Cherokawan
26.10.2006, 20:39
Dostlar tüm forumdan özür dileyerek bir konuya değinmek istiyorum: dil bir insanın kendisini ifade etmekte kullandığı en önemli araçtır.Dolayısıyla kendimizi daha iyi ifade edebilmenin en önemli şartı konuştuğumuz dile hakim olmaktır.Bu amaçla forumda sık rastladığım bazı kelime hatalarını naçizane buraya ekleyerek eğer bilmeyen arkadaşlar varsa dikkatlerine sunmak istedim.
Siz de gördüğünüz yanlışlıkları buraya ekleyerek forumun daha güzel bir dille işlemesine yardımcı olabilirsiniz.
Saygılar...
Cherokawan
26.10.2006, 20:51
Bir kaç kelime ekleyerek başlayayım;İlk kelime yanlış kullanılan hali ikincisi ise doğru olan olacak.
"Herkez"....Doğrusu "Herkes" olacak.Önceleri yazım yanlışı sanmıştım ama değilmiş.
"Raslamak"....Doğrusu "Rastlamak" olacak.
"Anlaşma"....Doğrusu "Antlaşma" olacak.(Burada bir ekleme yapayım:Uluslararası Hukuk terimleri açısından anlaşma ve antlaşma farklı şeyler ancak günlük dilde doğru kullanımı "Antlaşma"
"Tahaaüt"... Doğrusu "Taahhüt" olacak.
"Yanlız"...Doğrusu "Yalnız" olacak.
"Şöle"...Doğrusu "Şöyle" olacak.
"Sebebile"...Doğrusu "Sebebiyle" olacak.
"Çünki"...Doğrusu "Çünkü" olacak.
"Telafuz"...Doğrusu "Telaffuz" olacak.
"Komposizyon"...Doğrusu "Kompozisyon" olacak.
"Bağzı"...Doğrusu "Bazı" olacak.
Saygılar...
eylüleren
28.10.2006, 23:18
Dostlar tüm forumdan özür dileyerek bir konuya değinmek istiyorum: dil bir insanın kendisini ifade etmekte kullandığı en önemli araçtır.Dolayısıyla kendimizi daha iyi ifade edebilmenin en önemli şartı konuştuğumuz dile hakim olmaktır.Bu amaçla forumda sık rastladığım bazı kelime hatalarını naçizane buraya ekleyerek eğer bilmeyen arkadaşlar varsa dikkatlerine sunmak istedim.
Siz de gördüğünüz yanlışlıkları buraya ekleyerek forumun daha güzel bir dille işlemesine yardımcı olabilirsiniz.
Saygılar...
şöyle düşünelim biz ne kadar yanlış yazarsak yada bozuk cümleler kurarsak dillin bozulmasına bir o kadar katkı sunmuş oluruz hani hep şikayet ederiz ya yabancı kelimeler dilimizi bozuyor sizce sözcükler yanlış yazılarak dilde bozulma yaratılmıyor mu? kolaycılık'a kaçıyoruz yazılarda dikkat ediyorumda harflerden tasaruf yapıyoruz yazı bitsin diye bunuda yanlış buluyorum benimde forumda gözüme takılan kelime hataları var.onları altta ekliyeceğim..
''naparsın''... doğrusu ''ne yaparsın'' olacak
''söle''........ doğrusu ''şöyle'' olacak
''böle''........doğrusu ''böyle'' olacak
''olmuyomu''.....doğrusu ''olmuyor mu'' olacak
''bişeymi''.....doğrusu ''birşey mi'' olacak
SarıVatoz
29.10.2006, 00:08
"Anlaşma"....Doğrusu "Antlaşma" olacak.(Burada bir ekleme yapayım:Uluslararası Hukuk terimleri açısından anlaşma ve antlaşma farklı şeyler ancak günlük dilde doğru kullanımı "Antlaşma"
Emin misin? Bak ben bunu bilmiyordum. Neyse ''Öğrenmenin yaşı yoktur.'' ki ben daha gencim:D
''bişeymi''.....doğrusu ''birşey mi'' olacak
Sanırım senin ki de yanlış; ''bir şey mi'' olması lazım ya da yalan söylüyorum:D
Sanırım senin ki de yanlış; ''bir şey mi'' olması lazım ya da yalan söylüyorum:D
Haklısın senin dediğin doğru; bir şey mi?
Soru edatı olan mi her zaman ayrı yazılır.
Şey de hep ayrı yazılır.
Tasaruf değil......tasarruf
Ekliyeceğim değil......ekleyeceğim.
Çünkü gelecek zaman eki -ecek, -acak.
Bunlarda benden.
eylüleren
29.10.2006, 15:58
Emin misin? Bak ben bunu bilmiyordum. Neyse ''Öğrenmenin yaşı yoktur.'' ki ben daha gencim:D
Haklısın senin dediğin doğru; bir şey mi?
Soru edatı olan mi her zaman ayrı yazılır.
Şey de hep ayrı yazılır.
Tasaruf değil......tasarruf
Ekliyeceğim değil......ekleyeceğim.
Çünkü gelecek zaman eki -ecek, -acak.
Bunlarda benden
tsira
Anladığım kadarıyla yazılanlar fazlasıyla dokunmuş ki bir şeyler çıkartmak için baya uğraşmışsınız her ikinizde takıldığınız bir şey bulmuşsunuz buda sanırım ikiniz için büyük bir sevinç kaynağı oluşturmuş. bunu yapıyorsunuz demiyorum ama yazdığınız yorumlardada bu kadar dikkatli olsanız yukarıdaki uyarılara gerek kalmazdı sanırım ikiniz içinde üzüldüm yazık.bu arada bende hatamı öğerenmiş oldum bunda rahatsız olacak bir şey yok niye rahatsız olduysanız.....
ben hiç bir zaman dilbilgimin çok iyi olduğunu söylemedim ama en azından konulara yorum yazarken dikkatli olmaya çalışıyorum.bazılarımız gibi sırf muhalefet olmak için yorum yazmıyorum.
bir tane daha teşekkür etmek zor geliyor sanırım...
''teş ederim''.... doğrusu ''teşekkür ederim''
Anladığım kadarıyla yazılanlar fazlasıyla dokunmuş ki bir şeyler çıkartmak için baya uğraşmışsınız her ikinizde takıldığınız bir şey bulmuşsunuz buda sanırım ikiniz için büyük bir sevinç kaynağı oluşturmuş. bunu yapıyorsunuz demiyorum ama yazdığınız yorumlardada bu kadar dikkatli olsanız yukarıdaki uyarılara gerek kalmazdı sanırım ikiniz içinde üzüldüm yazık.bu arada bende hatamı öğerenmiş oldum bunda rahatsız olacak bir şey yok niye rahatsız olduysanız.....
ben hiç bir zaman dilbilgimin çok iyi olduğunu söylemedim ama en azından konulara yorum yazarken dikkatli olmaya çalışıyorum.bazılarımız gibi sırf muhalefet olmak için yorum yazmıyorum.
bir tane daha teşekkür etmek zor geliyor sanırım...
''teş ederim''.... doğrusu ''teşekkür ederim''
Neden bu kadar alınganlık gösterdiniz ve böyle bir tepki verdiniz anlamış değilim.Buradaki konu yazımdaki hatalar ve ben de ki burada yazı yazan diğer iki arkadaşımda forumda yapılan yazım yanlışlarını belirtmekti.Ben de sizin yazınızda gördüklerimi ve birçok üyenin de yaptığı hataları dile getirdim. Bunun sizi kıracağını düşünmedim.Ayrıca sizin yanlışlarınızı düzelterek de zevk falan almadım,herhangi bir şeyden de rahatsız olmadım.
eylüleren
30.10.2006, 09:27
Neden bu kadar alınganlık gösterdiniz ve böyle bir tepki verdiniz anlamış değilim.Buradaki konu yazımdaki hatalar ve ben de ki burada yazı yazan diğer iki arkadaşımda forumda yapılan yazım yanlışlarını belirtmekti.Ben de sizin yazınızda gördüklerimi ve birçok üyenin de yaptığı hataları dile getirdim. Bunun sizi kıracağını düşünmedim.Ayrıca sizin yanlışlarınızı düzelterek de zevk falan almadım,herhangi bir şeyden de rahatsız olmadım.
Yazdıklarıma gösterdiğiniz ilgiyi umarım tüm forumda yorum yapan arkadaşlar içinde gösterirsiniz.alınganllık değil ben kızdığım noktayı belirttim.yanlış anlamayın ama demek ki siz forumda yazılanları yada yorum yapan arkadaşların yazılarını takip etmiyorsunuz isterseniz size link veriyim bir inceleyin bakalım belki aynı rahatsızlığı sizde duyar da bir şeyler yapmak için çabalarsınız.çabalayanları baltalamazsınız...
Cherokawan
31.10.2006, 16:26
Arkadaşlar ben gerçekten bu tavırlardan çok sıkılmaya başladım.Burada bilgilendirme amacı taşıyan bir konu açtım kimseye ahkam kesmek niyetim olmadı.Gördüğünüz gibi ben de hata yapmışım yazarken.Niye hemen konu kavga vesilesi haline geliyor anlamıyorum.Yani en ufak bir konuda dahi tartışamayacak mıyız doğru düzgün?
Bana benim yaptığım tüm hataları gösterebilirsiniz.Kimse kimseyi rencide etme amacı taşımazsa sorun da çıkmaz.Ben burada alınganlık yapılmasına da anlam veremiyorum.
Herneyse lütfen polemik yapmadan bildiklerimizi yazalım ki insanlar faydalansın.Mesela biri "herneyse" kelimesini doğru yazarsa daha yararlı oluruz foruma.
Saygılar..