Orijinalini görmek için tıklayınız : Eğitim;nedir, nasıl olmalıdır?

Candacan
20.11.2005, 04:36
Eğitimin; birçok filozof ve sosyolog tarafından yapılmış tanımları vardır. Yaygın olarak kabul edilen eğitim tanımı kısaca şudur: Bireylerin davranışlarında; çeşitli öğreşme ve etkileşmeler sonucu, istendik ve olumlu değişimleri sağlamaktır. Herşeyin temelinde ve devamında eğitim varsa ki vardır.

Yurdumuzdaki eğitimi ve eğitim sistemini nasıl buluyorsunuz?
Yurdumuzda eğitim nasıl olmalıdır?
Eğitime bizlerin katkısı olabilir mi?

Candacan
21.11.2005, 03:09
Bizim eğitim müfredatının, bugün ve yüzyıllardır süregelen amacı (Atatürk dönemi hariç); vatanına, milletine, dinine bağlı, şükretmesini bilen, düşünmeyen, şüphe duymayan, sorgulamayan bireyler yetiştirmek olmuştur.

Sevgili canlar, size bir örek.

Nevton'un kafasına bir elma düşer, yerçekimi kanununu bulur.
Bizimkinin kafasına bir elma düşer. "Çok şükür yarabbim. Hikmetinden sual olunmaz. Ya elmayı yerde, kabağı dalda yaratsaydın, benim kafam nicolurdu şimdi", der.

Ceyhun
21.11.2005, 12:44
Nevton'un kafasına bir elma düşer, yerçekimi kanunu bulur.
Bizimkinin kafasına bir elma düşer. "Çok şükür yarabbim. Hikmetinden sual olunmaz. Ya elmayı yerde, kabağı dalda yaratsaydın, benim kafam nicolurdu şimdi", der.

He he :) Dogru söylemis. Kabak dusseydi n'olurdu gercekten :)

Ezo
21.11.2005, 13:00
He he :) Dogru söylemis. Kabak dusseydi n'olurdu gercekten :)

tamam yukaridaki sorulara niye cevap yazmadin:))

Yurdumuzdaki eğitimi ve eğitim sistemini nasıl buluyorsunuz?
Yurdumuzda eğitim nasıl olmalıdır?
Eğitime bizlerin katkısı olabilir mi?

ben turkiyede yasamiz olsaydim yazardim bu sorularin cevabini bende çok merak ediyorum bu sorularin cevabini.......

ben disaridann bakan birisi olarak sunu yazacagim turkiyede egitim sistemi zor buluyorum seçenekler çok kisitli gibi geliyor nedenide herkes sikatci oldugu icin zor buluyorum. Bakildiginda çok simpel görunuyor, ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite...çok basit geliyor ama öyledegil herhalde...

izmirksk
21.11.2005, 22:50
Bizi eğitim müfredatının, bugün ve yüzyıllardır süregelen amacı (Atatürk dönemi hariç); vatanına, milletine, dinine bağlı, şükretmesini bilen, düşünmeyen, şüphe duymayan, sorgulamayan bireyler yetiştirmek olmuştur.

Sevgili canlar, size bir örek.

Nevton'un kafasına bir elma düşer, yerçekimi kanunu bulur.
newton un kafasına elma düştüğünün bir yalan olduğu söylenir(stephen hawking)
yani kafasına bir şey düşmeden bulduğu söylenir.
fakat asıl önemli konuya gelirsek bence,eğitim ezbersiz ama çok zor olmalı.
ilkokuldaki bir öğrencinin seviyesi lise seviyesindeki(şimdiki lise seviyesinde-en az-olmalı)
konular kesinlikle ispata dayanmalı.2.2=4 evet bu böyle.ama neden?
mesela neden 5 değil neden 6 değilde sonuç 4.
sebebi ne?
sadece matematikte değil diğer alanlardada ispat olmalı.ama böyle öğretmenler nasıl yetişecek oda ayrı
çünkü ezberci sistemle yetişen öğretmenden böyle bir uygulamayı hayata sokmayı beklemek mantıklı olmaz.çünkü muhtemelen kendiside bilmiyordur

Candacan
22.11.2005, 02:59
"ama böyle öğretmenler nasıl yetişecek oda ayrı
çünkü ezberci sistemle yetişen öğretmenden böyle bir uygulamayı hayata sokmayı beklemek mantıklı olmaz.çünkü muhtemelen kendiside bilmiyordur"(izmirksk'den alıntı)

Sevgili can, çok haklısınız. Türkiye'deki okullarda iyi öğretmen yetiştirildiği söylenemez. Öneriniz nedir? Önce, öğretmen yetiştiren okullardan mı başlanmalıdır?

"fakat asıl önemli konuya gelirsek bence,eğitim ezbersiz ama çok zor olmalı"

Yanlış algılamayın ama, ben de bu sistemin yetiştirdiği bir öğretmenim. Belki de ondan olabilir, yukardaki sözü tam anlayamadım. Biraz açar mısın? Eğitim hem ezbersiz olmalı, hem de çok zor olmalı. Anlamını mı çıkarmalıyız? Yoksa; ezbersiz bir eğitimin gerçekleştirilmesinin çok zor olacağını mı belirtmek istediniz?

khaydar
22.11.2005, 14:46
selam arkadaşlar;
yurdumuzda eğitimin en etkili ve verimli olduğu dönem eğitim enstütilerinin olduğu yıllardır.bu okulların siyasi hesaplaşmaların sonucu kapatılmasının ardından eğitim sistemi zayıflamış ve son 10 yıllık dönemdede yapılan yanlış değişikliklerle eğitimin kalitesi iyice düşürülmüştür.
bir eğitimci olarak şikayet eden en son bireylerden biri olmam gerekirken çıkarılan yasalarla hem bizim elimiz kolumuz bağlanmış hem de öğrencilerin okula ve derslere olan ilgisi ve bağlılığı azaltılmıştır.(örneğin sınıf geçme yönetmeliği)
yurdumuzdaki eğitim kalitesinin düşmesinin en büyük sebebi kurulan her yeni hükümetin kendine göre doğru olanı getirmek adına sistem değiştirmesidir.örneğin kervan yolda düzülür mantığıyla yapılan ve daha altyapısı bile tamamladan geçilen 4 yıllık lise uygulaması.aslında sorunlar o kadar çok ki.
bence yapılması en uygun çözüm;partiler üstü bir kurul kurularak yurdumuz için en uygun sistemin geliştirilmesidir.ve bu sistem üzerinde zorunlu olmadıkça değişikliğe gidilmemesidir.

izmirksk
23.11.2005, 21:22
"fakat asıl önemli konuya gelirsek bence,eğitim ezbersiz ama çok zor olmalı"

Yanlış algılamayın ama, ben de bu sistemin yetiştirdiği bir öğretmenim. Belki de ondan olabilir, yukardaki sözü tam anlayamadım. Biraz açar mısın? Eğitim hem ezbersiz olmalı, hem de çok zor olmalı. Anlamını mı çıkarmalıyız? Yoksa; ezbersiz bir eğitimin gerçekleştirilmesinin çok zor olacağını mı belirtmek istediniz?
selamlar öğretmenim.açıklayayım;
ezberci sistem belli bir süre sonra(ezber olduğu için) unutuluyor.bilgiler gerçek yaşamada dökülemiyor.çünkü gerçek yaşam ezber değil.ayrıca ezber bilim adamı(hatta bilim adamını bırakın, hayatı anlamaya çalışan sıradan bir insanı bile )bir adım ileri götürmez.
peki ezbersiz ama zor eğitim nedir?
bundan kastım şu.öğrencilere öğretilebilecek her şey öğretilmeli.ama ezbersiz ve yoğun bir tempoda.bu eğitim öğrencilere ilginç gelecek metodlarla süslenmeli.
neden,niçin ve nasıl gibi sorulara cevap verebilecek bir eğitim olmalı.

Yakapınarlı
23.11.2005, 21:33
evet eğitimde kesinlikle ezber olmamalı.değişik metodlar denenmeli.bizim köyde öğretmen açığı vardı 2 ay ben gelip gittim derslere girdim.sosyal bilgiler dersinde çocuklar çok zorlanıyorlardı.o konuyu bir tiyatro sahnesi yaratarak uygulamalı anlattım.bu olaydan 3 yıl geçti ve sınıftan kimse unutmamış.hala anlatıyorlar.ama ben onlara ezberleyin deseydim.ertesi gün sorsam bile kimse hatırlamazdı eminim.

Candacan
26.11.2005, 02:00
"yurdumuzdaki eğitim kalitesinin düşmesinin en büyük sebebi kurulan her yeni hükümetin kendine göre doğru olanı getirmek adına sistem değiştirmesidir" (khaydar'dan alıntı)
Sevgili can ne bekliyordun ki...Egemen sınıfların, ülkeyi yönetenlerin ve yüzde doksan dokuzu müslüman olan bu ülkede...diyerek söze başlayan bu zihniyetten ne beklenebilirki. Onlar kurulu düzeni olduğu gibi korumak, hatta daha da pekiştirmek isterler. Araştıran, sorgulayan, düşünebilen, yorumlayıp sonuç çıkarabilen; iyiye, güzele,gerçeklere doğru yeni davranışlar geliştiren bireyleri, niye istesinlerki. Bu, elbette onların işine gelmez.

"bir eğitimci olarak şikayet eden en son bireylerden biri olmam gerekirken çıkarılan yasalarla hem bizim elimiz kolumuz bağlanmış hem de öğrencilerin okula ve derslere olan ilgisi ve bağlılığı azaltılmıştır.(örneğin sınıf geçme yönetmeliği)"(khaydar'dan alıntı)
Tespitin doğru. Ezbere dayalı, bilgi depolama anlamındaki bu eğitim sisteminden zaten başarı beklenemez."bizim elimiz kolumuz bağlanmış" sözüne şiddetle itirazım var. Eğer kendinizi bu sistemin bir parçası olarak görmüyorsanız ki görmediğiniz yazınızda apaçık belli, eliniz kolunuz bağlanmamalı. Herşeye rağmen birşeyler yapmalıyız. Ezberden, öğretmekten vazgeçmeliyiz. Öğrenmelerine yardım etmeliyiz. Uygulatmalı, yaşatmalıyız. Empati yapmalarını sağlamalıyız. Olayları, olguları sorgulamalıyız. İçine onlarla birlikte girmeliyiz. Bakın nasıl bireyler yaratıyoruz, şaşarsınız. Öğretmenlik aşk ve enerji ister. İçimizdeki aşk asla bitmez ama çoğumuz da enerjimizin azaldığının farkına varamayız.
"yurdumuzda eğitimin en etkili ve verimli olduğu dönem eğitim enstütilerinin olduğu yıllardır." Buna da katıldığımı söyleyemem. Yurdumuzda eğitim Köy Enstitüleri'nden sonra bozulmuştur. (Ben öğretmen okulu mezunuyum) Köy Enstitüleri sadece öğretmen yetiştirmemiştir. Fakir Baykurtları, Talip Apaydınları ve daha nicelerini yetiştirmiştir. Bu dönemde ekilen tohumlar sayesinde hala varız. Ama bu etkilerin de iyiden iyiye azaldığını görüyorum. Bilimden, bilimsellikten öylesine uzaklaştık ki...Öğrettiklerini aynen ve tek doğru olarak kabul eder hale geldik. Din, vatan, millet, sakarya...Bizim canları bile etkilemişler. Forumdaki yazılanlara baktımda...Bilimi kabul eden canlar iyice azalmış.
Unutmayalım; bizim dinsel felsefemiz bilimi asla inkar etmez. Tam tersine iç içedir.