Orijinalini görmek için tıklayınız : Namazla niyaz?n fark? ne M?ft??(Alevilikte Namaz/ Niyaz)
dem_dost 27.03.2005, 23:15 Niçin Alevi’ye namaz sorarsın?
Alevi Allah’a niyaz kılıyor
Mahşere mizanı sen mi kurarsın?
Namazla niyazın farkı ne Müftü?
Melekler Adem’e secde kıldılar
Namaz mıydı, niyaz mıydı, bilelim.
Biliyorsan anlat, neymiş görelim
Muhammet gelmeden var mıydı namaz?
Yirmi yedi peygamber kılardı niyaz
?nsanlar Adem’den, kardeş gör biraz
Allah bir, Muhammet-Ali sevdiğim
Beş vakit, kırk rekât namaz bildiğim
Sayısı belirsiz niyaz kıldığım
Hepsi dört kitap, Hakk’tan değil mi?
Sen namaz biliyorsun, dünya cahil mi?
Gözlerin kör, kulakların sağır mı?
?kilik yaratma, birlik olalım
Her insan Allah der, bunu bilelim
Gerek niyaz, gerek namaz kılalım
Hasan Kara hoş gör, şaşma bu işe
Hoş görü insanı insanca yaşa
?nsan gönlü kâğıdı arama boşa
evet dostlar..topici bu deyisle acmak istedim
bu topic: alevilerin namaz/ niyaz anlayisini canlara acikliyacak
umarim verimli bir sohbet olur
saygilarimla
dem dost guzel aciklamissin....
Niyaz Nedir?
Niyaz; yalvarma, dua demektir. Alevilerde, Namaz degil, niyaz vardir, demelke dua ve yalvaris kastederler. Namazin Turkce karsiliginin dua oldugunu belirtimistik. Namaz, en üstün ahlakla ruhun Allah'a teslimi, beserin hirs ve hevesinden uzak, kötülüklerden ve eksiklikerden arinip, temize cikmanin, bütün olmanin adidir. Yani "Vahdeti vücut / Varligin Birligi olmaktir. Namaz, ilahi huzura ulasma yeridir. Namaz, sayi saymanin adi degildir. Kuranda namazin eda edilmesi ile ilgili kesinlesmis bir zaman ve saat yoktur. Sikli hareketler de Kuran'in emri degil, gelenegin uygulanmasidir. Namaz, Allahin davetine icabet etmede bir vesiledi. Yani aractir. Bunun icin de kisinin cok buyuk bir inanca itikada sahip olmasi gereklidir. Kuran'a bakildiginda zaman namazla ilgili sunlari gorecegiz: Zikir Salat, Rüku, secde, Tespih, tenzih ile ilgili ayetler insanin Tanriya ibadet etmesini, yani yalvarisina ve yakarisina amirdir. Iste bunlarin her birine NIYAZ diyoruz. Tmaminin birden yapilmasina da CEM diyoruz. Iste niyaz budur.
Sevgili ALi Riza Ugurlu dedemize gore niyaz budur....
TheGodfather 28.03.2005, 08:33 Dem dost çok güzel olmuş tebrikler..Eda senin açıklaman dahada bir hoş olmuş ellerine sağlık...
dem_dost 29.03.2005, 23:21 Alevi islam din hizmetleri baskani sayin ali riza ugurlu dede cok sevdigim, saydigim bir dedemiz
bu yaziyi bizimle paylastigin icin tsk ederim
bakin Pir sultan ne demis
Yine Hak sendedir sen sana bakin
Kalbini pak eyle küfürden sakin
Biz niyaz kilalim Hakk"a yakin
Biz kilalim kilmayandan bize ne
baska bir dörtlügünde:
Mescidim mihrab üstad isidir
Yola secde kilmak farz oldu bize
..........
ayni deyisde:
pir esigi kabe Muhammet mihrap
..........
yine cok güzel bir deyisinde
Karsi karsi karli daglar
Indi Saha secde eyledi
Mülk iyesi ulu beyler
indi Saha secde eyledi
yani insana secde etti.. ; ))
bu dörtlüklere eyvallah demekten baska bir sey düsmiyor bence, deyislerimiz cok güzel acikliyor herseyi
HIC DÜSÜNDÜNÜZMÜ....
INSANLAR NAMAZ KILARKEN KABEYI KALDIRSANIZ; MÜMINLER BIRBIRILERINE SECDE ETTIKLERINI ANLIYACAKLAR
BIR GÜN ANLARLAR ELBET ; )))
örnekler daha cok... umarim yakinda hepsini www.alevilik.de.tt (http://www.alevilik.de.tt) de sizinle paylasabilirim
saygilarimla
umarım www.alevilik.de.tt 'de www.aleviforum.com 'dan aynı içtenlikle bahsediyor, bizlerinde burada olduğumuzdan kardeşlerimizi haberdar ediyorsunuzdur aksini düşünemiyorum bile :3:
chatlakalper 01.04.2005, 15:40 Peki alevilik namazı red mi ediyor yani?
Alevimen 01.04.2005, 19:02 Peki alevilik namazı red mi ediyor yani?
bu makaleyi okumanıza tavsiye ederim: http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=46
Peki alevilik namazı red mi ediyor yani?
Benim niyaz nedir yazimi okusan bunu anlarsin biz namazi red etmiyoruz biz niyaz olarak yapiyoruz.
Alevilerde, Namaz degil, niyaz vardir, demelke dua ve yalvaris kastederler.
dem_dost 01.04.2005, 20:04 Peki alevilik namazı red mi ediyor yani?
biz kuranda emredilen..ve farz olan ibadeti gerceklestiriyoruz
ben babama sordum: "baba bizim yaptigimiz ibadet nedir?"
dedi: "oglum, ben hanim anaya aynisini sordum bana su cevabi verdi"
Bizim ibadetimiz iyi insan olmaktir, yardim etmektir, sevmektir, sevilmektir
durum böyle iken.. biz bunu temel ibadet olarak !!! islamin diregi temeli olarak algiliyoruz
bu icyüzü ibadetin
gelelim namaza... namaz farscadir... kuranda namaz kelimesi kesinlikle gecmiyor
salat kelimesi geciyor... salat kelimesinin anlami da dedelerimizin belirttigi gibi yalvarmak, dua etmektir
biz bunu daima, günde 100 kere 200 kere yapsak ne dersiniz?
biz bunu yapmaya calisiyoruz iste...
toplu ibadete gelince bizim ibadetimiz cemdir
orda secde de var, lokma da var, semah da var, muhabbet de var, kuran da var, dua da var.. yargi da var
yani din ile ilgili her sey var cemde
o bizim toplu ibadetimiz
niyaz tanrinin önünde egilmektir... secde en uc noktasidir
yani: "ben yokum sen varsin"
diyorsun
biz bunu uyguliyoruz eda dostumuzun belirttigi gibi
bizim namazimiz niyaz dir
bir alevi ask-i niyaz ederse o bizim icin namaz kilmis sayilir
gelelim namazda abdest meselesine :D:D
temizlik alevilerce cok önemli bir kuraldir zaten uyulmali
yani her can zaten temiz olmalidir... onun icin ic temizlige önem veriyoruz
bizim abdestimiz gönlümüzün abdestidir... cünkü dis görünüm zaten temiz olmali... dört kapi kirk makamda bu buyruklar var
bizim ibadethanemiz allahin yarattigi mekandir, kisaca bizim kisitli bir mekanimiz yok
kabemiz insanin cemalidir
kisaca biz sünnilerin "zahir" inancini...hakiki yorumuyla batini bir inanc yaptik
saygilarimla... haci bektasi veli sah ahmed yeseviden ögrenim gördü...
insan hocasindan ögrendigini uygulamazmi?
ilk dönemde haci bektasi veli namaz kiliyordu ahmed yesevinin yaninda
fakat rum ellerine geldikten sonra "sünni namazini" birakti diye düsüniyoruz..cünkü 700 senedir onun yolunu takip edenler "sünni namazini" kilmiyorlar
seriat kurallarina uymadigina dair elimizde onlarca belge var...
yani bizde batini yorum önemlidir... salat olsun yeterkine... ama sekilcilik olmasin
saygilarimla
dem_dost 08.04.2005, 16:39 elimde bulunan Seyh Safiyüddin Buyurugundan alinti yapacagim
namaz nedir?
Cünkü NAMAZ'dan kastedilen NIYAZ'dir. Bu da, HAKK'a bas indirip, SECDE etmektir. Bir kisi secdeyi terk etse, Hak Taala'ya kulluk etmemis olur, seytan gibi lanetli olur. Bir köle, efendisine karsi gelip, buyrugunu tutmasa, asi olur. öyle olunca efendisi onu kapisindan kovar.
Simdi, talib olan kisi calisip cabalayip, gücü yettigincegöze-gönüle girmelidir. Cünkü, GÖNÜL HAKK'IN EVI'DIR. Hem ev sahibi evinin disinda degildir. Bir kisi hakk'in evine girse Hak ile birlikte olur
SECDE NEDIR?
Seyh Sadreddin sordu:
"Ey Seyyid! tarikat icinde secde kilmak nedir?"
Seyyid safi buyurdu ki:
tarikat icinde secde kilmak, NIYAZ MAKAMI'dir yani teslim olmaktir. teslim'den kasdedilen ise; basunu yolunuza koydum, artik benim degildir... Cünkü, ER MEYDANI HAK MEYDANI'dir. Bu meydana giren kisi, basini top eyleyip, kendi varligini meydana feda edip, bas ve candan gecmektir. Böylece bu kisi, istegi ile kendisini gercekten erenlere teslim etmektir. tarikat yolunda inancini güclü kilip, gönlüne kuruntu getirmemelidir. Amma, edeb ile olmasa, o kimsenin teslimi tamam olmaz
ADEM'E SECDe NEDIR?
Seyyid Safi söyle buyurdu:
"Hak taala, Hz Ademin kalbini, kudret eliyle yapip, meleklere, (Ademe secde ediniz!) buyurunca, emir hakkin emri oldu. ve kendini Ademin kalibinda gizledi ve melekler kendisine secde eylediler. O vakit, laneli iblis kibirlenip secde etmedi, kovuldu. nedeni sudur ki, iblis, hz ademi Hakdan ayri gördü, Hz Hakki Ademin mazharinda (icinde) görmedi ve tanimadi, gercegi anlayamadi ve kafir oldu. Bilmedi ki hakkdan (ki hak Ademdedir) baskasina secde emek kafirliktir. Eger Ademden gayri Hak olsaydi, ona secde etmek mutlak kafir olurdu. O halde, kesinlikle anlasildi ki secde Hakka yapilir. hakdan baskasina secde etmek reva degildir. Eger secdeyi halk icin ederse, o kisi kafirdir. Burasini iyi kavra ve anla ki fehimsiz ve gafillerden olmayasin! (Ülaike kel-enami bel hüm edall...) ayeti sunlar hakkinda gelmistir ki, Hakki batildan ayirmazlar ve ADEME SECDe EYLEMEZLER, salat ve zekat ehlinden degillerdir. Hak Taalanin sirlarini düsünmezler. hayvan gibi yeme-icme ve sehevatdan baska bir sey bilmezler. Bunlar dünyaya tapar, ahireti unuturlar"
evet canlar, seyh safiyüddin buyrugunu her alevi okusa iyi olur...
saygilarimla
YOLGEZER1984 08.04.2005, 16:51 gerçekten de dem_dost tam yerinde bilğiler vermişsin.. ve çok güzel açıklamşıssın .. teşekkürler. :3:
chatlakalper 11.04.2005, 11:09 ALEV?L?KTE NAMAZ
Alevilikte dinin direğidir; kulla rabbin buluşmasıdır; O?na ulaşılan merdivendir; yani kulun, mü?minin mi?racıdır. Bu yüzdendir ki Müslümanla, ulular ulusu Allah tebareke ve taala?ya kafir olanın arasında, bir, yahut iki farz namazı terketmekten daha büyük bir fark yoktur sözü, Ehl-i Beyt?ten gelen haberlerdendir. Çünkü namazın, Alevilikte pek önemli bir mevkii vardır, ibadetlerin hiçbirine benzemez. Namaza saygı göstermiyenin islamdan hazzı kalmamış demektir; amandan mahrum kalmıştır. Namızın önemi, Alevilikte pek ileridir. Namazlar Alevilikte şunlardır:
Hergün farz olan beş vakit namaz, Cuma namazı, fıtır ve kurban bayramları, halkın çoğunu korkutan ve göğe, yahut yere ait herhangi bir olay, güneş ve ay tutulması dolayısıyla kılınan ayat namazı, hac töreninde tavaf namazı, nezir, yahut yemin yüzünden, yahut da vefat etmiş birisinin kaza namazlarını kılmayı vaadeden veya ücretle kılmayı taahhüd eden kişinin, meyyit adına kılacağı namazlar ve cenaze namazı. Bunlardan başkası nafilelerdir. Nafilelerin en önemlisi her gün ve her gece kılınan nafilelerdir ki bunlar adeta farzların yarısıdır.
Hergün sahah iki, öğle ve ikindi dörder, akşam üç, yatsı dört rekattır; bunlar farzlardır ve on yedi rekat olur. Gece ve gündüz kılınan nafileler, otuz dört rekattır; bunlarla günde elli bir rekat namaz olur.
Nafilelerin, her gün kılınanlarından sonra en önemlisi, Ramazan ayının nafileleridir ki bin rekattır ve her gün kılınan nafilelerden ayrıdır. Nafilelerde, Ehl-i Sünnetçe, Ramazan ayında teravih diye meşhur olan ve cemaatle kılınması adet edilmiş bulunan namaz vardır; fakat Alevilikte nafilede cemaat meşru değildir; cemaat ancak farzlarda olur.
Namazla ilgili fıkhı konuları fıkıh bilgileri içeren bir kitapta ayrıntılı olarak bulabilirsiniz.
?imdi namazla ilgili bazı hadislere yer veriyoruz.
NAMAZ B?Z?MD?R
Namaz, Alemleri yaratan Allah?a TE?EKKÜR ETMEK anlamına gelir,
Namaz, Allah?tan başkasına kulluk yapılmayacağının nişanesidir,
Namaz, insanın Allah (cc) ile buluşması, konuşması gibidir.
Oniki ?mamların ?slamı anlayışında Namaz dini ibadetlerin en ÖNEML?S?D?R.
Bir insanın namazı Alemlerin Rabbi huzurunda kabul edilirse o insanın bütün ibadetleri de kabul edilir. Bir insanın namazı kabul edilmezse diğer ibadetleri de reddedilir. Oniki ?mamlarımızdan gelen ve doğru kaynaklardan derlediğimiz bazı hadisleri ve hadiseleri örnek olarak veriyoruz.
Hz. Peygamber (sav) buyuruyor ki: ?Namaz dinin direğidir.?
... Namazın ne olduğunu bilmeden kılan bir insan (yaptığı ibadet) At?ın seten etrafında dönmesi gibidir. (Sefinet ul Bihar)
Hz. Fatma (as) buyuruyor ki: Allah, Namazı kibirden uzaklaşmanız için farz kıldı.
Hz. ?mam Muhammed Bakır (as) buyuruyor ki: ?ALLAH?IN KULLARINDAN SORACA?I ?LK SUAL BE? VAK?T NAMAZDIR.?
Hz. ?mam Cafer Sadık (as) buyuruyor ki: ?Allah (cc) (Kitabında) gerçekten namazı MÜM?N olasınınz diye kitap da bildirdik, ??TE MÜM?N ?Ç?N EN BÜYÜK FARZ BUDUR.? diye buyuruyor.
Hz. ?mam Muhammed Taki (as) buyuruyor ki: ?Beş vakit namaz tıpkı bir nehirde gusül etmek gibidir. Nehir insanın dışını namaz ise içini temizlir.? (Vesaül ?ia, C: 4, Kitabı Salat)
Hz. ?mam Mehdi (as) buyuruyor ki: ?Hiçbir şey namaz kadar şeytanın burnunu yere sürtmez, öyleyse namaz kıl, şeytanın burnunu yere sürt.? (Bihar, C:53, S.182)
HATIRLATMALIYIZ K?, insanı kötülüklerden korumayan NAMAZ, ALLAH (cc) katında kabul edilmiyor demektir.
ALEV?L?K NAMAZDIR
... Peygamberimiz NAMAZ esnasında secdedeyken, sırtına çıkan Hz. Hasan (as) ve Hz. Hüseyin (as)?i üzmemek için onlar sırtından ininceye kadar secdeyi uzattığını DUYMADINIZ MI?
... Diğer insanlardan yıllarca önce Peygamberimizin, hanımı Hz. Hatice ve Hz. Ali(as) ile birlikte namaz kıldığını OKUMADINIZ MI?
... Peygamberimizin namaz kılarken, müşriklerin peygamberimizin üzerine ATTIKLARI pislikleri kıza Hz. Fatma(as)?ın topladığını B?LM?YORMUSUNUZ?
... Peygamberimizi arkasında Hz. Ali(as) ile birlikte NAMAZ kılarkenonları gören babası Ebu Talib?in diğer oğlu Hz. Cafer Tayyar?a: ?Git sende diğer kanadında NAMAZ kıl? dediğinden HABER?N?ZYOK MU?
... Uhud harbi sırasında Hz. Ali(as)?nin ayağına saplanan oku NAMAZ esnasında çıkardıklarını ve Hz.Ali(as)?nin hiçbir acı hissetmediğini S?ZE K?MSE ANLATMADI MI?
... Hz. Ali(as) bir savaş sırasında NAMAZ kılmak için hazırlık yapmaya başladığında askerleri: ??MD? NAMAZIN SIRASI MI? YA AL?, diye sorduklarında Hz.Ali(as) ?nin: ?B?Z ZATEN BUNUN ?Ç?N SAVA?MIYOR MUYUZ?? dediğinden HABER?N?Z VAR MI?
... Savaşlarda müslümanların birbirlerini bekleyerek NAMAZ kıldıklarını H?Ç OKUMADINIZ MI?
... Hz. Ali(as)?nin camide şehit edildiğini biliyor musunuz? Bir rivayete göre sabah namazı esnasında rüku?dayken kılıç darbesine maruz kaldığını H?Ç ???TMED?N?Z M??
... Hz. Hüseyin(as)?in Kerbela?daki dostlarına NAMAZ?ın önemini vurgulamak için ?ME?ER B?Z?M KIYAMIMIZ (D?REN???M?Z) NAMAZI AYAKTA TUTMAK ?Ç?N DE??L M??? dediğinden HABER?N?Z VAR MI?
... Hz. Hüseyin(as)?in Kerbela?da şehadeti sırasında NAMAZ kılmakta olduğundan, son anlarını NAMAZ?LA geçirdiğinden HABER?N?Z YOK MU?
... Hz. Cafer Sadık(as)?ın hayatının son anlarında tüm dostlarını yanına çağırarak onlara: ?B?Z?M ?EFAAT?M?Z NAMAZI HAF?FE ALANLARA ULLA?MAYACAKTIR? dediğini B?L?YOR MUSUNUZ?
... Hz. ?mam Musa Kazım(as)?ın zindandayken sürekli NAMAZ kıldığını ve bu yüzden onunla konuşmak için zindana gelen bir kişinin çok uzun bir süre imamın namazının bitmesini beklediğini anlatan rivayetleri ???TMED?N?Z M??
... Hz. ?mam Rıza(as)?ın bayram namazı kıldırma işini üstlenip bu işe başladığında halkın imama uymasından ve saltanatını kaybedeceğinden korkan zalim sultanın onu yoldan çevirdiğindin, izin vermediğinden HABER?N?Z VAR MI?
... ?mamlarımızdan günümüze gelen DUALAR?da NAMAZLAR?IN KABULÜ için Allah(cc)?a yalvardıklarını B?L?YOR MUSUNUZ?
... H?Ç KUR?AN da NAMAZ kılın denilirde Peygamberimiz ve O?nun vasisi olan ON?K? ?MAMLARIMIZ BU EMRE KAR?I GELEB?L?RLER M??
Onların temel görevleri zaten KUR?AN AHKAMINI KORUMAK VE YA?ATMAK DE??L M??
?nsanların hoşuna gitsede gitmesede GERÇEK BUDUR. HAK ORTADADIR. Onik ?mamların yolundan giden yada gitmek isteyen ve kendisini ALEV? kabul eden herkes CAFER? MEZHEB?NE göre nasıl namaz kılması gerektiğini öğrenmelidir.
?nanıyoruz ki: ?Namaz müminlerin üzerine vakitli olarak, farz kılınmıştır.? (Nisa-103)
Namaz dinin direği, Allah?ın kullarına farz kıldığı ibadetlerin en önemlisi ve en sevdiği ameldir. ?Kabul olursa diğer amellerde kabul olur, reddolunursa diğer amellerde reddolunur...?
?nanıyoruz ki günlük farz namazlar beştir. Öğle, ?kindi, Akşam, Yatsı ve Sabah namazları.Toplam on yedi rekattır. Sefer ve korku hallerinde 4 rek?atlı namazlar iki rekat olarak kılınır.
?nanıyoruz ki, Cuma namazı ve ?ki bayram namazları şartları tamam olduğu takdirde vacib namazlardandır. Cenaze namazı ve tavaf namazı vacibdir.
Nitekim(günlük) nafile veya sünnet namazların müstehab olduğuna inanıyoruz. Bunların beş vakitteki toplam rekat sayısı, otuz dört rekattır. Yevmiye nafile namazları olarak biliriz. Bunlardan bir kısmını kılmakla yetinebilineceği gibi, hepten terkedilmesi de caizdir. ?nanıyoruz ki, müstehapları yapmak sevab kazandırır; terk edilmesine ise ceza yoktur.
Alevimen 11.04.2005, 11:47 Chatlakalper S T O P!
Kaynağı belirsiz yerleden hiçbir araştırmaya dayanmayan yazıları FORUMUMDA görmek istemiyorum. Sizin kopyala & yapıştır usulu gönderdiğiniz mesaj alevisesi.com (?ii sayfası) sitesinden bir alıntıdır.
Size tavsiyem: gövdenizi kaldırın etrafınıza bakın. Alevilerin namaz kılmamaları bir GERÇEKT?R.
Kimliği belirsiz sitelerden ve tuaf çizgiyi takip eden sitelerden ve bize göre yanlış bilgi dağıtan sitelerden A L I N T I yapmak yasaktır, hele aleviliği sünnileştirmek yazılardan alıntı yapmak dahada yasaktır.
chatlakalper 11.04.2005, 12:33 ben bu yazıda aleviliği sünnileştirdiğini göremedim zaten şii inancında var bunlar sünnilikte zaten sadece farz namazlar kılınmaz sünnetleriyle birlikte kılınır. Peki benim ehli beyt camiinde gördüğüm namaz kılan insanlar sünni miydi onlarında hepsi aleviydi niçin kılıyorlar o zaman namaz ben herşeyi yerinde gördüm yukardaki yazılanlardada yanlış birşey olmadığını düşünüyorum çoğu yerdede bu böyle zaten
Alevimen 11.04.2005, 13:06 görmek istemediğinizi göremezsiniz anlamak istemediğinizi anlayamazsınız.
Chatlakalper buraya bakın: http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=46
dem_dost 11.04.2005, 15:47 simdi sagdan soldan bos makalelerle bizi degistirecegine inanmiyorum
aleviligin en büyük yorum kitaplarindan birisi olan seyh safiyüddin buyrugundan sana alinti yaptim
okumadinmi?
okuduysan anlamadinmi?
anlamak istemedinmi?
bunu soralim kendimize öncelikle
bizim namazimiz niyazdir !!!!!!!!!!!! diyor bu buyruk
"buyruk alevilerin kitapi degil" diyenlerde aleviligi kültür olarak görenlerin görüsüdür,
ama alevilik bu kitapta anlatiliyor oku ögren
biz ne siiyiz, ne sünniyiz, biz aleviyiz
saygilarimla
TheGodfather 11.04.2005, 17:08 Chatlakalper....
Gözüm....Görüşüne saygı duyuyorum...yalnız alıntı yaptığın site alevimen'in söylediği gibi bir şii sitesidir....Namaz vardır..Allaha ulaşmada aracımızdır...Kabul ama sana önerim Salat'ın(salat'ın türkçesi duadır..Bunu kimileri kabul etmesede) türkçesine uyman...Namaz'ın diğer anlamı duadır...?badetim namazımda sevgidir..Her ne ararsan kendinde ara..Ne varsa sende vardır na kabededir ne başka yerdedir...
saygılarımla
chatlakalper 13.04.2005, 14:00 eyvallah...
Alevi_cocuk 13.04.2005, 14:16 aydınlatıcı düşünceler.
dem_dost 18.04.2005, 21:55 baska bir alevi gercegi / islam gercegi daha
Allahümmesalli ala seyyidine Muhammedin ve ala al-i Muhammed
Bu duada... kuranda gecen sâlât Kelimesi geciyor
simdi bunun türkce aciklamasi nedir?????
Allah Muhammede namaz kilsin?
veya... Allah Muhammedin soyuna namaz kilsin? hasa
bizim softa seriatlar bunu gözünden kaciriyorlar....
bu sözler söyle ceviriliyor:
- Allah yüce Muhammed ve onun soyuna sevgi ile, koruyuculukla iyi dileklerle yaklassin
bizim namazimiz da budur... dua etmektir...
diyorlar efendim: HZ HÜNKAR MAKALATINDA NAMAZ KILIN DIYOR
HZ HÜNKAR MAKALATINDA SÂLÂT KELIMESINI KULLANIYOR
KURANDAKI KELIMEYI...
NAMAZ KELIMESI BIR KERE GECMIYOR
Hacı Bektâş Velî Kur’ân-ı Kerîm’i Bilmiyor muydu?
Kur’ân’da beş vakit namaz yoktur. Kur’ân’ın hiç bir âyetinde “Her müslüman sabah, öğle, ikinci, akşam ve yatsı namazı kılacaktır” diye bir buyruk verilmemiştir. Beş vakit namaz, Tanrı’nın adına konuşan ?slâm din bilginlerinin kararının ürünüdür. Öyle olduğu için ?i’a beş vakit namaz kılmaz.
NIYE SIILER BIZ ALEVILERI 3 VAKIT NAMAZA CAGIRIYORLAR... SÜNNILER 5 VAKITE
KIM HAKLI?????
haci bektas-i veli..ve yüce kuran haklidir
o da bize dua etmemizi emrediyor... ic yüzüyle...
hakiki namazi... duayi
saygilarimla
Alevi_cocuk 19.04.2005, 07:56 çok karışık bir olay bu namaz niyaz...
dem_dost 19.04.2005, 16:34 yoo cok acik bir bicimde aciklaniyor... allaha yalvaracaksin..yakaracaksin... dua edeceksin
daima..
dis görünüm önemli degil...ic yönü önemlidir...
gercek tarikat ehli... isinin basinda bile icinden .. allah allah... nidalariyla allaha yalvarir... namazini kilar
ama napalim öyle karmakarisik yapmislarkine.. kimse anlamiyor ; )
anliyacagin: ALLAHA DUA ET... SABAH AKSAM... BELIRLI SAATLERDE.... AKSAMLARI... SABAH KALKARKEN... KAPIDN CIKARKEN... OKULA AYAGINI ATARKEN...OKULDAN CIKARKEN.. IS BASLIAYINCA...BITINCE...
Bismillahirahmanirahim de...
Allahümme salli ala seyyidine muhammed ve ala al-i muhammed.. de
On iki imam efendilerimizin isimlerini zikr et
Hz muhammedin hz alinin isimlerini zikr et... tefekkür et
Yarabbi.. yardimcim ol... ne bilim dua et iste... gönlünü.. bu dualarla arindir..
ANLIYACAGIN.. HAYATIN TÜMÜYLE IBADET OLSUN... IYI INSAN OLASIN..YARDIM EDESIN
SEVESIN.. ASIK OLASIN
saygilarimla
dem_dost 21.05.2005, 18:40 Size Sah Hatayinin de cok güzel bir nefesini sunmak istiyorum bu konu hakkinda:
Yaradan ne güzel buyurmuş
Gelin ey erenler niyaz edelim
Muhammet, kâfirin dinin ayırmış
Niyaz etmek imiş her şeyin başı
Niyaz edenlerin ihsandır işi
Cemde erkek olmaz, erkek de dişi
Niyaz bizi uçmak eder uçurur
Abu zemzem sularından içirir
Sırat köprüsünü kolay geçirir