Orijinalini görmek için tıklayınız : Sivas / İmranlı / Yünören
Köyümüzün İnternet Sitesi :
http://www.cogibaba.net
Eski adı önce "Kaşlı" ve sonra "Cogi" dir.
Halk arasindahala COGİ olarak bilinir.İlçeye uzaklığı 32 km'dir.
Ülkemizin en büyük Alevi grubu olan KOCGİRİ'nin en önemli köylerindendir.
Kutsal olan COGİ BABA TÜRBESİ ve ÇEŞMESİ burada Yünören köyü ile Avşar Köyü arasındadır. Türbe içinde Cogi Baba’ya ait oldugu belirtilen bir mezar vardir. Ayrica türbe içerisinde duvarda asilmis bir Kuran-i Kerim, On Iki Imama ve Hz. Ali'ye ait resimler bulunmaktadir. Cogi Baba ile ilgili pek fazla kesin bilgi yoktur.
Halk arasinda Cogi Baba ya da Cuva Baba diye de bilinen Cogi Baba,
Horasan erenlerinden ayni zamanda Battal Gazi'nin askerlerinden olan kahraman bir erdir. Burada Ermenilerle yapilan bir savasta sehit olduguna ve bugünkü türbenin bulundugu yere gömüldügüne inanilmaktadir. Ayrica Cogi Baba’nin, Abbasiler zamaninda yasanan fetih hareketleri sebebiyle bu bölgeye gelip burada sehit oldugunu söyleyenler de vardir. Cogi Baba’nin, Zara’nin manevi mimari ve koruyucusu olarak kabul edilen Seyh Merzubân Veli hazretleri gibi Sülâle-i Resul’den oldugu seklinde de rivayetler vardir.
"Cogi Baba" adını bu yörede yaşayan Rumlar ve Ermeniler verdigi de ayrica rivayet-i muhteliftir.Çok iyi kılıç kullanan, aynı zamanda filozof olan, adil bir yargıç olarak sorunları çözen, halkın derdine deva olan diye tanınıyor.
Hatta Avşar Köyü'ne ait 1500-1515 tarihleri arasındaki vergi kayıtları da bulunmuştur.Burada o tarihlerde yedi hane varmış, üç bin akçe vergi veriyormuş yılda. Kayıtlara göre bir zaviye ve bir de zaviyedar varmış.
Muhtemelen bahsedilen yer Cogi Baba'nın türbesi. Kayıtlar 1515 yılında kesiliyor. Dikkat ederseniz kesildiği tarih Yavuz'un Çaldıran seferine rastlıyor.
Daha fazla fotoğraf için lütfen tıklayınız. (http://www.aleviforum.com/showpost.php?p=187962&postcount=48)
Cogi Baba Çeşmesi
http://img153.imageshack.us/img153/3296/cesme02mo0.jpg
Cogi Baba Köyü
http://img217.imageshack.us/img217/7898/k02dv0.jpg
Gegel_58 19.12.2005, 23:16 http://img174.imageshack.us/img174/8972/cimg35643il.jpg (http://imageshack.us)
Gegel_58 19.12.2005, 23:21 http://img175.imageshack.us/img175/8779/cimg35870sy.jpg (http://imageshack.us)
fotoğraflar için çok teşekkürler,ellerine,yüreğine sağlık kardeşim.
Bu yaz herkesi Temmuzun ilk haftası bu şenliklere,köyümüze bekliyoruz...
:3D_NG: dağların eteğinde çok güzel bi kalabalık :)) nekadarda güzel bi görüntü
teşekkürler Mercan, evet çok güzel gerçekten de.
Köyümüz civar köy ve ilçe taraflarında bilinir,türbesiyle,suyuyla önemli bir merkezdir ama asil amaç tüm Türkiye Alevilerinin köyümüzü tanimasi ve ziyaret etmesi.
Bunun için birtakım çalışmalar yapiliyor,ilk etapta 2006 da 5.si yapılacak olan Cöği Baba Kültür Şenlikleriyle köyümüz tanitilirken,türbenin olduğu yere ilk etapta bir Cemevi yapilacak ardindan da Konukevi.
Umarim en kısa zamanda bunlara kavuşuruz.
Tüm canlari Koçgiri bozkırına,köyümüze bekliyoruz...
Kızılırmaklı 24.12.2005, 13:51 Valla bende bayıldım.. Umarım bir gün oraları görmek nasip olur :(
Kızılırmaklı 24.12.2005, 13:55 Sivaslılar olarak bu tür kültür etkinliklerine sahip çıkmamız gerek...
kızılırmak77 29.12.2005, 16:33 Gerçekten çok güzel nasip olursa gelmeyi istiyorum
12 Ocakta İstanbul / Ümraniye deki şölene katılıyorsunuz di mi canlar.
Lütfen bakın : http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=3248
Butun arkadaslarima, ozelikle SIVASLI arkadaslarima merhaba :)))))!
Ben hemsonuz Isik...
" Sivas ellerinde sazim calinir, camli beller boluk boluk bolunur, yardan ayrilmisim bagrim delinir, katip arzu halim yaz yare boyle, sekerlere zehim sirin dillereeeeeee....."
Optum sizi, bye Bye!!
Isik
özlemlerin dile gelmesi karelerdeki güzellik
şimdi oralarda olacan buzgibi suyundan kana kana içeçeksin dimi ama
yüregine saglık candostum
buraya yazan arkadaşlara sonsuz teşekkürler.
önce 12 Ocak ta köyümüzünde çatısı altında yeraldığı İmranlı-Der in organize ettiği geceye herkes davetlidir,
sonra da 1 Temmuzda köyümüzdeki şenliklere.İşte o zaman Koçgiri bozkırının yakan güneşinde buzgibi suyundan kanakana içmenin tadı daha bir başka olur doğan kardeş.
bu arada Merhaba hemşo Işık:)
Hahaha merhaba canim hemsom KOCGIRI....Tskler. Baksana Sivas gibisi yoktur iste...suyu, sozu, sazi.......Yasasin.
Bye bye
Isik
bende sivas zaralıyım cogi babaya gitmiştim birkaç kez burda resmini görünce çok şaşırdım bütün alevilerin gitmesede bilmesi gereken yerlerin başında geliceyini sanıyorum bizi haberdar ettiğin için çok sağolasın koçğiri
Gegel_58 04.01.2006, 13:32 Kafaya koydum hemşoLar , bu sene köyde evde yaptık , Karataş'La arasında ne kadar mesafe var biLmiyorum ama seneye gitçem inşAllah Cogi Baba'ya ,,, sevgiLer Can'Lar ...
slm
canlar bi imranlılı olarak bu resimler insanı oralara götürüyo
saolun varolun
bende 2005 yılında cogi baba şenliklerine gittim organizasyon çok bozuk yollar harap bir halde insanların doğru dürüst oturacağı yerler bile yok konser alanı ise düzensiz hiç birşey yapılmamış daha düzgün bi organizasyon olabilir gelen onlarca aracın park alanları yapılmalı ve insanların oturabilecekleri yerler yapılmalı bunuda cogi baba derneği üstlenebilir çünkü onca insan o derneğe trilyonlarca bağış yapmaktadır.cogi babaya yakışır bir düzenleme yapılomalıdır bu bütün alevilerin görevidir herkes elinden geleni yapmalıdır hatta avrupada bir sürü insanımız var aleviler federasyonunda bu gibi talepler iletilebilir onlarda elinden gelen yardımı yapacaklarına eminim çünkü hepimizin her an gittiği bir yerdir. saygılarımla
sevgili onur
öncelikle şenliklere katildiğin icin yüreğine sağlık,var ol.
ilgilenip yazdığın için de teşekkürler,sevgili dostların önerileriyle,ilgileriyle daha da güzelleşecek köyümüz.
bahsettiğin olumsuzluklarin herkes farkinda ve bunun icin çalışmalar yapılıyor emin olabilirsin fakat o organizasyonun yapılması bile büyük bir olaydır aslinda.
Bazı şeyleri hatırlatmak-açıklamak isterim:
O organizasyonu yapmak için her sene imranlı kaymakamlığı ve sivas valiliği sorun çıkarmakta,organizasyonun;
köyümüzde değil imranlı merkezde yapılması,isminin değiştirilmesi,içeriğinin boşaltılması(Alevilik odaklı değil de salt halk konseri olarak yapılması ) vb.
şimdi böyle sorunları hersene yaşayıp o badireleri atlatıp organizasyona girişmek ve onu yapmak,Anadolu topraklarına katılımı yüksek bir Alevi etkinliği kazandırmak bence büyük başarıdır bu ortam ve düzende.
Trilyonlarca bağış olayini nerden öğrendiğini bilmiyorum ama keşke olsa...
Keşke olsa da bahsettiğin, herkesin bildiği, düzensizliklerin kaynağı olan maddi imkansızlıklar hemen aşılabilse.
Keşke olsa da türbenin yanıbaşındaki büyük ve önemli araziyi bir türlü İmranlı-Der e vermek istemeyen sevgili amcadan arazisi alınabilse.
Keşke olsa da İmranlının akp li belediye başkanı zaten bu organizasyon ilçesinde yapıldığı için kan ağlarken, biryandan o köyün yollarını yapılacağı varsa da yapmazken, bizler o bağışlarla yaptırabilsek.
Ayrıca bu başlığı açarken yazdığım ilk yazıda belirttiğim noktayı tekrar hatırlatmak isterim.
"Şişli Belediyesi ve Başkanı Mustafa Sarıgül’ün maddi katkılarıyla 150 m2 alan üzerine 2 kat yapılacak "COGİ BABA KÜLTÜR MERKEZİ ve CEMEVİ" inşaatı temel atildi."Herşey sırayla dostum;
Önce türbenin ve suyun resterasyonu ve düzenlenmesi,yanına tam teşeküllü CemEvi,Kültür Merkezi,KonukEvi.
bunlar bir yapılsın sonra senin parmak bastığın noktalar düzeltislin,hoş düzeltilmese de olur benim için,ben yerde oturup düzensiz konserlere de razıyım bozuk yollora da.
gönül ne kahve ister ne kahvehane gönül muhabbet ister gerisi bahane...
tekrar teşekkürler.
inşallah olur seheryeli
inşallah herkese nasip olur
Kızılırmaklı 25.01.2006, 14:23 Cogi Baba hakkında bilgi buldum sizlerle paylaşmak istiyorum... KOÇGİRİ de sevinsin bari :yamukgul:
__COGİ BABA__
Avşar Köyü sınırları içinde yer alan Cogi Baba Türbesi, konum itibariyle köyün güney batısında bulunur. Türbe içinde Cogi Baba’ya ait olduğu belirtilen bir mezar vardır. Ayrıca türbe içerisinde duvarda asılmış bir Kuran-ı Kerim, On İki İmama ve Hz. Ali'ye ait olduğu söylenen resimler bulunmaktadır.
Edindiğimiz bilgiler ve gözlemlerimiz, türbenin çevrede herkes tarafından bilindiği ve yoğun bir ziyaretçi akınına uğradığını göstermektedir. Cogi Baba'nm hayatı hakkında o çevredeki insanların anlattıklarından başka kesin bir bilgiye ulaşmamız mümkün olmadı. Bölgedeki insanların anlattıklarına göre, Cogi Baba ya da Cuva Baba diye de bilinen Cogi Baba, Horasan erenlerinden aynı zamanda Battal Gazi'nin askerlerinden olan kahraman bir erdir. Burada Ermenilerle yapılan bir savaşta şehit olduğuna ve bugünkü türbenin bulunduğu yere gömüldüğüne inanılmaktadır. Ayrıca Cogi Baba’nın, Abbasiler zamanında yaşanan fetih hareketleri sebebiyle bu bölgeye gelip burada şehit olduğunu söyleyenler de vardır.
Cogi Baba’nın, Zara’nın manevi mimarı ve koruyucusu olarak kabul edilen Şeyh Merzubân Veli hazretleri gibi Sülâle-i Resul’den olduğu şeklinde de rivayetler vardır. Zira Osmanlılar döneminde Seyyid olanlara, sancak verilmesi âdettendi. Bu nedenle Osmanlı Devleti, Cogi Baba’nın torunlarına, ellerindeki şecereye binaen sancak verdiği ancak söz konusu sancağın daha sonra Şarkışla'nın Ağcakışla bucağına bağlı Alaman köyüne götürüldüğü ve şu anda elde mevcut olmadığı anlaşılmaktadır.
Anlatıldığına göre önceleri burası sadece bir mezar halinde imiş. Daha sonra mezarın üzeri inşa edilerek türbe haline getirilmiş. Türbenin çevresi temiz ve düzenlidir. Buraya gelen ziyaretçilerin kurban kesebileceği bir alan, onun yanında da oturup yemek yenebilecek şekilde düzenlenmiş üstü kapalı bir oturma yeri vardır. Cogi Baba’ya bağlılığı ile bilinen bir kadının türbe ile ilgili hizmetleri yürüttüğü verilen bilgiler arasındadır.
Cogi Baba’yı, İmranlı’ya bağlı köylerin yanı sıra Zara‘ya bağlı olup da o bölgeye yakın olan köylerin de ziyaret ettiği anlaşılmaktadır. Buraya gelen ziyaretçilerin ziyaret nedenlerini şu şekilde sıralamamız mümkündür:
-Çocuğu olmayan ya da düşük yapan kadınlar, Cogi Baba'yı ziyaret ederek Allah'tan bir çocuk vermesini dilerler. Bu dileklerinin kabul olması için de türbenin duvarına, penceresine veya orada bulunan ağaca yanlarında getirdikleri (bir çocuğun elbisesinden alınan) bir parça çaputu bağlarlar. Ayrıca ziyaretin duvarına taş yapıştırmaya çalışanlar da olur. Şayet taş duvara yapışırsa kadının çocuğu olacağına inanılır. Çevre köylerde şöyle yaygın bir inancın varlığı göze çarpmaktadır: Çocuğu olmayan ya da düşük yapan her hangi bir kadın, bu türbeyi ziyaret eder, adak adar ve sonra çocuğu olur da adağını yerine getirmezse, doğan çocuğu ölür. Bu nedenle bu durumlarda adak hemen yerine getirilir ve fakirlere dağıtılır.
-Sara hastalığı olanlar ile felçli hastalar şifa niyetiyle buraya getirilirler. Köylülerin söylediğine göre, bu şekilde getirilen hastaların çoğu, Allah'ın izni, Cogi Baba'nın himmetiyle şifa bulurlar.
-Evlenemeyenler ve kısmetinin kapalı olduğuna inananlar, Cogi Baba’ya gelerek dua edip adakta bulunurlar.
Türbenin demirden yapılmış penceresinin parmaklıkları, farklı amaçlarla buraya gelen ziyaretçiler tarafından bağlanan ip ve çaputlarla doludur.
__COGİ BABA ÇEŞMESİ__
Yünören ile Avşar köyleri arasında bulunan yol üzerindedir. O bölgede yaşayan insanların inancına göre Cogi Baba bu sudan abdest almıştır. Bundan dolayı bu su, Cogi Baba’nın ismiyle anılır. Cogi Baba’nın türbesini ziyaret edenler çoğunlukla bu çeşmeye de uğrayıp şifa amacıyla bu sudan içtikleri ve yanlarında getirdikleri kapları doldurup evlerine götürdükleri ve hastalara içirdikleri anlatılmaktadır. Ayrıca bu çeşmenin suyundan büyük şehirlerde yaşayan akraba ve yakınlarına da gönderenlerin de varlığından söz edilmektedir.
Bazı köylülere göre, her yıl hac mevsimi geldiği zaman hacı adayları niyet edip yola çıktıklarında bu çeşmenin suyu çekilir. Hacılar, hac ibadetlerini tamamlayarak memleketlerine dönmeye başladığı zaman tekrar akmaya başlar. Onlar, Cogi Baba Suyu’nun hacılarla beraber Kabe’ye giderek orada zemzem suyuna karıştığına, haccın tamamlanmasıyla da yine hacılarla beraber asıl yerine döndüğüne inanmaktadırlar. Başka bir söylentiye göre ise Cogi Baba Suyunun, üç ayların girmesiyle kızıla dönüp kan rengini aldığı şeklindedir.
Genellikle çocuğu olmayan ya da düşük yapan kadınlar, Cogi Baba'yı ziyaret eder ve Allah'tan bir çocuğunun olmasını ister. Bu dileğinin kabul olması için de ziyaretin duvarına, penceresine veya oradaki ağaca yanında getirdiği, bir çocuğun elbisesinden alınan bir parça çaputu bağlar. Daha sonra Yünören'e gidip, Cogi Baba çeşmesinden su doldurur. Bu suyun birazını içer, kalan kısmını da banyo yapacağı suya katar. Bu su ile de banyo yaparak varsa hastalıklardan şifa bulacağına, günahlardan temizleneceğine inanır. Ayrıca vücudunun her hangi bir yerinde ağrı hisseden bir kişinin Cogi Baba çeşmesinden alınan suyu ağrıyan yerine sürdüğünde şifa bulacağı şeklinde söylentiler vardır.
Bende Turbeye Gitmistim Dehsetbisey Sivasli Oldugum İÇİn Kendimi Sansli Hissediyorum Iyiki Sivasliyim Ha Bu Arada Tunceliyi Be Duzgun Baba Turbesinide Gormeyi Isterim
şavolanlı 21.02.2006, 21:48 imranlıda tam dörtyıl kaldım ama gidemedim söylediginiz türbeye ama imranlının bir köyünde cok güzel şenlikler yapılıyo her sen ama bilmiyorum oradada bir türbe vardı13-14 yıl geçti dile kolay bir de sormayı unuttumda imranlıda almanya imranlılılar dernegi para topluyodu cem evi yaptırmak için o konu ne oldu canlar bilgisi olan varmı
@sivasli
bizde sivaslı olduğumuz icin kendimizi şanslı hissediyoruz:)
@şavolanlı
bu konunun ilk sayfasında daha detaylı anlattım ordan okuyabilirsin ama bir özet geçeyim.
imranlıda yapılan en büyük şenlik her temmuzun ilk haftası bizim köyün şenliği olan Coği Baba Kültür Festivali dir. Türbenin ve çeşmenin bulunduğu alana cemevi yapılacak bunla ilgili proje hazır bir iki arsa problemi var plana göre bu yaz ki şenliğe yetiştirilecek.
ilgin için teşekkürler.
şavolanlı 21.02.2006, 22:35 dost merkezden tanıdıgın kimler var imranlı merkezden ben delice madenler dürücün ve daha bir cok köyüne gitmişimdir ekseriyetle köyler alevidir ama merkezde sünnü taban daha fazla azmı alıç toplamaya gittik imranlıdan köylere oramanlık vardır mesire yeri bilirmisin
pek bilmem dostum benim imranlı ile tek ilgim bizim köy:)
ama imranlının köylerinin %80 civarının alevi olduğunu ama o nüfusun çok çok büyük bir kısmının göçtüğünü,imranlıda kalanların(özellikle merkez) sünni olduklarını biliyorum.senin bizlerden çok daha fazla imranlıyı bildiğin bir gerçek:)
hele sen anlat da biz dinleyelim bizim elleri:)
Kızılırmaklı 25.02.2006, 14:20 İmranlıya bağlı 102 köyden 90 ında aleviler yaşamakda, 10 unda sunniler bu köyler; " Ardıçalan (Göleris) (81), Bahtiyar (Yağmuralan) (89), Çukuryurt (121), Gelintarla (Hoymeyik) (77), Güven (Matı) (23), Karaboğaz (157), Refik (15), Türkkeşlik (516), Uyanık (Bapsu-Çay Köy) (250), Yeniköy (92) " dür." Pirdede (51) ve Eskidere (20) " köylerinde de hem alevi hem sunniler bulunmakta. İlçe merkezinde sunniler çoğunlukdadır.
Yani köylerimizin %80 değil %90 ı alevidir KOÇGİRİ...
http://www.altinca.com/imranli%20kutsal%20mekanlar.htm
İlçemiz hakkında daha çok bilgi edinmek isteyen varsa burayı tıkladığında bulabilir, okumanızı tavsiye ederim.
sevgili KIZILIRMAKLI yani %10 için bizi mi kıracaksin şimdi:)
hayir efendim ben %80 diyosam öyledir:)
şaka bir yana çok teşekkürler bu güzel bilgiler için.
sağolasin varolasin.
Kızılırmaklı 26.02.2006, 13:27 Bende olmazsam cahal kalacaksınız ne edem, müdahale etmek zorunda kalıyorum :p Ne demek tabiki %10 büyük şeyi ifade ediyor, merkezde çok olabilirler ama köylerde hakimiyet bize ait %10 olsun bizim olsun :)
selam kocgiri köyünüzün ismi cok güzel kulaga hos geliyor COGI, bu sene cogi baba senliklerine bizimkilerde gelecekler.
@KIZILIRMAKLI
teşekkürler dost bizleri aydınlattığın için :)
@Piro019
selamlar,teşekkürler sana da. sizinkiler bu yaz köyümüze hoş gelsinler sefa versinler ama söyle yanlarina seni de alsinlar,sen de gel gör bizim oralari:)
Annemin dayısı Zeynel Soysalı tanırsınız belki.Öğretmen.Cogi şenliklerinde katıkıları vardı.İmranlı-Der başkan yardımcısı.
Gegel_58 03.03.2006, 20:31 Cogi yeni adı Yönören olan köydedir. Yönören köyü de Karacaören bucağına bağlıdır. Yönören köyünde bulunan güzel bir soğuk suyu vardır. Yıllar önce bu suyun aktığı çeşmenin üstü açıktı. Son yıllarda İstanbul’da kurulan dernek tarafından onarılarak üstü kapatıldı. Cogi Baba Horasan’dan gelen erenlerden biridir.Soyu Sülale’i Ehlibeyte dayanır. 12 imamların neslindendir.
Türbenin Yönören köyü ile Avşar köyü arasında olup çok güzel kapalı bir binanın içindedir. Cogi Babanın ziyaretçileri İmranlı sınırını çok aşmıştır. Ülkemizin dört bir yanından gelen insanlar tarafından burası ziyaret edilir. İnsanların inançları hakka varma şekilleri sınırsızdır. Ne şekilde ibadet edileceğini nasıl hakka varılacağını hiçbir şekle ve söze bağlı olmadan herkes istediği gibi yapar.
İmanlı’ nın çevre köylerinde yaşayan halk her yıl özellikle yaz mevsimine rastlayan aylarda mutlaka bu türbeyi ziyaret ederler ve kurban keserler. Hatta diğer illerde yaşayan halk da sık sık bu türbeyi ziyaret eder.
Her yıl 7. ayın ilk haftası Sivas İmranlı Derneği cogi baba şenliklerini düzenleyerek halkı bir araya getirir. Şenliklere ünlü sanatçılarımızda katılmaktadır
http://img330.imageshack.us/img330/8651/cogi5br.jpg (http://imageshack.us)
Gegel_58 03.03.2006, 20:32 http://img330.imageshack.us/img330/7269/cogi16lv.jpg (http://imageshack.us)
gegel kardeşim bilgiler ve fotoğraflar için çok teşekkürler.
yüreğine sağlık.
2005 deki Cogi Baba Kültür Şenlikleriyle ilgili Sn. Erdal Yıldırım ın yazısını paylaşmak istiyorum sizlerle.
yazinin tamami için lütfen tıklayınız. (http://www.imranlider.org.tr/editorden/kasim/KoçgiriyeYolculuk.htm)
"Yüzlerce kilometre uzaktaki İmranlı ve Koçgiri’yi, doğduğum köyü ve en son 30 yıl öncesinde gördüğüm toprakları sisler arkasında imişcesine anımsamaya çalışmaktı yaptığım… Yeni bir heyecandı beynimde kök salan… Evet anımsadığım bir şeyler vardı belleğimde, anlatılanlar da vardı… Tüm olumsuzluklara karşın, yokluğun, yoksulluğun dayatıldığı, geri bırakılmışlığın reva görüldüğü bir coğrafyayı görmenin tezcanlılığı ve sevinciydi yaşadığım…
İşin en ilginç yanı bu duyguları yaşayan bir ben değildim ki. Benim gibi yüzlerce, binlerce insan hem de her yıl birçok ortak değere doğru koşuyordu ve gidiyorlardı Koçgiri’ye, İmranlı’ya, Cogi Baba’ya, Kızıldağ’a, Çengelli’ye ve doğdukları köylere...
28 Haziran günü İstanbul’da başlayan yolculuğumuzda önce Pir Sultan Abdal’ın köyü Banaz’ın yanıbaşından, kanlı katliamlara sahne olan Sivas’ından geçip, Hafik, Zara ve nihayet sabahın ilk ışıklarıyla İmranlı’ya yani Maciran’a vardık. Hafik topraklarıyla beraber bir başka coğrafya hissi veriyordu bu topraklar insana. Çünkü bu topraklarda bir özgürlük savaşımı sergilenmişti. Her vadide, her tepede ve her mağarada ayrı bir direniş, ayrı bir mücadele gizliydi.
İmranlı, sabahın saat altısında inanılmayacak kadar cıvıl cıvıldı, kalabalıktı. İnsanlar oradan oraya koşturuyorlardı. Evet, bu durumun anlaşılır bir tarafı vardı. Günlerden Çarşambaydı ve İmranlı’nın haftada bir gün kurulan pazarına köylüler gereksinimlerini karşılamak, alış veriş için gelmişlerdi.
Ama sadece köylerden gelenler yoktu ilçede. Yurdun dört bir yanından geldikleri belli olan değişik plakalı araçlar, hatta Avrupa’nın birçok ülkesinden gelen hemşehrilerimiz kalabalığı kat be kat arttırmıştı. Çünkü İmranlı-Der’in dört yıldan bu yana Cogi Köyünde düzenlediği Geleneksel Cogi Baba Kültür Festivali üç gün sonra yapılacak ve insanlarımız bununla ilgili son hazırlıklarını yapıyorlardı. Cogi Baba’ya gidip inancının gereği ziyaretlerini yapan hemşehrilerimiz, aynı yerdeki kültürel etkinlikte de dost, akraba ve hemşehrileriyle özlem gidermenin yanında, sevdiği sanatçılarla birlikte türküler söylemek için akın akın gelmişlerdi. İşte bunun için İmranlı yılın en kalabalık Çarşamba gününü yaşıyordu…
Binlerce insan birbirlerine dostça, müsahipçe ve sıcak “merhabalar” söylüyordu. Bir isyana tanıklık etmiş dağlar, coşkulu Kızılırmak Nehri insanlara türkülerle eşlik ediyordu. Kızıldağ ve Çengelli her zamankinden daha heybetli, Kızılırmak diğer günlerden daha bir coşkulu akıyordu. Tepelerde ışıltılar gözlemleniyordu. Güneş insanları daha fazla ısıtıyordu o gün. Ormansızlaşmış coğrafyanın az sayıdaki ağaçları bir başka sevinçle hışırdatıyordu yapraklarını.. "
http://www.cogibaba.8m.com/
Ben 2002 deki festivale katılmıştım,bir Sivas İmranlılı olarak tüm canları davet ediyorum.Belki ben orda olamam ama bizim insanımız çok sıcaktır,eminim memnun kalacaksınız ve her sene gitmek isteyeceksiniz.Her sene gitmek istiyorum ama bir engel çıkıyor bu sene de gidemem herhalde yıllık iznimden dolayı.Benim içinde eğlenin arkadaşlar ve omuz omuza HASRETLERİMİZİ,MUHLİSLERİMİZİ,AZİZLERİMİZİ analım.Herkese selam
Teşekkürler Arife.
Köyümüzün festivali her sene daha da büyüyor, güzelleşiyor;
imkanı olan herkes gelip görmeli,katılmalı,paylaşmalı,yaşamalı ,
bir aksilik olmazsa bu yaz ordayim bende.
cogi baba'nın türbesiyle ilgili internette yazı yazan veya türbenin etrafında kendi bireysel iradelerine göre sınırlarını aşan işler yapmaya kalkışan bazı şahıslar ve dernekleri mevcuttur. cogi baba'nın maneviyatından habersiz olan bu şahıslar , bu türbe üzerinde hiçbir şekilde hakka sahip degildir ve kendilerini bilmeyen faaliyetlere girişmişlerdir. cogi baba'nın nesli bugüne kadar uzanır ve kendisinin neslinden gelen şıhlar şu anda ankara'da ve sivas'ta yaşamaktadırlar. cogi baba'nın ismini ve manevi degerini kullanarak farklı amaçlara hizmet etmeye çalışan bazı şahısları dikkatli olmaya davet ediyoruz... halka farklı amaçlarla çagrıda bulunurken cogi babanın ismini kullanmaktan uzak durmalarını tavsiye ediyoruz... kurulmuş bulunan bazı dernekler maksadını aşmaya başlamışlar ve kendileriyle cogi baba'yı yanlış tanıtan davranışlara girişmişlerdir. bunlardan ayrıca cogi baba'nın türbesini restore etmek istedigini soyleyerek yıktıran ve yuzyılların tarihi yapısının yerine bir kulube yapan kişilere cevap turbenin orjinal şeklinde yeniden yaptırılması suretiyle tarafımızca verilmiştir... cogi baba ile herhangi bir ilgisi bulunmayan kişilerin çagrılarına ve taleplerine halkımızın kanmaması için bilgilendirir ve ilgilenen herkesi bu konu ile ilgili olarak bizimle baglantı kurmaya davet ederiz. sevgi ve saygılarla...
sevgili dostum sağolasın güzel bir konuya değinmişsin fakat bu açıklamanın altında imza yok.kim tarafından ne zaman nerede yayınlandı,konuyu daha fazla açarak bilgilendirmeni isterim.
ayrıca köyümüzün http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=2167 adresinde açılmış bir konusu var,
bence konuyu oraya taşıyalım,orada tartışalım konu fazlalığı yaratmayalım istersen.teşekkürler tekrar.
Fotograflar çok güzel birden kendimi orda hisetim.
İmranlı halkı olarak böyle kültürel faliyetlerin çok geç başlandığına inanıyorum.
cogi baba gibi etkiliklerin çoğaltılmasını istiyoruz.
TÜRKÜLER SUSMAZ HALAYLAR SÜRER
yakın cevrede kurulmus olan bazı dernekler cogi babanın ismini kullanarak faaliyette bulunmakta ve bazı şahıslar da bireysel çıkarları dogrultusunda kullanmaya çalışmaktadır. cogi baba'nın şeceresi ve ilgili tek yasal birim cudi-cogi baba yardımlaşma dernegi bunyesindedir...bunun dışında başka hicbir kisi birim veya kurumun cogi baba ile ilgili dogru baglantisi yoktur. halkımızın konu ile ilgili yanlış bilgilere ve kişilere itibar etmemelerini rica ediyoruz.sevgi ve saygılarla...
cudi-cogi baba yardımlaşma dernegi,
suskun_kocgiril 11.04.2006, 17:28 merhaba kocgirili kardeşlerim...2005 temmuzunda yapılan cogi baba şenliği gayet güzeldi ama metin karataş sahneye çıkıp türkü söylemeye başladığında çıkan bir karmaşa bizi gerçekten üzdü...bu tür gerginlikler böyle anlamlı günde olaması hemde kendi insanlarımızın birbirleri ile tartışmaları bizi daima geriye götürür...Bu tür şenlikler büyük emek ve öz veriyle yapılır..Ama biz bu tür tartışma ve gerginlikleri sürdürürsek hem bu insanları üzer hemde oraya gelen halkı şenliklere küstürürüz...insanlar buraya eğlenmeye, ziyarete gelirken; birilerinin bu günü alt üst etmesi gerçekten doğru bir davranış değil...
sizi umutla sevgiyle selamlarım...
bende imranlı taşlıcaköyünden Emin böyle bir sitenin oluşu beni çok sevindirdi uzun zamandır netteyim ama yeni rasladım buraya o dabir arama motoru sayesinde bizim kendi vatan daşlarımızın burayı bilmeye hakkı var buranın reklamını en iyi şekilde yapıcam
revolution 05.05.2006, 17:16 merhaba ben avusturalyada yaşıyorum ve imranlılıyım,
hiç görmedim ama duymuştum ailemden,
resimler ve yazılar çok güzel. Turkiyeye gelince
imranliyi ve sivasi gormek istiyorum
insanlari cok merak ediyorum.
kendinize iyi bakin arkadaslar
merhaba ben avusturalyada yaşıyorum ve imranlılıyım,
hiç görmedim ama duymuştum ailemden,
resimler ve yazılar çok güzel. Turkiyeye gelince
imranliyi ve sivasi gormek istiyorum
insanlari cok merak ediyorum.
kendinize iyi bakin arkadaslar
çooook teşekkürler uzaklardan sıcak "merhaba" n için
umarım en kısa sürede sana da nasip olur sivas ı, imranlıyı ve köyümüzü görmek...
merhaba arkadaşlar ben sitemizi maalesef geç farketmişim.ama şuanda siz canlarla beraberiz.bende sivas imranlının en eski köyü olan gökçebel köyündenim.geçen m.özarslanı dinlemeye gittim ve cogi şenlğine tekrardan katılıp katılmayacağını sordum: 'çağrılırsam tabiki gelirim dedi' bizim hemşo.
her zaman olduğu gibi yine akılları uzun süre meşgul edecek kadar güzel geçecektir.
saygılar
hoşgeldin peri
inşallah bu yaz bende şenliklere katılacam
umarım dediğin gibi güzel geçer bu senede...
http://img150.imageshack.us/img150/1047/afisgece7yt.th.jpg (http://img150.imageshack.us/my.php?image=afisgece7yt.jpg)
lütfen tıklayınız. (http://www.aleviforum.com/etkinlikler-kitap-ve-didher-tanytymlar/11850-5-geleneksel-cogi-baba-kueltuer-festivali-ymranli-sivas.html)
http://img99.imageshack.us/img99/2662/cesme01fs3.jpg
http://img329.imageshack.us/img329/5021/cesme04sk1.jpg
http://img299.imageshack.us/img299/2124/cesme06ly0.jpg
http://img329.imageshack.us/img329/3213/cesme09vg9.jpg
http://img148.imageshack.us/img148/8343/cemevi7vz8.jpg
http://img145.imageshack.us/img145/5931/k21yl1.jpg
http://img404.imageshack.us/img404/951/fest9bh0.jpg
http://img143.imageshack.us/img143/6158/k05qf9.jpg
http://img291.imageshack.us/img291/4716/k07zt0.jpg
http://img185.imageshack.us/img185/7974/fest1vl9.jpg
http://img98.imageshack.us/img98/7664/kocgiriqh1.jpg
Bu yılki etkinlik resimlerini görmek için tıklayınız. (http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=11850)
revolution 04.08.2006, 13:38 slm. KOCGIRI resimler harika ozelikle cogi baba resimleri ilginc. sizin koyden degilim eskidere koyundenim ama farketmez ayni yorenin insaniyiz..
nazan demirdağ 04.08.2006, 23:19 slm arkadaşlar bu ne ya hepiniz koçgiri çatısı altında toplanmışsınız ben inanmıyorum koçgiri gerçeğine bu ne ya sanki o bir devlet bizlerde onun kölesiymişiz havasını veriyor kendi aıma ben inanmıyorum saygılar
slm arkadaşlar bu ne ya hepiniz koçgiri çatısı altında toplanmışsınız ben inanmıyorum koçgiri gerçeğine bu ne ya sanki o bir devlet bizlerde onun kölesiymişiz havasını veriyor kendi aıma ben inanmıyorum saygılar
merhabalar, köyümüzün sayfasına yazdığınız için teşekkürler, ne demek istediğiniz çok net belli olmamakla beraber köyümüzle ilgili olmadığı da belli. daha uygun konu başlıkları var forumda,bu fikrinizi ve tatışmanızı daha uygun bölümlerde yapabilirsiniz.
saygılar bizden...
Selam koçgiri teni resimler eklemisin bu paylaşımın için teşekürler.Cogi baba görünce yazın sıcağında sırta dökülen su aklıma geldi..
yüreğine sağlık
cengaver 31.10.2006, 09:59 sefıkıyan tunne
seyhunbey 31.10.2006, 16:18 Aslen erzincanliyim cogi baba turbesini ziyaret etmiştik bu yaz cidden çok güzel insanin tuyleri tiken tiken oluyo oralari görünce ama çok bakimsin araya giden eminim azda çokta ola bi katlilari oluyo ama o yardimlar nereye gidiyo bilmiyorum çok bakimsin ''mustafa SArigul '' cem evi yaptirmiş cidden harika ya tbr ediyorum böyle insanlarin arkadsinda durmaliyiz her seye ramen o toprahlar türkü kokmaya devam ediyo saygilar
http://img428.imageshack.us/img428/3203/18082006039bi3.jpg
http://img515.imageshack.us/img515/1305/18082006040hm1.jpg
Gogi baba dan iliç'a Giderken yolda çekmiştim harika ya :)
http://img262.imageshack.us/img262/3189/18082006045fq8.jpg
@eskici : seninde yüreğine sağlık, sağolasın
@cengaver : ne demek istediğini tam anlamadim, hangi yapılar?
@seyhunbey teşekkürler güzel paylaşımların için, eline yüreğine sağlık, sağol varol
yapılıyor Soreş kardeşim
aslında çoğu da bitti ama daha hizmete girmedi ufak tefek eksikleri kaldı
yazbahara çıkar.
1 Temmuzda köyümüzdeki festivalde hizmete resmen girmiş olur.
Hayırlı olsun abi.. Bizim köyde de var ama dede yok.. :(
o da olur kardeşim.
cemevi olmayan köyümüz kalmasın.
e artık bu sene gelirsin
Bu sene gelirim İşallah.. Dedemlerin köyü Akıncılarda.İmranlının üstü.. Gerçi sülalemiz İmranlı Aydın Köyünde, ama dedemler Akıncılar Hüdüğde büyümüşler, yeni adı Altıntepe.
Canlar
Köyümüzün yeni internet sitesi yayında.
http://www.cogibaba.net (http://www.cogibaba.net)
|
|