Orijinalini görmek için tıklayınız : ''Aşure bizim'' diyorlar..

Akgüney
26.10.2006, 20:36
Canlar benim sizlere bi sorum olacak...ben cikamadim isin icinden,siz yardim edin...
Simdi Muharrem'den sonra pisirilen 'Asure''yi sünniler sahiplenmeye calisiyorlar...Bu sefer diyorlar ki 'Kurban bayrami da asure de bizimdir,size ne oluyor'...evet bunu cevremde bircok sünnilerden duydum...
Ramazandan sonra kutlanan seker bayrami da onlarin...kurban bayrami da onlarin...ha bide bizim asure'yede sahip ciktilar...bizim bunlara bi SUS dememiz gerekiyor yaa cileden cikicam yoksa:cursing:

Cherokawan
26.10.2006, 21:18
Hehehe valla dostum tebrik ediyorum seni.Nereden aklına geldi bu soru bilmiyorum ama helal olsun.:biggrin: :biggrin: :biggrin: :biggrin: :biggrin:

Yahu sunnilerin olsa ne olacak alevilerin olsa ne olacak:D Gören de sanki soğuk füzyonun patentini paylaşamıyorlar zannedecek...

Akgüney
26.10.2006, 21:27
niye cok mu önemsiz bi konu halla halla

alev zile
26.10.2006, 21:41
Canlar benim sizlere bi sorum olacak...ben cikamadim isin icinden,siz yardim edin...
Simdi Muharrem'den sonra pisirilen 'Asure''yi sünniler sahiplenmeye calisiyorlar...Bu sefer diyorlar ki 'Kurban bayrami da asure de bizimdir,size ne oluyor'...evet bunu cevremde bircok sünnilerden duydum...
Ramazandan sonra kutlanan seker bayrami da onlarin...kurban bayrami da onlarin...ha bide bizim asure'yede sahip ciktilar...bizim bunlara bi SUS dememiz gerekiyor yaa cileden cikicam yoksa:cursing:

bak arkadaş seni aydınlatıyım aşure nuhtan kalma bir gelenektir paylaşımı çağrıştıtr bu yüzden aleviler sahiplenmişlerdir şeker bayramınında yakasını bırak oda onların kurbana gelince bu kadar hayvanın topluca katli ancak bir sünliyeye yakışır oda onlarındır...

Şoreş
26.10.2006, 21:54
Geçmiş Ehlibeyt'e ihanet ile doludur..HZ Hüseyini yanlız bırakmak, HZ Aliye İhanet etmek.. Emanete Kıymak.... Hepsi Tarihin acı kareleridir...
Ama Aleviler Ehlibeyti hiçbir zaman unutmamıştır...
Aşurayıda bugünlere biz taşıdık, kimse sahiplenmeye ve bizden koparmaya kalkmasın.

Kusura bakmasınlar ama Alevi olmayanlar Aşurayıda bozdular..
Tatlısını türetmişler..
Bu yanlış... Aşura Çorbadır.Bizimkiler her Muharremde yaparlar ve asla tatlısı yapılmaz, Çorbası yapılır...
HZ.Nuh Peygamberimizde böyle yapmıştır, HZ Muhammed Peygamberimizde..

MetinK
26.10.2006, 22:00
bak arkadaş seni aydınlatıyım aşure nuhtan kalma bir gelenektir paylaşımı çağrıştıtr bu yüzden aleviler sahiplenmişlerdir şeker bayramınında yakasını bırak oda onların kurbana gelince bu kadar hayvanın topluca katli ancak bir sünliyeye yakışır oda onlarındır...
sn.alev
Asure ile ilgili söyledikleriniz dogru.Arafat daginda karaya cikildiginda Hz.Nuh gemide kalan yiyecekleri karistirir ve Asureyi pisirir.Bu daha sonra Alevilere gecen bir gelenek olmustur.
Kurban bayrami hakkinda söyledikleriniz ise yanlis.Kurban sadece Sünni Islamin degil biz Alevilerin de Bayramidir.Eger Alevilerin degilse neden Aleviler Kurban kesiyor?
Kurban kesme olayi da Hz.Ibrahime dayanmaktadir.

Lütfen önce arastiralim sonra yazalim...

Şoreş
26.10.2006, 22:08
Anneannemin Aşurası..

Bütün Kuzenler, Teyzemler, Dayılarım vs sabahın 5'inde toplandık anneanneme... O yaparken yanında oturduk..Hatta yardımda ettik...
Aşura bizde birlik ve huzur dolu bir günde yapılır.. Hüzünde vardır, birlik olmanın neşeside....
Sonra tüm kuzenlerle akrabalara, komşulara, yakınlarımıza dağıtırız..

http://img72.imageshack.us/img72/1627/dsc00414gb6.jpg

Yakında Hızır Lokmamızıda sahiplenmeye çalışırlar ama biraz zor......:gosterge

Altaylardan
26.10.2006, 22:23
Ben kendimi bildim bileli sünniler arasinda da asure yapilip dagitilir.
Asure yok sünnilerin yok alevilerin diye tartismak anlamsiz.Kim dagitiyorsa Allah kabul etsin demek düser bize.
Yok illa derseniz ki asure alevilerin o zaman benim aklima sünnilerin aleviler tarafindan yavas yavas asimile edildigi gelir.:)

CananYildiz
27.10.2006, 11:35
evet canlar bu bilgiler icin Tesekür ederim bilmedigim seyleri ögrenmis oldum.
asureyi dagitanla allah kabul ettsin
sevgiler cano

selva
27.10.2006, 11:44

anadoluda bir çok yerde insanlar baskılarla sunnileştirilmiştir. evet aşureyi onlarda yapıyor.ama bana göre onun bunun tartışmasından çok inanıp pişirmek önemli.oniki imamı tutan sunnilerde var adamlara durun bunları yalnız biz yaparız demek ne kadar doğru bilmiyorum.atalarından görmüş yapıyorlar tartışmanın bile gereği yok bence.

sunam
27.10.2006, 12:27
tencereyi görünce canım aşure çekti dumanıda üstünde

Naci
27.10.2006, 13:00
nuh peygamber zamanındaki tufandan günümüze kadar sürmüş bir gelenektir. O zamandan beride hayatta kaldıkları için şükür niyetine oruç tutulurdu. Bu oruç tutulan günlerin sonunda aşure çorbası yapılırdı.
Şimdi aşure bizim diyenlere sunni kardeşlerimize sorarım , peygamberin dahi sürdürdüğü oruç tutma geleneğini bırakırsınız , sonra aşure bizim dersiniz. Biz gelenek , göreneklerimizi devam ettiririz, siz sözde bizim adetimiz diyi verin .

Aşure bizimdir ,sizindir tartışmalarına girmek gereksiz aslında , tüm insanlığa aittir. Ama aleviler gerekli önemi fazlası ile veriyor

hafikakpinar
27.10.2006, 13:08
Aşura çorbası 12 çeşit meyveden yapılır .. Bu 12 meyve 12 imamları simgeler..

Sünni islam bunu çarpıtıp başka yerlere çekebilir bence ..

Hüseyin69
27.10.2006, 13:41
valla bizim köy alevi sunni karisik bir köydü her yil muharrem ayinda sunnilerden ne oruc tuttugunu nede asure pisirip dagittiklarini gördüm
ama gecmiste gizli yapip sadece kendileri yararlanmislars simdide disa vuruyorlarsa onuda bilmem
bu cok dogaldir. muharrem ve asure icin kuranda cimbizla bir iki ayet cekip gözümüze batiracaklari yakindir
velhasil gelecekten aleviler icin bir cok yerden tehlike canlari calmaya basladi

selva
27.10.2006, 13:43
valla bizim köy alevi sunni karisik bir köydü her yil muharrem ayinda sunnilerden ne oruc tuttugunu nede asure pisirip dagittiklarini gördüm
ama gecmiste gizli yapip sadece kendileri yararlanmislars simdide disa vuruyorlarsa onuda bilmem
bu cok dogaldir. muharrem ve asure icin kuranda cimbizla bir iki ayet cekip gözümüze batiracaklari yakindir
velhasil gelecekten aleviler icin bir cok yerden tehlike canlari calmaya basladi

abi doğu biraz tutucu batıda yapıyorlar ama.:sas

özgürf
27.10.2006, 13:47
aşureyi benim gördüğüm kadarıyla sadece aleviler yapıyo. herşeye el atıldığı gibi buna da el atılması normal.

Bir Zeynep
27.10.2006, 13:51
evet asure corbasi ilk olarak nuh gemisinde pisirilmis diye biliyorum, fakat bizim asuremiz cünkü bu "töre"yi BIZ devam sürdürdük, 12 pir askina muharrem ayinda orucumuzdan sonra pisirir ve yeriz. evetnice sunniler sahiplenmeye kalkiyorlar, ama bu beni ilgilendirmez.
annem hatta dediki: cig köfte`de BIZIM. mesela antep cig köftesi.
alevileri daglara taslara saldilar, kactilar canlarini kurtarmak icin. hayvani kesip yemek istediklerinde ates bile yakamadilar aleviler bizi bulurlar diye, atesi dumani görüp bulurlardi yoksa alevileri... onun icin analarimiz ne yapmislar? hayvanin etini, ellerinin ilik sicakligi ile yugurup yugurup öyle hazirlamislar. cig köfte ondan beri kalma dedi annem. dogrumu bilmiyorum. ama mantikli bir neden.
saygilar.

dereza_62
27.10.2006, 13:54
güzel bi soru yoldaş o zaman muharrem orucunuda tutsunlar zaten herseyi sahiplenmede üstlerine yoktur.:cursing:

Bir Zeynep
27.10.2006, 14:02
güzel bi soru yoldaş o zaman muharrem orucunuda tutsunlar zaten herseyi sahiplenmede üstlerine yoktur.:cursing:

eee bak döndük iste "Ozaman oruc tutsunlar..." konusuna...
neden?
ama biz nasil kiziyouz, bize: "hop hopppp, hemi ramazani tutma, hemi ardindan bayram kutla, el öpmeye git, seker ye, bu ne isss, orucunu tut öyle sahiplen bayramimiza...." diyince???

lion12
27.10.2006, 14:51
anadoluda bir çok yerde insanlar baskılarla sunnileştirilmiştir. evet aşureyi onlarda yapıyor.ama bana göre onun bunun tartışmasından çok inanıp pişirmek önemli.oniki imamı tutan sunnilerde var adamlara durun bunları yalnız biz yaparız demek ne kadar doğru bilmiyorum.atalarından görmüş yapıyorlar tartışmanın bile gereği yok bence.

Çok doğru dediniz abla evet...Güzel bir yaklaşım.:3:

Akgüney
27.10.2006, 15:33
ben sadece asureyide sahiplenerek bi takim inanclarimizi adetlerimizi sünnilestirmek istediklerini anlatmaya calismistim ki yukardaki arkadasimin belirttigi üzere tatli haline getiren insanlar var...oysa tatli degil corbadir...kurban bayrami konusunda isteyen keser isteyen kesmez...

Akgüney
27.10.2006, 15:35
evet asure corbasi ilk olarak nuh gemisinde pisirilmis diye biliyorum, fakat bizim asuremiz cünkü bu "töre"yi BIZ devam sürdürdük, 12 pir askina muharrem ayinda orucumuzdan sonra pisirir ve yeriz. evetnice sunniler sahiplenmeye kalkiyorlar, ama bu beni ilgilendirmez.
alevileri daglara taslara saldilar, kactilar canlarini kurtarmak icin. hayvani kesip yemek istediklerinde ates bile yakamadilar aleviler bizi bulurlar diye, atesi dumani görüp bulurlardi yoksa alevileri... onun icin analarimiz ne yapmislar? hayvanin etini, ellerinin ilik sicakligi ile yugurup yugurup öyle hazirlamislar. cig köfte ondan beri kalma dedi annem. dogrumu bilmiyorum. ama mantikli bir neden.
saygilar.

dogru mudur bilinmez ama cok mantikli dedigin gibi

Hüseyin69
27.10.2006, 16:28
saygilar.

cig köfte dedinde aklima geldi bizim büyüklerinde basina gelmis ayni akibet kestikleri hayvani pisirmezlermis duman cikinca yerimizi tesbit ederler diye ates bile yakmazlarmis yazin o eti kurutyorlar hem yaz hem kis o eti yiyorlarmis

mesela biz askerdeyken gece nöbetinde jarjörden mermileri bosaltip sigara yi gizliden yakiyor jarjörün icine sigaranin yanan kismini koyorduk öyle iciyorduk
nöbetci subay korkusunda :001_rolle
neyse konuyu dagitmayalim zeyno kardesimin bu alintisi bana hatirlatti iste:001_rolle

Bir Zeynep
27.10.2006, 16:55
cig köfte dedinde aklima geldi bizim büyüklerinde basina gelmis ayni akibet kestikleri hayvani pisirmezlermis duman cikinca yerimizi tesbit ederler diye ates bile yakmazlarmis yazin o eti kurutyorlar hem yaz hem kis o eti yiyorlarmis

evet aynen öyle anlatti annem bana :(

Sevgi Erkan
27.10.2006, 18:17
Arkadaşlar aşure bizim diye sahiplenirrsek ve sünnilere yaptırmazsak ne kazanacağız? Bence yapsınlar.Güzel olan paylaşma geleneğimiz de devam eder.Her şeyi de asimile olarak algılamak ne kadar doğru ki.Burada her kesimden insan aşure pişiriyor ve dağıtıyorlar.Bence güzel bir paylaşım örneği.

candost_20
27.10.2006, 19:48

hahah helal olsun hemşom tam bir bektaşi fıkrası gibi olmuş bu..hazır cevap :) bu kadar hayvanın topluca katli ancak sünliyeye yakışır :lol: çok dogru söz ama.

Naci
27.10.2006, 20:01
hahah helal olsun hemşom tam bir bektaşi fıkrası gibi olmuş bu..hazır cevap :) bu kadar hayvanın topluca katli ancak sünliyeye yakışır :lol: çok dogru söz ama.

hiç yakışmıyor söylediklerin canım arkadaşım. Milyarlarca inananın yaptığı gelenekleri böyle aşşağılamak sana saygı kazandırmaz. İnança biraz saygı lütfen. EĞer böyle düşünüyorsan kendine aleviyim demen uygun düşmez. Bu düşüncen ateist düşünce, he öyleysen diyecek bir şey değilim. Böyle düşünen bir arkadaş dahaçıktı. Üzülerek izliyorum . Sİzlere ilkokul dini eğitimi gerekli bence

candost_20
28.10.2006, 09:42
hiç yakışmıyor söylediklerin canım arkadaşım. Milyarlarca inananın yaptığı gelenekleri böyle aşşağılamak sana saygı kazandırmaz. İnança biraz saygı lütfen. EĞer böyle düşünüyorsan kendine aleviyim demen uygun düşmez. Bu düşüncen ateist düşünce, he öyleysen diyecek bir şey değilim. Böyle düşünen bir arkadaş dahaçıktı. Üzülerek izliyorum . Sİzlere ilkokul dini eğitimi gerekli bence

Birilerini karalamak hoşunamıı gidiyo senin naci can.Şundan emin olki aleviliğe benim kadar bağlı olamazsın ne demek ateistsin ilkokul dini eğitimi gerekli sizlere bu ne kadar çirkin bi yorum...sen alevi can olarak hoşgörü felsefesine ne kadar baglı oldugun açık açık ortada.olayı anlayamadıgında açıkça ortada.konuyu okudum ve alev canın yazdıgı yorum biraz espirili geldi bana onu dile getirmek istedim yoksa benim öyle bi görüşüm yok.anladınmı canım arkadaşım.bu arada senin konuyu birden fazla okuman gerekli konuda ki ahengi seçebilmen gerekli aklında bulunsun...Saygılar

Naci
28.10.2006, 11:20
Birilerini karalamak hoşunamıı gidiyo senin naci can.Şundan emin olki aleviliğe benim kadar bağlı olamazsın ne demek ateistsin ilkokul dini eğitimi gerekli sizlere bu ne kadar çirkin bi yorum...sen alevi can olarak hoşgörü felsefesine ne kadar baglı oldugun açık açık ortada.olayı anlayamadıgında açıkça ortada.konuyu okudum ve alev canın yazdıgı yorum biraz espirili geldi bana onu dile getirmek istedim yoksa benim öyle bi görüşüm yok.anladınmı canım arkadaşım.bu arada senin konuyu birden fazla okuman gerekli konuda ki ahengi seçebilmen gerekli aklında bulunsun...Saygılar

Birilerini karalamıyorum ,hoşuma da gitmez zaten fakat inanca bir saygısızlık oldu mu tepki vermem çok doğal. İnanç dalgaya alınmamalıdır.
Sen beni ne kadar tanıyorsun ki , aleviliğe benden daha bağlı olduğunu iddia ediyorsun?
Ben inancı dalgaya alıp ,daha sonra alevi hoşgörüsünden bahsetmek hoş bir düşünce değil. Hoşgörünün mutlak bir sınırı vardır.
Öyle bir görüşüm yok diyorsun , peki niye yazıyorsun canım arkadaşım. Bari aşevilik konulu sütunlarda ciddi ciddi tartışalım. Serberst kürşü ,karışık turşu bölümlerinde esprilerinizi yaparsın. Konu ile ilgili bir yorumun varsa yaparsın.
Artı arkadaşlardan özür dilerim ,kişişel bir durum oldu. Anlaşamadığımız bir durum var ise özel mesajını bekliyorum.

candost_20
28.10.2006, 11:50
Birilerini karalamıyorum ,hoşuma da gitmez zaten fakat inanca bir saygısızlık oldu mu tepki vermem çok doğal. İnanç dalgaya alınmamalıdır.
Sen beni ne kadar tanıyorsun ki , aleviliğe benden daha bağlı olduğunu iddia ediyorsun?
Ben inancı dalgaya alıp ,daha sonra alevi hoşgörüsünden bahsetmek hoş bir düşünce değil. Hoşgörünün mutlak bir sınırı vardır.
Öyle bir görüşüm yok diyorsun , peki niye yazıyorsun canım arkadaşım. Bari aşevilik konulu sütunlarda ciddi ciddi tartışalım. Serberst kürşü ,karışık turşu bölümlerinde esprilerinizi yaparsın. Konu ile ilgili bir yorumun varsa yaparsın.
Artı arkadaşlardan özür dilerim ,kişişel bir durum oldu. Anlaşamadığımız bir durum var ise özel mesajını bekliyorum.

Sevgili can olayı kişisel boyuta taşıdık evet bende arkadaşların affına sıgınıyorum fakat sorun burda başladı ve fazla uzatmadan burda bitirmek istiyorum ben.özel msj a ihtiyaç duydugun taktirde buyur...benim aşure konusunda herhangi bi açıklamam olmadı alev cana yapmış oldugum yorum bektaşi fırkralarını hatırlattıgını dile getirmemden ibarettir bu ne derece anlayabildin bilmiyorum fakat yorumum bu konu dışına taşmadı taşmazda.inancı dalgaya alma gibi bi tavrım yada düşüncem yok çok yanlış bişey bu.evet seni tanımıyorum ama bana alevilige son derece bağlı oldugum halde ateistlik gibi bi karalama yapıyosun.sen beni ne kadar tanıyosun söylermisin?? umarım tezimi anlamışsındır kardeşim(bektaşi fıkralarında gördüğümüz hazır cevapları anımsattı yazılan yazı,yorumum sadece o hazır cevaba idi)olayın tamamı bu.aşure senin,benim yada onun gibi bi açıklamada bulunmadım savunmadım...tekrar canlardan özür diliyorum kişisel durumdan ziyade yanlış anlaşılma oldugu için özel mesajı kullanmadım burda kusuruma bakmayın.fazla uzatmaya da gerek yok.nasıl bakıyosan öyle görürsün diyorum artık...saygılar

Rüzgarınoğlu
28.10.2006, 19:25
bu kadar basit bir şeyi kim sahiplenirse sahiplensin.bence sorun değil.daha güzel şeyleri biz sahiplenelim.bunları yakalamaya çalışalım.

alev zile
28.10.2006, 22:21
bizi ateistlikle ve alevilik dışı düşünmekle suçlayan naci arkadaşım .ilkokuldaki din dersleriyle ülkemizin hangi duruma geldiği belli sünni ve arap gelenekleri ve öğretileri zorla çocukların beynine sokuluyo ben ilk okul din dersinde o arapca sureleri ezberledim namaz nasıl kılınır onu öğrendim istediğin buysa vayki alevilerin haline...

Akgüney
29.10.2006, 00:11
ben kavga ciksin diye acmamistim bu basligi aslinda

can85
29.10.2006, 00:21
arkadaşlar aşura hepimizindir bazı şeyleri bu kdr uzatmaya gerek yok..kazanın içinde pişen 3-5 çeşitten pişen çorbanın ne kavgasını yapıyorsunuz..

tmm çorba bizimdir kimse elimizdende alamaz.

can85
29.10.2006, 00:22
arkadaşlar aşura hepimizindir bazı şeyleri bu kdr uzatmaya gerek yok..kazanın içinde pişen 3-5 çeşitten pişen çorbanın ne kavgasını yapıyorsunuz..

tmm çorba bizimdir kimse elimizdende alamaz.

maymay
04.11.2006, 19:39
Onlar asure yapabiliyormu? :D
Yahu, onceden Nevroz'da yasakti, simdi bayramlari oldu, artik seneye Halloween'i kutlarlar :D

MetinK
04.11.2006, 20:28
kurbana gelince bu kadar hayvanın topluca katli ancak bir sünliyeye yakışır oda onlarındır...
Konu asure ama yazdiginiz icin soruyorum.

-Aleviler kurban kesmiyorlar mi?
-Kurban kesmek sadece Sünni Islama mi ait?

eylüleren
04.11.2006, 21:55
aşurenin kime ait olduğu konusu gerekli cevabı buldu sanırım.yeni bir tartışma konusu yaratmak istemiyorum ama bizim yaptığımız aşure daha lezzetli söylemeden duramıyacağım:)

Rose
04.11.2006, 22:03
evet ya ben hatırlıyorum da sunni olmamıza rağmen benim nenemde tatlı yapmazdı aşureyi sonradan sonra ya içine şeker katıp tatlı yapar oldular. tatlı oluncada hiç tadı olmuyor ya gerçi.
ama bunu alevilerinmiydi sunnilerinmiydi diye tartışmanın anlamı yok herkes yapsın allah adına dağıtsın önemli olan bir şeyleri paylaşmak değil mi?

halitseyfi
04.11.2006, 23:14
Sevgili Canlar

Aşure sadece bir çorba değil alevi kültürünün bir simgesidir.

yıllarca aşure zamanında kimlerin aşure pişirip pişirmediğine bakarak alevi olup olmadığına karar verdik.çoğu zaman alevi olmayana aşure çorbasını veremedik, veremedik çünki çoğu bu çorbayı içmeyip döküyordu. günümüzde bile çorba yapamayıpta yerine çerezini dağıtanın çerezini bile yemeyecek derece yobazları biliyorum (Malesef).

Aşure çorbası bir kültürün yani aleviliğin simgelerinden biridir.

bir kültürün simgeleri çok önemlidir. o kültürü yaşatan farklı kılan ,topluma gösteren o simgelerdir.Bakıyorum bazı arkadaşlar bu simgenin (aşure çorbasının) pekte önemli olmadığını düşünüyor.

canlar

günümüzde bir toplumu yozlaştırmak isteyenlerin veya bir düzeni yıkmak isteyenler artık top tüfek kullanmıyorlar.Toplumu veya düzeni yıkmak isteyenler önce onların değer ve simgelerinin yok olmasını sağlıyorlar.bu günümüzde özellikle emperyalistlerin uyguladıkları bir sistem olduğunu düşünüyorum.

Aleviler özellikle simgeleriyle bu güne kadar yaşadılar ve yaşıyorlar.önce cemlerimizdeki semahlarımız düğün salonlarında sıradan halk oyunlarına çevrildi, sonra ali miz "aliyi sevmek alevilikse izde aleviyiz" sözleriyle sahip çıkıldı. vs vs

şimdide alevi kültüründeki aşure çorbası tartışmaya açıldı,sahiplenildi. bu tip asimilasyon cabalarını baside almak hiçte hoş birşey değil.

yarın ne zülfigar,ne ali,ne semah nede aşure çorbası bizi simgeleyen ,bizim olan şeyler olacak. tabiki biz bunları hafife alırsak.

erkut ziya
05.11.2006, 05:08
Aslında Yahudiler ve Hristiyanlar dahi aşureye sahip çıksa yeridir. Onlarda Nuha inanıyor nede olsa ;)

Servan
05.11.2006, 19:01
hem sunnilerde hem alevilerde asure vardır ancak asurenin geldigi inanc iki kısım da da faklıdır ama ortada su gercek var asure yi yuzyıllardır tasıyanlar biz ********** sunniler degil. o bizm icin cok daha anlamlıdır sadece asure yemek icin yapılmak bunu yaparken verilen onem en guzel sekilde acıklar zaten..

GELİN CANLAR BİR OLALIM....

gncc
11.11.2006, 23:32

şu onların bu onların diye bi ayrım yapılmasın yaa,(kim diyorsada bunlar bizimdir diye bilgisi azdir birçok insan(aleviyim yada sünniyim diyen) gibi)

kurban bayramı Allah'ın hz.İbrahime yaptığı bir sınavdı(ayrıntılarını biliyorsunuzdur :) )
aşure hz.nuh'un bir mucizesidir.Elindekilerin kıymetini bilmek ve şükretmemiz içindir.

herkes buna inananarak bunları yapmıyormu?. :huh:
yapıyorsa o zaman neden şu bizim, yok o sizin değil bizim deniyor :huh:
(yada farklı nedenler mi var benim bilmediğim bu yüzdenmi senin benim deniyor)

silopya
15.11.2006, 14:54
aşurenin sosyolojik açıdan belirleyici bir unsur olduğunu sanıyorum. tokatta hiç bilmeyen de var, bilip yemeyen de var, yeyip yapmayan, bide bizler gibi yapan sünniler var. benim çalıştığım köydeki öğrencilerim yemediler hatta ığğğ mığ diye iğrendiler. yapıp getirdiğim bir öğretmen "bunda dede suyu varmış hemi dedi" tabi altta kalırmıyım "siz seviyonuz diye özellikle koydum" dedim. nuhtan kalma olduğu söylenir, duaları falan da vardır. türklere özel olduğunu sanıyorum ama iranda suriyede yunanistan yada başka bir ülkede yapılıp yapılmadığını da tam bilmiyorum.
sadece muharemde değil ayda bir yapıp dağıtırız hatta dağıtmadığımız birkaç kez hemen ekşidi! o yüzden hemen apartmana dağıtıyoruz. helva gibi özel güzel bir yemek.
afiyet olsun allah kabul etsin

Cherokawan
16.11.2006, 13:21
niye cok mu önemsiz bi konu halla halla

Sevgili kardeşim öncelikle madem bazı şeylerin korunması gerekiyor şurdan başlayalım: Türkçe'de "halla halla" gibi bir "şey" yoktur."Allah Allah" diye bir ikileme vardır.Mademki özüne sahip çıkmak istiyorsun buradan başlamalısın.

Diğer bir teessüfüm de bu başlığa uzun uzun yazan arkadaşlara...Yok çorba mıdır tatlı mıdır yok Nuhtan mıdır Ali'den midir...Zaten o kadar çok kutuplaşma konusu var ki toplumlar arasında.Bir de bunu mu katmak gerekiyor acaba?:garibbak: Hz. Ali veya Hz. Muhammed böyle mi öneriyor?Aranızdaki farklılıkları tartışma konularını bulun ve girin birbirinize mi diyorlar?

"Allah iyiliğinizi versin" ne diyeyim...

ekin_esra
30.11.2006, 00:21
:excl: herkese slm . aşure sunni'yemi yoksa alevi ye mi ait bilmiyorum ama bildiğim tek birşey var oda;aşure kaynamayan evde domuz eti kaynar . bırakın istediği kadar sahiplensinler inanarak kuralları yerine getirerek sahipleniyorlarsa sorun yok . kaldık ki alevi toplumu ggibi gerekçelerini yerine getiren çok nadir insan vardır. "CANLAR BİZ DEĞERLERİMİZE YETERİNCE SAHİP ÇIKARSAK ,KİMSENİN GÜCÜ YETMEZ BİZİM DEĞERLERİMİZİ ÇALMAYA"

Vapurmania
30.11.2006, 14:08
:excl: herkese slm . aşure sunni'yemi yoksa alevi ye mi ait bilmiyorum ama bildiğim tek birşey var oda;aşure kaynamayan evde domuz eti kaynar . bırakın istediği kadar sahiplensinler inanarak kuralları yerine getirerek sahipleniyorlarsa sorun yok . kaldık ki alevi toplumu ggibi gerekçelerini yerine getiren çok nadir insan vardır. "CANLAR BİZ DEĞERLERİMİZE YETERİNCE SAHİP ÇIKARSAK ,KİMSENİN GÜCÜ YETMEZ BİZİM DEĞERLERİMİZİ ÇALMAYA"

değerlere sahip çıkma konusunda haklısın ama aşure kaynamayan evde domuz eti kaynar çok saçma bir cümle olmuş. Domuzu sevmem ama ağır olmuş bu kelime.

pirayem
30.11.2006, 15:10
Konuya bir de şu yönden bakalım mı?Onların mı bizim mi diye değil de gerçekten bir yemek mi yoksa tatlı mı?Madem Hz Nuh'tan gelen ve elindekilerle aç insanları doyurmak için yapıldı o halde bir yemektir aşure .Biz zaten 1-0 öndeyiz..tartışmanın anlamı yok ki.

Bakır
30.11.2006, 16:25
sünniler bilmiyorlar ya aşure yapmasını,hiç güzel yapamıyorlar...bizim analarımız daha güzel yapıyor,malzemesini bol bol koyuyorlar...

nesly
08.12.2006, 14:23
Aşure bizim demeden önce, evvela yapmasını öğrensinler bence, çünkü yaptıkları aşureyi değil yemek, bakmak bile kötü kötü şeyler yapıyor mideme...:p

Şoreş
16.12.2006, 11:10
Sünni kesim gerçek Aşureyi yapmaz.. Onlar Aşurenin tatlısını yaparlar.. Aşure tatlısı ise sonradan ortaya çıkmıştır.. Hakiki Aşure Çorbadır.. Biz Aleviler Aşurenin çorbasını yapar dağıtırız İnsanlara..

http://img96.imageshack.us/img96/1559/dsc05175xc7.jpg

ekin_esra
18.12.2006, 23:25
değerlere sahip çıkma konusunda haklısın ama aşure kaynamayan evde domuz eti kaynar çok saçma bir cümle olmuş. Domuzu sevmem ama ağır olmuş bu kelime.

öncelikle formda daha yeniyim. "söylediğim söz mecaz anlamlıydı"ciddi olarak kimsenin evinde domuz kaynamıyor herhalde:whistling

ilyacan
23.01.2007, 10:56
Aşure:
1-Nuh A.S. karaya çıktığında gemide ne kaldıysa yiyecekleri hepsini kaynatmış kurtuldukları için şükür niyetine. Onun için yaparız.
2-Kerbela'da Şehit düşen Hz.Hüseyin ve ailesi için yaparız.
3-Oruc tutup içimizde ki nefsane duyguları (7 Emmare) iyi yöne çevirip, (nefse hakim olmak) bunun için 7 çeşitten oluşan aşure yaparız. Rabbimize Şükürler olsun deriz.
Bunlar benim bildiğim kadarıyla yazdıklarım Yanlışım olabilir, eksiğim olabilir. Bence Aşure alevilerin bi geleneğidir. Ne niyetle yapılırsa o olur. Sünnilerin yapmasıyla bizimki zaten aynı olamaz. İstedikleri kadar sahiplensinler niyet aynı değil sonuçta.

Berucavan
23.01.2007, 12:03
bu gidişle siz kimsiniz gerçek aleviler biziz diyecekler.hz ali bizim, 12 imamlar bizim, hızır a.s bizim........ vb hepsi onların olacak. biz böyle uyumaya devam edelim bakalım ne olacak sonumuz.bu arada bunlara sahip çıkıp kendilerine göre yorumlayacaklar. adamlar haklı kim olsa aynısını yapar.
İman gönülle tanımak, dille ikrar etmek, azalar ile de kullukta bulunmaktır.
gönlümüzde tanıyıp dilimizde söylüyoruz fakat ya kulluk.........?

denizsefiri
23.01.2007, 12:40
Bundan seneler evvel bir yaz mevsimine denk gelmişti muharrem ayı. Yazlık bir sitedeydik. Sıcak dostluklar kurduğumuz bir ortamdı. Sanki köy hayatı gibi samimi, içtendi diyaloglar.. Alevi ve sünni komşular, Türkler, Kürtler, yabancılar vardı. Hep beraber çok bağlanmıştık birbirimize.. Çocuklar kardeş gibi ayrı gayrı bilmeden büyüyorlardı. Maalesef matem oruçlarını bilmiyorduk o zaman alevi komşularımızın. Herkes din konusunda birbirini rencide etmemek için kendi idrakınca uğraşıyordu. Belki bu nedenle bize belli etmemişlerdi bu önemli oruçlarını. Ortak paydalarda birleşiliyordu hep. Mesela annemler alevi komşularımızın yanında namazlarını pek dile getirmiyorlardı. İyi bir niyetle ama. Ama onlar bu durumu anlıyor müthiş bir hoşgörüyle annemlere her türlü imkanı sağlıyorlardı. O güzel günler en küçüğümüzden en büyüğüne hepimize neler kattı. Bizim ailemiz için ırkçılık, mezhepçilik diye bir şey sözkonusu bile olmadı asla.
..Ve aşure günü gelmişti..
3-4 hane alevi, 3-4 hane sünni komşumuz vardı. Herkes o gün aşure yapmıştı. Bizler çoluk çocuk aşureye doymuştuk, sürekli aşure veriyordu herkes birbirine. Öyle güzel bir yazdı. Aşure nasıl birleştirici olmuştu, nasıl bir tevhid, güzellik yaşatmıştı hepimize.. Biz aynı masaların etrafında aşurelerimizi kaşıklarken, anneler tarifler üzerine konuşurlarken güzel birşey olmuştu : İnançlarımıza dair bir unsur bizi birleştirmişti. Farklarımızı unutturmuştu, aslında biz pek de hatırlamıyorduk ama. Çok güzeldi, çok.
Ne olur, bir de aşureden kavga etmeyelim ne olur..

ibo(arguvan)
23.01.2007, 13:29

asıl ben seni aydınlatıyım güzel kardesim biz asureyi imam ı zeynel aba nın +6 aylıkken kerbela olayından sağ kurtulması için ehlibeytin soyunun devam etmesin den dolayı muharremin sonunda aşure mizi yeriz hz adem beridir muharrem orucu tutuluyormuş bir çok peygambere iyi gelen muharrem ayında aşure yapılıyor

ertug001
26.01.2007, 23:56
islamın direği kurana inanmaktır yok onların yok bizimdir tarışmasından önce birlikte yaşamayı öğrenmemiz gerek.buda birbirimize örf ve adetlerine saygı duymak ile gecer.aşurede,oruç tutmakta,ibadet yapmakta,sadaka vermekte,vs vs
ALLAH yolunda yapılan her türlü iyilik.kendisine,insanlığa(kardeşlerine)sevaptır.A LLAH'ta bu yapılan iyilikleri karşılıksız bırakmaz...:thumbup1:

dus_sokagi
27.01.2007, 02:10
arkadaslarim ben bugun araniza katildim ve cok konustum sanirim sunu da yazyim rahatlayim bari :).simdi bu ayirimi yapmanin ne anlami var onu cozemedim daha once bi arkadasin soylediyi gibi yapip dagitandan allah razi olsun,ermeniler bile asure yapip daitiyolar ama(tatli asure).asure paylasimdir asure birliktir asure kim olursa olsun kardes olmaktir asurenin amaci budur.biz asuremizi koca koca kazanlar icide yaparizda kimseye biz yemedik demesin diye dagitilmadik kisi kalmaz ne alevisi ne sunnisi ne hiristiyani.

fahri_alevi
27.01.2007, 02:30
Alevilerin ve sünnilerin bazı ortak noktaları var. bu konuda hemfikir olalım arkadaşlar. doğal olarak bazı gelenekler değiştirilmeden yapılıyor.
konuyu açan can kardeşimin sözlerini biraz yanlış algılamış olabilirim öyle ise özür dilerim
anladığım kadarı ile çorbanın malezemelerinin farkından bahsediyor.
biz 3 bulgur fazla koymuşuz onlar 2 fasulye fazla koymuş biri lezzetli olmuş biri acı olmuş burdaki amaç aşure yapma yarışması değil bence
ve düşüncene ters bakıyorum ki
ne mutlu alevi ve sünnilere ki yok olmuş geleneklerin içinde aşurenin hala kendi gibi sıcak olması...

aligültekin
29.01.2007, 14:11
Aşura nuh a.s.dan kalan bir gelenektir onlar gemide kalan yiyecekleri toplayıp pişirip yenilecek duruma koymuşlardır bizde orucumuzu tuttuktan sora allaha yaklaşıp özümüze ddönmek için aşurede yedi taamdan eksik olmaz den mesi insandaki yedi nefsi emmareye dalalettir amaç özdeki yedinefsi emmareyi de aşure ile pişirip onlarıda tatlı bir şekilde yenecek duruma getirmektir

insanlar kardeş
29.01.2007, 15:16
Sevgili canlar.
Neden endişleniyoruz ki?Varsın sahiplensinler.Ne güzel işte.Çorbada her kesimin şekeri olsa kötümü olur?
Yarın Ali de bizim 12 imamlarda bizim deseler kötümü?
Yola gelmesini en çok alevi vatandaşlarımız istemiyor mu?
Neden korkuyoruz sevgili canlar.Yarın alevi kültürü felsefesi bizim deseler kabullenip yaşasalar hayır mı diyecegiz.Madem insanlığın temel öğretileri
gerçek inanç biçiminin yolu Hak Ali nin yolu ise bırakın insanlar seçsin sahiplensin yaşasın.Kerbelanın ardından yaşanan insanlık dışı katliamı kabullenerek geleceğe dostca kardeşçe samimi gelen her milletin bu çorbada şekeri olsun.
Bu cemde yeri olsun.Piri Rehberi Mürşidi olsun.
Kurtulsunlar çenkli cüppeli kalkancılardan.
Korkmadan endişelenmeden.Paylaşım güzeldir.

Saygılarımla...

doctorctf
29.01.2007, 22:06
ibadette o benimdir bu benimdir tartışması oldukça saçma bir olay.bu iş din üzerinden siyaset yapmaya benzer.hiçkimsenin,hiçbir kurumun ibadet şekillerini kendilerine maletmeye hakkı yoktur.ama onları yapmaya çalıştıkları aşuranın içeriğini boşaltıp basit bir ritüel gibi göstermeye çalışmaktır.şimidi aynı politikayı akp hükümeti yapmaya çalışıyor.bi aralar ''Atatürk iyi insandı ama koyduğu ilkeler yanlış'' diyerek bunu yapmaya çalıştılar.akıllarınca hem Atatük ü incitmemiş olacaklar hem de istedikleri değişiklikleri yapacaklardı.ama tepki görünce başarılı olamadılar.aynı entrikalara devam ediyorlar. bu durum atalarından gelen bir gelenek.ilk başlatan kişiler de mızrakların uçlarına kuran ayetlerini takmamışlar mıydı?

Lazoşa_62
29.01.2007, 23:01
İnsanlar Kardeş ve Doctorctf canlarım cok doğru yazmışlar.İnanç ,düşünce ve kültürler hiç bir toplumun veya zümrenin mülkiyetinde değildir. Aşurenin ve ibadetin amacı veya niyeti kişinin kendi benliginde oluşur.Bu nedenle aşure herkesinde olabilir.Bizim gibi düşünen ırkı,rengi ne olursa olsun bizdendir diyorsak.Aşurenin kimin ne amaçla ve ne niyetle yaptığı o kadar önemli değildir.

Artık günümüzde Aşure ayı veya oruç sonrası bazı lokantalarda veya yemek sonrasıda aşure bir tatlı olarak safralardadır.

mawzer
30.01.2007, 00:47
:devil2: arkadaşlar :001_tt2: benimdir ...:p

kimseye vermem...:001_tt2:

çok severim yahu ben aşureyi....:lol:

gül01
30.01.2007, 09:00
ya bizler doğruyu bildikten sonra dönüp yok onların bayramları var bizim aşureyi alıyor alıyorlar gibi sohbetler bile kulağa bir garip geliyor.bu şeye benziyor Yunanistan'ın baklavayı sahiplenmesine benziyor walla:)
Aşureyi yapandan da yapmayandan da allah razı olsun.Allah kabul etsin..

YoRuM78
04.02.2007, 20:07
aşure alevilerindir.diger arkadasların dedigi gibi Hz Nuh'dan gunumuze kadar gelmistir.sunnilerde aşure yapar ve dagıtır ben cok sahit oldum.onun için aşure sahip cıkacaklarını sanmıyorum sonucta bu bir paylasımdır.vay sen neden aşure pişiridn aşure bizimdir demek bence cok yanlış

destiny
04.02.2007, 22:20
Arkadaşlar bence artık böle insanları tınlamayalım bile.sizinde söledikleriniz gibi herşeye sahipleniyorlar belki orucuda onlar bulmuştur ne malüm onların icadıdır diye çıkarlara yarında....kendilerini peygamber sanıyorlar galiba baksanıza.Evde kendi pişirip yaptığımız aşureyide bizim derler yakında hiç şaşmam:wink: ..

mesut80
04.02.2007, 23:59
bence su bizm onların kavgasında kurtulsakda neden onlarda yapıyor altında yatan düşünceyi kavarmak gerek arkadaşlar

kantarmali
05.02.2007, 08:57
aşurenin temeli nuh tufanına kadar dayanmaktadır bilindiği üzere hz.nuh ikinci adem olarak bilinmektedir.nuhun gemisi tufanda yol alırken inananların yanlarında bulunan yiyecekleri biraraya toplayıp yemek olarak yemişlerdir.Alevilerin 12 nimeti biraraya getirip aşure kaynatmalarının sebebi ise 12 imamı anmak içindir bu yüzden aşure alevi veya sünnilere aitbirşey olmayıp inanan insanların yok zamanda birlik ve beraberliğini pekiştirmek için sürdürdükleri bir gelenektir.

fatma sennur
10.02.2007, 10:21
Asure bir Anadolu gelenegi, Ermeniler yılbaslarında Asurabur diye yapıyorlar, fasulye nohut koymadan.. ne olacak simdi.Onemli olan kimin ne diye yaptigi, ictenligi bence
ustelik ne bayram ne kurban inanclara bolunebilir. Museviler de kurban keserdi..inanclarin birbirinden ustun yani insana duydugu saygiya bagli. CUNKU İNSAN TANRİNİN EVİDİR

nuhmelek
10.02.2007, 12:24
ya ne saçma senin benim herkesin sonuçta güzel bir paylaşım yetmez mi herşey insanlık için

YezdaN
10.02.2007, 12:28

arkadaşım kuran-ı kerim i okusan bunun topluca hayvan katlima olmadığını anlarsın..

Kurbanın bir ibadet olduğuna dair Kur’an-ı Kerim’deki nass deliller. Sâffât Suresi’nde (37/107); Hz. İbrahim’in oğlu Hz. İsmail’in yerine bir kurbanın, Allah tarafından kendilerine fidye (kurban) olarak verildiği açıkça bildirilmektedir.
“... kendilerine rızık olarake verdiği kurbanlık hayvanlar üzerine belirli günlerde Allah’ın adını ansınlar. Artık onlardan siz de yiyin, yoksula fakire de yedirin.”(Hacc 22/28)
“Kurbanlık büyükbaş hayvanları da sizin için Allah’ın dininin nişanelerinden kıldık. Sizin için onlarda hayır vardır. Onlar saf saf sıralanmış dururken kurban edeceğinizde üzerlerine Allah’ın adını anın. Yanları üzerlerine düşüp canları çıkınca onlardan siz de yeyin, istemeyen fakire de istemek zorunda kalan fakire de yedirin. Şükredesiniz diye onları böylece sizin hizmetinize verdik.”
*“Onların etleri ve kanları asla Allah’a ulaşmaz. Allah’a ulaşacak olan ancak, sizin O’nun için yaptığınız, gösterişten uzak amel ve ibadettir.” (Hacc 22/36;37) Bu ayetlerde zikredilen kurban kesiminin, kübün et ihtiyacı temini için kesmek olmadığı, bunların ibadet amaçlı birer uygulama oldukları gayet açıktır.

Sünnette Kurban Vecibesinin Delilleri Hz. Peygamber (sas) de, kurbanı bir ibadet olarak kabul etmiş ve bizzat kendisi de kurban kesmiştir. Hz. Peygamber’in (sas), yedi deveyi kendi eliyle kurban olarak kestiğini, Medine’de ise, boynuzlu ve alacalı iki koyun kurban ettiğini sahabeden Enes (ra) rivayet etmektedir. (Buhârî, Hacc 117, 119; Müslim, Edâhî 17).

Kurbanın Kabulu ve Kalitesi Habil ve Kabil ikiside Adem AS oğlu olup ikiside kurban keser,Allah Habil'in kurbanını kabul eder.(tevratta sisim geçer ama kur'anda isim geçmez ki kari' ve sami' şunu bilsin ki bu iki şahıs herkes olabilir.) Dolayısıyla bir demet otu Allah kabilden kabul etmez.Hayvan kurban eden habilin kurbanını kabul eder.

özdilek
11.02.2007, 19:53
ya ne saçma senin benim herkesin sonuçta güzel bir paylaşım yetmez mi herşey insanlık için

Aynen katiliyorum canim.Bu topraklarda yasiyoruz.Onun,bunun,senin,yok benim böyle seylere dalip gidersek vay halimize böyle ayrimcilik yapmamamiz lazim.Önemli olan Allahin kabul etmesi,hersey onun icin.
Kullarinin böyle ayrimciliga kutuplasmasina nasil bakiyor acaba?Okadar kitap,peygamber yollamis yinede degisen bir sey yok.

celik6060
16.02.2007, 23:27
sünniler bilmiyor ama bizler muharemde oruç tutuyoruz aşure nuhun gemisinde kalan yiyeceklerden ibaret olur. yani aşure yapmanı ne anlama geldiklerini bilmiyorlar.muharemde yas çekiyoruz yani aşırı su içmek yok aşırı yemek yeme yok aşureyide 12 eve dağıtırsın paylaşırsın