Orijinalini görmek için tıklayınız : Alevi dedelerimiz

eerkan82
22.11.2005, 11:32
mrb arkadaşlar,bilindiği üzere dedelik babadan oğula geçen bir süreçtir ve dedelerimiz alevilik konusunda bilgili ve bizleri bu konuda bilgilendirmesi gerekir,aleviliğin içinde dedelik olmazsa olmaz unsurlarımızdan birisidir.

sizce arkadaşlar bir dede muska vb.şeyleri yapmalımıdır?
bence kesinlikle HAYIR.
tanıdığım bitane dede vardı adı Hüseyin Dede dede'yi Hacı Bektaş'ta bir Cem'de tanıdım,konuşmalarını dinledim güzeldi ama bazı olaylara katılmadım örn;dede nin muska yazdığını söylemesi,büyü bozduğunu söylemesi açıkcası çok garibime gitti.
bugünkü hürriyet gazetesinin 5.sayfasında ve tempo dergisinin yeni sayısında dedeyle bir röportaj yapılmış(büyü ve fal ile ilgili)okuyup görüşlerinizi almak isterim.

saygılar.....

Lamekan
22.11.2005, 15:34
bencede yapmalı dostum...
bir de biz alevi değilmiyiz dostum.. büyü nedir yada büyü bozmak nedir... alevilikde büyü yapma ya da bozma diye birşeymi vardır... ilerici aydıın görüşlü olmak bence bu değildir ve olmamalıdır da...
dede neden öle dedi dersen onu ben bilemem hazır yakalamışken sorsaydın keşke.....

Dostca kalın

Servan
22.01.2006, 16:27
arkadas lar unutmayalımki im cafer efendimizin bize kalan cevseni vardır ve bu bir muskadır.bence muskanın yanlıs anlasılmasına gerek yoktur. GELİN CANLAR BİR OLALIM.....

bülentişcan
22.01.2006, 23:11
arkadas lar unutmayalımki im cafer efendimizin bize kalan cevseni vardır ve bu bir muskadır.bence muskanın yanlıs anlasılmasına gerek yoktur. GELİN CANLAR BİR OLALIM.....
Büuü veya muska insanlık tarih kadar eski bir olgudur,bence bu bir konu başlığı olaak bilgisi olan arkadaşlar yazmalı,tabi ki oyle kulakdan dolma sözlerle değil,
CEVŞEN İmam caferden mi ?kalmiş ilk kez duydum ,ancak onun büyü değil bir çeşit dua olduğunu biliyorum,
Evet dedeler büyü,muska gibi şeylerle ugraşmamalı,
DOSTCA KALIN

Kizilbas 66
23.01.2006, 01:43

Sevgili Kardesim...

Burada Muskanin tarihine gecmeden önce Anadolu Aleviliginin cagdas,Bilime dayanan Batini olmasi noktasinda hurafeye ve batil inanislara ragbet etmeyip uzak kalmistir..Bizi biz yapan degerlerimizde Bilime ,gercege inanmamiz ve yolumuza bu dogrultuda isik tutmamizdir.DolayisiylaAnadolu Aleviliginde Muska,büyü gibi hurafelere Batil inanclara yer yoktur olmamistirda...
Muska nedir ?
Muska sözcügü Arapca " Madaka " dan gelmekte olup karsiligi " tutmak "
demektir..Burada tutmaktan kasit ,Ruhsal ve manyetik tesirlerin Muska olarak kullanilan cisime odaklanmasidir..Iste muskanin fonksiyonu bu noktadan sonra baslar..Bu aciklamadan da anlasilacagi gibi muskanin temelinde majik ( büyü ) bir yöntem olan Temas Büyüsü teknigi
yatmaktadir..
Eski Misir ve Babilde Kutsal kitaplardan alinan cümleler ,kagit yada musamba ,deri üzerine yazilarak ücgen sekilde katlanarak kullanilmistir..
Ayni teknik anadoluya Islamiyetin gelmesiyle Kuran-i Kerim den alinan ayetlerin kullanilmasiyla sürdürülmüssede .bol miktarda Yahudilerin gizli ögretisi olan Kabbala Büyüsünde kullandiklari harfler ve semboller de Anadolu muskalrinda yer almistir..
" Madde dedigimiz enerji,ruhsal enerjinin tesirini bünyesinde toplayabilir "
prensibinden hareketle ,düsünce enerjisini belli bir noktaya odaklamasini bilen herkes ,belli bir istegini belli bie maddeye yükleyebilir..
Ancak ne yazikki ,tarikatlarin dejenere olmasiyla birlikte bu yöntemler gercek degerinde uzaklasarak ,Anadoluda bazi insanlarin elinde istismar etme ,cikar saglama aracina dönüsmüstür..
Aleviler muska,büyü gibi seylere itibar etmezler özellikle Alevi Dedeleri bunlara karsi cikarlar cünkü onlar icin tek deger Gercektir,Nurdur,Bilimdir..
Hünkar Hace Bektas Velinin hepimizin bildigi cok güzel bir sözü vardir..

Bilimden gidilmeyen yolun sonu karanliktir..

Nice aydinlik günlere dogru Ask.i Niyazlarimi sunarim..
Sevgili Dostlar..

Serkan_Devrim
23.01.2006, 08:30
halil abi çok iyi bir açıklama. muska ve büyünün ne anlama geldiğini izah eden kısa ama öz bir açıklama. teşekkürler. bu konuyla ilgili parapisikolojik ve ezoterik çalışmalırıyla ünlü olan Ergun Candanın kitaplarında bu konuyla ilgili açıklayı bir anltım var. ne kadar doğru bilmiyorum ama ben çok beğenmiştim. gizli sırlar öğretisi kitabında büyünün kökenin majik uygulamalar olduğunu mısırdan geldiğini mısırada kayıp uygarlık mu ve atlantisten geldiğini söylüyordu. hatta atlantisin yokoluşu bile majik bir savaşın sonucunda olmuş.

Mirioglu
23.01.2006, 16:03
Evet arkadaslar alevilik inanci batıl inanclardan ve hurafelerden tamamen arinmis bi inanctir bu dogrudur..
Ama eminim cogunuzun evinde kurani kerim vardir, veya her evn duvarinda ayetil-kursi tablosu vardir.. onu orya asma amaciniz nedir?
Nedense muska denen seye herzaman ön yargı ile yaklasılmış,
birde onun icinde yazanlara dikkat etmek gerekir... sizce onlarin hepsi uyduruk mısır ve başka uyduruk bi alfabenin simgelerden mi oluşuyor.. ben buna katılmıyorum.
Ne dersiniz arkadaslar?

gulizar
23.01.2006, 16:58
Ben cok Dede ile tanistim, hepsi de büyüye fala muskaya karsilardi.

ama hepside Kerametli idi.o kadar alcak gönüllü,o kadar sevecen,o kadar merhametli lerdiki,insani yola böyle getiriyorlar iste.büyüye ne gerek var.
Insan sevgilerinden etkileniyor.o sevginin gücü hic bir seyde yok.

derviscemal
09.02.2006, 14:39
Sevgili canlar dervişcemal ocağından gelen biri olarak benim dedemler ip bağlardı hasta insanlara sonra hasta olan insanlar kurban alıp gelirlerdi evimize, muska denilen şeyde bizde bağlanan ipi bir parça beze sararlardı muska olurdu. Ama bunun dışında büyü bozmak büyü yapmak kavuşamayanları kavuşturmak , biryerlerde saklanan birşeyleri bulmam dedelerin, pirlerin yapmadığı şeylerdir. Bunları ancak üfürükcüler yaparlar bizim dedelerimiz böyle şeyler yapmazlar arkadaşlar.
dua istersende elleriyle sırtını sıvazlarlar..

sevgilerimle..

kızılırmak77
09.02.2006, 15:13
bende keramet sahibi dedelerimizi gördüm ve halende İzmirde şu an yaşamakta olan pirimiz var derviş cemalin dediği gibi ip bağlarlar kesinlikle büyü yapmazlar ve büyüyede karşıdırlar.Toplum olarak gerçek dedeleri ve üç dede kılığına giren insanları ayırt etmeliyiz.Şuda tartışılr kerameti olan insan varmı diye onuda dedeleri tanıyıp öyle karar vereceksiniz.

Oli
09.02.2006, 15:37
Dede/Baba meselesinde asıl önemli olan yaşadığımız devirde hala babadan oğula geçen dedelik sisteminin devam edip etmemesi olmalı bence. Günümüz şartlarında okuyan araştıran herkes bilgiye ulaşabilmektedir. Sırf soyu nedeniyle dedelik yapamamak aleviliğin ruhuna aykırı düşer sanki. Zamana ayak uydurabilen bilime değer veren bir Alevilikten bahsediyorsak önce dedelik kurumunu soydan gelen yapıdan kurtarmak gerekli bence... demek istediğim Dedeliği bitirmek anlamında anlaşılmasın, kastım herhangi bir alevinin cem yürütecek konuma gelmesinin gelecekte belkide bir zorunluluk haline geleceğidir. Dün kanaltürkte konuşan Ali Yaman da bu konuya dikkat çekip gerekirse lise ve üniversite düzeyinde dede okulları kurulması gerektiğini belirtti. Yanında oturan dedeler kurulu başkanı karşı çıksada ben canı gönülden katılıyorum. Bilimle yoğrulmuş alevilik, geleceğin zorunluluğu bence.

polata
09.02.2006, 15:46
Dede/Baba meselesinde asıl önemli olan yaşadığımız devirde hala babadan oğula geçen dedelik sisteminin devam edip etmemesi olmalı bence. Günümüz şartlarında okuyan araştıran herkes bilgiye ulaşabilmektedir. Sırf soyu nedeniyle dedelik yapamamak aleviliğin ruhuna aykırı düşer sanki. Zamana ayak uydurabilen bilime değer veren bir Alevilikten bahsediyorsak önce dedelik kurumunu soydan gelen yapıdan kurtarmak gerekli bence... demek istediğim Dedeliği bitirmek anlamında anlaşılmasın, kastım herhangi bir alevinin cem yürütecek konuma gelmesinin gelecekte belkide bir zorunluluk haline geleceğidir. Dün kanaltürkte konuşan Ali Yaman da bu konuya dikkat çekip gerekirse lise ve üniversite düzeyinde dede okulları kurulması gerektiğini belirtti. Yanında oturan dedeler kurulu başkanı karşı çıksada ben canı gönülden katılıyorum. Bilimle yoğrulmuş alevilik, geleceğin zorunluluğu bence.
Bildiğim kadarı ile İstanbul'da faliyet gösteren bir derneğimizce dedelik konusunda kurslar düzenlenmekte ve dedelik konusunda soy'a bakılmaksızın eğitim verilmekte.

derviscemal
09.02.2006, 15:56

Arkadaşlar günümüğze kadar ne zorluklarla gelmiş bu inancı içimizde parçalamaya başladık sanırım. Böyle birşey Alevi inancına tamamen aykırıdır . Gerçi burdaki konu bu değildi ama. Ocaktan gelmek soydan gelmektir. Alevilik bir gelenek değildir şimdiye kadar dede soyundan gelenler yapmıştır bunu, ya yeter bu kadar bunu bir değiştirelim olayı değildir. Bu bir inançtır ve buna ister inanırsın ister inanmazsın ama değiştiremezsin bu bir inanç yoludur . Ali yamanda söylese yanlış başkasıda söylese yanlıştır. Bu arada istanbulda dedelik kursları verilmektedir ama ocak sahibi olanlara verilmektedir arkadaşlar.

Dedelikten sonra ya hadi cemlerimizide değiştirelim.. dualarımızıda değiştirelim biz aydınız ya çağdaşız ya değiştiririz ne olacak sanki...
görüyorumki alevi inancını bilmeyen arkadaşlar vardır. bu iş çok okumak bilmekle olmaz arkadaşlar.. Günümüz dedeleride kendilerini yetiştirmektedir geliştirmektedir artık üniversite mezunu dedelerimiz vardır gerçek ocak sahipleri.. Ve imam caferi sadık buyruğundaki denildiği gibi pir inancıyla ilgili herşeyi bilmelidir.günümüz şartlarında dedelerimizde bunları öğrenmektedirler.

bunlar bana göre altı boş ve komik şeylerdir.

sevgi ve saygılarımla..

polata
09.02.2006, 16:04
......Bu arada istanbulda dedelik kursları verilmektedir ama ocak sahibi olanlara verilmektedir arkadaşlar.

Dedelikten sonra ya hadi cemlerimizide değiştirelim.. dualarımızıda değiştirelim biz aydınız ya çağdaşız ya değiştiririz ne olacak sanki...
görüyorumki alevi inancını bilmeyen arkadaşlar vardır. bu iş çok okumak bilmekle olmaz arkadaşlar.. Günümüz dedeleride kendilerini yetiştirmektedir geliştirmektedir artık üniversite mezunu dedelerimiz vardır gerçek ocak sahipleri.. Ve imam caferi sadık buyruğundaki denildiği gibi pir inancıyla ilgili herşeyi bilmelidir.günümüz şartlarında dedelerimizde bunları öğrenmektedirler.

bunlar bana göre altı boş ve komik şeylerdir.

sevgi ve saygılarımla..

Cahilliğimi hoş karşıla ama "Ocak sahibi" ile neyi kasdettin. Tabi gerçek ocak sabihleri ile ocak sahipleri ayrımı?
Altı boş demen tamam da komik bulduğun yer neresi belirsiz. Sanki bu kelime biraz hava da kalmış gibi.

derviscemal
09.02.2006, 16:21
Cahilliğimi hoş karşıla ama "Ocak sahibi" ile neyi kasdettin. Tabi gerçek ocak sabihleri ile ocak sahipleri ayrımı?
Altı boş demen tamam da komik bulduğun yer neresi belirsiz. Sanki bu kelime biraz hava da kalmış gibi.

Sevgili arkadaşım aleviliğin şuan bulunduğumuz duruma gelmesi ile bazı insanlar dedelik soyundan gelmedikleri halde ocak sahibi olmadıkları halde ocak sahibiyim demişler bir secere göstermişler ve dede olduklarını idda etmişlerdir. bundan kastım budur.. sonradan ortaya çıkmıştır yalanlar yaa..
komik olanda bu konudur.. bu bizim elimizdeki birşey değildirki beğenmedik değişelim olurmu..
sevgilerimle..

Agucan
10.02.2006, 02:57
Ben bu konuda böyle biaciklama yapim..

Hepimizin bildigi gibi 12 Dede Ocagi var.. Ve bu Ocakta olmayan sözde dedeyim, Bi sakal uzatmakla ben dedeyim diyen, DEDE DEGILDIR!!!

Bide bu var (Misall)

Bi dedenin (12ocaga dayanmislari diyorum) yani GERCEK DEDENIN,2 Oglu var.. Birisi Alevilikle hic isi yoktur, alkohol icer, humar oynar pislik yapar(Böyle olanlarda vardir elbette) Ama diger oglu,Babasinin yolunda gidiyor..Aleviligi yasiyor ve Babasinda ögreniyor..

Simdi ikiside DEDE Oglularidir, cünkü dedenin Ogularidir!!
Ama yolunu kayip eden Dedeoglu, dedelikle orasmayan,yolunu kayip etmi,Dede degildir benim gözümde.. Ama digerise Babasinin yaptigini devam yürütense, Benim gözümde dede!!

Cok insanlarvardir dedelikle hic ilgisi olmayan kendisine DEDE der. Bunlar ASLA DEDE DEGILLER!!!!
12 Ocak var bunlarin disinda Dede DEGIL

Agucan
10.02.2006, 14:12
Sevgili arkadaşım aleviliğin şuan bulunduğumuz duruma gelmesi ile bazı insanlar dedelik soyundan gelmedikleri halde ocak sahibi olmadıkları halde ocak sahibiyim demişler bir secere göstermişler ve dede olduklarını idda etmişlerdir. bundan kastım budur.. sonradan ortaya çıkmıştır yalanlar yaa..
komik olanda bu konudur.. bu bizim elimizdeki birşey değildirki beğenmedik değişelim olurmu..
sevgilerimle..

Hepsine Katiliyorum!!!!:36_1_55::36_1_55:

Cok güzel bi aciklama ve gercegide anlatmaktadir!!!

polata
10.02.2006, 15:14
sevgilerimle..
Bilginin bir önemi yok, babası dedesi kısaca atasoyu ocağa dayanıyorsa kabul, değilse sen dede olamazsın yani topluluğa bilgi veremez önder olamazsın diyeceğiz. Ocak sahibi kavramını da atasoyuna getiriyorsun yol soyuna değilde.
Aleviliğin şu an bulunduğu duruma gelmesinde ki neden senin bahsettiğin ocak sabihi olmayan kişiler mi? Hiç mi bunda ocak sahiplerinin etkisi yok, hiç mi soya dandırdığımız önder sisteminin etkisi yok?
Bir yandan "ilimden gidilmeyen yolun sonu karanlıktır" diyoruz diğer taraftan bilim önemli değil soyu ocağın kurucusuna dayansın diyoruz. Bu bir kendi içimizde yarattığımız çelişki değil mi?

polata
10.02.2006, 15:18
Bide bu var (Misall)

Bi dedenin (12ocaga dayanmislari diyorum) yani GERCEK DEDENIN,2 Oglu var.. Birisi Alevilikle hic isi yoktur, alkohol icer, humar oynar pislik yapar(Böyle olanlarda vardir elbette) Ama diger oglu,Babasinin yolunda gidiyor..Aleviligi yasiyor ve Babasinda ögreniyor..

Simdi ikiside DEDE Oglularidir, cünkü dedenin Ogularidir!!
Ama yolunu kayip eden Dedeoglu, dedelikle orasmayan,yolunu kayip etmi,Dede degildir benim gözümde.. Ama digerise Babasinin yaptigini devam yürütense, Benim gözümde dede!!

Cok insanlarvardir dedelikle hic ilgisi olmayan kendisine DEDE der. Bunlar ASLA DEDE DEGILLER!!!!
12 Ocak var bunlarin disinda Dede DEGIL
İkisi de birbirini örnek alıp yolunu kaybetmiş ise ne olacak?
Ya dedenin çocuğu olmaz ise veya secereleri ocağa dayanan hiç birinin çocuğu olmaz ise ne olacak? Kaldık mı dedesiz, pirsiz, öndersiz.
Bahsettiğin 12 ocak ne zaman kurulmuş onların geçmişleri nereye dayanıyor. Bu 12 ocağın bir kurucusu yok mu? E peki onların seceresi ne? Onlara ocak yetkisini kim vermiş? Nerden nasıl ocak kurma yetkisi almışlar? Neye dayanarak ocak kurmuşlar?

Agucan
10.02.2006, 17:03
Aleviliğin şu an bulunduğu duruma gelmesinde ki neden senin bahsettiğin ocak sabihi olmayan kişiler mi? Hiç mi bunda ocak sahiplerinin etkisi yok, hiç mi soya dandırdığımız önder sisteminin etkisi yok?

Baslanmis bi CIG durdurulurmu? Haiyr gücün yetmez.. Bizim insanlarimiza bisey anlatmak cok cok zordur,bunu burdada görüyoruz ve elbette sende diger Topiklerce yasiyorsun.Kendini veya senin gözünde dogru görüsüne bizim insanlar zor anlarlar. Simdi 12 ocaga Sahip olan Dedeler kalksa Ocak Sahibi olmayan "Sözde Dedelere" siz dede deyilsiniz dese,ve Onlarin Taliplerinede siz bunlara uymayin dese.Inan bana gücleri yetmez.. Cünkü bu dünden bugüne gelen bi olay degil.. bu yillardir yavas yavas icimize girdi..
Biri rüyasini görmüs kalkmis, birisi Sazini almis Deyis söylemis dede olmus, ve Halk okadar "Saff"(kusura bakma baska bi kelime aklima gelmiyor) Hemen inanirlar, arastirmazlar..

Bir yandan "ilimden gidilmeyen yolun sonu karanlıktır" diyoruz diğer taraftan bilim önemli değil soyu ocağın kurucusuna dayansın diyoruz. Bu bir kendi içimizde yarattığımız çelişki değil mi?

Niye Dedeler bilgili deyilmi? Benden senden Hayta herseyi daha iyi billirler..ve Hayir celiski degildir..
Celiski dediginde bunu düsün: Sen bugün bi bilim Adamina gidipte -Biz Insanlar nerden gelmisiz-sorarsan. Bilim adami sana biz Maymunlardan kalmayiz der....(Yalanmi söylüyorum insanin en yakin akrabasi Maymundur)
Ama sen bu soruyu bi Dedeye ve bir Sünni Hocaya veyada bi Budiste sorarsan - Sana Allah bizi yaratir der-!!

ha Celiski degilmi bu.? bi yanda Bilim Adami bi yanda Din Adamlari... Istedigin kisiye inana bilirsin. ama her ikiside kendi görüslerinin dogru oldugunu söyler, ispatlamaya kalkarlar bile..Hadi al sana Celiski..

Canan58
10.02.2006, 20:48
Sevgİlİ ArkadaŞim ,
Kelİmelerİme Çok ÖzÜr Dİleyerek BaŞliyorum.nedenİ İÇİnİzde Bana Kizanlar Olabİlİr Ama DedelİĞİn Babadan OĞula GeÇmesİne KarŞiyim.nedenİ Herkes Dedelİk Yapamaz.İnanin Çevremde GÖrdÜĞÜm Kadari İle SÖylÜyorum DoĞru DÜrÜst GÜvenİlİr GerÇekten Bİlgİlİ Dede Sayisi Çok Az.arti Bunlarin Çocuklarinida GÖrdÜm HİÇ Dedelİk Yapacak Vasiflarda KİŞİler DeĞİl Pekİ Nasil Olacak Bu Çocuklar Sirf Babalari Dede Dİye Dede Mİ Olacaklar.dÜŞÜnemİyorum.bana Katilmayabİlİrsİnİz Ama Benİm Çevremde BÖyle Ve Kesİnlİkle Babadan OĞula GeÇmesİne KarŞiyim.ayrica Muska Vs.benzerİ Şeylerİ Yapmalarini Olumlu KarŞilamiyorum.

derviscemal
11.02.2006, 09:29
Sevgİlİ ArkadaŞim ,
Kelİmelerİme Çok ÖzÜr Dİleyerek BaŞliyorum.nedenİ İÇİnİzde Bana Kizanlar Olabİlİr Ama DedelİĞİn Babadan OĞula GeÇmesİne KarŞiyim.nedenİ Herkes Dedelİk Yapamaz.İnanin Çevremde GÖrdÜĞÜm Kadari İle SÖylÜyorum DoĞru DÜrÜst GÜvenİlİr GerÇekten Bİlgİlİ Dede Sayisi Çok Az.arti Bunlarin Çocuklarinida GÖrdÜm HİÇ Dedelİk Yapacak Vasiflarda KİŞİler DeĞİl Pekİ Nasil Olacak Bu Çocuklar Sirf Babalari Dede Dİye Dede Mİ Olacaklar.dÜŞÜnemİyorum.bana Katilmayabİlİrsİnİz Ama Benİm Çevremde BÖyle Ve Kesİnlİkle Babadan OĞula GeÇmesİne KarŞiyim.ayrica Muska Vs.benzerİ Şeylerİ Yapmalarini Olumlu KarŞilamiyorum.

Sevgili arkadaşlar dedelik ocaklardan geliyor babadan oğula geçer amma eğer dedelik yapan bir oğlu dedelik vasfını taşımıyorsa dedelik yapmıyorsa bunun dedelik soyundan geldiğini inkar edemeyiz. Ne yaparız ona dede demeyiz mesela.. dolayısıyla oda dede olduğu konusunda ısrar etmez. cem yapmaz erkan yürütmez.. bunun neyine karşısınız anlamadım bu bir inanç arkadşlar ve bu inancı üç beş kişi hoşuna gitmiyor diye değişme imkanı yok. Bu yola inanıcaksan dedelik makamı bunun ayrılmaz parçasıdır çünkü bunların tümü bir bütündür dede-talip vs..
anlıyamıyorum ya birilerinin neden bu kadar rahatsız olduğunu..

Agucan
11.02.2006, 15:49
İkisi de birbirini örnek alıp yolunu kaybetmiş ise ne olacak?Ya dedenin çocuğu olmaz ise veya secereleri ocağa dayanan hiç birinin çocuğu olmaz ise ne olacak? Kaldık mı dedesiz, pirsiz, öndersiz.

Bildigim kadariyla DEDE Aylesinden, amca cocuklari vs vs bunlarin arasinda yugun birini secer: Ama emin degilim..

Bahsettiğin 12 ocak ne zaman kurulmuş onların geçmişleri nereye dayanıyor. Bu 12 ocağın bir kurucusu yok mu? E peki onların seceresi ne? Onlara ocak yetkisini kim vermiş? Nerden nasıl ocak kurma yetkisi almışlar? Neye dayanarak ocak kurmuşlar?

Cok Basit:
12 IMAM-12 DEDE OCAGi-12 Cemde Görevli-12 Asureye giren Mezzeler

Simdi nereye dayadiginda ögrendin Her bi Ocak sahbi bi Imam temsil ediyor, 12 kisi Cemlerde 12 imamlari temsil ediyor.....ve Asureye giren mezelerde 12 imamlari temsil ediyor!!!

Dahada aciklamama hic gereyi yok!!
Anladysan anladin inanmakda istemiyorsan o baska bisey!!

derviscemal
11.02.2006, 17:05
Sevgili kızılırmak dediğin gibi keramet olan dedeleri görmek için tanımak lazım onları yoksa böyle konuşmak olmaz değilmi..

Ben dedemden bildiğim için..

sevgilerimle...

Canan58
11.02.2006, 17:07
dervişcemal' isimli üyeden alıntı
anlıyamıyorum ya birilerinin neden bu kadar rahatsız olduğunu..[/quote]

MERHABA ARKADAŞIM,kusura bakma rahatsız olduğum bir konu yok.ben sadece benim çevremde olan yaşadığım kişilerle olan izlenimimi anlattım.sizinde bana bu şekilde söylemenize hiç anlam veremedim.beni tanımıyorsunuz kii.rahatsızlığım yok.yinede teşekkürler cevap yazdığınız için

derviscemal
11.02.2006, 17:10

MERHABA ARKADAŞIM,kusura bakma rahatsız olduğum bir konu yok.ben sadece benim çevremde olan yaşadığım kişilerle olan izlenimimi anlattım.sizinde bana bu şekilde söylemenize hiç anlam veremedim.beni tanımıyorsunuz kii.rahatsızlığım yok.yinede teşekkürler cevap yazdığınız için[/quote]

Bu sizin şahsınızla alakalı değil verdiğim cevap. Yanlızca bunun bir inanç olduğunu ve bubu değiştirme düşüncesinin çok yanlış ve gerksiz olduğunu düşünüyorum ben. Düşünsenize çağa ayak uydurmak için cemlerde elektirikli süpürge kullanmak istemek gibi birşey bu..

Şahsınız alınmasın lütfen

Oli
11.02.2006, 17:16
Sevgili arkadaşlar dedelik ocaklardan geliyor babadan oğula geçer amma eğer dedelik yapan bir oğlu dedelik vasfını taşımıyorsa dedelik yapmıyorsa bunun dedelik soyundan geldiğini inkar edemeyiz. Ne yaparız ona dede demeyiz mesela.. dolayısıyla oda dede olduğu konusunda ısrar etmez. cem yapmaz erkan yürütmez.. bunun neyine karşısınız anlamadım bu bir inanç arkadşlar ve bu inancı üç beş kişi hoşuna gitmiyor diye değişme imkanı yok. Bu yola inanıcaksan dedelik makamı bunun ayrılmaz parçasıdır çünkü bunların tümü bir bütündür dede-talip vs..

kimse rahatsız değil dervişcemal... aleviliği bugüne dedeler/babalar getirdi... bundan sonrasında ise ruhban sınıfını gerektirecek bir durum yok çünkü bilgilenme olanakları arttı...

berfin karşıyım derken sanırım normal alevilerinde o mertebeye çıkması gerektiğini savunuyor. Yoksa kimsenin dedeliğin babadan oğula geçmesinde sakınca görmemesi lazımken dışarıdan kişilerinde dede olabilmesine dedelerin karşı olmamaları lazım. günün birinde dede soylularda dedelik yapmama gibi bir eğilim yaşanırsa alevilik ne olur o halde, düşünün. ...

derviscemal
11.02.2006, 17:24
kimse rahatsız değil dervişcemal... aleviliği bugüne dedeler/babalar getirdi... bundan sonrasında ise ruhban sınıfını gerektirecek bir durum yok çünkü bilgilenme olanakları arttı...

berfin karşıyım derken sanırım normal alevilerinde o mertebeye çıkması gerektiğini savunuyor. Yoksa kimsenin dedeliğin babadan oğula geçmesinde sakınca görmemesi lazımken dışarıdan kişilerinde dede olabilmesine dedelerin karşı olmamaları lazım. günün birinde dede soylularda dedelik yapmama gibi bir eğilim yaşanırsa alevilik ne olur o halde, düşünün. ...

Sevgili kardeşim merak etme dedeler bu yolu bırakmazlar ne şartlarda cem yaptıklarına taliplerini gezdiklerine ben yakından şahidim. Dedemlerden
bilirim.

sevgilerimle..

Canan58
11.02.2006, 17:25
merhaba

ya ben yanlış anlaşılmak istedemedim ama siz anlamadınız sanırım.benim dedeler sözüm yok.olamaz da.sizin kadar bende aleviyim bu konuda kimse beni yargılayamaz.sadece herkes dede olamaz.ya arkadaşlar inanın insanlar kimlere güveniyor gidip dinliyor onlara bağlanıyorlar.benim dediğim böylle insanlara inanmayalım.ok. tekrar söylüyorum yanlış anlaşılmak istemedim.

derviscemal
11.02.2006, 17:28
ARkadaşlar ayrı düşüncelerimiz olabilir ama inanç merkezimiz tekdir.

polata
13.02.2006, 08:50
Bildigim kadariyla DEDE Aylesinden, amca cocuklari vs vs bunlarin arasinda yugun birini secer: Ama emin degilim..

Cok Basit:
12 IMAM-12 DEDE OCAGi-12 Cemde Görevli-12 Asureye giren Mezzeler

Simdi nereye dayadiginda ögrendin Her bi Ocak sahbi bi Imam temsil ediyor, 12 kisi Cemlerde 12 imamlari temsil ediyor.....ve Asureye giren mezelerde 12 imamlari temsil ediyor!!!

Dahada aciklamama hic gereyi yok!!
Anladysan anladin inanmakda istemiyorsan o baska bisey!!
Fazla bir açıklama yer almadığı için anlayamadım. 12 imam dan dolayı 12 dede ocağı güzel bir açıklama. E peki bu 12 ocağa kim izin vermiş? Her bir ocak sabihi bir imamı temsil ediyor diyorsun. Bu nokta da öğrenmek istediğim bu 12 ocak için kim izin vermiş, geçmişleri nereye dayanıyor. Dedelik soydan gelir dendiğine göre bu ocak sahiperinin ilk izin sahibini bilmek de gerekmez mi? 12 ocak 12 imamı temsil ediyor cevabı çok açıklayıcı çok bilimsel olmadı.

tokatli2
17.02.2006, 17:10
bence buyu bozulmalıdır.Cunku zararlarından kurtulur insan yapmak gunah ama bozmak degildir.

derviscemal
17.02.2006, 23:45
bence buyu bozulmalıdır.Cunku zararlarından kurtulur insan yapmak gunah ama bozmak degildir.

sevgili dostum bozulur bozulmaz sevaptır günahtır konu bu değilki. Alevi dedelerinin bu işi yapıp yapmadıkları ve takip ettiğim kadarıyla herkes yapmadığı konuda görüş bildirmiş ve doğru olanda budur bizim dedelerimiz büyü ile işleri yoktur bu iş hocaların işidir.

sevgilerimle..

candost60
20.02.2006, 11:03
Dedeler bizim bilgili ve ileri gelen insanlarımızdır. Ve ALEVİ halkını temsil eden bir zaddır. Muska ve benzeri şeyler yapması kesinlikle söz konusu değildir. Eğer yapıyosa bile o tamamen onun maddi menfaatini düşünmesinden dolayıdır. Ona da ben dede demem zaten.

" İNCİNSEN DE İNCİTME " H.Bektaş Veli

deniz
08.03.2006, 16:12
benım tanıdıgımız bır dedemız vardı ali dedeydi ismi hic öyle birsey yaptıgını görmedim sadece dua verırdı ve kendısıne cok ınanırdım cok tatlı ve temiz yüzlü dedeydi her geldıgınde tebrek verırdı bıze belkı baska arkadaslarımız anlamamıs olabılır kısacası ugur parası derız bız
hala saklarım cüzdanımda onu

mateus
16.03.2006, 03:53
o paradan benim cüzdanımda iki tane var..:)
ben sunniyim ama köyümüz karma bi köy olduğundan dede de vardı..ben dedenin çok nasihatını dinledim..çok kez onun fikirleri ışığında kararlar verdim..ama muska falan yapmıyordu..iyide yapıyordu bence..çok severim kendisini..saygıyla anıyorum..

Tebdir
17.03.2006, 14:00
Bence dedeliğin babadan oğula geçmesi çok saçma bir sey. Bi kere dede demek bilgin demek, aleviliği bilen demek, alim demek. Bir kişi bilgin diye oğlunun da öyle olması zorunlu değildir.Bu da yetersiz dedelerin olmasına neden olur.Yani bir kişi yobaz olduktan sonra ne olursa, kimin soyundan gelirse gelsin o kişi dede olamaz.Tabii burdan bütün dedelerin yobaz olduğunu, bir şey bilmediklerini iddia etmiyorum. Ben sadece dedeliğin soydan geçmesini eleştiriyorum.

polata
17.03.2006, 14:11
Bence dedeliğin babadan oğula geçmesi çok saçma bir sey. Bi kere dede demek bilgin demek, aleviliği bilen demek, alim demek. Bir kişi bilgin diye oğlunun da öyle olması zorunlu değildir.Bu da yetersiz dedelerin olmasına neden olur.Yani bir kişi yobaz olduktan sonra ne olursa, kimin soyundan gelirse gelsin o kişi dede olamaz.Tabii burdan bütün dedelerin yobaz olduğunu, bir şey bilmediklerini iddia etmiyorum. Ben sadece dedeliğin soydan geçmesini eleştiriyorum.
Yobaz kelimesi ile neyi anlatmak istedin açıklar mısın?
Anlış bilmiyor isem "Yobaz" genelde tutucu, muhafazakar yapısını koruyan, değişiklik kabul etmen anlamlarında kullanılır.

Tebdir
17.03.2006, 14:30
Genel olarak büyü yapan büyü bozan dedeleri anlatmaya çalıştım.Ancak sen tutucu gerici olarak da düsünebilirsin .Çünkü eleştirim dedeliğin babadan oğula gecmesine. Tabii yetersiz insanların yobaz da olması beklenir herşey de beklenir.

Serkan_Devrim
17.03.2006, 14:36
Genel olarak büyü yapan büyü bozan dedeleri anlatmaya çalıştım.Ancak sen tutucu gerici olarak da düsünebilirsin .Çünkü eleştirim dedeliğin babadan oğula gecmesine. Tabii yetersiz insanların yobaz da olması beklenir herşey de beklenir.dedeliğin babadan oğula geçmesi dedelerin bu makama bilgisiz geldiklerini göstermez. dede olan kişi gereken eğitimide alır. babadan oğula geçmesi ise sanırım seyyidlikle ilgili.

Tebdir
17.03.2006, 14:52
Arkadaşım bak yazımda da belirttiğim gibi ben dedelerin hepsinin bilgisiz olduğunu soylemiyorum.Lütfen bir daha oku. Ben sadece bir kişi dede diye oğlunun da dede olmasının saçma olduğunu soyluyorum.Tabii ki babası dede olan birisi mükemmel biri olabilir boylece dede olmaya hak kazanır.ancak Tam bir bilgin olan birisinin de soydan gelmiyor diye dede olamaması bana sacma geliyor

Serkan_Devrim
17.03.2006, 14:58
Arkadaşım bak yazımda da belirttiğim gibi ben dedelerin hepsinin bilgisiz olduğunu soylemiyorum.Lütfen bir daha oku. Ben sadece bir kişi dede diye oğlunun da dede olmasının saçma olduğunu soyluyorum.Tabii ki babası dede olan birisi mükemmel biri olabilir boylece dede olmaya hak kazanır.ancak Tam bir bilgin olan birisinin de soydan gelmiyor diye dede olamaması bana sacma geliyorben bütün dedeleri suçladınız demedim. sadece babadan oğula geçmesinin yanında eğitimde aldıklarını söyledim. ama hepsi mükemmel olmak zorunda değil. ayrıca bildiğim kadarıyla dedelik peygamber soyundan gelir. (seyyidlik) bu sebeple babadan oğula geçer. yani dedelik seyyidliğe özgüdür.

Caf€Ri
17.03.2006, 15:01
Bir defasında bir dedenin yanına ziyarete gittik. Az sonra içeriye bir çocuk gelmişti, çocuğun suratında bir iz vardı, dede suratına tükürdü ve o izin etrafını çizdi, çocuğun suratı sonradan değişti ve iz kalmadı.

İlginç bir durum gerçekten

şavolanlı
17.03.2006, 18:17
sevgili canlar muskayla üfürük olayını bencede karıştırmamak lazım ayrı şeyler dervişcemalin dedigi gibi üfürükçülerin dini istismar edenlerin yatıgı şeylerden ayırmak gerekir dedelerimizi ama büyü olayı vardır gerçektende fakat dinimiz haram kılmıştır yapanların cehennemlik oldugu zaten sayih kaynaklardada mevcuttur canlar

halitseyfi
19.03.2006, 11:05
büyü, muska, üfürük bunlar çaresiz insanların tutunduğu,yöneldiği hurefeler dir.
bir dedenin bunlara yöneleceğine pek inanmak istemiyorum. var isede alevi canların buna rağbet edeceklerini sanmıyorum

derviscemal
19.03.2006, 11:56
Bir defasında bir dedenin yanına ziyarete gittik. Az sonra içeriye bir çocuk gelmişti, çocuğun suratında bir iz vardı, dede suratına tükürdü ve o izin etrafını çizdi, çocuğun suratı sonradan değişti ve iz kalmadı.

İlginç bir durum gerçekten

Arkadaşlar ben dede ocağından gelen biri olarak buna cevap vereyim.

Ben dervişcemal ocağında gelmekteyim ve bizim birlerimizde dervişcemallı taliplerimiz ise şıh hasan aşiretindekilerdir.

Bu yüzünde yara vardı tükürdü geçti olayı arkadaşlar bu yaraya bizim oralarde demiro derler ve gerçekten nefesi kuvetli olan dedeler bunu iyileştirirler kimisi kalemle yaranın etrafını çizer ve allah muhammet ya ali diyerek keserler kimiside bir buğday tanesi ile keserler..

Ayrıca dedelerin batiniden feyz aldıkları ve keramet gösterdikleri doğrudur arkadaşlar bunu bilmeden kütfen eleştiri haline getirmeyin. Bu çok hasas bir konudur benim dedemin insanlar ayaklarına gelirlerdi öncelikle aileleriniz sorunuz. Çünkü eski kuşaklar bunlara gerçekten gözleriyle şahit olmuşlardır..

dervişcemal

derviscemal
19.03.2006, 11:57
büyü, muska, üfürük bunlar çaresiz insanların tutunduğu,yöneldiği hurefeler dir.
bir dedenin bunlara yöneleceğine pek inanmak istemiyorum. var isede alevi canların buna rağbet edeceklerini sanmıyorum

Ayrıca Alevi Dedeleri

büyü, muska, üfürük yapmazlar arkadaşlar bunu tekrarlıyorum..

temmuz
25.03.2006, 20:51
tüm canları gönülden aşkı niyaz eylerim
1) gerçekten çok önemli bir konu diye düşünüyorum
evet dedeler aleviliğin olmazsa olmaz temel menkıbeleri
ve dedeler bu inancın bugüne kadar gelmesinde en önemli etkendir ve okuduğum kadarı ile sadece mevzu bahis olan nuska değil
bir dönem anadoluda zamanın padişahları hükümdarları kılınçtan geçirileriken insanlar yaşamlarını sürdürebilmek için dağlarda yaşamışlar ve yıllarca bu kültürü bu inancı ise dedeler ve üç telli cüralar buraya taşımıştırlar
2) nuska olayı ise kesinlikle alevilerde olmayan bir kavramdır belki sizlere garip gelecektir ama aslında dedelerde ip bağlamakta yoktur sadece dua etmek vardır kendisi için ailesi ve evlatları yani talipleri içindir yani talip dediğimiz kavram aslında evlat ile eş değerlidir
nuska ip bağlamak aslında islamiyetten öncede vardır sormazlarmı romalılar da nuska ve benzerini yapmamışmıdır büyücüleri yokmudur aslında o kadar bi, geçmişi vardırki insanlığın ilk yıllarına dayanır gelelim ip bağlamaya kabul ediyorum dedeler ip bağlar kimsenin beni yadırgamasını istemem bende bir dedeyim çünki fakat bu çok eskilerden süregelen bi anane örf halini aldığından vardır
bir kaç arkadaş keramet olayından bahsetmiş aksini kim idda edebilirki o hz musaki fıravunun askerleri ve firaundan kaçarken deryada yürümemişmi
o hızır (hazır) bir sürü kerameti yokmudur şimdi diyeceksinizki sen o kerametleri gördünmü hayır fakat bunlar kulaktan kulağa gelmiştir aktarma usulu ile tıpkı teknoloji tıp edebiyat vb gibi cevşen olayı ise aslında çok daha farklı bir boyut müslüğman askerler savaşa gitmeden önce bir erenden alıp boyunlarına taktıkları bir dua evet sadece bir dua ve boğazda sarıyer civarında cevşen baba türbesi vardır geçmişte askerlere cevşen yazdığı sölenir hoşcakalın

pelinn_n
28.03.2006, 17:32
bende bir dede torunuyum.benım dedem de büyüye karşı...bencede olması gereken bu olmalı.

halitseyfi
28.03.2006, 21:52
Ayrıca Alevi Dedeleri

büyü, muska, üfürük yapmazlar arkadaşlar bunu tekrarlıyorum..

sevgili dervişcemal

zaten herkes bilir ki büyü,muska,üfürük aleviliğe aykırı birşeydir, dedelerde buna yönelmez.
bu tür şeyler suistimale açık şeylerdir. özellikle bağnaz düşünen toplumlarda bağnazca yetişmiş kişilere karşı tarih boyunca kullanılmış halende kullanılmaktadır. sanırım dede soyundan gelmen senin bu konulara karşı dahada hasas bakmana neden oluyor.(doğrusuda elbetki budur) benim burda dedelerimizi yermek gibi bir düşüncem yok,sadece suistimale açık olan bu tür şeylere alevilerin rağbet etmeyeceğini söylemek istedim. bu dedelerin bizlere aktardığı düşünce şekli değilmidir.bizlerde bu öğretileri günlük yaşamımızda uyguluyoruz,suistimallere meydan vermioruz.
saygılar sevgiler

sinan boztepe
29.03.2006, 18:04
tüm canları aşkı muhabbet ile selamlarım...
konu başlığını görünce çok üzüldüm... çünkü biz alevi dedeleri asırlardan buyana büyü,üfürük gibi tüm cahilce işlere karşı çıktık.. çünkü hayır ve şerrin allahtan geldiğine inanırız.. herşey onun kudreti ile olur..
hatta biz dedelere atılan bir iftira bir leke olarak görürüm..
dedeler de keramer vardır.. buda büyü v.s. ile olmaz.. allahın onlara bağış ettiği bir kudrettir.. bizde nefes vardır..
hep dua ederken şunu deriz: nefes bizden kabulu allahtan ola...

işte bizim diğer softalardan ayrıldığımız nokta bu.. her daim allaha havale ederiz.. insanları sömürmeyiz.

Özalevi 1951
09.11.2007, 14:52
Ben Alevi oldugumu bildim bileli,bu dedelik konusunu arastirmaktayim ama bir somut sonuc elde etmis degilim! Canlar,Dedeler ne Muska nede Büüyü yapar veya bozarlar,eger adi gecen seyleri yapan Dedeler var ise bu kisiler gercek Dede degildirler! Dedelik Krallik gibi babadan ogula gecen bir olay degildir,belki Asirlar önce öyle bir sart araniyordu ama günümüzde böyle Dede soyundan gelme sarti yoktur,aksini idda edenlerimiz var ise gecerli deliler ile yoktur diyenlerimizi Aydinlatsinlar! Günümüzde sadece <dedebey degil Dedehanimda olma imkani mevcuttur,yeterki Dedelik bilgisine saib olsunlar,tabiki bu bilgiler Bakkaldan bir kilo seker alindigi gibi satin alinmiyor! Gerekli kurslara katilmak ve diplomasini almak lazim,her önümüze cikana Dede demek bence bilgisizliktir. Beni bu konuda aydinlatacak,farkli bilgilere acigim var ise yazin memnun olurum, saygilarimla Özalevi.

ali_19
01.05.2008, 16:46
Dedeliği sadece ocak sahıplerı yane baba mansurluların hakkı wardır...sonrada dan dede olamazsın....... elınde soy seceresı olması lazım veya aılenın kımden geldıgıne bakılır