Orijinalini görmek için tıklayınız : Yaşar Kemal ve Orhan Pamuk arasındaki fark nedir?

Siya Saperen
17.10.2006, 14:47
Merhaba arkadaşlar;

Şu sıralar benimde severek yazdığım ve okuduğum önemli ve tarihte yer etmiş benzer/yakın kişilik veya yapıtlara sahip şahsiyetler arasındaki karşılaştırmalar konusunu sizinle paylaşmak istiyorum.

Bir çok yer ve alanda tartışma konusu olan iki değerli yazar Orhan Pamuk ve Yaşar Kemal arasında, bu yazarları birbirlerinden ayrılan özellikleri nelerdir?

Öncelikle ben başlıyorum ve sizlerde fikirlerinizi belirtirseniz memnun olurum...

-Orhan Pamuk "içi kitaplarla dolu bir evde" büyümüştür. Yaşar Kemal ise içi masallar, destanlar ve ağıtlarla dolu bir evde...

-Yaşar Kemal kitapları yabancı dile zor çevrilir. Çevrilince de değerinden çok şey kaybeder. Orhan Pamuk kitapları ise yabancı dilde daha iyi durur...

sertur
17.10.2006, 14:56
teşekür ederim siya Saperen güzel bir soru sormuşsun ve güzel bir tesbitle cevap yazmışsın bende bir iki şey ekleyim
-yaşar kemal daha realist ve halktan biri
-orhan pamuk biraz daha yalnız ,rahat
yaşar kemal, temkinli
orhan pamuk açık

bunlardı aklıma gelen, ikiside romanlarıyla ayrı dünyaları yaşattılar bana

Siya Saperen
17.10.2006, 15:01
Rica ederim sevgili abim. Seninkilerde güzel tesbitler :)

-Orhan Pamuk romanına malzeme toplamak için bir çılgın gibi Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’ne vurur kendini. Yaşar Kemal ise ağıt toplamak için halkın arasına...

-Orhan Pamuk bir cümle yazar, okur beğenmez, yırtıp atar, sonra yeniden yazar. Yaşar Kemal ise vurur daktilonun tuşlarına savaşır gibi. gürül gürül yazar, bir de bakar ki 40 destan sayfası çıkmıştır temizinden...

-Orhan Pamuk ab’ye şimdiden girmiş bir nişantaşı’dır, Yaşar Kemal ise halis muhlis bir anadolu...

ErDaL24
17.10.2006, 15:06
ilk önce aldıgı nobel ödülünü hak ettimi bence etti ama bence sırf bir milyon ermeni öldürüldü dedi diye alınca soru işareti bıraktı bir yazar olarak hak ettigini ve bu topraklarda o nobel ödülünün de üstünde çok degerli yazarlar yetişmiştir ödül çerçevesinde yazalarımızın her biri nobel üstüdür diye düşünüyorum....
orhan pamuk un kitabları genelde lale devri kitapları gibidir ben onun sadece sessiz ev kitabını okudum o kitabta sag sol çatışmasını konu almıştı ama konun bir konakta yaşanması pekte beni inandırıcı yönden etkilememişti..

yaşar kemal gerek yazılsal olarak gerek insan olarak hayatın içinde kendini soyutlamamıştır onu herhangi bir eylem de göre bilirsiniz ama orhan pamuk bence halktan çok uzaki ki zaten kar romanı istanbul romanı eskiyi anlatır yani toplumun içinde oldugu günleri anlatır ki bu orhan pamuk un halka bence kuş bakışı baktıgı bu yönle açıktır..

Siya Saperen
17.10.2006, 23:35
-Yaşar Kemal "katip arzu halim yaz yare böyle" dizesinde işaret edilen arzuhalcilik mesleğinden tüpçülüğe kadar her türlü işe girip çıkmıştır. Orhan Pamuk ise hayatı boyunca çalışmak zorunda kalmamıştır...

Orhan Pamuk, "içindeki manevi boşluğu doldurmak" için edebiyatı seçmiştir. Yaşar Kemal ise "içindeki manevi doluluğu boşaltmak" için...

-Orhan Pamuk ilham gelmesi için evinin salonunda volta atar. Yaşar Kemal ise eski bir alışkanlığı sürdürür, yani "mahpushane voltası" atar...

Durum vahim, iş çığrından çıkmaya başladı :) Konu sanki Orhan Pamuk düşmanlığına doğru gidiyor. Mutlaka ki onunda artıları vardır fakat ben bulamıyorum :D Yardımcı olabilecek bir arkadaş var mı? :p

Hüseyin69
17.10.2006, 23:57
aldigi ödül tartisildi kapandi simdide yasar kemal ile kiyaslama tartismasi basladi
haydi hayirlisi hatirlayanlar iyi hatirlar yasar kemal bir seferinde alman
der spiegel (ayna) Dergisine bir roprtaj yapti ne kiyametler kopmustu

orhan pamuk kiyametide yasar kemal kiyametine benzedi dünyada heryerde katliamlar kirimlar vardir is odurki o katliamlari kabullenmek yazarlar yazar cizerler ama iktidarlar hazmedemezler ikditarlar iktidar olunca halk diye lanse edilenlerde ayni yoldan gitmeye devam ederler tipki bir coban ve sürü misali

erayY
18.10.2006, 00:15
Yapılan araştırmalara göre eserleri yabancı dile en çok çevrilen ve tanınan yazarımız yaşar kemal ...

Lakin ben işin edebi boyutuna bakacağım...gözlemlerim ; Yaşar kemal bilindiği üzre eserlerini destansı bir havada okuyucuya sunar bilhassa doğa ve insan üzerine olan betimlemeleri müthiştir(süslü anlatım da deniyor kelimelerin dansı) ... Bununla birlikte orhan pamukta ise biraz daha melenkoliye yatkın vaziyette bir "durum" anlatımı hakimdir bu sav ımı "kar" romanın da ki kar ın yağışını anlattığını bölümde genel hatları ile bulabilirsiniz...

Ayrıca bir yazarda olması gereken gözlem gücünün yaşar kemal de tam anlamıyla vukuu bulduğunu düşünmekteyim ...

Ama aradaki asıl fark ise şu ; orhan pamuk burjuva destekli bir yazar yaşar kemal i ise halk destekli... bence onun ödülünü de kendisine yine halk gönlünde vermiş ve yüceltmiştir...

berximin
18.10.2006, 00:31
yaşar kemal daha bir anadolu insanı gibi geliyor bana.. orhan pamuk ise burjuva kesime daha yakın..

Siya Saperen
18.10.2006, 12:10
Yapılan araştırmalara göre eserleri yabancı dile en çok çevrilen ve tanınan yazarımız yaşar kemal ...

Ama aradaki asıl fark ise şu ; orhan pamuk burjuva destekli bir yazar yaşar kemal i ise halk destekli... bence onun ödülünü de kendisine yine halk gönlünde vermiş ve yüceltmiştir...

Yaşar Kemal'in eserlerinin yabancı dillere çevrilme konusunda haklı olabilirsiniz fakat benim değindiğim konu anlatımındaki yerellik, kimi deyim ve tamlamaların destansı anlatımla şekillenerek ifade ettiği durumlar; yabancı dillerde kendi sanatını konuşturduğu Türkçe'deki gibi şık ve şaşırtıcı durmamaktadır. Orhan Pamuk'un ise bu yönde çok daha fazla artıları bulunmaktadır...

Orhan Pamuk ve Yaşar Kemal arasındaki en bariz farklardan biri de sizinde değindiğiniz gibi burjuva ve proleter durumlarından kaynaklanan farklar olsa gerek. Fakat daha fazla ve çeşitli yönlerden de farklar bulunmakta. Ayrıca Hüseyin abinin yaptığı yorumda kast ettiği tartışma ortamından çok yapıcı, irdeleyici ve araştırmaya sevk edeici bir şeyler çıkarabiliriz ümidindeyim. Edebiyatın beyin fırtınası :p

puduhepa
18.10.2006, 13:08
kütüphane çalışanı olarak tanımlamak değil de bir tespittir bu.okuyucular arasında (çalıştığım şehir itibariyle)en çok talep edilen yazarların önde geleni Yaşar Kemal"dir.Anadolu efsanelerini,emekçilerin alınterini,torosların eşsiz güzelliklerini, doğanın diliyle kaleme döker.betimleme ustasıdır.
Orhan Pamuk"a gelince dediği gibi yazarın"bir gün bir kitap okudum,hayatım değişti."demek istiyorum ama başlayıpta bıraktığım birkaç kitabı oldu.o yüzden yorum yapamıyorum maalesef...

DrmdrM
18.10.2006, 13:36
Durum vahim, iş çığrından çıkmaya başladı :) Konu sanki Orhan Pamuk düşmanlığına doğru gidiyor. Mutlaka ki onunda artıları vardır fakat ben bulamıyorum :D Yardımcı olabilecek bir arkadaş var mı? :p

benim düşüncem ,orhan pamuk için burada belirtilen sıfatlar aslında orhan pamuk'un eksileri değildir.senin tespitlerinin -hepsine- katılıyorum,sıkı bir yaşar kemal hayranı olarak,ve orhan pamuk'u da beğeniyle takip eden biri.burjuva ortamında olan bir insan elbet ona özgü eser yazacak,hayatında köy görmemiş bir adam nasıl anlatsın dağı,taşı,aslında orhan pamuk'un kıyaslandığı kişi yanlış.
yaşar kemal tartışmasız türkçeyi en iyi kullanan,roman diye oturup destanlar çıkaran,en fazla betimleme sıfatı bilen ve kullanan,tek kelimeyle harikalar yaratan bir yazardır.orhan pamuk'un da 'kar'daki betimlemelerini çok beğendim mesela ama yaşar kemal'inkilerin kıyısından geçemez,kimseninkiler geçemez..

devrim,edebiyatın beyin fırtınası demişsin ama ben beynimdekileri bu kadar dökebildim,daha neler yazarım ikisi hakkında da,fırtına kaos oldu beynimde:p

Gülseren58
18.10.2006, 13:59
canlar ben türk alevisi olarak orhan pamuğu sözlerinden dolayı sevmiyorum.Hatırlarsanız ermeniler erzurum kars vede iğdırda pekçok alevi kanı akıtmıştır.asıl katliama uğrayan bizim alevi canlarıdır.ermeniler cani bir millettir. hala azerbaycanın parçası olan dağlık karabağda azerilere karşı kan akıtmaktadırlar.

Sn.Ali Sağlam, yazdıklarınızın Orhan Pamuk ve Yaşar Kemal'in edebi kişiliği ile ne alakası var. Alakasız yerlerde alakasız şeyler yazarak ne elde edeceğinizi umuyorsunuz.
Ermeniler ile ilgili düşüncelerinizi ilgili topikte yazmanız gerekmektedir.

http://www.aleviforum.com/showthread.php?=t=711

levilee
18.10.2006, 14:40
Yalçın Küçük Orhan Pamuk’un “Benim Adım Kırmızı” adlı kitabının Tevrat’ta yer alan bir Yahudi kavminin bayrağı olduğunu söyledi. Yalçın Küçük, Orhan Pamuk’un Türkiye’de okunmadığını iddia ederken, “Bugün burada Orhan Pamuk’un idamını gerçekleştireceğiz” dedi. Orhan Pamuk’un kitaplarının Yahudi “Kabala” öğretisinin şifrelerine göre yazdığını söyleyen Küçük, yurt dışında Pamuk’un kitaplarının çok satmasının nedeninin bu şifreyi bilenler tarafından okunduğunu savundu.
Yalçın Küçük, Orhan Pamuk’un kitap kahramanı “Ka”nın Yahudi öğretisine göre mistik bir ruhu sembolize ettiğini savundu. Küçük, Nobel jürisine teşekkür ederken jürinin de kendisini doğruladığını ve anlaşılmaz bir yazar olduğunu teyit ettiklerini savundu. “Pamuk’u sadece Hürriyet ve Yaşar Kemal över, Yaşar Kemal de ağalara övgüler düzer” diyen Yalçın Küçük Orhan Pamuk’u deşifre ettiğimizde bu iş Hürriyet gazetesine, Doğan Hızlan’a kadar uzanır” dedi.

ABD’de yayınlanan edebiyat eleştiri dergilerinde Orhan Pamuk ile ilgili yazılan ciddi eleştirilere Türkiye’de hiç değinilmediğin söyleyen Küçük, Pamuk’un tarikat üyesi olduğunu iddia etti.

daha önce okuyup anlamadığımı söylemiş ve iyi bir yazar olmadığını iddia etmiştim burda özür diliyorum demekki anlamamamın sebebi başkaymış :)

Siya Saperen
18.10.2006, 15:20
yaşar kemal tartışmasız türkçeyi en iyi kullanan,roman diye oturup destanlar çıkaran,en fazla betimleme sıfatı bilen ve kullanan,tek kelimeyle harikalar yaratan bir yazardır.orhan pamuk'un da 'kar'daki betimlemelerini çok beğendim mesela ama yaşar kemal'inkilerin kıyısından geçemez,kimseninkiler geçemez..

devrim,edebiyatın beyin fırtınası demişsin ama ben beynimdekileri bu kadar dökebildim,daha neler yazarım ikisi hakkında da,fırtına kaos oldu beynimde:p

Evet çok haklı olduğunuz bir konu yani destansı anlatım ve anlatımdaki özgünlük Yaşar Kemal romanlarına baktığımızda göze batmakta ve insanı farklı boyutlara sürükleyerek ''o'' anın mistik havasına götürebilen bir yapıdadır. Zaten büyük yapıtlara baktığımız zaman okuyucuyu içerisine alan ve kendiliğinden düşsel bir görsellik yaratan yapıtların kendi içlerinde beslenme kaynakları çeşitlidir. Yaşar Kemal eserlerinde doğu kültürünün mistisizmi yoğun ve saf bir halde karşımıza çıkarak bize doğu kültürünün bütün güzel veya itici yönlerini tattırma zevkine erişir...

Arkadaşım zaten amacımız genel olarak edebi yanlarına vurguda bulunarak kendimize ve okuyuculara bir şeyler katmak olduğu için bütün kaoslar yaratıcılığa yol açar tezini savunuyorum. O yüzden kaoslar iyidir :D
Yalçın Küçük Orhan Pamuk’un “Benim Adım Kırmızı” adlı kitabının Tevrat’ta yer alan bir Yahudi kavminin bayrağı olduğunu söyledi.

Orhan Pamuk’un kitaplarının Yahudi “Kabala” öğretisinin şifrelerine göre yazdığını söyleyen Küçük, yurt dışında Pamuk’un kitaplarının çok satmasının nedeninin bu şifreyi bilenler tarafından okunduğunu savundu.

Sevgili levilee,

Bu tip veya benzer eleştiriler çok okunan bütün kitap yazarları için yapılır. Bana kalırsa irdelenmesi gereken asıl nokta bundan çok yapıtın yol açtığı dalgalanma yani yarattığı etkiyle beraber yapıtın edebi üstünlüğü, diğerlerinden ayıran özellikler olmalıdır...

''kabala'' öğretisinin kullanılması diye tabir edilen durumun ise kabala'nın önemli kurallarından olan şüpheci yaklaşım ve irdelemek -bunları da mistik bir havada simgeleştirerek yapılmasının etkisi ile romanlarda kullanılan düşsel imglerin birbirine yakınlığından kaynaklandığını düşünüyorum. Zaten herhangi bir camaat üyesi bir yazar kullandığı dilin yanı sıra açık bir şekilde o inancın probagandasını yapmakla da tanınır. Ben Orhan Pamuk'da böyle bir yan göremiyorum...

levilee
18.10.2006, 15:38
siyasaperen arkadaşım ben anlamamıstım benim adım kırmızıyı bu adam ne anlatıyor yahu deyip yarısında bırakmıstım ve orhan pamuk un iyi bir yazar olmadıgına hükmetmistim demekki anlamamamın sebebi kullandıgı sembollere aşina olmamam ile ilgiliymiş onu demek istedim,sonucta budist bir yazar budist imgelerle bir roman yazsa onuda anlayamam sanırım,ama şu da bir gerçek eğer dediği gibi roman yazarken kullandıgı atmosfer buysa buna ilerici bir roman denemez aksine gerici ideolojinin romanıdır sevgiler...

erayY
18.10.2006, 20:24
Yaşar Kemal'in eserlerinin yabancı dillere çevrilme konusunda haklı olabilirsiniz fakat benim değindiğim konu anlatımındaki yerellik, kimi deyim ve tamlamaların destansı anlatımla şekillenerek ifade ettiği durumlar; yabancı dillerde kendi sanatını konuşturduğu Türkçe'deki gibi şık ve şaşırtıcı durmamaktadır. Orhan Pamuk'un ise bu yönde çok daha fazla artıları bulunmaktadır...

Yukarıda Önemli bir tespit yapmışsın...Katılıyorum. Örneğin Patrick Süskind in "Koku" adlı romanının tüm dünyada aynı ilgi ile okunması doğal dır çünkü bu bir yerel anlatım değildir. Bununla birlikte Nikolay Ostrovski nin "Ve Çeliğe Su verildi" si ni (Ne kadar müthiş olsada)herkesin aynı ilgi ile okuması beklenemez içeriği edebiyat dışında ele alırsak belirli bir kesime - ideoloji ye hitap eder(ve banada) .
Yaşar Kemal in halk ve toplumları konu edindiği bize özgü yerel ve destansı anlatımlı eserlerinin yabancıları çok fazla bağlamaması da normal gibi gözüküyor en azından orhan pamuğun yerel anlatımlı olmayan eserlerine bakıldığında...

Ve yine burada da gözüken o ki evet ikiside iyi bir yazar ama kulvarlar farklı.

pastoralsenfoni
18.10.2006, 22:28
bence bir yazarın siyasi duruşu olmalı.ülkenin ezilmişliğini ,yitikliğini,adanmışlığını anlatan yazarı seviyorum bunuda yaşar kemal çok iyi yapıyor,ayrıca siyasi duruşu da var, ülke sorunlarına yorum getirebiliyor,halk ile ilgileniyor onlarla nefes alıyor.
orhan pamukun ise siyasi yorumunu hiç duymadım ülkesindeki halk için bir emek sarf etmedi gibime geliyor.sadece hepimizin bildiği yorumları yaptı oda siyasi bir duruş sayılmaz bence.
yani biri kendi için yazdı diğeri halk için yazdı.fakat o.pamuk u nobel için takdir ediyorum ne mutlu ona.

ozgurgunler
22.10.2006, 22:31
yaşar kemal ile orhan pamuk arasındaki fark çok açık çok büyük ve çok derindir ama iki kelime idir: yaşam biçimi

ozgurgunler
22.10.2006, 22:32
birde unutmamak lazım "kemal, yaşar" "orhan, pamuk" anlatabildim mi

aykudgöksun
23.10.2006, 22:11
kendi tecrübeme göre bişey yazıyım ben de
-orhan pamuk bir kitabını zorla iki ayda sıkıla sıkıla bitirdiğim yazar
-yaşar kemal 3 kitabını(ki bunlar seridir) 2 haftada bitirdiğim yazar

Meri
24.10.2006, 00:03
Orhan Pamuk ve Yaşar Kemal neden karşılaştırılmak isteniyor anlayamadım. İkisinin de dilleri oldukça farklı. Yaşar Kemal daha çok köy ve kasaba yaşantısını ve de insanlarını anlatır kitaplarında. Oysaki Orhan Pamuk daha çok şehirle içiçedir ve şehiri anlatır.

Ve Orhan Pamuk'a nobeli yakıştırmamak ta sanıırm böyle karşılaştırmalar içerisinde olan insanlar için geçerlidir.

Orhan Pamuk'un kitaplarını sıkılarak iki ayda zorla bitirebiliyorsanız size daha kolay gelen bir yazar vede kitap seçmeniz daha yerinde olur. En azından zamanınız kıymetli olur.

Bence her iki yazarda kendi kitaplarında oldukça büyük yazarlardır. Nobel ödülü de Orman Pamuk'a çok yakıştı. Dilerim seneye de Yaşar Kemal alır. ve sevincimiz iki katına çıkar.

Selamlar.

Siya Saperen
24.10.2006, 00:40
Orhan Pamuk ve Yaşar Kemal neden karşılaştırılmak isteniyor anlayamadım. İkisinin de dilleri oldukça farklı. Yaşar Kemal daha çok köy ve kasaba yaşantısını ve de insanlarını anlatır kitaplarında. Oysaki Orhan Pamuk daha çok şehirle içiçedir ve şehiri anlatır.

Ve Orhan Pamuk'a nobeli yakıştırmamak ta sanıırm böyle karşılaştırmalar içerisinde olan insanlar için geçerlidir.

Orhan Pamuk'un kitaplarını sıkılarak iki ayda zorla bitirebiliyorsanız size daha kolay gelen bir yazar vede kitap seçmeniz daha yerinde olur. En azından zamanınız kıymetli olur.

Bence her iki yazarda kendi kitaplarında oldukça büyük yazarlardır. Nobel ödülü de Orman Pamuk'a çok yakıştı. Dilerim seneye de Yaşar Kemal alır. ve sevincimiz iki katına çıkar.

Selamlar.

Sayın Meri;

Orhan Kemal ve Yaşar Kemal arasındaki karşılaştırma yapmaya çalışmamızın nedeni verilen nobel ödülü veya siyasi görüşleri ile ilgili değil daha çok edebi yönleri hakkında bildiklerimizi ortaya dökmek, tazelemek, bilmediğimiz yönlerde de araştırma yaparak kendimizi geliştirmek adınadır. Pek tabiki iki yazarında yazım dilleri ve temel olarak romanlarında çıktıkları konular farklıdır fakat her iki yazarın anlatımında da farklı ve mistik bir havaya rastlamak mümkündür. Benim şahsım adına yola çıkarken karşılaştırma yapmaya çalışmamdaki asıl çıkış noktam da budur...

Kaldıki yaşam tarzlarından yetişme şartlarına kadar bütün evrelerin yazarların kendi dillerini ve edebi yönlerini geliştirmesi adına bir çok eksi veya artı yön bulunabilir. Yazarlar ve eserleri adına yorum yaparken bunlarıda göz önünde bulundurduğumuzda bize o eseri anlamada bir çok yarar sağlayacağı kanısındayım. Bu açıdan baktığımızda o eseri sadece okumak değil yazarları kendi iç dünyalarının ötesinde yaşam koşullarının analizinin anlamanın anahtarı olabileceğini de söylemek mümkündür...

Bu başlığın amacı üzerine yapılabilecek en son yorum ise verilen ödüllerdir. Bana kalırsa kapital sistemin bütün getirilerinin yazarlar veya getirileriden sonra oluşan eserler üzerinde herhangi bir etkide bulunmamasının gerekliliğidir. Anlatmak istediğim eserlerin etkilendiği en son şey olması gereken verilen ödüller olmalıdır...

O yüzden verilen ödülleri bir kenara bırakarak herhangi bir mercinin gözünden çok okuyucunun yani bizlerin açısından olayların yorumunun daha sağlıklı ve bize özgü olabileceği düşüncesi içerisindeyim. Tabiki ödüller önemlidir fakat ortaya çıkmış olan eserlerin bizim gözümüzdeki değeri, bize açtığı düşsel pencereden algılayabildiklerimiz ve içerisinde bulunduğumuz dünya çok daha önemlidir...

Saygı ve sevgilerle...

aykudgöksun
25.10.2006, 17:40
ben nobel ödülü almasın mı dedim?ama nobel ödülü alması onu benim gözümde ii bi yazar olmasını sağlamaz ben okuduğuma bakarım zevk alıp almadığıma bakarım.başkaları beğenir yada beğenmiş gibi yapabilir bu benim sorunum değil ben beğenmiorum orhan pamuğu.nobel ödülünü iiki aldı diyenlerin %90ınında milliyetçilik aşkıyla yanıp adımız duyulsun adımız duyulsun die çırpınan insanlar olduğunu biliyorum.bu insanlara sorsanız çoğu orhan pamuğu okumamıştır bile.

gercege_huu
25.10.2006, 17:51
benim anlamadığım şuuu arkadaşlar zamanında bu yazarı ermeni soykırımı türkiyede var dediği için çok fazla ileriye giderek vatandaşlıktan çıkartmak isteyen parti liderleri neden nobel ödülünü alınca adam bunların gözünde bir numara oldu bence bunu tartışmamız gerekiyor ve böyle bir ülkede yaşadığımızıda unutmayalım....

sevilkipirti
25.10.2006, 21:28
Bence tartışmasız her iki de Türk edebiyatındaki çok değerli iki yazar. Yaşar Kemal için o kadar iddialı konuşamayacapım ama Orhan Pamuk'un neredeyse tüm kitaplarını okudum:

Yaşar Kemal'in kitaplarında konular bellidir sanki, yani nasıl yazacağını tahmin edebilirsin.

Orhan Pamuk ise beni her seferinde daha çok şaşırtır. Orhan Pamuk'u okurken farkedersiniz o zeka parıltılarını ve büyülenirsiniz. En azından benim için durum böyle :)

tamerx
25.10.2006, 22:23
orhan pamuk un verdigi demeclerinin tümünü begenmesem bile kitaplarini zevk ile okuyorum.

FaLLeN
27.10.2006, 03:11
Sevgili roki dostum...

Vatanını ,ruhunu satan

ve ispanyol/ köle günlük notlarını olduğu gibi alıp ben yazdım diyerek Fikir çalan ,50. basım olmuş kitabında hala bana ait değildir demeyen bir insanla;

Yaşar Kemal gibi üretken bir üstadla elbette Büyük bir fark var...

levilee
27.10.2006, 09:02
evet fallen haklı
beyaz kale kitabı bire bir aşırmaymış
yalçın küçük şebeke kitabında bunu satır satır göstermiş,aslında şaşırdım böyle bir şeye neden gerek duymuş ilginç...

Siya Saperen
27.10.2006, 10:46
Sevgili roki dostum...

ispanyol/ köle günlük notlarını olduğu gibi alıp ben yazdım diyerek Fikir çalan ,50. basım olmuş kitabında hala bana ait değildir demeyen bir insanla;

Bu konuyu karıştırmaya kalksak altından epey bir malzeme çıkar aslında. Genel olarak bu tür durumlar için yapılan yorum her zaman etkileşimdi. Etkileşimin dozunu kaçırmış olamaz mı? :p

levilee
27.10.2006, 10:47
demek bunun adı etkileşim bende kalın ahmet diye bir roman yazmayı düşünüyorum ince mehmet alamadı belki kopyası alır :P

Siya Saperen
27.10.2006, 10:52
demek bunun adı etkileşim bende kalın ahmet diye bir roman yazmayı düşünüyorum ince mehmet alamadı belki kopyası alır :P

İki yoldan hangisini seçersek amacımıza ulaşırız?

İrdeleyerek şüpheci olmak
Mübala ile olaylara neşe kaymak

Bence ikisini birlikte kullandığımızda daha keyifli oluyor :D

Etkileşim konusunda söyleyebileceğim bir şey yok aslında araştırıp öğrenmek gerek. Fakat kopya yazımların sayısının hayli fazla olduğunu düşünürsek olağan dışı gelmiyor gözüme...

DrmdrM
27.10.2006, 11:03
-Yaşar Kemal kitapları yabancı dile zor çevrilir. Çevrilince de değerinden çok şey kaybeder. Orhan Pamuk kitapları ise yabancı dilde daha iyi durur...

Levilee,ince memed'e bu gözle bakarsak gerek çevre ,gerekse ruhsal (mükemmel) betimlemelerin ingilizce olarak türkçedeki tadı vermeyeceğini hatta sıkıcı bile olabileceğini düşünüyorum(ki marquez'in bazı tasvirleri türkçe çeviride sıkıcı kaçıyor zaman zaman...bence)
kalın memedi de o dille yazarsan ödül alamama olasılığın var yani...:001_tongu

ayrıca beyaz kale konusunda bende 'etkileşim' olduğu fikrine katılıyorum.birebir kopya değil zaten...belki fazla etkilenmiş...:komik sadece o kitabına bakılarak yargılanmasını da yadırgıyorum.

levilee
27.10.2006, 11:38
açıkçası ben orhan pamuk romanı okumadım,daha doğrusu okuyamadım
ilk defa 98 yılında askerdeyken benim adım kırmızı romanını bir arkadaşda görüp ödünç olarak almıştım,bir iki bölüm okumuş fena halde sıkılmış bırakmıştım,arkadaşada sen bunu okudunmu ne anlatıyor ben bir şey anlamadım dediğimde kendiside bir şey anlamadığını ve yarım bıraktığını söyledi o gün bugün ben onun romanlarını okuyup bitiren birini tanıma şerefine ulaşamadım ilginçtir ben o sıralar kendisinin sol görüşlü bir yazar olduğunun zannediyordum ve mutlaka iyi bir yazardır demekki ben yetersizim diyede düşünmedim değil(solcular iyi yazardırlar diye bir önyargımda varmış demekki )
daha sonra yalçın küçük'ün şebeke kitabında o romanın eleştirisini okuduğumda,kendiside tahsin yücel,ahmet taner kışlalı gibi yazarlardanda alıntılarla orhan pamukun anlaşılamayacağını,anlaşılır şeyler yazmadığını ifade ettiğini görünce vay be demek kabahat bende değil diye ferahladım :),üstelik yazarın sol görüşlede bir alakası yokmuş,postmodernist liberal bir yazarmış(siyasi görüşünün yazarlıgıyla alakası yok tabikide onun solcu oldugunu düşünmemden dolayı benim bir alakam var) ve yalçın küçük ancak romandaki anlatımların kabala biliniyorsa anlaşılabileceğini söylüyorki kaç kişi türkiyede kabala biliyordur o da muamma,beyaz kale için çıkardığı çizelgedede apardıgı söylenen kitapdan bire bir karşılaştırma yapmış ve bire bir aynı şeyleri yazdığı söylenebilir tabi iki kitabıda okumadım o yüzden yalçın küçük'ün dürüstçe davrandığını düşünerek bunları söylüyorum,aksi takdirde günahı yalçın beyin boynuna :)

sertur
27.10.2006, 12:07
aslında orhan pamukla yakınen bir tanışma fırsatım olmuştu, bir kahvaltı sofrasında, kişilik olarak çok saygı ve sevgi dolu bir insan müsamahalı, karşısında fikrinizi açıkca söyleyip, gayet hoşgörülü bir şekilde tartışabilirsiniz, onunla tartışırken o olayları yaşar, siz izlersiniz, yaşar kemal biraz daha müsamahasız gibi geliyor bana, olaylar ona göre olması gerektiği gibi değil, olması gereken şekilde olmalı ve özünden kopmamalı sevgi ve muhabbetle...

FaLLeN
27.10.2006, 13:33
Bu konuyu karıştırmaya kalksak altından epey bir malzeme çıkar aslında. Genel olarak bu tür durumlar için yapılan yorum her zaman etkileşimdi. Etkileşimin dozunu kaçırmış olamaz mı? :p

dostum bir rica mayetindeki alıntıya ufak bir kesin çizgi çekelim..

Etkileşim içinde kendinden bir parça olmaktır..Yahut yazmaktır..

birebir cümle ile değişmemiş hali ile eklenti hırzlıktır...

sevilkipirti
05.11.2006, 17:23
Sevgili roki dostum...

Vatanını ,ruhunu satan

ve ispanyol/ köle günlük notlarını olduğu gibi alıp ben yazdım diyerek Fikir çalan ,50. basım olmuş kitabında hala bana ait değildir demeyen bir insanla;

Biraz ağır olmamış mı Cem... Gerçekten merak ettim hangi kitabı çalıntıymış???

D-e-v-r-i-m
05.11.2006, 18:52
Meyve veren ağaç taşlanır misali..... Orhan Pamuk gibi bir değeri hiçe saymak ve eserlerini çalıntıdır sıkıcıdır diye suçlamak ancak bir Türkçünün yapacağı iştir malum ermenilere yazık oldu... Turancıların kitapları daha akıcı olsa gerek Bu adama ödülü verenlerde demek hiç akıl yokmuş.

DrmdrM
05.11.2006, 20:17
Meyve veren ağaç taşlanır misali..... Orhan Pamuk gibi bir değeri hiçe saymak ve eserlerini çalıntıdır sıkıcıdır diye suçlamak ancak bir Türkçünün yapacağı iştir malum ermenilere yazık oldu... Turancıların kitapları daha akıcı olsa gerek Bu adama ödülü verenlerde demek hiç akıl yokmuş.

o kadar da değil devrim...yalçın küçük'ü ben de çok severim diyemem ama turancı olduğunu da sanmıyorum. 'benim adım kırmızı' ile yüzyıl önce yazılmış ispanyol köle günlük notları arasındaki -benzerlik- olduğu hakkındaki çalışması ciddiydi.gerçi o birebir alıntıdır diyordu ama bence iyi niyetle esinlenmiş,hala...

sevilkipirti
05.11.2006, 20:23
Benim Adım Kırmızı süper bir kitaptı, sadece dili için bile okunabilir Orhan Pamuk.
Kimden esinlendiği ile ilgilinmiyorum.

Siya Saperen
05.11.2006, 22:09

Sevgili Devrim,

Verilen ödül ile ilgili bir sorunumuz yok. Bana kalırsa daha önce verilmeliydi. Fakat burada konuşmak istediğimiz konu siyasi yönü değil edebi yönü olmalıdır. O yüzden bu tür yaklaşımları tasvip etmiyorum. Ayrıca turancıların kitaplarını da zevkle okuyorum. Doğru ile yanlışı ayırt edebilmek için doğruyu bildiğimiz kadar yanlışı da bilmemiz gerekiyor.

D-e-v-r-i-m
05.11.2006, 23:43
Siya Saperen

-Orhan Pamuk bir cümle yazar, okur beğenmez, yırtıp atar, sonra yeniden yazar. Yaşar Kemal ise vurur daktilonun tuşlarına savaşır gibi. gürül gürül yazar, bir de bakar ki 40 destan sayfası çıkmıştır temizinden...

-Orhan Pamuk ab’ye şimdiden girmiş bir nişantaşı’dır, Yaşar Kemal ise halis muhlis bir anadolu...

Orhan Pamuk, "içindeki manevi boşluğu doldurmak" için edebiyatı seçmiştir. Yaşar Kemal ise "içindeki manevi doluluğu boşaltmak" için...

-Orhan Pamuk ilham gelmesi için evinin salonunda volta atar. Yaşar Kemal ise eski bir alışkanlığı sürdürür, yani "mahpushane voltası" atar...
Durum vahim, iş çığrından çıkmaya başladı Konu sanki Orhan Pamuk düşmanlığına doğru gidiyor. Mutlaka ki onunda artıları vardır fakat ben bulamıyorum Yardımcı olabilecek bir arkadaş var mı?

Bu yukarda yazılanlar senin yazılarından alınmış birer bölümdür. Biz siyasi yönüyle değil edebi yönüyle inceliyoruz diyorsun. Peki yukarıda ki cümlelerde ve bunların bulunduğu yazılar içerisinde , bu yazarın uslubunu eleştiren , yazım şeklini , yazılarının niteliğini inceler br sözün var mı ? Yaşar Kemal ile karşılaştırma yaparaken alaycı bir tavır takınmışsın bence yazar kimliğine hakaret etmeye bile varır bu tavrın. Senin benim düşüncelerimi tasvip etmemenle ilgilenmiyorum bunlar benim fikrimdir... Konu hakkındaki fikirlerimi hiç kimseden alıntı yapmayarak yazdım . Hiç kimseye cevaben yazılmış değildir.

Hiç bir eserini emek vermeden yazmış bir yazarmıdır . Sosyal olarak halktan kopuk bir yazarmıdır . Kitaplar arasında büyümüş olması şansızlıkmıdır. Maddi sıkıntı çekmemesi uslubunu bu denli etkileyecek ve alay edilecek kadar kötümü yapmıştır...
Otorite gibi konuşuluyor. Birçok eseri birçok dile çevrilmiş bir yazar belirli bir kitlesi ve çekinmeden söylediği bir çok sözü var . Gözardı edilmemeli... En azından alay edilmemeli.

Serkan_Devrim
05.11.2006, 23:49
Orhan Pamuk hakkında çok şey bilmem fazla da kitabını okumuş değilim. ancak Orhan Pamuk ilk defa ödül almadı. :) hayatı ödüllerle doludur.

konuyu ikiye ayırmak önemli. siyasi duruşu ve edebi duruşu.

Yaşar Kemal ise destandır elbette ama Orhan Pamuk için en çok sevinenlerdendir. :)

Siya Saperen
05.11.2006, 23:59
Sevgili arkadaşım,

Hiç bir konuda otorite olduğumu düşünmüyorum fakat bilinçli bir okuyucu olarak kendime göre saptamalar yapmak, beğenmediğim noktaları veya beğenilerimi dile getirmek elbetteki benim açımdan çok olağan bir durumdur. Yaptığım saptamalar sadece okuduğum eserlerin içerikleri ile değil; yazım şartları, yazılan dönem içerisindeki edebi akımlar ve bu edebi akımların eser üzerindeki etkileri ile de alakalıdır. Çünkü bana göre, herhangi bir eseri değerlendirirken o eser haricinde bilinmesi gereken bir çok farklı durum daha vardır.

Burjuva ve proleter yazarlık konusu sizinde idrak edebileceğiniz gibi sadece siyasi olarak etkileşim oluşturmaz. Bunun aynı zamanda edebi etkileride bulunmaktadır. Yani Dostoyevski'nin Suç ve ceza'sını incelediğimiz zaman proleter yaşam şartlarının eser üzerindeki olumlu etkilerini görebilmemiz gibi bir durumdur...

Sadece isteğinize göre alıntı yapmanıza üzüldüm. Sizinde bildiğiniz gibi konu komplike ele alındığı takdirde geçerliliğini korur. Aksi halde dejenerasyona açıktır ki en çok üzüleceğim noktada budur...

Orhan Pamuk'u sevip sevmemem eserlerini okuyup beğenmemem anlamına gelmiyor. Alay edebilecek konumda olmadığımı bildiğim içinde böyle bir yaklaşımda bulunmam söz konusu değil. O yüzden bu şekilde bir yaklaşım üzerine çok fazla bir söz söyleme ihtiyacı hissetmiyorum...

Saygılar...

D-e-v-r-i-m
06.11.2006, 00:07
Bir az önce yapmış olduğum alıntılar bu sözlerinize tezat duruyor arkadaşım.
Daha önce yazmış olduklarınız son yazınızla örtüşmüyor yada uslubunu değiştirmiş olman buna etkendir...
Son mesajında belirtmiş olduğun saptamalar üzerine yazmış olsaydın benim bu şekilde düşünmemi engelemiş olurdun . Demek ki uslup çok önemli...

Siya Saperen
06.11.2006, 00:20
Orhan Pamuk hakkında çok şey bilmem fazla da kitabını okumuş değilim. ancak Orhan Pamuk ilk defa ödül almadı. :) hayatı ödüllerle doludur.

konuyu ikiye ayırmak önemli. siyasi duruşu ve edebi duruşu.

Yaşar Kemal ise destandır elbette ama Orhan Pamuk için en çok sevinenlerdendir. :)

Dostum,

Ödülleri tartışmak olanaksızdır elbet. Zaman içerisinde ödüllendirilmiş yazarların daha sonra taşa tutulduğunu veya aksi durumların olduğunu bildiğim için bunu baz alarak hareket etmiyorum. Tabiki bu Orhan Pamuk'un iyi bir yazar olmadığını düşündüğüm anlamına gelmiyor. Bana kalırsa en özgün yazarlardan biridir. Fakat proleter yazarlık kendisine hiç yakışmıyor...

Siyasi duruş ve edebi duruş konusunda bende hemfikirim. Zaten bu iki durumu birbirinden ayıramadığımız için kimi yazarlar ve eserler hak ettikleri yerlerde değiller. Bu ikilemi (bence kaos) ayırabilmek önemli gibi...

Serkan_Devrim
06.11.2006, 00:27
Dostum,

Ödülleri tartışmak olanaksızdır elbet. Zaman içerisinde ödüllendirilmiş yazarların daha sonra taşa tutulduğunu veya aksi durumların olduğunu bildiğim için bunu baz alarak hareket etmiyorum. Tabiki bu Orhan Pamuk'un iyi bir yazar olmadığını düşündüğüm anlamına gelmiyor. Bana kalırsa en özgün yazarlardan biridir. Fakat proleter yazarlık kendisine hiç yakışmıyor...

Siyasi duruş ve edebi duruş konusunda bende hemfikirim. Zaten bu iki durumu birbirinden ayıramadığımız için kimi yazarlar ve eserler hak ettikleri yerlerde değiller. Bu ikilemi (bence kaos) ayırabilmek önemli gibi...son sözlerine katılıyorum. bende genel yazmıştım. Ödülleri es geçsek bile Yaşar Kemal gibi bir dev tarafından övgüyle bahsedilen ve ödül almasına çok sevindiği bir yazardır Orhan Pamuk. burujuva yada ploroter, hayatın çilesini çekmesi yada zengin büyümesi siyasi olduğu için ayırmak lazım dedim.

aslına bakarsan şahsi görüşüm edebiyatın halk için yapıldığıdır. bu bakımdan değerlendirmelerin doğrudur. ama Orhan Pamuk'ta başka artıları olan bir yazardır. :)