Orijinalini görmek için tıklayınız : Beni bilgilendirin

ibrahimcaliskan
24.10.2006, 18:50
Benim bildiğim alevilik hz. Ali'yi seven ve onun tarafını tutan kimselerdir. Hz. Ali'ye bakıyorum ilk müslümanlardan ve müslümanlara liderlik yapmış birisi. Hz.Ali'yi seven ve onun taraftarı olan olan aleviler müslüman olmaz mı?
Günümüzde alevilerin çoğu müslüman değil.

Şiiler de Ali taraftarı, bizim onlardan farkımız ne? Bu farklılık neyin sonucu?

Bir Hristiyan araştırmacı; Türkiyedeki alevilerin hristiyan kökenli olduğunu, müslümanların baskısından dolayı alevilik diye bir şey çıkardıklarını belirtiyor. Delil olarak teslis inancıyla, Hak-Muhammed-Ali inancını, 12 havariler ile 12 imamları karşılaştırıyor.Bu ne kadar doğru?

Kimi aleviler aleviliğin kökeni ALİ değildir, ALEV dir. diyorlar. Yani zerdüşlükten geliyoruz diyorlar. Bu ne kadar doğru? Bu konuda önereceğiniz bir kitap var mı?
KIZILBAŞ diye adlandırılan alevilik farklı bir şey midir?

Serkan_Devrim
24.10.2006, 18:55
Benim bildiğim alevilik hz. Ali'yi seven ve onun tarafını tutan kimselerdir. Hz. Ali'ye bakıyorum ilk müslümanlardan ve müslümanlara liderlik yapmış birisi. Hz.Ali'yi seven ve onun taraftarı olan olan aleviler müslüman olmaz mı?

Bir Hristiyan araştırmacı; Türkiyedeki alevilerin hristiyan kökenli olduğunu, müslümanların baskısından dolayı alevilik diye bir şey çıkardıklarını belirtiyor. Delil olarak teslis inancıyla, Hak-Muhammed-Ali inancını, 12 havariler ile 12 imamları karşılaştırıyor.Bu ne kadar doğru?

Kimi aleviler aleviliğin kökeni ALİ değildir, ALEV dir. diyorlar. Yani zerdüşlükten geliyoruz diyorlar. Bu ne kadar doğru? Bu konuda önereceğiniz bir kitap var mı?
Arama motorunu kullanarak sorunuza cevap bulabilirdiniz. o kadar geniş bir soru sormuşsunuz ki nasıl sığdırılsın cevaplar buraya. arama butonunu kullanın. ayrıca Alevilik salt Ali'nin yolundan gitmek değildir. her Ali'yi seviyorum diyende alevi olmaz.

Şoreş
24.10.2006, 18:58

Aleviliği şekilden şekle soktular, çıkıp orda burda Alevilik hakkında Vaaz veriyorlar.. Doğal olarak gençlerimizinde kafası karışıyor..

Aleviliğin Kökeni Hırıstiyanlık değildir..

Alevilik İslamda öncede olan ve İslam ile birçok eski kültür ve inanışın harmanlanmasıdır..

Evrensel bir İnançtır.

İnan Sistemidir..

Tek bir dinla anlatılamaz, o zaman Alevilik olmaz.

Şiilik ile sadece ortan yönlerimiz var.. Aynı değiliz.. Gerek kafa yapısı, İbadet ve geleneklerimizde onlardan farklıyız.. Onlar katı yaşam tarzı sürüyorlar, Aleviler özgürlükçüdür..

Şiilikte Türban ve Çarşaf vardır, Alevilikte bunlar yoktur.

Şiilik ataerkildir, Alevilikte Kadın Erkek eşit haklara sahiptir

Şiilerin Mescidi Camiidir, Alevilerin İbadethanesi Cemevleridir, Nusayrilikte ise Ziyaret yerleri önemlidir.

Şiilikte Din adamlarına İmam denir, Alevilik ve Nusayrilikte Dede - Amca - Çelebi - Baba - Dedebaba vs. denir ve İmamlık kavramı sadece 12 İmam'a aittir..

Alevilikte ve Nusayrilikte HZ Ali dünyanın yaratılışından beri vardır, Şiilkte böyle değildir..

Şiilikte İbadette Müzik, Semah ve Kadın Erkek bütünlüğünü hoşgörmez.. Alevilikte ise Müzik, Semah ve Cem Meydanında Kadın Erkek Eşitliği vardır..

Alevilik Mezheplere sığmaz, Şiilik Mezheptir..

Alevilik birçok eski inanış ve kültür ile harmanlandığı için tek bir din ile anlatılmaz ve İslamda da önceye gider kökeni, Fakat Şiilik sadece İslam ile anlatılır..

YoLdAsMg
03.11.2006, 13:52
Hz Ali ile savaşarak (HZ.ALİ ye savaşan tarafta Peygamberimizin eşi Ebubekirin kızı ayşede var) ve hilelerle halifeliğe geçen muaviyenin ve sonrası katliamlarla süre gelen yezit dönemi ve sonraları tarafından yayılan ve değiştirilen islam anlayışını araştır,

Alevi halklarına yapılan işkenceleri iftiraları katliamları araştır,

Sonra gel sorunu sor neden müslümanlıktan uzaklaştınız diye,

saygılarımla,

sibbara
03.11.2006, 14:09

ağzı olan konuşuyor.alevi maskesi altında,bende daha önce aleviydim,gibi söylemler le insanların daha dogrusu bu konuda hiç bilgisi olmayan insanların aklını karıştırmak istiyorlar.aleviliği bir çok din sahipleniyor.ama o dinlerde aleviliği sahiplenirken taşlamaktan geri kalmıyor.tarihi düşünce tarzına göre biçim alıyor ve yazılıyor.sitedeki yazılar ve yorumlar sorularına cavap olacak diye düşünüyorum.

Akgüney
03.11.2006, 14:14

neye dayanarak müslüman olmadigimizi söylüyorsun?

Naci
03.11.2006, 14:18
Arkadaşların böyle araştırmadan yoksun , bilgi fakiriymiş gibi yazı yazmalarını görmek beni üzüyor. Önce bir açılan konuları okusalar , bir çok sorunun cevabını kendileri bulacak , sonra yazdıkları yüzünden sıkıntı duymayacaklardır.
İbrahim arkadaşın yazdığıda bunlardan biri olmuş ne demek ' günümüzde alevilerin çoğu müslüman değil' yazısı , yoksa aleviler ateist ya da hristiyan , çok saçma şeyler. şiilerle , anadolu alevisinin farkını artık , alevi gencinin bilmesi gerekli.
O kadar çok bilgi istiyorsun ki bende önce bir açılan konuları inceleyip , kafana takılanları sormanı dilerim

Akgüney
03.11.2006, 14:26
Arkadaşların böyle araştırmadan yoksun , bilgi fakiriymiş gibi yazı yazmalarını görmek beni üzüyor. Önce bir açılan konuları okusalar , bir çok sorunun cevabını kendileri bulacak , sonra yazdıkları yüzünden sıkıntı duymayacaklardır.
İbrahim arkadaşın yazdığıda bunlardan biri olmuş ne demek ' günümüzde alevilerin çoğu müslüman değil' yazısı , yoksa aleviler ateist ya da hristiyan , çok saçma şeyler. şiilerle , anadolu alevisinin farkını artık , alevi gencinin bilmesi gerekli.
O kadar çok bilgi istiyorsun ki bende önce bir açılan konuları inceleyip , kafana takılanları sormanı dilerim

Ibrahim de sonuc olarak buraya kafasindaki soru isaretini noktalamaya gelmis.
Ama beni düsündüren hem sanki bu hristiyan arastirmacilarinin söylediklerine karsi geliyormus gibi bi tavri var ama ondan önce de alevilerin cogu müslüman degildir diyor,oysa bunu neye dayanarak söylüyor ben anlamis degilim, ve böyle sacmaliklar beni cok üzüyor ve sinirlendiriyor.
Tamam gelsin sorsun ve ögrensin bu cok güzel hatta sevinmeliyiz gelip biseyler ögrenmek istedigi icin ama böyle olmalali...

Ali_Yolcusu
03.11.2006, 14:35
arkadaşlar adam topiği açtı gitti.burda herkesin yazdığına da cevap vereceğini sanmıyorum.belki bir daha uğramaz topiğe :p

Naci
03.11.2006, 14:43
arkadaşlar adam topiği açtı gitti.burda herkesin yazdığına da cevap vereceğini sanmıyorum.belki bir daha uğramaz topiğe :p

Genelde böyle oluyor. Açılan topikleri sahipsiz bırakmak . Sahipsiz bırakacaksan topiğini niye açıyorsun?

Ali_Yolcusu
03.11.2006, 15:02
Genelde böyle oluyor. Açılan topikleri sahipsiz bırakmak . Sahipsiz bırakacaksan topiğini niye açıyorsun?

bilmem açanlara sormak lazım :)

Gülseren58
03.11.2006, 16:05
Topiğe yorum yazan arkadaşlar haklı bulunarak, topik kapatılmıştır.