Orijinalini görmek için tıklayınız : deynekçi nin görevi nedir?

suskun
18.11.2005, 20:15
Arkadaşlar cem sırasında semah dönenlerin başında deynekle bir kişi bekler acaba bu arkadaşın amacı nedir (görevi) nedir. Bir arkadaş sorduda o yüzden gerçi ben bildiğim kadarıyla cevap verdim ama doğrumu verdim birde size soruyum dedim cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim

Alevimen
18.11.2005, 20:47
daha çok Meydancı (İznikçi) olarak bilinir. Meydancı semahserleri kaldırır, anonsları yapan kişi olur, cem törenin organisasyon sorumlusudur.

suskun
01.12.2005, 16:12
çok sağol kardeşim tam olarak öğrendik sayende

bülentişcan
05.12.2005, 14:50
Degnekci Yada Meydanci (iznikci) Ankara Yoresinde Bu Gorevliye Gozcu Denir,gorevi Cem Evinde Gerekli Duzeni Ve Hizmetlerin Siras Ile Yapilmasini Saglamakdir. Cem-i Ayininde Kirklar Semahi Veya Kerbela Semahi Dedigimiz Hizmet Sirasinda Kerbelada Hz Huseyin'i Temsilen Ortada Durur Etrafinda Donen Bacilarda Onu Yezit In Ordusundan Korumak Ve Kurtarmak Temsili Misali Cevresinde Donerler

Alevimen
05.12.2005, 18:29
Degnekci Yada Meydanci (iznikci) Ankara Yoresinde Bu Gorevliye Gozcu Denir,gorevi Cem Evinde Gerekli Duzeni Ve Hizmetlerin Siras Ile Yapilmasini Saglamakdir. Cem-i Ayininde Kirklar Semahi Veya Kerbela Semahi Dedigimiz Hizmet Sirasinda Kerbelada Hz Huseyin'i Temsilen Ortada Durur Etrafinda Donen Bacilarda Onu Yezit In Ordusundan Korumak Ve Kurtarmak Temsili Misali Cevresinde Donerler
karıştırıyorsunuz, Gözcü'nün görevi farklıdır. Gözcünün görev alanı daha çok Cemevi'nin dışındadır. Herhalde forumda daha önce Gözcü hakkında bilgi verildi..

bülentişcan
06.12.2005, 11:20
karıştırıyorsunuz, Gözcü'nün görevi farklıdır. Gözcünün görev alanı daha çok Cemevi'nin dışındadır. Herhalde forumda daha önce Gözcü hakkında bilgi verildi..

Ankara ve yöresinde (çubuk) cemevınde organizeyi sağlayan görevliye GÖZCÜ veya GÖZCU BABA denılır,dısarıda cemevının korunması ve gozlenmesı gorevını ıse YASAVU (sanırım PAZUVANT 'a karsılık gelır) denilen görevlı yapar,sanırım görevlilerın hizmetleri yörelere göre farklılık gösteriyor.