Orijinalini görmek için tıklayınız : tunceli alevileri şaman mı?
Arkadaşlar ben şunu merak ediyorum tuncelinin kimi yerlerinde defin sırasında mezara ölenin eşyaları da konuyormuş Söylenene göre bu şamanlıktan gelen bir gelenekmiş. Bu şaman türklere has bir gelenekmiş. buradan yola çıkarak tunceliler türktür deniliyor. Böyle birşey var mı?
Lazoşa_62 15.10.2006, 21:30 Tunceli Medeniyetler beşiğidir.Tunceli o kadar zor bir ortamda varolma direnişi göstermiştirki osmalı öncesi bir çok devletleri işgaline ugramiş ve farklı kültürlerle kendini yogurmuş.Biraz araştırma yaptım dersim bölgesi Göktürk boyundan geldiği.Diger tarafta abasilerin Hz.Aliye destek vermesi dersimin ve anadolu alevilğin abbasiler döneminde yayildiği.Kıcası her kültür kendisinde bir şeyler bulu Dersimde
Arkadaşlar ben şunu merak ediyorum tuncelinin kimi yerlerinde defin sırasında mezara ölenin eşyaları da konuyormuş Söylenene göre bu şamanlıktan gelen bir gelenekmiş.
miş li geçmiş zaman kullanıyorsun dostum sanırım alacağın cevaplarda varmış- yokmuş , olabilir-olmayabilir şeklinde olacak...
ilk önce açıklığa kavuşturulması gereken şu; şamanizm ve şamanizm harici diğer inançlarda kesin olarak boyle bir gelenek varmı ? ancak bu şekilde sağlıklı yanıtlara ulaşılabilir...
Tuncelilileri Türk gösterme çabası uzun yıllardır var. Alevilik nedeniyle Türkmenliğe bağlamaya çalıştılar ilk olarak. Alevilikte Şaman ve Zerdüşt etkileri yoğundur. Türkmen Alevilerde daha çok Şaman ve Dersim bölgesinde ise Zerdüşt izleri vardır. Ancak Dersimde Şaman geleneklerinin hiç olmadığı anlamına gelmez. Ayrıca bazı Zerdüşt gelenekleride Türkmenleri kısmen etkilemiştir. Aleviliğin köklerine bakınca pek çok dinden inancdan kendisine birşeyler alıp harmanlamış ve en son da İslam'dan etkilenerek bu günkü şekline gelmiştir.
Dersim'de Ateşe, Ocağa saygı büyükdür. "Duman beni tutmasın" , "Ocağın sönsün" gbi sözler aslında bu açıdan fikir verebilir.
Ayrıca Dersimli atalarımız yakın bir zamana kadar köylerde sabah güneşe dönüp dua ederlerdi ve akşam güneş batarken aynı şekilde saygıyla dua ederlerdi. Perşembe günleri çerağ yakıp atalara dua edilir bunu babaannem halen uyguluyor oldukça etkileyici. Mezar ziyaretlerinde mum yakma geleneği İslamda yoktur ancak her Dersim'li atalarının mezarına giderken mum yakar ve mezara saygı gösterir.
Ayrıca Newroz geleneği gine Zerdüşt kökenli bir inancdır, daha sonra buna tarihsel ve siyasal simge yükleyenlerde oldu ancak genel olarak kökeni zerdüştüğe dayanır ve bu geleneğe her millet farklı anlamlar yükler mesela Türkler demir döver, Kürtlerde Kawa'nın isyanına işaret eder. Etkilenme mevcut.
Tuncelide Suya, Dağa, Taşa yani kısacası Doğaya saygıda var bu panteist bir inancın göstergesidir. Pagan inancda diyenler oluyor.
Şaman, Zerdüşt, Pagan, Batıni tüm inancların harmanıdır Dersim. Ayrıca inanclar tek başına ırkları referans gösteremez. Türk kimliği ve Türk tarihinin araştırılması Cumhuriyet döneminden sonra önem kazandı çünkü yeni kurulan devlet ulusal bir yapıya dayandırıldı bunun içinde Orta Asya üzerine çalışmalar yapıldı. Bu dönemde "Güneş dil teorisi" adı altında bir teori ürettiler ve bu teorinin içeriği tüm dillerin Türkçeden türediğini kanıtlamaya yönelikdi, Orta Asya kökenini tam olarak kesinleştiremeyince bu sefer Sümerler, Etiler, gibi eski Anadolu uygarlıklarına "Türkler" denildi.
Yani işin özü ulus devlet kurmak için ve halkı buna bağlamak için verilen çabalar.
Can Merhaba.. :)
Dersimde, daha doğrusu Kuzey Batı Dersimden (Koçgiriden) başlayan ve Tuncelinin sonuna kadar giden Dersim Coğrafyasında tabikide Türkmen Aşiretleri vardır ve Şaman gelenekleri olabilir ama bu coğrafyada Zerdüşt ve Ezidi Öğeler ağırlıktadır... Mesela Güneşe doğru dua etme Ezidiliktendir :)
miş li geçmiş zaman kullanıyorsun dostum sanırım alacağın cevaplarda varmış- yokmuş , olabilir-olmayabilir şeklinde olacak...
ilk önce açıklığa kavuşturulması gereken şu; şamanizm ve şamanizm harici diğer inançlarda kesin olarak boyle bir gelenek varmı ? ancak bu şekilde sağlıklı yanıtlara ulaşılabilir...
Konuşama tarzını beğenmedim. Bu bir.mışlı mişli olması doğaldı zaten bunu soruyorum
KızılKilise açıklamaların için teşekker ederim. Bu yaştan sonra ne olduğumuz önemli değil zaten. Bizim sorunumuz geçmişimi unutturmaya çalışıyorlar okadar.
KızılKilise açıklamaların için teşekker ederim. Bu yaştan sonra ne olduğumuz önemli değil zaten. Bizim sorunumuz geçmişimi unutturmaya çalışıyorlar okadar.
Evet mevcut kimliğimizi inancımızı korumak önemli. Ayrıca faydalı olabileceğini düşündüğüm bir link vermek istiyorum, Başka bir din(inanc) seçmek isteseniz hangisini seçerdiniz?
http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=18687
Sonuçları oldukça etkileyici ve güzeldi. Şaman ve Zerdüşt seçeneği başabaş oy oranlarına sahip ayrıca Budizm gibi iyiliği ve ahlaklı insanı öğütleyen inanclarda seçildi. Aleviliğin içindeki hoşgörüyü göstermesi açısından önemli ancak en önemlisi Şaman veya Zerdüşt eski geleneklerin farkında olunması. Bu dinlerin taraftarı pek kalmamasına rağmen seçilmesi Alevilik üzerindeki etkilerini gösteriyor. Hristiyanlık gibi güçlü olanaklara sahip bir din oldukça düşük oranda kaldı.
Konuşma tarzım ı niye beğenmedin anlam veremiyorum seni ne yargıladım ne sorguladım herneyse polemik konusu olacak birşey değil bu ...
saygılar.
kim neden yaptı bilmiyorum ama egelilerin alevili konusunda banlandım
bu forumun bana birşeyler katacağını inanan bir alevi olarak katılmıştım. Yazılanları ya okumuyoruz ya okuduğumuzu anlamıyoruz yada muhabbet olsun diye herkes açıklama istiyor nebiçim iş anlamdım.
Kardeşim egedeki alevilerinin bir kısmı insan bile değildir. Vehabi-yezid tayfası bile onlardan daha iyidir.kimse inat etmesin 28 yıldır oradayım. Ticaret inşatçılık, komisyonculuk vs. birçok işyaptım gitmediğim yer kalmadı
kim neden yaptı bilmiyorum ama egelilerin alevili konusunda banlandım
bu forumun bana birşeyler katacağını inanan bir alevi olarak katılmıştım. Yazılanları ya okumuyoruz ya okuduğumuzu anlamıyoruz yada muhabbet olsun diye herkese aynı açıklmayı yapıyorum bu nebiçim iş anlamdım.
Kardeşim egedeki alevielrin bir kısmı insan bile değildir. Veahbi-yezid tayfası bile onlardan daha iyidir.
Bu sözlerle tabiki banlanırsınız. Egedeki Aleviler insan değildir demek başlı başına bir insaniyet dışı davranış. Kusura bakmayın ama bu söze bu denir. Bizim amacımız tüm insanların iyisini hasını seçmek insanları hor görmemek. Bu önyargıyı bir Alevi yaparsa merak etmeyin o zaman başkalarının bize söylediği "mum söndü yapıyor bunlar!" sözüne de söyleyecek lafımız kalmaz. Aynısını bizde yapıyorsak hemde kendi insanımıza oturup düşünmek lazım...Daha dikkatli olun.
yusufçukgecegez 16.10.2006, 00:36 bizim köyde bir tekke derdik bir yer vardı.mezarımsı bir yer ,başucunda garip bir ağaç.insanlar bu ağaca ipler çaputlar ve kurdelalar bağlardı dilek dilerlerdi.bu durumda biz şaman mıydık sorusu aklıma gelmedi değil.
yusufçukgecegez 16.10.2006, 00:52 kim neden yaptı bilmiyorum ama egelilerin alevili konusunda banlandım
bu forumun bana birşeyler katacağını inanan bir alevi olarak katılmıştım. Yazılanları ya okumuyoruz ya okuduğumuzu anlamıyoruz yada muhabbet olsun diye herkes açıklama istiyor nebiçim iş anlamdım.
Kardeşim egedeki alevilerinin bir kısmı insan bile değildir. Vehabi-yezid tayfası bile onlardan daha iyidir.kimse inat etmesin 28 yıldır oradayım. Ticaret inşatçılık, komisyonculuk vs. birçok işyaptım gitmediğim yer kalmadıneden böyle söylüyorsunbilmiyorum ama,benim bir akrabam tekstil firmasında çalışıyordu.üç ortağı olan firmada patronlar aleviymiş.kendilerine çalışan tüm firmalarıbüyük zarara uğratmışlar.bu firmalara işi veren aracıda akrabam,insanların hakkı yendiği için firmadan ayrıldığını söylüyor.bu arada alevilerede pekbir kızmış tabi.bu akrabamın iddiası.pek tabiki aynı hakyemeleri yapan yüzlerce sahibi sünni olan firmada var.alevilerden daha ahlaklı olmasını beklersek,ticaret hususunda sınıftamı kalıyorlar acaba.tabi mutlaka her zümreden yanlışlar içinde olanlar olacaktır.bunu genele yaymamak lazım.
"Uzman" adlı arkadaşımız bu keskin yorumlarından birşeyler çıkartır umarım...
Konu Tunceli kimliği ve Şamanizm
tekrar konumuza dönersek daha iyi olur. iyi forumlar.
Lazoşa_62 16.10.2006, 12:49 Arkadaşlar Bir dersimli(Tuncelili) Olarak ben türküm veya kürtüm veya ermeniyem desem beni değiştirebilirmisiniz hayır bu gibi kısır tartışmalara gerek yok, Kızılkilise li arkadaşım tunceli tarihini den açıklama yapmış doğruluğu var.peki kendiside biliyor Tunceli pülümür,nazımiye mazgirt ve pertek bölgelerinde nüfusun %30 üzeri olan ermeni kardeşlerimiz daha yakın bir zamanda yani tarihinide söyliyem 1942 yıllarında mahkemeye başvurup ermeni kimliğini atıp türkiye cumhuriyeti kimliğine girmişlerdir
Arşiv araştırmalarına göra Nazımiye nin Büyükyurt,Han köy,Eğribelen,Dereova,Dokuzkaya ve tarfının %100 insanı ermeni Sarıyayla ve yaylacık nüfusunun %90 nı türk asıllı olduğu bir gerçektir.
Bu yazdıklarımda adı geçen isim ve vatandaş aynı zamanda dersim aleviliğinde taviz vermiyen insanlar.
Bazı arkadaşlarım nedense tunceli veya dersimin toplumsal yapısına kafayı takmış.Bence alevi alvidir.Alevi aydın,demokrat,hak ve özgürlüğüne düşkün insandır.Mehzep,inanç,ırk,renk kavramı yapmadan insan değerine önem verir.Böyle olmayız saygılarımla...
mezara eşya koymak sadece türklere has değildir. eski medeniyetlerin hemen hemen hepsinde bu gelenek vardır.
Mezara Eşya Koymak, Mezopotamya Coğrafyasının geleneklerindendir.. Ben hatırlıyorum Rahmetli büyük dedemi iç çamaşırları ile gömeceklerdi sonradan çıkarılmıştı.. Sanırım eski gelenek olsa gerek...
Arkadaşlar Bir dersimli(Tuncelili) Olarak ben türküm veya kürtüm veya ermeniyem desem beni değiştirebilirmisiniz hayır bu gibi kısır tartışmalara gerek yok, Kızılkilise li arkadaşım tunceli tarihini den açıklama yapmış doğruluğu var.peki kendiside biliyor Tunceli pülümür,nazımiye mazgirt ve pertek bölgelerinde nüfusun %30 üzeri olan ermeni kardeşlerimiz daha yakın bir zamanda yani tarihinide söyliyem 1942 yıllarında mahkemeye başvurup ermeni kimliğini atıp türkiye cumhuriyeti kimliğine girmişlerdir
Arşiv araştırmalarına göra Nazımiye nin Büyükyurt,Han köy,Eğribelen,Dereova,Dokuzkaya ve tarfının %100 insanı ermeni Sarıyayla ve yaylacık nüfusunun %90 nı türk asıllı olduğu bir gerçektir.
Bu yazdıklarımda adı geçen isim ve vatandaş aynı zamanda dersim aleviliğinde taviz vermiyen insanlar.
Bazı arkadaşlarım nedense tunceli veya dersimin toplumsal yapısına kafayı takmış.Bence alevi alvidir.Alevi aydın,demokrat,hak ve özgürlüğüne düşkün insandır.Mehzep,inanç,ırk,renk kavramı yapmadan insan değerine önem verir.Böyle olmayız saygılarımla...
Meraba sevgili Şahan62, Evet verdiğin oranlarda doğrusun. Büyükyurt(hakis) Tunceli merkez cumhuriyet mahallesi(ğazik) vs ve söylediğin yerlerde Ermeni ağırlığı fazla ama o insanlar Aleviliği olması gerekenden fazlaca savunuyorlar. Ayrıca Sarısaltukların yaşadığı bölgeler vs Türkmen aşiret mensuplarıda En fazla Dersimcilik Alevilicilik yapan insanlardır.
Esasında geçmişde kimin ne olduğu değil günümüzde ne olduğumuz önemli ve bunu koruyabilmek önemli teşekkürler bu verdiğin köy isimleri için :)
Benim kuzen Hakisli Abican ve Bembeyaz bir çocuk :) Karsanlıların Ermeni olduğu söylentisi gerçekten doğru olabilir.. Annemin dediği gibi '' Muhakkak bir karışım olmuş''..
helige_62 17.10.2006, 11:16 Arkadaşlar Bir dersimli(Tuncelili) Olarak ben türküm veya kürtüm veya ermeniyem desem beni değiştirebilirmisiniz hayır bu gibi kısır tartışmalara gerek yok, Kızılkilise li arkadaşım tunceli tarihini den açıklama yapmış doğruluğu var.peki kendiside biliyor Tunceli pülümür,nazımiye mazgirt ve pertek bölgelerinde nüfusun %30 üzeri olan ermeni kardeşlerimiz daha yakın bir zamanda yani tarihinide söyliyem 1942 yıllarında mahkemeye başvurup ermeni kimliğini atıp türkiye cumhuriyeti kimliğine girmişlerdir
abi bilgilerin için sağol dersim daha çok irdelenmeli bana göre...daha çok zenginliklere ulaşılacaktır...
Arkadaşlar ben şunu merak ediyorum tuncelinin kimi yerlerinde defin sırasında mezara ölenin eşyaları da konuyormuş Söylenene göre bu şamanlıktan gelen bir gelenekmiş. Bu şaman türklere has bir gelenekmiş. buradan yola çıkarak tunceliler türktür deniliyor. Böyle birşey var mı?
tuncelililer türk olurmu hiç %100 ü ingiliz :komik :p yakında tuncelililer dünyalı mı diye sorarlarsa şaşırmam:lol:
Devrimci Marksist 21.10.2006, 15:31 tabii canım tunceliler şaman hatta çoğu şu an altaylarda yaşıyor. Bizdekiler Türkiye'ye çalışmaya gelmiş. hepsi de buraya gelmeden önce estetik ameliyat olup kendilerini Kürtlere zazalara benzetmiş. Bir de dil kusuna gitmişler orada:zazaca
Bırakalım bu saçmalıkları
ama illa saçmalık istiyorsanız, işte:
Bütün türkler aslında zazadır ve bütün diller zazacadan türemiştir. dünyadaki en üstün ırk zaza ırkıdır. Türkler dünyaya dersim'den(pardon tunceli demek istemiştim) yayılmıştır.
tabii canım tunceliler şaman hatta çoğu şu an altaylarda yaşıyor. Bizdekiler Türkiye'ye çalışmaya gelmiş. hepsi de buraya gelmeden önce estetik ameliyat olup kendilerini Kürtlere zazalara benzetmiş. Bir de dil kusuna gitmişler orada:zazaca
Bütün türkler aslında zazadır ve bütün diller zazacadan türemiştir. dünyadaki en üstün ırk zaza ırkıdır. Türkler dünyaya dersim'den(pardon tunceli demek istemiştim) yayılmıştır.
süpersin :clown:
:punk:
güzel saçmaladın:komik
tabii canım tunceliler şaman hatta çoğu şu an altaylarda yaşıyor. Bizdekiler Türkiye'ye çalışmaya gelmiş. hepsi de buraya gelmeden önce estetik ameliyat olup kendilerini Kürtlere zazalara benzetmiş. Bir de dil kusuna gitmişler orada:zazaca
:yamukgul:
Benim bi arkadaş vardı..O geldi aklıma..Ama o şaka değil, ciddi ciddi Zaza/Kürtlerin Türk olduğunu, zamanla Asimile olduklarını söylüyordu...Kendince saçmalıyordu..
Ha birde Güneş dil vardı hatırlayan var mı:p
arkadaşlar neden herkes dersim halkının tamamını bir milliyete uydurmaya çalışıyor anlamıyorum?birincisi dersimde ermenilerde yaşıyordu ve ölen birisini değerli eşyalarıyla ve ziynet eşyalarıyla gömmek aynı zamanda bir ermeni geleneği idi.ikincisi dersim,dağlık bir coğrafyadan ibaret olduğu için elbette asırlar önce dersime yerleşen türkmen-aleviler olmuştur.ancak dersim halkının büyük çoğunluğu kirmançki yani zazadır.mazgirtin yarısı ve pertekteki alevilerin geneli kurmancidir.ancak bir kaç asırdır bölgede yaşayan sayıca daha azda olsa türkmen-aleviler vardır.bu kesim dersim halkıyla kaynaşmış durumdadır.dersimde yaşayan türkmen-aleviler tokat,sivas,çorum gibi yerlerde yaşayan türkmen-alevilerle aynı kültürel özelliğe sahiptir.bir dersimli arkadaş dersimde yaşayan aşiretlerin etnik kimliği hakkında bir açıklama yapsa,bildiği aşiretleri ve etnik kimliklerini yazsa fena olmaz.çünkü bu ülkede türk,kürt,zaza,arap herkesin belli başlı sorunları varken,tutupta insanların etnik kökenleriyle ilgili yazmamıza gerek kalmaz.arkadaşlar bu coğrafyada yaşayan insanlarımız bu gün çok daha farklı sorunlar yaşıyor.birinci olarak ekonomik,sosyal,ulusal, sorunlar yaşıyor.belkide onları tartışmak gerek.sonuçta çokta önemli değil,yakılıp yıkılan bir coğrafyada yaşayan insanların etnik kökeni.birazda bunu tartışalım yok edilmeye çalışılan bir coğrafyayı tartışalım.asker postallarıyla çiçeklerinin ezilmeye çalışıldığı bir coğrafyayı,çiçek kokularını barut kokularının yok etmeye çalıştığı bir coğrafyayı,baraj yapmak adına sular altına gömülmek istenen bir coğrafyayı,kısacası şair hasan hüseyinin deyimiyle allahın bol,yoksulluğun kol gezdiği bir coğrafyayı tartışalım.faşizmin yok etmeye çalıştığı bir coğrafyayı.şimdi soruyorumk herkese,insan olan olan herkese türk olan değil,zaza olan değil,kürt olan değil,alevi ya da sünni olan değil insan olan herkese soruyorum;dersimde yaşanan sorunlarla ilgili ne yapabiliriz?bu sorunları yaşayanların etnik kökeni çokmu önemli sizce arkadaşlar?
dersimler samanmidir? dersimler turkmen midir? dersimler turk mudur? dersimliler kurt mudur? bunu aramanin mantigi yok. bolge yuzyillar boyu farkli medeniyetlerin egemenline girmis her toplumandan etkilenmistir. sadece bir tek kanit dersimleleri birsey yapmaz. her medeniyetin izlerini bulabilirsiniz bu topraklarda.
Devrimci Marksist 24.10.2006, 12:24 yaşa garcia
seyyah1982 28.10.2006, 13:18 arkadaşlar türk kavimleri şamanizm sonrası islamı kabul ettiklerinde 1000 lerce yıllık kültür hemen yok olmadı şu an islamla sentezlenmiş biçimde içimizde yaşıyor örnegin agaçlara rengarenk çapıtlar baglamak bir totem dir yani şamanizm adetidir müslümanlıkta yoktur...türklerle binlerce yıl beraber yaşayan diger kavimlerde etkilenmiş olabilir
afsarbaba 29.10.2006, 23:09 canlar tuncellinin enazından aşağıda yazan yöreleri afşardır(avşar) afşarlar öz türklerdir.(ayrıca türkler islamiyetten önce şamandı diye biliyorum.)
İLİ İLÇESİ KÖYÜ OBASI
TUNCELİ
TUNCELİ OVACIK İLÇE MERKEZİ + MAKSUTUŞAĞI
TUNCELİ OVACIK ARSLANDOĞMUŞ MAKSUTUŞAĞI
TUNCELİ OVACIK BÜYÜKKÖY MAKSUTUŞAĞI
TUNCELİ OVACIK KARAYONCA MAKSUTUŞAĞI
TUNCELİ OVACIK YEŞİLYAZI MAKSUTUŞAĞI
TUNCELİ OVACIK ZİYARET MAKSUTUŞAĞI
TUNCELİ PERTEK KÜÇÜKGÜNBOĞAZI KAYSERİ’DEN GELME
TUNCELİ PÜLÜMÜR BARDAKÇI BALABANLI
TUNCELİ PÜLÜMÜR DAĞYOLU BALABANLI
TUNCELİ PÜLÜMÜR DEREKÖY BALABANLI
TUNCELİ PÜLÜMÜR ELMALI BALABANLI
TUNCELİ PÜLÜMÜR KIRKMEŞE BALABANLI
TUNCELİ PÜLÜMÜR KÖZLÜCE BALABANLI
TUNCELİ PÜLÜMÜR ÜNVEREN BALABANLI
TUNCELİ PÜLÜMÜR YENİKÖY BALABANLI
canlar tuncellinin enazından aşağıda yazan yöreleri afşardır(avşar) afşarlar öz türklerdir.(ayrıca türkler islamiyetten önce şamandı diye biliyorum.)
İLİ İLÇESİ KÖYÜ OBASI
TUNCELİ
TUNCELİ OVACIK İLÇE MERKEZİ + MAKSUTUŞAĞI
TUNCELİ OVACIK ARSLANDOĞMUŞ MAKSUTUŞAĞI
TUNCELİ OVACIK BÜYÜKKÖY MAKSUTUŞAĞI
TUNCELİ OVACIK KARAYONCA MAKSUTUŞAĞI
TUNCELİ OVACIK YEŞİLYAZI MAKSUTUŞAĞI
TUNCELİ OVACIK ZİYARET MAKSUTUŞAĞI
TUNCELİ PERTEK KÜÇÜKGÜNBOĞAZI KAYSERİ’DEN GELME
Nuri Dersimi kitabında Balabanizlerin yaşadığı bölgenin eski adının Milattan önce 4.yüzyılda Balabatin olarak geçtiğini söyler. Bu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Türklerin 1071 den sonra geldiği göz önüne alınırsa oldukça ilginç değilmi?
MeRaLiNa 30.10.2006, 01:14 yine ayni soru..... ne önemi var anlamiyorum, diyelimki öyle bundan sonra hic bir dersimlinin ben türküm diyecegine ihtimal bile vermiyorum:))))
herkes kendini nasil hissediyorsa öyledir, bu tür seyler art niyetle yazilan yazilar, herkes Aleviler Alevilik hakkinda atip tutuyor, Aleviligi Alevilerden cok Alevi olmayanlar arastiriyor sanki.. mesela Aleviler yavuz döneminden sonra canlarini kurtarmak icin Kürtce ögrenip Kürt olduklarini söylemisler... bu fasistlerin, Türkcülerin versionu.....
ben burda japonum diye tepinsem kim bana bir sey diyebilir:) o zaman oldugumdan daha mi degerli yoksa dahami asagi olacam...
Garcia eline saglik güzel yazmissin.....
Ben orta yolu bulayım size : Dersimliler pagandır :)
Ben orta yolu bulayım size : Dersimliler pagandır :)
Zerdüştiyiz biz :p
Zerdüşt tapınağı kalıntısı var mı Dersim'de?
Zerdüşt tapınağı kalıntısı var mı Dersim'de?
Zerdüştlerin uygulamasını yapıyoruz. Bak nenelerimiz her perşembe çerağ yakar atalarına dua eder. arınır. Ayrıca eskiden köylerde her sabah güneş doğarken güneşe döner dua ederlerdi akşamda gün batımında güneşe dönüp dua etmek vardı.
Tapınaklar yok edildi. Mesela 1915 e kadar Ermeni kiliseleri vardı ama hepsi yıkıldı bu tarhiden sonra şimdi 2-3 taş parçası kalmış. En yakındaki eser bile yağmalanmışken Zerdüşt tapınağından bahsetmek doğru olmaz çünkü Bizanslar Osmanlılar Araplar hep dersimi düşman gördüler. Zerdüştilik ise Alevilikden sonra zaten tapınaklarda yaşatılamazdı.
Zerdüştilik aşağı yukarı 600 yıl belki daha fazlası önceye dayanan bir olay yani halis zerdüştilik dönemi. Pagan izleri yadsınamaz elbet ama zerdüşti izlerini çok yakın tarihe kadar görmek mümkündü.
MeRaLiNa 30.10.2006, 01:38 Ben orta yolu bulayım size : Dersimliler pagandır :)
saten ayni sorular etrafinda dönüyoruz yeni bir iddaa atip birde bununla ugrastirma :))
dikkatimi ceken biz Alevilerin nerdeyse hep ayni konulari tartismamiz, en cok ilgi gören topicler bu ve bir kac tane daha baska konularla ilgili olanlari, mesela Sünniler bize söyle demis böyle demis gibi... bende o konulara yaziyorum malesef, insan dayanamiyor, icini döküyor burda... ama yanlis buluyorum... kisir döngü oluyor hep ayni seyler... biz daha cok Aleviligi konusmaliyiz, gelecegiyle ilgili mesela, herkesin bizim hakkimizda söyledigini yada bunun gibi dayatmaya yönelik insanlarin irk kimliklerini sorgulamayi degil... kendi icimizde kasilikli kalb kirmalara, ön yargilarin olusmasina kadar gidiyor... umarim ben dahil diger üyeler bir gün bu huyumuzdan vazgeceriz:innocent:
Bu tür polemiklerin Dersim üzerine hep yapiliyor olmasi neyin göstergesi acaba?
Dersimliler Saman mi?
Dersimliler Alevimi degil mi?
Dersimliler su icerler mi?
Dersimliler uyurlar mi?
Dersimliler tavsan eti yer mi?
vb...
Ezici bir cogunlugu Alevi olan bir yörenin böylesi polemiklerle yipratilmaya calisilmasi kimin,kimlerin isine yariyor?
Bu konunun düsünülmesini istiyorum insanlarimizdan...
afsarbaba:
Dersimliler kadar Balaban asiretini de nereye sigdiracaklarina karar verememisti insanlar.Simdi sizde Afsar olduklarini söylediniz.Kaynak var mi?Belge,bilgi?
Böyle köklü,evrensel bir asiretin evladi olmak olsa olsa insana gurur verir.M.A.Balabanda Haris ogluna dayandirmisti soyumuzu.Araplikta varmis kanimizda vesselam...Ben sizin bizi Afsar etmenizi kabül ettim,ikna oldum da M.Ali amca yi nasil ikna edecegiz simdi onu düsünüyorum.:blushing:
Hadi bir tanede benden olsun : Dersimliler Marslidir,burada gecici süreligine konaklamaya gelmislerdir.Yöre hakkinda bilgi edindikten sonra kendilerini isinlayip gökyüzünde kaybolacaklar...:p
eylüleren 30.10.2006, 09:11 Bu tür polemiklerin Dersim üzerine hep yapiliyor olmasi neyin göstergesi acaba?
Dersimliler Saman mi?
Dersimliler Alevimi degil mi?
Dersimliler su icerler mi?
Dersimliler uyurlar mi?
Dersimliler tavsan eti yer mi?
vb...
Ezici bir cogunlugu Alevi olan bir yörenin böylesi polemiklerle yipratilmaya calisilmasi kimin,kimlerin isine yariyor?
Bu konunun düsünülmesini istiyorum insanlarimizdan...
Dersimliler kadar Balaban asiretini de nereye sigdiracaklarina karar verememisti insanlar.Simdi sizde Afsar olduklarini söylediniz.Kaynak var mi?Belge,bilgi?
Böyle köklü,evrensel bir asiretin evladi olmak olsa olsa insana gurur verir.M.A.Balabanda Haris ogluna dayandirmisti soyumuzu.Araplikta varmis kanimizda vesselam...Ben sizin bizi Afsar etmenizi kabül ettim,ikna oldum da M.Ali amca yi nasil ikna edecegiz simdi onu düsünüyorum.:blushing:
Hadi bir tanede benden olsun : Dersimliler Marslidir,burada gecici süreligine konaklamaya gelmislerdir.Yöre hakkinda bilgi edindikten sonra kendilerini isinlayip gökyüzünde kaybolacaklar...:p
güzel cevap daha ne denebilir.ya kusura bakmayın gidip gelip aynı noktaya takılan insanlar nedense bende art niyetli oldukları düşüncesini yaratıyorlar.evet ezici çoğunluğun alevi olduğu bir memeleket üzerinde oyun oynamak daha kolay geliyor. destek çıkmak yerine kuyu kazma konusunda baya hünerli olmuş insanlar o kadar çok merak ediyorsan gidip araştırısın.belkide uzaylılar dersime üst kurmuştur git araştır bakalım..:p
komşum tuncelili kavga ettim foruma yansıması yada başka bir tuncelili gördüğündeki yansıması ha siz tunceliler neden oruç tutmuyorsunuz neden nazmaz kılmıyorsunuz valla o kadar komik ki söylenecek bir şey yok basit beyinler basit düşünür yorumuda bu olsun..
eylüleren 30.10.2006, 09:16 arkadaşlar neden herkes dersim halkının tamamını bir milliyete uydurmaya çalışıyor anlamıyorum?birincisi dersimde ermenilerde yaşıyordu ve ölen birisini değerli eşyalarıyla ve ziynet eşyalarıyla gömmek aynı zamanda bir ermeni geleneği idi.ikincisi dersim,dağlık bir coğrafyadan ibaret olduğu için elbette asırlar önce dersime yerleşen türkmen-aleviler olmuştur.ancak dersim halkının büyük çoğunluğu kirmançki yani zazadır.mazgirtin yarısı ve pertekteki alevilerin geneli kurmancidir.ancak bir kaç asırdır bölgede yaşayan sayıca daha azda olsa türkmen-aleviler vardır.bu kesim dersim halkıyla kaynaşmış durumdadır.dersimde yaşayan türkmen-aleviler tokat,sivas,çorum gibi yerlerde yaşayan türkmen-alevilerle aynı kültürel özelliğe sahiptir.bir dersimli arkadaş dersimde yaşayan aşiretlerin etnik kimliği hakkında bir açıklama yapsa,bildiği aşiretleri ve etnik kimliklerini yazsa fena olmaz.çünkü bu ülkede türk,kürt,zaza,arap herkesin belli başlı sorunları varken,tutupta insanların etnik kökenleriyle ilgili yazmamıza gerek kalmaz.arkadaşlar bu coğrafyada yaşayan insanlarımız bu gün çok daha farklı sorunlar yaşıyor.birinci olarak ekonomik,sosyal,ulusal, sorunlar yaşıyor.belkide onları tartışmak gerek.sonuçta çokta önemli değil,yakılıp yıkılan bir coğrafyada yaşayan insanların etnik kökeni.birazda bunu tartışalım yok edilmeye çalışılan bir coğrafyayı tartışalım.asker postallarıyla çiçeklerinin ezilmeye çalışıldığı bir coğrafyayı,çiçek kokularını barut kokularının yok etmeye çalıştığı bir coğrafyayı,baraj yapmak adına sular altına gömülmek istenen bir coğrafyayı,kısacası şair hasan hüseyinin deyimiyle allahın bol,yoksulluğun kol gezdiği bir coğrafyayı tartışalım.faşizmin yok etmeye çalıştığı bir coğrafyayı.şimdi soruyorumk herkese,insan olan olan herkese türk olan değil,zaza olan değil,kürt olan değil,alevi ya da sünni olan değil insan olan herkese soruyorum;dersimde yaşanan sorunlarla ilgili ne yapabiliriz?bu sorunları yaşayanların etnik kökeni çokmu önemli sizce arkadaşlar?
gerçekten güzel yorum keşki yorumlar hep bilgilendirici olsa baltalıyıcı olmak yerine malesef şu dönmede insanlar ellerinden geldiğince yıpratma politikları güdüyorlar....
sidarta54 30.10.2006, 10:39 Tunceli alevileri şamandır demek yanlış olur genel olarak baktığımızda alevilerin tümünde şamanizmden kalma gelenekleri görebiliriz bunun nedeni ise 1071 hatta 1041 öncesine dayanır öz türk dediğimiz türkmenler devlete vergi vermedikleri ve abbasi halifesine baskı yaptıkları için selçuklu hükümdarı tarafından anadoluya gönderilmiş ve henüz yeni tanıştıkları islamiyeti kendi eski dinleriyele harman ederek böyle bir oluşum meydana getirmişlerdir tabi bunda iranın farsi kültürünün de etkisi büyüktür.
izmirksk 30.10.2006, 10:52 Hadi bir tanede benden olsun : Dersimliler Marslidir,burada gecici süreligine konaklamaya gelmislerdir.Yöre hakkinda bilgi edindikten sonra kendilerini isinlayip gökyüzünde kaybolacaklar...:p
Amerikan ın Mars a gönderdiği uzay mekiği orada dersimliler ait olabilecek çeşitli kalıntılar buldu..açılan büyük çukurların ise atılan bombalardan olabileceği tahmin ediliyor..elde kesin kanıt olmamakla birlikte, sabiha gökçen in hızını alamayıp Mars ta dersimli var dedikleri için orayıda bombaladığı söyleniyor..
gelişmelerden haberdar edeceğim:)
eylüleren 30.10.2006, 11:09 Amerikan ın Mars a gönderdiği uzay mekiği orada dersimliler ait olabilecek çeşitli kalıntılar buldu..açılan büyük çukurların ise atılan bombalardan olabileceği tahmin ediliyor..elde kesin kanıt olmamakla birlikte, sabiha gökçen in hızını alamayıp Mars ta dersimli var dedikleri için orayıda bombaladığı söyleniyor..
gelişmelerden haberdar edeceğim:)
valla güzel cevap olmuş daha ne diyim hehehehe:biggrin: :biggrin: aman gerçek sanmasınlar artık bunu sormaya başlarlar hehehehehe hazırlıklı olalım...:p
MeRaLiNa 30.10.2006, 11:47 5 n 1 k programinda izlemistim yaklasık bir yil önce olmasi gerek
Amerikanin her yil hazirladigi Insan haklari raporunda Dersimlilerle ilgili bir yazi gecmis, Dersimde bir halk varmis ve cevre halklari tarafindan (yani yine dersimliler tarafindan) eziliyormus... tam olarak hatirlamiyorum o uydurduklari halka hangi ismi koymuslar yanliz tahmin ettiginiz gibi ne Alevi nede Kürt Zaza diyor, tamamen cok daha farkli bir toplum ismi bulmuslar... programi hazirlayanlar Dersime gidip halka soruyorlar "???" taniyormusunuz diye... hic kimse bu toplulugun ismnini bile bilmiyor... yani amerikalilarin bile ilgisini cekmissiniz haberiniz olsun :)))
Dersim üzerinden kirli ellerini çeksinler artık.
Biz kendimizi biliyoruz dışardan bize dayatmalar yapmasınlar.
Dersim kimliği herşeyi ifade ediyor. Topici kapatıyorum.
Gülseren58 30.10.2006, 12:12 kim neden yaptı bilmiyorum ama egelilerin alevili konusunda banlandım
Kardeşim egedeki alevilerinin bir kısmı insan bile değildir. Vehabi-yezid tayfası bile onlardan daha iyidir.kimse inat etmesin 28 yıldır oradayım. Ticaret inşatçılık, komisyonculuk vs. birçok işyaptım gitmediğim yer kalmadı
Bu yazından sonra Dersimlilerin ne olduğundan çok, senin zihniyetin ve insanlara bakış açın daha çok ilgilendirdi beni.
Ne bu hırçınlık Sn.uzman, okuduğumuzu anlamıyoruz ya da muhabbet olsun diye herkes açıklama istiyor da ne demek?
Ege'de ya da başka yerdeki Alevileri aşağılamak da ayrıca nesi? Kim nerde inat ediyor?
Belki de işiniz nedeniyle girip çıktığınız bir çok yerde birçok Aleviye zararınız dokundu. Biz yaşadıklarınızın neler olduğunu nerden bilelim. Yani herkes kötü, siz iyi misiniz?
Sizin ne yazdığınız ne sorduğunuz belli değil ki, biz okuduğumuzdan bir sonuca varalım.
Lütfen burada yazdıklarınızı kimseyi hakaret etmeden, belli bir düzey tutturmaya çalışarak yazın.
|
|