Orijinalini görmek için tıklayınız : ARAP ALEVILERINDE KULTUR SORUNU ve YOZLASMA
arap_alevisi 20.11.2005, 19:04 Merhaba... Bu yazdigim ve ozellikle uzerinde durmak istedigim cok onemli bir konu. Bana gore (ve zannedersem siz de oyle dusunuyorsunuz) insanin kendi kulturunden uzaklasmaya basladigini farketmesi ve bu tur bir duruma sessiz kalmasi oldukca korkunc.
Eger bir Turk (irkcilik gibi anlasilmasin tabii herkes kardes...) kendi kulturunu ogrenmek icin gerekli ortami bulmussa ve destek goruyorsa, bundan kesinlikle vazgecmemeli. Ayni sey, Kurt, Ingiliz veya baska irklarin halki icin de gecerli...
Benim kaygim, sadece dil ile ilgili degil tabii... binlerce atasozumuz, hikayelerimiz, siirimiz vb. vb. var ve biz bunlardan belki de sadece birkacini biliyor ya da bilmiyoruz.
kulturumuz eriyip giderken bizim bu duruma olan bakis acimia elbetteki pozitif olmali...
ve ben ozellikle kendi anadilini tam olarak konusamayan Arap alevisi arkadaslarima sesleniyorum.
Herkesi fikirsel yardima cagiriyorum...
haklısın dostum.. konu genel bir konu olduğu için ankete bende katıldım. anadoluda bir çok dil yok olmakla karşı karşıya... ben kendi anadilimi (zazaca) anlıyorum ama konuşamıyorum. ölen her bir kişi ile kültürümüzde ölüp gidiyor. masallar, şarkılar ve birlikte benliğimiz.
Serkan_Devrim 30.01.2006, 19:34 kültürel değişim zorunludur. bunu kabul etmek gerekir. kültürü değişmeden tutmaya çalışmak imkansızdır. değişime engel olmak yozlaşmayı getirir. kültürel emperyalizm sonucu asimilasyondan söz edersek bu durum farklıdır. bir kültürü zorla dış etkenlerle başka bir kültüre benzetmeye çalışmadır. ancak kültürün kendi doğasında varolan değişim olması gerekendir. bu ikisini ayırabilirsek daha iyi anlaşabiliriz.
örneğin dil konusunda şu kesinlikle açıktırki, dilini kaybeden millet egemenliğini simgesini kaybetmiştir. dil aynı zamanda kültüründe en önemli öğesi olunca bu durumda dilini kaybeden millet kültürünüde kaybetmiştir diyebiliriz. kültürünü kaybeden millet ise varlığını yitirir. ama şartların bu duruma getirmesi gerçeğin ta kendisidir. arapça bilmeyen bir arap olmak gerçekten üzücüdür benim için. ama dilde zaten değişimdedir. bugün hatayda ve çevresinde konuş**** arapça ile asıl gerçek arapçanın birbirinden çok uzak olması işin başka bir boyutudur.
ama bunun yanı ıra artık gizliliğin ortadan kalkması doğanın kültürü yönlendirmesinden başka bir şey değildir. biz bununda önünde durmaya çalışıyoruz. ve yalnış olduğu kesin.
kısacası kültürümüzün kaybının tek sebebi biz gençler değiliz. bunda eskilerimizinde etkisi var ne yazıkki.
Yaa benim Turkcem mesela cok bozuk ve buna ben cok uzuluyorum. Cunku Hollandada yasadigim icin hep Hollandaca konusa konusa unutmaya basladik. Ama iste kendimi zorluyorum Turkce konusup okumaya...bu forum bana gayet iyi geldi iste, turkce okumak, yazmak, dusunmek zorundayim!!!! Ne olursa olsun ben kutlurumuzu asla unutmak istemem ama bazen oluyor iste...ama bence bunun farkinda olmak, bunu dusunmek, buna ragmen yinede birseyler ogrenmek istemek, hic birsey yapmamaktansa daha iyi...
herkese merhaba umarım bana yardımcı olursunuz arkadaslar soru veya sorularım var diyeyım baslıyayım ben sunnıyım ve erkek arkadasım alevi yanı bana dedigine gore alevi kokenli ve bızım sunnıler gıbı namaz ve oruç kıldıklarını soyluyor ve benım bıldigim aleviler namaz kılmaz ve bızım gıbı oruç tutmazlar ve bu sıteye gırdım ve dolastım bırkişi bana arap alevilerin namaz ve oruc tutarlar dedi bu nasıl oluyo anlamadın ve ben birseyler ogrenmek için bu siteyi geziyorum ve ogreniyorumda ve buradaki bazı arkadaslar sunnıyım diye pek hoş karsılamadılar beni ama şunu soyleyım herkesi seviyorum ayrımcılık yapmam bu soruma cevap verirseniz cok sevinecegim tesekkurler arkadaslar
Serkan_Devrim 31.01.2006, 20:11 herkese merhaba umarım bana yardımcı olursunuz arkadaslar soru veya sorularım var diyeyım baslıyayım ben sunnıyım ve erkek arkadasım alevi yanı bana dedigine gore alevi kokenli ve bızım sunnıler gıbı namaz ve oruç kıldıklarını soyluyor ve benım bıldigim aleviler namaz kılmaz ve bızım gıbı oruç tutmazlar ve bu sıteye gırdım ve dolastım bırkişi bana arap alevilerin namaz ve oruc tutarlar dedi bu nasıl oluyo anlamadın ve ben birseyler ogrenmek için bu siteyi geziyorum ve ogreniyorumda ve buradaki bazı arkadaslar sunnıyım diye pek hoş karsılamadılar beni ama şunu soyleyım herkesi seviyorum ayrımcılık yapmam bu soruma cevap verirseniz cok sevinecegim tesekkurler arkadaslar
öncelikle hoşgeldiniz. iyi paylaşımlar dilerim. ama bu konunun yeri burası değil. aşagıdaki linkte istediğiniz cevapları size verebilirim.
saygılar.
www.aleviforum.com/showthread.php?t=1235&page=26&highlight=alevi+s%FCnni+evlili%F0 (www.aleviforum.com/showthread.php?t=1235&page=26&highlight=alevi+s%FCnni+evlili%F0i)i (www.aleviforum.com/showthread.php?t=1235&page=26&highlight=alevi+s%FCnni+evlili%F0i)
arap_alevisi 04.02.2006, 21:04 hepimizin anlasabildigi bir dil olmasi ne kadar guzel degil mi...
bu bizim bir araya gelmemizi ve anlasabilmemizi, paylasim ve etkilesimlerimizi nasil da olumlu etkiliyor...
peki ya anadilimiz?
beni senden veya baskalarindan ayri, bagimsiz, has, ozel, birtakim degerlere sahip biri olarak bir karakter halline getiren kulturum ile, seninle anlasabildigim veya kisa bir sureligine dahi olsa paylasimlarimizi canli ve ayakta tutacak kulturle (yani bahsettigin o ortak kulturle) bir tutarak, erimelerden veya emperyalizm canavarinin (zaten hepimizin bildigi gibi) hedeflerini yerine getirmesinden yana isen, o halde sen, zaten o cirkefligin icindesindir demektir.
ben kulturu savunmaktan ve korumaktan, yani beni ben, seni de sen yapan seye sahip cikmaktan bahsediyorum.
bununla anlasilmasi gereken sey insanin atalarinin izinden gitmesi demek degildir tam olarak.
bunu nasil aciklayacagimi bilmiyorum.
zaten bilseydim, yazdiklarimi ilk okumanizda anlardiniz.
kaybeden bilir...
simdilik ara veriyor ve Mevlamiz Hz. Ali'nin (a.s) bir sozunu hatirlatmak istiyorum:
"Gercek oluler, kefene sarili olup topragin altinda gomulu olanlar degildir. Gercek oluler aramizda yasadiklari halde ne olup bittiginden haberi olmayanlardir"
arap_alevisi 04.02.2006, 21:06 hepimizin anlasabildigi bir dil olmasi ne kadar guzel degil mi...
bu bizim bir araya gelmemizi ve anlasabilmemizi, paylasim ve etkilesimlerimizi nasil da olumlu etkiliyor...
peki ya anadilimiz?
beni senden veya baskalarindan ayri, bagimsiz, has, ozel, birtakim degerlere sahip biri olarak bir karakter halline getiren kulturum ile, seninle anlasabildigim veya kisa bir sureligine dahi olsa paylasimlarimizi canli ve ayakta tutacak kulturle (yani bahsettigin o ortak kulturle) bir tutarak, erimelerden veya emperyalizm canavarinin (zaten hepimizin bildigi gibi) hedeflerini yerine getirmesinden yana isen, o halde sen, zaten o cirkefligin icindesindir demektir.
ben kulturu savunmaktan ve korumaktan, yani beni ben, seni de sen yapan seye sahip cikmaktan bahsediyorum.
bununla anlasilmasi gereken sey insanin atalarinin izinden gitmesi demek degildir tam olarak.
bunu nasil aciklayacagimi bilmiyorum.
zaten bilseydim, yazdiklarimi ilk okumanizda anlardiniz.
kaybeden bilir...
simdilik ara veriyor ve Mevlamiz Hz. Ali'nin (a.s) bir sozunu hatirlatmak istiyorum:
"Gercek oluler, kefene sarili olup topragin altinda gomulu olanlar degildir. Gercek oluler aramizda yasadiklari halde ne olup bittiginden haberi olmayanlardir"
arap_alevisi 04.02.2006, 21:13 pardon... sebekeden kaynakli olarak mesaj iki defa iletilmis..
Anadilimizi konusamiyorsak, bu tabii ki bizim sucumuz degil!
Diyemem..
Her zaman icin baskalarinda kusur aramamak gerek.. Su anda nbunun bilincinde isek ve yok olmayi en azindan yavaslatmak elimizden geliyorsa o halde bu karsi cikisi gerceklestirmek ve kulturumuze dort elle sarilmak, ANCAK icimizdeki Ali sevgisi ile dogru orantilidir derim.
O ki, hak ile batilin birbirine karismamasi icin bugun hicbirimizin kilini bile kipirdatmaya cesareti olmadigi fedakarliklarda bulundu..
Aramizdan biri Aleviyim diyorsa ve Aleviligin ne oldugunu bilmiyorsa ve kulturune sarilmiyorsa, (zamanini oldurecegi bos - degersiz - zarar verici gibi)baska seylerin pesinde kosuyorsa bu insan kendine Alevi diyerek, Alevilik gibi buyuk bir sozun altinda kendini ezdirmesin.
arap_alevisi 04.02.2006, 21:16 bence yaslilarimizi veya daha once butun Alevilerin uzerindeki baskilari bahane ederek hicbir yere varamayiz.
yani uzun bir zamandan beri etraftaki insanlarin sorunun ne olduguyla ilgili surekli olan ve hic bitmeyen benzer tartismalarindan bikmis durumdayim.
sorun, sorunun cozumunun degil, sorunun nasil bir sorun oldugunun tartisiliyor olmasi sorunu yani..
bilmem anlatabildim mi...:)
|
|