arkadaslar bazi alevi arkadaslarimdan duyuyorum alevi ile kizilbas ayni sey deyil diyorlar birde kizilbaslarin daha fazla kati kurallari var diyorlar bunu aciklayacak arkadaslarim varsa yazabilirmi simdiden tesekkurler saolun...
Ya Hızır
23.11.2005, 01:01
Arkadaşım bu konuyla ilgili düşüncelerimi uzun uzun (bildiğim kadarıyla) anlatacağım ama şimdi zamanım yok.
Fikirlerim hakkında ön bir yargıya varman için ''alevi-sunni evliliği(yeni konu)'' adlı sayfadaki yazımı okursan sevinirim.
Ayrıca ''Yeni nesil/Genç aleviler'' adlı forumdaki ''Oğlan Sunni KIz Alevi bir aşk hikayesi'' adlı sayfaya bakarsan yararlı olur.
Saygılarımla...
sessizfırtına
25.11.2005, 21:04
Bence İkİsİde Ayni Şey Dİye DÜŞÜnÜyorum.nasil Sunnİ Kesİme Ben DeĞİlde Bazi Kesİmler Yezİt Dİye Hİtap Edİyorsa Bİz Alevİlerede KizilbaŞ Dİye Hİtap Edİyorlar.fakat Yezİtle KizilbaŞ Kavramlari Ayni Şey DeĞİl.ben BÖyle DÜŞÜnÜyorum.fakli Yorumlari Olanlar Varsa Belkİ Benİm YanliŞlarim Olabİlİr DÜzeltsİnler.saygilar..........
bende de aynı görüşteyim biz aleviyiz kızılbaşız diye düşünüyorum bence arasında fark yoktur
Serkan_Devrim
27.11.2005, 02:14
kızılbaş değimi alevilere sünniler tarafından sövgü amaçlı takılmış bir lakaptır. hz Ali sıffıyn savaşında kendi ordusuna birbirlerini tanısınlar diye kızıl başlık taktırmıştı. savaşlarda kendiside genelde kızıl başlık takardı. daha sonra onun takipçileri ona hürmetten kızıl başlık takmaya başladılar. osmanlı devleti zamanında haksızlığa karşı aleviler isyan edince devlet onlara sövgü amaçlı kızılbaş lakabını taktı. kızılbaş bir mezhep değildir. sadece alevilere takılmış bir lakaptır. biz aleviler ise bu lakaptan gocunmayız. övünürüz bu lakapla.
yezid oğlan bize kızılbaş demiş
bari şahı sevdi dese yeridir
yetmiş iki millet sevmedi şahı
biz severiz şahı merden Ali'dir
bahçede açan gülde kırmızı
incinme ey gönül ne derlerse desinler
kitabı derc eden dilde kırmızı
PİR SULTAN ABDAL
bizi dışımızla ölçen yanılır
çünkü ne renk ne elvanımız var
ismimiz dillerde zındık anılır
kızılbaşlılık gibi ünvanımız var
AHMEN RİNDİ GÜNEREN
biz aşkın badesinden içtik, hepsi sarhoş dediler
kerbelanın mateminden yaslı bir hoş dediler
talib olduk ehlibeyte bu nasıl dost dediler
sor canım sor gözlerime bak ki neler gördüler
Ali'yi çok sevdik diye kızılbaşsın dediler
ey yalancı sakın her dem bize buhtan eyleme
kendi yaptığın suçları bize isnat eyleme
hayrın şerrin senin olsun bize maval söyleme
sor canım sor gözlerime bakki neler gördüler
Ali'yi çok sevdik diye kızılbaşsın dedilerr
şöhret için gelmedik biz aşkımız bize yeter
gösterişe lüzum yoktur sırrımız bize yeter
taşmayada lüzüm görmedik sabrımız bize yeter
so canım sor gözlerime bakki neler gördüler
Adil Ali Vaktıdolu severiz Muhammed'i
hem Ali'yi hem Veli'yi hem Mustafa Ahmed'i
ehlibeyti sevenlere yarab sen kıl rahmeti
sorcanım sor gözlerime bakki neler gördüler
Candacan
27.11.2005, 02:41
Sevgili ali ekber can,
Tartışmaya son noktayı koyacak şekilde öyle güzel açıklamışsın ki...
Eline diline sağlık.
ozgur416
27.11.2005, 02:44
evet ali ekber kardeş güzel açıklamalar teşekkürler
Kizilbas 66
27.11.2005, 03:44
kızılbaş değimi alevilere sünniler tarafından sövgü amaçlı takılmış bir lakaptır. hz Ali sıffıyn savaşında kendi ordusuna birbirlerini tanısınlar diye kızıl başlık taktırmıştı. savaşlarda kendiside genelde kızıl başlık takardı. daha sonra onun takipçileri ona hürmetten kızıl başlık takmaya başladılar. osmanlı devleti zamanında haksızlığa karşı aleviler isyan edince devlet onlara sövgü amaçlı kızılbaş lakabını taktı. kızılbaş bir mezhep değildir. sadece alevilere takılmış bir lakaptır. biz aleviler ise bu lakaptan gocunmayız. övünürüz bu lakapla.
Sevgili Canlar !...
Ali Ekber can Kizilbas kavraminin icyüzünü ele alip Ozanlarimizin deyisleriyle ,siirleriyle anlatmis.Eline ve yüregine saglik diyorum.
Kizilbas kavrami ile bu konuya ek olarak,Erdebil Türkmenlerinden (Safevi Devleti ) Sah Haydar ve oglu Sah Ismail ( Hatayi ) nin ,12 Imama duyulan bagliligi ve sevgiyi ifade eden 12 dilimli kirmizi börk giymeleri ve askerlerine de Kirmizi baslik giydirmelerinden kaynaklandigi söylenir,bilinir.
Osmanli Engizisyon tarihinde Seyhülislamlarin ( özellikle ebussuud ve hamza efendi ) vermis olduklari Fetvalarda " sol taife-i Kizilbas " deyimi kullanilir. Sah Ismailin kurdugu devletten bahsederken " taife-i Kizilbas Devletü " derler.Kizilbas olmak Kizilbas olabilmek inanc yoldasi ,Hak kin
yoluna turab olmaktir.Kizilbas olmak Kamil insan olmaktir.
Sah Ismaile göre , " YÜREGI DAG,BAGRI YAKUT GIBI KAN OLMADAN , KIZILBAS OLMAK KIMSENIN HADDI DEGILDIR "
HIZIR YOLDASINIZ ALI KILAVUZUNUZ OLSUN
Saygilarimla..........
saol ali ekber can kardesim bu aciklamayi yaptigin icin.benim koyume sunniler hep kizilbas koyu diyor yani alevi demiyorlar bu yuzden sordum yinede cok saol....
ozgur416
28.11.2005, 23:19
saol ali ekber can kardesim bu aciklamayi yaptigin icin.benim koyume sunniler hep kizilbas koyu diyor yani alevi demiyorlar bu yuzden sordum yinede cok saol....
yaa tabi biz böyle algılamayalım alevi kızılbaş aynı şey dir ama bazı sünni kardeşler sapıtıyor diye hepsini aynı kefeye koyamayız. niyetlerini bilemeyiz artık toplum böyle tanıyor kimi kızılbaş der kimi alevidikkat edin alevi köylerinde de kızıl adı geçer mesela benim köyümün adı kızılören köyü gelde kızılbaş deme desinler gurur duyuyorum kızılbaşlığımla.sünnilere de hiç bir kinim yok.
Yakapınarlı
02.01.2006, 05:55
kızılbaş değimi alevilere sünniler tarafından sövgü amaçlı takılmış bir lakaptır. gocunmayız. övünürüz bu lakapla.
bari şahı sevdi dese yeridir
yetmiş iki millet sevmedi şahı
biz severiz şahı merden Ali'dir
bahçede açan gülde kırmızı
incinme ey gönül ne derlerse desinler
kitabı derc eden dilde kırmızı
PİR SULTAN ABDAL
bizi dışımızla ölçen yanılır
çünkü ne renk ne elvanımız var
ismimiz dillerde zındık anılır
kızılbaşlılık gibi ünvanımız var
AHMEN RİNDİ GÜNEREN
teşekkürler bu şiirler çok güzel ve çok faydalı ve öğretici kızılbaşlığın bir lakap olduğu belki bundan iyi anlatılamzadı bu şiirler çok anlam katmış açıklamaya
eerkan82
02.01.2006, 08:03
hz. Ali efendim savaşa gittiği zaman kafasına kırmızı kurdele takarmış ondan sonrada hz. Ali efendime Kızılbaş demişlerdir.
ama günümüzde bu Kızılbaş ismini biz alevileri karalama amcıylan söyledikleri ortadadır
rockçı turna
02.01.2006, 20:03
ya bu konu bu kadarmı güzel anlatılır. cok tesekkür ali ekber arkadaşa. ellerine sağlık. ayrıce şiirde cok güzeldi.