Orijinalini görmek için tıklayınız : Alevi Cografya -- Toplam Türkiye Resim
8147
Slm,
ben kendim bu resimi yaptim.... yanliz da olabilir
Resime göre 8,4 - 11,6 Milion alevi olmali...
tabiki resim yanliz olabilir, cünkü kendim yaptim : ) iste ondan yeni bir topic actin.. ben sizinle beraber sohbet istiyorum .. resime göre alevi nüfüs dogru mu , dogru degil mi? hangi bölgelerde yanliz tahmin edmisim? lüften bana yardimci olunki, beraber dogru cevapa bulalim diye...
simdi:
Türkiyenin 72 Milion Nüfüs.. son secimlerde 22% CHP,DSP ve sol partilere oy verdi --> 16 Million insan
bunarin yüzde 70%di alevi tahmin ediyorum demeki --> en az 11 Million alevi olmali
simdi baya kaynaklara baka baka cogu kaynaklarda yaziyorki türkiyenin alevi nüfüsü 15-20% olmali (72 Milion nüfüs)
15 % de --> ca. 11 Milion
20% de --> 14,5 Milion
kaynak olarak mesela alman wikipedia...
yardimci olun bana, lüften ! : )
(bu topic size sacma gelirse, tabiki ozaman silebilirsiniz)
selamlar
emo
ne kadar dogru orasini bilemem ama emegin icin sagol.
alevi sayısını ögrenmek teki amacı nedir sünni sayısını nı mı bulmak?
Rakamlar az.... En az 15 Milyon Alevi var.. Türkiyenin heryerinde Alevi var...Sırf İstanbulda yaklaşık 4 Milyon Alevi olduğunu biliyorum.
helige_62 31.10.2006, 10:15 bana göre 10 milyon alevi vardır yani 20-30 milyonluk bir alevi olduğuna inanmıyorum ...
Aklıma bir hikaye geldi. Teyzemin alevi komşusu var , fakat teyzem şikayetçi , aleviliğin hiç bir kuralını yerine getirmiyorlar diye. Dayanamayan teyzem bir gün soruyor , siz nasıl alevisiniz ,hiç bir şey yaptığınız yok . Kadını cevabı çok güzel ama demiş ki biz hakiki aleviyiz.
Sözde alevi değil , ibadet kısmı dahil her kuralla uyan alevilerin sayısı önemlidir benim için. O sayıda maalesef çok az
bana göre 10 milyon alevi vardır yani 20-30 milyonluk bir alevi olduğuna inanmıyorum ...
Hak Aşkına Cumhuriyet Kurulduğunda 11 Milyon olan Nüfusun 6 Milyon kadarı Aleviymiş..
Bu 6 Milyon 10 Milyona mı yükseldi? Tabikide hayır..
Türkiyenin her köşeşinde Alevi var...
Eğer ki geçmişte katledilmeseydik bugün Karadeniz Türkmenleri, Doğu Anadolunun bazı Şafii Yoğunluktaki İlleri, Karaman vs.. hep Alevi olacaktı...
En az 15 Milyon Alevi vardır..... Cem Vakfı Açıklamalarında 20 - 25 Milyon olarak gösterir hep.Ne kadar doğru bilmem.
Zaten ülkede 3 yol var. Alevilik, Hanefilik, Şafiilik.... Azda olsa Caferi/Şialar var.
tabiki hepimiz hakli olabiliriz... dogru bilgi yok... en iyisi kaynaklara ve illere bakab baka yada baska kaynak aramak... fakat bu... katliamlar olmasaydi bugun 5-10milyon alevi daha cok olurdu.... 11,5 - 15 milyon alevi var... bugun ozaman 20-25milyon olurduk....türkiyede hayatta 20 milyon alevi yok.... türkiyenin her yerinde alevi varda, ama cok az sayida mesela urfa da... kisas var diyorsunuz , kisasinin 75% alevi ama kisasin nüfüsü sadece 3000-8000! eh fazla
eskki zamanda 6 milyon alevi cok abartli geliyor bana ya... ben 2-4milyon tahmin ediyorum ..atatürkün zamanninda
bide bu kaynaka bakin, tüm alevi katliamlari listeye koymak istedim ... ve "komik" bi hesap yaptim... bakin bi bu dogru olabilirmi.. tabiki bunari hepsi sadece tahmin ediyorum... yanliz da olabilir
http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=11390&page=3&highlight=alevi+katliamlari
emo
11milyon da az degil arkadaslar !! türkiyenin 72 milyon da diyelim 12 milyon alevi 16-19 milyon kürt .... beraber 30milyon!! gerisi türk hanefi.... size bi ilginc bise gösterim alman wikipediadan:
" Ethnien
Die genaue ethnische Zusammensetzung der Bevölkerung in der Türkei ist nicht exakt feststellbar. Bei offiziellen Volkszählungen wird die ethnische Zugehörigkeit nicht erfasst. Ermittelt wird hingegen Muttersprache und Zweitsprache, wobei die Zahlen bei vielen Minderheiten aufgrund der türkischen Assimilationspolitik stark rückläufig sind. Hinzu kommt, dass sich in der Türkei seit Jahrhunderten die verschiedensten Volksgruppen mischen, so dass die Zurechnung eines Menschen zu einer Volksgruppe vielfach schwerfällt.
Besonders umstritten ist die genaue Zahl der Kurden/Zaza, der größten und sich der Assimilation am stärksten entziehenden Volksgruppe. Die Angaben zu den Ethnien differieren je nachdem, welche Quellen herangezogen werden, stark. Demnach leben in der Türkei folgende Ethnien: 70–80 % Türken, ca. 20–30 % Kurden, 2–3 % Zaza, 2 % Araber, 1 % Albaner, 0,5 % Tscherkessen, 0,5 % Georgier sowie diverse andere ethnische Gruppen und Nationalitäten (Abchasen, Aramäer, Armenier, Assyrer, Bosniaken, Bulgaren, Griechen, Lasen, Tschetschenen).
Die Bevölkerungsgruppe der Türken wird unterschiedlich definiert. Die türkische Regierung zählt seit 1965 Bevölkerungsgruppen dazu, die von anderen Quellen zum Teil als Angehörige anderer Turkvölker angesehen werden. Dies betrifft etwa 2–5 Millionen Krimtataren und Tataren, etwa 0,5–2 Millionen Aserbaidschaner,etwa 330.000 Yörük-Türkmenen, bis zu 200.000 Mescheten, etwa 100.000 Tahtacı, etwa 60.000 Terekeme, etwa 14.000–20.000 Gagausen, etwa 2.000 Usbeken sowie jeweils etwa 1.000 Kasachen, Kirgisen, Kumyken, Turkmenen und 500 Uiguren. "
"Nach offiziellen Statistiken sind 99,8 % der türkischen Bevölkerung Muslime. Davon sind etwa 65 bis 70 % Sunniten, die restlichen 30 bis 35 % Aleviten. Nach anderen Schätzungen gibt es 75 bis 80 % Sunniten und 20 bis 25 % Aleviten. Außerdem leben in der Türkei 0,2 % Christen (125.000) und 0,04 % Juden (23.000)."
"dil: Sprachen
In der Türkei werden folgende Sprachen verwendet:
* > 90 % Türkisch (Amtssprache) sowie andere Turksprachen wie Aserbaidschanisch, Tatarisch etc.
* 16–17 % Kurmandschi
* 2 % arabische Sprachen und Dialekte
* 1–2 % Zazaisch (eine eigenständige Sprache, jedoch oftmals als kurdischer Dialekt bezeichnet)
* sonstige Sprachen von ethnischen Minderheiten (Adygeisch, Aramäisch, Armenisch, Albanisch, Georgisch, Griechisch, Lasisch)
Die türkische Gebärdensprache wurde im Juli 2005 von der Türkei gesetzlich voll anerkannt.
Siehe auch: Turksprachen, Türkische Sprache, Türk Dil Kurumu"
bide bitandaha kaynak vardi, kaybettim :(
orda yaziyorduki
türkiyenin_
55% osman türkler ve baska türkler (yörük, meschet, uuigeren, tatar etc..)
12-20% aseri/türkmen (schii ve alevi)
1,5% (cerkez, kafkas, gürcistan, laz ...)
1% arab
1% bosnak arnavut
etc...
gerisi de kürt
15-20% kürt
murat222 31.10.2006, 14:34 bu harita doğru değil.ankara kırıkkale bölgesinde 200 binle 900 bin alevi yazılmış bu çok az bir rakam.kaldıki yukarıdaki sayımda alevilerin hepsi türkmen olarak verilmiş.kürt ve arp alevileride var bu ülkede.türkiyedeki alevi sayısı 20 milyon vicarındadır.hatta son avrupa birliği bildirgesindede alevilerin sayısı en az 15-20 milyon arasında dendi.chp nin oylarına bakarak alevi sayısı hesaplanamaz.milyonlarca insan oy kullanmadı bunlarıda hesaba katmak lazım.
selam emo84 16 - 19 milyon kürt nüfusu biraz abartili.
murat222 31.10.2006, 14:36 haritada tokat sivas,çorum maraş,,amasya,tunceli malatya gaziantep ,adıyaman,elazığ,erzincan gibi alevilerin yoğun yaşadığı yerlerde toplam sayının 1.2 milyon olması çok yanlış
Seçimlerden alevi sayısını bulmak zordur. Bence 10 ile 20 milyon arasıdır...Bunu bulmak gercekten zor acaba sunni alevi evliliği yaşayanlar nasıl sayılacak.......
KızılBant 31.10.2006, 17:41 Hak Aşkına Cumhuriyet Kurulduğunda 11 Milyon olan Nüfusun 6 Milyon kadarı Aleviymiş..
Bu 6 Milyon 10 Milyona mı yükseldi? Tabikide hayır..
Türkiyenin her köşeşinde Alevi var...
Eğer ki geçmişte katledilmeseydik bugün Karadeniz Türkmenleri, Doğu Anadolunun bazı Şafii Yoğunluktaki İlleri, Karaman vs.. hep Alevi olacaktı...
En az 15 Milyon Alevi vardır..... Cem Vakfı Açıklamalarında 20 - 25 Milyon olarak gösterir hep.Ne kadar doğru bilmem.
Zaten ülkede 3 yol var. Alevilik, Hanefilik, Şafiilik.... Azda olsa Caferi/Şialar var.
Hak aşkına
Elde kaynak varmı? cumhuriyet ilk kurulduğunda nasıl 6 milyon insan oluyor? Kaynak nedir? Yavuz sultan selimin katliamından sonra Alevi nüfus %40 ı geçemedi belkide daha az
Günümüzde 10-15 milyon alevi olduğu pek çok kaynakça onaylanıyor. Cem vakfınınki abartı.
Ülkedeki en baskın nüfus hanefi sunilerdir. 8-10 milyon civarıda şafi var
murat222 31.10.2006, 17:49 Hak aşkına
Elde kaynak varmı? cumhuriyet ilk kurulduğunda nasıl 6 milyon insan oluyor? Kaynak nedir? Yavuz sultan selimin katliamından sonra Alevi nüfus %40 ı geçemedi belkide daha az
Günümüzde 10-15 milyon alevi olduğu pek çok kaynakça onaylanıyor. Cem vakfınınki abartı.
Ülkedeki en baskın nüfus hanefi sunilerdir. 8-10 milyon civarıda şafi var
arkadaşım bu ülkede 20 milyon civarında alevi var.10-15 kaynağını nerden buluyorsun.AB raporaları bile 15-20 milyon diyor
KızılBant 31.10.2006, 17:51 arkadaşım bu ülkede 20 milyon civarında alevi var.10-15 kaynağını nerden buluyorsun.AB raporaları bile 15-20 milyon diyor
21 milyon var bence=)
bence kapsamlı bir istatistik yapılmadan kesin sayıyı bilemeyiz ancak herkes alevi köylerin nüfuslarını toplayacak ki bulalım.
15 milyonda uzlaşalım :)
15 milyon!! yeah!! az daha degiliz ; ) alevilerin yogun oldu yerlerde köyler bos.. hepsi istanbul/izmir/ankara gibi sehirlere gitti diye o kadar az yazmisdim .. diyelim her bölgeden 150-200 bin alevi (sivas/tunceli/amasya/maras/erzincan/tokat/corum/malatya) ca. 1,6 milyon... cogu istanbulda!! 3-4 milyon !!
KızılBant 31.10.2006, 17:58 15 milyon!! yeah!! az daha degiliz ; ) alevilerin yogun oldu yerlerde köyler bos.. hepsi istanbul/izmir/ankara gibi sehirlere gitti diye o kadar az yazmisdim .. diyelim her bölgeden 150-200 bin alevi (sivas/tunceli/amasya/maras/erzincan/tokat/corum/malatya) ca. 1,6 milyon... cogu istanbulda!! 3-4 milyon !!
Avrupadakileride katmak lazım ordaki Türklerin %80 i belki alevidir belkide %60 kesin bir belge yok ama çoğunluğun aleviler olduğu kesin.
yardim edin ki beraber haritayi düzeltelim... isterseniz siz de bi harita yapmayi yapin : )
yani beraber bi dogru harita kuralim !
avrupa türkler yüzde 80% sunni!!! almanyada 2,3-2,8 milyon türk (ve kürt) yasiyor.. bunarin 400.000-650.000 alevi!! ca. 25% !! türkiyde 15-20% !!
tüm avrupada toplam 1 milyon alevi yasiyor!! AABF ölye diyor .. fransa, hollanda, almanya, isvicre, avusturya etc....
avrupa türkler yüzde 80% sunni!!! almanyada 2,3-2,8 milyon türk (ve kürt) yasiyor.. bunarin 400.000-650.000 alevi!! ca. 25% !! türkiyde 15-20% !!
tüm avrupada toplam 1 milyon alevi yasiyor!! AABF ölye diyor .. fransa, hollanda, almanya, isvicre, avusturya etc....
ben almanyadan geliyorum, inan ba... burdaki türkler cogu sünni kökenli
evet safii kürtlerin sayisi abartli da olabilir heralde 8-12 milyon dogrudur.. (bingöl, mardin, sirnak, van, diyarbakir, bitlis, hakkari, gaziantep, sanliurfa, adiyaman, malatya, elazig, batman, siirrt, erzurum(biraz), kilis, mersin, istanbul, konya) bu bölgelerin cogu safii kürt-- bingöl,mardin,sirnak,sanliurfa,diyarbakir etc....
bu ülkede cok kürt var bana inanin!! safii kürtlerin sayisi cok , hemde istanbul dada baya var !!
Devrimci Marksist 02.11.2006, 19:14 bence kürt ve laevilerin sayısı birbirie yakın aleviler 15 milyonun biraz üzerinde kürtler de biraz altında olabilir. Nerede okudum bilmiyorum ama bir alevi kaynağında 63 bin köyümüzün 15 bininin alevi olduğunu okumuştum bu 15 bin rakamında biraz abartma olduğunu kabul etsek de 75 milyonluk nüfusumuzun beşte biri yani yaklaşık 15 milyonu alevi olabilir. Geçen sene okuduğuma göre ABD büyükelçiliğinin tahmini 9 milyon alevi olduğu yönündeymiş. Asıl önemli olan tüm alevileri buna dahil etmek. Türk aleviler bile tek başına 10 milyonun üzerinde olmalı.
Ama şunu vurgulayayım alevilik hakkında konferanslar veren antropolog Yrd. Doç. Dr. Atilla Erden hoca bile yörüklerin çoğu alevidir demişti. Tabii ki yanlış ben yörüğüm Tahtacıları ve tüm ege akdeniz alevilerini yörüklerin içine katsak bile alevi oranı %20'yi bulmaz. Söylemek istediğim alevi yazar ve kurumları sayıyı çok abartıyor.
Gerçekler temennilerden her zaman daha iyidir.
Özgür-Taylan 22.11.2006, 18:43 bence bu harita yanlis.. Türkiye'de daha çok Aleviler var!!!
ayrica göç olayi ile, Avrupa'da ummadiginiz kadar Alevi canlar yogun bi sekilde yer aliyorlar..
ve basi çeken Ingiltere.. orada bulunan Türklerin %80 Alevidir..
saygilarrr sevgilerrr
8147
Slm,
ben kendim bu resimi yaptim.... yanliz da olabilir
Resime göre 8,4 - 11,6 Milion alevi olmali...
tabiki resim yanliz olabilir, cünkü kendim yaptim : ) iste ondan yeni bir topic actin.. ben sizinle beraber sohbet istiyorum .. resime göre alevi nüfüs dogru mu , dogru degil mi? hangi bölgelerde yanliz tahmin edmisim? lüften bana yardimci olunki, beraber dogru cevapa bulalim diye...
simdi:
Türkiyenin 72 Milion Nüfüs.. son secimlerde 22% CHP,DSP ve sol partilere oy verdi --> 16 Million insan
bunarin yüzde 70%di alevi tahmin ediyorum demeki --> en az 11 Million alevi olmali
simdi baya kaynaklara baka baka cogu kaynaklarda yaziyorki türkiyenin alevi nüfüsü 15-20% olmali (72 Milion nüfüs)
15 % de --> ca. 11 Milion
20% de --> 14,5 Milion
kaynak olarak mesela alman wikipedia...
yardimci olun bana, lüften ! : )
(bu topic size sacma gelirse, tabiki ozaman silebilirsiniz)
selamlar
emo
arkadasım arastırmıssın ama benim bildigim kadarıyla alevi nifusu 20 milyon ile 25 milyon arası bazı yerlerde 30 milyon diye duydum ama bence bu da abartıdır.ancak alevilerin kendilerini gizli tutmaları nedeniyle tam bir rakam yok.
Beşiktaşli58 05.12.2006, 20:07 Bencede Türkiye'de çok daha fazla Alevi var..
Bizim burada (Hollanda'da) çok az Alevi var (ne yazik ki)...
Dogru dürüst kiz bulamiyoruz ya :scared: :001_tt2: :online2lo
AleviGenç 07.12.2006, 13:25 Birleşmiş Milletler ve diğer kuruluşların yaptığı istatistiklere göre 1999 yılında, dünya nüfusu 6 milyarı aşmıştır. Yaklaşık olarak dünya nüfusunun yüzde yirmisini Müslümanlar oluşturmaktadır. (Yaklaşık 1,2 milyar) Dünyada Müslüman nüfus dağılımı 1998 yılında şu şekildedir:
Türkiye: Nüfus (1998): 64.567.000
Mezhepler (1994): Ehl-i Sünnet %80; Şiîler %19,8 (Yaklaşık %14’ü Alevidir); Hıristiyanlar %0,02
Haritalar genellikle eksik ve hatalı olmaktadır.. Mesela Ordu Merkezin % 30'u Alevidir..Mersin Merkez'in hemen yarısı Alevidir.. Ankara, Antalya, İzmir gibi illerinde % 30 - % 35 kadarı Alevidir..
Bence yukarıdaki Haritalar Alevi Köylerin yoğunluğunu göstermektedir..
Sivas İlince 600'e yakın Köy Alevi.. Tuncelide 401 Köy... Tokatta 350 kadar Köy, Erzincanda da zannedersem yaklaşık 350 Köy Alevidir.. Çorumda 280-330 arası Köy Alevi.. Diğer iller hakkında pek bilgim yok ama Haritaları iyi incelediğimde anlıyorum ki, Haritalar Alevi Köylerinin yoğunluğunu göstermektedir.. Ama buna rağmen eksik ve az gösterilmiş...
fırtınam 14.12.2006, 23:31 emeğe saygı.teşekkürler.s
aol can
janisary 27.02.2007, 15:49 alevi sayısını ögrenmek teki amacı nedir sünni sayısını nı mı bulmak?
zekice bir cevap vermiş arkadaşımız ama sunni alevi ne fark eder bırakın bu işleri biz devletimizi milletimizi TÜRKİYE mizi düşünelim
dus_sokagi 28.02.2007, 03:54 emeyinize saglik arkadaslar.
ama bencede haritalar eksik ve hatali sores arkadasimin dediyi gibi bi cok yer soylemis bide ben bisey eklemek istedim ben hatayliyim bizim hatayin neredeyse %85 veya daha fazlasi alevi.
bide izninizle bi soru gercekten istanbulda okadar alevi varmi yani 4 milyon kadar varsa bunlar nerde yani daha yasiyolarmi?
|
|