Serserim
24.10.2006, 00:00
Arkadaşlar ben hep merak etmişimdir Hepimiz aynı ırktan aynı soydan gelmekteyiz.Elhümdürillah müslümanız.Türk alevi + Kürt Alevi + Arap alevi Neden 3 guruptayız?
|
Orijinalini görmek için tıklayınız : Biz ALeViLeR NeDeN 3 EtNiK guruba ayrıldık? Serserim 24.10.2006, 00:00 Arkadaşlar ben hep merak etmişimdir Hepimiz aynı ırktan aynı soydan gelmekteyiz.Elhümdürillah müslümanız.Türk alevi + Kürt Alevi + Arap alevi Neden 3 guruptayız? MetinK 24.10.2006, 03:25 Arkadaşlar ben hep merak etmişimdir Hepimiz aynı ırktan aynı soydan gelmekteyiz.Elhümdürillah müslümanız.Türk alevi + Kürt Alevi + Arap alevi Neden 3 guruptayız? Bosu bosuna merak edip durmussunuz bunca zaman. Aleviler ayni irktan gelmiyor,Müslümanlikta irk degildir. Üc gruba da ayrilmamisiz.Azeri,Arnavut vb. de var daha.Bunlar grup degillerdir. Her irktan insanlar Alevi olabilir. Bosu bosuna merak bosuna gecirilmis zamandir... Serkan_Devrim 24.10.2006, 03:31 Arkadaşlar ben hep merak etmişimdir Hepimiz aynı ırktan aynı soydan gelmekteyiz.Elhümdürillah müslümanız.Türk alevi + Kürt Alevi + Arap alevi Neden 3 guruptayız?saçma sapan bir soru. alevi her ırktan olabilir. neden ırklar var sorusuna benzer bu soru. Zaza alevi de vardır fazladan. alevilik tek bir ırka maledilemez. MetinK 24.10.2006, 03:41 Zaza alevi de vardır fazladan. alevilik tek bir ırka maledilemez. Dogru ya Serkan can.Bak onu unutmusum.:sook LaDY 24.10.2006, 03:51 Arkadaşlar ben hep merak etmişimdir Hepimiz aynı ırktan aynı soydan gelmekteyiz.Elhümdürillah müslümanız.Türk alevi + Kürt Alevi + Arap alevi Neden 3 guruptayız? ırk olarak ayırımın dışında haklısın galiba, ben de bu foruma ilk üye olduğumda içerlenerek çok merak ediyordum neden kollara ayrıldığımızı :crying: sonuçta hepimiz Ali'nin yolundayız, Ehli Beyt'in yolunda deil mi? neden di bu ayırım? sonra geçti merağım sana da tavsiye edeyim. forumda bizi bilgilendirecek çok sayıda topik var can, ben okudum merağımı az çok giderdim, sen de oku belki merak ettiğin şeylere cevap yazıyordur bi yerlerde. rewhat 24.10.2006, 09:25 Arkadaşlar ben hep merak etmişimdir Hepimiz aynı ırktan aynı soydan gelmekteyiz.Elhümdürillah müslümanız.Türk alevi + Kürt Alevi + Arap alevi Neden 3 guruptayız? cevaplara bakilirsa yanlis anlasidigini dusunuyorum. artan milliyetcilik belkide en buyuk sebep. irklarini bir ustunluk olarak gormek son zamanlarda korkutucu boyutlara ulasmistir. neticide alevi oldugunu belirtirken de yanina turk, kurt, arap gibi milliyet belirtici laflar soylenmekte. milliyet farketmeksizin aslinda temelde hepsinin sorunlari aynidir. yogunlasilmasi gereken konu bu olmasi beklenirken ulkenin son zamanlarda icinde bolundugu gergin durum belkide bunun onundeki en buyuk engel. aslinda bakildigida belki bu durumu en iyi anlayip cozecek taraf alevilerdir. Alinin_Askeri 24.10.2006, 11:01 işte laf olsun diye açılmıs bir topic.buarada kendine alevi diyen bir kişinin ilk defa bir sunni lafı olan elhamdülillah müslümanım lafını kullandıgını goruyorum.bakalım daha neler görcez. Şoreş 24.10.2006, 11:50 Öncelikle şunu bilmemiz gerekiyor ki, her ırktan Alevi olabilir. Alevilik Evrendel bir İnanç sistemidir.. Anadolu Topraklarında harmanlanmıştır. Türkmen Alevisi, Kürt Alevisi diye ayrım yapmak doğru değildir.. Kürtlük Türklük Araplık İnsanın kökenidir. Alevilik Anadoluda yayıldığında Türkmenler arasında da kabul gördü, Kürt/Zazalar arasında da.. Hatta Balkanlarda Arnavut Alevileri bile var. Güneyde, Hatay, Mersin ve Adanada Arap kökenli Alevi Canlar var. İranda 1 Milyon Kadar Goran Aleviler var. Gene İran ve Güney Azerbaycan Bölgesinde Azerbaycan Türkmeni Aleviler var.. Zaten İran Bölgesi geçmişte Alevi idi, sonradan Şiileştirildiler. '' Önce İnsan '' keklikoluk köyü 24.10.2006, 18:44 Alevilik bir inanç biçimi. Irk kavramından öte bir olgu. Ancak, biz çevremizdeki diğer unsurlardan kendimizi ayıran belirgen bir öge olarak gördüğümüz için, öyle de düşünüyoruz, değil mi? ErDaL24 24.10.2006, 19:05 bölün bölün bizi hücrelerimize kadar bölün ne geçecek elinize aleviler birleşin ister bayramda ister seyranda ama artık yapın bunu... Şoreş 24.10.2006, 19:56 Alevilik bir inanç biçimi. Irk kavramından öte bir olgu. Ancak, biz çevremizdeki diğer unsurlardan kendimizi ayıran belirgen bir öge olarak gördüğümüz için, öyle de düşünüyoruz, değil mi? İnsanlar farklı kökenlerden olan insanların seçmiş olduğu Alevilik ile gurur duyması lazım.. Ben birçok Irktan Alevi görünce seviniyorum.. Çünkü bu insanların ortak noktaları var.. Bu insanlar ırkçılığı bilmez.. Benim ailem mozaik gibidir.. Bizde Türkmende var, Kürt/Zazada var.. Ama bu insanlar bir gün bile '' Sen Kürtsün, ben Türküm '' kavgasına girmediler.. Yapmazlar, izin vermezler... Biz 72 Millete bir bakarız ama son zamanlarda bizim içimizde de Aleviliği bölüyorlar... Nasıl bir bölünme bu ? Şöyle bir bölünme; Mesela birileri çıkıp Alevi Türkler ile Alevi Kürtleri ayırmaya çalışıyor.. Mesela Aleviliğin diğer adı Kızılbaşlık olduğu halde, bazı kişiler Kürt kökenlilere Kızılbaş, Türk kökenlilere Bektaşi diyor.. Bu doğru mu ? HAYIR.. Hepimiz Aleviyiz, Kızılbaşız.. Bunun ırkla bir ilgisi yok... İşte bu bölmektir.. Bu zamana kadar Aleviler arasında Kürt Türk kavgaları olmadı ama bunu yaratmaya çalışıyorlar.. Canlar uyanalım, kimseye fırsat vermeyelim.. bektaşi44 24.10.2006, 21:18 Bende öyle düşünüyorum alevilerde ayrım olmaz türkmen, kürt, zaza, arap, arnavut, çingene, vs her milletten alevi vardır.ve birbiriyle kaynaşmiştır benim ailemde kürtle ,arapla zazayla ervlenen bir sürü insan var. onlarla oturup onların dilini ögrenmek çok güzel oluyor. Şoreş 24.10.2006, 21:29 Bende öyle düşünüyorum alevilerde ayrım olmaz türkmen, kürt, zaza, arap, arnavut, çingene, vs her milletten alevi vardır.ve birbiriyle kaynaşmiştır benim ailemde kürtle ,arapla zazayla ervlenen bir sürü insan var. onlarla oturup onların dilini ögrenmek çok güzel oluyor. Çingene kökenli Alevi yok.. İnsanlar bugün hala bir kısmı Yörük halinde yaşayan Türkmen / Abdal Alevileri, Çingene sanıyorlar.. Sanırım Çingene derken onlar kasdediliyor..:) erayY 24.10.2006, 22:44 Bu zamana kadar Aleviler arasında Kürt Türk kavgaları olmadı ama bunu yaratmaya çalışıyorlar.. Canlar uyanalım, kimseye fırsat vermeyelim.. Soreş can ın saptadığı bu konu önemli arkadaşlar... egemen 24.10.2006, 23:24 Alevİ Alevİdİr. Arap KÜrt TÜrk. Bana GÖre Ayri Etnİk Grup Yoktur. Şoreş 24.10.2006, 23:58 Soreş can ın saptadığı bu konu önemli arkadaşlar... Teşekkür ederim Eray Abi.. Gerçekten de Aleviler arasında bugüne kadar asla Türk Kürt sorunu olmadı. Basit bir örnek vereyim. Bizim Köyün yarısı Kürt Alevisi, diğer yarısı Türkmen Alevisidir.. Köyümüzde asla ve asla Kürtlük yada Türklük ön planda olmamış. '' Önce İnsan '' demişler yıllarca.. Kardeş kardeş yaşamışlar.. Bu insanlar biliyorlardı ki Irkçılık Öğretimizde yoktur. Köyümüzdeki Kürt Alevileri yani biz ve diğer Köylüler, o köye sonradan yerleşmişiz ve yeni gelenler ile Köyün yerlileri çok sıkı bağlar kurmuşlar.. Bu bağlar bugün bile devam ediyor.. Bizimkiler Doğu Kültürünü Köye getirmişler.. Köydeki Karadeniz Kültürü ile ortaya mükemmel bir sentezleme çıkmış... Düşünebiliyor musun Horon ve Davul Zurna o köyde yıllarca çaldı yıllarca o köyde asla Kürt Türk kavgası olmadı.. Geçmişte Alevilerin içinde asla Irk kavgaları olmadı.. Tüm Canlıların Hakdan geldiğini düşünen bir Öğretiden bunlar beklenemez, Kavgalar, ayrılıklar beklenemez.. O yüzden canlar, Hak Muhammed Ali aşkına, Milliyetçilik, Irkçılıktan uzak duralım.. Alevileri, Türk Alevileri, Kürt/Zaza Alevileri diye bölmek, Aleviliğin sonunu getirir... Dikkatli olalım, Önce İnsan diyelim.. Serserim 24.10.2006, 23:59 işte laf olsun diye açılmıs bir topic.buarada kendine alevi diyen bir kişinin ilk defa bir sunni lafı olan elhamdülillah müslümanım lafını kullandıgını goruyorum.bakalım daha neler görcez. Arkadaşım kendince haklı olabilirsin Hz Ali müzlüman değilmiydi ? Serserim 25.10.2006, 00:02 Arkadaşlar benim soru biçimimi Pek anlamımışsınız bende biliyorum Bir sürü alevi çeşidi var. Benim kafama takılan bizler nasıl bölünmüşüz parçalanmışız, Hepimiz zaten aynı kandan aynı candan gelmekteyiz, Ben bunu Aslında sordum Tşk cemalettin 25.10.2006, 00:07 Arkadaşlar ben hep merak etmişimdir Hepimiz aynı ırktan aynı soydan gelmekteyiz.Elhümdürillah müslümanız.Türk alevi + Kürt Alevi + Arap alevi Neden 3 guruptayız? selam, "hepimiz aynı ırktan,aynı soydan gelmekteyiz" denilmesi biraz yanlış düşmüş bu satırlara."hepimiz insanoğluyuz"dense idi daha bir uygunluk olurdu sanırım. insanoğlu yaşadığı yerlere,bazı inançlarına,soy farklılıklarına,rengine,diline göre kendisini sınıflandırmış. bu olay kademe kademe ta aşağılara kadar giderek"Kadırgalı-Aksaraylı-Sultanahmetli veya Of'lu-Sürmeneli-Akçaabatlı gibi de devam etmiş. yetmemiş,futbol takımlarının taraftarlığı olarak da aynı gruplar içinde tekrar ayrışım meydana getirilmiş. mezhepler oluşmuş. tarikatler oluşmuş,tarikatlardan ayrı ayrı yollar ayrılmış. özünde aynı olan inançlar yerine göre farklılıklar ile devam edegelmiş. "elhamdülillah hepimiz müslümanız"da,hiç kimse eğer Kureyşi değil ise din uğruna bütün değerlerinden vazgeçerek Kureyşi olmayı kabul edemez sanırım. eğer kişiliği sağlam ise...(katolik olmak için latinleşme veya ortodoks hristiyanlığa intisab etmek için yunanlılığı kabul etmek de aynı anlamda kabul edilebilir.) özünde aynı olan inanç farklı topluluklarda o topluluğun örf ve adetleri ile yoğrularak yaşamıştır ve işin renk güzelliği de budur sanırım. Hu MetinK 25.10.2006, 00:26 Çingene kökenli Alevi yok.. İnsanlar bugün hala bir kısmı Yörük halinde yaşayan Türkmen / Abdal Alevileri, Çingene sanıyorlar.. Sanırım Çingene derken onlar kasdediliyor..:) Genelde böyle bilinmesine ragmen bu görüsüne katilmiyorum can.Cünkü bildigim Cingene Alevi aileler var ve bunlar Dersimde yerlesik duruma gecmis ailelerdir.Biz bunlara Kirmancki/Zazaca da "ASIK" deriz. Hepimiz Aleviyiz, Kızılbaşız.. Bunun ırkla bir ilgisi yok... Bu zamana kadar Aleviler arasında Kürt Türk kavgaları olmadı ama bunu yaratmaya çalışıyorlar.. Canlar uyanalım, kimseye fırsat vermeyelim.. Bu görüsüne katiliyorum.Alevilik disindan gelen ve icerisinde provotörce ugrasilari olanlar var.Aleviligi irklara sahiplendirmek ve buradan milliyetcilik duygulari öne cikararak bölmeye calisanlara en iyi cevabi yine Aleviler bir tokat gibi suratlarina carpacaklardir.Felsefemiz bunu yapacak güctedir,buna inaniyorum.Kimsenin bizi bölmeye gücü yetmeyecektir,buna izin vermeyecegiz. Şoreş 25.10.2006, 00:55 Genelde böyle bilinmesine ragmen bu görüsüne katilmiyorum can.Cünkü bildigim Cingene Alevi aileler var ve bunlar Dersimde yerlesik duruma gecmis ailelerdir.Biz bunlara Kirmancki/Zazaca da "ASIK" deriz. Merhaba abican.. Yanlışımı düzelttiğin için teşekkür ederim.. Çingene kardeşlerimizi sadece Sünni ve Hristiyan bilirdim.. Çingene kökenli Alevi olması, İnancımızın zenginliğidir abican..:thumbup1: Nesimi 25.10.2006, 01:07 Aslında 3 etnik grup Aleviliğin içindeki temel etnik gruplardır bunların yanında Arnavut, Ermeni, Azeri, Fars gruplarda vardır ama bunların sayısı oldukça az. Önemli olan Alevi ortak kimliği bunu ön plana çıkardığımız zaman ( zaten bu güne kadar Alevilik ortak kimliği ön planda) hiç bir problemimiz olmaz. Aleviliğin temeli insan sevgisi, insanın dili, ırkı, dini değil bu açıdan Ben bir Kırmanc Alevi olarak Arap yada Türkmen kardeşlerimi görünce eğerki Aleviyseler onlara büyük bir mutlulukla karşılıyor ve seviyorum. Tüm Alevilerinde böyle olduğunu ( bir kaç kişi kaideyi bozmaz) biliyorum. Şoreş 25.10.2006, 01:55 Aslında 3 etnik grup Aleviliğin içindeki temel etnik gruplardır bunların yanında Arnavut, Ermeni, Azeri, Fars gruplarda vardır ama bunların sayısı oldukça az. Önemli olan Alevi ortak kimliği bunu ön plana çıkardığımız zaman ( zaten bu güne kadar Alevilik ortak kimliği ön planda) hiç bir problemimiz olmaz. Aleviliğin temeli insan sevgisi, insanın dili, ırkı, dini değil bu açıdan Ben bir Kırmanc Alevi olarak Arap yada Türkmen kardeşlerimi görünce eğerki Aleviyseler onlara büyük bir mutlulukla karşılıyor ve seviyorum. Tüm Alevilerinde böyle olduğunu ( bir kaç kişi kaideyi bozmaz) biliyorum. Bir olay anlatacağım abican. Anneannemler akrabalarla Abdal Musa Şenliklerine gitmişlerdi seneler önce.. Yörük Aleviler gelmiş sanırım Şenliklere.. Yada Abdal Alevileri gelmiş.. İkisinden biri, karıştırıyorum... Onlar Sac üzerinde köy ekmeği ve yağlı ekmek yapıyorlarmış. Sacda ekmek yapan kadın bir ekmeği Ziyaretçi bir kadına uzatmış.. O ise kabul etmemiş.. Anneannem neden almadığını sormuş. O '' Çingenenin yemeği yenir mi '' gibisinden konuşmuş... Burdan çıkaracağımız sonuç insanların başkalarına tepeden bakıp hor görmesi.. Sac ekmeği Pişiren kadın ona uzatıyor ve o geri çeviriyor.. İşte tüm bunları aşmamız lazım.. Zaten birlik o zaman olur, dolayısıyla bizi kimse bölemez.. Gannush 25.10.2006, 03:07 Doğru soru bence, "Aleviliği neden bu üç etnik grup seçti?" olmalıydı. Sosyolojik bir perspektiften incelemek yanlış olmaz bu hususu. Şoreş 25.10.2006, 03:55 Doğru soru bence, "Aleviliği neden bu üç etnik grup seçti?" olmalıydı. Sosyolojik bir perspektiften incelemek yanlış olmaz bu hususu. Aleviliğin yayıldığı topraklarda genellikle Türkmen/Kurmanç/Kırmanç halklar yoğundu... Orta Asyadan gelen Türkmenler, İrandan gelen Kurmanç/Kırmançlar kendi kültürlerden tam olarak kopmayarak Aleviliği seçtiler. Anadolu Coğrafyasında harmanlanmıştır Alevilik.Bu topraklarda genellikle bu 3 Halk olduğu için Alevilik bu halklar arasında daha çok yayılmıştır... Alevilik oluştu ve Aleviliği Balkanlarda yaymaya başladı Pirlerimiz.. Orda daha çok Bektaşi Tarikatına bağlıdırlar.. bektaşi44 25.10.2006, 13:19 Çingene kökenli Alevi yok.. İnsanlar bugün hala bir kısmı Yörük halinde yaşayan Türkmen / Abdal Alevileri, Çingene sanıyorlar.. Sanırım Çingene derken onlar kasdediliyor..:) çingenelerin kökeni hindistandır ordan dünyaya dagımışlardır .gittikleri her ülkenin dillerini ögrenmişlerdir .anadoluda kendini türkmen olarak adlandıran bir çok boy çingene kökenlidir .kompleksle kendini türkmen veya roman olarak adlandırırlar. pir kelimesi hint kökenli bir kelimedir .çingene olmak kötü bir şey degil onların aramızda olması güzel bir şey. Şoreş 25.10.2006, 13:40 çingenelerin kökeni hindistandır ordan dünyaya dagımışlardır .gittikleri her ülkenin dillerini ögrenmişlerdir .anadoluda kendini türkmen olarak adlandıran bir çok boy çingene kökenlidir .kompleksle kendini türkmen veya roman olarak adlandırırlar. pir kelimesi hint kökenli bir kelimedir .çingene olmak kötü bir şey degil onların aramızda olması güzel bir şey. Beni bilgilendirdiğin için teşekkür ederim can.. Ben Çingene derken Abdal Kökenli Alevilerin kastedildiğini sanmıştım. Onlarda Çingene olarak adlandırılıyorlar ama kendileri Türkmen, Horasan ışıkları olduklarını söylüyorlarmış.Sayıları 40.000 Civarındaymış. Nesimi 25.10.2006, 13:56 Beni bilgilendirdiğin için teşekkür ederim can.. Ben Çingene derken Abdal Kökenli Alevilerin kastedildiğini sanmıştım. Onlarda Çingene olarak adlandırılıyorlar ama kendileri Türkmen, Horasan ışıkları olduklarını söylüyorlarmış.Sayıları 40.000 Civarındaymış. Neşet Ertaş'da Abdal kökenli bir sanatçımız. Çingeneler hindistan kökenli ve oradan tüm dünya'ya yayılmışlar Avrupada kısmen Hristiyanlığı benimseyenler var diğer ülkelerde müslümanlığı seçenleride var ama kendilerine özgü inançları var. Mesela Çingenelerin Hıdırellez bayramı oldukça kutsal onlar için. Anadolu'da Aleviliği benimseyenlerde var, Girdikleri topluma kolay adapte olan insanlardır. bektaşi44 25.10.2006, 14:03 Neşet Ertaş'da Abdal kökenli bir sanatçımız. Çingeneler hindistan kökenli ve oradan tüm dünya'ya yayılmışlar Avrupada kısmen Hristiyanlığı benimseyenler var diğer ülkelerde müslümanlığı seçenleride var ama kendilerine özgü inançları var. Mesela Çingenelerin Hıdırellez bayramı oldukça kutsal onlar için. Anadolu'da Aleviliği benimseyenlerde var, Girdikleri topluma kolay adapte olan insanlardır. sana katılıyorum kızıl kilise ben aleviligin içinde hint dinlerinden çok iz oldugunu düşünüyorum .bu konuda elimde şu anda fazla kaynak yok. hıdırellezi türklerde kutlar. |