Orijinalini görmek için tıklayınız : Azerbeycan,da alevi varmi???

mustimercan
17.11.2005, 23:56
slm canlar benim merak ettigim azerbeycan,da alevi varmi?varsada cogunluktami yada oradakiler sii,lige dahami yakin?cvblarinizi bekliyorum...

Canan
18.11.2005, 00:01
cok emin deyilim ama azerbeycanin buyuk bir bolumu alevi (70-80%) galiba. azeri bas bakanda galiba alevi. yine emin degilim.

benim cocukluk en yakin arkadasimin annesi azeri alevi babasi turk alevidiydi. cok yakin arkadasim oldugi icin hep beraberdik ve o zamandan konusmalardan falan hatirladigima kadar azerbaycanda cok alevi var. ama bizim gibimi yoksa sii ler gibilermi bilmiyorum. gerci arkadasimin ailesi tipik bir turk alevi ailesi gibiydi.

mustimercan
18.11.2005, 00:09
sagol canan ,bende azerbeycan,da alevi oldugunu duydum ama emin degilim,,sii,lige daha yakin olduklarini düsünüyorum...

Alevimen
18.11.2005, 10:17
Azerbaycanda'da Irak, İran ve Bahrain'da olduğu gibi şii'ler sayısal olarak üstün.
Azerbaycanda bu oran 70%/30% gibi. Azerbaycandan anadoluya göç edenlerde olmuşlar mesela Lolanlı aşireti (Erzincan). Araştırmacı olmadığım için Azeri alevilerle anadolu alevilerin farklarını ve ortak noktalarını sayamıyorum.

Şii olarak genelde adlandırılıyor Azeri halk ama bence ırak/iran şii ile aralarında farkları vadır.

onurtt
18.11.2005, 11:45
Azeriler Laik olsa gerek sonuçta Şiilerde Laik bulmak biraz güçtür..

mustimercan
18.11.2005, 22:59
iste bende onu soruyorum onurtt kardes...acaba Sii,lige dahami yakinlar?

onurtt
18.11.2005, 23:10
Alevi değiller sanırım ancak mesela Suriyeli Alevilerden (Esat ailesi Alevi olarak geçiyor her halde) daha ileri görüşlü olsalar gerek ya da İran Şiiliğinden...

izmirksk
21.11.2005, 23:17
azeriler,caferidir.bu bağlamda alevi diyebiliriz ama benim bir şekilde karşılaştığım yada tanıştığım caferiler mhp li (hepsini kastetmiyorum tanıdıklarımın büyük bir çoğunluğunun mhp üyesi olduğunu öğrendim)

rockçı turna
21.11.2005, 23:22
bende bir keresinde mp3 ararken bir azeri sitesine girmiştim; orda şah ismail nin ''böyük ezeri dövleti'' nin kurucusu oldugundan falan bahsediyordu:) demek ki azerbaycan da da ''elevi'' halk wardır gardaşlarım...

onurtt
22.11.2005, 00:36
edit...

eerkan82
24.11.2005, 11:37
Azerbaycan'da alevilerin çok olduğunu duymuştum.
belki biraz alakasız ama Arnavutluk'un neredeyse tamamının alevi olduğunu biliyorum(şii değiller).

Canan
25.11.2005, 00:35
Azerbaycan'da alevilerin çok olduğunu duymuştum.
belki biraz alakasız ama Arnavutluk'un neredeyse tamamının alevi olduğunu biliyorum(şii değiller).

evet dogru
arnavutlukda ne kadari alevi oldugunu bilmiyorum ama arnavutlukda bazi bektasi degahlarinin oldugunu duymusdum.
(ama arnavut insani bizlere hicbenzemiyor, avrupada yasayanlar benim ne demek istedigimi bilirler)

rockçı turna
25.11.2005, 12:00

belki geçmişte daha coktur ama bu gün için arnavutluk taki müslüman toplumun %30 unun bektaşi oldugunu okumustum ben.

eerkan82
25.11.2005, 14:01
belki geçmişte daha coktur ama bu gün için arnavutluk taki müslüman toplumun %30 unun bektaşi oldugunu okumustum ben.

bende bunu dedemiz den duymuştum MÜNİR ULUSOY dedemizden kendisi sürekli yurt dışına çıkar ve oralardaki dedelerle,babalarla görüşür yanılmıyorsam 5 yıl kadar önce Arnavutluk'un alevi dedesi Hacı Bektaş'a gelmişti orada dedemle konuşmasında böyle bir konu geçmiş.

saygılar.....

mustimercan
26.11.2005, 22:50
sagol canlar cevaplariniz icin ama halen benim azerbeycan sorusuna tam bi yanit alamadim....simdi azerbeycan,dakiler sii,mi yoksa alevimi?

ibocan
26.12.2005, 19:55
kesinlikle vardir can bundan emin ol ama buyuk bi ihtimalle koyu siilerdir

Şoreş
26.02.2006, 20:53
Azerbeycanlı bir arkadaşım var bana caferiyiz demişti.Dindar da değillerdi.Bence ordakiler Anadolu aleviliğinin izlerini taşıyan caferiler gibi olabilir:D

Şoreş
26.02.2006, 21:00
Türk- Oğuz soylu Türk Devletlerinden biri olan (Kuzey) Azerbaycan 8.5 milyon nüfusu, zengin yer altı - yer üstü kaynakları, stratejik konumu nedeniyle Türkiye ve tüm dünya için vazgeçilemez öneme sahiptir. Bu yazımızda, Ağustos 2003 içerisinde 10 günlük bir süre ile yaşamak şansına eriştiğimiz bu kardeş ülke ile ilgili izlenimlerimizi ve devletimiz açısından düşüncelerimizi sunmaya çalışacağız. Hemen belirtelim ki bu konuda uzman olmak gibi bir iddiamız yoktur. Ancak Azerbaycan'da sokaktaki insan ve yöneticiler ve yöneticiliğe talip olanlarla yaptığımız görüşmelerin sonuçlarını paylaşmayı yararlı görüyoruz.
(Kuzey) Azerbaycan toplam 8.5 milyon nüfusa sahiptir. Bu nüfusun % 98'i Türk ve müslümandır. Kesin rakam bilinmemekle birlikte 1.5-2 milyon civarında Azerbaycan'lının yurt dışında bulunduğu ifade edilmektedir. Devlet memuriyeti en büyük iş sahasıdır. Bir milyona yakın kişi devlet memurudur.
Fert başına düşen milli gelir 300 dolar düzeylerindedir. Alt-üst gelir kesimleri arasındaki fark çok fazladır. Milletvekili maaşları 500 dolar iken en alt düzeydeki memur maaşı 10 dolardır. Gelir dağılımındaki bu yetersizlik ve uçurum bilinen bürokratik zaafların rahatlıkla işlemesine sebeb olmaktadır.
Nüfusun % 65-70'i caferi, % 30'u sünnidir. İki milyonluk nüfusa sahip Bakü'de bulunan toplam 4 camiiden 3'ü şia-caferi, 1'i sünni inanç sahiplerine yöneliktir. Genelde inançlar noktasında halk arasında bir tartışma veya sıkıntı hissedilmemektedir. Ancak İran kaynaklı (siyasi-hoşgörüsüz) Şia akımının giderek yaygınlaştığı söylenmektedir. .Bu çalışmanın daha çok gençler üzerinde yoğunlaştığı bildirilmektedir. Suudi kaynaklı Vehhabiliğin ise ülkenin kuzey kesimlerinde faaliyet gösterdiği belirtildi.

Şoreş
26.02.2006, 21:57
2 milyonluk baküde 4 cami varmış:komik Birde türkiye ye bakın neredeyse her sokakta camiler olacak:kapaligöz

inancli
01.03.2006, 11:05
Forumun diger bolumunde de yazmistim. Ama, konu buraya da tasinmis. Ben Azerbaycanliyim. Ve Azerbaycan Caferidir. Yani, Islamin 5 sarti yapiliyor. Detayli diger bolumde okuyabilirsiniz. Baki'da (Baku) 4 Caminin oldugu ise yersiz bir fikirdir. Dusunuldugu gibi Baki'da 4 Cami yoktur. Sayisi coktur. Insallah yillar gectikce daha da artacaktir. Kaldi ki, Azerbaycan'i sadece Baki ile dusunmek de yalnis bir fikir. Azerbaycanin diger bolgelerinde, koylerinde falan cemailer cok fazladir. Soyle ornek veriyim. Bizim koy bir kasabaya bagli ama, kasabanin da bir Cami'si, yani Mescid'i, koyumuzun de bir Cami'si var. Ve bir de sunu soyliyim ki, son yillarda sehirde namaz kilanlarin ve basini ortenlerin sayisi hizla cogalmakta. Ozellikle gencler dini ibadetlere yoneliyor.

Şoreş
01.03.2006, 12:38
Yani, Islamin 5 sarti yapiliyor

:S :S :S hmmmm:S :S

Neyi ima etmeye çalıştın :)

eyhayat
01.03.2006, 22:15
slm canlar benim merak ettigim azerbeycan,da alevi varmi?varsada cogunluktami yada oradakiler sii,lige dahami yakin?cvblarinizi bekliyorum...
Azarbaycan da yaşayan azeri türkleri şiadır (biz Karsta Ardahan da Iğdırda onlara Aliyi Seven ler deriz) Anadolu Aleviliği ile benzerlikleri Hz.Ali ve Ehli Beyt sevgisi ve Caferiliği benimsemiş olmaları bunların dışında inanç bazında ortak noktamız yoktur.Özellikle Kuzey Azarbaycan ve Nahcivan azerileri çağdaş ve ilericidir.Türkiye de yaşayan azeri kardeşlerimiz daha çok milliyetçi çizgidedir.İstanbul Halkalı,Iğdır ve Kars'ta Camileri vardır.Cami imamlarını kendileri yetiştirir maaşlarınıda kendileri öderler.Devletten imam ve maaş talep etmezler.Ezanlarında normal sünni camilerde okunan ezana ek olarak "ALİYÜN VELULLAH VELİYÜN ALÜLLAH " ulaması vardır.Bizim müsayipliğe yakın olarak onlar da TALİP lik vardır.Her yıl IĞDIR da muharrem ayı sonunda Hazreti Hüseyini anma törenleri yapılır Onlar matem orucu tutmaz ancak bu matemi kendilerini zincirleyerek zikr ederler. Güney Azarbaycan da ( İran azerileri) yaşayan azeriler ise sofudurlar veya öyle görünüyorlar .BİRAZCIK AYDINLATTIYSAM NE MUTLU BANA

dilket
01.03.2006, 22:26
Azarbaycan da yaşayan azeri türkleri şiadır (biz Karsta Ardahan da Iğdırda onlara Aliyi Seven ler deriz) Anadolu Aleviliği ile benzerlikleri Hz.Ali ve Ehli Beyt sevgisi ve Caferiliği benimsemiş olmaları bunların dışında ortak noktamız yoktur.Özellikle Kuzey Azarbaycan ve Nahcivan azerileri çağdaş ve ilericidir.Türkiye de yaşayan azeri kardeşlerimiz daha çok milliyetçi çizgidedir.İstanbul Halkalı,Iğdır ve Kars'ta Camileri vardır.Cami imamlarını kendileri yetiştirir maaşlarınıda kendileri öderler.Devletten imam ve maaş talep etmezler.Ezanlarında normal sünni camilerde okunan ezana ek olarak "ALİYÜN VELULLAH VELİYÜN ALÜLLAH " ulaması vardır.Bizim müsayipliğe yakın olarak onlar da TALİP lik vardır.Her yıl IĞDIR da muharrem ayı sonunda Hazreti Hüseyini anma törenleri yapılır Onlar matem orucu tutmaz ancak bu matemi kendilerini zincirleyerek zikr ederler. Güney Azarbaycan da ( İran azerileri) yaşayan azeriler ise sofudurlar veya öyle görünüyorlar .BİRAZCIK AYDINLATTIYSAM NE MUTLU BANA

Bilgilerini bizlerle paylaşma hissiyatı duyduğun için öncelikle teşekkür ederim. Yaşadığımız coğrafya insanlığın tüm güzelliklerini bir arada bulunduğuna inanıyorum. O yüzden iyi ki bu coğrafyada doğmuşum Allah'ıma şükürler olsunki bu çeşitliliği tanıma fırsatları buluyorum. Hoşçakalın!

inancli
03.03.2006, 10:12
:S :S :S hmmmm:S :S

Neyi ima etmeye çalıştın :)
Bir sey ima etmedim. Sadece olarak olani soyledim.

cemalettin
03.03.2006, 10:27
azeriler,caferidir.bu bağlamda alevi diyebiliriz ama benim bir şekilde karşılaştığım yada tanıştığım caferiler mhp li (hepsini kastetmiyorum tanıdıklarımın büyük bir çoğunluğunun mhp üyesi olduğunu öğrendim)

selam,bu oluşumun sebepleri ne olabilir ki?