ali" deyip semah dönmüştür. Zaten Alevi adı da bu gizlenmenin bir parçasıdır. Hıristiyan Bizans'ın ve İslam'ın gaddarca kıyımlarına karşı, bu inancı devam ettirmenin başka yolu da yoktu. Bugünkü Alevilik dediğimiz de aslında kendini İslam içine gizleyerek gelen Batıniliktir. Dıştan bakanlar onu İslam içi sanabilir.

Bu cevap sonrasında çok memnun kaldığımı belirtmek istiyorum öncelikle.Belki benim yazdıklarım, düşüncelerim ve üslubum bazı insanlara biraz kalın kafalı olmakla beraber kibirli; pek birşey bilmediği, anlamadığı ve araştırmadığı halde çok şey bilidiğini zanneden biri olduğum izlenimi vermiş olabilir...ne diyebilirim ki...olsun varsın.Benim amacım da olmadığım gibi görünmek değil zaten.yalandan sevgi gösterisi yapmaktan hoşlanmadığım için böyle anlaşılıyor belki de.ama bu duruşumu senin gibi birine karşı istemeden de olsa sergilediysem üzüldüm.
Yazdıkların üzerinde o kadar çok düşünülmesi gereken şeyler ki; o yüzden de yazının tamamının tekrar-tekrar gösterilmesi faydalı olur bence birçokları için.ama ne var ki; ne kadar gösterilirse gösterilsin insanlara, şu yazdığın asıl yazının özünü teşkil ediyor bana göre: ''Asıl bilgileri sır olarak, anlayana ve mürşit seviyesine gelene açıklamışlardır. Sıradan Aleviler inancın sadece zahiri yönüyle, şeriatıyla yetinmiş, "Allah Muhammed Ali" deyip semah dönmüştür.''
Dediklerine ben de katılıyorum ve katılmamam mümkün değil zaten.Ama Melikoff konusunda da aleviler epeyce ayrılık içerisinde sanırım kendi içinde.Özellikle inançlarının şamanizmden gelmediği konusunda ısrarlı olan aleviler var.örneğin şaman törenlerindeki dönüşle cemlerdeki dönüşün aynı olduğunu söyleyen Melikoff'a dönüş yönlerinin zıt olduğunu söyleyip birbirinden tamamen farklı olduklarını ispatlamaya çalışan aleviler de mevcut.bana kalırsa dönüşün benzemesi bile en azından bi benzerlik olduğunu gösteriyor yoksa saat yönü tersi birbirinden tamamen bağımsız olduklarını açıklamaya yetmez bence.
Almak istediğim cevapları o kadar güzel vermişsin ki bundan sonra sormak istediğim tek şey şu...o zaman sence artık takiyye'yi bırakmanın zamanı gelmemiş midir batıniler için?kendilerini bu terim, kültür kargaşası çorbasından arındırmak için RESETİ VURMAK gerekmiyor mu kendine?ben zaten cevabını almış kabul ediyorum senden bu soruların.
arkadaşların geneline de(istisnalar üzerine alınmasın lütfen) şunu söylemek istiyorum.Alevi olarak inançlarınız, kültürünüz, müziğiniz, yaşam tarzınız o kadar iç içe geçmiş ki dışarıdan bakan ve sizin hakkınızda hiçbir bilgisi olmayan bir kimse için bu durum çok itici olabiliyor.Örneğin müzikten anladıkları sadece elinde bir bağlama olup, aynı 2-3 gamda gidip gelen ve dediği güç bela anlaşılan ozanları dinleyen arkadaşlar var sürekli en basitinden.onlar olmasın, unutulsun, ölsün gitsin demiyorum ki; sonuçta bu tarihi ve kültürel bir değerdir ve güzeldir birçokları için(ben hiç hoşlanmasam da).ama biraz kafanızı kaldırın artık.amaç müzik ise dünyanın heryerinden iyisini güzelini bulun dinleyin yada en azından deneyin.bir de Led Zeppelin dinlerken cem dönün yada Vivaldi ile transa geçin,meditasyon yapın yada semah dönün bi de bunları deneyin.Saygılar.

KızılBant
21.03.2007, 16:26
Reckless arkadaşım RESET i sende uygulayalım öncelikle. Faşist diktatör kanlı zalim Hitlere sempati duyan bir insan isterse 5 vakit namaz kılsın isterse ömrünü kiliselerde harcasın isterse cemevinden çıkmasın hiç bir insani yanı olmaz. Allahını inandırıp cennette hurilerle yaşayabilirsin ama HİTLER gibi faşisti seven bir insan Alevi olamaz onun ötesinden insanlığından kuşku duyarım.

Yozlaşmış değerleri toplumumuza dayatamaz kimse.
Bizler Demirci Kawanın
Pir Sultan Abdalın
Şeyh Bedrettinin
ve nice yiğit Alevi insanının değerlerini koruyacağımıza ant içtik. Bu güzel değerlerimizi yozlaşmış hale getirmeye niyetimiz yok.

CANDAVUT
21.03.2007, 16:37
arkadaşların geneline de(istisnalar üzerine alınmasın lütfen) şunu söylemek istiyorum.Alevi olarak inançlarınız, kültürünüz, müziğiniz, yaşam tarzınız o kadar iç içe geçmiş ki dışarıdan bakan ve sizin hakkınızda hiçbir bilgisi olmayan bir kimse için bu durum çok itici olabiliyor.Örneğin müzikten anladıkları sadece elinde bir bağlama olup, aynı 2-3 gamda gidip gelen ve dediği güç bela anlaşılan ozanları dinleyen arkadaşlar var sürekli en basitinden.onlar olmasın, unutulsun, ölsün gitsin demiyorum ki; sonuçta bu tarihi ve kültürel bir değerdir ve güzeldir birçokları için(ben hiç hoşlanmasam da).ama biraz kafanızı kaldırın artık.amaç müzik ise dünyanın heryerinden iyisini güzelini bulun dinleyin yada en azından deneyin.bir de Led Zeppelin dinlerken cem dönün yada Vivaldi ile transa geçin,meditasyon yapın yada semah dönün bi de bunları deneyin.Saygılar.

RESET ATMAK?

reset, yeniden başlatılmak üzere bir sistemin "shut down" kapatılması.

hal böyleyken, insan, kendisine reset attıktan sonra, yeniden aynı şeylere başlayacaksa, reset atmanın senin söylediğin bir tarzda, sıfırdan başlamak olmadığı açıkça görülür. (ben elektronikçi olduğum için, reset, sistemin,yeniden, aynı işlevsel özelliklerine geri döndürmesi için yapılmış kısa süreli,kapanmadır) yani, "sıfırdan, arınmış bi şekilde, yeniden başlamak" anlamında, yeni bir kelime bulmak gerekir. tabii bu bana göre :)

neyse asıl konuya geleyim,

müzik kalitesi açısından ve müziklerinin tekdüzeliği bakımından ozanları eleştirme hakkının var olup olmadığını sorgulamıyacağım. fakat, cemlerde sazın ayrı bir anlamı var,
saz için konuşan kuran denir,
cemlerde, saz eşliğinde ozanlar, bazen de doğaçlama yaparak, inanç ritüellerini,esaslarını mısralar dökerler, öyleki, aleviliğin bu güne ulaşmasında en büyük rolü bu ozanların sözleri-sözlü edebiyata bağlamak yanlış olmaz. bu açıdan,
stereo veya dolby digital surround ses sistemi kalitesinde bir müzikleri olmasa da, hatta bir çokları için bu müzik, (kalite-emek) kulak tırmalıyıcı olarak tanımlansa da, bir vivaldi, yada daha farklı bir müzik asla, alevi canlar ve inanç sistemi için alternatif olamayacaktır.
fakat, iş vivaldi dinlerken cuşa gelip semaha kalkan bir insanı tasvir etmekse, neden olmasın? İçinde yaradanın yakınlığını, sevgisini hissetmenin, salt bir aracı olduğunu kim söyleyebilir ki?

saygılarımla...

reckless
21.03.2007, 16:54
RESET ATMAK?

reset, yeniden başlatılmak üzere bir sistemin "shut down" kapatılması.

hal böyleyken, insan, kendisine reset attıktan sonra, yeniden aynı şeylere başlayacaksa, reset atmanın senin söylediğin bir tarzda, sıfırdan başlamak olmadığı açıkça görülür. (ben elektronikçi olduğum için, reset, sistemin,yeniden, aynı işlevsel özelliklerine geri döndürmesi için yapılmış kısa süreli,kapanmadır) yani, "sıfırdan, arınmış bi şekilde, yeniden başlamak" anlamında, yeni bir kelime bulmak gerekir. tabii bu bana göre :)

neyse asıl konuya geleyim,

müzik kalitesi açısından ve müziklerinin tekdüzeliği bakımından ozanları eleştirme hakkının var olup olmadığını sorgulamıyacağım. fakat, cemlerde sazın ayrı bir anlamı var,
saz için konuşan kuran denir,
cemlerde, saz eşliğinde ozanlar, bazen de doğaçlama yaparak, inanç ritüellerini,esaslarını mısralar dökerler, öyleki, aleviliğin bu güne ulaşmasında en büyük rolü bu ozanların sözleri-sözlü edebiyata bağlamak yanlış olmaz. bu açıdan,
stereo veya dolby digital surround ses sistemi kalitesinde bir müzikleri olmasa da, hatta bir çokları için bu müzik, (kalite-emek) kulak tırmalıyıcı olarak tanımlansa da, bir vivaldi, yada daha farklı bir müzik asla, alevi canlar ve inanç sistemi için alternatif olamayacaktır.
fakat, iş vivaldi dinlerken cuşa gelip semaha kalkan bir insanı tasvir etmekse, neden olmasın? İçinde yaradanın yakınlığını, sevgisini hissetmenin, salt bir aracı olduğunu kim söyleyebilir ki?

saygılarımla...

Uyardığın için teşekkür ederim candavut.ama bi de şu boyutu var işin.Elektronik değil de bilgisayarı ele alalım.mevcut varolan bir işletim sistemi kullanıyorsun ve çökme aşamasına doğru yaklaşıyor sistemin.bu durumda ne yaparsın halihazırda kullandığın işletim sistemini tekrar kurma şansın vardır yada başka bir işletim sistemi kurma şansın vardır.yada bilgisayarını virüslerden , trojanlardan ıvız zıvır fazlalıktan temizlemek de gerekebilir.bunların herhangi biri için ne yapman gerekir öncelikle?ya shut down yaparsın yada reseti çekip bilgisayarın yeniden açılmasını sağlarsın öncelikle.ama daha sonra sistem aynı şekilde başlamadan olaya müdehale edersin.''dell' tuşu ile bios setup'a açılırsın örneğin.yada eski kullanıcılar(bunu söylemek ne kadar garip geldi bir anda daha dün gibi) F5, F8 ile müdahale edip yeni sistemlerini kurarlardı.haksız mıyım?yani herşeyden önce bi reset gerekiyor.onun dışında zaten mevcut malzemeler ölçüsünde bi yapılandırma gerçekleşebilir.örneğin elinde celeron 2.2 işlemci varken pentium 4 3.0 gibi kullanamazsın kafana göre.ama şimdi dersin ki overclock var o ne olacak....o zaman da işlemciyi, anakartı yakma pahasına sistemini sonuna kadar zorlayanı tebrik etmek düşer bize.zaten hedef bu değil mi.Saygılar.

reckless
21.03.2007, 17:11
Reckless arkadaşım RESET i sende uygulayalım öncelikle. Faşist diktatör kanlı zalim Hitlere sempati duyan bir insan isterse 5 vakit namaz kılsın isterse ömrünü kiliselerde harcasın isterse cemevinden çıkmasın hiç bir insani yanı olmaz. Allahını inandırıp cennette hurilerle yaşayabilirsin ama HİTLER gibi faşisti seven bir insan Alevi olamaz onun ötesinden insanlığından kuşku duyarım.

Yozlaşmış değerleri toplumumuza dayatamaz kimse.
Bizler Demirci Kawanın
Pir Sultan Abdalın
Şeyh Bedrettinin
ve nice yiğit Alevi insanının değerlerini koruyacağımıza ant içtik. Bu güzel değerlerimizi yozlaşmış hale getirmeye niyetimiz yok.

Sosyalist bir insan olarak Hitler'e neden bu denli karşı olduğunu anlamakta zorlandım bi an.Nasyonel Sosyalist değil miydi ki o?bu bağlamda stalin resmi olsa avatarımda ses çıkarmazdın diye düşünüyorum.(çok daha fazla masum insanın ölümünden sorumlu olsa da)
Ben kendi resetimi vurdum zaten ayrıca kimseye reset çekeceğim iddiasında da değilim herkes kendinden sorumlu.
Alevi de değilim,5 vakit namazla falan da işim yok.ama senin bunları anlaman her ne kadar zor olsa da cevap yazıyorum işte neyse.
Hitler sempatizanı olduğumu nerden çıkardın?sen Hitler'e lanet edersin bi bakarsın ki ben 10 kat fazla lanet ederim ona.bilebilir misin bunu?Hitler'i seviyorum mu dedim herhangi biryerde?
Diyelim ki seviyorum ve sempati duyuyorum bunu sorgulamak sana mı düştü?Hitler hakkında ne bildiğini merak ediyorum bir yandan da.
ben avatar olarak ali resmi kullanan insanlara birşey diyor muyum?yada deme hakkına sahipmiyim?yada senin avatarındaki resim yüzünden ne kadar estetik dışı bir kimlik yorumlaması gibi iğrenç bir atıfta bulunuyor muyum?
Sen Pir sultan ve şeyh bedrettin'in yolundan çok güzel gidiyorsun ve tanımadığın etmediğin bir insanı hemen sınıflandırıp yobazlıkla, yobazca eleştiriyorsun.
Belki Hitler resmi sadece senin gibiler bu tavrını ibretialem için sergilesin diye oraya konmuştur kimbilir...belki de gerçekten sempatim vardır öte yandan.bilebilir misin?

reckless
21.03.2007, 17:27
gerçekten de stalin resmini koymuş profiline ya...yorumsuz

CANDAVUT
21.03.2007, 17:30
tabi öyle. :D hikmetinden sual olunmaz!!!

arkadaşlar alevilikte böyle şeyler yoktur. sünniler gibi soru sormayı, sorgulamayı yasakladığımız an bityeriz. alevilik sorgulayıcı bir inanıştır. :)

bari sen bunu demeseydin can!!

sunni inacı içinde, yetişmiş, alimler yok mu?
felsefeciler yok mu?
sorgulama olmaksızın, o sizin "sunnilik" dediğiniz mezhepler ve mezheplerdeki içtihatlar, içtihattaki farklılıklar, bu farklılıkların irdelenmesi...

bunlar nasıl mümkün olacak? en temel inanç esasları sorgulanmış ve çeşitli görüşler sunulmuş, bunlardan maturidi nin görüşünü benimsedim, başkaları eşari olabilir, başkalarıda başka...

insanoğlunun doğasında vardır sorgulamak, ne demek, sunniler sorgulamayı yasaklamıştır.
aksine, sorgulayan insan övülmüştür sunni toplumunda. inancını-neye nasıl inandığını- sorgulayanlar, cahil olanlardan daha samimi bir inanca sahip olmuştur hep. sunni toplumunun içinde en çok engellenmek istenen asıl şey ne biliyor musun?
anadan görme, babadan öğrenme inanç !

yani görme müslümanlık yerine,
okuyan, öğrenen, gelişen müslüman-lık.
malesefki toplumların içinde bulunduğu cehaleti üzerlerinden atmaları kolay olmuyor. özellikle -miş' li hikayelerle dini bilgileri verme yöntemine yeltenmeye başlanıldığından beri...

şikayet ettiğiniz şayet buysa, ben de sizinle beraberim,
şeyet sunni inancının, sorgulama aktivitesinin karşısında olduğu düşüncesindeyseniz! o vakit karşınızdayım. çünkü, inancım, ifade ettiğiniz gibi, bağnaz,yobaz, putperest...(genellikle karşılaştıklarım bunlar) değildir! bilginize..

saygılarımla canlar...

azel24
21.03.2007, 17:46
şeyet sunni inancının, sorgulama aktivitesinin karşısında olduğu düşüncesindeyseniz! o vakit karşınızdayım. çünkü, inancım, ifade ettiğiniz gibi, bağnaz,yobaz, putperest...(genellikle karşılaştıklarım bunlar) değildir! bilginize..

saygılarımla canlar...

neden namaz kılmıyorsunuz? neden oruç tutmuyor sunuz ? neden kabeniz insandır? neden allaha bizler gibi inanmıyor sunuz? cem nedir? neden cami değil cem evi? neden hz.Ali ye tapar gibi seviyor sunuz? neden neden neden
çok mu normal bir durum sizce yıllardır bu soruların üzerimizden eksik edilmemesi hiç bıkmaz mısınız bu tür soruların ardını aramaktan neden sorguluyorsunuz anlamak varken
N E D E N ???

azel24
21.03.2007, 17:48
çünkü, inancım, ifade ettiğiniz gibi, bağnaz,yobaz, putperest...(genellikle karşılaştıklarım bunlar) değildir! bilginize..

saygılarımla canlar...

sizin inancınızın o şekillerde ifade edilmesinin arkasındaki nedenleri neden araştırmıyorsunuz bir insan bir insana durup dururken bağnaz, yobaz, putperest der mi???

yusufmiri
21.03.2007, 17:55
ben zahir arkadaşıma katılıyorum madem ki allah nedir gibi saçma bir soru sordunuz cevabı ancak kur an dadır. ALLAH a a inanmayan bir alevi olmaz çünkü alevilik allah sevgisini yüreğinde hissetmektir.

ladrestr
21.03.2007, 17:58
benim 3 tane tanrim var birisi müslümanliktaki tanrim digeri hristiyanlikta ki tanri diğeride alevilerde ki tanri birisiyle aram bozulursa diğerine siğinirim işte tanrilarla böyle gecinir giderim ilahi güldürdünüz beni

benin tek tanrim var oda kutsal kitaplarda adi gecen tanrim .size bol tanrili günler

Serkan_Devrim
21.03.2007, 18:26
bari sen bunu demeseydin can!!

sunni inacı içinde, yetişmiş, alimler yok mu?
felsefeciler yok mu?
sorgulama olmaksızın, o sizin "sunnilik" dediğiniz mezhepler ve mezheplerdeki içtihatlar, içtihattaki farklılıklar, bu farklılıkların irdelenmesi...

bunlar nasıl mümkün olacak? en temel inanç esasları sorgulanmış ve çeşitli görüşler sunulmuş, bunlardan maturidi nin görüşünü benimsedim, başkaları eşari olabilir, başkalarıda başka...

insanoğlunun doğasında vardır sorgulamak, ne demek, sunniler sorgulamayı yasaklamıştır.
aksine, sorgulayan insan övülmüştür sunni toplumunda. inancını-neye nasıl inandığını- sorgulayanlar, cahil olanlardan daha samimi bir inanca sahip olmuştur hep. sunni toplumunun içinde en çok engellenmek istenen asıl şey ne biliyor musun?
anadan görme, babadan öğrenme inanç !

yani görme müslümanlık yerine,
okuyan, öğrenen, gelişen müslüman-lık.
malesefki toplumların içinde bulunduğu cehaleti üzerlerinden atmaları kolay olmuyor. özellikle -miş' li hikayelerle dini bilgileri verme yöntemine yeltenmeye başlanıldığından beri...

saygılarımla canlar...açacağım konuda bu konuyu tartışırız. seni kırmak istemedim. sünniliğin sosyolojik yapısı gereği sorgulama yasaktır. yoksa sünniliğin içinde tasavvufla buluşmuş sorgulamayı esas bilmiş kollarda vardır. melamiler buna örnektir.(hoş onlar hakkında bile karalama yapılıyor sırf karşıt görüşler diye)

CANDAVUT
21.03.2007, 20:51
neden namaz kılmıyorsunuz? neden oruç tutmuyor sunuz ? neden kabeniz insandır? neden allaha bizler gibi inanmıyor sunuz? cem nedir? neden cami değil cem evi? neden hz.Ali ye tapar gibi seviyor sunuz? neden neden neden
çok mu normal bir durum sizce yıllardır bu soruların üzerimizden eksik edilmemesi hiç bıkmaz mısınız bu tür soruların ardını aramaktan neden sorguluyorsunuz anlamak varken
N E D E N ???

bu sorulardan bıktığınızı biliyorum.
fakat benim burada bahsettiğim şeyle sizin söylediklerinizin arasında uzaktan yakından bir ilişki yok.ben burada bir arkadaşımın, sunni kesimi için "sorgulama yasaktır" diye atıfta bulunmuş, ve ben de dilim döndüğünce bunun böyle olmadığını söyledim.

ha, diyorsanız ki, bu sorgulama sadece aleviler üzerinde etkin bir aktivite oldu, hep bize soruldu "neden...?"

bu konuda, eğer yadırgayıcı ve inciltici tavırlar sergileyerek, alevi canları sorgu odasında, sıkboğaz edercesine davranan kişilerse kastettiğiniz, bu tarz hareketler değil benim savunduğum!
fakat, insan doğasının gereği bazı konularda kafasında oluşan soru işaretlerine cevap arayacaktır, ki bu doğamızın gereği. merak! bunun karşısında biriyseniz o zaman niye bu forum var, ve niye bu forumda benim gibi sunni kişiler de var? derim. burası, görüş alışverişi, soru-cevap gibi şeylerin yapılabileceği bir ortam değil midir? sizin bunların karşısında olmadığınızı, ilk verdiğim örnekteki gibi kaba saba davranan insanlardan gına geldiği için bu şekilde (BANA) patladığınızı varsayıyorum.
neyi savunduğumu öğrenmek istiyorsanız, mesajlarımı taratıp okuyabilirsiniz.

her ne kadar sürç-i lisan ettiysek affola canlar...[/

CANDAVUT
21.03.2007, 21:26
sizin inancınızın o şekillerde ifade edilmesinin arkasındaki nedenleri neden araştırmıyorsunuz bir insan bir insana durup dururken bağnaz, yobaz, putperest der mi???

bir insan, diğer bir insana yobaz dese, tamam,

ama farkındaysan ben burada,

tüm sunnileri içeren- genelleme yapan)) yobaz, bağnaz,putperest sunniler... denilerek bahsedenleriniz var dedim.

kelimelere dikkat ediniz. bu hem sizin doğru anlamanızı, hem de sizin doğru anlaşılmanızı sağlar.

benim bu forumda olma sebebim,
alevi inancı hakkında, birinci elden bilgi almak, canlarla samimi dostluk bağları geliştirmek ve zengin bilgi akışından bir nebze olsun faydalanmaktır. ve sizin dediğiniz gibi "neden böyle diyorlar" diyerek kendi kendime sordum (genelleme yaparak konuşanlar hariç) alevi canlar ile sunni kesim arasındaki günümüz keskin ayrım noktalarının, sebeplerinin neler olduğunu biliyorum. ki bu size karşı beni, başı bi nebze eğik(yapılan haksızlıklar) ve hal ve hareketinde normalden iki kat dikkat etmemin(antipati...) ana nedeni olmuştur.
ama forum boyunca takındığım tavrıma Allah izin verdiği sürece devam edeceğim.
ne bir alevinin, genelleme yaparak sunni kesimi rencide etmesine
ne bir sunninin, genelleme yaparak alevi kesimi rencide etmesine
ne bir Türkün, genellme yaparak Kürt kesimini rencide etmesine
ne bir Kürt'ün, genelleme yaparak Türk kesimini rencide etmesine

izin vermeyeceğim!
Destek olmayacağım!
Alet olmayacağım!
Tepkisiz Kalmayacağım!
benim karşı durduğum budur!

saygılarımla...

doctorctf
21.03.2007, 21:44
ne bir alevinin, genelleme yaparak sunni kesimi rencide etmesine
ne bir sunninin, genelleme yaparak alevi kesimi rencide etmesine
ne bir Türkün, genellme yaparak Kürt kesimini rencide etmesine
ne bir Kürt'ün, genelleme yaparak Türk kesimini rencide etmesine

izin vermeyeceğim!
Destek olmayacağım!
Alet olmayacağım!
Tepkisiz Kalmayacağım!
benim karşı durduğum budur!

saygılarımla...

yani bu saydığın görüşlere karşı mısın??

ernic 45
21.03.2007, 21:56
yukarıdaki kişinin yazdığının benimle ne ilgisi var?ben ateist olmadığımı en başında söyledim.eğer sen benim söylediğim çelişkilere arkanı dönüp mutlu ve mesut yaşayabiliyorsan mesele yok.
benim de amacım çıkıp konuya hakim birilerinin cevap yazması ve açıklama yapması ve anladığım kadarıyla o kişi sen değilsin.
Ayrıca ateistle tartışmam zaten derken ben ateist olmadığımı belirttiğim halde beni kendince sınıflandırıyorsun ki kavramların anlamını bilmeden kullanmana yorsam bile bunu yapamam çünkü zaten belirtmişim ateist olmadığımı.o zaman okumadan yorum yaptığını anlıyorum.

ben seni algilamiyorum özgüre diyom yanlislik olmus

Adam
21.03.2007, 22:58
Alevi(daha doğrusu bektaşi ve benzeri ezoterik tarikatlarla alakalı) olduğunu söyleyip de bahsettiğin 4 kapıyı bilmeyen olmamalıdır herhalde.Ama ne demek istediğini anlamadım yada neden bunları yazdığını.Bi de eğer o kapıları sıralamaya göre yazdıysan,sırasını yanlış yazmışsın. Anketin başlığı ilginç zaten.Müslümanların inandığı Allah ile Alevilerin inandığı Allah farklı mı?Aleviler müslüman değil mi?Ali müslüman değil miydi?
Benim anlayamadığım şey sizin en temel çelişkileriniz.Düşünceleriniz böyleyse kendinize ali kelimesiyle yakından alakalı olan ALEVİ kelimesini atfetmeyin.Ali müslüman değil miydi?Müslümandı.inancının merkezine ali'yi koyan insan müslüman değilim diyebilir mi?dememelidir.ali'nin dediğim gibi 90% oranında güzel görüşleri,sözleri de olsa bu ali'nin MÜSLÜMAN olduğu gerçeğini değiştirmez.Kuran'da insanın yaratılışı vardır.Sizin inandığınız Enel hak inancı islamla taban tabana zıttır.islam'da Allah'a ulaşmak yoktur.Cennete ulaşmak vardır.Allah ile bütünleşmek falan söz konusu değildir.Kişilerin Tanrı olduğu,herşeyin bir olduğu falan da yoktur.ali'nin de böyle bir iddiası ve düşüncesi de yoktur ve olamaz da bir müslüman olarak.ali cennete gireceği Kuran'da müjdelenmiş 10 kişiden biridir.ama Allah'a ulaşacağı müjdelenmemiştir ve kendisi de karşı çıkmamıştır buna.ben cennete girmesem de olur ben iyiyim böyle,enel hak zaten deme mütevaziliğini göstermemiştir; halifelik ve yönetim konusunda gösterdiği mütevazilik gibi.Tanrı'da değildir Kuran'a göre doğal olarak.Tasavvufun temeli olan herşeyin birliği, bütünlüğü inancı İslam yada Kuran ile tamamen zıttır.
Alevi kavramını tanımlamak gerekir önce o zaman.ali'yi seven mi alevidir; yoksa enel hak diyen, herşeyin bir ve bütün olduğuna inanan, cennete veya cehenneme gideceğine değil de Tanrı katına,seviyesine ulaşacağına inanan mıdır Alevi?
Eğer ikincisi ise Alevinin islam ile yakından uzaktan alakası olmadığı gibi; ali ile de yakından uzaktan alakası yoktur.o halde alevi diye bir terimin kullanılması saçmadır.bunun yerine başka bir kelime kullanılması en azından mantık çerçevesine daha uygun olur.
işte önemli meselelerden biri bu.ali herşeyden çok cehaletten kurtulmasını öğütlemiş insanlara.yanlış diyebilir misiniz?bununla ilgili söylediği binlarce sözün yanında en önemlisi ''bana bir harf öğretenin 40 yıl kölesi olurum'' demiş ki; bazıları hala 40ları 4leri alıp simgeleştirip sembolleştirip anlamlarını derinleştirmeye çalışıyor...
Aşın kendinizi!o bunu demiş, bu şunu yapmış bilmem ne.bırakın bunları.
Kendi tarihinizi,kendiniz yazın.Kendiniz için.bazı insanlar herhangi bir bilimde öğrendikeri en temel teorik bilgiyi bile pratikte tekrarlayıp,kendilerine ispatlayıp pekiştirmeye çalışıyorlar.''Tekerleği yaniden icat etmeye gerek var mı ki?'' diyenleriniz olabilir, ama cevap şu:EVET VAR. bazılarının tekerleği de yeniden icat etmesi gerekiyor, düşünmeyi de kendi kendilerine öğrenmeleri gerekiyor.
Yazınızda katıldığım noktalar var fakat, dayatmacı tutumunuz hoş değil, ayrıca insanları cahillikle suçlamadan önce, bir kendinizi tanıtın da cahil kalmayalım. Ve ilk önce isterseniz ırki kökeninizden başlayalım, Alman mısınız?

reckless
22.03.2007, 09:26
ben seni algilamiyorum özgüre diyom yanlislik olmus

ernic 45 özür dilerim ben yanlış anlamışım.yazın benim yazımın altında olunca ve ateistle tartışmam zaten deyince öyle yanlış bir hissiyat-ı fikre kapılmışım bie anda.kusuruma bakma lütfen.

reckless
22.03.2007, 10:07
Yazınızda katıldığım noktalar var fakat, dayatmacı tutumunuz hoş değil, ayrıca insanları cahillikle suçlamadan önce, bir kendinizi tanıtın da cahil kalmayalım. Ve ilk önce isterseniz ırki kökeninizden başlayalım, Alman mısınız?
Öncelikle şunu belirteyim.Dayatmacı bir tutumum vardır evet.ama bu dayatma insanlara tarih boyunca ''sen busun, biz buyuz, siz busunuz'',o halde ''sen bununla,siz bununla-bunlarla eşdeğer(daha yakın), bununla-bunlarla farklı(daha uzak), bunlarla da çok uzak olmalısınız'' ve ''sevişmeli ve savaşmalısınız gerektiğinde, benim çıkarlarım doğrultusunda'' diyen düşünceye,insanların tarih boyunca BENlik(bizlik değil) kavramını silip özgünlüğünü yok eden düşünceye ve kendi çıkarları doğrultusunda kendi kavramlarını DAYATAN düşünceye karşı ve yalnız o DAYATMAnın tesiri altındaki insanları özgün BENliklerini arayıp bulmalarına dayatmaktır.diyorum ki; insan hangi kalıpta olursa olursa olsun, hangi kabukta görünürse görünsün ama o kalıbı da, kabuğu da kendi şekillendirsin önce bir herşeyden önce.bu kavramın dışındakileri de CAHİL olarak NİTELENDİRİYORUM(ama bu suçlamak değil).
Irki kökenler derken ne demek istediğini tam olarak anlamış değilim.Alman olmak bir ırka mensup olmayı açıklar mı yani?Ben beyaz ırka mensup kumral bir insanın.Ama siyah ırka mensup insanlar kapkara...çekik gözlü insanların bakışları çok sinsi o zaman benim düşmanımdır(benden başkadır,bana yakın değildir) gibi saçmasapan bir görüşe sahip değilim.insanların ırkları da diğer canlı ırkları gibi bilimsel platformda araştırılıp, tartışılması gereken bir konudur.Siyasi yada ideolojik bir tartışma konusu değildir.
Takıldığın nokta avatarımdaki Hitler ise buna cevap vermişim zaten daha önce(KızılBant'a ki CAHİL odağının merkezindeki kişilerden biri kendisi kanaatimce); o yazıma bakabilirsen sanırım istediğin cevapları vermişimdir.Onun dışında bu konuyla ilgili bir sorun olursa daha net, uçları fazla açılmayacak bir şekilde sorarsan elbette yanıt veririm.

CANDAVUT
22.03.2007, 10:31
yani bu saydığın görüşlere karşı mısın??

cümlenin yanlış anlaşılacağını tahmin etmeliydim, kusuruma bakmayın,

karşı olduğum şey; cepheleşir tarzda konuşmalar yapılması, genellemeler yapılarak,bireylerin hataları-çirkinliklerinin bir mezhebe ya da bir dine bağlanıp, tümden o inancın kötülenmesi, insanların görüşlerini aktarırken, diğer inanaç sahiplerini rencide eden konuşmalarda bulunması...

en kızdığım şeyse, cahilce, ordan burdan duyduğu şeyleri, içindeki nefreti de kusarcasına, iftiraya varan şekilde savurganca sözler söylemesi.

umarım şimdi daha net anlaşılır olmuştur.

saygılarımla...

guneyyy
22.03.2007, 10:42
Sosyalist bir insan olarak Hitler'e neden bu denli karşı olduğunu anlamakta zorlandım bi an.Nasyonel Sosyalist değil miydi ki o?bu bağlamda stalin resmi olsa avatarımda ses çıkarmazdın diye düşünüyorum.(çok daha fazla masum insanın ölümünden sorumlu olsa da)
Ben kendi resetimi vurdum zaten ayrıca kimseye reset çekeceğim iddiasında da değilim herkes kendinden sorumlu.
Alevi de değilim,5 vakit namazla falan da işim yok.ama senin bunları anlaman her ne kadar zor olsa da cevap yazıyorum işte neyse.
Hitler sempatizanı olduğumu nerden çıkardın?sen Hitler'e lanet edersin bi bakarsın ki ben 10 kat fazla lanet ederim ona.bilebilir misin bunu?Hitler'i seviyorum mu dedim herhangi biryerde?
Diyelim ki seviyorum ve sempati duyuyorum bunu sorgulamak sana mı düştü?Hitler hakkında ne bildiğini merak ediyorum bir yandan da.
ben avatar olarak ali resmi kullanan insanlara birşey diyor muyum?yada deme hakkına sahipmiyim?yada senin avatarındaki resim yüzünden ne kadar estetik dışı bir kimlik yorumlaması gibi iğrenç bir atıfta bulunuyor muyum?
Sen Pir sultan ve şeyh bedrettin'in yolundan çok güzel gidiyorsun ve tanımadığın etmediğin bir insanı hemen sınıflandırıp yobazlıkla, yobazca eleştiriyorsun.
Belki Hitler resmi sadece senin gibiler bu tavrını ibretialem için sergilesin diye oraya konmuştur kimbilir...belki de gerçekten sempatim vardır öte yandan.bilebilir misin?

hitlerin resmini koymandan onu sevmediğin anlamı cıkmaz cıksa cıksa sempati duydugun cıkar bunu diyen birinide eleştiremmeesin cünkü hitleri sevmediğin malesef anlaşımlıyor kimse münneccimde degil )

Adam
22.03.2007, 10:47
Öncelikle şunu belirteyim.Dayatmacı bir tutumum vardır evet.ama bu dayatma insanlara tarih boyunca ''sen busun, biz buyuz, siz busunuz'',o halde ''sen bununla,siz bununla-bunlarla eşdeğer(daha yakın), bununla-bunlarla farklı(daha uzak), bunlarla da çok uzak olmalısınız'' ve ''sevişmeli ve savaşmalısınız gerektiğinde, benim çıkarlarım doğrultusunda'' diyen düşünceye,insanların tarih boyunca BENlik(bizlik değil) kavramını silip özgünlüğünü yok eden düşünceye ve kendi çıkarları doğrultusunda kendi kavramlarını DAYATAN düşünceye karşı ve yalnız o DAYATMAnın tesiri altındaki insanları özgün BENliklerini arayıp bulmalarına dayatmaktır.diyorum ki; insan hangi kalıpta olursa olursa olsun, hangi kabukta görünürse görünsün ama o kalıbı da, kabuğu da kendi şekillendirsin önce bir herşeyden önce.bu kavramın dışındakileri de CAHİL olarak NİTELENDİRİYORUM(ama bu suçlamak değil).
Irki kökenler derken ne demek istediğini tam olarak anlamış değilim.Alman olmak bir ırka mensup olmayı açıklar mı yani?Ben beyaz ırka mensup kumral bir insanın.Ama siyah ırka mensup insanlar kapkara...çekik gözlü insanların bakışları çok sinsi o zaman benim düşmanımdır(benden başkadır,bana yakın değildir) gibi saçmasapan bir görüşe sahip değilim.insanların ırkları da diğer canlı ırkları gibi bilimsel platformda araştırılıp, tartışılması gereken bir konudur.Siyasi yada ideolojik bir tartışma konusu değildir.
Takıldığın nokta avatarımdaki Hitler ise buna cevap vermişim zaten daha önce(KızılBant'a ki CAHİL odağının merkezindeki kişilerden biri kendisi kanaatimce); o yazıma bakabilirsen sanırım istediğin cevapları vermişimdir.Onun dışında bu konuyla ilgili bir sorun olursa daha net, uçları fazla açılmayacak bir şekilde sorarsan elbette yanıt veririm.

Bence de Hitler ile Stalin canavarlıkları bakımından çok farklı değildirler. Stalin'in yaptıklarından daha az bahsedilmesinin sebebi galip gelmesidir. Tarih galip gelenlerin elleriyle yazılır ne yazık ki. Ama Hitler'i avatara koymanız yine de hoş bir görüntü değil. Neyse konuyu dağıtmanın gereği yok, Nasyonel Sosyalizm hakkında bir topic açın orda tartışalım bunu.

reckless
22.03.2007, 11:16
hitlerin resmini koymandan onu sevmediğin anlamı cıkmaz cıksa cıksa sempati duydugun cıkar bunu diyen birinide eleştiremmeesin cünkü hitleri sevmediğin malesef anlaşımlıyor kimse münneccimde degil )

Benim onca yazdığım şeyden sonra çıkardığın sonuç bu mudur peki?Beni Hitler sempatizanı diye eleştiren hatta hakaret eden biri Stalin sempatizanı olursa ne derece haklı olabilir?Tekrar altını çizerek söylüyorum Hitler sempatizanı olduğumu düşünüyor ama ben Hitler sempatizanıyım demiyorum ve diyelim ki Hitler sempatizanıyım bu şahsıma bir hakaret sebebi olabilir mi?
Avatarıma Hitler resmini koymamdan birçok anlamlar çıkarabilirsin.Belki bu adamın tarihte unutulup gitmesini istemiyorumdur.İnsanlar ve toplumlar en kötü anılarını tarihin derinliklerinde gömüp unutma gibi bir eğilime sahipken belki ben bu şahsiyetin hiç unutulmamasını ve yaptıklarının, düşüncelerinin araştırılıp değerlendirilmesini ve gelecekte aynı hataların yapılmaması için ibret alınmasını istiyorumdur.
Belki sadece tayyip ile yada başka biriyle arasındaki benzerliklerin göz önünde bulundurulup tehlikenin farkına varılmasını istiyorumdur.
Belki de dediğiniz gibi sempati duyuyorumdur.Ama sırf birinin resmini kullanmak genel olarak insanların sempati ve sevgilerinin bir şahsiyeti,takımı,ülkeyi...vesaire savunduğunu gösterir demek bilim ve mantıkla alakalı birşey değildir.Dediğim gibi belki de sırf bunun anlaşılması içindir herşey...genelleme kötü bir hastalıktır.genelin dediğini,yaptığını doğru kabul etmek daha kötü bir hastalıktır.İnsanın BENliğini, özgünlüğünü silen birşeydir bu.Bir problemin milyonlarca çözümü olabileceği gibi; çözümü olmayan milyonlarca problem de vardır.Ama binlerce çözülemez denilen problem de milyonlarca farklı açıdan, öznel yaklaşım sayesinde çözülebilmiştir.

reckless
22.03.2007, 11:24
Bence de Hitler ile Stalin canavarlıkları bakımından çok farklı değildirler. Stalin'in yaptıklarından daha az bahsedilmesinin sebebi galip gelmesidir. Tarih galip gelenlerin elleriyle yazılır ne yazık ki. Ama Hitler'i avatara koymanız yine de hoş bir görüntü değil. Neyse konuyu dağıtmanın gereği yok, Nasyonel Sosyalizm hakkında bir topic açın orda tartışalım bunu.

Eğer siz böyle bir topic açarsanız ben de elimden geldiğince katılımcılık gösteririm.ama benim şahsi kanaatimce tartışılacak daha doğrusu savunulacak çok fazla yanı da yoktur Nasyonal Sosyalizm'in.Ben bu terimi o kişi bu konulara benden biraz daha yatkın olabilir belki düşüncesiyle kullandım.Stalin, Hitler yoldaşlığından o kişi de nasiplenir belki kendince diye.Böyle bir konuda Hitle ile Stalin yada düşünceleri birbirinden tamamen farklıdır, ne diyorsun kardeşim sen diyen biri olursa benzerlik ve ilişkileri sunmak açısından katılabilirim ben de.Onun ötesinde ikisini de savunmam.

Nesimi
22.03.2007, 11:30
Canlar Konunun dışına çıkmadan mesajlar yazın.

Reckless sitemizde her türlü ırkçılık yasakdır. Üye avatarınız açısından pek hoş karşılanmayacağınızı hatırlatmak isterim Genelde sol-sosyalist görüşten insanlardan oluşuyor sitemiz Hitler ile Stalini ancak Batılı Emperyalistler, Burjuva basın ve Sağcı anti komünist insanlar aynı kefeye koyabilir. Stalin ve Hitleri tartışmak için yeni konu açıp oradan devam edebilirsiniz.

reckless
22.03.2007, 11:41
Canlar Konunun dışına çıkmadan mesajlar yazın.

Reckless sitemizde her türlü ırkçılık yasakdır. Üye avatarınız açısından pek hoş karşılanmayacağınızı hatırlatmak isterim Genelde sol-sosyalist görüşten insanlardan oluşuyor sitemiz Hitler ile Stalini ancak Batılı Emperyalistler, Burjuva basın ve Sağcı anti komünist insanlar aynı kefeye koyabilir. Stalin ve Hitleri tartışmak için yeni konu açıp oradan devam edebilirsiniz.

Pek hoş karşılanmadığının farkındayım zaten de bu insanların geneli beni hoş karşılamayacak diye yapmayacağım anlamına gelmez.dediğine katılıyorum bu tür şeyleri faklı bir başlıkta tartışmak gerekir burada çok fazla kurcalanmasına gerek yok.
Ama birşeyi söylemeden geçemeyeceğim çünkü bunun altında birazda tehdit(aba altından sopa gösterme) unsuru var.dediğine göre genelede sol-sosyalist görüşten insanlardan oluşan forumdan bu avatar yüzünden faşist-milliyetçi-sağ görüşlü bir insan olduğum gerekçesiyle uzaklaştırılabileceğim anlamını çıkarmakta haksız değilim sanırım.yani eşitlikçi yapıdaki ve tutumdaki bir forumdan yargısız infazla etkisiz hale getirilebilirim demek istiyorsunuz sanırım.Böyle olacağını sanmıyorum...yanılıyorsam da değmezmiş derim zaten.

guneyyy
22.03.2007, 12:38
Benim onca yazdığım şeyden sonra çıkardığın sonuç bu mudur peki?Beni Hitler sempatizanı diye eleştiren hatta hakaret eden biri Stalin sempatizanı olursa ne derece haklı olabilir?Tekrar altını çizerek söylüyorum Hitler sempatizanı olduğumu düşünüyor ama ben Hitler sempatizanıyım demiyorum ve diyelim ki Hitler sempatizanıyım bu şahsıma bir hakaret sebebi olabilir mi?
Avatarıma Hitler resmini koymamdan birçok anlamlar çıkarabilirsin.Belki bu adamın tarihte unutulup gitmesini istemiyorumdur.İnsanlar ve toplumlar en kötü anılarını tarihin derinliklerinde gömüp unutma gibi bir eğilime sahipken belki ben bu şahsiyetin hiç unutulmamasını ve yaptıklarının, düşüncelerinin araştırılıp değerlendirilmesini ve gelecekte aynı hataların yapılmaması için ibret alınmasını istiyorumdur.
Belki sadece tayyip ile yada başka biriyle arasındaki benzerliklerin göz önünde bulundurulup tehlikenin farkına varılmasını istiyorumdur.
Belki de dediğiniz gibi sempati duyuyorumdur.Ama sırf birinin resmini kullanmak genel olarak insanların sempati ve sevgilerinin bir şahsiyeti,takımı,ülkeyi...vesaire savunduğunu gösterir demek bilim ve mantıkla alakalı birşey değildir.Dediğim gibi belki de sırf bunun anlaşılması içindir herşey...genelleme kötü bir hastalıktır.genelin dediğini,yaptığını doğru kabul etmek daha kötü bir hastalıktır.İnsanın BENliğini, özgünlüğünü silen birşeydir bu.Bir problemin milyonlarca çözümü olabileceği gibi; çözümü olmayan milyonlarca problem de vardır.Ama binlerce çözülemez denilen problem de milyonlarca farklı açıdan, öznel yaklaşım sayesinde çözülebilmiştir.

genellemenin tamamı yanlış degildir bazen genellemeler kesinkez dogrudur mesala hitlerin bir faşist-ırkçı oldugu su götürmez gercektir ve genellemesi dogrusdur..benim anlatmak istedigim bu...

ve her birey düşüncelerinin tam zıttı bir olguyu kullanırken gelecek tepkileri baştan haketmiştir..konuyu uzatmaya gerek yok asılnında anlaşıldıgımızı sanıyorum

reckless
22.03.2007, 12:59
genellemenin tamamı yanlış degildir bazen genellemeler kesinkez dogrudur mesala hitlerin bir faşist-ırkçı oldugu su götürmez gercektir ve genellemesi dogrusdur..benim anlatmak istedigim bu...

ve her birey düşüncelerinin tam zıttı bir olguyu kullanırken gelecek tepkileri baştan haketmiştir..konuyu uzatmaya gerek yok asılnında anlaşıldıgımızı sanıyorum

şimdi diyorsun ki kişi böyle bir durumda gelecek tepkileri, hakaretleri(sadece KızılBant kullanıcısının hakareti var burda altını çizerim,başkası değil) haketmiş oluyor.hak etmiş değil de göze almış desen daha iyi olurdu.çünkü hak etmiş demen yapılanı mübah gösterir ve hakareti onayladığını belirtir.Bu bağlamda ben de saygı çerçevesinde kalmakta güçlük çekerim sana karşı.
güzel bir örnek vermişsin...hitler'in bir faşist-ırkçı olduğu gerçektir, genellemesi doğrudur.ama demişsin ki genellemelerin tamamı yanlış değildir.yani demek istiyorsun ki evet bir kısmı(küçük veya büyük) yanlıştır.
Hitlerin ırkçı olması genelleme değildir ki.kendisinin dile defalarca getirdiği ve uyguladığı bir gerçektir.(ki tabi bu da tarihi,sosyolojik, psikolojik açılardan incelenmeli ve bir siyasi hile yada manevra olup olmadığından kesinkes emin olunmalıdır öncelikle)
Benim de anlatmak istediğim şu bilimsel, mantıksal gerçekler ayrı birşeydir, genelleme ayrı birşeydir.zaten bilimsel olarak doğru kabul edilebilen birşeyin genelin yada azınlığın doğrusu olması onun bilimsel gerçekliğini değiştirmez.hatta yaşayan hiç kimsenin inanmadığı bir bilimsel gerçek bile kimse inanmıyor diye bilimsel, mantıksal yanlış değildir aslında.
ben anlaşıldığınızı düşünmüyorum kusura bakmayın.ben daha çok anlamadığınızı yani benim anlaşılmadığımı düşünüyorum.özetle ben diyorum ki herhangi birşeyin doğru,öyle,sandığınız gibi olduğunu varsaymak, kabul etmek için bilimsel olarak doğru olması gerekir.bu ne demek elinizde o şeyin doğruluğunu ispatlayacak yeterli düzeyde kanıtların olması demektir.objektif olmak demektir... demektir de demektir.
mesela yukarıda yazdıklarımdan sizin şahsınızla ilgili bir sempati veya antipatim olduğu sonucunu kabul etmeyin lütfen.eğer hissi bakarsanız olaya size sinirlendiğim yada antipati duyduğum sonucuna varabilirsiniz.ama mantıksal açıdan bakınca bunu ispatlayacak herhangi bir veriye,kanıta ulaşabileceğinizi sanmıyorum.yoksa ben sizi tanımam şahsen.dolayısıyla da ne bir antipati ne bir sempati duymam şu an için doğru olur.bu da kendimi savunmamdır en basitinden ki bu çerçevenin dışına da çıkmamışımdır zaten.size şu görüşe,bu görüşe mensupsunuz, şuna-buna sempati antipati duyarsınız şeklinde yaklaşmamışımdır.

tuncerbio
22.03.2007, 17:29
arkadaşlar konumuz açık ve net konu dışı mesaj yazarak topiği kirletmeyiniz diğer sorunlarınızı özel mesaj yazarak çözerseniz daha iyi olur ,konu dışı mesajlarınızı silmek zorunda kalmayalım ,iyi forumlar.........(bu arada ırkçılık suçtur, sayın reckless profiliniz ırkçı karakter taşımaktadır )

aspava
22.03.2007, 17:58
ben yaradanın birtane olduğuna inanırım o herkezin yaradanı gerçii islam anlayışına göre tanrıdan korkun deniliyor ben neden korkayımkii ben tanrıya aşığım insan sevdiğinden korkarmı ? o nedenle ankette oy kullanmadım çünkii bu inanışın dini olmaz diye düşünüyorum yaa yaradana inanırsın yada inanmazsın

reckless
22.03.2007, 19:42
arkadaşlar konumuz açık ve net konu dışı mesaj yazarak topiği kirletmeyiniz diğer sorunlarınızı özel mesaj yazarak çözerseniz daha iyi olur ,konu dışı mesajlarınızı silmek zorunda kalmayalım ,iyi forumlar.........(bu arada ırkçılık suçtur, sayın reckless profiliniz ırkçı karakter taşımaktadır )
Hatırlattığın için saol.benim pek haberim yoktu suç işlediğimden ama neyse...
TÜRKİYE Cumhuriyeti Anayasası yada Türk Ceza Kanunu'nda,TÜRKİYE Cumhuriyeti ceza hukukunda Hitler resmini avatar olarak kullanmak suçtur şeklinde bir ibare, bölüm, kısım içeren herhangi bir madde yada bu konuyla ilgili herhangi bir döküman mevcut mudur acaba tuncerbio?
Eğer bulunuyorsa ekte gösterdiğim kitaplar bu ülkede nasıl basılmıştır?
Diyelim ki Hitler'e yaptığı soykırım ve işlediği cinayetlerden dolayı karşısınız(ki nedenin bu olmadığı belli...çünkü-->) neden Büyük Terör'ün baş mimarı ve yaptığı soykırım girişimi, yönettiği-finanse ettirdiği-kendi halkı üzerine uyguladığı ve uygulattığı insanlık dışı biyolojik,radyolojik,immunolojik ve serolojik,genetik... deneylerin(ki siz biyoloji ile ilgili biri olarak çoğu kişiye göre konuya daha hakimsinizdir diye düşünüyorum) haddi hesabı olmayan STALİN söz konusu olduğunda aynı duyarlılığı göstermiyorsunuz çok merak ediyorum(sebep ideolojik mi acaba nedir bilmem ki).
Ben avatar olarak Adolf Hitler resmini kullanmışım evet.Ama bana sormuş musunuz neden bunu yapıyorsun diye?bazılarınız sormuş..verdiğim cevaplar tatmin etmemiş mi?anlayamamış mısınız yoksa?slogan mı yazmışım?yasadışı içerikli bir şey mi yazmışım?yasadışı, insanlıkdışı bir düşünceyi mi savunmuşum?Hepsini geçtim yaşasın Hitler çok seviyorum Hitler'i mi demişim?Gölgenizden korkuyorsunuz bir de yöneticilik taslıyorsunuz.Bir de kırmızı kart gösterirmiş bana:lol:
Bırakın bu işleri.objektif olun biraz.

Nesimi
22.03.2007, 20:29
Reckless,

Uyarım sanadır, Konuları baltalamak için mesajlar yazma. Hitleri tartışmak ve Hitleri övmek için kendine konu açıp ordan fikirlerini savunabilirsin. Ancak bu faşist adamın fotoğraflarını buraya koyup konu dışına çıkman bizlere karşı yapılan bir terbiyesizlik örneğidir. Edebinizle yazacaksanız yazın.

Gerenimo
22.03.2007, 20:41
uzun bır aradan sonra yine forumumuzdayım.ama hala kaldığı yerden devam ediyor tartışmalar saygı çerçevesinde olmalıdır arkadaşlar lütfen dikkat edelim;)bu arada evet avatarlar nazizimi veya faşisimi destekliyıor olabılır fakat bizler beğenmesekte görüşlere saygılı olmalıyız bizim kültürümüz bu saygı ortamı üzerine kurulmuştur bırakılalım isteyen istediği avatarı eklesin.bende bir siteden atatürkle tayyip!in fotoğrafını kıyasladığım için aldığım tepkilerden sonra ayrılmıştım bunlar çok saçma konular.

!!!!Diyelim ki Hitler'e yaptığı soykırım ve işlediği cinayetlerden dolayı karşısınız(ki nedenin bu olmadığı belli...çünkü-->) neden Büyük Terör'ün baş mimarı ve yaptığı soykırım girişimi, yönettiği-finanse ettirdiği-kendi halkı üzerine uyguladığı ve uygulattığı insanlık dışı biyolojik,radyolojik,immunolojik ve serolojik,genetik... deneylerin(ki siz biyoloji ile ilgili biri olarak çoğu kişiye göre konuya daha hakimsinizdir diye düşünüyorum) haddi hesabı olmayan STALİN söz konusu olduğunda aynı duyarlılığı göstermiyorsunuz!!!!ve arkadasımızın bu tespitide son derece doğru hitler yahudilere uyguladığı soykırımla eleştirilirken ülkemizde nedense milyonlarca Türkün katili stalin hiçbir zaman tartışılmamıştır ne yazık ki!!!

Erdem12
22.03.2007, 20:53
Sayın Reckless,
Yazdıklarınızın bir bölümünü okudum, tam bir fikir edinemedim. Ama sorgulayan, felsefi bakışı ve siyasi temelleri güçlü olan bir yapı taşımanız olası. Varmak istediğiniz her ne ise, yeri bu topik değil bence. Bu konuda, sosyal-siyasal sübjektivizm, önyargılarımız; bunların nedenleri; yansımaları vb. konuları işleyen ayrı bir topik açabilirsiniz. Bence, bunun öncelikle ve sadece bu tarzda işlenerek; yeri burası değil, eğer buradan çıkışla bir yerlere varmak istiyorsanız; bunu özetle belirtebilirdiniz. Ayrıca forumun demokrat tavırlı ve duruşlu (ki demokratlıklarıyla, dolayısıyla taraf olmalarıyla gurur duyulacak özellikte üyelerine, yönelik ithamlarınız öncelikle yanlıştır) üyelerine öncelikli olarak yönelmeniz ilginç bir durum arz ediyor. Öncelikle, anlaşılmak için çabalayın (öyle bir isteminiz varsa eğer?); bizlerin zekasını sorgulamadan önce. Bu kişisel bir zaaf ise sadece sizi tatmin eder, insanları üzer; artı, çok bilgili ve sorgulayıcı olsanız dahi bu tutumdan ötürü reddedilirsiniz! Amacınız öncelikle paylaşmak, dolayısıyla; anlaşılmak ise, bu topikte yaptığınız yanlıştır...

Nesiminin dediği gibi, baltalama tarzı farklı bir anlayışta iseniz (Kesinlikle Hitler=Stalin değildir; ama bu, Stalin tartışılmazdır, doğrudur anlamı taşımaz; Stalinin yanlışları pekçoktur. Faşist Hitler ise sadece ve yalnızca bir faşisttir, ötesi yoktur), sizi sadece ve sadece kınarım...

trabzonlu
22.03.2007, 20:56
kısa ve öz allah yok diyenler bu oluşumu nasıl açıklıçaklar????

reckless
22.03.2007, 20:59
Reckless,

Uyarım sanadır, Konuları baltalamak için mesajlar yazma. Hitleri tartışmak ve Hitleri övmek için kendine konu açıp ordan fikirlerini savunabilirsin. Ancak bu faşist adamın fotoğraflarını buraya koyup konu dışına çıkman bizlere karşı yapılan bir terbiyesizlik örneğidir. Edebinizle yazacaksanız yazın.

Baskılara dayanamayarak kaldırdım resimleri:lol:
Daha doğrusu fikir, düşünce özgürlüğünü herkesten çok savunduğunu zanneden bazı kişiler bi resim yüzünden ortalığı velveleye verdi.ben de dayanamadım acınası hallerine...
Ya anlamadığım konu şu faşist adamın fotoğrafını koydun diyosun...eee nolmuş yani?belki diyorum ki bazı insanlar geçmişteki senaryoları, sahneleri hatırlar da ibret alırlar da başka faşist Hitlerler gelmez bir daha.onların yüzlerini sansürleyerek, tarihi gerçeklerin üstünü örterek çok faydalı olduğunuzu zannetmiyorum forumda bilgilenmek isteyen arkadaşlara.
İşin anlayamadığım öbür yüzü de şu ki; hitler kimdir? faşisttir, kanlı katil, soykırımcı, psikopat bir insan cani.Stalin kimdir?komunist, kanlı katil, soykırımcı, din-fikir-inanç düşmanı(alevileri de kapsar), psikopat bir insan, cani, diktatör.
şimdi söyle bakalım hitler resmi görmeye dayanamıyorsun da stalin resmi görmeye nasıl dayanıyorsun forumda?
Benim terbiyeme, edebime laf edecek, dil uzatacak kadar bilgi birikimin olduğunu düşünmüyorum.kimseye terbiyesizlik, edepsizlik yaptığım da yok.dediğin gibi herkes edebiyle yazsın,sen dahil.

Serkan_Devrim
22.03.2007, 21:00
kısa ve öz allah yok diyenler bu oluşumu nasıl açıklıçaklar????
var diyenler nasıl açıklıyor?

Serkan_Devrim
22.03.2007, 21:03
Daha doğrusu fikir, düşünce özgürlüğünü herkesten çok savunduğunu zanneden bazı kişiler bi resim yüzünden ortalığı velveleye verdi.ben de dayanamadım acınası hallerine...
.ırkçılık diğer düşüncelere çok saygılı çok özgürlükçü bir düşünce ya ondan saygı beklemekte hakkın tabi!!! :uhhm:

Gerenimo
22.03.2007, 21:04
sevgili erdem bir söz vardır;)

beni destekleyen büyük kitleler yerine daima karşımda duran,sağlam muhaliftler sayesinde ilerliyebilirim diye sanırsam bu söz Çiçeron'undur(romalı hatip)
bırakalım herkes kendi görüşünü açıklamakta özgür olsun tabi saygı çerçevesinde sizlerinde dediği gibi;)

trabzonlu
22.03.2007, 21:04
var diyenler nasıl açıklıyor?

yaşantımıza hayatımıza bak kuranı kerim inanmayanlara en büyük örnek degil mi?hz ali allahın aslanı degil miydi??

Serkan_Devrim
22.03.2007, 21:10
sevgili erdem bir söz vardır;)

beni destekleyen büyük kitleler yerine daima karşımda duran,sağlam muhaliftler sayesinde ilerliyebilirim diye sanırsam bu söz Çiçeron'undur(romalı hatip)
bırakalım herkes kendi görüşünü açıklamakta özgür olsun tabi saygı çerçevesinde sizlerinde dediği gibi;)anlamakta zorlanıyorum. özgürlüklere karşı faşist olan bir düşüncenin özgürce yaşamasını mı istiyorsunuz? pardon Özgürlük ne demektir?

yaşantımıza hayatımıza bak kuranı kerim inanmayanlara en büyük örnek degil mi?hz ali allahın aslanı degil miydi?? ne alaka anlamadım! soruma cevap mı bu? inanmayanlara sormuşsunuz varoluşu nasıl ortaya koyuyorlar diye, bende size soruyorum siz bir inanır olarak söyleyin, varoluşu nasıl koyuyor ortaya?

reckless
22.03.2007, 21:15
Sayın Reckless,
Yazdıklarınızın bir bölümünü okudum, tam bir fikir edinemedim. Ama sorgulayan, felsefi bakışı ve siyasi temelleri güçlü olan bir yapı taşımanız olası. Varmak istediğiniz her ne ise, yeri bu topik değil bence. Bu konuda, sosyal-siyasal sübjektivizm, önyargılarımız; bunların nedenleri; yansımaları vb. konuları işleyen ayrı bir topik açabilirsiniz. Bence, bunun öncelikle ve sadece bu tarzda işlenerek; yeri burası değil, eğer buradan çıkışla bir yerlere varmak istiyorsanız; bunu özetle belirtebilirdiniz. Ayrıca forumun demokrat tavırlı ve duruşlu (ki demokratlıklarıyla, dolayısıyla taraf olmalarıyla gurur duyulacak özellikte üyelerine, yönelik ithamlarınız öncelikle yanlıştır) üyelerine öncelikli olarak yönelmeniz ilginç bir durum arz ediyor. Öncelikle, anlaşılmak için çabalayın (öyle bir isteminiz varsa eğer?); bizlerin zekasını sorgulamadan önce. Bu kişisel bir zaaf ise sadece sizi tatmin eder, insanları üzer; artı, çok bilgili ve sorgulayıcı olsanız dahi bu tutumdan ötürü reddedilirsiniz! Amacınız öncelikle paylaşmak, dolayısıyla; anlaşılmak ise, bu topikte yaptığınız yanlıştır...

Nesiminin dediği gibi, baltalama tarzı farklı bir anlayışta iseniz (Kesinlikle Hitler=Stalin değildir; ama bu, Stalin tartışılmazdır, doğrudur anlamı taşımaz; Stalinin yanlışları pekçoktur. Faşist Hitler ise sadece ve yalnızca bir faşisttir, ötesi yoktur), sizi sadece ve sadece kınarım...

sizin gibi bir insanın tavrı, duruşu, söylemek istediklerini söyleyiş şekli ne kadar farklı, ince ve etkili oysa ki...öncelikle teşekkür ederim size.daha sonra da eklemek isterim ki benim amacım kesinlikle ne bir konuyu, tartışmayı, bilgi alışverişini baltalamaktır ne de ayrı topic açıp siyaset tartışmaktır.provokasyon gibi bir niyetim olmadığını da anlayabilirsiniz şöyle bir genel olarak mesajlarıma bakarsanız.bu siyasi tartışma ortamına gelmemizin benim ise hedef durumuna düşme sebebim maalesef ki gerçek batıni(ezoterik) inanca ve öğretilere sahip arkadaşların gösterdiği ketumiyeti gösterememem, isa gibi ''sana vurana, öbür yanağını uzat'' diyemememdir.forum yöneticisiyle oluşan problemde de yine aynı şekilde ketumiyetimi mi ve hoşgörü mü gösterememişimdir.kendimi ise tekrar tekrar tanımlamaya ve tanıtmaya çalışmaktan usanmış vaziyetteyim.kendi inanç, düşünce ve görüşlerim doğrultusunda kendimi savunmam gerekiyordu ben de onu yaptım.
ama özellikle bu durumdan rahatsız olan sizin gibi insanları zarar görmesine aracı olduysam...olmak istemezdim, istemedim.

trabzonlu
22.03.2007, 21:15
can soru allah inançı degil miydi?sen hayatındaki olan şeyleri ve bu dünyanın düzeninin kimin tarafından yaradıldıgını hala cözemediysen fazla yazmama gerek yok.ben alevilikle ilğili birşey yazdım aleviliktede müslümanlıktada allah inançı vardır.alevilikteki inanç olarak hz alinin allahın aslanı yakıştırmasıdır.ama sakin yanlış anlaşılmasın ben kimseye allaha inanın demiyorum.inanıp inanmamak kişinin kendi sorunudur.

Blue_Love
22.03.2007, 21:19
Tabikide İnanırız Hz.Ali efendimize boşunamı Allah' ın Arslanı Diyoruz...

halitseyfi
22.03.2007, 21:19
anlamakta zorlanıyorum. özgürlüklere karşı faşist olan bir düşüncenin özgürce yaşamasını mı istiyorsunuz? pardon Özgürlük ne demektir?

[/B]

Sevgili can

Herşey zıddıyla vardır. Özgürlüğün değerini bilmek ancak zıddını tanımakla geçer.

Serkan_Devrim
22.03.2007, 21:21
can soru allah inançı degil miydi?sen hayatındaki olan şeyleri ve bu dünyanın düzeninin kimin tarafından yaradıldıgını hala cözemediysen fazla yazmama gerek yok.ben alevilikle ilğili birşey yazdım aleviliktede müslümanlıktada allah inançı vardır.alevilikteki inanç olarak hz alinin allahın aslanı yakıştırmasıdır.ama sakin yanlış anlaşılmasın ben kimseye allaha inanın demiyorum.inanıp inanmamak kişinin kendi sorunudur.kardeş benim inancımı sorgulama. ben Allah'a inanıp inanmadığımı söylemedim. sen inanmayanlara soru sordun. bende sorun mantıksız dedim. üstelik aynı soruyu sana sormama rağmen yanıtlayamayıp kaçamak cevap veriyorsun.

kaldı ki inanmayanlar oluşumu çok güzel açıklar ve ortaya koyarlar. hatta inanmayanların açıklaması aslında inanırların açıklamasından daha bilimseldir. hatta ve hatta inanırların açıklamasında bilimsellik adına hiç bir şey yokken inanmayanların açıklaması bilimsel bir gerçektir.

kısacası inanmayanları oluşumu nasıl açıklıyorlar sorusuyla eleştirmekte ne bilimsellik ne mantık ne de tutarlılık yoktur.

saygılarımla

Serkan_Devrim
22.03.2007, 21:26
Sevgili can

Herşey zıddıyla vardır. Özgürlüğün değerini bilmek ancak zıddını tanımakla geçer.
sevgili Halit abi,
faşizm özgürlüğün zıttı değildir. özgürlüğün zıttı tutsaklıktır.

ayrıca özgürlük dilediğin her şeyi yapabilmek değildir. başkasının özgürlüğünü engellemek özgürlük hakkı değildir. bu sebeple özgürlük adına özgürlük düşmanı faşizme tolerans gösterilmesine katiyen karşıyım. başkasına saygı duymayana saygı gösterilmez.

Nesimi
22.03.2007, 21:27
Ya anlamadığım konu şu faşist adamın fotoğrafını koydun diyosun...eee nolmuş yani?belki diyorum ki bazı insanlar geçmişteki senaryoları, sahneleri hatırlar da ibret alırlar da başka faşist Hitlerler gelmez bir daha.onların yüzlerini sansürleyerek, tarihi gerçeklerin üstünü örterek çok faydalı olduğunuzu zannetmiyorum forumda bilgilenmek isteyen arkadaşlara.
İşin anlayamadığım öbür yüzü de şu ki; hitler kimdir? faşisttir, kanlı katil, soykırımcı, psikopat bir insan cani.Stalin kimdir?komunist, kanlı katil, soykırımcı, din-fikir-inanç düşmanı(alevileri de kapsar), psikopat bir insan, cani, diktatör.
şimdi söyle bakalım hitler resmi görmeye dayanamıyorsun da stalin resmi görmeye nasıl dayanıyorsun forumda?
Benim terbiyeme, edebime laf edecek, dil uzatacak kadar bilgi birikimin olduğunu düşünmüyorum.kimseye terbiyesizlik, edepsizlik yaptığım da yok.dediğin gibi herkes edebiyle yazsın,sen dahil.

Stalin ile Hitler birbirinin aynısı değildir. Bu yalanları uyduranlar Batılı emperyalistler, komünizmden korkan Kapitalistlerdir. Temel amaçları Komünizmi kötü göstermektir özellikle temel hedef olarak Batılı Amerikan kültürünü kullanarak komünizmi, özgür düşünceyi kısıtlamak ve insanları birer mutant olarak yetiştirmek isterler. İnsanların beyinlerine sadece tüketim özelliğini sokarlar. Bu hitler özentisi gençlerinde beynini bu tüketim odaklı fikirlerle yıkamışlardır. Tüketim hayatın her alanında kapitalizmin yegane destekçisidir. Kapitalistler sürekli tüketen insanları ister Hitler gibi balon kahramanların Süpermen, Batman gibi çizgi roman kahramanlarından farkı yoktur (teori ve hizmet ettiği kapitalizm için). Stalin eleştirilmez demiyoruz ancak bu şekilde provake yaratacak insanların fotoğraflarını alakasız bir konuya koymak doğru değil bu düşünce özgürlüğü değil düşünce özgürlüğünün önüne set koymaktır halen şansın var Hitlerle ilgili konu açarsın orada ayrıntılı tartışırız. Aleviler genel olarak sol-sosyalist görüşlü insanlardır elbette bu sitede en güzel prim yapabileceğin konuda faşist bir insanla ilgili fikirler yazmakdır bu açıdan kendini kurnaz saysanda kapitalist sistemin, burjuva ahlakın kölesi olan tek tip gençlikden bir farkın yok. Eleştirmek demek Hitler gibi bir ırkçının yandaşı,destekçisi veya sempatizanı olmak değildir. Hitleri kötülemek için o resmi koyduysan gine yanlışsın çünkü yanlış bir yol seçmişsin yani mantık eksikliği yapmışsın.

Müslüman sitelerinde, Türkçü sitelerde, Sağcı sitelerde bu forumdaki özgürlük ortamı yokdur. Burada Allahdan, Muhammede, Türkden Kürde her konuyu tartışabiliyoruz bu özgürlüğün sebebi de bizlerin genel olarak sosyalist insanlar olmasıdır. Sağcı, Faşist, Burjuva ahlakdan beslenen her tür görüş, fikir sadece insanların köleleşmesini sağlar "reset" atmaya kendinizden başlayın.

Alevilik Hallac-ı Mansur, Şeyh Bedrettin, Pir sultan Abdal gibi özgür düşünmeyi bilen ve döneminin iktidarlarını eleştirmeyi bilmiş yürekli insanlardan oluşur. Hitler bizler için sadece bir korkak ve kendini tatmin etmeye kalkan acizden öte değildir.

Allahla ilgili bir fikrin varsa söyle şu an bu konuyu meşgul ettiğin için insanlardan özür dilemelisin. Yada kendi Hitler konunu açıp ordan fikirlerini savunursun. İster Nihal Atsızı savun ister Hitleri ancak unutmaki bu adamların hiç birisi Demirci Kawa, Pir Sultan Abdal, Hallac-ı Mansur gibi yürekli değildir. . .

lulu_baba
22.03.2007, 21:30
bolatbaba´isimli üyeden Alıntı
değerli kardeşim herkes birey olarak kendi düşüncelerini yazmakta yazılanlardan belkide bir şeyler öğrenmek istemektedir burayı öyle bir forum olduğu için takip etmeye çalışıyoruz.sizin düşünceleriniz farklı olabilir burda paylaştığınız için teşekkür ediyorum.Alevilik“ Tanrısal köklerine bakıldığında, yani Alevi tapınmalarında ve inanmalarındaki ritüellerine bakıldığında, hiçbir özelliklerinin İslam dairesinden gelmediğini görüyoruz... cemlerdeki müzik, şiir ve semahın İslam kaynaklarında reddedildiğini bilmekteyiz. Ruh göçü, tanrının insanda tecelli etmesi, halka namazı, Kıbleye değil insana secde, vb. davranmalar da bizi İslam dairesinin dışına taşımaktadır. Ehl-i Beyt yandaşlığı ise Şah İsmail Hatayi’den sonra, yani XVI.yy başlarından sonra bir takiyye, yani kimlik saklama ... çabasından ileri gelmektedir.”

Bir de "Alevi İslam"cıların, "O Sünni yorumudur. Biz İslam'ı böyle yorumluyoruz" gibi tezleri mantıklı değildir. O dine inananlar onun kitabını ve peygamberinin uygulamalarını esas alır. Kuran'daki açık hükümleri de başka türlü yorumlama imkanı yoktur. İslam dünyasında (Sünni, Şii ) kabul gören bir tek Kuran var. Kuran'ın temel hükümleri konusunda itilafları yoktur. (Aleviler hariç) Müslüman olduğunu söyleyenlerin, Kuran’ı Allah kelamı kabul etmesi ve ona aynen uyması gerekir. Ama görüyoruz ki Aleviler biz islamı böyle yorumluyoruz deyip işin içinden çıkıyorlar. Bu yaklaşım gerçekçi bir yaklaşım değildir.

Alevilik; Şamanlık, Zerdüstlik, ateistlik, manicilik vb. olmadığı gibi Müslümanlık da değildir. Peki o zaman niye Alevi erenleri, pirleri, hep “Allah, Muhammed, Ali, 12 imamlar” demiş?

Öncelikle Alevilik adı yaklaşık 200 yıldır kullanılan bir terimdir. Selçuklu'ya karşı Babai isyanını gerçekleştiren Alevilere Osmanlı döneminde Işıklar dendi. Daha sonra Safevileri destekleyen bu halka siyasi anlamda Kızılbaş adı verildi. Çünkü Safeviler askerlerine kızıl taç giydiriyordu. Kızılbaş sözcüğüne yüklenen kötü anlam nedeniyle, daha sonra bu ad terkedilerek, Alevi adı benimsendi.

Hz. Ali kültü anlayışı Alevilik inancına 15. yy ila 16. yy arasında geçiyor. Daha önceden Alevilik inancında Hz. Ali diye bir şey yok. O halde Ali sevgisi Alevilik inancının özü veya temeli olamaz. Nitekim 15. yy öncesi Alevilik inancını incelediğimizde örneğin 1270 yılında ölen Bektaşı Veli'de Ali kavramı geçmez. Ali sevgisi Alevilik inancına 15. ve 16. yy da safevilerin etkisiyle geçer. Ali sevgisiyle beraber, Şii inancındaki 12 imam sevgisi de Aleviliğe entegre olur. Bunlar öylesine entegre olur ki bugün birisinden Aleviliği tanımlaması istendiğinde ilk akla gelen Ali olur. Alevilik 15 yy. sonrası 12 İmam ve Ali’yi Osmanlı baskısı karşısında Aleviliği meşrulaştırma araçlarından birisi olarak kullanmıştır. Bu politikayı Alevi Şiirlerinde de görmek mümkündür. Yoksa Aleviliğin 12 İmam’la bir politik bir ilişkisi yoktur.

Alevilik inancının kökenini Muhammedin ölümü sonrası Ali'nin başından geçen olaylarla açıklamak aleviliği değil şiiliği tanımlar. Oysa şiilikle alevilik arasında dağlar kadar fark vardır..Alevilikte namaz,oruç ve hac yoktur ama şiilikte vardır. Alevilikte müsahiplik vardir,şiilikte yoktur..Alevilikte cem ayini vardir,şiilikte yoktur.Alevilikte semah vardir,şiilikte yoktur .Alevilikte kadin-erkek eşittir.Toplumsal yasamda etkin rol üstlenir ve cemlere birlikte katılır. Şiilikteki temel anlayış şeriattır. Ayrica şiilikte gecici nikah olan " muta " vardir..Alevilikte yoktur ve tarihte görülmez.

Bakınız ünlü araştırmacı Melikof alevilik hakkında ne diyor:

"Asla Şii olmadı"

Melikoff, Aleviliğin "senkretik" bir inanç sistemi, yani çeşitli inanç unsurlarını bir araya getiren bir sentez olarak nasıl geliştiğine bakarak, hem Orta Asya'dan kaynaklanan Şamanizm unsurlarının, hem de Anadolu halk sufiliğinin Aleviliği oluşturmadaki rolünü vurguluyor.

"Göçmen Türkmenlerin Müslüman olması bir dakikada gerçekleşmedi" diyor.

"Müslüman olmak için birkaç asır lazım, kültür lazım. Şehirdeki insanlar mezhep biliyorlar, kültür alıyorlar. Fakat göçmen Türkmenler böyle bir kültür almıyor. Müslümanlığı kendi inaçlarına uydurmaya çalışıyor. Alevilik böyle oluştu."
Bu şekilde Anadolu'ya göçeden bir Türkmen dervişi (ve Mevlana 'nın çağdaşı) olan Hace Bektaş 'ın Aleviliğin ortak başlangıcı olduğunu, ama sonradan ayrı iki cereyan oluştuğunu söylüyor. "Bektaşilik zaman içinde büyük önem kazandı; Bektaşiler yerleşik düzene geçti. Osmanlılarla ilk Bektaşiler arasında yakın ilişki vardı; aynı Türkmen boyundan geliyorlardı. Osmanlıların Trakya ve Balkanları fethetmesinde Bektaşiler büyük rol oynadılar, Gazi oldular. Anadolu'da kalan göçmen Alevilerle aralarında inanç farkı yoktu, ama büyük sosyal farklar vardı."
Sonuç olarak bu inancın önderleri (Horasan erenleri, Rum erenleri, ) bu inancı "sır" olarak, İslam inancının içine saklamak zorunda kalmış, bir nevi takiyye yapmışlardır. Yoksa yaşama olanakları kalmazdı. Asıl bilgileri sır olarak, anlayana ve mürşit seviyesine gelene açıklamışlardır. Sıradan Aleviler inancın sadece zahiri yönüyle, şeriatıyla yetinmiş, "Allah Muhammed Ali" deyip semah dönmüştür. Zaten Alevi adı da bu gizlenmenin bir parçasıdır. Hıristiyan Bizans'ın ve İslam'ın gaddarca kıyımlarına karşı, bu inancı devam ettirmenin başka yolu da yoktu. Bugünkü Alevilik dediğimiz de aslında kendini İslam içine gizleyerek gelen Batıniliktir. Dıştan bakanlar onu İslam içi sanabilir.

valla arkadaş bir bilgi vermiş ama doğruluğu yanlışlığı hakkında kimse bi bilgilendirici birşey yazmamış. bi konuyu bende hep merak etmiş ve alevi olan arkadaşlara sormuşumdur ama onlarda fazla bişey bilmiyorlar cem de dede sohbet edermiş ve işte bu marifet olalara ayrı hakikat diye ayrılanlara ayrı sohbet edermiş. nedenini sordugumda anlayabilecek insana konusur fılan diyodu arkadaşlarım ama bi türlü anlamamıstım

halitseyfi
22.03.2007, 21:32
sevgili Halit abi,

ayrıca özgürlük dilediğin her şeyi yapabilmek değildir. başkasının özgürlüğünü engellemek özgürlük hakkı değildir. bu sebeple özgürlük adına özgürlük düşmanı faşizme tolerans gösterilmesine katiyen karşıyım. başkasına saygı duymayana saygı gösterilmez.

Çok doğrusun sevgili can

Özelliklede özgürlüğün, dilediği şeyi yapabilmesi konusunda. Faşizime töleransımdan değil. Böyle bir karşıtın olmasının bizleri dahada dinamikleştireceğinden.

reckless
22.03.2007, 21:55
sevgili Halit abi,

bakar mısınız konu nerden nerelere geldi...
işte benim yapmak istediğim şey bu değildi bazılarının zannettiği gibi.konu tamamen dağıldı siyasi bir ortam teşekkül etti.Serkan_Devrim bahsettiğin durum özgürlük için değil demokrasi için geçerlidir.demokrasi bir ideolojidir özgürlük çok daha farklı birşeydir.demokrasilerde sana tanınan özgürlük başkasının özgürlüğünü kısıtlamadığın sürece tanınan özgürlüktür.demokrasinin geçerliliğine inanan vardır inanmayan vardır.kavramları karıştırmayalım.
baikalarının özgürlüğünü engellemek özgürlük hakkı değildir demişsin...bi dur düşün bakalım,diyelim ki a şahsı b şahsının özgürlüğünü kısıtlar davranış ve tutumlar sergileyerek özgürlüğünü devam ettiriyor.bu durumda b şahsının özgürlüğü kısıtlıdır ve eğer bu durumu kendisi tersine çeviremiyorsa bir c şahsı yada kurumu devreye girip özgürlükleri dengelediği zaman ortaya bir sistem çıkar buna da bazıları en uygun olarak demokrasiyi görürler.başkalarının özgürlüğünü kısıtlamak özgürlük değildir diyorsun kime göre?örnekteki a şahsı özgür yaşayabilmek için b şahsının özgürlüğünü kısıtlıyor.sen onun b şahsının özgürlüğünü kısıtlamasını engellerse özgürlüğünü de kısıtlamış olursun.bunu tekrar düşün.ben de tekrar hatırlatayım sana özgürlük bazıları her ne kadar siyasi bir kavram olarak kullansa da ne bir ideoloji ne siyasi ne de beşeri bir kavramdır.
Başka bir yerde de benim inanışımı bilmeden beni sınıflandırdın, inancımı sorguladın gibi bişey demişsin bir arkadaşa.bunun yansımasını paradoxal olarak sen de gördüm ben de biraz faşizm konusunda.ve başkalarında tabi.ben faşistim demeden faşist ilan ettiniz beni yani.bunu da bir düşünelim lütfen.

reckless
22.03.2007, 21:57
bu arada bolatbaba arkadaşımızın yazısı çok önemli.onu biraz sıkboğaz ederek yazmasına vesile oldum gerçi bunun için de özür diliyorum kendisinden.ama ben alevi olmadığım halde çok beğendim o yazıyı.umarım sizin de ilginizi çeker arkadaşlar.konuya dönmemize de vesile olur.

lulu_baba
22.03.2007, 22:01

ben arkadaşın yazlıkların hitler sempatizanı yada savunucusu sonucunu çıkarmadım şayet öyle bile olsa kime ne?
stalin benim fikilerime yakın o katliyam yaparsa iyi, öteki bende değil o yaparsa kötü. bi arkadaşta yok pir sultanla yetişiyomuş, bunlar yobaz filan diye atıp tutmuş. otursun önce pir sultan dediği zaatı mhteremı iyi öğrensin. tanımadığın fikrini açıkça bilmediğin insanları karalama. böle sosyalist, özgürlüçü ayakları yapan insanlar nedense farklı görüşteki insanlara kendisi için istediği demokrasiyi ona veremıyor. önce anla bil sonra laf söyle. bu mantıkla bakanlar sosyalist ağızları yapanlar köpekçi, köpekçilik kafa tasçılık yapanlar komünist, sakallı takkeli hacı hocalar allahsız dedi.
sadece sağcığılı yada solculuğu okuyan bilen bi adamdan olsa olsa savunduğu görüş yada partinin militanı olur.
Allah vardır ve Tektir. (bana göre)
tanrıyı açıkla demiş bi arkadaş.
Allah inana için alemlerin yaratıcısı, inanmayan için ise safsatadır.
yıllarca bende sorguladım ama soncu boş. bu tamamen inançla ilgilidir.
sen inanıyosan vardır, inanmıyosan yoktur. örneğin müslümanız diyoruz ama bu memlekette budist ineğe tapanlarda var biz onlara gülüyoruz ineğe tapıyorlar diye, ama onlarda bize gülüyo saçma sapan bişey bulup ona tapıyorlar diye. bırakın kim ne yaparsa yapsın. bu memleketin başına ne geldiyse bu din konularından geldi. eorin gibi bişey ve herkes kullanıyor bunu. adama memleket elden gidiyor desen kılını kıpırdatmaz millet, din elden gidiyo diyon binlerce salak sorgusuz sualsiz peşine düşüyor 3-5şarlatanın.
bizim insanımıza söyleyecek bişey bulamıyorum
sadece PESSSSSSS

reckless
22.03.2007, 22:30
hayat öyle birşeydir ki herşeyi bildiğini sandığın an; hiçbirşey bilmediğini anladığın andır ve herşeyi anladığını sandığın an; hiç kimseyi anlamadığın andır.Tanrı da, başlangıç da,son da bu bağlamda sorgulanmalı, aranmalıdır bana göre.bi arkadaşın başka bir forumda bi forumda yazdığı birşey her ne kadar genel edebe aykırı olsa da affınıza sığınarak yazmak istiyorum komik olduğu kadar düşündürücü çünkü, hatta bana göre orijinal sözden daha etkili..
''Anlayana sivrisinek saz; Anlamayana sazı soksan az.''

Bu arada beni anladığın için teşekkür ederim lulu baba.

bolatbaba
22.03.2007, 22:32
hatırlayamadım bir düşünür'' insan yaşamındaki en büyük acılardan birisi yeni bir düşüncenin meydana getirdiği acıdır ''diyor insanlar yıllardır doğru olarak bildikleri .inandıkları bir şeyin bir gün yanlış olduğunu görmek veya anlamak insana acı verebiliyor hiç bir şey tartışılmaz deyil ama kural ile kurallarına göre
tartışılmalıdır
insanları yargılamadan önce onları anlamaya çalışalım ben burada değerli zamanını harcayan her insana teşekkür ediyorum.

Nesimi
22.03.2007, 22:41
Konuyla alakasız yazanların yazma hakkı iptal edilecekdir. Hitler konusu açarak ordan devam edin.

ernic 45
23.03.2007, 14:10
ernic 45 özür dilerim ben yanlış anlamışım.yazın benim yazımın altında olunca ve ateistle tartışmam zaten deyince öyle yanlış bir hissiyat-ı fikre kapılmışım bie anda.kusuruma bakma lütfen.

yok ya yanlislik olabilir canin sagolsun böyle bazen olabiliyor sen keyfine bak

isyan_atesi4268
09.04.2007, 13:36
Ne kadar saçma bir anket.Alevî'nin Allah'ı,Sünnî'nin Allah'ı diye bir şey yoktur(haşa ya Rabbî).Allah tektir.Ama siz "La ilahe illallah" kelime-i tevhidine inanmıyorsanız bilemem.

KızılBant
09.04.2007, 13:40
Allah birdir ancak anlayış farklıdır.

Alevilerin inandığı Allah inancı temiz saf güzel ahlak içerir. Günahdan uzak tutar.

Sunniler ise Allahı korkulacak bir öcü olarak hayal ederler...

isyan_atesi4268
09.04.2007, 13:44
Allah birdir ancak anlayış farklıdır.

Alevilerin inandığı Allah inancı temiz saf güzel ahlak içerir. Günahdan uzak tutar.

Sunniler ise Allahı korkulacak bir öcü olarak hayal ederler...

:))) sadece gülüyorum sözlerine.

KızılBant
09.04.2007, 13:46
:))) sadece gülüyorum sözlerine.

Afganistan ya da İrandaki gibi yaşamayı istiyorsan gülersin tabiki.

isyan_atesi4268
09.04.2007, 13:49
Yooo bellemişsiniz bir İran bir Afganistan.Eilinizde oyuncak gibi oyunuyorsunuz onlarla.Ayrıca İran Şii-Alevi Müslüman.Size göre yaşıyor.Ben laik demokrat bir insanım.Suudi lerinde İslam adına yaptıkları bedevilikleri savunacak değilim.Ama Asr-ı saadette ki gibi bir İslamî yaşamı özlemekteyim.

yaser_ali
09.04.2007, 14:54
Bismillahirrahmanirrahim

hamd, bütün varlıkları yaratan, alemlerin Rabbı Allah'a mahsustur. Salat ve selam Allah'ın kulu, Resulü, habibi, seçkin kıldığı, O'nun sırrını koruyan, elçiliğini tebliğ eden efendimiz, peygamberimiz ve mevlamız Ebu'l Kasım Muhammed'e ve onun tertemiz, masum Ehl-i Beyti'ne olsun.

süphe bille etmem edenden de süphe ederim :)

isyan_atesi4268
09.04.2007, 15:00
Bismillahirrahmanirrahim

hamd, bütün varlıkları yaratan, alemlerin Rabbı Allah'a mahsustur. Salat ve selam Allah'ın kulu, Resulü, habibi, seçkin kıldığı, O'nun sırrını koruyan, elçiliğini tebliğ eden efendimiz, peygamberimiz ve mevlamız Ebu'l Kasım Muhammed'e ve onun tertemiz, masum Ehl-i Beyti'ne olsun.

Çok güzel kardeşim.Sana katılıyorum.bu duana amin demekten başka bir şey kalıyor.Allah'ın rahmet ve bereketi üzerine oslun.Hoşcakal.Keşke herkes senin gibi olabilse.

doctorctf
09.04.2007, 20:41
Bismillahirrahmanirrahim

sen bunları söyledin ya artık sırtın yere gelmez.şimdi için çok rahattır.yarın kalktığın zaman dünyadaki tüm kötülükler düzelecek,tüm haksızlıklar son bulacak.seni tebrik ederim.şimdi kimse senden şüphe bile etmez.

yaser_ali
09.04.2007, 23:34
sen bunları söyledin ya artık sırtın yere gelmez.şimdi için çok rahattır.yarın kalktığın zaman dünyadaki tüm kötülükler düzelecek,tüm haksızlıklar son bulacak.seni tebrik ederim.şimdi kimse senden şüphe bile etmez.

doctorctf
09.04.2007, 23:46
evet rahat hemde cok :)

alıntıları biraz daha iyi yaparsan neresi senin yazın neresi başksının daha iyi anlarız.
eğer saydığım şeylere rağmen hala içim rahat diyorsan bunun tek bir tarifi olabilir bencillik.
başkalarını düşünmeyip sadece kendi iç huzurunu düşünen birine başka bişey denemez

yaser_ali
09.04.2007, 23:58
alıntıları biraz daha iyi yaparsan neresi senin yazın neresi başksının daha iyi anlarız.
eğer saydığım şeylere rağmen hala içim rahat diyorsan bunun tek bir tarifi olabilir bencillik.
başkalarını düşünmeyip sadece kendi iç huzurunu düşünen birine başka bişey denemez
tehlikenin farkında mısınız?16 mayıs anladıgın seyi sorun yapma yada bölle soruyum neden sorun yapıyon rahatsız mı ettim seni eger oluyorsan okumazsın yazdıklarımı icim rahat ama bencil deilim ön yargı yapman boşuna gereksiz yobaz işidir bilesin

doctorctf
10.04.2007, 00:16
anladıgın seyi sorun yapma yada bölle soruyum neden sorun yapıyon rahatsız mı ettim seni eger oluyorsan okumazsın yazdıklarımı icim rahat ama bencil deilim ön yargı yapman boşuna gereksiz yobaz işidir bilesin

eğer bu foruma bişey yazdıysan herkes okur.kimin okuyup kimin okumayacağına sen karar veremezsin.önyargı yaptığım da yok.ben gördüğümü söylüyorum sana.
ayrıca artık şu alıntı yapma işini öğrensen iyi olacak.neresi seni yazın,neresi alıntı yaptığın yer,belli olmuyor.

yaser_ali
10.04.2007, 00:25
saf ben karar vermiyorum sana bırakıyorum okumak istemiyorsan begenmiyorsan okuma

yaser_ali
10.04.2007, 00:27

bilmediğimi nerden cıkarıyon işime geldiği gibi yazıyorum bana kanalda baskı kurmaya calışma :) baskıcı rejimlerin sonunu gördün saffff

Nesimi
10.04.2007, 00:33
yaser_ali üyelere kötü davranma hakaret etmek yasak.

doctorctf
10.04.2007, 00:34
bilmediğimi nerden cıkarıyon işime geldiği gibi yazıyorum bana kanalda baskı kurmaya calışma :) baskıcı rejimlerin sonunu gördün saffff

senin gibiler de ortalıkta aleviyim diye dolaşıyorlar.heryerin belli kuralları vardır.burda işine geldiği bigi davranamazsın.ayrıca burası kanal değil aleviforum.televizyon izlerken canın sıkıldı herhalde,bişeyler saçmalamak istedi canın.ama burası deneme tahtası değil.

yaser_ali
10.04.2007, 00:42
öz ve öz aleviyim soyyum seyittir dede ogluyum sen sacmalamaya devam et yanına yandaşda bulmuşsun. hem benim ALEVİLİĞİMİ eleştirmek sana kalmamış aslanım butun gun burda oturup sacma sacma yorumlar yapıyonuz ................................ hepiniz boş konuşmaya hamasi nutuklar atmaya bire birsiniz lakin sunu anla safım tartışmak paylaşmak ögretici olur ezici olmaz gerci bu forum da sizinle anlaşmaya niyetim yok boş konuşmaya da niyetim yok siz ancak penaltıya taca atan zihniyetsiniz zoru basarıyonuz ................... sizi gibileri bizim dergaha gelir cok gördüm........................................ sadece nutuk atarlar : )))) neyse sen bak keyfine sıkılma üzülme buna bille cvp verme teşekkür de ettim sana tamamı mutlu ol diye selametle canlara

CANDAVUT
10.04.2007, 00:44
senin gibiler de ortalıkta aleviyim diye dolaşıyorlar.heryerin belli kuralları vardır.burda işine geldiği bigi davranamazsın.ayrıca burası kanal değil aleviforum.televizyon izlerken canın sıkıldı herhalde,bişeyler saçmalamak istedi canın.ama burası deneme tahtası değil.

tartıştığınız şey için değil de, doktor, senin cevapların için, bu yazdıklarım.,
şu televizyon izlerken canın sıkıldı,... ve dahası, çok güzel cevaplardı. yaser ali arkadaşım kızma ama, ben gördüğümü söylüyorum.
safff kelimesine, uyarı gönderen yönetime de teşekkürler, bu hassasiyeti her zaman görmek temennisiyle. sağlıcakla kalın dostlar..

yaser_ali
10.04.2007, 00:50
Bismillahirrahmanirrahim

hamd, bütün varlıkları yaratan, alemlerin Rabbı Allah'a mahsustur. Salat ve selam Allah'ın kulu, Resulü, habibi, seçkin kıldığı, O'nun sırrını koruyan, elçiliğini tebliğ eden efendimiz, peygamberimiz ve mevlamız Ebu'l Kasım Muhammed'e ve onun tertemiz, masum Ehl-i Beyti'ne olsun bak buna rahatsız oldun aslanım ben ehli beytim yine yazıyorum yine rahatsız ol kimliksiz

doctorctf
10.04.2007, 00:50
öz ve öz aleviyim soyyum seyittir dede ogluyum sen sacmalamaya devam et yanına yandaşda bulmuşsun. hem benim ALEVİLİĞİMİ eleştirmek sana kalmamış aslanım butun gun burda oturup sacma sacma yorumlar yapıyonuz ................................ hepiniz boş konuşmaya hamasi nutuklar atmaya bire birsiniz lakin sunu anla safım tartışmak paylaşmak ögretici olur ezici olmaz gerci bu forum da sizinle anlaşmaya niyetim yok boş konuşmaya da niyetim yok siz ancak penaltıya taca atan zihniyetsiniz zoru basarıyonuz ................... sizi gibileri bizim dergaha gelir cok gördüm........................................ sadece nutuk atarlar : )))) neyse sen bak keyfine sıkılma üzülme buna bille cvp verme teşekkür de ettim sana tamamı mutlu ol diye selametle canlara

bozuk bir dil.basit ve yüzeysel anlayış.kavram karmaşası.çelişki.vs...
akşam akşam güldürdün beni Allah da seni güldürsün.aleviliği özümsemiş bir insanın cümleleri değil bunlar.beni mutlu etmedin,üzdün açıkçası.ben aleviyim diyen birinden beklenmeyecek bir üslup.

yaser_ali
10.04.2007, 00:53

Bismillahirrahmanirrahim

hamd, bütün varlıkları yaratan, alemlerin Rabbı Allah'a mahsustur. Salat ve selam Allah'ın kulu, Resulü, habibi, seçkin kıldığı, O'nun sırrını koruyan, elçiliğini tebliğ eden efendimiz, peygamberimiz ve mevlamız Ebu'l Kasım Muhammed'e ve onun tertemiz, masum Ehl-i Beyti'ne olsun yine rahatsız ol kimliksiz bak yazııyorum ehlibeyt en rahatsız olan kimliksiz

CANDAVUT
10.04.2007, 00:56
Bismillahirrahmanirrahim

hamd, bütün varlıkları yaratan, alemlerin Rabbı Allah'a mahsustur. Salat ve selam Allah'ın kulu, Resulü, habibi, seçkin kıldığı, O'nun sırrını koruyan, elçiliğini tebliğ eden efendimiz, peygamberimiz ve mevlamız Ebu'l Kasım Muhammed'e ve onun tertemiz, masum Ehl-i Beyti'ne olsun bak buna rahatsız oldun aslanım ben ehli beytim yine yazıyorum yine rahatsız ol kimliksiz

arkadaşım biraz sakin! forumun kalitesini düşürmeye hakkın yok! geleli bir kaç gün olmuş, pek hoş gelmemişsin. bu kadar savurgan sözlerini dökmeden önce, bi sabırlı ol, forumu iyice tanı. kişilere lakap takmayı da bırak.
ve yukarıdaki yazdıklarınsa, anlatmak istediklerin, işte bu şekilde, sakin ve aklıselim olduktan sonra, forum içinde düzeyli tartışmalara herkesin kapısı açık olacaktır. biraz daha tanımaya çalış ortamı.
saygılarımla

doctorctf
10.04.2007, 01:02
Bismillahirrahmanirrahim

hamd, bütün varlıkları yaratan, alemlerin Rabbı Allah'a mahsustur. Salat ve selam Allah'ın kulu, Resulü, habibi, seçkin kıldığı, O'nun sırrını koruyan, elçiliğini tebliğ eden efendimiz, peygamberimiz ve mevlamız Ebu'l Kasım Muhammed'e ve onun tertemiz, masum Ehl-i Beyti'ne olsun yine rahatsız ol kimliksiz bak yazııyorum ehlibeyt en rahatsız olan kimliksiz

senin gibi basit düşünmektense kimliksiz olurum daha iyi:stuart: :stuart:
farkındaysan senin seviyene düşüp itibar puanına bile karışmıyorum.

tuncerbio
10.04.2007, 19:41

alevi forum öğretme-bilgi edinme-bilgi alışverişinde bulunmak ve bunlarla beraber insanların kaynaşması farklı kültürleri tanıması adına vardır !eğer birileriyle konuşmaya anlaşmaya niyetiniz yoksa neden forumda olmayı seçtiniz ?kimse nutuk falan atmıyor burda !!!kimse kimsenin aleviliğne laf söyleyemez ama kimseye saçma saçma yorum yapıyorsunuz deme hakkı vermez eğer yorum hoşunuza gitmiyorsa eleştiri yapabilirsiniz ama düzeyli ....

Bismillahirrahmanirrahim
bak buna rahatsız oldun aslanım ben ehli beytim yine yazıyorum yine rahatsız ol kimliksiz

sayın yaser_ali konumuz açık başlığa bakamadınız yada forumun kurallarını okumadınız.....üyelere sataşma yapmadan ,seviyeli ve konu dışına fazla çıkmadan tartışırsanız sevinirim ....kişilerle özel problemlerinizi genel topiklerden çözmektense öm yazarak halledebilirsiniz...

soner_89
31.12.2007, 22:59
be ne biçim bi anket anlamıyorum alevi ateist oldukça çok bu forumdada öyle bu insanlar nasıl ben aleviyim diyorlar kendileri için ilk sayfalarda yazılanları okuyunca kendi kendime alevi olmaktan utanıyorum diyesim geldi forumda bu gibi konulara nasıl yer veriliyor benim mantığım yetmedi yüce allah böyle insanları islah etsin başka diyecek bi lafım yok

garcia
02.01.2008, 02:19
ya böyle adaletsiz tanrımı olur?dünyayı yönetmekten bile aciz,güçsüz düşmüş, zavallı bir tanrı.varlığına inananlardan bile yardım dilenecek kadar daha aciz bir tanrı.kendisinin var olduğunu iddia edenlerden bile daha aciz,bir tanrı olurmu?

Okan22
02.01.2008, 02:53
be ne biçim bi anket anlamıyorum alevi ateist oldukça çok bu forumdada öyle bu insanlar nasıl ben aleviyim diyorlar kendileri için ilk sayfalarda yazılanları okuyunca kendi kendime alevi olmaktan utanıyorum diyesim geldi forumda bu gibi konulara nasıl yer veriliyor benim mantığım yetmedi yüce allah böyle insanları islah etsin başka diyecek bi lafım yok

Öncelikle şunu söyleyeyeyim forumda hiç kimseyi ateistlikle,yezidlikle...vs Ne olursa olsun bir inanç kültürüne mensup olmakla suçlayamazsınız veya bu şekilde ithaf edemezsiniz kendisi kabul etmedikçe aslında bu reel hayatta da böyledir fakat sizin reel hayatta ki davranışlarınızın muhattabı biz olmadığımız için bizi ilgilendirmez.

Kimsenin alevi olup olmadığına siz karar veremezsiniz çünkü alevi olurken veya alevilikten çıkarken bi onay kurumu olduğunu hatırlamıyorum veya farklı iki anlayıştan bahsediyoruz.Herkes inancını dilediği gibi yaşamakta özgürdür.Hem siz daha iyi bilirsiniz ki alevilik hoşgörü felsefesidir.

Başkalarının düşünceleri veya yaptıkları ile kendi inancınızan utanç duymanıza anlam veremediğim için bi şey diyemiyorum.

Burası bir forum yani paylaşım sitesi herkes düşüncesini özgürce söyleyecektir ki amacına ulaşsın fakat hakaret etmeden her düşünce doğru veya yanlış önemlidir.Yanlışlar olmazsa doğru bulunmaz değil mi?

Sizinde paylaşmak istediğiniz güzel düşünceleriniz var ise açar söylersiniz hakaret etmeden bizde zevkle takip eder katılırız.
Başka diyecek bir lafım yok İyi Forumlar.
Yüce Allah (C.C) hepimizi ıslah etsin.

AnGeNehM
02.01.2008, 04:01

Sevgili soner_89 merhaba,

Öncelikle yaşınızın ufak olmasına veriyorum bu utanç verici yorumunuzu.
Bak genç kardeşim nice insanlar vardır yaş 15 ama zeka 30.
Nice insanlar vardır yaş 30 zerre kadar beyin yok.
Ben senin yorumunu görünce profilinde alevi olduğunu görünce geriye baktığımda ilerde Aleviliği savunacak düşüncelerin bumu olduğunu merak ediyorum.

Öncelikle sizin bu yaptığınız görüşe şu yanıtı vereyim.
Alevilik halkların kardeşliğine inanan bir yaşam felsefesi olduğu için ateisti de vardır Tanrıya inananı da vardır,Hz Ali yi tanrısı olarak görenide vardır.
Fakat bunlar kişilerin kendi tercihleridir bunu yargılamak bize düşmezken Ahmet'e Mehmet'e nasıl düşüyor anlamak mümkün değil.

3-5 bilgisiz cahil insan istedi diye bu forumda konnuştuğumuz yazılardan vazgeçemeyiz.
Burası bilgi paylaşım forumudur ve her türlü konular konuşulur islamiyet,diğer dinler,siyaset v.b bu yüzden ne kadar alevi siniz bilmem ama Aleviliğizden utanmayın ben senin gibiler yüzünden zaten senin adına utanıyoru,üzülüyorum..

devrim69
02.01.2008, 05:10

Peki soner kardeşim sen utanmayasın diye ben bir daha aleviyim demem:crying:Bu forum da saygı çerçevesinde her şey tartışılır.Karşımızdaki insanların inançlarından yada inançsızlıklarından dolayı hakaret edemeyiz değilmi soner?Kendi düşüncemizi tek doğruymuş gibi de dayatamayız.Bu durumda tıpkı günlük hayatında yaptığın gibi burada da diğer düşüncelere saygılı olursan çok iyi olur.Bak,Okan abin ve serkan abin sana yeterince açıklamada bulunmuşlar.Sen biraz daha araştır.Sevgiyle kal...

ehlibeyt
02.01.2008, 07:30
o zaman bende şöyle bir soru yöneltiyim,ateistten alevi olurmu? ehlibeyti seven ateist olurmu? burda bir çelişki var, bu zıt kutupların bir arada olması zaten imkansız.hiç bir ateist çıkıpta ben aleviyim benim özüm imam aliye ve ehlibeytine bağlı ama allaha inanmıyorum (haşa) demesin sakın. "Ben imam ali taraftarı ve yolundayım ama allaha inanmıyorum",varmı böle bir ifade ya,imam ali ve ehlibeyti allah için yaşadılar ve iman ettiler allah için canlarını feda ettiler allah rızası için yaptılar herşeyi allah için her cefayı çektiler.allah sevgisi ve inancı yüzünden yüzyıllardır zulme maruz kaldılar bazı allahsız şerefisz kesim tarafından.Allaha inanmayan bizden değildir vesselam

devrim69
02.01.2008, 10:51
o zaman bende şöyle bir soru yöneltiyim,ateistten alevi olurmu? ehlibeyti seven ateist olurmu? burda bir çelişki var, bu zıt kutupların bir arada olması zaten imkansız.hiç bir ateist çıkıpta ben aleviyim benim özüm imam aliye ve ehlibeytine bağlı ama allaha inanmıyorum (haşa) demesin sakın. "Ben imam ali taraftarı ve yolundayım ama allaha inanmıyorum",varmı böle bir ifade ya,imam ali ve ehlibeyti allah için yaşadılar ve iman ettiler allah için canlarını feda ettiler allah rızası için yaptılar herşeyi allah için her cefayı çektiler.allah sevgisi ve inancı yüzünden yüzyıllardır zulme maruz kaldılar bazı allahsız şerefisz kesim tarafından.Allaha inanmayan bizden değildir vesselam

Ben kendimi alevi olarak tanımlıyorum.Bana göre hz ali ve ehlibeyt,haksızlığa başkaldıran semboldür.Aleviliği sadece dini motifler içine sığdıramazsınız.Alevilik geçmişten günümüze kadar bir çok inançtan ve kültürden etkilenmiştir.

AleviKürt
02.01.2008, 11:00
Bence bu konunun sorusu yanlis olmus.

Cünkü ben Müslümanligin, hatta her dinin basinda olan Tek Tanri'ya inaniyorum, ve bunun da Aleviligin de Tanrisi oldugunu savunuyorum.

Bu Tanri'nin da Nesimi'nin, Mansur'un Tanri anlayisiyla aynidir, hatta Ehli Seriat'in Tanrisinin ta kendisidir. Fakat Ehli Seriat bazi seyleri görmez iken, Ehli Tarikat görmüs.

Bu yüzden ben bu ankette oy kullanamiyorum.

babannedemiyeli
02.01.2008, 11:00
19 lu yaşlarda iken tabi bizlerin aile içi eğitimizin ayıf oluşundan dolayı din kavramını allah kavramını hanifi inanışına göre öğreniyorsunuz tabiki buna okuldaki din eğitimide dahil
işte ben o yaşlarda iken allah inancı kendi halinde olan bir gençken sorgulamaya korkuların üstüne gitmeye başladım
din allah ve öğretileri konusunda büyüklere bir şey sorduğumda allahın hikmetinden sorulmaz diye cevap alıyordum
ama o kadar çelişik okadar kararsız okadar önünü görmeyen ve okadar dehşet saçan bir yaradan tanımı ile öyle yoğruluyorsunuzki o dönem bütün kutsal kitapları defalerca okudum
ve ek kaynaklarınıda ve o dönem dedimki bu dört kitabın sunduğu allah bu kadar cahil olamaz dedim.allahım affet beni haşaa
insan sonradan anlıyorki değişmeyen değiştirilmeyen hiç bir şey olmadığı gibi kutasal kaynaklarlada iyi oynanmış insan yorumları dayatılmıştı.
zaten iamam gazalide son noktayı koymuştu felsefeye gerçek müslüman sorgulamayan kişidir demişti.
bana sunulan kutsal kitaplardaki yaradan dan ziyade yaradana inan&