Orijinalini görmek için tıklayınız : Alevilikle, bektaşilik arasında ne fark vardır

bektaşi44
25.10.2006, 16:11
Bazı arkadaşlar alevilikle bektaşilik farklı şeylermiş gibi yazılar yazıyolar ben bu farkları merak ediyorum.

ErDaL24
25.10.2006, 16:13
anket bölümüne açmıssın anket nerde?

Şoreş
25.10.2006, 16:21
Merhaba can. Ben çok fazla bilgili olmasamda açıklamaya çalışacağım.

Bektaşilik, Alevi bir Tarikattır.. Yani Anadolu Aleviliğinin bir koludur..

Bektaşilik aslında çok eski bir İnanç olup, sistemleşmesi Balım Sultan ile gerçekleşmiştir.

Bektaşilik, Hacı Bektaşi Velinin öğretisini bugünlere kadar taşıyan, özgürlükçü bir yoldur..

Tüm Bektaşiler Alevidir, ama tüm Aleviler, Bektaşi değildir.

Bektaşilik 1500lü yullarda, Pir Balım Sultan ile sistemleşmiş ve 12 İmamlar Bektaşiliği girmiştir..

[COLOR="DarkOrange"]Mesela Alevilikte 12 İmamlar baştan beri vardı ama Bektaşiliğe Balım Sultan Pirimiz ile girmiştir...

Alevilikte Musahiplik var, Bektaşilikte bu zorunlu değil.

Alevilikte Din adamları soydan gelir, Bektaşilikte buna gerek yoktur. Din adamları Dergah'a hizmet ederler.Belli aşamalardan sonra Din Adamı olabilirler..

Din adamlarına Dedebaba, Çelebi, Baba, Halife denir..

Bektaşilikte tüm canlıların Haktan geldiğine inanılır ve tüm canlılar Hakkın birer parçasıdır...

Bu konuda da Alevilik ile aynıdır

Kısacası Bektaşilik Anadolu Aleviliğinin bir parçası olup, Musahiplik ve Din adamlarının soydan gelme zorunluluğu yoktur..
Tarikata girmek isteyenler, Bektaşiler tarafından tanınmış, iyi insanlar olmalıdır.

Öz olarak babası olan Anadolu Aleviliği ile aynı görüşleri paylaşır.. Sadece birtakım farklılıklar vardır..

Mesela Bektaşi Aleviler, Muharremi 12 gün değil de, 10 gün tuttuklarını söylerler..

İyi Forumlar

bektaşi44
25.10.2006, 16:46
Merhaba can. Ben çok fazla bilgili olmasamda açıklamaya çalışacağım.

Bektaşilik, Alevi bir Tarikattır.. Yani Anadolu Aleviliğinin bir koludur..

Bektaşilik aslında çok eski bir İnanç olup, sistemleşmesi Balım Sultan ile gerçekleşmiştir.

Bektaşilik, Hacı Bektaşi Velinin öğretisini bugünlere kadar taşıyan, özgürlükçü bir yoldur..

Tüm Bektaşiler Alevidir, ama tüm Aleviler, Bektaşi değildir.

Bektaşilik 1500lü yullarda, Pir Balım Sultan ile sistemleşmiş ve 12 İmamlar Bektaşiliği girmiştir..

Mesela Alevilikte 12 İmamlar baştan beri vardı ama Bektaşiliğe Balım Sultan Pirimiz ile girmiştir...

Alevilikte Musahiplik var, Bektaşilikte bu zorunlu değil.

Alevilikte Din adamları soydan gelir, Bektaşilikte buna gerek yoktur. Din adamları Dergah'a hizmet ederler.Belli aşamalardan sonra Din Adamı olabilirler..

Din adamlarına Dedebaba, Çelebi, Baba, Halife denir..

Bektaşilikte tüm canlıların Haktan geldiğine inanılır ve tüm canlılar Hakkın birer parçasıdır...

Bu konuda da Alevilik ile aynıdır..

Hakkı Uzaklarda arayanlara...

Hak benim

Hayberin kapısın yıkan Ali benim
Putları yıkan Muhammed de benim
Kerbelada Yezide baş kaldıran Hüseyin benim
Ben sendeyim, sen bendensin.

Kırmızı kırmızı açan goncalar benim
Yayladaki dağ çiçekleride benim
Susadığında içtiğin suda benim
Ben sendeyim, sen bendensin

Kızıldenizi yaran Musa benim
Çarmıha gerilen İsada benim
Yakup'un Yusufuda benim
Ben sendeyim, sen bendensin

( Soreş )

Kısacası Bektaşilik Anadolu Aleviliğinin bir parçası olup, Musahiplik ve Din adamlarının soydan gelme zorunluluğu yoktur..
Tarikata girmek isteyenler, Bektaşiler tarafından tanınmış, iyi insanlar olmalıdır.

Öz olarak babası olan Anadolu Aleviliği ile aynı görüşleri paylaşır.. Sadece birtakım farklılıklar vardır..

Mesela Bektaşi Aleviler, Muharremi 12 gün değil de, 10 gün tuttuklarını söylerler..

İyi Forumlar

Teşekkür ederim iyi bir açıklamaydı

Şoreş
25.10.2006, 17:30
Yardım edebildiysem ne mutlu bana...

Bektaşilik daha çok Batı Köylerinde yaygındır..
O yüzden bazı Batı Alevileri ve Doğu Alevileri arasında azda olsa farklılıklar olabiliyor.