Orijinalini görmek için tıklayınız : Biz Dinsizmiyiz ?

kemalkalir
19.11.2005, 22:19
37 yaşındayım ve üniversite mezunuyum. Tunceli kaynaklı aslen Erzincan nüfusuna kayıtlıyım. Gerçekten 4 kez Cem Ayinine ( Toplantısına) katıldım. Sünni inanışı hakkında pek fazla bilgiye sahip değilim (pişmanda değilim). Lise çağlarına kadar dayatılan eğitimi haricinde islamiyetle ilgili pek bilgi almadım, aldıklarımıda kısa sürede kullanmadığım için unutum. Eksikliğinide duymadım. Bazı forum başalatanları gibi Alevilik hakkında pek fazla kitap okumadım. Ancak etrafımdaki Aleviler ile direkt olarak bağlantılarım ile Cem ayinlerine katıldım. Pek ilginç bir tarafını görmedim. Dahası gittiğim törenlerde eğitsel anlamda kazandırılmak istenilen evrensel bir çok değeri yüreğimde zaten hissettiğim için sıkıldım. Burada sünni inanışının Allah ile çıkarcı ilişkisinin olmadığını gördüm. Bu en azından beni teselli etti çünki atalarımdan bana geçen bazı doğruların var olduğunu gördüm. Şimdi soruyorum herkese kaçınızın babası, annesi amcası dedesi vs düzenli olarak bu ayinlere gidiyor. Temelde dağ toplumu olan bizlerin atalarının yazılı isyan tarihindeki sıkıntıların ürünü olan inanış ve yaşayışımız gerçekten dinmi yoksa değerler manzumesi. Bunların hangisi Allah tarafından kime yazılmış. Bu arada bildiğiniz hangi dinin yasaları ve kitapları hala geçerliliğini koruyor. Bizimkisini islamiyetin içine koyuyoruz ama bazı şeyler mesela kadın hakları, mesela alkol konusu mesela düşmana saygı ve hoşgörü aklıma ilk gelen çelişen noktalr.

Kıssadan hisse arkadaşlar bizler Ne islamın içinde bir mezhebiz nede başaka bir diniz. Bizler doğduğumuz ilk günden beri haksızlığa baş kaldıran, ezilenin yanında duran ve savaşçı kendine özgü evrensel değerleri belirlemiş ANCAK HIZLA Mrs YEZİDİN TORUNLARI TARAFINDAN ASİMİLE EDİLEN BİR GÜRUHUZ !

Bu arada Yavuz efendi 40.000 Alevi katlederken bu işi yapan yeniçerilerin mezhebi ve icazeti kimden aldığını bilen varmı?

Peki bu katliyamı yaparken anadoluda yaşayan insan sayısı ve buna oranlandığında şimdi kaç insan olduğunu tahmin edebilecek bir babayiğit varmı?

Saygılarımla

rockçı turna
20.11.2005, 17:08
hmm yok biz genel olarak dinsiz deiliz ama siz bu soruyu kendi adınıza sorabilirsiniz tabii; ben dinsiz miyim die...

sorularınız da güzel gercekten; ben bektaşi olan yeniçeri lerin alevi katliamı yaptıına inanmıyorum hatta yavuz zamanın da yapılan katliamların dogu daki şafi- kürtler tarafından osmanlı taşeronlugunda yapıldıgını biliyorum.

ve yine o dönem de anadolu nun büyük bir cogunlugu nun kızılbaş- alevi inançlı oldugunu biliyorum, bu gün ise dediiniz gibi

HIZLA Mrs YEZİDİN TORUNLARI TARAFINDAN ASİMİLE EDİLEN BİR GÜRUHUZ !

hatta o kadar asimile edilmişiz ki inanc ritüellerini yerine getiremeyen ve dolayısıyla inancı hakkında bilgi de edinemeyen, ve bunu 37 yasına kadar merak dahi etmeyen daha sonra da cıkıp '' biz dinsizmiyiz?'' diye soran mensuplarımız var!!!

Candacan
26.11.2005, 23:36
"Biz dinsizmiyiz"

Sevgili canlar, bu sorunun yanıtını iki zamanlı olarak, önce onların (sünnilerin) bakış açısıyla, sonrada bizim bakışımızla verelim.

12 Eylül 1980'den önce: Onlara göre, evet dinsizdik, islamın içinde de yer almıyorduk. Haklılardı. Anlayışlarımız o kadar farklıydı ki... Ortak hiç bir yanımız yoktu. Biz onları ne önemsiyorduk, ne de ciddiye alıyorduk. Üstelik bu soruyu da kendimize asla sormuyorduk.

12 Eylül 1980'den sonra: Uygulanan eğitim politikaları ve birleştirip, kaynaştırma faaliyetlerinden sonra, birdenbire "Ya Allah, ya Muhammed, ya Ali" dediğimizi fark ettiler, sanki daha önceleri demiyormuşuz gibi. Gene kendi din anlayışlarına göre dinsiz olmamamız gerektiğine hükmettiler. Yokmuş aslında birbirimizden farkımız dediler. Geçmişte size haksızlık yapmışız, gelin bir arada yaşayalım dediler. Arada bir de Madımakta olduğu gibi aba altından sopayı da göstermeyi ihmal etmediler. Biz artık onları hem ciddiye almaya, hem de önemsemeye başlamıştık. Ne güzel demeye başladık. Üstelik artık katliamlar, yakılmalarda olmayacaktı. Artık onların bakış açısını anlamayada başlamıştık. Olmazki bu kadar dinsizlik, aslında biz o katliamları haketmişiz, demeye bile başladık. Bizdeki din ve Allah anlayışının, onların hafsalalarının almayacağı kadar derin ve yüce olduğunu unutmaya başladık.
Artık bu soruyu kendimize sormakta hiç bir sakınca görmüyoruz.

Adam
22.12.2005, 21:15
Dinsiz kelimesi hakaret olarak algılanan bir kelimedir, fakat herkesin inancı kendinedir ve inançsızlık da bir inançtır. Aleviler icinse bu durum farklıdır ateist oldugunu söyleyen Alevi icinde farklı görüsleri olan icinde bir yasam felsefesi vardır ve bu felsefe zaten bir yoldur.
Hepimiz bir yoldayız, yürürüz Hakka doğru

atayselvi
28.12.2005, 23:08
öncelikle öz Türküz .Sonra Allah Muhammet Ali diyorsak Müslümanız Ama sünnilerle farklarımız bundan sonra başlıyor.Namaz kılmayız.Hacca gitmeyiz.Ramazan orucu birkaç kişi harici tutmayız.Bazıları tutar onu demek istiyorum .Tutanlarda göze hoş görünmek isteyenlerdir.Neden tutuyorsunuz diyemeyiz görüşlere saygılıyız.Ama Zekat verriz.Bismişah Allah Allah diye duaya başlarsak oda Allah inancımızın tamolduğudur. Sevgiler