sessizfırtına
19.11.2005, 13:20
genellikle alevi kesimi dil olarak zazacayı kullanırlar.Ama kürtçe konuşanıda var.acaba forumda zazca konuşsak nasıl olur ,yanlış anlaşılırmı?........saygılar...........:bitmisbu:
|
Orijinalini görmek için tıklayınız : Dil sessizfırtına 19.11.2005, 13:20 genellikle alevi kesimi dil olarak zazacayı kullanırlar.Ama kürtçe konuşanıda var.acaba forumda zazca konuşsak nasıl olur ,yanlış anlaşılırmı?........saygılar...........:bitmisbu: Lamekan 21.11.2005, 08:42 genellikle alevi kesimi dil olarak zazacayı kullanırlar.Ama kürtçe konuşanıda var.acaba forumda zazca konuşsak nasıl olur ,yanlış anlaşılırmı?........saygılar...........:bitmisbu: ben benim gibiler bu genellemeye girmiyoruz galiba ben zazacada bilmiyorum kürtçede en azından ailemde bu diller konulmadıgı ben bilmiyorum... ama ben bir aleviyim.... zazaca bu ülkede nerelerde konuşuluyor ?*** onurtt 21.11.2005, 09:20 genellikle alevi kesimi dil olarak zazacayı kullanırlar.Ama kürtçe konuşanıda var.acaba forumda zazca konuşsak nasıl olur ,yanlış anlaşılırmı?........saygılar...........:bitmisbu: Hacı Bektaştan, Pir Sultandan, Şah İsmail'den yaz bakalım Zazaca bir kaç şiiirde biz de öğrenelim? eerkan82 21.11.2005, 17:11 genellikle alevi kesimi dil olarak zazacayı kullanırlar.Ama kürtçe konuşanıda var.acaba forumda zazca konuşsak nasıl olur ,yanlış anlaşılırmı?........saygılar...........:bitmisbu: kaç arkadaşımız zaza'ca biliyor dersin?sence doğru olurmu bu şekilde konuşmak? ilk defa alevilerin zaza'ca konuştuğunu senden duydum. sana katılmıyorum. saygılar..... TheGodfather 21.11.2005, 18:11 Hehehehe..Aleviler genelde zazaca konuşurmuş..Tunceli alevilerinden mi bahsettin yoksa.. Bu sorunuza en güzel cevabı forum kuralları veriyor...Forumun dili türkçedir...Ben ne zazaca biliyorum nede kürtçe.Ama aleviyim..Size katılmıyorum... Ceyhun 21.11.2005, 18:14 Tunceli Alevilerinden bahsetmek istemişsin sanırım ama yanlışlıkla belirtmemişsin. Alevilerin çoğunluğu bildiğim kadarıyla Türkçe konuşur. Daha sonra Zazaca, Kürtçe ve Arapça geliyor olabilir. Bir Zeynep 21.11.2005, 21:53 Ben zazaca bilmiyorum, kütce de bilmiyorum, arapcada bilmiyorum. Bir kere bana Hatay da yasayan bir arkadas sormustu: Kiz sen nasil arapca bilmezsin diye?? Aleviler arapca bilir ya, nasil olur bu is. Halbüki o kendi etrafinda ki insanlardan bahsetmisti sanirim, ama bununla alevi sunnisi alakali degilki, Hatay, Iskenderun da genelde arapca bilenler var, öyle degil mi dostlar? rockçı turna 21.11.2005, 22:11 genellikle alevi kesimi dil olarak zazacayı kullanırlar.Ama kürtçe konuşanıda var.acaba forumda zazca konuşsak nasıl olur ,yanlış anlaşılırmı?........saygılar...........:bitmisbu: yaw siz sanırım erzinan tunceli taraflarında yasamıssınız ve hiç dısarı cıkmamıssınız anlasılan:sasirdi: aleviler genellikle türkçe konusur. kürtçe zazaca, arapça, arnavutça v.s. konusanlarıda vardır tabii ki. sorunuza gelince forumumuzda nasıl ki ingilizce, almanca bölümü varsa zazaca yada kürtçe bölümüde kurulabilir bence, sonucta bu diller de bizim bir parcamız. ayrıca konuyla ilgisi yoksada; ben zazaca bilmem anlamam ama kulagıma cok hos gelir; özellikle zazaca türküleri dinlerim umut altınçag dan yada mtin-kemal kahraman kardeslerden... dolayısıyla bu dillerle yazılmasından bir rahatsızlık duymam kendi adıma. Bir Zeynep 21.11.2005, 22:16 evet almanca ve ingilizce bölümü gibi ona agit husisi bir yer acilirsa bence de iyi olur ve ben rahatsiz olmam. Beni elestirmeyin de orda, ne yapiyosaniz yapin ; ))) haha saka yaptim saka... Vallaha bence sorun olmaz... rockçı turna 21.11.2005, 22:23 Hatay, Iskenderun da genelde arapca bilenler var, öyle degil mi dostlar? ewet adı güzel ali'm hatay, iskenderun, mersin civarında arapça konusan aleviler yasıyorlar ve onlar diger topluluklara göre daha içlerine kapanıklar bildigim kadarıyla. senin arkadasın da böyle bir ortamda yetişmiş anlaşılan. Bir Zeynep 21.11.2005, 22:25 e peki arapca bilen sunni can yokmu oralarda hic??? rockçı turna 21.11.2005, 22:31 e peki arapca bilen sunni can yokmu oralarda hic??? hmm...bence büyük ihtimalle wardır; nasıl ki zazaca/kürtçe konusanlarda alevi de sünnide varsa arapça konusanlarda da sünni inançlılar olmalıdır derim. hatta ilk okulda siirtli bir arkadas vardı aklıma geldi simdi; o da arapça biliyordu ve sünniydi mesela izmirksk 21.11.2005, 22:36 bizim gibi zazaca bilenler olduğu gibi hiç bilmeyen arkadaşlarımız da var.herkes türkçe bilir ama zazaca bilmez.ortak dil türkçe olmalı. özellikle bilgi alışverişi olan her yerde olmalı (not=beni iyi kötü tanıyanlar bilirlerki kesinlikle türk milliyetçiliği ile uzak yakın alakam yoktur.herhangi bir ırkçı gaye ile türkçeyi savunmuyorum.) sila 22.11.2005, 20:33 genellikle alevi kesimi dil olarak zazacayı kullanırlar.Ama kürtçe konuşanıda var.acaba forumda zazca konuşsak nasıl olur ,yanlış anlaşılırmı?........saygılar...........:bitmisbu: hah turkceyii hak edip konustunuzz yaa sirada zazaca varrr:)))) onuda bi hak etseydinizz sira neye gelecek merak ediyorum dogrusuu:)) hulyaa 22.11.2005, 21:17 walla dogruyu soylemek gerekirse ben bu dediklerini ilk defa senden duyuyorum.bu yurutmus oldugun fikir burada uygulanamaz bence... Kizilbas 66 22.11.2005, 21:36 genellikle alevi kesimi dil olarak zazacayı kullanırlar.Ama kürtçe konuşanıda var.acaba forumda zazca konuşsak nasıl olur ,yanlış anlaşılırmı?........saygılar...........:bitmisbu: Sevgili Arkadaslar!. Öncelikle konunun yanlis yerlere götürülmek istendigini düsünüyorum.Dil olayina girmeden önce Ulus kavramina bakmak ne oldugunu irdelemek gerklidir.Bilim cevreleri Ulusu olusturan ana ögeler-etkenleri söyle belirler : * Tarihsel sürec,tarih birligi * Dil birligi * Toprak,ülke,yurt birligi * Kültür birligi * Ekonomik yasam birligi * Ruhsal bicimlenis,toplumu benimseme Bu Ögelerden hicbiri tek basina ulusu tanimlamaya,olusturmaya yetmez.Alevilik Inancinda Türk,Kürt,Zaza,Arap,Arnavut ve Balkanli etnik ve Uluslar vardir.Alevilikte irk ayrami ,irkcilik yapilmaz. Alevilik Türklüktür,Kürtlüktür,Zazaliktir,Arapliktir söylemi,anlayisi etnik Milliyetcilik ve Fasizan Irkciliktir.Bu tezler daha cok Aleviligi kendi yörüngesine almak isteyen Etnik ,siyasal milliyetciliktir. Aleviligin evrensel boyutlari,küresellesen globallesen dünyada cok önemlidir,dolayisiyla Avrupa Birligine giris sürecinde Alevilik kendi kabugunu kirip taninmasi,kendini ifade etmek durumundadir.Dil aynen böyledir.Tarihten bu yana Ozanlarimiz,Sairlerimiz Dilin en güzelini yazmislar,söylemislerdir.Fakat su anda Alevilik artik yasadigi ülkeyle ,ülkenin konustugu dil ile anlatilmaya ifade edilmeye baslanmistir.Bir cok Alevi gencimiz,cocugumuz Ana-babasinin dilini konusamamakta , en iyi hangi dili anlayabiliyorsa,konusabiliyorsa onunla Inancini ögrenmektedir.Almanyada olullarda verilen Almanca Alevilik dersi buna örnektir. Biz Aleviler kendi yolumuzu ögrenmek,yasatmak ve gelecek kusaklara aktarmak zorundayiz.Asimilasyonun siddetini artirdigi bu sürecte, hem icimizde görünen Irkci,Milliyetci etnik siyasete dayali politik hamlelerden kurtulmak durumundayiz. Hizir yoldasiniz Ali kilavuzunuz olsun.. Saygilarimla.... sessizfırtına 24.11.2005, 16:34 sorunuza gelince forumumuzda nasıl ki ingilizce, almanca bölümü varsa zazaca yada kürtçe bölümüde kurulabilir bence, sonucta bu diller de bizim bir parcamız. işte benim demek istediğimde bu bu diller ait bir bölüm açılsa iyi olur . izmirksk 24.11.2005, 17:05 sorunuza gelince forumumuzda nasıl ki ingilizce, almanca bölümü varsa zazaca yada kürtçe bölümüde kurulabilir bence, sonucta bu diller de bizim bir parcamız. işte benim demek istediğimde bu bu diller ait bir bölüm açılsa iyi olur . ben forumun zazaca olması gerektiğini anlamıştım. yanlış anlamışım alt bölüm sonuçta yönetimin vereceği karar ama zazaca yazı dili konuşma dilinde farklı.mesela xo yu zazalar konuşma dilinde çok kullanır fakat bir yerde görse ne olduğunu bilmez.zazacanın yazı dilinin geliştirilmesi gerekir. yanlış anlama için özür sessizfırtına 24.11.2005, 17:08 tamam kardeşim teşekkürler yinede beni anlaman bani mutlu etti..... Yakapınarlı 25.11.2005, 13:54 yanlız ilk konuyu açtığında alevilerin dili zazaca yada kürtçe demişin.buna katılmıyorum.tabiki bu dilleri bilen alevilerde var ama hiç bilmeyenlerde var. sessizfırtına 26.11.2005, 16:36 tamam bu konuda biraz genellemem olabilir kusura bakılmasın lütfen.......... din_adami 01.01.2006, 21:09 dikkat etsenıze surıyenın %90 ı alevi hatay ve çevresi alevi ırakta % 75 i alevi lübnanda %13 ü alevi ve butun bu ülkedekilerin hepsi ARAPÇA bılıyor turkıyede yaşayan alevilerin harıcınde kımler türkçe bılıyor??? rockçı turna 01.01.2006, 21:24 dikkat etsenıze surıyenın %90 ı alevi hatay ve çevresi alevi ırakta % 75 i alevi lübnanda %13 ü alevi ve butun bu ülkedekilerin hepsi ARAPÇA bılıyor turkıyede yaşayan alevilerin harıcınde kımler türkçe bılıyor??? ehh yani bütün dünyayı alevi yaptınız sizde:3D_NG (29 suriyede aleviler yönetimdedir fakat sayıca azınlıktadır. ırakta şii oranı bile %65 tir ki bir cok kaynakta alevilerden bahsedilmez. sanırım şii olarak degerlendiriller. neyse bu baska konu ama şiiler bile %65 ken alleviler %75 demek...? lübnan hakkında pek fikrim yok ama siz %13 diyorsanız orada anca %5 vardır demekki:) din_adami 01.01.2006, 21:45 ehh yani bütün dünyayı alevi yaptınız sizde:3D_NG (29 suriyede aleviler yönetimdedir fakat sayıca azınlıktadır. ırakta şii oranı bile %65 tir ki bir cok kaynakta alevilerden bahsedilmez. sanırım şii olarak degerlendiriller. neyse bu baska konu ama şiiler bile %65 ken alleviler %75 demek...? lübnan hakkında pek fikrim yok ama siz %13 diyorsanız orada anca %5 vardır demekki:) pehhh bızım(hataylıların çoğu) kökümüz surıyeden gelme... ırağa gelınce onlar tam içine kapanık bır aleviler zamanında onlarla namaz kıldım kılıcın üstüne basarak geçtim içeri neymış eğerki namaza bır sünni girerse ayağı gidermiş öyle duydum.... |