Orijinalini görmek için tıklayınız : Bingöl ili Alevi Köyleri

alihaydar23
16.10.2006, 12:13
merhaba bıngöldede aleviler var. eskı adı BALUCIYAN yenı ismi ÇEVRELİ KÖYÜ

gülsün
08.11.2006, 13:30
bingöl ilimizin kıgılde de alevi canlarımız var.www.buyukkadi.com

tunc12
28.12.2006, 20:24
eyw saolasın dostttttt

xolxol_12
29.12.2006, 16:40
Canlar!! Plakamız bile 12 ....=)

Şoreş
29.12.2006, 18:59
Kığılı Alevilerin büyük kısmı Sünnileşmiş, Sünnileştirilmiştir.. Birçok Kığılı Alevi tanıdığım oldu, hepsi aşırı İslamcı, Camici ve Namazcı olmuşlardı.. Malesef ki Kığı dendiği zaman, artık akla Sünnileşen bir Bölge geliyor... Hemde Kaç Göç uygulayanlar..

murat222
31.12.2006, 00:43
Kığılı Alevilerin büyük kısmı Sünnileşmiş, Sünnileştirilmiştir.. Birçok Kığılı Alevi tanıdığım oldu, hepsi aşırı İslamcı, Camici ve Namazcı olmuşlardı.. Malesef ki Kığı dendiği zaman, artık akla Sünnileşen bir Bölge geliyor... Hemde Kaç Göç uygulayanlar..

soreşcan bunları ilk senden duyuyorum.bizim burda da kiğılılar çok var ama hiçbiri dönek değil.hepsi bildiğimiz alevi.benim arkadaşım kiğıda askerliğini yaptı ve anlattığına göre merkez ilçede çoğunlukla alevi.bir kaç kişiyle genelleme yapmak yanlış

Şoreş
31.12.2006, 00:51
soreşcan bunları ilk senden duyuyorum.bizim burda da kiğılılar çok var ama hiçbiri dönek değil.hepsi bildiğimiz alevi.benim arkadaşım kiğıda askerliğini yaptı ve anlattığına göre merkez ilçede çoğunlukla alevi.bir kaç kişiyle genelleme yapmak yanlış

Can Kığıda tabiki inancını yaşatanlar çok ama yolunu bırakanlarda birkaç kişi değil...:) Birkaç Köy.. Bir Köy var yarın dedeciğime adını sorarım.. O Köy komple koyu Sünniliğe geçti.. Yolu bırakmalarının nedeni ise bir şahış.. Merak eden Ö.M atabilir..:)

murat222
02.01.2007, 22:29
soreş ben kiğıda dönmüş bir alevi köyü duymadım.sanırım yokturda.ancak adaklı ilçesine bağlı bir 1-2 alevi -sünni alevi karışık köy var.bunlardan dönen var.benim bir tanıdığım biri vardı kendileri aleviliğine bağlı amcası ise sünnileşmişti adaklılıydı.ancak adaklıya bağlı olan karer bölgesi aleviliğine çok bağlıdır.bu bölge 9 köy ve 23 mezradan oluşur.www.karer.org

daraz
07.01.2007, 21:08
karer her nakader alevi olsada şunude bilmek gerekirki 1938de dersim ayaklanmasinda sehid Rizaya ve arkadaşlarina karşi ilkbaşta sillah kuşandilar özellikle mala fere bugünkü ğormeki aşireti ogünün mehmet şerf firat öncülüğünde ve bigöl ve çevresinde inanç deyişik liyinde büyük etkisiolmuştur sat ganimeten pay almak içinçevredeki köy ve ilçelere baski yapmişlardir buda böyle biline

murat222
07.01.2007, 22:35
karer hernakader alevi olsada am şunude bilmakgerekirki 1938de dersim ayaklanmasinda sehid eizaya ve arkadaşlarina karşi ilkbaşta sillah kuşandilar özel likle mala fere bugünkü ğormeki aşireti ogünün mehmet şerf firat öncülüğünde ve bigöl ve çevresinde inanç deyişik liyinde büyük etkisiolmuştur sat ganimeten pay almak içinçevredeki köy ve ilçelere baski yapmişlardir buda böyle biline

benim bildiğim hormek ve lolan aşiretleri(varto ve bingölde yaşayanları) dersim değil şeyh sait ayaklanmasına karşı çıktılar.

frankly
23.04.2007, 17:20
Yok mu Karer'den kimse ? Axpig köyündenim bende.

garcia
24.04.2007, 23:55
benim bildiğim hormek ve lolan aşiretleri(varto ve bingölde yaşayanları) dersim değil şeyh sait ayaklanmasına karşı çıktılar.

bende öyle biliyorum.daha doğrusu şeyh sait vartoda yakalanmıştır.bu bölgeye,propaganda amacıyla gelmiş ve varto'da yaşayan üç büyük alevi aşiret olan hormekli,lolanlı,haydaranlı aşiretleri şeyh saite şiddetle karşı çıkmışlardır ve içlerinde barındırmamışlardır.bu aşiretlerin bir bölümü bingölde yaşar...

Şoreş
25.04.2007, 01:10
bende öyle biliyorum.daha doğrusu şeyh sait vartoda yakalanmıştır.bu bölgeye,propaganda amacıyla gelmiş ve varto'da yaşayan üç büyük alevi aşiret olan hormekli,lolanlı,haydaranlı aşiretleri şeyh saite şiddetle karşı çıkmışlardır ve içlerinde barındırmamışlardır.bu aşiretlerin bir bölümü bingölde yaşar...

Evet.. Vartodaki Aşiretler Lolan, Hiran-Xormek, Çarekan, Haydaranlı, Abdalanlı.. İlk akla bunlar gelir.. Şeyh Sait'e karşı çıkmışlar ve Varto Köylerinin bir kısmı Alevi, bir kısmı Sünnidir.. Sünni olan Aşiretler, Alevi olan Aşiretlere çatıyor ve huzursuzluk yaratıyorlarmış.. Geçmişteki en büyük saldırıların yapıldığı bölgelerden biride orasıdır..

alimusa
31.08.2007, 11:22
soreş ben kiğıda dönmüş bir alevi köyü duymadım.sanırım yokturda.ancak adaklı ilçesine bağlı bir 1-2 alevi -sünni alevi karışık köy var.bunlardan dönen var.benim bir tanıdığım biri vardı kendileri aleviliğine bağlı amcası ise sünnileşmişti adaklılıydı.ancak adaklıya bağlı olan karer bölgesi aleviliğine çok bağlıdır.bu bölge 9 köy ve 23 mezradan oluşur.www.karer.org

haklısın.bende karerliyim..ve karer bölgesi gerçekten aleviliğini içten yaşayan bir bölgedir

xolxol_12
31.08.2007, 11:37
Kiğı,Adaklı,Yayladere,Karlıova'dan bir çok alevi arkadaşım var fakat hiç solhan ve Gençli alevi görmedim bilgisi olan varsa paylaşırsa sevinirim..

kürtalevi
02.09.2007, 18:23
:D Yayladere'de bildiğim alevi köylerini bende size söyliyeyim
Cönag (sarıtosun)
Murun(Batıayaz)
Anziving
Hozavit
Aftariş
Aftinik
Şıxan
Hasköy(karışık)
XolXol (Yayladere merkez)
Hopık
Ekrek ( Karışık )
Ali Murte
Hergep ( en büyük alevi köyü yerleşimidir,Alişan bu köylüdür :D )
Ağdat ( karışık )
Del (karışık )

Hasköy hariç köylerin tamamı kürt kökenlidir.

Alisanin Alevi olduguna eminmisin ?
ben onu sünni biliyordum!!

Şoreş
10.09.2007, 13:22
Hangi Alişan, KürtAlevi@?

Koçgirili Alişan ise, o önceden Sünniymiş, sonradan Aşiretin içine girmiş ve Alevi olmuş.

xolxol_12
19.09.2007, 19:46
Kürtalevi bunu bana bir çok kez sordun gene söylüyorum.Alişan yayladere'nin Hergep köyündendir Hergep köyü tamamen Alevi köyüdür. Bu kadarını biliyorum...
Gerisi Alişan'ın görüşüne kalmış.

Şoreş
19.09.2007, 20:01
Alişanın ailesi yolundan dönmüş de olabilir.

xolxol_12
19.09.2007, 20:51
Babam Alişan'ın baasıyla bizim dernekde görüşmüş.Babası Aleviyizdemiş valla ama bilemem

zülküf
03.12.2007, 13:50
arkadaşlar bingöl de neden az sanaçı çıkıyor bir bildiğiniz varmı benim bildiğim gündemde olan sadece iki sanaçı var servet kocakaya ve alişan mahsun kırmızıgülü bingölü saymiyorum iki yüzlü

Fatoş34
03.12.2007, 21:24
merhaba canlar ben de yayladereliyim :thumbup1:

xolxol_12
03.12.2007, 22:02
YAYLADERE
Cönag (sarıtosun)
Yaylabağ
Hormek
Harsek
Dalbasan(Seter)
Murun(Batıayaz)
Anziving
Hozavit
Aftariş
Aftinik
Şıxan
Hasköy(karışık)
XolXol (Yayladere merkez)
Hopık
Ekrek ( Karışık )
Ali Murte
Hergep ( en büyük alevi köyü yerleşimidir)
Ağdat
Del (karışık )
Haktanır
Mızıkan(Mıskan)
Yavuztaş
Zeynelli
Mexelan
Herdif
Sürmelikoç
Kalkanlı
Doğucak

KİĞI ( Bildiklerim )
Arrek
Bilece
Zımtek
Karer
zermek
osmanuşagı
arek
pertek
inak
elbek
haküstün
arnes
köşmir
çıbık
avenk
azbut
selenk
haror
ogaz
agdaş
karel
dinik
dızvaz
pertek
pülur
dirmek
karmulur
dizmorü
Hecilyas
sefkiyar
karalya
suvarış
ölmez
ilbeyi
Nacaklı
Hösnek
Çanakcı
Külyen
Kadı
Anbak
Kömler
Balucuyan
Alagöz
Sırmaçek
Karapınar

xolxol_12
03.12.2007, 22:04
merhaba canlar ben de yayladereliyim :thumbup1:

Sevgili Fatoş bende Yayladereliyim mesajımı okursan cevap yaz. Hangi köydensin ?

xolxol_12
03.12.2007, 22:18
arkadaşlar bingöl de neden az sanaçı çıkıyor bir bildiğiniz varmı benim bildiğim gündemde olan sadece iki sanaçı var servet kocakaya ve alişan mahsun kırmızıgülü bingölü saymiyorum iki yüzlü

Bildiğim kadarıyla
Servet Kocakaya
Alişan
Mahzun Kırmızıgül :D
Bunlar bildiğim Bingöllüler ama bana göre en ünlü Bingöllü benim gittiğim Erdal Erzincan Saz kursunda Bir hüseyin hocamız var Bir çalıyor gözlerim şaşı oluyor.Bana göre en ünlü Bingöllü odur...

zülküf
04.12.2007, 11:01
üçüde bingölü olsada ne fayda bingöle her hangi bir katkılarda bulundularmı bir okul veye bir cem evi yaptılarmı bırak bunları üçü bir olup bingülde konser verdikleri varmı

Fatoş34
04.12.2007, 13:20
Sevgili Fatoş bende Yayladereliyim mesajımı okursan cevap yaz. Hangi köydensin ?

xolxol çok özür dilerim aceleden yanlış yazmışım ben yayladere değilde Karlıovalıyım tekrar özür diliyorum:bitmisbu:

xolxol_12
05.12.2007, 00:15
üçüde bingölü olsada ne fayda bingöle her hangi bir katkılarda bulundularmı bir okul veye bir cem evi yaptılarmı bırak bunları üçü bir olup bingülde konser verdikleri varmı

Haklısın Zülküf abi...
Bingöl-Kiğı'ya bir cem evi yaptırılsa süper olur valla... Bende zakir olsam tam süper olur :D

xolxol_12
05.12.2007, 00:16
xolxol çok özür dilerim aceleden yanlış yazmışım ben yayladere değilde Karlıovalıyım tekrar özür diliyorum:bitmisbu:

KArlıova'nın Gameşan köyündenmisin sen Fatoş abla ?

Fatoş34
05.12.2007, 11:25
KArlıova'nın Gameşan köyündenmisin sen Fatoş abla ?

:no: hayır canım ben karlıovanın kayık köyünden xolxol_12

xolxol_12
06.12.2007, 15:54
:no: hayır canım ben karlıovanın kayık köyünden xolxol_12

Fatoş ablacığım Karlıovada'ki bildiğin alevi köylerinin isimlerini buradan bizimle paylaşırsan çok makbul geçer.
Bahsettiğim köylerin fotoğrafları elinde mevcut ise göndermeni çok isterim
Saygılarımla...

Fatoş34
06.12.2007, 16:57
Fatoş ablacığım Karlıovada'ki bildiğin alevi köylerinin isimlerini buradan bizimle paylaşırsan çok makbul geçer.
Bahsettiğim köylerin fotoğrafları elinde mevcut ise göndermeni çok isterim
Saygılarımla...

tabiki neden olmasın xolxol_12 sadece şuan saz kursuma yetişmem lazım daha sonra yazarım umarım kırmam seni:) :)

dilekcan
06.12.2007, 18:48
benim babamın dedeside bingöl kığılıdır.ayrıca annemin babasıda bingöl kığılı.ama ne babam ne annem nede ben hiç bilmiyoruz oraları.çünkü büyükdedemde annemin babasıda cok gençken eskişehire gelip yerleşmişler.orada eminim akrabalarımız topraklarımız vardır ama hiç haberimiz yok.

xolxol_12
06.12.2007, 23:23
tabiki neden olmasın xolxol_12 sadece şuan saz kursuma yetişmem lazım daha sonra yazarım umarım kırmam seni:) :)

Ooo Hemşerim !
Hangi saz kursuna gidiyorsun ?
Bende Erdal Erzincan ve Şahkulu Sultan Dergahında bağlama eğitimi alıyorum.5 senedir çalıyorum...

xolxol_12
06.12.2007, 23:25
benim babamın dedeside bingöl kığılıdır.ayrıca annemin babasıda bingöl kığılı.ama ne babam ne annem nede ben hiç bilmiyoruz oraları.çünkü büyükdedemde annemin babasıda cok gençken eskişehire gelip yerleşmişler.orada eminim akrabalarımız topraklarımız vardır ama hiç haberimiz yok.

Herkesin soyunda bir Kiğılılık var :D
Valla Kiğı'nın bir zamanlar önemli nüfusa sahip olduğundan dahada emin olmaya başlıyorum...
Kiğı'ya gelince...Gerçekden çok güzel bir yer...
saygılarımla dilek abla...

Fatoş34
07.12.2007, 16:52
merhaba ablası :) :)

sana Bingöl Karlıova'nın köylerini yazayım tabi bildiklerim yanlış olursa idare et:001_tt2:

Gameşan,Çiftlik,Şoruk (yeni ismi Tuzluca),aşağı kayık,yukarı kayık,silper,horhor,donukömü,kazani,kavahan.....:t humbup1:

tabi Alevi sünni karışaık köylerde çok onları yazmaya gerek yok

kendine ii bak canım:) :)

denizata88
07.12.2007, 17:53
merhaba canlar, benimde babam yayladere-yavuztaş , annem adaklı dan...

ancak ben istanbul'da doğup büyüdüm.. memeleketimizi görme fırsatı bulamadım henüz...

Fatoş34
07.12.2007, 18:42
Ooo Hemşerim !
Hangi saz kursuna gidiyorsun ?
Bende Erdal Erzincan ve Şahkulu Sultan Dergahında bağlama eğitimi alıyorum.5 senedir çalıyorum...

benim oturduğum yer tuzla olguğu için Erdal hocanın yeri ters geldi o yüzden Alican Süer'e gidiyorum gerçi Ocak ayının sonunda düğünüm var İzmir'e yerleşicem t5abi bu ayın sonuna kadar buraya devam edebilirim.zaten benim daha 1 sene olmuştu neyse artık orda devam ederim.senide taktir ediyorum sakın bırakma:lol: :)

xolxol_12
08.12.2007, 17:24
merhaba canlar, benimde babam yayladere-yavuztaş , annem adaklı dan...

ancak ben istanbul'da doğup büyüdüm.. memeleketimizi görme fırsatı bulamadım henüz...

Deniz bende yayladereliyim sizin köyü biliyorum çok güzel.
Mesela sen Tari ve Sulbus dağlarını bilirsin ...
İstanbulda mı yaşıyorsun ?
İrtibatı koparmayalım hemşo :D

xolxol_12
08.12.2007, 17:26
merhaba ablası :) :)

sana Bingöl Karlıova'nın köylerini yazayım tabi bildiklerim yanlış olursa idare et:001_tt2:

Gameşan,Çiftlik,Şoruk (yeni ismi Tuzluca),aşağı kayık,yukarı kayık,silper,horhor,donukömü,kazani,kavahan.....:t humbup1:

tabi Alevi sünni karışaık köylerde çok onları yazmaya gerek yok

kendine ii bak canım:) :)

Çok teşekkür ederim Fatoş ablacığım.
İzmir'e yerleşeceğin zaman Bağlamayı bırakmaman dileğiyle...
Saygılarımla..

xolxol_12
08.12.2007, 18:03
Fatoş abla sizin köyün adı kayak mı kaynak mı ? Bir karışıklık yok değil mi ? Eğer kayak ise sizin köye yakın köylerin adını söylermisiniz?
Çünkü kayak diye bir köye rastlayamadım haritada...
Kaynak olabilir mi acaba o ?
Kaynak köyünün bir resmini koyuyorum belki tanırsınız :D
http://img113.imageshack.us/img113/6526/kaynkfp1.th.jpg (http://img113.imageshack.us/my.php?image=kaynkfp1.jpg)

Fatoş34
08.12.2007, 21:16
Çok teşekkür ederim Fatoş ablacığım.
İzmir'e yerleşeceğin zaman Bağlamayı bırakmaman dileğiyle...
Saygılarımla..

tatlım ilgine teşekkürler:stuart:
fakat bizim köyün adı kayak değil kayık yukarı kayık diye geçer.İzmir'e gittikten sonrada bağlamaya devam edicem hem övünmek gibi olmasında sesimi dinleyen çooooooook beğeniyor:lol: :biggrin: :laugh:

xolxol_12
09.12.2007, 01:43
tatlım ilgine teşekkürler:stuart:
fakat bizim köyün adı kayak değil kayık yukarı kayık diye geçer.İzmir'e gittikten sonrada bağlamaya devam edicem hem övünmek gibi olmasında sesimi dinleyen çooooooook beğeniyor:lol: :biggrin: :laugh:

Bende dinleyebilir miyim Fatoş ablacığım ?
Eğer sen bana sazın eliğinde msnden bir parça okursan bende sana (sesim her ne kadar kötü olsa da..:D ) bir parça okuyacağım.
Bnm profilimden msn adresimi alabilirsin ablacığım...
Saygılarımla...

xolxol_12
09.12.2007, 12:34
http://img231.imageshack.us/img231/684/adszgj4.th.png (http://img231.imageshack.us/my.php?image=adszgj4.png)
Kırmızı kare : İlçe merkezi
Mavi kare: Alevi köyü
Not : Maalesef bazı köyler haritada yer almamaktadır.

karagümrüklü
10.02.2008, 14:55
BÜTÜN CANLARA Selam BEN KARLIOVA KIZILCUBUKLUYUM

xolxol_12
11.02.2008, 00:37
Hoşgeldin :D

gulemin
25.03.2008, 00:02
selam canlar
elazig haritasini yapacam ama elimde bilgi yok
elazig'nin tüm alevi köyleri listesi varsa sizde benimle paylasir misiniz
sagolun varolun

kerkınç
25.03.2008, 08:57
arkadaşlar bende bingöllüyüm karerliyim agaköylüyüm

xolxol_12
26.03.2008, 23:23
arkadaşlar bende bingöllüyüm karerliyim agaköylüyüm

Hoşgeldin karerli eski adı nedir ağaköyün ? kimlerdensin ?