Orijinalini görmek için tıklayınız : Alevi / Bektaşilerde suçlular nasıl cezalandırılır ?

bektaşi44
27.10.2006, 12:31
Alevi bektaşilerde suçlular nasıl cezalandırılır .bildigim kadarıyla bir düşkün olmak vardı.

Şoreş
27.10.2006, 16:55
Antalya Elmalı Tekke Köyünde Cem yapmıştık bir Köy evinin bahçesinde.
Lokma dağıtıldı... Dedem ve dayım yanlışlıkla Lokmayı Dede dua vermeden yediler.. Sonra Dede anladı ve Dedemleri Dar'a çekti.. :D Birkaç kilo İncir alıp dağıtmalarını istedi.Tabi İncir yoktu, mecburen Kiraz alıp dağıttılar :D

Her ne kadar büyük bir suç olmasada genede güzel bir örnek...

rockçı turna
27.10.2006, 17:19
heheheh soreş dün gece kartal cemevindeydim, ceme gittim. aynı olay oradada yasandı. 2 tane teyze dede duasını vermeden lokmaları yemiş, gözcüde görünce teyzeleri dar'a caırdı dede. hatta birde söyle birsey anlattı: eskiden köylerdeki cemlerde insanlar bilerek lokmayı önceden yerlermiş ki dar'a cekilip ''kendilerine özel'':P dar duası alsınlar:) ii yöntem aslında...

bu arada konuya gelecek olursak alevilikte düskünlük kurumu eskiden daha iyi işlermiş. köyden kente göçle birlikte bu kurumda dierleri gibi dagılma noktasına gelmiş. artık metropollerde girdigimiz cemlerde kimse kimseyi tanımıyor, kim suclu kim deil, kim kul hakkı yemiş, kim eline beline diline hakim olmamıs v.s. bilinmiyor. arkadaslar gerekli acıklamaları yapacaktır ama sunu da söylemeden edemeyecegim, gecmişte düskünlerin en son duragı(sucu büyük olanların diyelim) hacı bektas dergahı olurmus. dogu anadoluda da kemaliye de ki hıdır abdal ocagı bu işlerle ilgilenirmiş. verilen cezalar da imama cafer buyrugundan aklımda kaldıgı kadarıyla; degnek vurma(ilk okudugumda cok sasırmıstım),para cezası verme...ve en agır olarak ta toplumdan dıslanma;afaroz edilme.

Yorum
27.10.2006, 17:21
Alevi bektaşilerde suçlular nasıl cezalandırılır .bildigim kadarıyla bir düşkün olmak vardı.

Evet düşkün sayılrır ve buna göre cem birliğine alınmaz bir nevi tecrit uygulanır ama bu sucuna göre değişir ne kadar süreceği, Bu anlamda yine birlik karar verir dede onaylar bir bakıma hakim durumundadır.

Alevi toplumu yıllarca devletin mahkemelerini tanımadılar o anlamda hiçbirisi mahkemelere gitmez cemlerde halk mahkemesi şeklinde gereken yapılırdı. Bu nedenle cemlerimiz sadece ibadet değil sosyo ekonımik ve kültür işlevinide yerine getirir.

MetinK
27.10.2006, 17:38
Alevilikte bir nevi halk mahkemesi diyebilecegimiz basinda Dede,Pir veya Mürsitin oldugu cemaatin önünde suclanan kisi ile konusulur,sorular sorulur ve sucun derecesine göre ceza verilir.Buna Dara Cekmek denilir."Dara cekmek" kelime anlami ile daragacina cekmek olsada Alevilikte insani öldürmek ve asmak yasaktir.Böyle bir hüküm verilmez ve uygulanmaz.
Suclu kisiye "Yol Düskünü" denir.Sucu hafifse kücük cezalar verilerek kazandirilir topluma.Eger agir bir suc islemisse cemaatten uzaklastirilir,Ceme alinmaz,selam verilmez...

Naci
27.10.2006, 17:39
Eskiden neler olmuyordu ki , anlatılanlara insanın inanası gelmiyor. Bir gün cezalık bir durum olmuş. Cezalı kişiye ateşin üüstünde yürümesi söylenilmiş , bu kişi yürümeyince ,rehber sinirlenip kalkmış ,ateşin üstünde kendi yürümüş , içinde itikat olanın ayağı yanmazmış ki yanmamış. bunun gibi bir çok örnek var. En ağır durum , düşkünlük imiş. Toplum dışına itilmek, hele köy gibi yerlerde bu kuralın uygulanması , kişi huylarının düzelmesinde önemli katkılar sağlarmış.

bektaşi44
27.10.2006, 18:40
Teşekür ederim arkadaşlar bundan şu sonucu çıkartabiliriz bu gün dünyada evrensel hukuk kuralları aleviligin içinde zaten var .toplumdan dışlamak bazılarına hafif bir suç gibi gelebilir .Ama bilmelilerki bir insana en büyük ceza psikolojik baskıdır.zaten benim bildigim kadarıyla alevilerde okadar büyük suçlar işlenmez.

gündoğdu
27.10.2006, 19:03
ewt eskiden çok cesitli sekillerde olurmus. Hünkar Hacı ßektaş-ı Veli geldiğinden ßeri. size tavsiyem menkıb-ı Vilayetname yi okumanız. yani mucizeleri ni yazıoyor. ßu arada Vilayetname Hünkarımızındır. ßilmeyenler olur diye söylüyorum. ßiz ordulu olarak semahlarımız ißadetlerimiz Tokat yöresiyle uyuşuyor. her yerde de farklı olur. ßizde mum söndü hikayesi olarak mesela su gecer ißadete gelenin kalßi kötü ise mum söner der ki dedemiz git kalßini temizle kimi kırdıysan aranı düzelt, gel. Zaten coqu seyde eski Türk düsüncelinde olan özelliklerde gösteriyor. unutulmamalıdırdır. Osman ßeyin hocası ŞeyH Edebali aynı zamanda da kayın ßaßası olur. kendisi ßizim dergahlardan geçmiştir.

size ßir örnek vereyim. iki köylü arasında ßi husumet yada dargınlık olmuştur. ikisinide posta çaqırır. ßunların ßiri yada ahaliden ßiri söylemesi yeterlidir. dinler onları. o zaman terazisinde tartıp. her ikisine de ßi ceza verir. mesela ßirinin ineğine ßahcesine girdiği için vurmuştur ßiri. der ineği girene der sen 3 koyun getirecen inege vurana da der 5 koyun getirecen. ßütün köylü ile ßeraßer yenir we ßarıştırır. mesale aqaç kesmekte daha ßüyük cezalara taßii olduqu ßilinir. coqu yerlerde ßu durum ßöyleydi.o zamanlar kadını ulaşamadı yerler de yine aynı sistem uqgulanmıştır. yinede ßu konularla ilqili kitaplar okuyun ßilgilenin. sorduqun soru için Menkıb-ı Vilayetname (Hünkarımızın mucizeleri) yi okumanı tavsiye ederim.

cagdascetin
27.10.2006, 19:11
Topikleri açtığımız yerlere lütfen dikkat edelim.

Açılması gereken bölüm; Soru - Yanıt (http://www.aleviforum.com/forumdisplay.php?f=21)

Dikkat ederseniz seviniriz.

yusufçukgecegez
31.10.2006, 01:35
diyelimki alevi olmayan biri suç işledi.bir aleviyi öldürdü,malını çaldı bu durmda ne olur.

bektaşi44
31.10.2006, 13:33
diyelimki alevi olmayan biri suç işledi.bir aleviyi öldürdü,malını çaldı bu durmda ne olur.

o zaman o ülkedeki devlet kurumu devreye girer yoksa aleviler cezalandırmasını bilir aleviler kendi içinde bir bir düzen kurmuşlardır ve işler diger insanlarla yaşamayı bilirler .

selva
31.10.2006, 13:38
o zaman o ülkedeki devlet kurumu devreye girer yoksa aleviler cezalandırmasını bilir

aleviler hiç bir zaman kana kanla karşılık veren bir toplum olmamıştır.yani alevilere bu güne kadar kim zulmatmişse yanına kar kalmıştır.şunu dersen olur ama alevi olupta bizim içimizde hiçmi kin yok benim bir yakınıma biri zarar vermişse alevi olduğum için değil ama insancıl duygularımdan dolayı bende aynı karşılığı veririm. ama alevilikte kana kan yoktur..........

MetinK
31.10.2006, 13:48
yusufcuk:
hatta zina etti diyelim...

Onu cöldeki kumlara gömer ve recm ederler
yada
boynuna ip baglayip vincle asrlar herkesin gözleri önünde...:S :S

bektasi44:
o zaman o ülkedeki devlet kurumu devreye girer yoksa aleviler cezalandırmasını bilir aleviler kendi içinde bir bir düzen kurmuşlardır ve işler diger insanlarla yaşamayı bilirler .
Aleviler;hic bir suca karsilik olarak kendi hukuk düzeninde siddet ve kana dayali siddet uygulamazlar.Iskence,insani öldürmek vb. seyler suctur.Yol düskünlügü verilen agir cezalardandir...

bektaşi44
31.10.2006, 21:00
aleviler hiç bir zaman kana kanla karşılık veren bir toplum olmamıştır.yani alevilere bu güne kadar kim zulmatmişse yanına kar kalmıştır.şunu dersen olur ama alevi olupta bizim içimizde hiçmi kin yok benim bir yakınıma biri zarar vermişse alevi olduğum için değil ama insancıl duygularımdan dolayı bende aynı karşılığı veririm. ama alevilikte kana kan yoktur..........

tahrik edici bir soru sormuş arkadaş ona ancak öyle cevap verilir.

eyhayat
31.10.2006, 21:27
Kan davası güdülmez.
Kıssasa kıssas hayatta olmaz.
Yargıya havale eder.Nede olsa hükümet de güvenir.
Oda tozlu raflarda senelerce bekler,sonuçlanmadan da af çıkar hiçbir şey olmaz
Olan bizim Alevinin canına malına olmuştur.

Böyle soruya böyle cevap

ulupınar
31.10.2006, 23:16
Sevgili YUSUFÇUKGECEGEZ seni gerçekten seviyorum ama şu iğneli uç örneklerin yokmu beni kahrediyor.Arkadaşlar alevilerde yol düşkünlüyünden söz ediyorlar, bundan daha büyük ceza olabilir mi? Yol düşkünlüyü bir alevi için ölmeden ölmek gibi bir şeydir. Ayrıca aslında cevap aslında senin sorduğun sorunun içinde zaten mevcut... bugüne kadar bu kadar alevi katledildi malı mülkü yağma edildi peki kime ne yaptık biz?

Serkan_Devrim
01.11.2006, 02:32
diyelimki alevi olmayan biri suç işledi.bir aleviyi öldürdü,malını çaldı bu durmda ne olur.bir kere zalimin alevi olup olmaması önemli değil. böyle bir vurguya gerek yok. alevi olmayan birinin alevi olanı öldürmesi ile alevi olan birinin alevi olmayanı öldürmesi arasında hiç bir fark yoktur bizce.

ama size göre öyle değildir. siz suçlu bile olsa asla bir gayri müslim için müslüman birini öldürmezsiniz. ama müslüman için gayri müslümi öldürürsünüz. işte aramızadki fark bu.

yusufçukgecegez
02.11.2006, 01:15
o zaman o ülkedeki devlet kurumu devreye girer yoksa aleviler cezalandırmasını bilir aleviler kendi içinde bir bir düzen kurmuşlardır ve işler diger insanlarla yaşamayı bilirler .bu evreni bir yaradan varmı.var ise onun ilahi bir adalet sistemi olması lazım.böyle bir adalet sistemi yoksa o zaman o yaradıcı değildir.ilahi adalet demek,herkezin zerre kadar hakkının hesabının sorulması demektir.aksi halde ilahi adalet değildir.dünya sistemlerinin verdiği adalet her hakkı gözetemez.şahitsiz hırsızlıkları,faili meçhul cinayetleri,açığa çıkamayan ırza geçmeleri,kanunların olmadığı bir devletteki zorbalıklarda insanların haklarını,hayvanların haklarını,doğanın haklarını,dünya adalet sistemleri koryamaz ve cezalandıramaz.benim allahım kuranda açıkça bildirir.
Enbiya
(47) Kıyamet günü için adalet terazilerini kuracağız/adaleti terazilere koyacağız. Hiç kimseye zere kadar zulüm edilmeyecek. Hardal tanesi kadar birşey olsa onu ortaya getiririz. Hesapçılar olarak biz yeteriz!

Zuhruf
(74) Suçlular ise cehennem azabının içinde uzun süre sürekli kalacaklardır.

benim allahım kötüleri cehennemle cezalandırır.alevilikteki allah kötülüklere ne yapar.:confused1

yusufçukgecegez
02.11.2006, 01:24
hatta zina etti diyelim...

Onu cöldeki kumlara gömer ve recm ederler
yada
boynuna ip baglayip vincle asrlar herkesin gözleri önünde...:S :S

Aleviler;hic bir suca karsilik olarak kendi hukuk düzeninde siddet ve kana dayali siddet uygulamazlar.Iskence,insani öldürmek vb. seyler suctur.Yol düskünlügü verilen agir cezalardandir...zina konusunda kuranın emri şöyledir.

Nur
(2) Zina eden kadınla zina eden erkek... Yüz vuruş vurun herbirinin ciltlerine... Allah'a ve âhiret gününe inanıyorsanız, Allah'ın dini konusunda bunlara acıma duygusu sizi yakalamasın. Müminlerden bir grup da bunların cezalarına tanık olsun.
Nur
(6) Kendi eşlerine bir zina isnat edip de kendilerinden başka tanıkları olmayanların herbirinin tanıklığı, kendisinin kesinlikle doğru sözlülerden olduğu hususunda Allah'a yeminden ibaret dört kez tanıklık ikrarıdır.

zina eden alevi ile,alevi olmayan biryse.aleviye yol düşkümlüğü verildi diyelim.öbür kişiye ne olur.elini kolunu sallayarak gidermi.üstelik zina yapanlar yakalanmazsa alevilik inancının allahı,ne yapar.zina sadece yakalanıncamı zinadır.ilahi adalet ne yapar.

yusufçukgecegez
02.11.2006, 01:27
Kan davası güdülmez.

Böyle soruya böyle cevap
en güzel cevap sizinki.yani cevap yok.devlet ve insanlar ancak yakalayabildikleri suçlulara ve suşlara ceza verebilirler.diyelimki bir sünni aleviyi öldürdü,faili meçhul.bunun cezası olmayacakmı,dünya adaleti ceza veremediğne göre.

Canan58
02.11.2006, 01:28
tahrik edici bir soru sormuş arkadaş ona ancak öyle cevap verilir.

eeee onun işi bu zaten ama sormuş cevabını almış umarım ...

meryem demir
02.11.2006, 01:37
Kan davası güdülmez.

Böyle soruya böyle cevap

Alevilerde kan davası olmaz diyorsunuz. oluyor. hemde yıllarca sürebiliyor. buna bizzat şahit oldum. Alevi olmak demek başka bir aleviinin yaptığı yanlışı görmemek demek değildir.
kan davası bir yanda yasal mercilerde işlevini sürdürüken, bir yanda da kan davası düşmanlığı devam edip karşılıklı cinayetler, birbirlerinin üzerine iftira atmalar yada buna benzer birçok şey devam ediyor.

yusufçukgecegez
02.11.2006, 01:42
Sevgili YUSUFÇUKGECEGEZ seni gerçekten seviyorum ama şu iğneli uç örneklerin yokmu beni kahrediyor.Arkadaşlar alevilerde yol düşkünlüyünden söz ediyorlar, bundan daha büyük ceza olabilir mi? Yol düşkünlüyü bir alevi için ölmeden ölmek gibi bir şeydir. Ayrıca aslında cevap aslında senin sorduğun sorunun içinde zaten mevcut... bugüne kadar bu kadar alevi katledildi malı mülkü yağma edildi peki kime ne yaptık biz?söz sevgiden açlmışken,öncelikle tüm insanları seviyorum ve alevileride seviyorum.beni sevenleride özellikle sever sayarım,vede özellikle tartışırım.ve yine iğne demişken,çuvaldızı kendime igneyi size batırıyorum.birçok sünni kimlikli kişi,bir çok alevi öldürdü.aleviler buna karşılık vermediler.bu tamam.çok üstün bir davranış.peki alevilikteki ilahi adalet bu konuda ne yapar.alevilik yakan yıkan tanrıyı kabul etmediğine göre,alevilikteki allah,kötülükleri cezalandırmazmı.alevileri katledenler cezasızmı kalacak ilahi adalette.benim inancımda bir müslümanı öldürmek kesinlikle cehennemlik olmaktır.dünya adaleti ne ceza veirse versin.benim allahım kötüleri kesinlikle yakar.

Canan58
02.11.2006, 01:43
Alevilerde kan davası olmaz diyorsunuz. oluyor. hemde yıllarca sürebiliyor. buna bizzat şahit oldum. Alevi olmak demek başka bir aleviinin yaptığı yanlışı görmemek demek değildir.
kan davası bir yanda yasal mercilerde işlevini sürdürüken, bir yanda da kan davası düşmanlığı devam edip karşılıklı cinayetler, birbirlerinin üzerine iftira atmalar yada buna benzer birçok şey devam ediyor.

Evet canım bunda Aleviler şöyle yapar böyle yapmaz diye genelleme yapmak yanlış diye düşünüyorum...Herkes kendinden sorumludur.
Normal olarak her yapılan kötü davranış ,insanlığa insana zarar verecek her olay yanlıştır cezası hukuk ,hak ve adalet çerçevesinde verilir...Herkim olursa olsun ...

meryem demir
02.11.2006, 01:48
Evet canım bunda Aleviler şöyle yapar böyle yapmaz diye genelleme yapmak yanlış diye düşünüyorum...Herkes kendinden sorumludur.
Normal olarak her yapılan kötü davranış ,insanlığa insana zarar verecek her olay yanlıştır cezası hukuk ,hak ve adalet çerçevesinde verilir...Herkim olursa olsun ...

Benimde vurgulamak istediğim bu zaten. Forum genelinde bir bakınalım istersen, alevi şunu yapmaz, bunu yapmaz, herkese aynı gözle bakar, kinden uzaktır, yada bunlara benzer birçok şey. Alevi olmak demek insan olmak demekten uzak değildirki. Yada bizler aelviyiz diye bir takım şeyleri yapmayacağımız anlamına gelmiyor. herkes önce insandır ve yaptıklarından belirli bir yaşa kadar ailesi, belirli bir dönemden sonrada kendisi sorumludur. Bunu inançların arkasına saklayamazsın

yusufçukgecegez
02.11.2006, 01:56
bir kere zalimin alevi olup olmaması önemli değil. böyle bir vurguya gerek yok. alevi olmayan birinin alevi olanı öldürmesi ile alevi olan birinin alevi olmayanı öldürmesi arasında hiç bir fark yoktur bizce.

ama size göre öyle değildir. siz suçlu bile olsa asla bir gayri müslim için müslüman birini öldürmezsiniz. ama müslüman için gayri müslümi öldürürsünüz. işte aramızadki fark bu.benim inancım şöyle emreder.

Bakara
(178) Ey iman edenler! Öldürülenler hakkında üzerinize kısas yazılmıştır. Hür kişiye karşılık hür, köleye karşılık köle, dişiye karşılık dişi... Kim kardeşi tarafından herhangi bir şekilde affa uğrarsa, bu durumda örfü izlemek ve affedene en güzel biçimde bir ödeme yapmak gerekir. İşte bu, Rabbinizden size bir hafifletme ve bir rahmettir. Kim bundan sonra azgınlık ve düşmanlık ederse onun için korkunç bir azap vardır.
Maide
(45) O Kitap'ta onlar üzerine şöyle yazmıştık: Cana can, göze göz, buruna burun, kulağa kulak, dişe diş... Yaralamalar karşılığında da kısas. Kim kısası bağışlarsa, bu bağışlaması kendisi için günahlara bir perde olur. Allah'ın indirdiğiyle hükmetmeyenler zalimlerin ta kendileridir.
Bakara
(179) Ey aklı ve gönlü işleyenler, kısasta sizin için hayat vardır. Bu sayede korunmanız umulmaktadır.

benim asıl sorduğum ise ilahi adalet ne ceza verir.yani alevilerin allahı.

Serkan_Devrim
02.11.2006, 12:53
benim inancım şöyle emreder.

Bakara
(178) Ey iman edenler! Öldürülenler hakkında üzerinize kısas yazılmıştır. Hür kişiye karşılık hür, köleye karşılık köle, dişiye karşılık dişi... Kim kardeşi tarafından herhangi bir şekilde affa uğrarsa, bu durumda örfü izlemek ve affedene en güzel biçimde bir ödeme yapmak gerekir. İşte bu, Rabbinizden size bir hafifletme ve bir rahmettir. Kim bundan sonra azgınlık ve düşmanlık ederse onun için korkunç bir azap vardır.
Maide
(45) O Kitap'ta onlar üzerine şöyle yazmıştık: Cana can, göze göz, buruna burun, kulağa kulak, dişe diş... Yaralamalar karşılığında da kısas. Kim kısası bağışlarsa, bu bağışlaması kendisi için günahlara bir perde olur. Allah'ın indirdiğiyle hükmetmeyenler zalimlerin ta kendileridir.
Bakara
(179) Ey aklı ve gönlü işleyenler, kısasta sizin için hayat vardır. Bu sayede korunmanız umulmaktadır.

benim asıl sorduğum ise ilahi adalet ne ceza verir.yani alevilerin allahı.
bu verdiğiniz ayette tartıştığım şey yok. mesela bir gayri müslim bir müslüman tarafından haksız yere öldürülürse ne olur?
ve müslüman gayrimüslim tarafından haksız yere öldürülürse ne olur?

alevilikte ise ceza kavramı yoktur. bu dünyaya ve başka dünyalara arınmaya gelir insan. insan tanrının parçasıdır ve arınınca rabbine döner. Allah nurunu tamamlamak diliyor(ayet) arınan bir üst mertebeye çıkar. arınamayan arınana kadar tekrar tekrar dünyaya gelir. farklı bedenlerle, farklı yerlerde, farklı biçimlerde. hayvan bedeni ile gelende olur. kıyamete kadar arınamayanlar kıyamette toplu bir arınmaya ve uyanışa tabi tutulacaktır. kısacası alevilikte dünya yaşamı zaten bir azaptır. cennet ise rabbe ulaşmaktır.
cennet cennet dedikleri
bir kaç köşkle bir kaç huri
isteyene sen ver onu
bana seni gerek seni
YUNUS EMRE

eyhayat
02.11.2006, 16:44

Eğer yasal merciiler işlevini layıkıyla,adilane ve suratli birşekilde yaparsa.
sonradan işlencecek suç,cinayet va katliamların önüne geçilebilecektir.
Benim yaşadığım bölgenin %99 u alevi nüfusa sahip İlçemizde suç oranı "0" a yakın bir değerde olduğundan Adliye kapatıldı .Ayrıca bir adet karakolda kütüphaneye çevrildi.
Biraz dar bölgeye göre yorumladım galiba size hak veriyorum.Her yerde durum aynı değildir tabi.
Öyle bir soruya da böyle bir cevap yazmıştım

eyhayat
02.11.2006, 18:22
en güzel cevap sizinki.yani cevap yok.devlet ve insanlar ancak yakalayabildikleri suçlulara ve suşlara ceza verebilirler.diyelimki bir sünni aleviyi öldürdü,faili meçhul.bunun cezası olmayacakmı,dünya adaleti ceza veremediğne göre.

Öteki tarafa havale etmişsiniz bile.
O halde cevabını bildiğiniz bir soruyu niye soruyorsunuz.

ulupınar
02.11.2006, 18:34
Sn YUSUFÇUKGECEGEZER;Muhammet divanı ulu divandır, kalsın benim davam diavana kalsın/Muhammet Ali'dir benim vekilim kalsın benim davam divana kalsın. Sanırım bu sözler bir şeyler ifade ediyordur. Senin Allah'ın benim Allah'ım diye bir şey olur mu? Ulu divan bizim için hesap verilecek ve hesap sorulacak yerdir. Bize göre herkes birgün o diavana mutlaka gelecek ve hesap verecektir,oradan kaçış yoktur.Olayı senin ve benim Allah'ım ayrışması safhasına indirgemekten daha büyük ayıp ve günah olamaz. Bu tip oyunların içine girmemek lazım.Saygılar

bektaşi44
02.11.2006, 20:09
bu evreni bir yaradan varmı.var ise onun ilahi bir adalet sistemi olması lazım.böyle bir adalet sistemi yoksa o zaman o yaradıcı değildir.ilahi adalet demek,herkezin zerre kadar hakkının hesabının sorulması demektir.aksi halde ilahi adalet değildir.dünya sistemlerinin verdiği adalet her hakkı gözetemez.şahitsiz hırsızlıkları,faili meçhul cinayetleri,açığa çıkamayan ırza geçmeleri,kanunların olmadığı bir devletteki zorbalıklarda insanların haklarını,hayvanların haklarını,doğanın haklarını,dünya adalet sistemleri koryamaz ve cezalandıramaz.benim allahım kuranda açıkça bildirir.
Enbiya
(47) Kıyamet günü için adalet terazilerini kuracağız/adaleti terazilere koyacağız. Hiç kimseye zere kadar zulüm edilmeyecek. Hardal tanesi kadar birşey olsa onu ortaya getiririz. Hesapçılar olarak biz yeteriz!

Zuhruf
(74) Suçlular ise cehennem azabının içinde uzun süre sürekli kalacaklardır.

benim allahım kötüleri cehennemle cezalandırır.alevilikteki allah kötülüklere ne yapar.:confused1 benim düşüncem insan birazda bu zorluklardan dolayı tanrıyı yaratır ve sorunlarını ona havale eder.ismini hatırlayamayacagım bir adam vardı şöyle diyor insan tanrıyı tanrıda insanı yaratmak zorundaydı bu dedigin duyarlılıklar her insanda var namus intikam kin bu duygular aleviligin dışında fark şu bizim büyüklerimiz bize insanları sevmeyi ögretiyor ve biz daha az suç işliyoruz .ayrıca dostum ben senin dinini tanrını eleştirmek istemiyorum inan ortaya bir sürü safsata çıkar ama bunu yapmamak lazım insanların umutlarını elinden almamak lazım saygılar.

yusufçukgecegez
02.11.2006, 21:37
bu verdiğiniz ayette tartıştığım şey yok. mesela bir gayri müslim bir müslüman tarafından haksız yere öldürülürse ne olur?
ve müslüman gayrimüslim tarafından haksız yere öldürülürse ne olur?

alevilikte ise ceza kavramı yoktur. bu dünyaya ve başka dünyalara arınmaya gelir insan. insan tanrının parçasıdır ve arınınca rabbine döner. Allah nurunu tamamlamak diliyor(ayet) arınan bir üst mertebeye çıkar. arınamayan arınana kadar tekrar tekrar dünyaya gelir. farklı bedenlerle, farklı yerlerde, farklı biçimlerde. hayvan bedeni ile gelende olur. kıyamete kadar arınamayanlar kıyamette toplu bir arınmaya ve uyanışa tabi tutulacaktır. kısacası alevilikte dünya yaşamı zaten bir azaptır. cennet ise rabbe ulaşmaktır.
cennet cennet dedikleri
bir kaç köşkle bir kaç huri
isteyene sen ver onu
bana seni gerek seni
YUNUS EMREgayri müslimler ancak savaş halinde ve müslümanların canına kasdettiklerinde öldürülebilir ve kısas gerekirmez.aksi takdirde yukardaki ayetler hekez için geçerlidir. aşağıdaki ayette durm daha net.allahın öldürülmesini haram kıldığı canı kimse alamaz.alırsa kısas veya cazai işlem uygulanır.kişilerin müslüman ve gayri müslim olması değişmez.
İSRÂ SÛRESİ
(33) Haklı bir sebep olmadıkça, Allah'ın, öldürülmesini haram kıldığı cana kıymayın. Kim haksız yere öldürülürse, biz onun velisine yetki vermişizdir. Ancak o da (kısas yoluyla) öldürmede meşru ölçüleri aşmasın. Çünkü kendisine yardım edilmiştir.

hz ali şöyle demiştir: "Onlar, cizyeyi ancak malları bizim mallarımız, kanları da bizim
kanlarının gibi olsun diye ödemişlerdir" (el-Kâsânî, a.g.e., VIII, III; Zeylaî, Nasbü'r-Râye, III,

bilindiği gibi gayri müslimlerden cizye vergisi alınırdı.bu sayede müsliman ve gayri müslüm aynı haklara sahip olurdu.

alevilikte ceza kavramının olmadığının farkındayım.reankarnasyon benzeri bir yeniden doğum ve olgunlaşana kadar devam edn bir yeniden doğum süreçi var.fakat islamda böyle bişey yk.yani kuranda.dünyadaki yaşam hakkımız bir defa.islam evrensel bir dindir ve ilahi adelet dinidir.herkezin yaptığı kötülük kendi boynuna dolanır ve onu boğar.diyelimki birisi sizin bir yakınınızı öldürdü.onun yeri cehennemdir.sizin affetmeniz halinde,o kişi cehennemden kurtulur.sizde cehennemlikseniz affettiğiniz için sizde kurtulursunuz.bu benim yakan yıkan allahımın vaadi.bu konudaki senin allahının vaadi nedir.

yusufçukgecegez
02.11.2006, 21:45
Sn YUSUFÇUKGECEGEZER;Muhammet divanı ulu divandır, kalsın benim davam diavana kalsın/Muhammet Ali'dir benim vekilim kalsın benim davam divana kalsın. Sanırım bu sözler bir şeyler ifade ediyordur. Senin Allah'ın benim Allah'ım diye bir şey olur mu? Ulu divan bizim için hesap verilecek ve hesap sorulacak yerdir. Bize göre herkes birgün o diavana mutlaka gelecek ve hesap verecektir,oradan kaçış yoktur.Olayı senin ve benim Allah'ım ayrışması safhasına indirgemekten daha büyük ayıp ve günah olamaz. Bu tip oyunların içine girmemek lazım.Saygılarkainatın ve evrenin yaradıcısı tektir tabi.fakar kainatı yaradan kuranın sahibi olnadır.kuranın allahı size göre yakan yıkan allahtır ve aleviler böyle bir allahı kabul etmemektedirler.bu durumda biz aynı allahamı inanıyoruz.ben kuranın sahibi olan allaha inanıyorum.alevilerde öyleyse aynı allaha inanıyoruz.ama tüm alevilerin bu görüşte olabileceğini sanmıyorum.malesef inanç açısından allahlarımız farklı,yaradıcı olan ise tek allah.

meryem demir
02.11.2006, 21:52
Eğer yasal merciiler işlevini layıkıyla,adilane ve suratli birşekilde yaparsa.
sonradan işlencecek suç,cinayet va katliamların önüne geçilebilecektir.
Benim yaşadığım bölgenin %99 u alevi nüfusa sahip İlçemizde suç oranı "0" a yakın bir değerde olduğundan Adliye kapatıldı .Ayrıca bir adet karakolda kütüphaneye çevrildi.
Biraz dar bölgeye göre yorumladım galiba size hak veriyorum.Her yerde durum aynı değildir tabi.
Öyle bir soruya da böyle bir cevap yazmıştım

sn damal
ne kadar güzel bir ortamda yaşamışsınız, imrenerek okudum. Şuan hala yaşıyormusunuz bilmiyorum ama, değerini bilin.
Yer ve zaman farklı olunca, yaşayan insanlar farklı olunca, doğal olarak yapılan davranışlar yada suçlarda değişmekte. Yasal mercilerin girmediği yada giremedi o kadar çok yer varki. Bizler heryeri kendi yaşadığımız ortam gibi biliyor ve dışarıdaki hayatı da kendimizin yaşadığı hayat ile aynı olarak görüyoruz. Ben sizin yaşadığınız ortamda yaşamak isterdim.

Genel olarak alevlikte suça ve suçu işleyen kişiye dönük bir takım sözler sarfederken, alevillik inancının nasıl bir yol izlemesi gerektiğinden bahsederiz doğal olarak. Fakat bazen kişiselliğimiz inançlarımızın dışında çok ayrı bir çizgide ilerleyebiliyor. Burada çevre faktörünü de göz ardı etmemek gerekir
iyi forumlar diliyorum

yusufçukgecegez
02.11.2006, 21:56
benim düşüncem insan birazda bu zorluklardan dolayı tanrıyı yaratır ve sorunlarını ona havale eder.ismini hatırlayamayacagım bir adam vardı şöyle diyor insan tanrıyı tanrıda insanı yaratmak zorundaydı bu dedigin duyarlılıklar her insanda var namus intikam kin bu duygular aleviligin dışında fark şu bizim büyüklerimiz bize insanları sevmeyi ögretiyor ve biz daha az suç işliyoruz namus konusuna gelince biz karşı cinsle herzaman bir aradayız onları tanıyoruz mesela sizin yanınızda bir bayan biraz< rahat davransa ona hemen potansiyel ...........muamelesi yaparsınız.ayrıca dostum ben senin dinini tanrını eleştirmek istemiyorum inan ortaya bir sürü safsata çıkar ama bunu yapmamak lazım insanların umutlarını elinden almamak lazım saygılar.inanç inanın hakkıdır.kimse kimsenin inancını eleştiremez.inancını aşalıyamaz.şimdi diyorumki,benim allahım,kötüleri cehennemle,iyileri cennetle mükafatlandırır.kötülere korkunç bir azap vardır.iyilere sonsuz güzellik ve nimetler.benim allahım,zerre kadar kötülüğü ve iyiliğin hakkını ve cezasını verir.kimsenin hakkını kimseye yedirmez.o adaletlidir.o hesap gününde herkezin hakkını herkeze verecektir.bu dünyada ve ahirette.cennette ve cehennemde.işte bu sünni allahıdır.yakanı, yakar.işte bu ilahi adalettir.

ulupınar
02.11.2006, 23:16
Sn Yusufçukgecegezer sen saçmalamaya başlamışsın, bu nasıl bir yorumdur anlıyamadım. Senin aklın başındaysa her şeyi kendinde ararsın, sağda solda ileride geride aramana gerek yoktur... tabii buda ancak kişinin kendini bilmesiyle mümkündür. Nasılki 5 adet şartla insanı müslüman yapıyorlar veya gavur yapıyorlar işte biz aleviler diyoruz ki:Müslüman olmanın şartını 3 e 5 e bağlarsanız 5 ten sonrası helal olur. Anlatmak istediyim sünni inanışında bazı uyanıklar kafasına göre bir şeyler uyduruyor ve bunu Allah'ın emri diye yutturmaya çalışıyor. Bir sürü hurafeyi, yalanı, dolanı ve riyayı Allah'a ve Kurana malediyor. E durum böyle olunca bizde diyoruzki biz böyle bir Allah'a inanmayız.Yani biz bir kaçtane şarlatanın yarattığınamı inanalım? Siz her şeyi kendinizde arayın, arayın bulursanız bizim hangi Allah'A inandığımızı görürsünüz.Sen aleviler hakkında nasıl bu kadar bilgisizce konuşabiliyorsun şaşırıyorum.Şu anda sen bu kadar alevinin hakkını yiyorsun bu durumda ilahi adaletlik durumundasın,artık senin cezan ne olur bunu ben bilemem. Ama şunu bil aleviler inançlıdırlar ama bakar kör deyillerdir ve gönül gözleri açıktır.Gerisi fasa fiso sen kendi işine bak. Çünkü senin derdin öğrenmek anlamak deyil,iğnelemek.

meryem demir
02.11.2006, 23:45
Sn Yusufçukgecegezer sen saçmalamaya başlamışsın, bu nasıl bir yorumdur anlıyamadım. Senin aklın başındaysa her şeyi kendinde ararsın, sağda solda ileride geride aramana gerek yoktur... tabii buda ancak kişinin kendini bilmesiyle mümkündür. Nasılki 5 adet şartla insanı müslüman yapıyorlar veya gavur yapıyorlar işte biz aleviler diyoruz ki:Müslüman olmanın şartını 3 e 5 e bağlarsanız 5 ten sonrası helal olur. Anlatmak istediyim sünni inanışında bazı uyanıklar kafasına göre bir şeyler uyduruyor ve bunu Allah'ın emri diye yutturmaya çalışıyor. Bir sürü hurafeyi, yalanı, dolanı ve riyayı Allah'a ve Kurana malediyor. E durum böyle olunca bizde diyoruzki biz böyle bir Allah'a inanmayız.Yani biz bir kaçtane şarlatanın yarattığınamı inanalım? Siz her şeyi kendinizde arayın, arayın bulursanız bizim hangi Allah'A inandığımızı görürsünüz.Sen aleviler hakkında nasıl bu kadar bilgisizce konuşabiliyorsun şaşırıyorum.Şu anda sen bu kadar alevinin hakkını yiyorsun bu durumda ilahi adaletlik durumundasın,artık senin cezan ne olur bunu ben bilemem. Ama şunu bil aleviler inançlıdırlar ama bakar kör deyillerdir ve gönül gözleri açıktır.Gerisi fasa fiso sen kendi işine bak. Çünkü senin derdin öğrenmek anlamak deyil,iğnelemek.

sevgili büyüğüm.
yanıtı bana vermemişsiniz ama bende birşeyler eklemek istiyorum müsadece ederseniz.

Sünniik inanışı yıllar boyu aleviliğe bir takım dayatmalarda bulunmuş, bununlada kalmayıp, iftiralarada başvurmuştur.

Bizler asırlarca bu yalanlar ile baş etmeye çalıştık. Nede olsa aleviliği bizden daha iyi bilemezlerdi. ama fikirler sabit olunca, biz ne kadar çabalarsak çabalayalım, önlerine çekmiş oldukları perdeden sadece kendi yazdıkları ve inandıkları senaryonun dışına çıkamadılar. Aleviliği kötülediler, aleviyi yaktılar, ,iftira attılar, okullara almadılAr, iş hayatında ve özle hayatında alevilik hep engel teşkil etti bizleri için yıllar boyunca.
Durum böyle olunca, bizler kendi içimizdeki yanlışları görme durumumuz ne yazıkki ya olmadı yada kendimizi paka çıkarmak adına vermiş olduğumuz çabalar neticesinde, inançlarımızı yanlış yönde kullanan kişilere karşı pek birşeyler yapamadık.

Taki günümüze kadar. Alevilik aslında daha yeni yeni kendini göstermeye başlıyor. Artık kendimizi ifade etmek yada inançlarımızı yaşamak için birilerinin bizi engellemsine izin vermiyoruz. Bizler insanlık onuru adına ve inançlarımız adına yıllarca yapılan baskıdan sıyrılıp asıl kimliklerimizi kavuşmaya başladık.

Birileri aleviliği kötüllüyor ve kötülemeklede kalmıyor bunu herkese böyle lanse ediyor diye, alevilik kötü bir inanç olabilirmi?? Kötü olan insanlar ise, inançların bir günahı olabilirmi.
Diğer inançlar içinde aynı şeyleri düşünmek gerekir. insanlar yaptkları ile gene insan olarak yargılanmalı. inandığımız Allahın aynı Allah olduğunu söylüyoruz yada en azından ben öyle düşünüyorum. Ben yaptığım kötü şeylerden dolayı yargılanıp, güzel şeylerden dolayı mükafatlandırılacağım. Bunun kararını bir insan asla veremez.
size iyi forumlar diliyorum

eyhayat
03.11.2006, 00:21
sn damal
ne kadar güzel bir ortamda yaşamışsınız, imrenerek okudum. Şuan hala yaşıyormusunuz bilmiyorum ama, değerini bilin.
Yer ve zaman farklı olunca, yaşayan insanlar farklı olunca, doğal olarak yapılan davranışlar yada suçlarda değişmekte. Yasal mercilerin girmediği yada giremedi o kadar çok yer varki. Bizler heryeri kendi yaşadığımız ortam gibi biliyor ve dışarıdaki hayatı da kendimizin yaşadığı hayat ile aynı olarak görüyoruz. Ben sizin yaşadığınız ortamda yaşamak isterdim.

Genel olarak alevlikte suça ve suçu işleyen kişiye dönük bir takım sözler sarfederken, alevillik inancının nasıl bir yol izlemesi gerektiğinden bahsederiz doğal olarak. Fakat bazen kişiselliğimiz inançlarımızın dışında çok ayrı bir çizgide ilerleyebiliyor. Burada çevre faktörünü de göz ardı etmemek gerekir
iyi forumlar diliyorum

Sn.Meryem DEMİR.
Yaşadığım çevreyle ilgili güzel düşünceleriniz ve iltifatlarınızdan dolayı teşekkür ederim
Şu anda da aynı bölgede ikamet etmekteyim.Evet burda inançlarında samimi,uysal ve sıcak insanların yaşadığı güvenli bir ortam var.
Her nekadar işsizlik ,geçim zorluğu ,tabiat şartları ağırsada tüm bunların üstesinden gelebilmeyi başarmaktadır bu toplum.

Serkan_Devrim
03.11.2006, 02:55
alevilikte ceza kavramının olmadığının farkındayım.reankarnasyon benzeri bir yeniden doğum ve olgunlaşana kadar devam edn bir yeniden doğum süreçi var.fakat islamda böyle bişey yk.yani kuranda.dünyadaki yaşam hakkımız bir defa.islam evrensel bir dindir ve ilahi adelet dinidir.herkezin yaptığı kötülük kendi boynuna dolanır ve onu boğar.diyelimki birisi sizin bir yakınınızı öldürdü.onun yeri cehennemdir.sizin affetmeniz halinde,o kişi cehennemden kurtulur.sizde cehennemlikseniz affettiğiniz için sizde kurtulursunuz.bu benim yakan yıkan allahımın vaadi.bu konudaki senin allahının vaadi nedir.:yamukgul: alla alla neden yokmuş? daha doğrusu sizin dediğiniz tek yaşam varmı kuranda?

Âl-i İmrân(*) Sûresinin 19 . Ayetinde
Şüphesiz Allah katında din İslam’dır. Kitap verilmiş olanlar, kendilerine ilim geldikten sonra sırf, aralarındaki ihtiras ve aşırılık yüzünden ayrılığa düştüler. Kim Allah’ın âyetlerini inkar ederse, bilsin ki Allah hesabı çok çabuk görendir. Âl-i İmrân(*) Sûresinin 85 . Ayetinde
Kim İslam’dan başka bir din ararsa, (bilsin ki o din) ondan kabul edilmeyecek ve o ahirette hüsrana uğrayanlardan olacaktır. bu ayetlere göre islam olmayan cennete giremez.

Bakara(*) Sûresinin 62 . Ayetinde
Şüphesiz, inananlar (Müslümanlar) ile, Yahudiler, Hıristiyanlar ve Sâbiîlerden13 (her bir grubun kendi şeriatında) “Allah’a ve ahiret gününe inanan ve salih ameller işleyenler için Rableri katında mükafat vardır; onlar korkuya uğramayacaklar, mahzun da olmayacaklardır” (diye hükmedilmiştir).14 ama bu ayetlerde de diğer kitap ehline cennet vaadedilmiş. bu nasıl olur? reenkarnasyondan başka nasıl açıklanır?

bir şey daha.
Bakara(*) Sûresinin 65 . Ayetinde
Şüphesiz siz, içinizden Cumartesi yasağını15 çiğneyenleri bilirsiniz. Biz onlara, “Aşağılık maymunlar olun” demiştik.

burdaki maymunlaşanlar ne?

ah Yusuf ah. illa siz doğrusunuz dimi. illa siz. başkası olamaz. okumazsınız sadece dayatırsınız.

bektaşi44
03.11.2006, 20:44
inanç inanın hakkıdır.kimse kimsenin inancını eleştiremez.inancını aşalıyamaz.şimdi diyorumki,benim allahım,kötüleri cehennemle,iyileri cennetle mükafatlandırır.kötülere korkunç bir azap vardır.iyilere sonsuz güzellik ve nimetler.benim allahım,zerre kadar kötülüğü ve iyiliğin hakkını ve cezasını verir.kimsenin hakkını kimseye yedirmez.o adaletlidir.o hesap gününde herkezin hakkını herkeze verecektir.bu dünyada ve ahirette.cennette ve cehennemde.işte bu sünni allahıdır.yakanı, yakar.işte bu ilahi adalettir.

bak dostum inançlı bir müslümana benziyorsun yada misyonersin şimdi oku bu gerçek bir olay vatandaşın biri norveçe çalışmaya gitmiş tabii müslüman ramazan gelmiş oruç tutacak ama ortada bir sorun var türkiyede veya arap ülkelerinde olsa güneşe göre orucunu açacak ama orda biliyorsun 6 ay gece 6 ay gündüz saatleri bir türlü ayarlayamıyor bizim diyaneti arıyor cevapşu gidecek başka ülke bulamadınmı yani senin tanrı bu farzları sadece güneşli ülkeleremi göndermiş.cevap bekliyorum saygılar.şimdi diyeceksin saate göre açacak peki 1400 sene önce saatmi varmiş.

Şoreş
03.11.2006, 21:48
inanç inanın hakkıdır.kimse kimsenin inancını eleştiremez.inancını aşalıyamaz.şimdi diyorumki,benim allahım,kötüleri cehennemle,iyileri cennetle mükafatlandırır.kötülere korkunç bir azap vardır.iyilere sonsuz güzellik ve nimetler.benim allahım,zerre kadar kötülüğü ve iyiliğin hakkını ve cezasını verir.kimsenin hakkını kimseye yedirmez.o adaletlidir.o hesap gününde herkezin hakkını herkeze verecektir.bu dünyada ve ahirette.cennette ve cehennemde.işte bu sünni allahıdır.yakanı, yakar.işte bu ilahi adalettir.

Ehlibeyte İhanet edip, HZ Aliyi yanlız bırakıp, Emevilerin Tarafına geçenleri, eğer yakan bir Allah varsa o yaksın... Kim İhanet etmişti hatırladık mı 1400 sene önce:mahsum

Benim Hakkım, Allahım özümdedir....

ulupınar
05.11.2006, 13:31
Sn Meryem Demir can;biz anamızdan doğduğumuzda aleviliyi serbest bir inanç,felsefe,yaşam tarzı (kim nasıl yorumlarsa yorumlasın) olarak önümüze koymadılar.Bize aman ha sakın alevi olduğumuzu söylemeyin diye tembihte bulundular. Yani ben alevi olmama rağmen, aleviyim demenin suç olduğunu böylece kavramış oldum. Köyün öğretmeninden bile aleviliyimizi sakladık. Ceme gizli gittik, korkarak dua ettik.Tabii yanmalar,yakılmalar,kıyımlar katli vaciptir sonrası büyük çaplı katliamları anlatmaya gerek yok.
Bize bu kadar rahat soru sorma hakkını ve eleştirme hakkını kendinde bulan sünniler maalesef bizim acılarımızla dalga geçebilecek kadar bayağılaşabilmektedirler. Ben alevi olduğum için karakolda sünni arkadaşlarımdan daha fazla dayak yemiştim...yıl 1976. Ama nasıl bir iştir anlıyamıyorum bu kadar acı çekmemize rağmen biz kinsiz yaşıyoruz ama sünni arkadaşlar sürekli bu yarayı kaşıyor.Oysa biz bilirizki kin garez nefret insanlığın düşmanıdır bu nedenle içimizde barındırmayız.Şimdi bizi bir yol ayrımına getirmeye çalışıyorlar, tanrı meselesi. Bizim Allah'ımız ile sizin Allah'ınız ayrı demek için adeta bize zorluyorlar. Bu kadar aşağılık bu kadar alçaklık neden anlamak mümkün deyil.Bu zavallıların tek derdi bizi din dışı göstermektir.Oysa bu inananlar son gösterilerinde dindaşlarını Allah adına 5 milyar € götürdüler. Şimdi oturup bu rezilliklerini, pisliklerini temizliyeceklerine abesle iştigalle meşgul oluyorlar.Aleviyle uğraşacaklarına kendileriyle uğraşsınlar. Bunların pisliklerini, rezilliklerini görmeyen herkes bence ilahi adaletliktir. Bu durumda bize bu soruyu soran arkadaşa Allah yardım etsin. Dostlukla kal sevgili can.

candost
05.11.2006, 21:19
selam arkadaslar bende size kisa bir sey anlatayim bizim koyde yilda bir kac gun cem yapilir ve rizalik alinir cemde tabi rizalik almak icinde dede sorar aranizda dargin kuskun birbirinden razi olmayan varsa ciksin meydana der eger varsa kimse cikar maydana anlatir derdini dede de ona gore karar verir yoksa dua edilir rizalik alinir.yine bir aksam cemdeyiz dede sordu aranizda dargin kuskun yada alacak verecekli olan varmi diye on siradan bir kisi cikti meydana dede dedi benim sikayetim var dedi tabi dede sordu soyle derdini dedi bu kisi anlatti kisaca ve sikayetci oldugu kisi de meydana cikti konusup anlastilar ama sikayet ettigi kisiyi dede ceza olarak kurban kesmesini soyledi ve diyer aksam kurban kesip dededen rizalik aldi yani kabul etti sucunu dedede af etti..

meryem demir
06.11.2006, 19:03
Sn Meryem Demir can;biz anamızdan doğduğumuzda aleviliyi serbest bir inanç,felsefe,yaşam tarzı (kim nasıl yorumlarsa yorumlasın) olarak önümüze koymadılar.Bize aman ha sakın alevi olduğumuzu söylemeyin diye tembihte bulundular. Yani ben alevi olmama rağmen, aleviyim demenin suç olduğunu böylece kavramış oldum. Köyün öğretmeninden bile aleviliyimizi sakladık. Ceme gizli gittik, korkarak dua ettik.Tabii yanmalar,yakılmalar,kıyımlar katli vaciptir sonrası büyük çaplı katliamları anlatmaya gerek yok.
Bize bu kadar rahat soru sorma hakkını ve eleştirme hakkını kendinde bulan sünniler maalesef bizim acılarımızla dalga geçebilecek kadar bayağılaşabilmektedirler. Ben alevi olduğum için karakolda sünni arkadaşlarımdan daha fazla dayak yemiştim...yıl 1976. Ama nasıl bir iştir anlıyamıyorum bu kadar acı çekmemize rağmen biz kinsiz yaşıyoruz ama sünni arkadaşlar sürekli bu yarayı kaşıyor.Oysa biz bilirizki kin garez nefret insanlığın düşmanıdır bu nedenle içimizde barındırmayız.Şimdi bizi bir yol ayrımına getirmeye çalışıyorlar, tanrı meselesi. Bizim Allah'ımız ile sizin Allah'ınız ayrı demek için adeta bize zorluyorlar. Bu kadar aşağılık bu kadar alçaklık neden anlamak mümkün deyil.Bu zavallıların tek derdi bizi din dışı göstermektir.Oysa bu inananlar son gösterilerinde dindaşlarını Allah adına 5 milyar € götürdüler. Şimdi oturup bu rezilliklerini, pisliklerini temizliyeceklerine abesle iştigalle meşgul oluyorlar.Aleviyle uğraşacaklarına kendileriyle uğraşsınlar. Bunların pisliklerini, rezilliklerini görmeyen herkes bence ilahi adaletliktir. Bu durumda bize bu soruyu soran arkadaşa Allah yardım etsin. Dostlukla kal sevgili can.

Sayın Ulupınar.
Aramızda yaklaşık 18 yıl var yani bir ömür. Fakat sizin çocukluk belkide gençlik döneminde yaşadığınız bazı şeyleri bende çocukluğumda yaşadım. Ne okulda ne çevrede herhangi birine alevi olduğumuzu söyleyemezdik. Hele ramazan ayı geldimi. resmen o bir ay bitsi diye dualar edersij. Oruç tutup tutmadığımızı öğrenmek için dilimize bakar yada nefesimizi koklarlardı yani giden tek şey yada değişen tek şey bizden giden ömür olmuş gerisi hep aynı.

Benim anlatmak istediğim çok farklı bir şey. Kim olursa olsun, bizler büyüklerimizden yani sizlerden karşımızdakine saygı bile duymazsak en azından susmayı öğrettiniz.
biri çıksın size yada baa kötü desin vardın desin Burda benim ona karşı hayır sne kötüsün ben değil dememmi daha doğru oluri yoksa kötü olmaığımı ispatlamakmı.
Eğer bana kötü diyene bende kötü sensin demem ikimizide ynı kefeye koymak olmazmı. Hele o kiş gerçekten de hayatta yaptıklarından dolayı asla af edilmesi mümkün olmayan biriise; o zaman bu size ve bana karşı yapılan haksızlık olmazmı
iyi forumlar diliyorum sayın ulupınar

ulupınar
07.11.2006, 00:56
Sevgili MERYEM DEMİR canımız bana neden kızdın anlamadım. Sorularını bana yönelttin, oysa ben senin gibi düşünüp bu soruları bizi düşman gibi gören ve gösterenlere soruyorum. Senin yaşın benden çok küçük buna rağmen bir alevi olarak büyük acılar yaşadığına inanıyorum. Sadece Sivas olayları bile senin genç beyninde büyük izler bırakmış ve yüreyinde derin yaralar açmıştır. Biz yaşça sizden büyük olarak aynı zamanda direndik te yani sadece nasihatta bulunmadık.Yanlışlarımız mutlaka olmuştur,ama sevgmiz hiç azalmadı. Bugün bu forumda senin gibi genç canlarla birlikte karınca kararınca yorumlar yapmak bana müthiş mutluluk veriyor. Yanlış anlama sana küsmedim darılmadım ama niye kızdığını anlamaya çalışıyorum. Mutlulukla kal canımızın içi

meryem demir
07.11.2006, 01:08
ben size kızmadım, bunu nerden çıkardırız. İki birey olarak karşılıklı duygu alış verişinde bulunuyoruz. Hepsi bu.
size iyi forumlar diliyoruz; sağlıkla kalın emi

Servan
10.11.2006, 19:28

mesela bizim koyden ornek wereyim kişi dara durudmus daha sonra karar werilirmis.babam anlattı bir keresinde haksızlık yuzunden adamın boynuna degirmen tası baglamışlar adamın cesası buymus..

GELİN CANLAR BİR OLALIM......:bitmisbu:

halitseyfi
10.12.2006, 14:06

Sevgili can

Bundan 40-50 yıl öncesinde aleviler aralarındaki sorunları devlet mahkemelerine götürülmezdi,kendi aralarında özellikle cem yapılacağı zama toplanı bir nevi ,başkanlığını dedenin yaptığı halk mahkemesi niteliğinde bir mahkeme toplanır. Bu mahkemeye o toplumda bulunan kişiler doğal üyyelerdir.
Herkes orada kendi fikrini ifade eder. Verilmesi gereken ceza orada belirlenir.

çocukluğuma denk gelen bu dönem içinde verilen cezaları hatırladığım kadar size yazacağım.

Bir insan öldüren Aleviye verilen ceza genellikle ölen kişinin kan bedeli olarak belli bir miktarda mal vermesi yanında, öldüren kişinin musahibiyle bilikte ölen kişinin ailesine ölünceye kadar sahip çıkması gerekmektedir. Bunun yanı sıra o toplumdan göç ettirilmeye kadar varan cezalar verilir.

Malını çalma durumunda ; O malı yerine koyma ve bunun yanı sıra toplumun vereceği acı veriçi bir ceza uygulanır.

ör:nedenini hatırlamıyorum ama başkasına karşı suç işlemiş köyümüzden birine,şu ceza verilmişti: suçlunun boynun ağırlık bağlanarak sırtına bir ağaç dayandı,ağırlık bir kuyuya sarkıtılarak uzunca sayılabilecek bir süre o şekilde kalması sağland. çezalandırılan kişi yarı boğulmuş bir şekilde kaldı.

Bu cezalarda önemli olan hak sahibinin razı dilmesidir.Bazan hak sahibi başka türlü bir ceza cekmesinide talep edebilir.

Bu cezaların biride "düşkün" ilan edilmesidir. Bu toplumun o kişiyi kendi içinden atması ve onunla kesinlikle ilişki kurulmamasını getiren ,toplumdan souytlama cezasıdır.

Şoreş
10.12.2006, 14:15
Eskiden Köylerde Cemlerde muhakkak Ceza verilirmiş.. Mesela komşunun köpeğine vuran bir adam, Erzincanda bir Cemde düşkün seçilmiş.. Sonra köpekten özür dilemesini istemişler.. Adam köpeğin önüne oturarak ondan özür dilemeye başlamış.. Ve köpek havlamaya başlamış, adam da ağlamaya başlamış.. Daha sonra köpek kafasını eğerek adama bakmaya başlamış.. Sonra affedilmiş ve Cem'e alınmış.

aytek
11.01.2007, 04:57
Cemler sadece ibadet değil,kendiliğinden oluşmuş bir yargı sistemidir aynı zamanda..
Cemler başlamdan önce, dedelerin sorduğu;
"canlar birbirinizde razı mısınız?" sorusuyla başlar bu yargı sistemi
İşlenen suçun büyüklüğüne göre cezası verilirdi. Dede önce cemde bulunanlara sorar,daha sonra da kararını verirdi.
Ancak zina,cinayet,hırsızlık vb düşkünlüğe neden olan nedenlerdi,böylelerine yol düşkünü denirdi. Suçuna göre 5,7 ve 12 yıl düşkünler ocağına gönderilir toplumda dışlanırdı.Yılını doldurunca bir kurbanla beraber köyüne dönerdi...Kurbanın nedeni,cezasını çektiği,kendini öldürdüğü ve yeniden doğduğu yolunadır...Yani ölen nefsinedir...

Ancak burada dedeler tek güç gibi gözükmemeli..Dedelerinde kendi içlerinde pir mürşit rehber bağlantıları vardır ve her dede bir başka dedenin mürşitdir,piridir,rehberidir. Böylece hata yapan bir dede de bir başka dede tarafından yol düşkünü sayılabilir..

khorasantunceli
26.01.2007, 07:32

iyi düşünülmüş mükemmel derecede mantıken 100 puan degerınde bır soru senı tebrik ediyorum başarılarının devamını diliyor ve ve diyorumki;bu soruyu camiye git.hocaya,hacıya sor o sana söyler cennete gider yavrum; neden hocam ? neden mi ; neden aksi olsun onlar islamiyet düşmanı zinhar şeytanlardır der ; ama bizim canlı yayınlarda gördüğümüz adamlar ne olucak orasını burasını öptüren hacı,hoca'lar onlara karısını kızını peşkeş çeken zavallılar parasını kaptırıp ahh vahh biz ne yaptık diyenler sen soruyu sordun cevabın hayırlı olsun bizde kasıtlı bir düşmanlıkla yapılmammışsa ayırım yapılmaz kan davası dıye bırşey bılmeyız bız ama cok canlarımız gıttı, bu tür soruları geçmişe bakarsan cevabını alırsın. sorduğun soru bile bir kesimin kötülük dolu içlerini ortaya döküyor samsunda bir arkadaşına da sorabilirsin ........
( kendini arıyan insan )

sercanordu
03.02.2007, 14:26
Eski zamanlarda Aleviler sunni inancın hakim oldugu mahklemelere gitmez sorunları kendi aralarında cemlerde çözerlermiş..Bu yüzden cemlerimiz bu özelligide taşırmış..Tabi su an ki koşullara bakıldıgında daha kucuk ve ince konular göruşuluyor...
mesela ben orduluyum ve bizim oralarda bazı suclar ve bunlara verilen cezalar sunlardır
Eger kızın sunni birsiyle evlenirse adamı müşkil bırakıyolar ve cemlerde sadece kapıya yakın arkalarda katılabiliyodu...ve kızını görmemeyi ve evine almamayı kabul ettikten sonra girebiliyodu..
Eger buyuk bir suc işlemişse 7 sene küskünlük veriliyodu ve sonundada kurban kesilmesini isteniliyodu..
tabi du kucuk seylerde dara durmak var ben karşılaşmadım için bilgi veremiyoprum..
Mesela biriyle küs olmak, birne maddi manevi zarar vermek. kötu söz söylemek, eşini bosamak bile cemlerde suc sebebiymiş..

ben bi keresinde istanbulda cemdeyken tabi biz evlerimizde yapıyoruz.. bizim köyluler bir kacı muhabbet sırasında dededen izinsiz dısarı cıkmışlardı dede onlara topluca tek bi kurban keseme cezası vermişlerdi...onlarda kesdiler...

__________________________________________________ _________

Muhammed Ali'yi Candan Sevenler
Yorulup Yollarda Kalmaz İnşallah
İmam Hasan'ın Yüzün Görenler
Hüseyin'den Mahrum Olmaz İnşallah

hevall
03.02.2007, 15:24
Birde dardan indirme var
bu konuyla ilgili bilgilerinizi paylaşabilir misiniz?

Wey_ceLL
06.02.2007, 17:17
benim dedem ikinci evliliğini bir dul kadınla yaptı.ki ben bunu hatırlamıyorum.annemler anlatır hep.ve dedem yıllarca görgüye alınmamış.dul kadın aldı die dedeler onu görgüye almamışlar.ayrıca görgü dediğimiz şey sanırım cem yaptıkları toplantı.

celik6060
17.02.2007, 16:48
canlar öncelikle alevilerde suçlu cem evinde dedenin huzurda yapıdıgı suçunu itiraf eder sonra dede sene bir kurban kesecen der tarikat evinde .kesmezse düşkün kalır ve tarikat evine giremez.

braveson
16.03.2007, 21:39
Alevi oLsun oLmasın Herkes insandır.
Bir aleviyi öLdürmekLe bir insanı öLdürmek arasında Ne fark oLabilrki?.

fırtına
25.03.2007, 18:49
ona kanun bakar heralde

ernic 45
26.03.2007, 04:27
eskiden sucuna göre degisiyordu ama benim bildigim kötü suclulari köyden kovuyorlardi yada dar agacinda asiyorlardi

delice
26.03.2007, 13:03
valla canlar bizde suçluları cezalandırma diye bir şart yok
sadece suçluyu nasıl topluma kazandırız var

dost engin
30.03.2007, 17:11
Sevgili canlar Alevilikte suclular nasil cezalandirilir diye sorulmus,öncelikle alevi birisi bir suc isliyorsa ortada bir sorun var demektir aleviligi tam algilayamamis olabilir.Gorgude ve Cemdeki bazi olaylara deginilmis bu olaylarda gorguye cem e ne kadar saygı duyulacagini tam kavrayamamis kisiler tarafindan cereyan etmistir.Mesela bizim cemlerde de boyle olaylarla karsilasilir kimi lokmayi desturdan once yer kimi diger bir cana saygisizlik yapmistir boyle durumlarda dara cagrilirlar ve dedenin ve canlarin ortak birlestigi bi ceza uygulanir.Bu genellikle kurban kesip dagitmak olur.Bunlardan daha buyuk suclarla karsilasmadim zaten bizim buralarda canlarin mahkemeye dustugu bile gorulmemistir.Bide kizlari sunni bi erkekle evlenmis ailelere toplumdan 2-3 sene duskunluk cezasi verilir..