Orijinalini görmek için tıklayınız : Ardahan'ın Alevi Köyleri

aysel
16.10.2006, 11:27
selam arkadaşlar; şu an siteyi çok iyi kullanamıyorum ama bende ARDAHAN ın alevi köyündenim.HANAK ilçesi,ÇAT KÖYÜ'ndenim.
DAMAL ilçesine ait tüm köylerde alevi köyleridir...:detective

ardahanli
19.10.2006, 00:12
evet aysel bende damala bagli kirpesen köyündenim

Ali sağlam
30.10.2006, 21:08
Canlar Ardahan Damal ilçesi tamamı Alevidir.Damalın tüm alevi köylerini yazarsanız çok sevinirim canlar.

eyhayat
30.10.2006, 21:28
Canlar Ardahan Damal ilçesi tamamı Alevidir.Damalın tüm alevi köylerini yazarsanız çok sevinirim canlar.

Damal Hanak alevi köyleri ile ilgili çok geniş bilgiyi

Alevi köyleri-doğu anadolu -Ardahan /damal -hanak linkini tıklayın tüm bilgilere ulaşabiirsiniz.

aysel
31.10.2006, 11:48
selamlar olsun tüm canlara...
sağol damal75 bizi aydınlattığın için...

gmutlu
31.10.2006, 19:09
damal da camiye damaldan giden varmı imamı nasıl birisi halka yaklaşımı nasıl

eyhayat
31.10.2006, 21:13
Damal ın yerlilerinden camiye giden var mı yok mu doğrusu haberdar değilim

gmutlu
02.11.2006, 10:52
Damal ın yerlilerinden camiye giden yok, arada sırada 1-2 Gündeşli cuma namazlarına geliyorlar,onlardanda ne köy ne de kasaba olur (Sözüm tüm Gündeşlilere değil tabii,sadece 1-2 kişiye ,sonuçta bende Gündeşliyim)
İmama ,Müftüye gelince deymeyin keyfine ,kaloriferli lojman,alttan ıstımalı cami, iş yok güç yok ,cemaat yok ama iyi insanlar ,657 sınırları içerisinde görevlerini ifa etmeye çalışıyorlar ama çeşitli faaliyetler içerisine giriyorlar mı orasını bilemiyorum.Karda yürüyüp izini belli etmeyenlerden olabilirler.

Verdiğin bilgiler için teşekür ederim. Ben tepeköylüyüm birde sana bir şey daha sorucam. damalda bazen 40 yemeklerinde imamıda çagırıp kuran okuttukları oluyormuş doğru mu bu

aysel
10.11.2006, 16:00
Damal ın yerlilerinden camiye giden yok, arada sırada 1-2 Gündeşli cuma namazlarına geliyorlar,onlardanda ne köy ne de kasaba olur (Sözüm tüm Gündeşlilere değil tabii,sadece 1-2 kişiye ,sonuçta bende Gündeşliyim)
İmama ,Müftüye gelince deymeyin keyfine ,kaloriferli lojman,alttan ıstımalı cami, iş yok güç yok ,cemaat yok ama iyi insanlar ,657 sınırları içerisinde görevlerini ifa etmeye çalışıyorlar ama çeşitli faaliyetler içerisine giriyorlar mı orasını bilemiyorum.Karda yürüyüp izini belli etmeyenlerden olabilirler.

damal75 ağzına sağlık, bu sözlerinin üzerine diyecek kelime bulamadım...

eoezek
28.11.2006, 01:20
Sevgili damal75 sen de olmasan kimsenin bir seyler aktarmasi mümkün degil !
Bende bir Y.Gündesli olarak yazdigin yazilar emekler icin tsk etme az olur beni iyi tanirsin dostum , almanyadan sevgilerimi gönderiyorum tüm canlara ve hemserilerime arkadaslar almanyada yasayan varsa tanisalim sonunda hepimiz gurbetciyiz adresim tüm hemserilerime canlara aciktir
tüm köylerin eski isimleri bence daha güzeldi sevgiler saygilar
Erdal özek

halil83
09.12.2006, 23:55
bende damal kırpeşenli asım arkadaşlar bence artık ileriye dönük düşünmeliyiz mesela hangimiz çocugumuza kuran ögretiyoruz yazmışsınızki camiden hoca çagırıyolar diye ee dede olmayınca kuran okuyucak kim okucak??o çocugunuz olsa nasıl olurdu?

Şoreş
10.12.2006, 14:44
Sevgili damal75 sen de olmasan kimsenin bir seyler aktarmasi mümkün degil !
Bende bir Y.Gündesli olarak yazdigin yazilar emekler icin tsk etme az olur beni iyi tanirsin dostum , almanyadan sevgilerimi gönderiyorum tüm canlara ve hemserilerime arkadaslar almanyada yasayan varsa tanisalim sonunda hepimiz gurbetciyiz adresim tüm hemserilerime canlara aciktir
tüm köylerin eski isimleri bence daha güzeldi sevgiler saygilar
Erdal özek

(Alevi Forumda MSN/Mail Adresi vermek yasaktır..Mesajınızdeki MSN Adresi silinmiştir..)

Damal'ın komple Alevi olduğunu duyunca çok şaşırmıştım ben.. Sanırım birçoğu Sivas, Tokat Yöresinden göçmüşler Damal'a.. Damallı bir abim böyle söylemişti... Çünkü Yemek Kültürü ve Şive çok benziyormuş...

barısarock
21.12.2006, 21:56
merhaba aslın da ben baya bir zaman dan beridir. sitenin üyesiyim de genel de
yazı yazrken ve siteye girdim de damal 75 yazılarını okuyordum damal da cami yapıldını duymuşdum çok şaşırdım nasıl olur ordaki halk yapılması için neden izin verdi çünkü orda yaşıyan halkın kültür ve yaşamı çok farklı cami yerine cem evi yapın deseydiler acaba ne olurdu düşündüm de bayada bişeyler. degişirdi halkın adına evet cem evi yapıldı ama bu cem evini bildim kadar damal
halkı yaptı die biliyorum. camiyi is devlet yaptı bu da ban kalırsa ordaki yaşıyan alevi halkını asimile etmektir. diye düşünüyorum allahdanki. damal halkı buna izin vermedi kendi kültürünü yaşatmak ve sahip çıkmak için cem evi yaptırdılar. önemli olan da buyudu,damal halkına çok teşekür etmek gerk diye düşünüyorum.

ben de seyitören, liyim bizim köyde de cem evi yapılıyor bu yazın temmuz ayında da açılışı olacak sitedeki tüm dostları açılışa bekliyorum

tarih kesinleşmedi bu günlerde kesinleşecek ben siteden duyururum,

savaşsız sömürüsüz bir dünya için tüm güzel insanların yeni yılını kutlar yeni
yılda mutluluk ve başarılar dilerim,

BARISAROCK

Nihatturkuz
26.12.2006, 16:50
Ardahan Hanak'ın alevi köylerinin tamamı türkmen olmalı yanılmıyorum değil mi arkadaşlar?

damallı-okyay
31.03.2007, 12:23
merhabalar canlar ben yukarı damaldan okyay şuan antaltya görev yapıyorum bu siteye yeni üye oldum tüm damal ve alevi dostlarımıza selamlar

damallı-okyay
31.03.2007, 12:26
selam canlar ben damaldan merkezden herkese saglıklı ve mutlu günler dilerim bana soruları falan olacak olan varsa memnuniyetle cevaplarım

alyeşil
31.03.2007, 19:21
merhabalar
bende serhat mahallesindenin yani küçük damal
canlar hepinize sevgilerrrrrr

damallı-okyay
02.04.2007, 14:07
slm arkadaşlar ben damallıyım ve damalın bütün köyleri alevidir diyen arkadaşım tam anlamıyla bu ilçemizi tam tanımıyor sanırım damala baglı bir köy hariç hepsi alevidir alevi olmayan köyün eski ismi nunus yeni ismi ise ikiz dere köyüdür bu köyün dışında olan köyler in hepsi alevidir canlar

eyhayat
02.04.2007, 18:45
merhabalar canlar ben yukarı damaldan okyay şuan antaltya görev yapıyorum bu siteye yeni üye oldum tüm damal ve alevi dostlarımıza selamlar

Hadi yaa bilmesek inandıracaksın,Sen bir kere aşağı Mahallesindensin
gurbet seni bayağı değiştirmiş vah vah

selam canlar ben damaldan merkezden herkese saglıklı ve mutlu günler dilerim bana soruları falan olacak olan varsa memnuniyetle cevaplarım

Damal merkeze tanrı kimseyi düşürmesin sen yinede aşağı mahalleli li kal kardeş
Sağlıklı olduğum söylenemez çünkü grip salgını var .Bende grip salıyorum.
sorularım olacak ama Aleviforum ciddi bir forumdur burda olmaz başka platforumlarda sorarım kardeş

slm arkadaşlar ben damallıyım ve damalın bütün köyleri alevidir diyen arkadaşım tam anlamıyla bu ilçemizi tam tanımıyor sanırım damala baglı bir köy hariç hepsi alevidir alevi olmayan köyün eski ismi nunus yeni ismi ise ikiz dere köyüdür bu köyün dışında olan köyler in hepsi alevidir canlar

Ya damallı-okyay kardeş o köyüde'u içine atsan nolur yani arkadaş doğru demiş.
%100 üz başka açıklaması var mı ?

damallı-okyay
04.04.2007, 15:26
slm aysel bende yukarı damaldanım çat ismini çok duydum ama bir türlü nasip olmadı görmek.
neyse kendinize iyi bakın hoşçakalın

eoezek
28.04.2007, 14:25
Sevgili damal75 verdigin bilgiler icin sana tessekürler bende yukari gündesliyim
tanirsin Erdal Özek dostun

kayra
29.04.2007, 03:09

Ben Gümüşhaneliyim, bizde iki kabilede Kars ve Göle adı sözlü tarihte geçiyor. Tahminen Yavuz zamanı Kars ve Göle'ye göç olmuş. Hatta baba tarafımda Erdebil'den geldikleri söylenirmiş... Bu kabileler Kars'tan Tunceli'ye buradan da Gümüşhane ve Erzincan'a göçmüşler.

Erdebil'e Şah İsmail zamanı anadoludan göç olmuş, bu yazılı kaynaklarda var.

Ama Kars'a nereden göçtüklerini şimdilik bilmiyorum.

Sizin Damal'daki kabileler bu bölgeye nereden göçmüşler?

Ve yörenizden ( Kars; Damal, Göle...) 1700-1800 lerde tekrardan anadolunun içlerine doğru göçler olmuş mu?

eyhayat
29.04.2007, 11:25
Ben Gümüşhaneliyim, bizde iki kabilede Kars ve Göle adı sözlü tarihte geçiyor. Tahminen Yavuz zamanı Kars ve Göle'ye göç olmuş. Hatta baba tarafımda Erdebil'den geldikleri söylenirmiş... Bu kabileler Kars'tan Tunceli'ye buradan da Gümüşhane ve Erzincan'a göçmüşler.

Erdebil'e Şah İsmail zamanı anadoludan göç olmuş, bu yazılı kaynaklarda var.

Ama Kars'a nereden göçtüklerini şimdilik bilmiyorum.

Sizin Damal'daki kabileler bu bölgeye nereden göçmüşler?

Ve yörenizden ( Kars; Damal, Göle...) 1700-1800 lerde tekrardan anadolunun içlerine doğru göçler olmuş mu?

Damal Türkmenlerinin büyük kesimi Maraş yöresinden gelen Dulkadirli Türkmenleridir (Alevi) kısmen Tokat,Sivas,Erzincan,Samsun yörelerinden gelen
kesimde vardır.Ayrıca Antep ve Hacıbekaş tan gelen inanç önderleri bu bölgeninin gelenek, görenek ve inançlarının bu güne kadar korunmasında ve asimilasyona uğramamasında büyük rol oynamıştır.

kayra
29.04.2007, 11:47
Yani bizimkiler Dulkadirli kökenli olabilir diyorsun.

Çünkü bizimkiler tahminen Yavuz zamanı topraklarını bırakıp Kars civarına göçmüşler. Dulkadirli Devleti de Çaldıran'dan sonra ortadan kaldırılmıştı:

Yavuz Sultan Selim 1514 yılında Çaldıran zaferini kazanınca Dulkadir Beyliği'ni ortadan kaldırmak için harekete geçti. Kayseri sancak beyliğine getirilen Şehsuvaroğlu Ali Bey'e, Dulkadir toprakları alındığı taktirde kendisine verileceğini taahhüt etti. 1515 yılında Ali Bey ve Rumeli Beylerbeyi Sinan Paşa, Alaüddevle Bey üzerine gönderildi. 13 Haziran 1515'de Göksun yakınlarında Turna Dağı'nda Osmanlılar ile Dulkadirliler arasında yapılan savaşta Alaüddevle Bey yenilerek dört oğlu ile birlikte idam edildi. Böylece Dulkadiroğulları Beyliği fiilen sona ermiş oldu.

anti_emperyalis
27.05.2007, 15:12
bende ardahanın damal ilçesindenim bende bu sitede yeniyim fazla iii kullanamıyom ben yukarı damaldanım peki siz???????????:biggrin:

anti_emperyalis
27.05.2007, 15:13
slm

Konuksever
28.05.2007, 14:20
Aleviforum yolu ile bütün Damallilara ve damala bagli olan Hemserilerime Almanyanin Stuttgart sehrinden selamlarimi iletiyorum. Ben Damal Merkez den Erdal Caglar

Konuksever
28.05.2007, 14:32
Erdal Özek arkadasa slm. Biz tanisiyoruz, biz bir zaman damalin yilanli yaylasinda Y.Gündes ve damal arasi bir futbol macinda beraber karsilsmistik. ikimizde o tarihlerde memlekette izindeyidik 1988 olmali
ayni zamanda senin Kardesin Asir´i iyi tanirim. Hüseyin´lede amca ogluyum.
Slm.

Konuksever
12.06.2007, 01:27
damaldan kimseler yokmu?

yoklama
27.07.2007, 04:42
Selam dostlar,Ben Damal ikizder köyündenim.Bütün Damallı dostlara saygılarımı ve sevgilerimi iletiyorum.Bir insanı bir insan bağlayan gücün emeğimizi de yaratan ellerimiz olduğuna inanırım.Bir insanı bir insana bağlayan ellerimiz bir biriyle buluştuğunda;barış olur,dostluk olur,mutluluk olur.Yine ellerimiz toprakla birleştiğinde;ekmek olur,aş olur.

Öyleyse ellerimizden atalım insanın insana el uzatmasını engelleyen ne varasa...

bir dünya kuralım;
ne ezen olsun,ne ezilen

bir dünya kuralım;
eşitlik olsun;ne zengin olsun ne yoksul

bir dünya kuralım;
özgürlük olsun;söz,yazı resim hiç bir baskı olmaksızın ortaya koysun kendini

bir dünya kuralım;
herkes kendini yönete bilsin diye demokrasi olsun
bir dünya kuralım;
kimsenin parmağı kesilmsden ve hiç bir vicdan kanamadan ADALET olsun

bir dünya kuralım;

Yalnızca ve yalnız İnsanlar olsun,bütün börtü böcekle birlikte...

doruk
01.08.2007, 13:35
merhaba arkadaşlar bende ardahanlıyım ama göle liyim bildiğim kadarıyla gölede pek fazla alevi köyü yok uzun yıllar önce göç ettiğimiz için göle hakkında bilgi sahibi değiliz bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim

aysel
01.08.2007, 17:07
arkadaşlar işlerim nedeniyle uzun zamandır giremiyordum,hepinizin yüreğine sağlık ve yeni gelen arkadaşlarıda burdan tanımaktan çok memnun oldum...
Hoşça ve dostça kalın...

aysel
01.08.2007, 17:12
merhabalar doruk,gölede 4 tane alevi köyü var.
Göle İlçesi Alevi Köyleri

1.Gundik (Alevi zaza)
2.Gülistan (Alevi Kürt)
3.Kalecik (Alevi Türkmen)
4.Yeni Köy(Alevi Türkmen)

kayra
05.08.2007, 15:00
merhabalar doruk,gölede 4 tane alevi köyü var.

1.Gundik (Alevi zaza)
2.Gülistan (Alevi Kürt)
3.Kalecik (Alevi Türkmen)
4.Yeni Köy(Alevi Türkmen)

Kars bölgesinde şiilesen Aleviler var mı?

Mesela ben bir köyün sitesine girdim, köyün ozanı Pir Sultan şiirleri söylüyor ama köy Caferi.

terranova
05.08.2007, 16:50
ardahan`da alevi nufusu oldugunu bilmiyordum, oradaki canlarin etnik kokeni neresidir,ardahan ilindeki sayilari konusunda bir bilgin var mi?

garcia
08.08.2007, 13:49
ardahan`da alevi nufusu oldugunu bilmiyordum, oradaki canlarin etnik kokeni neresidir,ardahan ilindeki sayilari konusunda bir bilgin var mi?

ardahanlı değilim ama,bildiğim kadarıyla yanıt veriyim.göleye bağlı koyuncu(gundik)(alevi-zaza/kırmançki) ve gülistan(alevi-kürt/kurmanci) bu iki köy dışında bildiğim kadarıyla ardahan'daki alevi köylerin tamamı türkmen.iki köy hariç geri kalanları türkmen kökenli alevilerden oluşur.türkmen olmayan iki köyde, başka yerden gelme olan köylerdir.

doruk
10.08.2007, 10:27
merhaba aysel gülistan kürt kökenli alevi köyü değil çevresinde kürtçe konuşan köyler olması itibarıyla kürtçe konuşuyorlar seninde bahsettiğin gibi büyüklerimden duyduğum cemlerimiz hep türkçe yapılıormış göleye yerleşimimiz atalarımın hınısta kardeşleriyle küsüp göle'ye gelmesi gülistana yerleşmesiyle başlar bizim kökenimiz oğoz boyunun 24 kolundan gelmeymişiz yeni edindiğim bir bilgiyi butkan adlı topiğimde yazdım orada biraz daha detaylı eğer elinizde bilgi varsa bukonuda paylaşırsan sevinirim iyigünler.

murat222
10.08.2007, 16:35
merhaba arkadaşlar bende ardahanlıyım ama göle liyim bildiğim kadarıyla gölede pek fazla alevi köyü yok uzun yıllar önce göç ettiğimiz için göle hakkında bilgi sahibi değiliz bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim

gölede 5 tane alevi köyü vardır.gundik gülistan ve yeniköy bildiklerim.

garcia
10.08.2007, 17:25
gölede 5 tane alevi köyü vardır.gundik gülistan ve yeniköy bildiklerim.

kalecikle 4 oluyor,beşincisi hangisi acaba?

demokrat24
10.08.2007, 18:20
Arkadaşlar göle ilçesinin koyunlu köyüde alevi köyüdür.

anadolu75
13.08.2007, 21:34

ardahandaki alevilerin buyuk coğunluğu damal ilcesinde yasarlar.damalın tamamı(bir koy haric)alevidir.onun dısında hanak ve gole ilcelerindede az sayıda alevi nufusu vardır.ardahan alevileri genelde turkmendir.az sayıda alevi kurt ve alevi zazada bulunur.

aysel
14.08.2007, 16:13
Ardahan'daki Alevi Yerleşimleri

Aleviler Ardahan nüfusunun yaklaşık %13'ü nü teşkil eder .(Azeriler hariç)
Bölgeye ilk kez 16.yy nın başında Maraş yöresinden (Dulkadirli Türkmenleri) kafile olarak gelerek yerleşmişlerdir.
Daha sonraki yıllarda çeşitli baskı ve sindirme politikaları sonucunda Sivas,Tokat,Tunceli ve Tercan bölgelerinden kafileler halinde gelen Aleviler ,Maraş yöresinden gelen Alevilerin etrafında toplanarak Toplu bir yerleşim oluşturmuşlardır. Bu durum Cumhyriyet dönemine kadar sürmüştür.Cumhuriyetin ilanından sonrada Hacıbektaş'tan,Gaziantep ten
dedeler gelerek çeşitli köylere yerleşmişlerdir.
Bölgede konar göçer yaşam sürdüren Aleviler uzun bir süreden sonra yerleşik hayata geçselerde Halen yaylacılık geleneğini sürdürerek kısmende olsa konar göçerliğe devam etmekteler.
Damal-Hanak Alevileri Meşe Ardahan denilen ,Ilgar Dağı,Cin Dağı ve Dokuz Pınarların çevrelediği üçgen bir alana toplu forum gösteren yerleşim yerleri kurmuşlardır.
Ardahan da yaşayan Aleviler Bektaşi ve Hüseyni olarak nitelendirilmektedir.

Damal İlçesi Alevi Köyleri

Damal Merkez (Konuksever Mah,Çaybaşı Mah,Serhat Mah.Tamamı) Nüfus:5800
Y.Gündeş Köyü (350 Hane Tamamı) Nüfus 1700
Burmadere Köyü (Sors) (300 Hane Tamamı)-Nüfus 1200
Seyitören Köyü (220 Hane Tamamı) Nüfüs 800
Otağlı Köyü (Erzade) (180 Hane Tamamı)- Nüfüs 760
A.Gündeş Köyü (160 Hane Tamamı)- Nüfus 659
Oburcak Köyü (Çikora) (100 Hane Tamamı)- Nüfus -670
Eskikılıç Köyu (Kirpeşen) (90 Hane Tamamı)-Nüfus 550.
Dereköy Köyü (70 Hane Tamamı)- Nüfus 324
Tepeköy Köyü (45 Hane Tamamı)- Nüfus 150
Üçdere Köyü (Samıtka) (35 Hane Tamamı)-Nüfus 135
Kalenderdere K (Dereli) (20 Hane Tamamı)- Nüfus 90

Hanak İlçesi ve Köylerindeki Alevi Nufüs

1.Merkezde birkaç esnaf ailesinin dışında Alevi nüfus bulunmamaktadır.
2.Koyunpınar Köyü
3.İncedere Köyü
4.Çimliçayır Köyü
5.Çavdarlı Köyü
7.Çat Köyü
8.Güneşgören Köyü
9.Çiçeklidağ Köyü
10.Serinkuyu Köyü

1.Kundik
2.Gülisatan
3.Kalecik
4.Yeni Köy

aysel
14.08.2007, 16:15
ARDAHAN

Ardahan İli yaklaşık 3000 yıllık bir geçmişe sahiptir. İlimiz, M.S.628 yılında Hazar Türklerinin bir kolu olan Arda Türklerinin eline geçerek Ardahan adını almıştır. 1876-1877 Osmanlı-Rus savaşı sonunda savaş tazminatı olarak 13 Temmuz 1878 Berlin Antlaşmasıyla Ruslara bırakılan Ardahan, 1918 Brest-Litowsk Antlaşmasıyla Anavatana kavuşmuş ise de 30 Ekim 1918 Mondros Mütarekesi ile ordumuzun çekilmesi sonucu, Ermeni ve Gürcülerin işgaline hedef olmuştur. 30 Kasım 1918 tarihinde İlimiz’ de kurulan Milli Şura Hükümeti tarafından Mondros Mütarekesi şartları reddedilmiş, Milli Şura Hükümeti, Kurtuluş Savaşımızla bütünleşerek Kazım Karabekir Paşa ve Halit Paşa Komutasındaki şanlı ordumuz tarafından 23 Şubat 1921 tarihinde kurtarılmıştır. Cumhuriyetin ilanından sonra il olan Ardahan, 1926 yılında ilçe yapılarak, Kars iline bağlanmış, daha sonra 27.05.1992 tarih ve 3806 sayılı Kanunla tekrar il statüsüne kavuşturulmuştur.

İlçeleri

1.MERKEZ
2.Çıldır
3.Damal
4.Göle
5.Hanak
6.Posof

gmutlu
04.09.2007, 22:27
Selam arkadaşlar ben Tepeköyden güven uzun zamandır burda yoktum
arkadaşlar ne yazmış bilmiyorum 1 yıldan fazla oldu üye olalı ara vermiştim biraz artık burdayım vaktim oldukça
Damallıyım diyerek burda yazılar yazıyoruz ama damal nasıldır neler yapılmalıdır. neler yapılıyor köylerin ve damalın durumu nedir ekonamik olarak oralara katkımız oluyor mu bu gibi konularda düşüncelerinizi yazmanızı istiyorum.
saygılarımla

gmutlu
06.09.2007, 12:40
yazı yazrken ve siteye girdim de damal 75 yazılarını okuyordum damal da cami yapıldını duymuşdum çok şaşırdım nasıl olur ordaki halk yapılması için neden izin verdi çünkü orda yaşıyan halkın kültür ve yaşamı çok farklı cami yerine cem evi yapın deseydiler acaba ne olurdu düşündüm de bayada bişeyler. degişirdi halkın adına evet cem evi yapıldı ama bu cem evini bildim kadar damal
halkı yaptı die biliyorum. camiyi is devlet yaptı bu da ban kalırsa ordaki yaşıyan alevi halkını asimile etmektir. diye düşünüyorum allahdanki. damal halkı buna izin vermedi kendi kültürünü yaşatmak ve sahip çıkmak için cem evi yaptırdılar. önemli olan da buyudu,damal halkına çok teşekür etmek gerk diye düşünüyorum.

Selam
Evet duyduklarına bakarar yorum yopmışsın çokta haklısın. damal gibi 1 köyü hariç tüm köyleri alevi olan bir ilçede cami yapılamcak kimsenin sesi çıkmayacak. bu tepkisizlik büyük hata. Ancak orda öyle bir durum varki cemevinin işlevsiz olması. burda yerel yönetimin yani belediyenin de büyük hatası var orayı bir kültür ve sanat merkezi gibi işlevli bir hale getirse
bütün köylerden ve damaldan özellikle gençlerlere kültürel ve sanatsal dersler ve etkinlikler yapılması sağlanmalı. Ama ne yazıkkı bütün bakllarda rakı içiliyoru kahveler gençlerle doluyor özlellikle kış aylarında. ama cemevinin kapısında kilit var.
Burayı işlevsiz hale getirmek halkı camiye yönlendirmek demektir burda yerel yönetim başta olmak üzere herkesin sorumluğuğu vardır. damalda bazi 40 yemeklerine camının imamını bile çağıranlar varmış hemde baş köşede yer vererek bunun da sorğulanması lazım
saygılarımla
önemli olan cem evi yapmak değil onu işlevli hale getirmetir.

Şoreş
06.09.2007, 12:41
Ardahanda Kırmançki konuşan Alevi Köylerinin bazıları Dersim Hiranlı Aşiretindendir.

zülküf
06.09.2007, 14:00
arkadaşlar ben ardahanli değilim ama yinede sizlere sorayım nedense kars olsun ve ardahan olsun o yürenın alevi canlar hiç gündeme gelmiyor neden acaba mesela bir çok kişi kars olsun ardahan olsun ve erzurum olsun alevi var olduğunu bilmiyor çünkü hep kendini gizliyorlar inkar ediyorlar bence yanlış bakınız benım oturduğum semt inanırmısınız hep ardahanlı ben aleviyim daha kimsede duymadım ama herkes beni biliyor ben bingöllüyüm biri bana sorduğu zaman sen alevimisın gururla evet diyorum hiç çekinmeden oruç tutmadıklarını biliyorum namaz kılmadılarınıda biliyorum ama ben aleviyim diyemiyorlar

gmutlu
06.09.2007, 23:55
arkadaşlar ben ardahanli değilim ama yinede sizlere sorayım nedense kars olsun ve ardahan olsun o yürenın alevi canlar hiç gündeme gelmiyor neden acaba mesela bir çok kişi kars olsun ardahan olsun ve erzurum olsun alevi var olduğunu bilmiyor çünkü hep kendini gizliyorlar inkar ediyorlar bence yanlış bakınız benım oturduğum semt inanırmısınız hep ardahanlı ben aleviyim daha kimsede duymadım ama herkes beni biliyor ben bingöllüyüm biri bana sorduğu zaman sen alevimisın gururla evet diyorum hiç çekinmeden oruç tutmadıklarını biliyorum namaz kılmadılarınıda biliyorum ama ben aleviyim diyemiyorlar

sen bursada oturuyorsan herhalde
orayı tabi bilmem ama
istanbulda kendini saklayan ardahanlı çok azdır çünkü burda sorsalar ardahanlımısın damal denidinmi herkes bilirsi alvi orası
onun için saklamak isteyende saklayamaz
selamlarımla
sen nerde oturoyuorsun tam olarak ardahan damal diyorsa mutlaka alevidir. çünkü damalın bütün köyleri alevi bir köy hariç
hanak ta da var
6 ya yakın alevi köyü

zülküf
07.09.2007, 09:27
ben bursa nın en kalabalık mahllesi olan zümrütevler de oturmaktayim yüzde doksanı kars ardahan ve en yoğunolan posoflu semtolarak sorarsan teleferik olarak geçer

murat222
07.09.2007, 16:43
sen bursada oturuyorsan herhalde
orayı tabi bilmem ama
istanbulda kendini saklayan ardahanlı çok azdır çünkü burda sorsalar ardahanlımısın damal denidinmi herkes bilirsi alvi orası
onun için saklamak isteyende saklayamaz
selamlarımla
sen nerde oturoyuorsun tam olarak ardahan damal diyorsa mutlaka alevidir. çünkü damalın bütün köyleri alevi bir köy hariç
hanak ta da var
6 ya yakın alevi köyü

hanakın 9 alevi köyü vardır.

gmutlu
07.09.2007, 17:32
ben bursa nın en kalabalık mahllesi olan zümrütevler de oturmaktayim yüzde doksanı kars ardahan ve en yoğunolan posoflu semtolarak sorarsan teleferik olarak geçer

Selam can
oturduğun semtin büyük çoğunluğunu kars ardahan özellikle posof olduğunu söyliyorsun posofa bağli bilgim hiç alevi köyü yoktur onun için dir.
ardahanda da damal ilçesi hanaga bağlı 9 köy göleye bağlı 4 köy var benim bilgiğim onun için onlar alevi değildir.
eğer alevi olupta saklıyorsu o da artık alevi değlidir. çünkü onlardan da artik aleviliği faşda gelmez diye düşünüyorum. Tabi onların olduğu ortamları da göz önünde bulundurmak lazım.
sevğilerimle

zülküf
10.09.2007, 13:21
mutlu kardeşım gerçekten damal.da alevi olduğunu bilmiyordu bunuda öğrendiğim için çok sevindim ben sadece kars ığdır biliyordum ama ığdırın alevisi alevi olarak saymiyorum bu kendi yorumum çünkü ığdırli alevileri şii alevisidir namaz kılar 30gün oruç tutar camiye gider

gmutlu
10.09.2007, 20:02
mutlu kardeşım gerçekten damal.da alevi olduğunu bilmiyordu bunuda öğrendiğim için çok sevindim ben sadece kars ığdır biliyordum ama ığdırın alevisi alevi olarak saymiyorum bu kendi yorumum çünkü ığdırli alevileri şii alevisidir namaz kılar 30gün oruç tutar camiye gider

onlar alevi değil azeridirler onun için

aysel
14.09.2007, 16:06
Damal İlçesi Alevi Köyleri

Damal Merkez (Konuksever Mah,Çaybaşı Mah,Serhat Mah.Tamamı) Nüfus:5800
Y.Gündeş Köyü (350 Hane Tamamı) Nüfus 1700
Burmadere Köyü (Sors) (300 Hane Tamamı)-Nüfus 1200
Seyitören Köyü (220 Hane Tamamı) Nüfüs 800
Otağlı Köyü (Erzade) (180 Hane Tamamı)- Nüfüs 760
A.Gündeş Köyü (160 Hane Tamamı)- Nüfus 659
Oburcak Köyü (Çikora) (100 Hane Tamamı)- Nüfus -670
Eskikılıç Köyu (Kirpeşen) (90 Hane Tamamı)-Nüfus 550.
Dereköy Köyü (70 Hane Tamamı)- Nüfus 324
Tepeköy Köyü (45 Hane Tamamı)- Nüfus 150
Üçdere Köyü (Samıtka) (35 Hane Tamamı)-Nüfus 135
Kalenderdere K (Dereli) (20 Hane Tamamı)- Nüfus 90

Hanak İlçesi ve Köylerindeki Alevi Nufüs

1.Merkezde birkaç esnaf ailesinin dışında Alevi nüfus bulunmamaktadır.
2.Koyunpınar Köyü
3.İncedere Köyü
4.Çimliçayır Köyü
5.Çavdarlı Köyü
7.Çat Köyü
8.Güneşgören Köyü
9.Çiçeklidağ Köyü
10.Serinkuyu Köyü

1.Kundik
2.Gülisatan
3.Kalecik
4.Yeni Köy

aysel
14.09.2007, 16:12
kars ve ığdır bölgesinde bulunanlar azerilerdir.Azeriler ramazan orucunu tuttukları gibi,namazda kılarlar..Camileride sunnilere göre farklıdır...

Arkadaşlar Ardahan'daki Alevi yerleşimleri ile bilgi almak isteyenler 3. sayfada yer almaktadır.

gmutlu
14.09.2007, 20:10
Asyel can
verdğin bilgiler için tşk
hanak köyleri ile de ilgili nufus ve hane si hakkında bilgin varsa onlarıda paylaşmak isterim.
sevğilerimle

anadolu75
14.09.2007, 20:46
kars ve ığdır bölgesinde bulunanlar azerilerdir.Azeriler ramazan orucunu tuttukları gibi,namazda kılarlar..Camileride sunnilere göre farklıdır...

Arkadaşlar Ardahan'daki Alevi yerleşimleri ile bilgi almak isteyenler 3. sayfada yer almaktadır.

azeriler sii olduklari icin ramazanda oruc tutmazlar muharrem ayinda oruclarini tutarlar.

gülümse
15.09.2007, 21:34
slm canlar Ardahan merkeze bağlı alevi köyleri varmı varsa adlarını yazabilirmisiniz.

aysel
19.09.2007, 16:25
merhaba Anadolu75, şiiler yani azeriler ramazan orucunu 30 gün tuttukları gibi muharrem orucunuda tutarlar.

aysel
19.09.2007, 16:52
[/B]Asyel can
verdğin bilgiler için tşk
hanak köyleri ile de ilgili nufus ve hane si hakkında bilgin varsa onlarıda paylaşmak isterim.
sevğilerimle

merhaba umut arkadaşım, istediğin bilgilere aşağıdaki linklerle ulaşabilirsin...

http://www.hanak.gov.tr/nufus.htm

http://www.hanak.gov.tr/koy.htm

aysel
19.09.2007, 16:57
ÇAT
http://img210.imageshack.us/img210/1609/atqb9.jpg

ÇAVDARLI
http://img210.imageshack.us/img210/4452/avdarlips3.jpg

ÇİÇEKLİDAĞ
http://img210.imageshack.us/img210/6985/ekldavg2.jpg

aysel
19.09.2007, 17:00
GÜNEŞGÖREN
http://img210.imageshack.us/img210/1851/gnegrennv0.jpg

İNCEDERE
http://img210.imageshack.us/img210/9963/ncedereft9.jpg

KOYUNPINAR
http://img214.imageshack.us/img214/1710/koyunpinarqb9.jpg

gmutlu
24.09.2007, 23:26
[/B]

merhaba umut arkadaşım, istediğin bilgilere aşağıdaki linklerle ulaşabilirsin...

http://www.hanak.gov.tr/nufus.htm

http://www.hanak.gov.tr/koy.htm

tşk ederim yardımların için

murat222
25.09.2007, 22:51

arkadaşım karsta sadece azeriler değil anadolu alevileride yaşar.selimde yaklaşık 24 köy sarıkamış ta 5,kars merkezde 3,kağızmanda 7 köy alevidir.kesinlikle şii değildir.maaalesef son 20 yılda alevilerin başka kentlere göçmesiyle bazı alevi köylerine şafii kürtler yerleşmiştir.

gmutlu
26.09.2007, 23:33
arkadaşım karsta sadece azeriler değil anadolu alevileride yaşar.selimde yaklaşık 24 köy sarıkamış ta 5,kars merkezde 3,kağızmanda 7 köy alevidir.kesinlikle şii değildir.maaalesef son 20 yılda alevilerin başka kentlere göçmesiyle bazı alevi köylerine şafii kürtler yerleşmiştir.

Bu kadar olduğunu bilmiyordum ben
tşk
nufusları hakkında da bilgi var mı peki

gmutlu
01.10.2007, 00:22
bende ardahanın damal ilçesindenim bende bu sitede yeniyim fazla iii kullanamıyom ben yukarı damaldanım peki siz???????????:biggrin:

Selam sen nerden isim nedir

fsdeejay
08.12.2007, 00:03
bende aslen ardahan göle koyunlu köyü