Orijinalini görmek için tıklayınız : okullarda çınce eğitim

nesslimm
22.10.2006, 12:38
milli eğitim bakanı okullarda çince eğitim uygulamasına başlayacaklarını ve bunun çok gereklı olduğunu açıkladı.

iyi güzelde berbat bir ingilizce öğretirlerken birde başka bıl daha koymaları baya saçma sapan olmuş.

çin büyüyen ekonomısıyle gelecek için önde gelen ülkelerden biri olacaktır bu kesın . ekonomık pazarı genış olan ulkelerın dıllerını öğrenmekte gerek ama.bızım için bu biraz komık olur şimdi.ingilizce var almanca var fransızca var.bunlardan en ıyı fransızca eğitim verılırken bir dördüncüsünü koymak gereksiz olmuş.o kadar saat okullarda ıngılızce derslerı var ama hıç kımse ordan öğrendığı ile yeterlı dıl öğrenmış olmuyor.
bölük pörçük iş yapmasalarda bir tane dıl üstünde adam gibi dursalar keşke.http://www.ntvmsnbc.com/news/388796.asp

Nesimi
22.10.2006, 13:49
Çince öğrenmek ekonomik açıdan iş dünyasını canlandırıcak ve her dünyalının 4de 1 i Çinli olduğuna göre geleceğin en parlak dili Çince gbi gözüküyor. Bu yüzden öğrenilmesi güzel ama eğitim sistemi öyle kötü ki daha önce öğretmeye çalıştıkları dilleri tam olarak öğretemediler bir işi tamamlamadan öbürüne geçmek popülist politika.

Seçim dönemi yaklaştığı için böyle bir atılım yaptıklarını düşünüyorum. Kahve'lerde günün polemik konusu olur bu ve insanlar helal olsun AKP'ye der, işte istedikleri de bu :)

ez_u_te
22.10.2006, 14:13
mevki kaybı korkusu bunlara herşeyi yaptırır gidecekler kalamazlar iktidarda baksanıza adam gitme kaygısından hastahanelik oldu bu kadar acı çeken yoklukla boğuşan insan varken geçmiş olsun diyemiycem yürüyün anca gidersiniz demek en yakışanı eğitimdeki bu eşitsizlik devam ederken kime neyi öğretiyorsun

Son Yaprağıydı
22.10.2006, 14:28
Çince öğrenmek ekonomik açıdan iş dünyasını canlandırıcak ve her dünyalının 4de 1 i Çinli olduğuna göre geleceğin en parlak dili Çince gbi gözüküyor. Bu yüzden öğrenilmesi güzel ama eğitim sistemi öyle kötü ki daha önce öğretmeye çalıştıkları dilleri tam olarak öğretemediler bir işi tamamlamadan öbürüne geçmek popülist politika.

Seçim dönemi yaklaştığı için böyle bir atılım yaptıklarını düşünüyorum. Kahve'lerde günün polemik konusu olur bu ve insanlar helal olsun AKP'ye der, işte istedikleri de bu :)

kesinlikle Cenk doğru söylüyosun,ya adam gibi Türkçe öğreniyo mu ki öğrenciler çince öğrensinihele bi gelin Doğu'nun halini görün,iki cümleyi yanyana getiremeyen o kadar fazla öğrenci var ki..!

unique
22.10.2006, 14:51
evet Çinin giderek büyüyen bir ülke olduğunu düşününce öğrenmek gerek. ama bu eğitim sistemiyle bu nasıl gerçekleştirilir hiç düşünemiyorum. ilk önce İngilizce öğretimini daha kaliteli hale getirmeyi deneseler hiç fena olmaz.:uhhm:

anibal
24.10.2006, 12:16
Türkiyede çocuklar 4. sınıftan beri ingilizce dersi alıyolar fakat kaç kişi konuşuyo?
ayrıca çince gibi oldukça zor olan bir dili bu eğitim sistemiyle nasıl verecekler merak ediyorum.

eylüleren
24.10.2006, 12:24
genelde yazılanlara katılmakla birlikte bir nevi tekrar olacak ama şu an ingilizce zaten okullarda doğru dürüst bir şekilde verilmiyor birde çince okutulmaya başlanırsa çocukların kafaları daha karışacak yanısıra şöyle bir şeyde var ileride çincenin ingilizce gibi favori dillerden bir olacağı kesin çin süper güç olma yolunda adımlar atmakta bunuda değerlendirmede esas tutmak gerekir.birde şu var herkes ingilizce öğrenmeye çalışıyor farklı bir dil öğrenip bunu avantaj olarak kullanabiliriz..

Demali
24.10.2006, 12:39
üniversitelerde japon dili edebiyatı duydumda çin dili edebiyatı hiç duymadım yani öğretmen ihtiyacı nasıl karşılanacak sanırım öğretmen değilde öğretici alacaklar.Bu da eğitimde kalitesizliği getirir.

nesslimm
24.10.2006, 13:58
bana soran arkadaşa söylüyorum.tam olarak anlatamadım galıba

çince eğitimin saçma olduğunu değil onu öğrenene kadar daha çok yolumuz olduğunu söylüyorum.bu milli eğitim bize doğru düzgün türkçe eğitimini bile tam olarak vermiyo.ben beni bildim bileli ingilizce öğreniyorum ama ne yazıkkı bunu yeterlı görmüyorum çünkü okuldan aldığım eğitimin yetersiz olduğunu düşünüyorum.liselerde almanca eğitimide fransızca da veriyolar ancak bunlardan hangisini tam olarak vermişte bide üstüne çince gibi zor bir dili vermeye kalkıor bunu anlamış değilim.bizim için önemli olan derslerin tam olarak üstesinden gelemezken bu kadar yük neden bunu merak ediyorum.

ayrıca dünyada önemli bir güç olma yolunda kı çin inde dilinin öğrenilmesi gerektiğini ancak bunun lise düzeyine kadar indirgenmemesi gerektiğini düşünüyorum

erkut ziya
24.10.2006, 20:35
Benim küçük kardeşim şu an okulda Çince,İngilizce,Almanca öğreniyor.(Doğa klj.)

Canan58
25.10.2006, 03:10
Önce doğru dürüst Türkçe öğretsinlerde ondan sonra Çİnce ye geçsinler hay Allahım yaa ...Bu gündem değiştirip kafa karışmaktan başka bir şey değil iyice saçmalamışlar artık

tubişimm
26.10.2006, 12:10
çinin büyüyen ekonomisi ve dünyada yukarki sıralamaları zorlaması nedeniyle Çinceye olan ilgi artmış durumda.Özellikle ABD de 3 ay içinde Çince öğrenildiğini duymuştum.

bunun türkiye ayağına geldiğimizde zaten dilimiz inanılmaz kötü durumda diiğer dillerin boyunduruğu altında özellikle ingilzcenin.
dilimizle ilgili tam her şeyi oturtmuş değliz. daha ingilizce bile tam öğrenemiyoruz. eğitim sisstemimz açısından bakıldığında böyle bi uygulamanın yanlış olacağı kanısındayım.

henüz dilimize gereken özeni veremiyoruzz. bu milli eğitimde ne yapacağını şaşırdı hep yüzeysel işler peşindee :mad: :mad: :mad:

0nurr
26.10.2006, 14:43
bence çince öyle okulda 4-5 dersleö grenilecek bir dil değil özellikle alfabesi farklı olması sebebiyle... şu amerikada 3 ayda çince nasıl ögreniliyormuş merak ettim şimdi..

Bendeniz82
26.10.2006, 14:46
Bence okullarda yabanci dil olarak sadece ingilizce ve cince önplana alinmali. Almanca konusulan ülkelerde halkin cogu ingilizce biliyor. Fransizcada Fransadan haric genelde Afrika ülkelerinde kullaniliyor.

Cindekiler aralarinda bile anlasamiyorlar o kadar büyük bir ülkeki heryerinde farkli konusuluyor. Bakalim türkiyede ögretim nasil olur :-) Suan cince ve ingilizce bilen tercumanlar o kadar araniyorki anlatamam.

rinda
26.10.2006, 15:16
evet ilk dersiniz benden olsun:) altakiler türkçe kelimelerin çince okunuşu..birde çince yazılışları vardı bu kelimelerin..fakat ama lakin kopyala yapıştır bu tuhaf harfleri tanımlayamadığı için buraya yapıştırmadı:) yada ben beceremedim:) dikkatinizi çekerim hav-lar çoğunlukta:) :)

MERHABA -ni hav
NASILSINIZ -ni hav ma
BEN ÇOK İYİY- İM wo hın hav
HOŞGELDİNİZ -huanying
GÜLE GÜLE zay -cien
TEŞEKKÜRLER -şi şi
ÖZÜR DİLERİM - dey bu çi
VAR yo
YOK Me yo
TANIŞTIĞIMA MEMNUN OLDUM -ren şı ni hın gao şing
ÖZÜR DİLERİM - dey bu çi
EVET - şı
HAYIR - bu şı
OLUR(OKEY) -kı yi
OLMAZ - bu kı yi
BU KAÇ PARA - ce gı do şav çiyen
BU ÇOK PAHALI - ce gı hın guiy
KALİTESİ ÇOK KÖTÜ -cı liyang bu hav
BIRAZ UCUZLAT -yo huiy yi diyen

birdal can
26.10.2006, 15:37
rinda can biz daha türkçe yi zor konuşuyoz.üstüne üslük birde ingilizce öğretiyolar.ya merak ediyorumda kabile dinlerini ne zaman sokacaklar acaba ders kitaplarına??

Nesimi
26.10.2006, 15:45
evet ilk dersiniz benden olsun:) altakiler türkçe kelimelerin çince okunuşu..birde çince yazılışları vardı bu kelimelerin..fakat ama lakin kopyala yapıştır bu tuhaf harfleri tanımlayamadığı için buraya yapıştırmadı:) yada ben beceremedim:) dikkatinizi çekerim hav-lar çoğunlukta:) :)

MERHABA -ni hav
NASILSINIZ -ni hav ma
BEN ÇOK İYİY- İM wo hın hav
HOŞGELDİNİZ -huanying
GÜLE GÜLE zay -cien
TEŞEKKÜRLER -şi şi
ÖZÜR DİLERİM - dey bu çi
VAR yo
YOK Me yo
TANIŞTIĞIMA MEMNUN OLDUM -ren şı ni hın gao şing
ÖZÜR DİLERİM - dey bu çi
EVET - şı
HAYIR - bu şı
OLUR(OKEY) -kı yi
OLMAZ - bu kı yi
BU KAÇ PARA - ce gı do şav çiyen
BU ÇOK PAHALI - ce gı hın guiy
KALİTESİ ÇOK KÖTÜ -cı liyang bu hav
BIRAZ UCUZLAT -yo huiy yi diyen

Bazıları Kürtçe gibi duruyor :) seslenişlerini benzettim bi an :D

izmirksk
26.10.2006, 16:02
tabiki çinceyi çok iyi bilen türklerin olması iyidir ve gereklidir ama herkesin bilmesinede gerek yok..açıkçası ben, çinceyi öğrenip ne yapacağım ki..ya da herhangi biri..

kavakli
26.10.2006, 16:13
ben memnun oldum niyemi:
avrupa birligi yani bati yerine dogu birligi olsun ogrenelim cince rusca falan birde ileriki dnemlerde gercekten cin korkunc bi pazar olma yolunda butun buyuk firmalar artik fabrikalarini cine aciyor olumlu bi adim ama uygulamasi cok zor goruces zamanla sonuclarini

rinda
26.10.2006, 16:14
Bazıları Kürtçe gibi duruyor :) seslenişlerini benzettim bi an :D

bak sen diyince farkettim gerçektende kürtçeye çok benziyor :) demek oluyorki çince eğitim bir nevi kürtçeye yatkınlıktır:) :)

izmirksk
26.10.2006, 16:40
ben memnun oldum niyemi:
avrupa birligi yani bati yerine dogu birligi olsun ogrenelim cince rusca falan
ne varsa batı da var..doğuda pek iş yok..çinceye uzaktan ısınamadım ama rusça bilmek isterdim..matematikte , fizikte ruslar çok iyiler..onların eserlerini okumak güzel olurdu..
birde ileriki dnemlerde gercekten cin korkunc bi pazar olma yolunda butun buyuk firmalar artik fabrikalarini cine aciyor olumlu bi adim ama uygulamasi cok zor goruces zamanla sonuclarini
bu alanda özel yetiştirilmiş elemanlar yeter bence..okularda herkese niye öğretirlerki..zaten öğretemeyecekleri de kesin:)zaman kaybı..(bence tabi:))

tsira
27.10.2006, 13:15
İnsanlar Türkçeyi ne kadar doğru dürüst kullanıyor ki çinceyi güzel öğrenip kullasınlar.Ayrıca yabancı dil olarak ingilizceyi de çoğu okulda pek iyi öğretim verildiğide söylenemez, bazı okularda (çoğu mu demeliydim acaba) ingilizce öğretmeni bile yok.Şimdi de çince öğrenecekler. Hadi bakalım, kolay gelsin.

izmirksk
27.10.2006, 13:22
bir yerde okumuştum türkiye deki öğretim üyelerin yaklaşık % 70 i ingilzice bilmiyormuş:)
düşünün dünyayı takip etmesi gereken öğretim üyeleri ingilizce bilmiyor..kpds den 60 almakla ingilizce bildiğini iddia edenler var..onlar dahada komik:)anadilin gibi hatta daha iyi bilmezsen nasıl takip edeceksin dünyayı üstelik o dilde bilim yapaacksın..yani daha ingilizceyi bilmeyen insanlar öğretim üyeliği yapıyor..

erkut ziya
28.10.2006, 03:25
bak sen diyince farkettim gerçektende kürtçeye çok benziyor :) demek oluyorki çince eğitim bir nevi kürtçeye yatkınlıktır:) :)

Asıl Rusça Kürtçeye benziyor.:stuart:

Niznayu=Nizom
Şto=Çto
Paçimo=Çıma
Spasiba=Spasdikm
vb.
vb.

cemalettin
17.03.2007, 12:18
üniversitelerde japon dili edebiyatı duydumda çin dili edebiyatı hiç duymadım yani öğretmen ihtiyacı nasıl karşılanacak sanırım öğretmen değilde öğretici alacaklar.Bu da eğitimde kalitesizliği getirir.

selam,
her halde Uygur Türkleri'nden öğretmenler temin etmeleri yeterli olur.
Kısa bir Türkiye Türkçesi eğitiminden geçen bu öğretmenler görevlerini hakkiyle yerine getirebilirler...