Orijinalini görmek için tıklayınız : Müslümalıktaki Allah'a İnanır mısınız? (Anket yenilendi)

Sayfa : [1] 2 3 4 5

Özgür-Taylan
15.10.2006, 19:04
kimse soruyu yanlis anlamasin
ama ben bisey farkettim, bazi canlarimiz Allah'a inanmiyorlar, ateistler yani.. ve baya varlar, iki üç kisi degil bunlar..

saygi duyarim
sevgi dinimdir benim..
allah eyvallah!!

astare
15.10.2006, 19:11
bu kadara basite indirgersen ben oy kullanmam.
hayat ne ak ne de kara

HAYAT GRİdir

Canan58
15.10.2006, 19:12
Allah inancım var tabiki... Allaha inanmayan insanın Hz.Ali yi ve Aleviliği savunması ne denli gerçekçi bunu düşünmüşümdür hep...

hafikakpinar
15.10.2006, 19:20
Tabiki inanırım ..Bağzı canlarımız allah'a inanmıyor demişsin , bende çok rastladım bu düşünceye sahip insanlara bu forumda .. "allaha inanmayan alevi" lafı bile çok saçma ve mantıksız geliyor bana ..

ama herkesin düşüncesine de sonuna kadar saygılıyız .. :thumbup1:

şahan62
15.10.2006, 19:22
Bu Konuyu Buradan Kaldirmani İstİyorum
BÖyle Bİr Sorusorulrulamaz Her Alevİ (allah) İnanir Ve BÖyle Alevİ Olunur Alevİ Olupta (allah)İnanmiyan Alevİ Olmaz Ateİst Olur

Şoreş
15.10.2006, 19:31
Ülkemizdeki Ateizm, herzaman insanlara empoze edilen ve buna devam edilen, Sünni Anlayışı yüzündendir..

Eğer bir Sünni olsaydım kesin Ataist olurdum..

Çünkü Allahı yakan, yıkan, tehdit eden, korkulacak bir varlık olarak gösteriyorlar.. Allahı bizlere elinde sopası olan bir Kral, Padişah olarak empoze ediyorlar resmen..

Aleivlikte Hak sevgisi vardır.. Hakka sevgi ile yaklaşılır ve İnsan, Hakkın bir parçasıdır.. Hak İnsanın özündedir..

Bana inancımdaki görüş mantıklı geldiği için Ateist değilim...

Ateist arkadaşlarım var onlarıda çok seviyorum.İnsanların inanıp inanmamasına karışamam çünkü.. Önce İnsan...

Serkan_Devrim
15.10.2006, 19:34
Allah nedir onuda tartışmak lazım. mesela benim Allah inancım bir ateiste ters değildir. Tanrı/Allah/yaratıcı kavramını tanımlamak lazım. bana göre;
Evren(ler)=Enerji=Allah :)

astare
15.10.2006, 19:36
Allah nedir onuda tartışmak lazım. mesela benim Allah inancım bir ateiste ters değildir. Tanrı/Allah/yaratıcı kavramını tanımlamak lazım. bana göre;

ağzını öpeyim be kardeşim. allah nedir ne değildir bilmeden var mı yok mu yu nasıl tespit edecez ki.:komik

Şoreş
15.10.2006, 19:38
Allahı yakan yıkan bir varlık olarak görürseniz biraz zor tespit edersiniz. :komik Önemli olan Alevi gibi inanmaktır

Serkan Abinin dediği gibi; Evren(ler)=Enerji=Allah

Zahir
16.10.2006, 09:38

Adı Allah olanı tanımlak oldukça güçdür. Her hangi bir kavramlada Allahı sınırlamak doğru değildir. Yinede bir tanımlama yapmak zorunda kalırsak Kurana göre sanırım en uygun tanımlama İhlas(Özgüleme) Suresinin 2. ayetidir.

"Allah Sonsuz ve Mutlaktır"

Serkan_Devrim
16.10.2006, 09:57
Adı Allah olanı tanımlak oldukça güçdür. Her hangi bir kavramlada Allahı sınırlamak doğru değildir. Yinede bir tanımlama yapmak zorunda kalırsak Kurana göre sanırım en uygun tanımlama İhlas(Özgüleme) Suresinin 2. ayetidir.

"Allah Sonsuz ve Mutlaktır"işte bu çok güzel. çünkü Allah'ı aradığım yıllarda ilk yaptığım onun kurandaki sıfatlarını araştırmak olmuştu. enerji ile tanıştığım zamanda bu sıfatları enerjinin de vasfı olarak gördüm.
enerji sonsuz ve mutlaktır. nasıl yani? şöyle;:)
Enerji asla yaratılamaz ve yok edilemez. sadece yer ve biçim değiştirir. yani ezeli ve ebedidir.
Enerji her yerde hazır ve nazırdır.
Enerji sonsuz kudret sahibidir.
ve ve ve :)

Zahir
16.10.2006, 10:13
ve ve ve :)

Enerji= Allahtır...:) Değerli kardeşim; Allahın tanımlanamayacağı, kavranılamayacağı, Allahı bile Allah kavramı ile sınırlayamacağımızı düşünüyorum. Eşi, misli, benzeri, dengi olamayacağına göre her hangi bir kavramla tanımlamak sanırım doğru olmasa gerek.

izmirksk
16.10.2006, 10:17
Allah la aranız nasıl(inanırmısınız) başlığı tam olmamış..yani o onun açıklaması değil ki.mesela ben inanırım ama aram pek iyi değil:)Tanrı dan bir jest bekliyorum:)yoksa barışmam:)

Serkan_Devrim
16.10.2006, 10:19
Enerji= Allahtır...:) Değerli kardeşim; Allahın tanımlanamayacağı, kavranılamayacağı, Allahı bile Allah kavramı ile sınırlayamacağımızı düşünüyorum. Eşi, misli, benzeri, dengi olamayacağına göre her hangi bir kavramla tanımlamak sanırım doğru olmasa gerek.zaten enerjide tanımlanamayanlardan. :) enerjinin net bir tanımı yok. iş yapabilme kapasitesi tanımı sadece ortaokul sıralarındakinin anlaması için. aslında enerjinin net olarak tanımlanması zor.
Einstayn maddenin de enerjinin bir türü olduğunu söylüyor. eğer doğru ise evren(ler) salt enerjiden ibarettir. buda hem inançlara hem tasavvufa uygundur. vahdeti vucut felsefesi gereği evrende Allahtan gayrı bir şey yoktur. bu durumda;
Evren=Enerji=Allah :)

aslında bu sadece bir ihtimal. araştırmanın ilk izlenimleri abi. :) ne olduğundan çok ne olmadığı önemli.
gökyüzünde tahtında oturan bir kral değil mesela.:)

Zahir
16.10.2006, 10:22
Allah la aranız nasıl(inanırmısınız) başlığı tam olmamış..yani o onun açıklaması değil ki.mesela ben inanırım ama aram pek iyi değil:)Tanrı dan bir jest bekliyorum:)yoksa barışmam:)

Siz yeterki isteyin. O size istediğiniz bütün jestleri yapar.

Zahir
16.10.2006, 10:31
gökyüzünde tahtında oturan bir kral değil mesela.:)

Çok güzel ve de doğru bir söz. Ben yinede kavrayamıyorum ve tanımlayamıyorum.

özgürf
16.10.2006, 10:38
allaha tabiki inanırım ama benimde aram pek iyi deil.

Umudum_Sende
16.10.2006, 11:08
yüce Allah'a tabiki inanırım... bu sonsuz alemin yaratıcısıdır... zahir abinin dediği gibi sonsuz ve mutlaktır... hem aleviyim inancım böyle Allah bir Muhammed Ali sevdiğim diye yaparım ibadetimi...

herkesin kendi düşüncesidir ama enerjiyi tanımlamak ve böyle bi konuyla bağdaştırmak bence çok yanlış... saygılar

nesly
16.10.2006, 12:05
Yaradana tabiki inanıyorum ve aramız Allah'a şükür çok iyi....:stuart:

£LİF
16.10.2006, 12:11
inanamıyorum yaa bu nasıL bir soru böyLe anLamadım.ALLAH inancı oLmayan biri bence kendisine de inanmasın..ALLAH'ı red eden herşeyi red oLmuş oLur.ALeviLiği ve HZ.ALİ en başta oLmak üzere..

DonErro
16.10.2006, 12:18
ama ben bisey farkettim, bazi canlarimiz Allah'a inanmiyorlar, ateistler yani.. ve baya varlar, iki üç kisi degil bunlar..

saygi duyarim
sevgi dinimdir benim..
allah eyvallah!!

Cok güzel bir nokta. Bence ateist olan birisi kendini alevi olarak tanitamaz bu sekilde aleviligi sanki islam disi allahsiz pegambersiz ayri bir inanc gibi gösterir

sertur
16.10.2006, 13:43
Allahü teala (c.c) ile aram iyidir elbette, nede olsa O'na bir varoluş, bir hayat,sevdiklerim, sağlığım ve sayamayacağım kadar borcum var, bu kadar borçlu olduğum Allah(c.c) ile münasebetim, muhabbet i aşk dır.
istemezem masivayı, bana seni gerek, hü dostlar

MeRaLiNa
16.10.2006, 14:25
iyidir Allah'la aram.... bazen o beni sinirlendirir, bazen ben onu, ama onun sopasi yok malum, arada sirada bende nasibimi aliyorum... :crying:

Tanrim ser kavgasindan kurtar beni
ayriramiyorum iyiyi kötüden
sarhos ette bari
ne iyi kalsin nede kötü

:yamukgul:

PirO_62
16.10.2006, 14:27

saygi duyarim
sevgi dinimdir benim..
allah eyvallah!!

Bence Saçma bir Soru

Ve Bendenden öyle Bir cevap

ErDaL24
16.10.2006, 14:31
buraya yazarsam okuyacakmı?:)

MeRaLiNa
16.10.2006, 14:33
buraya yazarsam okuyacakmı?:)

Türkce anliyorsa okuyabilir, malum sadece Arapca makbül:001_rolle

didem63
16.10.2006, 14:36
Allah'a inanmak Ali'ye iman etmektir. ...

Saygılar...

ErDaL24
16.10.2006, 14:37
Türkce anliyorsa okuyabilir, malum sadece Arapca makbül:001_rolle

valla türkçe biliyorsa zaten hergün beni sözlü dinler...:biggrin:

foodal
16.10.2006, 14:47
Allah'a inancım sonsuz...
Sevdiklerimin iyi olması için hergün dua ediyorum, ama arapçamız yok :biggrin: Allah inanları her dilden dinler:wink:

Umudum_Sende
16.10.2006, 15:03
ya arkadaşlar saşkınlık içindeyim valla... ne kadar tuhaf düşüncelere sahibiz... ne demektir ya allahla aram iyi degil... abinizle amcanızla mı karıştırıyosunuz arkadaşlar lütfen ya... yaratandan bahsediyoruz...

aleviliği savunuyoruz burada bize öğretilen ehli beyt sevip saymamız degilmiydi... ehli beyt neye inanırdı... Şimdi nasıl oluyor da yaratan hakkında böle tiye alır gibi konuşuyoruz anlayamıyorum....

"De ki: "O Allah tektir. Allah Samed'dir. Dogurmamistir ve dogurulmamistir. Hiç bir sey O'nun dengi degildir." (Ihlas, 112/1 - 4)

müttaki
16.10.2006, 15:33
serkan bence enerji Allahdır demek garip oldu... Allah İstek Dileyendir bunun için enerjiyi belli bir bilinç ile Maddiyata dönüştürür ve etkileşimi ve değişimi kontrol eden varlığın tamamıdır diyebiliriz... mesela Atom bombası da enerjidir ama kontrolsüz enerjinin neler yapabildiği de ortada.. yani bilinçli bir enerji ile maddiyata dönüşen varlığın tamamı aynı İstekden İradeden gelir bunların hiçbirini birbirinden ayıramayız hepsi Birbirini tamamlayan parçalardır...

mesela özgür Taylanın yazısı Allahın yazısı değilmi? yani Allah hem kendisi yazacak hemde Allah okuyorsa eğer olmadı... zaten kendi yazmış okuyanda kendisi....

Allah ile aram nasıl?

aramızda az şey kaldı... yapıştım yapışacam kendisine İnşallah aramızda bişey kalmayacak :D

opis-01
16.10.2006, 16:49
inanıyorum tabi benim fikrim ateist olan birisi ' benceee ' ne alevi olur ne sünni çünkü alaha inanmayıpda HZ.ALİ yi seviyorum ddemesi ççook garip tabi benim fikrim bu... bu arada başlık hiç güzel değillll:(

AleviGenç
16.10.2006, 16:56

Sélâmun Âléyk'ûm

Çok güzel açıklamışsın abi ellerin dert görmesin sağol varol.

İhlas
Suresinin 2. ayetidir.

KızılBant
16.10.2006, 19:09
Allah'dan aallaha değişir eğere alalh islamın llahıysa inanmam ama bizim alalhımızsa alalhın en savunucusu beniim. Allah dediğin varlık dünyayı zalimlere bırakıyorsa işi,şm olmaz ama zalime kaşı mücadelnin varlığıysa sonuna kadar yaındayım

Şoreş
16.10.2006, 21:10
Allah'dan aallaha değişir eğere alalh islamın llahıysa inanmam ama bizim alalhımızsa alalhın en savunucusu beniim. Allah dediğin varlık dünyayı zalimlere bırakıyorsa işi,şm olmaz ama zalime kaşı mücadelnin varlığıysa sonuna kadar yaındayım

Aleviliğin ve Sünniliğin Tanrıya bakışı çok çok farklıdır.. Bu yüzden Sünnileri baz alıp, yorum yapmak bence doğru değil can... Hak bizim özümüzdedir.. Biz Hakkın parçasıyız.. Hak yakmaz, yıkmaz.. Kaderimizi biz belirleriz, Hak değil.

Balta
16.10.2006, 21:21
Aleviliğin ve Sünniliğin Tanrıya bakışı çok çok farklıdır.. Bu yüzden Sünnileri baz alıp, yorum yapmak bence doğru değil can... Hak bizim özümüzdedir.. Biz Hakkın parçasıyız.. Hak yakmaz, yıkmaz.. Kaderimizi biz belirleriz, Hak değil.

Ben bu soruyu aslında cevap dahi vermek istemem çünkü dar ve tamamen beyazla siyah arası bir kavram karmaşaşı oluşmuş. ankete kayılmayacağım ama bir dipnotu vermem gerekir başka bir yerde yazmıştım ordan alıntı yapacağım;

Her yerde har vakit ayrı deyılsın
Allah dan harıbı berı degilsın
Rabbul alemınden gayrı deyılsın
Senin özün Hak kın özü gibidir.

Edip Harabı bu dörtlüğünde insanla Tanrı arasındaki özbirliğini en açık bir dille söylüyor. Ona göre Tanrı-İnsan özdeştir. Birbirinden ayrı değildir. Tanrının olduğu yerde insan, insanın olduğu yerde Tanrı vardır. Tanrı ile evren içiçedir özözedir. Ne Tanrıdan ayrı bir evren, ne evrenden ayrı bir Tanrı vardır. Tek gerçek bu iki varlık türünde biçimlenen, beliren görünüş alanına çıkan Birlik tir. VarIık kavramı altında toplanan ne varsa Tanrı ile özdeştir. Eş ortamda dır. Tanrı bütün bunların engin kaynağıdır. Bütün çıkışlar hakdandır, bütün dönüşler yine Hakkadır. Buyüzden Tanrı, şeriatın ileri sürdüğü gibi yakan, yıkan, kırıp döken, taş yürekli bir varlık değildir. En azında bu olumsuz nitelikler bizim Tanrıya yakışmaz, onlar başkalarınca uydrurulmuş yakıştırılmıştır. Tanrı ile insan Birdir. İnsan Tanrının görünüş alanına çıkmış bir varlığıdır. İnsanda düşünen, konuşan, söliyen, gülen, sevinen sözün kısası bütün insan eylemlerinin özünde bulunan Tanrıdır. Bu nedenle İnsan tanrısal bir varlıktır, anlamsız bir kul değildir. İnsanın gönlü Tanrı evidir, kutsaldır, sygı değerdir. İnsanla Tanrı bağlantısını bir az daha ileri götürerek aradaki birliği insan yararına yorumlayan başka bir görüşe göre Tanrı insanda görünüş alanına çıkmış biçimidir. İnsanların en olgunu, en yücesi olan İmam Ali de görünüş alanına çıkmıştır.
Alevi şiirine bakıldığında çokluk, bu Varlık Birliği konusunun işlendiği, Tanrı-Evren-İnsan üçlüsünün Birlik içinde olduğu inancının ağır bastığı görülür. Bu Anadolu düşüncesinde, kaçınılmaz bir gelenektir.

Aleviliğin Tanrı anlayışında geleneklere dayanan inanç varlıklarından başka sürekli bir gelişim gösteren, uygarlık ürünlerininde etkisi olmuştur. Önemli bir Alevi Ozanı sayılan Behlül`ün Tanrı anlayışını açıklayışında sunni islamdaki yersiz, gerksiz, dinle ilgili olmıyan inaçları alaya alışı, yerişi ayrı bir özellik taşır.

Ademi balçıktan yoğurdun yaptın
Yapıp ta neylersin bundan sana ne
Halk ettin insanı saldın cihana
Salıpta neylersin bundan sana ne

Bakkal mısın terziyi neylersin
İşin gücün yoktur yoktur gönül eglersin
Kulun günahını tartıp neylersin
Gçiver suçundan bundan sana ne

Katran Kazanını döküver getsın
Mü min olan kullar didara yetsın
Emreyle yılana tamuyu yutsun
Söndür şu ateşi bundan sana ne

Sefil düştüm bu alemde naçarım
Kıldan köprü yaratmışsın geçerim
Sol körüden geçemezsem uçarım
Geçir kullarını bundan sana ne

Belul duma mı ıder cennet yaratın
Nice kulları cehenneme attın
Nicesın ateşi aşk ile yaktın
Yakıp ta neylersin bundan sana ne

Bukoşukta derin bir alay keskin bir yergi vardır. Sevilmesi sayılması gereken Tanrı ya kaba sofuların yükledikleri gereksiz nitelikler bir bir sayılıyor. Sonra onların Tanrı yüceliği ile badaşmadığını öne sürüp yeriliyor. Alevilikte Tanrı sevilen bir varlıktır. Insanın özündedir, gönlündedir, korkulu bir varlık değildir demiş, örnekler vermiştik. İnsan yaşadığı sürece Tanrı ile özdeş olmak onun özünde ölümsüzlüğe ulaşmak özlemini çeker. Nitekim Behlul mü min olan kullar didara yetsın derken Tanrı ya kavuşma onun özünde sonsuzluğa ulaşma özlemini duyan Alevi inancını getiriyor.

Şoreş
16.10.2006, 21:33
Okuduğum bir kitaptan örnek vermek istiyorum

Alevi Ozanlarının Şiirlerinden Tanrı;

Yunus Emrenin Şiilerinden;

Sensün bu gözümde gören sensün dilümde söyleyen
Sensin beni var eyleyen sensün hemin önden sona

Çün yakınsın benden bana görklü yüzün göster bana

Yunus Emre yok oldı külli varı Hak oldı
Andan artuk nesne yok kalman güman içinde

Aslum haktur şek değil Mürşidim Kuran bana...

Said Emre ;

Her dem bile danışup anı kandedür dirsün
Uyanık sanma seni yavlak katı uyursun

Yemini;

Ey Yemini çün kelamullah-ı natıkdır sözün
Görmeyen aynel yakin bu yolda sarraf olmadı
Sureti ademde kendin gördü pinhan eyledi
Yeryüzüne geldi İsmin Şahı Merdan eyledi.

seher.yeli
16.10.2006, 21:35
Allaha Tabiki Inaniyorum Ama Kimseyi Aramiza Almiyoruz
O Benle Allah Arasindaki Bir Sir Kimseninde Bilmesine Gerek Yok

Şoreş
16.10.2006, 21:37
Ben yaşadığım bazı olaylardan sonra Hakka olan İnancım daha bir kesinleşti..Çünkü önceden İnanç karmaşaşı yaşıyordum..
Hakka İnanıyorum ama Hak ve Hak Sevgisine.. Yakan, Yıkan, Emreden, Emirlere uymayanı Cehennemde Azraillerine veren bir Hakka değil, Özüm olan Hakka inanıyorum... Alide görünen Hakka inanıyorum..

yaro
16.10.2006, 21:41
eğer biz bu dünyada geçici olarak yaşıyorsak ve yaşadığımız hayatın ne olduğunu neden bizim burda olduğumuzu bir tesadüfe bağlıyorsak o zaman canlar hepimiz inanmayalım unutmayalım ki bir dünyanın maketini bile yapmaya kalkışsanız onun bile bir yaratıcısı vardır o da sizsiniz o zaman biz nerde yaşıyoruz yaratıcısı olmayan bir yer mi kendiliğinden var olan bir yer mi ? biraz mantık çerçevesinde düşünmek gerektiğine inanıyorum

Mesut Gündüz
16.10.2006, 21:59
Çok güzel ve de doğru bir söz. Ben yinede kavrayamıyorum ve tanımlayamıyorum.

Tanımlanmış değil zaten tanımlanmış olsa herkes dinden çıkardı bundan emin olun.

15 milyar yıl önce büyük bir patlamanın olduğu sağlam bi teori maddenin enerjinin oluşumu sağlam teoriler ve bilimsel kanıtlarla destekli ancak hala büyük patlamanın öncesi hakkında bir şey bulunmuş ve ispat edilmiş değil.

İçsel enerjinin varlığı açıkça ortada ancak öldükten sonra bu enerjinin ne olduğu hakkında kimsenin bi bilgisi yok. Dinler o yüzden hala gizemini koruyor.

Bu soruların hepsine kesin deliller bulunana dek; evrim teorisi tam olarak ispatlanan dek tanrıya inanıyorum.İçimde bulunan içsel enerjinin ve maneviyatın kaynağı olarak tanrıyı görmeye devam edeceğim.

Benimle beraber görünür hale gelen ve benden sonrada varlığını sürdürecek olan bir tanrı var. Bu tanrının adı ise ALİ.O ben olmuş ben o olmuşum.

Saygılar,

Nesimi
16.10.2006, 22:34
Hallac-ı Mansur'un Şeyh Bedrettin'in inancı gibi inanıyorum Allah'a Allah içimizdedir, Evrendedir. İslam'daki yakan yıkan tanrı benim tanrım değildir kaldı ki hiç bir Alevi bu tarz tanrıya inanmaz. Ateistlerin inancında da esasında metaryelizm esasdır. Ancak şu varki dünya'da var olan enerji güç = tanrı olduğuna göre Ateist'de esasında bu tanırya inanıyor.

Hozat
16.10.2006, 22:48
Bir an için varlığına inançakmış gibi oluyorum ama mantık işin içine girdiği zaman beni zorluyor inanmama açısından çünkü dünyada olan biten şeylerin haberdarı olduğunuz zaman işte iyi olan güzel olan olayların onun yaptığına inanıyoruz(adam sekizinci kattan düşmüş ölmemişte işte öldürmeyen Allah öldürmez) ama kötü olan olaylarında(hergün binlerce insan açlıktan savaşlardan kazalardan ölüyor) bunlardanda habercisi olması lazım değilmi bunların yapılmamasına müsade etmesi gerekmezmi.ama nedense iyiyi güzeli yapan o ama ya kötüyü ise diğer tarafta hesabı görülecek.işte buda beni çook düşündürüyor.iananma açısından.nedense işimize karışmayan bir Allah.sizce neden.

Şoreş
16.10.2006, 22:50
Alevilikteki gibi inandığım için Evet dedim..
Ama Sünnilerin empoze etmeye çalıştığı Tanrı Anlayışını sorsalardı '' Ateistim'' derdim..

Özgür-Taylan
16.10.2006, 23:15
Allah kimdir? nedir..

ben de size katiliyorum, Alevi felsefesindeki ALLAH anlayisi ile Sunlulerin ALLAH anlayisi farkli.. biz O'ndan korkmuyoruz.."cayir cayir cehennemde yanacaksinnn!!! Allah seni yakacakkkkk" muamelesi gormuyoruz alevi canlardan..
bi de bizde beyin yikama politikasi yok, MANTIK var.. ben de mantigimi kullanarak inaniyorum ALLAH'a..
ayrica bizim inancimizda HUMANIZM var yani ADEMOGLUYUZ ve EHLIBEYT evlatlariyiz.. INSANOGLUYUZ ve inancimizi o kapsamda yasiyoruz bence.. zaten Haci Bektas ne demis "insana saygi, Allah'a saygi demektir"!
benim demek istedigim, insan'i bilmeyen, saymayan, Allahi nereden bilsin...... 37 gülü dalindan koparan kisi Allah'i ne bilsin?!!

ALLAH anlayisim budur benim.. ama herkes inanir inanmaz, bana ne!!!
saygi duyarim... Pir Sultan ne demissss ne demissss "cehennem dedigin dal odun yoktur, herkes atesini kendi götürür" hehe :p

Cahil bize dinsiz demis
Sevgi bizim dinimizdir dost!!!!

saygilarrrr sevgilerrrr

yusufçukgecegez
17.10.2006, 00:44
soreşin kafasına saksı düşse sünniler attı diyecek valla.bende alevi olsam ateist olurdum.çünkü hem sünni hem ateist olmak mümkün değil,ama hem alevi hem ateist olmak mümkün.buda aleviliğin hoşgörüsünden.sünniliği yakan yıkaqn allahı deniliyor.sünniliğin allahı kuranın allahıdır.eğer kuranın allahını kabuletmiyorsanız sünniliğin allahınıda kabultmeyin doğaldır.ama bizim allah görüşümüz kurandandır.kuran allahı yakar.niye yakar,cevabı pirsultan abdal vermiş zaten.sen cehenneme odun götüürsün o da yakar.sen cennete çiçek götürürsün oda mis kokutur.evet bizim aallahımız yakar.kul hakkı yiyeni,insana kötülük edeni,insan öldüreni yakar.37 gülü dalından koparanı yakar.yakmasınmı.benim sevgili kötü kullarım deyip bağrınamı bassın.peki sizin allahınız kötü kullara ne yapar,madem böyle ayrı ayrı allahlar var.

meryem demir
17.10.2006, 00:48
Allaha sormak lazım.Benim bir şikayetim yok ama onu bilemem

MeRaLiNa
17.10.2006, 00:51
konuyu acan arkadas lütfen üstüne alinmasin yanliz bu soru bana "bugün Allah icin ne yaptin" sorusunu hatirlatti....... ki bu soru da saten ömerin bir sorusuymus... :wacko: :stuart: :thumbdown

DrmdrM
17.10.2006, 01:04
bisey farkettim, bazi canlarimiz Allah'a inanmiyorlar, ateistler yani.. ve baya varlar, iki üç kisi degil bunlar

ben de farkettim,çok bunlardan...

soruya gelince,ben tanımıyorum kendisini,kullarından aramın iyi olduğu çoktur ama...(cevap soru kadar lakayt oldu mu bilmiyorum)

DonErro
17.10.2006, 01:43
Bakin arkadaslar bu yaptiginiz tartisma ayiptir. Aleviligin Allah-u teala'ya inanmamak gibi secenegi yoktur. Allah'a inanmayan Alevi olamaz. Alevilik bir batin inanc'dir. Batin inanclarin dogus ani Hallads-i Mansur'ladir. "En-el Hak"-"Ben hakkim". Anlami sudur ben Allahtanim ve ona ölmeden geri döncem yani basit anlatmaya calisirsak. Bu "En-El Hak" sürecine Haci Bektas Veli Tarikat kapisi demis ve ulasma sürecine Hakkikat yani dosdogru Müslüman nefsinden vazgecip dünya cihanini terketmis Allah birlik olmus bir insan.

Burdan yola cikarak Alevilik Allah'la birlik olmaksa bu soru yanlisdir. Ve bazi arkadaslarin Allah'in tanimini Evren olarak yapmasi cok büyük bir ayip ve bilgisizlikdir.

Unutmayin arkadaslar islamin en büyük ilkesi bilimdir hosgörü degil. Bizim Alevilerin hosgörü altinda bildigi aleviligin yozlasmasina yol acmisdir. Bugün aci günlerdir cem'e gidiyorum su kiz su erkege göz ediyor, dedeler kuranin hak olmadigini tesbit etmeye calisan komünistleri konusturuyor. Ayip arkadaslar hosgörü altinda bilgisizlige göz yummayin.

er58
17.10.2006, 01:57
benim için soru biraz ilginç geldi tabiki allah'a inanirim kendini alevi diyen bir kisi inanmali bizler allah'in birligine inaniriz ,Allah, Muhammed, Ali kutsallığını kalbinde taşıyanlariz

GaMzE58
17.10.2006, 02:02
Allah'a İnanmayan Çevremde Bİr KaÇ KİŞİ Var Zorda KaldiĞi Zaman
''allah'im Yardim Et'' Dİye Bİlİyor.ben Bu ÇelİŞkİyİ Bİr TÜrlÜ ÇÖzemedİm. Ben Tek BİrŞey Bİlİyorum ;
ya Allah,ya Muhammed,ya Alİ

DonErro
17.10.2006, 02:32
Arkadaslar ateizme oy verenlerin avatarlarina falan bakin. Aliyi anip nasil bir insan allaha inanmaz? celiski bu iste

Balta
17.10.2006, 02:46
Arkadaslar ateizme oy verenlerin avatarlarina falan bakin. Aliyi anip nasil bir insan allaha inanmaz? celiski bu iste

Bu şekilde yönlendirme amacınız nedir. Hem Alevi olup Ateist olanlar Alevi toplumunun %14 olyuşturuyor ama hiçbiri ben Alevi değilim demiyor. Aksine diğer inançlarda Ateist olanlar önce kendi mensup oldukları inanç sisteminden kaynaklı iken bu oran ASlevilikte hemen hemen sıfır noktasındadır. Ayrıca diğer inançlardan Ateist olanlarda Aleviliğe önyargılı değiller kaldı ki Alevilerde gerek diğer inançlara gerekse inanmayanlara önyargılı olmamıştır üstelik bugüne kadar İnanmauanlar değil bilakis inandığını söyleyenler içte ve dışta zarar vermiştir.

Bir de bu anlamda bakın ve sonra sanki Amerikayı yeniden keşfe çıkın isterseniz.

DonErro
17.10.2006, 03:04
Kastinizi tam anlamadim ama Aleviler bugünlerde Aleviligin Mezheb-i islam oldugunu resmi kabul edilmesi icin mücadele ederken Ateist Alevi nasil biseydir. Kimlik baska dini yönlendirme baska. Bir insan Alevi ailesinden olabilir ve alevi kimligini tasiyabilir ama bu ateist oldukdan sonra yinede aleviligi temsil etmez sadece alevi toplumunda büyümüs bir insan olur. Alevilik Allahsizlik degildir.
Bir önceki sayfaya bakarsaniz aleviligin allaha bakisini aciklamisdim

Özgür-Taylan
17.10.2006, 03:52
Hem Alevi olup Ateist olanlar Alevi toplumunun %14 olyuşturuyor ama hiçbiri ben Alevi değilim demiyor.

ateist Aleviler olmasaydi, burada bu konuyu tartismazdik...

kendine Aleviyim deyip ama Allah'a inanmayan..yani aydin, çagdas, ilerici, demokrat, özüne sahip çikan, türkü yürekli felan olup da Alevi kimliklerine toz kondurmayip, Allah'a inanmayan canlarimiz var..

ama bu durumu sunlulerde göremedim ben.. yani sunlu ateist, dört elle sunlu kulturune sarildigini nerede gordunuz sizzzz !! :no:

tabii ki gidip bu Ateist Alevi durumunu bi Dede'ye anlatsak tepki gösterir..
geçen sene bizim burda Cem oldu ve Dede bi ara "Alevilik sosyalizim, ateizm.. degildir" deyip kizmisti canlara..
bi arkadas da "zaten olamaz ki".. diye seslendi bana.. sen gel Cem'de bunu söyle valla ii ki Dede duymadi yoksa Cem'den atardi arkadasi da beni deee, rezil olurdukkkkkk cumle alemeeeee :bored:

bi de bisey söylemek isterim, Allah'la kulun arasina hiçkimse giremez.. kaldi ki bu davranis Alevilere hiç yakismaz!! neden diye sorarsaniz, cevap çok kolay : asirlardir sunluler bizim ve Allah aramiza girmek istediklerinden bunca katliami, zulmu, asimilasyonu yasamadik mi canlar ?..

bosuna kafanizi yormayin yaaaa, inanan inaniyorrrr, inanmayan inanmiyorrrr.
hepimiz özgürüz çok sükür, ve hepimiz Aleviyiz hamd olsun Allah'a hehe.. :lol:

saygilar!

Balta
17.10.2006, 04:21
Kastinizi tam anlamadim ama Aleviler bugünlerde Aleviligin Mezheb-i islam oldugunu resmi kabul edilmesi icin mücadele ederken Ateist Alevi nasil biseydir. Kimlik baska dini yönlendirme baska. Bir insan Alevi ailesinden olabilir ve alevi kimligini tasiyabilir ama bu ateist oldukdan sonra yinede aleviligi temsil etmez sadece alevi toplumunda büyümüs bir insan olur. Alevilik Allahsizlik degildir.
Bir önceki sayfaya bakarsaniz aleviligin allaha bakisini aciklamisdim

Alevilerin öyle İslam mezhebi olma hele hele bunu resmileştirme mücadelesi ne demek. Aleviler sadece ve sadece Alevi olarak kabul edilmeyi ve koşulsuz bir leyin altkolu olmadan meşru haklarını arıyor.

Kimse kimseye alevisin yada değilsin gibi yaklaşamaz. Alevilik ortak paydadır ve bu paydada müşterekler konuşulur. Allevilik Allahsızlık değildir ama bugünkü Ortodoks islamın Allahınıda kabul etmez. Alevilikte Tanrı inancını iyice oku.
Ayrıca yazınıda okudum bir kere Enal-Hak tarikat kapısında değil Hakikat kapısında erişilir. Çünkü Ben Hakkım demek. Yani Ben allahım. Bunun anlamı Allahla bütünleşmektir. Geri gelir tanrı insan olur yeri gelir insan tanrı olur.
Sevilmesi sayılması gereken Tanrı ya kaba sofuların yükledikleri gereksiz nitelikler bir bir sayılıyor. Sonra onların Tanrı yüceliği ile badaşmadığını öne sürüp yeriliyor. Alevilikte Tanrı sevilen bir varlıktır. Insanın özündedir, gönlündedir, korkulu bir varlık değildir demiş, örnekler vermiştik. İnsan yaşadığı sürece Tanrı ile özdeş olmak onun özünde ölümsüzlüğe ulaşmak özlemini çeker.

göre Tanrı-İnsan özdeştir. Birbirinden ayrı değildir. Tanrının olduğu yerde insan, insanın olduğu yerde Tanrı vardır. Tanrı ile evren içiçedir özözedir. Ne Tanrıdan ayrı bir evren, ne evrenden ayrı bir Tanrı vardır. Tek gerçek bu iki varlık türünde biçimlenen, beliren görünüş alanına çıkan Birlik tir. VarIık kavramı altında toplanan ne varsa Tanrı ile özdeştir. Eş ortamda dır. Tanrı bütün bunların engin kaynağıdır. Bütün çıkışlar hakdandır, bütün dönüşler yine Hakkadır. Buyüzden Tanrı, şeriatın ileri sürdüğü gibi yakan, yıkan, kırıp döken, taş yürekli bir varlık değildir. En azında bu olumsuz nitelikler bizim Tanrıya yakışmaz, onlar başkalarınca uydrurulmuş yakıştırılmıştır. Tanrı ile insan Birdir. İnsan Tanrının görünüş alanına çıkmış bir varlığıdır. İnsanda düşünen, konuşan, söliyen, gülen, sevinen sözün kısası bütün insan eylemlerinin özünde bulunan Tanrıdır. Bu nedenle İnsan tanrısal bir varlıktır, anlamsız bir kul değildir. İnsanın gönlü Tanrı evidir, kutsaldır, sygı değerdir. İnsanla Tanrı bağlantısını bir az daha ileri götürerek aradaki birliği insan yararına yorumlayan başka bir görüşe göre Tanrı insanda görünüş alanına çıkmış biçimidir. İnsanların en olgunu, en yücesi olan İmam Ali de görünüş alanına çıkmıştır.
Alevi şiirine bakıldığında çokluk, bu Varlık Birliği konusunun işlendiği, Tanrı-Evren-İnsan üçlüsünün Birlik içinde olduğu inancının ağır bastığı görülür. Bu Anadolu düşüncesinde, kaçınılmaz bir gelenektir.

Bu nedenle Alevilikte İslam vardır ve İslam Aleviliğin içindedir ama Alevilik islamın içinde değil. Bu nedenle sadece meshepsel yaklaşmak Aleviliği İran mollalığı yada şiilik gibi duragan hale getirir ve baskıcı ve içi boşaltılmış sırf yasakcı durumuna düşürür. Kaldı ki Aleviler Tanrıyı yasakcı baskıcı olarak değil sevgi olarak yaklaşırlar.

Bu nedenle sizin yaptığınız gibi İslami normlara uymayan Alevilik hemen dışlamak gibi bir düşünce doğar oysa bu Aleviliği bilmeyenlerin yaptıkları sözüm ona biryerlere yöneltme düşüncelerinin sonucudur. İnananıda İnanmayanıda Alevidir. Ben Allahı Sevenide Küfredenide Aleviden sayarım.

Ozamnlarımızın sözlerinden çok mana vardır iyi okuyun;
"Küfr içinde iman vardır
Çöz çözebilirsen"

Özgür Taylar aynı fikirdeyim, bu nedenle kimse Alevileri bu anlamda yasakcı ve baskıcı değildir.
Ama Dede örneklerine ben çok rağbet etmiyorum zamanında Alevi derneklerine ve Cemleride devletin 89 yıllarında bazı din adamlarını atadığını ve özellikle bunların politik ve dinsel telkinleri biliniyor en canlı örneği; Avusturya Viyana Alevi derneğinin o zamanki görevlisi İsmail Tanyelidir ki bu kişi Komünizme ve Sosyalizme düşmanlığı ile bilinir devletten yüklü maaş alırdı deşifre olduktan sonra zaten apar topar kaçmıştır.
O nedenle Aleviler temelindeki düşüncelerin neyle örtüştüğünü ve örtüşmediğini iyi analiz yapmak zorunda. Sosyalizm Aleviliğin tabanına zıt değildir bilakis Sosyalist terimlere bile önayak olmuştur. Basit bir örnek;
"Yar yanağından başka paylaşmak için herşeyi" sözü sosyalistler tarafından şiar olmuştur ama bu sözü söyleyen sosyalist değil Alevidir. Söyletende Alevi felsefesi.

izmirksk
17.10.2006, 10:36
Allah ın gazabı bu bu konunun üzerine olacak..enerji nakil hatlarında bir sorun çıkmazsa:)

MeRaLiNa
17.10.2006, 10:44
bu enerji dediklerini yine fizikle alakali bir sey mi???

o zaman benim bilindik Allaha inancim dahada artti.... fizik, enerji, volt vs en nefret ettigim derslerdi:p

izmirksk
17.10.2006, 10:48
ya enerjinin korunumu yasası var ya ,hani enerji yaratılamaz yok edilemez vs...
ayrıca evrenin oluştuğu anda enerji çorbasının var olduğu ve tetikleyici unsur olduğu söyleniyor..
tabi ben işin dalgasındayım :)ama savunan arkadaşlar enerjinin bu özelliğinden dolayı savunuyorlar..
yani tartışılabilir aslında ama bu aralar tartışmak istemiyorum:)

MeRaLiNa
17.10.2006, 10:59
yine hic bise anlamadim:rolleyes: acaba bu enerjiyi o garip islemlerle ispatliya ve kanitlayabilirmisin? Peygamberler ve Hz Alide evrenin olustugu andaki enerjiyi matematikle cözebilmislermi:yamukgul:

neyse boynumuza kadar günaha battik:stuart: töbe töbe

bunu anlamak daha kolay..........

izmirksk
17.10.2006, 11:02
yine hic bise anlamadim:rolleyes: acaba bu enerjiyi o garip islemlerle ispatliya ve kanitlayabilirmisin? Peygamberler ve Hz Alide evrenin olustugu andaki enerjiyi matematikle cözebilmislermi:yamukgul:

bunu anlamak daha kolay..........
:)tabiki ne kolayına geliyorsa onu yap..zaten her zor şey doğru değildir..

sertur
17.10.2006, 11:15
aslında burada Allah(c.c) enerji olarak yahut enerjidenmiş gibi anlatılıyor, o zaman ateist birisinin enerjiye fiziğe inanmaması veya sevmemesi bana normal geliyor:) aslında ateizmin tarifide yapılmalı;
felsefe sözlüklerine göre, ateizm, teizmin temel iddialarını kabul etmeme, Yaratıcı’nın varlığını reddetme manasına geliyor. Ateist ise bir Yaratıcı’nın yokluğunu savunan doktrini kabullenen kişiye deniyor. İçinde ateist kelimesinin geçtiği ayet yok , Fakat Kuran’da kafirler ve kafirlerin akibetleriyle alakalı yüzlerce ayet vardır.yani kafir ve ateist aynı şey değil mi? veya kafir ne demek , saygılarımla

Zahir
17.10.2006, 11:36
Fakat Kuran’da kafirler ve kafirlerin akibetleriyle alakalı yüzlerce ayet vardır.yani kafir ve ateist aynı şey değil mi? veya kafir ne demek , saygılarımla

Kafir, inkarcı demek. İnkar etmeyeği genelde biz türkçede bildiği halde bilmemezmiş gibi davranmak veya olduğu halde olmamış gibi göstermek v.s şeklinde kullanırız. Dolayısla Kurana göre Kafir; Hak gerçek olduğu halde hakkı inkar eden demek.

MeRaLiNa
17.10.2006, 11:43
aslında burada Allah(c.c) enerji olarak yahut enerjidenmiş gibi anlatılıyor, o zaman ateist birisinin enerjiye fiziğe inanmaması veya sevmemesi bana normal geliyor:) aslında ateizmin tarifide yapılmalı;
felsefe sözlüklerine göre, ateizm, teizmin temel iddialarını kabul etmeme, Yaratıcı’nın varlığını reddetme manasına geliyor. Ateist ise bir Yaratıcı’nın yokluğunu savunan doktrini kabullenen kişiye deniyor. İçinde ateist kelimesinin geçtiği ayet yok , Fakat Kuran’da kafirler ve kafirlerin akibetleriyle alakalı yüzlerce ayet vardır.yani kafir ve ateist aynı şey değil mi? veya kafir ne demek , saygılarımla

Kafir kelimesi benim bildigim ebu cehil ve ebu leheb yüzünden cikan bir söz ve benzeri kisilere söyleniyor, Peygamberimize ve Dine karsi geldikleri icin, süründükleri ve Cehenneme gittikleri söyleniyor....... böyleydi galiba:wacko:

yobazlar'a göre ben Müslümanim demeyen herkes Kafir.... herkes Dünyaya Müslüman olarak geliyormus, sonra anneden babadan dolayi baska dinlerden oluyormus... eger ölmeden bir kere "ben Müslümanim" demezlerse ne kadar iyilik yaparlarsa yapsinlar cehennemi boyluyacaklarmis:stuart:

ha neden kullandiklari hep kafirlerin icaatlari, bu Möslümanlar neden kafirlerin icaatlarina tenezzül ederler diye sorarsaniz onun icinde bir ayet var, gayri Müslümlerle ticareti makbül gören, yani yine isi kitabina uydurmuslar uyduruk ayetlerle... :yamukgul:

simdi sorarsaniz Bill Gates ben Müslümanim demeden ölünce Bilgisayar kullanamiyacakmiyiz, kafirin icaadinami tenezzül edecegiz.... ordada herhalde su matik var.... Allah her seyi affedebilir ama kul hakkini asla:wacko: böyle bise galiba:rolleyes:

aysel
17.10.2006, 11:44
Allah tabiiki var ama bunu alevilikle bağdaştırmak tamamıyla yanlıştır,sünni olanlarda da ateist tanıdığım çok arkadaşlarım vardır...Yaratana inanıp inanmamak tamamıyla farklı bir şey, hiç bir şekilde mezheplerle bağlantısı yok.
Ben bu dünyayı yaratan olduğuna inanıyorum çünkü hiç birşey yoktan var olamaz...İnanmıyan kişilere de sonsuz saygım vardır...

izmirksk
17.10.2006, 12:05

unutmadan ..
cehennemde görüşürüz..bak kurnazlık yapıp son anda kelime şehadet getirmek yok..ekmeyesin bizi:)

müttaki
17.10.2006, 12:08
Kafir kalbin gördüğünü yalanlayandır.... mürted kalbinde birşey göremeyen ve göremediği içinde göremediğine inanmayandır...

Münafık kalbinde göremediği halde görüyorum diyendir...
mümin ise kalp gördü gördüğünü yalanlamadı hitabına layık olanlardır

kafir bu yüzden mürteddende münafıktanda üstündür...

ateist dediğimiz kişiler ise bu tanımlara göre olsa olsa mürted olurlar ki onlarda kendi Hakikatinde göremediği halde inanıyorum diyen Münafıklardan üstündürler çünkü doğruyu söylerler... cehennemin en alt katında olanda münafıklardır

Allaha İman kendine imandır kendine inanmakdır.... Allah ile Biz ayrı değiliz ki kendisine iman eden aslında kime memur olduğunu da bilir....Ondan ayrı olmadığını da...

kavakli
17.10.2006, 12:09
aslinda yazmicaktim ama bu konu sanirim biraz gariplesti bu sekilde bi konu acilmasini ben tasvip etmiyorum kimse burada alevide olsa sunnide olsa ermenide olsa hristiyanda olsa allah inancini sorgulamasi cok yalnistir allaha inanirmisiniz gibi garip bi soru bu forumu zedeleyicidir. zaten turk toplumu aleviler üzerindeki gorusleri yavas yavas degisirken bu tur konular insanlarin aklini karistirir lutfen alevilikle tanri tanimazlik (ateistlik) i bir tutmayalim !

KomünistAlevi
17.10.2006, 12:13
Selam...

Ben nezaman fikir ve düşüncelerimi hayat felsefemi başka insanlarla paylaşsam bana direkt şu cevabı veririler=

Sen ateist olmuşsun yavrucum...:)....Ama bu cevabı bana verenlerde Sünni vatandaşlarımızdır...Alevi canların hiç birisinden çok şükür bu kelime ve cümle gruplarını duymadım....Bence ateist falan değilim ama onların hatırına şimdi ateistim diye oy vercem...

Sevgi ve saygılarımla Canlar...

MeRaLiNa
17.10.2006, 12:38
unutmadan ..
cehennemde görüşürüz..bak kurnazlık yapıp son anda kelime şehadet getirmek yok..ekmeyesin bizi:)

Allah bana cennette Nuriler verirse, Türbana bile girerim valla:stuart::whistling

sertur
17.10.2006, 13:06
Allah bana cennette Nuriler verirse, Türbana bile girerim valla:stuart::whistling

nuri? nuriler?
özür dileyerek belirteyimki bence bir bayana bu tarz bir üslup yakışmıyor, kaldı ki konu nerden nerelere doğru gidiyor, tekrar özür dilerim herkesten saygılarımla,

Rüzgarınoğlu
17.10.2006, 13:21
herkesin inancı kendinedir arkadaşlar.her koyun kendi bacağından asılır.inanır yada inanmazsınız aslolan gerçek bir insan olabilmenin erdemlerine varabilmektir.doğruyu,güzellikleri,sevgiyi yakalayabilmektir aslolan.zaten tüm dinlerde bunun için gönderilmemişmidir?insanı gerçek bir insana layık bir şekilde yaşama davet etmek tir tüm dinlerdeki genel amaç.herkese saygılar.

silopya
17.10.2006, 13:43
bir sünninin baskıdan dolayı ateisme kayması yani inkara gitmesi ama korkudan bunu yapamaması var. bir alevinin bilgi kültür eksikliğinden tembellikten yanlış anlayışları öğrendiğinden ateisme kayması var. birisinin materyalist yerminolojiyi öğrenip soyut tümşeylerle birlikte allahı da inkarı var. bir arkadaşım vardı. kadınların örtünmesi, namaz, oruç, kadınların dövülmesi gibi yanlış bilgilerden dolayı ateist olduğunu söylemişti. ona doğru alevi bektaşi kaynaklarını, aklı başında ilahiyatçıların yazılarını falan göndermiştim. işe yaradı inancı güçlendi, geçenyıl muharem orucu bile tuttu. bu bir inanç meselesi dığru yada yanlış yok bakış açın hepsi senin. doğru (bence) yerden bakarsan bir alevinin ateist olması çok zor. sevgi ve saygılarımla

MeRaLiNa
17.10.2006, 13:59
nuri? nuriler?
özür dileyerek belirteyimki bence bir bayana bu tarz bir üslup yakışmıyor, kaldı ki konu nerden nerelere doğru gidiyor, tekrar özür dilerim herkesten saygılarımla,

hurilerden esinlenme.............
cem yilmazdan alinti, cennette verilen hurileri tiye almis zamaninda
haklisiniz fazlasiyla geyik oldu.... ciddi anlamda söylenmemisti, ama yinede saka oldugu icin üslubta bir sey göremiyorum, bizede öbür dünyayla ilgili saka yapacak malzeme olsun, saygilarimla

emreank
17.10.2006, 14:03
Allah cc'a elbetteki inanıyorum.
Yaratılış olarak beyninin %4'den fazlasını kullanamayan bir yaratılmışın kendini yaratanı tam olarak tanımlaması elbette mümkün olamaz. Kendine göre ne tanımlama yaparsa yapsın Gerçeğin sadece %4'ne tekabül eder. Sonuç olarak %4'den %100 tanımlamak imkansızdır. Bilim ve mantığın
bu noktadan sonrasını ispat etme şansı yoktur. Eğer ki bir insan evrenin başlangıcından şu ana kadar ve bundan sonsuza kadar olacak olayları bir tesadüf eseri olmayacağını idrak edebiliyorsa ALLAH cc vardır mutlak güç ve kudret sahibidir inancına sahip olacaktır. İdrak edemiyorsa yaratılışı itibarı ile Allah cc'ın zati ve subuti sıfatlarını birilerinde birşeylerde maddelerde enerjilerde arayacaktır.

DonErro
17.10.2006, 14:58
Alevilerin öyle İslam mezhebi olma hele hele bunu resmileştirme mücadelesi ne demek. Aleviler sadece ve sadece Alevi olarak kabul edilmeyi ve koşulsuz bir leyin altkolu olmadan meşru haklarını arıyor.

Kimse kimseye alevisin yada değilsin gibi yaklaşamaz. Alevilik ortak paydadır ve bu paydada müşterekler konuşulur. Allevilik Allahsızlık değildir ama bugünkü Ortodoks islamın Allahınıda kabul etmez. Alevilikte Tanrı inancını iyice oku.
Ayrıca yazınıda okudum bir kere Enal-Hak tarikat kapısında değil Hakikat kapısında erişilir. Çünkü Ben Hakkım demek. Yani Ben allahım. Bunun anlamı Allahla bütünleşmektir. Geri gelir tanrı insan olur yeri gelir insan tanrı olur.
Sevilmesi sayılması gereken Tanrı ya kaba sofuların yükledikleri gereksiz nitelikler bir bir sayılıyor. Sonra onların Tanrı yüceliği ile badaşmadığını öne sürüp yeriliyor. Alevilikte Tanrı sevilen bir varlıktır. Insanın özündedir, gönlündedir, korkulu bir varlık değildir demiş, örnekler vermiştik. İnsan yaşadığı sürece Tanrı ile özdeş olmak onun özünde ölümsüzlüğe ulaşmak özlemini çeker.

göre Tanrı-İnsan özdeştir. Birbirinden ayrı değildir. Tanrının olduğu yerde insan, insanın olduğu yerde Tanrı vardır. Tanrı ile evren içiçedir özözedir. Ne Tanrıdan ayrı bir evren, ne evrenden ayrı bir Tanrı vardır. Tek gerçek bu iki varlık türünde biçimlenen, beliren görünüş alanına çıkan Birlik tir. VarIık kavramı altında toplanan ne varsa Tanrı ile özdeştir. Eş ortamda dır. Tanrı bütün bunların engin kaynağıdır. Bütün çıkışlar hakdandır, bütün dönüşler yine Hakkadır. Buyüzden Tanrı, şeriatın ileri sürdüğü gibi yakan, yıkan, kırıp döken, taş yürekli bir varlık değildir. En azında bu olumsuz nitelikler bizim Tanrıya yakışmaz, onlar başkalarınca uydrurulmuş yakıştırılmıştır. Tanrı ile insan Birdir. İnsan Tanrının görünüş alanına çıkmış bir varlığıdır. İnsanda düşünen, konuşan, söliyen, gülen, sevinen sözün kısası bütün insan eylemlerinin özünde bulunan Tanrıdır. Bu nedenle İnsan tanrısal bir varlıktır, anlamsız bir kul değildir. İnsanın gönlü Tanrı evidir, kutsaldır, sygı değerdir. İnsanla Tanrı bağlantısını bir az daha ileri götürerek aradaki birliği insan yararına yorumlayan başka bir görüşe göre Tanrı insanda görünüş alanına çıkmış biçimidir. İnsanların en olgunu, en yücesi olan İmam Ali de görünüş alanına çıkmıştır.

Bu nedenle Alevilikte İslam vardır ve İslam Aleviliğin içindedir ama Alevilik islamın içinde değil. Bu nedenle sadece meshepsel yaklaşmak Aleviliği İran mollalığı yada şiilik gibi duragan hale getirir ve baskıcı ve içi boşaltılmış sırf yasakcı durumuna düşürür. Kaldı ki Aleviler Tanrıyı yasakcı baskıcı olarak değil sevgi olarak yaklaşırlar.

Bu nedenle sizin yaptığınız gibi İslami normlara uymayan Alevilik hemen dışlamak gibi bir düşünce doğar oysa bu Aleviliği bilmeyenlerin yaptıkları sözüm ona biryerlere yöneltme düşüncelerinin sonucudur. İnananıda İnanmayanıda Alevidir. Ben Allahı Sevenide Küfredenide Aleviden sayarım.

Ozamnlarımızın sözlerinden çok mana vardır iyi okuyun;
"Küfr içinde iman vardır
Çöz çözebilirsen"

Özgür Taylar aynı fikirdeyim, bu nedenle kimse Alevileri bu anlamda yasakcı ve baskıcı değildir.
Ama Dede örneklerine ben çok rağbet etmiyorum zamanında Alevi derneklerine ve Cemleride devletin 89 yıllarında bazı din adamlarını atadığını ve özellikle bunların politik ve dinsel telkinleri biliniyor en canlı örneği; Avusturya Viyana Alevi derneğinin o zamanki görevlisi İsmail Tanyelidir ki bu kişi Komünizme ve Sosyalizme düşmanlığı ile bilinir devletten yüklü maaş alırdı deşifre olduktan sonra zaten apar topar kaçmıştır.
O nedenle Aleviler temelindeki düşüncelerin neyle örtüştüğünü ve örtüşmediğini iyi analiz yapmak zorunda. Sosyalizm Aleviliğin tabanına zıt değildir bilakis Sosyalist terimlere bile önayak olmuştur. Basit bir örnek;
"Yar yanağından başka paylaşmak için herşeyi" sözü sosyalistler tarafından şiar olmuştur ama bu sözü söyleyen sosyalist değil Alevidir. Söyletende Alevi felsefesi.

Bi sorum olcakdi size memleketiniz neresi bu düsünceyi tasiyan aleviler arasinda cok asiri bir azinlikdir. Ic anadoludaki egedeki ve güney dogudaki aleviler bunu kabul etmez. Sundugunuz düsünce alevi kurumlardan aleviligi modern cagdas bir yola sokup alevilik diye satmasidir oysa dinin modernide eskisi olmaz yani Allah Allah diye kalir cagdas düsünceler ama Allahi Evrenle tanimliyorlar.

Kimden aliyor bizim alevi milleti bu düsünceleri ama gidin alevi köylere sorun 70-80 yasindakilere. Karsiniza ramazan orucunu veya namazi inkar eden bir kisi cikmaz. Cünkü Alevilerde imanlidir. Semahdan basliyalim: Semah Allahla ask anidir yine Enel Hakka dayanir bisey. Her cemde Allah humme salli ali(yüce anlaminda, Hz. Ali ile karistirmayin)muhammed denir. Ilk basta Allah geliyorsa neden bizim aleviler Ateist alevi diye bir iddia ortaya koyuyor. Alevi aileden gelen ateist olmus bir insan ne Aleviligi temsil eder nede onun hakkinda aciklamalar yapabilir.

Enel hak hakkindaki yorumumu yanlis anlamissiniz Tarikat kapisi Enel hakka olan yolu bekistirir ve Hakkikat kapisi ona kavusmakdir. Hakkikat kapisi bir uygulama süreci degildir bir andir yani büsbütün müslüman veya kamil olmak.

Bu sözüde yanlis anlamissiniz"Küfr içinde iman vardır, Çöz çözebilirsen".
Demek istiyorki Küfür icinde iman olurmu anla iste bu isi anlayabilirsen.

Benim Imzamdaki linki tiklayin ve o tartismayi izleyin alevilik hakkinda cok aydinlatici.

Son olarak bisey demek istiyorum. Bizim Alevi toplumun yaptigi cok büyük bir yanlis var oda sudur. Insanlar Aleviligi Alevi-toplumu veya Sünniligin üstünden tanimliyor yani bugünlerde ne düsünyorlarmisda veya sünnilikde söyle diyip ama kimse cikipda aleviligin üstünden tanimlamiyor. Alevilik sünnilerin size dedikleri degildir veya siyasi düsüncelerinde dedigi degil. Aleviligi Haci Bektasdan okuyun ve diyorki Seriat kapisinin ilk makami "iman Etmek".

Serkan_Devrim
17.10.2006, 15:36
Kafir, inkarcı demek. İnkar etmeyeği genelde biz türkçede bildiği halde bilmemezmiş gibi davranmak veya olduğu halde olmamış gibi göstermek v.s şeklinde kullanırız. Dolayısla Kurana göre Kafir; Hak gerçek olduğu halde hakkı inkar eden demek.
ufak bir yalnış var galiba. :)
kafir: küfür sözünden türemiştir. küfreden anlamındadır. dini terminalojide ise Allah'a küfreden demektir. Allaha isyan etmekte küfürdür, böbürlenmekte. bu sebeple ilk kafir şeytandır derler.
münkir: inkar eden demektir. zahir abimin yaptığı tanım münkirin tanımıdır. yani dini termğinalojide Allah'ı ve onun gerçeklerini inkar eden demektir.
müşrik: ortak koşan demektir. dini terminalojide ise Allah'a inandığı halde ona ortak koşanlar demektir.
münafık: nifak sokan sözünden gelir. dini terminalojide ise müslüman görünen ama aslında inkarcı olan demektir.

müttaki
17.10.2006, 15:41
Şeytanda Ademe secde etmedi kibirlendi ve kafirlerden oldu...

burada ki kafir hitabı böbürlenmek mi.... yoksa A'demin üstün olduğunu bile bile ona tabi olmaması mı .....aynı anlama gelmiyormu...Kafir=münkir.... tanımlardan böyle çıkardım serkan :)

Serkan_Devrim
17.10.2006, 16:10
Şeytanda Ademe secde etmedi kibirlendi ve kafirlerden oldu...

burada ki kafir hitabı böbürlenmek mi.... yoksa A'demin üstün olduğunu bile bile ona tabi olmaması mı .....aynı anlama gelmiyormu...Kafir=münkir.... tanımlardan böyle çıkardım serkan :)kişi münkir ve kafir sıfatlarına aynı anda sahip olabilir. şeytanda öyle. :) ama aynı değil işte.:)
misal:
hıristiyanlar Allah'a inanır ve onu kabul ederler. ancak İsa'ın onun oğlu olduğunu söylerler. (tabi ki durum ezoterik ve anlamayanlar yalnışta) bu durumda münkir değil kafirdirler diyebiliriz. (aslında bu tanımlardan nefret ederim ve birilerine söylenmesinden de nefret ederim. :))

ek: şeytan Ademin'in üstün olduğunu bilsede bilmesede isyan ettiği için kafir olmuştur. Allah'ın emrine karşı çıktığı için.

selva
17.10.2006, 16:13
aram iyidir yirmi dört saati beraber geçiriyorum

Şoreş
17.10.2006, 16:14
kişi münkir ve kafir sıfatlarına aynı anda sahip olabilir. şeytanda öyle. :) ama aynı değil işte.:)
misal:
hıristiyanlar Allah'a inanır ve onu kabul ederler. ancak İsa'ın onun oğlu olduğunu söylerler. (tabi ki durum ezoterik ve anlamayanlar yalnışta) bu durumda münkir değil kafirdirler diyebiliriz. (aslında bu tanımlardan nefret ederim ve birilerine söylenmesinden de nefret ederim. :))

Abican Kafir yada Münafık Terimleri İslamda hep varmıydı yoksa sonradan mı girdi?

sertur
17.10.2006, 16:14
kişi münkir ve kafir sıfatlarına aynı anda sahip olabilir. şeytanda öyle. :) ama aynı değil işte.:)
misal:

evet kafir, münkir, inkar, kelimeleri soğuk kelimeler, bende nefret ediyorum, ne

gerek var değilmi ki, hepimiz insanız ve aciziz,

ErDaL24
17.10.2006, 16:16
aram iyidir yirmi dört saati beraber geçiriyorum

abla sen ermişsin o zaman uyurken bile helal olsun..:stuart:

selva
17.10.2006, 16:17
abla sen ermişsin o zaman uyurken bile helal olsun..:stuart:

ablacığım saol be asıl uyurken lazım bize allah korusun birde uyur vaziyette diğer dünyaya gitmek var.:p ben işimi sağlama alıyorum

sonerk
17.10.2006, 16:20
allahla aramız gayet iyi nasıl olsun....soruya bak çay demle ne bilelim allahı gördüğümüzmü var bizim açımızdan bakarsan iyi bide allaha sormak lazım bakalım o ne diyor.....

DonErro
17.10.2006, 16:23
Abican Kafir yada Münafık Terimleri İslamda hep varmıydı yoksa sonradan mı girdi?

Kuranda gecer bu sözler

selva
17.10.2006, 16:25
allahla aramız gayet iyi nasıl olsun....soruya bak çay demle ne bilelim allahı gördüğümüzmü var bizim açımızdan bakarsan iyi bide allaha sormak lazım bakalım o ne diyor.....

soner gidişata bakarsan onun bizimle pek arası iyi değil baksana savaşlar ,birbirlerini kıymalar çıkar ililşkileri işi zor valla:yamukgul:

sonerk
17.10.2006, 16:37
soner gidişata bakarsan onun bizimle pek arası iyi değil baksana savaşlar ,birbirlerini kıymalar çıkar ililşkileri işi zor valla:yamukgul:

evet abla herkesin allahla arsı iyi bi sen bi ben varım arası iyi olmayan....arkadaşları aracı sokarak birleşmiş milletler iyi niyet elçileri gibi aramızı düzeltirler :) böylece bizimde aramız iyi olur hehehhehee

Şoreş
17.10.2006, 16:38
Kuranda gecer bu sözler

Geçse bile ben kimseye kafir demem.. Münafık demem...

Çünkü kendime yakıştırmıyorum.. İnsanların İnanmaması ile ilgilenmem, Alevi olduğum için onların İnsanlığı ile ilgilenirim...

selva
17.10.2006, 16:39
evet abla herkesin allahla arsı iyi bi sen bi ben varım arası iyi olmayan....arkadaşları aracı sokarak birleşmiş milletler iyi niyet elçileri gibi aramızı düzeltirler :) böylece bizimde aramız iyi olur hehehhehee

valla soner içimiz dışımız bir aramız kötü değildir biraz seviyosa bizi aracılardan sonra daha kötü olmasın:p

Serkan_Devrim
17.10.2006, 16:43
Geçse bile ben kimseye kafir demem.. Münafık demem...

Çünkü kendime yakıştırmıyorum.. İnsanların İnanmaması ile ilgilenmem, Alevi olduğum için onların İnsanlığı ile ilgilenirim...
ben derim valla. Muaviye'ye Yezid'e Amr'a ve benzeri tefeci-bezirgan düzeni İslama sokarak İslamı yozlaştıranlara derim. :yamukgul: Erbakan'a, Abdullah Çatlı'ya, M.A. Ağca'ya vb derim. :yamukgul:

aslında kafir ve münafık terimlerini kullanmıyorum ama başka şeyler söylerim onlara. :)

Şoreş
17.10.2006, 16:47
ben derim valla. Muaviye'ye Yezid'e Amr'a ve benzeri tefeci-bezirgan düzeni İslama sokarak İslamı yozlaştıranlara derim. :yamukgul: Erbakan'a, Abdullah Çatlı'ya, M.A. Ağca'ya vb derim. :yamukgul:

aslında kafir ve münafık terimlerini kullanmıyorum ama başka şeyler söylerim onlara. :)

Kafir ve Münafık Terimleri, TV lerde çıkıp Aleviliğimize, yolumuza laf atan, Ehlibeyti katledenlere '' Hazreti'' diyenler için çok uygun olur :D

Ama insanların dini inanışlar mesela Hristiyanlığa yada Museviliğie saygım büyüktür.. Ama benim gibi düşünmedikleri için, İslamcı kesim gibi onlara Kafir diyemem.. Gerekirse Kilisede Mumda dikip duamı ederim, gerekirse Ayinlerinede katılırım.. Tabiki kendi yolumdan vazgeçmem..

Diğer dinlere olan saygı, bizi biz yapan en önemli etkenlerden biridir.. Gurur duyuyorum halkımız ile.:thumbup1:

Serkan_Devrim
17.10.2006, 16:51
Kafir ve Münafık Terimleri, TV lerde çıkıp Aleviliğimize, yolumuza laf atan, Ehlibeyti katledenlere '' Hazreti'' diyenler için çok uygun olur :D

Ama insanların dini inanışlar mesela Hristiyanlığa yada Museviliğie saygım büyüktür.. Ama benim gibi düşünmedikleri için, İslamcı kesim gibi onlara Kafir diyemem.. Gerekirse Kilisede Mumda dikip duamı ederim, gerekirse Ayinlerinede katılırım.. Tabiki kendi yolumdan vazgeçmem..

Diğer dinlere olan saygı, bizi biz yapan en önemli etkenlerden biridir.. Gurur duyuyorum halkımız ile.:thumbup1:bizde başka inanışlar için bu terimler kullanılmaz. ancak tevella ve teberra gereği ehlibeyte zulum edenlere denir. :)
pir Sultan'ın dediği gibi

Gelin canlar bir olalım
Münkire kılıç çalalım
Hüseyin'in kanın olalım
Tevekkeltü taallah...

Şoreş
17.10.2006, 16:55
bizde başka inanışlar için bu terimler kullanılmaz. ancak tevella ve teberra gereği ehlibeyte zulum edenlere denir. :)
pir Sultan'ın dediği gibi

Gelin canlar bir olalım
Münkire kılıç çalalım
Hüseyin'in kanın olalım
Tevekkeltü taallah...

Çünkü Alevilikte '' Hakikat Tektir, Ona Çıkan Yollar Çoktur.. '':thumbup1:

berximin
17.10.2006, 17:02
tanrıya inanmak kolaydır ama inanmamak zor ve ben daha zor olduğu ve beni geliştireceği için tanrıya inanmamayı, daha zor olanı, seçtim demiş nietzsche

bana gelince ben sevilen diyorum ona.. her anımda yanımda olması gerektiğine inanıyorum..manevi dunyası huzura kavuşuyor varlığı ile insanın

müttaki
17.10.2006, 17:09
önce İnsan YOK der.... sonra Allah der... sonrada başka birşey yokmuş der

yok Allahdan başka ilah :)

nietzsche sadece Yok diyebilmiş... buda bir ilerlemedir...

berximin
17.10.2006, 17:25
aslında nietzschede yok diyerek ironik bir yaklaşım geliştirmiş tanrı ve inanç konusuna..yada ben öyle görmek istiyorum:sarkazm

Bakır
17.10.2006, 19:10
cennette,cehennemde bu dünyada!başka bir dünya yok...önemli olan şey,cenneti yeryüzüne indirmektir.ben,bu dünyada cehennemi yaşadıktan sonra öbür tarafta cennete gitmişim ne farkeder?tüm insanlar,bu dünyada ne yaptılarsa onun cezasını ya da ödülünü yine bu dünyada almalıdırlar.işte o zaman cennet yeryüzüne inmiş olacaktır!cenneti görmek içinde ölmeye gerek kalmaz.
sonuç olarak ahrete ve allaha inanmıyorum.

DonErro
17.10.2006, 19:48

Diğer dinlere olan saygı, bizi biz yapan en önemli etkenlerden biridir.. Gurur duyuyorum halkımız ile.:thumbup1:

Bir Alevi namaz kilsa asimile gibi seylerle suclarsiniz ama kilisede hiristiyan bir bezirgan toplumla beraber ayin yapana söz yok tabi.

caferi
17.10.2006, 20:21
ALLAH la aram mı nasıl?
yaptığım onca hataya rağmen işlediğim onca günaha rağmen yine de beni unutmuyor. nezaman yardım istesem derhal yardımıma koşuyor.
bütün hamd ve senalar O na mahsustur.Çok büyük,nüyüklüğünü
gücünü tamamını asla anlayamıyacağım bir varlık.
LA İLAHE İLLALLAH MUHAMMEDEN RESULULLAH ALİYYEN VELİYYULLAH
ALLAH U EKBER

halitseyfi
17.10.2006, 21:12
Allah,tanrı
insan oğlunu ençok uğraştıran kavram ve halen uğraştırıyor.

anket ak ve kara olarak verilmiş benim allah kavramımı yansıtmadığı için ankete katılmadım.

bance allah vardır.
allah bizlerle beraber ve tüm doğayı,evreni kapsayan bir güçtür.evrenin en ince ayrıntısından bile vardır.

bizlerin dışında evrene tepeden bakan evreni,tabiatı dışarıdan yöneten bir güç değildir.bunu anlamak için kendimize bakmamız ,çevremize bakmamız bence yeterlidir.

tabiatın ,evrenin dışında olan bir allah kavramı bana nedense çok ters geliyor.doğaya baktığımız zaman hayranlık uyandıran tüm görüntüler ve bizleri şaşkınlığa uğratan tüm sistemler allahın yarattığı değil bence ta kendisidir,allahın bizlere görünen yüzüdür.

müttaki
17.10.2006, 23:12
önce İnsan YOK der.... sonra Allah der... sonrada başka birşey yokmuş der

yok Allahdan başka ilah :)

nietzsche sadece Yok diyebilmiş... buda bir ilerlemedir...

bir arkadaş anlamamış tekrar anlatayım....

1- Kişi önce yargılarla zanlarla kişilik kazanır bu Kişiliğinin zannındaki Allaha inanır anlatılan anlamasada korkuyla veya şartlandıra şartlandıra inanmışsındır inamadığın halde sen bile o şarta inanmışsındır.....ama sonra o kişiliğinin ve o kişiliğinin zannında olan Allahın olmadığını anlar ve yok der....
2- sonra gerçeği aramaya başlar gerçeği aradkça Yok olanın kendi zannı olduğunu anlar ve Bir Allahın olduğuna inanır...
3- sonra da Bir bakar ki La ilahe illallah... yok ilah Allahdan başka........Allahdan başka ilah yokmiş ki ben kendimi var sanıyormuşum....

İman La ilahe İllallahdır.... ondan sonra nasipli ise Muhammeden ResülAllahda der..... inşaAllah

yani nietzsche Yok diyebilecek kadar ilerlemiş yok ilah demiş ama Allahdan başka diyebilmiş mi sanmıyorum okuduğum kadarıyla....

anlatabildikmi bilmiyoruz... inşallah anlatabilmişizdir..

Aydın.
17.10.2006, 23:21
birseyi sevmek icin illamki görmekmi lazım?o yaradanın sevgisini hisetmek varlığını kabulenmek kısa birsey söyliyim ben kendimi bildim bilelim allah benimledir icimdedir....

Aydın.
17.10.2006, 23:24
Bir Alevi namaz kilsa asimile gibi seylerle suclarsiniz ama kilisede hiristiyan bir bezirgan toplumla beraber ayin yapana söz yok tabi.

Benim merak ettiğinim birsey var sizin camide kıldıgınız namazda acaba bizim cem evinde yaptıgımız namaza ne olarak bakıyosunuz namazdan saymıyomusunuz.. yorumlarına bakıyorumda hepisinde namaz sözü geciyor...

ThassosIsland
17.10.2006, 23:34
ateist birisi ben Aleviyim diyemez.
Cunku Alevılıkte Allah ınancı vardır ve O'nun peygamberıne ve Aslanına sonsuz saygı.
Pir sultanlar, hacı bektaslar bınlerce turku yakmıslardır Allah adına. mesnevıler yazılmıstır..
Peygamber torunları ıcın tutulan yas orucları vardır Alevilikte..
Hz Ali nin sehadetıne yakılan binlerce türkü..
sen ateistsen ateistsindir.
Alevisen Alevi...

AleviGenç
18.10.2006, 17:28
Cunku Alevılıkte Allah ınancı vardır ve O'nun peygamberıne ve Aslanına sonsuz saygı.
Pir sultanlar, hacı bektaslar bınlerce turku yakmıslardır Allah adına. mesnevıler yazılmıstır..
Peygamber torunları ıcın tutulan yas orucları vardır Alevilikte..
Hz Ali nin sehadetıne yakılan binlerce türkü..
sen ateistsen ateistsindir.
Alevisen Alevi...

Sélâmun Âléykûm
Güzel yazmışsın kârdeş ellerine sağlık varol doğru.
Ateist "Âlévî" olmaz.
"Yâ Âllah Yâ Muhâmméd Yâ Âlî"

MeRaLiNa
18.10.2006, 17:40
herkes istedigine inansin diyelim :)

yusufçukgecegez
18.10.2006, 23:26
Bu şekilde yönlendirme amacınız nedir. Hem Alevi olup Ateist olanlar Alevi toplumunun %14 olyuşturuyor ama hiçbiri ben Alevi değilim demiyor. Aksine diğer inançlarda Ateist olanlar önce kendi mensup oldukları inanç sisteminden kaynaklı iken bu oran ASlevilikte hemen hemen sıfır noktasındadır. Ayrıca diğer inançlardan Ateist olanlarda Aleviliğe önyargılı değiller kaldı ki Alevilerde gerek diğer inançlara gerekse inanmayanlara önyargılı olmamıştır üstelik bugüne kadar İnanmauanlar değil bilakis inandığını söyleyenler içte ve dışta zarar vermiştir.

Bir de bu anlamda bakın ve sonra sanki Amerikayı yeniden keşfe çıkın isterseniz.aleviliğin kesinlikle kabul etmesi gereken bişey varki,oda burda belirtildiği gibi,allah inancı olmayan ama grurla alevi olduğunu söyleyen arkadaşlar var.birkaçtaneside benim samimi arkadaşım.onlara göre alevilik islamın ne özü,neiçinde ne dışında.onlara göre alevilik,ali öncesi bir inanışve hzali ,ve 12 imamlar simgesel.sünni baskılardan kurtulmak için bir kılıf.fakat zamanla bu gerçek,inançlaşmış ve aleviler eski adetlerini islama adapte edip,kendi islam anlayışlarını geliştirmişler ve islamın ,hz alinin ,12 imamların yolulunu yol kabul etmişler.bugün bir kısım alevi özüne dönmek isterken,çoğunluk islami yapıyı kabul edip savunmakta.ben bir sünni olarak bunları söyleyerek çok tepki alabilirim.fakat alevilik artık kendi özgeçmişiyle barışmalı ve kendini öyle kabul ettirmeye çalışmalı.alevilik kendini kuran islamının özü olarak kabul etmekle,sadece kendini tatmin ediyor.fakat bu çok inandırıcı olamıyor.çünkü alevi ibadetlerini islama oturtmak için,kuranın değiştirldiği,kuranda namazın,ramazan orucunun olmadığı gibi iddialara gidilmekte.oysa aklı selim her alevi farkedecektirki,kurarandaki islam sünni islama çok yakındır.aleviler müslüman olduklarını düşünüyorsa,tabi buna saygı duymak gerekir,bizim siz müslüman değilsiniz demek gibi bir hakkımız olamaz.bu konuda kesin yargı,karar verme yalnız allaha aittir.ama eleştirilerinde ardı arkası kesilmeyecektir sanırım.alevilikte namaz kılıp oruç tutanların asimile olmuş alevi olduğu görüşüne katılmıyorum.çünkü asimilasyon açısından bakarsak,aleviliği islamın içinde görmek bile asimilasyon etkisidir.alevilikiçinde ateistide olan,namaz kılanıda olan kompleks bir sistemdir bana göre.tarihsel süreç aleviliği bu konuma taşımıştır.alevilik,ateistini ve namaz kılanını reddetmediği ,aleviliğe dahil ettiği takdirde ,daha iyi,anlaşılacaktır.yazımdan dolayı kırılan arkadaşlardan özür dilerim.ama dışardan gözüken tablo bu.

ThassosIsland
19.10.2006, 00:04
"önemli ve ince bir nokta var. Bizleri öldürenlerde Allah adına öldürdü. Kendi inandığımız Hak'la onlarınki bir değil..." demiş bir arkadasım.

sonucta bızımde ınandıgımız bır Allah var degılmı. onlar Allah adına öldürmedı bızı basındakı sakkallılar yuzunden öldürdü.. Allah zaten koydugu kurallarda ılk olarak sunu der benım verdıgım canı sen anlamazsın.

sonuc olarak ne olursa olsun sızın dedıgınız gibi farklı bır Allah ınancıda olsa bızde "Bir Allah ınancı var degılmı" ateızımde ıse Allah ınancı yoktur. Ateist Alevı olamaz sunnıde olamayacagı gıbı. Alevilikte Allah ınancı vardır. ateizmde yoktur.

Adem YAVUZ
19.10.2006, 00:16
Merhaba,

Ben konunun içeriğine değil de, sorunun şekline takıldım. Soru insanların inancını rencide edecek tarzda geldi bana. Bu soruyu soran arkadaş inanmakla inanmamak arasında gidip gelen biri galiba. Yalnız bu soruyu soran arkadaş değil, çevremizde yeterli şekilde bilinçlenmemiş çok sayıda arkadaş var.

Neye inanırsak inanalım, bir başkasının inancını rencide edecek tarzda faliyetlerden lütfen kaçınalım. Malesef bizim toplum bu konuda yeterli olgunluğa erişememiş. Bunun çeşitli sebepleri var tabiki. Ama her halukarda hoş görüyü olgunluğu elden bırakmayıp tahammül sınırlarını zorlamayalım lütfen.

Soruya cevap; inanmasak burada olmazdık. İnanmasak Alevi olmazdık.

Bu arada anketi cevaplama gereği duymadım. Çünkü Aleviyim.

arslan
19.10.2006, 00:18
bu konun hassas bir konu oldugunu bildigim icin inanci olan arkadaslara

inanclarindan dolayi saygi duyuyorum.onlarin inanclarina karsi da yazmiyorum.

eger varsa cennet ve cehennem

-her koyun kendi bacagindan asilir derler.

alevilikle de uzlasmaz diyen arkadaslara da alevilik sevgi,hosgoru,insansa

bunu sevip buna inaniyorum.zaten anadolu alevi yasam bicimi gibi yasam mi

var bu dunya da?

meryem demir
19.10.2006, 00:30
Allahla aram nasl tam olarak kestirmiş değilim; ama birazdaha sanalda kalmaya devam edersem eşim le aramıza mor bir göz girecek gibi:)

KızılBant
19.10.2006, 16:24
Allah'a inanıp inanmamak birşey ifade etmiyor...

Önemli olan onurlu dürüst bir insan olmak. Bunu başaramıyorsanız eğer isterseniz en prestijli dine üye olun birşey farketmez.

sonerk
19.10.2006, 16:38

ateist alevi olmazsa bizim oradakiler ne oluyo bizim çevre alevidir ama allahla arası iyi değidir kimin arası iyiyse orasıda tartışılır...bizim alevi bildiğim insanlar meğerse alevi değilmiş peki bunlar ne o zaman müslüman olmasın:yamukgul: öyle şeymi olur ateist alevi olmazmış yok yaaaaaaa aleviliğin tapusu sizde anlaşılan ondan alevi olmaz bundan olur dediğinize göre sizde heralde....alevilik bi inançtır bu inançta isteyen tanrıya yer verir isteyen vermez..tanrısız dinmi olur diiyorsanız Budizm var...budistlerinde tanrısı yok.

aslında bu yine alevilik islamın içindemi dışındamı kısır döngüsü....aleviliği kimi dini boyutuyla yaşar,kimide kültür boyutuyla yaşar....illaki dini boyutuyla yaşayacaksın diye bişey yok.....

Naci
19.10.2006, 16:55
Başlık biraz tuhafıma geldi arkadaşlar. (Allah ile aranız nasıl? ) cevaplarda şu şekil gelir (iyi ara sıra çay içmeye geliyor) , bence ciddiyetsiz bir başlık. Daha ciddi bir başlık bulunamaz mı? Daha sonrada yorumlarımızı yazsak?

KızılBant
19.10.2006, 16:59
Başlık biraz tuhafıma geldi arkadaşlar. (Allah ile aranız nasıl? ) cevaplarda şu şekil gelir (iyi ara sıra çay içmeye geliyor) , bence ciddiyetsiz bir başlık. Daha ciddi bir başlık bulunamaz mı? Daha sonrada yorumlarımızı yazsak?

Allah dediğimiz varlığı kişileştirmek gibi bu. Örneğin güzel ama bende eklemeler yapayım...

Allah'la aran nasıl?

İyi ama şu dünyadaki savaşları insanlık suçlarını yoketmeye kudretsiz.

Allah'la aran nasıl?

Çok iyi bir erkeğe 4 kadın helal görmüş

gibi saçma cevaplar çıkartabiliyor :)

AleviGenç
19.10.2006, 17:16
Bencede arkadaşlar başlık düzeltilmeli nasıl yani "Âllâh (c.c)'yle aran nasıl?" diyte sorumu olur?

ThassosIsland
19.10.2006, 18:30
bildiğim insanlar meğerse alevi değilmiş

değilmiş demekki onların adı ateist. alevi anne babadan gelmeyen biri nasıl alevi kültürünü benımseyebılıyorsa alevi kulturunden gelen biri sonradan farklı kulturlerı benımseyebılıyor..
ateist: kisaca tanri tanimaz
sız sımdı bana Aleviligin tanrı tanımadıgınımı ima ediyorsunuz. buna cok gulerim. bir Alevi deyişi bile buna cevaptır.
sonradan çeşitli sıyası akımların etkısıyle baska fıkırlere yönelen kısılerın Aleviliği baska yerlere çekmesı benı alakadar etmıyor. sunnı biri ateist oldumu sunniligide oraya cekıyormu kardesım. rahat bırakın bizi ya ateistsenız ateistsinizdir ama sunu bılınkı artık alevi degılsınız. o kulturun bir parcasından gelmıs olabilirsiniz ama artık Allah ı ret ederek koptunuz.. neyse dalga gectıgınız yazıma bu kadar ciddi cevap yeterlı sanırım. ateist fikirleri Alevilige yamamayın. pekı o zaman sız Hz Ali yi de ret ediyorsunuz 12 ımamlarıda Hz Muhammedıde. eee Aleviligin özleri yapı tasları gitti. Muharrem orucu bosuna tutuluyormus o zaman hızır orucuda. semahda bosuna dönuyormusuz. Neden Ya Allah Ya Muhammed Ya Ali diyormusuzkı baksanıza bızde Allah inancı yokmus. Pir sultan Abdal bosuna dar ağacına gitti.
hizir pasa'nin içinde şah sozcugu gecmeyen bir siir okursan seni affederim demesi uzerine "acilin kapilar saha gidelim" şiirini bosa okudu zaten.
pekı sence Burda şah derken nereye gidiyordu Pir Sultan abdal?..

ya ben alıstım sizin gibilere Alevileri çeşitlere böldunuz. artık herkes ne tarafa gidiyorsa bizide oraya cekıyor..

alevi siyasetin bir kuvvet ve cekisme alani olmaya basladı , en az 7 tane egilim, "alevilik" uzerinde hak iddiasinda bulunur:

- iran siiliginin turkiye'deki sempatizanlari
- mistik-islami alevilik
- milliyetci-irkci kesim
- marksist/ateist cizgiden aleviligi kuran kesim
- milli gorus cizgisinin alevilik uzerine iddialari
- kurtulus teolojisi cizgisine yakin, islam-disi, ya da islam marjinlerinde kurulan alevilik
- kemalist-gelenekciler ve cumhuriyetci alevilik

alevilik nasil pratik edilmelidir, alevi kimdir neye inanir, dostu dusmani kimdir turu sorular uzerine, bu sekilde bir tekel kurma kavgasi surer gider, "alevilik, ahanda iste bu" diye sabitlenebilecek bir sey yoktur. sayenızde böle böle bin parca yaptınız. kızılbaslıklar takıp Allah ın aslanının zulfikarı ıle savasırız. ama yoktur ya Biz kim Allah a ınanmak kım. Aleviliği ateizmle bir görmek gözleri tarihe kapamıs olmak demek. cemevıne, Hz Ali ye, dedelerimize, ninelerimize, yetistirdigimiz binlerce Abdal a, Şah a, Pir e, 12 imam a, Şah ismaile, ..............(uzar gider), ihanet demek.

yusufçukgecegez
19.10.2006, 21:00
allah ile sevişiyoruz,yani karşılıklı olduğunu düşünüyorum.

Azrail
19.10.2006, 21:17
allah ile sevişiyoruz,yani karşılıklı olduğunu düşünüyorum.tövbee tövbe :S :S :S :)

sayın Yusufcukgecegezer;
daha uygun kelime bulabilirdiniz bence ,
ama yinede siz bilirsiniz

Aydın.
19.10.2006, 21:24
tövbee tövbe :S :S :S :)

sayın Yusufcukgecegezer;

:thumbup1: evet olgun sana katılıyorum

meymane_usari
19.10.2006, 21:30
bence gereksiz bir soru olmuş o yüzden oy kullanmadım.Eğer Allah a inanmıyor olsaydık Cem lerde Allah Allah diye bağırmazdık.

Bu arada lütfen yusufçukgecegezer arkadaşım yorum yazarken daha seçici olalım.

pirim ali
19.10.2006, 22:06
peki hiç beden yapınıza baktınız mı anatomi muhteşem bir şey bunu kim bu hale getirdi.topraktan geldik ve vucudumuzda toprakta bulunan tüm elementler var öyleyse allah'ın varlığı tartışılamaz bir yaratıcı var o da allah.

alevigencligi
19.10.2006, 22:15
Bu aralar aramiz biraz limoni gibi,ama yinede SUltan olan kullunu bagislar ins'ali, ask ile ...

yusufçukgecegez
19.10.2006, 23:16

sayın Yusufcukgecegezer;
allahla sevişmekte ne var sn olgun.

izmirksk
19.10.2006, 23:54
Allah=ben herşeye kadirim kulum
kul=Allah'ım sen herşeye kadirsin

soru=Allah ile aranız nasıl?
cevap=o yukarıdan ben aşağıdan sallıyoruz işte:)

Hüseyin69
20.10.2006, 01:08

:thumbup1: evet olgun sana katılıyorum

sevismek sadece cinsel cagrisim anlamini icermez
seviliyor seviyor yani karsilikli bir sevgi yusuf allah ile sevisiyormus yani yusuf allahi allahta yusufu seviyor ki iddia budur
yusufun allahi sevmesi dogaldir her inananin yaptigini yapiyor ama allahin yusufu sevmesi bana stop isaretini andiriyor

yusufçukgecegez
20.10.2006, 01:18
seviliyor seviyor yani karsilikli bir sevgi yusuf allah ile sevisiyormus yani yusuf allahi allahta yusufu seviyor ki iddia budur
yusufun allahi sevmesi dogaldir her inananin yaptigini yapiyor ama allahin yusufu sevmesi bana stop isaretini andiriyoraçıklama için teşekkürler.allah beni seviyormu?allah tüm kullarını sever.cehennemine atsa bile:devil2:

Aydın.
20.10.2006, 13:22
yusufun allahi sevmesi dogaldir her inananin yaptigini yapiyor ama allahin yusufu sevmesi bana stop isaretini andiriyor

Sevmesi normaldir ama yazıları tuhaf sevisiyoruz kelimesi yerine allah beni bende onu seviyorum diye yazabilirdi...

sonerk
20.10.2006, 18:51
sız sımdı bana Aleviligin tanrı tanımadıgınımı ima ediyorsunuz. buna cok gulerim.

ben aleviliğin değil..kendini alevi olarak gören geniş bi kitlenin tanrıyı tanımadığını söylüyorum...o tanıdığını söyleyenlerde sanırsın allahı dilinden düşürmez,sünnü sofular gibi gece gündüz allah diye dolanır... nerdeyse bunlar bi biz göremiyoruz....herkes aleviliği islamın ne kenarına ne köşesine tam ortasına koyuyor ama kendini alevi olarak gören kişilerin bırak islamla alkasını tanrıyı bile tanımıyor birileride çıkıp halaa bas bas bağırıyoki alevilik islamın özüdür özüde nerde o öz müslüman aleviler kendilerini belli etmiyorlar anlaşılan :) ya da görünmez adam olmuşlar biz göremiyoruz:p üç böyutlu gözlük alsak görebilirmiyiz aceeeeb hehehehehehe

CoMaNdAnTe
20.10.2006, 19:21
İnanç insanların yüreğine korkuda tutunabilecekleri bir dal gibi düştü.Önce ateşe taptılar kurbanlar adadılar su ateşi söndürdü.Sonra suya tapındılar bütün değerli maddiyatlarını suya adadılar güneş kuruttu dereleri güneşe taptılar gece oldu geceye yıldızlara yıldırıma aya hayvanlara yani sonu olan bütün somut öğeler zamanla inancın kaynağı oldu. Fakat hepsinin bir tamamlayıcı olduğunu farkettiler.Bütün ilahlar yenildikçe daha güçlüsüne kavuşma arzusu yer ve gök tanrılarını yarattı.Fakat her milletin her ırkın her insanın bir tanrısı vardı artık. Buda tanrılar savaşlarına neden oldu. İnsanlar öyle bir tanrı özlüyorlardıki yenilmez görünmez korkutucu bağışlayıcı ve yaratıcı. İnsan allahı yarattı. Çünkü varoluşun temelinde bir yaratıcının varlığı kesindi. Hiç bir şey yoktan var edilemezdi. Bu yüzden insanda allahı yarattı.....

Azrail
20.10.2006, 20:42
yusufun allahi sevmesi dogaldir her inananin yaptigini yapiyor ama allahin yusufu sevmesi bana stop isaretini andiriyorben espiri olarak tövbe tövbe dedim yanınada gülücük attım :mahsum

sevişme kelimesini yanlış buldum ve eleştirimi yaptım , hala da arkasındayım daha uygun kelimeler seçilebilir bu gibi konularda,
biride cıkar platonik ilişkimiz var bilmem ne der , sizce hoş şeyler mi bu ?

neyse siz bilirsiniz

yusufçukgecegez
20.10.2006, 23:17
ben espiri olarak tövbe tövbe dedim yanınada gülücük attım :mahsum

sevişme kelimesini yanlış buldum ve eleştirimi yaptım , hala da arkasındayım daha uygun kelimeler seçilebilir bu gibi konularda,
biride cıkar platonik ilişkimiz var bilmem ne der , sizce hoş şeyler mi bu ?

neyse siz bilirsinizsn olgun.itiraf ediyorum bu tepkiyi bekliyordum.eski türk filmlerinde takip ederseniz ,biribirimize aşıktık yerine,sevişiyorduk kelimesi kullanılır.
ben burda şeytanlık yaptım tabi.:biggrin:

yusufçukgecegez
20.10.2006, 23:21
İnanç insanların yüreğine korkuda tutunabilecekleri bir dal gibi düştü.Önce ateşe taptılar kurbanlar adadılar su ateşi söndürdü.Sonra suya tapındılar bütün değerli maddiyatlarını suya adadılar güneş kuruttu dereleri güneşe taptılar gece oldu geceye yıldızlara yıldırıma aya hayvanlara yani sonu olan bütün somut öğeler zamanla inancın kaynağı oldu. Fakat hepsinin bir tamamlayıcı olduğunu farkettiler.Bütün ilahlar yenildikçe daha güçlüsüne kavuşma arzusu yer ve gök tanrılarını yarattı.Fakat her milletin her ırkın her insanın bir tanrısı vardı artık. Buda tanrılar savaşlarına neden oldu. İnsanlar öyle bir tanrı özlüyorlardıki yenilmez görünmez korkutucu bağışlayıcı ve yaratıcı. İnsan allahı yarattı. Çünkü varoluşun temelinde bir yaratıcının varlığı kesindi. Hiç bir şey yoktan var edilemezdi. Bu yüzden insanda allahı yarattı.....buna halk arasında,beşer şaşar,kendi yapar kendi tapar deniyo galiba.:devil2:

Azrail
20.10.2006, 23:26
sn olgun.itiraf ediyorum bu tepkiyi bekliyordum.eski türk filmlerinde takip ederseniz ,biribirimize aşıktık yerine,sevişiyorduk kelimesi kullanılır.
ben burda şeytanlık yaptım tabi.hehe

aklıma Adile Naşit geldi vallaha,

biz Ferit'le sevişiyoruz diyordu :) ( ferit=elektrikçi=tarık akan )

seytanlık yaptın demek hehe :)

mesut80
20.10.2006, 23:57
ben inanıyorum
inanmayan arkadaşlara da şunu sora bilirmiyim siz ne inanıyorsunuz allahım affet bizi yada allahın dedigi olur derim ben ya bu inanmayan arkadaşlar ne diyorlar onu cook merak ediyorum

yusufçukgecegez
21.10.2006, 00:07
ben aleviliğin değil..kendini alevi olarak gören geniş bi kitlenin tanrıyı tanımadığını söylüyorum...o tanıdığını söyleyenlerde sanırsın allahı dilinden düşürmez,sünnü sofular gibi gece gündüz allah diye dolanır... nerdeyse bunlar bi biz göremiyoruz....herkes aleviliği islamın ne kenarına ne köşesine tam ortasına koyuyor ama kendini alevi olarak gören kişilerin bırak islamla alkasını tanrıyı bile tanımıyor birileride çıkıp halaa bas bas bağırıyoki alevilik islamın özüdür özüde nerde o öz müslüman aleviler kendilerini belli etmiyorlar anlaşılan :) ya da görünmez adam olmuşlar biz göremiyoruz:p üç böyutlu gözlük alsak görebilirmiyiz aceeeeb hehehehehehebence meselenin özü şu.alevilik tamamen islam öncesi bir inanç.ışık inancı.felsefi bir inanç.aleviliğin aydın yapısı burdan geliyor.bu inancın temelinde,felsefe var,filozoflar v ar.islamla birlikte ,baskılardan dolayı takiyye yapıldı.inanç bazı simgelerle,varlığını devam ettirdi.hz ali,sır,12 imamlar,hepsi birer simge ve yanıltmaydı baskıcı müslümanlara karşı.sır sadece çok özel kişilere açıklanıyordu,yani islamla alakalarının olmadığı sırrı.fakat zaman içinde simgeler singeselliğini kaybetti,gerçeğinin yerini aldı.böylece asıl aleviler olan şiilere muhalif anadolu alevileri oluştu.ahmet yesevinin uğraşlarıyla alevilik islamla iyice kaynaştı.ama özünüde kaybetmedi.bu yüzden bugün alevilik felsefi boyuttabir islam anlayışı sergiler.:devil2:

meryem demir
21.10.2006, 00:24
ben aleviliğin değil..kendini alevi olarak gören geniş bi kitlenin tanrıyı tanımadığını söylüyorum...o tanıdığını söyleyenlerde sanırsın allahı dilinden düşürmez,sünnü sofular gibi gece gündüz allah diye dolanır... nerdeyse bunlar bi biz göremiyoruz....herkes aleviliği islamın ne kenarına ne köşesine tam ortasına koyuyor ama kendini alevi olarak gören kişilerin bırak islamla alkasını tanrıyı bile tanımıyor birileride çıkıp halaa bas bas bağırıyoki alevilik islamın özüdür özüde nerde o öz müslüman aleviler kendilerini belli etmiyorlar anlaşılan :) ya da görünmez adam olmuşlar biz göremiyoruz:p üç böyutlu gözlük alsak görebilirmiyiz aceeeeb hehehehehehe

Merhaba,
büyük bir ihtimalle senin alevilerin büyük bir kesimi Allahı tanımadığını ima ettiğin kişiler, hep beraber zaman geçirdiğin, atesit olarak nitelendirdiğin, dünyayı kurtaracak edasında olan, gece içip sabah belkide gidecek işleri olmayan, işleri olmadığı içinde kehvelerde zaman geçiren, yada yeni kişliğini bulmaya çalışan ve bu kişiliği buluş karmaşası içinde ateist olmaya (nede olsa çevreinde kendi yaşıtlarından öğrendiği birşeydir) karar veren kişilerdir. Bende senin yaşındayken aynı senin gibi düşünürdüm. Etrafımdaki insanların çoğu Allaha inanmaz, heyecanla yarını beklerlerdiki, yarın insanlık için birşeyler yapacakllarmış gibi, ama o yarın hiçbir zaman gelmedi. Karanlığa gömüldü gitti. Ne yaparlardı biliyormusun içerlerdi, sonra çıkar naralar atarlardı yada duvarlara yazılar yazarlardı. sonra eve gidip uyurlardı. sabah olunca işi olan işine olmayan kahveye. Onlarda büyüdüler, tıpkı benim gibi. ve onlarda Allaha inanıyorlar, benim inandığım gibi (en azından büyük bir çoğunluğu)ı. Sıkıştıklarında ağızlarına aldıkları ilk cümle nedense hep Allahım ile başlıyordu.

Ben Allaha inanmazdım senin gibi. Ben Allaha inanıyorum ben olmak istediğim gibi. Birşeyleri sorgulamak için Allahtan değil; onun yarattığı kulundan yani kendinden yani benden yani bizlerden başla.

Aleviler yobaz olabilrmiki Allaha inandıkları için. İçinde hoşgörüyü, sevgiyi aynı anda barındıran, yakılan, tüketilen alevilier sizce herşeye rağmen ayakta durabiliyorlar, belkide ayakta durmalarının tek sebebi, uçurumun kenarındayken bile Yüreklerinden allah inancını, dudalarından Allahın adını eksik etmedikleri içindir.
iyi forumlar

Selina24
21.10.2006, 00:32
Ben Allah'a inanirim. Ne zaman bi sorunum olursa biliyorumki Allah'im yanimda.

gunes_87
21.10.2006, 04:01
bence allah vardır yaratıcıdır ilahtır...bu benim gözümde ama inanmayanlarda varsa saygı duyarım çünkü herkesin inancı kendinedir
...

ilkay123
21.10.2006, 07:15
Alevilik Islamiyetle beraber dogduguna göre,Islamiyetin ev sahipleri(ehlil-beyt) BIZ ALEVILER oldugumuza göre öyle bir soru sormak hatadir.Inanmayan kim olursda olsun zaten inanmadigi icin ataistir bu sunnide olabilir alevide olabilir,inanmayan birkisinin ALEVI likle bir bagliligi yoktur.SAYGILAR.

guneyyy
21.10.2006, 09:56
aleviliği bir mezhep olarak görürseniz tabiki ateist alevi olmak terstir celişkilidir.
yanlız aleviliği insani bir erdem yaşayış biçimi , insana ait insandan yana sevgiden yana felsefi bir düşünce biçimi olarak algılayan arkadaşlar için bence alevi ateist olur...

KİM kendini ne ile tanımlamak istiyorsa ona hayır demenizin hiç bir mantıklı acıklaması yoktur..herkes neyi nasıl algılıyorsa öyle yaşamalıdır

filiz18
21.10.2006, 10:38
Alevilik Islamiyetle beraber dogduguna göre,Islamiyetin ev sahipleri(ehlil-beyt) BIZ ALEVILER oldugumuza göre öyle bir soru sormak hatadir.Inanmayan kim olursda olsun zaten inanmadigi icin ataistir bu sunnide olabilir alevide olabilir,inanmayan birkisinin ALEVI likle bir bagliligi yoktur.SAYGILAR.

Dedelerimiz, aleviliğin kalu belaya kadar dayandığını söyler , yani adem halk edilmeden önce Hz.Muhammed-Hz.ALi- Hz.fatma -Hz.Hasan ve Hz.Hüseyin'in ( Ehl-i Beyt)var olduğunu söylerlerdi ; bu açıdan bakılacak olursa aleviliğin islamiyetle doğduğu ne kadar doğrudur ? Ya da Ehl-i Beyt islam olarak mı var edildi ? Son olarak ; Ehl-i Beyt'e inanan onların yolunda olduğunu söyleyen bir insan Ehli-beyt'in yaratıcısına neden inanmak istemez ? :innocent:

Dediğiniz gibi ateistliği alevilik-sünnilik veya başka bir inanışa göre değerlendirmek yanlış....

Mesut Gündüz
21.10.2006, 10:46
Eğer bir alevi sünnilerin inandığı tanrıya inanıyorsa zaten alevi değildir sünnileşmiştir.Ben ateistim aleviyim diyorsa çelişkidedir.tanrısız alevilik olmaz.Tanrının yokluğu kanıtlanmamıştır.Alevililerin tanrısı sünnilerin tanrısıyla aynı olamaz.Alevilikte tanrı insanın içsel enerjisi ile bütünleşmiştir. Tanrı vardır diyorum ama benim tanrım başka diyorum.Adıda ALİ diyorum.
Saygılar,

frtsutoprak
21.10.2006, 12:28
..ya canlar bırakın bunlara inanan da kendine inanmayanda!
istatistik mi tutacaksınız.

sahatay
21.10.2006, 12:42
bence allaha inanmayan kısacası inançsız insan boş bir insandır ne topluma nede kandisine saygısı olur yeterki insan inansın neye olursa olsun ama inançsız olmasın

Serkan_Devrim
21.10.2006, 17:28
bence allaha inanmayan kısacası inançsız insan boş bir insandır ne topluma nede kandisine saygısı olur yeterki insan inansın neye olursa olsun ama inançsız olmasıninanırlardan ne yobazlar ne katiller çıktı ve inanmayanlardan da ne aydınlar çıktı. inançla bir ilgisi yok boş olup olmamanın. hatta diyebilirim ki inananlar daha bir önyargılı olur ve bu sebeple boş insan kılığı inanırlarda daha sık görülür. :)

Şoreş
21.10.2006, 17:31
Eğer bir alevi sünnilerin inandığı tanrıya inanıyorsa zaten alevi değildir sünnileşmiştir.Ben ateistim aleviyim diyorsa çelişkidedir.tanrısız alevilik olmaz.Tanrının yokluğu kanıtlanmamıştır.Alevililerin tanrısı sünnilerin tanrısıyla aynı olamaz.Alevilikte tanrı insanın içsel enerjisi ile bütünleşmiştir. Tanrı vardır diyorum ama benim tanrım başka diyorum.Adıda ALİ diyorum.
Saygılar,

Helal olsun abicim.. En başından bunu anlatmaya çalışıyorum..

İnsanlar Tanrıya Alevi gibi bakmalı, eğer Sünni Tanrı anlayışını baz alıp, inanıp yada inanmamamıza karar veriyorsak o zaman birşey diyemiyorum.. Yanlış yapıyoruz demektir..:yamukgul:

Mesut Gündüz
21.10.2006, 17:48
Tanrıya inanmayanlar madde.enerji,insan,doğa atom ve molekül gibi bilimsel değerlerle sorgulama yapıyorlar fiziği kimyayı kullanıyorlar.ve sonunda bu karara varıyorlar.Ben bu sonuca varamadım çünkü büyük patlamadan öncesi(15 milyar yıl önce) hakkında bir kanıt bulunmuş değil ve nasada çalışanlar bile halen tanrıya inanmaktalar ayrıca insanın içsel enerjisinin kaynağıda çözülmüş değil.Bir takım doğmalarla, yaşamdan korktukları için insanlar dinlerin tesirinde kalmaktadırlar.Alevilik inancı hepsinin içinde en mükemmel inanç sistemi çünkü tanrıyı içsel enerjisinin içine katıyor harmanlıyor ve sonucuda mükemmel ihsani-kamil aşamasına ulaşmak.Bu mertebeye ulaşmak ne mükemmel olurdu.
Saygılar,

candaş
21.10.2006, 18:33
Caanlar alevi inancınla tanrı ya inanılır mı? evet o zamn tanrıya inanmayan alevi olamaz..herkesin kendi düşüncesiddir saygı duyulur aziz nesin de bir ataist ti ama ben bir çok alevi ozandan daha çok severim...

aziz nesin nin çatalcada vakfı var ve orayı her sene ziyaret ederim bir çok evsiz cocuk barındılıyor orada aziz nesin sayesinde...

Bakır
22.10.2006, 12:39
bence allaha inanmayan kısacası inançsız insan boş bir insandır ne topluma nede kandisine saygısı olur yeterki insan inansın neye olursa olsun ama inançsız olmasın

lafa bakarmısın ya...inançsız insan boş insanmış.uzaya ilk defa o inançsız boş dediğin insanlar çıktı!okuma yazma bilmeyen araplar çıkmadı!(insan okuma yazma bilmeden nasıl bir şeye inanıyorsa o da ilginçtir tartışılır.)

insan neye inanırsa inansınmış!bizi sivas'da ateistler yakmadı!o bişeylere inanlar,inançsız olmayan kişiler yaktı!

ozgurgunler
22.10.2006, 13:02
bence şu dünyada tarışılmaması gereken tek konu dindir. çünkü tartışmanın sonu yoktur. bırakın inanan inanasın, inanmayan inanmasın.

KomünistAlevi
22.10.2006, 13:04
lafa bakarmısın ya...inançsız insan boş insanmış.uzaya ilk defa o inançsız boş dediğin insanlar çıktı!okuma yazma bilmeyen araplar çıkmadı!(insan okuma yazma bilmeden nasıl bir şeye inanıyorsa o da ilginçtir tartışılır.)

insan neye inanırsa inansınmış!bizi sivas'da ateistler yakmadı!o bişeylere inanlar,inançsız olmayan kişiler yaktı!

Can yoldaşım, bu söylediklerinin altına imzamı atarım...Gerçekten çok doğru yazmışsın...

Önemli olan insanların inanıp inanmaması değil:
Önemli olan yaptığı ve uyguladığı işler ve icraatlardır ve yaşam tarzıdır...

Bence bu konuya ilişkin çok güzel bir örnek vermişsin:thumbup1: :thumbup1: ...O inançsız dedikleri devlet S.S.C.B Uzaya ilk insan gönderen devlettir ve bu olayın Dünyadaki önemini ve yerini herkeste kabul etmektedir...Ve bunu inançsız boş kafalı insanlar, bunu nasıl gerçekleştirip başardılar ben halen anlayamadım:p :p :p :p
İnançlı olan insanlar ise dediğin gibi Sivas'ta insan yakabiliyorsa inançsız olmuş yada inançlı olmuş birşey farketmez...

Şimdi sakın demeyin Sivas'ta bizi yakanlar yobazlardı diye:devil2: :devil2: :devil2: ..Sonuçta onlarda Allah'a inanıyorlar...

Sevgi ve saygılarımla Yoldaşım...

gercege_huu
22.10.2006, 13:23
bencede insanın ne kadar saklar ise saklasın içinde mutlaka allah inancı vardır ve korkusu bu konuyu sivas katliamına bağlamakta çok ince 1 zeka gerektirir bravo size yeni 1 tartışma çıkarttığınız için sizi tebrik ederim yapmayın arkadaşlar onların yaptıklarını hala tartışmanın 1 anlamı yoktur kendi yaramızı kanatıp duruyoruz kendi canımızı yakıyoruz bence bunu tartışmak yerine madımak otelinin müze olması konusunda nereye vardık diye araştırmalıyız neler oluyor neler olması gerektiğini sorgulamalıyız.Oradaki katledilen canlarımızı unutmadık ve unutmayacağızda ama her defasında bunu yüz üstüne çıkarmanın kendimizi yıprattığını düşünüyorum......

KomünistAlevi
22.10.2006, 13:51
bencede insanın ne kadar saklar ise saklasın içinde mutlaka allah inancı vardır ve korkusu bu konuyu sivas katliamına bağlamakta çok ince 1 zeka gerektirir bravo size yeni 1 tartışma çıkarttığınız için sizi tebrik ederim yapmayın arkadaşlar onların yaptıklarını hala tartışmanın 1 anlamı yoktur kendi yaramızı kanatıp duruyoruz kendi canımızı yakıyoruz bence bunu tartışmak yerine madımak otelinin müze olması konusunda nereye vardık diye araştırmalıyız neler oluyor neler olması gerektiğini sorgulamalıyız.Oradaki katledilen canlarımızı unutmadık ve unutmayacağızda ama her defasında bunu yüz üstüne çıkarmanın kendimizi yıprattığını düşünüyorum......

Selam...

Bence siz yeni bir tartışma çıkardınız...Sivas olaylarını örnek vermedeki amacımız çok açık ve net...Yukarıda bir üyemiz Allah'a inanmayan bir insanın boş insan olcağını ve onun bu evrene yararı olmayacağını söylemiş:no: :no: :no: ...Bizde buna karşılık insanların Allah'a inananlarıda var ama insan yakabiliyorlar demek istedik...Ve inanmayan insanlarda (S.S.C.B) uzaya ilk insanı çıkarabiliyor ve bu insanlar bomboş kafalı insanlar değil dedik...
Sonuç:
İnsanların inanıp inanmaması çok önemli değil, ne inananlar gördük ki insan yakabiliyorlar yada iftira atabiliyorlar yada bom boş bir insan olabiliyorlar dedik...İnsanları Allah'lı yada Allah'sız diye ayırmak çok doğru bir tez değildir demek istedik...Ama bence siz yanlış anladınız sayın gercege_huu abim...:confused1 :no:

Sevgi ve saygılarımla...

sonerk
22.10.2006, 13:52
[/COLOR]bence meselenin özü şu.alevilik tamamen islam öncesi bir inanç.ışık inancı.felsefi bir inanç.aleviliğin aydın yapısı burdan geliyor.bu inancın temelinde,felsefe var,filozoflar v ar.islamla birlikte ,baskılardan dolayı takiyye yapıldı.inanç bazı simgelerle,varlığını devam ettirdi.hz ali,sır,12 imamlar,hepsi birer simge ve yanıltmaydı baskıcı müslümanlara karşı.sır sadece çok özel kişilere açıklanıyordu,yani islamla alakalarının olmadığı sırrı.fakat zaman içinde simgeler singeselliğini kaybetti,gerçeğinin yerini aldı.böylece asıl aleviler olan şiilere muhalif anadolu alevileri oluştu.ahmet yesevinin uğraşlarıyla alevilik islamla iyice kaynaştı.ama özünüde kaybetmedi.bu yüzden bugün alevilik felsefi boyuttabir islam anlayışı sergiler.:devil2:

Helal olsun abi sana ne kadar güzel yazmışsın...bir sünnü olarak alevilerin bilmediği aleviği bi insan bu kadarmı öğrenebilir,öğrendiğinlede kalmayıp bu kadarmı güzel ifade eder kutluyorum seni i:36_1_39: imkanın olacak bu yazıyı çerçelevetim forumun ana dayfasına asacan :)

ez_u_te
22.10.2006, 14:19
evet arkadaşım inanan saymıyorumki ben o insanları benim içinde geçerli olan insan olmak inanıp inanmamak önemli değil seni yazdıklarından dolayı tebrik ediyorum herşeyi çok açık anlaşılır yazmışsın eline dilene sağlık komünistAlevi sevgilerimle tşk

Şoreş
22.10.2006, 14:35
evet arkadaşım inanan saymıyorumki ben o insanları benim içinde geçerli olan insan olmak inanıp inanmamak önemli değil seni yazdıklarından dolayı tebrik ediyorum herşeyi çok açık anlaşılır yazmışsın eline dilene sağlık komünistAlevi sevgilerimle tşk

Zamanının Emevi ve Abbasi İslam Anlayışı ile beslenmiş,

Kendi geçmişine düşman olmuş,

Peygamberin Torunlarına kısacası Ailesine kılıç Vuran,

1001 ay boyunca Camiilerinde Ehlibeyt'i lanetleyen,

bir Zihniyet, Sivasta karşımıza çıktı...

Bu Zihniyetki; Kadına düşman gibi bakar, ezer ve hor görür...

Karşılarındaki kişilerin gerçeklerini bilirler... Artık o kadar kötü bir hale gelmiş ki durum, onların Allah sevgisi, insan öldürmeyi emrediyor.. Onların Allah sevgisi şiddeti öneriyor.. Bunu biz değil, yaptıklarıyla kendileri sergiliyorlar...

Bir ayet var.. '' Allahtan geldik, tekrar ona döneceğiz ''

İşte ben Müslümanım diyipte, bunları görmeyen kişilerin, aklından, inançlarından şüphe ederim...

meryem demir
22.10.2006, 14:35
Merhaba,
büyük bir ihtimalle senin alevilerin büyük bir kesimi Allahı tanımadığını ima ettiğin kişiler, hep beraber zaman geçirdiğin, atesit olarak nitelendirdiğin, dünyayı kurtaracak edasında olan, gece içip sabah belkide gidecek işleri olmayan, işleri olmadığı içinde kehvelerde zaman geçiren, yada yeni kişliğini bulmaya çalışan ve bu kişiliği buluş karmaşası içinde ateist olmaya (nede olsa çevreinde kendi yaşıtlarından öğrendiği birşeydir) karar veren kişilerdir. Bende senin yaşındayken aynı senin gibi düşünürdüm. Etrafımdaki insanların çoğu Allaha inanmaz, he